PDA

View Full Version : Πρώτη πτώση, βοηθήστε τον -κυριολεκτικά και μεταφορικά- κουλό

Sele
20/03/2012, 12:45
Γεια σε όλους, χρειάζομαι τη βοήθεια των συμφορουμητών μετά την πρώτη μου πτώση.
Το Σεπτέμβριο πήρα ένα SH300 για τη μετακίνησή στη δουλειά μου. Μέχρι τότε δεν είχα καμία εμπειρία από δίτροχα. Μαθήματα οδήγησης έκανα τις κλασσικές άχρηστες ασκησούλες με τους κώνους και τίποτα άλλο (τπτ δεν είναι άχρηστο αλλά καταλαβαίνετε πως το λέω). Δεν έχω δηλαδή εκπαιδευτεί σωστά ώστε να ξέρω τι και πότε πρέπει να κάνω σε κάθε περίσταση και πρακτικά πάω στα κουτουρού.
Για να μην τα πολυλογώ, πριν 2 βδομάδες είχα την πρώτη μου πτώση. Έβρεχε όλη μέρα και παρά το γεγονός ότι εκείνη τη στιγμή απλά ψιχάλιζε το οδόστρωμα ήταν βρεγμένο. Συγγρού στο ρεύμα προς Αθήνα, δεξιά στην έξοδο για Καλλιρόης, αν και δεν μπήκα με πολλά χλμ στη στροφή, ένιωσα ότι άρχισα να φεύγω προς τα έξω, πάτησα φρένο (νομίζω μπροστινό), μου έφυγε τελείως και έφαγα σαβούρα. Το scooter δεν έπαθε τίποτα και εγώ τη γλίτωσα μόνο με ένα ραγισμένο αγκώνα αλλά και με μια αρκετά στραπατσαρισμένη ψυχολογία.
Πλέον σε κάθε στροφή αισθάνομαι ότι δεν έχω καθόλου έλεγχο, αμφιβάλλω για το πότε και πόσο πρέπει να φρενάρω, πόσο να γύρω το σώμα μου, πότε και πόσο να πατήσω γκάζι, γενικά κουλαμάρα στο έπακρο. Και παλιότερα εμπειρικά και ενστικτωδώς έστριβα, αλλά άμα δεν έχεις πέσει ποτέ, έχεις ψευδαίσθηση ασφάλειας και αυτοπεποίθηση. Τώρα δεν την παλεύω, αισθάνομαι ότι μπορεί να πέσω σε κάθε στροφή.
Μπορείτε παιδιά να βοηθήσετε λίγο; Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να στρίβω; Φρένο πατάω μόνο πριν τη στροφή; Μπροστινό, πίσω ή και τα δύο; Γκάζι δίνω στην είσοδο ή έξοδο της στροφής; Πόσο πρέπει να γέρνω το σώμα μου προς τη φορά της στροφής; Εάν δω ότι κατά τη διάρκεια της στροφής με πετάει προς τα έξω ποιος είναι ο σωστός τρόπος αντίδρασης; Φρένο; Γέρνω παραπάνω το σώμα; Πατάω ή αφήνω γκάζι;
Συγγνώμη εάν ακούγονται εντελώς ηλίθιες οι ερωτήσεις αλλά αισθάνομαι μεγάλη ανασφάλεια πλέον και θέλω τα ακριβή βήματα για το πως στρίβουμε σωστά για να μπορέσω να ξεπεράσω το φόβο μου.

ΥΓ: Σημειωτέον μιλάμε για scooter, οπότε αφ' ενός δεν έχω να κάνω με κατεβάσματα ταχυτήτων και αφ' ετέρου υποθέτω λειτουργούν διαφορετικά τα φρένα.

ΥΓ2: Υποθέτω ότι το συγκεκριμένο θέμα αφορά πιο πολύ τεχνικά θέματα και ανήκει μάλλον στα tips οδήγησης, αλλά το πόσταρα εδώ για να το δουν περισσότεροι συμφορουμήτες. Εάν δεν είναι πρόβλημα, αφήστε το εδώ και εφόσον απαντηθούν τα ερωτήματα, το μεταφέρετε όπου ανήκει.

sapila racing
20/03/2012, 13:02
Δεν είναι εύκολο να απαντηθούν τα ερωτήματά σου, αλλά αν ψάξεις στο φόρουμ θα βρείς τις απαντήσεις σε διάφορα thread. Μια καλή ιδέα θα ηταν να πας στο σχολείο για scooter : http://www.motorcycleridingacademy.com/scooter-school.php

Επίσης η συγκεκριμμένη στροφή ειναι καλογυαλισμένη και γλυστραει υπερβολικά. Θα πρέπει λοιπόν να μάθεις να 'διαβάζεις' τον δρόμο και να πράττεις αναλόγως.
Μην σε παιρνει απο κατω, η οδήγηση δίκυκλου στην Ελλάδα απαιτεί θάρρος, καλά αντανακλαστικά και πολύ προσοχή. :wave2:

Volo
20/03/2012, 13:20
Γειά σου φίλε και περαστικά σου εύχομαι.
Το σημείο που λες το ξέρω είναι μάρμαρο ο δρόμος εκεί δυστυχώς μπορεί εύκολα να την πάθεις :sad:
Δεν νομίζω πως είμαι ο κατάλληλος να σου εξηγήσει πως στρίβουμε αλλά μπορώ να σου πω το εξής.
Σαν νέος οδηγός που είσαι και κυρίως τώρα μετά την πτώση έχεις πολλές ανασφάλειες. Το ΠΡΩΤΟ από
όλα είναι να ελλατώσεις το ρυθμό που οδηγείς. Οδήγα πιο σιγά για να έχεις μεγαλύτερα περιθώρια
διόρθωσης κάποιου λάθους. Όλα τα άλλα για εμένα έρχονται μετά. Απαραίτητο ΣΙΓΟΥΡΑ είναι να μάθεις πως
στρίβει η ρημάδα αλλά πιστεύω πως η αρχή και η βάση είναι να οδηγείς πιο σιγά. Δεν λέω πως έτρεχες
αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος πως πήγαινες με περισσότερα από όσα αντέχεις. Είναι θέμα εμπιστοσύνης
στον εαυτό σου και μετά στο μηχανάκι σου.
Πάντως μην είσαι τόσο αυστηρός με εσένα. Το ότι είσαι άπειρος δεν σημαίνει πως είσαι και κουλός.
Έχεις καταλάβει γιατί έπεσες και έχεις καταλάβει τι πρέπει να προσέξεις. Μια χαρά είσαι.
Επίσης όταν ψιλοβρέχει και είναι λίγο βρεγμένος ο δρόμος να το φοβάσαι πιο πολύ από όταν ρίχνει καρέκλες!
Φεύγεις χωρίς να το πάρεις χαμπάρι :uplate:

TROOPER
20/03/2012, 13:43
οτι σου ειπε ο σαπιλας παραπανω και μη μασας φιλε.αφου καβαλας ειναι δεδομενο οτι καποια στιγμη θα πεσεις.το θεμα ειναι να καταφερεις να σηκωθεις!!!!

περαστικα και διαβασμα και εξασκηση!:beer:

Sele
20/03/2012, 13:48
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις παιδιά. Το καταλαβαίνω ότι είναι λογικά να επηρεάζεται κάποιος μετά από πέσιμο και ειδικά εάν είναι νέος οδηγός.
Απλά το πέσιμο και το επακόλουθο ψυχολογικό ταρακούνημα μου κατέστησαν φανερό το γεγονός ότι δεν έχω θεωρητική γνώση για το σωστό τρόπο στριψίματος, κάτι που θέλω να διορθώσω.
Θα το εκτιμούσα πολύ εάν μπορούσε κάποιος να μου γράψει επιγραμματικά έστω, τα βήματα που ακολουθούμε όταν βρισκόμαστε σε μια στροφή:
πχ
1. Πριν τη στροφή πατάμε φρένο (μπροστινό ή πίσω);
2. Αφήνουμε το γκάζι τότε και το ξαναπατάμε τότε.
3. Πάνω στη στροφή ΔΕΝ πατάμε ποτέ φρένο ή πατάμε τότε.
4. Αν φεύγεις, κάνεις αυτό κι αυτό.
κλπ κλπ
Something like that

TROOPER
20/03/2012, 14:00
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις παιδιά. Το καταλαβαίνω ότι είναι λογικά να επηρεάζεται κάποιος μετά από πέσιμο και ειδικά εάν είναι νέος οδηγός.
Απλά το πέσιμο και το επακόλουθο ψυχολογικό ταρακούνημα μου κατέστησαν φανερό το γεγονός ότι δεν έχω θεωρητική γνώση για το σωστό τρόπο στριψίματος, κάτι που θέλω να διορθώσω.
Θα το εκτιμούσα πολύ εάν μπορούσε κάποιος να μου γράψει επιγραμματικά έστω, τα βήματα που ακολουθούμε όταν βρισκόμαστε σε μια στροφή:
πχ
κλπ κλπ
Something like that

ειναι πολυ δυσκολο αυτο που ψαχνεις!!!!!

αγορασε και διαβασε το ''twist of the wrist''

giuzer
20/03/2012, 14:00
Καλησπέρα,
επειδή η ψυχολογία είναι πολύ σημαντική στην οδήγηση μοτοσυκλέτας πρέπει πρώτα από όλα να την (ξανα)ανακτήσεις
διαλέγοντας ένα κλειστό πάρκινγκ πχ. και να πειραματιστείς στο φρενάρισμα και γενικά να εξασκηθείς πάνω στο μηχανάκι σου.
Έτσι με "προπόνηση" θα αποκτήσεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και θα σου φύγει το "σφίξιμο" που λες.
Δε γεννήθηκε κανένας χέρας, όλοι με το καιρό μάθανε να οδηγούν.
Όσον αφορά τη θεωρία μπορείς να ανατρέξεις στο αντίστοιχο section του forum μας.

Yianniss
20/03/2012, 14:03
1.Πριν τη στροφή πατάμε φρένο (μπροστινό ή πίσω);
κλπ κλπ
Something like that

Το φρεναρισμα πρεπει να γινεται πριν τη στροφη. Δηλαδη να εχεις μετριασει την ταχυτητα σου πριν κανεις την τιμονια για να στριψεις. Πατας κ τα 2 φρενα, πρωτα το πισω (με διαφορα ms). Τωρα που εισαι απειρος μην πατας ποτε φρενο πανω στη στροφη, ιδιαιτερα οταν βρεχει.

Διαβασε το twist of the wrist I και II

BLiTzER
20/03/2012, 14:35
Γεια σε όλους, χρειάζομαι τη βοήθεια των συμφορουμητών μετά την πρώτη μου πτώση.

Δε μας μπήκε καλά το '12 ε? Κατ'αρχάς, περαστικά. Κερνάς καφέ και απαντάω σε όλα σου τα ερωτήματα κι ακόμα περισσότερα.

Θέλω απλά να τονίσω ότι η συγκεκριμένη "στροφή" είναι αρκετά επικίνδυνη, για διάφορους λόγους (πχ αλλάζει η ασφαλτόστρωση στην είσοδο).

mikes
20/03/2012, 14:41
φιλε μου τι λαστιχα φοραει το σκουτερ σου?? (μαρκα και τυπο) και σε τι κατασταση ειναι? ποσα χλμ εχει το μηχανακι? το πηρες καινουργιο?

αυτα τα ρωταω γιατι εκτως των αποπανω που πρεπει να λαβεις πολυ σοβαρα υπ'οψιν σου πρεπει να εξασφαλισεις και το γεγονος οτι το μηχανακι θα εχει και
οσο το δυνατον καλυτερη επαφη με τον δρομο!! οσο και αν εφαρμοσεις αυτα που θα σου πουν/διαβασεις/μαθεις, αν τα λαστιχα σου ειναι φτηνιαρικα η σε
κακη κατασταση, τοτε κλαφτα χαραλαμπε!!

byron
20/03/2012, 15:21
Θέλω απλά να τονίσω ότι η συγκεκριμένη "στροφή" είναι αρκετά επικίνδυνη, για διάφορους λόγους (πχ αλλάζει η ασφαλτόστρωση στην είσοδο).

Στη συγκεκριμένη στροφή αλλάζουν τις μπαριέρες της γέφυρας (που έφυγες για Καλλιρόης από κάτω αν δεν κρατήσουν) κάθε βδομάδα. Είναι άκρως επικίνδυνη.

