View Full Version : Aφιερωμενο σε οσους ειναι γεννημενοι απο 1950-1980
ΓΙΑΓΙΑ ΑΡΚΟΥΔΑ
06/04/2012, 13:00
ποστακι φιλου σε γητονικο φορουμ
Ήμαστε μια γενιά σε αναμονή: περάσαμε την παιδική μας ηλικία περιμένοντας…
Έπρεπε να περιμένουμε δύο ώρες μετά το φαγητό πριν κολυμπήσουμε, δύο ώρες μεσημεριανό ύπνο για να ξεκουραστούμε και τις Κυριακές έπρεπε να μείνουμε νηστικοί όλο το πρωί για να κοινωνήσουμε. Ακόμα και οι πόνοι...
περνούσαν με την αναμονή... Κοιτάζοντας πίσω, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί… Εμείς ταξιδεύαμε σε αυτοκίνητα χωρίς ζώνες ασφαλείας και αερόσακους. Κάναμε ταξίδια 10 και 12 ωρών, πέντε άτομα σε ένα Φιατάκι και δεν υποφέραμε από το «σύνδρομο της τουριστικής θέσης». Δεν είχαμε πόρτες, παράθυρα, ντουλάπια και μπουκάλια φαρμάκων ασφαλείας για τα παιδιά... Ανεβαίναμε στα ποδήλατα χωρίς κράνη και προστατευτικά, κάναμε ωτο-στοπ, καβαλάγαμε μοτοσικλέτες χωρίς δίπλωμα. Οι κούνιες ήταν φτιαγμένες από μέταλλο και είχαν κοφτερές γωνίες.
Ακόμα και τα παιχνίδια μας ήταν βίαια. Περνάγαμε ώρες κατασκευάζοντας αυτοσχέδια αυτοκίνητα για να κάνουμε κόντρες κατρακυλώντας σε κάποια κατηφόρα και μόνο τότε ανακαλύπταμε ότι είχαμε ξεχάσει να βάλουμε φρένα. Παίζαμε «μακριά γαϊδούρα» και κανείς μας δεν έπαθε κήλη ή εξάρθρωση...
Βγαίναμε από το σπίτι τρέχοντας το πρωί, παίζαμε όλη τη μέρα και δεν γυρνούσαμε στο σπίτι παρά μόνο αφού είχαν ανάψει τα φώτα στους δρόμους. Κανείς δεν μπορούσε να μας βρει. Τότε δεν υπήρχαν κινητά. Σπάγαμε τα κόκκαλα και τα δόντια μας και δεν υπήρχε κανένας νόμος για να τιμωρήσει τους «υπεύθυνους».
Ανοίγανε κεφάλια όταν παίζαμε πόλεμο με πέτρες και ξύλα και δεν έτρεχε τίποτα. Ήταν κάτι συνηθισμένο για παιδιά και όλα θεραπεύονταν με λίγο ιώδιο ή μερικά ράμματα... Δεν υπήρχε κάποιος να κατηγορήσεις παρά μόνο ο εαυτός σου. Είχαμε καυγάδες και κάναμε καζούρα ο ένας στον άλλος και μάθαμε να το ξεπερνάμε.
Τρώγαμε γλυκά και πίναμε αναψυκτικά, αλλά δεν ήμασταν παχύσαρκοι. Ίσως κάποιος από εμάς να ήταν χοντρός και αυτό ήταν όλο. Μοιραζόμασταν μπουκάλια νερό ή αναψυκτικά ή οποιοδήποτε ποτό και κανένας μας δεν έπαθε τίποτα. Καμιά φορά κολλάγαμε ψείρες στο σχολείο και οι μητέρες μας το αντιμετώπιζαν πλένοντάς μας το κεφάλι με ζεστό ξύδι.
Δεν είχαμε Playstations, Nintendo 64, 99 τηλεοπτικά κανάλια, βιντεοταινίες με ήχο surround, υπολογιστές ή Ιnternet. Εμείς είχαμε φίλους... Κανονίζαμε να βγούμε μαζί τους και βγαίναμε... Καμιά φορά δεν κανονίζαμε τίποτα, απλά βγαίναμε στο δρόμο και εκεί συναντιόμασταν για να παίξουμε κυνηγητό, κρυφτό, αμπάριζα... μέχρι εκεί έφτανε η τεχνολογία. Περνούσαμε τη μέρα μας έξω, τρέχοντας και παίζοντας. Φτιάχναμε παιχνίδια μόνοι μας από ξύλα... Χάσαμε χιλιάδες μπάλες ποδοσφαίρου. Πίναμε νερό κατευθείαν από τη βρύση, όχι εμφιαλωμένο, και κάποιοι έβαζαν τα χείλη τους πάνω στη βρύση. Κυνηγούσαμε σαύρες και πουλιά με αεροβόλα στην εξοχή, παρά το ότι ήμασταν ανήλικοι και δεν υπήρχαν ενήλικοι για να μας επιβλέπουν.
Πηγαίναμε με το ποδήλατο ή περπατώντας μέχρι τα σπίτια των φίλων και τους φωνάζαμε από την πόρτα. Φανταστείτε το! Χωρίς να ζητήσουμε άδεια από τους γονείς μας, ολομόναχοι εκεί έξω στον σκληρό αυτό κόσμο! Χωρίς κανέναν υπεύθυνο! Πώς τα καταφέραμε;
Στα σχολικά παιχνίδια συμμετείχαν όλοι και όσοι δεν έπαιρναν μέρος έπρεπε να συμβιβαστούν με την απογοήτευση. Κάποιοι δεν ήταν τόσο καλοί μαθητές όσο άλλοι και έπρεπε να μείνουν στην ίδια τάξη. Δεν υπήρχαν ειδικά τεστ για να περάσουν όλοι. Τί φρίκη!
Κάναμε διακοπές τρεις μήνες τα καλοκαίρια και περνούσαμε ατέλειωτες ώρες στην παραλία χωρίς αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30 και χωρίς μαθήματα ιστιοπλοΐας, τένις ή γκολφ. Φτιάχναμε όμως φανταστικά κάστρα στην άμμο και ψαρεύαμε με ένα αγκίστρι και μια πετονιά.
Ρίχναμε τα κορίτσια κυνηγώντας τα, όχι πιάνοντας κουβέντα σε κάποιο chat room και γράφοντας : ) : D : P
Είχαμε ελευθερία, αποτυχία, επιτυχία και υπευθυνότητα και μέσα από όλα αυτά μάθαμε και ωριμάσαμε.
Αν εσύ είσαι από τους «παλιούς»... συγχαρητήρια! Είχες την τύχη να μεγαλώσεις σαν παιδί...
chr1s_86
06/04/2012, 13:34
Πάντως τα περισσότερα τα κάναμε και οι πιο νέοι... Μέχρι και το 1990 νομίζω ισχύουν, ειδικά αν έμενε κανείς σε χωριό... :):beer:
Κι εγώ τα θυμάμαι ρε παιδιά όλα αυτά σαν παιδί, αλλά οι εποχές αλλάξανε όσο κι αν δε θέλουμε να το πιστέψουμε. Οι αλάνα και το οικόπεδο που παίζαμε χτίστηκαν, οι δρόμοι γέμισαν με αυτοκίνητα, οι περίεργοι είναι κάμποσοι πλέον και τα γκέτο δεν είναι στις αμερικάνικες ταινίες μόνο..
ποστακι φιλου σε γητονικο φορουμ
Ήμαστε μια γενιά σε αναμονή: περάσαμε την παιδική μας ηλικία περιμένοντας…
Έπρεπε να περιμένουμε δύο ώρες μετά το φαγητό πριν κολυμπήσουμε, δύο ώρες μεσημεριανό ύπνο για να ξεκουραστούμε και τις Κυριακές έπρεπε να μείνουμε νηστικοί όλο το πρωί για να κοινωνήσουμε. Ακόμα και οι πόνοι...
περνούσαν με την αναμονή... Κοιτάζοντας πίσω, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί… Εμείς ταξιδεύαμε σε αυτοκίνητα χωρίς ζώνες ασφαλείας και αερόσακους. Κάναμε ταξίδια 10 και 12 ωρών, πέντε άτομα σε ένα Φιατάκι και δεν υποφέραμε από το «σύνδρομο της τουριστικής θέσης». Δεν είχαμε πόρτες, παράθυρα, ντουλάπια και μπουκάλια φαρμάκων ασφαλείας για τα παιδιά... Ανεβαίναμε στα ποδήλατα χωρίς κράνη και προστατευτικά, κάναμε ωτο-στοπ, καβαλάγαμε μοτοσικλέτες χωρίς δίπλωμα. Οι κούνιες ήταν φτιαγμένες από μέταλλο και είχαν κοφτερές γωνίες.
Ακόμα και τα παιχνίδια μας ήταν βίαια. Περνάγαμε ώρες κατασκευάζοντας αυτοσχέδια αυτοκίνητα για να κάνουμε κόντρες κατρακυλώντας σε κάποια κατηφόρα και μόνο τότε ανακαλύπταμε ότι είχαμε ξεχάσει να βάλουμε φρένα. Παίζαμε «μακριά γαϊδούρα» και κανείς μας δεν έπαθε κήλη ή εξάρθρωση...
Βγαίναμε από το σπίτι τρέχοντας το πρωί, παίζαμε όλη τη μέρα και δεν γυρνούσαμε στο σπίτι παρά μόνο αφού είχαν ανάψει τα φώτα στους δρόμους. Κανείς δεν μπορούσε να μας βρει. Τότε δεν υπήρχαν κινητά. Σπάγαμε τα κόκκαλα και τα δόντια μας και δεν υπήρχε κανένας νόμος για να τιμωρήσει τους «υπεύθυνους».
Ανοίγανε κεφάλια όταν παίζαμε πόλεμο με πέτρες και ξύλα και δεν έτρεχε τίποτα. Ήταν κάτι συνηθισμένο για παιδιά και όλα θεραπεύονταν με λίγο ιώδιο ή μερικά ράμματα... Δεν υπήρχε κάποιος να κατηγορήσεις παρά μόνο ο εαυτός σου. Είχαμε καυγάδες και κάναμε καζούρα ο ένας στον άλλος και μάθαμε να το ξεπερνάμε.
Τρώγαμε γλυκά και πίναμε αναψυκτικά, αλλά δεν ήμασταν παχύσαρκοι. Ίσως κάποιος από εμάς να ήταν χοντρός και αυτό ήταν όλο. Μοιραζόμασταν μπουκάλια νερό ή αναψυκτικά ή οποιοδήποτε ποτό και κανένας μας δεν έπαθε τίποτα. Καμιά φορά κολλάγαμε ψείρες στο σχολείο και οι μητέρες μας το αντιμετώπιζαν πλένοντάς μας το κεφάλι με ζεστό ξύδι.
Δεν είχαμε Playstations, Nintendo 64, 99 τηλεοπτικά κανάλια, βιντεοταινίες με ήχο surround, υπολογιστές ή Ιnternet. Εμείς είχαμε φίλους... Κανονίζαμε να βγούμε μαζί τους και βγαίναμε... Καμιά φορά δεν κανονίζαμε τίποτα, απλά βγαίναμε στο δρόμο και εκεί συναντιόμασταν για να παίξουμε κυνηγητό, κρυφτό, αμπάριζα... μέχρι εκεί έφτανε η τεχνολογία. Περνούσαμε τη μέρα μας έξω, τρέχοντας και παίζοντας. Φτιάχναμε παιχνίδια μόνοι μας από ξύλα... Χάσαμε χιλιάδες μπάλες ποδοσφαίρου. Πίναμε νερό κατευθείαν από τη βρύση, όχι εμφιαλωμένο, και κάποιοι έβαζαν τα χείλη τους πάνω στη βρύση. Κυνηγούσαμε σαύρες και πουλιά με αεροβόλα στην εξοχή, παρά το ότι ήμασταν ανήλικοι και δεν υπήρχαν ενήλικοι για να μας επιβλέπουν.
Πηγαίναμε με το ποδήλατο ή περπατώντας μέχρι τα σπίτια των φίλων και τους φωνάζαμε από την πόρτα. Φανταστείτε το! Χωρίς να ζητήσουμε άδεια από τους γονείς μας, ολομόναχοι εκεί έξω στον σκληρό αυτό κόσμο! Χωρίς κανέναν υπεύθυνο! Πώς τα καταφέραμε;
Στα σχολικά παιχνίδια συμμετείχαν όλοι και όσοι δεν έπαιρναν μέρος έπρεπε να συμβιβαστούν με την απογοήτευση. Κάποιοι δεν ήταν τόσο καλοί μαθητές όσο άλλοι και έπρεπε να μείνουν στην ίδια τάξη. Δεν υπήρχαν ειδικά τεστ για να περάσουν όλοι. Τί φρίκη!
Κάναμε διακοπές τρεις μήνες τα καλοκαίρια και περνούσαμε ατέλειωτες ώρες στην παραλία χωρίς αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30 και χωρίς μαθήματα ιστιοπλοΐας, τένις ή γκολφ. Φτιάχναμε όμως φανταστικά κάστρα στην άμμο και ψαρεύαμε με ένα αγκίστρι και μια πετονιά.
Ρίχναμε τα κορίτσια κυνηγώντας τα, όχι πιάνοντας κουβέντα σε κάποιο chat room και γράφοντας : ) : D : P
Είχαμε ελευθερία, αποτυχία, επιτυχία και υπευθυνότητα και μέσα από όλα αυτά μάθαμε και ωριμάσαμε.
Αν εσύ είσαι από τους «παλιούς»... συγχαρητήρια! Είχες την τύχη να μεγαλώσεις σαν παιδί...
Ελα πες την αληθεια...ησουν καπου εκει τριγυρω και μας εβλεπες......:beer:
Cpt. Haddock
06/04/2012, 14:45
Κωλογεροι... :smokin:
SUPERISTAS
06/04/2012, 14:52
:a013:
kostas777
06/04/2012, 14:59
και να φανταστείς ότι όλα αυτά ήταν αυτονόητα..
όμως αν αυτά αναφέρονται σε αντιπαράθεση με τη σημερινή πραγματικότητα (που δεν γνωρίζω ακριβώς γιατί δεν έχω παιδιά), αυτό με φρικάρει. δεν θέλω παιδιά φλώρους ρε γμτ
karellen
06/04/2012, 15:48
Γιαγιά ξέχασες κάτι ακόμα.
Πατάγαμε πρόκες (γιατί το καλοκαίρι γυρνούσαμε ξυπόλητοι) και η μάννα μας έβαζε στο μπαμπάκι λάδι από το καντήλι και μας έβαζε στην πληγή...
kawazoyras
06/04/2012, 16:40
άρε γιαγιά αρκούδα περνάνε τα χρόνια περάσανε κ όμως επιβιώσαμε ζήσαμε τη ζωή ανέμελα ριψοκίνδυνα με όλα αυτά που ανέφερες, εμείς είχαμε κ κάτι ακόμα, το ποτάμι, (της Λαρίσης το ποτάμι που το λένε Πηνειό) βουτούσαμε τα καλοκαίρια χωρίς να σκεφτόμαστε αν ξαναβγούμε, πέρναμε βάρκες κ αφηνόμασταν στο ρεύμα του ποταμού κ γυρίζαμε τραβόντας κουπί ψόφιοι το βράδυ.... μικρές ιστορίες διηγώντας τες να κλαίς..!!!!!!:a16::a16::a23::a23:
Lioulios
06/04/2012, 16:42
Πισω φρενο με παντοφλα αφου ειχε σπασει η κοντρα...Αστραγαλοι μονομως ματωμενοι απο τα μπρατσα των πεταλ και ολα αυτα σε ποδηλατο Velamos....made in Tsechoslovakia.
Πισω φρενο με παντοφλα αφου ειχε σπασει η κοντρα...Αστραγαλοι μονομως ματωμενοι απο τα μπρατσα των πεταλ και ολα αυτα σε ποδηλατο Velamos....made in Tsechoslovakia.
so true...
Σ'ειχα Pepperoni 3ταχυτο........ουγγαρεζικο!
φτιαχναμε σφεντονες και ριχναμε ο ενας στον αλλον... η γιαγια στο χωριο μας κυνηγουσε για να φαμε αυγο χτυπητο για να δυναμωσουμε ........μπαλα ατελειωτες ωρες στην αλανα και προπαντων δεν ειχαμε ουτε φοβο ουτε αγχος !!!!!!!! να εισαι καλα ΓΙΑΓΙΑ ΑΡΚΟΥΔΑ !!που μας ταξιδευσες
Lioulios
06/04/2012, 16:59
Σ'ειχα Pepperoni 3ταχυτο........ουγγαρεζικο!Αυτο με τον λεβιε ταχυτητων σαν 4χ4 στο πανω σωληνοτο του σκελετου ?
Σαν εντουρο εμοιαζαν...Τα ζηλευα αυτα...με την καλη ενοια της εποχης.
Ναι! που ειχαν και μακρια τιμονια σαν τσοπερια...pizza bike:lol:
Και ενα κλασσικο σκηνικο.....πεταλ σε ορθια θεση, ετοιμος να γινει η πεταλια , τραβηγμα το τιμονι και.....................φευγει η χουφτα!!!! μου μενει στο χερι και η καταληξη καταλαβαινετε.Ενα ακομα αγροτεμαχιο στο Ε9:lol:
MG-KTiNoS
06/04/2012, 18:03
Δεν ήταν όλα τόσο ρομαντικά όμορφα.
Η κάθε εποχή έχει τα δικά της ωραία.
Κι όταν έχω χρόνο θα σας πω 2 κουβέντες.
Μηπως θα επρεπε να ανοιχτει ενα καινουργιο θεμα του τυπου 70's-80's νοσταλγια.Για να μην χαλαμε το ωραιο αρχικο κειμενο?Προς Μοδερατορες.....
Πάντως τα περισσότερα τα κάναμε και οι πιο νέοι... Μέχρι και το 1990 νομίζω ισχύουν
Νομίζω η γενιά μας (1982 εγώ) ήταν η τελευταία που έζησε γειτονιές και πλατείες στην πρωτεύουσα. Μέχρι το '90 είχαν αλλάξει ΠΟΛΥ τα πράγματα.
stratospr
06/04/2012, 18:36
Και σε τραγούδι: http://www.youtube.com/watch?v=29nxB-J6pqU
Με γύρισες 30 χρόνια πίσω γιαγιά, παίζαμε με τα φυσοκάλαμα (αν τα θυμάται κανείς πια....:( ) αμολάγαμε στραγγάλια, ρεβύθια και όποιου το μάτι έπαιρναν! καθημερινός πόλεμος με τα γειτονόπουλα και κανείς ποτέ δεν ήρθε να μας πει τι κανετε εκεί ρε, όμορφες εποχές σε ευχαριστώ για το έστω 5λεπτο πισωγύρισμα :beer:
spyrakos35
06/04/2012, 18:57
και όταν μαγκέψαμε και καγκουρέψαμε το βέλαμος και του βγάλαμε το μπροστινό φτερό, χώναμε την παντόφλα στο πηρούνι γιατί είχαμε μάθει από τότε (πόσο μπροστά ημασταν ρπμ) οτι με το μπροστινό σταματάνε τα δίτροχα.....
spyrakos35
06/04/2012, 18:59
Αυτο με τον λεβιε ταχυτητων σαν 4χ4 στο πανω σωληνοτο του σκελετου ?
Σαν εντουρο εμοιαζαν...Τα ζηλευα αυτα...με την καλη ενοια της εποχης.
μπα, τα είχαμε με τα βέλαμος.....
Lioulios
06/04/2012, 23:37
και όταν μαγκέψαμε και καγκουρέψαμε το βέλαμος και του βγάλαμε το μπροστινό φτερό, χώναμε την παντόφλα στο πηρούνι ........
...Είχα πέσει έτσι !!
...Είχα πέσει έτσι !!
Μόνο εσύ :P
ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΑΣ
07/04/2012, 01:06
αμπάριζα ??????????????????????????? παιζατε αμπαριζα ??????????????? τι ειπες τωρα ....."σ΄ακουμπησα , Οχι δεν με ακουμπησες ..." και οταν εσκαγε καινουργιο ποδηλατο μαζευομασταν σαν τις μυγες γυρω του .... πω πω ...bmx 20 ....bmx turbo ...."παιδια κοιταχτε ... αγωνιστικο ....." και εσκαγε μυτη το κριαρι με την τριπλετα πανω και μεναμε λαλακες ...το HONDA mbx του γειτονα που το ειχε μονιμα παρκαρισμενο εξω στο δρομο και βαζαμε στοιχημα αν ειχε 7ή 8 ταχυτητες ... η πρωτη μπασκετα .... απο ενα τροχο ποδηλατου , χωρις τις ακτινες καρφωμενο μεσα απο τη τρυπα της βαλβιδας σε καδρονια ..... το γ@μημ#ενο ποτε δεν στεκοταν στη θεση του .......σφεντονες με σκετο λαστιχακι απο smarket και συρματακια λυγισμενα .... ειχα ριξει 2-3 πουλια με αυτο .... και ενα ξεδερφο μου που δεν πολυγουσταρα ....
γεννημενος το 92 ως 1-2 ταξεις του δημοτικου εμενα σε χωριο απ εξω και μετα μεσα στα τρικαλα,πανω κατω ετσι μεγαλωσαμε και μεις....το μονο που δεν ειπε κανεις ειναι οπλα απο ξυλο ενα μανταλακι στην μια και ενα καρφι στην αλλη ακρη και "βληματα" τα λαστιχακια που δεν τις αρμαθιες απ τον καπνο οι αγροτες:cool::bawl::lol::lol:
80' κι εγω και οπως λες φιλε μου ηταν η καλυτερες εποχες.Και Velamos ειχα και καπου πρεπει να το εχω πεταμενο,και crossaki 3 ταχυτο με την μακρυα 2καβαλη σελα και τα τρελα ελατηρια πανω κατω,και τα φυσοκαλαμα που βουταγαμε απο οικοδομες και για πυρομαχικα περναμε απ τις περιφραξεις της πλατειας εκεινα τα κοκκινα μπαλακια που ειναι σαν ντοματακια μικρα,και παλετες για αυτοσχεδια ραμπα και αλματα με τα bmx.Απο παιχνιδια στην πλατεια?Κρυφτο,μηλα,αγαλματακια ακουνητα,μακρυα γαιδουρα.ποδοσφαιρο με τερμα τα παγακια της πλατειας κτλ κτλ κτλ .....Να σαι καλα που μας τα θυμισες αν και συνεχεια τριγυρναν στο μυαλο μου.....
AUFGEBRACHT
07/04/2012, 09:21
Το συγκεκριμένο κειμενάκι έχω βαρεθεί να μου το στέλνουν εδώ χρόόόόόόόνια!!! Μάλλον μόνο εγώ το βρίσκω ρετρολάγνο και μελό...Σε μερικά σημεία υπερβολικό θα έλεγα. Δεν λέω, κι εγώ που έχω γεννηθεί το '76 τα περισσότερα από αυτά που αναφέρει το κειμενάκι τα έχω βιώσει. Αλλά είπα, το βρίσκω πολύ μελό και υπερβολικό...Τότε λέει, μέναμε νηστικοί όλο το πρωί για να κοινωνήσουμε. Εγώ ακόμα και τώρα τα παιδάκια που ξέρω αυτό κάνουν, δεν ξέρω κανένα να του δίνει κρουασανάκι και τοστάκι η μαμά για να μην πάει να κοινωνήσει με άδειο στομάχι. Περιμέναμε λέει 2 ώρες πριν πάμε για μπάνιο...δηλ εξυπονοεί πως τα σημερινά παιδιά μόλις τρώνε πάνε καπάκι και κολυμπάνε;;;;
Ανεβαίναμε, λέει, στα ποδήλατα χωρίς κράνη και προστατευτικά. Δυστυχώς ακόμα γίνεται, φοβερή αναπόληση για την έλλειψη οδηγικής παιδείας, η οποία πρέπει να καλλιεργείται "εξ απαλών ονύχων". Οι κούνιες ήταν φτιαγμένες από μέταλλο και είχαν κοφτερές γωνίες. :cry: Ναι, τις κατασκεύαζε ο μαστρο Σπύρος στη γειτονιά με ηλεκτροκόλληση ακούγοντας Καζαντζίδη στο ράδιο!!! Απλά φαιδρό!!! Παίζαμε «μακριά γαϊδούρα» και κανείς μας δεν έπαθε κήλη ή εξάρθρωση... Δηλαδή αν κατάλαβα καλά όποιο παιδάκι το έχει επιχειρήσει μετά το '80 έχει πάθει κήλη από τη μαλθακότητα. Καλά, το πλέον ακαταμάχητο επιχείρημα επί λέξει: "Πηγαίναμε με το ποδήλατο ή περπατώντας μέχρι τα σπίτια των φίλων και τους φωνάζαμε από την πόρτα. Φανταστείτε το! Χωρίς να ζητήσουμε άδεια από τους γονείς μας, ολομόναχοι εκεί έξω στον σκληρό αυτό κόσμο! Χωρίς κανέναν υπεύθυνο! Πώς τα καταφέραμε;" :lol: :cry: :cry: Στο σκληρό εκείνη την εποχή κόσμο (όπως το γράφει έρχονται στο νου σκηνικά Mad Max - eighties γαρ κι αυτό) πηγαίναμε λέει μέχρι τα σπίτια το φίλων μας, ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ!!!! Φανταστείτε το, λέει επί λέξει!!! Δεν το χωρά ο νούς σημερινού παιδιού!!! Είναι ασύλληπτο πώς καταφέραμε τότε να το κάνουμε αυτό!!!
Εν κατακλείδι, τα σημερινά παιδιά δεν είναι ακριβώς παιδιά και είναι μαλθακά κλπ κλπ...Εάν κατά το πνεύμα του αρχικού συντάκτη του, "επιβιώσαμε" σε ένα δύσκολο και επικίνδυνο κόσμο κι ένα παιδάκι του σήμερα δεν είναι παιδάκι επειδή δεν έζησε τα ίδια, αυτά που αναφέρει είναι ένα ΤΙΠΟΤΑ συγκρινόμενα με τα βιώματα ενός παιδιού στην κατοχή για παράδειγμα. Ή να το πάω ακόμα πιο μακρυά, εάν το θεωρεί κατόρθωμα ότι πήγαινες μόνος σου με το ποδήλατο μέχρι τους φίλους σου, σε σύγκριση με ένα παιδί που δούλευε 18 ώρες στα έγκατα των ορυχείων στη βικτωριανή Αγγλία ας πούμε, εεεε δεν είναι τελικά και κατόρθωμα.
Κάθε χρονική περίοδος έχει τα σύν και τα πλήν της. Άμα κοιτάς λέει μια παροιμία συνέχεια πίσω, τελικά θα σκοντάψεις γιατί δε βλέπεις τί είναι μπροστά.
Το συγκεκριμένο κειμενάκι έχω βαρεθεί να μου το στέλνουν εδώ χρόόόόόόόνια!!! Μάλλον μόνο εγώ το βρίσκω ρετρολάγνο και μελό...Σε μερικά σημεία υπερβολικό θα έλεγα. Δεν λέω, κι εγώ που έχω γεννηθεί το '76 τα περισσότερα από αυτά που αναφέρει το κειμενάκι τα έχω βιώσει. Αλλά είπα, το βρίσκω πολύ μελό και υπερβολικό...Τότε λέει, μέναμε νηστικοί όλο το πρωί για να κοινωνήσουμε. Εγώ ακόμα και τώρα τα παιδάκια που ξέρω αυτό κάνουν, δεν ξέρω κανένα να του δίνει κρουασανάκι και τοστάκι η μαμά για να μην πάει να κοινωνήσει με άδειο στομάχι. Περιμέναμε λέει 2 ώρες πριν πάμε για μπάνιο...δηλ εξυπονοεί πως τα σημερινά παιδιά μόλις τρώνε πάνε καπάκι και κολυμπάνε;;;;
Ανεβαίναμε, λέει, στα ποδήλατα χωρίς κράνη και προστατευτικά. Δυστυχώς ακόμα γίνεται, φοβερή αναπόληση για την έλλειψη οδηγικής παιδείας, η οποία πρέπει να καλλιεργείται "εξ απαλών ονύχων". Οι κούνιες ήταν φτιαγμένες από μέταλλο και είχαν κοφτερές γωνίες. :cry: Ναι, τις κατασκεύαζε ο μαστρο Σπύρος στη γειτονιά με ηλεκτροκόλληση ακούγοντας Καζαντζίδη στο ράδιο!!! Απλά φαιδρό!!! Παίζαμε «μακριά γαϊδούρα» και κανείς μας δεν έπαθε κήλη ή εξάρθρωση... Δηλαδή αν κατάλαβα καλά όποιο παιδάκι το έχει επιχειρήσει μετά το '80 έχει πάθει κήλη από τη μαλθακότητα. Καλά, το πλέον ακαταμάχητο επιχείρημα επί λέξει: "Πηγαίναμε με το ποδήλατο ή περπατώντας μέχρι τα σπίτια των φίλων και τους φωνάζαμε από την πόρτα. Φανταστείτε το! Χωρίς να ζητήσουμε άδεια από τους γονείς μας, ολομόναχοι εκεί έξω στον σκληρό αυτό κόσμο! Χωρίς κανέναν υπεύθυνο! Πώς τα καταφέραμε;" :lol: :cry: :cry: Στο σκληρό εκείνη την εποχή κόσμο (όπως το γράφει έρχονται στο νου σκηνικά Mad Max - eighties γαρ κι αυτό) πηγαίναμε λέει μέχρι τα σπίτια το φίλων μας, ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ!!!! Φανταστείτε το, λέει επί λέξει!!! Δεν το χωρά ο νούς σημερινού παιδιού!!! Είναι ασύλληπτο πώς καταφέραμε τότε να το κάνουμε αυτό!!!
Εν κατακλείδι, τα σημερινά παιδιά δεν είναι ακριβώς παιδιά και είναι μαλθακά κλπ κλπ...Εάν κατά το πνεύμα του αρχικού συντάκτη του, "επιβιώσαμε" σε ένα δύσκολο και επικίνδυνο κόσμο κι ένα παιδάκι του σήμερα δεν είναι παιδάκι επειδή δεν έζησε τα ίδια, αυτά που αναφέρει είναι ένα ΤΙΠΟΤΑ συγκρινόμενα με τα βιώματα ενός παιδιού στην κατοχή για παράδειγμα. Ή να το πάω ακόμα πιο μακρυά, εάν το θεωρεί κατόρθωμα ότι πήγαινες μόνος σου με το ποδήλατο μέχρι τους φίλους σου, σε σύγκριση με ένα παιδί που δούλευε 18 ώρες στα έγκατα των ορυχείων στη βικτωριανή Αγγλία ας πούμε, εεεε δεν είναι τελικά και κατόρθωμα.
Κάθε χρονική περίοδος έχει τα σύν και τα πλήν της. Άμα κοιτάς λέει μια παροιμία συνέχεια πίσω, τελικά θα σκοντάψεις γιατί δε βλέπεις τί είναι μπροστά.
AUFGEBRACHT
Ο/Η AUFGEBRACHT είναι αποσυνδεδεμένος/η
ΟΡΓΙΣΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ :beer::lol:
BELZEBOYLIS
07/04/2012, 10:46
...και παραδώσαμε μια κοινωνία μούρλια !!! Τι να πω ? Θα περιμένω μέχρι αύριο για να πάω νηστικός να κοινωνήσω ,γιατί είναι ίσως το μόνο που δεν έχω κάνει! ....:lol:
Όχι τίποτα άλλο, μπας και καταλάβω το προς τι τέτοια εξιδανίκευση για το παρελθόν !!:wave2:
ΓΙΑΓΙΑ ΑΡΚΟΥΔΑ
07/04/2012, 11:10
...και παραδώσαμε μια κοινωνία μούρλια !!! Τι να πω ? Θα περιμένω μέχρι αύριο για να πάω νηστικός να κοινωνήσω ,γιατί είναι ίσως το μόνο που δεν έχω κάνει! ....:lol:
Όχι τίποτα άλλο, μπας και καταλάβω το προς τι τέτοια εξιδανίκευση για το παρελθόν !!:wave2:
δυστιχος η δικια μου γενια ( εγω ειμαι γενιμενος το 1960) μονο με τα εγκλιματικα λαθη που εκανε μπορει να χαρακτιριστη... οπως πχ.
εκανε την αντισταση στο πολυτεχνιο για να παροδοσει αμαχιτη στους σημερινους ναζι την χωρα μας. ανεδιξε αλοστε και τους μεγαλιτερους προδοτες της πατριδος μας τους οποιους τους εχει και στην βουλη.
και οπως λεει και ο μεγαλος μου γιος ...
στα χαλια που ειναι η συμερινη νεολεα εμεις ευθηνομαστε γιατι για να εχουν καλυτερη ζωη προσπαθισαμε τα παιδια μας να μην τραβιξουνε αυτα που τραβιξαμε εμεις και το μονο που κατορθοσαμε ειναι το ατσαλινο καγκελοτο κλουβι μας να το κανουμε γιαλλινο διαφανο και αποστηρομενο στεροντας την ελεφθερια που εμεις ακομα και μεσα απο το δικο μας κλουβη ειχαμε....
εγω συμφωνο με αυτον που εγραψε το κημενο που σας ποσταρισα. εμεις ζησαμε καλος η κακος.
τα παιδια μας τα καναμε να ζουν μεσα απο την εικονικη πραγματικοτητα με αποτελεσμα για εμενα να μην ζουν.
ενας λογος που οταν μεγαλοσαν δεν τους αρνιθηκα να παρουν μηχανη αλλα και με οτι δηναμεις ειχα προσπαθησα να μην τους στερισω αυτα που ηθελαν (οπως κατασκευες και πατεντες που εκαναν) ηταν για να μην μπουνε στο γυαλινο αποστηρομενο κλουβη και ας φωναζαν οι φιλοι και οι συγγενεις οτι τι κανω που τους αφηνω να παρουν μηχανη κλπ.
τα δικα μου παιδια και επεξαν εξω και κτηπισαν και ραμματα εκαναν και κυλιστηκαν στο χωμα... εζησαν και ζουνε σαν παιδια και ελπιζω να τους εχω δηξει τον σωστο δρομο για να μην βαλουν στην αποστηροση τα δικα τους παιδια.
ναι πιστευω οτι στο παρελθον ηταν καλυτερα οπως γραφει και το παλικαρι στο ποστ που σας εβαλα ..
τα παιδια τοτε κανανε καμακι στην κοπελα στον δρομο οχι μεσα απο τα τσατ.
και αλλα πολλα που στα δικα μου ματια ειναι καλυτερα.
πιστευω οτι περα απο τα λαθη που καναμε αργοτερα στο μελων σαν ενηλικες εμεις ζησαμε σαν παιδια.....
BELZEBOYLIS
07/04/2012, 19:03
δυστιχος η δικια μου γενια...
Λοιπόν , η δική σου γενιά ΔΕΝ ήταν στο πολυτεχνείο , τουλάχιστο όχι ολόκληρη ! Ένα μέρος της πήρε μέρος στην αντίσταση κατά της Χούντας , η υπόλοιπη είχε βολευτεί μια χαρά !!! Η σημερινή γενιά είναι η πρώτη μετά την μεταπολίτευση που θα κληθεί να ζήσει φτωχότερα από την προηγούμενη !!! Η εξιδανίκευση που γίνεται στο παρελθόν που αναφέρεσαι , γίνεται για να χρυσώσουμε αυτό το χάπι ....:wave2:
αλήθεια είναι!!!! ...ζήσαμε απλά παιδικά χρόνια με παρέες και γειτονιά ,,,,,τώρα γιατί το μαλκψμ μετά,,,,,,,, θα το πουν οι ιστορικοί !!!
spyrakos35
07/04/2012, 20:42
........
όταν με το καλό κάνεις παιδιά θα τα ξαναπούμε....
:beer:
ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΑΣ
07/04/2012, 21:15
+100
ΓΙΑΓΙΑ ΑΡΚΟΥΔΑ
07/04/2012, 21:44
Λοιπόν , η δική σου γενιά ΔΕΝ ήταν στο πολυτεχνείο , τουλάχιστο όχι ολόκληρη ! Ένα μέρος της πήρε μέρος στην αντίσταση κατά της Χούντας , η υπόλοιπη είχε βολευτεί μια χαρά !!! Η σημερινή γενιά είναι η πρώτη μετά την μεταπολίτευση που θα κληθεί να ζήσει φτωχότερα από την προηγούμενη !!! Η εξιδανίκευση που γίνεται στο παρελθόν που αναφέρεσαι , γίνεται για να χρυσώσουμε αυτό το χάπι ....:wave2:
αφου ετσι το καταλαβενεις περαστικα σου.....
εχει πολυ ψωμι και.........:a014: το ποστ!ΠΑΜΕΕΕΕΕ!!!
AUFGEBRACHT
07/04/2012, 22:35
Δύο βδομάδες μένουν... :pipila:
ΔΥΟ ΣΤΙΧΟΙ ΤΩΝ ΑΔΕΡΦΩΝ..................ΚΑΤΣΙΜΙΧΑ
Τά λένε όλα..............
Τίποτα δεν έχει αλλάξει
και τίποτα δεν είναι όπως παλιά
μένει όμως ακόμα ένα πείσμα
που δεν είναι συνήθεια μοναχά
http://www.youtube.com/watch?v=sOWjLa4AsPk
Άς άφήσουμε τούς έγωισμούς,ζήσαμε τήν κορύφωση γύρω στό 1970 καί μετά πήραμε τήν κατηφόρα.
Τεχνολογία.......τεχνολογία.............τεχνολογία καί παρακμή στά πάντα,ήθη,συνήθειες,τέχνες,άξίες......
Λυπάμαι όλους αύτούς πού μεγαλώνουν μέ τήν κασσέτα στό στόμα πλέον,μέσα στή βία,
χωρίς αίσθήματα,συναισθήματα,φλέρτ,ΓΕΝΙΕΣ ΤΟΥ FAST FOOD πλέον !!
Ένας άπό αύτούς είναι κι ό γιός μου.
Δέ θά μπορούσε νά είναι άλλιώς ,σέ μιά κοινωνία πού τρέχει πλέον μέ χίλια χωρίς άξίες καί ήθη.
Τό νά κάτσουμε νά δούμε τί κατάφερε ή γεννιά μου δέν έχει νόημα,ή τό πόσο φταίει γιαυτό πού ζούμε σήμερα.
Τήν ξετσιπωσιά,τήν λαμογιά,τήν άναισχυντία σέ όλο της τό μεγαλείο μέ πρώτους καί καλύτερους αύτούς
πού μάς κυβερνάνε....!!
Σταμάτησαν πιά νά παιδεύονται οί άνθρωποι,γιά νά βγάλουν τό ώραίο,δέν ύπάρχει Τσιτσάνης,Χιώτης,Ζαμπέτας
ούτε θά ξαναβγεί.
Δέν ύπάρχει Καζαντζάκης,Σαμαράκης,Έλύτης,Σεφέρης,Παπαδιαμάντης κ.λ.π......
Κί ούτε θά ξαναδούμε.
Δέ βλέπω Τσαρούχη,Ίακωβίδη,Μόραλη,Λύτρα.........κι ούτε θά δώ.
Δέ βλέπω Κατράκη,Χόρν,Παππαγιανόπουλο,Κωνσταντάρα,Παξινού Λαμπέτη.....
Μόνο τσόλια μέ τή σιλικόνη πεταμένη βλέπω.
Τό πρωί κάποιος καθηγητής άπό τήν Πάντειο Γιανναράς άν δέν κάνω λάθος είπε
ΕΞΙΛΙΘΙΩΣΑΜΕ τό λαό μας,γιατί τού έλειψε ή γλώσσα καί θά πώ ότι θά ύπάρξει ήγέτης ξανά σέ αύτή τήν χώρα άν
δώ κάποιον νά φτιάχνει σχολεία μέ άρχαία Έλληνικά καί μαθηματικά...!!
ΠΡΑΓΜΑ ΟΥΤΟΠΙΚΟ....!!!
Έτσι μεγαλώσαμε..........έμείς.
Άλλη κουλτούρα,άλλο στύλ.
Σήμερα δυστυχώς ούτε πόλεμο δέ μπορούμε νά κάνουμε.
Άπό τήν Άδριατική βαράγανε τό Βελιγράδι μέ άεροπλάνα χωρίς πιλότο...!!
ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ΠΙΑ.......
Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΞΕΚΩΛΟΥ, ΚΑΙ ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΟΥ ΛΑΜΟΓΙΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ....!!
ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΒΥΖΙ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ, ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΕΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΦΡΟ....!!
ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΔΕΣ ΒΙΑΖΟΥΝ ΟΓΔΟΝΤΑΧΡΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΝΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ.
ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΓΕΡΟΝΤΙΑ ΓΙΑ 10 ΕΥΡΩ.....!!
Είμαι όντως παλαιάς κοπής καί θεωρώ ότι έζησα πολύ καλύτερα χρόνια,όπου οί άνθρωποι κοιταζόμασταν στά μάτια,
είχαμε μπέσα,φορούσαμε παντελόνια,είχαμε λόγο .
Μέσα σέ όλα αύτά μεγαλώσαμε καί μείς,άπό τή μιά μέ ξυλίκι κι άπό τήν άλλη
μέ Πάρλα καί κρατικό.
Τελευταία άπόδειξη..??
Ένας 77χρονος,άς είναι ή φλόγα μέ τό χαμό του νά ξυπνήσει ή νέα γεννιά καί νά σηκωθεί άπό τά καφέ
πρίν τελειώσει τό λίπος σταματώντας πιά νά μάς κατηγορεί μέ τό γνωστό έμείς φταίμε πού τούς κάναμε
μαλθακούς,καλοπερασάκηδες καί τεμπέληδες.....
Έτσι κι άλλιώς ήρθε ή ώρα τους.....
Έμείς στήν έφεδρεία πιά............γεννημένος τό 56
εγώ να προσθέσω πως τρώγαμε και το ξύλο μας (συνηθως υπηρχε λογος) και δεν εχει χρειαστει ακομα να παμε σε ψυχiατρο (τουλαχιστον για αυτο το λογο :P )
spyrakos35
08/04/2012, 03:54
Δύο βδομάδες μένουν... :pipila:
αυτά είναι..... με το καλό!!!
ΓΙΑΓΙΑ ΑΡΚΟΥΔΑ
08/04/2012, 07:35
πεσ τα ρε terens ..
βλεποντας της προαλες τηλεωραση η γυναικα μου εκανε ζαπινκ στα καναλια και τελικα την εκλησε βριζοντας.
οταν την ρωτησα τι επαθε και βριζει μου απαντισε οτι δεν αντεχει να βλεπει ολα τα καναλια να εχουν πορνες με πεταμενα βιζια εξω και ξεκολα ρουχα αλλα και ξεφωνιμενες αδερφαρες....
αυτα τα παραδιγματα βλεπουν στην τηλεωραση αυτα ακολουθουν ομως. εμεις δεν ειχαμε τηλεωραση και μαθαμε με τον περιοδευοντα καραγκιοζη, ακουγαμε στο ραδιο την θεια λενα , και τον αγκοπ και οταν πηγεναμε σηνεμα βλεπαμε βεγκο, παπαγιαννοπουλο και αλλου ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ και οχι ξευρασματα και κατακαθεια απο τηλεσκουπιδια . ετσι αποκτησαμε και σεβασμο στους γωνεις μας και μαθαμε να σεβομαστε τους ανθρωπους με αξια.....
τοτε το γλυμο μας ηταν μια φετα ψωμη βρεγμενη και επανω της μια κουταλια ζαχαρι. και μας ηταν αρκετο γιατι ξεραμε οτι ο πατερας μας για αυτην την φετα το ψωμη ειχε ιδρωση να την βγαλει και δεν την ειχε βγαλει με λαμογια......
spyrakos35
08/04/2012, 08:58
εγώ να προσθέσω πως τρώγαμε και το ξύλο μας (συνηθως υπηρχε λογος) και δεν εχει χρειαστει ακομα να παμε σε ψυχiατρο (τουλαχιστον για αυτο το λογο :P )
αργότερα ευδοκίμησε αυτό το επάγγελμα....
takis-kk
08/04/2012, 09:34
Γιαγιά αρκούδα και Τέρενς ..
Λυπάμαι που θα διαφωνήσω μαζί σας (συνήθως συμφωνώ).
Αλλά τα παιδιά έχουν δίκιο.
Δεν πιστεύω στο "κάθε πέρσι και καλύτερα" Αντιθέτως σήμερα τα παιδιά και πιο ώριμα είναι και πιο έξυπνα και με περισσότερες γνώσεις.. (εξαιρέσεις πάντα θα υπάρχουν)
Α! και ας μη γράψω την ηλικία μου...
Μπορεί να μου χαλάσω κανένα προξενειό...:lol:
Το μόνο μεγάλο κακό που έχει η νέα γενιά είναι το ότι ...
Δεν ανήκω σ`αυτήν! :(
BELZEBOYLIS
08/04/2012, 11:31
αφου ετσι το καταλαβενεις περαστικα σου.....
Περαστικά μου οκ , αλλά για πες που έχω λάθος , να καταλάβω? Στο ότι αγωνίστηκε μέρος της γενιάς στην χούντα και όχι ολόκληρη ? Στο ότι η σημερινή γενιά θα ζήσει φτωχότερα απο την προηγούμενη ? Ή ότι τέτοια κείμενα εξιδανικεύουν το παρελθόν ?:wave2:
ARISPEED1
08/04/2012, 18:42
Εκείνα τα χρόνια ήμασταν ευτυχισμένοι κ χαρούμενοι με τα ξύλινα αυτοσχέδια παιχνίδια με πρόκες ,τα φθηνά ποδήλατα ,την κλασική μπλέ ποδιά κ γουλί το κεφάλι ,δεν κινδυνεύαμε να μας απαγάγουν ,τα σπίτια ηταν ανοιχτά με τα κλειδιά στις πόρτες ,διαλυμένα γόνατα απο την μπάλα στις αλάνες με τις πέτρες και και ..........
Να ξαναγυρίζαμε τα χρόνια πίσω κ ας μέναμε εκεί σταματημένοι .........
Χωρίς καμπιολέ ,καργιολέ ,πιστωτικές ξεκωλόκαρτες ,χιλιάρια με 180 ντεντένια κ τσιμεντοκατάσταση.......
PortisHead
08/04/2012, 18:53
Δεν διαβασα ολα τα προηγουμενα ποστ , οποτε δεν ξερω αν ειπωθηκε , αλλα να συμπληρώσω κατι ακομα πολύ σημαντικο....
Τους γονεις των φίλων μας τους αποκαλούσαμε Θεία και Θειο κι ας μην ειχαμε καμια συγγενεια.
:)
Κλασική εξιδανίκευση του παρελθόντος. Κάθε εποχή έχει τα καλά της και τα κακά της. Φυσικά τα παιδιά μεγαλώνουν σήμερα σε αποστειρωμένο περιβάλλον, συνομιλούν και κάνουν φιλίες μέσω ίντερνετ, παίζουν Playstation αντί για μπάλα. Κακό αυτό. Εγώ πάντως την κόρη μου τη βάζω σε καθισματάκι στο αυτοκίνητο και της φοράω πάντα ζώνη, γιατί λέω να μην ρισκάρω την εμπειρία "τσόγλανος που περνάει με κόκκινο και με εμβολίζει και όλοι μας επιβιώνουμε χωρίς ζώνες και γινόμαστε σοφότεροι". Επίσης για να σας πω την αλήθεια, είμαι τόσο ψυχάκιας που όπου κι αν είμαστε μέσα σε κόσμο δεν την αφήνω από τα μάτια μου (είναι 7). Και στο δρόμο δεν θα την αφήνω μόνη της να παίζει όταν φτάσει 10. Εγώ έπαιζα και η μάνα μου έβγαινε και με φώναζε βράδυ, τότε όμως από το στενάκι μας πέρναγε ένα αυτοκίνητο την ώρα και οι γείτονες μας ξέρανε όλοι και όλο και κάποιος γνωστός σε μπαλκόνι μας κοίταζε.... Οπότε λέω από τα δικά μου χρόνια να προσπαθήσω να της δώσω μόνο τα καλά-ανεμελιά, φυσικό παιχνίδι, μικρό άγχος για μαθήματα και διάβασμα, εξοικίωση με τη φύση. Τώρα αν τα καταφέρω...
spyrakos35
08/04/2012, 20:32
Κλασική εξιδανίκευση του παρελθόντος. Κάθε εποχή έχει τα καλά της και τα κακά της. Φυσικά τα παιδιά μεγαλώνουν σήμερα σε αποστειρωμένο περιβάλλον, συνομιλούν και κάνουν φιλίες μέσω ίντερνετ, παίζουν Playstation αντί για μπάλα. Κακό αυτό. Εγώ πάντως την κόρη μου τη βάζω σε καθισματάκι στο αυτοκίνητο και της φοράω πάντα ζώνη, γιατί λέω να μην ρισκάρω την εμπειρία "τσόγλανος που περνάει με κόκκινο και με εμβολίζει και όλοι μας επιβιώνουμε χωρίς ζώνες και γινόμαστε σοφότεροι". Επίσης για να σας πω την αλήθεια, είμαι τόσο ψυχάκιας που όπου κι αν είμαστε μέσα σε κόσμο δεν την αφήνω από τα μάτια μου (είναι 7). Και στο δρόμο δεν θα την αφήνω μόνη της να παίζει όταν φτάσει 10. Εγώ έπαιζα και η μάνα μου έβγαινε και με φώναζε βράδυ, τότε όμως από το στενάκι μας πέρναγε ένα αυτοκίνητο την ώρα και οι γείτονες μας ξέρανε όλοι και όλο και κάποιος γνωστός σε μπαλκόνι μας κοίταζε.... Οπότε λέω από τα δικά μου χρόνια να προσπαθήσω να της δώσω μόνο τα καλά-ανεμελιά, φυσικό παιχνίδι, μικρό άγχος για μαθήματα και διάβασμα, εξοικίωση με τη φύση. Τώρα αν τα καταφέρω...
και αυτό είναι κατ εμέ το νόημα του κειμένου....
και το "επιβιώσαμε", θεωρώ πως πάει στην μ@λ@κί@ που δέρνει κάποιους γονιούς που θεωρούν οτι αν δεν έχει αι (γ@μίσου) φον ή αι (ξαναγ@μίσου) παντ, ή ντίζελ ή δεν ξέρω και γω τι το τσογλ@νι τους, θα είναι "εκτός" (από όλες τις απόψεις)....
υγ.... την εκφραση "το τσογλ@νι" τους θεωρείστε την ποητική αδεία....
ΚΑΤ' ΑΡΧΗΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΙΜΟ ΝΑ ΜΑΣ ΚΡΥΒΕΙΣ ΤΑ ΧΡΟΝΑΚΙΑ ΣΟΥ.............
Έλα πές τα,μή κάνεις σά γκόμενα.
Έπειτα,κουβέντα κάνουμε καί δέν είναι ύποχρεωτικό νά συμφωνούμε άλλιώς τί κουβέντα
θά κάναμε..??
όλες οί άπόψεις σεβαστές.
τό ποιός έχει δίκιο θά τό δείξει ό χρόνος.
Πάντως άν μού έπιτρέπεται νά έχω μιά γνώμη μετά άπό 31 χρόνια στό χώρο
τής μέσης έκπαίδευσης δυστυχώς θά σέ στεναχωρήσω.
Ή φτώχεια στή γλώσσα είναι τόσο μεγάλη πού δέν άφήνει κανένα περιθώριο
γιά άμφιβολίες.
Οί ρίζες μας,...............τά άρχαία Έλληνικά έγιναν είδος πολυτελείας στό Λύκειο πιά.
Καί όλα αύτά δέν είναι τυχαία.
Λαός χωρίς παιδεία άγεται καί φέρεται άπό τό κάθε λαμόγιο πολιτικό...!!
Σέ άλλη έποχή πολλοί μαθητές δέν θά τελείωναν μέ τίποτε κάν τό γυμνάσιο,πράμμα
στίς μέρες μας ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ...!!
Σήμερα πλέον γιά ψυχολογικούς λόγους ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ νά χάσει μαθητής χρονιά.
Άλλο πράμμα ή εξειδίκευση καί άλλο ή έξυπνάδα καί ή εύφυία.
Θεωρώ τίς νέες γενιές ΠΟΛΥ ΦΤΩΧΕΣ σέ πνεύμα.
Δέ θά μπορούσε άλλωστε νά μήν είναι έτσι διότι............
ό τρόπος ζωής,τά νέα ήθη κ.λ.π.....διαμορφώνουν ρομποτάκια χωρίς αίσθήματα.
Είναι πολύ πιό εύκολο νά έλέγχεις τή μάζα όταν τήν καθοδηγείς.
Καί σήμερα πλέον ,τέλος ή αυτενέργεια,ό πειραματισμός,ό αύθορμητισμός,
ό αύτοσχεδιασμός..........
Η ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ................τού Όργουελ έρχεται...!!!
Μπορεί νά ύπάρχει μία πολύ μικρή μερίδα ή έλίτ πού έχει τήν τεχνογνωσία
άλλά μέχρι έκεί...!!.
ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΤΩΝ ΟΛΙΓΩΝ..!!
Οί πολλοί δυστυχώς έχουν πέσει έπίπεδο.
Ή τεχνολογία μέ τόν τρόπο πού χρησιμοποιείται άπό τούς πολλούς άπλά......
ΑΠΟΒΛΑΚΩΝΕΙ....!!!
Φωτεινά μυαλά πάντοτε ύπήρχαν καί θά ύπάρχουν.
Δέν μιλάμε όμως γιαυτά.
Τρανή άπόδειξη τών όσων γράφω,ή παρακμή τών τεχνών καί τών γραμμάτων,
τής μουσικής καί τής 7ης τέχνης.
Δέν είπα τή φράση (κάθε πέρσυ καί καλύτερα ), είπα έκεί γύρω στό 70 είχαμε
τήν κορύφωση........!!!
Καί μετά άρχισε ή κατηφόρα...............πού
ΤΕΛΕΙΩΜΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ...!!!
Κάτω άπό τέτοιες συνθήκες λοιπόν ,πώς θά μεγαλώσουν τά παιδιά...??
Όταν δέν έχεις φάει ροδάκινο μέ χνούδι,τί νά λέμε..??
Όταν μασσάς άγγουράκι πού μεγάλωσε μέσα σέ μιά νύχτα τί περιμένεις..??
ΠΟΙΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΞΙΔΑΝΙΚΕΥΕΙ ΚΑΙ ΤΙ...??
Έμείς ζήσαμε καί τό χθές καί τό σήμερα..........
Αύτοί πού μεγάλωσαν στό σήμερα,
ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΘΕΣ...??
Προφανώς άπό αύτά πού άκούνε καί διαβάζουν.
Δέ μπαίνω στή διαδικασία τού ποιός μεγάλωσε καλύτερα.
Άς μού πεί όμως ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ,ότι διαφωνεί μέ τό ότι........
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΞΙΕΣ ΠΛΕΟΝ, ή μάλλον ύπάρχουν τού μπουτιού,
τού βυζιού μέ τή σιλικόνη καί τού έπιτυχημένου λαμόγιου μέ τό καγιέν.
Τού εύτελισμού τής άνθρώπινης ζωής όπου σέ σκοτώνουν γιά πλάκα.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΗΜΕΡΑ.
Έχουν άπλά πιό πολλά δεδομένα,πού τούς τά δίνουν έπεξεργασμένα.
Οί μηχανές έχουν άναλάβει μεγάλο ρόλο στή ζωή μας μέ άποτέλεσμα
τήν ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΗ...!!
Μάς έκαναν τή ζωή πιό εύκολη άλλά καί τόν έγκέφαλο πιό φελλό
διότι δίνουν λύσεις χωρίς νά μπαίνει ό άνθρωπος στή διαδικασία νά σκεφτεί,
νά αύτοσχεδιάσει.
Πάντοτε οί βουνίσιοι ήταν πιό έξυπνοι άπό τούς πεδινούς γιατί έπρεπε νά βρούν τρόπο
νά έπιβιώσουν στίς πιό δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Πάντοτε οί Έλληνες ένας μικρός λαός σέ μιά άκρη τής Μεσογείου έγραφαν ίστορία
μέ τό πνεύμα τους.
ΤΩΡΑ ΠΙΑ.............ΜΙΜΟΥΜΕΝΟΙ ΣΑΝ ΠΙΘΗΚΟΙ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ
ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ, σκοτώνουμε τό πνεύμα μας άκολουθώντας αύτούς
πού όταν έμείς γράφαμε ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ στίς τέχνες καί τίς έπιστήμες
αύτοί έπαιζαν ποδόσφαιρο μέ τά κεφάλια τών έχθρών τους....!!!
