PDA

View Full Version : Οβελίας στα κάρβουνα...service manual!



tsompanis
10/04/2012, 22:14
Mε αφορμή το θέμα του χαλβά...:lol:
αλλά και τις διευκρινήσεις του Χυμαδόρ για το μέλι,,
σκέφτηκα να ανεβάσω και εδώ ένα θέμα που είχα γράψει πέρσι σε γειτονικό φόρουμ.



Δύο πραγματάκια απο μένα,προς ενημέρωση,λόγω ημερών.
θα σας φανούν χρήσιμα.

πάσχα λοιπόν και οι περισσότεροι απο εσάς θα αναγκαστείτε να κάνετε την άχαρη δουλειά.
να ψάξετε και να εντοπίσετε τον οβελία που θα βάλετε στο πασχαλινό τραπέζι.
έχουν γίνει άπειρες συζητήσεις για τα ντόπια ή τα εισαγόμενα.για το ποιό είναι καλό και πιο όχι.
το πρόβλημα όμως δεν είναι,αν το αρνί ή το κατσικάκι είναι εισαγωγής,αλλά....
άν έχει μεγαλώσει με μητρικό γάλα.
θα έτρωγα πολύ ευχαρίστως ένα αρνάκι εισαγωγής,αν γνώριζα ότι είναι μεγαλωμένο με μητρικό γάλα δίπλα απο την μάνα του και όχι με τεχνικές σκόνες γάλακτος και ισορροπιστές απο ένα μηχάνημα.
δυστυχώςαυτό,ισχύει και για τα δικά μας...τα ντόπια!
είναι πολλές πλέον οι σύγχρονες μονάδες που διαθέτουν συστήματα απογαλακτισμού,όπου το αρνάκι 3 ημερών φεύγει απο την μάνα του και περνάει στο μηχάνημα,μέχρι να φτάσει τα κιλά που πρέπει.αυτό το κάνουν για να κερδίσουν το γάλα που είναι πολύ πιο ακριβό απο την σκόνη.
παρόλα αυτά,υπάρχουν ακόμη αρκετές μονάδες που μεγαλώνουν με μητρικό γάλα και εδώ αλλά και στις γειτονικές χώρες.και για τα ντόπια αλλά και για τα εισαγόμενα,μπορώ να πώ,πως παίζει 50-50..

πως θα αναγνωρίσετε ένα σφάγιο,αν είναι μεγαλωμένο με μητρικό γάλα??

υπάρχουν τρόποι για να το καταλάβετε αλλά είναι λίγο πολύπλοκο.
για κάποιον που δεν ξέρει,αυτοί οι τρεις είναι οι καλύτεροι
ας υποθέσουμε πως θέλετε να ψήσετε ένα αρνί στην σούβλα και θέλετε να είναι γύρω στα 12 κιλά.(έχει σημασία το 12).

συνήθως τα αρνιά της μηχανής,λόγω κοστολογίου δεν είναι παχιά.φροντίζουν να έρθουν σε αυτά τα κιλά,μόνο με το αναγκαίο σητηρέσιο και τα περισσότερα απο αυτά δεν έχουν πολύ λίπος.
μάλιστα οι νοικοκυρές τα προτιμούν γιατί δεν έχουν πολύ φύρα.κούνια που τις κούναγε!

πρώτον,προτιμήστε λοιπόν αυτά που έχουν αρκετό λίπος πάνω τους.εξάλλου θα φύγει στο ψήσιμο.αν δείτε το κρέας στεγνό και ινώδες,τότε κάτι τρέχει.μεγαλόσωμα και αδύνατα,κόψτε πέρα!

το δεύτερο,έχει να κάνει με το χρώμα του.όσο πιο έντονο είναι το χρώμα του προς το κόκκινο,τόσες περισσότερες πιθανότητες έχετε να είναι μεγαλωμένο με μητρικό γάλα.

αν δεν σας βοήθησαν πολύ αυτά τα δύο,έχετε ...
και το τρίτο,τα δόντια!
ενα αρνί που έχει μεγαλώσει με μητρικό γάλα για να γίνει 12 κιλά,δεν χρειάζεται πολύ καιρό.30 έως 40 μέρες,είναι αρκετές,σε αντίθεση με αυτό που μεγάλωσε με σκόνη γάλακτος.
και το αρνί και το κατσίκι,έχουν μπροστά και μόνο στην κάτω γνάθο,8 δόντια,που έχουν απόσταση απο τους πίσω κόφτες.τα δόντια τα βγάζει σιγά σιγά.πρώτα τα 6 και μετα τα άλλα δύο (τα δύο ακριανά).η όλη διαδικασία χρονικά είναι γύρω στις 60 μέρες για να έχει ομοιόμορφα και τα 8 δόντια.
αν λοιπόν τα δύο ακριανά μπροστινά δόντια είναι πολύ πιο μικρά απο τα υπόλοιπα 6 και ζυγίζει πάνω απο 12 κιλά τότε σίγουρα είναι γάλακτος
αν είναι και τα 8 δόντια ίδια και είναι κάτω απο 11 κιλά,προσπεράστε χαλαρά.




ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΣΟΥΒΛΑ...

Εγω στο σούβλισμα εφαρμοζω ενα τροπο που χρησιμοποιώ και στο φουρνο οταν ψήνω κρέατα.

Τύλιγμαπρωτα με λαδοκολλα (την καλη) στη συνεχεια αλουμινόχαρτο και τελευταιο χαρτι σκληρο δυο ή τρια φυλλα απο τσουβαλι αλευρου (ιδιο περίπου με το τσουβαλι του τσιμεντου, μην το χρησιμοποιησετε ομως του τσιμεντου για ευνοητους λογους, πηγαιντε στον τοπικο φουρνο και με χαρα ο φουρναρης θα σας δωσει δυο τρια, ουτως ή αλλως τα πεταει)

Αφου τυλιξω και με το τσουβαλι και με δεδομενο οτι οι προηγουμενες στρωσεις ειναι καλα τυλιγμενες παιρνω το λαστιχο και το βρεχω καλα, πολυ καλα, μα παρα πολυ καλα. Και το βαζω στη σουβλα.

Το νερο μεχρι μεχρι να εξατμιστει δεν αφηνει το αρνι να αρπαξει και οι απο κατω στρώσεις το κρατανε υγρο και ζουμερο, σιγοβραζει με λιγα λογια.

Ετσι το αφηνω για καποιες ωρες μεχρι να φτασει η θερμοκρασια στο κεντρο του γυρω στους 78 βαθμους. Στη συνεχεια ξετυλιγμα και λιγο πιο πανω απο τη φωτια για να παρει και χρωμα.

Επειδη καποιος θα ρωτησει πως μετραω τη θερμοκρασια, ειναι ευκολο. Κυκλοφορουν στην αγορα μεταλλικα θερμομετρα που εχουν καπου στα 8€ και εχει ενδειξεις απο 0-100 βαθμους Στους 67 ψηνεται το μοσχαρι στους 75 το κατσικι στους 78 το αρνι στους 83 το χοιρινο και στους 90 τα πουλερικα. Οταν η θερμοκρασια στο κεντρο φτασει εκει, το κρεας ειναι ετοιμο. Και το θερμομετρο δεν ειναι μιας χρησης. Ειναι για μια ζωη. Πολυ χρησιμο!!!!



ελπίζω να σας βοήθησα αρκετά και όπως λέει και ο μπουλούκος της τηλεόρασης,,,
και καλή σας όρεξη! χρόνια πολλά! :beer:

spyrakos35
11/04/2012, 04:59
moto chef.....

τέλος.....

skylaros
11/04/2012, 05:46
Χωρίς να θέλω να σε προσβάλω μπορείς να φανταστείς τη ζωή ενός πλάσματος που ζεί φυλακισμένο, τεκνοποιεί συνεχώς, του παίρνουν βίαια συνέχεια το μωρό του, το αρμέγουν ατελείωτες ώρες μέχρι να τους είναι άχρηστο και να πάει για σφαγή... μπορείς να φανταστείς ένα βρέφος πού δεν έχει ακόμα απογαλακτιστεί να πηγαίνει για σφαγή... δεν είναι σκληρός ο κόσμος εμείς τον κάναμε.

ps: τρώω κρέας

nikos_abel
11/04/2012, 06:03
Χωρίς να θέλω να σε προσβάλω μπορείς να φανταστείς τη ζωή ενός πλάσματος που ζεί φυλακισμένο, τεκνοποιεί συνεχώς, του παίρνουν βίαια συνέχεια το μωρό του, το αρμέγουν ατελείωτες ώρες μέχρι να τους είναι άχρηστο και να πάει για σφαγή... μπορείς να φανταστείς ένα βρέφος πού δεν έχει ακόμα απογαλακτιστεί να πηγαίνει για σφαγή... δεν είναι σκληρός ο κόσμος εμείς τον κάναμε.

ps: τρώω κρέας

Δεν τον κάναμε, είναι http://www.youtube.com/watch?v=BlbY5z5FDWg

απλά τον κάναμε ελαφρώς ανήθικο.

byron
11/04/2012, 07:59
tsopanis :a012::beer:

Καλά που χουμε το moto και ξεστραβωνόμαστε λίγο :D

DimChios
11/04/2012, 08:56
:a10::a10:

(αν και απο εμπειρια, ποτε δεν εχω αποτυχει στο ψησιμο, αλλα οι συμβουλες σου σταζουν...λίπος!) :lol::winka:


Καλη Ανασταση Κωσταντινε και καλα ψησιματα!

:beer::beer::beer::beer::beer:

sniper
11/04/2012, 09:37
Για να μην αρπάξει το αρνί πρέπει να είσαι μάστορας στη φωτιά. Οι λαδόκολλες κλπ είναι για τους "τεμπέληδες" (δεν πάει σε σένα αυτό tsompanis).

Ποτέ (και ψήνω κάτι αιώνες σχεδόν πλέον) δεν μου έχει αρπάξει αρνί/κατσίκι/γουρουνάκι στη σούβλα..

Για ψάρια δεν ξέρω και πολλά.. αλλά αυτά τα τρώω κι ωμά οπότε δεν με νοιάζει.

:smokin:

DimChios
11/04/2012, 09:39
Για να μην αρπάξει το αρνί πρέπει να είσαι μάστορας στη φωτιά.

+φωνω

sapila racing
11/04/2012, 09:45
Αντε καλό Πάσχα! Την φωτό μου την εστειλε ενας φίλος απο Κέρκυρα.


:lol:

Bowleno
11/04/2012, 10:51
Αντε καλό Πάσχα! Την φωτό μου την εστειλε ενας φίλος απο Κέρκυρα.


:lol:

Α, αυτό είναι που λένε ψήσιμο του χρώματος για να ''δέσει''; :lol: