PDA

View Full Version : Εθελοντική αιμοδοσία & αιμοπεταλοληψία για παιδάκι 2.5χρ



Tropeas
07/09/2005, 23:15
Είδα σήμερα αυτό το post:
http://www.mplampla.gr/forum/viewtopic.php?t=1617

Καλό είναι όποιος μπορεί να βοηθήσει...δεν κοστίζει κάτι αλλά μπορεί να δώσει ελπίδες.

Για ένα παιδί 2,5 ετών με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία ψάχνουμε δότες αιμοπεταλίων (όχι αίματος) που να βρίσκονται στην αθηνα και να μπορούν να ξοδέψουν μια ώρα από τον χρόνο τους για να βοηθήσουν στην θεραπεία του μικρού. Η διαδικασία πρέπει να γίνει στο ίδιο νοσοκομείο που νοσηλεύεται το παιδί. Όσοι μπορούν παρακαλώ θερμά να προσέλθουν στο Νοσκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριάκου και να κάνουν την αιματολογική προσφορα τους για τον μικρό Δημήτρη Μαρινο-Ξύδη.(η ομάδα αίματος είναι (Α+) )


Επειδή πολλοί μπορεί να έρχεστε πρώτη φορά σε επαφή με τον όρο αιμοπεταλοληψία και δότες αιμοπεταλίων προσθέτω μερικές χρήσιμες πληροφορίες!

Το παιδάκι, όπως ήδη γνωρίζετε, πάσχει από οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία.

Η διαδικασία της θεραπείας, χημειοθεραπεία, καταβάλλει αρκετά τον οργανισμό του πάσχοντος επειδή στοχεύει σε συγκεκριμένους παράγοντες του αίματος στους οποίους εντοπίζεται και η συγκεκριμένη ασθένεια. Για το λόγο αυτό τους επόμενους έξι περίπου μήνες, θα χρειαστεί να μεταγγισθεί αρκετές φορές και σε αίμα αλλά και με αιμοπετάλια.

Ο λόγος που επιβάλλονται οι μεταγγίσεις είναι ό,τι η χημειοθεραπεία καταστέλλει τους μηχανισμούς που αναπαράγουν το αίμα και γι αυτό πρέπει να μεταγγίζεται.

Για παράδειγμα, τα αιμοπετάλια χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό μας για να επουλώνουν-σταματούν, τις αιμορραγίες οι οποίες συμβαίνουν συχνά και χωρίς να το αντιληφθούμε σε διάφορα σημεία στο σώμα μας. Επειδή ο ργανισμός ενός τέτοιου ασθενούς, λόγω της θεραπείας, δεν μπορεί να παράγει αιμοπετάλια ο ασθενής αυτός κινδυνεύει από γενικευμένη αιμορραγία. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο πρέπει να μεταγγισθεί.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι χρειάζονται για τα παιδάκια που βρίσκονται σε τέτοιες θεραπείες, αιμοδότες και δότες αιμοπεταλίων.

Υπάρχουν λοιπόν δύο τρόποι να βοηθήσετε:

* Ο πρώτος τρόπος είναι να δώσετε αίμα.
* Ο δεύτερος τρόπος είναι δότες αιμοπεταλίων.



Στην αιμοδοσία ο αιμοδότης μπορεί να εμφανισθεί όποτε μπορέσει και να δώσει μια μονάδα αίματος. Στη συνέχεια η αιμοδοσία θα ελέγξει τη μονάδα αίματος, διάφορες εξετάσεις, και κατόπιν θα διαθέσει το αίμα.

Στην αιμοπεταλοληψία όμως επειδή ο χρόνος ζωής των αιμοπεταλίων είναι πολύ μικρός, < 5 ημέρες, πρέπει ο δότης πρώτα να ελεγχθεί ότι μπορεί να δώσει αιμοπετάλια.

Θα πρέπει λοιπόν να ισχύει ένα από τα ακόλουθα:

* ή να είναι τακτικός αιμοδότης (με κάρτα αιμοδότη)
* ή να δώσει πρώτα μία φορά αίμα και στη συνέχεια να δώσει αιμοπετάλια μετά από 10 περίπου μέρες .



Πρέπει δηλαδή να προηγηθεί κάποια εξέταση του αίματος του αλλά και μία οπτική εξέταση των φλεβών, στα χέρια του, από γιατρούς που διαθέτουν τα τμήματα αιμοδοσίας.

Η αιμοπεταλοληψία όμως πρέπει να γίνει στο Παίδων στην Αθήνα. Ο λόγος είναι ότι δεν μεταφέρονται τα αιμοπετάλια όπως το αίμα.

Aρα, καταλαβαίνεται ότι:


* δεν πρέπει κάποιος να πάει την Αθήνα για να δώσει αίμα μπορεί να δώσει παντού.
* αν κάποιος μπορεί να δώσει αιμοπετάλια (ή και αίμα) θα πρέπει να κατοικεί στην Αθήνα. Γιατί ή λήψη των αιμοπεταλίων πρέπει να γίνει στην Αθήνα, αφού πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις.


Τώρα για να δώσει κάποιος αιμοπετάλια θα πρέπει να επισκεφθεί το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Αγία Σοφία Παίδων στο Γουδί Καλό είναι πριν πάτε, να έχετε πάρει από πριν τηλέφωνο στο 210 7703789 (Τμήμα Αιμοδοσίας) και να τους ειδοποιήσετε ότι θέλετε να πάτε για αιμοδοσία ή αιμοπεταλοληψία για ώστε να κανονίσετε κάποιο ραντεβού. Επίσης να αναφέρετε ότι πρόκειται για τον μικρό Δημήτρη Μαρινο-Ξύδη.

Ξανά σας θυμίζω ότι για να δώσει κάποιος αιμοπετάλια θα πρέπει:

1. να έχει δώσει πρώτα έστω και μία φορά αίμα ως αιμοδότης
2. να έχουν ελεγχθεί οι φλέβες του
3. να μην είναι νηστικός ή ξενυχτισμένος


Μερικά ακόμα στοιχεία .........


1. Ο οργανισμός ενός υγιούς ατόμου χρειάζεται τρεις περίπου μέρες για να αντικαταστήσει πλήρως τα αιμοπετάλια.
2. Κατά την αιμοπεταλοληψία ποτέ δεν αφαιρούν περισσότερα αιμοπετάλια από ένα ασφαλές για το δότη κατώφλι.
3. Επειδή στην αιμοπεταλοληψία αφαιρείται μόνο ένας παράγοντας του αίματος, ο δότης μπορεί να δώσει αιμοπετάλια πολύ πιο συχνά από ότι μπορεί να δώσει αίμα.
4. Και βέβαια μπορούν να αφαιρέσουν αιμοπετάλια από μία μονάδα αίματος που έχει προσφέρει ένας αιμοδότης.
Όμως:
1. μία μονάδα αιμοπεταλίων χρειάζεται πέντε μονάδες αίματος
2. τα αιμοπετάλια που συγκεντρώνονται από πολλούς δότες δεν βοηθούν τόσο τον ασθενή όσο τα αιμοπετάλια ενός μόνο δότη
3. όταν η μονάδα αιμοπεταλίων προέρχεται από πολλούς δότες υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσουν αλλεργική αντίδραση στον λήπτη.

5. Επειδή στην αιμοπεταλοληψία, όπως δεικνύει και η λέξη, επιλέγονται και αφαιρούνται μόνο τα αιμοπετάλια, ο χρόνος της αιμοπεταλοληψίας είναι λίγο περισσότερος από μία ώρα ενώ για την αιμοληψία περίπου 10 λεπτά της ώρας.
6. Πρέπει ο δότης να είναι ξεκούραστος και να μην πρέπει να οδηγήσει για μεγάλο ταξίδι

ronin1
07/09/2005, 23:20
εύχομαι να πανε όλα καλά και πολύ κουράγιο στους γονείς .τίποτα άλλο

sotpag
08/09/2005, 00:07
Θα σας πω δυο πράγματα για τις αιμοδοσίες. Δεν αφορά άμεσα το συγκεκριμένο γεγονός αλλά διαφορές εκλύσεις για αιμοδοσία και αυτή διστιχός είναι η μαύρη αλήθεια.


Είμαι αιμοδότης αρκετά χρόνια (3-4 φιάλες ετησίος )

Όταν άρχισα να δίνω αίμα το έκανα για να βοηθήσω κάποιον, για να πάει οπού χρειάζεται και έτσι είναι, έτσι πρέπει να σκεφτόμαστε.

Το θέμα είναι πως κατά καιρούς ακούμε για ανάγκη αιμοδοσίας για διάφορους λόγους. Και δεν μιλάω για ιδιάζουσες περιπτώσεις (συγκεκριμένη ομάδα λόγω έλλειψης κλπ που είναι σπάνιες έως μηδενικές) αλλά για καθημερινά περιστατικά, σε αυτά ο ασθενής έχει ανάγκη για κάποιες φιάλες που θα μπορούσαν να βρεθούν από το άμεσο συγγενικό περιβάλλον και εδώ μια παρένθεση η ανάγκη για αίμα είναι σε δυο περιπτώσεις (δεν λέω για μεσογειακή αναιμία κλπ) για άμεση μετά από τραυματισμό κ.α. όπου δίνετε αίμα στον τραυματία και μετά ζητείτε να επιστραφούν οι φιάλες που χρησιμοποιήθικαν ή για προγραμματισμένο χειρουργείο όπου για να γίνει ζητούν πρώτα να υπάρχει το αίμα.

Όταν λοιπόν πάμε και δίνουμε εμείς για κάποιον "άγνωστο" ναι μεν κάνουμε κάτι καλό για τον συνάνθρωπο ναι νιώθουμε καλά αλλά έτσι κάποιοι άλλοι δεν έδωσαν για χαζούς λόγους (ναι θέλουμε αίμα για την γιαγιά αλλά μη δώσει το παιδί ή εγώ να δώσει κάποιος άλλος και άλλες τέτοιες ατάκες) έτσι πολλοί μαθαίνουν να έχουν χωρίς να δίνουν, θα μου πεις γίνετε σε ποιο σοβαρά πράγματα αλλά δεν είναι έτσι θα πρέπει να μάθουμε όλοι πως το αίμα είναι πολύτιμο και πρέπει να το προσφέρουμε όλοι για τους συνανθρώπους μας όχι να περνούμε πολλοί από λίγους.

Πρέπει να ξέρετε πως η Ελλάδα εισάγει αίμα από άλλες χώρες για τις ανάγκες της και το πληρώνει χρυσό.

Επίσης αν γίνετε εθελοντές αιμοδότες έχετε παρακαταθήκη όσες φιάλες έχετε δώσει οπότε το χρειαστείτε (αχρείαστο να είναι) για εσάς και συγγενή πρώτου βαθμού άσχετα με το πότε έχετε δώσει.

Καλό είναι λοιπόν να γίνουμε ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΑΝΑΓΚΗ, ΕΤΣΙ ΒΟΗΘΑΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ .


Το ίδιο ισχύει και για τις τράπεζες αίματος , δίνουν λίγοι για όλους και όχι όλοι για λίγους που θα έπρεπε.

Tropeas
08/09/2005, 00:14
Και είναι πολύ απλό να γίνεις ,
απλά συμπληρώνεις ένα έντυπο μια φορά που δίνεις αίμα σου στέλνουν την κάρτα και μετά απλά την δίνεις για να στην σημειώνουν...

sotpag
08/09/2005, 00:24
..........και εχεις και μια φορα το χρονο γενικες αιματολογικες εξετασει δωρεαν, εκτως απο τις απλες που εχεις καθε φορα που δινει και φευγει και το τρελο αιμα και ανανεωνετε με φρεσκο (αυτο οντως κανει καλο) και αλλα πολλα, ασε που πεζει να γνορισετε και καμια καλη νοσοκομα ή κανα γιατρο τα κοριτσια και να κανετε την τυχη σας......