PDA

View Full Version : Η εκπαίδευση και η κοινωνία στην Φιλλανδία

Nikoskazer2000
15/11/2011, 23:09
Με αφορμή κάτι που δεν είναι της παρούσης, ξεκίνησα πριν μερικές μέρες να ψάχνομαι για φροντηστήριο φιλλανδικής γλώσσας κι' έπεσα πάνω σ' ενα σαιτ και συγκεκριμένα σ' αυτό (http://www.mygdoneoi.gr/arthrographia/paidagogika/agapetoi-mou-philoi-to-gramma-tou-phinlandou-mathete-ston-ellena-philo-tou-deikhnei-pos.html) το γράμμα ενος φιλλανδού μαθητή προς τον έλληνα φίλο του.

Δε θέλω να κάνω ακόμη σχόλια. Τα συμπεράσματα δικά σας.

7gibernau
15/11/2011, 23:32
απαντηση Ελληνα..

φιλε,ποτε λες να αυτοκτονησεις??
γιατι εχετε πεσει στη 14η θεση.....

MG-KTiNoS
15/11/2011, 23:36
Να ξέρεις κάτι, ο καιρός στη Φινλανδία είναι πολύ δύσκολος για μας τους Νότιους.
Μηχανάκι 1 2 μήνες το χρόνο.
Κρύο και σκοτάδι το χειμώνα, ατελείωτη μέρα το καλοκαίρι σε σπίτια που δεν έχουν πατζούρια και μπαλκόνια.
Οι άνθρωποι εκεί λένε πάντα αυτό που εννοούν.
ΔΕΝ ΥΠΟΝΟΟΥΝ ποτέ, δεν κάνουν προσωπικά αστεία και δεν ξεχνούν ούτε συγχωρούν τους μαλάκες.
(Φτάνει ένα μη επικυρωμένο εισιτήριο για να μη σου εγκριθεί πιστωτική)
Οι άνθρωποι πίνουν πολύ και γίνονται βίαιοι.
Αν σκοπεύεις να πας εκεί, πρόσεχε καλά…
Δεν είναι Ελλάδα και η προσαρμογή θα είναι δύσκολη.
-Μην κάνεις καμία σύγκριση Φινλ-Ελλάδα
Οι άνθρωποι είναι ΑΛΛΟΥ !

Υγ
Έχουν κάτι εναντίων μας και όχι χωρίς λόγο.
Η Νόκια έφαγε πόρτα στην Ελλάδα λόγω Ζίμενς !

Καλή τύχη από τη καρδιά μου αν δοκιμάσεις

MG-KTiNoS
15/11/2011, 23:41
Αρχικά δημιουργήθηκε από 7gibernau
απαντηση Ελληνα..

φιλε,ποτε λες να αυτοκτονησεις??
γιατι εχετε πεσει στη 14η θεση.....

Γιατί έχουμε βρει τρόπους να καταπολεμήσουμε την εποχιακή κατάθλιψη, τα ναρκωτικά και τον αλκοολισμό.
Σε αντίθεση με εσάς που σπάτε τα κοντεράκια και είστε και τόσο απατεώνες ώστε να κρύβεται τα στοιχεία.
Ευτυχώς που ο καιρός δεν εξαρτάται από εσάς γιατί τότε θα είχατε γίνει Αλάσκα χωρίς καλοκαίρι .

-----------
παλιά θα γέλαγα μ αυτό, τώρα...
άστα να παν στο διάαααλο !
:beer:

Nikoskazer2000
15/11/2011, 23:48
Όχι Ντίνο δε σκοπεύω να γίνω μετανάστης, τουλάχιστον οχι τώρα δηλαδή.

Δεν είναι τίποτα το σημαντικό, απλά εντρυφώ σε πληροφορίες και προσπαθώ να μάθω τη γλώσσα, τίποτα παραπάνω.

Ολα αυτά που περιγράφεις ωστόσο λίγο πολύ τα ξέρω καθώς δούλευα σε ξενοδοχείο και εχω μιλήσει με κάμποσους. Το να είσαι by the book δεν είναι και τόσο κακό. Εχω αρχίσει να τους θαυμάζω και η γλώσσα τους μου ακούγεται υπέροχη χωρίς να ξεχνάω ποιός είμαι ωστόσο.

Σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου. :)

Nikoskazer2000
15/11/2011, 23:52
Αρχικά δημιουργήθηκε από MG-KTiNoS
Οι άνθρωποι εκεί λένε πάντα αυτό που εννοούν.
ΔΕΝ ΥΠΟΝΟΟΥΝ ποτέ, δεν κάνουν προσωπικά αστεία και δεν ξεχνούν ούτε συγχωρούν τους μαλάκες.
(Φτάνει ένα μη επικυρωμένο εισιτήριο για να μη σου εγκριθεί πιστωτική)

Αυτό ακριβώς είναι που θαυμάζω και σέβομαι σ' αυτούς. :winka:

Το οτι πίνουν πολύ το 'χω διαπιστώσει ιδής όμασι αλλα δεν είδα βιαιότητες (ευτυχώς).

7gibernau
15/11/2011, 23:56
Γιατί έχουμε βρει τρόπους να καταπολεμήσουμε την εποχιακή κατάθλιψη, τα ναρκωτικά και τον αλκοολισμό.
Σε αντίθεση με εσάς που σπάτε τα κοντεράκια και είστε και τόσο απατεώνες ώστε να κρύβεται τα στοιχεία.
Ευτυχώς που ο καιρός δεν εξαρτάται από εσάς γιατί τότε θα είχατε γίνει Αλάσκα χωρίς καλοκαίρι .

-----------
παλιά θα γέλαγα μ αυτό, τώρα...
άστα να παν στο διάαααλο !
:beer: αν και δεν καταλαβα τι θες να πεις λογο της ωρας(κοιμαμαι ξυπναω):beer:

Lioulios
16/11/2011, 00:04
Oτι είμαστε μ@λ@κες είναι γνωστό .

Ο μόνος λόγος γιατί στην κατάσταση που βρισκόμαστε ...φταίμε αποκλειστικά και μόνο εμείς .
Εγώ , εσύ και ο καθένας συνολικά .

...Αλλά να μπαίνουμε στη διαδικασία να συγκρίνουμε τη χώρα μας με τη ΣουιΑηδία ...Μη χέσω !

Δεν έχουν κάτι που ζηλεύω .Με μας τα χω .:wave2:

ΜG +1

el_hymador
16/11/2011, 00:50
.

makis206
16/11/2011, 06:30
Πραγματικά, το μόνο που θέλω από'κεί πάνω είναι τα βυζιά τους.:lol:

Εχετλαίος
16/11/2011, 07:54
Αρχικά δημιουργήθηκε από makis206
Πραγματικά, το μόνο που θέλω από'κεί πάνω είναι τα βυζιά τους.:lol:

trans ρε Μάκη; Εδά και μπλιό;
:confused:

ernti
16/11/2011, 19:41
Πώς λένε ρε Μάκη την ομελέτα στα Φινλανδικά?

ernti
16/11/2011, 19:48
Αρχικά δημιουργήθηκε από Nikoskazer2000
Όχι Ντίνο δε σκοπεύω να γίνω μετανάστης, τουλάχιστον οχι τώρα δηλαδή.

Δεν είναι τίποτα το σημαντικό, απλά εντρυφώ σε πληροφορίες και προσπαθώ να μάθω τη γλώσσα, τίποτα παραπάνω.

Ολα αυτά που περιγράφεις ωστόσο λίγο πολύ τα ξέρω καθώς δούλευα σε ξενοδοχείο και εχω μιλήσει με κάμποσους. Το να είσαι by the book δεν είναι και τόσο κακό. Εχω αρχίσει να τους θαυμάζω και η γλώσσα τους μου ακούγεται υπέροχη χωρίς να ξεχνάω ποιός είμαι ωστόσο.

Σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου. :)

Σοβαρά τώρα,αν σου ακούγεται υπέροχη..τι να πω βρε Νίκο
Περί ορέξεως..
Τα τελευταία 20 χρόνια,συναναστρέφομαι καθημερινά με φινλανδούς και ακόμα κρατάω τη κοιλιά μου από τα γέλια,όταν ακούω αυτή τη γλώσσα που το μόνο φωνήεν που χρησιμοποιεί είναι το α.
Εδώ θα μου πεις, ο Μάκης θέλει βυζιά,κι εμένα αυτό που με μάρανε είναι ότι εσένα σου αρέσουν τα φινλανδέζικα:lol:

MG-KTiNoS
16/11/2011, 20:25
Χιούβα γιόλουα
(καλά Χριστούγεννα)

Μουσική γλώσσα και δεν έχει ούτε μια λέξη κοινή με καμία γλώσσα!
Θέλω να πω που δε λένε γκολ ?
Που?

Στη Φινλανδία.
Μόλι !
ΆΚου μόλι ???

Που δε λένε ΜΑμά, μάτερ, μαμ κάτι με μου ρε αδερφέ...
Στη Φινλανδία, άιτι...

Οκ ο άλλος πάει και μαθαίνει Σουαχχίλι θα μου πεις.
Περί γούστου...
Κουβέντα.

Πάντως άμα είσαι Αθήνα σε φτιάχνω για κανένα μαθηματάκι τσάμα να δεις αν σου αρέσει ΠΡΙΝ τα σκάσεις και πάρεις βιβλεία κλπ

SVX
16/11/2011, 20:30
Αρχικά δημιουργήθηκε από lioulios

Δεν έχουν κάτι που ζηλεύω .Με μας τα χω .:wave2:

εχουνε μπουγατσα με ταρανδο...... :cool:

Lioulios
16/11/2011, 20:32
Χιούβα γιόλουα

Μόλι !
:lol: :lol: :lol:

Κάποιος μου είχε πει πως άν τους ακούσεις να μιλάνε ,είναι σαν να μιλάνε εξωγήινοι .

άιτι μου !

:lol:

BLACKGAS
16/11/2011, 20:36
Αρχικά δημιουργήθηκε από SVX
εχουνε μπουγατσα με ταρανδο...... :cool:

Και το κέρατο οδοντογλυφίδα!

devil's animal
16/11/2011, 20:37
αν οντως ισχυουν αυτα που γραφει το "γραμμα", ειμαστε τοσο πισω στο θεμα παιδειας που μπορουμε να παμε ολοι μας στα βουνα και να βοσκουμε γιδια...
δεν προκειται να φτασουμε σ'αυτο το "ιδεατο" επιπεδο ουτε σε 100 χρονια...:rolleyes:

μιλαμε οτι απλα αυτα ακουγονται απο αλλο πλανητη!!:alien: :cry:

btw ειμαι λιγο επιφυλακτικος αν μπορει ενα παιδι να χρησιμοποιει την λεξη "τεχνοκρατης"...:rolleyes:

project.breeze
16/11/2011, 20:42

Κάποιος μου είχε πει πως άν τους ακούσεις να μιλάνε ,είναι σαν να μιλάνε εξωγήινοι .

άιτι μου !

Πώς μιλάνε οι εξωγήινοι δηλαδή; :eyepop:

Cpt. Haddock
16/11/2011, 20:48
Αρχικά δημιουργήθηκε από project.breeze

Σα να ακους Φινλανδούς ενα πράμα :wacko:

nikos_abel
16/11/2011, 20:52
Αρχικά δημιουργήθηκε από project.breeze

Τα θέλεις εσύ να τα ακούσεις, πάρτα λοιπόν

http://www.kli.org/kli/langs/KLI-ELOT-UTF8.html

240091

Lioulios
16/11/2011, 20:59
πάρε

http://www.youtube.com/watch?v=CbDKASjAeDs&feature=related

και μόλις μάθεις καλά δες το παρακάτω
http://www.youtube.com/watch?v=Z6hZ1prUcF8&feature=related

:smokin:

SVX
16/11/2011, 21:02
να πω εγω κατι που μπορει να ακουγεται ασχετο , αλλα ισως αλλαξει και την πορεια της συζητησης;

σημερα το πρω'ι' μιλουσα με εναν φιλο ο οποιος εργαζεται ως σχολικος φυλακας...

οταν τον ρωτησα γιατι τα παιδια πανε απο το κακο στο χειροτερο και αναζητουσαμε ποιος φταιει ...

μου απαντησε με 2 λεξεις κατι που δεν ειχε περασει απο το μυαλο μου σαν εξηγηση... :

" Μεγαλωνουνε μονα τους.... "

οποτε μπαινουν αρκετες παραμετροι ....

παλιοτερα λεγαμε οτι αν δεν θελεις ενας λαος να εχει πολιτικες/ θρησκευτικες / φιλοσοφικες αναζητησεις , κρατα τον απασχολημενο βαζοντας τον να ψαχνει το ψωμι και το τυρι και ξυλα για να ζεσταθει....

τωρα βλεπουμε οτι αν θελεις να καταστρεψεις μια οικογενεια... βαλε τα παιδια να μεγαλωνουν στον αυτοματο πιλοτο... 10-12 ωρες δουλεια ή 2 δουλειες ... η μητερα να εργαζεται επισης αλλιως ΔΕΝ βγαινει ... η γιαγια στον ρολο παιδικου σταθμου αλλιως παλι ΔΕΝ βγαινει... ΚΛΠ ΚΛΠ

MG-KTiNoS
16/11/2011, 21:16

σημερα το πρω'ι' μιλουσα με εναν φιλο ο οποιος εργαζεται ως σχολικος φυλακας...

οταν τον ρωτησα γιατι τα παιδια πανε απο το κακο στο χειροτερο και αναζητουσαμε ποιος φταιει ...

μου απαντησε με 2 λεξεις κατι που δεν ειχε περασει απο το μυαλο μου σαν εξηγηση... :

" Μεγαλωνουνε μονα τους.... "

Τα παιδιά....
Οι γυναίκες...
Οι γέροι...

:a9:

(ας μη πω τίποτα γιατί θα αρχίσω να βρίζω)

el_hymador
16/11/2011, 21:21
Παντως με τοσους Φινλανδους χεραδες στο WRC, πιστευα οτι θα εχουν μαθηματα στα σχολεια τους οπως "χειροφρενο - μπαντιλικι - φλικαρισμα - αναποδο τιμονι"...

που διαολο μαθαινουν να οδηγανε ετσι; :confused:

Cpt. Haddock
16/11/2011, 21:24
Αρχικά δημιουργήθηκε από el_hymador

Στον πάγο :winka:

SVX
16/11/2011, 21:52
Αρχικά δημιουργήθηκε από el_hymador
Παντως με τοσους Φινλανδους χεραδες στο WRC, πιστευα οτι θα εχουν μαθηματα στα σχολεια τους οπως "χειροφρενο - μπαντιλικι - φλικαρισμα - αναποδο τιμονι"...

εχει γινει σχετικη αναφορα στο Top Gear (http://www.youtube.com/watch?v=2bmqdnx5R1U) :wave2:

ernti
16/11/2011, 23:43
εχει γινει σχετικη αναφορα στο Top Gear (http://www.youtube.com/watch?v=2bmqdnx5R1U) :wave2:

Στο βίντεο όλο το ψωμί είναι στο 2ο μέρος με τον αγώνα.
Δώστε βάση στους αγωνιζόμενους,άαα και στους κανονισμούς.
Να πως μαθαίνουνε να οδηγάνε.
Σιγά να μη περιμένουνε αυτοί καλό καιρό,τα ίδια και χειρότερα θα κάνουνε και με τα μηχανάκια!!
Πραγματικά έτη φωτός μπροστά στον τρόπο σκέψης.

turogalos
17/11/2011, 08:37
Χιούβα γιόλουα
(καλά Χριστούγεννα)

Χιούβαα Γιόουλουα

Που?

Στη Φινλανδία.
Μόλι !
ΆΚου μόλι ???

Μάαλι

Στη Φινλανδία, άιτι...

Άιτι, μάμα, μούτσι

Περί γούστου...
Κουβέντα.

Πάντως άμα είσαι Αθήνα σε φτιάχνω για κανένα μαθηματάκι τσάμα να δεις αν σου αρέσει ΠΡΙΝ τα σκάσεις και πάρεις βιβλεία κλπ

Η Φινλανδία είναι δύσκολη χώρα για έλληνες και απ'ότι φαίνεται, του MG-KTiNoS δεν του έκατσε καλά. Σε προηγούμενο ποστ είναι αρκετά απόλυτος, σαν να λέμε ότι όλοι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες. Διαφωνώ.

Εν συντομία:

Κατοικώ 10,5 χρόνια τώρα εδώ, 8,5 στο Κούοπιο και 2 στο Ελσίνκι. Ήρθα στα 24 και τώρα είμαι 34. Έκανα ιδιαίτερα με μια Φινλανδέζα στην Αθήνα 2 μήνες πριν ανεβώ και έμαθα να γράφω και να διαβάζω. Μου πήρε 2 μήνες ζωής εδώ πάνω για να καταλαβαίνω τι λένε και καμιά φορά ακόμη νιώθω σαν μόγκολο όταν κολλάω σε κάποια βασικά (άσχετα που δουλεύω στα φινλανδικά εδώ και 8 χρόνια). Είναι υπερβολικά δύσκολη γλώσσα (πιο δύσκολη από τα ελληνικά) και θέλει πείσμα για να την μάθεις. Οι περισσότεροι έλληνες υποφέρουν εδώ επάνω μετά από 3-4 χρόνια και μιζεριάζουν. Η ζωή τους είναι αρκετά διαφορετική. Τα περισσότερα είναι συνήθεια που απλά πολλοί δεν θέλανε να δεχθούν ως διαφορετικά και αντιδρούν αρνητικά.

Αν δεν θες να μετακομίσεις στην Φινλανδία, η γνώμη μου είναι να μην ασχοληθείς καν με την γλώσσα. Μάθε σουηδικά που είναι πανεύκολα, αν ξέρεις αγγλικά ή γερμανικά.

makis206
17/11/2011, 08:43
Αρχικά δημιουργήθηκε από turogalos
Που?

Στη Φινλανδία.
Μόλι !
ΆΚου μόλι ???

Μάαλι

Στη Φινλανδία, άιτι...

Άιτι, μάμα, μούτσι

:hypnotize

Με λίγα λόγια αυτό (http://www.youtube.com/watch?v=J5SNFown0fg) είναι τελικά Φινλανδικό και μεταφράζεται ως "Μάνα γκολ σοκολατένιο";:uplate:

sober
17/11/2011, 09:01
http://mikaahola.blogspot.com/

:a54: :a54: :a54: :lol: :lol:

MG-KTiNoS
17/11/2011, 13:03
Η Φινλανδία είναι δύσκολη χώρα για έλληνες και απ'ότι φαίνεται, του MG-KTiNoS δεν του έκατσε καλά. Σε προηγούμενο ποστ είναι αρκετά απόλυτος, σαν να λέμε ότι όλοι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες. Διαφωνώ.

Εν συντομία:

Κατοικώ 10,5 χρόνια τώρα εδώ, 8,5 στο Κούοπιο και 2 στο Ελσίνκι. Ήρθα στα 24 και τώρα είμαι 34. Έκανα ιδιαίτερα με μια Φινλανδέζα στην Αθήνα 2 μήνες πριν ανεβώ και έμαθα να γράφω και να διαβάζω. Μου πήρε 2 μήνες ζωής εδώ πάνω για να καταλαβαίνω τι λένε και καμιά φορά ακόμη νιώθω σαν μόγκολο όταν κολλάω σε κάποια βασικά (άσχετα που δουλεύω στα φινλανδικά εδώ και 8 χρόνια). Είναι υπερβολικά δύσκολη γλώσσα (πιο δύσκολη από τα ελληνικά) και θέλει πείσμα για να την μάθεις. Οι περισσότεροι έλληνες υποφέρουν εδώ επάνω μετά από 3-4 χρόνια και μιζεριάζουν. Η ζωή τους είναι αρκετά διαφορετική. Τα περισσότερα είναι συνήθεια που απλά πολλοί δεν θέλανε να δεχθούν ως διαφορετικά και αντιδρούν αρνητικά.

Αν δεν θες να μετακομίσεις στην Φινλανδία, η γνώμη μου είναι να μην ασχοληθείς καν με την γλώσσα. Μάθε σουηδικά που είναι πανεύκολα, αν ξέρεις αγγλικά ή γερμανικά.

Μπα δεν είναι ότι δεν μου έκατσε καλά.
Μια χαρά είναι οι άνθρωποι.
Απλά, κάποτε που το σκέφτηκα κατάληξα στο ότι θα είναι πολύ δύσκολο να προσαρμοστώ στη ζωή αυτή.
Δύσκολα αντικειμενικά, όχι υποκειμενικά.
Με τους ανθρώπους που γνωρίζω δεν έχω κανένα πρόβλημα, ούτε είχα ποτέ στο παρελθόν.
Αυτοί ίσως είχαν κάποια προβλήματα μαζί μου, γιατί δεν μπορούσαν να καταλάβουν τον δικό μου τρόπο συμπεριφοράς.
Εμείς κουβεντιάζαμε κι αυτοί στεναχωριόνταν γιατί ήταν απόλυτα πεπεισμένοι ότι τσακωνόσαστε.
Από ότι κατάλαβα ο τσακωμός εκεί είναι σοβαρή υπόθεση. Δε γίνεται για ψήλου πήδημα και δεν ξεχνιέται έτσι απλά.
Εμείς τα λόγια τα έχουμε εύκολα και το μαλάκα ψωμοτύρι.
Εκεί δεν παίζει αυτό.
Ποιος έχει δίκιο δεν ξέρω να σου πω, αλλά εγώ τους σέβομαι πάρα πολύ.
Αν μη τι άλλο είναι ο μόνος λαός που έχει μια ιστορία σχετική με τη δική μας.
Εντύπωση μου είχε κάνει ότι αυτοί οι άνθρωποι, οι φαινομενικά κρύοι, κρατάν τα πάντα μέσα τους και σε δεδομένη στιγμή το μέσα γίνεται ανυπόφορο, διαλύοντας τους…
Τέσπα να ναι καλά οι άνθρωποι γιατί σε τελική ο καθένας κουβαλάει το σταυρό του.

turogalos
17/11/2011, 13:24
Έχεις δίκιο και καλά έπραξες που δεν κάθησες εδώ, αφού αισθανόσουν έτσι.
Έχω λίγους φίλους Έλληνες που υποφέρουν όσο και να προσπαθούν να δουν τα θετικά. Και ειδικά τώρα με την παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα, συνειδητοποιήσαν ότι είναι αδύνατο και παράλογο να γυρίσουν πίσω. Αυτό τους έχει μιζεριάσει ακόμη περισσότερο.

Χάσανε κάθε ελπίδα διαφυγής....

Αν κάποιος όντως σκέφτεται να ανεβεί Φινλανδία, ας επικοινωνήσει μαζί μου με π.μ. με τυχόν ερωτήσεις.

TROOPER
18/11/2011, 08:38
........ Μάθε σουηδικά που είναι πανεύκολα, αν ξέρεις αγγλικά ή γερμανικά.

πανευκολα δεν τα λες...σαφως ευκολοτερα απο τα φιλανδικα αλλα οχι και πανευκολα...:winka:

+1000 σε ολα τα αλλα που ειπες (χωρις να εχω ζησει στη φιλανδια) :wave2:

TROOPER
18/11/2011, 08:41
...
Οι άνθρωποι πίνουν πολύ και γίνονται βίαιοι.
....

περιγραφεις αγγλους :wave2:

TROOPER
18/11/2011, 08:42
.........Αλλά να μπαίνουμε στη διαδικασία να συγκρίνουμε τη χώρα μας με τη ΣουιΑηδία ...Μη χέσω !

Δεν έχουν κάτι που ζηλεύω.

συν του οτι οταν αυτοι ανακαλυπταν το κρεας εμεις ειχαμε ηδη χοληστερινη :lol: :lol:

TROOPER
18/11/2011, 08:46
....Μουσική γλώσσα και δεν έχει ούτε μια λέξη κοινή με καμία γλώσσα!
Που?

Στη Φινλανδία.
Μόλι !
ΆΚου μόλι ???....

ασχετο ρε.επειδη δεν εχουνε κοινες λεξεις με αλλες γλωσσες δεν ειναι ''μουσικη'' γλωσσα?

υ.γ.σε ολη τη σκανδιναβια ΔΕΝ λενε ''γκολ''!
''μολ'' λενε (και μου μοιαζει πολυ με το φιλανδικο ''μολι'')

:wave2:

αρκετα σπαμαραμε ολοι μας.σορυ νικο ...:wave2:

ARISPEED1
18/11/2011, 10:04
Ολα καλά ! Αλλά ας μάθουμε τα ποσοστά κατάθλιψης του πληθυσμού , τα εργαστήρια παραγωγής αλκοόλ που εχουν στα σπίτια τους ,το ποσοστό κρατήσεων στους μισθούς ...........
Ελλάντα κ πάλι Ελλάντα εστω κ με λάντα ............

TROOPER
18/11/2011, 10:07
Αρχικά δημιουργήθηκε από ARISPEED1
Ολα καλά ! Αλλά ας μάθουμε τα ποσοστά κατάθλιψης του πληθυσμού , τα εργαστήρια παραγωγής αλκοόλ που εχουν στα σπίτια τους ,το ποσοστό κρατήσεων στους μισθούς ........... ............

αυτο λεω κι εγω.για να τα μαθετε...και μετα το ξανασυζηταμε.:wave2:

ARISPEED1
18/11/2011, 10:18
Na βλέπεις κ το πρωϊ ...........τις κοκκινομάλλες με τις χιλιάδες φακίδες κ τα χοντρόμουτρα με την ευωδία της χειροποίητης βότκας ......για να πάει καλά η μέρα ..........

TROOPER
18/11/2011, 10:21
Na βλέπεις κ το πρωϊ ...........τις κοκκινομάλλες με τις χιλιάδες φακίδες κ τα χοντρόμουτρα με την ευωδία της χειροποίητης βότκας ......για να πάει καλά η μέρα ..........

περασες τα συνορα προς τα ανατολικα.γυρνα πισω :winka:

kachius
18/11/2011, 11:12
Για τις κρατήσεις μόνο -καθώς δεν έχει νόημα να πούμε και πολλά άλλα θεωρώ- να σου πω ότι το 2004 στην ίδια πολυεθνική, ο πρώτος μισθός -καθαρά- μετά τη σχολή, στην Ελλάδα ήταν 850, και στη Φινλανδία 1900...
Το σούπερ μάρκετ στοίχιζε τα ίδια,
αυτοκίνητο δεν ήθελες,
θέρμανση 0,
"απλά" τα σπίτια ήταν κανά 200ευρω παραπάνω,
στη δουλειά (πάντα για την ίδια πολυεθνική, και δεν ήταν ντόπια)
όλες οι υπερωρίες δίνονταν (δίνονταν όμως, όχι στα λόγια μόνο) ρεπό,
άδεια καλοκαιρινή 25 μέρες και άλλες 10 περίπου χειμερινή...
και πόσα ακόμα να πώ, άσχημες φιλλανδέζες και καταθλιπτικούς φιλλανδούς θα βλέπετε όσοι δεν έχετε πάει ποτέ...

Υπάρχει βέβαια και ένα μέρος του ελληνικού -τουλάχιστον- πληθυσμού, που όπου και να πάει, πραγματικά, απλά δεν την παλεύει.
Κατανοητό εκ μέρους μου, αλλά και οι ίδιοι πρέπει να κατανοήσουν το "πρόβλημά" τους και όχι να τα ρίχνουν στην άλλη χώρα sony και ντε!

Είχα και συνάδελφο που σε 2ήμερο (δύο) ταξίδι στο Μόναχο, το πρώτο (#1) βράδυ πήγαινε στο ελληνικό εστιατόριο γιατί της έλειπε η Ελλάδα...ε, δεν ήταν στραβό το Μόναχο...

ARISPEED1
18/11/2011, 12:49
Σπούδαζα στην πρώην Δυτική Γερμανία το 1982 ........στα βόρεια ......κάτι ψιλοξέρω .....φίλτατε .....
Μήπως μπερδεύεις κ τις Φινλανδές με τις Λιθουανές ? Βιοτικό επίπεδο ειναι μόνο το οικονομικό ?
Πάντως Η Ελλαδίτσα μας ειναι ο παράδεισος της Ευρώπης παρόλα τα προβλήματα κ τα μείον.........

MG-KTiNoS
18/11/2011, 15:09
Αρχικά δημιουργήθηκε από kachius
Για τις κρατήσεις μόνο -καθώς δεν έχει νόημα να πούμε και πολλά άλλα θεωρώ- να σου πω ότι το 2004 στην ίδια πολυεθνική, ο πρώτος μισθός -καθαρά- μετά τη σχολή, στην Ελλάδα ήταν 850, και στη Φινλανδία 1900...
Το σούπερ μάρκετ στοίχιζε τα ίδια,
αυτοκίνητο δεν ήθελες,
θέρμανση 0,
"απλά" τα σπίτια ήταν κανά 200ευρω παραπάνω,
στη δουλειά (πάντα για την ίδια πολυεθνική, και δεν ήταν ντόπια)
όλες οι υπερωρίες δίνονταν (δίνονταν όμως, όχι στα λόγια μόνο) ρεπό,
άδεια καλοκαιρινή 25 μέρες και άλλες 10 περίπου χειμερινή...
και πόσα ακόμα να πώ, άσχημες φιλλανδέζες και καταθλιπτικούς φιλλανδούς θα βλέπετε όσοι δεν έχετε πάει ποτέ...

Υπάρχει βέβαια και ένα μέρος του ελληνικού -τουλάχιστον- πληθυσμού, που όπου και να πάει, πραγματικά, απλά δεν την παλεύει.
Κατανοητό εκ μέρους μου, αλλά και οι ίδιοι πρέπει να κατανοήσουν το "πρόβλημά" τους και όχι να τα ρίχνουν στην άλλη χώρα sony και ντε!

Είχα και συνάδελφο που σε 2ήμερο (δύο) ταξίδι στο Μόναχο, το πρώτο (#1) βράδυ πήγαινε στο ελληνικό εστιατόριο γιατί της έλειπε η Ελλάδα...ε, δεν ήταν στραβό το Μόναχο...

Κοίτα να δεις, δε πάει να πει ότι επειδή δεν μπορώ να προσαρμοστώ στο κλίμα έχω εγώ κάποιο πρόβλημα, ή αυτοί.
Απλά έχουμε μάθει αλλιώς.
Πχ το καλοκαίρι που πάω εκεί δεν μπορώ να κλείσω μάτι.
Είναι μέρα και δεν μπορώ.
Πήρα αυτές τις μάσκες ύπνου και με ενοχλούσαν, μου έσπαγαν τα νεύρα.
Δυο εβδομάδες μετά ήμουν ένα πτώμα.

Για χειμώνα δεν το κουβεντιάζω.
Μάη μήνα στη Ζυρίχη να χιονίζει…
Δεν το άντεχα ρε φίλε… !!!!

Τα άλλα όλα που λες μαζί σου.
Αλλά τα αντάλλαξα για το σπίτι μου, τους ανθρώπους μου και τη θάλασσα (τη νορμάλ, όχι αυτή τη Βαλτική που είναι 16 βαθμούς τον Αύγουστο)
και πρόσεξε δε λέω ότι εκεί είναι καλλίτερα ή εδώ.
Λέω ότι εδώ διάλεξα να ζήσω εγώ (χωρίς να υπολογίζω φυσικά στις τωρινές συνθήκες)

MG-KTiNoS
18/11/2011, 15:11
Αρχικά δημιουργήθηκε από TROOPER
ασχετο ρε.επειδη δεν εχουνε κοινες λεξεις με αλλες γλωσσες δεν ειναι ''μουσικη'' γλωσσα?

υ.γ.σε ολη τη σκανδιναβια ΔΕΝ λενε ''γκολ''!
''μολ'' λενε (και μου μοιαζει πολυ με το φιλανδικο ''μολι'')

αρκετα σπαμαραμε ολοι μας.σορυ νικο ...:wave2:

Έλα σπίτι ένα βράδυ να σου κάνω το τραπέζι να ακούσεις...

Η γυναίκα είναι Φινλανδέζα και μιλάει με τον Jr

κι ένα βιντεάκι
http://www.youtube.com/watch?v=gqfAibgWYt4

kachius
18/11/2011, 15:16
Κοίτα να δεις, δε πάει να πει ότι επειδή δεν μπορώ να προσαρμοστώ στο κλίμα έχω εγώ κάποιο πρόβλημα, ή αυτοί.

Ναι, "πρόβλημα" γράφω εννοώντας το διαφορετικό που λες μετά.
Καταλαβαίνω τι εννοείς και εσύ και άλλοι, απλά με ενοχλεί γιατί ορισμένοι παρουσιάζουν κάποεις χώρες
(σκανδιναβικες, Καναδά, Αυστραλία...) "χάλια μαύρα" σε σχέση με εμάς τους πολιτισμένους και "ωραίους" τύπους...

MG-KTiNoS
18/11/2011, 15:16
Αρχικά δημιουργήθηκε από TROOPER
περιγραφεις αγγλους :wave2:
Όχι περιγράφω Σκανδιναβούς!

Γκούγκλαρε

Great Nordic Biker War,

να δεις ΤΙ περιγράφω !

MG-KTiNoS
18/11/2011, 15:27
Δεν υπάρχει επί γης παράδεισος !

(αυτά είχα να πω)

DeusEx
18/11/2011, 17:42
να πω ενα προβληματισμο που μ ηρθες με βαση το θεμα...

η φινλανδια δεν ηταν ποτε ποθητο μερος, λογω συνθηκων κ θεσης, απο τα αρχαια κιολας χρονια.
δεν ηταν ποτε σε φαση αμυνας, κ να μπουκαρουν απο παντου για να τους παρουν την χωρα τους. Να την κανουν τι εδω που τα λεμε... Αν κρινω απο τους βικινγκς το αντιθετο μαλλον. Αυτο ισως τους αφησε σε μια απονηρευτη (ιδανικη κοινωνια) οπου ο ενας βασιζεται στον αλλον για την επιβίωση χωρις να υπαρχουν πολλες σκοτουρες.
Ετσι ειχαν τον χρονο κ την ανεση να εξελιχθούν χωρις πολλες επιπλοκες κ παρεμβασεις σε αυτο που ζηλευουμε ολοι σημερα.

