PDA

View Full Version : Ανατροφη των παιδιων

Corvo
03/11/2011, 22:02
Βλεποντας το θεμα το sapila http://www.moto.gr/forums/showthread.php?s=&postid=2092802#post2092802
μου δημιουργηθηκε μια απορια για το τι θα ηταν σωστο-τι θα εκανα εγω.

Στο βιντεο που ποσταρε ο Αρης ειναι ο πατερας με τον γιο του σε αρκετα μικρη ηλικια να κανει αξιοθαυμαστα κολπα το οποιο σημαινει οτι ηταν απο ακομα πιο μικρος στο ποδηλατο.
Αρα τον εβαλε ο πατερας του στο χωρο απο μικρο και εμαθε και θα μαθαινει πιο γρηγορα.

Ειναι ομως μια τετοια κινηση σωστη?Παιρνεις την αποφαση σαν γονιος να βαλεις τον γιο σου, την κορη σου, να κανει αυτο που θα ηθελες ΕΣΥ να κανεις οταν ησουν μικρος?

Θα μου πεις αν δεν το εκανα δεν θα ειχαμε πολλους μεγαλους αθλητες τωρα γιατι δεν θα ειχαν την ιδια εξελιξη οπως ο Ροσσι που τον εβαλε ο Γκρατσιανο απο νωρις ή οπως ο David Knight που μπηκε και αυτος απο πολυ μικρος νομιζω απο τον πατερα του και αυτα ειναι δυο παραδειγματα που μου ηρθαν τωρα απο το χωρο της μοτοσυκλετας.

Το ιδιο μπορει να ισχυει για ολα τραγουδι, ζωγραφικη, κολυμπι, κιθαρα οτιδηποτε.

Ειναι σωστο να παρεις μια αποφαση για το παιδι σου απο τοσο μικρο?

Δεν λεω απλα να το στελνεις κολυμβητηριο εννοω να τον "προωθεις" σε μεγαλο επιπεδο γιατι θα ηθελες εσυ να εισαι εκει.

mikes
03/11/2011, 22:15
οτι αποφαση και να παρεις για το παιδι σου απο πολυ μικρο, αμα το παιδι γουσταρει θα γινεται
ολοενα και καλυτερο σε αυτο! αν ομως δεν γουσταρει θα παραμεινει στασιμο! γενικως με τη
συμπεριφορα του θα δειξει αν τελικα η αποφαση του γονιου ειναι σωστη η οχι!

yiannis172
03/11/2011, 22:19
Ετσι ειναι οπως τα λεει ο φιλος απο πανω....Ειδικα ενα μικρο παιδι αν δεν του αρεσει κατι και δεν ''το εχει'' δεν προκειται ουτε καν να συνεχισει να το κανει για χαρη του μπαμπα του και μονο....;)

SoulGR
04/11/2011, 00:12
χμ...δεν πιστευω πως τα αναγκαζει κανεις...σιγουρα καποιος θα πρεπει να τα φερει σε επαφη με το χ αθλημα και απο 'κει και περα εχει να κανει η ορεξη του παιδιου και το ταλεντο του.
Παντως γενικα ειμαι της αποψης πως τα παιδια θα πρεπει απο μικρα να ωθουνται στον αθλητισμο(μιλαω για στιβο κολυμβητηριο κλπ που τα παιδακια πανε απλα και παιζουν-αθλουνται )

sapila racing
04/11/2011, 08:34
To θέμα αυτό το έχω σκεφτεί πολλάκις και πάντα με απασχολεί, μια και τα παιδιά μου ειναι σε μικρή ηλικία.

Εγω το σκέφτομαι ως εξής:
Κατ αρχήν αλλο αθλητισμός κι άλλο μηχανοκίνητος αθλητισμός στις μικρές ηλικίες. Το να κάνει ποδήλατο, κολύμπι, στίβο, ποσόδφαιρο, τέννις κλπ κλπ ειναι σίγουρα το καλύτερο και όλα αυτα τα κάνουμε ήδη. Το παιδί θα δείξει από μόνο του τι του αρέσει και θα προοδεύσει στο αντίστοιχο άθλημα.

Σε σχέση με τα μηχανάκια τώρα. Η σκέψη μου είναι οτι αν βάλεις ενα παιδί σε μηχανάκι απο μικρό, πρέπει να το σκεφτείς καλά και πρώτα να έχεις δεί και αξιολογήσει τι κάνει με το ποδήλατό του και τι ευχέρεια έχει στον χειρισμό.
Μπορεί ενα παιδί να μην ανέβει ποτέ στη ζωή του πάνω σε μοτοσυκλέτα, αν δεν το βάλεις εσύ απο μικρό. Απο την άλλη αν ειναι να καβαλάει μοτοσυκλέτα ετσι κι αλλιώς, το καλύτερο είναι να το μάθεις απο μικρό, να εχει δικό του μηχανάκι, να μαθει σωστά, να μαθει να φοράει πάντα εξοπλισμό κλπ κλπ.

Κακα τα ψέμματα, στην Ελλάδα δεν υπάρχει επαγγελαμτικός μηχανοκίνητος αθλητισμός, αν ειναι σε καποια φάση να παει προς τα εκεί το πράγμα θα πρεπει να γίνει σε άλλη χώρα.

Ετσι το έχω σκεφτεί χονδρικά.

ggs
04/11/2011, 08:46
Αρχικά δημιουργήθηκε από sapila racing
To θέμα αυτό το έχω σκεφτεί πολλάκις και πάντα με απασχολεί, μια και τα παιδιά μου ειναι σε μικρή ηλικία.

Εγω το σκέφτομαι ως εξής:
Κατ αρχήν αλλο αθλητισμός κι άλλο μηχανοκίνητος αθλητισμός στις μικρές ηλικίες. Το να κάνει ποδήλατο, κολύμπι, στίβο, ποσόδφαιρο, τέννις κλπ κλπ ειναι σίγουρα το καλύτερο και όλα αυτα τα κάνουμε ήδη. Το παιδί θα δείξει από μόνο του τι του αρέσει και θα προοδεύσει στο αντίστοιχο άθλημα.

Σε σχέση με τα μηχανάκια τώρα. Η σκέψη μου είναι οτι αν βάλεις ενα παιδί σε μηχανάκι απο μικρό, πρέπει να το σκεφτείς καλά και πρώτα να έχεις δεί και αξιολογήσει τι κάνει με το ποδήλατό του και τι ευχέρεια έχει στον χειρισμό.
Μπορεί ενα παιδί να μην ανέβει ποτέ στη ζωή του πάνω σε μοτοσυκλέτα, αν δεν το βάλεις εσύ απο μικρό. Απο την άλλη αν ειναι να καβαλάει μοτοσυκλέτα ετσι κι αλλιώς, το καλύτερο είναι να το μάθεις απο μικρό, να εχει δικό του μηχανάκι, να μαθει σωστά, να μαθει να φοράει πάντα εξοπλισμό κλπ κλπ.

Κακα τα ψέμματα, στην Ελλάδα δεν υπάρχει επαγγελαμτικός μηχανοκίνητος αθλητισμός, αν ειναι σε καποια φάση να παει προς τα εκεί το πράγμα θα πρεπει να γίνει σε άλλη χώρα.

Ετσι το έχω σκεφτεί χονδρικά.

+ 1 :beer:

DrBig
04/11/2011, 08:50
Αν καποιος θελει να προσφερει στο παιδι του, τα καλλιτερα που μπορει να κανει (οχι κατ'αναγκη σε σειρα πρωταιρεοτητας) ειναι τα ακολουθα:

1) Να βλεπει ευτυχισμενους και οχι μιζερους γονεις. Δεν εχει σημασια αν ειναι ενας η δυο.
2) Να το μαθει μουσικη, μαθηματικα, την αγγλικη γλωσσα και να του προσφερει διεξοδο σε αθλητισμο.
3) Αν μπορει να του εξασφαλισει κανα-δυο νοικια, ωστε να μη χρειαζεται ντε και καλα να δουλευει οταν μεγαλωσει.

Ολα τ'αλλα ειναι λεπτομερειες....:wave2:

nikos_abel
04/11/2011, 08:57
Αρχικά δημιουργήθηκε από DrBig

2) Να το μαθει μουσικη, μαθηματικα, την αγγλικη γλωσσα

Η σειρά που έβαλες εδώ νομίζω ότι δεν είναι τυχαία ε;

(καλά, άλλο θρεντ αυτό εν καιρό)

:beer:

DrBig
04/11/2011, 09:11
Αρχικά δημιουργήθηκε από nikos_abel
Η σειρά που έβαλες εδώ νομίζω ότι δεν είναι τυχαία ε;

(καλά, άλλο θρεντ αυτό εν καιρό)

εσυ ολο υποσχεσαι.....:p

nikos_abel
04/11/2011, 09:12
εσυ ολο υποσχεσαι.....:p

Έχω και μπλογκ φιλαράκι, άμα τα γράφω όλα εδω μέσα θα κάνω ένα μπάνιο μούρλια!!!!!

(καλά, κάτι θα κάνω για τη περίπτωσή μας....)

TROOPER
04/11/2011, 09:28
τρομερα ενδιαφερουσα,τεραστια και ατερμονη κουβεντα !!!

:wave2:

Corvo
04/11/2011, 09:47
Διαφωνω παντως στο οτι το παιδι θα βγει απο τον χωρο αν δεν του αρεσει.
Αν δεν του αρεσει καθολου ναι θα το κοψει οτι αθλημα και αν ειναι αλλα αν ειναι κατι που κανει μαζι με τον πατερα του θα το κανει σαν συνηθεια σαν μια "παραδοση".

Δηλαδη αν βγαινεις βολτα στο βουνο καθε Κυριακη απο τοτε που ηταν 4-5 χρονων ο μπαμπας με την μεγαλη μηχανη και ο μικρος με το mini enduro και το παιδι εχει φτασει 9-10 χρονων και πλεον αρχιζει και το παει το 50αρι ή 80αρι που θα εχει και να μην του αρεσει θα το εχει συνδεσει ετσι που θα συνεχιζει να παει.
**οι ηλικιες που χρησιμοποιω ειναι τυχαια νουμερα

Οπως επισης διαφωνω και με τα χιλια δυο πραγματα που ΠΡΕΠΕΙ να κανει ενα παιδι του τυπου : πρεπει να παει κολυμβητηριο, πιανο, αγγλικα, γερμανικα, γαλλικα, καρατε, γιογκα και μετα μολις μπει γυμνασια ας ξεκινησουμε και τα φροντιστηρια για το σχολειο.
Ναι να κανει καποια αθλητικη δραστηριοτητα απο μικρη ηλικια ναι και μια γλωσσα αλλα με μετρο!

Αν δεν μαθει να παιζει με αλλα παιδια εξω(θα μου πειτε οι Αθηναιοι που να παιξει, εκει παω πασο δεν ξερω τι να πω) αλλα και το παιχνιδι αυτο ειναι σημαντικο για μενα για να καλλιεργησει την δημιουργηκοτητα του.
Ναι σημαντικα ολα αυτα και δεν κανεις τιποτα χωρις αυτα αλλα ας μην ειναι ρομποτ το παιδι.

Bowleno
04/11/2011, 10:18
Πότε βγαίνουν τα ποπ κορν; :look:

Εγώ παίζω μπόουλινγκ 28 χρόνια και κάτι ψιλά, τον είχα βάλει να παίξει μαζί μου 4-5 φορές, ΔΕΝ του άρεσε, ΔΕΝ τον πίεσα και τέλος.
Έχει δοκιμάσει ποδόσφαιρο, μπάσκετ και εσχάτως το καράτε το οποίο λέει ότι του αρέσει (μάλλον μέχρι να το βαρεθεί κι αυτό)
Γενικά νομίζω ότι καλό είναι να ρωτάμε το/τα παιδί/α μας με τι θα του(ς) άρεσε να ασχοληθεί και όχι να το/τα πιέζουμε να το/τα δούμε να φτάνει/νουν εκεί που ΕΜΕΙΣ δεν φτάσαμε....

nikos_abel
04/11/2011, 10:37
Αρχικά δημιουργήθηκε από dimitrisioak
Πότε βγαίνουν τα ποπ κορν; :look:

Εγώ παίζω μπόουλινγκ 28 χρόνια και κάτι ψιλά, τον είχα βάλει να παίξει μαζί μου 4-5 φορές, ΔΕΝ του άρεσε, ΔΕΝ τον πίεσα και τέλος.
Έχει δοκιμάσει ποδόσφαιρο, μπάσκετ και εσχάτως το καράτε το οποίο λέει ότι του αρέσει (μάλλον μέχρι να το βαρεθεί κι αυτό)
Γενικά νομίζω ότι καλό είναι να ρωτάμε το/τα παιδί/α μας με τι θα του(ς) άρεσε να ασχοληθεί και όχι να το/τα πιέζουμε να το/τα δούμε να φτάνει/νουν εκεί που ΕΜΕΙΣ δεν φτάσαμε....

Έχεις απόλυτο δίκιο, στα παιδιά εξάλλου συνήθως όλα τους αρέσουν μέχρι να τους λυθεί η
απορία, ή να τους φύγει το καπρίτσιο και να αποδείξουν στον εαυτό τους το αν τους αρέσει
κάτι ή όχι.

Όμως, θεωρώ δύσκολο (όχι βέβαια αδύνατο) ο πιτσιρικάς μου που το μεσημέρι με βλέπει
να γυρνάω σπίτι και να μπαίνω από την εξώπορτα με κράνη, μπουφάν, γάντια κλπ και μου
λέει "μπαμπά ήθε από δουλειά με μαανή" και που μόλις αλλάξω και τον πάρω αγκαλιά στο
γραφείο μου και ανοίξει η οθόνη του υπολογιστεί περιμένει πως και πως να βάλω γιουτιούμπ
με μότο τζι πι ή ότι άλλο με μηχανές φανταστείς, να φτάσει η μέρα που δε θα τις γουστάρει.

Το ανάλογο με τις κιθάρες μου που τις έχει ξεσκίσει.

Ε, κάτι από όλα θα το γουστάρει, τουλάχιστον θα είναι κάτι με το οποίο θα περνάμε το χρόνο
μας μαζί και άμα μεγαλώσει.

Τώρα για πιάνο, γαλλικά και μπαλέτο...

fantacid
04/11/2011, 11:12

3) Αν μπορει να του εξασφαλισει κανα-δυο νοικια, ωστε να μη χρειαζεται ντε και καλα να δουλευει οταν μεγαλωσει.

βασικη αρετη τη σημερον ημερα!

:lol: :bigcry: :lol: :bigcry: :lol:

Εχετλαίος
04/11/2011, 11:17
Αρχικά δημιουργήθηκε από nikos_abel
Τώρα για πιάνο, γαλλικά και μπαλέτο...

Γιάντα; Που το κακό στο μπαλέτο;
:mad:

panos1050
05/11/2011, 01:03
εγω πιστευω οτι σε οδηγει το παιδι σε αυτο που θελει να κανει
αν δεν θελει το ιδιο δεν προκειτε να ακολουθησει
του πατερα μου παραδειγμα δεν του ερεσαν ποτε οι μηχανες του ειναι αδιαφορες
εγω ομως εχω φωτο που ειμαι 5 χρονων στο δωματιο μου και ειναι γεματο με αφησες απο τα καινουργια μοτο της εποχης.
ο γιος μου τωρα που ειναι 6 δεν δειχνει να εχει καποια ιδιαιτερη συμπαθεια στα δυκυκλα
πιο πολυ γουσταρει μια βολτα με το αμαξι
τον παρακαλαω απο οταν ηταν 4 χρονων να αρχισει τενις
οτι και να του εχω πει οτι και να εχω κανει δεν θελει με τιποτα
και φετος μου ανακοίνωσε οτι θελει να αρχισει κολυμβητηριο οπως και εγινε και μαλιστα ειναι πολυ πορωμενος με αυτο χωρις ποτε να του εχω πει κατι
οποτε ας αφησουμε τα παιδια να αποφασησουν ,ξερουν αυτα

granazi
05/11/2011, 01:33
Αρχικά δημιουργήθηκε από panos1050
εγω πιστευω οτι σε οδηγει το παιδι σε αυτο που θελει να κανει
αν δεν θελει το ιδιο δεν προκειτε να ακολουθησει
του πατερα μου παραδειγμα δεν του ερεσαν ποτε οι μηχανες του ειναι αδιαφορες
εγω ομως εχω φωτο που ειμαι 5 χρονων στο δωματιο μου και ειναι γεματο με αφησες απο τα καινουργια μοτο της εποχης.
ο γιος μου τωρα που ειναι 6 δεν δειχνει να εχει καποια ιδιαιτερη συμπαθεια στα δυκυκλα
πιο πολυ γουσταρει μια βολτα με το αμαξι
τον παρακαλαω απο οταν ηταν 4 χρονων να αρχισει τενις
οτι και να του εχω πει οτι και να εχω κανει δεν θελει με τιποτα
και φετος μου ανακοίνωσε οτι θελει να αρχισει κολυμβητηριο οπως και εγινε και μαλιστα ειναι πολυ πορωμενος με αυτο χωρις ποτε να του εχω πει κατι
οποτε ας αφησουμε τα παιδια να αποφασησουν ,ξερουν αυτα

συμφωνω απολυτα, ο γιος μου ειναι 9 τωρα και ενω ανεβαινει στο μικρο μηχανακι ( στη μεγαλη αποφευγω) δεν δειχνει κανενα ιδιαιτερο ενδιαφερον σχετικα.αντιθετα περιμενει να μεγαλωσει για να παρει τον σκαραβαιο.
εγω με το ποδοσφαιρο εχω μια πολυ επιφανειακη σχεση αλλα αυτος ξερει πολυ περισσοτερα απο εμενα για ομαδες παιχτες μεχρι και παιχνιδια χρονια πριν εχει γνωσεις!
δεν περιμενω να γινει προεκταση μου αλλα οτι αυτος θελησει και του αρεσει τωρα η στο μελλον :)

MG-KTiNoS
06/11/2011, 11:47
Εγώ το μόνο πράγμα που λέω στο μικρό είναι να φτιάξει ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΟΝΟΙΡΑ!
Τίποτε άλλο.
Αν με ρωτάει του απαντάω.
Αν μου ζητάει προσπαθώ.
Να ξέρεις κάτι όμως για τα παιδιά.
Σημασία δεν έχει τι λες, αλλά τι κάνεις και τι είσαι !
Αυτά βλέπουν και κρίνουν και είναι αμείλικτοι κριτές.
Για αυτό πολλοί θα σου πουν ότι δεν ωριμάζεις για να κάνεις παιδιά, αλλά ωριμάζεις αφού κάνεις παιδιά. Μέσα από την κατάσταση δηλαδή, με το παιδί να είναι ο δάσκαλος σου.
Κανένας για μένα δεν έχει δικαίωμα να ψαλιδίζει τα όνειρα του παιδιού. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε η κοινωνία των βολεψάκιδων – Τσάτσων, ούτε πολύ περισσότερο ο γονιός.
Το κυνήγι του ονείρου, είναι το κυνήγι της ευτυχίας, είναι ότι αξίζει απ τη ζωή, να μην σου πω ότι είναι η ζωή η ίδια.

Η σχέση γονιού με παιδιού μπορεί να είναι μόνο αυτή του τόξου με το βέλος
Ο γονιός τα τόξο το παιδί το βέλος που θα εκτοξευτεί στο μέλλον.
(ότι άλλο είναι ΠΑΡΑΦΥΣΗ)

Η ΑΝΕΤΙΑ απαγόρευση και ο αυταρχισμός οδηγεί σίγουρα στην παρανομία.
Ξέρεις πόσοι έχουν τσακιστεί κάνοντας μια βόλτα με δανικό μηχανάκι, προσπαθώντας να ζήσουν σ ένα τέταρτο μια ζωή?

DrBig
06/11/2011, 12:19
Αρχικά δημιουργήθηκε από MG-KTiNoS
Εγώ το μόνο πράγμα που λέω στο μικρό είναι να φτιάξει ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΟΝΟΙΡΑ!
Τίποτε άλλο.
Αν με ρωτάει του απαντάω.
Αν μου ζητάει προσπαθώ.
Να ξέρεις κάτι όμως για τα παιδιά.
Σημασία δεν έχει τι λες, αλλά τι κάνεις και τι είσαι !
Αυτά βλέπουν και κρίνουν και είναι αμείλικτοι κριτές.
Για αυτό πολλοί θα σου πουν ότι δεν ωριμάζεις για να κάνεις παιδιά, αλλά ωριμάζεις αφού κάνεις παιδιά. Μέσα από την κατάσταση δηλαδή, με το παιδί να είναι ο δάσκαλος σου.
Κανένας για μένα δεν έχει δικαίωμα να ψαλιδίζει τα όνειρα του παιδιού. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε η κοινωνία των βολεψάκιδων – Τσάτσων, ούτε πολύ περισσότερο ο γονιός.
Το κυνήγι του ονείρου, είναι το κυνήγι της ευτυχίας, είναι ότι αξίζει απ τη ζωή, να μην σου πω ότι είναι η ζωή η ίδια.

Η σχέση γονιού με παιδιού μπορεί να είναι μόνο αυτή του τόξου με το βέλος
Ο γονιός τα τόξο το παιδί το βέλος που θα εκτοξευτεί στο μέλλον.
(ότι άλλο είναι ΠΑΡΑΦΥΣΗ)

Η ΑΝΕΤΙΑ απαγόρευση και ο αυταρχισμός οδηγεί σίγουρα στην παρανομία.
Ξέρεις πόσοι έχουν τσακιστεί κάνοντας μια βόλτα με δανικό μηχανάκι, προσπαθώντας να ζήσουν σ ένα τέταρτο μια ζωή?

Καλα ολα αυτα και πανω κατω συμφωνω. Με καποιες παραλλαγες. Πρωτον, κανενας δεν ΠΡΕΠΕΙ ουτε ΟΦΕΙΛΕΙ τιποτε σε κανεναν. Ουτε καν ο γονιος στο παιδι. Αν θες δινεις, αν δε θες, δε δινεις. Δευτερον, ο καθε ανθρωπος, εκτοξευεται απο μονος του, δεν τον εκτοξευει κανενας. Αυτο που μετραει ειναι τα περαιτερω βηματα που θα κανεις μοναχος απο κει που ξεκινησες, οχι που θα καταφερεις να πας. Αυτη η διαφορα, το 'dx' ειναι που αποτυπωνεται στην προσωπικοτητα ενος ανθρωπου και τον κανει ενδιαφεροντα, ευτυχισμενο και με εσωτερικη πληροτητα. Για παραδειγμα, ενας ψαρας που εμαθε μονος του να διαβαζει επειδη ειχε το ενδιαφερον, ειναι συνηθως πιο ενδιαφεροντας ανθρωπος (τουλαχιστο για μενα) απο αυτον που γεννηθηκε σε οικογενεια ακαδημαικων και εκανε μια απο τα ιδια.

Και κατι τελευταιο για το 'κυνηγι του ονειρου'. Ειναι μια χαρα αν σ'αρεσει το 'κυνηγι', η διαδικασια που βιωνεις δηλαδη στο καθε δευτερολεπτο. Αν απο την αλλη αποσκοπεις στο αποτελεσμα, τοτε βραστα χαραλαμπε. Για να γινω λιγο πιο σαφης, η ευτυχια ειναι αντιστροφως αναλογη απο την αποσταση μεταξυ αυτου που εισαι και αυτου που θα ηθελες να εισαι. Εκει υπαρχει μια πολυ λεπτη γραμμη που αν δεν λαμβανεται υπ'οψιν κατα την διαρκεια του κυνηγιου, τοτε απομακρυνεσαι απο την αυτογνωσια. Απο την αλλη βεβαια, η 'αυτογνωσια' ειναι κι αυτη τιποτε αλλο παρα ενα ακομα χομπυ.