View Full Version : απόδραση στο γαλάζιο...
Η αλήθεια είναι ότι κάθε καλοκαίρι πέρναγα (ακτοπλο'ι'κώς),αδιαφορώντας (και όχι αγνοώντας) για την ύπαρξη αυτού του νησιού.για μένα ήταν απλά ο πρώτος σταθμός του πλοίου στην πορεία του για τον Πόρο ή την 'Υδρα.άντε το πολύ πολύ και καμμιά φωτό από το πλοίο όσο διαρκούσε η επιβίβαση-αποβίβαση των επιβατών. ποτέ μα ποτέ δεν είχα μπεί στο τρυπάκι να δώ τι έχει να μου δείξει-δώσει αυτός ο τόπος έστω και από το ίντερνετ!κοινώς άλλο ένα νησί από τα πολλά που υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια.
αλλά όπως διατυμπανίζει ένας καλός φίλος:
''oι παράδεισοι δεν βρίσκονται μόνο στα περιοδικά και δεν απαιτούν μια περιουσία για να τους ανακαλύψεις.μπορεί να βρίσκονται ακριβώς κάτω απο τη μύτη σου,απλά δεν αφουγκράζεσαι τόσο καιρό το κάλεσμά τους...''
για άλλη μια φορά ο π@ύστης τύγχανε να έχει δίκιο...
258077
p_sapelas
17/05/2012, 18:24
Επειδή και εγώ θα ήθελα να κάνω κανένα κοντινό trip για πές προορισμό και ανέβασε και καμιά φώτο ακόμα.. Περιουσίες δεν έχουμε να δώσουμε.. κάπου καλά και οικονομικά να ξεχαστούμε από την κατάντια της καθημερινότητάς μας..
η απόφαση δεν άργησε να παρθεί.η miss K θα έκανε για λίγες ώρες κάτι το οποίο είναι για αυτήν παιγχνίδι και για μένα αποτελεί ίσως και τον κύριο λόγο για τον οποίο οι κοντοπύθαροι στο akashi έξυσαν τα μολύβια τους και την διαμόρφωσαν αρχικά στο χαρτί εκείνες τις μακρυνές αρχές του 1990.
αδειούλα απο την δουλειά είχα,ο καιρός σταθερά σύμμαχος,το πορτοφόλι έπνεε τα λοίσθια μεν αλλά μπορούσε τουλάχιστον να συνεπικουρήσει σε ένα τέτοιο εγχείρημα.
09.15 ο θεός της θάλασσας με περίμενε στο λιμάνι του Πειραιά.σε μια πιο σύγχρονη μορφή του βέβαια.
προορισμός;
η Αίγινα,
258078
κόσμος όχι πολύς στο καράβι.μοτοσυκλέτες αρκετές.με τυπάκια με εκδρομική διάθεση.άρα καλά ξεκίναγα.τουλάχιστον δε θα ήμουν ο μόνος που βολόδερνε γύρω γύρω καβάλα σε δύο ρόδες.θά'θελα...
αποβιβάστηκα μετά από 70' περίπου με δυό-τρία παπιά και σκούτερ με ατομάκια ζωσμένα με χαρτοφύλακες.βομβιστές ή αντιπρόσωποι? ώρα τους καλή.αποδείχτηκε πως τα υπόλοιπα δίτροχα έβαζαν πλώρη για Αγκίστρι.κάτι παραπάνω θα ήξεραν αυτοί...
αλμύρα ανακατεμένη με υγρασία και πασπαλισμένη με την πρωινή κουφόβραση.σήμα κατατεθέν καλοσωρίσματος σε νησί.περίμενα να ταλαιπωρηθώ από αυτή την αποπνηκτική ατμόσφαιρα αλλά το νησί είχε άλλες συνήθειες.και πράσινο.καταλύτης για δημιουργία καλύτερης διάθεσης.
