PDA

View Full Version : Κουτί Πανδώρας 4/11/10, Μαριναλέντα

fotisdragon
08/11/2010, 02:57
Η Γη της Ουτοπίας, η Μαριναλέντα είναι ένα ουτοπικό χωριό 3.000 κατοίκων στην Ανδαλουσία. Ίσως η προσπάθεια να περιγράψει κάποιος τη διαφορετικότητα του χωριού με όρους πολιτικής και οικονομίας να είναι και δύσκολο και αντιφατικό. Στην Μαριναλέντα ταιριάζουν περισσότερο το παράδειγμα και οι ήρωες ενός κόμικ: Του Αστερίξ.
Ένα τρελό χωριό με τους δικούς του κανόνες μέσα στην αυτοκρατορία του χρήματος. Με αυτοδιαχείριση, κοινοκτημοσύνη και έναν τρελό δήμαρχο, απέναντι στους κανόνες λειτουργίας ενός καπιταλισμού σε βαθιά κρίση.
Η Μαριναλέντα δεν θα ήταν αυτό που είναι, αν ο Γκορντίγιο, στα δεκαεννιά του χρόνια, το 1979, δεν εκλεγόταν δήμαρχος. Η κομμούνα του κλείνει 31 χρόνια ύπαρξης. Την ώρα που η υφήλιος παλεύει με την κρίση, η Μαριναλέντα μοιάζει ένας άλλος κόσμος.
Η Γη της Ουτοπίας καλωσορίζει το «Κουτί της Πανδώρας»
Πέμπτη 4 Νοεμβρίου στη ΝΕΤ
«Επειδή τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται»

http://www.koutipandoras.gr/?p=533 Ολόκληρη η εκπομπή εδώ (http://www.koutipandoras.gr/?p=533)

Το μόνο thread που βρήκα στο forum μας για το χωριό είναι αυτό (http://www.moto.gr/forums/showthread.php?s=&threadid=102209), αλλά μιας και είναι 6 μηνών παλιό είπα να μη το ξεθάψω (δε το έχω διαβάσει ακόμα), και να ξεκινήσουμε κουβέντα για την πρόσφατη εκπομπή του Βαξεβάνη.
Καλή θέαση
/discuss :)

Cpt. Haddock
08/11/2010, 05:36
Αρχικά δημιουργήθηκε από fotisdragon
Το μόνο thread που βρήκα στο forum μας για το χωριό είναι αυτό (http://www.moto.gr/forums/showthread.php?s=&threadid=102209)

Κριμα ρε γμτ.... Μονο ενα θρεντ εχουμε ανοιξει γι' αυτο, ενω θα 'πρεπε να υπαρχουν τουλαχιστον δεκα. Αντ' αυτου όλο για μηχανες μιλαμε λες κι ειμαστε μοτοσυκλεττιστικο φόρουμ....

:look:

VALES
08/11/2010, 09:18
Αρχικά δημιουργήθηκε από Cpt. Haddock
Κριμα ρε γμτ.... Μονο ενα θρεντ εχουμε ανοιξει γι' αυτο, ενω θα 'πρεπε να υπαρχουν τουλαχιστον δεκα. Αντ' αυτου όλο για μηχανες μιλαμε λες κι ειμαστε μοτοσυκλεττιστικο φόρουμ....

Σωστός και δηλητηριώδεις όπως τις περισσότερες φορές. :smokin:

@ fotisdragon γιατί δεν το έχεις διαβάσει ακόμη και θέλεις να το συζητήσεις εξ αρχής?

sniper
08/11/2010, 09:26

Aν ανοίξουμε 3-4 το θέμα αποκτά μεγαλύτερο κύρος.....

:smokin:

fotisdragon
08/11/2010, 16:12
Όχι μάγκες, παρεξηγήσατε. Δε θέλω να ανοίξω άλλο ένα θέμα για το χωριό, είπα και στο original post, να ανοίξουμε μια μικρή συζήτηση να πούμε τη γνώμη μας για την πρόσφατη εκπομπή! Ίσως είχε μέσα κάποιες απόψεις που ενδιαφέρουν κάποιους και ίσως χρήζουν σχολιασμού και συζήτησης.
Βαλέ, το διάβασα το θρέντ αφού είδα την εκπομπή και μπορώ να πώ με κάλυψε πλήρως!
Εγώ απλά ενδιαφέρθηκα να δώσω το λίνκ της εκπομπής για όσους θα θέλανε να τη δούνε και δε προλάβανε/δε το ξέρανε κλπ.
Τώρα αν κάποιοι δε θέλουν, δεν είναι υποχρεωμένοι ούτε να δούν την εκπομπή, ούτε να κάνουν ανούσια ποστ, ας μη μπούν στο κόπο.
Το θέμα έχει κύρος (και ουσία), είτε έχουμε 1 πόστ είτε 101 για αυτό.

Υ.Γ. @ Κάπταιν : Το πόστ βρίσκεται υπό το "Αναζητήσεις - Σκέψεις - Προβληματισμοί". Άν δε με απατά η μνήμη μου, και διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, όταν έφτιαξα account στο φόρουμ δέν υπήρχε κάποιος όρος που έλεγε οτι ότι ποστάρω εδώ πρέπει σώνει και ντε να αφορά μηχανές.
Εκτός αν νομίζεις οτι η σκέψη και ο προβληματισμός ενός μοτοσυκλετιστή πρέπει να μένει αφοσιωμένη και αποστειρωμένη μόνο στο τί λάστιχα θα φορέσει, στο πώς θα στρίψει και γιατί δεν είναι γρήγορος στη Κ11....
Εγώ τουλάχιστον δεν επισκέπτομαι τη σελίδα επί καθημερινής βάσης για να ενημερώνομαι και να προβληματίζομαι ΜΟΝΟ για τις μοτοσυκλέτες, και δε πιστεύω οτι έχω προσβάλλει ποτέ κάποιον με αυτή μου τη στάση.

Υ.Γ. 2 Την είδατε τελικά την εκπομπή ή όχι;

Cpt. Haddock
08/11/2010, 16:13
[...]Υ.Γ. @ Κάπταιν : Το πόστ βρίσκεται υπό το "Αναζητήσεις - Σκέψεις - Προβληματισμοί". Άν δε με απατά η μνήμη μου, και διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, όταν έφτιαξα account στο φόρουμ δέν υπήρχε κάποιος όρος που έλεγε οτι ότι ποστάρω εδώ πρέπει σώνει και ντε να αφορά μηχανές.[...]

Δε διαβασες καλα τους όρους :smokin:

sniper
08/11/2010, 16:16

ΜΑΕΘΡΑΤ είναι μόνο ένας ρε!

vaska
08/11/2010, 16:20
Μην του δίνεις σημασία, fotisdragon, του καπετάνιου, είναι σ' αυτές τις 5-6 δύσκολες μέρες του μήνα.

Θέλει ένα φόρουμ μόνο για μηχανές, ένα μόνο για ποδήλατα, ένα μόνο για πίπες, ένα μόνο για τραίνα κλπ. Εμείς εδώ του τα μαζέψαμε "μπόλικα σ' ένα" και του αρέσει μην κοιτάς που γκρινιάζει

γερνάει παιδί μου γερνάει και παραξενεύει

:bigcry: :bigcry:

Cpt. Haddock
08/11/2010, 16:27
Αρχικά δημιουργήθηκε από sniper
ΜΑΕΘΡΑΤ είναι μόνο ένας ρε!

Εσυ εισαι τενορος :a22:

sniper
08/11/2010, 16:27
Εσυ εισαι τενορος :a22:

ΑΣΓΘΦΕΜ;

fotisdragon
08/11/2010, 20:02

Η εγγραφή στα forums είναι δωρεάν! Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά τους παρακάτω κανόνες. Εάν συμφωνείτε με τους κανόνες τότε κάντε click στο "Συμφωνώ" στο κάτω μέρος της σελίδας. Σημείωση: Κάνοντας click στο "Συμφωνώ", δηλώνετε ότι είστε άνω των 13 ετών. Εάν είστε κάτω από 13 ετών, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε την ειδική φόρμα εγγραφής.
Παρόλο που οι υπεύθυνοι και οι διαχειριστές των forums θα προσπαθούν να απομακρύνουν όλες τις προσβλητικές συζητήσεις, είναι αδύνατο να ελέγχονται όλα τα μηνύματα. Κάθε μήνυμα εκφράζει αποκλειστικά και μόνο τις απόψεις του συγγραφέα και δε σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τους υπεύθυνους των forums ή με την vBulletin.
Κάνοντας click στο "Συμφωνώ" αποδέχεστε ότι δεν θα αποστέλνετε μηνύματα προσβλητικού περιεχομένου, ή περιεχομένου που σχετίζεται με παράνομες πράξεις.
Οι υπεύθυνοι και οι διαχειριστές των forums έχουν δικαίωμα να διαγράφουν, να μεταφέρουν, να τροποποιούν και να τερματίζουν οποιαδήποτε συζήτηση.

Μάλλον εσύ έχεις διάθεση να σπαμμάρεις.
Ευχαριστώ που μου χαλάσατε το ποστ

el_hymador
08/11/2010, 20:13
Ωραιο το παραδειγμα του ισπανικου χωριου, αλλα αν πεφτει βαρυ σε καποιους και αν -δικαιολογημενα- θεωρειτε οτι αυτο το κοινωνικο μοντελο ειναι αρκουντως ουτοπικο για να εφαρμοστει στα ελληνικα δεδομενα, υπαρχει και αυτο:

http://www.i-reportergr.com/2010/04/blog-post_1035.html

http://www.anavra-goura.gr/

Το οποιο ειναι το μοναδικο απ οτι φαινεται μερος στην Ελλαδα οπου γινεται το εξης τρομερο/εντυπωσιακο/απιστευτο/ασυνηθιστο...

δεν θα το πιστεψετε!!!!

η τοπικη αυτοδιοικηση διαθετει τους πορους και τα κονδυλια για την ηπια και αειφορο αναπτυξη του τοπου!!!!!! :hypnotize :uplate: :eyepop: :alien: :dizzy: :look:

Μιλαμε καινοτομια!!!! Το αυτονοητο ειναι καινοτομια και κουλο!

Εχετλαίος
08/11/2010, 21:05
Αρχικά δημιουργήθηκε από el_hymador
αλλα αν πεφτει βαρυ σε καποιους και αν -δικαιολογημενα- θεωρειτε οτι αυτο το κοινωνικο μοντελο ειναι αρκουντως ουτοπικο για να εφαρμοστει στα ελληνικα δεδομενα

:beer: :beer: :beer:

Cpt. Haddock
08/11/2010, 21:12
Oχι παλι για την Αναβρα, ελεος :cry: :cry: :cry: :cry:

ρε μαγκες, παρτε το χαμπαρι, όταν διαβαζετε μια ειδηση στο νετ δεν ανακαλυπτετε τον τροχο απαραιτητα, μαλλον καποιος αλλος το 'χει προλαβει.

Στην Αναβρα καποιοι ειχαμε παει πριν καν γραφτουμε στο μοτο, πριν καν υπαρξει μοτο.γρ...

:wave2:

[μπλα μπλα μπλα]Μάλλον εσύ έχεις διάθεση να σπαμμάρεις.
Ευχαριστώ που μου χαλάσατε το ποστ

Μαλλον δνε καταλαβες οτι αστειευόμουν, δεν πειράζει :wave2: :beer: :wave2:

Joyrider
08/11/2010, 21:19
Ανδαλουσία ε? Εκεί στην Μέριδα είναι και το ελευθεριακό σχολείο paideia νομίζω.

doctor x
08/11/2010, 21:20
εγω αυτο που κραταω ,περα απο πολιτικες κ αλλες ενστασεις περι βιωσιμοτητας η λειτουργικοτητας μοντελου,ειναι οτι καποιοι ανθρωποι καπου ασχολουνται με τα κοινα και εχουν πιασει το νοημα να ασχοληθουν πρωτα με τον "διπλα τους" και την απτη γυρω κοινωνια ...
ασχετα αν εχω πολλες ενστασεις ,αντιρρησεις και...ερωτηματα

el_hymador
08/11/2010, 22:14
Oχι παλι για την Αναβρα, ελεος :cry: :cry: :cry: :cry:

ρε μαγκες, παρτε το χαμπαρι, όταν διαβαζετε μια ειδηση στο νετ δεν ανακαλυπτετε τον τροχο απαραιτητα, μαλλον καποιος αλλος το 'χει προλαβει.

Στην Αναβρα καποιοι ειχαμε παει πριν καν γραφτουμε στο μοτο, πριν καν υπαρξει μοτο.γρ...

Μαλλον δνε καταλαβες οτι αστειευόμουν, δεν πειράζει :wave2: :beer: :wave2:

Η λεξη ξερολας σου λεει κατι; :confused:

Ειναι ενοχλητικο αυτο που κανεις και το κανεις συνεχεια...επειδη θα απαντησεις στα @@δια σου, ως συνηθως, σου λεω απο τωρα οτι και στα δικα μου επισης.

Και επειδη εχεις παει στην Αναβρα δηλαδη τι σημαινει; οτι εχεις το copyright καθε ειδησης, νεας η...μπαγιατικης σχετικα με την κοινοτητα αυτη;

Ναι, εχει ξανασυζητηθει εδω μεσα και η Αναβρα και το ισπανικο "κοινοβιο", so fucking what?

To ιδιο εχουν συζητηθει και ενα καρο "πιπες" νομιζω...αλλα δεν μπαινει ο καθενας εκει μεσα να κανει τον τροχονομο...:wave2:

Cpt. Haddock
08/11/2010, 22:17
Αρχικά δημιουργήθηκε από el_hymador
Η λεξη ξερολας σου λεει κατι; :confused:

Οχι, διαφώτισέ με :look:

el_hymador
08/11/2010, 22:20
Οχι, διαφώτισέ με :look:

http://www.slang.gr/lemma/show/kserolas_4144:ξερόλας

macdeath_s
08/11/2010, 23:20
Εχώ την είδα πάντως την εκπομπή κι είχα παρακολουθήσει από ίντερνετ μια "συνέντευξη" του δημάρχου σε μια εκδήλωση που χε γίνει στην Αθήνα. Το ρεπορτάζ ήταν αντικειμενικό και ευχάριστο μολονότι δεν περίμενα από τον Μπαξεβάνη κι πόσο μάλλον από τη ΝΕΤ να ασχοληθούν με τη Μαριναλέντα.

Δεν είναι τυχαίο ότι κάτι τέτοιο έγινε στην Ισπανία διότι κουβαλάει η συγκεκριμένη χώρα βαριά ιστορία από την περίοδο του εμφύλιου. Αυτός είναι κι ο λόγος που καταστέλονται ασφυκτικά από το κράτος τα πιο ριζοσπαστικά κινήματα.

Η εφαρμογή ενός τέτοιου μοντέλου εδώ, παρότι υπάρχει εύφορο έδαφος για να ευδοκιμήσει, στερούμεθα "κηπουρών". Η αποχή στις πρόσφατες εκλογές δίχνει την απαξίωση των συμβατικών και δημοφιλών πολιτικών συστημάτων από την κοινωνία καθώς και την έλειψη πολιτικής βούλησης από τον κόσμο. Δυστυχώς σε ένα σεβαστό ποσό νεολαίας το δεύτερο υπερισχύει. Από την άλλη το ευχάριστο είναι ότι μετά το πέρας της λεγόμενης "εξέγερσης" που πραγματώθηκε τον Δεκέμβρη του 2008, υπάρχουν μικρά, σε δημοτικότητα αλλά κι φυσικό μέγεθος, εγχειρήματα με πολίτες-γείτονες-εργάτες-μετανάστες-ημεδαπούς που "παίρνουν" στα χέρια τους την αξιοποίηση δημοσιών χώρων, μετατρέποντας τους σε πραγματικά δημόσιους (πάρκα π.χ.), που συνευρίσκονται με συμπολίτες-γείτονες του σε ανοιχτές συνελεύσεις συζητώντας παντός επιστητού τα προβλήματα που τους απασχολούν χωρίς κανένα κομματικό ή πολιτικάντικο καπέλωμα.

Απότι έχω καταλάβει κι διαπιστώσει ως παρατηρητής, για να δημιουργηθούν τέτοιοι χώροι-εγχειρήματα ή ομάδες ή όπως θες πες το, πρέπει να αμφισβητήσουμε και να αρνηθούμε κάποιους δογματικούς θεσμούς, που έχουν φυτευτεί με ατσαλάνιες ρίζες από πολύ νεαρή ηλικία στις γκλάβες μας.

ΕΛπίζω να μην κούρασα...