View Full Version : τελικά, χωρίς τιμόνι στρίβουν ??
Αρχικά δημιουργήθηκε από BLiTzERR
Όποιος ανέφερε τα περί ταχύτητας, είμαι σίγουρος ότι εννοούσε ότι το counter-steering έχει εφαρμογή μόνο από κάποια ταχύτητα και πάνω (25-30 χλμ/ώρα ή κάτι). Αν κινείσαι με 10 και θες να στρίψεις αριστερά, κάνεις το τιμόνι αριστερά. Αν κινείσαι με 200, το κάνεις δεξιά.
μπα!
κατα τα αλλα +1000 σε ιζνογκουντ,μακγκαιβερ,σπιριτ,κατανα,παπ και βασκα σε οτι εχουν γραψει!!!
Αρχικά δημιουργήθηκε από TROOPER
μπα!
Εεεε.. δεν ήταν ερώτηση. Έτσι είναι :P
Εεεε.. δεν ήταν ερώτηση. Έτσι είναι :P
δεν ηταν απαντηση.επιφωνημα ηταν!
:wave2:
Τώρα που κατάφερα να πληρώσω τις επιταγές του τέλους του μήνα και ηρέμησα λίγο, έρχομαι Αθήνα, φέρνω και την κατασκευή που σας έλεγα πιο πάνω. Βρείτε μπυράδικο σε κατηφόρα με στροφή κι επάνω στη στροφή μάντρα κι ενώ θα πίνουμε μπύρες θα μάθουμε να στρίβουμε με κλίση, με τον πίσω τροχό κλπ. Να θυμηθώ να φέρω γάζες και τσιρότα..
Άκου η μηχανή στρίβει με τον πίσω τροχό .... δλδ ο μπροστινός τι κάνει απλά ακολουθεί? Μωρέ τι πίνετε κι εμένα δεν μου δίνετε?
:confused: :confused: :confused:
chr1s_86
01/07/2010, 21:31
Twist of the Wrist II :)
AKIS BUSA
01/07/2010, 23:27
:a25: :a30:
ποτε και που ???!!!:beer:
Θα επικοινωνησουμε μεσω pap!!
Φίλε Vaska και φίλε Trooper, κανονικά δεν πρέπει να σας απαντήσω επειδή γράφετε ειρωνικά, αλλά θα απαντήσω για να μην νομίζετε ότι αυτό που είπα το πέταξα χωρίς να το στηρίξω.
Λοιπόν αυτό που έγραψα το αναφέρει σε κάποιο από τα βιβλία που διάβασα/διαβάζω, επειδή όμως τα διαβάζω σιγά σιγά και πολλές φορές ταυτόχρονα λίγο από το ένα και λίγο από το άλλο, δεν θυμάμαι να σας πω που ακριβώς το διάβασα. Οπότε θα σας παραθέσω μια βιβλιογραφία να στρωθείτε :D
Keith Code Twist of the wrist I
Keith Code Twist of the wrist II
The Corner Book Ελληνικό βασισμένο στον Keith Code
Performance Riding Techniques από Andy Ibbott
και
Sport Riding Techniques από Nick Ienatch
Δεν προσπαθώ να το παίξω μελετηρός :nono: αλλά η αλήθεια βρίσκεται σε αυτά τα βιβλία. Διαβάστε και μην εμπιστέυεστε κανέναν από κανένα φόρουμ.
Πάμε παρακάτω. Δεν είμαι φυσικός και δεν μπορώ να το εξηγήσω το φαινόμενο. Αλλά τώρα που το έχετε υπόψιν, προσέξτε σε αγώνες ότι μια μηχανή μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση εν σούζα! Αυτό πως γίνεται ρε παιδιά? Ο μπροστινός είναι στον αέρα και η μηχανή αλλάζει κλίση. Άρα ΔΕΝ στρίβει με τον μπροστινό τροχό!
Αλλά και θεωρητικά: η δύναμη που εφαρμόζουμε στο τιμόνι περνά στο πλαίσιο και στο ψαλίδι και προκαλεί την αλλαγή κατεύθυνσης (την κλίση) του πίσω τροχού και αυτό φαίνεται από το πόσο δύσκολο είναι να πάρει κλίση η μηχανή εν κινήσει. Όσοι έχετε ss με κλιπον, λόγω της αμεσότητας στην πληροφόρηση που σας δίνει το πλαίσιο και το πιρούνι θα προσέξατε ότι όταν πηγαίνουμε με 100 χλμ π.χ. και κάνουμε ανάποδο το τιμόνι, η μηχανή δύσκολα πέφτει! Είναι σαν να έχουμε στα χέρια μας το βάρος ΟΛΗΣ της μηχανής και όχι μόνο του μπροστινού τροχού! Αν στρίβαμε με τον μπροστινό τροχό, αυτόν μόνο θα ελέγχαμε με τα κλιπ ον, οπότε η αλλαγή κατεύθυνσης θα ήταν πανεύκολη. Και όμως δεν είναι, και όσο αυξάνονται τα χλμ βαραίνει κι άλλο το κλιπ ον, άρα δεν εξαρτάτε μόνο από τον μπροστινό τροχό.
Τελοσπάντων, η εξήγηση που έδωσα είναι σύμφωνα με την δική μου εντύπωση εκ πείρας. Αν έχω λάθος να διορθώσουν όσοι πήγαν και σε σχολεία και έχουν διαβάσει και κάτι τις παραπάνω!
:beer: :wave2:
Αρχικά δημιουργήθηκε από cartman
Πάμε παρακάτω. Δεν είμαι φυσικός και δεν μπορώ να το εξηγήσω το φαινόμενο. Αλλά τώρα που το έχετε υπόψιν, προσέξτε σε αγώνες ότι μια μηχανή μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση εν σούζα! Αυτό πως γίνεται ρε παιδιά? Ο μπροστινός είναι στον αέρα και η μηχανή αλλάζει κλίση. Άρα ΔΕΝ στρίβει με τον μπροστινό τροχό!
Και όταν κάνουμε έντο και στρίβουμε?:p
Αρχικά δημιουργήθηκε από mpou
Και όταν κάνουμε έντο και στρίβουμε?:p
Να κρατιεσαι απο το υποπλαισιο...... :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:
road spirit
02/07/2010, 06:39
και όμως φίλε μου, ακόμα και στον αέρα, η μοτό στρίβει ΚΑΙ με το τιμόνι... το γυροσκοπικό φαινόμενο εξακολουθεί να υφίσταται λόγω περιστροφής του μπροστινού τροχού... ίσως θα έχεις παρατηρήσει ότι ενώ γίνεται η σούζα ο αναβάτης έχει στραμμένο το τιμόνι προς τη μία ή την άλλη πλευρά ... αυτό βοηθά στην κλίση (ή την ισορροπία, αναλόγως πως το βλέπεις) της μηχανής...
Καλά κάνεις και αναφέρεις τα βιβλία. Αλλά ίσως θα ήταν χρήσιμο να ρίξεις πάλι μια ματιά σε κάποια σημεία τους. Η μοτό στρίβει με το τιμόνι. Η αναφορά που έχουν τα βιβλία (τα έχω διαβάσει) ότι "the rear wheel steers the bike" ή κάπως έτσι (δεν το θυμάμαι ακριβώς πως είναι διατυπωμένα, δεν τα έχω μπροστά μου τώρα) έχει να κάνει με το γεγονός ότι χωρίς γκάζι σε μια στροφή δεν μπορείς να έχεις σωστό έλεγχο (και ισορροπία) της μηχανής... και ούτε σωστή κατευθυντικότητα ...
Εξάλλου, στη στροφή μπαίνεις (turn-in) με κλειστό γκάζι... μετά το ανοίγεις, αφού έχεις αλλάξει τη κλίση της μηχανής... Ακόμα και σε περιπτώσεις powerslide και γενικά με μπασίματα πλαγιολισθήσεις κλπ, χωρίς τιμόνι (χωρίς μπροστινό σύστημα που να στρίβει "δεξιά-αριστερα") η μηχανή δεν θα έμπαινε στη στροφή, θα κούρευε χορτάρια ...
Το γκάζι (και κατ'επέκταση ο πίσω τροχός) πάντα μπορούν να μας βοηθήσουν να στρίψουμε τη μοτό, αλλά χωρίς τιμόνι δεν θα γινόταν τίποτα.
Cartman και RoadSpirit, εχετε και οι δυο εν μερει δικιο. Οταν στριβουμε την μηχανη ριχνοντας το βαρος μας, το τιμονι απλα ακολουθει στη γραμμη που χαραζει μια ισορροπια δυναμεων. Καποιος που βλεπει οτι το τιμονι στριβει μπορει να πει οτι στριβουμε με το τιμονι, αλλα στη συγκεκριμενη περιπτωση, αυτο απλα ακολουθει. Απο την αλλη, η μοναδικη στιγμη στην οποια ουσιαστικα στριβουμε με το τιμονι ειναι οταν ασκουμε πανω του δυναμεις ωστε να υπερνικησουμε τις γυροσκοπικες.
Με αλλα λογια αλλες φορες στριβουμε με το τιμονι, αλλες δεν στριβουμε. :wave2:
Eγω παντως ...
Πολυ θα ηθελα να μαθω εντελει την χρησιμοτητα αυτουνου του ποστ....
( Ειδικα αν η ζυγαρια γυρει τελικα υπερ αυτων που δεν χρειαζονται το τιμονι για να στριψουν...)
DimChios
02/07/2010, 08:02
Αρχικά δημιουργήθηκε από STOYBI
Eγω παντως ...
Πολυ θα ηθελα να μαθω εντελει την χρησιμοτητα αυτουνου του ποστ....
( Ειδικα αν η ζυγαρια γυρει τελικα υπερ αυτων που δεν χρειαζονται το τιμονι για να στριψουν...)
βαρα το κι εσυ μπας και κουνηθει κατι!
Ωραίος ο road spirit, τα είπες πολύ καλύτερα απ'οτι εγώ. Δεν διαφωνούμε πάντως, αν προσέξεις το αρχικό μου ποστ λέω ότι ναι η μοτό στρίβει με το τιμόνι (και όχι με το σώμα), ΑΛΛΑ όχι με τον μπροστινό τροχό, με την έννοια ότι η ανάποδη δύναμη που εφαρμόζουμε στο τιμόνι, ναι μεν κάνει τον μπροστινό τροχό να δείχνει ανάποδα από την κατεύθυνση που στρίβουμε (αυτό εννοείται) ΑΛΛΑ στρίβουμε μόνο όταν λόγω των δυνάμεων αυτών ο πίσω τροχός πάρει κλίση.
Τέλοσπαντων νομίζω οι έννοιες που λέμε είναι οι ίδιες, απλά η προσωπική ερμηνεία και κατανόηση των πραγμάτων από τον καθένα μας αλλάζει. :beer:
DrBig εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι η μηχανή στρίβει ρίχνοντας το βάρος μας. Δοκίμασε και θα δεις ότι χωρίς να ρίξεις βάρος πουθενά και μόνο με ανάποδο τιμόνι οποιαδήποτε μηχανή σε οποιαδήποτε ταχύτητα στρίβει, το αντίθετο όμως δεν ισχύει. Επίσης η δύναμη στο τιμόνι ΜΑΖΙ (σε συνεργασία δηλαδή) με τις γυροσκοπικές δυνάμεις στρίβουν μια μηχανή και όχι σε αντιπαράθεση με αυτές. Έτσι λέει και το ωραίο βίντεο με το μάθημα φυσικής στο ΜΙΤ που έβαλε κάποιος φίλος σε σχετικό θρεντ (δες μερικές σελίδες πιο πίσω). :beer:
chr1s_86
02/07/2010, 08:18
Αρχικά δημιουργήθηκε από DrBig
Cartman και RoadSpirit, εχετε και οι δυο εν μερει δικιο. Οταν στριβουμε την μηχανη ριχνοντας το βαρος μας, το τιμονι απλα ακολουθει στη γραμμη που χαραζει μια ισορροπια δυναμεων. Καποιος που βλεπει οτι το τιμονι στριβει μπορει να πει οτι στριβουμε με το τιμονι, αλλα στη συγκεκριμενη περιπτωση, αυτο απλα ακολουθει. Απο την αλλη, η μοναδικη στιγμη στην οποια ουσιαστικα στριβουμε με το τιμονι ειναι οταν ασκουμε πανω του δυναμεις ωστε να υπερνικησουμε τις γυροσκοπικες.
Με αλλα λογια αλλες φορες στριβουμε με το τιμονι, αλλες δεν στριβουμε. :wave2:
Τα δύο link που έχω βάλει πιο πάνω τα έχεις τσεκάρει;
menelaos46
02/07/2010, 08:19
Δεν προσπαθώ να το παίξω μελετηρός αλλά η αλήθεια βρίσκεται σε αυτά τα βιβλία. Διαβάστε και μην εμπιστέυεστε κανέναν από κανένα φόρουμ. Πάμε παρακάτω. Δεν είμαι φυσικός και δεν μπορώ να το εξηγήσω το φαινόμενο. Αλλά τώρα που το έχετε υπόψιν, προσέξτε σε αγώνες ότι μια μηχανή μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση εν σούζα! Αυτό πως γίνεται ρε παιδιά? Ο μπροστινός είναι στον αέρα και η μηχανή αλλάζει κλίση. Άρα ΔΕΝ στρίβει με τον μπροστινό τροχό! Αλλά και θεωρητικά: η δύναμη που εφαρμόζουμε στο τιμόνι περνά στο πλαίσιο και στο ψαλίδι και προκαλεί την αλλαγή κατεύθυνσης (την κλίση) του πίσω τροχού και αυτό φαίνεται από το πόσο δύσκολο είναι να πάρει κλίση η μηχανή εν κινήσει. Όσοι έχετε ss με κλιπον, λόγω της αμεσότητας στην πληροφόρηση που σας δίνει το πλαίσιο και το πιρούνι θα προσέξατε ότι όταν πηγαίνουμε με 100 χλμ π.χ. και κάνουμε ανάποδο το τιμόνι, η μηχανή δύσκολα πέφτει! Είναι σαν να έχουμε στα χέρια μας το βάρος ΟΛΗΣ της μηχανής και όχι μόνο του μπροστινού τροχού! Αν στρίβαμε με τον μπροστινό τροχό, αυτόν μόνο θα ελέγχαμε με τα κλιπ ον, οπότε η αλλαγή κατεύθυνσης θα ήταν πανεύκολη. Και όμως δεν είναι, και όσο αυξάνονται τα χλμ βαραίνει κι άλλο το κλιπ ον, άρα δεν εξαρτάτε μόνο από τον μπροστινό τροχό. Τελοσπάντων, η εξήγηση που έδωσα είναι σύμφωνα με την δική μου εντύπωση εκ πείρας. Αν έχω λάθος να διορθώσουν όσοι πήγαν και σε σχολεία και έχουν διαβάσει και κάτι τις παραπάνω!
Το μηχανακι στριβει αμεσα με το τιμονι.
Δηλαδη στριβω το μηχανακι = κουναω το τιμονι, κατα συνεπεια το στριβω αμεσα.
Οταν βγαζω σωμα, κωλο, παταω μασπιε παλι στριβει το μηχανακι αλλα οχι αμεσα.
Στριβει γιατι απλως μετατοπιζω τη μαζα μου πανω σε αυτο.
Παρενθεση (Το ενα δεν αναιρει το αλλο αλλα βοηθαω το ενα με το αλλο ειδικα σε αγωνιστικη χρηση που θελω το μεγιστο αποτελεσμα που μπορω να παρω)
Ασχετο το ποσο βγαινω απο το μηχανακι με το ποσο στριβω...
Οταν μετατοπιζω μαζα στριβω, οταν βγαινω κραταω το μηχανακι πιο ορθιο κατα συνεπεια παταει πιο πολυ το πισω και μπορω να ανοιξω γκαζι περισσοτερο.
Οταν κανω σουζα στριβω και με τους δυο τροπους απλως η διαφορα ειναι μικροτερη καθως το μπροστα δε παταει απλως επιρεαζει το υπολοιπο μηχανακι
Αλλα παλι στριβω και με μετατοπιση μαζας.
Αυτα ειναι φυσικη δε τα συζηταμε τα εχουν αποδειξει αλλοι και μαλιστα σπασαν το κεφαλι τους για να τα βρουν.
Υ.Γ. Ενδεχομενως κατι να το εκφραζω λαθος ελπιζω να εγινα κατανοητος... ουφ!!
και ξανα επιστρεφουμε στην ουσια, που εγραψε παραπανω ο Μαγκαίβερ.
χωρις να ασκησουμε δυναμεις στο τιμονι παρά πατωντας μονοπλευρα στο ενα μαρσπιε η μοτο αποκλεινει αργα απο την ευθεια.
αν ασκησουμε δυναμεις στο τιμονι λογω των ιδιων δυναμεων το μηχανακι αποκλεινει πολυ πιο γρηγορα και αμεσα απο την ευθεια
αν ασκησουμε δυναμεις στο τιμονι και παραλληλα πατησουμε και μονοπλευρα τον εναν μαρσπιε θα δωσουμε κλιση στην μοτο ακομα πιο γρηγορα
cartman σε αυτο που γραφεις για την ασκηση δυναμεων που γεννιουνται απο το γυροσκοπικο φαινομενο μεσω του λαιμου στο πλαισιο και την επιτευξη της επιθημητης κλισης εχεις πόλυτο δίκιο.
Αρχικά δημιουργήθηκε από menelaos46
Το μηχανακι στριβει αμεσα με το τιμονι.
Δηλαδη στριβω το μηχανακι = κουναω το τιμονι, κατα συνεπεια το στριβω αμεσα.
Παρενθεση (Το ενα δεν αναιρει το αλλο αλλα βοηθαω το ενα με το αλλο ειδικα σε αγωνιστικη χρηση που θελω το μεγιστο αποτελεσμα που μπορω να παρω)
Ασχετο το ποσο βγαινω απο το μηχανακι με το ποσο στριβω...
Οταν μετατοπιζω μαζα στριβω, οταν βγαινω κραταω το μηχανακι πιο ορθιο κατα συνεπεια παταει πιο πολυ το πισω και μπορω να ανοιξω γκαζι περισσοτερο.
Οταν κανω σουζα στριβω και με τους δυο τροπους απλως η διαφορα ειναι μικροτερη καθως το μπροστα δε παταει απλως επιρεαζει το υπολοιπο μηχανακι
Αλλα παλι στριβω και με μετατοπιση μαζας.
Αυτα ειναι φυσικη δε τα συζηταμε τα εχουν αποδειξει αλλοι και μαλιστα σπασαν το κεφαλι τους για να τα βρουν.
Υ.Γ. Ενδεχομενως κατι να το εκφραζω λαθος ελπιζω να εγινα κατανοητος... ουφ!!
Φίλε συμφωνώ, αλλά αυτά που γράφεις δεν έρχονται σε αντιπαράθεση με αυτά που έγραψα. Το συγκεκριμένο που γράφω πιο πάνω δεν έχει σχέση με το αν βγάζω σώμα για να στρίψω η όχι, αλλά με το ότι δεδομένου ότι κάνω το ανάποδο, μετά τι γίνεται...
Δεν έρχομαι σε αντιπαράθεση, απλά διευκρινίζω επειδή με έκανες quote :beer:
Αρχικά δημιουργήθηκε από KaTaNaS
...cartman σε αυτο που γραφεις για την ασκηση δυναμεων που γεννιουνται απο το γυροσκοπικο φαινομενο μεσω του λαιμου στο πλαισιο και την επιτευξη της επιθημητης κλισης εχεις πόλυτο δίκιο.
:beer: :beer:
chr1s_86
02/07/2010, 08:55
Οταν μετατοπιζω μαζα στριβω
Ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνουμε, και σε αυτές τις περιπτώσεις "δουλεύει" το τιμόνι...
Δεν γίνεται αλλιώς... ;)
Αρχικά δημιουργήθηκε από chr1s_86
Ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνουμε, και σε αυτές τις περιπτώσεις "δουλεύει" το τιμόνι...
Δεν γίνεται αλλιώς... ;)
etsi , einai ακομα καλυτερα αν καταλαβουμε πως με τον ορο "τιμονι" εννοουμε την μπροστινη αρθρωση της μοτοσυκλέτας, το λαιμό δηλαδή...
με την αρθρωση αυτη επιτρεπεται να παρεκτρεψουμε τον εμπρος περιστρεφομενο τροχο απο την θεση ισσοροπιας του (οταν κινειται ευθεια) και με τις γυροσκοπικες δυναμεις που δημιουργουνται (ειναι οι ιδιες δυναμεις που νοιωθουμε οταν κραταμε εναν τροχο ποδηλατου απο τον αξονα με τα δυο μας χερια και ενω περιστρεφεται με οριζοντιο αξονα δινουμε μια ελαφρυα κλιση στον αξονα του)
όλο το συστημα (μπροστινο-αρθρωση-πλαισιο) παιρνει κλίση...
Ακόμα το συζητάμε δλδ το θέμα; :confused:
και ξανα επιστρεφουμε στην ουσια, που εγραψε παραπανω ο Μαγκαίβερ.
:eyepop:
:a018: :a018: :a018: :a018: :a018: :a018:
Ιznogood
02/07/2010, 09:14
Αρχικά δημιουργήθηκε από sniper
Ακόμα το συζητάμε δλδ το θέμα; :confused:
+1000...:a56:
RaGe_Raptor
02/07/2010, 09:16
Αρχικά δημιουργήθηκε από Ιznogood
Για οσους λετε "στριβει με το βλεμμα", εχετε παρανοησει την εννοια της πληροφορησης του δρομου.
Κοιταμε εκει που θελουμε να παμε γιατι πρεπει να ξερουμε που παμε. ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ κυριοι λεγετε, χωρις αυτη ο εγκεφαλος δεν μπορει να διαχειριστει τπτ. Γιαυτο και παμε κατευθειαν στο δεντρο που "μας χτυπησε στο ματι"..., του δωσαμε λαθος πληροφορια! (CSS2).
Για οσους λετε "στριβει με το σωμα", εχετε παρανοησει τον βοηθητικο ρολο που παιζει η μαζα στο Κ.Β. Το σωμα το χρησιμοποιουμε με τετοιο τροπο ωστε να μη περνει μεγαλες κλισεις η μοτο εντος της στροφης ωστε να ειμαστε μακρια απο το οριο του πισω ελαστικου (CSS3) αλλα ακομη και αυτο δινει ελαχιστα στην ισορροπια σε σχεση με το "κουρδισμα του γκαζιου" (CSS1).
Η παρεξηγηση δημιουργηθηκε απο τη στιγμη που χρησιμοποιησατε τη λεξη "στριβω". Η μοτοσυκλετα μπορει να παει ευθεια ή να διαγραψει τοξο κυκλου και τα δυο τα κανει χωρις εξωτερικη παρεμβαση. Η μεταβαση απο ευθεια σε καμπυλη και το αντιστροφο απαιτει "σπασιμο ισορροπιας", αυτο ερχεται να κανει το τιμονι οπως λετε αρκετοι εδω μεσα και το αναφερατε και ως counter steering. Ερχομαι απο ευθεια και υπαρχει στροφη, πιεζω οσο χρειαζεται αναποδα μεχρι την απαιτουμενη κλιση μετα τελος...καμια πιεση, βαρος τπτ...! Θελω να το σηκωσω; πιεση αναποδα παλι και να σου ορθιος!
Πως στηριζομαστε ομως βρε αδερφε πανω στο μηχανακι μεσα στη στροφη; Εχω μαθει τοσα χρονια να στηριζομαι στα χερια μου (πωπω μαλακια ομως λεμε)...ΛΑΘΟΣ...ΛΑΘΟΣ...ΛΑΘΟΣ!
Η απαντηση ειναι τα σημεια στηριξης..., οσο πιο πολλα τοσο πιο καλα. Κωλος πισω μεχρι να ακουμπησει το σελακι του συνοδηγου (μερικοι βαζουν μαξιλαρακι αν δε φθανουν) στομαχι-στηθος στο ντεποζιτο, εξωτερικο ποδι (γονατο-προσαγωγοι) κλειδωμα στο γωνιασμα του ντεποζιτου και αυτα! (CSS3)
Τα χερια ασκουν πιεση ΜΟΝΟ οταν απαιτειτε διορθωση κλισης. Οποιαδηποτε πιεση στο τιμονι επιφερει αντιδραση απο τη μοτο. Κουραζεστε, βαζετε βαρος στο τιμονι--> νευρικη μηχανη, περιεργα κουνηματα στα πολλα και παει λεγοντας.(CSS1)
ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΕ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ, καθε πιεση που ασκουμε στο τιμονι η αντιδραση της μοτο ειναι να υπακουσει..., αντι να διαχειριστει μονο τις δυναμεις της στροφης προσπαθει να ελεγξει και το βαρος του αναβατη που στραγγαλιζει το μπροστινο(ΕΔΩ ΕΕΕΕεεε..., ΕΔΩ ΘΑ ΠΑΣ) ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΚΕΙΑ να το κανουμε οντας σε ευθεια ή σε στροφη.
Ανακεφαλαιωση...: το βλεμμα δινει την πληροφορια, το counter steering σπαει ισορροπια, τοποθετηση σωματος για βελτιστη ταχυτητα σε σχεση με την κλιση!
υ.γ. Ολοι τα ιδια λεμε ή μαλλον προσπαθουμε να πουμε, καπου στους ορισμους "στριβω"-"ισορροπω" τα καναμε μανταρα!
+όσα θες!!!!!!!!!!
απλα και περιεκτικα...:sun:
chr1s_86
02/07/2010, 09:19
etsi , einai ακομα καλυτερα αν καταλαβουμε πως με τον ορο "τιμονι" εννοουμε την μπροστινη αρθρωση της μοτοσυκλέτας, το λαιμό δηλαδή...
με την αρθρωση αυτη επιτρεπεται να παρεκτρεψουμε τον εμπρος περιστρεφομενο τροχο απο την θεση ισσοροπιας του (οταν κινειται ευθεια) και με τις γυροσκοπικες δυναμεις που δημιουργουνται (ειναι οι ιδιες δυναμεις που νοιωθουμε οταν κραταμε εναν τροχο ποδηλατου απο τον αξονα με τα δυο μας χερια και ενω περιστρεφεται με οριζοντιο αξονα δινουμε μια ελαφρυα κλιση στον αξονα του)
όλο το συστημα (μπροστινο-αρθρωση-πλαισιο) παιρνει κλίση...
:beer: :beer: :beer:
menelaos46
02/07/2010, 09:35
Και κατι αλλο.
Οταν σου λενε να βλεπεις μακρια ακομη κι αυτο εχει σχεση με το τιμονι (οχι μονο)
Βλεπε μακρια, κοιτα εξοδο, απλωσε το βλεμα σου...
Γιατι???
Γιατι εχεις καλυτερη αντιληψη της ταχυτητας
Γιατι ασυναισθητα πας εκει που κοιτας
Γιατι ομως πας εκει που κοιτας???
Πας εκει που κοιτας οχι ως δια μαγειας αλλα απλως γιατι ο οργανισμος σου "πειραζει" απειροελαχιστα το τιμονι αντιλαμβανομενος που κοιτας...
Και ρυθμιζοντας ουσιαστικα με τα χερια πως και το μηχανακι θα παει εκει.
Αυτο δε το καταλαβαινουμε σχεδον ποτε αλλα γινεται.
Ομοιως και οταν μπαινεις σε στροφη και φοβασαι σφιγγεις το τιμονι χωρις να το θες με αποτελεσμα να σε ανοιγει το μηχανακι....
Ολα αυτα γινονται υποσυνειδητα, η με την πειρα του καθενως και αυτοματοποιημενα.
DimChios
02/07/2010, 09:49
Γιατι ασυναισθητα πας εκει που κοιτας
Γιατι ομως πας εκει που κοιτας???
Πας εκει που κοιτας οχι ως δια μαγειας αλλα απλως γιατι ο οργανισμος σου "πειραζει" απειροελαχιστα το τιμονι αντιλαμβανομενος που κοιτας...
Και ρυθμιζοντας ουσιαστικα με τα χερια πως και το μηχανακι θα παει εκει.
Αυτο δε το καταλαβαινουμε σχεδον ποτε αλλα γινεται.
Ομοιως και οταν μπαινεις σε στροφη και φοβασαι σφιγγεις το τιμονι χωρις να το θες με αποτελεσμα να σε ανοιγει το μηχανακι....
Ολα αυτα γινονται υποσυνειδητα, η με την πειρα του καθενως και αυτοματοποιημενα.
...και τωρα θα παμε παλι απο εκει που ξεκινησαμε....
Ο Ηλιας θα λεει η μοτο στριβει με τα ματια και ο Τρουπερ με το τιμονι...
:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:
:winka: ετσι ακριβως ειναι Μενελαε! :wave2:
Cpt. Haddock
02/07/2010, 09:54
Αρχικά δημιουργήθηκε από DimChios
...και τωρα θα παμε παλι απο εκει που ξεκινησαμε....
Ο Ηλιας θα λεει η μοτο στριβει με τα ματια και ο Τρουπερ με το τιμονι...
Για να μην το πάρουμε απ' την αρχη....
Ο Μενέλαος εγραψε περιφραστικά αυτο που εννοούσα εγω λακωνικά (ήθελα να γίνει κουβέντα απλά πετυχα τον τρουπερ την πρωτη μερα της περιόδου και.... ) :wave2:
DimChios
02/07/2010, 09:59
Αρχικά δημιουργήθηκε από Cpt. Haddock
Ο Μενέλαος εγραψε περιφραστικά αυτο που εννοούσα εγω λακωνικά (ήθελα να γίνει κουβέντα απλά πετυχα τον τρουπερ την πρωτη μερα της περιόδου και.... ) :wave2:
ι νοου μαϊ φρεντ!
:D
Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι τα πέρνουν επειδή επαναλαμβάνονται απόψεις! Ε και τι έγινε ρε παιδιά? Λες και πληρώνετε για κάθε ποστ που γράφουμε! Άστε τον κόσμο να γράψει, όπως και να το κάνουμε από την στιγμή που δεν βρίζουν δεν έχετε λόγο!
:D
:look:
1)DrBig εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι η μηχανή στρίβει ρίχνοντας το βάρος μας. Δοκίμασε και θα δεις ότι χωρίς να ρίξεις βάρος πουθενά και μόνο με ανάποδο τιμόνι οποιαδήποτε μηχανή σε οποιαδήποτε ταχύτητα στρίβει, το αντίθετο όμως δεν ισχύει.
2)Επίσης η δύναμη στο τιμόνι ΜΑΖΙ (σε συνεργασία δηλαδή) με τις γυροσκοπικές δυνάμεις στρίβουν μια μηχανή και όχι σε αντιπαράθεση με αυτές. Έτσι λέει και το ωραίο βίντεο με το μάθημα φυσικής στο ΜΙΤ που έβαλε κάποιος φίλος σε σχετικό θρεντ (δες μερικές σελίδες πιο πίσω). :beer:
1)Η διαφορα ειναι στο οτι οταν κινεισαι με σχετικα μεγαλη ταχυτητα, η διατηρηση της στροφορμης και των δυο τροχων παρα-ειναι μεγαλη ωστε να μπορεσει το σωμα σου να εκτρεψει τους αξονες περιστοφης των τροχων απο την διευθυνση τους. Εκει πρεπει να βαλεις δυναμη στο τιμονι. Οταν ομως δεν κινεισαι με μεγαλη ταχυτητα, τοτε και με το βαρος στριβεις αργα. Γι'αυτο μπορεις να κανεις ποδηλατο χωρις χερια και να στριβεις οπως θες. Σε αυτο βοηθαει το ιχνος. Αν κρατησεις ενα ποδηλατο ακινητο και ορθιο και κατοπιν το πλαγιασεις, θα δεις οτι ο μπροστινος τροχος κλινει προς την πλευρα που πλαγιαζεις το ποδηλατο. Αν το ιχνος ηταν αρνητικο, ο τροχος θα πλαγιαζε προς την αντιθετη πλευρα. Σε αυτη την περιπτωση δεν θα μπορουσαμε να οδηγησουμε ποδηλατο χωρις χερια. Για τον ιδιο λογο, οσο μεγαλυτερο ειναι το ιχνος, τοσο πιο ευσταθες ειναι το δικυκλο. Διοτι αντιδρα ((τοσο πιο) αργα και (τοσο πιο) θετικα στις μετατοπισεις του σωματος προς την μια η την αλλη κατευθυνση.
2) Η δυναμη που βαζεις στο τιμονι ειναι ΠΑΝΤΑ σε 'αντιπαραθεση' με τις γυροσκοπικες δυναμεις, για τον απλο λογο οτι οι τροχοι τεινουν να διατηρησουν σταθερη την διευθυνση στο χωρο του αξονα περιστροφης τους. Αυτη ειναι η αρχη διατηρησης της στροφορμης (η αλλιως γυροσκοπικο φαινομενο). Σε βοηθανε ομως αυτες οι δυναμεις να στριψεις, διοτι καθως στριβεις το τιμονι (βαζοντας δυναμη) προσ μια κατευθυνση, η αρχη διατηρησης της στροφορμης πλαγιαζει την μηχανη προς την αντιθετη.
Πράγματι οσο περισσοτερο χρονο αφιερωνουμε για την αναλυση της τεχνικης της οδηγησης , την αναλυση των δυναμεων και της συμπεριφορας τοσο καλυτερα για εμας.. τοσο πιο μεσα μας ριζωνουν και γινονται κτημα μας.
Ακομα και απο αυτο το ψιλομπερδεμενο και ισως κουραστικο θρεντ αν καποιος βρει το κουραγιο να το διαβασει θα καταλαβει πολλά, διοτη λεμε το ιδιο πραγμα με πολλους τροπους οποτε επαληθευεται ετσι πολλες φορες η μια αληθεια, οτι η μοτο στριβει λογω γυροσκοπικων δυναμεων κατα την εκτροπή απο την ευθεια θεση του εμπρος τροχου!
οποτε επαληθευεται ετσι πολλες φορες η μια αληθεια, οτι η μοτο στριβει λογω γυροσκοπικων δυναμεων κατα την εκτροπή απο την ευθεια θεση του εμπρος τροχου!
Πιο ακριβης διατυπωση θα ηταν να πεις, οτι η μοτο στριβει ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ λογω γυροσκοπικων δυναμεων κατα την εκτροπή απο την ευθεια θεση του εμπρος τροχου!
(διοτι δεν στριβει μονο λογω γυροσκοπικων δυναμεων. Αν αυτο ηταν αληθεια, τοτε δεν θα μπορουσαμε να οδηγησουμε ποδηλατο χωρις χερια)
Allst@rf
02/07/2010, 11:13
παντος παίδες ο κόουντ στο twist of the wrist 2 λέει ότι υπάρχουν πολλά pivot points που πρέπει να στηριζόμαστε για να μην σφίγγουμε το τιμόνι.πριν ,κατά τη διάρκεια και μετά τη στροφή...αυτό που μου έκανε εντύπωση όμως και στα 2 βιβλία είναι ότι σου εξηγεί για ποιο λόγο γίνονται αυτα όχι μόνο από πλευράς φυσικής αλλά και από τον δικό του όρο με το όνομα Survival Reactions.
Αλλά τώρα που το έχετε υπόψιν, προσέξτε σε αγώνες ότι μια μηχανή μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση εν σούζα! Αυτό πως γίνεται ρε παιδιά? Ο μπροστινός είναι στον αέρα και η μηχανή αλλάζει κλίση. Άρα ΔΕΝ στρίβει με τον μπροστινό τροχό!
Ευτυχώς που σας προειδοποίησα να μη χρησιμοποιήσετε το παραπάνω ως επιχείρημα, επειδή είναι άκυρο. Ουσιαστικά, με ΠΟΛΥ απλά λόγια, το μηχανάκι στρίβει με τα λάστιχα. Λόγω σχήματος του ελαστικού (έχετε προσέξει ότι είναι διαφορετικά από των αυτοκινήτων, ε?) πλαγιάζει και "στρίβει". Για να πλαγιάσει όμως, χρειάζεται, μαντέψτε, τον μπροστινό τροχό και κατ'επέκταση το τιμόνι. Δε θα κάτσω να αναλύσω πως και γιατί. Όλοι ξέρετε πάνω κάτω.
Όταν το μηχανάκι είναι στη ΜΙΑ ρόδα, αρκεί κάποια άλλη δύναμη, η οποία θα καταφέρει να εκτρέψει τον πίσω τροχό από τη θέση ισορροπίας. Και δεν υπάρχει τίποτα άλλο από τη μετατόπιση βάρους. Η οποία, ναι μεν βοηθάει στην αλλαγή κατεύθυνσης, αλλά δεν επιτρέπει τόσο άμεσες ή έντονες αλλαγές.
Ουσιαστικά, με ΠΟΛΥ απλά λόγια, το μηχανάκι στρίβει με τα λάστιχα. Λόγω σχήματος του ελαστικού (έχετε προσέξει ότι είναι διαφορετικά από των αυτοκινήτων, ε?) πλαγιάζει και "στρίβει". Για να πλαγιάσει όμως, χρειάζεται, μαντέψτε, τον μπροστινό τροχό και κατ'επέκταση το τιμόνι. Δε θα κάτσω να αναλύσω πως και γιατί. Όλοι ξέρετε πάνω κάτω.
Οχι. Η κορωνα απλα βοηθαει. Η αιτια δεν ειναι εκει.
[...]
(διοτι δεν στριβει μονο λογω γυροσκοπικων δυναμεων. Αν αυτο ηταν αληθεια, τοτε δεν θα μπορουσαμε να οδηγησουμε ποδηλατο χωρις χερια)
[...]
μη μπερδευουμε το ποδήλατο με την μοτο (ακομα κι ενα παπι δεν μπορει να συγκριθει οδηγικά με μια μοτοσυκλετα)
το ποδήλατο (ακομα και το παπι μεχρι ενος βαθμου) εχει πολυ ελαφρυ τροχό , που σημαινει πως η ροπή στρεψης ειναι πολυ μικρότερη απο εκεινη ενος τροχου μοτοσυκλέτας ωστε να επηρεαζει στο ιδιο ποσοστο την κλιση που θα παρει το ποδηλατο,
επίσης η καστερ και το ιχνος ειναι παρα πολυ μικρότερα ( ο λαιμος εχει αξονα με διευθυνση πολυ πιο καθετη ως προς το εδαφος) οποτε και οι δυναμεις που περνανε απο το μπροστινο συστημα στον σκελετο μεσω της αρθρωσης (λαιμος ποδηλατου) ειναι πολυ μικρότερου μετρου.
μη μπερδευουμε το ποδήλατο με την μοτο (ακομα κι ενα παπι δεν μπορει να συγκριθει οδηγικά με μια μοτοσυκλετα)
το ποδήλατο (ακομα και το παπι μεχρι ενος βαθμου) εχει πολυ ελαφρυ τροχό , που σημαινει πως η ροπή στρεψης ειναι πολυ μικρότερη απο εκεινη ενος τροχου μοτοσυκλέτας ωστε να επηρεαζει στο ιδιο ποσοστο την κλιση που θα παρει το ποδηλατο,
επίσης η καστερ και το ιχνος ειναι παρα πολυ μικρότερα ( ο λαιμος εχει αξονα με διευθυνση πολυ πιο καθετη ως προς το εδαφος) οποτε και οι δυναμεις που περνανε απο το μπροστινο συστημα στον σκελετο μεσω της αρθρωσης (λαιμος ποδηλατου) ειναι πολυ μικρότερου μετρου.
Αφου μιλαμε για αρχες φυσικης, μπορουμε να αναφερουμε παραδειγματα ποιοτικα ταυτοσημα εστω κι αν ποσοτικα υπαρχουν καποιες διαφορες. Το ποδηλατο κατα την γνωμη μου ειναι το ιδανικο παραδειγμα για να ξεκαθαριστουν καποια πραγματα. Οι ποσοτικες διαφορες, αφου κατανοηθουν οι βασικες αρχες, επονται.
Δεν ειναι τυχαιο που τοσο τα μηχανακια και τα ποδηλατα εχουν καστερ και ιχνος με το ιδιο προσημο.
[...] Και δεν υπάρχει τίποτα άλλο από τη μετατόπιση βάρους. [...]
σαφως και συνεχιζει να υπαρχει αυτο το κατι αλλο... οι ιδιες δυναμεις που στριβουν την μοτο στο εδαφος (και τις εξηγησε ο καρττμαν παραπανω οσο μπορουσε ) οι ιδιες μπορουν να εκτρέψουν την μοτο απο την ισσοροπία ή με τη βοηθεια τους (στριβωντας ελαφρα το τιμονι) να την διατηρησουν σε ισσοροπία , σε συνδιασμο παντα με ανοιγματα κλεισιματα γονατων και ελαφρυα μεταοπιση κεντρου βαρους.
Οι δυναμεις του γυροσκοπικου πάυουν να δουλευουν οταν ο τροχός πλέον εχει σχεδόν σταματησει, ή εστω οταν εχει πλεον πολυ λιγες στροφες . Για αυτο καιο ελληνοαμερικανος που εκανε ρεκορ σουζας ειχε τοποθετησει μηχανισμό στο εμπρος τροχο που τον περιέστρεφε συνεχως...
Θα κανω μια προσπαθεια να μαζεψω το θρεντ.
1) Το θετικο ιχνος βοηθαει ενα δικυκλο να στριψει ΧΩΡΙΣ γυροσκοπικο φαινομενο, απλα με μετατοπιση βαρους.
2) Το γυροσκοπικο φαινομενο επιτρεπει αλλαγες πορειας κατα πολυ ταχυτερες απο οτι επιτυγχανεται με μετατοπιση βαρους. Και ειναι τοσο εντονοτερο οσο μεγαλυτερη η ταχυτητα του οχηματος (για δεδομενο ρυθμο στροφης του τιμονιου)
3) Σε μεγαλες σχετικα ταχυτητες, στριβουμε μονο με γυροσκοπικο φαινομενο, γιατι η μετατοπιση βαρους δεν ειναι ικανη να υπερνικησει το γυροσκοπικο φαινομενο των τροχων.
4) Η κορωνα επιβραδυνει η επιταχυνει αυτα που περιγραφονται στα 1,2 και 3.
Ειτε το πιστευετε ειτε οχι, αυτες οι τρεις προτασεις εξαντλουν το θεμα.
Αφου μιλαμε για αρχες φυσικης, μπορουμε να αναφερουμε παραδειγματα ποιοτικα ταυτοσημα εστω κι αν ποσοτικα υπαρχουν καποιες διαφορες. Το ποδηλατο κατα την γνωμη μου ειναι το ιδανικο παραδειγμα για να ξεκαθαριστουν καποια πραγματα. Οι ποσοτικες διαφορες, αφου κατανοηθουν οι βασικες αρχες, επονται.
Δεν ειναι τυχαιο που τοσο τα μηχανακια και τα ποδηλατα εχουν καστερ και ιχνος με το ιδιο προσημο.
ok, τοτε η οδηγηση και συμπεριφορα ενος ποδηλατου μπορει να συγκριθεί με εκεινη της μοτο οταν οι ταχυτητες της μοτο ειναι πολυ μικρες (μικροτερες των 15 περιπου χλμ/ωρα)
τοτε ο τροχος της μοτο δεν εχει αναπτυξει τοση ροπή που να επηρεαζει γυροσκοπικά την κλιση της και η οποιαδήποτε εκτροπή απο την ευθεια επιτυγχανεται στριβωντας το τιμονι αριστερα για να κινηθουμε αριστερα και δεξια για να κινηθουμε δεξια.
σε μεγαλυτερες ταχυτητες ασκουμε δεξιοστροφη δυναμη για να στριψουμε αριστερα και αριστεροστροφη για να κινηδουμε προς δεξιά.
συνοψιζωντας , σε μικρες ταχυτητες, διασταυρωσεις κλπ στριβουμε σα να καβαλουσαμε ποδηλατο, σε ταχυτητες πορείας δινοθυμε κλιση στην μοτο με Counter steering.
:a10:
ok, τοτε η οδηγηση και συμπεριφορα ενος ποδηλατου μπορει να συγκριθεί με εκεινη της μοτο οταν οι ταχυτητες της μοτο ειναι πολυ μικρες (μικροτερες των 15 περιπου χλμ/ωρα)
τοτε ο τροχος της μοτο δεν εχει αναπτυξει τοση ροπή που να επηρεαζει γυροσκοπικά την κλιση της και η οποιαδήποτε εκτροπή απο την ευθεια επιτυγχανεται στριβωντας το τιμονι αριστερα για να κινηθουμε αριστερα και δεξια για να κινηθουμε δεξια.
σε μεγαλυτερες ταχυτητες ασκουμε δεξιοστροφη δυναμη για να στριψουμε αριστερα και αριστεροστροφη για να κινηδουμε προς δεξιά.
συνοψιζωντας , σε μικρες ταχυτητες, διασταυρωσεις κλπ στριβουμε σα να καβαλουσαμε ποδηλατο, σε ταχυτητες πορείας δινοθυμε κλιση στην μοτο με Counter steering.
Συμφωνω και νομιζω σε καλυπτω με το προηγουμενο μου ποστ. :D
Για αυτο καιο ελληνοαμερικανος που εκανε ρεκορ σουζας ειχε τοποθετησει μηχανισμό στο εμπρος τροχο που τον περιέστρεφε συνεχως...
http://www.youtube.com/watch?v=7FLUsk2M3wM&feature=related
Προς μοντς
Να πάει γρήγορα στ' ανέκδοτα, εκεί έπρεπε να μπει από την αρχή
:bigcry: :rotflmao:
...Η δυναμη που βαζεις στο τιμονι ειναι ΠΑΝΤΑ σε 'αντιπαραθεση' με τις γυροσκοπικες δυναμεις, για τον απλο λογο οτι οι τροχοι τεινουν να διατηρησουν σταθερη την διευθυνση στο χωρο του αξονα περιστροφης τους. Αυτη ειναι η αρχη διατηρησης της στροφορμης (η αλλιως γυροσκοπικο φαινομενο). Σε βοηθανε ομως αυτες οι δυναμεις να στριψεις, διοτι καθως στριβεις το τιμονι (βαζοντας δυναμη) προσ μια κατευθυνση, η αρχη διατηρησης της στροφορμης πλαγιαζει την μηχανη προς την αντιθετη.
Φίλε δες αυτό (http://www.youtube.com/watch?v=zLy0IQT8ssk&feature=player_embedded#) μετά το 14ο λεπτο.
Εξαρτάται πως θα το δείς το θέμα. Οι γυροσκοπικές δυνάμεις υπάρχουν λόγω τις περιστροφής των τροχών. Εμείς με την εφαρμογή του αντίθετου τιμονιού εξασκούμε μια άλλη δύναμη. Εγώ τώρα προσωπικά το καταλαβαίνω ότι οι δύο δυνάμεις συνεργάζονται (απλοϊκά επενεργούν στο ίδιο αντικείμενο, την μηχανή) και το αποτέλεσμα (δεν ξέρω αν είναι σωστό να πω "η συνισταμένη των δύο δυνάμεων") προκαλεί την μηχανή να γείρει. Κάποιος άλλος (εσύ π.χ.) μπορείς να πεις ότι οι δύο δυνάμεις "τσακώνονται" και το αποτέλεσμα γερνει την μηχανή. Νομίζω το ίδιο λέμε, μπορεί εσύ να είσαι πιο σωστός όμως στην διατύπωση, δεν ξέρω, δεν είμαι φυσικός :beer:
Κατάνα συμφωνώ σε όλα :smilea:
Θα κανω μια προσπαθεια να μαζεψω το θρεντ.
1) Το θετικο ιχνος βοηθαει ενα δικυκλο να στριψει ΧΩΡΙΣ γυροσκοπικο φαινομενο, απλα με μετατοπιση βαρους.
2) Το γυροσκοπικο φαινομενο επιτρεπει αλλαγες πορειας κατα πολυ ταχυτερες απο οτι επιτυγχανεται με μετατοπιση βαρους. Και ειναι τοσο εντονοτερο οσο μεγαλυτερη η ταχυτητα του οχηματος (για δεδομενο ρυθμο στροφης του τιμονιου)
3) Σε μεγαλες σχετικα ταχυτητες, στριβουμε μονο με γυροσκοπικο φαινομενο, γιατι η μετατοπιση βαρους δεν ειναι ικανη να υπερνικησει το γυροσκοπικο φαινομενο των τροχων.
4) Η κορωνα επιβραδυνει η επιταχυνει αυτα που περιγραφονται στα 1,2 και 3.
Ακριβώς ότι είπα εγώ δηλαδή :P
Για πες τώρα, ποια είναι η αιτία που ανέφερες παραπάνω?
Φίλε Vaska και φίλε Trooper, κανονικά δεν πρέπει να σας απαντήσω επειδή γράφετε ειρωνικά, αλλά θα απαντήσω για να μην νομίζετε ότι αυτό που είπα το πέταξα χωρίς να το στηρίξω.
...
εγω παλι θα σου προτεινα
1)να ξεχωριζεις τον χαβαλε-πειραγμα απο την ειρωνια.
και
2)να ξαναδιαβασεις τα βιβλια που προτεινες κανοντας τα πραξη
στην αρωτηση ''με τι στριβει η μηχανη,το ποδηλατο,το πατινι?''
οι απαντησεις μπορει να ειναι:
το βλεμα.(ναι αλλα και να μην κοιτας σωστα η μηχανη παλι θα στριψει.ετσι στριβει το 95%)
τα λαστιχα(σαφως το θεμα κορωνα βοηθαει αλλα ο πολυς κοσμος δεν ειναι στριφτερος.μαλλον ευθειακιας ειναι και μαντεψε...στριβουν και αυτοι καπου για να πανε σπιτι τους απο τη δουλεια)
η γωνια καστερ.(τοσο τα ςς οσο και τα τσοπερ με γωνια καστερ 3000649 μοιρες στριβουνε.σαφως οχι το ιδιο αλλα στριβουνε)
το σωμα(αρα το σλογκαν ''η θεωρια καταρεει οι χοντροι ειν οι ωραιοι βρισκει πρακτικη εφαρμογη??παντως βλεπω κοσμο που στριβει σαν αγγουρι πανω στη μοτο,και ομως στριβει)
φαντασου λοιπον μια μηχανη με κολημενο στο πλαισιο τιμονι και επανω της εναν με σωμα τυπου μοντελου :lol: που κοιταει εκει που θελει με την πιο τριγωνη κορωνα του συμπαντος και με γωνια καστερ που σε αφηνω να επιλεξεις εσυ.
θες να βρεθουμε απο κοντα και να παμε τις αδειες μας αν θα στριψει?
Καποιος που βλεπει οτι το τιμονι στριβει μπορει να πει οτι στριβουμε με το τιμονι, αλλα στη συγκεκριμενη περιπτωση, αυτο απλα ακολουθει.
ναι αλλα αν αυτο δεν ακολουθησει δεν θα στριψουμε :winka:
συμπερασμα το τιμονι ειναι υπευθυνο για να στριψει η μηχανη :wave2:
ηλια μου και εγω κουβεντα ηθελα να γινει.γι αυτο σου εγραψα οτι σου εγραψα αλλα μαλλον αντι να παραδεχτεις οτι εσυ ειχες κοκκινα λερωμενο βρακακι ημουν εγω αυτος που...
σταυρο εισαι λαθος.ρωτα τον χουντρα.δε μπορω να συνεχισω...σορυ.ρωτα αυτο που σου ειπα και προχτες.
οτι σας λεω δεν το βγαζω ουτε απο το κεφαλι μου ουτε απο την εμπειρια μου γαμω το στανιο μου.θελετε? μαθετε σωστα. δε θελετε?μη μαθετε.παραιτουμαι.
απλα ετσι για το γαμωτο ρωτα τον χουντρα μεθαυριο.εγω την απαντηση την εχω και σε σι-ντι.
Φίλε δες αυτό (http://www.youtube.com/watch?v=zLy0IQT8ssk&feature=player_embedded#) μετά το 14ο λεπτο.
Εξαρτάται πως θα το δείς το θέμα. Οι γυροσκοπικές δυνάμεις υπάρχουν λόγω τις περιστροφής των τροχών. Εμείς με την εφαρμογή του αντίθετου τιμονιού εξασκούμε μια άλλη δύναμη. Εγώ τώρα προσωπικά το καταλαβαίνω ότι οι δύο δυνάμεις συνεργάζονται (απλοϊκά επενεργούν στο ίδιο αντικείμενο, την μηχανή) και το αποτέλεσμα (δεν ξέρω αν είναι σωστό να πω "η συνισταμένη των δύο δυνάμεων") προκαλεί την μηχανή να γείρει. Κάποιος άλλος (εσύ π.χ.) μπορείς να πεις ότι οι δύο δυνάμεις "τσακώνονται" και το αποτέλεσμα γερνει την μηχανή. Νομίζω το ίδιο λέμε, μπορεί εσύ να είσαι πιο σωστός όμως στην διατύπωση, δεν ξέρω, δεν είμαι φυσικός :beer:
Κατάνα συμφωνώ σε όλα :smilea:
Πανω κατω, το ιδιο λεμε. Απλα αυτο που δεν ειπε ο τυπας στο βιντεο (στο κομματι που παρακολουθησα) ειναι οτι ο τροχος λογω στροφορμης, αντιστεκεται στη ροπη που βαζει το χερι του. :wave2:
σταυρο εισαι λαθος.ρωτα τον χουντρα.δε μπορω να συνεχισω...σορυ.ρωτα αυτο που σου ειπα και προχτες.
οτι σας λεω δεν το βγαζω ουτε απο το κεφαλι μου ουτε απο την εμπειρια μου γαμω το στανιο μου.θελετε? μαθετε σωστα. δε θελετε?μη μαθετε.παραιτουμαι.
απλα ετσι για το γαμωτο ρωτα τον χουντρα μεθαυριο.εγω την απαντηση την εχω και σε σι-ντι.
Δεν θελω να θιξω κανενα, αλλα υπαρχουν και μεγαλυτερα μυαλα στη θεωρητικη φυσικη απο τον Χουντρα.
Δεν θελω να θιξω κανενα, αλλα υπαρχουν και μεγαλυτερα μυαλα στη θεωρητικη φυσικη απο τον Χουντρα.
δεν διαφωνω.
και καταληγουμε με αυτο στο οτι...?
σταυρο γαμησε το ρε.μη ρωτησεις.:wave2:
Ιznogood
02/07/2010, 14:41
Πολυ σωστα, μονο που δεν γραφουν σε αυτο το θρεντ...:lol:
Cpt. Haddock
02/07/2010, 14:48
ηλια μου και εγω κουβεντα ηθελα να γινει.γι αυτο σου εγραψα οτι σου εγραψα αλλα μαλλον αντι να παραδεχτεις οτι εσυ ειχες κοκκινα λερωμενο βρακακι ημουν εγω αυτος που...
Εγω ειμαι σε κλιμακτήριο ρε :p
Εγω ειμαι σε κλιμακτήριο ρε :p
:yuck: :yuck: :yuck:
:lol: :lol:
Αρχικά δημιουργήθηκε από Ιznogood
Πολυ σωστα, μονο που δεν γραφουν σε αυτο το θρεντ...:lol:
Παντως τουλαχιστο θα τους καταλαβουμε ποιοι ειναι οταν γραψουν, κατι ειναι κι αυτο.
AKIS BUSA
03/07/2010, 08:02
δεν διαφωνω.
και καταληγουμε με αυτο στο οτι...?
σταυρο γαμησε το ρε.μη ρωτησεις.:wave2:
Ενταξει καλα ολα...........αυτα!!
για καμια ΜΠΥΡΑ θα παμε??????
:beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer:
ενταξει εβαλα κανα δυο .........παραπανω!!
:lol: :lol: :lol:
εγω παλι θα σου προτεινα
1)να ξεχωριζεις τον χαβαλε-πειραγμα απο την ειρωνια.
και
2)να ξαναδιαβασεις τα βιβλια που προτεινες κανοντας τα πραξη
στην αρωτηση ''με τι στριβει η μηχανη,το ποδηλατο,το πατινι?''
οι απαντησεις μπορει να ειναι:
το βλεμα.(ναι αλλα και να μην κοιτας σωστα η μηχανη παλι θα στριψει.ετσι στριβει το 95%)
τα λαστιχα(σαφως το θεμα κορωνα βοηθαει αλλα ο πολυς κοσμος δεν ειναι στριφτερος.μαλλον ευθειακιας ειναι και μαντεψε...στριβουν και αυτοι καπου για να πανε σπιτι τους απο τη δουλεια)
η γωνια καστερ.(τοσο τα ςς οσο και τα τσοπερ με γωνια καστερ 3000649 μοιρες στριβουνε.σαφως οχι το ιδιο αλλα στριβουνε)
το σωμα(αρα το σλογκαν ''η θεωρια καταρεει οι χοντροι ειν οι ωραιοι βρισκει πρακτικη εφαρμογη??παντως βλεπω κοσμο που στριβει σαν αγγουρι πανω στη μοτο,και ομως στριβει)
φαντασου λοιπον μια μηχανη με κολημενο στο πλαισιο τιμονι και επανω της εναν με σωμα τυπου μοντελου :lol: που κοιταει εκει που θελει με την πιο τριγωνη κορωνα του συμπαντος και με γωνια καστερ που σε αφηνω να επιλεξεις εσυ.
θες να βρεθουμε απο κοντα και να παμε τις αδειες μας αν θα στριψει?
Μάλλον δεν παρακολούθησες την ροή της συζήτησης. Εννοείται ότι στρίβουμε με το τιμόνι...ξαναδιάβασε τι γράψαμε με τον Vaskas
Και μην ανησυχείς για μένα, συνέχεια διαβάζω ;)
Παιδιά από Keith Code Twist of the Wrist II σελ.58: Λέει ότι η μηχανή στρίβει με πίεση στο τιμόνι σε αντίθετη φορά και ότι για όσο συνεχίζουμε να εξασκούμε την πίεση αυτή στο τιμόνι, η μηχανή θα αυξάνει την κλίση της* . Στην συνέχεια λέει: "Once the bike is fully leaned into a corner, the rear end steers the machine. The front-end turns the bike or changes lean angle but the moment the motorcycle is leaned over and stable, the main mass of the bike - from steering head back - determines the lean ange it will hold".
Άρα ο Code λέει ότι οταν η μηχανή έχει ήδη πάρει κλίση, στρίβει με το πίσω.
Τώρα για το σημείο με το *, θα σας πω πως το αντιλαμβάνομαι εγώ προσωπικά. Αν θέλετε να διαφωνήσετε ελέυθερα :D
Σκεφτείτε ότι πλησιάζουμε μια στροφή. Σύμφωνα με τον Code, για όσο συνεχίζουμε να εξασκούμε την ανάποδη πίεση αυτή στο τιμόνι, η μηχανή θα αυξάνει την κλίση της. Δηλαδή, την στιγμή ΑΚΡΙΒΩΣ που εξασκούμε ανάποδη πίεση στο τιμόνι, η μηχανή πέφτει και συνεχίζει να πέφτει όσο εξασκούμε την πίεση. Την στιγμή ΑΚΡΙΒΩΣ όμως που εξασκούμε εμείς την ανάποδη πίεση (δύναμη), ο μπροστινός τροχός αποκλείεται να δείχνει προς την στροφή! Σκεφτείτε το, μιλάμε για το συμπαγές μπροστινό σύστημα της μηχανής. Άρα αφού τις στιγμές ΑΚΡΙΒΩΣ που εμείς εξασκούμε την ανάποδη δύναμη στο τιμόνι ο μπροστινός τροχός δείχνει ανάποδα ΑΛΛΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΚΡΙΒΩΣ εκείνες τις στιγμές η μηχανή πέρνει κλίση και μπαίνει στην τροχιά που θέλουμε, συμπεραίνουμε ότι η μηχανή στρίβει με τον πίσω τροχό.
Και πάλι, τα πιο πάνω θα τα προσέξετε καλύτερα με ενα ss το οποίο σας δίνει πολύ καλύτερη πληροφόρηση από τα συμβατικά μηχανάκια. Προσωπικά με το fazer που είχα παλιά, αν και είχε πλαίσιο, ήταν δύσκολο να αντιληφθώ ακριβώς πως στρίβει μια μηχανή με τους ποιο πάνω όρους.
Αυτά από εμένα παιδιά :beer: :beer: :beer:
Παιδιά από Keith Code Twist of the Wrist II σελ.58: Λέει ότι η μηχανή στρίβει με πίεση στο τιμόνι σε αντίθετη φορά και ότι για όσο συνεχίζουμε να εξασκούμε την πίεση αυτή στο τιμόνι, η μηχανή θα αυξάνει την κλίση της* . Στην συνέχεια λέει: "Once the bike is fully leaned into a corner, the rear end steers the machine. The front-end turns the bike or changes lean angle but the moment the motorcycle is leaned over and stable, the main mass of the bike - from steering head back - determines the lean ange it will hold".
Άρα ο Code λέει ότι οταν η μηχανή έχει ήδη πάρει κλίση, στρίβει με το πίσω.
Τώρα για το σημείο με το *, θα σας πω πως το αντιλαμβάνομαι εγώ προσωπικά. Αν θέλετε να διαφωνήσετε ελέυθερα :D
Σκεφτείτε ότι πλησιάζουμε μια στροφή. Σύμφωνα με τον Code, για όσο συνεχίζουμε να εξασκούμε την ανάποδη πίεση αυτή στο τιμόνι, η μηχανή θα αυξάνει την κλίση της. Δηλαδή, την στιγμή ΑΚΡΙΒΩΣ που εξασκούμε ανάποδη πίεση στο τιμόνι, η μηχανή πέφτει και συνεχίζει να πέφτει όσο εξασκούμε την πίεση. Την στιγμή ΑΚΡΙΒΩΣ όμως που εξασκούμε εμείς την ανάποδη πίεση (δύναμη), ο μπροστινός τροχός αποκλείεται να δείχνει προς την στροφή! Σκεφτείτε το, μιλάμε για το συμπαγές μπροστινό σύστημα της μηχανής. Άρα αφού τις στιγμές ΑΚΡΙΒΩΣ που εμείς εξασκούμε την ανάποδη δύναμη στο τιμόνι ο μπροστινός τροχός δείχνει ανάποδα ΑΛΛΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΚΡΙΒΩΣ εκείνες τις στιγμές η μηχανή πέρνει κλίση και μπαίνει στην τροχιά που θέλουμε, συμπεραίνουμε ότι η μηχανή στρίβει με τον πίσω τροχό.
Και πάλι, τα πιο πάνω θα τα προσέξετε καλύτερα με ενα ss το οποίο σας δίνει πολύ καλύτερη πληροφόρηση από τα συμβατικά μηχανάκια. Προσωπικά με το fazer που είχα παλιά, αν και είχε πλαίσιο, ήταν δύσκολο να αντιληφθώ ακριβώς πως στρίβει μια μηχανή με τους ποιο πάνω όρους.
Αυτά από εμένα παιδιά :beer: :beer: :beer:
Δεν λεει αυτο. Αυτο που λεει ειναι οτι οσο εχεις αναποδο τιμονι πεφτεις προς τη στροφη. Απο την στιγμη που η κλιση σου εχει σταθεροποιηθει και βρισκεσαι σε κυκλικη τροχια (με τον μπροστινο τροχο να κοιταει πλεον κανονικα στη στροφη), τοτε η κυρια μαζα της μηχανης (που βρισκεται πισω απο το λαιμο) θα καθορισει ποια θα ειναι και η κλιση της μηχανης.
Δεν λεει αυτο. Αυτο που λεει ειναι οτι οσο εχεις αναποδο τιμονι πεφτεις προς τη στροφη...
Φίλε ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ είπα πιο πάνω! Και αυτό λέει και ο Code. Το "πέφτω προς την στροφή" που λες εσύ εγώ το όνομάζω "δίνω κλίση στον πίσω τροχό". Προσπάθησε λίγο να μπεις στην λογική μου. Δεν λέω να συμφωνήσεις ούτε θα προσπαθήσω να σε πείσω αλλά κάνε μια προσπάθεια ;)
Φίλε ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ είπα πιο πάνω! Και αυτό λέει και ο Code. Το "πέφτω προς την στροφή" που λες εσύ εγώ το όνομάζω "δίνω κλίση στον πίσω τροχό". Προσπάθησε λίγο να μπεις στην λογική μου. Δεν λέω να συμφωνήσεις ούτε θα προσπαθήσω να σε πείσω αλλά κάνε μια προσπάθεια ;)
Ναι, αλλα εσυ ειπες οτι κατα την διαρκεια της διαδικασιας κατα την οποια αυξανεται η κλιση της μηχανης (με αναποδο τιμονι), ο πισω τροχος στριβει την μηχανη διοτι ο μπροστινος δειχνει σε αντιθετη φορα απο την στροφη. Σωστα?
Ναι, αλλα εσυ ειπες οτι κατα την διαρκεια της διαδικασιας κατα την οποια αυξανεται η κλιση της μηχανης, ο πισω τροχος στριβει την μηχανη διοτι ο μπροστινος δειχνει σε αντιθετη φορα απο την στροφη. Σωστα?
Ναι φίλε, έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ. Από την στιγμή που σπρώχνω το τιμόνι π.χ. αριστερά, ο μπροστινός τροχός δείχνει (απειροελάχιστα) προς τα αριστερά και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ο πίσω μπαίνει σε δεξιά τροχιά και το ίδιο και η μηχανή. Άρα πως γίνεται ο μπροστινός τροχός να στρίβει την μηχανή από την στιγμή που δείχνει αντίθετα από την τροχιά της. Με αυτή την έννοια λέω ότι ο πίσω στρίβει την μηχανή.
Ναι φίλε, έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ. Από την στιγμή που σπρώχνω το τιμόνι π.χ. αριστερά, ο μπροστινός τροχός δείχνει (απειροελάχιστα) προς τα αριστερά και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ο πίσω μπαίνει σε δεξιά τροχιά και το ίδιο και η μηχανή. Άρα πως γίνεται ο μπροστινός τροχός να στρίβει την μηχανή από την στιγμή που δείχνει αντίθετα από την τροχιά της. Με αυτή την έννοια λέω ότι ο πίσω στρίβει την μηχανή.
Ωραια λοιπον. Αν ξαναδιαβασεις το κειμενο στα αγγλικα θα δεις οτι δεν γραφει κατι τετοιο. Ασε που δεν ειναι και σωστο, διοτι οταν η μηχανη παει ευθεια και πιεσεις το τιμονι αναποδα προς τη στροφη που θες να παρεις, τοτε ναι μεν η μηχανη θα πεσει προς τη μερια της στροφης που θες να παρεις, αλλα η πορεια της θα ακολουθησει το τιμονι που ειναι προς την αντιθετη κατευθυνση.
Ωραια λοιπον. Αν ξαναδιαβασεις το κειμενο στα αγγλικα θα δεις οτι δεν γραφει κατι τετοιο. Ασε που δεν ειναι και σωστο, διοτι οταν η μηχανη παει ευθεια και πιεσεις το τιμονι αναποδα προς τη στροφη που θες να παρεις, τοτε ναι μεν η μηχανη θα πεσει προς τη μερια της στροφης που θες να παρεις, αλλα η πορεια της θα ακολουθησει το τιμονι που ειναι προς την αντιθετη κατευθυνση.
εκει ειναι και η ουσια του αναποδου τιμονιου. Θυσιαζεις για μικρο χρονικο διαστημα την πορεια σου (πηγαινοντας στιγμιαια αντιθετα) αλλα ριχνεις γρηγορα τη μηχανη προς τα εκει που θες να πας. Κατοπιν γυρνας το τιμονι προς τη σωστη κατευθυνση και εκμεταλλευεσαι το πλαγιασμα που σου εδωσε το αναποδο τιμονι την προηγουμενη στιγμη.
Ωραια λοιπον. Αν ξαναδιαβασεις το κειμενο στα αγγλικα θα δεις οτι δεν γραφει κατι τετοιο...
Το ξέρω...Ξαναδιάβασε το ποστ μου σε παρακαλώ. Το τι ακριβώς λέει ο Code το επισημάνω επακριβώς (το αντίγραψα από την σελίδα που αναφέρω). Στην συνέχεια λέω πως το αντιλαμβάμομαι ΕΓΩ το φαινόμενο και δεν πιστεύω ότι έρχομαι σε αντιπαράθεση με τον Code, απλά το λέω/αντιλαμβάνομαι αλλιώς.
..Ασε που δεν ειναι και σωστο, διοτι οταν η μηχανη παει ευθεια και πιεσεις το τιμονι αναποδα προς τη στροφη που θες να παρεις, τοτε ναι μεν η μηχανη θα πεσει προς τη μερια της στροφης που θες να παρεις, αλλα η πορεια της θα ακολουθησει το τιμονι που ειναι προς την αντιθετη κατευθυνση.
Όχι φίλε, το τιμόνι είναι που ακολουθεί την τροχιά της μηχανής. Την στιγμή που κάνεις ανάποδο, το ίδιο ακριβώς χιλιοστό του δευτερολέπτου ο πίσω σου τροχός πέρνει κλίση και στρίβει την μηχανή. Μετά, αν αφήσεις το τιμόνι θα ακολουθήσει την τροχιά αυτή.
(Μπορώ να ρωτήσω τι μηχανή οδηγείς? Επειδή πραγματικά είναι δύσκολο να με καταλάβεις αν δεν έχεις στρίψει με κλιπον)
:beer:
Κατοπιν γυρνας το τιμονι προς τη σωστη κατευθυνση και εκμεταλλευεσαι το πλαγιασμα που σου εδωσε το αναποδο τιμονι την προηγουμενη στιγμη.
Η άποψή μου:
"Κατοπιν το τιμονι γυρνά από μόνο του προς τη σωστη κατευθυνση και εκμεταλλευεσαι το πλαγιασμα που σου εδωσε ο πίσω τροχός λόγω του ανάποδου τιμονιού την προηγουμενη στιγμη. "
;)
Το ξέρω...Ξαναδιάβασε το ποστ μου σε παρακαλώ. Το τι ακριβώς λέει ο Code το επισημάνω επακριβώς (το αντίγραψα από την σελίδα που αναφέρω). Στην συνέχεια λέω πως το αντιλαμβάμομαι ΕΓΩ το φαινόμενο και δεν πιστεύω ότι έρχομαι σε αντιπαράθεση με τον Code, απλά το λέω/αντιλαμβάνομαι αλλιώς.
Όχι φίλε, το τιμόνι είναι που ακολουθεί την τροχιά της μηχανής. Την στιγμή που κάνεις ανάποδο, το ίδιο ακριβώς χιλιοστό του δευτερολέπτου ο πίσω σου τροχός πέρνει κλίση και στρίβει την μηχανή. Μετά, αν αφήσεις το τιμόνι θα ακολουθήσει την τροχιά αυτή.
(Μπορώ να ρωτήσω τι μηχανή οδηγείς? Επειδή πραγματικά είναι δύσκολο να με καταλάβεις αν δεν έχεις στρίψει με κλιπον)
:beer:
1)Κοιτα, εγω αρχικα ειπα οτι αυτο που λες δεν ειναι αυτο που λεει ο Κοντ. Και επιμενω. Η ερμηνεια σου για το τι λεει και αυτο που λεει ειναι δυο διαφορετικα πραγματα.
2) Αυτο που λες παραπανω ειναι αδυνατον να συμβαινει εκτος και αν το μπροστινο λαστιχο δεν εχει προσφυση με την ασφαλτο. Παρε ενα χαρτι και ενα μολυβι και ζωγραφισε το ιχνος των δυο ελαστικων στο εδαφος. Ε, θα δεις οτι η δεν ειναι δυνατον το τιμονι να ειναι στραμμενο αριστερα και η μηχανη να πηγαινει δεξια. Μου φαινεται παραλογο και μονο που το συζηταω.
3)εχουν περασει πολλες μηχανες απο τα χερια μου, η προτελευταια ηταν ενα 954.
4) Στα αγγλικα το "to steer" εχει ενεργητικη εννοια. Ο τροπος με τον οποιο το χρησιμοποιει ο Code ειναι πως το πισω μερος οριζει (υπο τις συνθηκες που περιγραφει) το τι θα κανει το μπροστινο. Αλλα το πισω και μπρος δεν παυουν να ειναι αλληλενδετα σε σχεση με το που θα παει η μηχανη. Δεν γινεται να παει η μηχανη αριστερα με το τιμονι δεξια (σε φουλ προσφυση).
Αυτια. :wave2:
:nono:
Με το βλέμμα :wave2:
ολοι οι υπολοιποι ειστε κουλατζες....:alien:
Ηλια κοιτα ΜΑΚΡΥΑ....:smokin:
ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΙΔΕΎΟΥΜΕ
1ΟΝ
γράψε σε video εναν αγώνα GP
Πάρε τα "κοντινά" μιας ΔΕΞΙΑΣ στροφης και παίξτε τα s.motion
Παρατήρησε πως ξεκινάνε και στρίβουν αριστερά τον εμπρός τροχό, πως ΑΜΕΣΩΣ θα γείρει η μηχανή δεξιά και παρατήρησε πως ο εμπρός τροχός επιστρέφει στην ευθεία και καταλήγει να έχει το ιδιο ίχνος με τον πίσω τελικά:wave2:
2ΟΝ
Πάρτε ενα παπι και γύρετε το προς μια μεριά.
θα δειτε τον μπροστινό τροχό να γέρνει ΑΝΤΙΘΕΤΑ!!
ΜΌΝΟ ΕΤΣΙ ΓΈΡΝΕΙ Η ΜΟΤΟΣΥΚΛΈΤΑ
Όταν οδηγούμε το κάνουμε με τον ιδιο τρόπο αλλά με την αντίθετη σειρά
3ΟΝ
Ηλεκτροκολλήστε ενα τιμόνι ώστε να μην στρίβει
Ανεβείτε και αναπτύξτε ταχύτητα
μόλις δείτε την πρώτη στροφή, πατήστε μαρσπιέδες, ριχτε βάρος οπου θέλετε, και κάντε οτι ακριβώς προτείνεται που θα κάνει την μηχανη να στρίψει!!
εαν δεν βρείτε σε κάποιο εμπόδιο, θα καταλάβετε ποιος είχε δίκιο:wave2:
:lol: :lol:
Αρχικά δημιουργήθηκε από tai
...Παρατήρησε πως ξεκινάνε και στρίβουν αριστερά τον εμπρός τροχό, πως ΑΜΕΣΩΣ θα γείρει η μηχανή δεξιά και παρατήρησε πως ο εμπρός τροχός επιστρέφει στην ευθεία και καταλήγει να έχει το ιδιο ίχνος με τον πίσω τελικά
...
Πάρτε ενα παπι και γύρετε το προς μια μεριά.
θα δειτε τον μπροστινό τροχό να γέρνει ΑΝΤΙΘΕΤΑ!!
ΜΌΝΟ ΕΤΣΙ ΓΈΡΝΕΙ Η ΜΟΤΟΣΥΚΛΈΤΑ
Όταν οδηγούμε το κάνουμε με τον ιδιο τρόπο αλλά με την αντίθετη σειρά
Άρα συμφωνείς μαζί μου? :look:
menelaos46
04/07/2010, 15:38
Εχεις μπερδευτει νομιζω.
Με το τιμονι στριβεις
Το μπροστα οδηγει και το πισω ακολουθει.
Αυτο που λεει το κειμενο στα αγγλικα ειναι απλως οτι το πισω εχει φορτιο περισσοτερο απο το μπροστα.
"Once the bike is fully leaned into a corner, the rear end steers the machine. The front-end turns the bike or changes lean angle but the moment the motorcycle is leaned over and stable, the main mass of the bike - from steering head back - determines the lean ange it will hold".
Αφου το μηχανακι εχει ΣΤΡΙΨΕΙ το πισω κανει τη μηχανη να συνεχισει να στριβει (εννοει οτι εχει το φορτιο και παταει καλα το πισω και γι'αυτο ακολουθει τροχια το μηχανακι, αυτη που εχουμε δωσει)
Το μπροστινο αλλαζει κλιση η δινει κλιση.
Και λεει μετα οτι απο τη στιγμη που εχει στριψει η μηχανη την κλιση οριζει η κυρια μαζα απο το μπροστινο και πισω.
Το φορτιο δηλαδη.
Που σημαινει με λιγα λογια οτι οσο περισσοτερη φορα εχεις αρα και φορτιο πισω και σταθεροτητα τοσο μεγαλυτερη κλιση (βασικα γραφει το φορτιο οριζει την κλιση)
ο μον ντιε!!!:dizzy: :dizzy: :dizzy:
ο μον ντιε!!!:dizzy: :dizzy: :dizzy:
Τι έπαθες ρε και σταυροκοπιέσαι Γαλιστί? Δεν το κατάλαβες, πες του από πάνω να σου κάνει μία επανάληψη για να μάθεις να στρίβεις κουλάδι....
Τελικά πως στρίβουν τα γαμημένα ακόμα δεν κατάλαβα, αλλά μου αρκεί που στρίβουν
:rotflmao: :bigcry: :bigcry: :rotflmao:
Αρχικά δημιουργήθηκε από vaska
Τελικά πως στρίβουν τα γαμημένα ακόμα δεν κατάλαβα, αλλά μου αρκεί που στρίβουν
η ερωτηση αυτη που θυμιζει και την ερωτηση "πως μπορουμε να κρατησουμε ισσοροπία" κρύβουν τις πιό ευχάριστες εμπειρίες ενος παιδιού... (μικρού και μεγαλου)
πόσα θα πρεπει να εξηγησεις σε ενα παιδακι 4 χρονων για να καταλαβει πως θα κανει ποδηλατο διχως βοηθητικές;
Ποσα θα καταφερεις να μεταδωσεις;
Τελικα; ειναι πολυ πιο απλα.... το βαζεις πανω, του δινεις φόρα, και το σώμα του τα κανει ολα μόνο του... κραταει ισσοροπία επιτέλους και πέφτει μονο επειδη μονο του τρομοκρατειται και μπλοκαρει το μυαλουδακι του.
κραταει ισσοροπία επιτέλους και πέφτει μονο επειδη μονο του τρομοκρατειται και μπλοκαρει το μυαλουδακι του.
Παζει και να εχει κλαταρει το ρουλεμαν του τιμονιου..... :winka:
DimChios
06/07/2010, 06:03
Αρχικά δημιουργήθηκε από STOYBI
Παζει και να εχει κλαταρει το ρουλεμαν του τιμονιου..... :winka:
τι να το κανει το τιμονι?
:look: :wacko:
caesarsk
06/07/2010, 06:46
η ερωτηση αυτη που θυμιζει και την ερωτηση "πως μπορουμε να κρατησουμε ισσοροπία" κρύβουν τις πιό ευχάριστες εμπειρίες ενος παιδιού... (μικρού και μεγαλου)
πόσα θα πρεπει να εξηγησεις σε ενα παιδακι 4 χρονων για να καταλαβει πως θα κανει ποδηλατο διχως βοηθητικές;
Ποσα θα καταφερεις να μεταδωσεις;
Τελικα; ειναι πολυ πιο απλα.... το βαζεις πανω, του δινεις φόρα, και το σώμα του τα κανει ολα μόνο του... κραταει ισσοροπία επιτέλους και πέφτει μονο επειδη μονο του τρομοκρατειται και μπλοκαρει το μυαλουδακι του.
εχω εγγυμενη μεθοδο να μην πεφτει.....οταν θα χρειαστεις ελα
Αρχικά δημιουργήθηκε από caesarsk
εχω εγγυμενη μεθοδο να μην πεφτει.....οταν θα χρειαστεις ελα
δεν θα χρειαστώ... γιατι ΔΕΝ θα πεφτει! :D
:lol: :lol: :lol: (τυρρανος μπαμπας)
Spyrious
06/07/2010, 12:49
Χωρίς να ξέρω πολλά πράγματα και χωρίς να έχω μεγάλη εμπειρία,αλλά με αυτά που έχω διαβάσει και την λίγη εμπειρία μου με μοτο (οδηγώ δεκαετίες ποδήλατο και 15 χρόνια παπί) έχω καταλάβει το εξής.Αν έχω λάθος παρακαλώ διορθώστε με.Σχετικά με το counter steering.Πλησιάζοντας μια πχ δεξιά στροφή στρίβουμε στιγμιαία και πολύ λίγο προς την αντίθετη μεριά,αριστερά δλδ,για να ξεκινήσουμε το στρίψιμο και μετά στρίβουμε προς την στροφή,δεξιά δλδ για να πάρουμε την στροφή.Αυτό όσον αφορά τις κινήσεις με το τιμόνι.Σωστά;
Αρχικά δημιουργήθηκε από Spyrious
Σχετικά με το counter steering.Πλησιάζοντας μια πχ δεξιά στροφή στρίβουμε στιγμιαία και πολύ λίγο προς την αντίθετη μεριά,αριστερά δλδ,για να ξεκινήσουμε το στρίψιμο και μετά στρίβουμε προς την στροφή,δεξιά δλδ για να πάρουμε την στροφή.Αυτό όσον αφορά τις κινήσεις με το τιμόνι.Σωστά;
Όχι. Αν στρίψεις δεξιά, το μηχανάκι θα ισιώσει. Οπότε αυτό το κάνεις προς την έξοδο.
Και, επίσης, το "στιγμιαία και πολύ λίγο" δεν ισχύει. Μπορείς να το κάνεις δυνατά και βίαια (τουλάχιστον στα SS) και πάλι δουλεύει μια χαρά και, μάλιστα, είναι εντυπωσιακότατο.
Χωρίς να ξέρω πολλά πράγματα και χωρίς να έχω μεγάλη εμπειρία,αλλά με αυτά που έχω διαβάσει και την λίγη εμπειρία μου με μοτο (οδηγώ δεκαετίες ποδήλατο και 15 χρόνια παπί) έχω καταλάβει το εξής.Αν έχω λάθος παρακαλώ διορθώστε με.Σχετικά με το counter steering.Πλησιάζοντας μια πχ δεξιά στροφή στρίβουμε στιγμιαία και πολύ λίγο προς την αντίθετη μεριά,αριστερά δλδ,για να ξεκινήσουμε το στρίψιμο και μετά στρίβουμε προς την στροφή,δεξιά δλδ για να πάρουμε την στροφή.Αυτό όσον αφορά τις κινήσεις με το τιμόνι.Σωστά;
Σωστα. Οι κοινοι θνητοι τουλαχιστο ετσι στριβουν. Αν ομως κυλαει το ντριφτ στο αιμα σου, τοτε εισαι στο αναποδο τιμονι καθ'ολη τη διαρκεια της στροφης και μονο στην εξοδο ισιωνεις.
Spyrious
06/07/2010, 16:37
Όχι. Αν στρίψεις δεξιά, το μηχανάκι θα ισιώσει. Οπότε αυτό το κάνεις προς την έξοδο.
Και, επίσης, το "στιγμιαία και πολύ λίγο" δεν ισχύει. Μπορείς να το κάνεις δυνατά και βίαια (τουλάχιστον στα SS) και πάλι δουλεύει μια χαρά και, μάλιστα, είναι εντυπωσιακότατο.
Φαντάζομαι έτσι θα μπαίνεις στην στροφή πολύ γρήγορα και πλαγιάζοντας και πολύ γρήγορα.
Φαντάζομαι έτσι θα μπαίνεις στην στροφή πολύ γρήγορα και πλαγιάζοντας και πολύ γρήγορα.
Ο ιδανικός τρόπος είναι να κεντράρεις το σημείο στο οποίο θες να πάρεις την κλίση σου (είσοδος), φτάνοντας εκεί να ρίξεις τη μοτοσυκλέτα, με μια γρήγορη κίνηση, παίρνοντας την κλίση που χρειάζεσαι για όλη τη στροφή, να κρατήσεις σταθερή κλίση/πορεία με ανοιγόμενο γκάζι καθόλη τη διάρκειά της και πλησιάζοντας την έξοδο να αρχίσεις να ισιώνεις. Βέβαια όλο αυτό σπάνια έχει εφαρμογή στο δρόμο, αλλά σε πίστα, όπου γνωρίζεις ήδη τις στροφές, έτσι γίνεται. Περισσότερος χρόνος πλαγιάσματος = λιγότερος χρόνος για γκάζι, οπότε τη ρίχνουμε με μια αστραπιαία κίνηση αν είναι εφικτό.
Δηλ, για μια δεξιά στροφή πιέζουμε το τιμόνι προς τα αριστερά, αν κινούμαστε με μια λογική ταχύτητα αυτό πολύ λίγο θα στρίψει αριστερά - ουσιαστικά θα στρίψει δεξιά από μόνο του λόγο της κλίσης για να ισορροπήσει την μοτό. Εμείς δεν το "πιέζουμε" δεξιά παρά μόνο για να σηκώσουμε τη μηχανή (αφού έχει γείρει αριστερά).
Ουσιαστικά μην σκέφτεσαι προς τα που κοιτάει το τιμόνι, το τιμόνι θα κοιτάξει εκεί που πρέπει από μόνο του, με την πίεση στο τιμόνι ρυθμίζεις την κλίση - πιέζεις το τιμόνι προς τα δεξιά η μηχανή γέρνει αριστερά και το ανάποδο. Ένας εύκολος τρόπος για να το θυμάσαι είναι ότι σπρώχνουμε το κλιπ-ον από την πλευρά που θέλουμε να γείρουμε.
Μόνο σε πολύ χαμηλές ταχύτητες πρέπει να γυρίσεις το τιμόνι προς τα μέσα στην στροφή π.χ. κάτω από 15 χλμ κάτι που το ξέρεις από το ποδήλατο. Αυτό που δεν ξέρεις αν δεν έχεις οδηγήσει μηχανή είναι ότι σε αρκετά χλμ/ώρα η μηχανή θέλει συνειδητή πίεση στο τιμόνι για να γείρει αποφασιστικά
Νομίζω ότι το αρχικό ποστ τα μπερδεύει λίγο με το pivot-steering ο Keith-Code εννοεί το Pivot Steering ως έναν τρόπο counter-steering όπου απλά πιέζοντας τα μαρσπιέ κατάλληλα μπορείς να βάλεις περισσότερη δύναμη στο τιμόνι, στις μεγάλες ταχύτητες μπορείς να βάλεις πολύ δύναμη στο τιμόνι για να γείρει γρήγορα η μηχανή.
Η πρώτη άσκηση για να καταλάβεις το counter-steering είναι να πάρεις το παπί/μοτό να πας με περίπου 40-50 km/h να αφήσεις το ένα χέρι από το τιμόνι και με το άλλο με ανοιχτή παλάμη να σπρώξεις απαλά αλλά σταθερά και να δεις πως θα γείρει το μηχανάκι. Δεν θα χρειαστεί να "στρίψεις" το τιμόνι προς τα μέσα που λες στη στροφή.
Spyrious
23/07/2010, 13:09
Αρχικά δημιουργήθηκε από jp929rr
Δηλ, για μια δεξιά στροφή πιέζουμε το τιμόνι προς τα αριστερά, αν κινούμαστε με μια λογική ταχύτητα αυτό πολύ λίγο θα στρίψει αριστερά - ουσιαστικά θα στρίψει δεξιά από μόνο του λόγο της κλίσης για να ισορροπήσει την μοτό. Εμείς δεν το "πιέζουμε" δεξιά παρά μόνο για να σηκώσουμε τη μηχανή (αφού έχει γείρει αριστερά).
Ουσιαστικά μην σκέφτεσαι προς τα που κοιτάει το τιμόνι, το τιμόνι θα κοιτάξει εκεί που πρέπει από μόνο του, με την πίεση στο τιμόνι ρυθμίζεις την κλίση - πιέζεις το τιμόνι προς τα δεξιά η μηχανή γέρνει αριστερά και το ανάποδο. Ένας εύκολος τρόπος για να το θυμάσαι είναι ότι σπρώχνουμε το κλιπ-ον από την πλευρά που θέλουμε να γείρουμε.
Μόνο σε πολύ χαμηλές ταχύτητες πρέπει να γυρίσεις το τιμόνι προς τα μέσα στην στροφή π.χ. κάτω από 15 χλμ κάτι που το ξέρεις από το ποδήλατο. Αυτό που δεν ξέρεις αν δεν έχεις οδηγήσει μηχανή είναι ότι σε αρκετά χλμ/ώρα η μηχανή θέλει συνειδητή πίεση στο τιμόνι για να γείρει αποφασιστικά
Νομίζω ότι το αρχικό ποστ τα μπερδεύει λίγο με το pivot-steering ο Keith-Code εννοεί το Pivot Steering ως έναν τρόπο counter-steering όπου απλά πιέζοντας τα μαρσπιέ κατάλληλα μπορείς να βάλεις περισσότερη δύναμη στο τιμόνι, στις μεγάλες ταχύτητες μπορείς να βάλεις πολύ δύναμη στο τιμόνι για να γείρει γρήγορα η μηχανή,
Nαι το έχω καταλάβει αυτό.Δεν χρειάζεται να σκέφτομαι από ποια μεριά να στρίψω το τιμόνι,απλά κοιτάζω την στροφή και αναλόγως την ταχύτητα πιέζω περισσότερο ή λιγότερο.Απλά ακόμα δεν μπαίνω γρήγορα.Εκεί που προβληματίζομαι είναι τα πέταλα.Ανοίγομαι πολύ για να στρίψω.Αλλά νομίζω με άλλη μηχανή και όχι ss θα έπαιρνα πιο κλειστά την στροφή.
ξέρεις ... πάλι οφ τόπικ, αλλά χρήσιμο ίσως για κάποιους άλλους. Από ότι κατάλαβα είχες μόνο παπί και ποδήλατο που είναι λίγο διαφορετικά λόγω μικρού βάρους / ταχύτητας.
Και τα πέταλα το ίδιο είναι κοιτάς μέσα και στρίβεις, δεν βολεύεται βέβαια η SS σε τόσο μικρές ταχύτητες αλλά άμα έχεις καλή άσφαλτο και είναι σχετικά ανοιχτά μπορείς να στρίβεις πολύ γρήγορα. Αλλά όντως τα κλειστά πέταλα θέλουν λίγο εμπειρία, καλό έλεγχο γκαζιού και χαλαρά χέρια στο τιμόνι και όχι κρέμασμα. Και εγώ στην αρχή δυσκολευόμουν με το SS στις φουρκέτες αλλά συνήθισα, γίνεται απλά δεν νιώθει τέλεια το μηχανάκι όπως όταν στρίβει με 160 ή 200.
Με άλλη μηχανή, π.χ. naked, streetfighter, on-off είναι πιο εύκολα διότι σε μικρή ταχύτητα έχεις πιο καλό έλεγχο, ιδίως άμα η άσφαλτος γλιστράει, έχει μπαλώματα, κτλ.
Spyrious
25/07/2010, 14:14
Ναι τα παίρνω αργά και ανοιχτά και με λίγο γκάζι.Αλλά τα απότομα ανηφορικά που δεν μπορείς να στρίψεις τόσο πολύ το κεφάλι είναι λίγο δύσκολα.Βέβαια δεν είναι σχεδιασμένες για τέτοιους δρόμους και η στάση του σώματος δεν βοηθάει.Φαντάζομαι όπως λες και εσύ με ένα πχ supermotard θα είναι παιχνιδάκι και διασκεδαστικό κιόλας.
Πολλά λέγονται όμως μια παρακολούθηση στο φρέσκο Twist of the Wrist 2 θα σας λύσει την απορία: Πάντα το τιμόνι.
Για πολυ χαμηλες ταχυτητες σε κλειστα πεταλα (πχ επιτοπου σε φαναρι) μπορουν ακομα και τα ςς (ΝΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ). Απλα παιρνεις τη στροφη με λαθος θεση σωματος (δηλαδη κρατας το σωμα καθετα στο δρομο και πετας απο κατω το μηχανακι μεσα στη στροφη α'λα μοταρντ). Με καλη χρηση συμπλεκτη ανετα γινεται.
Αρχικά δημιουργήθηκε από ledz
(πχ επιτοπου σε φαναρι)
Δε νομίζω ότι το θέμα μας είναι αυτές οι ταχύτητες.
Στις επιτόπιες, όλα τα μηχανάκια θέλουν το ίδιο πράγμα. Πίσω φρένο :P
Allst@rf
17/09/2010, 07:10
Αρχικά δημιουργήθηκε από Toumpas
Πολλά λέγονται όμως μια παρακολούθηση στο φρέσκο Twist of the Wrist 2 θα σας λύσει την απορία: Πάντα το τιμόνι.
φρέσκο;:rolleyes: :rolleyes:
Αρχικά δημιουργήθηκε από Allst@rf
Ε ούτε 15 χρόνια δεν έχει κλείσει.
alexxxcbr
17/09/2010, 08:49
Στριψτε οσο και οπως μπορειτε και αφηστε τα λογια.
Joyrider
17/09/2010, 08:57
Αρχικά δημιουργήθηκε από Allst@rf
Αν μιλάει για το DVD είναι όντως φρέσκο:
http://www.twistofthewristdvd.com/home.asp
Είναι κατατοπιστικότατο και περιλαμβάνει όλα τα κυρίως μέρη του βιβλίου twist οf the wrist 2.
Είναι τρομερό DVD, να το κατεβάσετε όλοι.
Allst@rf
17/09/2010, 09:09
Αρχικά δημιουργήθηκε από Joyrider
Είναι τρομερό DVD, να το κατεβάσετε όλοι.
:rolleyes: :rolleyes:
Αν σβηστεί το ποστακι σου ,μη σου φανεί παράξενο...