Ξέχασε την τούμπα και διάβασε όσο μπορείς τα θεωρητικά και παρακολούθησε ενα σχολείο τύπου Riding School που θα σε βοηθήσει πολύ.

georgio
20/03/2012, 15:34
[...]
Το scooter δεν έπαθε τίποτα και εγώ τη γλίτωσα μόνο με ένα ραγισμένο αγκώνα αλλά και με μια αρκετά στραπατσαρισμένη ψυχολογία.
[...]

Περαστικά σου! :beer:

Μπουφάν με προστασίες φορούσες; Αν όχι καλό θα ήταν να πάρεις. Βρίσκεις και φθηνά και γλιτώνεις αρκετά, όπως πχ τον ραγισμένο αγκώνα. Πίστεψε με είναι ωραία να πέφτεις, να σηκώνεσαι, να βλέπεις το μπουφάν γδαρμένο ή και σκισμένο και εσύ να μην έχεις τίποτα και να έχεις να ασχοληθείς με τις όποιες ζημιές στο μηχανάκι.
Φρόντισε να έχει προστασία πλάτης όποιο θα πάρεις.

Επίσης ένα γαντάκι με προστασίες είναι καλό να πάρεις. Κράνος φαντάζομαι φορούσες.

Στα της οδήγησης τώρα, το σημείο όπως είπαν και παραπάνω είναι χάλια. Η άσφαλτος είναι γυαλί και η στροφή αρκετά κοφτή. Δεν πιστεύω ότι μπήκες γρήγορα, αλλά μπήκες πιο γρήγορα από ότι είχες υπολογίσει, έχει διαφορά. Και η διαφορά είναι ότι δεν μπήκες γρήγορα και έφυγες στις μπαριέρες, αλλά μπήκες πιο γρήγορα από ότι πίστευες, άνοιξε η τροχιά σου, τρόμαξες, πάτησες μπροστά φρένο και έπεσες. Το μπροστά φρένο σε έριξε. Και το να το πατήσεις στο συγκεκριμένο σημείο ήταν λάθος. Μην αγχώνεσαι, σε όλους έχει συμβεί. Για το τι και πως το "Twist of the wrist I & II" που σου πρότειναν τα εξηγεί όλα. Έχει βγει και σε DVD αν βαριέσαι να κάτσεις να διαβάσεις το βιβλίο, καλό είναι να τα κάνεις και τα δύο. Το DVD τα λέει εν τάχει αλλά βοηθάει να βλέπεις σε βίντεο και να σου εξηγεί τις περιπτώσεις από το να τα διαβάζεις απλά.

Επίσης στη βροχή πάμε πάντα κότες. Όσο το δυνατόν λιγότερη κλίση στη μηχανή, όχι απότομες αλλαγές στις κλίσεις, όχι απότομα φρένα και προφανώς όχι απότομα γκάζια.

Τώρα για το φόβο της πτώσης, μετά από κάθε τούμπα είναι λογικό να είσαι στην αρχή χεσμένος. Σιγά σιγά φεύγει. Αλλά ασχολήσου να μάθεις κάποια πράγματα για τη μοτοσικλέτα ώστε να μην σου ξανασυμβεί και μην πεις πάει πέρασε δε βαριέσαι. Πχ δεν νομίζω να σου είπαν στη σχολή που πήρες το δίπλωμα για το γυροσκοπικό. :winka:

Sele
20/03/2012, 15:39
Μου το είπαν και άλλα παιδιά για τη συγκεκριμένη στροφή. Μαζί με τη βροχή, ένα μικρό λαθάκι αρκεί για τη σαβούρα. Ευτυχώς που δεν ακολουθούσε και από κοντά κανένα αυτοκίνητο να είχαμε άλλα χειρότερα. Δεν το λέω ούτε του παπά.

Δε μας μπήκε καλά το '12 ε? Κατ'αρχάς, περαστικά. Κερνάς καφέ και απαντάω σε όλα σου τα ερωτήματα κι ακόμα περισσότερα.
Ναι έμαθα ότι κι εσένα σε κυνηγάει ο ποδηλατικός σύλλογος Ελλάδος. Πρέπει να παίξει soon συνάντηση για να συγκρίνουμε τραύματα πολέμου.

φιλε μου τι λαστιχα φοραει το σκουτερ σου?? (μαρκα και τυπο) και σε τι κατασταση ειναι? ποσα χλμ εχει το μηχανακι? το πηρες καινουργιο?

αυτα τα ρωταω γιατι εκτως των αποπανω που πρεπει να λαβεις πολυ σοβαρα υπ'οψιν σου πρεπει να εξασφαλισεις και το γεγονος οτι το μηχανακι θα εχει και
οσο το δυνατον καλυτερη επαφη με τον δρομο!! οσο και αν εφαρμοσεις αυτα που θα σου πουν/διαβασεις/μαθεις, αν τα λαστιχα σου ειναι φτηνιαρικα η σε
κακη κατασταση, τοτε κλαφτα χαραλαμπε!!
Michelin είναι τα λάστιχα με 5.000 χλμ πάνω τους (δεν θυμάμαι τον τύπο). Το scooter το πήρα μεταχειρισμένο με 14.500 χλμ αλλά σε άριστη κατάσταση (το πήγα και σε γνωστό μου συνεργείο να το ξεψαχνίσουν πριν την αγορά) και ο τύπος μόλις τους είχε φορέσει καινούρια λάστιχα οπότε δεν είναι από αυτό. Όπως είπαν και τα παιδιά παραπάνω η στροφή είναι μαλακισμένη + τη βροχή, δεν ήθελε πολύ να γίνει το κακό.

Περαστικά σου! :beer:

Μπουφάν με προστασίες φορούσες; Αν όχι καλό θα ήταν να πάρεις. Βρίσκεις και φθηνά και γλιτώνεις αρκετά, όπως πχ τον ραγισμένο αγκώνα. Πίστεψε με είναι ωραία να πέφτεις, να σηκώνεσαι, να βλέπεις το μπουφάν γδαρμένο ή και σκισμένο και εσύ να μην έχεις τίποτα και να έχεις να ασχοληθείς με τις όποιες ζημιές στο μηχανάκι.
Φρόντισε να έχει προστασία πλάτης όποιο θα πάρεις.

Επίσης ένα γαντάκι με προστασίες είναι καλό να πάρεις. Κράνος φαντάζομαι φορούσες.

Φουλ εξοπλισμός, κράνος, γάντια, παντελόνι, μπουφάν (αν δεν το φόραγα λογικά θα ήμουν στο γύψο τώρα) και μποτάκια, αγοράστηκαν όλα μαζί με τη μηχανή.

Γενικά ευχαριστώ πολύ όλα τα παιδιά για τη συμπαράσταση, θα κοιτάξω να δω και τι μπορώ να βρω να διαβάσω επί του θέματος και ελπίζω σύντομα να ξεπεράσω την ανασφάλειά μου.

Joyrider
20/03/2012, 15:43
θα κοιτάξω να δω και τι μπορώ να βρω να διαβάσω επί του θέματος και ελπίζω σύντομα να ξεπεράσω την ανασφάλειά μου.

Το πμ δες, περιμένει ώρα :D

ghostkon
20/03/2012, 16:59
τσεκαρε τα pm σου...μια μικρη βοηθεια απο μενα :beer:

p_sapelas
20/03/2012, 17:48
Εδώ και 8 χρόνια οδηγώ καθημερινά για τις μετακινήσεις εντός της πόλης ένα Yamaha Majesty 250cc. Κάθε φορά που βρέχει, οδηγώ όπως οδηγεί κάποιος που παίρνει στα χέρια του Vespaki για πρώτη φορά. Αν ξέρεις τι πήγε στραβά απλά μην το ξανακάνεις.. αν έχεις αμφιβολίες πρόσεχε διπλά. Πρίν από 1 εβδομάδα στη Ν.Χαλκηδόνα έκανα με το μηχανάκι περιστροφή 180 μοιρών με ταχύτητα κάτω από 50χλμ σε μια κλειστή πάραυτα στροφή (ουσιαστικά βρέθηκα ανάποδα στο ρεύμα μου με τους οδηγούς των αυτοκινήτων να κοιτούν με απορία) γλύτωσα την πτώση αν και χτύπησα από το μηχανάκι ελαφρά τα πόδια μου, ακόμα έχω αμφιβολίες για το τί πήγε στραβά.
Τα scooter είναι ιδιότροπα και για εμένα προσωπικά δεν έχουν καθόλου αξιοπιστία όσον αφορά το στήσιμό τους στο δρόμο... μπορεί να φταίνε οι μικρές διαστάσεις των τροχών, μπορεί να φταίει η θέση οδήγησης, μπορεί να φταίει ακόμα κ το γεγονός ότι είναι τόσο ευκολοδήγητα που κανένας δεν τα σέβεται...
Πάνω στην στροφή: ποτέ φρένο, ποτέ απότομες μεταβολές ταχύτητας... για αρχή είναι ότι πρέπει να ξέρεις. Τα άλλα θα έρθουν με την εμπειρία και δυστηχώς με τις μικρές καθημερινές εκπλήξεις που εύχομαι ποτέ σε κανέναν να μην προκαλέσουν ιδιαίτερες περιπέτειες. Αναφορικά με τα riding school δυστηχώς στην εποχή μας είναι λίγο υπερβολικά κυρίως λόγω κόστους, τα βιβλιαράκια που σου ανέφεραν τα παιδιά είναι καταπληκτικά ενώ υπάρχουν και μεταφρασμένα (καταπληκτική δουλειά του Κ.Καλαντζόπουλου, μια αναζήτηση "το βιβλίο της στροφής - the corner book" στο google είναι αρκετή), σε πρώτη φάση θα σου λύσουν αρκετές απορίες και ίσως σε κάνουν να αναθεωρήσεις τον τρόπο οδήγησής σου.
Πάντα όρθιος, πάντα προσεκτικός και πάντα με εξοπλισμό.

georgio
27/03/2012, 21:17
Φίλε μιας και είχες απορίες για δες εδώ (http://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=127147) :winka:

tziale
27/03/2012, 22:19
Πάνω απ' όλα σιδερένιος. Σημασία έχει ότι δεν χτύπησες. Στην πορεία θα καταλάβεις ότι αυτό είναι το σημαντικότερο.
Τώρα για την οδήγηση απλά πρόσεχε. Ναι ναι ναι είναι τόσο απλό! Μην περιμένεις μαγικές λύσεις και καλά φυλαγμένα μυστικά που μέχρι σήμερα δεν γνώριζες και θα σου αποκαλυφθούν ξαφνικά μέσω internet. Όπως όλοι μας στην Ελλάδα έτσι και εσύ ουσιαστικά θα είσαι αυτοδίδακτος. Εκτιμάω τα διάφορα σχολεία τύπου CSS, BMW Riding School κ.α. αλλά είναι πολύ ακριβά και ούτως η άλλως απευθύνονται σε αναβάτες με σχετική εμπειρία. Εσύ λοιπών έπεσες και τώρα πας σιγά γιατί φοβάσαι; Ωραιότατα! Είσαι σε καλό δρόμο! Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνεις. Δεν είναι κακός λίγος φόβος γιατί μας μαζεύει και μας κάνει να σκεφτόμαστε αυτό που θέλουμε να κάνουμε.
Σιγά σιγά η ταχύτητά σου θα αρχίσει να αυξάνει. Όσο περνάει ο καιρός θα πας γρηγορότερα και θα θέτεις τα όριά σου ακόμα πιο ψηλά. Η ταχύτητα και η ψυχολογία θα έρθουν μόνα τους.

chr1s_86
27/03/2012, 22:34
Μην περιμένεις μαγικές λύσεις και καλά φυλαγμένα μυστικά που μέχρι σήμερα δεν γνώριζες και θα σου αποκαλυφθούν ξαφνικά μέσω internet. Όπως όλοι μας στην Ελλάδα έτσι και εσύ ουσιαστικά θα είσαι αυτοδίδακτος. Εκτιμάω τα διάφορα σχολεία τύπου CSS, BMW Riding School κ.α. αλλά είναι πολύ ακριβά και ούτως η άλλως απευθύνονται σε αναβάτες με σχετική εμπειρία.

