PDA

View Full Version : Oβελίας στην σούβλα...service manual!



tsompanis
21/04/2011, 21:02
δύο πραγματάκια απο μένα και κάποια απο τον φούρναρη,προς ενημέρωση,λόγω ημερών.
θα σας φανούν χρήσιμα.

Είπα να το βάλω και εδώ,μιας και παρακολουθώ αρκετά το φόρουμ!!


πάσχα λοιπόν και οι περισσότεροι απο εσάς θα αναγκαστείτε να κάνετε την άχαρη δουλειά.
να ψάξετε και να εντοπίσετε τον οβελία που θα βάλετε στο πασχαλινό τραπέζι.
έχουν γίνει άπειρες συζητήσεις για τα ντόπια ή τα εισαγόμενα.για το ποιό είναι καλό και πιο όχι.
το πρόβλημα όμως δεν είναι,αν το αρνί ή το κατσικάκι είναι εισαγωγής,αλλά....
άν έχει μεγαλώσει με μητρικό γάλα.
θα έτρωγα πολύ ευχαρίστως ένα αρνάκι εισαγωγής,αν γνώριζα ότι είναι μεγαλωμένο με μητρικό γάλα δίπλα απο την μάνα του και όχι με τεχνικές σκόνες γάλακτος και ισορροπιστές απο ένα μηχάνημα.
δυστυχώςαυτό,ισχύει και για τα δικά μας...τα ντόπια!
είναι πολλές πλέον οι σύγχρονες μονάδες που διαθέτουν συστήματα απογαλακτισμού,όπου το αρνάκι 3 ημερών φεύγει απο την μάνα του και περνάει στο μηχάνημα,μέχρι να φτάσει τα κιλά που πρέπει.αυτό το κάνουν για να κερδίσουν το γάλα που είναι πολύ πιο ακριβό απο την σκόνη.
παρόλα αυτά,υπάρχουν ακόμη αρκετές μονάδες που μεγαλώνουν με μητρικό γάλα και εδώ αλλά και στις γειτονικές χώρες.και για τα ντόπια αλλά και για τα εισαγόμενα,μπορώ να πώ,πως παίζει 50-50.γενικά όμως ,μην προτιμάτε τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων για την αγορά.

πως θα αναγνωρίσετε ένα σφάγιο,αν είναι μεγαλωμένο με μητρικό γάλα??

υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να το καταλάβετε.
για κάποιον που δεν ξέρει,αυτοί οι τρεις είναι οι καλύτεροι
ας υποθέσουμε πως θέλετε να ψήσετε ένα αρνί στην σούβλα και θέλετε να είναι γύρω στα 12 κιλά.(έχει σημασία το 12).

συνήθως τα αρνιά της μηχανής,λόγω κοστολογίου δεν είναι παχιά.φροντίζουν να έρθουν σε αυτά τα κιλά,μόνο με το αναγκαίο σητηρέσιο και τα περισσότερα απο αυτά δεν έχουν πολύ λίπος.
μάλιστα οι νοικοκυρές τα προτιμούν γιατί δεν έχουν πολύ φύρα.κούνια που τις κούναγε!

πρώτον,προτιμήστε λοιπόν αυτά που έχουν αρκετό λίπος πάνω τους.εξάλλου θα φύγει στο ψήσιμο.αν δείτε το κρέας στεγνό και ινώδες,τότε κάτι τρέχει.μεγαλόσωμα και αδύνατα,κόψτε πέρα!

το δεύτερο,έχει να κάνει με το χρώμα του.όσο πιο έντονο είναι το χρώμα του προς το κόκκινο,τόσες περισσότερες πιθανότητες έχετε να είναι μεγαλωμένο με μητρικό γάλα.

αν δεν σας βοήθησαν πολύ αυτά τα δύο,έχετε ...
και το τρίτο,τα δόντια!
ενα αρνί που έχει μεγαλώσει με μητρικό γάλα για να γίνει 12 κιλά,δεν χρειάζεται πολύ καιρό.30 έως 40 μέρες,είναι αρκετές,σε αντίθεση με αυτό που μεγάλωσε με σκόνη γάλακτος.
και το αρνί και το κατσίκι,έχουν μπροστά και μόνο στην κάτω γνάθο,8 δόντια,που έχουν απόσταση απο τους πίσω κόφτες.τα δόντια τα βγάζει σιγά σιγά.πρώτα τα 6 και μετα τα άλλα δύο (τα δύο ακριανά).η όλη διαδικασία χρονικά είναι γύρω στις 60 μέρες για να έχει ομοιόμορφα και τα 8 δόντια.
αν λοιπόν τα δύο ακριανά μπροστινά δόντια είναι πολύ πιο μικρά απο τα υπόλοιπα 6 και ζυγίζει πάνω απο 12 κιλά τότε σίγουρα είναι γάλακτος
αν είναι και τα 8 δόντια ίδια και είναι κάτω απο 11 κιλά,προσπεράστε χαλαρά.




ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΣΟΥΒΛΑ...

Εγω στο σούβλισμα εφαρμοζω ενα τροπο που χρησιμοποιώ και στο φουρνο οταν ψήνω κρέατα.

Τύλιγμαπρωτα με λαδοκολλα (την καλη) στη συνεχεια αλουμινόχαρτο και τελευταιο χαρτι σκληρο δυο ή τρια φυλλα απο τσουβαλι αλευρου (ιδιο περίπου με το τσουβαλι του τσιμεντου, μην το χρησιμοποιησετε ομως του τσιμεντου για ευνοητους λογους, πηγαιντε στον τοπικο φουρνο και με χαρα ο φουρναρης θα σας δωσει δυο τρια, ουτως ή αλλως τα πεταει)

Αφου τυλιξω και με το τσουβαλι και με δεδομενο οτι οι προηγουμενες στρωσεις ειναι καλα τυλιγμενες παιρνω το λαστιχο και το βρεχω καλα, πολυ καλα, μα παρα πολυ καλα. Και το βαζω στη σουβλα.

Το νερο μεχρι μεχρι να εξατμιστει δεν αφηνει το αρνι να αρπαξει και οι απο κατω στρώσεις το κρατανε υγρο και ζουμερο, σιγοβραζει με λιγα λογια.

Ετσι το αφηνω για καποιες ωρες μεχρι να φτασει η θερμοκρασια στο κεντρο του γυρω στους 78 βαθμους. Στη συνεχεια ξετυλιγμα και λιγο πιο πανω απο τη φωτια για να παρει και χρωμα.

Επειδη καποιος θα ρωτησει πως μετραω τη θερμοκρασια, ειναι ευκολο. Κυκλοφορουν στην αγορα μεταλλικα θερμομετρα που εχουν καπου στα 8€ και εχει ενδειξεις απο 0-100 βαθμους Στους 67 ψηνεται το μοσχαρι στους 75 το κατσικι στους 78 το αρνι στους 83 το χοιρινο και στους 90 τα πουλερικα. Οταν η θερμοκρασια στο κεντρο φτασει εκει, το κρεας ειναι ετοιμο. Και το θερμομετρο δεν ειναι μιας χρησης. Ειναι για μια ζωη. Πολυ χρησιμο!!!!



ελπίζω να σας βοήθησα αρκετά και όπως λέει και ο μπουλούκος της τηλεόρασης,,,
και καλή σας όρεξη! χρόνια πολλά!

καλό Πάσχα σε όλους :beer: :)

dxeavy
21/04/2011, 21:14
Φοβερό θέμα!!! Μπράβο φίλε και καλό πάσχα!

:beer: :beer:

liakaros
21/04/2011, 21:17
Ωραια τιπς δεν λεω...αλλα φετος οι περισσοτεροι θα σουβλισουν κουνελι ετσι οπως παμε...

:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

dxeavy
21/04/2011, 21:18
10 ευρώ το κιλό το ντόπιο λέμε...!!! :bigcry:

el_hymador
21/04/2011, 21:30
Χρησιμα ολα αυτα (για οσους τρωνε αμνοεριφια)

Αλλο ενα χρησιμο για το Πασχα

Πως να αποφυγετε τον πονοκεφαλο απο τα τροπαρια και τις ψαλμωδιες των εκκλησιων, που κατα κανονα χρησιμοποιουν μικροφωνικες για το πο*τσο και ψαλταδες που φαλτσαρουν ακομα και οταν αναπνεουν:

Θυμοσαστε οποιαδηποτε θορυβωδη εργασια εκκρεμει ή εφευρισκετε μια. Π.χ. σημερα εκοβα με το πριονι ξυλα (χωρις λογο), μετα εκοβα κατι κοντρα πλακε με τη σεγα (ετσι για σπασιμο). Μετα σειρα ειχε ο τροχος (με στομωμενο δισκο) για να ξεγρεζιασω κατι καγκελα. Υστερα εκανα κατι πιο ξεκουραστο, φουσκωσα μια πισινα τεραστιων διαστασεων για τον ανηψιο (και καλα για το καλοκαιρι...) με μια τρομπα αυτοκινητου που κανει σαν διπλανο με αστεροειδη 8 κυλινδρο που ρεταρει.

Μουσικη δεν βαζουμε, ειναι αμαρτια σε τετοια περιοδο κατανυξης...

Ολα τα λεφτα οι γιαγιαδες που περνωντας με κοιταγαν αγριεμενες και μουρμουριζαν μεταξυ τους... :lol:

υ.γ. Η εκκλησια ειναι 50 μετρα απο το σπιτι μου
υ.γ.2 Αμα συνεχισουν θα αρχισω τα καντηλια και δεν κανει...

devil's animal
21/04/2011, 21:33
Αρχικά δημιουργήθηκε από tsompanis
....

ρε φιλε, εσυ εισαι τρελο μαστορι!!
προτεινω να παει στα τεχνικα παραυτα...:rotflmao:

λοιπον, θα σου στειλω μια διευθυνση να μου στειλεις αυτο που φτιαχνεις για να δοκιμασω γιατι αλλιως γνωμη δεν μπορω να εκφερω...:smokin:

αντε καλο πασχα σε ολους!!
:beer: :beer: :beer:

jimmis5
21/04/2011, 22:40
Γεια σου Κωστη με τα ωραια σου:beer: :beer: :beer: :beer: Καλο Πασχα και Καλη Ανασταση φιλε και καλη διασκεδαση με τους φιλους που σιγουρα θα καλοφανε εκει:wave2:

Lioulios
21/04/2011, 22:58
Ωραίος ο φίλος .
Εμένα που είναι και η δουλειά μου εν μέρη ,αυτά πρώτη φορά τα διάβασα .



Όσο για το ψήσιμο,...Παιδες ,αυτά που λέει ο φίλος είναι βασικα . Αν δεν έχετε θερμόμετρα και όλα τα υπόλοιπα , απλά μην αφήσετε το κρέας να στεγνώσει .

Πολλόι δοκιμάζουν να κόψουν ένα κομάτι πχ μπούτι και μόλις δουν λίγο αιματάκι στο κόκαλο λένε ...Άψητο είναι ,βαλτο λιγο ακόμα .Λάθος .Ο μεζές αυτός τρώγετε από πολλούς που ξέρουν και με μπόλικο αίμα .
Για όσους δεν θέλουν να βλέπουν αίμα ,κατανοητό ,αλλά μην το στεγνώσετε γιατί εσείς θα χάσετε .



Καλό Πάσχα!

:wave2: :wave2:

takis-kk
22/04/2011, 04:34
Φίλε τσομπάνη πολύ χρήσιμα αυτά που έγραψες,
Δυό ερωτήσεις έχω , αναφορικά με το σούβλισμα.
1) Η λαδόκολα δεν θα κολήσει πάνω στο αρνί ?
2) Πως θα τοποθετηθεί το θερμόμετρο?

Αντε και καλό Πάσχα σε όλους:beer:

mikros boudas
22/04/2011, 11:36
σ'αυτο με το μπουτι εχεις μεγαλο δικιο Lioulios!τα πλευρα τρωγονται,ιδανικα,μετρια/καλα ψημενα ετσι ωστε να εχει αρχιζει να βουτυρωνει το λιπος και το μπουτι τρωγεται μετριο/ωμο...ετσι εχεις την καλυτερη γευση και στα δυο κομματια!
μπραβο παιδια γιατι πολλα ακουγονται για το κρεας και οι νοικοκυρες ειναι ΑΣΧΕΤΕΣ με το θεμα...:beer: :beer:

bulmont
22/04/2011, 11:48
Τώρα που το διάβασα ειναι αργά .......

Το αγοράσαμε ηδη το γ@μ@μενο..............

Του χρόνου όμως θα ειμαι διαβασμένος. Μπράβο. Πολύ καλές
πληροφορίες.

:beer: :beer: :beer: :beer: :beer:

takis-kk
22/04/2011, 12:31
Τι θα γίνει ρε..
Θα μου πει κανένας που θα το βάλω το θερμόμετρο? :rotflmao:


Στον οβελία ε??

mikros boudas
22/04/2011, 12:33
Αρχικά δημιουργήθηκε από takis-kk
Τι θα γίνει ρε..
Θα μου πει κανένας που θα το βάλω το θερμόμετρο? :rotflmao:


Στον οβελία ε??
θα βαλεις την μεταλλικη μυτη του στο μπουτι,στο πιο χοντρο σημειο,αλλα να μην ακουμπησεις κοκκαλο

takis-kk
22/04/2011, 12:37
Αρχικά δημιουργήθηκε από mikros boudas
θα βαλεις την μεταλλικη μυτη του στο μπουτι,στο πιο χοντρο σημειο,αλλα να μην ακουμπησεις κοκκαλο


Αει γειά σου.
Θα δοκιμάσω τη συνταγή και θα γράψω αποτελέσματα...

ermiss
22/04/2011, 13:08
Παίρνεις γραβιέρα (όσο πιο αλμυρή τόσο καλύτερα) και την κόβεις μικρά κομμάτια, όσο ένα δάχτυλο πχ. Μικρά μπαστουνάκια δλδ..

Μετά όπου έχεις κάνει τρύπες για αλατοπιπέρο (μπούτια, πλάτη,κοιλιά κλπ) βάζεις μέσα και απο ενα μπαστουνάκι γραβιέρας. Ότι περισσέψει (καμιά χούφτα δλδ) τα ρίχνεις μέσα στην κοιλιά και μετά την ράβεις.

Μόλις ψηθεί, λιώνει και το κάνει αλμυρό αλλά και πολύ γευστικό, ειδικά στα μεγάλα κομμάτια ψαχνό όπως το μπούτι...

Lioulios
22/04/2011, 23:17
Αρχικά δημιουργήθηκε από ermiss
Παίρνεις γραβιέρα (όσο πιο αλμυρή τόσο καλύτερα) και την κόβεις μικρά κομμάτια, όσο ένα δάχτυλο πχ. Μικρά μπαστουνάκια δλδ..

Μετά όπου έχεις κάνει τρύπες για αλατοπιπέρο (μπούτια, πλάτη,κοιλιά κλπ) βάζεις μέσα και απο ενα μπαστουνάκι γραβιέρας. Ότι περισσέψει (καμιά χούφτα δλδ) τα ρίχνεις μέσα στην κοιλιά και μετά την ράβεις.

Μόλις ψηθεί, λιώνει και το κάνει αλμυρό αλλά και πολύ γευστικό, ειδικά στα μεγάλα κομμάτια ψαχνό όπως το μπούτι... + Λίγα σκόρδα φυτευτά μέσα στο κρέας για τους λάτρεις του συγκεκριμένου λαχανικού :smokin:

el_hymador
22/04/2011, 23:28
Αρχικά δημιουργήθηκε από ermiss
Παίρνεις γραβιέρα (όσο πιο αλμυρή τόσο καλύτερα) και την κόβεις μικρά κομμάτια, όσο ένα δάχτυλο πχ. Μικρά μπαστουνάκια δλδ..

Μετά όπου έχεις κάνει τρύπες για αλατοπιπέρο (μπούτια, πλάτη,κοιλιά κλπ) βάζεις μέσα και απο ενα μπαστουνάκι γραβιέρας. Ότι περισσέψει (καμιά χούφτα δλδ) τα ρίχνεις μέσα στην κοιλιά και μετά την ράβεις.

Μόλις ψηθεί, λιώνει και το κάνει αλμυρό αλλά και πολύ γευστικό, ειδικά στα μεγάλα κομμάτια ψαχνό όπως το μπούτι...

:lol: και μετα βγαινουν οι αρτηριες της καρδιας και σε πλακωνουν στις σφαλιαρες....

:lol: :wave2:

devil's animal
23/04/2011, 13:46
Αρχικά δημιουργήθηκε από el_hymador
:lol: και μετα βγαινουν οι αρτηριες της καρδιας και σε πλακωνουν στις σφαλιαρες....

:lol: :wave2:


βασικα αυτο γινεται αφου εχεις φαει και μιση μαρμιτα μαγειριτσα και κανεις παπαρα στο λαδι που εχεις τηγανισει εντερακια και γλυκαδια... :lol: :lol: :lol:

kostas_1100gs
23/04/2011, 14:25
Καλό Πάσχα Κώστα και καλοφάγωτο :smilea:

tai
23/04/2011, 14:59
σε ενα πιάτο βαθύ, βάλτε ενα μπουκαλάκι μουστάρδα, αλατι, πιπερι, ριγανη Η θυμάρι, και αλείψτε το αρνί απο βραδείς


οταν θα τρώτε της πετσουλες το μεσημέρι του Πασχα, θα με θυμηθείτε:beer: :beer: :beer:

Lioulios
24/04/2011, 20:02
Και του χρόνου παιδιά .

maintenance
24/04/2011, 20:25
χαπάκια για την χοληστερόλη αμεσα. (εγω εχω παντως)

:D

andgeo
24/04/2011, 21:01
Να μετρηθούμε . Όλοι εδώ ; :lol:

maintenance
24/04/2011, 21:03
την εχω μεγαλυτερη :a51:

tsompanis
24/04/2011, 21:26
άλλο ένα τσιμπούσι τελείωσε:lol:
Χριστός Ανέστη μάγκες!
αύριο θα ψήσουμε άλλο...:lol:

virus
24/04/2011, 21:34
ki η φωτια με κληματα ετσι; δεν πιστευω να βαζεις καρβουνα κωστα:beer:

ermiss
24/04/2011, 22:12
Όλοι παρών? επιβιώσαμε?

fz6man
24/04/2011, 22:17
δεν ξερω αν στέκει παντως λενε οτι οσα κιλα είναι το αρνι τόσες ώρες ψησιμο θελει .

ermiss
25/04/2011, 00:40
Δεν στέκει, αρκεί ένα 4ωρο-5ωρο και είσαι οκ

devil's animal
25/04/2011, 15:42
Αρχικά δημιουργήθηκε από fz6man
δεν ξερω αν στέκει παντως λενε οτι οσα κιλα είναι το αρνι τόσες ώρες ψησιμο θελει .


Αρχικά δημιουργήθηκε από ermiss
Δεν στέκει, αρκεί ένα 4ωρο-5ωρο και είσαι οκ


εκτος αν προκειται για αντικριστο...:winka:
:beer: :beer: :beer:

PanVas
25/04/2011, 16:06
Αρχικά δημιουργήθηκε από tsompanis
δύο πραγματάκια απο μένα και κάποια απο τον φούρναρη,προς ενημέρωση,λόγω ημερών.
θα σας φανούν χρήσιμα.

/////

καλό Πάσχα σε όλους :beer: :)

Απόλυτο ρισπέκτ!
Ευχαριστούμε και Χρόνια Πολλά!

:beer: :beer: :beer: :beer:

takis-kk
25/04/2011, 21:51
Ουφ... Τελικά , χάρη και στη βοήθειά σας, τα κατάφερα..
Γονείς , οι αδελφές μου τα ανήψια μου , οι γαμπροί , κάποιοι γείτονες, η δική μου οικογένεια φυσικά...
Τον ξεσκίσαμε τον οβελία, το κοκορέτσι και τα απαραίτητα συνοδευτικά...
Βοήθησε και ο καιρός...
Απέσπασα και άριστες κριτικές ..
Τώρα γιατί αισθάνομαι σαν αυτούς τους μαλακοπίτουρες της tv που μαγειρεύουν απο το πρωί ώς το βράδυ ?
Βλέπω τον εαυτό μου στον καθρέφτη και δεν τον αναγνωρίζω.

Γιατρέ μου ...

Είμαι σοβαρά?:bigcry:

mikros boudas
26/04/2011, 18:54
Αρχικά δημιουργήθηκε από takis-kk
Ουφ... Τελικά , χάρη και στη βοήθειά σας, τα κατάφερα..
Γονείς , οι αδελφές μου τα ανήψια μου , οι γαμπροί , κάποιοι γείτονες, η δική μου οικογένεια φυσικά...
Τον ξεσκίσαμε τον οβελία, το κοκορέτσι και τα απαραίτητα συνοδευτικά...
Βοήθησε και ο καιρός...
Απέσπασα και άριστες κριτικές ..
Τώρα γιατί αισθάνομαι σαν αυτούς τους μαλακοπίτουρες της tv που μαγειρεύουν απο το πρωί ώς το βράδυ ?
Βλέπω τον εαυτό μου στον καθρέφτη και δεν τον αναγνωρίζω.

Γιατρέ μου ...

Είμαι σοβαρά?:bigcry: :beer: :beer: :lol: