PDA

View Full Version : Προς hymadorιους και λοιπούς μελοφιλουςspyro
06/04/2012, 10:34
Τα τελευταία 10 χρόνια τρώω πολύ μέλι. Αγοράζω, δοκιμάζω, πετάω, (όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά).
πάντα ψάχνω για καλό μέλι και ας έχω στο σπίτι μου αρκετό, αλλά πάντα μένω με το παράπονο. Κανένα δε με ικανοποιεί. Κανένα δε μου θυμίζει τα μέλια (ανεξαρτήτου προέλευσης και φυτού) που έτρωγα προ 25εντίας.

Βαρέθηκα να ακούω συγγενείς και φίλους να λένε, έχω εγώ στο σπίτι ένα μέλι σουπερ:
- Μου το φερε ο μπατζανάκης του ξάδερφου της θειάς μου από τα βάθη των Ταρτάρων στην επιφάνεια μόνο για μενα.
- Να το δοκιμάζω και να χαμογελάω με αμηχανία για μη προσβάλω το όνειρο του

Θυμάμαι τότε χαρακτηριστικά ότι δε μπορούσα να φάω πάνω από μια το πολύ δυο κουταλιές. Είχε τέτοια οξύτητα και γλυκάδα που με λίγωνε. Η γευση και το άρωμα έμενε για ώρες στο στόμα μου. Αφου καμια φορά αισθάνομαι ότι πλέον αγοράζω μέλι μπας και πετύχω εκείνη τη αίσθηση από παλιά. Καμια φορά στο τόσο πετυχαίνει να βρω κάποιο καλύτερο από τα’ αλλα, όπως ένα θυμαρίσιο του συνεταιρισμού γυναικών στο Κόρθι της Άνδρου ή άλλη μια που πέτυχα ένα καλό Ελατίσιο στη Δομνίστα. Και αυτά απλά ήταν καλύτερα από τα άλλα.

That’s it.

Και ρωτω σε εσένα πρώτα φιλε Χιμαδόριε αλλά και τους λοιπούς μελολάγνους του φλόρουμ

Γιατι ρε παιδιά?

Τι βάζουν πια μέσα και έχει αλλάξει τόσο πολύ η γευση? Γιατι πλέον μπορώ να φάω ένα βαζάκι στη καθισιά μου και να μη μου πει τίποτα? Να βράσω το θυμαρίσιο των Κυθήρων που χρυσοπλήρωσα προπερσυ. Δε μου είπε τίποτα. Τι παίζει με το μέλι της σύγχρονης εποχής? Εγώ μεγάλωσα και από τα πολλά τσιγάρα χάλασε η γεύση μου? Πότισε η γης από δηλητήρια και πέρασε στα άνθη? Ρίχνουν τίποτα μέσα για να το κάνουν πιο γρήγορα και πιο πολύ οι μελάδες? Τι από όλα?

sniper
06/04/2012, 10:37
Ζάχαρη.

alex14
06/04/2012, 10:42
Ζάχαρη.

+ φαρμακα + νοθεια

Cpt. Haddock
06/04/2012, 10:45
Στις μέλισσες ειναι το πρόβλημα

GFawkes
06/04/2012, 10:52
Στις μέλισσες ειναι το πρόβλημα

Και σε εσενα,


οσο μεγαλώνεις οι υποδοχείς της γλωσσας εκφυλίζονται.
Η γευση σου αλλαζει.

Θυμισου την 1η γκομενα που εκανες σεξ μαζι της και πως ενιωσες τοτε....και πως νιωθεις τωρα...

Cpt. Haddock
06/04/2012, 10:54
Τωρα νιωθω καλύτερα γιατι το θεωρω επιτυχία, στα 18 ήταν δεδομένο :tooth:

road spirit
06/04/2012, 10:56
....

Τι βάζουν πια μέσα και έχει αλλάξει τόσο πολύ η γευση? ....γλυκόζη ... πληροφορία απο insider (παραγωγό)

sniper
06/04/2012, 10:57
...

Θυμισου την 1η γκομενα που εκανες σεξ μαζι της και πως ενιωσες τοτε....και πως νιωθεις τωρα...

Αν κάνει με την ίδια, νεκρολάγνος.

devil's animal
06/04/2012, 10:59
Αν κάνει με την ίδια, νεκρολάγνος.

αυτοκτονησε στην πρωτη φορα?

sniper
06/04/2012, 10:59
γλυκόζη ... πληροφορία απο insider (παραγωγό)

Αν και θα μας διαφωτίσει ο παραγωγός, εγώ θυμάμαι στους γεωρ. συνεταιρ. ντάνες τις παλέτες με τις ζάχαρες (για να τρέφονται τον χειμώνα και καλά).

Ichigo
06/04/2012, 10:59
+ φαρμακα + νοθεια

+οσα θες. τα ξέρω κι εγώ από τον παππού στο χωριό που έχει μελίσσια. Όλοι το κάνουν πλέον αφενός γιατί δεν υπάρχουν όλο το χρόνο άνθη οπότε τις ταΐζουν ζάχαρη, αφετέρου αν δεν τις ταΐσουν φάρμακα η μισή κυψέλη θα πάει για φούντο.

Η νοστιμιά πάντως είναι περισσότερη μόλις το βγάζεις και το τρως επί τόπου φρέσκο πανω στην κερήθρα! :a32:

sniper
06/04/2012, 11:00
αυτοκτονησε στην πρωτη φορα?

Έχουν περάσει κάποια πολλά χρόνια από τότε (υποθέτουμε).

road spirit
06/04/2012, 11:07
Αν και θα μας διαφωτίσει ο παραγωγός, εγώ θυμάμαι στους γεωρ. συνεταιρ. ντάνες τις παλέτες με τις ζάχαρες (για να τρέφονται τον χειμώνα και καλά).Και η ζάχαρη παίζει γιατί σε μερικούς συνεταιρισμούς τους έρχεται πιο ακριβά να αγοράσουν την γλυκόζη. Την οποία όμως την έχω δει με τα μάτια μου, να φορτώνεται σε 50κιλα βαρέλια και να φεύγει η παλέτα με δελτίο αποστολής προς βιοτεχνία μελιού ...

sniper
06/04/2012, 11:13
Και η ζάχαρη παίζει γιατί σε μερικούς συνεταιρισμούς τους έρχεται πιο ακριβά να αγοράσουν την γλυκόζη. Την οποία όμως την έχω δει με τα μάτια μου, να φορτώνεται σε 50κιλα βαρέλια και να φεύγει η παλέτα με δελτίο αποστολής προς βιοτεχνία μελιού ...

Δεν το αμφισβήτησα, είπα τι εχω δει εγώ.. :winka:

Joyrider
06/04/2012, 11:46
Η επιθυμία για κέρδος τα μαμάει όλα.

Φυσικά και θα χρειαστεί να τις ταίσουν κάτι το χειμώνα όταν δεν τους έχουν αφήσει καθόλου μέλι να φάνε προκειμένου να το πουλήσουν όλο.

Θα σου πρότεινα να μην το πετάς το μέλι αμέσως αλλά να το αφήνεις στο ράφι. Αν δεις ότι κρυσταλλώνει σε 2-3 μήνες πχ το σουσουρίσιο (ανάλογα το είδος) σημαίνει ότι είναι καλό και πιο κοντά στο φυσικό.

spiridaus
06/04/2012, 12:02
Ζάχαρη στο τελικό προιόν δεν μπαίνει. Αν το είδες σε βιοτεχνία μελιού το πιό πιθανό να πήγε για παρασκευή τροφής για μέλισσες (σιρόπι-βανίλια).
Το χειμώνα ταίζουν όλοι τα μελίσσια με τροφή με βάση την ζάχαρη(και το έκαναν πάντα) αλλά αυτή δεν περνάει στο μέλι που θα βγεί το καλοκαίρι κ μετά. Το πρόβλημα με τους παραγωγούς είναι όταν ταίζουν και κατά την περίοδο της ανθοφορίας, που τότε περνάει στο μέλι. Όσο πιο άπληστος ο μελισσοκόμος τόσο "χειρότερο" μέλι θα βγεί.
Και το πρόβλημα με το μέλι εμπορίου είναι ότι νοθεύουν το ακριβό θυμαρίσιο πχ με φτηνό από Βουλγαρία Τουρκία και/ή άλλα κατώτερης ποιότητας

sniper
06/04/2012, 12:04
Ζάχαρη στο τελικό προιόν δεν μπαίνει. Αν το είδες σε βιοτεχνία μελιού το πιό πιθανό να πήγε για παρασκευή τροφής για μέλισσες (σιρόπι-βανίλια).
Το χειμώνα ταίζουν όλοι τα μελίσσια με τροφή με βάση την ζάχαρη(και το έκαναν πάντα) αλλά αυτή δεν περνάει στο μέλι που θα βγεί το καλοκαίρι κ μετά. Το πρόβλημα με τους παραγωγούς είναι όταν ταίζουν και κατά την περίοδο της ανθοφορίας, που τότε περνάει στο μέλι. Όσο πιο άπληστος ο μελισσοκόμος τόσο "χειρότερο" μέλι θα βγεί.
Και το πρόβλημα με το μέλι εμπορίου είναι ότι νοθεύουν το ακριβό θυμαρίσιο πχ με φτηνό από Βουλγαρία Τουρκία και/ή άλλα κατώτερης ποιότητας

Κάτσε γιατί θα μας τρελλάνετε.

Τι σημαίνει μέλι κατώτερης ποιότητας; (ποιότητα λες, όχι γεύση)

Τι διαφορετικό έχουν οι μέλλισες εδώ από τις Βουλγαρικές ή τις Τουρικές;
Διαβατήριο ή Ελληνική παιδεία;

spiridaus
06/04/2012, 12:11
Κάποια όπως το θυμαρίσιο θεωρούνται πιο ποιοτικά-θρεπτικά αλλά και πιό ωραία από το μέλι πχ πορτοκαλιάς.Έτσι έχουν μεγαλύτερη ζήτηση οπότε και μεγαλύτερη τιμή. Τα Τούρκικα ή Βουλγάρικα εισάγονται απλώς γιατί είναι πολύ φθηνότερα από τα αντίστοιχα "κατώτερης ποιότητας" ελληνικά και νοθεύονται με τα ακριβά ελληνικά ή πωλούνται αυτούσια ώς φτηνά ελληνικά

el_hymador
06/04/2012, 12:17
Νοθεια στα μελια γινεται πρωτιστως με γλυκοζη, δηλαδη χρησιμοποιουν ως βαση ενα συγκεκριμενο ειδος μελιου (θυμαρι - ελατο - ανθεων κτλ) και το αραιωνουν. Αναλογα του ποσοστου αραιωσης, το αποτελεσμα μπορει να ειναι απο απλα μειωμενη γευση και αρωμα, μεχρι λιγωμαρα σε βαθμο που σου ερχεται να ξερασεις.
Τελευταια υπαρχει και hard core νοθεια με σκετη γλυκοζη που τις προσθετουν χρωμα. Μια αλλη τακτικη που ακολουθειτε ειναι η μιξη δυο ειδων μελιου.

Στην Ελλαδα το 60-70% του μελιου που παραγεται ειναι πευκομελο. Δεν ειναι κακο μελι, ισα-ισα, απλα η ποσοτητα του, η φλατ γευση του και η ιδοτητα του να αναμιγνυεται τελεια με αλλα ειδη μελιου, πρσφερεται για επιμιξιες. Προφανως και σε αυτη την περιπτωση μειωνεται η γευση και το αρωμα του μελιου που σου πουλανε. Για να αποφευχθουν παρεξηγησεις βεβαια, κανενα μελι εκ των πραγματων δεν ειναι 100% αμιγες.
Οταν λεμε π.χ. θυμαρισιο εννοουμε το μελι που εχει συλλεχθει την περιοδο που ανθιζει το θυμαρι, αλλα αυτο δεν σημαινει οτι τα μελισσακια πηγανε ολα στο θυμαρι, καθως εκεινη την εποχη ανθιζουν επισης και διαφορα αλλα φυτουλακια. Ωστοσο αν ο μελισοκομος εχει στοχοποιησει με διαφορους χειρισμους σε συγκεκριμενη ανθοφορια και εχει παει τα μελισσια του σε περιοχη που πνιγεται στο θυμαρι, τοτε μιλαμε για ποσοστα 80-95% αμιγους μελιου, τιμες οι οποιες συμμορφωνονται και με τις οδηγιες της ΕΕ περι αυθεντικοτητας του μελιου.

Αλλωστε το γεγονος οτι υπαρχει και ενα μικρο ποσοστο απο αλλου ειδους νεκταρ και μελιττωματα, ειναι αυτο που προσδιδει και τις ιδιαιτερες γευσεις στα διαφορα μελια ανα περιοχη στην Ελλαδα, οπως π.χ το περιβοητο θυμαρισιο των Κυθηρων.

Μια αλλη περιπτωση νοθειας, καπως πιο εμμεση, οφειλεται στους χειρισμους του μελισσοκομου. Ειναι κοινη τακτικη (και μερικες φορες επιβεβλημενη), οι μελισσες να ταϊζονται με σιροπι ζαχαρης η ζαχαροζυμαρο προκειμενου να αυξησουν τον πληθυσμο τους και να ειναι ετοιμες για να χτυπησουν συγκεκριμενη ανθοφορια / μελιττοεκκριση.
Π.χ. αν θελει καποιος να παρει καστανια τον Ιουνιο - Ιουλιο, boostαρουν ενα μελισσι με σιροπι κανα μηνα πριν και το πανε τουμπανο με το που αρχισει να δινει η καστανια. Αυτο δεν ειναι κατ αναγκη κακο, αλλα θα πρεπει η τροφοδοσια με σιροπι να σταματησει τουλαχιστον 20 ημερες πριν την ανθοφορια / μελιττοεκκριση γιατι σε διαφορετικη περιπτωση το μελι που θα παρουν οι μελισσες θα το προσθεσουν σε κελια που εχουν ηδη μελι απο το σιροπι.

Θα πρεπει λοιπον να εχει σταματησει ο μελισσοκομος το boostαρισμα 20 ημερες πριν, οι μελισσες να εχουν αυξησε ραγδαια τον πλυθησμο τους και να εχουν καταναλωσει το μελι που παρηγαγαν απο το σιροπι, να αρχισουν να πεινανε και να τις αμολαρεις εκει που εχεις στοχοποιησει να γινει ο χαμος ο ιδιος!

Edit baron : παράγραφοι

el_hymador
06/04/2012, 12:18
συνεχεια...

Ολες αυτες οι περιπτωσεις μπορει να ειναι μια εμμεση η αμεση εξαπατηση και νοθεια, αλλα τουλαχιστον δεν ενεχουν κινδυνους για την υγεια. Εκει που θελω να σταθω, ειναι στα φαρμακα... ειλικρινα χιλιες φορες να φαω ενα κιλο σκετη ζαχαρη παρα μελι μη-νοθευμενο στο οποιο εχουν εφαρμοστει θεραπειες (προληπτικες και μη) με υπερβολικη χρηση φαρμακων (εγκεκριμενων και μη εγκεκριμενων).

Το τι εχω ακουσει να χρησιμοποιειται και με ποιον τροπο ειναι να τραβας τα μαλλια σου... ο κλασσικος ελληνας αγροτης - κτηνοτροφος που προκειμενου να μην ασχοληθει λιγο παραπανω τα πλακωνει σε οτι χημικο υπαρχει για να παει στο καφενειο... ενδεικτικα σε σεμιναριο μελισσοκομιας ακουσα να εκφραζεται το εξης παραπονο απο "επαγγελματιες" μελισσοκομους: "Δεν μας βοηθαει το κρατος, εχει απαγορευσει την χρηση του ταδε και του ταδε σκευασματος (απιστευτα δηλητηρια και τα δυο!!!) και εμεις αναγκαζομαστε να πληρωνουμε τον καθε αλβανο και τον καθε βουλγαρο, να μας τα φερνουν απο τις χωρες τους"...
Το δυστυχημα ειναι οτι τοσο το μελι οσο και το κερι, εχουν την ιδιοτητα να κατακρατουν απιστευτες ποσοτητες απο καταλοιπα (και για πολυ μεγαλο διαστημα) και ετσι ολα αυτα τα φαρμακα μπαινουν στο τραπεζι σας.

Οποτε συνοψιζοντας, η νοθεια θα πρεπει να ειναι το δευτερο σε σειρα θεμα που θα πρεπει να απασχολει καποιον που αγοραζει μελι. Τωρα το πως θα εξακριβωσει καποιος τι φαρμακα και σε τι ποσοστο εχουν χρησιμοποιηθει, αυτο γινεται μονο εργαστηριακα. Οποτε το μονο που μενει ειναι να βρειτε καποιον ανθρωπο που ξερετε (οχι εμενα δεν κανω διαφημιση και στην τελικη μπορει να ειμαι και ο μεγαλυτερος φαρμακοτριφτης) και να αγοραζεται μελι απο αυτον.

υ.γ.1 Προτιμηστε βιολογικο μελι με πιστοποιηση bio... φυσικα θα πρεπει να ειστε διατεθειμενοι να το πληρωσετε 20-25 ευρω το κιλο αφου για να παραχθει βιολογικο μελι συμφωνα με τους κανονισμους, τα εξοδα ειναι τουλαχιστον Χ4 σε σχεση με την παραγωγη συμβατικου μελιου.

υ.γ.2 Γυρη και βασιλικο πολτο μονο κατευθειαν απο τον παραγωγο, αλλιως ειδικα στην περιπτωση του βασιλικου πολτου, υπαρχει περιπτωση να φαει κανεις πολυ ωραια κρεμα αμφεταμινης απο την Κινα...

υ.γ.3 Δεν το σκεφτεσετε να βαλετε κανα 2-3 μελισσακια ρε σεις; Κοστος 150-300 ευρω, κερδος απιστευτο. Περαν του οτι θα ξερετε τι τρωτε, ειναι απιστευτα χαλαρωτικη - ζεν ασχολια αν το κανεις για την παρτη σου και μαγεια να ανακαλυπτεις το πως λειτουργει αυτη η πολυπλοκη κοινωνια των μελισσων! Οποιος γουσταρει, coach training απο εμενα αφιλοκερδως.

edit.baron

el_hymador
06/04/2012, 12:33
Ζάχαρη στο τελικό προιόν δεν μπαίνει. Αν το είδες σε βιοτεχνία μελιού το πιό πιθανό να πήγε για παρασκευή τροφής για μέλισσες (σιρόπι-βανίλια).
Το χειμώνα ταίζουν όλοι τα μελίσσια με τροφή με βάση την ζάχαρη(και το έκαναν πάντα) αλλά αυτή δεν περνάει στο μέλι που θα βγεί το καλοκαίρι κ μετά. Το πρόβλημα με τους παραγωγούς είναι όταν ταίζουν και κατά την περίοδο της ανθοφορίας, που τότε περνάει στο μέλι. Όσο πιο άπληστος ο μελισσοκόμος τόσο "χειρότερο" μέλι θα βγεί.
Και το πρόβλημα με το μέλι εμπορίου είναι ότι νοθεύουν το ακριβό θυμαρίσιο πχ με φτηνό από Βουλγαρία Τουρκία και/ή άλλα κατώτερης ποιότητας

+1000 τα ξερεις!

Ζαχαρη δεν γινεται να μπει στο μελι! Οι παλετες και τα τσουβαλια ζαχαρης που εχετε δει στους συνεταιρισμους πανε για αυτο που αναφερει ο Spyridaus. Το οποιο ξαναλεω δεν ειναι κακο και μαλιστα αν δεις οτι ενα μελισσακι παει για φουντο π.χ. το χειμωνα ειναι επιβεβλημενο. Ωστοσο αν εισαι τοσο μ@λ@κ@ς και τους εχει παρει μεχρι και το τελευταιο πλαισιο με μελι απο την κυψελη για να βγαλεις 10 φραγκα παραπανω, να εισαι σιγουρος οτι θα το πληρωσεις Χ2 τουλαχιστον σε τροφες το χειμωνα... ηλιθια τακτικη! Και στην τελικη οι μελισσες τρωνε μελι, οχι ζαχαρη, αλλιως θα την πεφτανε στα ζαχαροπλαστεια και θα τρυγουσαν παστες! Προσωπικα το χειμωνα τους αφησα 5 πλαισια με μελι σε καθε κυψελη... δεν ταϊσα ουτε μια φορα... το αποτελεσμα ειναι οτι τωρα που μιλαμε ειναι ολες διπλες και παω καθε λιγο και λιγακι και τα τσεκαρω μη μου σμηνουργησουν (μεχρι που να βγαλω παραφυαδες), οταν αλλοι στην ιδια περιοχη ενωνουν αδυνατα μελισσια για να βγαλουν ενα δυνατο. Ειναι σαν να εχεις απαιτηση απο εναν αθλητη να τρεξει την ανοιξη, οταν τον ταϊζεις γαλετα ολο το χειμωνα... και στην τελικη ειναι και θεμα αναταποδωσης... τοση δουλεια κανανε οι κοπελιες, ε ας φανε κατι και εκεινες!

spyro
06/04/2012, 13:14
εισαι ημίθεος


respect για την εσωτερική πληροφόρηση

:beer:

GFawkes
06/04/2012, 13:31
+1000
Ωραιος ο Hymador....

sniper
06/04/2012, 13:31
εισαι ημίθεος


respect για την εσωτερική πληροφόρηση

:beer:

Το οποίο πως θα σε βοηθήσει τελικά στην επιλογή μελιού; :confused:

Corvo
06/04/2012, 13:31
:beer:

ωραιες πληροφοριες.

χυμαδορε απο προσωπικη σου εμπειρια με το κοστος που ανεφερες δηλαδη 150-300 €, και ορεξη για δουλεια και μαθηση τι ποσοτητα βγαζεις; εντελως χοντρικα μιλαμε
και απο προσωπικη εργασια τι παιζει; ζηταει καθημερινη ενασχοληση;

spyro
06/04/2012, 13:37
Το οποίο πως θα σε βοηθήσει τελικά στην επιλογή μελιού; :confused:

αν το αφήσω έτσι σαν γενική πληροφορία δεν θα με βοηθήσει τίποτα. Για άλλους λόγους μπορεί.

Σε κάθε περίπτωση βρε μουρτζούφλη Μομοδερέτορα, οι άνωθεν πληροφορίες του Χυμαδόριου είναι πολυ κατοπιστικές ρε... :p

sniper
06/04/2012, 13:41
αν το αφήσω έτσι σαν γενική πληροφορία δεν θα με βοηθήσει τίποτα. Για άλλους λόγους μπορεί.

Σε κάθε περίπτωση βρε μουρτζούφλη Μομοδερέτορα, οι άνωθεν πληροφορίες του Χυμαδόριου είναι πολυ κατοπιστικές ρε... :p

Συμφωνώ αν θες να γίνεις μελισσουργός. Σαν καταναλωτής που το αγοράζεις σε βάζο, τι κατάλαβες;

(Ωραίο το μελάκι πάντως, μου άνοιξες την όρεξη. Πήγα και τσίμπησα από τον γνωστό φούρνο εκείνα τα παστελάκια)

Corvo
06/04/2012, 13:46
Συμφωνώ αν θες να γίνεις μελισσουργός. Σαν καταναλωτής που το αγοράζεις σε βάζο, τι κατάλαβες;

(Ωραίο το μελάκι πάντως, μου άνοιξες την όρεξη. Πήγα και τσίμπησα από τον γνωστό φούρνο εκείνα τα παστελάκια)

οποιος θελει καταλαβαινει αρκετα ρε εσυ sniper, δηλαδη με την ιδια λογικη οποιος μιλαει για το πως φτιαχτηκε η ταδε μηχανη πρεπει να γινει κατασκευαστης;:D

sniper
06/04/2012, 13:48
οποιος θελει καταλαβαινει αρκετα ρε εσυ sniper, δηλαδη με την ιδια λογικη οποιος μιλαει για το πως φτιαχτηκε η ταδε μηχανη πρεπει να γινει κατασκευαστης;:D

Ποιος άνοιξε τέτοιο θρεντ να του φτιάξουμε άγαλμα; :tooth:

spyrakos35
06/04/2012, 14:15
οποιος θελει καταλαβαινει αρκετα ρε εσυ sniper, δηλαδη με την ιδια λογικη οποιος μιλαει για το πως φτιαχτηκε η ταδε μηχανη πρεπει να γινει κατασκευαστης;:D

μα και βέβαια.... μελισσοκόμος είναι ο κώστας....

έχει γίνει και ταινία από τον συγχωρεμένο.... :smokin:

el_hymador
06/04/2012, 14:48
Στο link θα βρειτε μαζεμενους καποιους τροπους μεσω των οποιων μπορειτε να ελεγξετε χοντρικα την ποιοτητα ενος μελιου: http://www.ellinikomeli.gr/katanalotis/katanalotes-meli/170-Πώς-να-ελέγξετε-ότι-το-μέλι-που-αγοράσατε-δεν-είναι-νοθευμένο

devil's animal
06/04/2012, 15:05
Στο link θα βρειτε μαζεμενους καποιους τροπους μεσω των οποιων μπορειτε να ελεγξετε χοντρικα την ποιοτητα ενος μελιου: http://www.ellinikomeli.gr/katanalotis/katanalotes-meli/170-Πώς-να-ελέγξετε-ότι-το-μέλι-που-αγοράσατε-δεν-είναι-νοθευμένο

ωραιος...
:beer::a10:

el_hymador
06/04/2012, 15:25
:beer:

ωραιες πληροφοριες.

χυμαδορε απο προσωπικη σου εμπειρια με το κοστος που ανεφερες δηλαδη 150-300 €, και ορεξη για δουλεια και μαθηση τι ποσοτητα βγαζεις; εντελως χοντρικα μιλαμε
και απο προσωπικη εργασια τι παιζει; ζηταει καθημερινη ενασχοληση;

Αναλογως της περιοχης, του καιρου και κυριως της δυναμικης του μελισσιου, μια μεση τιμη παραγωγης για καθε ανθοφορια / μελιττοεκκριση, ειναι 10 κιλα. Φυσικα αυτη η τιμή μπορει να παιξει απο σχεδον τιποτε, μεχρι και 20-25 κιλα η καθε κυψελη. Προσωπικη εργασια ελαχιστη για 2-5 κυψελες, τον χειμωνα μια φορα το μηνα ενας απλος ελεγχος οποτε το επιτρεπει ο καιρος, την ανοιξη που ειναι η πιο δυσκολη εποχη μια φορα την εβδομαδα ενας καλος ελεγχος (και ισως στο διαστημα 15 Απριλη - 15 Μαη δυο επισκεψεις την εβδομαδα), το καλοκαιρι μια φορα την εβδομαδα 1-2 ωριτσες και το φθινοπωρο μια φορα στις 15 μερες. Γενικα μη σε φοβιζει, μπορεις να τα κατευθυνεις ετσι ωστε π.χ. το καλοκαιρι να εχεις κενο 2-3 εβδοαμαδες για τις διακοπες (λεμε τωρα...). Οτι αλλη πληροφορια θες στη διαθεση σου :wave2:

MG-KTiNoS
06/04/2012, 16:16
Να πας Ροδόπη να πάρεις μέλι...

(από την άλλη πλευρά όμως)
:evil:

Ichigo
06/04/2012, 17:03
:beer:

ωραιες πληροφοριες.

χυμαδορε απο προσωπικη σου εμπειρια με το κοστος που ανεφερες δηλαδη 150-300 €, και ορεξη για δουλεια και μαθηση τι ποσοτητα βγαζεις; εντελως χοντρικα μιλαμε
και απο προσωπικη εργασια τι παιζει; ζηταει καθημερινη ενασχοληση;

Eπίσης μην πας πουθενά χωρίς αυτό γιατί θα σε κάνουν σουρωτήρι!! :p

252615

Corvo
06/04/2012, 17:25
Eπίσης μην πας πουθενά χωρίς αυτό γιατί θα σε κάνουν σουρωτήρι!! :p

252615

τι δεν ειναι σαν τα σκυλια που σε μαθαινουν και ειναι φιλικα;;;
θα με τσιμπανε;;;;
ααααα ενα ενα μου τα λετε, ενα ενα :lol::lol:

karellen
06/04/2012, 18:05
Στο link θα βρειτε μαζεμενους καποιους τροπους μεσω των οποιων μπορειτε να ελεγξετε χοντρικα την ποιοτητα ενος μελιου: http://www.ellinikomeli.gr/katanalotis/katanalotes-meli/170-Πώς-να-ελέγξετε-ότι-το-μέλι-που-αγοράσατε-δεν-είναι-νοθευμένο
Επίσης ένας άλλος τρόπος ελέγχου για το καλό μέλι είναι όταν ρέει πρός τα κάτω,όσο ψιλή κι αν είναι ροή του (πχ σαν τρίχα),παραμένει ενιαία-συνεχής και όχι διακεκομμένη κατά σταγόνες .

KostasV2
06/04/2012, 19:28
Πρέπει δηλαδή να θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που τρώω σταθερά καλό μέλι;


Ευχαριστώ θείε! :)

Bowleno
06/04/2012, 20:30
+1000 τα ξερεις!

Προσωπικα το χειμωνα τους αφησα 5 πλαισια με μελι σε καθε κυψελη...

Γιαυτό ρε δεν είχες να μου δώσεις; :mad:αντε να έρθει ο Μάιος.... :p

nikos_abel
06/04/2012, 22:18
Δεν έχω ίντερτεν στη δουλειά εδώ και 2 μέρες, μπήκα να διαβάσω κανά 10λεπτο για καμμιά μηχανή και κοίτα τι βρήκα.

Το νου σου χυμαδόρη μη και δεν μου φέρεις εφέτο, θα βάλω το μικρό να στις κυνηγάει με σφεντόνα.

Cpt. Haddock
06/04/2012, 22:19
Δεν έχω ίντερτεν στη δουλειά εδώ και 2 μέρες, [...]

Το καταλάβαμε... :smokin:

nikos_abel
06/04/2012, 22:20
Το καταλάβαμε... :smokin:

Έλα, αφού σας έλειψα... 252669

Operater
27/04/2012, 01:25
Δεν έχει ακόμα τεκμηριωθεί επιστημονικά γιατί χρησιμοποιείται το καπνιστήρι. Αλλά όντως, χωρίς αυτό έχει επιθέσεις αλλεπάλληλες! :sick:

Ichigo
27/04/2012, 02:58
Δεν έχει ακόμα τεκμηριωθεί επιστημονικά γιατί χρησιμοποιείται το καπνιστήρι. Αλλά όντως, χωρίς αυτό έχει επιθέσεις αλλεπάλληλες! :sick:

Για να τις ζαλίσεις, αλλιώς δε μπορείς να πλησιάσεις ;)

el_hymador
27/04/2012, 10:00
Όχι παιδια δεν ζαλίζονται με τον καπνό, δεν καταλαβαίνουν τίποτα... αυτό που μπορείς να καταφέρεις με τον καπνό είναι ότι προσωρινά (πολύ προσωρινά όμως) καλύπτεις τη μυρωδιά σου... μετά βέβαια σε παίρνουν χαμπάρι και σου γ@μ@νε, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Κυρίως όμως, ο καπνός κρατα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού απασχολημένο με άλλα πράγματα εκτός από την πάρτη σου... όταν τις καπνίζεις, αυτές το εκλαμβάνουν ότι έχει πιάσει φωτιά το δάσος και αμέσως ενεργοποιείται ένας μηχανισμός. Την πέφτουν όλες μαζί στα κελάκια με το μέλι και γεμίζουν το ένα από τα στομάχια τους, γιατί απο ένστικτο ξέρουν ότι καπνός σημαίνει φωτιά και φωτιά σημαίνει εγκατάληψη της κυψέλης. Είναι αποσχολημένες λοιπόν στο να πάρουν όσο περισσότερο απόθεμα μελιού μπορουν μαζί τους και να πάνε να αναζητήσουν νέο μέρος εγκατάστασης, μακρυά από τη φωτιά. Για αυτό στα πρώτα λεπτά μια εςπιθεώρησης, βγάζει έξω τα πλαίσια και τις βλέπεις να έχουν πέσει με τα μούτρα στο φαϊ... ε, μετά από λίγο βέβαια, κάποια το σφυράει: "Κορίτσια, αφήστε τη φωτιά, είναι ένας μ@λ@κ@ς εδώ και μας κάνει διάρρηξη στο σπίτι!!!" και τότε δε πα να έχεις και καπνογόνο μαζί σου... σε ράβουνε κανονικά!

πυξιδας990
27/04/2012, 10:20
κατατοπιστικος ο μελισοκομος.εγω προτιμω τα μαυρομελα,περισωτερα ιχνοστοιχια και σαφως περισωτερη ενεργεια.επισης γυρη μια κουταλια της σουπας,οσο για τον β.πολτο νοθευεται σε μεγαλο βαθμο.παντως επειδη με μελομαγαζο ειμαστε ενας τοιχος,οι κουφαλες οι γερμανοι μονο ρυκι ψωνιζουν που παρατηρω.τον πιτσιρικα απο μικρο τον ταιζω γυρη,τωρα αν σας πω οτι δεν αρωσταινει ισως και να οφειλεται σε αυτο...:wave2:

el_hymador
27/04/2012, 10:35
κατατοπιστικος ο μελισοκομος.εγω προτιμω τα μαυρομελα,περισωτερα ιχνοστοιχια και σαφως περισωτερη ενεργεια.επισης γυρη μια κουταλια της σουπας,οσο για τον β.πολτο νοθευεται σε μεγαλο βαθμο.παντως επειδη με μελομαγαζο ειμαστε ενας τοιχος,οι κουφαλες οι γερμανοι μονο ρυκι ψωνιζουν που παρατηρω.τον πιτσιρικα απο μικρο τον ταιζω γυρη,τωρα αν σας πω οτι δεν αρωσταινει ισως και να οφειλεται σε αυτο...:wave2:

Είδες οι γ@μιοληδες οι Γερμανοι; Κατά τα άλλα σπρώχνουν στην Ευρώπη την μεγαλύτερη ποσότητα "μελιού" θεωρούνται το μεγαλύτερο σε "παραγωγή" κράτος της Γηραιάς Ηπείρου! Αυτό που δεν ξέρει ο κόσμος όμως είναι ότι το "μελι" που σπρώχνουν δεν είναι δικό τους (που το βρήκαν και από τι;), αλλά εισαγέται με τα βυτία απο χώρες του πρώην ανατολικού μπλόκ και από Κίνα, βαφτίζεται "Γερμανικό" λόγω της τυποποιήσης και εξάγεται...

Καλά κάνεις και προτιμάς μαυρόμελα, είναι πιο θρεπτικά και πιο νόστιμα, αλλά αυτό είναι θέμα γούστου. Κανένα μέλι δεν σου κάνει κακό βέβαια, ούτε και υπάρχει μέλι το οποίο να είναι ε άκυρο θρεπτικά...αλλά έτσι για το στόρι, ο γενικός κανόνας λέει πως τα μέλια που βγαίνουν από μελιττώματα (δηλαδή κυρίως κωνοφόρα και κάποια άλλα δέντρα) είναι πιο "τούμπανα" σε σχέση με τα ανθόμελα. Εξαίρεση αποτελλεί το ρείκι, το οποίο παρότι ανθόμελο, είναι απίστευτα θρεπτικό! Οπότε Ρείκι, Έλατο, Πεύκο, Καστανιά (το αγαπημένο μου!!!) και Κουμαριά, αν σας αρέσουν, χτυπάτε τα αλύπητα! Α ναι και αντίθετα με το ότι πιστεύει ο πολύς κόσμος, το "ζαχαρωμένο" μέλι, δηλαδή αυτό που έχει υποστεί κρυστάλωση, είναι ένδειξη αγνότητας και καθαρότητας του μελιού. Χτυπατε του και αυτό και προς Θεού μην το θερμένετε για να το αποκρυσταλλώσετε.

πυξιδας990
27/04/2012, 10:42
Είδες οι γ@μιοληδες οι Γερμανοι; Κατά τα άλλα σπρώχνουν στην Ευρώπη την μεγαλύτερη ποσότητα "μελιού" θεωρούνται το μεγαλύτερο σε "παραγωγή" κράτος της Γηραιάς Ηπείρου! Αυτό που δεν ξέρει ο κόσμος όμως είναι ότι το "μελι" που σπρώχνουν δεν είναι δικό τους (που το βρήκαν και από τι;), αλλά εισαγέται με τα βυτία απο χώρες του πρώην ανατολικού μπλόκ και από Κίνα, βαφτίζεται "Γερμανικό" λόγω της τυποποιήσης και εξάγεται...

Καλά κάνεις και προτιμάς μαυρόμελα, είναι πιο θρεπτικά και πιο νόστιμα, αλλά αυτό είναι θέμα γούστου. Κανένα μέλι δεν σου κάνει κακό βέβαια, ούτε και υπάρχει μέλι το οποίο να είναι ε άκυρο θρεπτικά...αλλά έτσι για το στόρι, ο γενικός κανόνας λέει πως τα μέλια που βγαίνουν από μελιττώματα (δηλαδή κυρίως κωνοφόρα και κάποια άλλα δέντρα) είναι πιο "τούμπανα" σε σχέση με τα ανθόμελα. Εξαίρεση αποτελλεί το ρείκι, το οποίο παρότι ανθόμελο, είναι απίστευτα θρεπτικό! Οπότε Ρείκι, Έλατο, Πεύκο, Καστανιά (το αγαπημένο μου!!!) και Κουμαριά, αν σας αρέσουν, χτυπάτε τα αλύπητα! Α ναι και αντίθετα με το ότι πιστεύει ο πολύς κόσμος, το "ζαχαρωμένο" μέλι, δηλαδή αυτό που έχει υποστεί κρυστάλωση, είναι ένδειξη αγνότητας και καθαρότητας του μελιού. Χτυπατε του και αυτό και προς Θεού μην το θερμένετε για να το αποκρυσταλλώσετε.
εμενα ο μπαρμπας διπλα που εχει το μαγαζι μου δινει ρυκι και καστανια,και γαμω,τα γουσταρω παρα πολυ.τωρα ο πιτσιρικας γουσταρει θυμαρακι,το βαζει και στο ψωμακι του ο μπαγασας.παντως ρε γαμωτο οχι και οι γερμανοι να το παιζουν παραγωγοι.μπουρλοτο στους καργιοληδες:a016:

Pardalotzatziki
27/04/2012, 10:46
Η γυρη τι προσφερει?

πυξιδας990
27/04/2012, 11:20
Η γυρη τι προσφερει?
οτι και ο βασιλικος πολτος,αλλα ειναι πιο γνησιο πραγμα.θα τη βρεις σε δυο τυπους,αποξηραμενη και μη.εγω προτιμω τη μη αποξηραμενη αλλα ειναι πιο πικρη:wave2:

spyro
27/04/2012, 11:34
..............και προς Θεού μην το θερμένετε για να το αποκρυσταλλώσετε.


έ? πώς το πες αυτό? για ξηγήσου?

πώς αλλιώς?

:confused:

el_hymador
27/04/2012, 11:42
έ? πώς το πες αυτό? για ξηγήσου?

πώς αλλιώς?

:confused:

:lol: Tι πως αλλιως; Το τρως κρυσταλλωμενο!

Cpt. Haddock
27/04/2012, 11:49
:lol: Tι πως αλλιως; Το τρως κρυσταλλωμενο!

:a013:

nikos_abel
27/04/2012, 11:50
Τα τελευταία 10 χρόνια τρώω πολύ μέλι. ...

... Τι από όλα?

Προχθές έφαγα μισή κουταλιά από ένα 12άρι μανούκα που έχω και δίνω στο μικρό ... --->:eyepop:. Για κάνε μια δοκιμή, μπορεί να σε "πιάσει".

@ (εννοώντας @@@δι) χυμαδόρη, σταμάτα, γιατί τα έχω πάρει με τα κορίτσια σου!!!! Ακόμα πονάω από προχθές!!!

255934

spyro
27/04/2012, 12:11
:lol: Tι πως αλλιως; Το τρως κρυσταλλωμενο!

γιατι ρε hymadoριε? χαλάει αμα το ζεστάνεις?

εγω βάζω το βαζακι μέσα στο κατσαρόλι το οποίο έχει ζεστο νερό. Δεν μιλάμε για βράσιμο κανονικό στο μάτι της κουζίνας

nikos_abel
27/04/2012, 12:23
γιατι ρε hymadoριε? χαλάει αμα το ζεστάνεις?

εγω βάζω το βαζακι μέσα στο κατσαρόλι το οποίο έχει ζεστο νερό. Δεν μιλάμε για βράσιμο κανονικό στο μάτι της κουζίνας

Εννοείς το λεγόμενο Bain marie (με προφορά παρακαλώ)

el_hymador
27/04/2012, 12:24
Προχθές έφαγα μισή κουταλιά από ένα 12άρι μανούκα που έχω και δίνω στο μικρό ... --->:eyepop:. Για κάνε μια δοκιμή, μπορεί να σε "πιάσει".

@ (εννοώντας @@@δι) χυμαδόρη, σταμάτα, γιατί τα έχω πάρει με τα κορίτσια σου!!!! Ακόμα πονάω από προχθές!!!

255934

Πες data του εγκληματος, που συνεβει και τι εκανες, επισης δωσε μια περιγραφη των συμπτωματων (φαγουρα, πρηξιμο, σκληροτητα δερματος & ιστου) ειμαι σιγουρος οτι σφηκα στην αναψε! Μπορει και η σφιγγα, αλλα ξερω οτι πρεπει να πας Αιγυπτο... αχαχχαχα πως τα λεω ο φουστης!

el_hymador
27/04/2012, 12:27
γιατι ρε hymadoριε? χαλάει αμα το ζεστάνεις?

εγω βάζω το βαζακι μέσα στο κατσαρόλι το οποίο έχει ζεστο νερό. Δεν μιλάμε για βράσιμο κανονικό στο μάτι της κουζίνας


Oχι δεν χαλαει μεχρι τους 40 βαθμους, αλλα αν ειναι να βαζεις κατσαρολι, να περιμενεις να ζεστανει το νερο, να βουτας μεσα το μελι, να ελεγχεις την θερμοκρασια και να περιμενεις να ξεκρυσταλλωσει για να το φας, γ@μησε τα φιλε... στο χρονο αυτο φτιαχνεις μουσακα...:lol:

nikos_abel
27/04/2012, 12:29
Πες data του εγκληματος, που συνεβει και τι εκανες, επισης δωσε μια περιγραφη των συμπτωματων (φαγουρα, πρηξιμο, σκληροτητα δερματος & ιστου) ειμαι σιγουρος οτι σφηκα στην αναψε! Μπορει και η σφιγγα, αλλα ξερω οτι πρεπει να πας Αιγυπτο... αχαχχαχα πως τα λεω ο φουστης!

:lol: ναι μάλλον σφήκα ήτανε, αλλά δε θα είχε πλάκα αν το έλεγα ε;

Ήμανε στο μηχανάκι και εκεί που βολτάριζα αμέριμνος ένιωσα ένα ανυπόφορο κάψιμο στο δεξί μπούτι στη πάνω μεριά.
Δεν είδα τίποτα να φτερουγίζει. αλλά διαπιστώθήκε αργότερα μια σκληρής υφής κοκκινίλα με πρήξιμο διαμέτρου 4cm, χωρίς εμφανές υπόλειμμα κεντριού
ή αντέρων:lol:. Μη θες και φωτό; Θα είναι Σόκιν!!!!

el_hymador
27/04/2012, 12:33
:lol: ναι μάλλον σφήκα ήτανε, αλλά δε θα είχε πλάκα αν το έλεγα ε;

Ήμανε στο μηχανάκι και εκεί που βολτάριζα αμέριμνος ένιωσα ένα ανυπόφορο κάψιμο στο δεξί μπούτι στη πάνω μεριά.
Δεν είδα τίποτα να φτερουγίζει. αλλά διαπιστώθήκε αργότερα μια σκληρής υφής κοκκινίλα με πρήξιμο διαμέτρου 4cm, χωρίς εμφανές υπόλειμμα κεντριού
ή αντέρων:lol:. Μη θες και φωτό; Θα είναι Σόκιν!!!!

Σφηκα, μεγαλες πουτ@νες, τσιμπανε απο χομπι.

sniper
27/04/2012, 12:34
γιατι ρε hymadoριε? χαλάει αμα το ζεστάνεις?

εγω βάζω το βαζακι μέσα στο κατσαρόλι το οποίο έχει ζεστο νερό. Δεν μιλάμε για βράσιμο κανονικό στο μάτι της κουζίνας

Τα ρακόμελα δλδ είναι χαλασμένα;

SVX
27/04/2012, 12:40
Oχι δεν χαλαει μεχρι τους 40 βαθμους, αλλα αν ειναι να βαζεις κατσαρολι, να περιμενεις να ζεστανει το νερο, να βουτας μεσα το μελι, να ελεγχεις την θερμοκρασια και να περιμενεις να ξεκρυσταλλωσει για να το φας, γ@μησε τα φιλε... στο χρονο αυτο φτιαχνεις μουσακα...:lol:

κι αμα το ζεστανεις , ριχνεις και κανελλίτσα απο πανω αμα'λαχει .... :a014:

spyrakos35
27/04/2012, 12:43
Τα ρακόμελα δλδ είναι χαλασμένα;

δεν έχεις ακούσει που λένε

"αυτό το τελευταίο με χάλασε"?

sniper
27/04/2012, 12:43
κι αμα το ζεστανεις , ριχνεις και κανελλίτσα απο πανω αμα'λαχει .... :a014:

Δικός μας είσαι.. Αλλά πρώτα ρίξε και κανα 100ρι ρακί..

nikos_abel
27/04/2012, 12:51
Τα ρακόμελα δλδ είναι χαλασμένα;

Η ρακί είναι το αγνότερο συντηριτικόν!!!

el_hymador
27/04/2012, 13:05
Επειδή πολλοί συμφορουμίτες μου στέλνουν π.μ. σχετικά με το τι και το πως για να ασχοληθούν με τα μελισσάκια, να ξέρετε ότι εγώ εδω να χάμω είμαι στην Κόρινθο, απο Αθήνα 1 ωρίτσα χαλαρά και κερνάω και καφέ. Στολή δεύτερη υπάρχει, γάντια το ίδιο, αντισταμινικά επίσης (αχρειάστα να είναι..) και τα κορίτσια χαίρονται ιδιαίτερα όταν γνωρίζουν κόσμο. Αν δεν δείτε real time και στην πράξη τι παίζει, ότι και να λέμε και να γράφουμε είναι μισή δουλεία. Ξεκουβαλάτε λοιπόν, μόνο να με έχετε ειδοποιήσει έγκαιρα γιατί αυτή την εποχή τρέχω και για τα σταφύλια. :wave2:

Operater
27/04/2012, 13:13
Για να τις ζαλίσεις, αλλιώς δε μπορείς να πλησιάσεις ;)

Σιγά μην τις ζαλίζει. Αλλιώς όλη μέρα μπορείς κι εσύ να είσαι σε νιρβάνα, καπνίζοντας προς τα πάνω σου :bawl:
Από ότι έχω διαβάσει, όταν σου επιτίθεται μια μέλισσα και σε τσιμπάει, το δηλητήριο που εκκρίνει, προκαλεί και τις άλλες μέλισσες να σου επιτεθούν, ο καπνός λοιπόν, μπερδεύει αυτές τις μυρωδιές.

vaska
27/04/2012, 20:57
Κώστα πότε περιμένεις να βγάλεις το πρώτο μέλι?????


Βάλε με στη λίστα, θα μιλήσουμε με πμ για ποσότητα κλπ.

Bowleno
28/04/2012, 01:59
Κώστα πότε περιμένεις να βγάλεις το πρώτο μέλι?????


Βάλε με στη λίστα, θα μιλήσουμε με πμ για ποσότητα κλπ.Στην ουρά, κύριος! :mad:


:bawl::bawl:

devil's animal
28/04/2012, 09:01
Κώστα πότε περιμένεις να βγάλεις το πρώτο μέλι?????


Βάλε με στη λίστα, θα μιλήσουμε με πμ για ποσότητα κλπ.


Στην ουρά, κύριος! :mad:


:bawl::bawl:

αργησατε πολυ μαγκες...
:smokin:

Εχετλαίος
28/04/2012, 09:20
Δικός μας είσαι.. Αλλά πρώτα ρίξε και κανα 100ρι ρακί..

Eρασιτέχνες ρπμ...
Γροικάτε για να μάθετε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ πως φτάχνουνε το ρακόμελο!
Πρώτα-πρώτα επιλέγεις καλό γαρύφαλλο, και αυτό που μοιάζει με τριποδάκι αλλά και σπόρους σφαιρικούς. Τους κοπανίζεις μέχρι να αρχίσει να δείχνει το έλαιο.
Βάζεις ένα δάκτυλο νερό στο μπρίκι και μόλις αρχίζει να παίρνει βράση προσθέτεις το γαρύφαλλο.
Το αφήνεις να βράσει λιγάκι.
Εκεί προσθέτεις την τσικουδιά. ΟΧΙ μεγάλων κυβικών, όχι πάνω από 50 βαθμούς καθότι θα εξατμιστεί γρήγορα και το άρωμά της και το γαρύφαλλο. Ιδιανικοί βαθμοί 40-45 και προτιμάς τσικουδιά που κατά την απόσταξη έβαλαν πατάτα μέσα στο καζάνι.
Μόλις αρχίσει να δείχνει ότι παίρνει βράση τότε προσθέτεις το μέλι. Κατά προτίμηση 3 μεγάλες κουταλιές της σούπας / κούπα τσικουδιά. Το τι μέλι δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα αν και το ελατοβανιλίσιο θα κρύψει κάπως το γαρύφαλλο. Ιδανικό το θυμαρίσιο (αλλά πάλι αυτό είναι προσωπική ανωμαλία των εκάστοτε γευστικών καλύκων).
Με το αρχίζει να κυκλώνει η βράση ανακατεύουμε ελαφρά με ξύλινο κουτάλι. Εμπλοκή ανακάτεμα αργά-αργά.
Και όταν αρχίζει να φουσκώνει εκεί προσθέτουμε 2 τσιμπιές κανέλλα / κούπα τσικουδιάς.
Βγάζουμε από τη φωτιά, στραγγίζουμε και σερβίρουμε ζεστό σε τσικουδοπότηρα (ή χονδρή κούπα για τους μερακλήδες).
[Ναι, πίνεται και κρύο το ρακόμελο αλλά δεν καταλαβαίνεις μπίτις από γεύση υλικών. Και την ακούς και dolby digital καθότι το κρύο δεν το καταλαβαίνεις όταν δουλεύει.]
Και πάντα με μεζέ! Όχι ξεροσφύρι! Με μεζέ! Αγγουράκι, ντακάκι με γλυκομυζίθρα και ρίγανη, γραβιέρα.
:)

dmf
28/04/2012, 13:37
...

nikos_abel
28/04/2012, 20:42
Eρασιτέχνες ρπμ...
Γροικάτε για να μάθετε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ πως φτάχνουνε το ρακόμελο!
Πρώτα-πρώτα επιλέγεις καλό γαρύφαλλο, και αυτό που μοιάζει με τριποδάκι αλλά και σπόρους σφαιρικούς. Τους κοπανίζεις μέχρι να αρχίσει να δείχνει το έλαιο.
Βάζεις ένα δάκτυλο νερό στο μπρίκι και μόλις αρχίζει να παίρνει βράση προσθέτεις το γαρύφαλλο.
Το αφήνεις να βράσει λιγάκι.
Εκεί προσθέτεις την τσικουδιά. ΟΧΙ μεγάλων κυβικών, όχι πάνω από 50 βαθμούς καθότι θα εξατμιστεί γρήγορα και το άρωμά της και το γαρύφαλλο. Ιδιανικοί βαθμοί 40-45 και προτιμάς τσικουδιά που κατά την απόσταξη έβαλαν πατάτα μέσα στο καζάνι.
Μόλις αρχίσει να δείχνει ότι παίρνει βράση τότε προσθέτεις το μέλι. Κατά προτίμηση 3 μεγάλες κουταλιές της σούπας / κούπα τσικουδιά. Το τι μέλι δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα αν και το ελατοβανιλίσιο θα κρύψει κάπως το γαρύφαλλο. Ιδανικό το θυμαρίσιο (αλλά πάλι αυτό είναι προσωπική ανωμαλία των εκάστοτε γευστικών καλύκων).
Με το αρχίζει να κυκλώνει η βράση ανακατεύουμε ελαφρά με ξύλινο κουτάλι. Εμπλοκή ανακάτεμα αργά-αργά.
Και όταν αρχίζει να φουσκώνει εκεί προσθέτουμε 2 τσιμπιές κανέλλα / κούπα τσικουδιάς.
Βγάζουμε από τη φωτιά, στραγγίζουμε και σερβίρουμε ζεστό σε τσικουδοπότηρα (ή χονδρή κούπα για τους μερακλήδες).
[Ναι, πίνεται και κρύο το ρακόμελο αλλά δεν καταλαβαίνεις μπίτις από γεύση υλικών. Και την ακούς και dolby digital καθότι το κρύο δεν το καταλαβαίνεις όταν δουλεύει.]
Και πάντα με μεζέ! Όχι ξεροσφύρι! Με μεζέ! Αγγουράκι, ντακάκι με γλυκομυζίθρα και ρίγανη, γραβιέρα.
:)

Μπορώ μόνο να φανταστώ πόσο καιρό περίμενες να βρεις ένα θέμα που να κολλάει αυτό :D

dmf :a23:

tsompanis
28/04/2012, 23:06
κι αμα το ζεστανεις , ριχνεις και κανελλίτσα απο πανω αμα'λαχει .... :a014:


Λοιπόν,,, μια που το ανέφερες και μιας και είστε της σωστής διατροφής
βάλτε την κανέλα στην ημερήσια διάταξη!
το ιδανικότερο είναι μια κοφτή κουταλιά του τσαγιού ημερησίως.
μην την ξεχνάτε


Απο τα πιο σημαντικά για τον οργανισμό μας είναι το μέλι,η γύρη,η κανέλα,το σπαθόχορτο και το σπαθόλαδο ;)

Joyrider
18/12/2013, 19:22
More than honey
http://www.imdb.com/title/tt2263058/
Είναι εντυπωσιακό πως το μέλι, με τόσο μικρή διατροφική αξία, έχει μια διαδικασία παραγωγής πολύτιμη για την διατήρηση της ζωής.
Το στιγμιότυπο του ντοκυμαντέρ με την by hand επικονίαση κάπου στην κίνα, θυμίζει post-apocalyptic ταινία, έχοντας στο νου και την πρόβλεψη (; ) του αινστάιν.

πυξιδας990
18/12/2013, 19:42
μελακι ε?
το πρωι στο γαλα μια κουταλια καστανια και κατα τις 11.00 μια κουταλια γυρη μαζι με ρυκι.τουρμπο δουλεια

el_hymador
27/12/2013, 00:01
More than honey
http://www.imdb.com/title/tt2263058/
Είναι εντυπωσιακό πως το μέλι, με τόσο μικρή διατροφική αξία, έχει μια διαδικασία παραγωγής πολύτιμη για την διατήρηση της ζωής.
Το στιγμιότυπο του ντοκυμαντέρ με την by hand επικονίαση κάπου στην κίνα, θυμίζει post-apocalyptic ταινία, έχοντας στο νου και την πρόβλεψη (; ) του αινστάιν.

To ντοκυμαντέρ αυτό είναι εκπληκτικό αλλά και απίστευτα σοκαριστικό! Γνώριζα ότι οι αμερικ(λ)άνοι εξασκούν το άθλημα σε τεράστια κλίμακα αλλά αυτά που είδα στην ταινία ξεπερνούν και την πιο αρρωστημένη φαντασία! Μια αποθέωση της σπατάλης, της έλλειψης μέτρου, σεβασμού και ηθικής απέναντι στη φύση, η απόλυτη ύβρη. Ευτυχώς όπου να ΄ναι με αυτά που κάνουν ψοφάνε και ησυχάζουμε, είναι προκαθορισμένη η πορεία τους, απλά είναι τόσο ηλίθιοι που ακόμα αναρρωτιούνται τι κάνουν στραβά... τόσο ανόητα δίποδα... anyway δείτε το, αξίζει!

stam2
22/01/2014, 11:04
δεν ξέρω αν είναι το καταλληλότερο να μπει εδώ ή να ανοίξω νέο thread....

"Μέλι; Ελληνικό; Ντόπιο, αγνό, της φύσης που λέμε;;; Αμ δε... Ή γενετικά τροποποιημένο πάρεις ή φυσικότατο, απλά δεν θα το γνωρίζεις. Ο λόγος; Μα φυσικά, τα καθίκια που μας κυβερνάνε! Απορρίφθηκε τροπολογία για την υποχρεωτική σήμανση γενετικά τροποποιημένης γύρης στο μέλι με απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κυνο-βουλίου. Έτσι ο καταναλωτής στερείται το δικαίωμα να γνωρίζει την ποιότητα του προϊόντος που επιλέγει και πλήττεται το μοναδικής ποιότητας ελληνικό μέλι και οι 20.000 Έλληνες μελισσοκόμοι.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η υιοθέτηση από την πλειοψηφία των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της τροποποίησης της οδηγίας 2001/110/ΕΚ αναφορικά με το μέλι.

Καταγγελίες για τη στάση που κράτησαν οι δύο κυρίαρχες παρατάξεις, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, άσκησε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ν. Χρυσόγελος. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής του κόμματος των Πρασίνων κατήγγειλε ότι οι δύο παρατάξεις υπέκυψαν στις πιέσεις ιδιωτικών συμφερόντων αδιαφορώντας για τους ευρωπαίους μελισσοκόμους, τους καταναλωτές και την προστασία του περιβάλλοντος.

Επιπρόσθετα άσκησε κριτική στην ελληνική προεδρία και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει την συγκεκριμένη εξέλιξη που όπως σημείωσε θα αποβεί αρνητική για την ελληνική μελισσοκομία.

Αιχμή του δόρατος της συγκεκριμένης τροπολογίας που προκάλεσε τις αντιδράσεις, ήταν ότι η παρουσία γενετικά τροποποιημένης γύρης δεν θα αναγράφεται εκτός και εάν αυτή ξεπερνά το 0,9% του βάρους του μελιού, κάτι που μπορεί να συμβεί σπάνια.

«Η ελληνική μελισσοκομία, με τους 20.000 παραγωγούς, μπορεί να αποτελέσει ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα της χώρας μας για την επανεκκίνηση της οικονομίας της σε μια διαφορετική κατεύθυνση, πιο εναρμονισμένη με το πλούσιο φυσικό της περιβάλλον, πιο βιώσιμη και υπεύθυνη. Καλώ έστω και την τελευταία στιγμή την ελληνική κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία της Προεδρίας της ΕΕ, ώστε να γίνει τουλάχιστον νέα διαπραγμάτευση για το θέμα», κατέληξε ο Νίκος Χρυσόγελος."

el_hymador
22/01/2014, 11:32
Αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου, απλά θέλουν να στρώσουν το δρόμο για την επέλαση των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη (και φυσικά και στην Ελλάδα). Οι μελισσοκόμοι θα ήταν οι πρώτοι που θα ζημιώνονταν από κάτι τέτοιο αν εξακολουθούσαν να ισχύουν οι κοινοτικές οδηγίες σχετικά με την επίσημανση ύπαρξης γεννετικά τροποποιημένης γύρης στο μέλι, είναι αδύνατον να ελέγξεις που πάνε και βοσκάνε τα μελισσάκια. Θα γινότανε χαμός, καθότι υπάρχει δικαστικό προηγούμενο με δικαίωση μελισσοκόμου: http://melissokomos.gr/2011/09/14/%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%BF%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE/

Η πουστιά στην συγκεκριμένη περίπτωση, που κάνει μπαμ ότι αποτελλεί ντιρεκτίβα αγαπημένων μας εταιρειών - ευαγών ιδρυμάτων όπως Monsanto & Sygenta, είναι ότι καταργόντας την συγκεκριμένη οδηγία, δεν θα τους πρήξουν τα @@δια οι μελισσοκόμοι με μηνύσεις... Και είς άλλα με υγεία... που για το υγεία δεν παίρνω όρκο... :wave2:

Ευτυχώς οι μελισσοβοσκές στην χώρα μας είναι ως επί το πλείστον σε περιοχές μακριά απο καλλιέργειες... αλλά πολλοί τα πανε και στους κάμπους...

stam2
16/05/2014, 13:31
το διάβασα και το παραθέτω αυτούσιο....


Η μελάσα (σάκχαρα και νερό) είναι ένα άλλο υλικό που χρησιμοποιείται μερικές φορές στην νοθεία του μελιού...

Εάν ένα φιτίλι βαμβακιού βυθίζεται ... στο καθαρό μέλι, και το ανάβεις, το μέλι καίγεται εύκολα. Εντούτοις, εάν αυτή η δοκιμή γίνεται με το... αλλοιωμένο μέλι, η παρουσία νερού στο μέλι δεν επιτρέπει στο μέλι για να καίγεται, έτσι θα παραγάγει έναν ήχο τριξίματος. Το νοθευμένο μέλι είναι λιγότερο πυκνό και έχει αρκετή υγρασία. Αν μια σταγόνα μελιού βουτηγμένη σε κρύο νερό παραμένει συγκρατημένη και δε διαλυθεί αμέσως, τότε το πιθανότερο είναι
να πρόκειται για καθαρό μέλι. Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί καλύτερα κοιτάζοντας προς το φως.

Αν οι άκρες της σταγόνας αρχίζουν να ανοίγουν κατά τη βύθιση στο νερό, τότε το μέλι πολύ πιθανό να έχει νοθευτεί με ουσίες με αρκετή υγρασία. Για την ακρίβεια σε ένα ποτήρι κρύο νερό:

α) το καθαρό μέλι χύνεται στον πυθμένα χωρίς να διαλύεται εύκολα.

β) μέλι αναμειγμένο με 70% σιρόπι ζάχαρης. Δε χύνεται όπως το μέλι και δημιουργεί αναταραχή και θόλωση σχεδόν στιγμιαία, ειδικά όταν ρίχνουμε μεγάλη ποσότητα και ανακινούμε ελαφρά το νερό. Το σιρόπι εναποθέτεται ανομοιόμορφα στον πάτο.

γ) σε σκέτο σιρόπι ζάχαρης, η θόλωση είναι ακόμα πιο έντονη και δεν υπάρχει εμφανής εναπόθεση στον πάτο. Το μέλι μπορεί επίσης να αλλοιωθεί με την προσθήκη ενός συγκεκριμένου ποσού αλευριού ή αμύλου, με σκοπό την αύξηση του βάρους και την λευκότητα του. Αυτού του είδους νοθεία μπορεί να ανιχνευθεί εύκολα με τη μίξη του μελιού με λίγο κρύο νερό. Εάν το μέλι περιέχει το αλεύρι ή το άμυλο, θα πέσουν στο πάτο του σκεύους, ενώ το ίδιο το μέλι διαλύει γρήγορα. Όταν το μέλι που αναμίχθηκε με το αλεύρι ή το άμυλο θερμανθεί, το μέλι υγροποιείται στην αρχή, και όταν ψυχθεί γίνεται πιο σκληρό. Η προσθήκη της εμπορικής γλυκόζης στο μέλι μπορεί να ανιχνευθεί με μια δοκιμή ιωδίου. Ένα μικρό δείγμα του μελιού είναι αραιωμένο σε ίσο ποσό νερού. 1g ιώδιο και 3g του ιωδιούχου καλίου αναμιγνύονται με 50ml νερού και αυτό το διάλυμα προστίθεται έπειτα στο αραιωμένο μέλι.

Εάν το μέλι περιέχει την εμπορική γλυκόζη, το μείγμα θα γίνει κόκκινο ή ιώδες λόγω της παρουσίας αποκαλούμενων κόκκινες δεξτρίνες που βρίσκονται σε τεχνητό προϊόν γλυκόζης. Σε κάθε περίπτωση πάντως αν υπάρχει ένα ύποπτο μέλι, ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες (που σημαίνει μεγάλο κόστος) θα πρέπει να μένει χωριστά από άλλα μέλια μέχρι να γίνουν ακριβή τεστ σε κάποιο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου και χημικών αναλύσεων, με γνώσεις στα μελισσοκομικά προϊόντα. Προσοχή λοιπόν στο τι πληρώνουμε και τι παίρνουμε. Και να ξέρετε πως το Ελληνικό μέλι είναι το καλύτερο !