PDA

View Full Version : tips ...για vέους

billydurex
18/08/2011, 13:58
Χαιρετώ όλους τους μάγκες και τις κούκλες του moto forum .Είμαι 19 χρονών και μόλις απόκτησα το δίπλωμα για μηχανἠ(που αναφέρεται σε μηχανές μέχρι 33 ίππων)αλλά χώρις καμία εμπειρία στις μηχανές (μια φορά είχα οδηγησει το jogaki του θειου μου). Θα ήθελα να μου δώσετε μέρικα χρήσιμα tips για το πώς να ξεκινήσω(δηλαδη τι μου προτεινετε ως προς μηχανη ,ασκησείς βελτιώσης ισοροπίας και γενικότερες μεθόδους έξασκησης,κτλπ) έτσι ώστε να αρχίσω να μπαίνω στον κόσμο της μηχανής, στην φιλοσοφία της και πρώτα απο όλα στη ελληνική πραγματικότητα (εδώ και ένα χρόνο οδηγάω αμάξι και έχω αντιληφθει την κατάσταση των ελληνικών δρόμων και οδηγών). Η εμπειρία είναι θέμα χρόνου αλλά μερίκα χρήσιμα tips επιταχύνουν την απόκτηση της.

McGyver
18/08/2011, 14:05
Αν θέλεις να στρωθείς στο διάβασμα, ρίξε μια ματιά στα sticky αυτή της κατηγορίας.

Μόλις με το καλό αποκτήσεις την πρώτη σου μηχανή, το πρώτο πράγμα που θα σου συνιστούσα να κάνεις μόλις μάθεις να τη χειρίζεσαι είναι ένα Riding School.

:wave2:

CIRUS
18/08/2011, 14:09
τα κυριότερα tips είναι τα εξής:

1ον: οδηγώντας μηχανή ΘΑ ΠΕΣΕΙΣ, είναι αναπόφευκτο, οπότε ΠΑΝΤΑ κράνος, μπουφαν, γαντια, μποτάκια για να μην πάθεις κακό

2ον: καλύτερα να μην πας σε πολλά κυβικά και μεγάλη μηχανή για αρχή, καλύτερα μεταχειρισμένη και όταν μάθεις και βαρεθείς πας σε μεγαλύτερη χωρίς να έχεις ξοδευτεί. καλύτερα προτίμησε κάτι σε cbf 250, ybr 250, ninja 250 που είναι μικρές μηχανές και όχι scooter.

3ον: Να έχεις πάντα μέτρο στο γκάζι μέχρι να μάθεις όσο αυτό γίνεται φυσικά

4ον: Θα μάθεις πάρα πολλά παρακολουθώντας ένα Riding School, κάποια τα μαθαίνεις μαζεύoντας χιλιόμετρα και εμπειρία και κάποια άλλα δεν τα μαθαίνεις ποτέ και τα αγνοείς αν δεν παρακολουθήσεις το παραπάνω.

καλως ήρθες στην παρέα μας, πάντα όμορφα και ασφαλή χιλιόμετρα να έχεις
:wave2: :beer: :beer:

BlackAdder
18/08/2011, 14:09
Μηχανή -> Scooter μέχρι 150cc με μεγάλες ρόδες, αν θέλεις μοτοσυκλέτα με συμπλέκτη υπάρχουν αρκετά 125-250cc να διαλέξεις... αλλιώς παπί.

ασκησείς βελτιώσης ισοροπίας -> ε;; εξάσκηση...

γενικότερες μεθόδους έξασκησης-> Κράνος,Μπουφαν,γάντια και στη πανεπιστημιούπολη κάθε Σ/Κ που είναι άδεια (αν μένεις Αθήνα, αλλιώς σε άλλο έρημο μέρος).

Μαθήματα φαντάζομαι έχεις κάνει; ε;

Γιατί τα θάβετε τα scooter μια χαρά είναι για πρωτάρηδες (για να μάθουν να κινούνται μέσα στη κίνηση και τη λογική του δρόμου).

menos
18/08/2011, 14:14
Επίσης, μπορείς να πάς και σε ένα άδειο πάρκινγκ η αλάνα και να εξασκηθείς στις στροφές, το φρενάρισμα κλπ.
Δεν θα διατρέχεις και κίνδυνο απο άλλα οχήματα.. καλωσήρθες! :beer:

MikeG
18/08/2011, 14:24
Welcome!

Ξεκινάμε από τα χιλιοειπωμένα, πάντα φοράμε το κράνος μας, full face και δεμένο, γάντια και μπουφάν.
Όσον αφορά τα κυβικά, αν θεωρείς ότι ελέγχεις τον εαυτό σου & δε κάνεις καφρίλες, τότε θα ήταν καλύτερο να πας σε μια μοτοσυκλέτα 250 κυβικών.
Στην αγορά υπάρχουν αρκετά μοντέλα, δες τι σου αρέσει, καβάλησε το & ανάλογα αποφάσισε.

Διάβασε εδώ μέσα ότι περισσότερο μπορείς, σε αυτή τη κατηγορία & θα ήταν καλό να κάνεις και ένα Riding School. Όλα μετά θα έρχονται με την εξάσκηση και την εμπειρία.

Πάντα όρθιος!

:beer: :beer:

billydurex
18/08/2011, 14:28
Thanks McGyver για το tip .....Για το θέμα μηχανής είμαι μπέρδεμενος πιο πολὐ .Προβληματίζομαι αν είναι καλύτερο να αγοράσω μια πάπια μεταχειρίσμενη και να μάθω πάνω της και μέτα να ανέβω κατήγορια ή να περιμένω κανένα 6μηνο για να πάρω με τη μια καμία μεταχειρισμένη ninja 250 ???

billydurex
18/08/2011, 14:37
Προς το παρόν θέλω και λίγη εξάσκηση και με το forum...:) Σας ευχαριστώ μάγκες
Κάλως σας βρήκα

McGyver
18/08/2011, 14:41
Αρχικά δημιουργήθηκε από billydurex
Thanks McGyver για το tip .....Για το θέμα μηχανής είμαι μπέρδεμενος πιο πολὐ .Προβληματίζομαι αν είναι καλύτερο να αγοράσω μια πάπια μεταχειρίσμενη και να μάθω πάνω της και μέτα να ανέβω κατήγορια ή να περιμένω κανένα 6μηνο για να πάρω με τη μια καμία μεταχειρισμένη ninja 250 ???

Περίμενε και πάρε το Ninjάκι...

Volo
18/08/2011, 17:06
Το Ninja που προτείνουν τα παιδιά δεν το έχω καβαλήσει και δεν ξέρω
αλλά για την κατηγορία του ακούγονται καλά σχόλια.
Γενικότερα τι μηχανές σου κάνουν "κλικ" όταν τις βλέπεις στο δρόμο? (ή στο χώμα)
Κάνε μία λίστα θα σε βοηθήσει έτσι έκανα και εγώ τουλάχιστον και αν μπορείς Test Drive
:beer: Αν βλέπεις πχ ZX-10R στο δρόμο και σου τρέχουν τα σάλια ένα 125/250αρι της κατηγορίας
αυτής είναι για εμένα άψογη επιλογή.
Είπες "(εδώ και ένα χρόνο οδηγάω αμάξι και έχω αντιληφθει την κατάσταση των ελληνικών δρόμων και οδηγών)"
Κάτσε όταν καβαλήσεις θα το καταλάβεις ακόμα καλύτερα γι'αυτό εννοείτε να αποκτήσεις εξοπλισμό.

Τα Riding School είναι ΤΡΟΜΕΡΗ εμπειρία. Θα ανοίξουν οι ορίζοντες της οδήγησης σου εκεί! Μακάρι να βρεις
σχολή που, εκτός των άλλων να σου πει και πολλά πράγματα για την πιο ασφαλή οδήγηση σε δημόσιους δρόμους.
Το 0-300 Riding School κάποτε ασχολούταν με αυτό.

Καλωσήρθες και πάντα ευχάριστες συγκινήσεις να έχεις :beer:

CIRUS
18/08/2011, 17:22
Αρχικά δημιουργήθηκε από McGyver
Περίμενε και πάρε το Ninjάκι...

+1

billydurex
19/08/2011, 19:42
Αρχικά δημιουργήθηκε από Volo
Το Ninja που προτείνουν τα παιδιά δεν το έχω καβαλήσει και δεν ξέρω
αλλά για την κατηγορία του ακούγονται καλά σχόλια.
Γενικότερα τι μηχανές σου κάνουν "κλικ" όταν τις βλέπεις στο δρόμο? (ή στο χώμα)
Κάνε μία λίστα θα σε βοηθήσει έτσι έκανα και εγώ τουλάχιστον και αν μπορείς Test Drive
:beer: Αν βλέπεις πχ ZX-10R στο δρόμο και σου τρέχουν τα σάλια ένα 125/250αρι της κατηγορίας
αυτής είναι για εμένα άψογη επιλογή.
Είπες "(εδώ και ένα χρόνο οδηγάω αμάξι και έχω αντιληφθει την κατάσταση των ελληνικών δρόμων και οδηγών)"
Κάτσε όταν καβαλήσεις θα το καταλάβεις ακόμα καλύτερα γι'αυτό εννοείτε να αποκτήσεις εξοπλισμό.

Τα Riding School είναι ΤΡΟΜΕΡΗ εμπειρία. Θα ανοίξουν οι ορίζοντες της οδήγησης σου εκεί! Μακάρι να βρεις
σχολή που, εκτός των άλλων να σου πει και πολλά πράγματα για την πιο ασφαλή οδήγηση σε δημόσιους δρόμους.
Το 0-300 Riding School κάποτε ασχολούταν με αυτό.

Καλωσήρθες και πάντα ευχάριστες συγκινήσεις να έχεις :beer:

Ευχαριστὠ για το καλωσόρισμα volo ....Θα ήθελα να ασχοληθώ με superbike οπότε τείνω σε ninjaki 250 ή cbr250 ή yzr125 πάντα μεταχειρισμένα αλλά δεν ξέρω κατά πόσο αξίζει με μια απο αυτές να κάνω riding school ??? άπο την άποψη οτι όταν με το καλό αποκτήσω μια 600αρα αργότερα δεν θα πρέπει να το επαναλάβω ??

basilissrgv
19/08/2011, 22:15
φιλε,πάρε ένα εντουράκι,και θα στα μάθει όλα αυτό......πιστεύω ότι ένα εντουράκι είναι the best για πρώτη μηχανή,.....εγώ ξεκίνησα από παπί σε ss αμέσως,....αργότερα που είχα και ένα xr κατάλαβα ποσο εύκολο,και ποσο γρήγορα μαθαίνεις με ένα εντούρο....

Kotsis23
19/08/2011, 22:22
Ακριβως το ιδιο με σενα και γω,πηρα το νιντζα καινουριο και επεσα.Το λυπηθηκα αλλα ολα καλα.Τωρα πια συμβουλευω αυτους που ειναι οπως ημουν να παρουν κατι μεταχειρισμενο.Παρε το νιντζα(ξερω οτι ειναι κ@υλα,εαν το αντεχει η τσεπη σου)αλλα παρτο μεταχειρισμενο.Μαθε,καθως το θεωρω πολυ καλο για πρωτες εμπειριες και οταν βγαλεις το μεγαλο διπλωμα περνεις μια ολοκαινουρια μοτο που θα σου καψει την καρδια.

Kotsis23
19/08/2011, 22:24
Οσο για το riding school ειναι πολυ καλο να το κανεις με την συγκεκριμενη μοτο.Μην τη θεωρεις μικρη,εχει ωραιο στησιμο και αρκετες δυναμης για να ευχαριστηθεις και να μαθεις χωρις να θεσεις τον εαυτο σου σε μεγαλο κινδυνο.Εκανα το Css με το νιντζα και το ευχαρηστιθηκα.Καλα να περνας :wave2:

billydurex
20/08/2011, 09:42
Αρχικά δημιουργήθηκε από basilissrgv
φιλε,πάρε ένα εντουράκι,και θα στα μάθει όλα αυτό......πιστεύω ότι ένα εντουράκι είναι the best για πρώτη μηχανή,.....εγώ ξεκίνησα από παπί σε ss αμέσως,....αργότερα που είχα και ένα xr κατάλαβα ποσο εύκολο,και ποσο γρήγορα μαθαίνεις με ένα εντούρο....

Ενδιαφέρουσα πρὀταση με έβαλες σε σκέψεις ....το μόνο θέμα είναι ότι το enduro θέλει και καλή παρέα....

billydurex
20/08/2011, 09:52
Αρχικά δημιουργήθηκε από Kotsis23
Οσο για το riding school ειναι πολυ καλο να το κανεις με την συγκεκριμενη μοτο.Μην τη θεωρεις μικρη,εχει ωραιο στησιμο και αρκετες δυναμης για να ευχαριστηθεις και να μαθεις χωρις να θεσεις τον εαυτο σου σε μεγαλο κινδυνο.Εκανα το Css με το νιντζα και το ευχαρηστιθηκα.Καλα να περνας :wave2:

Οκ Κosti .....το ψάχνω το θέμα 'μεταχειρισμένο ninjaki'
Κάλες βόλτες:beer:

billydurex
10/06/2012, 16:17
Τέλικα μετά από ένα χρόνο αγόρασα το gsr του 08 μεταχειρισμενό .Το πάω χαλαρά στην αρχή για να το συνηθίσω και σε μια αλάνα για να το μάθω αλλά έχω μπερδευτει με το στρίψιμο .την μηχανή την στρίβω με το σώμα πιο πολυ και με το τιμόνι στις χαμηλές ταχύτητες .Kάνω τιποτα λάθος? ...και το countersteering πρέπει να το έχω στο μυαλό μου να το κάνω σε κάθε στρόφη ακόμα και με λιγα χιλ?

Joyrider
10/06/2012, 16:43
Το counterseering το κάνεις πάντα είτε θες είτε όχι αλλιώς δεν θα έστριβες.
Το κάνεις για να μετατοπίσεις το κέντρο βάρος προς τα κει που θες να στρίψεις.
Η μετακίνηση του σώματος πάλι countersteering προκαλεί στην ουσία αλλά όχι τόσο άμεσο όσο με το τιμόνι. Στις μικρές ταχύτητες επηρεάζει παραπάνω απ' ότι στις μεγαλύτερες πάντως.
Δεν είναι ανάγκη να το σκέφτεσαι όμως συνέχεια γιατί στο τέλος θα σου γίνει άγχος (άσε που το κάνεις έτσι κι αλλιώς). Καλύτερα κατανόησε πως λειτουργεί ώστε να το κάνεις άμεσα εκεί που πραγματικά θα χρειαστεί να το κάνεις συνειδητά.

mikes
10/06/2012, 19:54
ριξε κι εδω μια ματια μιας και το επανεφερες το θεμα!

http://media.feed.gr/pegasus/Multimedia/pdf/0300_id1068889_id4072889.pdf

http://media.feed.gr/pegasus/Multimedia/pdf/aodos_odigisi_moto_id5714404.pdf

TROOPER
11/06/2012, 07:58
σωστος ο joy :beer:

billydurex
26/06/2012, 09:50
ευχαριστώ joy και motomike καλές βόλτες με περισσότερο countersteering:D

nassosxlvbros
26/06/2012, 10:59
Καλό ξεκίνημα! :) Ξεκίνα με χωματερό.Εκτός του ότι θα το λατρέψεις στη κίνηση,το χώμα είναι μεγάλο σχολείο...Αν γνωρίζεις καλά ποδήλατο βοηθάει πολύ!....αν το χρησιμοποιείς και τακτικά ακόμα καλύτερα...

billydurex
07/07/2012, 22:00
Καλό ξεκίνημα! :) Ξεκίνα με χωματερό.Εκτός του ότι θα το λατρέψεις στη κίνηση,το χώμα είναι μεγάλο σχολείο...Αν γνωρίζεις καλά ποδήλατο βοηθάει πολύ!....αν το χρησιμοποιείς και τακτικά ακόμα καλύτερα...
Το 'χω στο μυαλό μου πρέπει να μετράει άσχημα το χώμα αλλά πιο πολύ θα γούσταρα να μπαίνω πίστες και να βγάζω γόνατο για αύτο το κόλλημα με το countersteering

harris_x
08/07/2012, 16:05
Το 'χω στο μυαλό μου πρέπει να μετράει άσχημα το χώμα αλλά πιο πολύ θα γούσταρα να μπαίνω πίστες και να βγάζω γόνατο για αύτο το κόλλημα με το countersteering
Αν σου αρέσουν οι πίστες κλπ, ξεκίνα με κάποιο στριτ. Έχε όμως κατά νου ότι η ενασχόληση με την πίστα κοστίζει αρκετά!
Από την άλλη στο χώμα είναι ποιο οικονομικά τα πράγματα και το ευχαριστιέσαι εξίσου.

billydurex
13/07/2012, 23:49
Αν σου αρέσουν οι πίστες κλπ, ξεκίνα με κάποιο στριτ. Έχε όμως κατά νου ότι η ενασχόληση με την πίστα κοστίζει αρκετά!
Από την άλλη στο χώμα είναι ποιο οικονομικά τα πράγματα και το ευχαριστιέσαι εξίσου.
Harri με τον όρο κοστίζει αρκετά αν εξαιρέσεις εξοπλισμό και μηχανή πόσο πάει μία μέρα σε πίστα για 10 με 20 γύρους?

billydurex
09/04/2013, 22:02
Μάγκες εκτός του CSS υπάρχει άλλο σχολείο από δω και πέρα(για Μέγαρα καλύτερα)?

Bladerunner
10/04/2013, 08:15
Δεν ξέρω αν θα κάνουν Μέγαρα και πότε, επικοινώνησε μαζί τους (http://www.motorcycleridingacademy.com/) για πληροφορίες.

harris_x
10/04/2013, 09:12
Harri με τον όρο κοστίζει αρκετά αν εξαιρέσεις εξοπλισμό και μηχανή πόσο πάει μία μέρα σε πίστα για 10 με 20 γύρους?
Αν εξαιρέσεις αυτά (που είναι και το σημαντικότερο κόστος) μια ημέρα είναι περίπου στα 55€ ενώ 10-15 γύροι (1 εικοσάλεπτο session δηλαδή) κάπου στα 20€.

μου πήρε κάποιους μήνες άλλα απάντησα :lol:

billydurex
10/04/2013, 15:45
Blade και Harris ευχαριστώ για τις πληροφορίες ...Α και κάτι ακόμα το δέλεαρ που είναι ? :)

Bladerunner
10/04/2013, 15:50
Α και κάτι ακόμα το δέλεαρ που είναι ? :)

Ότι θα μπορέσει ο μαθητής να ξύσει* επιτέλους γόνατο μετά από το σχολείο! :lol:

*Για όσους το έχουν κάψα.

byron
10/04/2013, 15:53
Ότι θα μπορέσει ο μαθητής να ξύσει* επιτέλους γόνατο μετά από το σχολείο! :lol:

*Για όσους το έχουν κάψα.

Νομίζω οτι εννοεί το δέλεαρ που ήταν μια φορά κι ένα καιρό σημείο συνάντησης του moto.gr :tooth:

Bladerunner
10/04/2013, 16:01
Το θέμα είναι τι επιλέγεις να διαλέξεις:

Γόνατο κάτω... 287283

ή

287284

billydurex
10/04/2013, 16:10
Χαχα εννοούσα το δεύτερο νόμιζα εκεί μαζευόταν το moto να περνουσα καμία βόλτα ....αλλΑ το πρώτο είναι μεγάλο δελεαρ

sniper
10/04/2013, 16:19
Χαχα εννοούσα το δεύτερο νόμιζα εκεί μαζευόταν το moto να περνουσα καμία βόλτα ....αλλΑ το πρώτο είναι μεγάλο δελεαρ

Ναι, πρέπει να έχουμε σταματήσει να πηγαίνουμε εκεί απο το 2008... ή 9

billydurex
10/04/2013, 16:31
Ναι, πρέπει να έχουμε σταματήσει να πηγαίνουμε εκεί απο το 2008... ή 9
Κατάλαβα επηρεαστηκα από κάτι παλιά thread που διάβαζα anyway κάπου θα με περάσετε μέχρι να παω CSS 4 level xaxa....