PDA

View Full Version : Το Γνωστό Σύμπαν

tamar
07/12/2011, 20:47
http://www.physics4u.gr/blog/?p=4296

Operater
07/12/2011, 21:22
Πόσο μικροί είμαστε...

Giorgos19
07/12/2011, 21:25
Απλά μαγεία!!!

:beer: :beer: :beer: :beer:

Giorgos19
07/12/2011, 21:31
Αρχικά δημιουργήθηκε από Operater
Πόσο μικροί είμαστε...

Και ταυτόχρονα πόσο μεγάλοι, θα πρόσθετα.:winka:

SoulGR
07/12/2011, 21:50
ωραιο το βιντεακι!
αν εχετε χρονο δειτε και αυτο (http://www.youtube.com/watch?v=P-jQUHUF1MU&feature=related) :wave2:

antsoar
07/12/2011, 23:46
Μαγικό :eyepop: :beer: :beer: :beer:

nikos_abel
08/12/2011, 07:53
Χωρίς να μπούμε (ακόμη) σε βαθύτερες φιλοσοφικές αναζητήσεις,
μόνο το γεγονός ότι ακόμη και στη κοντινή γειτονιά μας αυτό που
βλέπουμε είναι ένα παρελθόν που δεν υπήρχε καν ο άνθρωπος...

Giorgos19, καθόλου μεγάλοι. Ουσιαστικά (ως υλικά όντα τουλάχιστον) απολύτως τίποτα.

Sir Eater
08/12/2011, 08:38
Και δυστυχώς ακόμα μερικοί άνθρωποι πιστεύουν οτι είμαστε μόνοι μας σε αυτή την έκταση... :a31:

nikos_abel
08/12/2011, 08:43
Αρχικά δημιουργήθηκε από Sir Eater
Και δυστυχώς ακόμα μερικοί άνθρωποι πιστεύουν οτι είμαστε μόνοι μας σε αυτή την έκταση... :a31:

Η μοναξιά δεν είναι κακό πράγμα. Κι εσύ το λες, αν δεν είσαι μόνος πως θα :a31:

:lol: :rotflmao: :lol: :rotflmao:

Sir Eater
08/12/2011, 09:04
Αρχικά δημιουργήθηκε από nikos_abel
Η μοναξιά δεν είναι κακό πράγμα. Κι εσύ το λες, αν δεν είσαι μόνος πως θα :a31:

Έχεις τα δίκια σου κι εσυ, αλλά δεν είναι καλύτερα οταν έχεις και παρέα...? ;)

Αρκεί να μην έχει πλοκάμια στα μούτρα...!!!:dizzy: :lol: :lol: :lol:

nikos_abel
08/12/2011, 09:15

Χμ. Κίνκυ!

Allst@rf
08/12/2011, 10:51

:lol: :lol:

nikos_abel
08/12/2011, 10:56
Έχω και χωρίς πλοκάμια.

Απλά είναι λίγο "φτιαγμένη" από χειρούργους

241503

DimChios
08/12/2011, 11:00
Αρχικά δημιουργήθηκε από Operater
Πόσο μικροί είμαστε...

...ένας κόκος άμμου στην έρημο Σαχάρα η γή μας...

:hypnotize :alien:

nikos_abel
08/12/2011, 11:26
Αρχικά δημιουργήθηκε από DimChios
...ένας κόκος άμμου στην έρημο Σαχάρα η γή μας...

:hypnotize :alien:

Και να φανταστείς ότι η αναλογία σου έίναι άστοχη και μας κάνει και τεράστιους....

και δυο άλλα.

Το ένα πιο κατανοητό

The earth in perspective (http://www.youtube.com/watch?v=OPvofja3Few)

και το αγαπημένο μου

Scale of the universe για να παίξετε (http://scaleofuniverse.com/)

SoulGR
08/12/2011, 13:46
και το αγαπημένο μου

εχει και χορδες:a08: :a08:

αλλα το ηλεκτρονιο γτ 10^(-18) ?:look:

Giorgos19
08/12/2011, 15:50
Χωρίς να μπούμε (ακόμη) σε βαθύτερες φιλοσοφικές αναζητήσεις,
μόνο το γεγονός ότι ακόμη και στη κοντινή γειτονιά μας αυτό που
βλέπουμε είναι ένα παρελθόν που δεν υπήρχε καν ο άνθρωπος...

Giorgos19, καθόλου μεγάλοι. Ουσιαστικά (ως υλικά όντα τουλάχιστον) απολύτως τίποτα.

Το μεγάλοι που είπα δεν είχε χωρική έννοια.Έχει επικρατήσει σε τέτοιου είδους βίντεο να μένει στην απέξω κάτι που ναι μεν είναι εκεί, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να φάνει. Και αυτό είναι το μεγαλείο του ανθρώπινου μυαλού.

nikos_abel
08/12/2011, 21:10
Αρχικά δημιουργήθηκε από Giorgos19
Το μεγάλοι που είπα δεν είχε χωρική έννοια.Έχει επικρατήσει σε τέτοιου είδους βίντεο να μένει στην απέξω κάτι που ναι μεν είναι εκεί, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να φάνει. Και αυτό είναι το μεγαλείο του ανθρώπινου μυαλού.

Το κατάλαβα Γιώργη και η άποψή μου παραμένει η ίδια.

Περισσότερα μόλις βρω χρόνο (σχετικό αυτό :lol: )

Giorgos19
08/12/2011, 23:04
Το κατάλαβα Γιώργη και η άποψή μου παραμένει η ίδια.

