View Full Version : Πισω αξονας ?!
Πανοπτικός
17/12/2011, 15:58
Για το παξιμαδι του πισω αξονα γραφει στο manual "Ροπή παξιμαδιού άξονα:
98 N•m (10,0 kgf•m)"
Απ οσο ξερω, ακομα και στο εξουσιοδοτημενο συνεργειο δεν χρησιμοποιουν ροποκλειδο για αυτην την βιδα.
Αυτη η ροπη, στο περιπου, ειναι σφιξιμο με ολη την δυναμη του χεριου πχ ή υπαρχει φοβος να καταστραφει... (ειμαι και δυνατος :bigcry: )
Ερωτηση 2. Σαν ασφαλεια (ετσι για να ειμαι ησυχος) τι θα μπορουσε να μπει μετα το παξιμαδι (στα ss βλεπω υπαρχει μια ειδικη "μαγκια" με συρματακια.) δευτερο παξιμαδι μαλακία θα ηταν να βαλω ε
Ερωτηση 3. Σαν εξαρτημα ο πισω αξονας κοστιζει πολυ ? :lol: :lol: :bigcry:
Αρχικά δημιουργήθηκε από Πανοπτικός
Ερωτηση 3. Σαν εξαρτημα ο πισω αξονας κοστιζει πολυ ? :lol: :lol: :bigcry:
Κανένα 45άρι, σπάσ' το άφοβα.
Πανοπτικός
17/12/2011, 16:24
Αρχικά δημιουργήθηκε από McGyver
Κανένα 45άρι, σπάσ' το άφοβα.
Μονο ? Τι καθομαι κ ασχολουμαι τοτε :bigcry: :bigcry:
Απ οσο ξερω, ακομα και στο εξουσιοδοτημενο συνεργειο δεν χρησιμοποιουν ροποκλειδο για αυτην την βιδα.
Αυτη η ροπη, στο περιπου, ειναι σφιξιμο με ολη την δυναμη του χεριου πχ ή υπαρχει φοβος να καταστραφει... (ειμαι και δυνατος :bigcry: )
φαε μορταδελα και πιες Coco milk... μολις αφησεις την πρωτη "κουφια" (προσεχε να μην ειναι και "υγρη") , εισαι στα 98 N•m :a10:
taisteal
17/12/2011, 16:28
Αρχικά δημιουργήθηκε από SVX
φαε μορταδελα και πιες Coco milk... μολις αφησεις την πρωτη "κουφια" (προσεχε να μην ειναι και "υγρη") , εισαι στα 98 N•m :a10:
:bigcry: :bigcry: :bigcry: :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:
επειδη στη δουλεια ολα τα μπουλονια τα σφιγγω με ροποκλειδο, εμπειρικα τα 98Nm ειναι
οσο η δυναμη του χεριου, χρησιμοποιοντας ενα κοινο 27αρι η 24αρι γερμανοπολυγωνο
και χωρις ιδιετερο ζορι! με λιγο ζορι παραπανω εισαι στα 120Nm, που τη θεωρω καλυτερη
ροπη για τετοιο παχος σπειρωματος!
Πανοπτικε, βαλε τον πισω τροχο του μοτο πανω σε μια ζυγαρια και ζυγισε τον. Η υπολοιπη μηχανη εννοειται οτι εξακολουθει να ειναι συνδεδεμενη με τον πισω τροχο. Τωρα εχεις μια ενδειξη του βαρους στο πισω αξονα.
1)Εστω οτι αυτη η ενδειξη ειναι πχ 100 κιλα
2)Πολλαπλασιαζεις τη μαζα με το 9.81. Τωρα εχεις το βαρος του πισω μερους σε Νewton, δηλαδη 981Ν
3)Η ροπη συσφιξης στο παξιμαδι σου ειναι 98Νμ Αρα αν βαλεις το κλειδι σου οριζοντια ως προς το εδαφος και με μοχλο 10εκατοστα απο το κεντρο της βιδας 'μολις' σηκωσεις το πισω μερος στον αερα, το παξιμαδι σου θα εχει φαει ροπη συσφιξης 98Νμ.
4) αυτο επειδη εισαι δυνατος. Αν δεν εισαι τοσο δυνατος, η η μηχανη σου ζυγιζει παραπανω, τοτε κανεις το ιδιο με μεγαλυτερο μοχλο, πχ 40 εκατοστα, αλλα τωρα θα πρεπει να ελαφρωσεις το πισω μερος κατα το 1/4, πραγμα που σημαινει οτι η ζυγαρια θα παραμεινει κατω απο την πισω ροδα και θα σφιξεις μεχρι να δεις να λεει 75 κιλα.
:wave2:
Πανοπτικός
17/12/2011, 16:40
Αρχικά δημιουργήθηκε από motomike
με λιγο ζορι παραπανω εισαι στα 120Nm, που τη θεωρω καλυτερη
ροπη για τετοιο παχος σπειρωματος!
Θενκς, μαλλον εκει ειμαι οποτε no problem.
(αλλα επειδη μ αρεσει να προ-τρεχω, σαν ανταλακτικο δεν το βρισκω ρε γμτ "πισω αξονας τροχου" δεν το λενε ?)
Η ζουμερη κλανιτσα που εριξα αφιερωμενη στον SVX :blush:
Πανοπτικός
17/12/2011, 16:42
Αρχικά δημιουργήθηκε από DrBig
Πανοπτικε, βαλε τον πισω τροχο του μοτο πανω σε μια ζυγαρια και ζυγισε τον. Η υπολοιπη μηχανη εννοειται οτι εξακολουθει να ειναι συνδεδεμενη με τον πισω τροχο. Τωρα εχεις μια ενδειξη του βαρους στο πισω αξονα.
1)Εστω οτι αυτη η ενδειξη ειναι πχ 100 κιλα
2)Πολλαπλασιαζεις τη μαζα με το 9.81. Τωρα εχεις το βαρος του πισω μερους σε Νewton, δηλαδη 981Ν
3)Η ροπη συσφιξης στο παξιμαδι σου ειναι 98Νμ Αρα αν βαλεις το κλειδι σου οριζοντια ως προς το εδαφος και με μοχλο 10εκατοστα απο το κεντρο της βιδας 'μολις' σηκωσεις το πισω μερος στον αερα, το παξιμαδι σου θα εχει φαει ροπη συσφιξης 98Νμ.
4) αυτο επειδη εισαι δυνατος. Αν δεν εισαι τοσο δυνατος, η η μηχανη σου ζυγιζει παραπανω, τοτε κανεις το ιδιο με μεγαλυτερο μοχλο, πχ 40 εκατοστα, αλλα τωρα θα πρεπει να ελαφρωσεις το πισω μερος κατα το 1/4, πραγμα που σημαινει οτι η ζυγαρια θα παραμεινει κατω απο την πισω ροδα και θα σφιξεις μεχρι να δεις να λεει 75 κιλα.
Ακριβως αυτο σκεφτομουν, την μηχανη την σηκωσα στο ενα χερι, αλλα το θεμα ειναι οτι κραταω και κοντρα με αλλο κλειδι απο την αλλη πλευρα...
Οποτε δυσκολο να κανεις ακριβη υπολογισμο.
(οταν λεει 10 κιλα ροπη εννοει υποθετικα με ενα κλειδι που εχει μηκος ενα μετρο) ή κανω λαθος.
Ακριβως αυτο σκεφτομουν, την μηχανη την σηκωσα στο ενα χερι, αλλα το θεμα ειναι οτι κραταω και κοντρα με αλλο κλειδι απο την αλλη πλευρα...
Οποτε δυσκολο να κανεις ακριβη υπολογισμο.
Βαλε ενα φιλο να στην ισορροπει απο το τιμονι
Χοντρικά, 10 Kgfm είναι το να βάλεις δύναμη αρκετή για να σηκώσεις 10 κιλά εν έχεις ένα κλειδί ένα μέτρο μάκρος και το κρατάς από την άκρη. Ή 20 κιλά αν έχεις κλειδί μισό μέτρο, 40 κιλά αν το κλειδί είναι 25 πόντους και ούτω καθ' εξής.
Από ότι καταλαβαίνεις, δεν είναι και λίγο, αλλά ούτε και σημαίνει ότι χοροπηδάμε στο κλειδί σφίγγοντας τον άξονα.
Πάντως, θα σε συμβούλευα να το αφήσεις σε ένα συνεργείο.
Μπορεί να μην χρησιμοποιούν ροπόκλειδο ούτε εκεί, αλλά το μεγαλύτερο πρακτικό προσόν που έχει ένας επαγγελματίας σε σχέση με έναν χομπίστα, είναι η ευαισθησία που έχει αποκτήσει το χέρι του στο θέμα «σφίξιμο βίδας».
Αν θέλεις να αρχίσεις να συντηρείς το μηχανάκι μόνος σου, καλύτερα να αποκτήσεις πρώτα την εξοικείωση με το σφίξιμο βιδών σε άλλα σημεία, λιγότερο σημαντικά και μετά να ασχοληθείς με άξονες και βίδες από δαγκάνες.
Πανοπτικός
17/12/2011, 16:51
Αρχικά δημιουργήθηκε από fkol k4
Αν θέλεις να αρχίσεις να συντηρείς το μηχανάκι μόνος σου, καλύτερα να αποκτήσεις πρώτα την εξοικείωση με το σφίξιμο βιδών σε άλλα σημεία, λιγότερο σημαντικά και μετά να ασχοληθείς με άξονες και βίδες από δαγκάνες.
Σιγα μη πηγαινω σε συνεργειο για να ρυθμισω την αλυσιδα..
Θεωρω οτι καλυτερα να καταστρεψω αξονα στην χειροτερη, αλλα να μαθω να το κανω μονος.
(εχω κ προσφατη εμπειρια απο συνεργειο, εστειλα τον αδερφο με το cb400, του αναβε επι μια εβδομαδα το λαμπακι της υπερθερμανσης, κολλησε ο θερμοστατης κλειστος, ο μαστορας δεν ηξερε τι ειναι θερμοστατης κ ηθελε να φτιαξει το λαμπακι, κατι για φουσκες μουρμουρουσε μηπως χαλασαν κλπ :bigcry: :bigcry: )
Πανοπτικός
17/12/2011, 17:09
Κατι τελευταιο, σαν ανταλακτικο ειναι τοσο δυσευρετο ή το ψαχνω λαθος (Για τον αξονα λεω, οχι το ροποκλειδο :lol: )
Joyrider
17/12/2011, 17:12
Ίσως πω μαλακία αλλά και να προσφέρω γέλιο καλό θα είναι :lol:
Λογικά δεν θα ξεβιδώσεις τελείως το παξιμάδι αλλά θα το χαλαρώσεις. Οπότε αν σημειώσεις κάπως την θέση του παξιμαδιού και το επαναφέρεις στην ίδια μετά, δεν θα είσαι οκ;
Πανοπτικός
17/12/2011, 17:15
Αρχικά δημιουργήθηκε από Joyrider
Ίσως πω μαλακία αλλά και να προσφέρω γέλιο καλό θα είναι :lol:
Λογικά δεν θα ξεβιδώσεις τελείως το παξιμάδι αλλά θα το χαλαρώσεις. Οπότε αν σημειώσεις κάπως την θέση του παξιμαδιού και το επαναφέρεις στην ίδια μετά, δεν θα είσαι οκ;
αχαχαχα, οντως μλκια ακουγεται αλλα δεν ξερω...
Και που θα το σημειωσεις, ο αξονας γυρναει ολοκληρος κ τον κρατας κοντρα με αλλο κλειδι.
Σιγα μη πηγαινω σε συνεργειο για να ρυθμισω την αλυσιδα..
Άμα είναι μόνο για την αλυσίδα, τότε δεν θα λύσεις όλο τον άξονα, απλά θα τον χαλαρώσεις για να τραφηχτεί.
Μία λύση χωρίς να μπλέκεις με ροπές, είναι να μετρήσεις (σε στροφές παξιμαδιού) πόσο χαλάρωσες το παξιμάδι και να το ξαναφέρεις εκεί που ήταν.
Έτσι θα μάθεις και πόση δύναμη θέλει το σφίξιμο.
Αυτό μπορείς να το κάνεις και τώρα. Χαλάρωσε το παξιμάδι του άξονα μία στροφή και ξανασφίξε το για να δεις «που σφίγγει».
Και μην μπερδεύεις τις τεχνικές ή θεωρητικές γνώσεις του μάστορα με την ικανότητά του να σφίγγει σωστά μία βίδα.
Το πρωτο είναι θέμα επαγγελματισμού ενώ το δεύτερο εμπειρίας. Και φυσικά το ένα δεν προϋποθέτει το άλλο.
δε νομιζω να ειναι δυσευρετο σαν ανταλακτικο!! απλα αν δεν καταλαβουν τι εννοεις αξονας πισω τροχου, τοτε πες "πειρος τροχου!!" αν παλι δεν καταλαβουν, τοτε πες: "αυτο το ματζαφλαρι που βιδωνει ο τροχος πανω στο ψαλιδι!!":rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:
Πανοπτικός
17/12/2011, 17:21
Αρχικά δημιουργήθηκε από fkol k4
Αυτό μπορείς να το κάνεις και τώρα. Χαλάρωσε το παξιμάδι του άξονα μία στροφή και ξανασφίξε το για να δεις «που σφίγγει».
ννναι, μονο που εγω το εσφιξα τελευταιος... οποτε ξερω.
Την στιγμη που δεν εσφιγγε αλλο το παξιμαδι του εδωσα μια καλη κ thats all. Δεν το ζορισα αλλο, αλλα σκεφτομαι μηπως ηταν λιγο
Αρχικά δημιουργήθηκε από motomike
δε νομιζω να ειναι δυσευρετο σαν ανταλακτικο!! απλα αν δεν καταλαβουν τι εννοεις αξονας πισω τροχου, τοτε πες "πειρος τροχου!!" αν παλι δεν καταλαβουν, τοτε πες: "αυτο το ματζαφλαρι που βιδωνει ο τροχος πανω στο ψαλιδι!!":rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:
Στο περιπου ποσο κανει αυτη η ιστορια ξερεις ?
menelaos46
17/12/2011, 17:26
Και ρωτάω τώρα εγώ πραγματικά χωρίς να γνωρίζω. Ένα ροπόκλειδο πόσο σκατά κανει???
Επειδή στους αγώνες λύνω και δένω μόνος μου το μηχανάκι εμπειρικά πλέον καταλαβαίνω πόσο περίπου πρέπει να σφίξω. Ωστόσο πάντα υπάρχει μια μικρή ανασφάλεια ακόμη και στο δικό μου χέρι και συνήθως το δένω λίγο παραπάνω (υπερβολικά στθς αρχές). Βεβαίως εγώ έχω το πλεονέκτημα να το τσεκάρω πικνά συχνά πράγμα που φαντάζομαι δε γίνεται πριν από κάθε βόλτα.
Αρχικά δημιουργήθηκε από menelaos46
Και ρωτάω τώρα εγώ πραγματικά χωρίς να γνωρίζω. Ένα ροπόκλειδο πόσο σκατά κανει???
Επειδή στους αγώνες λύνω και δένω μόνος μου το μηχανάκι εμπειρικά πλέον καταλαβαίνω πόσο περίπου πρέπει να σφίξω. Ωστόσο πάντα υπάρχει μια μικρή ανασφάλεια ακόμη και στο δικό μου χέρι και συνήθως το δένω λίγο παραπάνω (υπερβολικά στθς αρχές). Βεβαίως εγώ έχω το πλεονέκτημα να το τσεκάρω πικνά συχνά πράγμα που φαντάζομαι δε γίνεται πριν από κάθε βόλτα.
ενα καλο εχει κανα 90αρι norbar ειναι μια πολυ καλη μαρκα.. http://www.moto.gr/forums/showthread.php?s=&threadid=97545
ννναι, μονο που εγω το εσφιξα τελευταιος... οποτε ξερω.
Την στιγμη που δεν εσφιγγε αλλο το παξιμαδι του εδωσα μια καλη κ thats all. Δεν το ζορισα αλλο, αλλα σκεφτομαι μηπως ηταν λιγο
Στο περιπου ποσο κανει αυτη η ιστορια ξερεις ? δυστυχως οχι! δεν εχω χρειαστει ποτε!!
ενα της top tools (νομιζω εγγλεζικο) που πηραμε προσφατα στο μαγαζι, το πηραμε 120 ευρω! και δεν ειναι απο τα ακριβοτερα!
Πανοπτικός
18/12/2011, 11:13
Πολυ ακριβα ειναι, νομιζω εχω δει κατα καιρους και φθηνοτερα, αλλα δεν εχουν τοση ακριβεια.
Πολυ χρησιμο εργαλειο αποδεικνυεται αλλα αν θελεις να εισαι ολοκληρωμενος πρεπει να εχεις 3 (μικρο-μεσαιο-μεγαλο) για ολες τις ροπες.
Τροπος για να ξερουμε οτι δεν θα λυθει το παξιμαδι υπαρχει ? (πχ δευτερο παξιμαδι, η παξιμαδι ασφαλειας ?)
catmaster
18/12/2011, 12:28
Αρχικά δημιουργήθηκε από Stabak
τραβα του μια ποντα
+1000
και μην ξεχάσεις να τραβήξεις μια και στο μπροστινό άξονα να το χεις πιό σίγουρο ...
Αρχικά δημιουργήθηκε από Stabak
τραβα του μια ποντα
η ενα τσιμπιματακι με ηλεκ/λιση:smokin: :smokin: :smokin: :smokin: :smokin: :smokin: :smokin: :hypnotize :hypnotize :hypnotize :hypnotize :hypnotize :hypnotize
Πανοπτικός
18/12/2011, 15:30
κοφτε το χαβαλε ρε :lol:
45 euro πηρα εγω το δικο μου, Draper. οχι ψηφιακο και μαλακιες, κανονικο
απλα πρεπει να διαβασεις τις οδηγιες , να το μηδενιζεις μετα απο καθε χρηση κλπ δεν ειναι σαν μια πενσα. ειναι εργαλειο
ΚΑΙ το χρειαστηκα σε : τεντωμα αλυσιδας, αλλαγες λαδιων, αλλαγη τακακια , περασμα προστ. μανιταριων, εγκατασταση σχαρας-καγκελο για σαμαρια...
ειναι χρησιμο.....
Λοιπόν.....................:a55:
Ένας ωραίος τρόπος να φτιάξεις το δικό σου ροπόκλειδο............:a024:
Θα χρειαστείς τα παρακάτω........:sun:
1) Γερμανικό κλειδί στο μέγεθος του παξιμαδιού (περικόχλιο) που πρέπει να σφίξεις.
2) Ένα λοστό η δοκάρι μήκους 1 μέτρου, κατά προτίμηση μεταλλικό για να αντέχει.
3) Ένα καντάρι (ζυγαριά) με κλίμακα τουλάχιστον έως 20kg.(για μεγάλες ροπές)
4) Σύρμα χοντρό περιφράξεων (όσο είναι απαραίτητο).
Τα συναρμολογείς αρκετά γερά όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα, εφαρμόζεις το κλειδί στο παξιμάδι, και τραβάς με το δάχτυλο το καντάρι μέχρι να δείξει την επιθυμητή δύναμη. π.χ. 5kg τότε έχεις 5kgfm ροπή.
Τό'χω φτιάξει και δούλεψε.
Αγόρασα όμως και ροπόκλειδο.:a08:
242172
fantacid
18/12/2011, 17:17
ενα απλο ροποκλειδο ξεκιναει απο 40 με 100+ ευρω,
με κλιμακα 20-100nm περιπου που καλυπτει το 90% των ροπων για μια μηχανη
μπορει να μην ειναι επαγγελματικα για 100% συσφιξεις, αλλα ειναι πολυ καλυτερα απο το τιποτα,
σιγα σιγα θα μαθεις κ συ να "μετρας" εμπειρικα...
νομιζω οτι ειναι καλυτερη επενδυση αν θες να βαζεις χερι μονος σου στο μοτοσακο σου
Αρχικά δημιουργήθηκε από fantacid
με κλιμακα 20-100nm περιπου
Εσύ ρε φευγάτε σφίγγεις βίδες σε νανόμετρα..??? :smokin:
Εχετλαίος
19/12/2011, 12:33
Πιασάρικος ο τίτλος του θρέαντ, αλλά τελικά...
:sad:
Αρχικά δημιουργήθηκε από Εχετλαίος
Πιασάρικος ο τίτλος του θρέαντ, αλλά τελικά...
:sad:
Άσε ρε Στέλιο ...
Μπήκα κι εγώ με μια λαχτάρα, αλλά ... :( :sad: :(
fantacid
19/12/2011, 12:45
Αρχικά δημιουργήθηκε από OldMan
Εσύ ρε φευγάτε σφίγγεις βίδες σε νανόμετρα..??? :smokin:
αν ειναι χειρουργος ο ανθρωπΑς!!!
28-210Ν
:p