View Full Version : "Εξοδα" φακελου δανειου σε τραπεζα...ληστεια!
el_hymador
15/06/2010, 04:47
Ειχα παρει ενα ανοιχτο δανειο πριν καποιο καιρο, το οποιο και το αποπληρωσα τον περασμενο Μαρτιο...σημερα ηρθε μπουγιουρντι της ταξεως των 80 ευρω για εξοδα φακελου του 2010...
κατα ποσο ειναι νομιμο αυτο γ@μω το φελεκι τους;
Αρχικά δημιουργήθηκε από el_hymador
Ειχα παρει ενα ανοιχτο δανειο πριν καποιο καιρο, το οποιο και το αποπληρωσα τον περασμενο Μαρτιο...σημερα ηρθε μπουγιουρντι της ταξεως των 80 ευρω για εξοδα φακελου του 2010...
τραβα στο καταστημα και "μίλα" τα με τον Managera εκει μέσα...
Μην είσαι αχάριστος.. ήταν ντυμένος με φύλλα χρυσού ο φάκελος. Καλή τιμή. :rolleyes:
Cpt. Haddock
15/06/2010, 04:53
Ειχες ξαναπληρώσει ετησια έξοδα φακέλου; (συνηθως αυτα ειναι εφαπαξ στην εκταμίευση)
Για μαλακια το κόβω (μαλλον ξεχασαν να σε χρεώσουν στην αρχη και τρεχουν να το μπαλώσουν)
el_hymador
15/06/2010, 05:00
Αρχικά δημιουργήθηκε από Cpt. Haddock
Ειχες ξαναπληρώσει ετησια έξοδα φακέλου; (συνηθως αυτα ειναι εφαπαξ στην εκταμίευση)
Για μαλακια το κόβω (μαλλον ξεχασαν να σε χρεώσουν στην αρχη και τρεχουν να το μπαλώσουν)
Ναι μια φορα στην αρχη.
Όταν το αποπλήρωσες , πήρες χαρτί...????
Cpt. Haddock
15/06/2010, 05:02
Ναι μια φορα στην αρχη.
Ηταν εφαπαξ ή ετήσια;
δεν το πληρώνεις.
κάποια στιγμή είχε χαρακτηριστεί παράνομο. δεν ξέρω σήμερα τι ισχύει.
παντως κι εμένα μου είχαν στείλει ενα τέτοιο πριν 5 χρονια σε ιδια περίπτωση, πήγα, τους ξέχεσα ολίγον, μου ξαναστέλνουν μετα απο λίγο καιρό, ενα άλλο ζητώντας τα μισά - 40? - έξοδα φακέλου, δεν τα πληρώνω, και απο τότε δεν μου ξαναστειλαν τίποτα, ούτε με ξαναενόχλησαν.
el_hymador
15/06/2010, 05:17
Ηταν εφαπαξ ή ετήσια;
τωρα δεν θυμαμαι θα πρεπει να παω να το κοιταξω...
επειδη ομως πηρα τηλεφωνο στα κεντρικα τους και επεσε ενα προακαταρκτικο χεσιδι, (αυριο που θα παω απο το υποκαταστημα θα γινει του μο*νιου το πανηγυρι) η "γραμμη" τους ειναι οτι δεν εκλεισα το λογαριασμο του δανειου ( ; ) και αυτοι ειχαν ολη τη καλοσυνη να μου τον κρατησουν ανοικτο για μελλοντικη χρηση...:rolleyes:...ε, για αυτη τη "χαρη" πρεπει να τους καταβαλω 80 ευρω λοιπον...
οταν η κοπελιτσα (που δεν εφταιγε βεβαια και σε τιποτα...) αρχισε να ακουει διαφορα απο πλευρας μου, μου ειπε οτι υπαρχει περιπτωση να κανω αιτηση και να γινει αντιλογισμος.
ηδη εχω βρει καποιες αποφασεις του εφετειου για παρανομες και καταχρηστικες χρεωσεις παντως...:winka:
mparmpanik
15/06/2010, 05:20
απο οτι λες το δανειο που πηρες ειναι ανοιχτο.
το ανοιχτο δανειο εφοσον το αποπληρωνεις το εχεις παλι στην διαθεση σου
και δεν ληγει με την αποπληρωση και αν δεν το ζητησεις εσυ το κλεισιμο του λογαριασμου
στην τραπεζα.
αυτο σημαινει οτι καθε χρονο θα σου ζητανε εξοδα φακελου..
τωρα αν δεν το χρειαζεσαι αλλο πας και το κλεινεις.
αν υπαρχει περιπτωση καπου στο αμεσο μελλον να ξαναχρειαστεις φραγκα
το αφηνεις και γλυτωνεις την μανουρα του νεου δανειου.
Cpt. Haddock
15/06/2010, 05:23
τωρα δεν θυμαμαι θα πρεπει να παω να το κοιταξω...
επειδη ομως πηρα τηλεφωνο στα κεντρικα τους και επεσε ενα προακαταρκτικο χεσιδι, (αυριο που θα παω απο το υποκαταστημα θα γινει του μο*νιου το πανηγυρι) η "γραμμη" τους ειναι οτι δεν εκλεισα το λογαριασμο του δανειου ( ; ) και αυτοι ειχαν ολη τη καλοσυνη να μου τον κρατησουν ανοικτο για μελλοντικη χρηση...:rolleyes:...ε, για αυτη τη "χαρη" πρεπει να τους καταβαλω 80 ευρω λοιπον...
οταν η κοπελιτσα (που δεν εφταιγε βεβαια και σε τιποτα...) αρχισε να ακουει διαφορα απο πλευρας μου, μου ειπε οτι υπαρχει περιπτωση να κανω αιτηση και να γινει αντιλογισμος.
ηδη εχω βρει καποιες αποφασεις του εφετειου για παρανομες και καταχρηστικες χρεωσεις παντως...:winka:
Ασε τις αποφάσεις (έχε τις μαζί βέβαια)
Τα ανοιχτά δάνεια ειναι αυτό που λέει η λέξη. Ανοιχτά, όσο αποπληρώνεις και μένει υπόλοιπο, τόσο μπορείς να ξανατραβας, παλιά το λέγανε "κεφάλαιο κίνησης".
Δεν ειναι το κλασσικο καταναλωτικό που εχει συμβαση ορισμένου χρονου αποπληρωμης και όταν ληξει, κλεινει.
Εφόσον λοιπον και το 2010 ήταν ανοιχτό σου κράτησαν τα ετήσια έξοδα φακέλου. Υπερβολικο το ποσό για μένα (δες τί λέει η σύμβαση που υπέγραψες) και εφόσον το Μαρτιο το αποπλήρωσες και δε θες να ξαναχρησιμοποιήσεις την ανοιχτή γραμμη, ζήτα να κλείσει ο λογαριασμός.
:wave2:
Είναι παράνομο λέει ο συνήγορος του πολίτη όποτε κι αν τον χρέωσαν, καθώς επίσης και τα έξοδα κατάθεσης χρημάτων σε λογαριασμό τρίτου (το 1,20 ? που χρέωναν όλες οι τράπεζες).
:confused:
glargkatzis
15/06/2010, 14:11
φίλε μου σε αντίστοιχη εξυπνάδα της Εμπ@ρικής Τράπεζας στην αγορά ιχ πέρυσι μου κεφαλοποιήσαν στο δάνειο και 250 ευρώ έτσι για το γαμ@το.... μετά από μια πολύ ωραία επιστολή που την κοινοποίησα σε συνήγορο του πολίτη και ινστιτούτο καταναλωτών (φαξ χ3) , έγινε αντιλογισμός και τα πήρα πίσω ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ. κάπου το είχα γράψει τότε στο φόρουμ....
κοινοποίηση
Γενική γραμματεία καταναλωτή Fax:2103842642
Συνήγορος καταναλωτή Fax:2106460414 Αρ.συμβασης
@mporik@ @redicom
@μπορικ@ τράπεζα Fax: 210 9396......
Fax:210 3......26 Αρ.λογαρισμού
ΕΓΓΡΑΦΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ 28/5/2009
1) ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΗΣΗ
2) ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΧΡΕΩΣΗ ΣΤΗΝ ΜΗ ΑΙΤΗΘΕΙΣΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ
3) ΕΞΟΔΑ ΦΑΚΕΛΟΥ 70 ΕΥΡΩ
4) ΕΞΟΔΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ 210 ΕΥΡΩ
5) ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΥΤΗΣ
Μετά από αίτηση χρηματοδότησης της αγοράς ΙΧ(από ……………..-) από την @@@ΟΡΙΚΗ ΤΡΑ@@ΕΖΑ προκύψαν τα παρακάτω προβλήματα :
1) εκδόθηκε και εστάλει πιστωτική κάρτα στο όνομά μου, στην επιστολή της οποίας έγραφε ότι αν θέλω να την ενεργοποιήσω θα πρέπει να τηλεφωνήσω στην τράπεζα. Δεν τηλεφώνησα, παρ’όλα αυτά μετά από ένα μήνα περίπου ήρθε επιστολή με το PIN της αυθαίρετης κάρτας.
2) Μαζί με το ΡΙΝ της κάρτας που ποτέ δεν ζήτησα μου ήρθε και αντίγραφο λογαριασμού (!!!) στο οποίο έχει χρεωθεί 210 ευρώ για ΕΞΟΔΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ (παράνομα και από το ΣΤΕ προσφάτως) .
3) Στο ποσό της χρηματοδότησης (12877 ευρώ) όπως φαίνεται και στην σύμβαση με την αντιπροσωπεία του αυτοκινήτου, ενσωματώθηκαν αυθαιρέτως και 70 ευρώ έξοδα φακέλου τα οποία τοκίζονται επίσης. (παράνομα και από το ΣΤΕ προσφάτως)
4) Παρανόμως χρεώθηκα έξοδα χρηματοδότης 210 ευρώ σε πιστωτική κάρτα μάλιστα την οποία δεν αιτήθηκα ποτέ.
5) Εξαρχής αυξήθηκε το ποσό χρηματοδότησης και με άλλα 289 ευρώ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΔΑΝΕΙΟΥ χωρίς να την αιτηθώ επίσης, αλλά μετά από έγγραφη διαμαρτυρία μου και άρνηση έγινε αντιλογισμός αυτής.
ΑΙΤΟΥΜΑΙ :
1) Tην άρνηση πληρωμής των έξόδων φακέλου και χρηματοδότησης (70 +210 ευρώ) και τον αντιλογισμό των πράξεων που έχουν γίνει αυθαιρέτως ήδη.
2) Την κατάργηση της πιστωτικής και την μη ενεργοποιήση αντίστοιχης στο μέλλον
3) Να μην ισχύσουν οι καταχρηστικοί αυτοί όροι και στο μέλλον
ΕΠΙΦΥΛΛΑΣΟΜΑΙ ΓΙΑ ΜΗΝΥΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΟΓΟΥΣ:
Η πρακτική αυτή προώθησης πιστωτικών καρτών προσβάλλει δύο θεμελιώδη δικαιώματα του ατόμου. Το πρώτο είναι το ευρύ δικαίωμα επί της προσωπικότητας του, όπως ορίζεται στα άρθρα 57 και 59 του Αστικού Κώδικα, και ειδικότερα της έκφανσης της οικονομικής και συμβατικής του ελευθερίας. Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα άρθρα, σε περίπτωση παράνομης προσβολής της προσωπικότητας ενός ατόμου, αυτό αποκτά το δικαίωμα να ζητήσει την άρση της προσβολής και την παράλειψή της στο μέλλον. Επιπλέον δικαιούται να ζητήσει και την καταβολή χρηματικής ικανοποίησης για ηθική βλάβη, υπό την προϋπόθεση ότι η δράση του υπευθύνου ήταν εκτός από παράνομη και υπαίτια.
Στην προκειμένη περίπτωση, η προσβολή της οικονομικής ελευθερίας του καταναλωτή συνίσταται στην επιβολή σε αυτόν, χωρίς τη θέλησή του, της κατοχής πιστωτικής κάρτας και παράλληλα του αποκλεισμού κάθε δυνατότητας του να μην την αποκτήσει.
Παράλληλα όμως, η έκδοση πιστωτικής κάρτας με τον παραπάνω τρόπο συνιστά και παράβαση του νόμου 2472/1997 περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων του ατόμου. Σύμφωνα με το άρθρο 2 του νόμου αυτού, δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα είναι κάθε πληροφορία που αφορά το υποκείμενο των δεδομένων, φυσικό πρόσωπο, του οποίου η ταυτότητα είναι γνωστή ή μπορεί να εξακριβωθεί. Κατά συνέπεια, στην έννοια αυτή περιλαμβάνεται και η υπογραφή του ατόμου.
Η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων του καταναλωτή που συμβλήθηκε με ένα κατάστημα ή Τράπεζα πχ για την χορήγηση δανείου, είναι επιτρεπτή μόνο στα πλαίσια κατάρτισης και εκτέλεσης της σύμβασης που συμφωνήθηκε, οπότε ο υπεύθυνος επεξεργασίας δικαιούται να συλλέγει, να καταχωρεί στο αρχείο του και να επεξεργάζεται νομίμως τα αναγκαία προσωπικά δεδομένα του αντισυμβαλλομένου του για τον σκοπό της εκτέλεσης της συγκεκριμένης και μόνο σύμβασης. Κατά συνέπεια, καθίσταται παράνομη η αξιοποίησή τους προς έκδοση πιστωτικής κάρτας, καθώς αυτή αποτελεί σύμβαση διαφορετικού περιεχομένου, για την οποίαν το υποκείμενο δεν χορήγησε ποτέ την συγκατάθεσή του.