Δέν μπορεί σέ μιά κοινωνία πού γυρίζει τήν πλάτη της στίς τέχνες ,τά γράμματα
καί τίς ήθικές άξίες νά ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΩΣΤΑ.....!!!
Μπορεί νά έχει τά ύλικά άγαθά πλούσια,άλλά μέχρι έκεί.
ΛΥΠΑΜΑΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ άλλά οί νέοι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΟΙ ΣΗΜΕΡΑ...!!
Έχουν πολύ περισσότερα δεδομένα αύτό είναι σίγουρο άλλά δέ μπαίνει στή
διαδικασία νά τά έπεξεργαστεί κανείς ,μασημένη τροφή.
Σκίσαμε τήν τόσο πλούσια γλώσσα μας εύνουχίζοντας την γιατί ζοριζόμασταν
νά έχουμε σημεία στίξης.
Σέ λίγο θά βγάλουμε καί τά η,ι,ει,οι, κ.λ.π......
Είπαμε έναν λαό χωρίς κουλτούρα τόν κάνεις ότι θέλεις.
ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΞΑΝΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ.............
Πώς τά κομματόσκυλα θά ψάχνουν νά μαζέψουν πάνω άπό τό 50%
γιά τούς άπαταιώνιους τής πολιτικής....!!!
Ήδη τό παραμύθι άρχισε,τό ή έγώ ή τά τάνκ τού 1974 έπαναλαμβάνεται....!!!
Είναι έπόμενο νά νοσταλγούμε έμείς αύτά πού ζήσαμε καί φυσικά οί νεώτεροι
τόν τρόπο πού μεγάλωσαν.
Ό καθένας έχει τίς παραστάσεις του.
ΑΣ ΒΓΕΙ ΕΝΑΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΙΣΕΙ μέ τό ότι σήμερα κανένα παιδί δέ μεγαλώνει
σέ ένα περιβάλλον μέ άξίες καί ήθη.
Τώρα άν αύτό άπό μόνο του δέν άποτελεί τεράστιο μειονέκτημα τί νά πώ...??
Τό ότι κάποτε ήμασταν άντράκια καί σήμερα βγαίνουν φλωράκια δέ μού λέει καί πολλά.
ΓΙΑΓΙΑ ΑΡΚΟΥΔΑ
09/04/2012, 07:23
εχω γραψει παλιοτερα για το πος μεγαλοσα και με πιες συνθηκες . πολλοι το εχετε διαβασει.
εγινα αγραματος αλλα οχι αμορφοτος.
την συμερινη νεωλεα το 50% για να μην πω περισοτερους ειναι αγραματοι μεχρι και το ειναι... τι εχω δει να το γραφουν ,,,ινε,, αλλα και βλεπετε στις συνεντευξεις στης τιλεωρασεις που ρωτανε τι ειναι ο καραικακης και λενε οτι ειναι σταδιο...
απο μορφοση οπως την ενωω εγω.. που για εμενα μορφομενος δεν ειναι αυτος που ξερει ορθογραφια αλλα αυτος που σεβετε τους γωνεις του και δεν ους λεει χριστοπαναγιες που βλεπει την ακροπολι και δεν βλεπει κτισμα απο μαρμαρα και που κερει την ιστορια των μαρμαρων ..
το θεμα ειναι οτι ποσοι απο τους νεους ξερουν να πανε να μαζεψουν καλαμια να παρουν χαρτι και να φτιαξουν μονοι τους χαρταετο. και ο χαρταετος ειναι ενα παραδιγμα . τοτε τους φτιαχναμε μονοι μας και μαλιστα καναμε ατυπο διαγονισμο για το πιος θα φτιαξει τον καλυτερο.
σημερα πανε και τον αγωραζουν απο τον πλανοδιο.
τοτε βαζαμε στα πολιλατα μας χαρτονια η τραπουλοχαρτα για να κροταλιζουν και μαναμε κοντρες πιος κανει το καλυτερο θοριβο
τορα αγοραζουν ετοιμες ακραποβιτς.
τα σημερινα παιδια εχουνε μαθει και φταιμε εμεις σε αυτο οι γωνεις τους να μη ν κανουν τιποτε αλλα να τα περνουν ετοιμα.
οπως ειε ενας φιλος στρατιοτικος ..
αν για οποιον δυποτε λογο κλισουν οι δοριφοροι τα συμερινα παιδια δεν θα ξερουν ουτε στο σπιτι τους να πανε γιατι δεν θα δουλευουν τα gps αλλα ουτε θα μπορεσουν αν κανουν οικογενια γιατι δεν θα υπερχουν τα τσατ για να συνομιλουν.
σε μια εκδρομη το καλοκαιρι ηταν ενα ζευγαρακι στην παραλια στα βραχια σε ριφερη σταση σωματος . και τι εμανα ?
ο νεαρος εστελνε μηνηματα η συνομιλουσε στο τσατ με καποιπυς και η κοπελια μηλουσε στο κινητο της με μια φιλη της . αυτο γυνοταν για πανω απο μιση ωρα...
τι θα καναμε μεις τοτε στην εποχη μας?
αν το γραψω αναλιτικα θα με μπαναρουναπο το φορουμ σαν προστηχο.
οχι φιλε εμεις τοτε ειχαμε αξιες και τα παιχνιδια μας ηταν παιχνιδια που τα φτιαχναμε μονοι μας με το μιαλο μας. ηταν επικηνδυνα οπως τα βλεπουνε ο κοσμος τωρα με τα συμερινα αποστυρομενα δεδομενα. και για εμας ηταν επικηνδυνα τοτε αλλα ξεραμε να φυλακτουμς. τα σημερινα παιδια δεν γνωριζουν το κυνδηνο γιατι τον εχουν δει μονο απο τα βιντεοπαιχνιδια., που απλα χανεις μια ζωη και συνεχειζεις. ειμαι τοτε ειχαμε μια ζωη και ειχαμε καθειο να την φυλαμε.
οταν εκανα τα παιδια μου και ειχα αυτοκηνητο πια τα μαθενα απο μικρα να φωρανε ζωνη . μαλιστα καποια στηγμη ο τασος εαν εμπενα στο αμαξι και δεν την φορουσα και τολμουσα να βαλω μπροστα την μηχανη μου φωναζε ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΦΟΡΑς ΖΩΝΗ? και την φορουσα.
οταν εγω τουσ μαθενα να φτιαχνουν χαρταετο ο κουνιοαδος μου εβαζε εξω απο το παραθυρο θερμομετρο και υγρασιομετρο για να πιασει της καταλληλες συνθηκες για να βγη η κορη του εξω μην κρυοσει. υπερβολη θα μου πειτε υπαρχουν και τετοιοι...
τα παιδια μου προτινουν στους φιλους τους να πανε καμπινκ με μια σκινη και οι περισοτεροι αρνουνται γιατι εχει ζωηφια και σκονη η σκηνη και προτιμουν δοματιο.
καποτε οταν ο νικος ο μικρος μου ηταν 5-6 χρωνων και πιγαμε καμπινκ στην σαντορινη , ειχαν εξαφανιστη απο το νιση οι σαβρες γιατι της κηνηγουσε...
τα συμερινα παιδια αν δουνε σαυρα μπορει αν πανε να κανουν και εμβολιο μην εχουν μολινθει..η θα το περασουνβια τρανφορμερ και θα φυγουν τραχοντας μην μεταμορφοθη σε μεταλλικο εξολοθρευτη..
ας οτι δεν εξιδανικευω την εποχη μας απλα λεω οτι η συμερινη εποχη που ζουνε τα παιδια μας ειναι εικονικη ζουν απλα για να περνανε οι ημερες καταναλονοντας οτι τους πασερουν και αντιγραφοντας οτι σκουπιδη τους δηχνει τη τηλεωραση.
ευτυχος που υπαρχει??? ενα 20% των σημερινων νεων που δεν μασανε και σκευτοντε αυτοβουλος και ενεργουν. αυτοι τουλαχιστον αυτο που εχουν το κεφαλι τους τα εχου και δουλευει και δεν το εχουν βαλει τσο πληντιριο, που εμεις απο τη ν αγνοια? υπερπροστασια? τους οδηγησαμε...
spyrakos35
09/04/2012, 07:31
................Αντιθέτως σήμερα τα παιδιά και πιο ώριμα είναι και πιο έξυπνα και με περισσότερες γνώσεις.. (εξαιρέσεις πάντα θα υπάρχουν) .......
σε αυτό το κομμάτι θα σου πω το έξής...
σήμερα τα παιδιά είναι πιο πονηρεμένα και αν θες και πιο εξυπνα.... το μόνο σίγουρο....
αλλά δεν ζουν πια την παιδική ηλικία.....
ΓΙΑΓΙΑ ΑΡΚΟΥΔΑ
09/04/2012, 07:42
αλλά δεν ζουν πια την παιδική ηλικία.....
γιατι ζουν πραγματικη ζωη?
Cpt. Haddock
09/04/2012, 07:58
Βλέπω οτι η νοσταλγία σας οδηγεί σε τρελούς αφορισμους σε σχεση με το σήμερα.
ΓΙΑΓΙΑ ΑΡΚΟΥΔΑ
09/04/2012, 08:10
μια βολτα στης καφετριες να ακουσετε την σημερινη νεολεα, οι συζητισεις τους ειναι για βιντεοπαιχνιδια και ποσα γκολντ εχουν και πως κανει ο χαρακτηρας τους η τι ξεκολο φοραει πια ξεκολιαρα.
πιο πονηροι ειναι. πιο εξηπνοι δεν ειναι. πονιροι πως θα ριξουν τον αλλον στο βιντεο γκειμ η πως θα παρουν το ρουχο το ξεκολο.
αν ηταν εξυπνοι θα χρησιμοποιουσαν την εξυπναδα τους στο να παρουν τα πτιχεια τους διαβαζοντας, και οχι να τα περνουν γινοντας κοματοσκυλα. γιατι αυτο εχει σαν αποτελεσμα να εχει αγραματους και αμορφοτους επιστημονες. και αυτο ειναι ακομα χηροτερο αντι να γινονται καλυτεροι γινονται χειροτεροι..
και μην μου πιετε οτι δεν ειναι ετσι, θα πιστεψω οτι ειστε σε αλλον πλανητη ...
BELZEBOYLIS
09/04/2012, 08:11
+1000
Cpt. Haddock
09/04/2012, 08:19
μια βολτα στης καφετριες να ακουσετε την σημερινη νεολεα, οι συζητισεις τους ειναι για βιντεοπαιχνιδια και ποσα γκολντ εχουν και πως κανει ο χαρακτηρας τους η τι ξεκολο φοραει πια ξεκολιαρα.
πιο πονηροι ειναι. πιο εξηπνοι δεν ειναι. πονιροι πως θα ριξουν τον αλλον στο βιντεο γκειμ η πως θα παρουν το ρουχο το ξεκολο.
αν ηταν εξυπνοι θα χρησιμοποιουσαν την εξυπναδα τους στο να παρουν τα πτιχεια τους διαβαζοντας, και οχι να τα περνουν γινοντας κοματοσκυλα. γιατι αυτο εχει σαν αποτελεσμα να εχει αγραματους και αμορφοτους επιστημονες. και αυτο ειναι ακομα χηροτερο αντι να γινονται καλυτεροι γινονται χειροτεροι..
και μην μου πιετε οτι δεν ειναι ετσι, θα πιστεψω οτι ειστε σε αλλον πλανητη ...
Θα στο πούμε γιατι ειδικά λυσσα για να γινουν κομματόσκυλα έιχαν οι "νεοι" που γεννηθηκαν τις δεκαετίες που εξιδανικεύεις. Και είδαμε τα αποτελεσματα...
Νικος χρ.
09/04/2012, 08:21
κατηγορουμε τουσ φοιτητες γιατι μπαινουν στο συστημα ωστε να παρουν το πτυχιο?ποιος το εφτιαξε το συστημα?εσυ -εμεις που ειμασταν?τωρινο φαινομενο ειναι τα κοματοσκυλα?δεν ειναι ολα τα παιδια το ιδιο!μην τα τσουβαλιαζουμε ολα!εγω εζησα καπως ετσι οπως τα περιγραφει το κειμενο αλλα δεν νομιζω οτι κανει χειροτερο καποιον που εζησε διαφορετικα απο εμενα ουτε και καλυτερο μου ομως.υπηρχαν ωραια πραγματα τοτε υπαρχουν ωραια πραγματα και τωρα.
τελικα αυτο το χασμα των γενεων δε θα κλεισει ποτε...
καθε γενια θα πιστευει οτι ειναι πιο γνησια,καλη,ηθικη απο την επομενη.και αυτο επειδη αρνειται να παραδεχθει οτι μεγαλωσε.
καμια γενια δεν ειναι καλυτερη απο την επομενη.καμια γενια δεν ειναι χειροτερη απο την επομενη.η ολη κουβεντα μου θυμιζει εκεινο το αλλο θρεντ με τους ''παλιους μεταλλαδες'' που κραζανε τα ''νεα emo''.λες και ξεχασαμε οτι οταν αφηναμε τη μαλουρα μεχρι τον κωλο,βαζαμε τριαντα παραμανες στα αυτια,καρφια στα χερια και ζωνες με σφαιρες,τζιν τερμα κολητα,ασπρα αθλητικα και ραφτα απο τη κορυφη μεχρι τα νυχια,η παλιοτερη γενια μας κοιτουσε και μας εκραζε!!!μετα γιναμε εμεις η παλιοτερη γενια και μαθαμε να κραζουμε.
εχει νεους που μπορω να πω πολυ περισσοτερα απο πολλους στην ηλικια μου η τους 50ρηδες.εχει και 50αρηδες που ειναι καταπληκτικοι ανθρωποι και μπορω να κατσω και να μιλησω μαζι τους,να γελασω,να ακουσω και να μαθω.
σιγα μην εξιδανικευσω μια ολοκληρη γενια.σιγα μη καταβαραθρωσω μια ολοκληρη γενια.
:beer: σε ολους (σε οποια γενια και αν ειστε)
spyrakos35
09/04/2012, 08:45
από πλευράς μου, κανένας αφορισμός και καμμία νοσταλγία...
καταγράφω στο όποιο μυαλό μου και συγκρίνω τα τότε και τα σημερινά δεδομένα και απλά εκφέρω μία αποψη....
θα ήμουν αναχρονιστικός (ή ότι άλλο θες βάλε) αν ζήταγα σήμερα να ισχύουν τα του πριν 30 (+) χρόνια....
συγκρίνοντας όμως το μεν με το δε, το φτωχό μου μυαλό καταλήγει οτι ναι μεν δεν θα μπορούσαν τα τότε να ισχύουν σήμερα (μηδενική εξέλιξη) αλλά από την άλλη, ίσως και να ήταν πιο ανθρώπινα τότε... και πάντα μιλώντας για τα παιδιά και την παιδική ηλικία....
ένας συνδυασμός των δύο (αν ήταν εφικτό) θα ήταν πιστεύω το ιδανικό....
υγ.... εσύ ρε αγορίνα να μιλάς για νοσταλγία..... που είσαι ακόμα στον νταρτανιάν και στον ρομπέν των δασών??? :p
Nothing comes for free in life. Εγω νομιζω οτι πληρωνουμε το τιμημα της προοδου μιας κοινωνιας με ολα τα side effects. Δεν θεωρω κακο που τα σημερινα παιδια παιζουν με playstation αλλα με στεναχωρει αφανταστα που δεν αισθανομαι ανετα να αφησω το γιο μου μονο του στο δρομο με το ποδηλατο. Νομιζω οτι πολυ θα γουσταρα σαν παιδι να ειχα ενα allou fun park αλλα φοβαμαι παλι να αφησω το παιδι μου μονο του εκει μηπως μου το αρπαξουν. Το κειμενο ειναι λιγο μελο αλλα τα παιδια δεν χανουν μονα τους την παιδικοτητα τους. Βοηθαμε και μεις, με το να τα κραταμε μεσα στο σπιτι ή να τους βαζουμε να δουνε dvd για να κατσουμε και μεις ήσυχοι στον καναπε και να δουμε την super lcd smart tv me projector home cinema surround kai να στειλουμε mms απο το smartphone. εμεις ειμαστε αυτα τα παιδια που παιζαν ανεμελα αλλα μεγαλωνοντας βαρεθηκαμε αυτην την ανεμελια και τωρα βαριομαστε να παρουμε τα παιδια μας μια βολτα εξω και προτιμαμε να τα πάμε στον παιδοτοπο.
Τεσπα αυτο που θελω να πω ειναι οτι και εμεις παιζουμε ενεργο ρολο στο πως μεγαλωνουν τα παιδια μας και σε τι ενδιαφεροντα/hobbies/παιχνιδια θελουμε να τους στρεψουμε
edit και αφου ειμασταν τοσο μαγκες μικροι κακώς δεν ειμαστε και τωρα. Θα επρεμε να λέμε στις γυναικες μας να μην ανυσηχουν τόσο γιατι κακα τα ψεματα οι μαναδεσ πλεον ειναι υπερπροστατευτικες.. Τα παραδειγματα ειναι απειρα..
takis-kk
09/04/2012, 09:13
Πολλά λόγια , ρηχά επιχειρήματα .
Θα μπορούσα να αναφέρω πλείστα όσα παραδείγματα νέων ανθρώπων που διαπρέπουν και ξεχωρίζουν σε τομείς που παλιότερα ήταν απροσπέλαστοι , αλλά το θεωρώ περιττό, ένα απλό ψάξιμο στο ιντερνετ είναι η καλύτερη απόδειξη.
Την ηλικία μου δεν την κρύβω, πλάκα έκανα, σου ρίχνω 2 χρονάκια και σε βρίσκω λίγο γερασμένο (μη το πάρεις τώρα αυτό τοις μετρητοίς)
Επειδή όμως έχουμε παράλληλη περπατησιά … Απορώ πως είναι δυνατόν να βλέπουμε τόσο διαφορετικά τα πράγματα..
Γράφεις ,31 χρόνια στη μέση εκπαίδευση , 15 εγώ , γιατί κάποια στιγμή αποφάσισα έτσι.
Θα συμφωνείς φαντάζομαι ότι μετά τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και αρκετές χιλιάδες μαθητές θεωρείσαι συνδιαμορφωτής της «αποτυχίας» της νέας γενιάς.
Συγνώμη αλλά αυτό είναι ομολογία της δικής σου «αποτυχίας» .
Εγώ τους γουστάρω τους πιτσιρικάδες, μπορεί καμιά φορά να με τσαντίζουν, αλλά τους γουστάρω..
Γι αυτό και γράφω εδώ μέσα , νομίζω γι αυτό γράφεις κι εσύ!
takis-kk
09/04/2012, 09:23
κομμένες οι μπύρες , κανένα e-motion με χαμομηλάκι δεν υπάρχει ρε πστ μου? :bawl:
nikos_abel
09/04/2012, 18:33
Ρε τι χάνω για να πηγαίνω το μικρό στα πάρκα και τις κούνιες.......
RaGe_Raptor
09/04/2012, 22:20
εμείς που μεγαλώσαμε χωρίς όλη αυτή τη σημερινή τρέλα έχω την εντύπωση ότι "ζήσαμε" την παιδική μας ηλικία,ότι ήμασταν όντως παιδιά.γενιά του '80 είμαι.
LOUKILOUK
10/04/2012, 02:41
τελικα αυτο το χασμα των γενεων δε θα κλεισει ποτε...
καθε γενια θα πιστευει οτι ειναι πιο γνησια,καλη,ηθικη απο την επομενη.και αυτο επειδη αρνειται να παραδεχθει οτι μεγαλωσε.
καμια γενια δεν ειναι καλυτερη απο την επομενη.καμια γενια δεν ειναι χειροτερη απο την επομενη.η ολη κουβεντα μου θυμιζει εκεινο το αλλο θρεντ με τους ''παλιους μεταλλαδες'' που κραζανε τα ''νεα emo''.λες και ξεχασαμε οτι οταν αφηναμε τη μαλουρα μεχρι τον κωλο,βαζαμε τριαντα παραμανες στα αυτια,καρφια στα χερια και ζωνες με σφαιρες,τζιν τερμα κολητα,ασπρα αθλητικα και ραφτα απο τη κορυφη μεχρι τα νυχια,η παλιοτερη γενια μας κοιτουσε και μας εκραζε!!!μετα γιναμε εμεις η παλιοτερη γενια και μαθαμε να κραζουμε.
εχει νεους που μπορω να πω πολυ περισσοτερα απο πολλους στην ηλικια μου η τους 50ρηδες.εχει και 50αρηδες που ειναι καταπληκτικοι ανθρωποι και μπορω να κατσω και να μιλησω μαζι τους,να γελασω,να ακουσω και να μαθω.
σιγα μην εξιδανικευσω μια ολοκληρη γενια.σιγα μη καταβαραθρωσω μια ολοκληρη γενια.
Έτσι ακριβώς...:a10: κάθε γενιά τα ίδια, ίσως όταν κάποτε πάψουμε να είμαστε τόσο υποκριτές και παρτάκιδες να αλλάξει και η Ελλάδα προς το καλύτερο ...΄
Το αστείο βέβαια είναι ότι και η νεολαία του σήμερα αντίστοιχα θα σκέφτετε σε μερικά χρόνια για τα νήπια του σήμερα...
υ.γ. Δεν ξέρω γιατί αλλά βρίσκω μια παράξενη σχέση και το άλλο "γαμάτο" και "κουλ" θρεντ... ο Πετράν σε ποια γενιά ανήκει και πως θα τοποθετούνταν στο θέμα μας...;!!!
spyrakos35
10/04/2012, 02:43
.....
υ.γ. Δεν ξέρω γιατί αλλά βρίσκω μια παράξενη σχέση και το άλλο "γαμάτο" και "κουλ" θρεντ... ο Πετράν σε ποια γενιά ανήκει και πως θα τοποθετούνταν στο θέμα μας...;!!!
εσύ είσαι μπαχαλάκιας..... :lol:
αχ αυτό το αιώνιο χάσμα γενεών....
kostas777
10/04/2012, 21:40
όλα αυτά που αναφέρθηκαν τα έχω ζήσει. και πολύ λίγα είπαν μάλιστα, υπάρχουν κι άλλα, πάρα πολλά. όμως δεν μπορώ να πω ότι εγώ έζησα καλή παιδική ηλικία, αλλά τα σημερινά παιδιά όχι. απλά δεν το ξέρω αυτό και επίσης δεν μπορώ να φανταστώ πως είναι να είσαι παιδί του σήμερα.
αυτό θα το υποστηρίξω με ένα απλό παράδεγμα. όταν ήμουν παιδί δεν υπήρχε έγχρωμη τηλεόραση, δεν υπήρχαν κανάλια, ραδιόφωνα, ίντερνετ, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και γενικώς όλα αυτά που σήμερα τα θεωρούμε δεδομένα. από τηλεόραση υπήρχε μια ασπρόμαυρη στο σπίτι και στο χωριό δεν υπήρχε καν, αν θέλαμε να δούμε έπρεπε να πάμε στο καφενείο και να δούμε ό,τι έπαιζε. τώρα αν δεν έχεις τηλεόραση στο σπίτι, σε περνάνε για φρικιό.
όμως, όλα αυτά που έχουμε σήμερα, εγώ τα ονειρεύτηκα.. και τα φαντάστηκα, τα ευχήθηκα. «με είδα» στο μέλλον και με είδα όπως είμαι τώρα. ονειρεύτηκα το ίντερνετ και το είδα να γεννιέται και μάλιστα συμμετείχα με τον δικό μου τρόπο στη γέννησή του. όπως και όλοι μας. θέλω να πω.. αυτά που σήμερα δίνουμε στα σημερινά παιδιά είναι τα δικά μας όνειρα που έγιναν πραγματικότητα και τώρα είναι η σειρά τους. και νομίζω ότι όσο μπορώ ακόμα, θα συνεχίζω να ονειρεύομαι και να συμμετέχω στη γέννηση «θαυμάτων». στο χέρι μου είναι και στο χέρι όλων μας, νομίζω. εγώ βλέπω τα σημερινά παιδιά και τα χαίρομαι και συναναστρέφομαι μαζί τους, δεν τα θεωρώ μαλθακά. επειδή δεν έπιασαν στα χέρια τους άγρια νερόφιδα, επειδή δεν έφτιαξαν τόξα και βέλη, επειδή δεν έφτιαξαν καλύβες από καλάμια.. αυτά έχουν τα δικά τους σχέδια, περιμένω να τα δω να ανθίζουν.
το 83 είμαι εγώ και όλα αυτά και ακόμα περισσότερα τα έζησα...
Φυσοκάλαμα από τα κούφια πλαστικά καλάμια των σημαιών της 25ης Μαρτίου, που τα τυλίγαμε με μαύρη ή κόκκινη κολλητική ταινία για να γίνουν πιο "άγρια" και βάζαμε από κάτω για λαβή ένα σπιρτόκουτο.
Οπλότοξα όπου ήταν ξύλα πάνω στα οποία καρφώναμε μανταλάκια στην πλατιά πλευρά τους και μπροστά μπροστά καρφάκια από τα οποία περνούσαμε λαστιχάκια που πεταγόντουσαν με το που πατούσες το μανταλάκι.
"Τσατάλες" που τις φτιάχναμε από τσιμπιδάκια για τα μαλλιά της μάνας μας, τα οποία τυλίγαμε με ψιλό καλώδιο για να γίνουν πιο χοντρά και γερά, βάζαμε και ένα λαστιχάκι και πετούσαμε λυγισμένα μικρά κομμάτια από σύρμα. Πως έτσουζαν τα άτιμα!!!
Ράμπες από ξύλα φτιαγμένες για άλματα με τα BMX!
Νεροπίστολα και νεροβόμβες από μπαλόνια.
Βάζαμε στην πίσω ρόδα από το BMX ένα χαρτονένιο κουτάκια από σοκολατούχο γάλα για να κάνει θόρυβο.
Ώρες ατελείωτες παίζαμε μπάλα, κρυφτό, κλέφτες και αστυνόμους κλπ
Πλακωνόμασταν στο ξύλο, άνοιγαν μύτες αλλά δεν σε κυνηγούσε καμία μάνα γιατί πείραξες τον κανακάρη της... Την επόμενη μέρα παίζαμε πάλι μαζί!
Παίζαμε με χαρτάκια της ΠΑΝΙΝΙ ποδοσφαιρικά με τα σήματα των ομάδων που ήταν γιαλιστερά και είχαν μεγαλύτερη αξία στις ανταλλαγές...
ααααχχχ.... πόσο πίσω πήγα...
Στεναχωριέμαι ειλικρινά που τα σημερινά παιδιά αλλά και τα δικά μου παιδιά στο μέλλον δεν θα τα ζήσουν όλα αυτά!!
Κάθονται καρφωμένα σε μια καρέκλα και παίζουν dota και WOW σαν καθυστερημένα! Φλερτάρουν όχι με τα μάτια και σημειωματάκια αλλά με sms και μέσω facebook...
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΠΟΛΛΑ..........ΑΛΛΑ
Νομίζω ότι θά ένδιέφεραν μόνο έμάς τούς δύο, όπότε τό άφήνω......
Όταν είσαι ένα κομμάτι ένός κακοσχηματισμένου πάζλ δέν ύπάρχει περίπτωση νά
μή νοιώθεις άσχημα.
Δέν όνειρεύτηκα τέτοια παιδεία όταν ήμουν στά 21 μου μέ τό πτυχίο στό χέρι.
Όμως..............δέν μπόρεσα μόνος νά άλλάξω τόν κόσμο.
Τί κι άν τά είχα καλά μέ τόν έαυτό μου..??
Σίγουρα ήμουν συνυπεύθυνος γιά τό χάλι της.
Καί γράφω ήμουν κατάλαβες γιατί.......
Έχεις δίκιο είμαι όχι λίγο ΑΛΛΑ πολύ γερασμένος, στό πνεύμα
ότι χειρότερο.
Γιατί γράφω έδώ μέσα..??
Ίσως γιατί πιστεύω ότι μπορεί καί νά βοηθήσω έστω καί έναν νά ξεστραβωθεί.
Κι άν κρίνω άπό τά μηνύματα πού παίρνω,άκόμα καί πριβέ
ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟΣ Ο ΚΟΠΟΣ.
Ίσως άπό κεκτημένη ταχύτητα γιατί τό έκανα γιά μιά ζωή.
Ίσως γιατί θέλω νά νοιώθω νέος, όπου τόσα χρόνια άνάμεσα τους
έπαιρνα δύναμη άπό τή νιότη τους,αίσθανόμενος καί γώ τό ίδιο.
Ίσως γιατί καί γώ ψάχνω τό καλό μέσα τους....
Τώρα άν ή διαφορά μας έγκειται στό πόσο πιό μορφωμένη είναι ή νέα γενιά,
άπορώ μιά καί μπαινοβγαίνεις στό σχολείο πού τή βλέπεις αύτή τή μόρφωση.
Όταν 18χρονοι βλέποντας τή λέξη π.χ. άμιλλα μάς γράφουν γιά τό άμυλο τής πατάτας
στήν έκθεση....??
Λυπάμαι άλλά δέν δέχομαι μέ τίποτε αύτή τή θέση.
Ή δημοτική έκπαίδευση είναι σέ άθλιο έπίπεδο σέ σχέση μέ τό παρελθόν,
ή μέση έχει γεμίσει άπό ρομποτάκια χωρίς κρίση καί άποψη παρά μόνο οί καλοί έχουν
καταπιεί τήν κασσέτα τών Πανελληνίων,όσο δέ γιά τήν Πανεπιστημιακή έκπαίδευση
έκεί είναι τό δράμα.
Άν έχεις ώραία μπούτια καί βυζιά περνάς εύκολα τά μαθήματα.
Άν έχεις χρήμα κάνεις ίδιαίτερα μέ τόν καθηγητή πού διδάσκει τό μάθημα καί είσαι φίνος...!!!
Φίλος μου καθηγητής τής ίατρικής μού έδειξε γραπτά φοιτητών πού ύποτίθεται
ότι είναι οί κορυφαίοι............
ΤΡΑΤΖΙΚ..............φίλε.....!!!
γιά γέλια καί γιά κλάμματα.
Άν έχεις άπάντηση γιά όσα έγραψα σχετικά μέ τήν πενία στά γράμματα καί τίς τέχνες ,
νά τήν άκούσω.
Είναι τυχαίο,πού μάς τελείωσαν οί Χατζηδάκηδες,Θοδωράκηδες,Ξαρχάκοι...........
Χόρν,Παξινού,Κατράκης, Λαμπέτη..............
Ίακωβίδης,Τσαρούχης,Λύτρας,
κ.λ.π.....κ.λ.π......κ.λ.π.....???
Γιά μένα άποτελεί έκπληξη τό ότι ύπάρχει πιό πουρώ έδώ μέσα.
Τί μηχανάκι έχεις όμως..?? χο.....χο......χο
Cpt. Haddock
10/04/2012, 23:20
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΠΟΛΛΑ..........ΑΛΛΑ
:whiteflag:
nikos_abel
11/04/2012, 06:00
:whiteflag:
:lol:
ΟΥΦ..........ΕΥΤΥΧΩΣ
Μόλις είχα άρχίσει νά άνησυχώ.
Οί παρεμβάσεις σου πάντα είναι καταλυτικές,έγκαιρες
καί μέ περιεχόμενο.........
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
Cpt. Haddock
11/04/2012, 07:19
ΟΥΦ..........ΕΥΤΥΧΩΣ
Μόλις είχα άρχίσει νά άνησυχώ.
Οί παρεμβάσεις σου πάντα είναι καταλυτικές,έγκαιρες
καί μέ περιεχόμενο.........
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
Κοιτα, ειπα να το αφησω και να κανω πλακα καλοπροαίρετη αλλα αφου θες παρέμβαση...
[...]Όταν 18χρονοι βλέποντας τή λέξη π.χ. άμιλλα μάς γράφουν γιά τό άμυλο τής πατάτας
στήν έκθεση....??[...]
Θυμάσαι μηπως ποια χρονια έγινε το συγκεκριμένο (εαν δεν ειναι αστικός μυθος). Γιατι εγω το είχα ακουσει μικρός πριν το διδυμο αρωγη-ευδοκιμηση το οποίο ήταν στα μέσα του '80, αρα αφορουσε παιδια που γεννηθηκαν τη δεκαετία του '60 την οποία υμνολογείτε.
Και ειμαι σιγουρος για τις χρονολογίες γιατι το αρωγη-ευδοκιμηση ήταν πριν το "ειχα δυο αγαλματα" του Μακρυγιαννη που ήταν θεμα στις Πανελληνιες του '87 που έδωσα εγω (γεννηθεις το '69...)
Καλοι οι αφορισμοι αλλα αμα τα μπλέκουμε, βραστα.
NΟΜΙΖΩ 80 ΚΑΙ ΚΑΤΙ...............
Έγώ ήδη δίδασκα.
γιά τή δική μου γενιά ήταν άδιανόητο,ήμουν πάνω άπό 25 έτών όταν έγινε.
Θές όμως νά σού παραθέσω περσινά ή προπέρσινα μαργαριτάρια...??
ΟΥΤΕ ΤΑ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ.................
Άπλά θυμίζω ότι τά 2-3 τελευταία χρόνια πέρασαν μαθητές στό πανεπιστήμιο
σέ ΑΝΩΤΑΤΕΣ παρακαλώ σχολές μέ 3 καί 4 βαθμό...!!
ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ...??
Γιά έξήγησε μου άν θές καί τί μπλέκω.
Τελείωσα τό σχολείο τό 1973,μή τό ξεχνάς αύτό...!!!
καί ή πορεία τής παιδείας μας άπό το 70 μέχρι τό Σεπτέμβρη πού έφυγα
ήταν ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ...............ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ...!!
Τά σχολεία έμειναν τά ίδια παλιά καταθληπτικά κτήρια,οί μαθητές άπλά
λόγω τής ύπογεννητικότητας λιγόστεψαν άπό 40 στούς 20 περίπου άνά τάξη
κάποια στιγμή,μετά είχαμε μιά άνάκαμψη έπειδή γεμίσαμε άλλοδαπούς καί τώρα
γίνεται πλέον τής πουτάνας λόγω κατάργησης θέσεων.
Τά έποπτικά μέσα ΔΕΝ ύφίστανται,τό προσωπικό οί έκπαιδευτικοί έχουν τά χάλια τους πλέον
διότι βγαίνουν άπό χάλια πανεπιστήμια πιά όπου οί άξίες έχουν πάει γιά γρούβες,
π.χ. άκούς φιλόλογο νά λέει (α....έγώ δέν διδάσκω άρχαία γιατί είμαι τού Νεοελληνικού τμήματος)
ΧΑ.....ΧΑ......,τά σχολεία δέν κατάφεραν νά γίνουν όλα πρωινά άκόμα,ή δωρεάν παιδεία
μάς άφησε χρόνους,74 άποφοιτήσαμε 74 περάσαμε πανεπιστήμιο χωρίς φροντιστήρια παρακαλώ,
κ.λ.π.....κ.λ.π....κ.λ.π......
Βλέπεις πλέον σημαιοφόρους νά μήν περνούν ούτε στά ΤΕΙ,διότι τό είκοσάρι πάει σύννεφο.
ή άμορφωσιά στά σχολεία μας είναι τεράστια πιά ,χαλάρωσαν οί δάσκαλοι χαλάρωσαν κι οί μαθητές.
ΑΥΤΑ ΕΖΗΣΑ ΑΠΟ ΜΕΣΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ...................
Πές μου λοιπόν .............
ΤΙ ΜΠΕΡΔΕΨΑ..??
NΟΜΙΖΩ 80 ΚΑΙ ΚΑΤΙ...............
Έγώ ήδη δίδασκα.
γιά τή δική μου γενιά ήταν άδιανόητο,ήμουν πάνω άπό 25 έτών όταν έγινε.
Θές όμως νά σού παραθέσω περσινά ή προπέρσινα μαργαριτάρια...??
ΟΥΤΕ ΤΑ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ.................
Άπλά θυμίζω ότι τά 2-3 τελευταία χρόνια πέρασαν μαθητές στό πανεπιστήμιο
σέ ΑΝΩΤΑΤΕΣ παρακαλώ σχολές μέ 3 καί 4 βαθμό...!!
ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ...??
Γιά έξήγησε μου άν θές καί τί μπλέκω.
Τελείωσα τό σχολείο τό 1973,μή τό ξεχνάς αύτό...!!!
καί ή πορεία τής παιδείας μας άπό το 70 μέχρι τό Σεπτέμβρη πού έφυγα
ήταν ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ...............ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ...!!
Τά σχολεία έμειναν τά ίδια παλιά καταθληπτικά κτήρια,οί μαθητές άπλά
λόγω τής ύπογεννητικότητας λιγόστεψαν άπό 40 στούς 20 περίπου άνά τάξη
κάποια στιγμή,μετά είχαμε μιά άνάκαμψη έπειδή γεμίσαμε άλλοδαπούς καί τώρα
γίνεται πλέον τής πουτάνας λόγω κατάργησης θέσεων.
Τά έποπτικά μέσα ΔΕΝ ύφίστανται,τό προσωπικό οί έκπαιδευτικοί έχουν τά χάλια τους πλέον
διότι βγαίνουν άπό χάλια πανεπιστήμια πιά όπου οί άξίες έχουν πάει γιά γρούβες,
π.χ. άκούς φιλόλογο νά λέει (α....έγώ δέν διδάσκω άρχαία γιατί είμαι τού Νεοελληνικού τμήματος)
ΧΑ.....ΧΑ......,τά σχολεία δέν κατάφεραν νά γίνουν όλα πρωινά άκόμα,ή δωρεάν παιδεία
μάς άφησε χρόνους,74 άποφοιτήσαμε 74 περάσαμε πανεπιστήμιο χωρίς φροντιστήρια παρακαλώ,
κ.λ.π.....κ.λ.π....κ.λ.π......
Βλέπεις πλέον σημαιοφόρους νά μήν περνούν ούτε στά ΤΕΙ,διότι τό είκοσάρι πάει σύννεφο.
ή άμορφωσιά στά σχολεία μας είναι τεράστια πιά ,χαλάρωσαν οί δάσκαλοι χαλάρωσαν κι οί μαθητές.
ΑΥΤΑ ΕΖΗΣΑ ΑΠΟ ΜΕΣΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ...................
Πές μου λοιπόν .............
ΤΙ ΜΠΕΡΔΕΨΑ..??
Εγώ βλέπω το κείμενο αυτό γραμμένο απο καθηγητή με 30 χρόνια εμπειρία και δεν μου κάνουν εντύπωση αυτά που λες.
Cpt. Haddock
11/04/2012, 15:27
[...]Άπλά θυμίζω ότι τά 2-3 τελευταία χρόνια πέρασαν μαθητές στό πανεπιστήμιο
σέ ΑΝΩΤΑΤΕΣ παρακαλώ σχολές μέ 3 καί 4 βαθμό...!![...]
[...]Βλέπεις πλέον σημαιοφόρους νά μήν περνούν ούτε στά ΤΕΙ,διότι τό είκοσάρι πάει σύννεφο.
[...]
[...][...]ΤΙ ΜΠΕΡΔΕΨΑ..??
Τα δυο παραπανω
Τα δυο παραπανω
Προχθές είπε το καλύτερο ο γιός μου: "Αφού πάμε φροντιστήριο και μας τα λένε καλύτερα, σχολείο γιατί πάμε;"
Άντε απάντησέ του τώρα..
Προχθές είπε το καλύτερο ο γιός μου: "Αφού πάμε φροντιστήριο και μας τα λένε καλύτερα, σχολείο γιατί πάμε;"
Άντε απάντησέ του τώρα..
ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ..............
Διότι όπως είπε καί ό δικός μου..............
άφού έκεί θά μού τά μάθουν μιά καί πληρώνω
γιατί νά παιδεύομαι στό σχολείο..??
Αύτό πέρασε δυστυχώς στά παιδιά πλέον
ότι μέ τόν παρά μου ΓΑΜΩ καί τήν κυρά μου.
Κοιτα, ειπα να το αφησω και να κανω πλακα καλοπροαίρετη αλλα αφου θες παρέμβαση...
Θυμάσαι μηπως ποια χρονια έγινε το συγκεκριμένο (εαν δεν ειναι αστικός μυθος). Γιατι εγω το είχα ακουσει μικρός πριν το διδυμο αρωγη-ευδοκιμηση το οποίο ήταν στα μέσα του '80, αρα αφορουσε παιδια που γεννηθηκαν τη δεκαετία του '60 την οποία υμνολογείτε.
Και ειμαι σιγουρος για τις χρονολογίες γιατι το αρωγη-ευδοκιμηση ήταν πριν το "ειχα δυο αγαλματα" του Μακρυγιαννη που ήταν θεμα στις Πανελληνιες του '87 που έδωσα εγω (γεννηθεις το '69...)
Καλοι οι αφορισμοι αλλα αμα τα μπλέκουμε, βραστα.
ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΜΠΛΕΞΕΙ ΚΑΙ ΤΙ................
Κατ'άρχήν θά πώ ότι γιατί έσύ νά κάνεις χιούμορ χαλαρός καί έγώ όχι...??
Εύχήθηκα ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ............
Τό θέμα όμως δέν είναι τό χιούμορ,άλλά τό άν κάποιος άπαντάει μόνο μέ αύτό
χωρίς νά παραθέσει κάτι άλλο.
Έκτός άν θεωρείς βαρετό ή άπαξιώνεις νά άπαντήσεις σέ κάποιον άσχετο κατά τή γνώμη σου
πού γράφει σαχλαμάρες μετά άπό 30 χρόνια στήν έκπαίδευση μιά καί έσύ τό κατέχεις
πλήρως τό θέμα.
Τό θέμα μέ τήν άμιλλα καί τό άμυλο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΣΤΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ,ήταν θέμα
Πανελληνίων 2-3 χρόνια πρίν τήν άρωγή στίς άρχές τού 1980.
ΤΟΤΕ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ.
Έγώ όπως σού έγραψα τελείωσα τό 73 καί τό 80 δίδασκα.
Όταν άρχισαν αύτά σέ μαζικό έπίπεδο πάντα ήμουν ήδη 27-28
ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΓΕΝΝΙΑ,ήμουν ήδη 10 χρόνια μεγαλύτερος...!!
Τό ότι κάποιοι μαθητές στίς άρχές τής δεκαετίας τού 80 άρχισαν νά γράφουν αύτά τά μαργαριτάρια
ήταν ένδεικτικο στοιχείο τού τί θά άκολουθούσε.
Αύτή όμως ήταν άπλά ή άρχή.
ΣΕ ΠΑΡΑΠΕΜΠΩ ΣΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΤΟΥ 2010 ΚΑΙ ΤΟΥ 2011
Καί έλα έσύ νά μού έξηγήσεις πώς άπό τούς 80000 περίπου είσακτέους,οί μισοί
έχουν κάτω άπό τή βάση βαθμό είσαγωγής.
ΑΝΩΤΑΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΜΕ 4,5,6...??
ΤΕΙ ΜΕ 1,2, ΚΑΙ 3....??
Άν θές νά κάνεις είλικρινή κουβέντα,καί όχι νά πετάξεις κάτι έτσι γιά νά τό πείς
περιμένω τήν άπάντηση σου.
Τό 1975 μέ τή βαθμολογία πολύ αύστηρότερη.............
ΔΕΝ ΠΕΡΝΟΥΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΒΑΘΜΟ ΣΤΑ ΑΝΩΤΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ....!!!
Ή άναλογία τή χρονιά πού έδωσα ήταν περίπου ένας στούς 10 καί όχι άιντε όλοι μέσα καί όπου νάναι.
Έχουν δημιουργήσει άπειρα ΤΕΙ μόνο καί μόνο γιά νά δώσουν μιά παράταση στόν άνεργο νέο γιά 4-5
χρόνια νά έχει δήθεν στόχο.
Όλα αύτά είναι ΒΟΙΔΟΣΧΟΛΕΣ...............διάβασε τούς βαθμούς είσαγωγής, ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΞΕΥΤΙΛΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ...!!!!
Τά πρώτα σημάδια λοιπόν ήταν στίς άρχές τής δεκαετίας τού 80,τό καμπανάκι χτύπησε,άλλα τό τραίνο πήγαινε
πολύ γρήγορα.
Τό ότι έσύ θές αύτό νά τό κάνεις σημαία σέ μιά τόσο σημαντική κουβέντα ,τί νά πώ,δέν είμαι σαραντάρης.
Άλλού είναι ή ούσία,στό ότι σήμερα παρά τό ότι έχει πάει ψηλά τό έπίπεδο γιά τούς λίγους,φυσικό αύτό
οί κοινωνίες πάνε μπροστά είδικά στήν τεχνολογία,άντίθετα στερούμαστε άπό μυαλά στίς τέχνες ,τά γράμματα
καί τίς έπιστήμες γιατί όλα είναι FAST πλέον,τυποποιημένα,προκάτ καί τό σύστημα φροντίζει πρίν άπό μάς γιά μάς
φροντίζοντας νά μάς άπαλλάσσει άπό κάτι πολύ σημαντικό............
ΤΟ ΝΑ ΠΑΙΔΕΥΟΜΑΣΤΕ....!!! προσφέροντας αύτά πού θέλει μέ τήν πιό άξιόπιστη μέθοδο έφαρμοσμένη χρόνια πρίν
στό πρώην άνατολικό μπλόκ,πώς άν κάθε μέρα τόν μπουκώνω μέ αύτά πού θέλω στό τέλος θά τό πιστέψει...!!
Κάπως έτσι κατάντησαν κάποιοι νά πιστεύουν π.χ. ότι είναι καλύτερο τό νά πηγαίνουμε όλοι μέ τό λεωφορείο
άπό τό νά έχουμε ίδιωτικό αύτοκίνητο,έμείς ή μάζα,άλλά τά μέλη τού κόμματος ΟΧΙ....!!!
πού θέλω νά καταλήξω...??
Ότι είναι πολύ εύκολο νά προσφέρεις άρτον έλάχιστον,οίνον καί θεάματα σέ έναν λαό ,νά τού κρατήσεις χαμηλά τήν παιδεία
καί νά τόν άγεις καί νά τόν φέρεις όπου θές μέ τήν καθημερινή πλύση έγκεφάλου άπό τούς μισθοφόρους τής TV.
Ένας σημαντικός λόγος πού οί νέοι σήμερα ΤΟΝ ΡΟΥΦΗΞΑΝ καί δέν άντέδρασαν στό ότι ή χώρα ξαναπάει
στό 50 στά σκλαβοπάζαρα.
Γίνονται έκπληκτικά πράμματα,άλλά συνεχίζω νά βλέπω τά καφέ γεμάτα μέχρι τελικής πτώσεως,μέ τά μπουτάκια καί
τά βυζάκια έξω...!!
Μού δίνουν τήν έντύπωση οί νέοι ότι καί μέ 2-3 εύρώ τή μέρα νά τούς άφήσουν ΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΑΦΕ...!!
Είδα τά λακόστ,καί τά φρέντ-πέρρυ νά μαζεύονται στό Λευκό Πύργο καί άναρωτιόμουν τότε μέ τό κίνημα.
Ε..........μού λύθηκε ή άπορία δυστυχώς όπως τό περίμενα.......
Τέλος πάντων άν έχεις καμμιά άμφιβολία γιά τήν πορεία τής έκπαίδευσης ότι πάει ΚΑΤΑ ΔΙΑΟΛΟΥ,άπό τό κακό
στό χειρότερο και όχι τυχαία,άλλά έντεχνα γιά νά είναι προφανώς σέ λίγο καί προνόμιο αύτών πού έχουν,
τά δείγματα τά είδαμε φέτος, ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΟΚ, στό πανεπιστήμιο πλέον ΤΑ ΙΔΙΑ,τελειώνει τό μάθημα καί τή βγάζουν
μέ σημειώσεις..........
ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ ΝΑ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ, μιά καί έσύ τά βλέπεις ότι είναι καλύτερα....??
nikos_abel
12/04/2012, 07:11
Κάλά όλα αυτά, αλλά και οι νέοι αυτοί δεν έχουν γονείς από τη παλαιότερη γενιά;
Δεν οφείλεται η "κατάντια" τους σε βάσεις που ΔΕΝ πήραν από το σπίτι τους;
Μόνοι τους μεγαλώνουν;
Εχετλαίος
12/04/2012, 07:13
Aυτό που απουσιάζει δεν είναι οι "μορφωμένοι" νέοι, αλλά οι νέοι με όρεξη να ζήσουν!
Εντέχνως αυτό τους αφαιρέθηκε από τη στιγμή που πάτησαν στο σχολείο...
Εχετλαίος
12/04/2012, 07:16
Μόνοι τους μεγαλώνουν;
Βλέπουμε τα κοπέλια μισή ώρα στα πεταχτά το πρωί (ενώ ετοιμαζόμαστε όλοι, ξεσκατώνουμε, σιγυρίζουμε κτλ) και άλο ένα δίωρο πάλι στα πεταχτά το βράδυ (ενώ πάλι τα κυνηγάμε να φάνε, ξεντυθούνε, ξεσκατώνουμε, μαγειρεύουμε κτλ κτλ).
Τα μεγαλώνουν το σχολείο, το φροντιστήριο και οι φίλοι τους.
Εχετλαίος
12/04/2012, 07:19
Μού δίνουν τήν έντύπωση οί νέοι ότι καί μέ 2-3 εύρώ τή μέρα νά τούς άφήσουν ΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΑΦΕ...
(ΙΣΩΣ) Δηλαδή την αναζήτηση της παρέας, της συντροφιάς, τη διέξοδο στη μοναξιά που εμπνέει η μη προσωπική αναζήτηση και δίψα για ζωή.
Αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να σου ενστερνιστεί, η δίψα, το πάθος για τη ζωή!
Και εκεί έχει αποτύχει παταγωδώς το σχολείο. Δεν εμπνέει!
Ίσως...
Εχετλαίος
12/04/2012, 07:20
(ντε διάολο με έπιασε πρωινιάτικα ; )
Μόνοι τους μεγαλώνουν;
Εχουν και παραέχουν γονείς. Απλώς αυτοί οι τελευταίοι ασχολούνται περισσότερο
με το δάνειο (η τα δάνεια) και δυστυχώς τίποτα δεν εξασφαλίζει πως ο κάθε
γονιός θα είναι και καλός γονιός.
Βλέπεις ''γονιός'' δεν σπουδάζεται κάπου, ούτε μαθαίνεις να εισαι γονιός σε φροντιστήρια
αλλά γίνεσαι μαζί με το παιδί (η τα παιδιά) που μεγαλώνεις αρκει να έχεις την διάθεση
να ''ακούσεις'' τον παλμό τους και να ''ζήσεις'' πραγματικά δίπλα τους
Μόνοι τους μεγαλώνουν;
ΝΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΩ..............
Σέ όσο άποστειρωμένο περιβάλλον καί νά θές νά μεγαλώσεις το παιδί σου,
δέν μπορείς.
Σίγουρα σού άναλογεί μερίδιο εύθύνης,άλλά ό καθημερινός βομβαρδισμός
άπό παντού είναι τέτοιος πού ή οίκογένεια έχει σίγουρα δεύτερο καί τρίτο ρόλο.
Μέ συνέπεια τίς περισσότερες φορές νά χάνει τό παιχνίδι.
nikos_abel
12/04/2012, 07:30
(ΙΣΩΣ) Δηλαδή την αναζήτηση της παρέας, της συντροφιάς, τη διέξοδο στη μοναξιά που εμπνέει η μη προσωπική αναζήτηση και δίψα για ζωή.
Αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να σου ενστερνιστεί, η δίψα, το πάθος για τη ζωή!
Και εκεί έχει αποτύχει παταγωδώς το σχολείο. Δεν εμπνέει!
Ίσως...
Το αυτό.
Βλέπουμε τα κοπέλια μισή ώρα στα πεταχτά το πρωί (ενώ ετοιμαζόμαστε όλοι, ξεσκατώνουμε, σιγυρίζουμε κτλ) και άλο ένα δίωρο πάλι στα πεταχτά το βράδυ (ενώ πάλι τα κυνηγάμε να φάνε, ξεντυθούνε, ξεσκατώνουμε, μαγειρεύουμε κτλ κτλ).
Τα μεγαλώνουν το σχολείο, το φροντιστήριο και οι φίλοι τους.
Άρα έχουμε (ως γονείς) δυόμισι ώρες με τα παιδιά μας. Ας μη καθόμαστε στον καναπέ βλέποντας ΤιΒι για να ξεκουράσουμε το κορμί μας,
ας στίψουμε το μυαλό μας να βρούμε τρόπους να συνδεθούμε, να παίξουμε και να επικοινωνήσουμε (να και ένας ακόμη λόγος γιατί ΚΑΙ τα βιβλία από χαρτί έχουν ακόμη θέση στη ζωή μας).
Πέντε χαζομάρες που έχουμε να μεταφέρουμε ας μην τις αφήσουμε για αργότερα.
Από πριν ξεκινήσουν τα σχολεία αρχίζει ο αγώνας. Να βρεις τη χρυσή τομή ώστε το παιδί να αποκτήσει κριτική σκέψη,
χωρίς να αναγκαστεί αν είναι ο τρελός του χωριού, ο παράξενος.
Έχουμε δυόμιση ώρες.
Σίγουρα σού άναλογεί μερίδιο εύθύνης,άλλά ό καθημερινός βομβαρδισμός
άπό παντού είναι τέτοιος πού ή οίκογένεια έχει σίγουρα δεύτερο καί τρίτο ρόλο.
Μέ συνέπεια τίς περισσότερες φορές νά χάνει τό παιχνίδι.
Δεν είμαι ρομαντικός, κάντε αυτές τις δυο ώρες να μετράνε πιο πολύ στο παιδί σας από την υπόλοιπη μέρα.
Διαγράψτε από το μυαλό σας ΟΛΑ τα άλλα θέματα εκείνη την ώρα.
Αφού κάποιοι γονείς δεν το καταφέρνουν, τότε η ευθύνη ΕΙΝΑΙ δική τους πρωτίστως.
Και των γονέων των γονιών, αυτών που δεν ήταν μπάζα. Γαίτανάκι πάει.
Βλέπεις ''γονιός'' δεν σπουδάζεται κάπου, ούτε μαθαίνεις να εισαι γονιός σε φροντιστήρια
αλλά γίνεσαι μαζί με το παιδί (η τα παιδιά) που μεγαλώνεις αρκει να έχεις την διάθεση
να ''ακούσεις'' τον παλμό τους και να ''ζήσεις'' πραγματικά δίπλα τους
Α ναι, και μένα χάθηκε το γιούζερ μάνουαλ κατά τη γέννα, περισσεύει κανένα;
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΣΑ ΟΧΙ ΔΥΟ ,ΑΛΛΑ ΔΕΚΑΔΥΟ ΩΡΕΣ.............
Καί πρός τό παρόν,άσπαζόμενος τό ρητό μηδένα πρό τού τέλους,τόν βλέπω νά έχει προκοπή.
όσοι κοπιάσουν πολύ θά δούν τά παιδιά τους πιστεύω νά τραβάνε μπροστά.
Άπλά άναφέρομαι στόν μέσο όρο.
Όταν π.χ. έρχεται γονιός καί τού άνακοινώνεις τήν τιμωρία τού παιδιού του γιά πολύ σοβαρό
παράπτωμα στό σχολείο καί σού λέει καί τί νά τόν κάνω έγώ 2 μέρες σπίτι,δέν μπορείτε νά τόν κρατήσετε έσείς..??
ΤΟΤΕ ΜΕΝΕΙΣ ΠΑΞΙΜΑΔΙ, καί σκέφτεσαι ,μάλλον ένα πήδημα ήταν γιαυτόν τό παιδί..!!
nikos_abel
12/04/2012, 07:47
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΣΑ ΟΧΙ ΔΥΟ ,ΑΛΛΑ ΔΕΚΑΔΥΟ ΩΡΕΣ.............
Καί πρός τό παρόν,άσπαζόμενος τό ρητό μηδένα πρό τού τέλους,τόν βλέπω νά έχει προκοπή.
όσοι κοπιάσουν πολύ θά δούν τά παιδιά τους πιστεύω νά τραβάνε μπροστά.
Άπλά άναφέρομαι στόν μέσο όρο.
Όταν π.χ. έρχεται γονιός καί τού άνακοινώνεις τήν τιμωρία τού παιδιού του γιά πολύ σοβαρό
παράπτωμα στό σχολείο καί σού λέει καί τί νά τόν κάνω έγώ 2 μέρες σπίτι,δέν μπορείτε νά τόν κρατήσετε έσείς..??
ΤΟΤΕ ΜΕΝΕΙΣ ΠΑΞΙΜΑΔΙ, καί σκέφτεσαι ,μάλλον ένα πήδημα ήταν γιαυτόν τό παιδί..!!
Δυστυχώς έχεις απόλυτο δίκιο.