Κι όμως, υπάρχουν "μυστικά" που ο νέος αναβάτης δεν γνωρίζει, γιατί αυτοί που μας έδωσαν άδεια οδήγησης δεν μας τα είπαν ή δεν τα ήξεραν καν! Ναι τα σχολεία στην πίστα είναι σχετικά ακριβά, τα βιβλία της σειράς όμως όχι. Και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις ακριβώς τι πρέπει να κάνεις και τι όχι πάνω στη μοτοσυκλέτα και όχι να είσαι "αυτοδίδακτος" και "περίπου"...

tziale
27/03/2012, 23:25
Κι όμως, υπάρχουν "μυστικά" που ο νέος αναβάτης δεν γνωρίζει, γιατί αυτοί που μας έδωσαν άδεια οδήγησης δεν μας τα είπαν ή δεν τα ήξεραν καν! Ναι τα σχολεία στην πίστα είναι σχετικά ακριβά, τα βιβλία της σειράς όμως όχι. Και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις ακριβώς τι πρέπει να κάνεις και τι όχι πάνω στη μοτοσυκλέτα και όχι να είσαι "αυτοδίδακτος" και "περίπου"...

Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπαρχουν μυστικά οδήγησης αλλά ότι δεν διδάσκονται εξ' αποστάσεως και δια αλληλογραφίας μέσω internet. Απλό :)

keepdreaming
28/03/2012, 01:13
πχ
κλπ κλπ
Something like that

Εντελως επιγραμματικα και με καθε επιφυλαξη καθως το καθε μηχανακι συμπεριφερεται διαφορετικα...

1. Πριν τη στροφη πατας τοσο φρενο, οσο χρειαζεται για να μπεις με μια νορμαλ ταχυτητα και να μη σε "ανοιξει" η στροφη και βγεις στο αντιθετο. Το τι φρενο πατας διαφερει απο μοτο σε μοτο...εγω στο Gixxer παταω μονο μπροστινο μιας και το πισω δε χρειαζεται σχεδον πουθενα υπο κανονικες συνθηκες. Στο σκουτερ θα τα πατουσα και τα 2, με αναλογια μπρος-πισω 70-30 ή 80-20.

2. Δεν αφηνεις ποτε το γκαζι. Στη στροφη μπαινεις με το γκαζι ανοιχτο και ΣΤΑΘΕΡΟ. Ουτε το ανοιγεις ουτε το κλεινεις! Με οτι ταχυτητα μπεις, με αυτη παραμενεις. Κλεινεις το γκαζι λιγο πριν φρεναρεις, για να φρεναρεις, και μετα το πιανεις παλι, ΣΤΑΘΕΡΑ ΕΙΠΑΜΕ. Δεν το καρυδωνεις. Στην εξοδο της στροφης μπορεις να το ανοιξεις περισσοτερο. Μεσα στη στροφη ποτε.

3. Πανω στη στροφη δεν πατας ΠΟΤΕ φρενο εκτος και εισαι υπερ-παγκοσμιος τυπου Βαλεντινο Ροσσι που παταει τα φρενα του μεχρι τη μεση της στροφης. Αν δεις οτι εκανες λαθος στην ταχυτητα εισοδου, και η γραμμη σου ανοιγει επικινδυνα (δηλαδη παει να σε βγαλει στο αντιθετο ρευμα) τοτε τσιμπας ΕΛΑΧΙΣΤΑ το πισω φρενο (ελαχιστα γιατι αν μπλοκαρεις τον τροχο θα μαζευεις πλαστικα απ τον δρομο) για να σε φερει προς τα μεσα η στροφη και να συνεχισεις.

Το κυριοτερο ειναι να μη φοβασαι τις στροφες...βλεπεις τι εχεις μπροστα σου και πραττεις αναλογα...καθοριζεις την ταχυτητα σου ωστε να μπεις με ασφαλεια.

Αν βρεχει πας με πολυ λιγοτερα χλμ μιας και τα σκουτερ εχουν μικρα και χοντρα λαστιχα και δεν κρατανε στη βροχη οπως κραταει μια μοτοσυκλετα.

Αυτα...λιγο αργοπορημενα...

TROOPER
28/03/2012, 09:30
..........

με συγχωρεις φιλε μου αλλα λιγο αργοπορημενα και λιγο λαθος.....!!!!

μη γραφετε αν δεν ειστε απολυτα σιγουροι!!!!!!!!

byron
28/03/2012, 09:38
Αυτή την εμμονή με το δεν πατάμε ΠΟΤΕ φρένο στη στροφή δεν θα μπορέσω να την καταλάβω...:(

Το παλληκαρι οδηγάει ένα SH απ΄οτι είπε που διαθέτει 16άρηδες τροχούς. Μια χαρά στρίβει και δεν έχει την συμπεριφορά των scooter με τους μικρούς τροχούς. Μια κωλοστροφή του έτυχε με βροχή, και είχε μια πτώση που θα μπορούσε να συμβεί σε όλους μας αν δεν την γνωρίζεις.

Τα riding school δεν απευθύνονται σε έμπειρους ή σχετικούς οδηγούς. Και ένας εντελώς αρχάριος μια χαρά τα παρακολουθεί αφού η διδασκαλία αφορά τα βασικά σημεία οδήγησης μοτό. Το κόστος των 160€ για κάποιους είναι μεγάλο, αλλά μην το μπερδεύουμαι με τα CSS που τα τρία level είναι κοντά στο χιλιάρικο.

TROOPER
28/03/2012, 09:51
Αυτή την εμμονή με το δεν πατάμε ΠΟΤΕ φρένο στη στροφή δεν θα μπορέσω να την καταλάβω...:(

αν εισαι σε θεση να ελεγξεις τι κανει η μηχανη σου ρε φιλε, τραβα και χειροφρενο!:lol:

byron
28/03/2012, 09:57
αν εισαι σε θεση να ελεγξεις τι κανει η μηχανη σου ρε φιλε, τραβα και χειροφρενο!:lol:

Αν δεν είσαι σε θέση να ελέγχεις τα φρένα σου, μια χαρά τούμπα τρως και στο ίσιωμα ρε :lol:.
Τεσπα, μεγάλη κουβέντα που έχει ξαναγίνει. Σε γενικές γραμμές το φρένο στη στροφή θέλει προσοχή, αλλά μέχρι εκεί. Δεν πρόκειται να μας έρθει καμμιά ουράνια σφαλιάρα αν πατήσουμε φρένο.

TROOPER
28/03/2012, 09:59
Αν δεν είσαι σε θέση να ελέγχεις τα φρένα σου, μια χαρά τούμπα τρως και στο ίσιωμα ρε :lol:.
Τεσπα, μεγάλη κουβέντα που έχει ξαναγίνει. Σε γενικές γραμμές το φρένο στη στροφή θέλει προσοχή, αλλά μέχρι εκεί. Δεν πρόκειται να μας έρθει καμμιά ουράνια σφαλιάρα αν πατήσουμε φρένο.

αν δεν ξερεις πως στο διαλο συμπεριφερεται αυτο το συνολο που λεγεται μοτοσυκλετα μια χαρα θα νομιζεις οτι σου ρθε ουρανια σφαλιαρα.οποτε καλυτερα να μην δοκιμασει κανεις αν δε ξερει.

:wave2:

nikos_abel
28/03/2012, 10:03
Παρατήρηση. ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΥΘΕΙΕΣ! Στη στροφή ισχύουν άλλα.

Μιας που έχεις SH, έχεις και συνδιασμένα φρένα. Όταν φρενάρεις με αυτό θα πατάς και τα δύο φρένα το ίδιο
και το 70-30 μπρος πίσω έρχεται μόνο του (θεωρητικά). Πρακτικά, τσίμπα λίγο περισσότερο το εμπρός να είσαι σίγουρος.
Το δικό μου πάντως μόνο με το εμπρός δεν σταματάει, θέλει και το πίσω για να πιάσει και η τρίτη εμπρός δαγκάνα.

byron
28/03/2012, 10:04
αν δεν ξερεις πως στο διαλο συμπεριφερεται αυτο το συνολο που λεγεται μοτοσυκλετα μια χαρα θα νομιζεις οτι σου ρθε ουρανια σφαλιαρα.οποτε καλυτερα να μην δοκιμασει κανεις αν δε ξερει.

Νταξ, αμα καθυστερήσει κάποιος να πατήσει φρένο σε μιά στροφή είναι προτιμότερο να το κόψει ίσια για τις μπαριέρες και το αντίθετο ρεύμα παρά να παραβεί τον κανόνα ΠΟΤΕ φρένα στη στροφή.

Ακόμα καλύτερα να κάνει ότι έλεγε η υπογραφή του dimdoc...
"Επι αμφιβολίας άνοιξε τέρμα το γκάζι. Μπορεί να μην δώσει τέλος στο πρόβλημα αλλά θα δώσει τέλος στην αγωνία" :lol:

TROOPER
28/03/2012, 10:07
Νταξ, αμα καθυστερήσει κάποιος να πατήσει φρένο σε μιά στροφή είναι προτιμότερο να το κόψει ίσια για τις μπαριέρες και το αντίθετο ρεύμα παρά να παραβεί τον κανόνα ΠΟΤΕ φρένα στη στροφή.

Ακόμα καλύτερα να κάνει ότι έλεγε η υπογραφή του dimdoc...
"Επι αμφιβολίας άνοιξε τέρμα το γκάζι. Μπορεί να μην δώσει τέλος στο πρόβλημα αλλά θα δώσει τέλος στην αγωνία" :lol:

ας το σηκωσει και ας το κοκκαλωσει.πιο ασφαλες θα ειναι απο το να φρεναρει υπο κλιση.
εναλακτικα οντως μπορει να ακολουθησει τη συμβουλη του dimdoc!!:lol:

sniper
28/03/2012, 10:21
Δεν χρειάζεται να το ξανα-ματα-συζητήσουμε..

Οι αρχάριοι αναβάτες καλό θα ήταν να το αποφευγαμε.
Οι έμπειροι, καλό θα ήταν να το αποφεύγαμε
Οι παγκόσμιοι το κάνουμε επειδή ξέρουμε τι θέλουμε από το ματρακά μας και πως να το πάρουμε απ' αυτόν.

Σε δημόσιο δρόμο που δεν τον ξέρεις, πας πιο χαλαρά και ήρεμα ώστε να μην έχεις εκπλήξεις. Αν πας τάπα, σβέλτα, κλπ αν χρειαστεί να φρενάρεις, ε φρέναρε και δες τι θα γίνει.. Αν δεν φρενάρεις θα βγεις στο αντίθετο..

Παλιοζωή και παλιοκαταστάσεις.

byron
28/03/2012, 10:57
ας το σηκωσει και ας το κοκκαλωσει.πιο ασφαλες θα ειναι απο το να φρεναρει υπο κλιση.

Εξακολουθείς να επιμένεις για κάτι που ΔΕΝ είναι απόλυτο, αλλά ούτε και σωστό. Το να πατήσει κάποιος φρένο στην στροφή με νορμάλ κλίση, όπως είναι οι κλίσεις που πέρνουμε στον δρόμο δεν συνεπάγεται τούμπα.
Εσύ μπορείς για δικούς σου λόγους να μην το κάνεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι οσοι το κάνουν είναι λάθος, ούτε οτι πέφτουν σε κάθε στροφή.
Αν έχεις αντιρρήσεις ευχαρίστως να σε κάνω μια βόλτα είτε με το scooter είτε με το μεγάλο για να σου διαλυθούν οι αμφιβολίες. :smokin:

Για να μην πιαστούμε από λέξεις, εννοείται οτι μιλάω για νορμάλ κλίσεις και νορμάλ ταχύτητες. Αλλο να φρενάρεις με 15-20 μοίρες και άλλο με 45.

Sele
28/03/2012, 10:59
@georgio
Thanks φίλε μου, σίγουρα με ενδιαφέρει εφόσον κανονιστεί θα κοιτάξω να έρθω.

@Tziale
Καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις φίλε μου αλλά το πρόβλημά μου είναι ότι εφόσον δεν τα μάθω από κάπου σωστά, οι παραπάνω ώρες στο τιμόνι από μόνες τους, δεν θα μου προσφέρουν κάτι, αφού και πάλι λάθος θα τα κάνω. Θα πηγαίνω για κάποιο διάστημα πιο σιγά (αλλά όχι πιο σωστά) και όταν ξεθαρρέψω, το πιο πιθανό είναι ότι θα μαζεύω πάλι το θηρίο σε καμιά στροφή (ελπίζω να μη μαζεύουν και εμένα μαζί).
Όπως σου απάντησε και ένα παιδί, αυτοί που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να μας τα μάθουν, δεν το κάνουν, με αποτέλεσμα ο καθένας να οδηγεί με τις δικές του "πατέντες" οι οποίες πολλές φορές μπορεί να είναι λάθος. Και επειδή δυστυχώς μπικικίνια για riding school δεν παίζουν αυτή την περίοδο, αναγκαστικά θα τη βγάλω με "θεωρητικές" λύσεις από βιβλία και νετ.