Ενω εδω στην Ελλαδα και στα τριγυρω μεσογειακα μερη, παντα ολοι θελανε να μας τα παρουν τα παντα ολα, και ακομα συνεχιζουν (τροικα), γιατι ζηλευουν το κλιμα, την θαλασσα, την γεωγραφικη θεση, τον πολιτισμο (τον αρχαιο εννοω εννοειται!) ...

Λογικο δεν ειναι με τοση δολιοφθορα κ σαμποταζ, ασταματητη επιθεση απο παντου, Περσες, Τουρκους, Γερμανους, Ιταλους, και πλεον σύσσωμους Ευρωπαιους, να εχουμε καταντησει να ειμαστε ενα κρατος απανθρωπο, πονηρεμενο, που ο καθενας κοιταει μονο την παρτη του (απομειναρι των του ενστικτου επιβιωσης παλιοτερων εποχων), της λαμογιας (εγω ζω εσυ πεθαινεις) και της απανθρωπιας?

Εχθροι απο παντου, μηδαμινος χρονος ουσιαστικής εξέλιξης. Σαν ενα ματσο μυρμιγκια ειμαστε που τους χαλας την φωλια κ την ξαναχτίζουν κ μετα την ξαναχαλας κ παει λεγοντας...

Η για να το κανω πιο σαφες, σαν ενα ματσο τερμιτες καλυτερα, που ειναι κ τυφλοι, και δεν εχουν ιδεα απο που τους ερχεται ...

Cpt. Haddock
18/11/2011, 17:46
Αρχικά δημιουργήθηκε από DeusEx
[...]η φινλανδια δεν ηταν ποτε ποθητο μερος, λογω συνθηκων κ θεσης, απο τα αρχαια κιολας χρονια.
δεν ηταν ποτε σε φαση αμυνας, κ να μπουκαρουν απο παντου για να τους παρουν την χωρα τους. [...]

Οχι ακριβως

http://en.wikipedia.org/wiki/Finlandization

:winka:

p@nos
18/11/2011, 18:21
re paidia pigede eki pano na doyme poso 8a adeksete :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

blueangel
18/11/2011, 18:22

Εν συντομία:

+πάρα πολλά!!!!

Το προηγούμενο καλοκαίρι που φτάσαμε με την παρέα μου Nordkapp στην επιστροφή για Αθήνα και συγκεκριμένα στο Ροβανιέμι σε ένα Mc που κάτσαμε για φαγητό Ασιάτης γύρω στα 25 που μας άκουσε να μιλάμε ελληνικά μας χαιρέτησε στη γλώσσα μας και πιάσαμε την κουβέντα.Μίλαγε απίστευτα καλά ελληνικά γιατί έμεινε Θεσσαλονίκη με δουλειές του ποδαριού κανα 2 χρόνια περιμένοντας την πολυπόθητη κάρτα παραμονής στην Ελλάδα που λατρεύει και ποτέ δεν κατάφερε να την πάρει...
Ενας φίλος του είπε για τη Φιλανδία και παράνομα πέρασε τα σύνορα και έφτασε μέχρι εκεί πέρα...Η χώρα αυτή όχι μόνο τον κράτησε αλλά τον ενέταξε σε πρόγραμμα εκμάθησης της γλώσσας και του πληρώνει διατροφή και ενοίκιο διαμονής αντί του ποσού των 800 ευρώ μηνιαίως!!!
Ο ίδιος βέβαια προσπαθεί ακόμη να προσαρμοστεί μας είπε το πόσο δύσκολη είναι η γλώσσα αλλά και η αντιμετώπιση των ξένων εκει απο τους ντόπιους ειδικά αν δεν τους μιλάς φιλανδικά...

TROOPER
19/11/2011, 11:20
Όχι περιγράφω Σκανδιναβούς!

Γκούγκλαρε

Great Nordic Biker War,

να δεις ΤΙ περιγράφω !

αυτο δεν ειναι ενδειξη οτι αμα πιουνε γινονται βιαιοι.

TROOPER
19/11/2011, 11:22
Έλα σπίτι ένα βράδυ να σου κάνω το τραπέζι να ακούσεις...

Η γυναίκα είναι Φινλανδέζα και μιλάει με τον Jr

κι ένα βιντεάκι
http://www.youtube.com/watch?v=gqfAibgWYt4

αβεκ πλεζιρ !!!!:beer: :beer:

Nikoskazer2000
21/11/2011, 21:55
Χιούβα γιόλουα
(καλά Χριστούγεννα)

Που?

Στη Φινλανδία.
Μόλι !
ΆΚου μόλι ???

Στη Φινλανδία, άιτι...

Περί γούστου...
Κουβέντα.

Σ' ευχαριστώ αλλα μου πέφτεις κάπως μακριά, κανόνισα μέσω γνωστού για κάποια ιδιαίτερα εδω στα Χανιά. Θα ξεκινήσω και βλέπουμε αν θα τα καταφέρω.

Nikoskazer2000
21/11/2011, 22:05
Παιδιά ΔΕ φεύγω λέμε για μετανάστης!!! :lol:

Απλά θέλω να μάθω τη γλώσσα και τίποτα παραπάνω.
Ευχαριστώ για τον επικοδομητικό διάλογο.

nikos_abel
22/11/2011, 08:48
Αρχικά δημιουργήθηκε από Nikoskazer2000
Παιδιά ΔΕ φεύγω λέμε για μετανάστης!!! :lol:

Απλά θέλω να μάθω τη γλώσσα και τίποτα παραπάνω.
Ευχαριστώ για τον επικοδομητικό διάλογο.

Καλό δρόμο :rotflmao:

DAYMAN
22/11/2011, 08:56
Η κατάθλιψη ειναι μολις δίπλα.

turogalos
22/11/2011, 09:03
Ολα καλά ! Αλλά ας μάθουμε τα ποσοστά κατάθλιψης του πληθυσμού , τα εργαστήρια παραγωγής αλκοόλ που εχουν στα σπίτια τους ,το ποσοστό κρατήσεων στους μισθούς ...........
Ελλάντα κ πάλι Ελλάντα εστω κ με λάντα ............

Δυστυχώς, όπως είπαν και κανά δυο πιο πάνω, η εικόνα που έχεις για την Φινλανδία είναι λανθασμένη και μάλλον βασισμένη σε στερεότυπα που απλά δεν ισχύουν.

Τα ποσοστά κατάθλιψης είναι όντως υψηλά, σε κάποιες περιπτώσεις έχει να κάνει με την ιδιοσυγκρασία και τον κλειστό τους χαρακτήρα, και άλλες με τον κύκλο των εποχών. Είναι αρκετά σκοτεινά εδώ από το Νοέμβριο εώς και τον Ιανουάριο και σε βαράει για τα καλά αν δεν το προσέξεις! :hypnotize

Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στα εργαστήρια αλκοόλ, δεν ζούμε στην ποτοαπαγόρευση του '20.....

Άκου για τους μισθούς και τους φόρους/κρατήσεις:

Ανάλογα με τα ετήσια έσοδά σου, έχεις και το ανάλογο ποσοστό. Εγώ έχω μεικτό μισθό 2277€ τον μήνα σε Helpdesk/IT service ενός πολυτεχνείου και ποσοστό 22%. Με κάποιες άλλες κρατήσεις για σύνταξη κτλ κτλ, καθαρά έρχονται γύρω στα 1600+ τον μήνα.

Το ενοίκιο μπορεί να είναι πιο ακριβό ΑΛΛΑ εγώ ΔΕΝ πληρώνω κοινόχρηστα. Η θέρμανση είναι δεδομένο αγαθό. Αν δεν ζεσταθεί το σπίτι, θα πεθάνεις από το κρύο, σωστά;
Νερό πληρώνω ανά κάτοικο/μήνα. Είμαστε τέσσερις και πληρώνουμε 8€/άτομο/μήνα.
Ρεύμα για μια τετραμελής οικογένεια με 82τμ διαμέρισμα, με έξτρα κατάψυξη, υπολογιστή, ηλ.σάουνα (2 φορές τον μήνα-δεν τρελένομαι), ένα φαγητό σε φούρνο την ημέρα κ.α. πληρώνω 200-300€/τετράμηνο(δεν θυμάμαι ακριβώς).
Πάρκιν κλειστό για το αυτοκίνητο 21€/μήνα. Σε θέση στην αυλή πάει 17€.

Κινητό τηλέφωνο:

Μηνιαίο πάγιο: 0,69€
Κλήσεις προς όλα τα κινητά: 0,069€/λεπτό
Μυνήματα προς όλα τα κινητά: 0,069€/λεπτό
Απεριόριστο ίντερνετ 512/128: 4,9€/μήνα (ακούω ιντερνετικό ράδιο Best 92,6 με γύρω στο 1GB/μήνα)

Ο παιδικός των παιδιών κοστίζει 210€/παιδί/μήνα. Φροντίζει να τους δίνει χορτοφαγικό φαγητό κάθε μέρα, μιας και δεν τρώμε κρέας (όχι, ούτε κοτόπουλο! όχι, δεν πεινάω όταν δεν τρώω κρέας!)

Γέμισα το αυτοκίνητο χθες με αμόλυβδη 1,489€/λίτρο.
Είναι δίλιτρο και πληρώνω 120€ τον χρόνο τέλη κυκλοφορίας.

Δεν έχουμε διόδια αλλά ούτε λακούβες και δρόμους γυαλί/καρμανιόλες.

Μην αναφερθώ ΚΑΝ στην ιατρική περίθαλψη!

Κτλ κτλ.

Η ζωή δεν είναι σαν την Ελλάδα εδώ, το γνωρίζω. Αλλά το έχω συνειδητοποιήσει και δεχθεί. Προτιμώ ειλικρινά να ζω και να δίνω ποσοστό των εσόδων μου σε ένα κράτος που δεν θα με αφήσει να μείνω στον δρόμο παρά κάπου που το μέλλον μου είναι αβέβαιο. Μου αρέσει η ασφάλεια που μου παρέχει το σύστημα και φροντίζω να μην καταρεύσει. Θέλω να τα παιδιά μου να πάνε εδώ σχολείο και όχι στα σχολεία που πήγα εγώ και προσπαθούσαν να μου μάθουν παπαγαλία τα μαθήματα. Και άλλα πολλά...

Cpt. Haddock
22/11/2011, 10:00
:sad:

turogalos
22/11/2011, 10:19
Αρχικά δημιουργήθηκε από Cpt. Haddock
:sad:

Δεν μου αρέσουν οι συγκρίσεις αλλά όλο εκεί καταλήγουμε. Δεν έρχομαι στην Ελλάδα για διακοπές και βρίζω τους πάντες και τα πάντα και όταν είμαι επάνω αλλάζω το τροπάρι και τα συγκρίνω όλα με την υπέροχη Ελλάδα.
Προσπαθώ να αγοράζω πάντα ελληνικά και ντόπια φινλανδικά προϊόντα όταν είμαι εδώ κι ας κοστίζουν λίγο παραπάνω. Την αγαπάω την Ελλάδα και τα Πατήσσια που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Αλλά δεν είναι έτοιμη να με δεχθεί και την απολαμβάνω μόνο 2-3 βδομάδες τον χρόνο.

takis-kk
22/11/2011, 10:49
... κακή παιδεία και διαφθορά πάνε χέρι- χέρι.

Εγώ θα μείνω σ`αυτό!

Που δεν είναι Φινλανδικό αλλά το πιστεύουν και το διδάσκονται!

chriscrypton
12/12/2011, 02:51
Open your mind..