PDA

View Full Version : νέος τρόπος εξέτασης για έκδοση άδειας ικανότητας οδηγού μοτοσυκλέτας

sernodas2
28/06/2011, 23:19
http://www.youtube.com/watch?v=9twUAi1Q4o0&feature=grec_index

ωρε,,,,,,,:uplate: :uplate: :uplate: :uplate: :uplate: :rotflmao:

:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: :lol: :lol:

BLiTzER
28/06/2011, 23:25
Ή πως να οδηγείς/στήνεις ένα 600RR σαν motard...

sernodas2
28/06/2011, 23:32
Αρχικά δημιουργήθηκε από BLiTzERR
Ή πως να οδηγείς/στήνεις ένα 600RR σαν motard...

http://www.youtube.com/watch?v=aI9Jl3qd1GI&feature=related:mad:

BLiTzER
29/06/2011, 00:08
Αρχικά δημιουργήθηκε από sernodas2
http://www.youtube.com/watch?v=aI9Jl3qd1GI&feature=related:mad:

Δεν το είπα υποτιμητικά. Η ακρίβεια γκαζιού/φρένου τους είναι εκπληκτική...

Αλλά δε μπορώ να βλέπω SS να οδηγούνται έτσι (πόσο μάλλον να έχουν τιμόνι και γρανάζι μεγαλύτερο από τον τροχό) :P

epp1640
29/06/2011, 00:17
:cry:

dmf
29/06/2011, 00:24
Καλα πώς στριβει τόσο πολυ, σε τοσο μικρες ταχυτητες χωρις να πεφτει?
Αφου εχουν ελαχιστη στροφορμη οι τροχοι.

bulmont
29/06/2011, 04:56
Κανονικά πρέπει να ''κοπεί'' στις εξετάσεις γιά άδεια οδήγησης.
Πουθενά δεν έβγαλε φλάς.............

:lol: :rotflmao: :lol: :rotflmao: :lol:

nikos_abel
29/06/2011, 06:46
Αυτός στρίβει;

Για πάρε το δικό μου σκούτερ και πήγαινέ το έτσι!!! (http://www.youtube.com/watch?v=NegpNBY7DIc) :nono:

Joyrider
29/06/2011, 08:48
Αρχικά δημιουργήθηκε από dmf
Καλα πώς στριβει τόσο πολυ, σε τοσο μικρες ταχυτητες χωρις να πεφτει?
Αφου εχουν ελαχιστη στροφορμη οι τροχοι.

(Με κίνδυνο να πέσουν να με φάνε οι μπισταδόροι :D )

Η μηχανή στρίβει διαφορετικά σε πολύ μικρές ταχύτητες. Παρατήρησε στις επιτόπιες μανούβρες που κάνουν πως ο μπροστά τροχός δείχνει πάντα το εσωτερικό της στροφής. Δεν δουλεύει το γυροσκοπικό σε τόσο μικρές ταχύτητες. Επίσης δεν βγάζουν σώμα καθόλου για τον ίδιο λόγο.

Δοκίμασε να κάνεις καμιά αναστροφή σε φανάρι με 15χαω με γυροσκοπικό και σώμα έξω :uplate:

dmf
29/06/2011, 09:09
ναι το καταλαβαινω αυτο που λες, αλλα αυτο που μας κραταει πανω στη μηχανη ειναι η στροφορμη. Αν αυτη δεν υπαρχει ή ειναι μικρη, πρεπει να αναλαβει το κεντρο αισθησης της ισορροπιας του εγκεφαλου.

Ο τυπος ουτε καν κανει κινηση για να κατεβασει το ποδι σε καμια δυσκολη αναστροφη. Ρεσπεκτ

Daemon
29/06/2011, 09:10
Και μετα ερχονται οι ζηταδες απο πισω σου (http://www.youtube.com/watch?v=mp-ZRiVslbM) :smokin:

http://www.youtube.com/watch?v=YZ-pTyQZJng&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=_1Vsnw1u5g4&feature=fvwrel

Cpt. Haddock
29/06/2011, 09:13
Μια λεπτομέρεια σημαντική είναι οτι το μηχανακι έχει τιμονι κι οχι κλιπονς.

npat
29/06/2011, 09:50
Αρχικά δημιουργήθηκε από Joyrider

Η μηχανή στρίβει διαφορετικά σε πολύ μικρές ταχύτητες.

OXI, στρίβει ακριβώς το ίδιο.

Παρατήρησε στις επιτόπιες μανούβρες που κάνουν πως ο μπροστά τροχός δείχνει πάντα το εσωτερικό της στροφής.

Όταν μια μοτοσυκλέτα στρίβει (είναι πλαγιασμένη), ο μπροστινός τροχός δείχνει ΠΑΝΤΑ στο εσωτερικό της στροφής. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ταχύτητας. Αυτό το εξασφαλίζει γενικώς η γεωμετρία του μπροστινού.

Δεν δουλεύει το γυροσκοπικό σε τόσο μικρές ταχύτητες.

α. Το "γυροσκοπικό" δουλεύει ΠΑΝΤΑ, ανεξαρτήτως ταχύτητας.

β. Το "γυροσκοπικό", ανεξαρτήτως με το τι πιστεύουν πολλοί, έχει ελάχιστη σχέση με την στροφορμή των τροχών. Και σε μοτοσυκλέτα με τροχούς ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ στροφορμής, το γυροσκοπικό πάλι δουλεύει.

γ. Ο όρος "γυροσκοπικό" είναι άθλιος, γιατί σε κάνει να πιστεύεις ότι το φαινόμενο που περιγράφει σχετίζεται με γυροσκόπια και αρχές διατήρησης της στροφορμής, κάτι που είναι ΛΑΘΟΣ. Πολύ καλύτερος είναι ο αγγλικός όρος "counter steering".

Επίσης δεν βγάζουν σώμα καθόλου για τον ίδιο λόγο.

Σώμα δεν βγάζει γιατί (α) δεν βολεύει (είναι πολύ γρήγορες οι εναλλαγές και περισσότερο θα αποσταθεροποιούσε την μοτοσυκλέτα η προσπάθεια) και (β) γιατί δεν χρειάζεται (η μέγιστη γωνία κλήσης του αρκεί, άρα δεν υπάρχει λόγος να βγάλει σώμα).

alex14
29/06/2011, 09:50
:eyepop:

Πως και δεν στολαρει ??? :eyepop:

:lol:

Joyrider
29/06/2011, 10:54
Αρχικά δημιουργήθηκε από npat

Κοίτα, απότι έχω διαβάσει το countersteering το χρησιμοποιείς μόνο στην αρχή της στροφής ώστε να διαταράξεις την ισορροπία της μηχανής και να της δώσεις την αρχική κλίση που χρειάζεται για να στρίψει. Μετά παύεις να εφαρμόζεις την δύναμη (εκτός αν θέλεις να δώσεις περισσοτερη κλίση) αυτή στο τιμόνι και η ρόδα όπως είπες κοιτάει από μόνη της το εσωτερικό της στροφής.

Όσο μεγαλύτερη η ταχύτητά σου όμως τόσο περισσότερη δύναμη πρέπει να βάλεις στο αρχικό countersteerring για να στρίψεις με την ίδια τροχιά απότι με μικρότερη ταχύτητα.

Αυτό από μόνο του δείχνει ότι σε υπερβολικά χαμηλές ταχύτητες η δύναμη του countersteering είναι αμελητέα εώς και μηδενική καθώς μόνο με το βάρος διαταράσεις την ισορροπία συνόλου αναβάτη μηχανής και πέρνει την επιθυμητή κλίση η μηχανή.

Αυτά που γράφει το twist of the wrist είναι απλουστευμένα από πλευράς φυσικής μόνο και μόνο για να σου πει στρίψε αντίθετα από κει που θες να πας.

Φυσικά και το γυροσκοπικό υπάρχει παντού όπου υπάρχει γυροσκόπιο (πχ τροχός) όπως είπες και δεν το αναιρώ αυτό.

Στείλε μου το mail σου να σου στείλω το "Motorcycle_Handling_And_Chassis_Design_Foale".

Για να διαβάσεις το κεφάλαιο αυτό:

4 Balance and steering
Balance........................................................................... 4-1
Steering .......................................................................... 4-3
Gyroscopic effects only .................................................. 4-9
Gyroscopic with tyre camber force only. ...................... 4-12
Gyroscopic with tyre camber and steer forces............. 4-14
Tyre forces only – no gyroscopic effects. .................... 4-18
Body lean only – no steering........................................ 4-20
Conclusions: ................................................................. 4-23

Εξετάζει όλες τις παραμέτρους μόνες και σε συνάρτηση με άλλες. Άλλωστε η μηχανή δεν είναι απλά μια ρόδα. Έχει δυο γυροσκόπια επάνω που μόνο το ένα είναι σταθερό, καθώς επίσης έχει και αναβάτη που κάνει ότι μπορεί για να διαταράξει την ισορροπία της και φυσικά δεν είναι στον αέρα αλλά πατάει στο έδαφος.

npat
29/06/2011, 21:00
Κοίτα, απότι έχω διαβάσει το countersteering το χρησιμοποιείς μόνο στην αρχή της στροφής ώστε να διαταράξεις την ισορροπία της μηχανής και να της δώσεις την αρχική κλίση που χρειάζεται για να στρίψει. Μετά παύεις να εφαρμόζεις την δύναμη (εκτός αν θέλεις να δώσεις περισσοτερη κλίση) αυτή στο τιμόνι και η ρόδα όπως είπες κοιτάει από μόνη της το εσωτερικό της στροφής.

Όσο μεγαλύτερη η ταχύτητά σου όμως τόσο περισσότερη δύναμη πρέπει να βάλεις στο αρχικό countersteerring για να στρίψεις με την ίδια τροχιά απότι με μικρότερη ταχύτητα.

Αυτό από μόνο του δείχνει ότι σε υπερβολικά χαμηλές ταχύτητες η δύναμη του countersteering είναι αμελητέα εώς και μηδενική καθώς μόνο με το βάρος διαταράσεις την ισορροπία συνόλου αναβάτη μηχανής και πέρνει την επιθυμητή κλίση η μηχανή.

Αυτά που γράφει το twist of the wrist είναι απλουστευμένα από πλευράς φυσικής μόνο και μόνο για να σου πει στρίψε αντίθετα από κει που θες να πας.

Φυσικά και το γυροσκοπικό υπάρχει παντού όπου υπάρχει γυροσκόπιο (πχ τροχός) όπως είπες και δεν το αναιρώ αυτό.

Στείλε μου το mail σου να σου στείλω το "Motorcycle_Handling_And_Chassis_Design_Foale".

Για να διαβάσεις το κεφάλαιο αυτό:

4 Balance and steering
Balance........................................................................... 4-1
Steering .......................................................................... 4-3
Gyroscopic effects only .................................................. 4-9
Gyroscopic with tyre camber force only. ...................... 4-12
Gyroscopic with tyre camber and steer forces............. 4-14
Tyre forces only – no gyroscopic effects. .................... 4-18
Body lean only – no steering........................................ 4-20
Conclusions: ................................................................. 4-23

Εξετάζει όλες τις παραμέτρους μόνες και σε συνάρτηση με άλλες. Άλλωστε η μηχανή δεν είναι απλά μια ρόδα. Έχει δυο γυροσκόπια επάνω που μόνο το ένα είναι σταθερό, καθώς επίσης έχει και αναβάτη που κάνει ότι μπορεί για να διαταράξει την ισορροπία της και φυσικά δεν είναι στον αέρα αλλά πατάει στο έδαφος.

Οκ... όπως αγαπάς... τα 'χεις (ή τα λες) λίγο μπερδεμένα πάντως (έως πολύ)...

(τον foales τον έχω)

Joyrider
29/06/2011, 21:40
Οκ... όπως αγαπάς... τα 'χεις (ή τα λες) λίγο μπερδεμένα πάντως (έως πολύ)...

(τον foales τον έχω)

Δεν είναι όπως αγαπάω, γιατί δεν έχω κανένα πρόβλημα να πω έχω λάθος. Σε αυτά που λες συμφωνώ μαζί σου αλλά προφανώς στο παραπέρα που θέλω να πάω, δεν μπορώ να τα γράψω όπως τα έχω στο μυάλό μου για να γίνω κατανοητός. Μου λείπει και η κατάλληλη ορολογία.

Τέλος πάντων θα τον ξαναδιαβάσω μόλις βρω χρόνο για να με διορθώσεις καταλλήλως :beer:

Α και παρεμπιπτόντως, στο βίντεο κάτι λέει για Motor Cycle Gymkhana Games. Όχι και εξέταση για άδεια οδήγησης αυτό το πράγμα. :lol: Αν και πλάκα θα είχε.

Joyrider
05/07/2011, 08:18
Κατάλαβα το λάθος μου..

Θεωρούσα πως η μετατόπιση του βάρους του σώματός μας, είναι αυτό που κάνει την μοτό να στρίβει σε χαμηλές ταχύτητες και όχι το countersteering και ότι έπειτα έστριβες το τιμόνι στο εσωτερικό της στροφής για να αντισταθμίσεις αυτή την μετατόπιση καθώς δεν έχεις αλλες δυνάμεις όπως σε μεγαλύτερες ταχύτητες (κεντρομόλος στα λάστιχα σωστά?). Άρα δεν φαινόταν πουθενά κίνηση των χεριών για countersteering.

Όμως αυτή η μετατόπιση είναι ουσιαστικά ακόμα ένα ασυναίσθητο και ανεπαίσθητο countersteering όπως όταν κατεβαίνεις μια κατηφόρα χωρίς χέρια και αλλάζεις ελαφρώς κατεύθυνση μόνο με το βάρος αλλά ουσιαστικά αναγκάζεις την μοτό να κάνει countersteering μόνη της.

Επίσης είχα κολλήσει στο ότι για να θεωρηθεί κάτι ως countersteering πρέπει να αλλάξει τελείως η κατεύθυνση της ρόδας προς την άλλη μεριά. Όμως κατάλαβα ότι μπορείς ενώ στρίβεις δεξιά και η ρόδα δείχνει στο εσωτερικό της στροφής (μετά από το αρχικό countersteering για την μετατόπιση του κέντρου βάρους) να εφαρμόσεις countersteering και να συνεχίσει να δείχνει δεξιά, γιαυτό και δεν γίνεται αντιληπτό από το μάτι.

Δεν ξέρω πως θα ακουστεί αλλά το στρίψιμο της μοτό μάλλον έχει να κάνει πιο πολύ με το countersteering, την μετατόπιση βάρους, τις δυνάμεις που αναπτύσονται στα ελαστικά και την καμπυλότητά τους αλλά και την γεωμετρία της μηχανής παρά με το γυροσκοπικό που τόσο μας αρέσει να λέμε.

Αυτό ουσιαστικά μας βοθάει στο να στείλει την ρόδα στην άλλη μεριά μετά το αρχικό countersteering όταν σταματήσουμε την αυξανόμενη πίεση στο τιμόνι και να επαναφέρει την μηχανή στην όρθια θέση αν πέσουμε από αυτή.

Και τώρα θα ήθελα να μου λύσεις κάποιες απορίες:lol:

Εφαρμόζουμε countersteering καθόλη την διάρκεια της στροφής ή μόνο στην αρχή μέχρι να πάρουμε την επιθυμητή κλίση? Μήπως στην αρχή είναι αυξανόμενο και στην διάρκεια σταθερό?

Το γεγονός ότι στις υψηλές ταχύτητες το τιμόνι στρίβει δυσκολότερα δείχνει ότι το γυροσκοπικό (η τάση για σταθεροποίηση της μηχανής σε όρθια θέση) είναι μεγαλύτερο έτσι? Και όσο πιο γρήγορη η περιστροφή της ρόδας τόσο μικρότερη επίδραση εχει η βαρύτητα πάνω της όταν βρισκόμαστε πλαγιασμένοι. Άρα γιαυτό αν πέσουμε από την μηχανή σε μεγάλες ταχύτητες αυτή θα σηκωθεί όρθια και θα συνεχίσει. Τουλάχιστον μέχρι να βρει τοίχο η μέχρι να μειωθεί η ταχύτητά της λόγω τριβής και η βαρύτητα τελικά να υπερνικήσει το γυροσκοπικό και την τάση αυτοδιόρθωσης που έχει και να την ρίξει. Ή μήπως είναι η απουσία κεντρομόλου και η επικράτηση της βαρύτητας. Τι στο διάλο γίνεται όταν πέφτει πολύ η ταχύτητα :cry: .

Αυτά προς το παρόν. :beer:
Σόρρυ αν κούρασα αλλά θέλω να μάθω κάτι παραπάνω από το απλό σκόρδο - κρεμμύδι ουγκ. Θέλω πάω σκόρδο, στρίβω κρεμμύδι...:hypnotize

BLiTzER
05/07/2011, 09:52
Το counter-steering δεν έχει εφαρμογή σε πολύ χαμηλές ταχύτητες. Περιληπτικά, με 10km/h, στρίβοντας αριστερά, θα πας αριστερά.

Εφαρμόζουμε countersteering καθόλη την διάρκεια της στροφής ή μόνο στην αρχή μέχρι να πάρουμε την επιθυμητή κλίση? Μήπως στην αρχή είναι αυξανόμενο και στην διάρκεια σταθερό?

Ιδανικά, μόνο στην είσοδο της στροφής. Αλλά αυτό είναι σχεδόν αδύνατο στην πράξη (ειδικά σε δημόσιο δρόμο), οπότε συνήθως υπάρχουν μικροδιορθώσεις κατά τη διάρκεια της στροφής.

Joyrider
05/07/2011, 10:01
Αρχικά δημιουργήθηκε από BLiTzERR
Το counter-steering δεν έχει εφαρμογή σε πολύ χαμηλές ταχύτητες. Περιληπτικά, με 10km/h, στρίβοντας αριστερά, θα πας αριστερά.

Και γω αυτό πίστευα, γιατί δεν είναι εμφανές, αλλά γίνεται παρόλο που δεν το καταλαβαίνουμε. Ο λόγος που δεν το καταλαβαίνουμε είναι διότι έχουμε ήδη δώσει κλίση στην μηχανή με το σώμα μας προκαλώντας την να κάνει μόνη της countersteering και το τιμόνι έπειτα ακολουθεί την κατεύθυνση της στροφής όπως θα έκανε και σε μεγάλες ταχύτητες.

Πας αριστερά όπως λες γιατί έχεις ήδη πλαγιάσει αριστερά. Και πλαγιάζεις (δίνεις κλίση) μόνο με το countersteering.Άρα το έχεις εφαρμόσει πριν ακόμα αρχίσεις να παίρνεις την στροφή.

Θα το καταλάβεις μόνο αν δεν δώσεις καθόλου κλίση στην μηχανή. Δοκίμασέ το με 10 χλμ και στρίψε το τιμόνι απότομα. Θα πας στην αντίθετη κατέυθυνση.Να μην έχεις καθόλου αρχική κλίση όμως.

Τα μάτια μου έχουν ανοίξει. Το countersteering δουλεύει πάντα και παντού.

Cpt. Haddock
05/07/2011, 10:02
Ρε συ Joy....

Οδήγα κι ασε το ατελείωτο γράψιμο θεωριών :lol:

Δε μαθαίνεται στο PC η στροφή :wave2: :winka:

sniper
05/07/2011, 10:05
Αρχικά δημιουργήθηκε από Cpt. Haddock
...

Χαζός είσαι; Ξέρεις πόσο γυρίζω στας Σέρρας και στα Μέγαρα από εδώ μέσα; :bawl: :lol:

Joyrider
05/07/2011, 10:07
Ρε συ Joy....

Οδήγα κι ασε το ατελείωτο γράψιμο θεωριών :lol:

Η θεωρία μαθαίνεται στο PC. Η πράξη όχι. Έκανα και δοκιμές χτες για να τα γράψω αυτά σήμερα.

Αλλά σου είπα, το απλό στρίψε ανάποδα από κει που θες να πας δεν μου αρκεί. Θέλω το γιατί και το πως. Τώρα αν δεν θέλει να ασχοληθεί κάποιος όπως ο npat που το κατέχει τότε νο πρόμπλεμ. Θα το ψάξω μόνος. Με την αντιπαράθεση βοηθιέμαι πάντως. :D

Αρχικά δημιουργήθηκε από sniper
Χαζός είσαι; Ξέρεις πόσο γυρίζω στας Σέρρας και στα Μέγαρα από εδώ μέσα; :bawl: :lol:

Δεν το κάνω για να μάθω πως να κόβω δεκατάκια ρε συ. :lol: Δεν με ενδιαφέρει αυτό.

Cpt. Haddock
05/07/2011, 10:09

Ξέρω, γι' αυτο το λέω :rotflmao: :bawl: :lol:

paramedic
05/07/2011, 10:10
Πως φαίνεται όμως οτι αυτοί οι Ιάπωνες έχουν χαμηλή εγκληματικότητα ε!!Οι μπάτσοι τους όλο επιδείξεις κάνουν για να περνάει η ώρα τους!!:rotflmao: :rotflmao:

Toumpas
05/07/2011, 10:33
Κοίτα, απότι έχω διαβάσει το countersteering το χρησιμοποιείς

Καιρός να τα βάλεις σε εφαρμογή φίλε ;)

Το CS είναι η αρχή και το τέλος στον μοτοσυκλετισμό. Πρώτα μαθαίνεις να ανεβαίνεις στην μηχανή. Μετά να την βάζεις μπρός. Στην συνέχεια να μάθεις τον συμπλέκτη και την ισοροπία και κλείνεις με το CS.

Toumpas
05/07/2011, 10:37
Η θεωρία μαθαίνεται στο PC. Η πράξη όχι. Έκανα και δοκιμές χτες για να τα γράψω αυτά σήμερα.

Αλλά σου είπα, το απλό στρίψε ανάποδα από κει που θες να πας δεν μου αρκεί. Θέλω το γιατί και το πως. Τώρα αν δεν θέλει να ασχοληθεί κάποιος όπως ο npat που το κατέχει τότε νο πρόμπλεμ. Θα το ψάξω μόνος. Με την αντιπαράθεση βοηθιέμαι πάντως. :D

Δεν το κάνω για να μάθω πως να κόβω δεκατάκια ρε συ. :lol: Δεν με ενδιαφέρει αυτό.

Εντάξει, είσαι τυχερός που εμείς δεν βαριόμαστε να στο εξηγήσουμε.

Το CS λειτουργεί διότι:

Γυρίζοντας τον τροχό στην αντίθετη κατεύθυνση από εκεί που θες να στρίψεις, το μηχανάκι θα προσπαθήσει να πάει εκεί που δείχνει ο τροχός.

ΟΜΩΣ

Εάν το βάρος είναι από την έξω μεριά της μοτοσυκλέτας η φυγόκεντρος θα πετάξει την μηχανή από την έξω μεριά και έτσι δεν θα μπορέσεις να στρίψεις την μηχανή από την μεριά που "βλέπει" η ρόδα.
Αυτό ακριβώς αξιοποιεί η τεχνική CS, την φυγόκεντρο.

Μπερδεύτηκες?

Joyrider
05/07/2011, 10:46
Αρχικά δημιουργήθηκε από Toumpas
Το CS λειτουργεί διότι:

Γυρίζοντας τον τροχό στην αντίθετη κατεύθυνση από εκεί που θες να στρίψεις, το μηχανάκι θα προσπαθήσει να πάει εκεί που δείχνει ο τροχός.

ΟΜΩΣ

Εάν το βάρος είναι από την έξω μεριά της μοτοσυκλέτας η φυγόκεντρος θα πετάξει την μηχανή από την έξω μεριά και έτσι δεν θα μπορέσεις να στρίψεις την μηχανή από την μεριά που "βλέπει" η ρόδα.
Αυτό ακριβώς αξιοποιεί η τεχνική CS, την φυγόκεντρο.

Μπερδεύτηκες?

Τώρα δηλαδή εξήγησες πως στρίβει η μηχανή? :rolleyes: Σκόρδο κρεμμύδι τα ξέρω...

Τον npat περιμένω.

Toumpas
05/07/2011, 10:50
Δες το παρακάτω σχήμα:

Ουσιαστηκά μπορείς να γίνεις ανορθόδοξος και να στρίβεις και με το ένα χέρι. Δηλαδή σπρώξιμο/ τράβηγμα. Εάν βάζεις το βάρος σου εκεί που θες να πάς, εκεί θα πέφτει το μηχανάκι.

Το CS όμως με το "ανάποδο" στρίψιμο εγγυάτε ταχύτατη απόκριση από το να στρίψεις ανορθόδοξα:

"τραβάς" το τιμόνι αριστερά, βάζεις το βάρος αριστερά και το μηχανάκι ΘΑ ΣΤΡΙΨΕΙ αριστερά (εικόνα3).

Όποιος θέλει ας με διαψεύσει.

230693

Cpt. Haddock
05/07/2011, 10:52
:a16:

Joyrider
05/07/2011, 10:55
Δες το παρακάτω σχήμα:

Ουσιαστηκά μπορείς να γίνεις ανορθόδοξος και να στρίβεις και με το ένα χέρι. Δηλαδή σπρώξιμο/ τράβηγμα. Εάν βάζεις το βάρος σου εκεί που θες να πάς, εκεί θα πέφτει το μηχανάκι.

Το CS όμως με το "ανάποδο" στρίψιμο εγγυάτε ταχύτατη απόκριση από το να στρίψεις ανορθόδοξα:

"τραβάς" το τιμόνι αριστερά, βάζεις το βάρος αριστερά και το μηχανάκι ΘΑ ΣΤΡΙΨΕΙ αριστερά (εικόνα3).

Όποιος θέλει ας με διαψεύσει.

Είπα τα σκόρδο κρεμμύδι τα ξέρω.

Αν και κάτι κάνεις λάθος.

Αν τραβάς από αριστερά θα πάει δεξιά. :winka:

Αλλά αυτά τα μπακάλικα δεν με νοιάζουν.:cry:

Toumpas
05/07/2011, 10:59
Τώρα δηλαδή εξήγησες πως στρίβει η μηχανή? :rolleyes: Σκόρδο κρεμμύδι τα ξέρω...

Τον npat περιμένω.

Βασικά το CS δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια τρικλοποδιά: Καθώς η μηχανή έχει φόρα και κινείται ευθεία, στρίβωντας την ρόδα αριστερά η δεξιά, θα προσπαθήσει να ακολουθήσει την πορεία που της υπόδειξες.

Εάν όμως δεν χρησιμοποιηθεί μάζα εσωτερικά της μηχανής (σε σχέση με το οριζόντια άξονα μεταξύ των τροχών), τότε η μηχανής στρίβωντας, ταυτόχρονα θα πέσει και από την ανάποδη μεριά. Εάν όμως το βάρος είναι εσωτερικά τότε θα συνεχίσει προς την γραμμή που το έδωσες.

Toumpas
05/07/2011, 11:02
Είπα τα σκόρδο κρεμμύδι τα ξέρω.

Αν και κάτι κάνεις λάθος.

Αν τραβάς από αριστερά θα πάει δεξιά. :winka:

Αλλά αυτά τα μπακάλικα δεν με νοιάζουν.:cry:

Βασικά προσπάθησα να σε μπερδέψω επίτηδες. Η τεχνική είναι οτι στρίβωντας ανάποδα απο εκεί που θές να πάς (σπρώχνωντας, ποτέ τραβώντας για λόγους εργονομίας και ευστάθιας) και ταυτοχρόνας τοποθετώντας το βάρος προς τα εκεί που θες να πας (εσωτερικα), το μηχανάκι θα στρίψει προς τα εκει.

Σόρυ Κάπταιν, εάν σε ζαλίσαμε να σου κάνουμε λίγο αέρα να ξεζαλιστείς :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

Ichigo
05/07/2011, 11:04
Εγώ θα έλεγα να κανει κανενα σχολείο ο φίλος για να μην του μεταδοθούν λάθος οι τεχνικές από το πληκτρολόγιο και όσα λέγονται γενικότερα εδώ και φάει τα μούτρα του σε καμιά στροφή. Στο CSS lvl1 υπήρχε ατομική άσκηση για το συγκεκριμένο θέμα όπου κατάλαβα πολλά πράγματα που έκανα λάθος όπως υπερβολικό σφίξιμο στους ώμους, δεν ήμουν χαλαρός και μια τάση που είχα όταν άλλαζα κατεύθυνση στο να προσπαθώ να σηκώσω το τιμόνι με όλη μου τη δύναμη το οποίο δε χρειαζόταν αφού η μηχανή θα το έκανε έτσι κι αλλιώς μόνη της :uplate: . Επίσης ανακάλυψα και λάθος στάση του σώματος που είχα καθώς δεν έριχνα το βάρος προς την κατεύθυνση που έστριβε κάθε φορά η μηχανή. Μπες CSS και δε θα χάσεις :winka:

Cpt. Haddock
05/07/2011, 11:05
[...]Σόρυ Κάπταιν, εάν σε ζαλίσαμε να σου κάνουμε λίγο αέρα να ξεζαλιστείς :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

:lol: :lol: :lol:

Ichigo
05/07/2011, 11:06
:lol: :lol: :lol:

Αι κάνε ρε λίγο surf που κάθεσε και λιώνεις στο πληκτρολόγιο τέτοια μέρα :smokin: :p

Cpt. Haddock
05/07/2011, 11:09
Δεν εχει αερα ρε, την Πέμπτη θα είμαι κατω

VANDA
05/07/2011, 11:19
:a16:

Ναι ρε παιδί μου.. πολλή κουβέντα για το τίποτα. Το παν είναι να δίνεις στον μελλοντικό οδηγό σωστές βάσεις από νωρίς. :o :bawl:

αργεί ο Αύγουστος; :( :dizzy:

230695

sniper
05/07/2011, 11:45
Αρχικά δημιουργήθηκε από Ichigo
Εγώ θα έλεγα να κανει κανενα σχολείο ο φίλος για να μην του μεταδοθούν λάθος οι τεχνικές από το πληκτρολόγιο και όσα λέγονται γενικότερα εδώ και φάει τα μούτρα του σε καμιά στροφή.

Εμάς περιμένει για να φάει τα μούτρα του; Ας κάνει CSS φυσικά αλλά κι όσοι το έχουν κάνει και γράφουν εδώ, όλο και κάτι σωστό λένε.

Στο CSS lvl1 υπήρχε ατομική άσκηση για το συγκεκριμένο θέμα όπου κατάλαβα πολλά πράγματα που έκανα λάθος όπως υπερβολικό σφίξιμο στους ώμους,

Πως καταφέρνεις και σφίγγεις τους ώμους κι όχι τα χέρια στο τιμόνι;

δεν ήμουν χαλαρός και μια τάση που είχα όταν άλλαζα κατεύθυνση στο να προσπαθώ να σηκώσω το τιμόνι με όλη μου τη δύναμη το οποίο δε χρειαζόταν αφού η μηχανή θα το έκανε έτσι κι αλλιώς μόνη της :uplate: .

Τι ακριβώς κάνει η μηχανή μόνη της; :confused:

Επίσης ανακάλυψα και λάθος στάση του σώματος που είχα καθώς δεν έριχνα το βάρος προς την κατεύθυνση που έστριβε κάθε φορά η μηχανή. Μπες CSS και δε θα χάσεις :winka:

Μετά φταίει η άσφαλτος στα Μέγαρα..

Ουδείς άσφαλτος.. :bawl: :lol:

Joyrider
05/07/2011, 12:10
Καλά και για το css διατηρώ τις επιφυλάξεις μου.:rolleyes:

Πανάκεια το κάνατε.

Toumpas
05/07/2011, 12:16
Όταν δεν έχεις μυρουδιά τι γίνεται , πραγματικά αξίζει κάθε λεπτό που κοστίζει!

Διάβασε τα βιβλία του και εάν ακόμη έχεις απορίες, είναι καλή ιδέα να κάνεις το μάθημα!

Joyrider
05/07/2011, 12:17

Περίμενε να μου επιτεθεί κανένας ακόμα για να αρχίσω. :winka:

Toumpas
05/07/2011, 12:17
Περίμενε να μου επιτεθεί κανένας ακόμα για να αρχίσω. :winka: :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

npat
05/07/2011, 12:25

Όμως αυτή η μετατόπιση είναι ουσιαστικά ακόμα ένα ασυναίσθητο και ανεπαίσθητο countersteering όπως όταν κατεβαίνεις μια κατηφόρα χωρίς χέρια και αλλάζεις ελαφρώς κατεύθυνση μόνο με το βάρος αλλά ουσιαστικά αναγκάζεις την μοτό να κάνει countersteering μόνη της.

Ναι!

Σε πολύ ελαφρύ δίκυκλο, μετατοπίζοντας το βάρος του αναβάτη δεξιά, το δίκυκλο (ΟΧΙ το συνδυασμένο κέντρο-μάζας) πλαγιάζει αριστερά (για να διατηρηθεί ισορροπία). Ως αποτέλεσμα αυτού, η γεωμετρία του μπροστινού αναγκάζει τον τροχό να στρίψει ("πέσει") αριστερά, προκαλώντας στην ουσία ένα "ακούσιο" CS. Σε μοτοσυκλέτες (όπου το βάρος τους είναι μεγαλύτερο απ' αυτό του αναβάτη) το φαινόμενο είναι ΠΟΛΥ ασθενές διότι η μετατόπιση του βάρους του αναβάτη (π.χ. δεξιά) ισοφαρίζεται από ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ πλάγιασμα της, βαρύτερης, μοτοσυκλέτας (αριστερά). Γι' αυτό θεωρητικά ΜΠΟΡΕΙΣ, να στρίψεις μια μοτοσυκλέτα (και πολύ περισσότερο ένα ποδήλατο) μόνο με την μετατόπιση του βάρους σου, αλλά στην πράξη αυτό που θα πετύχεις είναι μια πολύ "αργή" αλλαγή κατεύθυνσης σε πολύ (πάρα πολύ όμως) "απλωτή" καμπύλη. Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση, CS χρησιμοποιείς, απλά το προκαλείς ακούσια με την μετατόπιση του βάρους σου.

Η ΜΟΝΗ περίπτωση να στρίψει ένα δίκυκλο χωρίς (εκούσιο ή ακούσιο) CS, πολύ ή λίγο, είναι να δεχτεί μια εξωτερική δύναμη (εκτός του συστήματος αναβάτης / όχημα)---π.χ. να το φυσήξει αέρας.

Επίσης είχα κολλήσει στο ότι για να θεωρηθεί κάτι ως countersteering πρέπει να αλλάξει τελείως η κατεύθυνση της ρόδας προς την άλλη μεριά. Όμως κατάλαβα ότι μπορείς ενώ στρίβεις δεξιά και η ρόδα δείχνει στο εσωτερικό της στροφής (μετά από το αρχικό countersteering για την μετατόπιση του κέντρου βάρους) να εφαρμόσεις countersteering και να συνεχίσει να δείχνει δεξιά, γιαυτό και δεν γίνεται αντιληπτό από το μάτι.

Σωστά. H συνειδητοποίηση στην οποία πλησιάζεις είναι ότι η κίνηση μιας μοτοσυκλέτας μοντελοποιείται (περιγράφεται) καλύτερα ως ένα force-controlled σύστημα που λειτουργεί με τους χειρισμούς του αναβάτη να παράγουν roll-moments στο σύνολο αναβάτης-μοτοσυκλέτα: Control inputs λοιπόν, είναι οι δυνάμεις (ροπές, για να είμαστε ακριβέστεροι) που ασκεί ο αναβάτης στο μπροστινό και ΟΧΙ αυτή καθ' εαυτή η θέση του μπροστινού. Σε πλήρη αντίθεση με αυτό, ο χειρισμός, ας πούμε, ενός αυτοκινήτου (που κινείται κανονικά χωρίς power-steering και παντηλίκια) είναι ένα position-controlled σύστημα όπου ως control-input μπορεί να θεωρηθεί ή θέση (γωνία) των μπροστινών τροχών. Σκέψου το...

Δεν ξέρω πως θα ακουστεί αλλά το στρίψιμο της μοτό μάλλον έχει να κάνει πιο πολύ με το countersteering, την μετατόπιση βάρους, τις δυνάμεις που αναπτύσονται στα ελαστικά και την καμπυλότητά τους αλλά και την γεωμετρία της μηχανής παρά με το γυροσκοπικό που τόσο μας αρέσει να λέμε.

Σωστά.

Εφαρμόζουμε countersteering καθόλη την διάρκεια της στροφής ή μόνο στην αρχή μέχρι να πάρουμε την επιθυμητή κλίση?

Μήπως στην αρχή είναι αυξανόμενο και στην διάρκεια σταθερό?

Εξ ΟΡΙΣΜΟΥ counter-steering εφαρμόζουμε προκειμένου να ΜΕΤΑΒΑΛΟΥΜΕ την κλήση της μοτοσυκλέτας. Οταν η μοτοσυκλέτα κινείται με σταθερή κλήση, δεν εφαρμόζουμε CS. Αυτό βέβαια ΔΕΝ σημαίνει ότι δεν ασκούμε δυνάμεις (ροπές) στο μπροστινό μέσω των χειριστηρίων.

Να το πω λίγο μπακάλικα: Όταν μια μοτοσυκλέτα διαγράφει τροχιά με ΣΤΑΘΕΡΗ κλίση τότε:

α. Ο μπροστινός τροχός "δείχνει" ΠΡΟΣ την κατεύθυνση της στροφής (ΠΑΝΤΑ).

β. Ο αναβάτης ασκεί ροπή στο μπροστινό (μέσω του τιμονιού) που μπορεί να είναι: Προς την κατεύθυνση της στροφής (τραβάμε το εσωτερικό κλιπ-ον), αντίθετα απ' την κατεύθυνση της στροφής (σπρώχνουμε το εσωτερικό κλιπ-ον), ή μηδενική. Το τι από τα τρία απαιτείται (και πόσο) είναι μια πολύπλοκη συνάρτηση με μεταβλητές: Την ταχύτητα κίνησης του οχήματος, την γεωμετρία του οχήματος, το προφίλ των ελαστικών, την κατανομή μαζών στο σύστημα μοτοσυκλέτα - αναβάτης. Συνήθως σε (πολύ) χαμηλές ταχύτητες για την διατήρηση της κλίσης απαιτείται ροπή ΑΝΤΙΘΕΤΗ από την κατεύθυνση της στροφής (σπρώξιμο στο εσωτερικό κλιπ-ον). Σε υψηλότερες ταχύτητες, συχνά (αναλόγως γεωμετρίας, κατανομής μαζών, προφίλ, κλπ) η απαιτούμενη ροπή (για την διατήρηση σταθερής κλίσης) αλλάζει φορά και πρέπει να είναι ΠΡΟΣ την κατεύθυνση της στροφής (τράβηγμα στο εσωτερικό κλιπ-ον). Για να περιπλεχθούν τα πράγματα περισσότερο, οι απαιτούμενος ροπές χειρισμού (για την διατήρηση σταθερής κλίσης) αλλάζουν όταν ασκηθούν δυνάμεις επιτάχυνσης (γκάζι) ή επιβράδυνσης (φρένο) στο σύστημα---χώρια που αυτές μεταβάλουν δυναμικά τη γεωμετρία.

Το γεγονός ότι στις υψηλές ταχύτητες το τιμόνι στρίβει δυσκολότερα δείχνει ότι το γυροσκοπικό (η τάση για σταθεροποίηση της μηχανής σε όρθια θέση) είναι μεγαλύτερο έτσι?

Σωστά. Η δυσκολία να κάνεις CS σε υψηλές ταχύτητες οφείλεται στο γυροσκοπικό φαινόμενο! Σε υψηλές ταχύτητες το γυροσκοπικό φαινόμενο μπορεί να συμβάλει στην απόκτηση κλίσης (όταν κάνεις CS) σημαντικά: μπορεί να παρέχει και το 10% ίσως και το 20% των δυνάμεων. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι γυροσκοπικές δυνάμεις αρχίζουν να επιδρούν ΑΚΑΡΙΑΙΑ, μόλις ο αναβάτης ασκήσει ροπή στο μπροστινό ΠΡΙΝ παρατηρηθεί delfection του τροχού. Γι' αυτό σε μικρές ταχύτητες όταν ο αναβάτης κάνει CS δεξιά βλέπουμε (ένας εξωτερικός παρατηρητής) την μοτοσυκλέτα πρώτα να μετατοπίζεται (λίγο) προς τα δεξιά και μετά να αποκτά κλίση προς τα αριστερά. Σε υψηλότερες ταχύτητες η κλίση αυξάνει πιο άμεσα (πριν παρατηρηθεί μετατόπιση) εξαιτίας της μεγαλύτερης συμβολής του γυροσκοπικού φαινομένου.

Και όσο πιο γρήγορη η περιστροφή της ρόδας τόσο μικρότερη επίδραση εχει η βαρύτητα πάνω της όταν βρισκόμαστε πλαγιασμένοι.

Αυτό δεν το καταλαβαίνω...

Άρα γιαυτό αν πέσουμε από την μηχανή σε μεγάλες ταχύτητες αυτή θα σηκωθεί όρθια και θα συνεχίσει. Τουλάχιστον μέχρι να βρει τοίχο η μέχρι να μειωθεί η ταχύτητά της λόγω τριβής και η βαρύτητα τελικά να υπερνικήσει το γυροσκοπικό και την τάση αυτοδιόρθωσης που έχει και να την ρίξει.

Οχι. Δες παραπάνω το σχόλιό μου σχετικά με το τι απαιτείται για να συνεχίσει η μοτό να κινείται με σταθερή κλίση. Οι ροπές που πρέπει να ασκεί ο αναβάτης στο μπροστινό ΔΕΝ είναι υποχρεωτικά μηδενικές. Άρα όταν αναβάτηςε "εξαφανίζεται" τότε: (α) παύει να ασκεί την απαιτούμενη ροπή και (β) αλλάζει η κατανομή μαζών στο σύστημα (ενδεχομένως και η γεωμετρία) με αποτέλεσμα και αυτές-καθ'-εαυτές οι απαιτούμενες ροπές να αλλάζουν.

Ελπίζω να βοήθησα.

:wave2:

Ichigo
05/07/2011, 12:27

Πως καταφέρνεις και σφίγγεις τους ώμους κι όχι τα χέρια στο τιμόνι;

Aνακάλυψα ότι δεν ήμουν χαλαρός πως να στο εξηγήσω καλύτερα; Ήμουν σφιγμένος γενικότερα ξεκινώντας από τους ώμους και κατ επέκταση στο τιμόνι

Τι ακριβώς κάνει η μηχανή μόνη της; :confused:

Κατά το σπρώξιμο του τιμονιού για να αλλάξει κατεύθυνση η μηχανή και ενώ η μηχανή άλλαζε κατεύθυνση είχα την τάση να προσπαθήσω να σηκώσω το τιμόνι με το χέρι ενώ δε χρειαζόταν.

Μετά φταίει η άσφαλτος στα Μέγαρα..

Ουδείς άσφαλτος.. :bawl: :lol:

Το ότι σε πολλά σημεία είναι σκ@τα και τρομάζει έναν αρχάριο εξακολουθώ να το πιστεύω. Αλήθεια κάποτε ο Συνιώρης δεν είχε τσακιστεί εκεί μέσα; Επαναλαμβάνω δε μας ενδιαφέρουν τα γυρολόγια γιατί ούτε παγκόσμιοι είμαστε αλλά ούτε και πληρωνόμαστε για αυτό. Και θα ήθελα ένα κλικ παραπάνω σε ποιότητα όταν πληρώνω κιόλας για να κάνω αυτό που μ αρέσει αλλά να μη χρειάζομαι και skills παγκόσμιου για να διαβάσω σωστά τη χάραξη. Από το μηχανικό μου που τρέχει σε Σέρρες Μέγαρα αλλά και πραγματικοί αγωνιζόμενοι δεν τη συμπαθούν σαν πίστα ούτε πολυευχαριστιούνται να τρέχουν εκεί μέσα με όλη την υποδομή που έχει πάντως. Για αυτά που θέλω να εξασκησω εγώ με τις ταχύτητες που θέλω εγώ επαρκεί σχετικά αλλά δεν παύει να είναι επικίνδυνη σε μερικά σημεία. Εγώ προσωπικά δεν κινδύνευσα ακολουθώντας τις συμβουλές των εκπαιδευτών αλλά ορισμένες φορές τα χρειάστηκα και δεν πίεζα πάνω από αυτό που μπορούσα να πάω. Να μην τα ξαναλεμε.

sniper
05/07/2011, 12:31
....

Κατά το σπρώξιμο του τιμονιού για να αλλάξει κατεύθυνση η μηχανή και ενώ η μηχανή άλλαζε κατεύθυνση είχα την τάση να προσπαθήσω να σηκώσω το τιμόνι με το χέρι ενώ δε χρειαζόταν.

Δεν μπορώ να καταλάβω τι λες.. Πιέζεις το τιμόνι, η μηχανή στρίβει. Τι ακριβώς προσπαθούσες μετά να κάνεις;

Το ότι σε πολλά σημεία είναι σκ@τα και τρομάζει έναν αρχάριο εξακολουθώ να το πιστεύω. Αλήθεια κάποτε ο Συνιώρης δεν είχε τσακιστεί εκεί μέσα; Επαναλαμβάνω δε μας ενδιαφέρουν τα γυρολόγια γιατί ούτε παγκόσμιοι είμαστε αλλά ούτε και πληρωνόμαστε για αυτό. Και θα ήθελα ένα κλικ παραπάνω σε ποιότητα όταν πληρώνω κιόλας για να κάνω αυτό που μ αρέσει αλλά να μη χρειάζομαι και skills παγκόσμιου για να διαβάσω σωστά τη χάραξη. Από το μηχανικό μου που τρέχει σε Σέρρες Μέγαρα αλλά και πραγματικοί αγωνιζόμενοι δεν τη συμπαθούν σαν πίστα ούτε πολυευχαριστιούνται να τρέχουν εκεί μέσα με όλη την υποδομή που έχει πάντως. Για αυτά που θέλω να εξασκησω εγώ με τις ταχύτητες που θέλω εγώ επαρκεί σχετικά αλλά δεν παύει να είναι επικίνδυνη σε μερικά σημεία. Εγώ προσωπικά δεν κινδύνευσα ακολουθώντας τις συμβουλές των εκπαιδευτών αλλά ορισμένες φορές τα χρειάστηκα και δεν πίεζα πάνω από αυτό που μπορούσα να πάω. Να μην τα ξαναλεμε.

Κι ο Συνιώρης έπεσε κι εγώ έπεσα και πάρα πολλοί άλλοι.. και τα ειπαμε ότι δεν έχει υποδομές πιστας αλλά δεν φταίει η ασφαλτος λέμε.

Αν είχε την ποιότητα της ασφάλτου των Σερρών, πιθανότατα να είχαμε περισσότερες πτώσεις και τραυματισμούς σοβαρούς αφού δεν διαθέτει τις υποδομές ασφαλείας που θα έπρεπε.

Toumpas
05/07/2011, 12:34
Όλοι τρώνε τα μούτρα τους μέσα στα Μέγαρα... Αργά η γρήγορα θα γίνει ;)

Joyrider
05/07/2011, 12:35
Ελπίζω να βοήθησα.

Ναι ρε φίλε :a54: επιτέλους.

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ. :a10: θα το ψάξω κι' άλλο γιατί ακόμα μου λείπουν πολλά.

Στην πρόταση που είπα:
Και όσο πιο γρήγορη η περιστροφή της ρόδας τόσο μικρότερη επίδραση εχει η βαρύτητα πάνω της όταν βρισκόμαστε πλαγιασμένοι.

Εννοούσα πως η γυροσκοπική δύναμη της ρόδας είναι αντιροπιστική της βαρύτητας.Θέλει να σηκώσει την μηχανή ενώ η βαρύτητα να την ρίξει.

sniper
05/07/2011, 12:37
....

Εννοούσα πως η γυροσκοπική δύναμη της ρόδας είναι αντιροπιστική της βαρύτητας.Θέλει να σηκώσει την μηχανή ενώ η βαρύτητα να την ρίξει.

Μπορούμε να μην μπλέξουμε με τα αδρανειακά συστήματα,τις δυνάμεις αυτών και τα φαινόμενα;

Ευχαριστώ.

Joyrider
05/07/2011, 12:58

Διάβασε τα βιβλία του και εάν ακόμη έχεις απορίες, είναι καλή ιδέα να κάνεις το μάθημα!

Να σου πω τώρα γιατί έχω αμφιβολίες για το css.

Πρώτον μιλάνε για γυροσκοπικό φαινόμενο, γυροσκοπική οδήγηση, γυροσκοπικό πίτα απόλα. Ενώ ουσιαστικά μιλάμε για countersteering. Και δεν εννοώ να αναλύουν όλη την φυσική που κρύβεται από πίσω.

Δεύτερον εμένα μου κόστισε σε χρόνο όπως είπες πριν ακόμα αποφασίσω να πάω σε rs ή css.

Οι απορίες που είχα και οι λάθος εντυπώσεις δημιουργήθηκαν από το βιβλίο "The corner book" του Κώστα Καλαντζόπουλου (πρωην εκπαιδευτή css) και έπρεπε να φάω τα μάτια μου σε αγγλική ορολογία για να καταλάβω. Ευτυχώς δηλαδή που με τσίγκλισε και ο npat.

Δες τι γράφει στο κεφάλαιο 2 γυροσκοπική οδήγηση (countersteering ντε):

http://vstromhellas.forumotion.com/t12532-topic

Πάτα στο λίνκ που δίνει αυτός

sniper
05/07/2011, 13:03
Να σου πω τώρα γιατί έχω αμφιβολίες για το css.

Πρώτον μιλάνε για γυροσκοπικό φαινόμενο, γυροσκοπική οδήγηση, γυροσκοπικό πίτα απόλα. Ενώ ουσιαστικά μιλάμε για countersteering. Και δεν εννοώ να αναλύουν όλη την φυσική που κρύβεται από πίσω.

Δεύτερον εμένα μου κόστισε σε χρόνο όπως είπες πριν ακόμα αποφασίσω να πάω σε rs ή css.

Οι απορίες που είχα και οι λάθος εντυπώσεις δημιουργήθηκαν από το βιβλίο "The corner book" του Κώστα Καλαντζόπουλου (πρωην εκπαιδευτή css) και έπρεπε να φάω τα μάτια μου σε αγγλική ορολογία για να καταλάβω. Ευτυχώς δηλαδή που με τσίγκλισε και ο npat.

Iδέα δεν έχεις για ποιο πράγμα μιλάνε.

Το γυροσκοπικό φαινόμενο, και το CS είναι η βάση πάνω στην οποία θα χτίσεις ΟΛΑ τα υπόλοιπα που θα σου δείξουν στο CSS 2 & 3.

Μπορείς να διατηρείς επιφυλλάξεις αλλά μάλλον δεν ξέρεις τι γίνεται εκεί στα σχολεία.

Joyrider
05/07/2011, 13:07
Iδέα δεν έχεις για ποιο πράγμα μιλάνε.

Το γυροσκοπικό φαινόμενο, και το CS είναι η βάση πάνω στην οποία θα χτίσεις ΟΛΑ τα υπόλοιπα που θα σου δείξουν στο CSS 2 & 3.

Μπορείς να διατηρείς επιφυλλάξεις αλλά μάλλον δεν ξέρεις τι γίνεται εκεί στα σχολεία.

Δεν συμφωνείς ότι είναι δυο διαφορετικά πράγματα?

Και δεν είπα ότι αναιρώ τα μαθήματα που κάνουν εκεί και τις τεχνικές ασκήσεις οδήγησης.

Toumpas
05/07/2011, 13:35
Twist of the Wrist λέγεται το βιβλίο. Έχει μέσα ΟΣΑ χρειάζεται να μάθει κάποιος για οδήγηση μηχανής.

Διάβασετα και άρχισε να τα δοκιμάζεις. Εάν δεν τα καταφέρνεις και δεν έχεις χρόνο/βίτσιο/τόλμη να τα δοκιμάσεις μόνος σου (σιγά σιγά φυσικά και μεθοδικά και σε διάρκεια χρόνου) τότε πήγαινε να στα δείξουν στο CSS. Τα 350 που ζητάνε είναι πάρα πολλά για μια μέρα και προσωπικά πιστεύω είναι το σλόγκαν του πλούσιου (ή του κουλού): "¨έχω κάνει και CCSSSSSSS" .. ΣΩΠΑ κρύβε λόγια!

ΥΓ: Είναι σαν να αγοράζεις σαμπουάν, να πρέπει να διαβάσεις τις οδηγίες στο ταμπελάκι (επιστήμη) και να μην σου φτάνει αυτό αλλά να σου το εξηγήσουν κιόλας, κάπως έτσι βλέπω τα μαθήματα CSS.

Εάν τα έχεις πολλά, φυσικά γιατί όχι, εάν όμως όχι δεν είναι κάτι το οποίο εφόσον ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ δεν μπορείς να το εξασκήσεις - κατανοήσεις.

Joyrider
05/07/2011, 13:47
Twist of the Wrist λέγεται το βιβλίο. Έχει μέσα ΟΣΑ χρειάζεται να μάθει κάποιος για οδήγηση μηχανής.

Διάβασετα και άρχισε να τα δοκιμάζεις. Εάν δεν τα καταφέρνεις και δεν έχεις χρόνο/βίτσιο/τόλμη να τα δοκιμάσεις μόνος σου (σιγά σιγά φυσικά και μεθοδικά και σε διάρκεια χρόνου) τότε πήγαινε να στα δείξουν στο CSS. Τα 350 που ζητάνε είναι πάρα πολλά για μια μέρα και προσωπικά πιστεύω είναι το σλόγκαν του πλούσιου (ή του κουλού): "¨έχω κάνει και CCSSSSSSS" .. ΣΩΠΑ κρύβε λόγια!

Τα έχω τα βιβλία του keith code όπως και το dvd του. Όπως και τα βιβλία του andy ibbot και του nick ienatsch και το ελληνικό που έβαλα πιο πάνω και διάφορα άλλα. Δεν με ενδιαφέρει η αγωνιστική οδήγηση όμως γιαυτό και δεν πάω για css.

Ίσως να έκανα rs μόνο και μόνο για την θέση οδήγησης που με ενδιαφέρει.

Αυτό που λες για άτομα που έχουν κάνει css, το τι λένε και τι κάνουν το έχω δει και στο φόρουμ και εκτός.

Το γεγονός ότι πρώην εκπαιδευτής css λέει λάθος πράγματα στο βιβλίο του πως το σχολιάζετε όμως?

Toumpas
05/07/2011, 13:50
Τα έχω τα βιβλία του keith code όπως και το dvd του. Όπως και τα βιβλία του andy ibbot και του nick ienatsch και το ελληνικό που έβαλα πιο πάνω και διάφορα άλλα. Δεν με ενδιαφέρει η αγωνιστική οδήγηση όμως γιαυτό και δεν πάω για css.

Ίσως να έκανα rs μόνο και μόνο για την θέση οδήγησης που με ενδιαφέρει.

Αυτό που λες για άτομα που έχουν κάνει css, το τι λένε και τι κάνουν το έχω δει και στο φόρουμ και εκτός.

Το γεγονός ότι πρώην εκπαιδευτής css λέει λάθος πράγματα στο βιβλίο του πως το σχολιάζετε όμως?

Δεν είναι τυχαίο οτι είναι "πρώην " τότε

Joyrider
05/07/2011, 13:53
Δεν είναι τυχαίο οτι είναι "πρώην " τότε

Ε δεν νομίζω να τον είχαν επ' αόριστον.

Εκτός αν ξέρεις κάτι και δεν το λες. Το διώξανε για κάποιο λόγο? Λογικά πέρασε εξετάσεις για να διδάξει όμως.

sniper
05/07/2011, 13:53
.. Δεν με ενδιαφέρει η αγωνιστική οδήγηση όμως γιαυτό και δεν πάω για css.

...

Άλλος ένας..

Μα εντελώς καμία σχέση.. έχεις ακούσει διάφορες μ@λακίες από τύπους που δεν ξέρουν την τύφλα τους και τις αναμασάς.

Joyrider
05/07/2011, 13:58
Άλλος ένας..

Μα εντελώς καμία σχέση.. έχεις ακούσει διάφορες μ@λακίες από τύπους που δεν ξέρουν την τύφλα τους και τις αναμασάς.

Το' ξερα:)

Οι πιο πολλοί λένε ότι χρησιμεύει και στον δρόμο και το έχω διαβάσει σε πολλά θρεντ μην ανησυχείς...

Το ότι το βάφτισαν "μαθήματα ασφαλούς οδήγησης μοτοσυκλέτας" όμως δεν μου λέει κάτι και δεν χρειάζεται να μου το πουν άλλοι.

Είναι ολόκληρη συζήτηση πάνω στο θέμα και δεν γίνεται να την κάνουμε τώρα.

Μην τσαντίζεστε όμως.:beer:

sapila racing
05/07/2011, 14:03
Αν θές μια συμβουλή, πήγαινε και κάνε το CSS Level1.
Σωστά λέγεται "μαθήματα ασφαλούς οδήγησης μοτοσυκλέτας", δεν εχει να κάνει με αγωνιστική οδήγηση όπως νομίζεις, καμμία σχέση.
Επίσης όσο πιο νωρίς το κάνεις τόσο το καλύτερο για σένα. :wave2:

Joyrider
05/07/2011, 14:17
Έχεις πμ.

npat
05/07/2011, 14:23

Κοίτα, μπορεί στον χαρακτηρισμό της δυναμικής συμπεριφοράς μιας μοτοσυκλέτας το συγκεκριμένο βιβλίο να έχει αρκετά λάθη ή / και υπεραπλουστεύσεις (και αυτό ισχύει με πολλά αντίστοιχα συγγράμματα στον ελληνικό χώρο). Σκοπός του όμως δεν είναι να δώσει ένα μοντέλο αναλυτικής θεώρησης της δυναμικής του δικύκλου αλλά συμβουλές (και τεχνικές) χειρισμού. Οι συμβουλές αυτές είναι (απ' ότι φαίνεται, δεν το διάβασα και όλο) σωστές, άσχετα αν η προσπάθεια στήριξής του σε ένα επιστημονικό υπόβαθρο είναι κάπως αφελής (ή έστω υπεραπλουστευμένη). Αυτό μπορεί να δίνει μια κάπως άσχημη εικόνα, αλλά δεν είναι ούτε επικίνδυνο ούτε καταστροφικό (το μόνο κακό που κάνει είναι δημιουργεί μια μυστικιστική ψευδο-επιστημονική ατμόσφαιρα που αν κάποιος πάει να την ξετυλίξει αναλυτικά θα τον οδηγήσει σε λογικά αδιέξοδα).

Αντιπαρέβαλε, για παράδειγμα, με τα βιβλία του Code. Ούτε ο Code ξέρει φυσική! Αυτός όμως το λέει ξεκάθαρα: Έχω εμπειρικές γνώσεις σχετικά με τον χειρισμό της μοτοσυκλέτας που πάνε πίσω δεκαετίες. Σκοπός μου είναι να τις συστηματοποιήσω και να αντιμετωπίσω επιστημονικά το πρόβλημα της οδήγησης: Να εντάξω αυτές τις γνώσεις και τις παρατηρήσεις σε ένα αυτοσυνεπές σύστημα, αναλυτικό αρχικά, συνθετικό αργότερα, που υποστηρίζεται πειραματικά στην πίστα---όχι στο εργαστήριο. Αντικείμενό του είναι η επιστήμη της οδήγησης, όχι η δυναμικής της μοτοσυκλέτας. Δεν ισχυρίζεται πουθενά ότι οι συμβουλές του είναι απλά πορίσματα των τάδε φυσικών νόμων αλλά μόνο ότι λειτουργούν θεωρητικά στο δικό του σύστημα οδήγησης και επαληθεύονται πειραματικά στην πίστα. Αυτό του φτάνει, ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ.

Ενδιαφέρουσα είναι λοιπόν η προσπάθεια αναγωγής μια οδηγικής θεωρίας στην δυναμική της μοτοσυκλέτας (όπως περιγράφεται από την Φυσική), και ενδεχομένως και χρήσιμη, αλλά σίγουρα δεν είναι απαραίτητη... Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που δεν χρειάζεται να ξέρεις φυσική ημιαγωγών για να σχεδιάσεις ένα λογικό κύκλωμα, δεν χρειάζεται απαραιτήτως να γνωρίζεις την φυσική της δυναμικής της μοτοσυκλέτας για να μάθεις να οδηγείς---Οι δύο δραστηριότητες βρίσκονται σε ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ επίπεδο αφαίρεσης. Αντικείμενο της "οδηγικής θεωρίας" είναι πως ο άνθρωπος-χειριστής θα μπορέσει να παράγει (αποφασίσει και εκτελέσει αποτελεσματικά) τα κατάλληλα control-inputs, στις κατάλληλες χρονικές στιγμές και όχι πως κάθε μεμονωμένο control input επιδρά στην δυναμική του οχήματος (το οποίο η οδηγική θεωρία μπορεί να το λάβει ως απλό εμπειρικό δεδομένο).

Καλό είναι και οι εκπαιδευτές και οι εκπαιδευόμενοι να το συνειδητοποιούν αυτό, προς αποφυγή παρεξηγήσεων...

(ελπίζω να βγάζει κάποιο νόημα)

Nostradamus
05/07/2011, 14:39
Αρχικά δημιουργήθηκε από sapila racing
Αν θές μια συμβουλή, πήγαινε και κάνε το CSS Level1.
Σωστά λέγεται "μαθήματα ασφαλούς οδήγησης μοτοσυκλέτας", δεν εχει να κάνει με αγωνιστική οδήγηση όπως νομίζεις, καμμία σχέση.
Επίσης όσο πιο νωρίς το κάνεις τόσο το καλύτερο για σένα. :wave2:

sapila ουτε το ccs2 εχει να κανει με αγωνιστικη.Απο το 3 και μετα. Οπως και να εχει μαζι σου σε αυτη την προτροπη. για ολους τους αναβατες ειναι "σχολειο" το 1.

nikos_abel
05/07/2011, 15:10
Ναι!

Σε πολύ ελαφρύ δίκυκλο, μετατοπίζοντας το βάρος του αναβάτη δεξιά, το δίκυκλο (ΟΧΙ το συνδυασμένο κέντρο-μάζας) πλαγιάζει αριστερά (για να διατηρηθεί ισορροπία). Ως αποτέλεσμα αυτού, η γεωμετρία του μπροστινού αναγκάζει τον τροχό να στρίψει ("πέσει") αριστερά, προκαλώντας στην ουσία ένα "ακούσιο" CS. Σε μοτοσυκλέτες (όπου το βάρος τους είναι μεγαλύτερο απ' αυτό του αναβάτη) το φαινόμενο είναι ΠΟΛΥ ασθενές διότι η μετατόπιση του βάρους του αναβάτη (π.χ. δεξιά) ισοφαρίζεται από ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ πλάγιασμα της, βαρύτερης, μοτοσυκλέτας (αριστερά). Γι' αυτό θεωρητικά ΜΠΟΡΕΙΣ, να στρίψεις μια μοτοσυκλέτα (και πολύ περισσότερο ένα ποδήλατο) μόνο με την μετατόπιση του βάρους σου, αλλά στην πράξη αυτό που θα πετύχεις είναι μια πολύ "αργή" αλλαγή κατεύθυνσης σε πολύ (πάρα πολύ όμως) "απλωτή" καμπύλη. Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση, CS χρησιμοποιείς, απλά το προκαλείς ακούσια με την μετατόπιση του βάρους σου.

Η ΜΟΝΗ περίπτωση να στρίψει ένα δίκυκλο χωρίς (εκούσιο ή ακούσιο) CS, πολύ ή λίγο, είναι να δεχτεί μια εξωτερική δύναμη (εκτός του συστήματος αναβάτης / όχημα)---π.χ. να το φυσήξει αέρας.

Σωστά. H συνειδητοποίηση στην οποία πλησιάζεις είναι ότι η κίνηση μιας μοτοσυκλέτας μοντελοποιείται (περιγράφεται) καλύτερα ως ένα force-controlled σύστημα που λειτουργεί με τους χειρισμούς του αναβάτη να παράγουν roll-moments στο σύνολο αναβάτης-μοτοσυκλέτα: Control inputs λοιπόν, είναι οι δυνάμεις (ροπές, για να είμαστε ακριβέστεροι) που ασκεί ο αναβάτης στο μπροστινό και ΟΧΙ αυτή καθ' εαυτή η θέση του μπροστινού. Σε πλήρη αντίθεση με αυτό, ο χειρισμός, ας πούμε, ενός αυτοκινήτου (που κινείται κανονικά χωρίς power-steering και παντηλίκια) είναι ένα position-controlled σύστημα όπου ως control-input μπορεί να θεωρηθεί ή θέση (γωνία) των μπροστινών τροχών. Σκέψου το...

Σωστά.

Εξ ΟΡΙΣΜΟΥ counter-steering εφαρμόζουμε προκειμένου να ΜΕΤΑΒΑΛΟΥΜΕ την κλήση της μοτοσυκλέτας. Οταν η μοτοσυκλέτα κινείται με σταθερή κλήση, δεν εφαρμόζουμε CS. Αυτό βέβαια ΔΕΝ σημαίνει ότι δεν ασκούμε δυνάμεις (ροπές) στο μπροστινό μέσω των χειριστηρίων.

Να το πω λίγο μπακάλικα: Όταν μια μοτοσυκλέτα διαγράφει τροχιά με ΣΤΑΘΕΡΗ κλίση τότε:

α. Ο μπροστινός τροχός "δείχνει" ΠΡΟΣ την κατεύθυνση της στροφής (ΠΑΝΤΑ).

β. Ο αναβάτης ασκεί ροπή στο μπροστινό (μέσω του τιμονιού) που μπορεί να είναι: Προς την κατεύθυνση της στροφής (τραβάμε το εσωτερικό κλιπ-ον), αντίθετα απ' την κατεύθυνση της στροφής (σπρώχνουμε το εσωτερικό κλιπ-ον), ή μηδενική. Το τι από τα τρία απαιτείται (και πόσο) είναι μια πολύπλοκη συνάρτηση με μεταβλητές: Την ταχύτητα κίνησης του οχήματος, την γεωμετρία του οχήματος, το προφίλ των ελαστικών, την κατανομή μαζών στο σύστημα μοτοσυκλέτα - αναβάτης. Συνήθως σε (πολύ) χαμηλές ταχύτητες για την διατήρηση της κλίσης απαιτείται ροπή ΑΝΤΙΘΕΤΗ από την κατεύθυνση της στροφής (σπρώξιμο στο εσωτερικό κλιπ-ον). Σε υψηλότερες ταχύτητες, συχνά (αναλόγως γεωμετρίας, κατανομής μαζών, προφίλ, κλπ) η απαιτούμενη ροπή (για την διατήρηση σταθερής κλίσης) αλλάζει φορά και πρέπει να είναι ΠΡΟΣ την κατεύθυνση της στροφής (τράβηγμα στο εσωτερικό κλιπ-ον). Για να περιπλεχθούν τα πράγματα περισσότερο, οι απαιτούμενος ροπές χειρισμού (για την διατήρηση σταθερής κλίσης) αλλάζουν όταν ασκηθούν δυνάμεις επιτάχυνσης (γκάζι) ή επιβράδυνσης (φρένο) στο σύστημα---χώρια που αυτές μεταβάλουν δυναμικά τη γεωμετρία.

Σωστά. Η δυσκολία να κάνεις CS σε υψηλές ταχύτητες οφείλεται στο γυροσκοπικό φαινόμενο! Σε υψηλές ταχύτητες το γυροσκοπικό φαινόμενο μπορεί να συμβάλει στην απόκτηση κλίσης (όταν κάνεις CS) σημαντικά: μπορεί να παρέχει και το 10% ίσως και το 20% των δυνάμεων. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι γυροσκοπικές δυνάμεις αρχίζουν να επιδρούν ΑΚΑΡΙΑΙΑ, μόλις ο αναβάτης ασκήσει ροπή στο μπροστινό ΠΡΙΝ παρατηρηθεί delfection του τροχού. Γι' αυτό σε μικρές ταχύτητες όταν ο αναβάτης κάνει CS δεξιά βλέπουμε (ένας εξωτερικός παρατηρητής) την μοτοσυκλέτα πρώτα να μετατοπίζεται (λίγο) προς τα δεξιά και μετά να αποκτά κλίση προς τα αριστερά. Σε υψηλότερες ταχύτητες η κλίση αυξάνει πιο άμεσα (πριν παρατηρηθεί μετατόπιση) εξαιτίας της μεγαλύτερης συμβολής του γυροσκοπικού φαινομένου.

Αυτό δεν το καταλαβαίνω...

Οχι. Δες παραπάνω το σχόλιό μου σχετικά με το τι απαιτείται για να συνεχίσει η μοτό να κινείται με σταθερή κλίση. Οι ροπές που πρέπει να ασκεί ο αναβάτης στο μπροστινό ΔΕΝ είναι υποχρεωτικά μηδενικές. Άρα όταν αναβάτηςε "εξαφανίζεται" τότε: (α) παύει να ασκεί την απαιτούμενη ροπή και (β) αλλάζει η κατανομή μαζών στο σύστημα (ενδεχομένως και η γεωμετρία) με αποτέλεσμα και αυτές-καθ'-εαυτές οι απαιτούμενες ροπές να αλλάζουν.

Ελπίζω να βοήθησα.

Ωραία, τώρα τα ξεκαθάρισες.

:bigcry: :bigcry: :bigcry:

(Πάντως δε κάνω πλάκα, αν προσέξεις, καλά τα λες και δεν έχεις κάποιο λάθος!!! )

sapila racing
05/07/2011, 15:24
Αρχικά δημιουργήθηκε από (Mostra)damoS
sapila ουτε το ccs2 εχει να κανει με αγωνιστικη.Απο το 3 και μετα. Οπως και να εχει μαζι σου σε αυτη την προτροπη. για ολους τους αναβατες ειναι "σχολειο" το 1.

Το ξέρω, εχω κάνει 1,2 και 3.
Το 4 ειναι στην ουσία ανακεφαλαίωση, δεν εχει νέα ύλη, απλά τους λες που θεωρείς οτι εχεις πρόβλημα, σε κοιταν εκι αυτοί και πράττουν αναλόγως.
Ειχε τεραστια ουρα και δεν το έκανα ποτέ το 4... :sick:

Τον Joyrider παντως μαλλον τον έψησα.

@Joyrider αν το κανεις περιμένουμε νέα.
Φαντασου οτι εγω ανέβηκα 3 φορές Αθηνα Σερρες και πίσω με γυμνό μηχανακι για να κανω τα 3 Level, εσύ έισαι δίπλα!

Nostradamus
05/07/2011, 15:30
Το ξέρω, εχω κάνει 1,2 και 3.

Το ξέρω οτι το ξέρεις... :D Τα λέω της νύφης να τα ακουνε οι πεθερές.. :rotflmao: :rotflmao:

Joyrider
05/07/2011, 15:43
Αρχικά δημιουργήθηκε από (Mostra)damoS
Τα λέω της νύφης να τα ακουνε οι πεθερές.. :rotflmao: :rotflmao:

Ελήφθει, οver :rotflmao:

Τον Joyrider παντως μαλλον τον έψησα.

@Joyrider αν το κανεις περιμένουμε νέα.
Φαντασου οτι εγω ανέβηκα 3 φορές Αθηνα Σερρες και πίσω με γυμνό μηχανακι για να κανω τα 3 Level, εσύ έισαι δίπλα!

Δεν ξέρεις πόσες φορές το έχω αποφασίσει και το έχω ακυρώσει την ίδια στιγμή. :sick:

Από την μια ακούω τα πολύ καλά λόγια από πολύ παλιούς αναβάτες από την άλλη όμως λέω δεν μπορεί, αφού τα διαβάζω ξανά και ξανά και τα πιάνω, δεν μπορώ να τα εφαρμόσω μόνος σιγά σιγά?

Μόλις ξεκινήσω να πληρώνομαι από την πρακτική θα το σκεφτώ πιο σοβαρά. Γιατί είναι και πολλά τα 325Ε.....Άρη :lol: παρά την χρησιμότητα αυτών που προσφέρει.

:beer:

Spyros101
08/07/2011, 10:50
Θα ήθελα να συμμετάσχω στην συζήτηση αυτή αφού πρώτα συστηθώ. Ονομάζομαι Σπύρος Κούτρας και είμαι ο School Director για το California Superbike School στην Ελλάδα.
Δεκτά τα σχόλια για το Counter steering και η αλήθεια είναι μόνο μία: το CS είναι ο μοναδικός τρόπος και πιο efficient way για διαγράψει η μοτοσυκλέτα την τροχιά της. Efficient= με βάση την φυσική δυναμική της μοτοσυκλέτας και τη λιγότερη φυσική καταπόνηση για τον αναβάτη. Συν προσφέρει το καλύτερο έλεγχο στον αναβάτη έλεγχος=ασφάλεια=εμπιστοσύνη.

Όσο αφορά τον Κώστα Καλατζόπουλο δεν θέλω να σχολιάσω.

Σημασία έχει ότι είμαστε σίγουροι: μια ημέρα στο CSS Level 1 θα αλλάξει δραματικά ο τρόπος που οδηγείτε την μοτοσυκλέτα σας. Το μόνο που θέλουμε από τους μαθητές/αναβάτες είναι να έρθουν για να μάθουν μια καινούργια τεχνική ή να αμβλύνουν την ήδη υπάρχουσα. Τίποτα άλλο.

Το California Superbike School απευθύνετε προς ΟΛΟΥΣ τους οδηγούς μοτοσυκλετών ανεξάρτητα τι οδηγούνε και για πόσο καιρό.

Φιλικά

Σπύρος

GYROSCOP FENOM
08/07/2011, 11:48
:a013: level 1

τα πιο χρησιμα χρηματα που θα δωσετε για την μηχανη και τον εαυτο σας.

Για τα αλλα level δεν εχω αποψη γιατι δεν τα εχω κανει αλλα που θα μου παει θα τα κανω και αυτα.

Υ.Γ Να απαγορευτουν αμεσα οι βοηθητικες ροδες στα παιδικα ποδηλατακια.

Υ.Γ2 Να γινει υποχρεωτικη η παρακολουθηση του level 1 σε ολα τα διπλωματα οδηγησης διτροχου.

Spyros101
08/07/2011, 12:10
Το κάνουν στην Νορβηγία (level 1 για το δίπλωμα) και είχαν μείωση ατυχημάτων κατά 30%!

Σε περιμένουμε...

jorge's garage
09/07/2011, 03:42
κουλάδι :P :D :D :D :beer:

AKIS BUSA
12/07/2011, 17:30
Καλα τα λετε ρε Αδελφια!!
Αλλα!!................αυτο που εγω προτεινω, ειναι να αφησετε λιγο κατα μερος, τις φυσικες!! και τις χημειες!! και να πατε λιγο στο διαταυτα!!

Ολοι λιγο πολυ, θελουμε να γινουμε Ροσιδες!!,Μπιατζιδες!!, Λορενθοι!!, κ.ο.κ!! (αν θελουμε και οσοι θελουμε)
Η συνταγη λοιπον αυτου του γλυκου!!, ειναι 3 λεξεις!! (οπως η συνταγη επιτυχιας της Coca Cola...........Διαφημηση-Διαφημηση-Διαφημηση)

Aς παρουμε λοιπον τους ματρακαδες μας στις πιστες!! και ας κανουμε....................
Προπονηση-Προπονηση-Προπονηση

Ολα τα αλλα θα ερθουν μονα τους και ευκολα!!

Spyros101
12/07/2011, 18:21
Η προπόνηση έχει αξία όταν ξέρεις τι κάνεις και τι επιδιώκεις. Εάν στην προπόνηση "κάνεις ότι κάνουν και οι άλλοι" δεν νομίζω ότι καταφέρνεις τίποτα...

AKIS BUSA
12/07/2011, 23:45
Αρχικά δημιουργήθηκε από Spyros101
Η προπόνηση έχει αξία όταν ξέρεις τι κάνεις και τι επιδιώκεις. Εάν στην προπόνηση "κάνεις ότι κάνουν και οι άλλοι" δεν νομίζω ότι καταφέρνεις τίποτα...

Πιστευεις οτι αν πηγαινει καποιος οσο μπορει συχνοτερα για προπονηση, δεν θα μαθει τι πρεπει να κανει?? (με ενα σωρο τροπους)
Εξ αλλου πριν τις σχολες ασφαλους οδηγησης, πως μαθενανε-με??
Με προπονηση!! και μαλιστα αλλου!!..............οχι στις πιστες!!

Δεν απαξιωνω τα 'σχολεια" ασφαλους οδηγησης
Αλλα χωρις προπονηση αδελφε και τα 'σχολεια" πιστεψε με πανε..........στραφι!!