Για παράδειγμα, συνειδητοποίησα ότι πολλές φορές σε στροφές, τραβάω το σώμα μου από την αντίθετη πλευρά της φοράς της στροφής. Αυτό απ' όσο έχω διαβάσει είναι λάθος γιατί χαλάω την ισορροπία και σταθερότητα μου. Δεν ξέρω εάν το κάνω επειδή απλά "φοβάμαι" να γείρω μαζί με τη μηχανή, έχοντας λανθασμένη αίσθηση ότι μπορεί να φύγω ή γέρνω τη μηχανή παραπάνω απ' όσο πρέπει και χρειάζεται να πέσω από την άλλη για να κρατήσω αντιστάθμισμα. Και δυστυχώς επειδή δεν έχω κανέναν να μου δείξει το σωστό τρόπο, θα συνεχίσω να πηγαίνω στα κουτουρού, ελπίζοντας η σχολή οδηγών "του Κασίδη το κεφάλι" να με διδάξει σωστά.

sniper
28/03/2012, 11:03
.... Και δυστυχώς επειδή δεν έχω κανέναν να μου δείξει το σωστό τρόπο, θα συνεχίσω να πηγαίνω στα κουτουρού, ελπίζοντας η σχολή οδηγών "του Κασίδη το κεφάλι" να με διδάξει σωστά.

Ε κάτσε λιγες ώρες, διάβασε τίποτα από τα σεντόνια που έχουν γραφεί εδώ μέσα κι αλλού και μάθε τουλάχιστον θεωρητικά.. Στου κασίδη το κεφάλι δεν μαθαίνεις να καβαλάς. Τώρα ήσουν τυχερός. Την επόμενη φορά ίσως όχι και τόσο.

TROOPER
28/03/2012, 11:10
Εξακολουθείς να επιμένεις για κάτι που ΔΕΝ είναι απόλυτο, αλλά ούτε και σωστό. Το να πατήσει κάποιος φρένο στην στροφή με νορμάλ κλίση, όπως είναι οι κλίσεις που πέρνουμε στον δρόμο δεν συνεπάγεται τούμπα.
Εσύ μπορείς για δικούς σου λόγους να μην το κάνεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι οσοι το κάνουν είναι λάθος, ούτε οτι πέφτουν σε κάθε στροφή.
Αν έχεις αντιρρήσεις ευχαρίστως να σε κάνω μια βόλτα είτε με το scooter είτε με το μεγάλο για να σου διαλυθούν οι αμφιβολίες. :smokin:

Για να μην πιαστούμε από λέξεις, εννοείται οτι μιλάω για νορμάλ κλίσεις και νορμάλ ταχύτητες. Αλλο να φρενάρεις με 15-20 μοίρες και άλλο με 45.

αντε παλι τα ιδια....
επειδη βαριεμαι ρε βυρωνα,εχω παραγγειλει κλισομετρο απο ιμπει.οσο ειμαι σε επιτρεπτα πλαισια κλισης για να πατησω φρενο, γραφει την ενδειξη νορμαλ.αν τα περασω βγαζει ενα φτερωτο π@@τσ@ρχιδο και ολα αυτα μονο με 50 ευρω συν τα μεταφορικα! :lol:

αυτο που προσπαθω να σου πω ειναι οτι ενας νεος αναβατης που δεν εχει ιδεα του τι κλιση μπορει να παρει η μηχανη του και πτι συμβαινει οταν παταει φρενο (πως χανει προσφυση και που) καλο θα ειναι να μην παταει φρενο.το να διαφωνεις σε αυτο μαζι μου ειναι σα να διαφωνεις με τον μπλειντ που ελεγε οτι ''σε γενικες γραμμες καλο ειναι στη βροχη μια κατω''.ε σε γενικες γραμμες καλο ειναι στην στροφη να μην παταμε φρενα.

δεν λεω οτι ουτε οτι δεν το κανω,ουτε οτι δεν γινεται.λεω απλα οτι καλο ειναι να μην.

:a56:

byron
28/03/2012, 11:12
Sele, υπάρχει ένα χρησιμότατο dvd του Θ.Χούντρα για την οδήγηση στην πόλη και τους κινδύνους που υπάρχουν. Αν σε ενδιαφέρει, θα βρούμε τρόπο να πάρεις μια κόπια.

STOYBI
28/03/2012, 11:29
+ 1000 στον TROOPER στο παταω φρενα για να.... Σταματησω....!!!

+ 1000 στον Βυρωνα στο "χαιδευω" φρενα ισα..ισα για να επιβραδυνω και να διορθωσω την εξοδο μου στο αντιθετο η στις μπαριερες !!!!:

winka:

Sele
28/03/2012, 11:36
Ε κάτσε λιγες ώρες, διάβασε τίποτα από τα σεντόνια που έχουν γραφεί εδώ μέσα κι αλλού και μάθε τουλάχιστον θεωρητικά.. Στου κασίδη το κεφάλι δεν μαθαίνεις να καβαλάς. Τώρα ήσουν τυχερός. Την επόμενη φορά ίσως όχι και τόσο.

Ε ναι αυτό λέω. Απάντηση προς τον Tziale ήταν που έγραψε ότι δεν μαθαίνεις οδήγηση μέσω ίντερνετ ή δια αλληλογραφίας. Από τ' ολότελα, τουλάχιστον να έχω τη θεωρητική γνώση.

nikos_abel
28/03/2012, 11:46
Ε ναι αυτό λέω. Απάντηση προς τον Tziale ήταν που έγραψε ότι δεν μαθαίνεις οδήγηση μέσω ίντερνετ ή δια αλληλογραφίας. Από τ' ολότελα, τουλάχιστον να έχω τη θεωρητική γνώση.

Όλες τις θεωρητικές γνώσεις που θα αποκομίσεις να τις εφαρμόζεις σιγά σιγά. Αλλά να ξέρεις ότι αυτό θα προκαλέσει τούμπες
(όχι ότι σε σχολεία δεν έχει τούμπες).
Τουλάχιστον να είναι σε ελεγχόμενο χώρο με ελεγχόμενη ταχύτητα για να κλαις λιγότερο.

sniper
28/03/2012, 11:53
Όλες τις θεωρητικές γνώσεις που θα αποκομίσεις να τις εφαρμόζεις σιγά σιγά. Αλλά να ξέρεις ότι αυτό θα προκαλέσει τούμπες
(όχι ότι σε σχολεία δεν έχει τούμπες).
Τουλάχιστον να είναι σε ελεγχόμενο χώρο με ελεγχόμενη ταχύτητα για να κλαις λιγότερο.

Έχεις κάνει κανένα σχολείο;

byron
28/03/2012, 11:56
αυτο που προσπαθω να σου πω ειναι οτι ενας νεος αναβατης που δεν εχει ιδεα του τι κλιση μπορει να παρει η μηχανη του και πτι συμβαινει οταν παταει φρενο (πως χανει προσφυση και που) καλο θα ειναι να μην παταει φρενο....δεν λεω οτι ουτε οτι δεν το κανω,ουτε οτι δεν γινεται.λεω απλα οτι καλο ειναι να μην.

:a56:

ΤότεΝες Γιωργάρα, έχουμε άλλη διαφωνία. Δεν διαφωνείς μαζί μου όταν λέω οτι το δόγμα φρένο+στροφή=τούμπα είναι ψιλομαλακία, διαφωνείς στο ποιοί πρέπει να πατάνε φρένο. Ο νέος οδηγός θα παραμείνει νέος ασχέτα με τα χλμ που θα γράψει σε 100 χρόνια, αν δεν πειραματιστεί λίγο με το μηχανάκι του.
Και αν δεν πειραματιστεί λίγο, δεν θα κάνει αυτό που πρέπει όταν θα χρειαστεί.
Ε, σ΄αυτό διαφωνώ κάθετα...αν ορίζουμε κάποια θέματα με τόσο απόλυτο τρόπο, ο νέος από φόβο δεν πρόκειται να το δοκιμάσει ποτέ.

sniper
28/03/2012, 12:01
ΤότεΝες Γιωργάρα, έχουμε άλλη διαφωνία. Δεν διαφωνείς μαζί μου όταν λέω οτι το δόγμα φρένο+στροφή=τούμπα είναι ψιλομαλακία, διαφωνείς στο ποιοί πρέπει να πατάνε φρένο. Ο νέος οδηγός θα παραμείνει νέος ασχέτα με τα χλμ που θα γράψει σε 100 χρόνια, αν δεν πειραματιστεί λίγο με το μηχανάκι του.
Ε, σ΄αυτό διαφωνώ κάθετα...αν ορίζουμε κάποια θέματα με τόσο απόλυτο τρόπο, ο νέος από φόβο δεν πρόκειται να το δοκιμάσει ποτέ.

Αφού είπα την απόλυτη αλήθεια ποιο πάνω, γιατί διαφωνείτε ακόμα μεταξύ σας;

:smokin:

chr1s_86
28/03/2012, 12:06
Αλλά να ξέρεις ότι αυτό θα προκαλέσει τούμπες

Εφάρμοσες θεωρητικές γνώσεις κι έπεσες; :confused:

Γιατί εγώ πχ, μια σοβαρή "τούμπα" που είχα πριν μερικά χρόνια προκλήθηκε από την έλλειψη γνώσεων....!

STOYBI
28/03/2012, 12:18

Γιατί εγώ πχ, μια σοβαρή "τούμπα" που είχα πριν μερικά χρόνια προκλήθηκε από την έλλειψη γνώσεων....!

Δεν ειναι δυσκολο να πεσεις ( ειδικα οταν η θεωρια εχει μεσα 1002 διαφορετικες αποψεις, σου φαινονται σχεδον ολες σωστες,.... απο ποιους..??? Αληθεια....???? )

Στην μοτο ειδικα εαν η θεωρια δεν συνοδευετε στο καπακι απο πραξη....

Ποναει η κερατουκλα ...!!!:wave2:

sniper
28/03/2012, 12:19

Είναι πιθανό:
1. Αν οι θεωρητικές γνώσεις είμαι λάθος
2. Οι θεωρητικές γνώσεις είναι σωστές αλλά υπερβαίνεις εαυτόν
3. Νομίζεις ότι είσαι τούμπανος μετά από την σωστή εφαρμογή των θεωρητικών γνώσεων.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι μέσα στην πίστα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων γίνονται ελάχιστες πτώσεις. Επίσης δείχνουν ότι οι πολλοί απόφοιτοι μετράνε μία τούμπα στο δρόμο σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα από το μάθημα γιατί εφαρμόζουν το 3.

chr1s_86
28/03/2012, 12:50
ειδικα οταν η θεωρια εχει μεσα 1002 διαφορετικες αποψεις, σου φαινονται σχεδον ολες σωστες,.... απο ποιους..??? Αληθεια....???? )

Σχετικά με τη θεωρία αναφέρομαι αποκλειστικά στα βιβλία του Keith Code.

2. Οι θεωρητικές γνώσεις είναι σωστές αλλά υπερβαίνεις εαυτόν
3. Νομίζεις ότι είσαι τούμπανος μετά από την σωστή εφαρμογή των θεωρητικών γνώσεων.

Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. Και τα δύο βέβαια καθιστούν μια υπέρβαση και όχι απλά εφαρμογή. Η ερώτηση στον nikos_abel έγινε επειδή ήταν σαν να έλεγε ότι θα αρχίσουν τα προβλήματα με την εφαρμογή της θεωρίας...

sniper
28/03/2012, 12:58

Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. Και τα δύο βέβαια καθιστούν μια υπέρβαση και όχι απλά εφαρμογή. Η ερώτηση στον nikos_abel έγινε επειδή ήταν σαν να έλεγε ότι θα αρχίσουν τα προβλήματα με την εφαρμογή της θεωρίας...

Μα φυσικά τότε θ' αρχίσουν.. μέχρι να μάθεις ζεις στην άγνοια που είναι μεν ευχάριστο σαν γενικότερη κατάσταση αλλά επικίνδυνη..

Όταν θ' αρχισεις ν' απασχολείς το μαυλό σου (και μέχρι να γίνουν δεύτερή σου φύση) το πότε φρενάρεις, πόσο, που στρίβεις, που ανοίγεις γκάζι, πόσο κλπ κλπ κλπ τότε αρχίζουν και τα προβλήματα συμπεριφοράς σου στο δρόμο. Κι έρχονται κι οι τούμπες ε; γιατί στην πίστα έχεις σημάδια που τα κάνεις όλα αυτά, στο δρόμο ένα @ έχεις.

chr1s_86
28/03/2012, 13:08
τότε αρχίζουν και τα προβλήματα συμπεριφοράς σου στο δρόμο.

Προσωπικά δεν παρατήρησα κάτι τέτοιο... Πχ όταν δεν ήξερα τι είναι το target fixation και πως να το αποφύγω νομίζω ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα... :uplate:

nikos_abel
28/03/2012, 13:09

Όχι, το ακριβώς αντίθετο, μη ξεχνάς πως τα μισά πράγματα στο twist είναι για να σε μάθουν να αντιδράς αντίθετα από το ένστικτο σου.
Αν λοιπόν σα παπάρας πας να τα κάνεις όλα by the book, @ρχ@δια θα καταφέρεις να μάθεις, τα μούτρα σου θα φας.
Θέλει λάου λάου το πράγμα, γιατί ακόμα και μια σωστή θεωρία, όταν την εφαρμόζεις θα δημιουργηθούν πάμπολες απορίες
που δεν ήταν δυνατόν να τις προβλέψει ο κάθε συγγραφέας.
Επίσης δεν έχεις κανέναν να σου πει αν αυτά που με περηφάνεια κατάφερες, τα κατάφερες όντως και δεν κάνεις
ότι νάναι.
Άλλο πράγμα το σχολείο, πας γιατί θές να μάθεις (συνήθως) και σε συμπαρασύρουν και οι υπόλοιποι.

Αναφέρω τον εαυτό μου σαν παράδειγμα γιατί

1ον ΔΕΝ έχω κάνει σχολείο (δυστυχώς νο μανούκα νο τάιμ).
2ον Όλες τις μλκς που έχω κάνει τις έχω ψάξει πάρα πολύ πριν τις εφαρμόσω και υπήρξαν πολλά παραλίγο (ευτυχώς).
3ον Έχω σκούτερ.

Προσωπικά δεν παρατήρησα κάτι τέτοιο... Πχ όταν δεν ήξερα τι είναι το target fixation και πως να το αποφύγω νομίζω ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα... :uplate:

Καλά, αυτό δε παλεύεται εύκολα

sniper
28/03/2012, 13:10

Αυτό είναι ένα (σωτήριο όμως) από μία σειρά πραγμάτων που μαθαίνεις.

keepdreaming
28/03/2012, 13:14
με συγχωρεις φιλε μου αλλα λιγο αργοπορημενα και λιγο λαθος.....!!!!

μη γραφετε αν δεν ειστε απολυτα σιγουροι!!!!!!!!

Συγχωρεμενος :lol::lol::lol:

Αλλα μπορεις να μου πεις που το εκανα το λαθος? Ρωταω χωρις καμια υπονοια ειρωνιας...

Επισης @ Baron:

Δεν ειναι εμμονη το οτι δεν παταμε φρενο ποτε μεσα στη στροφη. Και εγω παταω το μπροστα μεχρι τα μεσα σχεδον της στροφης η και περισσοτερο αναλογα με την κλιση της. Αλλα ειναι διαφορετικο το SS και διαφορετικο ενα σκουτερ.

Επισης αναφερθηκα πιο πανω πως ενας ΑΠΕΙΡΟΣ οδηγος δεν θα επρεπε να παταει ΠΟΤΕ τα φρενα του μεσα στη στροφη εκτος απ το πισω για να διορθωσει πορεια. Δηλαδη αν κανει λαθος και πατησει παραπανω το μπροστα φρενο και ειτε φαει τουμπα ειτε τον ισιωσει και τον πεταξει στο αντιθετο τι γινεται?

Ξαναλεω πως μιλουσα για ΑΠΕΙΡΟΥΣ οδηγους...

byron
28/03/2012, 13:32
Δεν ειναι εμμονη το οτι δεν παταμε φρενο ποτε μεσα στη στροφη. Και εγω παταω το μπροστα μεχρι τα μεσα σχεδον της στροφης η και περισσοτερο αναλογα με την κλιση της. Αλλα ειναι διαφορετικο το SS και διαφορετικο ενα σκουτερ.

Επισης αναφερθηκα πιο πανω πως ενας ΑΠΕΙΡΟΣ οδηγος δεν θα επρεπε να παταει ΠΟΤΕ τα φρενα του μεσα στη στροφη εκτος απ το πισω για να διορθωσει πορεια. Δηλαδη αν κανει λαθος και πατησει παραπανω το μπροστα φρενο και ειτε φαει τουμπα ειτε τον ισιωσει και τον πεταξει στο αντιθετο τι γινεται?

Ξαναλεω πως μιλουσα για ΑΠΕΙΡΟΥΣ οδηγους...

Τα είπα και πιο πάνω νομίζω. Ενας άπειρος πότε γίνεται δηλαδή έμπειρος? Όταν "μετακινηθεί" πάνω σε μηχανή για 10.000χλμ? Εμπειρος θα γίνει όταν αρχίζει να ψάχνεται με το πρα πρα που καβαλάει για να μαθει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει. Και ξαναλέω οτι ακόμα και ενας άπειρος οδηγός, αν φρενάρει 'εχοντας μια λογική κλίση (όπως έχουν συνήθως οι ψαρωμένοι αναβάτες) ούτε πρόκειται να πέσει, ούτε κάτι δραματικό θα γίνει.
Αν τα ΄χει κάνει τόσο σκατά ώστε να πέσει από low, θα έχει ήδη μετρήσει πολλές τούμπες και σίγουρα κάτι δεν θα πηγαίνει καθόλου καλά.
Μου φαίνεται αστείο να φαντάζομαι έναν άπειρο αναβάτη που θα μπει με κλίση 15΄, θα πρέπει να φρενάρει επειδή κάτι του βγήκε και δεν θα το κάνει επειδή έχει διαβάσει οτι αν τολμήσει να πατήσει φρένο σε στροφή (γενικά κι αόριστα) θα πέσει αυτόματα.

Τα scooter μην τα τσουβαλιάζεις. Αλλιώς στρίβει ένα scooter με 12' τροχούς και αλλιώς ένα με 16" και 120 ελαστικό. Τα 16" μια χαρά στρίβουν και φρενάρουν χωρίς δράματα.

keepdreaming
28/03/2012, 13:48
Τα είπα και πιο πάνω νομίζω. Ενας άπειρος πότε γίνεται δηλαδή έμπειρος? Όταν "μετακινηθεί" πάνω σε μηχανή για 10.000χλμ? Εμπειρος θα γίνει όταν αρχίζει να ψάχνεται με το πρα πρα που καβαλάει για να μαθει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει. Και ξαναλέω οτι ακόμα και ενας άπειρος οδηγός, αν φρενάρει 'εχοντας μια λογική κλίση (όπως έχουν συνήθως οι ψαρωμένοι αναβάτες) ούτε πρόκειται να πέσει, ούτε κάτι δραματικό θα γίνει.
Αν τα ΄χει κάνει τόσο σκατά ώστε να πέσει από low, θα έχει ήδη μετρήσει πολλές τούμπες και σίγουρα κάτι δεν θα πηγαίνει καθόλου καλά.
Μου φαίνεται αστείο να φαντάζομαι έναν άπειρο αναβάτη που θα μπει με κλίση 15΄, θα πρέπει να φρενάρει επειδή κάτι του βγήκε και δεν θα το κάνει επειδή έχει διαβάσει οτι αν τολμήσει να πατήσει φρένο σε στροφή (γενικά κι αόριστα) θα πέσει αυτόματα.

Τα scooter μην τα τσουβαλιάζεις. Αλλιώς στρίβει ένα scooter με 12' τροχούς και αλλιώς ένα με 16" και 120 ελαστικό. Τα 16" μια χαρά στρίβουν και φρενάρουν χωρίς δράματα.

Να ψαχνεται αλλα μεσα σε λογικα επιπεδα. Συμφωνω πως τα φρενα μεσα στη στροφη με μηδενικη η ελαχιστη κλιση δεν θα προκαλεσουν ατυχημα η τουμπα.

Απλα χρειαζεται εξοικειωση μεχρι ενα βαθμο, και μετα προσπαθεια και ψαξιμο. Γιατι δεν φταιει μονο η κλιση που εχεις στη στροφη. Ο οδηγος μπορει να εχει λογικη κλιση, αλλα λογω απειριας να πατησει παραπανω φρενο και να μη μπορεσει να το μαζεψει. Το εχω δει να γινεται και ημουν συνεπιβατης...δεν σωριαστηκαμε αλλα λιγο θελαμε.

Οσο για τα σκουτερ...δεν τσουβαλιασα! Δεν ξερω τι οδηγαει το παλικαρι...γι αυτο ειπα και στο πρωτο ποστ μου πως οι μοτοσυκλετες διαφερουν οποτε δεν ειμαι απολυτος! :beer:

byron
28/03/2012, 13:58
Να ψαχνεται αλλα μεσα σε λογικα επιπεδα. Συμφωνω πως τα φρενα μεσα στη στροφη με μηδενικη η ελαχιστη κλιση δεν θα προκαλεσουν ατυχημα η τουμπα.

Απλα χρειαζεται εξοικειωση μεχρι ενα βαθμο, και μετα προσπαθεια και ψαξιμο. Γιατι δεν φταιει μονο η κλιση που εχεις στη στροφη. Ο οδηγος μπορει να εχει λογικη κλιση, αλλα λογω απειριας να πατησει παραπανω φρενο και να μη μπορεσει να το μαζεψει. Το εχω δει να γινεται και ημουν συνεπιβατης...δεν σωριαστηκαμε αλλα λιγο θελαμε.

Οσο για τα σκουτερ...δεν τσουβαλιασα! Δεν ξερω τι οδηγαει το παλικαρι...γι αυτο ειπα και στο πρωτο ποστ μου πως οι μοτοσυκλετες διαφερουν οποτε δεν ειμαι απολυτος! :beer:

Ετσι όπως το θέτεις δεν διαφωνούμε σε κάτι. Ενα SΗ οδηγάει το παλληκάρι που είναι αξιοπρεπέστατο από κράτημα (αν και Honda :lol:)

:beer:

TROOPER
28/03/2012, 14:34
Εντελως επιγραμματικα και με καθε επιφυλαξη καθως το καθε μηχανακι συμπεριφερεται διαφορετικα...

1. Πριν τη στροφη πατας τοσο φρενο, οσο χρειαζεται για να μπεις με μια νορμαλ ταχυτητα και να μη σε "ανοιξει" η στροφη και βγεις στο αντιθετο. Το τι φρενο πατας διαφερει απο μοτο σε μοτο...εγω στο Gixxer παταω μονο μπροστινο μιας και το πισω δε χρειαζεται σχεδον πουθενα υπο κανονικες συνθηκες. Στο σκουτερ θα τα πατουσα και τα 2, με αναλογια μπρος-πισω 70-30 ή 80-20.

2. Δεν αφηνεις ποτε το γκαζι. Στη στροφη μπαινεις με το γκαζι ανοιχτο και ΣΤΑΘΕΡΟ. Ουτε το ανοιγεις ουτε το κλεινεις! Με οτι ταχυτητα μπεις, με αυτη παραμενεις. Κλεινεις το γκαζι λιγο πριν φρεναρεις, για να φρεναρεις, και μετα το πιανεις παλι, ΣΤΑΘΕΡΑ ΕΙΠΑΜΕ. Δεν το καρυδωνεις. Στην εξοδο της στροφης μπορεις να το ανοιξεις περισσοτερο. Μεσα στη στροφη ποτε.

3. Πανω στη στροφη δεν πατας ΠΟΤΕ φρενο εκτος και εισαι υπερ-παγκοσμιος τυπου Βαλεντινο Ροσσι που παταει τα φρενα του μεχρι τη μεση της στροφης. Αν δεις οτι εκανες λαθος στην ταχυτητα εισοδου, και η γραμμη σου ανοιγει επικινδυνα (δηλαδη παει να σε βγαλει στο αντιθετο ρευμα) τοτε τσιμπας ΕΛΑΧΙΣΤΑ το πισω φρενο (ελαχιστα γιατι αν μπλοκαρεις τον τροχο θα μαζευεις πλαστικα απ τον δρομο) για να σε φερει προς τα μεσα η στροφη και να συνεχισεις.

Το κυριοτερο ειναι να μη φοβασαι τις στροφες...βλεπεις τι εχεις μπροστα σου και πραττεις αναλογα...καθοριζεις την ταχυτητα σου ωστε να μπεις με ασφαλεια.

Αν βρεχει πας με πολυ λιγοτερα χλμ μιας και τα σκουτερ εχουν μικρα και χοντρα λαστιχα και δεν κρατανε στη βροχη οπως κραταει μια μοτοσυκλετα.

Συγχωρεμενος :lol::lol::lol:

Αλλα μπορεις να μου πεις που το εκανα το λαθος? Ρωταω χωρις καμια υπονοια ειρωνιας...

ουτε απο εμενα υπηρχε ειρωνια.

παμε λοιπον ενα-ενα
1.ας πουμε οτι καλα τα λες αν και εχω μια ψιλοενσταση στον τροπο που το διατυπωνεις αλλα ειναι αμελητεα τα πραματα.
2.ΩΠΑ.η αλληλουχια κινησεων ειναι:κλεινω γκαζι,φρεναρω-κατεβαζω,φτανω στο σημειο εισοδου,γερνω μοτοσυκλετα με εφαρμογη γυροσκοπικου,και απο εκεινη τη στιγμη μεχρι το πικ απ της μοτοσυκλετας εχω ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ ΑΝΟΙΓΟΜΕΝΟ ΓΚΑΖΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑΘΕΡΟ.
3.συμφωνω στο δεν πατας φρενο στη στροφη.το ελαχιστο τσιμπημα του πισω φρενου θα προκαλεσει αρχικα μια ελατωση της διαδρομης της πισω αναρτησης και αυτο θα εχει οντως σαν αποτελεσμα το κλεισιμο της τροχιας αλλα (i)αυτο θα προκαλεσει αποσταθεροποιηση στη μοτοσυκλετα και (ii)μολις αφησεις το πισω φρενο το συστημα θα προσπαθησει να ερθει και παλι σε ισοροπια αρα θα επανελθει φοριο στον μπροστινο τροχο με εναν αυξημενο κινδυνο πτωσης, ειδικα αν δεν εχεις καλο throtle control.
κοινως σιγουρα ειναι καλυτερα να χρησιμοποιησεις το πισω φρενο παρα το μπροστα αλλα το καλυτερο ειναι να μη χρειαστει να χρησιμοποιησεις τπτ.

αυτες τις ενστασεις ειχα προσωπικα.no offence

φρενο+στροφη=ενδεχομενη τουμπα
φρενο+στροφη+αγνοια=πιο ενδεχομενη τουμπα
φρενο+στροφη+αγνοια+απειρια=ακομα πιο ενδεχομενη τουμπα
φρενο+στροφη+αγνοια+απειρια+βροχη=ακομα πιο πολυ ενδεχομενη τουμπα
φρενο+στροφη+αγνοια+απειρια+βροχη+λαθος θεση σωματος=τρομακτικα πιο πολυ ενδεχομενη τουμπα
φρενο+στροφη+αγνοια+απειρια+βροχη+λαθος θεση σωματος+σκουτεροπαπο=σιγουρη τουμπα.

καταλαβες?

δεν μιλησα για παλιους και νεους,εμπειρους και απειρους.μιλησα για ανθρωπους που μπηκανε στο τρυπακι, οπως το παλικαρι εδω μεσα, να ψαξουνε 10 βασικα πραματα σε οτι εχει να κανει με την οδηγηση της μοτοσυκλετας.το ιδιο ισχυει και στα μαθηματικα.χρησιμοποιουμε κομπιουτερ για να κανουμε πραξεις.στην πρωτη δημοτικου ομως μας το απαγορευανε προκειμενου να μαθουμε τη λογικη και να το κανουμε μονοι μας.σε αυτη τη λογικη λεω οτι ενας απειρος (χρησιμοποιω αυτο το επιθετο για να μη πω αδαης που θα ηταν το σωστοτερο) οδηγος πρεπει να μαθει να μην παταει φρενο στη στροφη

υ.γ.θες να με σκασεις αλλα αργα η γρηγορα θα πεσεις στα χερια μου και θα μου το πληρωσεις :lol::lol:

Αφού είπα την απόλυτη αλήθεια ποιο πάνω, γιατί διαφωνείτε ακόμα μεταξύ σας;

:smokin:

+1000

keepdreaming
28/03/2012, 15:47

2.ΩΠΑ.η αλληλουχια κινησεων ειναι:κλεινω γκαζι,φρεναρω-κατεβαζω,φτανω στο σημειο εισοδου,γερνω μοτοσυκλετα με εφαρμογη γυροσκοπικου,και απο εκεινη τη στιγμη μεχρι το πικ απ της μοτοσυκλετας εχω ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ ΑΝΟΙΓΟΜΕΝΟ ΓΚΑΖΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑΘΕΡΟ.
3.συμφωνω στο δεν πατας φρενο στη στροφη.το ελαχιστο τσιμπημα του πισω φρενου θα προκαλεσει αρχικα μια ελατωση της διαδρομης της πισω αναρτησης και αυτο θα εχει οντως σαν αποτελεσμα το κλεισιμο της τροχιας αλλα (i)αυτο θα προκαλεσει αποσταθεροποιηση στη μοτοσυκλετα και (ii)μολις αφησεις το πισω φρενο το συστημα θα προσπαθησει να ερθει και παλι σε ισοροπια αρα θα επανελθει φοριο στον μπροστινο τροχο με εναν αυξημενο κινδυνο πτωσης, ειδικα αν δεν εχεις καλο throtle control.
κοινως σιγουρα ειναι καλυτερα να χρησιμοποιησεις το πισω φρενο παρα το μπροστα αλλα το καλυτερο ειναι να μη χρειαστει να χρησιμοποιησεις τπτ.

Εννοειται no offence. Συζητηση κανουμε.

Στο 2 τωρα. Δεν μιλησα για κατεβασμα ταχυτητων και γυροσκοπικο μιας και μιλαμε για σκουτερ και για απειρο αναβατη οποτε το γυροσκοπικο μπορει να του φανει πυρηνικη φυσικη στην αρχη.

Οσον αφορα το γκαζι τωρα. Λαθος μου το ΣΤΑΘΕΡΟ σε ολο το μηκος της στροφης, απλα αυτο θα ελεγα σε καποιον που τωρα μαθαινει μιας και το λαθος γινεται ευκολα στο προοδευτικα ανοιγομενο γκαζι. Βεβαια πιστευω πως παιζει ρολο και η στροφη. Σε μια κλειστη στροφη η ενα πεταλο δεν μπορεις να εχεις προοδευτικα ανοιγομενο σε ολο το μηκος της γιατι θα σε πεταξει εξω. Σε κανονικες στροφες ναι. Μολις αφησεις τα φρενα πιασεις το γκαζι και ανοιγεις σιγα σιγα.

Παμε και στο 3. Αναφερω ξανα οτι αλλαζει η συμπεριφορα καθε μοτο. Εγω που οδηγω SS αν δω οτι με ανοιγει επικινδυνα μεσα στη στροφη, παταω το πισω φρενο τοσο ωστε να ελλατωσω λιγη ταχυτητα μεχρι να με ξαναφερει στο εσωτερικο της στροφης. Δεν αφηνω το γκαζι οταν το παταω το φρενο γιατι το φρενο κινητηρα ειναι επικινδυνο μεσα στη στροφη στα SS. Τα σκουτερ δεν ξερω πως συμπεριφερονται οποτε παιζει και να μη πρεπει να πατησεις πισω φρενο αν σε ανοιξει αλλα απλα να λυγισεις λιγο ακομη... Δεν φερνω αντιρρηση στα λεγομενα σου μιας και δεν το εχω ψαξει στα υπολοιπα μηχανακια...

sniper
28/03/2012, 15:53
...

Παμε και στο 3. Αναφερω ξανα οτι αλλαζει η συμπεριφορα καθε μοτο. Εγω που οδηγω SS αν δω οτι με ανοιγει επικινδυνα μεσα στη στροφη, παταω το πισω φρενο τοσο ωστε να ελλατωσω λιγη ταχυτητα μεχρι να με ξαναφερει στο εσωτερικο της στροφης. Δεν αφηνω το γκαζι οταν το παταω το φρενο γιατι το φρενο κινητηρα ειναι επικινδυνο μεσα στη στροφη στα SS. Τα σκουτερ δεν ξερω πως συμπεριφερονται οποτε παιζει και να μη πρεπει να πατησεις πισω φρενο αν σε ανοιξει αλλα απλα να λυγισεις λιγο ακομη... Δεν φερνω αντιρρηση στα λεγομενα σου μιας και δεν το εχω ψαξει στα υπολοιπα μηχανακια...

Θα μπορούσες να στρίψεις λίγο ακόμα.. εκτός αν έξυνες ήδη γονατα, μαρσπιέ, αυτιά, μύτες.. πολλές φορές βοηθάει.

TROOPER
28/03/2012, 15:53
Εννοειται no offence. Συζητηση κανουμε.......

:beer: :beer:

να ξεκαθαρισω τοσο σε σενα οσο και σε ολους τους υπολοιπους οτι ολα αυτα που ειπα δεν τα βγαζω απο το κεφαλι μου αλλα ειναι η υλη που διδασκει το css.

keepdreaming
28/03/2012, 15:58

να ξεκαθαρισω τοσο σε σενα οσο και σε ολους τους υπολοιπους οτι ολα αυτα που ειπα δεν τα βγαζω απο το κεφαλι μου αλλα ειναι η υλη που διδασκει το css.

Θα μπορούσες να στρίψεις λίγο ακόμα.. εκτός αν έξυνες ήδη γονατα, μαρσπιέ, αυτιά, μύτες.. πολλές φορές βοηθάει.

Οταν εισαι στα ορια σου και μιας και δεν ειμαστε (τουλαχιστον εγω) παγκοσμιοι, βρισκω το πισω φρενο να με βοηθαει περισσοτερο παρα το να διακινδυνευσω να λυγισω και αλλο με οτι αυτο συνεπαγεται!

Επισης το πισω φρενο ειναι πολυ καλο και πριν τη στροφη για trailbreaking :cool: Αλλα δε το συνιστω στα σκουτερ :eek:

STOYBI
28/03/2012, 16:11

Οταν εισαι στα ορια σου και μιας και δεν ειμαστε (τουλαχιστον εγω) παγκοσμιοι, βρισκω το πισω φρενο να με βοηθαει περισσοτερο παρα το να διακινδυνευσω να λυγισω και αλλο με οτι αυτο συνεπαγεται!

Επισης το πισω φρενο ειναι πολυ καλο και πριν τη στροφη για trailbreaking :cool: Αλλα δε το συνιστω στα σκουτερ :eek:

Προσωπικα και εμενα ( σε συνδυασμο με ελαφρυ μπροστινο...)

Στην τελικη....

Χιλιες φορες να πεσω παρα να φυγω στο αντιθετο , στην μπαριερα , στα βραχια, στην νταλικα με οποιες συνεπειες....!!!

sniper
28/03/2012, 16:13
...

Μάλλον κάνεις κάτι λάθος στον όρο αλλά δεν γ@μείς.. θα πέσεις που θα πέσεις, πες το όπως θες.

chr1s_86
28/03/2012, 16:22
Στο 2 τωρα. Δεν μιλησα για κατεβασμα ταχυτητων και γυροσκοπικο μιας και μιλαμε για σκουτερ και για απειρο αναβατη οποτε το γυροσκοπικο μπορει να του φανει πυρηνικη φυσικη στην αρχη.

Και τι άλλο θα του πεις δηλαδή; Να πάει στην τύχη; Όπως του'ρχεται; Με τη διαίσθηση;

Αφού έτσι στρίβει το μηχανάκι, έτσι πρέπει να το μάθει, από την αρχή. Ο κόσμος θα ήταν καλύτερος αν οι "σχολές οδήγησης" που πάμε για το δίπλωμα μας έλεγαν από την αρχή πως αλλάζει κατεύθυνση αυτό το όχημα που καβαλάμε! :evil:

Χιλιες φορες να πεσω παρα να φυγω στο αντιθετο , στην μπαριερα , στα βραχια, στην νταλικα με οποιες συνεπειες....!!!

Νομίζω όταν πέφτουμε πάλι εκεί πάμε... :(

Joyrider
28/03/2012, 16:25
οποτε το γυροσκοπικο μπορει να του φανει πυρηνικη φυσικη στην αρχη.
Το γυροσκοπικό ίσως. Αλλά το counter steering όπως και άλλα θεωρητικά πραγματάκια που θα διαβάσει, πιστεύω μπορούν να εφαρμοστούν δοκιμαστικά στον δρόμο χωρίς κίνδυνο. Συμφωνώ.

Μια ερώτηση προς τους εκπαιδευμένους με το css: στα μαθήματα γίνεται αναφορά και σε εν γένει κανόνες οδικής συμπεριφοράς;

TROOPER
28/03/2012, 16:27
....
Μια ερώτηση προς τους εκπαιδευμένους με το css: στα μαθήματα γίνεται αναφορά και σε εν γένει κανόνες οδικής συμπεριφοράς;

define

sniper
28/03/2012, 16:27
Το γυροσκοπικό ίσως. Αλλά το counter steering όπως και άλλα θεωρητικά πραγματάκια που θα διαβάσει, πιστεύω μπορούν να εφαρμοστούν δοκιμαστικά στον δρόμο χωρίς κίνδυνο. Συμφωνώ.

....

Γυροσκοπικό = counter steering

Joyrider
28/03/2012, 16:33
define
Στην αρχή είχα την λανθασμένη εντύπωση ότι είναι σχολείο για οδήγηση στην πίστα αλλά αυτοί που το κάνουν είχαν πει όχι. Επειδή λέγεται σχολείο ασφαλούς οδήγησης δηλαδή δεν θα έπρεπε να περιέχει και γενικούς κανόνες εκτός από τις τεχνικές οδήγησης;

Γυροσκοπικό = counter steering
Νομίζω ανάποδο τιμόνι = counter steering, όχι;

sniper
28/03/2012, 16:35
...

Νομίζω ανάποδο τιμόνι = counter steering, όχι;

Ναι αλλά το "γυροσκοπικό" προκαλείται από το counter steering..

TROOPER
28/03/2012, 16:44
Στην αρχή είχα την λανθασμένη εντύπωση ότι είναι σχολείο για οδήγηση στην πίστα αλλά αυτοί που το κάνουν είχαν πει όχι. Επειδή λέγεται σχολείο ασφαλούς οδήγησης δηλαδή δεν θα έπρεπε να περιέχει και γενικούς κανόνες εκτός από τις τεχνικές οδήγησης;

τι εννοεις γενικους κανονες?δωσε μου ενα παραδειγμα για να καταλαβω τι εννοεις.

STOYBI
28/03/2012, 16:54
Νομίζω όταν πέφτουμε πάλι εκεί πάμε... :(

Δεν ειναι ολα gp.....!!!

Joyrider
28/03/2012, 17:00
τι εννοεις γενικους κανονες?δωσε μου ενα παραδειγμα για να καταλαβω τι εννοεις.
Υποτίθεται πως πας στο σχολείο για να μάθεις να οδηγείς με περισσότερη ασφάλεια έτσι;

Πάω εγώ ο άσχετος που δεν κάνω σούζες έντο μέσα στην πόλη, δεν περνάω με κόκκινα, δεν πηγαίνω με 170-180 σε επαρχιακό δίκτυο αλλά έχω φάει δυο τούμπες επειδή την μια έχω λάθος το σώμα, την άλλη λάθος γραμμή και τσαρουχώνω τα φρένα ή δεν ξέρω γω τι άλλο. Κάνω 1-2 lvl και είμαι σούπερ μετά αφού ξέρω πως θα συμπεριφερθώ στις ίδιες περιπτώσεις αν μου ξανατύχουν.

Πάει όμως και ο κάγκουρας που έχει τάδε χρόνο στην επίδαυρο, τάδε χρόνο στο μπράλο και κάνει το τρίπολη - αλεξανδρούπολη σε 2 ώρες. Είναι σούπερ γρήγορος ήδη και με τις τεχνικές οδήγησης που μαθαίνει γίνεται ακόμα πιο γρήγορος αλλά συνεχίζει να πηγαίνει αέρα πατέρα μέσα στην πόλη, με 200 στο επαρχιακό και να ρίχνει τον χρόνο στα urban cirquit.

Ποιος είναι πιο ασφαλής μετά τα μαθήματα ασφαλούς οδήγησης; Αυτά τα τετριμμένα περί συμπεριφοράς λέγονται καθόλου ή όχι;

TROOPER
28/03/2012, 17:13
Υποτίθεται πως πας στο σχολείο για να μάθεις να οδηγείς με περισσότερη ασφάλεια έτσι;

Πάω εγώ ο άσχετος που δεν κάνω σούζες έντο μέσα στην πόλη, δεν περνάω με κόκκινα, δεν πηγαίνω με 170-180 σε επαρχιακό δίκτυο αλλά έχω φάει δυο τούμπες επειδή την μια έχω λάθος το σώμα, την άλλη λάθος γραμμή και τσαρουχώνω τα φρένα ή δεν ξέρω γω τι άλλο. Κάνω 1-2 lvl και είμαι σούπερ μετά αφού ξέρω πως θα συμπεριφερθώ στις ίδιες περιπτώσεις αν μου ξανατύχουν.

Πάει όμως και ο κάγκουρας που έχει τάδε χρόνο στην επίδαυρο, τάδε χρόνο στο μπράλο και κάνει το τρίπολη - αλεξανδρούπολη σε 2 ώρες. Είναι σούπερ γρήγορος ήδη και με τις τεχνικές οδήγησης που μαθαίνει γίνεται ακόμα πιο γρήγορος αλλά συνεχίζει να πηγαίνει αέρα πατέρα μέσα στην πόλη, με 200 στο επαρχιακό και να ρίχνει τον χρόνο στα urban cirquit.

Ποιος είναι πιο ασφαλής μετά τα μαθήματα ασφαλούς οδήγησης; Αυτά τα τετριμμένα περί συμπεριφοράς λέγονται καθόλου ή όχι;

σχολη ασφαλους οδηγησης ειναι.οχι το φροντιστηριο του κ.ο.κ. (γι αυτο το κομματι εχει βγει το σεμιναριο ασφαλους οδηγησης στη πολη.ειναι θεωρητικο και υπαρχει σε dvd)
και μη μπερδευεις τον γρηγορο με τον ασφαλη.

Joyrider
28/03/2012, 17:20
σχολη ασφαλους οδηγησης ειναι.οχι το φροντιστηριο του κ.ο.κ.
και μη μπερδευεις τον γρηγορο με τον ασφαλη.

Συμφωνώ. Αν και ασφάλεια είναι πολλά πράγματα στον δρόμο.

Δεν τα μπερδεύω αλλά επίτηδες τα ανέφερα ανέφερα γιατί είναι διαφορετικοί οι λόγοι που θα πάει κάποιος. (Προσωπική εμπειρία από διαλόγους).

Τέλος πάντων δεν θέλω να επεκταθώ. Κατανοητός. :)

TROOPER
28/03/2012, 17:27
Συμφωνώ. Αν και ασφάλεια είναι πολλά πράγματα στον δρόμο.

Δεν τα μπερδεύω αλλά επίτηδες τα ανέφερα ανέφερα γιατί είναι διαφορετικοί οι λόγοι που θα πάει κάποιος. (Προσωπική εμπειρία από διαλόγους).

Τέλος πάντων δεν θέλω να επεκταθώ. Κατανοητός. :)

οκ :beer:

menelaos46
28/03/2012, 21:02
http://www.youtube.com/watch?v=xr7x8aBhtJY&feature=related

Πάρε μιά ιδέα...

Καλό είναι να διαβάσεις το βιβλίο και μάλιστα σιγά σιγά και ξανά και ξανά ώστε να το κατανοήσεις. Κι ο Θεός βοηθός....

harris_x
28/03/2012, 21:53
Ας μιλήσουμε σοβαρά from now on... :smokin:

npat
28/03/2012, 23:05
Βασικά, στην διαφωνία μεταξύ baron και troop (αν τελικά υπάρχει τέτοια) πιστεύω ότι και οι δύο έχουν δίκιο: Ιδανικά, κατά την διάρκεια μιας στροφής δεν πρέπει και δεν χρειάζεται να φρενάρεις. Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος σου:

1. Πλησιάζοντας την στροφή επιλέγεις το σημείο εισόδου σου
2. Θέτεις την ταχύτητα εισόδου σου χρησιμοποιώντας τα φρένα. Κατεβάζεις αν χρειάζεται.
3. Αφήνεις τα φρένα.
4. Στο σημείο εισόδου δίνεις την απαραίτητη κλίση στην μοτοσυκλέτα ώστε να διαγράψει την τροχιά της στροφής (ιδανικά άπαξ, χωρίς μετέπειτα διορθώσεις)
5. Μόλις δώσεις κλίση, ανοίγεις τον γκάζι και το κρατάς προοδευτικά ανοιγόμενο κατά τη διάρκεια της στροφής.

Φυσικά το 1 (ποιο είναι το κατάλληλο σημείο εισόδου) το 2 (ποια είναι η κατάλληλη ταχύτητα εισόδου) και το 4 (πόση κλίση δίνεις και ποια είναι η επιθυμητή τροχιά) είναι θέματα που μπορεί να ακούγονται στοιχειώδη όταν τα διαβάζεις σε ένα ποστάκι, αλλά χωράνε πολύ κουβέντα και έχουν να κάνουν με εκπαίδευση εμπειρία και πρακτική (και καθόλου προφανή, τελικά δεν είναι).

Οκ, αυτό, λοιπόν, είναι το ιδεατό. Ο πραγματικός κόσμος, όμως, συχαίνεται τα ιδεατά: Στην πράξη ένα κάρο πράγματα μπορούν να πάνε στραβά. Μπορεί ο μπροστινός σου να φρενάρει (προφανώς δεν θα πέσεις πάνω του) μπορεί να δεις ένα εμπόδιο που δεν είχες προσέξει (προφανώς δεν θα το πάρεις σβάρνα) μπορεί να συνειδητοποιήσεις ότι εκτίμησες λάθος την ταχύτητα εισόδου σου ή την τροχιά σου και απαιτούνται διορθώσεις (προφανώς δεν θα το αφήσεις να πάει καρφί στη μπαριέρα). Όλα αυτά είναι προβλήματα που αντιμετωπίζονται με πολύ συγκεκριμένους τρόπους κάποιοι από τους οποίους, προφανώς, περιλαμβάνουν την χρήση των φρένων: Πάντα όμως με τον κατάλληλο τρόπο και την κατάλληλη στιγμή και όχι ως ενστικτώδη αντίδραση πανικού. Γενικά πάντως (και αυτό χωράει ΠΟΛΥ νερό) η ενστικτώδης αντίδραση του αρχάριου, όταν κάτι δεν του πάει καλά, είναι να αρπάξει επιτόπου τα φρένα και (σε πιο πολλές περιπτώσεις απ' ότι όχι) αυτό είναι λάθος.

Για αυτό ακριβώς, τελικά, τέτοια θέματα ΔΕΝ μπορούν να επιλυθούν μέσα από ένα φόρουμ και ΔΕΝ πρέπει να αποτελούν αντικείμενο ανεκδοτολογίας και "tips and tricks" αλλά συστηματικής εκπαίδευσης.

harris_x
29/03/2012, 08:13
[...]
Τα 'πες όλα :a013:

Bladerunner
29/03/2012, 14:24
Το 2007, είχε γίνει μια παρόμοια κουβέντα στο Bikenet και είχα γράψει τότε τα εξής:

Όντως θα δεχτώ ότι υπάρχει περίπτωση να χρειαστούμε τα φρένα μέσα στη στροφή. Φαντάζομαι ότι έχει τύχει σε πολλούς, ανάμεσά τους και εμένα.
Αυτό όμως σημαίνει ότι κάναμε ένα βασικότατο λάθος στην είσοδο της στροφής: Μπήκαμε με παραπάνω χιλιόμετρα από ότι μας επέτρεπαν οι συνθήκες. Είτε αυτές λέγονται "διαθέσιμη πρόσφυση", είτε "κακοτεχνίες στο οδόστρωμα", είτε "τύπος της στροφής", είτε "εμπόδιο στην έξοδο", είτε "υπερεκτίμηση των ικανοτήτων μας".
Φροντίζουμε λοιπόν να έχουμε γνώση της στροφής πριν στρίψουμε.

Αυτό επιτυγχάνεται επιλέγοντας το κατάλληλο σημείο εισόδου.
Κατάλληλο σημείο είναι αυτό που θα μας επιτρέψει να δούμε ό,σο το δυνατόν περισσότερο κομμάτι της στροφής, και αν είναι δυνατόν από τη φύση της, ολόκληρη την στροφή μέχρι και την έξοδό της.
Επειδή αυτά τα σημεία είναι κατά κανόνα λίγο ή περισσότερο πιο βαθιά από αυτά που στρίβουμε συνήθως, πρέπει και η ταχύτητά μας να είναι τέτοια ώστε να προλάβουμε να τοποθετήσουμε την μηχανή μας (πλαγιάζοντάς την), στην επιθυμητή τροχιά.
Λογικό δεν είναι;
Αν δεν ξέρουμε πού ακριβώς πρέπει να πάμε μόλις στρίψουμε, πώς θα αποφασίσουμε για την τροχιά που θα ακολουθήσουμε; Στο περίπου;

Αναρωτιέστε μάλλον τι γίνεται με τις "τυφλές" στροφές. Καλά όλα τα παραπάνω, αλλά τι γίνεται ρε φίλε όταν έχουμε περιορισμένη ορατότητα; Σε μια φουρκέτα π.χ; Ή όταν η έξοδος της στροφής δεν φαίνεται λόγω βλάστησης, βράχων κλπ;
Σε τέτοιες περιπτώσεις φροντίζουμε να έχουμε μεγάλο απόθεμα πρόσφυσης και διαθέσιμο χρόνο αντίδρασης, για την περίπτωση του αναπάντεχου.
Όταν μια μοτοσυκλέτα είναι οριακά πλαγιασμένη, δεν υπάρχει περίσσευμα πρόσφυσης για αντεπεξέλθει σε βίαιη μεταβολή της κινητικής της κατάστασης. Είτε αυτή λέγεται έντονη επιβράδυνση είτε έντονη επιτάχυνση.
Όσο πιο μεγάλη ταχύτητα έχουμε, τόσο λιγότερο χρόνο έχουμε στην διάθεση μας για να αντιδράσουμε σωστά σε μια "στραβή".

Τηρώντας τα παραπάνω, δεν εξαλείφουμε την πιθανότητα να βρεθεί ένα τρακτέρ στην πορεία μας, αλλά διευρύνουμε τις επιλογές μας. Εφόσον κινούμαστε με τέτοιο ρυθμό που μας επιτρέπει να είμαστε χαλαροί, θα προλάβουμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση και να λάβουμε την πλέον σωστή απόφαση.
Εφόσον έχουμε διαθέσιμη πρόσφυση, θα μπορέσουμε για παράδειγμα να πλαγιάσουμε κι άλλο το μηχανάκι και να περάσουμε το τρακτέρ από εσωτερική, σε μια αριστερή στροφή για παράδειγμα, ή να το σηκώσουμε και να περάσουμε από εξωτερική -σε μια δεξιά-, χωρίς να βγούμε στο αντίθετο ρεύμα.
Αν πάλι, τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι εφικτό και χρειαστεί να φρενάρουμε, αν δεν εξαντλήσουμε την διαθέσιμη πρόσφυση δεν θα πέσουμε.

Μπορούμε να μάθουμε πότε και πως εξαντλούμε την τόσο σημαντική διαθέσιμη πρόσφυση. Μπορούμε επίσης να μάθουμε με ποιό τρόπο χειριζόμαστε τη μοτοσυκλέτα μας όταν την έχουμε ήδη εξαντλήσει και κινούμαστε στο όριο.
Το πιο εύκολο όμως είναι να φροντίζουμε να έχουμε πάντα περρίσευμα. Ας ξεκινήσουμε από 'κει.

byron
29/03/2012, 15:14
Για άλλη μια φορά, βάζεις τα πράγματα στη θέση τους με απλά και κατανοητά λόγια. :beer:

TROOPER
30/03/2012, 06:45
Για άλλη μια φορά, βάζεις τα πράγματα στη θέση τους με απλά και κατανοητά λόγια. :beer:

+1000

ευχαριστουμε δημητρη.

irinia
30/03/2012, 07:48

παμε λοιπον ενα-ενα
1.ας πουμε οτι καλα τα λες αν και εχω μια ψιλοενσταση στον τροπο που το διατυπωνεις αλλα ειναι αμελητεα τα πραματα.

φρενο+στροφη=ενδεχομενη τουμπα
φρενο+στροφη+αγνοια=πιο ενδεχομενη τουμπα
φρενο+στροφη+αγνοια+απειρια=ακομα πιο ενδεχομενη τουμπα
φρενο+στροφη+αγνοια+απειρια+βροχη=ακομα πιο πολυ ενδεχομενη τουμπα
φρενο+στροφη+αγνοια+απειρια+βροχη+λαθος θεση σωματος=τρομακτικα πιο πολυ ενδεχομενη τουμπα
φρενο+στροφη+αγνοια+απειρια+βροχη+λαθος θεση σωματος+σκουτεροπαπο=σιγουρη τουμπα.

καταλαβες?

δεν μιλησα για παλιους και νεους,εμπειρους και απειρους.μιλησα για ανθρωπους που μπηκανε στο τρυπακι, οπως το παλικαρι εδω μεσα, να ψαξουνε 10 βασικα πραματα σε οτι εχει να κανει με την οδηγηση της μοτοσυκλετας.το ιδιο ισχυει και στα μαθηματικα.χρησιμοποιουμε κομπιουτερ για να κανουμε πραξεις.στην πρωτη δημοτικου ομως μας το απαγορευανε προκειμενου να μαθουμε τη λογικη και να το κανουμε μονοι μας.σε αυτη τη λογικη λεω οτι ενας απειρος (χρησιμοποιω αυτο το επιθετο για να μη πω αδαης που θα ηταν το σωστοτερο) οδηγος πρεπει να μαθει να μην παταει φρενο στη στροφη

υ.γ.θες να με σκασεις αλλα αργα η γρηγορα θα πεσεις στα χερια μου και θα μου το πληρωσεις :lol::lol:

+1000

ΣΤΟ 2 ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΟΤΙ...............

Τό προοδευτικά αύξανόμενο γκάζι άπό τήν είσοδο τής στροφής όπως έγραψες άφορά τήν πίστα.
Όπου καί ξέρεις μέ πόσα θά πάς έπειδή έχεις στρίψει χίλιες φορές.
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ............όπου άπό τή μιά έχεις τήν έννοια νά διαβάζεις τήν ποιότητα τής άσφάλτου
καί άπό τήν άλλη έχεις μπροστά σου μιά άγνωστη στροφή,ή προοδευτική αύξηση τού γκαζιού
άρχίζει μόλις τό μάτι σου άντικρύσει τήν έξοδο τής στροφής.
Τό ρίσκο τού νά άντιμετωπίσεις ένα χάι σάιντιγκ,θεωρώ πώς είναι πολύ μικρότερο μέ σταθερό γκάζι
στήν είσοδο καί όχι αύξανόμενο,άπό τό άγνωστο πού έχεις μπροστά σου .

ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ...........ξεμωραμένου γέρου.

TROOPER
30/03/2012, 08:01
..................

δεν εχει νοημα να συνεχισουμε να γραφουμε.τα ειπε ολα ο blade λιγο πιο πανω.

McGyver
30/03/2012, 08:13
To vanishing point και το πώς αυτό μας βοηθάει να "διαβάσουμε" μια άγνωστη στροφή το έχει πει κανείς ή να το πω;

nikos_abel
30/03/2012, 08:47
Πάντως για όποιους αρχάριους το "έχουν το αγγλικό" και θέλουν καταρχήν να καταλάβουν τι παίζει : http://www.totalmotorcycle.com/school-SectionFiveB.htm

Bladerunner
30/03/2012, 09:09

Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη, αλλά δεν θεωρώ ότι τα είπα όλα και σαφέστατα δεν διεκδικώ το αλάθητο.

Δεν αναφέρθηκα στον χειρισμό του γκαζιού, ούτε στο "σημείο εξαφάνισης" που αναφέρει ο φίλος παρακάτω.

Μέσα από την κουβέντα και την αμφισβήτηση σίγουρα κάτι καλό θα βγει.

TROOPER
30/03/2012, 09:27
Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη, αλλά δεν θεωρώ ότι τα είπα όλα και σαφέστατα δεν διεκδικώ το αλάθητο.

Δεν αναφέρθηκα στον χειρισμό του γκαζιού, ούτε στο "σημείο εξαφάνισης" που αναφέρει ο φίλος παρακάτω.

Μέσα από την κουβέντα και την αμφισβήτηση σίγουρα κάτι καλό θα βγει.

καλο ειναι να αμφισβητουμε!

απλα οσοι εχουμε διδαχθει πραγματα απο καποιους που εχουνε αποδειξει οτι ειναι δασκαλοι (οχι απλα πιστοποιημενοι αλλα πραγματικοι γνωστες), η αμφισβητηση θα πρεπει να πηγαινει περιπατο,να μη μιλαμε,να ακουμε και ολο και κατι καλο θα βγει για ολους δημητρη.αν θελεις να αναφερθεις στον χειρισμο γκαζιου και στο ''σημειο εξαφανισης'' be our guest!!! για τους νεους ειναι ενας νεος αγνωστος κοσμος και για τους παλιοτερους η επαναληψη μητηρ πασης μαθησεως.

McGyver
30/03/2012, 09:30
Θα γράψω δυο πραγματάκια που ίσως βοηθήσουν την κουβέντα...

Κατ' αρχήν ο φίλτατος Bladerunner, για μια ακόμη φορά έγραψε πολύ σωστά, απλά και κατανοητά.
Εγώ θα πρόσθετα πως πέρα από την "αβάτζα" που δίνουμε στις δυνατότητες τις μοτοσικλέτας (πρόσφυση, κλπ) καλό θα ήταν να κρατάμε ένα περίσσευμα και στις δικές μας δυνατότητες.

Συχνά, οι δυνατότητές μας υπολείπονται αυτών της μοτοσικλέτας, ειδικά όταν είμαστε άπειροι ή όταν γνωρίζουμε πολύ καλά το δρόμο που κινούμαστε.
Το αποτέλεσμα είναι να οδηγούμε στο δικό μας όριο και στη στραβή, ενώ η μοτοσικλέτα έχει περιθώρια διόρθωσης, εμείς να περνάμε την "κόκκινη γραμμή του πανικού" και απλά να τα κάνουμε σκατά με λάθος χειρισμούς.

Όσον αφορά τώρα στο "vanishing point" (VP) ή "σημείο εξαφάνισης" και πώς μας βοηθά να διαβάζουμε στροφές που δεν ξέρουμε (και όχι μόνο).

Το VP είναι το σημείο που η συνέχεια του δρόμου χάνεται από τα μάτια μας.
Σε μια στροφή ουσιαστικά είναι το σημείο όπου η αριστερή και δεξιά πλευρά του δρόμου συναντά η μία την άλλη μέσα στο οπτικό μας πεδίο.
Όταν βρισκόμαστε σε μία τυφλή και άγνωστη στροφή:

Aν το VP μας πλησιάζει, αυτό σημαίνει πως η στροφή κλείνει κι άλλο.
Αν to VP απομακρύνεται, αυτό σημαίνει πως η στροφή ανοίγει.

ifrag
30/03/2012, 10:59
http://www.youtube.com/watch?v=xr7x8aBhtJY&feature=related

Πάρε μιά ιδέα...

Καλό είναι να διαβάσεις το βιβλίο και μάλιστα σιγά σιγά και ξανά και ξανά ώστε να το κατανοήσεις. Κι ο Θεός βοηθός....

αυτο.

Ο λογος που επεσε ειναι γιατι φοβηθηκε και αντι να τελειωσει την στροφη πανικοβληθηκε και φρεναρε.
Δεν φταιει ουτε ο γλιστερος δρομος ουτε τα λαστιχα ουτε ο αναδρομος ερμης.

κοιτα εκει που θες να πας
κρατα μια μικρη σταθερη επιταχυνση στη στροφη (ακομα κ αν το παρακανεις και χασεις το πισω, δεν το χασες τραστ μι)
countersteer
αν φοβηθεις, δαγκωσε την πιπιλα σου και μην κανεις καμια μαλακια, συνεχισε να ανοιγεις απαλα το γκαζι και καουντερστιρ σομ μορ

irinia
30/03/2012, 14:06

ΟΝΤΩΣ , ΑΠΑΝΤΗΣΑ ΠΡΙΝ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΩ.............

Μάλλον ό φίλος μάς κάλυψε όλους......

olaeinai_dromos
31/03/2012, 09:03
τα σκουτερ εχουν βαρυ κωλο..........

βαρυς κωλος = περισσοτερη αδρανεια.........αν σου φυγει δεν μαζευεται......

σοφα ομιλεις μπλειντ ρανερ.........τα γερικα κοκκαλα κολλανε δυσκολα!

nikos_abel
31/03/2012, 14:31
τα σκουτερ εχουν βαρυ κωλο..........

βαρυς κωλος = περισσοτερη αδρανεια.........αν σου φυγει δεν μαζευεται......

σοφα ομιλεις μπλειντ ρανερ.........τα γερικα κοκκαλα κολλανε δυσκολα!

Πάντως σήμερα με το γκάζι μαζεύτηκε μια χαρά