PDA

View Full Version : Jet κράνη....

Gandalf dr685sm
29/04/2011, 09:31
Τι να πω δηλαδή τώρα;...

Πρωί κατά τις 09.00 στην περιοχή μεταξύ Ερυθραίας και Εκάλης στην κάθοδο του δρόμου που πάει προς την γέφυρα της Βαρυπόμπης.

Μπροστά πανικός απο μποτιλιάρισμα σε σημείο που ποτέ μα ποτέ δεν πιάνει κίνηση... ψυλιάζομαι οτι κάτι τρέχει και πάω σιγά-σιγά με "σλάλομ" ανάμεσα απο τα Ι.Χ. με την μηχανή μέχρι που απο ενα σημείο και μετά μπορώ να διακρίνω φάρους απο περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ και ΤΟΤΑ.

Με το που φτάνω στο σημείο ενα Vitara είναι κάθετα στον δρόμο (έχοντας κόψει την ροή στο ρεύμα καθόδου) και πάνω στην αριστερή του πόρτα καρφωμένο ενα mega scooter (αν πρόλαβα να δώ καλά ενα Majesty). O αναβάτης του ευτυχώς μάλλον ήταν καλά , καθισμένος εκεί αλλά απο το πρόσωπο του (μύτη και στόμα) έτρεχε αρκετό αίμα. Ελπίζω να είναι καλά...

Με αυτό όμως θίγω το θέμα του jet κράνους που το παληκάρι φόραγε...

Πότε θα καταλάβουμε επιτέλους οτι τα "μισά κράνη" είναι μη ασφαλή για οδηγούς μοτοσυκλέτας;... Ανοιγόμενα, jet, κιούπια κτλ....

Προφανώς ο άτυχος αναβάτης χτύπησε στο πρόσωπο με την πρόσκρουση ακριβώς επειδή αυτά τα κράνη "πουλ-μουρ" (πουλάω μούρη) ... ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ!!!

Είναι σαν να πάει να πηδήξει κάποιος και επειδή θεωρεί πως η δουλειά του προφυλακτικού είναι να συγκρατεί μόνο το σπέρμα, οπότε κρατάει μόνο την κορυφή και το υπόλοιπο το κόβει και δεν το φοράει... ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ ΕΙΝΑΙ.

Και επειδή κάποιος θα πεί τώρα οτι ναι.. έχει ζέστη κτλ... θα πω οτι και εγώ αυτό πίστευα μέχρι πρότινος (έψαχνα αλήθεια ενα ανοιγόμενο κάποια στιγμή) , αλλά μετά απο 2-3 βιντεάκια που είδα και μερικές ερωτήσεις κατέληξα στην αμέσως επομενη καλύτερη λύση ... ΜΧ κράνος...

Σκεφτείτε το λοιπόν πριν πάτε να πάρετε κράνος "σπαστό/jet" για να το φοράτε με ημιτελή προστασία σαν κομμένο προφυλακτικό.

Υ.Γ. Απο όσο είδα το παληκάρι είχε τις αισθήσεις του και το μόνο που περίμεναν ήταν το ΕΚΑΒ λόγω του τραυματισμού του. Περαστικά του.

VANDA
29/04/2011, 09:39
Προστατεύουν.. αλλά μόνο σε γιαπί, ορυχείο, καδρονιές και τέτοια.

Δεν υπάρχει σωτηρία. Άλλοι παίρνουν σκούτερ σκεπτόμενοι ότι θα πάρουν και ένα τέτοιο γαμάτο.. αξεσουάρ! Ένας πελάτης μου έλεγε ότι ετοιμαζόταν να πάρει σκουτεροειδές, τον ρώτησα για κράνος, μου είπε jet, του είπα αυτά που φαντάζεσαι και μου απάντησε "εεε, δεν πάει το fullface"...

Gandalf dr685sm
29/04/2011, 09:43
Δυστυχώς δεν το καταννοούν , μέχρι να το βιώσουν με επίπονο τρόπο και εμπειρικά όπως ο άτυχος αναβάτης σήμερα. Διότι δεν θέλει και πολύ.

Εχετλαίος
29/04/2011, 10:13
Aς έχουμε πάντα αυτή την εικόνα κατά νου όταν επιλέγουμε jet κράνος...

224886

nikos_abel
29/04/2011, 10:55
Ως νέος στο άθλημα (σχετικά τουλάχιστον), πριν αποφασίσω να "μοτοσυκλετιστώ" πριν...

(πώπω!! πέρασαν κιόλας !!! ) 4 χρονάκια, ανημέρωτος και άσχετος εντελώς όμως,

βλέπωντας απλώς τι κυκλοφορεί γύρω μου κλεισμένος στο κουτί,

ζηλεύοντας την ελευθερία που έβλεπα να κινείται σε δυο τροχούς,

παρότι και μεγάλος άνθρωπος και όχι παιδαρέλι,

τι νομίζετε πως πίστευα και γω;

Σκούτερ με τζετ κράνος (προαιρετικά) , παντόφλες και σορτσάκι, έτσι με φανταζόμουν να πηγαίνω.

Και μετά από λίγο ψάξιμο, διάβασμα και επαφή με το "άθλημα" και "εκπροσώπους" του,

ευτυχώς δεν έκανα τα χειρότερα.

Άσε που έχω γίνει ο κακός γκρινιάρης σε διάφορες παρέες, ο υπερβολικός, ο γραφικός.

"Έλα ρε, μέχρι το περίπτερο πάω, γ@μισέ το το κράνος......"

"Ναι, σιγά μη βάλω και κασκόλ για να πάμε στη παραλία, τι μπουφάν και παπαριές λες τώρα..."

Αν δεν ήταν εντελώς ψυχοφθόρο, μέχρι και δερμάτινα θα φορούσα για να πάω στο περίπτερο...

flickbat
29/04/2011, 12:28
:a55:

όταν, χρόνια πριν, (...νέος γαρ) σφήκα μου καρφώθηκε στο ''σταυρό'' φόρεσα κράνος

όταν πεταλούδα εισχώρησε στο jet κράνος μου (...διότι ζέστη), το άλλαξα με full face,

όταν ασυνείδητος μεθυσμένος με παρέσειρε, εκτίμησα στην πράξη τη χρήση του full face (και των φίλων του: γάντια,μπουφάν,μπότες κ.λ.π. ...καθότι σύνεση)

όταν μετακινούμαι, νοιώθω ασφάλεια

όταν ταξιδεύω, το απολαμβάνω

όταν με λένε ''βατραχάνθρωπο'', :wave2:

*Πάνω απ' όλα η Ασφάλεια Ότι κι αν Οδηγάμε*

Υ.Γ.
το χειρότερο ήταν όταν εθεάθη, στην πόλη μου, αναβάτης της ομάδας ΔΙΑΣ με κράνος ΙΠΠΑΣΙΑΣ.
δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είχα μαζί μου φωτογραφική μηχανή...
:a15:

George_M.
29/04/2011, 13:56
Αρχικά δημιουργήθηκε από Εχετλαίος
Aς έχουμε πάντα αυτή την εικόνα κατά νου όταν επιλέγουμε jet κράνος...

ετσι ακριβως!!!
δειτε τα ποσοσστα σε περιπτωση πτωσης

αν το κλειστο ζεστενει τοτε ΜΧ οπως ευστοχα παρατηρησε ο Μαγος...

224909

Joyrider
29/04/2011, 14:53
Γνωρίζετε τίποτα για το chin guard της nolan? Όχι ότι θα πάρω ποτέ αλλά μια που ανοίχτηκε το θέμα.

Jet κρανάκι με μπάρα που το μετατρέπει σε fullface.

http://www.fc-moto.de/epages/fcm.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/10207048/Products/Nolan-43-Air-Classic/SubProducts/Nolan-43-Air-Classic-0001

DAYMAN
29/04/2011, 15:00
Σωστός πολυ καλα εκανες και ανοιξες θεμα.Εμενα πριν χρονια το ανοιγομενο που φορούσα τα καλοκαιριά μου στοίχισε σπασμένη μυτη,ζυγωματικό,κατω σιαγόνα και ενα χειρουργειακι για να με φέρουν στα ισα μου.:nono:

950dim
29/04/2011, 15:41
Αρχικά δημιουργήθηκε από Gandalf dr685sm
...Προφανώς ο άτυχος αναβάτης χτύπησε στο πρόσωπο με την πρόσκρουση ακριβώς επειδή αυτά τα κράνη "πουλ-μουρ" (πουλάω μούρη) ... ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ!!!...

Oπως και τα ανοιγομενα φιλε,ασε που ανοιχτα μοιαζουν με κρανος απο πανοπλια,ειναι για γελια,εισαι σα τον Ιβαννοη...
Βολευουν λεει,για να καπνιζεις,πινεις καφε στη μηχανη,μιλας στο κινητο,τρως καμια τυροπιτα κτλ...
Πουλ μουρ,αυτο που ειπες δυστυχως...:confused:

kordix
29/04/2011, 18:26
Προσοχή και στα ΜΧ κράνη να προφυλάσσουν σωστά το πρόσωπο. Δεν έχουν όλα την ίδια κάλυψη.

Πέρσι σε αγώνα εντούρο με 40Km το πολύ (και φορώντας καλό κράνος ΜΧ - μάσκα) έσπασα το δεξί ζυγωματικό, την μύτη, εδώ και ένα χρόνο ακόμα βγάζω ακόμα κομματάκια ξύλου από το πρόσωπό μου και γλίτωσα στο τσακ το μάτι μου. Εγώ έφαγα κορμό στο πρόσωπο αλλά μπορεί να είναι εξάτμιση, κάγκελα και ότι άλλο τύχει την ώρα του κακού (μακριά από μας).

Αν είναι να επιλέξει κανείς κράνος ΜΧ για μετακίνηση μέσα στην πόλη καλύτερα να πάρει αυτά που έχουν και στριτάδικη ζελατίνα και αν οχι να την κλείνει τελείως ας την αφήνει λίγο ανοιχτή για να περνάει αέρας τις ζεστές μέρες.

Για τα κράνη jet δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχουν. Αφού δεν μπορείς να έχεις τη μέγιστη ασφάλεια από ένα προϊόν σε σχέση με άλλα γιατί να υπάρχει;

950dim
29/04/2011, 18:39
Αρχικά δημιουργήθηκε από kostasYZ
...Για τα κράνη jet δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχουν. Αφού δεν μπορείς να έχεις τη μέγιστη ασφάλεια από ένα προϊόν σε σχέση με άλλα γιατί να υπάρχει;

Αφου υπαρχει αγοραστικο κοινο φιλε και μαλιστα μεγαλο...

mikes
29/04/2011, 22:20
Αρχικά δημιουργήθηκε από 950dim
Αφου υπαρχει αγοραστικο κοινο φιλε και μαλιστα μεγαλο... και δυστυχως η μεγαλυτερη μεριδα αυτων το φορανε για να μην τους γραψουν οι μπατσοι!! και οταν φανε τα μουτρα τους και τους πεις για την ασφαλεια που παρεχει το κρανος γυρναν και σου λενε οτι λες μαλακιες γιατι οταν τσακιστηκαν φοραγαν κρανος και παρολα αυτα τους εγινε η μουρη κρεας!

maron
29/04/2011, 22:48
και δυστυχως ειδα πριν λιγο εναν συναδελφο (2κυκλιστη) με ενα ΧΤ motard μπλε
στην παραλιακη κοντα στην αναβησο..............
το ανοιγομενο κρανος εμεινε μισο και μεχρι να δω οτι το ματι στην θεση του
περασαν 5 λεπτα.:eyepop:

ολα το προσωπο του τα εφαγε
πραγματικα κομματιαστηκε ελπιζω πως το αριστερο ματι το γλυτωσε
δεν μπαινω σε αλλες λεπτομερειες προσοχη πολυ

webassasin
02/05/2011, 21:46
Eγω καθ'οτι φοραω γυαλια μυωπιας,ειχα full face και το αλλαξα με Nolan ανοιγομενο,για να μη βγαζω το γυαλι καθε φορα που ξεκαβαλαω.
http://www.testberichte.de/test/produkt_tests_nolan_n101_classic_vps_p55972.html
Δεν ειναι σιγουρα το ιδιο με το full face,αλλα ειναι τοσο χαμηλο σε θεμα προστασιας?

Gandalf dr685sm
03/05/2011, 08:24
Αδερφέ σκέψου το ώς εξής..

Ανοιγόμενο σημαίνει πως έχει μηχανισμό "πτυσσόμενου" μπροστινού μέρους που συγκρατείται με 2-4 βίδες (4 στις καλές μάρκες).

Όταν κλείνει λοιπόν (ας πούμε οτι κάποιος το κλείνει ενώ οδηγεί αν και αυτό στην ιδεολογία τους , αναιρεί το γιατί το πήραν)... τότε γίνεται ενα κομμάτι;... ΟΧΙ! Συνεχίζει και είναι ενα κράνος που απαρτίζεται απο δύο κομμάτια με σύνδεσμο σε 2-4 βίδες. Άρα σε περίπτωση πρόσκρουσης όλη η δύναμη παραμόρφωσης θα περάσει μέσα απο αυτές τις βίδες...

Σκέψου λοιπόν τώρα... είναι το ίδιο σαν ανοχή ενα μασίφ κομμάτι κράνους που θα διαχύσει όλη την δύναμη πρόσκρουσης στο σύνολο του κέλυφους .. με αυτό που σίγουρα θα κάνει "bottleneck" πάνω στις βίδες προσπαθώντας να μοιράσει την δύναμη πρόσκρουσης;... και αυτό πάντα αν είναι κλειστό έτσι;

Πέραν τούτου νομίζω οτι ο manianisg έβαλε ενα πολύ ωραίο γράφημα που δίνει περιπτώσεις τραυματισμού και σημεία που πιθανόν θα χτυπήσουν περισσότερο.. .πρόσεξε τα ποσοστά σε σαγόνι και μύτη!! Και σκέψου το ανοιγόμενο κράνος τώρα!!!

Antwnis
05/05/2011, 19:19
Ασυζητητί ενα κλειστο κράνος προσφέρει καλύτερη προστασια από ενα ανοιγόμενο.

Τα Jet δεν προσφέρουν προστασία. Μονο για την τροχαία σε προστατευουν.

Όμως, υπάρχουν ανοιγόμενα κράνη από επώνυμους κατασκευαστές (NOLAN, SHOEI, SCHUBERTH) τα οποία κάποια φθανουν και πάνω από 600€ τιμή αγοράς και που προσφέρουν επαρκή προστασία και μάλιστα μέσα από διάφορα test που έχουν δημοσιοποιηθει.

Για κάποιους (που φοράνε γυαλια, που κάνουν συχνές στάσεις, που κινουνται στο κέντρο και μενουν ακινητοποιημενοι στο μποτιλιάρισμα) είναι πολύ πρακτικά και βοηθανε με το να μην αισθάνεται δυσφορία ο αναβάτης.

Ιδίως μέσα στην πόλη, το τελευταίο που μπορεί να κριτικάρει κανεις σε ένα αναβάτη είναι ότι φοράει ανοιγόμενο κράνος (κλειστο πάντα κατα την οδήγηση όμως!)

Δεν εχετε δει αυτους στα TDM, τα GS1200 και τα διαφορα RRRR που κυκλοφοράνε μονίμως με κοντομάνικα, βερμούδες, αθλητικα με σοσονάκια και καπελάκι τζόκευ?
Άσε που όταν καλοκαιριάσει τους βλέπεις στην παραλιακή να πηγαινουν για μπανιο φορώντας το string!

(Ναι, δεν κάνω πλάκα, είδα πέρυσι το καλοκαιρι στη Βουλιαγμένης Varadero με ζευγάρι που φορούσε μαγιό, τυπου σλιπ ο αρρεν με σαγιοναρα, η γκομενα δε, στρινγκ - thong με σανδαλακι στρας!)

:sun:

PQC
05/05/2011, 19:55
Αρχικά δημιουργήθηκε από VANDA
Προστατεύουν.. αλλά μόνο σε γιαπί, ορυχείο, καδρονιές και τέτοια.

Δεν υπάρχει σωτηρία. Άλλοι παίρνουν σκούτερ σκεπτόμενοι ότι θα πάρουν και ένα τέτοιο γαμάτο.. αξεσουάρ! Ένας πελάτης μου έλεγε ότι ετοιμαζόταν να πάρει σκουτεροειδές, τον ρώτησα για κράνος, μου είπε jet, του είπα αυτά που φαντάζεσαι και μου απάντησε "εεε, δεν πάει το fullface"...

+998
κάθε φορά που τα λέω αυτά σε διάφορους φίλους μου μου λένε όχι μωρέ μια χαρά είναι και τα λοιπά.

όπως λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικανοι (Γερμανοί παλαιότερα) 1 dollar helmet 1 dolar head.

tifoso4ever
05/05/2011, 20:31
Υπαρχουν full-face κρανη με πολυ καλο αερισμο, με τεραστιους αεραγωγους, ειδικα για τις πολυ ζεστες μερες...Αυτα γιατι δεν τα αναζητουν καποιοι που επιμενουν οτι θα παθουν θερμοπληξια το καλοκαιρι και επιμενουν στα ανοιχτα ή ανοιγομενα (ακομα χειροτερα...) που δεν τα κλεινουν ΠΟΤΕ???
Παραδειγμα το παρακατω, κι εχω δει κι αλλα αρκετα, οχι πολυ γνωστες μαρκες, αλλα πιστοποιημενα, και φυσικα πολυ πιο ασφαλη απο το καλυτερο και ακριβωτερο jet κρανος...

http://www.caberg-helm.com/products/caberg_ego.php?modello=EG02COL&color=COL

nikos_abel
05/05/2011, 21:16
Το κακό δυστυχώς, είναι ότι τα θεάματα του τύπου :

"(Ναι, δεν κάνω πλάκα, είδα πέρυσι το καλοκαιρι στη Βουλιαγμένης Varadero με ζευγάρι που φορούσε μαγιό, τυπου σλιπ ο αρρεν με σαγιοναρα, η γκομενα δε, στρινγκ - thong με σανδαλακι στρας!)"

δεν είναι μια τρομερή εξαίρεση, αλλά αποτελούν ένα σχετικό κανόνα, το καλοκαίρι ιδίως.
Και σαν αποτέλεσμα οι εικόνες που δημιουργούνται σε πολλούς νεότερους (ή μη)
να είναι είτε πλήρως αποτρεπτικές από τις μοτοσυκλέτες, είτε (ακόμη χειρότερα) θετικές.

Εχετλαίος
05/05/2011, 21:22
Αρχικά δημιουργήθηκε από nikos_abel
Το κακό δυστυχώς, είναι ότι τα θεάματα του τύπου :

"(Ναι, δεν κάνω πλάκα, είδα πέρυσι το καλοκαιρι στη Βουλιαγμένης Varadero με ζευγάρι που φορούσε μαγιό, τυπου σλιπ ο αρρεν με σαγιοναρα, η γκομενα δε, στρινγκ - thong με σανδαλακι στρας!)"

δεν είναι μια τρομερή εξαίρεση, αλλά αποτελούν ένα σχετικό κανόνα, το καλοκαίρι ιδίως.
Και σαν αποτέλεσμα οι εικόνες που δημιουργούνται σε πολλούς νεότερους (ή μη)
να είναι είτε πλήρως αποτρεπτικές από τις μοτοσυκλέτες, είτε (ακόμη χειρότερα) θετικές.

Υπονοείτε, αγαπητέ, ότι υπάρχει ελλιπής αστυνόμευση;
Ελλιπής παιδεία;
Ελλιπής ενημέρωση;
:confused:

KaTaNaS
05/05/2011, 21:47
MX κράνος, συμφωνώ...

αν και σαν εντουράς που το χρησιμοποιώ κατα κόρον πρέπει να σας πώ πώς

με τις ταχυτητες μεσα στην πόλη,

τα σταθερά εμπόδια

και τα σκληρά επίπεδα και αντικείμενα πιθανής πρόσκρουσης

σαν το κλειστό , full face, σε σωστο μεγεθος αγορασμενο και σωστα σφιγμένο δεν προστατεύει τίποτα άλλο!

τα τζετ ειναι καλύτερα απο το "χωρις κρανος" , τα ΜΧ καλυτερα απο τα τζετ, και τα κλειστά καλύτερα όλων.

Στα ΜΧ βρίσκει το μακρύ σαγόνι του κράνους κάτω σε περίπτωση "σούπας" και γυρνά προς τα πίσω ο σβέρκος οπότε ο αυχένας την ακούει στερεοφωνικά αν δεν φορά κανείς leatt brace ή καποιο neck brace.

Ήθιστε επίσης να χτυπήσει το γείσο σε σταθερό σημείο και να διπλώσει το κράνος σπάζοντας την κλείδα απο την πίεση που ασκει στο θωρακα μας.

webassasin
06/05/2011, 00:39
Το σκεφτομαι κ εγω παντα οτι σιγουρα δεν παρεχει την προστασια του full face,αλλα υπεθετα οτι εχει μια σχετικη ασφαλεια.
Το εχω ανοιξει μετρημενες φορες,μονο και μονο για να μιλησω στο συνεπιβατη μου και μετα το εκλεισα αμεσως..

nikos_abel
06/05/2011, 06:13
Αρχικά δημιουργήθηκε από Εχετλαίος
Υπονοείτε, αγαπητέ, ότι υπάρχει ελλιπής αστυνόμευση;
Ελλιπής παιδεία;
Ελλιπής ενημέρωση;
:confused:

Ελλιπής εγκεφαλικός ιστός ....

Antwnis
11/05/2011, 14:16
Τελικα, απότι φαίνεται έχει να κανει με το πως το αντιλαμβανεται κανεις το ολο θεμα "ζωή"

Άλλος δεν φοράει ποτέ κράνος και εξοπλισμο, δεν πληρώνει τέλη και ασφάλεια, μιλάει στο κινητο αλλάζοντας λωρίδες, καπνίζει 3 πακέτα τσιγάρα, ειναι μισοαλκολικος, πηδάει πουτ@νες χωρίς προφυλακτικο, χρωστάει και δεν τον νοιαζει, πεταει σκουπιδια οπου βρει, δερνει τη γυναικα του, ειναι μιζαδορος.....

Αλλος παλι, είναι τυπικοτατος, παντα εξοπλισμενος, τηρει τον ΚΟΚ, συνεπεις στις υποχρεώσεις του, δεν ρίχνει τους συνανθρώπους του, σεβεται το περιβαλον που ζει, δεν παει στις πουτανες, αφοσιώνεται στα παιδια του και εργάζεται τιμια.....

Η ανήκεις στη μια κατηγορία, η ανήκεις στην άλλη.

Και δεν αλλαζεις με τίποτα, σαν την ομάδα που υποστηρίζεις ενα πράγμα!

Οτι και να λεμε λοιπον, ειτε εμεις, ειτε οι κολητοι τους, ειτε η πολιτεια.. Γιοκ!

:beer: