View Full Version : εικοσι κεφαλια / κανενα κρανος
zefos1100xx
29/11/2010, 03:46
Με αφορμη πολυ προσφατο δυστυχημα με θυμα κοπελα/συνεπιβατη στην παραλιακη θα ηθελα να σχολιασω κατι που παρατηρησα , κατι σχεδον καθημερινο....
Αποψε χρειαστηκε να παω την κοπελα μου σπιτι της , καθως ειχε μια μικρη βλαβη στο αυτοκινητο της....
...η διαδρομη γνωστη:παραλιακη προς γλυφαδα....
Ωρα: κατα τις 12 το βραδυ.
Πηραμε τα κρανακια μας , φορτωσαμε τα μπογαλακια της ιωαννας και ξεκινησαμε να κινουμαστε με τον αργο ρυθμο του xv....(max 90-100).
Στον φλοισβο συναντησαμε μια ''παπιο-παρεα'' (καμια 10αρια παπακια) , ολα δικαβαλα με κοπελιτσες κυριως στην πισω σελα...
Αναλογια:10 μηχανακια/20 ατομα/ΚΑΝΕΝΑ κρανος......
Δεν υπερβαλω.....μου εκανε εντυπωση γιατι ειχα στον νου μου την συζητηση με την νεκρη κοπελα και τους ''μετρησα'' για να παρω στατιστικο δειγμα!.........ρε κανενας! 0 στα 20!
Πως μπορουμε να πλησιασουμε αυτα τα παιδια , πως γινεται να τους πουμε δυο πραγματακια?
Πως θα μπορεσουμε εμεις , ή οποιοσδηποτε αλλος να ''περασουμε'' το νοημα του εξοπλισμου (κυριως του κρανους) σε 17χρονα παιδια?
Πως θα τα καταφερουμε εμεις οι ''μεγαλυτεροι'' να τους κανουμε να συμπεριφερθουν ωριμα , ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ?
Πως μπορουμε να μπουμε στην ψυχολογια τους και να την αναστρεψουμε?
...μιλαω για ''ψυχολογια'' γιατι καπου εκει εντοπιζω το προβλημα προσωπικα....
ενα ατομο , δυο ατομα , τρια ατομα...ενταξει...
Θα περιμενα να δω σε 10 μηχανακια 5 , αντε 4 , αντε 3 , αντε 2 κρανη...του ποyστη!....ρε κανενα λεμε!
Εδω ειναι που μπαινει (κατ'εμε) το θεμα του ψυχισμου.....αν φοραγε εστω και ενας κρανος , θα ηταν αναμεσα τους σαν την μυγα μες το γαλα...θα ξεχωριζε απο το χιλιομετρο...
ρωταω μηπως...(?)....
Αυτος ο ''ενας και μοναδικος'' με κρανος θα ηταν η ''κοτα'' της παρεας?
(σιγουρα θα ηταν ο μαγκας της παρεας , αλλα προσπαθω να το δω οπως θα το εβλεπα 19 χρονια πριν!...επιχειρηστε να το σκεφτειτε καπως ετσι......πιαστε απο αλλη καμερα....)
...μηπως θα ηταν ο ''φοβιτσιαρης'' , μηπως τον εβαλε ο μπαμπας του να φορεσει κρανος , και οι αλλοι οι ''νταηδες-super παπιο-πιλοτοι wannabe rossi'' θα του εκαναν καζουρα?
...μηπως και αυτος ο ενας με το κρανος , πριν βγουν βολτα το αφησε στο γκαραζ του φιλου του , και θα γυρισει να το παρει ωστε να παει ''κρανωμενος'' σπιτι να τον δει ο πατερας του οτι ηταν ''οκ'' το παιδι?
.....μου θυμιζει την ιστορια παλια στο σχολειο , που οι πιτσιρικες βγαινανε να πανε στο παρτυ με τζηνακι (να δει ο μπαμπας οτι ειναι ''καθωσπρεπει ενδεδυμενες) , και στο σπιτι της ''κολλητης'' βαζανε τα ξεκωλο-κοντοβρακια για να παραβρεθουν στο νυφοπαζαρο.......φυσικα μετα το περας του παρτυ , η ιδια διαδικασια αναστροφα και παλι σπιτι ''σεμνες''.....
Βεβαια η version με το κρανος ειναι πολυ πιο ''βαρια'' απο δυο γυμνα μπουτια , και ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ!
Αραγε υπαρχει ενας πατερας που κολλαει στον νεαρο να βαλει κρανος?
...και αν δεν γυρισει καθολου?.......η χαρα της στιγμης και ο ενθουσιασμος ενος πιτσιρικου , δεν αφηνει να σκεφτει με τετοιο τροπο....η ασφαλης επιστροφη ειναι στο μελλον , τωρα κοιταει το...τωρα!
''...παω τσαρκα βαρκιζα με τα αλανια να εντυπωσιασω και την Λιζα , η οποια Λιζα εκανε πιστολακι/στρινγκακι/βαμμενη τιγκα και κατα πρωτον δεν θελει να χαλασει το μαλι , και κατα δευτερον δεν θελει να ανεβει στον ΜΟΝΑΔΙΚΟ Μ@ΛΑΚΑ ΜΕ ΚΡΑΝΟΣ...και αν κανω και τιποτα ''τσαλιμακια'' στον δρομο και εντυπωσιαστει , μπορει και να ενδωσει.....''
Αναφερω (και οχι κατα λαθος) οτι και εμεις καναμε τα ιδια , για να μπορεσω να μπω στην ψυχολογια και στο σκεπτικο εκεινης της περιοδου.....ζοριστηκα λιγο καθως εχουν περασει ζαμανια , αλλα τελικα μου ηρθε!
ΝΑΙ!.....ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΡΑΣ ΚΡΑΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΙΑ.....ΠΡΩΤΑ ΑΠ'ΟΛΑ ΠΩΣ ΘΑ ΣΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΜΟΥΤΡΑΚΛΑ ΣΤΙΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΟΤΑΝ ΠΕΡΝΑΣ ΑΠ 'ΕΞΩ ΤΕΡΜΑ ΓΚΑΖΙ/ΣΟΥΖΑ/ΞΥΝΩ??
...''απερισκεψια'' σκεφτομαι τωρα....απερισκεψια και μεγιστη μ@λακια συμπληρωνω ο ιδιος......
Πως μπορω να περασω το δικο μου το ''τωρα'' στο παλιο μου το ''τοτε''?
Πως μπορω να το μεταδωσω σε αλλους και μαλιστα 20 χρονια μικροτερους μου?
Λεμε , λεμε , λεμε και παλι λεμε...ολοι λεμε και ξαναλεμε! (....και τελικα κανεις δεν ακουει!)
Αυτο που λεμε πιο συχνα απο ολα (και το μοναδικο που θα κρατησω) , ειναι αυτο για την σημερινη ενημερωση που υπαρχει....αυτην που εμεις ΔΕΝ ειχαμε οταν ειμασταν νεοι!
....τωρα υπαρχει ενημερωση , υπαρχει το ιντερνετ , υπαρχει μεριμνα.......μπλα μπλα μπλα....
και τι εγινε? (...τιποτα δεν εγινε....)
gixxerpap
29/11/2010, 07:36
το πρόβλημα είναι όντως υπαρκτό και πολύ έντονο, όμως η κατάσταση έχει σαφώς βελτιωθεί σε σχέση με το -όσι και τόσο μακρινό- παρελθόν. είναι πολύ περισσότεροι οι πιτσιρικάδες πλέον που φοράνε κράνος και μάλιστα έχουν συνειδητοποιήσει και τους λόγους.
ο δρόμος δυστυχώς είναι μακρύς ακόμα, και ο καθένας θέλει τη δική του προσέγγιση για να τον καταφέρεις ...
Αρχικά δημιουργήθηκε από zefos1100xx
Πως μπορουμε να πλησιασουμε αυτα τα παιδια , πως γινεται να τους πουμε δυο πραγματακια?
Πως θα μπορεσουμε εμεις , ή οποιοσδηποτε αλλος να ''περασουμε'' το νοημα του εξοπλισμου (κυριως του κρανους) σε 17χρονα παιδια?
μπορεις να τους πεις πως ακομα και σωοι να γυρνανε καθε μερα σπιτι τους.... κυκλοφοροντας χειμωνιατικα με παπι και χωρις κρανος....το λιγοτερο που μπορουν να παθουν ειναι μια καλη ψυξη , ή στα 45 -50 να τους βγαινουν "πιασιματα" και "αυχενικα" ανεξηγητα......
ΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ....Η ΜΑΓΚΙΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ να ΒΑΛΟΥΝ ΚΡΑΝΟΣ...με ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟ ΚΡΥΟ.... αν εισαι γνησιος ΚΑΜΙΚΑΖΙ αυτοκτονιας... Τι να πεις
nomizw oti se aythn thn ilikia mono o fovos mporei na sinetisei....mia volta sto kat,mia ekpomph/ntokimanter gia ta atyxhmata mhpws kai katalavoun oti den einai paixnidi...
gnwmh mou....
:wave2: :wave2:
Gandalf dr685sm
29/11/2010, 08:47
Δεν μπορείς να τους βάλεις την ιδέα κράνος διότι...
1. Οι περισσότεροι όπως είπες θεωρούν μαγκιά τον κίνδυνο. Είναι κουσούρι της ηλικίας και το ξέρουμε όλοι πολύ καλά. Οπότε αν τους πείς οτι το κράνος είναι ασφάλεια θα σε στραβοκοιτάξουν και είτε θα σε αγνοήσουν , είτε απλά θα ειρωνευθούν καθώς η λογική τους μέχρι εκεί φτάνει.
2. Το κράνος... ενα καλό κράνος που θα τους κάνει να νιώσουν "πρώτη μούρη" , κοστίζει ακριβά. Ακριβά για τα δεδομένα ενός 17χρονου που ζεί με ΄χαρτζιλίκι και καμιά δουλειά του ποδιού. Το να δώσει 250-300 ευρώ είναι σενάριο sci-fi για αυτόν. Εδώ διαβάζουμε και μεγαλύτερους που καβαλάνε SS των 8-15000 ευρώ και κοιτάνε πως θα κόψουν το 50αρικο απο ενα καλό κράνος. Σκέψου τον πιτσιρικό με το παπί τώρα. Θα προτιμήσει να βάλει καμιά sebring απο το να πάρει κράνος.
Τώρα αν θες πραγματικά να αλλάξεις κάτι, ξεκίνα απο το κοντινό σου περιβάλλον. Παιδιά, ανήψια, κτλ... δώστους σαν αρχή το γιατί και το πως , όσον αφορά το θέμα ασφάλειας σε μηχανή. Εκεί μπορείς να μιλήσεις και διαφορετικά απο ενα ξένο παιδί. Μπορείς να το πάρεις και μια βόλτα στην τελική να δεί όλη την υπόλοιπη δική σου παρέα με μηχανές και εξοπλισμό να του τραβήξεις την προσοχή.
Το έχουμε πεί δεκάδες φορές άλλωστε... οι πιτσιρικάδες τρελαίνονται όταν δούν 5-10-15 μηχανές όλοι με εξοπλισμός και φανταχτερά κράνη να πηγαίνουν εκδρομή. Το χρησιμοποιείς ώς μοχλό για να του δείξεις οτι ακολουθώντας αυτό το πράγμα θα έχει και μια διαφορά ώς "αισθητικά ανώτερος" απο τους άλλους.
Τώρα αν δεν καταλαβαίνει απο αυτό , κάνε του το κόλπο με το αυγό.
Αυγό = κρανίο.
Πτώση απο ύψος 1,5 μέτρου = 5ΚΜ/ώρα
Του το ανάγεις σε κρανίο και με 50ΚΜ/'ωρα με πρόσθετο το θέμα τριβής σε άσφαλτο.
Ή αν θες να τον κάνεις να το νιώσει στο πετσί του....
Στείλτον να κουτουλήσει ενα ντουλάπι τρεχοντας.
7ΚΜ/'ωρα = ενα καλό καρούμπαλο και ζαλάδα...θα καταλάβει μετά την αναγωγή σε 50ΚΜ/ώρα και άσφαλτο.
Τα παραπάνω τα είχε δείξει νομίζω ο ΑΝΕΜΟΣ σε ενα σεμινάριο σε σχολείο στην Πάτρα και οι μικροί είχαν πάθει πλάκα.. κάναν χαβαλέ, αλλά κάποιοι είχαν ψιλο-σοκαριστεί και ρωτάγαν πολλά πράγματα ύστερα για το θέμα κράνους και εξοπλισμού.
Αρχικά δημιουργήθηκε από Gandalf dr685sm
Δεν μπορείς να τους βάλεις την ιδέα κράνος διότι...
1. Οι περισσότεροι όπως είπες θεωρούν μαγκιά τον κίνδυνο. Είναι κουσούρι της ηλικίας και το ξέρουμε όλοι πολύ καλά. Οπότε αν τους πείς οτι το κράνος είναι ασφάλεια θα σε στραβοκοιτάξουν και είτε θα σε αγνοήσουν , είτε απλά θα ειρωνευθούν καθώς η λογική τους μέχρι εκεί φτάνει.
2. Το κράνος... ενα καλό κράνος που θα τους κάνει να νιώσουν "πρώτη μούρη" , κοστίζει ακριβά. Ακριβά για τα δεδομένα ενός 17χρονου που ζεί με ΄χαρτζιλίκι και καμιά δουλειά του ποδιού. Το να δώσει 250-300 ευρώ είναι σενάριο sci-fi για αυτόν. Εδώ διαβάζουμε και μεγαλύτερους που καβαλάνε SS των 8-15000 ευρώ και κοιτάνε πως θα κόψουν το 50αρικο απο ενα καλό κράνος. Σκέψου τον πιτσιρικό με το παπί τώρα. Θα προτιμήσει να βάλει καμιά sebring απο το να πάρει κράνος.
Τώρα αν θες πραγματικά να αλλάξεις κάτι, ξεκίνα απο το κοντινό σου περιβάλλον. Παιδιά, ανήψια, κτλ... δώστους σαν αρχή το γιατί και το πως , όσον αφορά το θέμα ασφάλειας σε μηχανή. Εκεί μπορείς να μιλήσεις και διαφορετικά απο ενα ξένο παιδί. Μπορείς να το πάρεις και μια βόλτα στην τελική να δεί όλη την υπόλοιπη δική σου παρέα με μηχανές και εξοπλισμό να του τραβήξεις την προσοχή.
Το έχουμε πεί δεκάδες φορές άλλωστε... οι πιτσιρικάδες τρελαίνονται όταν δούν 5-10-15 μηχανές όλοι με εξοπλισμός και φανταχτερά κράνη να πηγαίνουν εκδρομή. Το χρησιμοποιείς ώς μοχλό για να του δείξεις οτι ακολουθώντας αυτό το πράγμα θα έχει και μια διαφορά ώς "αισθητικά ανώτερος" απο τους άλλους.
Τώρα αν δεν καταλαβαίνει απο αυτό , κάνε του το κόλπο με το αυγό.
Αυγό = κρανίο.
Πτώση απο ύψος 1,5 μέτρου = 5ΚΜ/ώρα
Του το ανάγεις σε κρανίο και με 50ΚΜ/'ωρα με πρόσθετο το θέμα τριβής σε άσφαλτο.
Ή αν θες να τον κάνεις να το νιώσει στο πετσί του....
Στείλτον να κουτουλήσει ενα ντουλάπι τρεχοντας.
7ΚΜ/'ωρα = ενα καλό καρούμπαλο και ζαλάδα...θα καταλάβει μετά την αναγωγή σε 50ΚΜ/ώρα και άσφαλτο.
Τα παραπάνω τα είχε δείξει νομίζω ο ΑΝΕΜΟΣ σε ενα σεμινάριο σε σχολείο στην Πάτρα και οι μικροί είχαν πάθει πλάκα.. κάναν χαβαλέ, αλλά κάποιοι είχαν ψιλο-σοκαριστεί και ρωτάγαν πολλά πράγματα ύστερα για το θέμα κράνους και εξοπλισμού.
den diafwnw...simfonoyme kai pali sto oti mono o fovos mporei na sumazepsei ligo ta pragmata....
zefos1100xx
29/11/2010, 09:44
Αρχικά δημιουργήθηκε από Gandalf dr685sm
Εδώ διαβάζουμε και μεγαλύτερους που καβαλάνε SS των 8-15000 ευρώ και κοιτάνε πως θα κόψουν το 50αρικο απο ενα καλό κράνος. .......
Αυτη ειναι η ''καλη'' περιπτωση......
Εδω βλεπουμε μεγαλους με SS oπως περιγραφεις με κρανη των 50€ απο praktiker.....(!)
(....δεν μπηκε ποτε μαλλον στο ''πετσι'' τους το θεμα του κρανους ζεστα....)
Joyrider
29/11/2010, 09:46
Αρχικά δημιουργήθηκε από nio1981
nomizw oti se aythn thn ilikia mono o fovos mporei na sinetisei....mia volta sto kat,mia ekpomph/ntokimanter gia ta atyxhmata mhpws kai katalavoun oti den einai paixnidi...
gnwmh mou....
:wave2: :wave2:
Συμφωνώ πλήρως. Δοκιμασμένο και πιάνει.(σε κάποιον με μυαλό που κατανοεί..)
Τα σποτάκια οδικής ασφάλειας εδώ αρκούνται στο "βάλτο καλά στο κεφάλι σου" και κλαιν μαιν.
Τα σποτάκια τύπου "Think" είναι μια καλή αρχή νομίζω:
http://www.dft.gov.uk/think/
zefos1100xx
29/11/2010, 09:50
Αρχικά δημιουργήθηκε από nio1981
den diafwnw...simfonoyme kai pali sto oti mono o fovos mporei na sumazepsei ligo ta pragmata....
εξαρταται ποιος φοβος φιλε....
α) ο σωστος φοβος για να μην ανοιξει το κεφαλι σου και τιναξεις τα πεταλα.
β) ο λαθος φοβος της κλησης και του μπατσου.
(σε καθε περιπτωση ειναι φοβος , απλα ο πρωτος ειναι αυτος που δινει κινητρο για σωστο εξοπλισμο , και οχι για να μην σε γραψουν -οπως ο δευτερος -οποτε ακομα και ενα γκιογκιο στο κεφαλι αρκει)
vassilis88
29/11/2010, 10:02
οκ .. εγω διαφωνω οτι ο φοβος ειναι η λυση ... @@ λυση ειναι σορρυ κιολας
το θεμα δν ειναι να το φορας γιατι φοβασαι. ουτε για αστυνομια, ουτε επειδη θα πεσεις
εχουν περασει 6-7 χρονια απο τοτε που πηρα το πρωτο μηχανακι κ ημουν 15 χρονων
δε φορουσα κρανος οταν πηγαινα σχολειο ποτε μεχρι τα 17. σε διαδρομες εκτος σχολειου φορουσα. τα παιδια δν φορανε γιατι βλεπουν το συμμαθητη τους/αδερφο τους κ τον καθε βλακα να μη φοραει κ εχουν μια ταση να πανε να γινουν το ιδιο μλκες μ αυτον, λογικο μεν αφου στην εφηβεια δν εχεις πολυ μυαλο(η πλειοψηφια δν ειχαμε)
αυτο που πρεπει ν αλλαξει ειναι να χουν ενα καλυτερο προτυπο (και ναι τα παιδια εχουν προτυπα μη μου πει κανεις εγω γ@μησα κ εκανα οτι ηθελα μονος μου .. τα περισσοτερα παιδια μιμουνται συμπεριφορες) να θελουν να γινουν λοιπον σαν καποιον αλλο κ οχι το μλκα αδερφο ή συμμαθητη τους. οταν ημασταν σχολειο στο ηρακλειο ηταν μικρη κοινωνια κ ολα πανω κατω τα παιδια γνωριζομασταν .. κ ειχαν γινει πολλες φορες ατυχηματα, πολλοι ειχαν γνωστους τους που σκοτωθηκαν ή εμειναν σε κωμα 2 χρονια, δν αλλαξε μετα καθολου το πως οδηγουσαν, ουτε αγορασαν κρανος!
πχ ο μονος λογος που φορουσα μικρος (κ οταν φορουσα) ηταν γιατι εβλεπα αγωνες απο πριν παρω μηχανακι .. στους αγωνες ναι ειναι οι πιο γαματοι απ ολους .. στους αγωνες φορανε κρανος, κ ειναι οντως οι καλυτεροι απ ολους. ε θα προσπαθησω να μοιασω σ αυτους κ στα @ μου τι λεει ο καθε μλκας γυρω μου.. πολυ μετα καταλαβα την πραγματικη σημασια του κ επειτα δν καβαλαω το μηχανακι χωρις
Joyrider
29/11/2010, 10:08
Αρχικά δημιουργήθηκε από vassilis88
το θεμα δν ειναι να το φορας γιατι φοβασαι. ουτε για αστυνομια, ουτε επειδη θα πεσεις
δε φορουσα κρανος οταν πηγαινα σχολειο ποτε μεχρι τα 17. σε διαδρομες εκτος σχολειου φορουσα. τα παιδια δν φορανε γιατι βλεπουν το συμμαθητη τους/αδερφο τους κ τον καθε βλακα να μη φοραει κ εχουν μια ταση να πανε να γινουν το ιδιο μλκες μ αυτον, λογικο μεν αφου στην εφηβεια δν εχεις πολυ μυαλο(η πλειοψηφια δν ειχαμε)
αυτο που πρεπει ν αλλαξει ειναι να χουν ενα καλυτερο προτυπο (και ναι τα παιδια εχουν προτυπα μη μου πει κανεις εγω γ@μησα κ εκανα οτι ηθελα μονος μου .. τα περισσοτερα παιδια μιμουνται συμπεριφορες) να θελουν να γινουν λοιπον σαν καποιον αλλο κ οχι το μλκα αδερφο ή συμμαθητη τους. οταν ημασταν σχολειο στο ηρακλειο ηταν μικρη κοινωνια κ ολα πανω κατω τα παιδια γνωριζομασταν .. κ ειχαν γινει πολλες φορες ατυχηματα, πολλοι ειχαν γνωστους τους που σκοτωθηκαν ή εμειναν σε κωμα 2 χρονια, δν αλλαξε μετα καθολου το πως οδηγουσαν, ουτε αγορασαν κρανος!
πχ ο μονος λογος που φορουσα μικρος (κ οταν φορουσα) ηταν γιατι εβλεπα αγωνες απο πριν παρω μηχανακι .. στους αγωνες ναι ειναι οι πιο γαματοι απ ολους .. στους αγωνες φορανε κρανος, κ ειναι οντως οι καλυτεροι απ ολους. ε θα προσπαθησω να μοιασω σ αυτους κ στα @ μου τι λεει ο καθε μλκας γυρω μου.. πολυ μετα καταλαβα την πραγματικη σημασια του κ επειτα δν καβαλαω το μηχανακι χωρις
Δηλαδή κάνουμε ότι κάνει και ο πιο γαμάτος? Και ποιος είναι αυτός?
Ίδια νοοτροπία με τους πιτσιρικάδες του σήμερα δεν είναι και αυτή?
Ο μόνος λόγος για να φοράς κράνος είναι για ασφάλεια, τώρα το πως θα επιτευχθεί ίσως διαφέρει απο άνθρωπο σε άνθρωπο.
Πιστευω παιζει και μεγαλο ρολο αν τα παιδια προερχονται απο οικογενεια στην οποια να υπαρχει τουλαχιστον ενας ωριμος μοτοσυκλετιστης.π.χ. ο πατερας.
Αν ανεβαινει στον πατερα του ο οποιος θελω να πιστευω οτι στην ηλικια του θα φοραει κρανος στο 90% των περιπτωσεων,τοτε το πιο πιθανο θα φοραει και ο πιτσιρικας..ιδιως αν του κανει δωρο ο πατερας του ενα μουρατο κρανακι..
Τωρα αν τα παιδια προερχονται απο οικογενεια με αυτοκινητα,(πλειοψηφια αυτο το σεναριο),θα συμβαινουν ολοι οι παραπανω λογοι που ειπαν τα αλλα παιδια.
Λανθασμενη εντυπωση το τι ειναι μαγκια στον δρομο.
Φυσικα δεν φταινε αυτα...η ωριμοτητα θα αργησει να ερθει λιγακι ακομα..:)
[B] τα παιδια δν φορανε γιατι βλεπουν το συμμαθητη τους/αδερφο τους κ τον καθε βλακα να μη φοραει κ εχουν μια ταση να πανε να γινουν το ιδιο μλκες μ αυτον, λογικο μεν αφου στην εφηβεια δν εχεις πολυ μυαλο(η πλειοψηφια δν ειχαμε)
Για τους 40αρηδες 50αρηδες με το καλογυαλισμενο Varadero - Vstrom - GS1200 που καμαρωνεουν με τσιγαρο στο στομα και το μαλι να ανεμιζει αλα Πανος Μιχαλοπουλος??
ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΠΕΙΤΕ .. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Απο την "φτασμενη-κατασταλαγμενη" κοινωνια :yuck:
zefos1100xx
29/11/2010, 10:27
Αρχικά δημιουργήθηκε από KIMONAS
Πιστευω παιζει και μεγαλο ρολο αν τα παιδια προερχονται απο οικογενεια στην οποια να υπαρχει τουλαχιστον ενας ωριμος μοτοσυκλετιστης.π.χ. ο πατερας.
Αν ανεβαινει στον πατερα του ο οποιος θελω να πιστευω οτι στην ηλικια του θα φοραει κρανος στο 90% των περιπτωσεων,τοτε το πιο πιθανο θα φοραει και ο πιτσιρικας.....
...μπα μην το λες!
.....εγω προερχομαι απο ''μοτοσυκλετιστικη'' οικογενεια , ο πατερας μου οχι μονο φοραει/φοραγε παντα κρανος , και μαλιστα ειχε δωσει και μαχες για αυτο μεσω της ΛΕΜΟΤ ( για πολυ παλια μιλαμε)
...και ομως πιτσιρικας δεν το φοραγα.(ειχα , αλλα δεν φοραγα)
Ξεκινησα να φοραω ανελλιπως κρανος απο την πρωτη μου μοτοσυκλετα και υστερα. Κατα την περιοδο του ''παπιου'' δεν εδειξε να με επηρεαζει και να με φρονιμευει τιποτα απολυτως..........μεγαλη αγνοια!
Joyrider
29/11/2010, 10:36
Αρχικά δημιουργήθηκε από SVX
Για τους 40αρηδες 50αρηδες με το καλογυαλισμενο Varadero - Vstrom - GS1200 που καμαρωνεουν με τσιγαρο στο στομα και το μαλι να ανεμιζει αλα Πανος Μιχαλοπουλος??
ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΠΕΙΤΕ .. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Απο την "φτασμενη-κατασταλαγμενη" κοινωνια :yuck:
Εεεε μα, εδώ μέχρι και ο γαρδέλης φορούσε κράνος :bigcry: αυτός δεν είναι γαμάτος?:bigcry: :lol:
Τα σημερινά πρότυπα βέβαια είναι αυτά:
http://www.youtube.com/watch?v=aesoReeMzTg :rolleyes:
turogalos
29/11/2010, 10:47
Πιστεύω ότι αν κάποιος ξεκινήσει να πληροφορεί τα παιδιά του απ'όταν είναι μικρά, αυτό το φαινόμενο θα εξαφανιστεί. Αλλά να φοράει κι αυτός κράνος ΠΑΝΤΑ και χωρίς δικαιολογίες. Όταν βλέπει τον πατέρα του να πηγαίνει στο περίπτερο ή στο μίνι μάρκετ χωρίς κράνος το παιδί, γιατί αυτό να βάλει κάποια στιγμή;
Όταν άρχισα να κουβαλάω τα παιδιά (ήταν γύρω στον 1 χρόνο) σε ειδικό κάθισμα ποδηλάτου, τους έβαζα κράνος. Και εγώ, πάντα με κράνος (υποκρισία να πιέζεις το παιδί να μάθει με κράνος και εσύ να το παίζεις κομμάντο). Τώρα είναι τα μικρά 3,5 χρονών και ξέρουν ότι χωρίς κράνος, άμα πέσεις θα σπάσεις το κεφάλι σου. Ελπίζω, η πλύση εγκεφάλου που τους κάνουμε να δουλέψει.
Μετά από καθημερινή χρήση κράνους για 23 χρόνια (ναι, και με καύσωνα), χέζομαι μόνο στην ιδέα να μην βάλω...
οσες φορες προσπαθησαμε φαγαμε τα μουτρα μας.
τροχοπεδη ηταν αλλοτε οι συλλογοι γονεων και κηδεμονων στα σχολεια,αλλοτε συναδελφοι μοτοσυκλετιστες,αλλοτε εταιριες και μεγαλοσυμφεροντα,αλλοτε τοπικοι αρχ''οντες''.
αστα βραστα...
LOUKILOUK
29/11/2010, 12:43
Θα έλεγα ότι συμφωνώ απόλυτα και ότι είναι λάθος να επενδύουμε στον φόβο και όχι στην παιδεία με σκοπό να φοράνε πλέον όλοι κράνος. Εκφράζει και μένα αυτή η άποψη ΑΛΛΑ δεν μπορώ να μην παραθέσω ένα χαρακτηριστικό γεγονός που με έχει κάνει και σκέφτομαι ΚΑΙ με άλλο τρόπο. Και εξηγούμε...
Από το 2001 κατοικώ στη Σύρο (οδηγώ από το 1994), όταν πρωτοήρθα τα κράνη ήταν ελάχιστα και σπάνια αξεσουάρ της μοτοσυκλετιστικής κοινωνίας στο νησί... τόσο που και εγώ που φόραγα γενικά κράνος ήμουν ποιο χαλαρός και λιγότερο τυπικός καμιά φορά... Κάπου εκεί ξεκινά ένα ανελέητο κυνηγητό της αστυνομίας που κάνει μπλόκα και γράφει ασταμάτητα όσους δεν φοράνε κράνος. Σε δύο χρόνια μέσα όλοι φόραγαν ότι έιχαν στην αποθήκη τους παρατημένο, οι πωλήσεις έκτοξευονται και δύσκολα έβλεπες ξεκράνωτο.Τα τελευταία χρόνια μάλιστα παρατηρώ ότι όλοι αγοράζουν και καλά κράνη και μάλιστα φοράνε κράνος και οι συνεπιβάτες ακόμα και σε παπιά...Το ποσοστό πλέον είναι σχεδόν αντεστραμένο και βλέπεις λίγους χωρίς κράνος... Δεν πιστεύω ότι αποκτήθηκε μοτοσυκλετιστική παιδεία ξαφνικά αλλά λίγο ο φόβος λίγο ο μιμιτισμός τελικά υπήρξε αποτέλεσμα... μήπως τελικά το αποτέλεσμα μετράει...; :winka: Πραγματικά αναρωτιέμε αν τελικά η λύση είναι αυτή για να έχουμε άμεσο και γρήγορο αποτέλεσμα!;
Πάντα όρθιοι παίδες:wave2:
Αρχικά δημιουργήθηκε από LOUKILOUK
.... τα κράνοι ....
To κράνος - Τα κράνη
Ο Κράνος - Οι Κράνοι
Εχετλαίος
29/11/2010, 13:01
Αρχικά δημιουργήθηκε από sniper
To κράνος - Τα κράνη
Ο Κράνος - Οι Κράνοι
Ω! Κράνος!
:wacko:
εγω παντως μια ζωη τον πατερα μου με κρανος τον θυμαμαι.
Μπορει να με εχει επιρρεασει, γιατι κι εγω δεν οδηγω ποτε χωρις αυτο.
vassilis88
29/11/2010, 13:21
λουκι λουκ οπου δν πιπτει λογος πιπτει ραβδος κ γι αυτο φορεσαν απ οτι φαινεται
Αρχικά δημιουργήθηκε από Joyrider
Δηλαδή κάνουμε ότι κάνει και ο πιο γαμάτος? Και ποιος είναι αυτός?
Ίδια νοοτροπία με τους πιτσιρικάδες του σήμερα δεν είναι και αυτή?
Ο μόνος λόγος για να φοράς κράνος είναι για ασφάλεια, τώρα το πως θα επιτευχθεί ίσως διαφέρει απο άνθρωπο σε άνθρωπο.
δν σε πιανω .. ναι ως εφηβος εγω αυτο εκανα παντως κ επειδη το θυμαμαι το λεω .. προσπαθουσα να μοιασω στα τοτε προτυπα μου. κ θυμαμαι αναλογα κ τους τοτε συνομιληκους μου τι εκαναν .. ιδια νοοτροπια θα χουν τα παιδια ειτε σημερα ειτε αυριο ειτε χθες (οκ, η πλειοψηφια παντα)
Αρχικά δημιουργήθηκε από SVX
γι αυτον δν μπορει να γινει κατι κ ουτε πολυ σημασια εχει .. το θεμα ειναι να μαθουν να προστατευουν τον εαυτο τους τα παιδια ωστε να φτασουν κ να πανε 40 και 50 .. γι αυτους που ειναι ηδη 40 κ 50 .. who cares :rotflmao:
ο αδελφος μου ηταν το κλασσικο 16χρονο με το glx που σκορπαγε ξεκρανωτος και δεν μπορουσα να τον πεισω ΤΟΤΕ να φορα κρανος με λογικα επιχειρηματα η με το φοβο.
Τελικα μαζεψα 5-6 φιλους μου με μηχανες στο μικρολιμανο τον εφερα και αυτον και αρχισα τυπου <<πς τι γαματοι που ειναι και εγω θα γινω ετσι οταν παρω μεγαλη μηχανη >>
<<μαλακα τι κρανουμπα ειναι αυτη με τους διαολους >> και κατι τετοια μαγκιτικα που κρατιομουν μην βαλω τα γελια... τελικα αρχισε να δουλευει ολο αυτο το καθημερινο <<κοιτα τον βλακα τον ξεκρανοτο με το παπακι πως ειναι>> και κατι αλλες τετοιες χαζομαρες... τσονταρα τα μισα λεφτα και πηρε κρανος με δρακους και τετοια... του εδινα και τη μηχανη μια φορα το μηνα :lol: στο τελος καταληξαμε να κοροιδευει αυτους που δεν φοραγαν κρανος! :winka: περασαν ομως 2-3 χρονια για να φορεσει κρανος με το σκεπτικο οτι ειναι για την ασφαλεια του...αυτο το φοραγε για την μοστρα!νο ματερ!καπως επρεπε να γινει....
Joyrider
29/11/2010, 13:39
δν σε πιανω .. ναι ως εφηβος εγω αυτο εκανα παντως κ επειδη το θυμαμαι το λεω .. προσπαθουσα να μοιασω στα τοτε προτυπα μου. κ θυμαμαι αναλογα κ τους τοτε συνομιληκους μου τι εκαναν .. ιδια νοοτροπια θα χουν τα παιδια ειτε σημερα ειτε αυριο ειτε χθες (οκ, η πλειοψηφια παντα)
Έννοοούσα ότι για μένα το πρότυπο είναι πολύ υποκειμενικό και αόριστο... Εμένα όλοι οι γνωστοί δεν φορούσαν κράνος, μικροί και μεγάλοι. Και ο πατέρας μου όχι πάντα αλλά μου εξηγούσε και καταλάβαινα πως χωρίς αυτό αν πέσεις bye bye love..Τώρα που μεγάλωσα του τα πρήζω εγώ να το φοράει συνέχεια..
Τέλος πάντων σε κάποιον λειτουργεί το πρότυπο, σε κάποιον το σοκ, σε κάποιον ο φόβος του προστίμου..αν φέρνουν αποτέλεσμα κάθε λύση αποδεκτή.
Για μένα το καλύτερο είναι να τονίσεις την χρησιμότητα και την αναγκαίοτητα του κράνους όχι ποιος το φοράει και άρα αφού το κάνει αυτός κάντο και συ ούτε και πόσα θα πληρώσεις αν δεν το φοράς.Ο μόνος λόγος είναι η ασφάλεια.
"Αν δεν το φοράς και πέσεις θα πεθάνεις." Απλή περιεκτική και σοκαριστική φράση για να πεις σε έναν πιτσιρικά και τα παραδείγματα να του δείξεις άπειρα δυστυχώς.
Δεν υπαρχει καλυτερος και πιο αμεσος τροπος απο το να περναγαν αυτα τα παιδια, ενα πρωϊνο στα επειγοντα του κατ ή του ασκληπειου... οι εικονες θα ηταν ο καλυτερος δασκαλος!
:wave2:
ΥΓ. Παλι καλα που πολλοι απο εμας δεν ξεχνανε την αγνοια κινδυνου που εχει απο τη Φυση ο εφηβος...
vassilis88
29/11/2010, 17:10
"Αν δεν το φοράς και πέσεις θα πεθάνεις." Απλή περιεκτική και σοκαριστική φράση για να πεις σε έναν πιτσιρικά και τα παραδείγματα να του δείξεις άπειρα δυστυχώς.
μα το ξερει ηδη .. ομως δε φοραει .. λογικο ολους στα 15 μας βαραει η μλκια:rotflmao: :rotflmao:
τελος παντων για μενα δν ειναι η σωστη λυση η βολτα στο κατ μιας κ σε μενα κ κοντινο μου περιβαλλον δε δουλεψε
εξαρταται ποιος φοβος φιλε....
α) ο σωστος φοβος για να μην ανοιξει το κεφαλι σου και τιναξεις τα πεταλα.
β) ο λαθος φοβος της κλησης και του μπατσου.
(σε καθε περιπτωση ειναι φοβος , απλα ο πρωτος ειναι αυτος που δινει κινητρο για σωστο εξοπλισμο , και οχι για να μην σε γραψουν -οπως ο δευτερος -οποτε ακομα και ενα γκιογκιο στο κεφαλι αρκει)
ποιος τον μαμει τον μπατσο?δεν μιλησα για αστυνομια...μιλαω καθαρα για κατ και σπασμενα κεφαλια....κακα τα ψεματα...εγω τουλαχιστον τοτε ειχα αγνοια...ακουγα γονεις κλπ και προσεχε και θα μεινεις αναπυρος κλπ αλλα δεν χαμπαριαζα....μεχρι που στα 23 πηγα για δουλεια στο <ολυμπιο>(ιδ.νοσοκ. στην πατρα) και εκλασα μεντες οταν ειδα τα παιδια με τα καροτσακια απεξω....ηταν αρκετο
Africaptan
29/11/2010, 17:44
Ευκολη ερωτηση, δυσκολη απαντηση.
Ντρεπομαι που το λεω, αλλα στα 41 μου, το μεγαλυτερο ποσοστο (για μεσα στην πολη εννοω) προερχεται απο φοβο και φοραω κρανος.
Ας τα παρουμε απ την αρχη. Πιτσιρικας με παπιες κτλ, (αν και ποτε δεν ειχα δικο μου οχημα, αλλα ημουν καλος και γρηγορος οδηγος και ολοι μου εδιναν τα οχηματα τους να τα οδηγω εγω, τρομαρα μου) δεν θυμαμαι ποτε να φορεσα κρανος. Ουτε ειχα βεβαια. Μια και μοναδικη φορα (περιπου το 1986) χρειαστηκε να παω ενα μακρυνο δρομολογιο (εννοειται με ξενη μηχανη, ενα Gpz) και τοτε ενοιωσα την αναγκη να φορεσω κρανος. Πηγα και πηρα το κρανος του ξαδερφου μου (και μη μου πειτε για μεγεθη κτλ) μπουφαν και γαντια, και ναι, αυτη τη φορα, επεσα... Με πλακωσε ο συνοδηγος, με αποτελεσμα να μη μπορω να κουνηθω κατα την πτωση, κι οταν σηκωθηκα, ειχε λοιωσει ολο το κρανος απο αριστερα, γαντια απ τη μερια της παλαμης και μπουφαν απο την παλαμη μεχρι τον αγκωνα.
Σκεφτηκα οτι ημουν πολυ τυχερος αφου ειδα αυτο το αποτελεσμα και μαλιστα δεν ειχα εξοπλισμο κι ομως εψαξα μονος μου να βρω, και ηταν και καλοκαιρι.
Ξερετε κατι; Μυαλο δεν εβαλα. Ουτε καν αγορασα κρανος. Αργοτερα πηρα και μια 200αρα vespa, αλλα κρανος οχι.
Μεγαλωσα, παντρευτηκα, πηγαμε και διακοπες με την αθανατη vespa, αλλα κρανος κανεις. Ουτε εγω, ουτε η γυναικα. Καποια στιγμη, πηρα ενα AX-1. No κρανος. Μεχρι που "εσπασα" το μηχανακι και πηρα ενα transalp. Μαζι με το transalp μου εκανε δωρο ο εμπορας ενα κρανος. Την αρχη το φορουσα (σαν κατι καινουριο) αλλα σχετικα συντομα το παρατησα παλι και το χρησιμοποιουσα μονο σε δρομολογια εκτος πολης. (Κατι ειναι κι αυτο...) Τωρα και λιγα χρονια βεβαια το φοραω, αλλα οπως ειπα και στην αρχη, πιο πολυ απο φοβο. Κι οταν λεω φοβο, εννοω φοβο προστιμου, παρα φοβο πτωσης.
Και η ειρωνια ειναι οτι εχω 4 κρανη. Ενα jet, ενα ανοιγομενο και δυο full face. Ομως τωρα και κανα 4μηνο που πηρα το τελευταιο full face, το φοραω καθημερινα, ακομα και μεσα στην πολη. Αλλα οχι και στον μπακαλη...
Και καποια στιγμη, εμφανιζεται και ο υιος. Ε τι; οσο "λαθος" κι αν ειμαστε, το σωστο το ξερουμε. Του αγοραζω λοιπον ενα Caberg jet με κατι "διαολους" ζωγραφισμενους πανω του για να μην νοιωσει αβολα ξαφνικα μεσα σ ενα βαρυ full face κρανος, και καραγουσταρε. Ενοιωθε τοσο μαγκας που πηγαινα στο σχολειο να τον παρω, (μιλαμε για μια αποσταση που συνηθως παμε με τα ποδια) κι οταν για χ λογους δεν κρατουσα το κρανος, μου ελεγε το ψωνιο δυνατα "μπαμπα, γιατι δεν εφερες το κρανος μου;" κι εγω χαιρομουν, διοτι μαζι με τη μαγκια του, εγω περνουσα το σκοπο μου.
Και περσι του πηρα κι αυτο το υπεροχο full face Nolan που τον πρωτο καιρο τα βραδια το επαιρνε στο κρεβατι του και το μεσημερι ετρωγε και το κρανος μαζι μας...
Ομως μεσολαβησε ενας χειμωνας και οταν ηρθε το καλοκαιρι που μολις περασε, δεν ηθελε να βαζει κρανος, παρα μονο οταν πηγαιναμε μακρυνες βολτες. Φυσικα δεν περναει το δικο του, αλλα το θεμα ειναι το γιατι;
Και εννοοειτε οτι δεν πρεπει αλλα να λεμε κι αλλα να κανουμε, δεν με εχει δει ποτε χωρις κρανος.
Οσο για μενα, μη φανταστειτε οτι ειμαι καποιος ψευτοκυριλακιας με μηχανη καφετεριας. Ισως ο εξοπλισμος μου να ειναι πιο ακριβος απ τη μηχανη μου. Ελπιζω να συνεχισω με το ρυθμο του τελευταιου 4μηνου...
Στο δια ταυτα, αν κρινω απ τον εαυτο μου νομιζω οτι ειναι ενας συνδυασμος πραγματων.
1. Σωστη ενημερωση και πλυση εκγεφαλου
2. Φοβος προστιμου
3. Φοβος πτωσης
4. Μαγκια
5.Συνηθεια
6. Οικονομικοι λογοι
Και μετα απ αυτο το μυνημα, μαλλον πρεπει να κανω καιρο να ξαναγραψω κατι...
zefos1100xx
29/11/2010, 18:00
παιδια μια διευκρινηση σχετικα με τον ''φοβο'' που ανεφερα πριν....
Φοραμε το κρανος γιατι: (τα τοποθετω στην σειρα ξεκινωντας απο τον σημαντικοτερο λογο)
α) μας προστατευει απο πιθανη κρουση
β) μας παρεχει την δυνατοτητα να κινηθουμε με μεγαλυτερες ταχυτητες απο αυτες που με τις οποιες το ανθρωπινο σωμα ΔΕΝ κατασκευαστηκε για να κινειται.
γ) μας παρεχει την δυνατοτητα να μπορουμε να οδηγαμε απομακρυνοντας εξωγενης παραγοντες (βροχη/αερας/πετραδακια/μυγακια..κλπ)
Ο πρωτος και σημαντικοτερος λογος (αυτος με την κρουση) , απο την στιγμη που εχουμε συνειδητα στο κεφαλι μας την σκεψη οτι το κρανος μας προστατευει , συνεπαγεται οτι χωρις κρανος ειμαστε ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΙ!
....κατα μια εννοια δηλαδη φοβομαστε να οδηγησουμε μοτοσυκλετα χωρις κρανος , ή οτι μπορουμε να την οδηγησουμε , αλλα φοβομαστε μην μας τυχει τιποτα (θα χτυπησουμε περισσοτερο απο την περιπτωση που δεν θα το φορουσαμε..)
Αυτος ο ''φοβος'' (σε εισαγωγικα) , τον οποιο χαρακτηρισα και ως ''σωστο φοβο'' , ειναι αποτελεσμα σωστης παιδειας και συνειδησης , ειναι ο λογος που αγοραζουμε κατι ''καλο'' και οχι μια πλαστικη μ@λακια για να μην φαμε κληση , και τελος παντων ο λογος που δεν το αγορασαμε για τον αγκωνα , αλλα για το κεφαλι...
...απορω γιατι τοσος ντορος για την λεξη φοβος.......
stavrogin
29/11/2010, 18:25
Αρχικά δημιουργήθηκε από dmf
εγω παντως μια ζωη τον πατερα μου με κρανος τον θυμαμαι.
Μπορει να με εχει επιρρεασει, γιατι κι εγω δεν οδηγω ποτε χωρις αυτο.
Εγω τον πατέρα μου τον θυμαμαι παντα χωρίς κρανος με μια μπλε βέσπα ,ως που μια ωραία μερα του οκτωβρη του 1984, ημουνα 13 και κρεμομουν στο παραθυρο με τον αδερφο μου και μας καθυσηχαζε η γειτονισσα η Κούλα γιατι είχε χτυπήσει το τηλέφωνο κι η μάνα μου έφυγε τρέχωντας απ το σπίτι γιατι καποιος βιαστικος με ένα ωραίο κοκκινο αυτοκινητάκι περασε το κοκκινο και έστειλε τον πατέρα μου σε πτηση εννεα μετρων.
Μετα στο νοσοκομείο προσπαθούσαν να του σώσουν το κεφάλι κι αφησαν το ποδι στη μοιρα του. Σωσαν το κεφάλι,αλλα σχεδον χάσαν το πόδι.
Να πω μονο πως αισθανομαι ευθηνη απεναντι σε οσους μοτοσυκλετιστές ή ποδηλάτες δε φορούν κράνος. Οδηγώ σε απόσταση απο αυτους ,τους προσπερνω με πολύ μεγάλη προσοχή ,πολυ περισσότερο απο ότι τα αυτοκινητα κι αμα τυχει να παιξω-ψιλοκοντράρω στο δρομο καμια φορά κοιταω ο αλλος να φορα το κράνος του.
stavrogin
29/11/2010, 18:29
Αρχικά δημιουργήθηκε από Africaptan
... μου ελεγε το ψωνιο δυνατα "μπαμπα, γιατι δεν εφερες το κρανος μου;"
:a013: :beer:
zefos1100xx
29/11/2010, 18:40
Αρχικά δημιουργήθηκε από stavrogin
...αισθανομαι ευθηνη απεναντι σε οσους μοτοσυκλετιστές ή ποδηλάτες δε φορούν κράνος...
...απο την μια καλα κανεις , απο την αλλη δεν αισθανονται ευθυνη οι ιδιοι για το κεφαλι τους..
(...μαλλον δεν υπαρχει και λογος με σκ@τα αντι για εγκεφαλο , δεν συντρεχει καμια ανησυχια.....)
...μετα αναρωτιομαστε τι μιμουνται οι πιτσιρικαδες (στην περιπτωση που δεν το κανουν για μαγκια...)
...εμας στους δρομους!
LOUKILOUK
29/11/2010, 18:46
Αρχικά δημιουργήθηκε από sniper
To κράνος - Τα κράνη
Ο Κράνος - Οι Κράνοι
'Eχεις δίκιο, έκανα λάθος.
pakosgemistos
29/11/2010, 20:51
Πολλά διάβασα...λίγα έχω να γράψω!
Δεν είμαι απο αυτούς που είχαν μηχανάκι απο μικρός,με το ζόρι δανεικό Lead 50αρι στην Γ' λυκείου μαζί με κράνος όμως,πάντα φορεμένο απο φόβο μη με σταματήσει η Αστυνομία.και δευτερευόντως απο αίσθημα ασφάλειας το οποίο ακόμη έχω!
Μία λύση βλέπω,βέβαια σκληροπυρηνική και μη εφαρμόσιμη(επειδή είμαστε Ελληνες), και εννοώ οτι με το που βλέπουμε πιτσιρικά χωρις κράνος,του παίρνουμε τα κλειδιά :bigcry: και τον βάζουμε να τηλεφωνήσει στους γονείς του να έρθουν επι τόπου.
Κάτι όμως που προβλέπει πολύ''ξύλο'' για εμάς,γιατί μόλις έρθει ο ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ :smokin: πατέρας σιγα μην τα ψάλλει στο γιό,εμείς θα την πληρώσουμε!!!!:rotflmao:
Συμφωνώ ότι γνωρίζουμε ποιο είναι το σωστό στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως αλλίμονο αν ο καθένας μας θεωρεί ότι έχει δίκιο και προχωρεί σε βία. Και γιατί αυτό να γίνει σε πιτσιρικάδες.
Από την άλλη το δικό μας μοτοσυκλετιστικό κόσμο κληρονομούν, ας είμαστε κι εμείς σωστότεροι. Τα παιδιά των συνειδητοποιημένων μοτοσυκλετών πιστεύω λειτουργούν πολύ πιο σωστά από τα παιδιά των διαφόρων Νοελλήνων ( στην νοοτροπία ).
Όπως καταλαβαίνουμε όμως, οι σωστοί σε κάθε κάστα, είναι η μειοψηφία.
mats8282
13/12/2010, 17:21
Δύσκολα πράγματα...Θέλει πολύ προσπάθεια σε αυτές τις ηλικίες να τους αλλάξεις τα μυαλά πριν αποκτήσουν τίποτα σημάδια,στην καλύτερη...
Εδώ εγώ μαρτύρησα να πείσω την αδερφή μου να βάζει κράνος στα 23-24 της...
Ήταν βλέπετε φοιτήτρια σε νησί όταν πήρε το παπάκι και δεν είχε μάθει να το φοράει,οπότε ούτε στην Αθήνα το φόραγε,τις λίγες φορές που κυκλοφορούσε με αυτό πλέον..
Την βλέπω μια φορά ακράνωτη...Ρε καλή μου,ρε χρυσή μου...Τίποτα...
Δεύτερη φορά...Ρε βλαμμένο στις ίδιες κηδείες πήγαμε,αφού ξέρεις...Τίποτα...
Τρίτη φορά....Ρε &^$^@*&$^@ βάλε κράνος μη σου %$#%$ τίποτα,δεν σε βάραγα μικρή θες να αρχίσω τώρα...Αυτό έπιασε λίγο,αλλά δεν έφτανε....
Έπρεπε να τρακάρω εγώ με το ΤΤ πριν 5-6 χρόνια και να δει το κράνος μου πως έγινε...Από τότε βάζει πάντα...
Μάλλον :look:
ΥΓ Αν ο ανήλικος που καβαλάει παπάκι έχει πατέρα/μάνα που φοράει κράνος πριν ανέβει στην μοτό 99% θα κάνει και αυτό το ίδιο χωρίς να χρειαστεί να του πει καποιος..Όταν όμως στο 99% των περιπτώσεων η επιρροή/συμβουλή των γονιών για το θέμα είναι <<μην πάρεις μηχανάκι>> και μετά τέλος,υπάρχει θέμα...
Δεν έχει νόημα να προσπαθείς να πείσεις τα 17χρονα (και όχι μόνο βέβαια) περί του κράνους.
Θα χάσεις τσάμπα τον χρόνο σου.
Αυτό είναι δουλειά της πολιτείας (να κάνει ελέγχους, να τα πηγαίνει αυτόφωρο ή ότι άλλο)
Θα μου πεις βέβαια, "Μα, δεν λειτουργεί σωστα η πολιτεία", αυτό είναι αλλου παπά ευαγγέλιο όμως!
Άσε τη φύση και την... τύχη να αποφασίσει ποια θα επιβιώσουν και ποια θα θυσιαστουν στην άσφαλτο.
Τώρα, άμα έχεις δικό σου παιδί που δεν φοράει κράνος...
Η λύση είναι μία: Ντείρτο, ντείρτο αλύπητα μέχρι να μάθει να το φοράει!
:ninja:
Αρχικά δημιουργήθηκε από Antwnis
Δεν έχει νόημα να προσπαθείς να πείσεις τα 17χρονα (και όχι μόνο βέβαια) περί του κράνους.
Αυτό είναι δουλειά της πολιτείας (να κάνει ελέγχους, να τα πηγαίνει αυτόφωρο ή ότι άλλο)
Θα μου πεις βέβαια, "Μα, δεν λειτουργεί σωστα η πολιτεία", αυτό είναι αλλου παπά ευαγγέλιο όμως!
Άσε τη φύση και την... τύχη να αποφασίσει ποια θα επιβιώσουν και ποια θα θυσιαστουν στην άσφαλτο.
Απο τις πιο άκυρες τοποθετήσεις, σε ένα πολύ σοβαρό και πονεμένο θέμα. Ελπίζω να κάνεις πλάκα:sick:
Εχετλαίος
16/12/2010, 11:40
Δυστυχώς όχι πολύ μακριά από την αλήθεια...
Αλλά και έναν στους 100 να πείσεις πάλι μια ζωή την έσωσες.
"εικοσι κεφαλια / κανενα κρανος"
Ζεφο, μαλλον επρεπε να γραψεις:
εικοσι κεφαλια / κανενα μυαλο
zefos1100xx
20/12/2010, 04:18
Αρχικά δημιουργήθηκε από DeusEx
"εικοσι κεφαλια / κανενα κρανος"
Ζεφο, μαλλον επρεπε να γραψεις:
εικοσι κεφαλια / κανενα μυαλο
Θανο αυτο θελω να το γραψω οταν βλεπω μεγαλυτερους χωρις κρανος.....
Aν δεν μπορεί κάποιος να πείσει 17 χρονα, τότε πότε θα μπορεί; Στην ηλικία των 13, των 10, των 5 ή μόλις γεννηθούν; Γιατί θα υπάρχει κάποια ηλικία που υπάρχει συνεννόηση φαντάζομαι.
Κατά τα άλλα αν βρεις παπά-δάσκαλο-αστυνομικό να ενδιαφέρεται πιο πολύ από εσένα για το παιδί σου, κάτι θα πηγαίνει πολύ λάθος :sad:
Αντί για ξύλο μπορείς να το ρίξεις από το ποδήλατο ή το μηχανάκι του, για να μάθει από πρώτο χέρι.:sad: :sad:
tifoso4ever
20/12/2010, 11:46
Μεγαλη κουβεντα ανοιξαμε...
ΤΑ περισσοτερα ειπωθηκαν, δεν μπορω να προσθεσω κατι...
ΔΥΣΤΥΧΩΣ η πραγματικοτητα ειναι οτι μονο ο φοβος της κλησης θα λειτουργησει θετικα σε αυτες, και σε ΟΛΕΣ τις ηλικιες σε καποιους "αντιρρησιες αντι-κρανο-χρησιμοποιητες"...(τι λεξη...)
Και λεω δυστυχως, γιατι και γω στην εποχη μου, παρ'ολο που ειχα κρανος, οταν ειχε καλο καιρο ΔΕΝ το φοραγα, οταν καποια εποχη ειχαν χαλαρωσει οι ελεγχοι... (ΚΑΚΩΣ κατα τη γνωμη μου, σε τετοια θεματα, ας το θεωρησουν οσοι θελουν ¨εισπρακτικο" μετρο, ΔΕΝ πρεπει να χαριζονται...Κρανος, ζωνη, κινητο, παραβιαση κοκκινου, στοπ, αναστροφη, ειναι λιγα απο αυτα που ΠΡΕΠΕΙ να πετσοκοβουν! ΑΣ ΜΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ για να μην πληρωνουν! Τελος. Ειμαι καθετος σ'αυτο...)
Λαθος φοβος, ναι, αλλα το αποτελεσμα μετραει...Σιγα σιγα, ολο και περισσοτεροι θα ψαχτουν λιγο περισσοτερο με το θεμα κρανος, και θα παρουν ενα καλυτερο, κι ενα πιο καλο, και ουτω καθ'εξης...
Συμφωνω απολυτα με το δημιουργο αυτης της συζητησης, αλλα χωρις - και παλι λεω ΔΥΣΤΥΧΩΣ - ΕΠΙΒΟΛΗ και αστυνομευση της χρησης κρανους, δεν θα γινει απλα ΤΙΠΟΤΑ...
Οποιος ανεφερε το "οπου δεν πιπτει λογος (βλεπε λογικη-γνωση-παιδεια...) πιπτει ραβδος" (βλεπε αστυνομευση και επιβολη προστιμου...), εχει μεγαλο δικιο...
giannis21
20/12/2010, 14:00
αφου διαβασα τα οσα εχουν γραφτει μεχρι τωρα στο θεμα,και επειδη με ενδιαφερει πολυ το ζητημα θα γραψω και γω τη γνωμη μου.
καταρχην να πω οτι λυπαμε που καταληξαμε οτι η λυση στο θεμα του κρανους ειναι ο φοβος.αυτο για μενα ειναι τραγικο και απαραδεκτο..πιστευω οτι σε μακροχρονια βαση θα εχει τα ακριβως αντιθετα αποτελεσματα.ειτε ο φοβος που θα δημιουργηθει θα προερχεται απο την αστυνομια(κληση δλδ)ειτε απο την παρουσιαση τροχαιων ατυχηματων.
νομιζω οτι η μονη λυση σε αυτα τα ζητηματα ειναι η σωστη διαπαιδαγωγηση και η επαναληψη.
μην περιμενετε να φτασει ενα παιδι σε ηλικια 17 ετων για να του μαθετε να χρησημοποιει το κρανος ή να οδηγαει σωστα.στην ηλικια αυτη που τα παιδια αμφισβητουν τα παντα γυρω τους το πιο πιθανο ειναι να μας χλευασουν..δυσκολα θα εφαρμοσουν αυτα που τους λενε οι μεγαλυτεροι μονο και μονο απο αντιδραση στις περισσοτερες περιπτωσεις!
το θεμα ειναι απο μικρα να περασει μεσα τους η ενοια της ασφαλους οδηγησης και κυκλοφοριας.
μονο με σωστες βασεις θα αλλαξουμε την αναλογια του 20 κεφαλια/0 κρανη σε κατι πολυ καλυτερο απο αυτο.
ο φοβος δεν ειναι λυση,ειναι ημιμετρο.
giannis21
20/12/2010, 14:11
και επειδη παιδεια σε αυτο το κρατος δυστηχως δεν υπαρχει θα πρεπει εδω να αυτοσχεδιασουμε..
μεσα απο τις λεσχες και τους αυτονομους φορεις θα πρεπει να υπαρξει δραση.
για παραδειγμα οι αγωνες και τα track days θα μπορουσαν να ειναι μια αρχη.ξερω οτι τα πραγματα δεν ευνοουν καθως δεν υπαρχουν πολλες πιστες και γενικοτερα υποδομες αλλα κανεις δεν ειπε οτι θα ειναι ευκολο..να κανει ο καθενας οτι περισσοτερο μπορει για την καινουργια γενια.το να ακολουθησουμε το δρομο του εκφοβισμου και να κοιμομαστε με τη συνηδηση μας ησυχη νομιζω πως ειναι λαθος..ισως θα πρεπει να αφιερωνουμε που και που μια απο τις μοσυκλετιστικες μας κυριακες στα πιτσιρικια και να τους δειχνουμε ποια ειναι η σωστη κουλτουρα σε αυτο που κανουμε.
γενικα το θεμα ειναι να γινουν η οδηγηση και η ασφαλεια συνονυμες εννοιες μες το μυαλο των μικρων
LiakosVstrom
20/12/2010, 15:19
ο κάθε γονιός πρέπει να πάρει στο γιό του ένα TDM.
γιατί όπως είναι πασίγνωστο στην Ελλάδα.. άν έχεις TDM δεν χρειάζεσαι κράνος.
so simple.
tifoso4ever
20/12/2010, 15:38
Αρχικά δημιουργήθηκε από giannis21
και επειδη παιδεια σε αυτο το κρατος δυστηχως δεν υπαρχει θα πρεπει εδω να αυτοσχεδιασουμε..
μεσα απο τις λεσχες και τους αυτονομους φορεις θα πρεπει να υπαρξει δραση.
για παραδειγμα οι αγωνες και τα track days θα μπορουσαν να ειναι μια αρχη.ξερω οτι τα πραγματα δεν ευνοουν καθως δεν υπαρχουν πολλες πιστες και γενικοτερα υποδομες αλλα κανεις δεν ειπε οτι θα ειναι ευκολο..να κανει ο καθενας οτι περισσοτερο μπορει για την καινουργια γενια.το να ακολουθησουμε το δρομο του εκφοβισμου και να κοιμομαστε με τη συνηδηση μας ησυχη νομιζω πως ειναι λαθος..ισως θα πρεπει να αφιερωνουμε που και που μια απο τις μοσυκλετιστικες μας κυριακες στα πιτσιρικια και να τους δειχνουμε ποια ειναι η σωστη κουλτουρα σε αυτο που κανουμε.
γενικα το θεμα ειναι να γινουν η οδηγηση και η ασφαλεια συνονυμες εννοιες μες το μυαλο των μικρων
Πολυ σωστα τα λες, ΣΥΜΦΩΝΩ φυσικα στην εκπαιδευση απο πολυ μικρη ηλικια, αλλα τα ιδια ελεγαν καποιοι μεγαλυτεροι απο μενα πριν 30 χρονια, τα ιδια λεγαμε κι εμεις πριν 15 χρονια, και ΤΙΠΟΤΑ δεν αλλαξε ριζικα δυστυχως...
Ειναι τραγικο να υπαρχουν ακομα και σημερα, εν ετοι 2010 αντιληψεις του τυπου "ειμαι ατρωτος και δεν βαζω κρανος" ή "ειμαι πολυ καλος οδηγος και προσεχω" κλπ κλπ ΚΑΙ απο 30αρηδες, οχι μονο απο πιτσιρικαδες...
ΠΩΣ θα το αντιμετωπισεις αυτο, με λογια και "παιδεια"????
Τι παιδεια να δωσεις σε εναν ανθρωπο 30 χρονων???
Joyrider
20/12/2010, 15:47
Το αρχικό ερώτημα ήταν αυτό:
Πως θα συνετίσεις δηλαδή ένα παιδί που ήδη δεν φοράει κράνος, που ήδη έχει μάθει λάθος? Πως θα του αλλάξεις τον τρόπο σκέψης από δω και στο εξής?
Απ'ότι βλέπω πολλοί μιλάτε για την πρόληψη.Δηλαδή για αυτούς που έχουν μάθει λάθος δεν υπάρχει σωτηρία?
Και μια που λέμε για πρόληψη όμως ίσως θα έπρεπε να αλλάξει και ο τρόπος εξετάσεων και απόκτησης διπλώματος.
Έβλεπα π.χ. εχτές το top gear και μου έκανε εντύπωση πως στην Φινλανδία για δίπλωμα αυτοκινήτου κάνεις μαθήματα για 3 χρόνια.Σε βρεγμένο, το βράδυ κτλ κτλ..Δεν ξέρω αν γίνεται το ίδιο και για μοτοσυκλέτες αλλά φαίνεται ότι δείχνουν την απαιτούμενη σοβαρότητα σε τέτοια θέματα...
Δείτε τι λέει από το 0:45 μέχρι το 1:30.. http://www.youtube.com/watch?v=fy8LJx71_9o
giannis21
20/12/2010, 16:28
σε αυτο που λετε για τις μεγαλυτερες ηλικιες εχετε απολυτο δικαιο.η παιδεια δεν μπορει να παιξει ρολο εκει.
μαλον δεν εχω απαντηση πανω σε αυτο,ή τουλαχιστον καμια που να κανει πολυ καλη δουλεια
εκει γινεται πιο συνθετο το θεμα και νομιζω οτι θα πρεπει να υπαρχει σωστη πληροφορηση,σωστη μεριμνα απο την πολιτεια και σωστη αντιμετωπιση απο τους ανθρωπους του χωρου.
σε καμια περιπτωση δεν λεω να αφησουμε στην τυχη τους καποιους μεγαλυτερους σε ηλικια αναβατες που δεν διδαχθηκαν σωστα καποια πραγματα αλλα εκει θα χρειαστει και η δικια τους συνεισφορα στο να θελουν να ακουσουν να μαθουν και τελικα να προστατεψουν τον εαυτο τους..
Αν ενημερωσεις σωστα απο τα ΜΜΕ τους εν λογω αναβατες,αν γινονται οι αναλογες κινησεις απο τους ανθρωπους του χωρου τοτε ακομα και αυτοι θα μπορουν να μαθουν και να αλαξουν.
δεν θελω να γραφω και ναλεω μεγαλα λογια και ιδεες που δεν μπορουν να υλοποιηθουν για λογους εντυπωσιασμου.
σε πρακτικο επιπεδο τα παραδειγματα ειναι πολλα και στις περισσοτερες περιπτωσεις πιο απλα απο οσο φανταζομαστε.
και κατα τη γνωμη μου η αστυνομια θα μπορουσε να παιξει πολυ πιο καθοριστικο ρολο εαν ειχε ενα πιο ενημερωτικο και προληπτικο χαρακτηρα παρα με το (κατα την αποψη μου)καθαρα εισπρακτικο που υιοθετει
ακομα και αυτο το φορουμ αλλα και καθε ειδους μοτοφορουμ(που υπαρχουνπολλα)αποτελει ενα πολυ καλο παραδειγμα για το πως μπορεις να επηρεασεις θετικα ως προς την ασφαλη οδηγηση τετοιες ηλικιες αναβατων
Και σε προσωπικο επιπεδο θα πρεπει παλι ο καθενας να κανει οτι μπορει.να επηρεασει οσους περισσοτερους μπορει στο περιβαλον του.να τους πει πεντε πραγματα και ας ακουστει βαρετος.
εγω το πρωσπαθησα και το προσπαθω καθε μερα.να πεισω συναδελφους,φιλους μελη του οικογενειακου μου κυκλου που επιλεγουν τη μοτο σαν μεσο οτι η ασφαλεια προεχει.οτι χρειαζετε το κρανος παντα αλλα και τα γαντια και οι μποτες και οτι περισσοτερο μπορουν.παντα.
ισως γινομαι κουραστικος ωρες ωρες αλλα δεν τα παραταω.
zefos1100xx
20/12/2010, 19:32
....Απ'ότι βλέπω πολλοί μιλάτε για την πρόληψη.
Δηλαδή για αυτούς που έχουν μάθει λάθος δεν υπάρχει σωτηρία? .....
η πλευρα που βλεπει ο φιλος τα πραγματα ειναι τουλαχιστον ενδιαφερουσα....
nikos_abel
21/12/2010, 01:12
Αν εν έτη 2010 με τηλεόραση, ράδιο, ίντερνετ κάποιος μεγαλύτερης ηλικίας
θεωρεί ότι το κράνος είναι προαιρετικό δε μπορείς να κάνεις τίποτα.
1000 σποτ τη μέρα να παίζουν μυαλό δε βάζουν.
Σα το τσιγάρο ένα πράμα.
Giorgos19
21/12/2010, 03:13
Κρανος φοραγα απο την αρχη που αρχισα να καβαλαω. Κυριως επειδη εβλεπα τον πατερα μου να φοραει. Ηξερα οτι μπορει να σου σωσει τη ζωη σε μια δυσκολη στιγμη, αλλα δεν το ειχα ενστερνιστει! Ισως επειδη ειχα την εντυπωση οτι δεν θα συνεβαινε κατι τετοιο σε μενα. Οταν ομως αρχισα να κοιταζω αριστερα και δεξια στο νετ, να βλεπω βιντεακια απο ατυχηματα κλπ, τοτε συνειδητοποιησα την πραγματικη αξια του κρανους, τοτε το αντιληφθηκα πληρως!
Δυστυχως ετσι οπως εχουν τα πραγματα, γνωμη μου ειναι οτι δεν χρειαζεται να εξεταζουμε για ποιο λογο φοραει καποιος κρανος, αλλα οτι φοραει! Αν ο φοβος προστιμου, το πουλημα μουρης κλπ οδηγουν στην χρηση κρανους τοτε οκ. Και για να μην παρανοηθω, αναφερομαι στην ελληνικη περιπτωση μονο. Ισως οταν φτασουμε σε ενα σημειο, τα κρανη να ειναι η πλειοψηφια, τοτε να μπορεσουμε να ασχοληθουμε με το για ποιον λογο το φοραει ο καθενας.
Τωρα, αν θελεις να προσεγγισεις καποιον, και να τον κανεις να το φορεσει το ριμαδι, πιστευω οτι δεν μπορεις να αναπτυξεις μια εννιαια "τακτικη". Αλλος θα πεισθει με σοκαριστικες εικονες, αλλος θα το δει σαν μουρη, και αλλος θα πεισθει μεσα απο μια εποικοδομητικη κουβεντα.
nikos_abel
21/12/2010, 03:22
Άλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για Μυτιλίνη. Δίκιο έχεις αλλά που θα τό'βρεις...
Αρχικά δημιουργήθηκε από Giorgos19
Κρανος φοραγα απο την αρχη που αρχισα να καβαλαω. Κυριως επειδη εβλεπα τον πατερα μου να φοραει. Ηξερα οτι μπορει να σου σωσει τη ζωη σε μια δυσκολη στιγμη, αλλα δεν το ειχα ενστερνιστει! Ισως επειδη ειχα την εντυπωσει οτι δεν θα συνεβαινε κατι τετοιο σε μενα. Οταν ομως αρχισα να κοιταζω αριστερα και δεξια στο νετ, να βλεπω βιντεακια απο ατυχηματα κλπ, τοτε συνειδητοποιησα την πραγματικη αξια του κρανους, τοτε το αντιληφθηκα πληρως!
Δυστυχως ετσι οπως εχουν τα πραγματα, γνωμη μου ειναι οτι δεν χρειαζεται να εξεταζουμε για ποιο λογο φοραει καποιος κρανος, αλλα οτι φοραει! Αν ο φοβος προστιμου, το πουλημα μουρης κλπ οδηγουν στην χρηση κρανους τοτε οκ. Και για να μην παρανοηθω, αναφερομαι στην ελληνικη περιπτωση μονο. Ισως οταν φτασουμε σε ενα σημειο, τα κρανη να ειναι η πλειοψηφια, τοτε να μπορεσουμε να ασχοληθουμε με το για ποιον λογο το φοραει ο καθενας.
Τωρα, αν θελεις να προσεγγισεις καποιον, και να τον κανεις να το φορεσει το ριμαδι, πιστευω οτι δεν μπορεις να αναπτυξεις μια εννιαια "τακτικη". Αλλος θα πεισθει με σοκαριστικες εικονες, αλλος θα το δει σαν μουρη, και αλλος θα πεισθει μεσα απο μια εποικοδομητικη κουβεντα.
Συμφωνούμε. Πάμε με πολύ αργά βήματα όμως, όπως και σε πολλούς άλλους τομείς της ζωής.
Λόγω του ότι δεν υπάρχει συνέπεια από το κράτος στους ελέγχους, η χρήση κράνους παραμένει στα πλαίσια του εθελοντισμού ή ανάλογα με το κρύο του χειμώνα. Είναι πραγματικά κρίμα να βγαίνει μια νέα γεννιά στους δρόμους με τόση πληροφόρηση πλέον και να αντιμετωπίζει τα ζητήματα με την ίδια αφασία όπως η προηγούμενη.
Δυστυχώς εμείς οι παλιότεροι έχουμε τη μεγαλύτερη ευθύνη γιαυτό.
Η μέθοδος που είναι πιο κατάλληλη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ωστόσο από τη μεριά του κράτους, το να θυμόμαστε την οδική ασφάλεια με δημοσιουπαλληλικά σποτάκια τις μέρες των γιορτών και τους τροχαίους να ξεπετάγονται μέσα από πικροδάφνες δεν μας έχει πάει πουθενά τα τελευταία τριάντα χρόνια. Τα πασαλείματα και το να δείξουμε και φέτος μια παρουσία δεν έχουν πραγματικό αποτέλεσμα, είναι άλλη μια επιφανειακή προσέγγιση των πραγμάτων.
Giorgos19
21/12/2010, 14:36
Αρχικά δημιουργήθηκε από dimr1
Συμφωνούμε. Πάμε με πολύ αργά βήματα όμως, όπως και σε πολλούς άλλους τομείς της ζωής.
Λόγω του ότι δεν υπάρχει συνέπεια από το κράτος στους ελέγχους, η χρήση κράνους παραμένει στα πλαίσια του εθελοντισμού ή ανάλογα με το κρύο του χειμώνα. Είναι πραγματικά κρίμα να βγαίνει μια νέα γεννιά στους δρόμους και να αντιμετωπίζει τα ζητήματα με την ίδια αφασία όπως η προηγούμενη.
Δυστυχώς εμείς οι παλιότεροι έχουμε τη μεγαλύτερη ευθύνη γιαυτό.
Το κυριο λαθος του κρατους κατα τη γνωμη μου, δεν ειναι η μη συνεπεια στους ελεγχους, αλλα το οτι δεν εχει θεσει τις βασεις για να αναπτυχθει μια σωστη οδηγικη παιδεια. Και προσωπικα εχω καταληξει οτι ολα ειναι θεμα παιδειας τελικα. Απο τη χρηση ή οχι του κρανους, μεχρι με ποια κριτηρια ψηφιζουμε στις εκλογες. Δυστυχως η ιδιοσυγκρασια μας σαν λαος ειναι τετοια, που εαν ενταθουν οι ελεγχοι, το μονο που θα καταφερουν ειναι να αυξησουν την παρουσια κρανων των 50 ευρω..
Διαφωνω με οτι οι παλιοτεροι εχετε την μεγαλυτερη ευθυνη, γιατι σε ολη αυτη την κουβεντα πρεπει να βαλουμε και την ατομικη ευθυνη! Δεν μπορεις να οριζεις την ζωη σου, παντα με βαση ο,τι εκαναν οι προηγουμενοι. Πρεπει να βλεπεις και λιγο πιο περα.
Απο αυτα που βλεπω καθημερινα, πιστευω οτι η κατασταση στους πιτσιρικαδες εχει βελτιωθει λιιιιιγο. Πλεον τα βραδια θα δω ενα κλασσικο μπραχαμιοτικο GLX αλλα ο αναβατης του θα φοραει κρανακι, εικονα που πριν 3-4 χρονια απλα δεν υπηρχε.
Αυτα για την χρηση κρανους, γιατι στην κυκλοφορια ειμαστε ακομα τα ιδια χαλια. Μικροι, μεγαλοι, κρανομενοι, ακρανοτοι.
Αρχικά δημιουργήθηκε από Giorgos19
Το κυριο λαθος του κρατους κατα τη γνωμη μου, δεν ειναι η μη συνεπεια στους ελεγχους, αλλα το οτι δεν εχει θεσει τις βασεις για να αναπτυχθει μια σωστη οδηγικη παιδεια. Και προσωπικα εχω καταληξει οτι ολα ειναι θεμα παιδειας τελικα. Απο τη χρηση ή οχι του κρανους, μεχρι με ποια κριτηρια ψηφιζουμε στις εκλογες. Δυστυχως η ιδιοσυγκρασια μας σαν λαος ειναι τετοια, που εαν ενταθουν οι ελεγχοι, το μονο που θα καταφερουν ειναι να αυξησουν την παρουσια κρανων των 50 ευρω..
Διαφωνω με οτι οι παλιοτεροι εχετε την μεγαλυτερη ευθυνη, γιατι σε ολη αυτη την κουβεντα πρεπει να βαλουμε και την ατομικη ευθυνη! Δεν μπορεις να οριζεις την ζωη σου, παντα με βαση ο,τι εκαναν οι προηγουμενοι. Πρεπει να βλεπεις και λιγο πιο περα.
Απο αυτα που βλεπω καθημερινα, πιστευω οτι η κατασταση στους πιτσιρικαδες εχει βελτιωθει λιιιιιγο. Πλεον τα βραδια θα δω ενα κλασσικο μπραχαμιοτικο GLX αλλα ο αναβατης του θα φοραει κρανακι, εικονα που πριν 3-4 χρονια απλα δεν υπηρχε.
Αυτα για την χρηση κρανους, γιατι στην κυκλοφορια ειμαστε ακομα τα ιδια χαλια. Μικροι, μεγαλοι, κρανομενοι, ακρανοτοι.
Σε όλα τα πρωτοπόρα στην οδική ασφάλεια δυτικά κράτη η μείωση των ατυχημάτων επιτεύχθηκε με τον συνδυασμό ομοβροντίας δυνατών τηλεοπτικών - ραδιοφωνικών σποτ και εντατικών αστυνομικών ελέγχων που απλά δεν ατόνισαν μετά από τον πρώτο μήνα όπως στη χώρα μας. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν από τη μεριά του κράτους σε αυτόν τον τομέα.
Επίσης κι ένα κράνος των 50-100? προστατεύει πολύ καλύτερα από το τίποτα.
Είπα ότι έχουμε ευθύνη οι παλιότεροι γιατί όταν κρατά η μάνα το παιδί αγκαλιά στο κάθισμα του συνοδηγού, όταν ο πατέρας δεν φορά κράνος-ζώνη, ο θείος δεν περνά τον ανηψιό από τη διάβαση δίπλα του κι ο τροχονόμος που γράφει το πρωί δεν φορά ζώνη-κράνος στο πολιτικό του όχημα το απόγευμα, όσα σποτάκια οδικής ασφάλειας και να δει ο νέος, έχει αρκετό δίκιο να μην τα κάνει πράξη.
paTman_the
21/12/2010, 16:21
Θα ήθελα να παραθέσω (τι είπα πάλι!!!) μια προσωπική εμπειρία.
Φίλος και κάτοχος μηχανής μεγάλου κυβισμού δεν δέχεται ότι το να φοράς κράνος μέσα στην πόλη κάνει το να καβαλάς πιο ασφαλές. ΌΤΙ και να του έχω πει απλά ΔΕΝ το δέχεται... Και έχει τσιμπίσει και 1-2 κλήσεις ήδη... Είναι έξυπνο άτομο και μορφωμένο (καταλαβαίνει απο πιθανότητες...) αλλά απλά δεν δέχεται ότι είναι πιο επικίνδυνο όταν δεν φοράς κράνος.
Το γελοιότερο όλων; ακόμα και αν δεν το φοράει το έχει πάντα στην κούτα πίσω του.
Φοράει μόνο αν περνάει από σημείο που μπορεί να έχει μπλόκο ή αν βγει εθνική.
Περιμένετε εσείς τα "αλάνια" να φορέσουν κάτι που
1) στοιχίζει σημαντικά για την ηληκία τους.
2) είναι "φασαρία" να κουβαλάς
3) τους κρύβει (=> τους χαλάει τη μόστρα)
;;;;;;;;;
Προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει ο κάθε ένας μας να κάνει ότι μπορεί με τους "δικούς" του (παιδιά, ξαδέρφια, αδέρφια, φίλους, κλπ) και από εκεί και πέρα καθώς από σχολείο και δημόσιους φορείς δεν μπορούμε να περιμένουμε τπτ το μόνο που μας σώζει είναι ο "βούρδουλας" της αστυνομίας. Ελπίζω με την οικονομική κρίση να το θυμούνται περισσότερο...
Για πάντα ραγιάδες ...
Αρχικά δημιουργήθηκε από paTman_the
Για πάντα ραγιάδες ...
Πολύ μεγάλη κουβέντα.:beer:
Η οδική ασφάλεια-χρήση κράνους είναι απλώς ένας τομέας που εκδηλώνεται πάλι αυτή η νοοτροπία
Tsakalaki
22/12/2010, 02:58
Δίκιο έχετε όλοι...που θα το βρείτε είναι το θέμα...
Ο σωστός τίτλος του τόπικ θα ήταν "20 κεφάλια - κανένα μυαλό"..
όσο δεν υπάρχει μυαλό και φόβος δε πρόκειται να μπει το κράνος...
και άντε, το χωρίς κράνος, να το δεχτώ... αλλά το στυλάκι έχω-το-κρανος-περασμενο-στο-χέρι.... έ, εκεί είναι που τα παίρνω...
Για να μην ανοίξουμε το άλλο θέμα, το φοράω-κρανος-και-εχω-το-κινητο-σφινωμενο-μεσα-και-μιλαω...
:uplate:
υπαρχει περιπτωση.... λεω , μηπως .....
να κανουμε το εξης :
να μαζευτουμε οσοι εχουν το χρονο και την ορεξη
και να σκευτουμε τι θα ηταν χρησιμο να ξερουν-μαθουν αυτα τα παιδια , ωστε να μην βαζουν την "μαγκια"
πανω απο την ασφαλεια τους..
αυτο μπορει να γινει
α) με καποια video (που υπαρχουν ταλεντα εδω μεσα να φτιαξουν) ,
β)να τους μιλησουμε με οσο πιο απλο τροπο και με λογια που χρησιμοποιουν , οχι μονο για την χρηση του κρανους αλλα και την ωριμοτητα που πρεπει να δειχνουν στους δρομους ,
γ)να τους δειξουμε εμεις πως χρησιμοποιουμε αυτο το μεσο (ο sid 1967 ενα καλο παραδειγμα, ο menelaos 69 ακομα ενα και ποσοι αλλοι απο εδω μεσα .. )
δ)ισως καποιοι εδω μεσα γνωριζουν προσωπικα εκπαιδευτες στα σχολεια που κανουμε (0300 και css) και να θελει να βοηθησει καποιος απο αυτους , να συνταχθει ενα κειμενο που θα ηταν ενας "μπουσουλας" για το τι θα πουμε σε αυτα τα παιδια.
ε)... ?
ολα αυτα θα μπορουσαν να γινουν στο αμφιθεατρο στου εκαστοτε σχολειου.
θα λαμβανουν μερος ταξεις που θα μπορουσε να μας υποδειξει ενας ειδικος παιδαγωγος.
καποιοι απο εδω μεσα ειναι μελος σε καποια μοτολεσχη
επειδη σαν forum ισως να μην μπορουμε να εμφανιζομαστε σαν δημιουργοι και διεκπερωτες τετοιας κινησης , να γινει απο εκει...
δλδ αντι να ερθουμε σε επαφη με καποιον στο υπουργειο ,στο συλλογο γονεων,στους διευθυντες σαν forum θα το κανουμε σαν λεσχη,
εφοσον εχουμε την συγκαταθεση της και την βοηθεια των μελων της..
υ.γ 1 : αναλυση σε αυτα που λεω αλλα και τις υπολοιπες ιδεες που εχω θα ηταν καλητερα να γινει εφοσον υπαρχει ενδιαφερον
υ.γ 2 : sorry για την ανορθογραφια μου
υ.γ 3 : μηπως ειμαι πολυ ρομαντικος ? :blush:
paTman_the
22/12/2010, 04:41
Απολύτως λογικό και γαμάτο αυτό που προτείνεις.
Οσο δεν ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ όμως δεν θα αλλάξουν συμπεριφορά. Και δεν αρκεί να δουν ανοιγμένα κεφάλια, κόκκαλα να τρυπάνε το δέρμα και αιματάκι παντού. Χρειάζονται παραδείγματα γνωστών τους και φίλων τους για να καταλάβουν πόσο κοντά είναι σε όλους ο κίνδυνος και ότι κανείς δεν είναι άτρωτος.
Παρόλα αυτά, επειδή είμαι ρομαντικός, νομίζω ότι θα μπορούσε να αλλάξει η νοοτροπία "το κράνος είναι για τους φλώρους"/"δεν χρειάζεται στα λίγα/μέσα στην πόλη" με το παράδειγμα από τις "μεγάλες" μηχανές. Αν αυτοί με τα γκάζια φοράνε τότε πρέπει να είναι μαγκιά το να φοράς κράνος.
Αλλά ούτε αυτό πιστεύω ότι είναι εφικτό, έχετε δει ποτέ πιτσιρικά να μπανίζει το κράνος σας;
Προσωπικές απόψεις πάντα, οπότε παρακαλώ μην πυροβολείτε τον πιανίστα :)
paTman_the
22/12/2010, 04:43
Αρχικά δημιουργήθηκε από tifoso4ever
Πολυ σωστα τα λες, ΣΥΜΦΩΝΩ φυσικα στην εκπαιδευση απο πολυ μικρη ηλικια, αλλα τα ιδια ελεγαν καποιοι μεγαλυτεροι απο μενα πριν 30 χρονια, τα ιδια λεγαμε κι εμεις πριν 15 χρονια, και ΤΙΠΟΤΑ δεν αλλαξε ριζικα δυστυχως...
Ειναι τραγικο να υπαρχουν ακομα και σημερα, εν ετοι 2010 αντιληψεις του τυπου "ειμαι ατρωτος και δεν βαζω κρανος" ή "ειμαι πολυ καλος οδηγος και προσεχω" κλπ κλπ ΚΑΙ απο 30αρηδες, οχι μονο απο πιτσιρικαδες...
ΠΩΣ θα το αντιμετωπισεις αυτο, με λογια και "παιδεια"????
Τι παιδεια να δωσεις σε εναν ανθρωπο 30 χρονων???
Δεν θέλω να ξεφύγω ούτε να το κάνω "πολιτικό" αλλά ΤΙ έχει αλλάξει στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες;
tifoso4ever
22/12/2010, 04:49
Και σε προσωπικο επιπεδο θα πρεπει παλι ο καθενας να κανει οτι μπορει.να επηρεασει οσους περισσοτερους μπορει στο περιβαλον του.να τους πει πεντε πραγματα και ας ακουστει βαρετος. εγω το πρωσπαθησα και το προσπαθω καθε μερα.να πεισω συναδελφους,φιλους μελη του οικογενειακου μου κυκλου που επιλεγουν τη μοτο σαν μεσο οτι η ασφαλεια προεχει.οτι χρειαζετε το κρανος παντα αλλα και τα γαντια και οι μποτες και οτι περισσοτερο μπορουν.παντα. ισως γινομαι κουραστικος ωρες ωρες αλλα δεν τα παραταω.
Αυτο ειναι νομιζω η ΒΑΣΗ...Εμεις που εχουμε καποιες στοιχειωδεις γνωσεις περι προστατευτικου εξοπλισμου, να αφιερωσουμε μερικα λεπτα να μιλησουμε στους κοντινους μας ανθρωπους...Και παλι ομως καποιοι θα τσινισουν και θα το δουν σαν πατροναρισμα, και θα πουν "και ποιος εισαι εσυ ρε φιλε που θα μου πεις εμενα..." Οσο λοιπον δεν παραμεριζουμε τον εγωϊσμο μας, οσο και προσπαθησουμε, δεν βλεπω βραχυπροθεσμα αποτελεσματα...Πρεπει να επιμενουμε παντως, συμφωνω.
Και ΙΣΩΣ να απεφερε και καποια θετικα αν δραστηριοποιηθουμε σαν ομαδα, φορουμ, λεσχη κλπ κλπ. Εγω μετα χαρας να συμμετασχω, και μπορω να βρω και εντυπο υλικο, (ή να το δημιουργησω) περι ασφαλειας κρανους και τεχνολογιας υλικων, κλπ. Εχω ελαχιστο ελευθερο χρονο, οποτε αν καποιος μπορει να οργανωσει κατι τετοιο, θα βοηθησω οπως μπορω!
Λετε να γινει καποια τετοια κινηση???:beer:
Έχω φτιάξει μια παρουσίαση που την παρουσιάζω στα λύκεια-σχολές-ημερίδες.
Επειδή τα βίντεο που μπορούσαν να μπουν στο Youtube είναι 10 λεπτών, την έκοψα σε τέσσερα μέρη, συνολική διάρκεια 35 λεπτά. Τίτλος "Οδική Ασφάλεια-ο ανθρώπινος παράγοντας". Κοινώς εξετάζει το ανθρώπινο λάθος κατά την οδήγηση. Το πρώτο κομμάτι είναι οι επισημανσεις (Μέρη 1-2) και στο δεύτερο προτάσεις (Μέρη 3-4). Απευθύνεται σε νέους - υποψήφιους οδηγούς κι όχι μόνο.
Είναι προσωπική δουλειά 7 ετών, χρησιμοποιώ διαφημίσεις οδικής ασφάλειας απ'όλο τον κόσμο για να την κάνω πιο ζωντανή. Φυσικά στο youtube δεν είναι και τόσο ζωντανή. Δεν είχα ποτέ πρόβλημα με μαθητές πχ να μην προσέχουν, ή να βαριούνται σε βαθμό που να το προσέξω τουλάχιστον.
Το link για το πρώτο μέρος είναι αυτό. (http://www.youtube.com/watch?v=5ewu0AC0pVU) . Όποιος ενδιαφέρεται πάει και στα υπόλοιπα τρία.
Θα χαρώ να ακούσω προτάσεις για βελτίωση και σχόλια, επειδή κανείς δεν είναι τέλειος.
Και μια και το'φερε η κουβέντα, έχει κανείς ιδέα για το εξής: Από Πάτρα προς Αθήνα, 500 μέτρα πριν το 117 χιλιόμετρο υπάρχει σε δεξιά στροφή της Ε.Ο. σαμαράκι, πάνω στην ιδανική γραμμή.
Το έχω πετύχει 2 φορές στα τελευταία 3 ταξίδια. (Επιτυχία 2 στα 3). Η μπροστινή μου ζάντα επισκευάσθηκε και για αυτό, που ήταν το δευτερεύον.
Έχει κανείς ιδέα σε ποια υπηρεσία πρέπει να απευθυνθώ γιατί μπορεί να χτυπήσει κάποιος?
Αρχικά δημιουργήθηκε από dimr1
Θα χαρώ να ακούσω προτάσεις για βελτίωση και σχόλια, επειδή κανείς δεν είναι τέλειος.
Οι κίτρινες γραμματοσειρές σε λευκό φόντο είναι υπέροχες... Νομίζω δε θα ξαναδώ για τα επόμενα 7 χρόνια.
Αρχικά δημιουργήθηκε από BLiTzERR
Οι κίτρινες γραμματοσειρές σε λευκό φόντο είναι υπέροχες... Νομίζω δε θα ξαναδώ για τα επόμενα 7 χρόνια.
Ναι, πράγματι έχεις δίκιο, είναι η έκδοση για το Internet. Επειδή ο καθένας θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει, μόνο για αυτό. Και πάλι έχεις δίκιο, ευχαριστώ που ασχολήθηκες και για το σχόλιο. :beer:
δεν ξερω, εγω παντως χωρις κρανος νοιωθω απροστατευτος και δεν το ευχαριστιεμαι
zefos1100xx
23/12/2010, 20:18
...προσωπικα για εμενα ισως η καλυτερη τοποθετηση:
Αρχικά δημιουργήθηκε από EVI
ο αδελφος μου ηταν το κλασσικο 16χρονο με το glx που σκορπαγε ξεκρανωτος και δεν μπορουσα να τον πεισω ΤΟΤΕ να φορα κρανος με λογικα επιχειρηματα η με το φοβο.
Τελικα μαζεψα 5-6 φιλους μου με μηχανες στο μικρολιμανο τον εφερα και αυτον και αρχισα τυπου <<πς τι γαματοι που ειναι και εγω θα γινω ετσι οταν παρω μεγαλη μηχανη >>
<<μαλακα τι κρανουμπα ειναι αυτη με τους διαολους >> και κατι τετοια μαγκιτικα που κρατιομουν μην βαλω τα γελια... τελικα αρχισε να δουλευει ολο αυτο το καθημερινο <<κοιτα τον βλακα τον ξεκρανοτο με το παπακι πως ειναι>> και κατι αλλες τετοιες χαζομαρες... τσονταρα τα μισα λεφτα και πηρε κρανος με δρακους και τετοια... του εδινα και τη μηχανη μια φορα το μηνα :lol: στο τελος καταληξαμε να κοροιδευει αυτους που δεν φοραγαν κρανος! :winka: περασαν ομως 2-3 χρονια για να φορεσει κρανος με το σκεπτικο οτι ειναι για την ασφαλεια του...αυτο το φοραγε για την μοστρα!νο ματερ!καπως επρεπε να γινει....
απλη λογικη , συνηθισμενο ''μοτο κους-κους'' , ευθυμη συζητηση και ευκολη να γινει!...επισης εχει σαν βασικο πλεονεκτημα οτι δεν τελειται υπο την μορφη ''διδαχης'' (που τοσο μισουνε οι νεαροι.....) , ουτε σαν κυρηγμα ''...λεγε εσυ τωρα , ωχου καλα μωρε...''
Μεσα απο τετοια συζητηση και ακομα και με ''τριτους'' στην συνθεση της παρεας , γελωντας με ξεκρανωτους γκαζοφονιαδες καταριπτει το ''υπερατου'' ολης της υποθεσης!......ΤΗΝ ''ΜΟΣΤΡΑ''!
Πλεον ο μαγκας ξεκρανωτος ειναι βλαξ επειδη ειναι......ξεκρανωτος!:lol:
....καλο!:beer: