Σύνδεση

View Full Version : Elementary Electronics

OldMan
08/09/2010, 15:58
Σε παράλληλη σύνδεση (coupling Ελληνιστί) PNP transistors ισχύος χρειάζονται Ballast Resistors ..??

Εάν ναι, μπαίνουν στους συλλέκτες (λογικά :confused: ) ή στους εκπομπούς (όπως στα NPN) ..??

Υ.Γ.
Τα PNP δεν τα χωνεύω με τίποτε, αλλά τυχαίνει να έχω στο συρτάρι μερικά MJ4502 και 2Ν2955 (και κάτι πλάκες από παλιά τοστιέρα για ψύκτρα) και πρέπει μέχρι την Πσρασκευή να φτιάξω ένα τροφοδοτικό 30V 15A με μεταβλητό περιορισμό ρεύματος, αλλιώς θα το χάσουμε το κορμί (και θα φταίτε εσείς και μόνο ...) :winka:

Tpap
08/09/2010, 15:59
Όλα εξαρτώνται από το πόσο δυνατό είναι το κορμί... ;)

OldMan
08/09/2010, 16:02
Αρχικά δημιουργήθηκε από Tpap
Όλα εξαρτώνται από το πόσο δυνατό είναι το κορμί... ;)
Το θέμα είναι να βοηθήσετε αφιλοκερδώς ρε Τάσε ... :winka:

(άμα βάλω φωτό του κορμιού, θα έχουμε 3.256.175 επισκέψεις/ms ...) :blush:

sniper
08/09/2010, 16:06
Αρχικά δημιουργήθηκε από OldMan
Το θέμα είναι να βοηθήσετε αφιλοκερδώς ρε Τάσε ... :winka:

(άμα βάλω φωτό του κορμιού, θα έχουμε 3.256.175 επισκέψεις/ms ...) :blush:

Εντάξει με την λίπανση δλδ; :lol: :bawl: :lol: :bawl: :lol:

OldMan
08/09/2010, 16:08
Αρχικά δημιουργήθηκε από sniper
Εντάξει με την λίπανση δλδ; :lol: :bawl: :lol: :bawl: :lol:
Άσε ρε Νίκο, δράμα τα πράγματα ...

Από 90αρα βαλβολίνη το ξεκινήσαμε και 2,5αρι λάδι για ραπτομηχανές κατάντησε ... :(

argg
08/09/2010, 16:25
Εάν ναι, μπαίνουν στους συλλέκτες (λογικά :confused: ) ή στους εκπομπούς (όπως στα NPN) ..??

και στις δύο περιπτώσεις (NPN & PNP) οι αντιστάσεις μπαίνουν στους εκπομπούς ;)

και ένα πρόχειρο παράδειγμα από τελικό ενισχυτή http://sound.westhost.com/p117-f1.gif

OldMan
08/09/2010, 16:44
Αρχικά δημιουργήθηκε από argg
και στις δύο περιπτώσεις (NPN & PNP) οι αντιστάσεις μπαίνουν στους εκπομπούς ;)
και ένα πρόχειρο παράδειγμα από τελικό ενισχυτή http://sound.westhost.com/p117-f1.gif
Thanxxxx a lot ...

(αλλά μήπως στο συγκεκριμένο σχεδιαγραμμα γίνεται αυτό επειδή έχουν κοινή έξοδο, οπότε σε διαφορετική περίπτωση τα Darlington που τα οδηγούν θα παθαίνανε "λαλά" ..??) :winka:

argg
08/09/2010, 16:53
όχι, θα χρειαζόταν και αν το κύκλωμα ήταν μονοτελές (single-ended) όπως το τροφοδοτικό που έχεις σκοπό να κάνεις.

Ο ρόλος τους στην παράλληλη σύνδεση είναι να αντισταθμίζουν το μη τέλειο ταίριασμα του hfe των τρανσίστορ ώστε να μην δουλεύουν κάποια σε βάρος των άλλων.

OldMan
08/09/2010, 17:05
όχι, θα χρειαζόταν και αν το κύκλωμα ήταν μονοτελές (single-ended) όπως το τροφοδοτικό που έχεις σκοπό να κάνεις.
Ο ρόλος τους στην παράλληλη σύνδεση είναι να αντισταθμίζουν το μη τέλειο ταίριασμα του hfe των τρανσίστορ ώστε να μην δουλεύουν κάποια σε βάρος των άλλων.
Ξέρω τον ρόλο τους, απλά παραξενεύομαι γιατί έχω συναντήσει και τους 2 τρόπους τοποθέτησης σε ίδιου τύπου κυκλώματα (π.χ. τροφοδοτικά) και αυτό μόνο σε PNP ...!!!
(εννοώ και σε εκπομπό και σε συλλέκτη ..)

Υ.Γ.
Να βάλω ένα ΜΕΓΑΛΟ transistor και να ησυχάσω από αντιστάσεις και υπολογισμούς τους σε cooper gauge (βατικές δεν βάζω γιατί θα ζεσταθούμε..) ??
(τα μικρά ρεύματα θα τα κάνει κουμάντο ο Voltage Regulator..)

johnpan
08/09/2010, 17:14

Υ.Γ.
Να βάλω ένα ΜΕΓΑΛΟ transistor και να ησυχάσω από αντιστάσεις και υπολογισμούς τους σε cooper gauge (βατικές δεν βάζω γιατί θα ζεσταθούμε..) ??
(τα μικρά ρεύματα θα τα κάνει κουμάντο ο Voltage Regulator..)

Ναι. Ενα triac θες. :beer:

argg
08/09/2010, 17:14
μιλάμε για 30*15=450W (!) οπότε απίθανο το βλέπω να αντέξει το φορτίο ένα transistor. Ίσως υπάρχει κάποιο κατάλληλο γομαροMosfet αλλά δεν το έχω ψάξει. Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί ΠΟΛΥ μεγάλη ψύκτρα.

Αλήθεια χρειάζονται πράγματι 15A ρυθμιζόμενα ?

OldMan
08/09/2010, 17:25
Αρχικά δημιουργήθηκε από johnpan
Ναι. Ενα triac θες. :beer:
Συνεχίζεις να είσαι ανόητος, Γιαννάκη ...:blush:

OldMan
08/09/2010, 17:27
Αλήθεια χρειάζονται πράγματι 15A ρυθμιζόμενα ?
Μεταξύ μας, όχι ...!!!

(αλλά θα εντυπωσιαστεί το κορμί πιο εύκολα ...) :winka:

sv9cvk
08/09/2010, 17:38
ΟldΜan κανονικα πρεπει να μπουν αντιστασεις για τον λογο που ειπε ο φιλος ο argg.
Σε ΡΝΡ και εγω τα εχω δει και στις δυο περιπτωσεις και στον εκπομπο αλλα και στον συλλεκτη

Εχεις καποιο σχεδιο κατα νου?
Υπαρχουν mosfet που αντεχουν σε τετοια ρευματα αλλα δεν θυμαμαι τωρα ποια (πρεπει να ψαξω)
Ηλικια βλεπεις :a024:
Αν βαλεις τα 2955 για αυτο το ρευμα θελεις καμποσα και αναλογα με τι θα τα οδηγησεις θα εχεις πτωση τασης στην εξοδο .....
Τι θα τροφοδοτησεις αραγε με το τροφοδοτικο (με το κορμι μας δημιουργησες αποριες ,και ειμαστε και περιεργοι απο φυσικου μας μερικοι μερικοι):confused:

OldMan
08/09/2010, 17:57
Αρχικά δημιουργήθηκε από sv9cvk
Τι θα τροφοδοτησεις αραγε με το τροφοδοτικο (με το κορμι μας δημιουργησες αποριες ,και ειμαστε και περιεργοι απο φυσικου μας μερικοι μερικοι):confused:
Βασικά, οι ανάγκες δεν θα ξεπεράσουν τα 4-5 amperes αλλά επειδή έχω έναν μετασχηματιστή που βγάζει γύρω στα 18 με 20 Amperes, λέω να το κάνω και ας είναι αχρείαστο ...

(αλλιώς θα μου τον φάνε για καμιά ηλεκτροκόλληση..) :winka:

Υ.Γ.
Για το κορμί, αναμείνατε ... :blush:

papaki100
10/09/2010, 07:23
Καλημέρα, δεν ξέρω τι φτιάχνεις πάντως αν οι ανάγκες είναι σίγουρα κάτω από 10Α δεν θέλεις κανά θηρίο Mosfet. Σκέψου ότι ενα απλό IFRP360 που χρησιμοποιούμε εμείς εδώ αντέχει 25Α 180V.
Καλό θα ήταν να το οδηγήσεις μέσω αντίστασης αλλά αν είσαι σίγουρος για το φορτίο βάλε ένα braker στα 10Α να πετάγεται και να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.
Δεν ξέρω για το κορμί πάντως υπάρχει στο νετ έτοιμο κιτ (σχέδιο κτλ) που άνετα το φτιάχνεις. Αν θες βοήθεια σφύρα ;)

McGyver
10/09/2010, 08:23
Μόλις τελειώσετε με τα βασικά του γέροντα, εγώ θ' ανοίξω θέμα "Advanced Electronics".

:a01:

:evil:

OldMan
10/09/2010, 11:22
Αρχικά δημιουργήθηκε από papaki100
υπάρχει στο νετ έτοιμο κιτ (σχέδιο κτλ) που άνετα το φτιάχνεις. Αν θες βοήθεια σφύρα ;)
:a13: :a13: :a13:

papaki100
10/09/2010, 12:59
http://www.electronics-lab.com/projects/power/001/index.html

Mε ένα καλό μετασχηματιστή και αλλάζοντας το 3055 με ότι γουστάρεις εσύ σε πιο ψηλά amper και το 2219 επίσης, έχεις άνετα στην έξοδο 4-5Α.
Δεν είναι η πιο Super wow λύση αλλά για τα χρήματά του είναι τίμιο.
Το έχω φτιάξει εδώ και 4 χρόνια και στον πάγκο τεστάρουμε κινητήρες από διαδρόμους ;)