Η ρύθμιση αυτή απορρέει από το άρθρο 5 του παραπάνω νόμου, σύμφωνα με το οποίο "Επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνον όταν το υποκείμενο των δεδομένων έχει δώσει τη συγκατάθεσή του. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η επεξεργασία και χωρίς τη συγκατάθεση, όταν: α) Η επεξεργασία είναι αναγκαία για την εκτέλεση σύμβασης, στην οποία συμβαλλόμενο μέρος είναι υποκείμενο δεδομένων ….". Ωστόσο, από την στιγμή που το υποκείμενο δεν είχε εκφράσει ποτέ την βούλησή του για την έκδοση πιστωτικής κάρτας, δεν μπορεί να θεωρηθεί συμβαλλόμενος και κατά συνέπεια δεν θεμελιώνεται ούτε ο παραπάνω λόγος εξαίρεσης, που επιτρέπει την επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων ακόμα και χωρίς την συναίνεσή του.
Επομένως, όταν η πιστωτική κάρτα εκδίδεται χωρίς αίτηση, ο "δικαιούχος" της έχει το νόμιμο δικαίωμα να απαιτήσει καταρχήν την άμεση ακύρωσή της και παράλληλα να αξιώσει από την εκδότρια Τράπεζα ή εταιρεία να παραλείψει στο μέλλον παρόμοιες μεθοδεύσεις. Επιπλέον μπορεί να ζητήσει χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη, σύμφωνα με το άρθρο 932 ΑΚ, αν συντρέχει υπαιτιότητα της εκδότριας. Η χρηματική αυτή ικανοποίηση ορίζεται από το άρθρο 23 του νόμου 2472/1997 στο ποσό των 6.000 ευρώ (2.000.000 δραχμών) κατ’ ελάχιστο, εκτός αν ο ενάγων αιτηθεί μικρότερο ποσό ή η παράβαση οφείλεται σε αμέλεια.
Η χρηματική αυτή ικανοποίηση είναι μάλιστα ανεξάρτητη από την αποζημίωση που μπορεί να ζητηθεί σε περίπτωση που από την συμπεριφορά του εκδότη της πιστωτικής κάρτας προκλήθηκε στον καταναλωτή και περιουσιακή βλάβη. Παράλληλα ο τελευταίος, έχει το δικαίωμα να στραφεί και ποινικά κατά του υπευθύνου, υποβάλλοντας μήνυση για πλαστογραφία μετά χρήσεως του εγγράφου που φέρει την υπογραφή του ως αιτούμενου την έκδοση της πιστωτικής κάρτας που δεν ζήτησε ποτέ.
ΣΣ. Υπάρχει εγγράφως όλο το ιστορικό της έγγραφής επικοινωνίας (μέσω φάξ) καθώς και οι καταγεγραμμένες συνομιλίες της τράπεζας για επιβεβαίωση.
Παρακαλώ για τις άμεσες ενέργειές σας,
@@@@@@ 28 μαίου 2009
…………………………..
+1000
Κάποτε πρέπει να μπεί μια ταξη στο χάος.
Αρχικά δημιουργήθηκε από vaska
Είναι παράνομο λέει ο συνήγορος του πολίτη όποτε κι αν τον χρέωσαν, καθώς επίσης και τα έξοδα κατάθεσης χρημάτων σε λογαριασμό τρίτου (το 1,20 ? που χρέωναν όλες οι τράπεζες).
:confused:
και που το λέει ο συνήγορος του .....δε λέει και τίποτα .
δε σε καλύπτει κανείς ,
μόνο για λόγια είναι και για να μοιράζουν φυλλάδια έξω από τα καράβια το καλοκαίρι για τις τιμές των πλοίων ...:rolleyes:
Cpt. Haddock
15/06/2010, 14:25
Αρχικά δημιουργήθηκε από glargkatzis
[...]
Oρθώς το κυνηγησες και μπράβο που το κέρδισες αλλα δεν ειναι όμοιες περιπτώσεις. Ειναι παντως οδηγός.
Επίσης, καλο ειναι να ξέρουμε οτι ο συνηγορος του πολιτη δεν νομοθετεί, προτείνει.
Oρθώς το κυνηγησες και μπράβο που το κέρδισες αλλα δεν ειναι όμοιες περιπτώσεις. Ειναι παντως οδηγός.
Επίσης, καλο ειναι να ξέρουμε οτι ο συνηγορος του πολιτη δεν νομοθετεί, προτείνει.
Απολύτως σωστό, ο συνήγορος του Πολίτη είναι ομάδα δικηγόρων και νομικών συμβούλων που σε οδηγεί αλλά με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Ξέρω τουλάχιστο 3 περιπτώσεις όπου οι τράπεζες λειτούργησαν "παράνομα και καταχρηστικά" και αμέσως μετά την όχληση του συνηγόρου του πολίτη απέσυραν τα όσα ζητούσαν. Και στις 3 περιπτώσεις δεν χρειάστηκε καν να φτάσουν οι υποθέσεις στο ακροατήριο.