Περισσότερα μόλις βρω χρόνο (σχετικό αυτό :lol: )

:beer: :beer: :beer:

el_hymador
09/12/2011, 00:21
Το σημαντικο προς το παρον ειναι να κατανοησουμε την ασυμαντοτητα μας. Θα μας βοηθησει ολους να κουλαρουμε. :smokin:
Εκτος αυτου, η γνωση μας για τι συμπαν οριζεται (και περιοριζεται) απο τη φυση μας και αυτη ειναι πεπερασμενη. Αρχη, μεση και τελος. Ακομα και σε αυτο το τομεα, στο να κατανοησουμε δηλαδη κατι εξω και υπερανω απο εμας, δρουμε -μ@λ@κωδως- ανθρωποκεντρικα. Ισως αν ξεπερασουμε τη φθαρτη και υλικη υποσταση μας θα καταλαβουμε τι παιζει... και οταν λεω υλικη υποσταση δεν εννοω μονο το οτι ειμαστε ενωσεις ανθρακα και κυτταρα. Εννοω οτι ισως να μην αρκουν οι θετικες επιστημες, αλλα μια διαφορετικη συνειδησιακη κατασταση και μια νεα πνευματικοτητα. Στην τελικη μπορει να μη χρειαζεται να ερμηνευσουμε το συμπαν μονο με μαθηματικες εξισωσεις, αλλα να το νιωσουμε και να το αισθανθουμε. Ειναι σαν να σου περιγραφει το σεξ ο Ασκητης. Αυθεντια, δε λεω, αλλα αμα δεν το καμνεις εσυ ο διος ρε φιλε, τι να καταλαβεις; Θα μου πεις και τι να κανω ρε μεγαλε; Να παρω πεντε δοκτορα στην αστροφυσικη; Οχι ρε, γιατι μηπως οταν κουτουπωσες πρωτη φορα ηξερες για τη λιμπιντο και για τη Φροϋδικη θεωρια,για το συμπαθητικο νευρικο συστημα, για τις ορμονες κτλ-κτλ; Τσου! Αλλα την εκανες τη δουλεια σου... οποτε μη μου λες μ@λ@κιες... expand your mind (δεν ειναι απαραιτητα τα ναρκωτικα για αυτο)

υ.γ. Παρ΄ολο που με θρησκειες και ορθοδοξιες εχω τσακωθει, καπου ειχα διαβασει ενα πολυ ωραιο που ειχε πει ενας μοναχος: "Απ το κελι μου ακουω τις τροχιες των πλανητων"... ε αυτος ο τυπος ειμαι σιγουρος οτι ειχε καταλαβει πολυ περισσοτερο συμπαν απ ολους μας! :winka:

nikos_abel
09/12/2011, 06:02
Αρχικά δημιουργήθηκε από el_hymador
Το σημαντικο προς το παρον ειναι να κατανοησουμε την ασυμαντοτητα μας. Θα μας βοηθησει ολους να κουλαρουμε. :smokin:
Εκτος αυτου, η γνωση μας για τι συμπαν οριζεται (και περιοριζεται) απο τη φυση μας και αυτη ειναι πεπερασμενη. Αρχη, μεση και τελος. Ακομα και σε αυτο το τομεα, στο να κατανοησουμε δηλαδη κατι εξω και υπερανω απο εμας, δρουμε -μ@λ@κωδως- ανθρωποκεντρικα. Ισως αν ξεπερασουμε τη φθαρτη και υλικη υποσταση μας θα καταλαβουμε τι παιζει... και οταν λεω υλικη υποσταση δεν εννοω μονο το οτι ειμαστε ενωσεις ανθρακα και κυτταρα. Εννοω οτι ισως να μην αρκουν οι θετικες επιστημες, αλλα μια διαφορετικη συνειδησιακη κατασταση και μια νεα πνευματικοτητα. Στην τελικη μπορει να μη χρειαζεται να ερμηνευσουμε το συμπαν μονο με μαθηματικες εξισωσεις, αλλα να το νιωσουμε και να το αισθανθουμε. Ειναι σαν να σου περιγραφει το σεξ ο Ασκητης. Αυθεντια, δε λεω, αλλα αμα δεν το καμνεις εσυ ο διος ρε φιλε, τι να καταλαβεις; Θα μου πεις και τι να κανω ρε μεγαλε; Να παρω πεντε δοκτορα στην αστροφυσικη; Οχι ρε, γιατι μηπως οταν κουτουπωσες πρωτη φορα ηξερες για τη λιμπιντο και για τη Φροϋδικη θεωρια,για το συμπαθητικο νευρικο συστημα, για τις ορμονες κτλ-κτλ; Τσου! Αλλα την εκανες τη δουλεια σου... οποτε μη μου λες μ@λ@κιες... expand your mind (δεν ειναι απαραιτητα τα ναρκωτικα για αυτο)

υ.γ. Παρ΄ολο που με θρησκειες και ορθοδοξιες εχω τσακωθει, καπου ειχα διαβασει ενα πολυ ωραιο που ειχε πει ενας μοναχος: "Απ το κελι μου ακουω τις τροχιες των πλανητων"... ε αυτος ο τυπος ειμαι σιγουρος οτι ειχε καταλαβει πολυ περισσοτερο συμπαν απ ολους μας! :winka:

Πάλι κοιμόσουν σε σλίπινγκ μπάγκ πάνω στο λόφι ακούγοντας Rich ;:lol:

chr1s_86
09/12/2011, 22:37

και το αγαπημένο μου

Πολύ ωραίο...

Βέβαια μου θύμισε μια απορία που είχα από παλιά...

Αν πας τέρμα δεξιά βλέπεις τα "όρια" του σύμπαντος...

Εγώ ρωτάω τι υπάρχει ΠΙΟ ΠΕΡΑ;

Κάποιος μου είχε πει ότι το σύμπαν εξαπλώνεται... ΠΟΥ;

Ή είναι τόσων ετών...

ΠΡΙΝ, τι υπήρχε;

Μήπως τα μεγέθη είναι ασύλληπτα να τα κατανοήσω ή έχω ελλιπή γνώση στο αντικείμενο;

:)

SoulGR
09/12/2011, 22:54
Αρχικά δημιουργήθηκε από chr1s_86

ή έχω ελλιπή γνώση στο αντικείμενο;

οχι καμια σχεση....κανεις δεν μπορει να σου απαντησει αυτες τις ερωτησεις γτ απλα δεν ξερουμε

απο εικασιες αρκετες....αλλα ειναι μικρο ακομα το μυαλο του ανθρωπου...ισως καποια στιγμη στο μελλον :alien:

Nikoskazer2000
10/12/2011, 00:31
Πολύ ωραίο...

Ή είναι τόσων ετών...

ΠΡΙΝ, τι υπήρχε;

Μήπως τα μεγέθη είναι ασύλληπτα να τα κατανοήσω ή έχω ελλιπή γνώση στο αντικείμενο;

Κάνεις επιστήμονας δεν έχει βρεί απάντηση σ' αυτά τα ερωτήματα. Εδω ο Πατέρας ο Steven Hawking κι' έκαψε φλάντζα απο την πολύ σκέψη.
Και "ναι", είμαστε εξαιρετικά κοντόφθαλμοι για να αντιληφθούμε την έννοια του σύμπαντος.

Ούτε καν κι' αυτοί που "πήγαν εκεί που δεν πήγε κανένας αλλος" δεν τα κατάφεραν. :lol:

241666

devil's animal
10/12/2011, 00:38
και μετα μου λετε οτι με τοση απεραντοσυνη δεν μπορει να υπαρξει αλλη μορφη ζωης το ιδιο ανεπτυγμενη ή και περισσοτερο απο την δικια μας....

ρε εγω πιστευω στους εξωγηϊνους και ας μην τους εχω δει...:uplate: :hypnotize :eyepop:

:lol: :lol: :lol:

SoulGR
10/12/2011, 03:16
Αρχικά δημιουργήθηκε από devil's animal
και μετα μου λετε οτι με τοση απεραντοσυνη δεν μπορει να υπαρξει αλλη μορφη ζωης το ιδιο ανεπτυγμενη ή και περισσοτερο απο την δικια μας....

ρε εγω πιστευω στους εξωγηϊνους και ας μην τους εχω δει...:uplate: :hypnotize :eyepop:

λαμβάνωντας υπ όψιν την ανθρώπινη ιστορία....να εύχεσαι να μην τους δεις:winka:

πάντως είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν μορφές ζωής σε άλλους πλανήτες...αν θα είναι σαν βακτήρια ή σαν φάλαινες λίγη σημασία έχει....

John Steed
10/12/2011, 08:34
Αρχικά δημιουργήθηκε από SoulGR
πάντως είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν μορφές ζωής σε άλλους πλανήτες...αν θα είναι σαν βακτήρια ή σαν φάλαινες λίγη σημασία έχει....

Ή αν θα είναι βακτήρια μεγάλα σαν φάλαινες, λίγη σημασία έχει... :hypnotize

:lol: :lol:

Φυσικά και δεν είμαστε μόνοι μας και φυσικά δεν είμαστε τίποτα...

Είμαστε μια τυχαία σπίθα στο συνεχές, μια που ανάβει και μια που σβήνει σχεδόν ακαριαία.

Μπροστά στην ηλικία του σύμπαντος ή ακόμη και στην ηλικία του πλανήτη, είμαστε μια τιποτένια συνειδητότητα η οποία σε λίγο καιρό θα δώσει τη θέση της σε μια άλλη, όχι απαραίτητα στο ίδιο σύστημα....

Όλα αυτά που έχουμε "επιτύχει", σίγουρα τα έχουν επιτύχει και άλλοι πριν από εμάς, και θα τα επιτύχουν και άλλοι
μετά από εμάς.

Giorgos19
10/12/2011, 09:25
Πολύ ωραίο...

Ή είναι τόσων ετών...

ΠΡΙΝ, τι υπήρχε;

Απολύτως τίποτα και όταν λέω τίποτα, το εννοώ με την πλήρη έννοιά του! Και ένας σκληροπυρηνικός φυσικός-μαθηματικός-κοσμολόγος κλπ θα σου απαντούσε πως απο την στιγμή που δεν υπήρχε καν ο χώρος και ο χρόνος δεν με αφορούν καθόλου τέτοιες ερωτήσεις- μπαίνουν στα χωράφια της φιλοσοφίας.
Εδώ που τα λέμε βέβαια, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αποκομίσουμε πληροφορίες ΑΚΡΙΒΩΣ για την στιγμή της Μεγάλης Έκρηξης (υποθέτοντας βέβαια ότι αυτή είναι η σωστή κοσμολογική αρχή), πόσο μάλλον για το τί υπήρχε πριν από αυτήν (και κατα συνέπεια και στα σημεία που δεν έχει φτάσει ακόμα το σύμπαν). Για περισσότερες πληροφορίες πάνω σε αυτό googlαρε Planck time - Planck epoch.

:beer:

g_pal80
10/12/2011, 09:51
νιωθεις μηδενικο...

DrBig
10/12/2011, 10:15
ΥΓ
Οι ερωτησεις, οσο βαρυγδουπα φιλοσοφικες κι αν ακουγονται, δεν ειναι τιποτα αλλο απο συνθεσεις υποκειμενισμου, οφειλομενο στη χρηση ενος περιγραφικου εργαλειου που λεγεται γλωσσα. Garbage in, garbage out.

Ας μου πει καποιος πχ, τι σημαινει 'υπαρχει'

Σ'αυτο το κατα τ'αλλα υπεροχο πλην ομως εξ'ορισμου αυτο-περιορισμενο παιχνιδι, συμμετεχουν και ολες οι φυσικες επιστημες. Με αλλα λογια μην περιμενετε απο τον Χωκινγκ να σας πει για το Συμπαν. Αυτο που θας σας πει με ενδεχομενως απολυτη ακριβεια, ειναι το τι κανει ο Γιαννης το κουαρκ, υπο την επιδραση του Μητσου του κβαντικου πεδιου. Αλλα τοσο ο Γιαννης, οσο και ο Μητσος, υπαρχουν στο επιπεδο του εκφαινομενου και οχι στην παραγουσα διασταση αυτη για την οποια δεν υπαρχει αισθητηριο οργανο (ακομα). Για παραδειγμα, ειναι σαν να αποκτουνε συνειδηση τα πιξελ της οθονης ενος υπολογιστη και να προσπαθουν να καταλαβουν τον κοσμο του βιντεοπαιχνιδιου στο οποιο υπαρχουν μεσω των αλληλοσυσχετισεων τους. Το παιχνιδι ομως παιζεται στον επεξεργαστη ;)

Μονο ο εαυτος σας θα σας 'πει' για θεματα ουσιας, κι αυτο που θα 'ακουσετε', εξ'ορισμου δεν θα μπορειτε ποτε να το μεταφερετε λεκτικα και σε κανεναν αλλον, διοτι ειναι θεμα συναισθησης και οχι γλωσσας. Τοσο απλα.

Η ανθρωπινη νοηση μπορει να 'αγγιξει' πολυ περισσοτερες πτυχες του συμπαντος απ'οσες νομιζετε. Ο καθενας το μπορει, αρκει να το θελει με καυλα και να ειναι προετοιμασμενος να απωλεσει παγιωμενες αντιληψεις στο βαθμο που να αισθανθει καποια στιγμη οτι το εδαφος χανεται κατω απ'τα ποδια του, ακομη και η ιδια του η αισθηση ταυτοτητας. Απλα αυτη η 'νοηση' στην οποια αναφερομαι δεν εχει γλωσσα και λεξεις.

Ειμαστε ολοι εκει, ανα πασα στιγμη, καθε φακιν δευτερολεπτο. Το γλωσσικο κοματι του μυαλου μας στο οποιο επικεντρωνουμε την αισθηση υπαρξης μας, μας εμποδιζει, απλα και μονο γιατι υπαρχει ενας συνεχης 'θορυβος' λεκτικης σκεψης.

Αυτο που μια ολοκληρη κουλτουρα επιστημης θεωρει ως ευσεβη ποθο καποτε να κατακτησει, ειναι εδω, μεσα μας, τωρα!

John Steed
10/12/2011, 10:44
Αρχικά δημιουργήθηκε από DrBig
Το γλωσσικο κοματι του μυαλου μας στο οποιο επικεντρωνουμε την αισθηση υπαρξης μας, μας εμποδιζει, απλα και μονο γιατι υπαρχει ενας συνεχης 'θορυβος' λεκτικης σκεψης.

Ναι ρε γμτ.... :(

DrBig
10/12/2011, 11:05
Αρχικά δημιουργήθηκε από John Steed
Ναι ρε γμτ.... :(

ψτττ!

Ενα, το καταλαβαινεις οτι ετσι γινεται

Δυο, το αποδεχεσαι οτι ετσι ειναι

Τρια, γελας μαζι του/σου, γιατι ετσι ειναι, δεν ειναι καταρα, ουτε ευχη, απλα μια οπτικη

Τεσσερα, θελεις κατι να αλλαξεις, αλλα υπαρχει μια ευαισθητη εσωτερικη ισορροπια σε αυτο το θελω. Αφουγκραζεσαι τον εαυτο σου, τι δονησεις σου δημιουργει αυτο το 'θελω'? Ειναι αδηφαγο θελω, ειναι το θελω που θελει να αποδειξει κατι, υπαρχει σαρδονιο χαμογελο σε αυτο το θελω? Βρες το ειδος του θελω που θελεις, ανα πασα στιγμη. Υπαρχει χωρος για ολα τα θελω, αλλα το αποτελεσμα εξαρταται απο την επιλογη.

Απο το πεντε μεχρι το απειρο ειναι πλεον θεμα χρονου :)

Ειμαστε μαστορες σε αυτη την τεχνικη, διοτι την ασκουμε συνεχεια ετσι κι αλλιως. Απλα δεν το συνειδητοποιουμε οτι το κανουμε. Τωρα ας δοκιμασουμε να το κανουμε με συνειδηση.

chr1s_86
10/12/2011, 13:39
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις :)

NikosKK
10/12/2011, 14:04

Το γλωσσικο κοματι του μυαλου μας στο οποιο επικεντρωνουμε την αισθηση υπαρξης μας, μας εμποδιζει, απλα και μονο γιατι υπαρχει ενας συνεχης 'θορυβος' λεκτικης σκεψης.

Απορία: Αν πες συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως άνθρωποι για εκατομμύρια ακόμα χρόνια δεν υπάρχει πιθανότητα μια πιο πολύπλοκη και εξελιγμένη γλώσσα να μπορέσει να εξηγήσει πολύ περισσότερα απο όσα οι σημερινές γλώσσες;η ότι και να κάνουμε θα παραμένει ανούσιο μπλα μπλα;

DrBig
10/12/2011, 19:32
Αρχικά δημιουργήθηκε από NikosKK
Απορία: Αν πες συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως άνθρωποι για εκατομμύρια ακόμα χρόνια δεν υπάρχει πιθανότητα μια πιο πολύπλοκη και εξελιγμένη γλώσσα να μπορέσει να εξηγήσει πολύ περισσότερα απο όσα οι σημερινές γλώσσες;η ότι και να κάνουμε θα παραμένει ανούσιο μπλα μπλα;

Δεν εχω ιδεα! Παντως δεν θεωρω οτι η γλωσσα ειναι ανουσιο μπλα μπλα, σε καποια πραγματα ειναι εκπληκτικη, παραγει πραγματικοτητα, σε καποια αλλα ομως, οπως αυτα που συζηταμε εδω, ειναι ανεπαρκης.
Νομιζω ομως, οτι σε οτι εχει να κανει με το 'απειρο' η οπως αλλιως το λεμε, η ουσια βρισκεται σε δονησεις και την συναισθηση τους, και η γλωσσα θα ειναι παντα μεταφραση. Παραδειγμα η μουσικη, ακριβως το ιδιο πραγμα. Η μουσικη δε χρειαζεται γλωσσα για να περιγραφει, γιατι ειναι ηδη γλωσσα. Απλα ειναι αντιληπτη απο αλλα κεντρα του εγκεφαλου.
Οποτε νομιζω οτι στο μελλον αν κατι καιριο συμβει, αυτο θα ειναι μαλλον η απουσια για αναγκη γλωσσας, παρα μια πιο εξελιγμενη φιλοσοφικα γλωσσα.

nikos_abel
10/12/2011, 20:09
Παραδειγμα η μουσικη, ακριβως το ιδιο πραγμα. Η μουσικη δε χρειαζεται γλωσσα για να περιγραφει, γιατι ειναι ηδη γλωσσα. Απλα ειναι αντιληπτη απο αλλα κεντρα του εγκεφαλου.

Κορυφαίο παράδειγμα, καθώς η μουσική και η αντιληπτική μας ικανότητα για αυτή αποτελείται από δονήσεις.
Η δύναμή της, ακόμη και κυρίως όταν δεν περιορίζεται από τις λέξεις που αποτελούν τους στίχους, είναι
τρομερή στη μεταφορά συναισθημάτων.
Τώρα βέβαια, τα συναισθήματα πάλι δεν είναι παρά μια άλλη "ανθρώπινη" (δεν εξαιρώ τα ζώα κλπ) "κυμματική" πραγματικότητα.

Αλλά ας μιλήσει ένα εντελώς απλούστατο παράδειγμα για το τι είναι ικανή να πει :

Το απλούστερο παράδειγμα που μπορώ να σκεφτώ (http://www.youtube.com/watch?v=stCKjZniMsQ&feature=related)

John Steed
10/12/2011, 20:33
Αρχικά δημιουργήθηκε από NikosKK

Όχι, δεν υπάρχει. Η γλώσσα είναι απόρροια την κοινωνίας μέσα στην οποία ζει (η γλώσσα), χρησιμοποιείται και αναπτύσσεται...

Η γλώσσα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται μαζί με την κοινωνία που την χρησιμοποιεί.

Πάρε για παράδειγμα τη συσκευή fax. Όταν ήλθε πλέον στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε και η λέξη που το χαρακτηρίζει, το διαφοροποιεί και το οριοθετεί: Τηλεομοιότυπο.

Πάρε τώρα για παράδειγμα τους Αβορίγινες στην Αυστραλία, οι οποίοι είχαν μια πλούσια γλώσσα, με πολλές λέξεις και εκφράσεις, αλλά μια λέξη έλειπε από το λεξιλόγιό τους, ακριβώς επειδή δεν είχαν απολύτως καμία πρακτική εφαρμογή της έννοιας της λέξης αυτής: Ιδιοκτησία.

Αυτό που θέλω να πω, είναι πως η εξελιγμένη γλώσσα προϋποθέτει εξελιγμένη κοινωνία η οποία την έχει ανάγκη και την χρησιμοποιεί.

Πρέπει πρώτα να υπάρξει η ανάγκη για έκφραση και μετά θα έρθει ο τρόπος της έκφρασης.

Αν δεν ξέρεις τι θέλεις να εκφράσεις ή τι θέλεις να περιγράψεις και το αγνοείς πλήρως, το ίδιο θα κάνει και η γλώσσα (σαν γλωσσικό εργαλείο)

Και για να συνεχίσω το παράδειγμα του Big, πρώτα ανακαλύφθηκε πως μια χορδή βγάζει ήχο και μετά δημιουργήθηκε η γλώσσα που περιγράφει τον ήχο αυτό, τον εντάσσει σε ένα πλαίσιο, τον απλοποιεί και τον συνθέτει...

SoulGR
10/12/2011, 20:53
Όχι, δεν υπάρχει. Η γλώσσα είναι απόρροια την κοινωνίας μέσα στην οποία ζει (η γλώσσα), χρησιμοποιείται και αναπτύσσεται...

Η γλώσσα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται μαζί με την κοινωνία που την χρησιμοποιεί.

δηλαδη στην ουσια λες πως πχ σε 2.000.000 χρονια οι κοινωνιες δεν θα εχουν εξεληχθει?

ιστορικα παντως ο ανθρωπος αρχισε να οργανωνεται σε κοινωνιες-κρατη το 6000πχ
μιλαμε για πολιτισμους που μεχρι πριν 5-6 αιωνες εσφαζαν τους επιστημονες τους....οποτε...εχουν πολλα να γινουν

DrBig
10/12/2011, 23:46
δηλαδη στην ουσια λες πως πχ σε 2.000.000 χρονια οι κοινωνιες δεν θα εχουν εξεληχθει?

μιλαμε για πολιτισμους που μεχρι πριν 5-6 αιωνες εσφαζαν τους επιστημονες τους....οποτε...εχουν πολλα να γινουν

Για κοιτα να δεις ειρωνεια, τωρα που θελουν σφαξιμο τους εχουν για θεους!

zephyr1
11/12/2011, 10:38
Αρχικά δημιουργήθηκε από el_hymador

The same.
Ειχε διδασκαλια, σκοπο και επαφη με το ολο.... μεσω της ταπεινωσης.:)

Ειμαστε ολοι εκει, ανα πασα στιγμη, καθε φακιν δευτερολεπτο. Το γλωσσικο κοματι του μυαλου μας στο οποιο επικεντρωνουμε την αισθηση υπαρξης μας, μας εμποδιζει, απλα και μονο γιατι υπαρχει ενας συνεχης 'θορυβος' λεκτικης σκεψης.

Αυτο που μια ολοκληρη κουλτουρα επιστημης θεωρει ως ευσεβη ποθο καποτε να κατακτησει, ειναι εδω, μεσα μας, τωρα!

Η παυση η ακομα καλυτερα η μετουσιωση σε προσφορα προς εσενα και τον αλλον αυτης της θορυβοδης λεκτικης σκεψης,ειναι κατ'εμε εξελιξη.

Το εδω ,το μεσα μας ,το τωρα εχει ενα βαθυτερο πιστευω,θελω,νιωθω,αγαπω,μισω,ειμαι ,κανω, μεσα απο την εμπειρια που μαζεψαμε τοσα χρονια απο την ζωη,δεν ξερεις ,μαθαινεις και ας λες οτι ξερεις.Οποτε πρατεις, μην ξεροντας αν ειναι σωστο ή λαθος και ..ανακαλυπτεις, προχωρας και χτιζεις,τροπο σκεψης και ολα τα παραπανω.Μπορει να εξελισεσαι ,μπορει και οχι.

Ειμαστε ολοι μαθητες και θελουμε τον δασκαλο μας ή την διδασκαλια μας.Οταν ριχνεις ολο το βαρος πανω σου,θολωνει το τοπιο......

Ο γενεθλιαζομενος ελπιζω να γενεθλιαζεται αλλιως το χω σιγουρο το μπαν. :rotflmao:

DrBig
11/12/2011, 11:05
Αρχικά δημιουργήθηκε από zephyr1
The same.
Ειχε διδασκαλια, σκοπο και επαφη με το ολο.... μεσω της ταπεινωσης.:)

Η παυση η ακομα καλυτερα η μετουσιωση σε προσφορα προς εσενα και τον αλλον αυτης της θορυβοδης λεκτικης σκεψης,ειναι κατ'εμε εξελιξη.

Το εδω ,το μεσα μας ,το τωρα εχει ενα βαθυτερο πιστευω,θελω,νιωθω,αγαπω,μισω,ειμαι ,κανω, μεσα απο την εμπειρια που μαζεψαμε τοσα χρονια απο την ζωη,δεν ξερεις ,μαθαινεις και ας λες οτι ξερεις.Οποτε πρατεις, μην ξεροντας αν ειναι σωστο ή λαθος και ..ανακαλυπτεις, προχωρας και χτιζεις,τροπο σκεψης και ολα τα παραπανω.Μπορει να εξελισεσαι ,μπορει και οχι.

Ειμαστε ολοι μαθητες και θελουμε τον δασκαλο μας ή την διδασκαλια μας.Οταν ριχνεις ολο το βαρος πανω σου,θολωνει το τοπιο......

Ουτε μαθητες ειμαστε, ουτε δασκαλο και διδασκαλια χρειαζομαστε, ποσο μαλλον ταπεινωση.
Λεξεις, λεξεις,λεξεις που προκαταβαλλουν το μυαλο πως 'καπως' 'πρεπει' να ειμαστε.

Δεν αμφιβαλλω πως τα παντα μπορουν να λειτουργησουν και γι αυτο εξαλλου ανθρωποι απο τοσο διαφορετικες κουλτουρες και θρησκευτικα πιστευω που βρισκονται σ'αυτον τον δρομο καταληγουν να νοιωθουν τοσο παρομοια συναισθηματα. Ο Καθολικος αυτομαστιγωνεται, ο Σουφι περιστρεφεται, ο Ορθοδοξος κλεινεται σε μια σπηλια, ο Γιογκι θαβεται, ο Σαμανος την πινει, ο Ζεν σταματαει απλα να σκεφτεται. Αλλα τα συμπερασματα στα οποια καταληγουν και ο τροπος με τον οποιο ο καθενας μεταφραζει εσωτερικα αυτα τα συναισθηματα εχουν αμεση σχεση με το ποση ελευθερια δινουν στον εαυτο τους.

Ειναι ενα παιχνιδι του μυαλου και τιποτε αλλο. Οποια λεξη και εννοια παραγεις και βαλεις μπροστα σου, αυτην θα βρισκεις στο διαβα σου.

nikos_abel
11/12/2011, 11:31

Αρχικά δημιουργήθηκε από zephyr1
Η παυση η ακομα καλυτερα η μετουσιωση σε προσφορα προς εσενα και τον αλλον αυτης της θορυβοδης λεκτικης σκεψης,ειναι κατ'εμε εξελιξη...
...Μπορει να εξελισεσαι ,μπορει και οχι.

Ειναι ενα παιχνιδι του μυαλου και τιποτε αλλο. Οποια λεξη και εννοια παραγεις και βαλεις μπροστα σου, αυτην θα βρισκεις στο διαβα σου.

Σε όλα αυτά που με πολύ ενδιαφέρον διαβάζω έχω 2 μόνο παρατηρήσεις (όχι διαφωνίες) :

1ον
Η αντίληψή μας, η εξέλιξη μας και της γλώσσας μας συμβαίνει με έναν τελείως καθορισμένο και
περιορισμένο από το χρόνο που για μας κυλάει από το παρελθόν στο μέλλον,
κάτι που είναι, ήταν και θα ( ; ) είναι εκτός της δικής μας ικανότητας.

2ον

Σάββατο βράδυ και αντί να ταντρίζεστε κάπου κάθεστε μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή;
:lol:

zephyr1
11/12/2011, 11:52
Ουτε μαθητες ειμαστε, ουτε δασκαλο και διδασκαλια χρειαζομαστε, ποσο μαλλον ταπεινωση.
Λεξεις, λεξεις,λεξεις που προκαταβαλλουν το μυαλο πως 'καπως' 'πρεπει' να ειμαστε.

Πασσο, αλλους δρομους διαβαινουμε.

ziggΥ
11/12/2011, 12:01
:a23: :eyepop:

DrBig
11/12/2011, 13:27
Σε όλα αυτά που με πολύ ενδιαφέρον διαβάζω έχω 2 μόνο παρατηρήσεις (όχι διαφωνίες) :

1ον
Η αντίληψή μας, η εξέλιξη μας και της γλώσσας μας συμβαίνει με έναν τελείως καθορισμένο και
περιορισμένο από το χρόνο που για μας κυλάει από το παρελθόν στο μέλλον,
κάτι που είναι, ήταν και θα ( ; ) είναι εκτός της δικής μας ικανότητας.

2ον

Σάββατο βράδυ και αντί να ταντρίζεστε κάπου κάθεστε μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή;
:lol:

1ον
Ναι μεν αλά! Θα συμφωνησω οτι ειμαστε εξ'ορισμου περιορισμενοι, αλλα απο την αλλη το σημαντικο δεν ειναι να σκεφτομαστε τι δεν εχουμε, αλλα τι μπορουμε να κανουμε με αυτο που εχουμε. Και αυτο που εχουμε ειναι τοσο μα τοσο απιστευτα μεγαλο σε σχεση με αυτο που νομιζουμε πως εχουμε, που αν το καταλαβαιναμε, δεν θα μας περνουσε καν απο το μυαλο να συζηταμε το ποσο περιορισμενοι ειμαστε. Υπαρχει ενας τεραστιος ανεξερευνητος κοσμος μεσα μας. Να κανουμε καμια βολτιτσα εκει πρωτα, ναι? :)
Ειναι σα να λεμε πχ, οτι εχω χιλιαρι του 2002 το οποιο δεν εχω παει ποτε με πανω απο 50 γιατι φοβαμαι και συζηταω το ποσο ανωτερο ειναι το χιλιαρι του 2012.

2ον
νο κομεντ!

nikos_abel
11/12/2011, 14:19
1ον
Ναι μεν αλά! Θα συμφωνησω οτι ειμαστε εξ'ορισμου περιορισμενοι, αλλα απο την αλλη το σημαντικο δεν ειναι να σκεφτομαστε τι δεν εχουμε, αλλα τι μπορουμε να κανουμε με αυτο που εχουμε. Και αυτο που εχουμε ειναι τοσο μα τοσο απιστευτα μεγαλο σε σχεση με αυτο που νομιζουμε πως εχουμε, που αν το καταλαβαιναμε, δεν θα μας περνουσε καν απο το μυαλο να συζηταμε το ποσο περιορισμενοι ειμαστε.

Συμφωνώ και επαυξάνω! Αλληλοσυμπλήρωσις!!!

Υπαρχει ενας τεραστιος ανεξερευνητος κοσμος μεσα μας. Να κανουμε καμια βολτιτσα εκει πρωτα, ναι? :)

Και έξω μας και έξω μας....

Ειναι σα να λεμε πχ, οτι εχω χιλιαρι του 2002 το οποιο δεν εχω παει ποτε με πανω απο 50 γιατι φοβαμαι και συζηταω το ποσο ανωτερο ειναι το χιλιαρι του 2012.

να μη λένε μερικοί μερικοί ότι δε μιλάμε για μηχανές :D

2ον
νο κομεντ!

Joyrider
11/12/2011, 22:20
Δεν νομίζω ότι είμαι ικανός να συμμετέχω αλλά θέλω να ρωτήσω κάτι.

Γίνεται να ψάνχεις για την γνώση της απόλυτης αλήθειας, την αντικειμενικής πραγματικότητας που βρίσκεται έξω από τον άνθρωπο, αν ο τρόπος με τον οποίο σκοπεύεις να παράξεις αυτή τη γνώση είναι αταίριαστος με την ίδια την γνώση;

Και αν τελικά κάπως καταφέρεις να επιλέξεις τον σωστό τρόπο, μήπως εκεί τελειώνει η αναζήτησή σου και έχεις βρει ότι ζητάς;

el_hymador
11/12/2011, 22:56
Αρχικά δημιουργήθηκε από Joyrider
Δεν νομίζω ότι είμαι ικανός να συμμετέχω αλλά θέλω να ρωτήσω κάτι.

Γίνεται να ψάνχεις για την γνώση της απόλυτης αλήθειας, την αντικειμενικής πραγματικότητας που βρίσκεται έξω από τον άνθρωπο, αν ο τρόπος με τον οποίο σκοπεύεις να παράξεις αυτή τη γνώση είναι αταίριαστος με την ίδια την γνώση;

Και αν τελικά κάπως καταφέρεις να επιλέξεις τον σωστό τρόπο, μήπως εκεί τελειώνει η αναζήτησή σου και έχεις βρει ότι ζητάς;

Μα ολη η ουσια εκει βρισκεται στον τροπο με τον οποιον θα μπορεσουμε να κατανοησουμε (αισθανθουμε) το ολον. Δεν ειναι για να σε πιανει και αγχος παντως... αυτο το πραγμα ειναι ανεξαντλητο! Χιλιαδες χρονια πριν ειμαι σιγουρος οτι καποιος Νεατερνταλ καθοταν εξω απο τη σπηλια του και χαζευε τα αστρα, χιλιαδες χρονια μετα καποιοι το κανουν ακομα. Ο Νεαταρνταλ ειδε σε αυτα σκηνες απο το κυνηγι του Μαμουθ, εμεις σημερα βλεπουμε πλανητες που θα μπορουσαν να μας φιλοξενησουν και ποιος ξερει χιλιαδες χρονια μετα τι θα βλεπουν (απο κοντα ισως) οι ανθρωποι του μελλοντος. Ο Νεατερνταλ μπηκε στην σπηλια και ζωγραφισε το κυνηγι του Μαμουθ ορμωμενος απο αυτα που ειδε στα αστρα, σε εμας εξαπτεται η φαντασια με αφορμη τις νεες ανακαλυψεις. Ισως στο μακρυνο μελλον αυτες εδω οι συζητησεις να αποτελουν τα ψηφιακα απολιθωματα που θα εκτειθονται σε μουσεια... κοινος παρονομαστης στον Νεατρενταλ, σε εμας και στους ανθρωπους του μελλοντος θα ειναι το ιδιο πραγμα.

John Steed
12/12/2011, 09:37

Αυτό που λέω είναι ότι δεν θα υπάρξει εξελιγμένη γλώσσα αν δεν υπάρξει εξελιγμένη κοινωνία, για να απαντήσω με σαφήνεια στην πρώτη σου ερώτηση.

Αν επιζήσουμε 2.000.000 χρόνια, κανείς δεν μας εγγυάται πως θα εξελιχθούμε.

Η εξέλιξη είναι μια πολυεννοιακή λέξη και πολυπαραξηγημένη.

Η εξέλιξη δεν έρχεται μέσα από το χρόνο που θα περάσει, αλλά αν έρθουν οι κατάλληλες συνθήκες.

Γραμμική εξέλιξη όπως μας κάνουν να τη φανταζόμαστε δεν υπάρχει.

Αυτό που υπάρχει είναι μια αναλαμπή στη ζωώδη ιστορία μας, η οποία κρατά πολύ λίγο και είναι περιορισμένη γεωγραφικά. Μετά από λίγο φθίνει και επιστρέφουμε στην εντροπία, στην ζωώδη ισορροπία που μας χαρακτηρίζει ως είδος.

Ιστορικά πάντως, ο άνθρωπος άρχισε να οργανώνεται σε οργανωμένες κοινωνίες από την εποχή του homo Neanderthalis, είχε αναπτύξει γλώσσα, δεσμούς και το σημαντικότερο, αυτό που πραγματικά αποδεικνύει την ένωση και την εξέλιξη: Τέχνη.

Πάντως, φυσικά και έχουν πολλά να γίνουν. Πέρα από το περιτύλιγμα μας, τα ένστικτα και τα συναισθήματα μας εξουσιάζουν, πως όχι άλλωστε, αφού καθημερινά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ζητήματα ιδιοκτησίας και επιβίωσης.

Ένας άλλος παράγοντας είναι και το καταραμένο δίπολο. Οι σχέσεις και η εξάρτηση από το αντίθετο φύλο.

Κρατάω την τελευταία σου φράση. Όντως έχουν πολλά να γίνουν, αλλά κατά ένα μεγάλο ποσοστό θα είναι τα ίδια και τα ίδια σαν κύκλος. Αν καταφέρουμε και τον σπάσουμε, τότε θα δούμε πραγματική εξέλιξη. Όχι με την τεχνολογική έννοια, ούτε με την ιστορική, ούτε καν με τη βιολογική.

Θα δούμε εξέλιξη σαν ανάταση, σαν ανύψωση. Απολλώνια (πνευματική) εξέλιξη χρειαζόμαστε και όχι διονυσιακή (γήινη, χθόνια, υλική), για να δανειστώ τις παρομοιώσεις κάποιου άλλου....

nikos_abel
12/12/2011, 09:49
Η λέξη "εξέλιξη" πάντως είναι από μόνης της παραπλανητική.

"Μετατροπή" και "προσαρμοστικότητα" ίσως, μια "Μετατροπικότητα" να περιγράφει καλύτερα
τη διαδρομή μας σε αυτό το κλαδί του χρόνου....

Άμα κολλάμε με τις λέξεις ε;

John Steed
12/12/2011, 13:57
Η λέξη "εξέλιξη" πάντως είναι από μόνης της παραπλανητική.

"Μετατροπή" και "προσαρμοστικότητα" ίσως, μια "Μετατροπικότητα" να περιγράφει καλύτερα
τη διαδρομή μας σε αυτό το κλαδί του χρόνου....

Άμα κολλάμε με τις λέξεις ε;

Εξέλιξη, πρόοδος, ανάπτυξη

:yuck:

nikos_abel
12/12/2011, 15:56
Σε τι, σε τι, σε τι ;

:D

nikos_abel
12/12/2011, 19:53
Κορυφαίο παράδειγμα, καθώς η μουσική και η αντιληπτική μας ικανότητα για αυτή αποτελείται από δονήσεις.
Η δύναμή της, ακόμη και κυρίως όταν δεν περιορίζεται από τις λέξεις που αποτελούν τους στίχους, είναι
τρομερή στη μεταφορά συναισθημάτων.
Τώρα βέβαια, τα συναισθήματα πάλι δεν είναι παρά μια άλλη "ανθρώπινη" (δεν εξαιρώ τα ζώα κλπ) "κυμματική" πραγματικότητα.

Αλλά ας μιλήσει ένα εντελώς απλούστατο παράδειγμα για το τι είναι ικανή να πει :

Το απλούστερο παράδειγμα που μπορώ να σκεφτώ (http://www.youtube.com/watch?v=stCKjZniMsQ&feature=related)

Ρε τι έπαθα, στο moto gr...

Πάμε για άλλα δυο παραδείγματα του τι μπορεί να "πει" η μουσική...

Ένα απλό παράδειγμα (http://www.youtube.com/watch?v=oYtaXZOzZqk&feature=related)

και ένα δύσκολο... (http://www.youtube.com/watch?v=Ouz8JhH4EWg&feature=related)

και ένα έτσι επειδή το γουστάρω. (http://www.youtube.com/watch?v=0TanJ9jf-p4&ob=av2e)

και δε ξεχνάω τις υποσχέσεις μου, χρόνο ψάχνω

endopandou
16/02/2013, 10:02
Ρε τι έπαθα, στο moto gr...

+1 μετά απ' αυτό... χρωστάς μπύρες... :tooth:

nikos_abel
16/02/2013, 18:33
+1 μετά απ' αυτό... χρωστάς μπύρες... :tooth:

Πάρε τις ψηφιακές :beer: ελπίζω και στις κανονικές εν καιρώ.