απομακρυνόμενος από το λιμάνι,αποφάσισα να κινηθώ προς το κέντρο της Αίγινας.το υψόμετρο ανέβαινε,η φωτομηχανή είχε ήδη πάρει τη θέση της στο τιμόνι,διαθέσιμη ανα πάσα στιγμή.και η στιγμή αυτή δεν θα αργούσε να έρθει,
258082
6 περίπου χιλιόμετρα μετά το λιμάνι,ανηφορίζοντας προς Μεσαγρό,θα συναντήσετε την μονή του Αγίου Νεκταρίου.ένα κεράκι στον πολιούχο του νησιού για καλά χλμ και υγεία σε όλο τον κόσμο θα το άναβα.δεν καφιέμαι για τα θρησκευτικά μου καθήκοντα αλλά κάτι τέτοια δεν τα αμελώ.ένας λόγος παραπάνω για να διαπιστώσω με τα ματάκια μου τι σημαίνει μεγάλος ναός.κυριολεκτικά δεν μπορώ να φανταστώ το μέγεθος του Αγίου Σάββα (http://aktines.blogspot.com/2010/04/blog-post_4255.html) ή του ναού Αλεξάντερ Νέφσκι (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CE%9D%CE%B1%CF%8C%CF%82_%CF%84%CE%B7%C F%82_%CE%A3%CF%8C%CF%86%CE%B9%CE%B1%CF%82) όταν θεώρησα πως ο άγιος Νεκτάριος είναι μια μεγάλη εκκλησία.παρακαλούνται οι βαλκανιοταξιδευτές του φόρουμ να με βοηθήσουν επί του θέματος!
258083
και όσο φαντασμαγορικό ήταν το εξωτερικό,άλλο τόσο ήταν και το εσωτερικό του ναού.κόλλησα με τα ψηφιδωτά μπροστά από την ωραία πύλη.τέχνη,
258084
αφού ο 'Αγιος μου έδωσε την ευχή του,συνέχισα την πορεία μου προς το βορειοανατολικό τμήμα του νησιού.όπως και πέρσι στον Πόρο,έτσι και φέτος στην εξερεύνηση μου στην Αίγινα διαπίστωσα πως ούτε και αυτό το νησί του Αργοσαρωνικού δεν στερείται πρασινάδας.σε σημείο να πιστεύω πως δεν βρίσκομαι καν σε νησί αλλά στην ηπειρωτική Ελλάδα,
258085
περνώντας από τον Μεσαγρό,κατευθύνθηκα προς την Βάγια.πέρα από την παραλία της,ήθελα να κινηθώ ακόμα πιο ανατολικά προς το ακρωτήριο Κρασοσπηλιά.και λίγο χωματάκι δε θα με χάλαγε,πάντα το αναζητώ εξάλλου για να τιμήσω και ένα μικρό κομμάτι του χαρακτήρα της miss K.αντ'αυτού βρήκα δρόμο στρωμένο με τσιμέντο σε μερικά σημεία του αλλ'α και με άσφαλτο,μέχρι που κατέληξα σε αυτό το σημείο.η πινακίδα μου έθετε το τέλος της πορείας μου προειδοποιώντας με μάλιστα πως έμπαινα σε στρατιωτική περιοχή,
258086
αντ'αυτού συνάντησα μια υπερπολυτελέστατη βίλα με θέα ''αντε γεια''αν αυτή ήταν στρατιωτική εγκατάσταση από την οποία μπαίνουν και βγαίνουν στρατιωτικά οχήματα τότε ΝΑΙ,θέλω την επόμενη μετάθεσή μου εδώ παρακαλώ.και χάρισμα σας τα επιδόματα για παραμεθώριο!!!
258087
έλα,πές μου πως μου κάνεις πλάκα και στο υπόγειο γκαράζ δεν κρύβεις πυρινικές κεφαλές,έτσι δεν είναι?
Υ.Γ. το παρόν κτίσμα πωλείται σύμφωνα με πανό που βρισκόταν αναρτημένο επ'αυτού.πουλάμε και στρατόπεδα...?
258088
προκειμένου να μην βρεθώ πεταμένος στη θάλασσα και με δυο σφαίρες καρφωμένες στο στήθος και στον κρόταφο λόγω κατασκοπείας,επιτόπου μεταβολή και πορεία προς Βάγια.τώρα μάλιστα,εδώ είμαστε σε νησί,
258089
το μεγαλύτερο μέρος της Βάγιας αποτελείται απο παραθεριστικές κατοικίες.η μικρή της αμμουδιά φιλοξενεί καμπόσες ξαπλώστρες και ένα μικροσκοπικό λιμανάκι για τα λιγοστά κα'ί'κια και βαρκάκια.ψωμί μπόλικο για τον φωτογραφικό φακό όμως,
258091
οι ζέστες έπιασαν νωρίς (παρόλο που αυτή τη στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές,έξω βρέχει και έχει τσαποράκι...)...
:sun:
258093
συνέχεια της πορείας μου στο βόρειο τμήμα και πάντα παραλιακά.ράθυμα,με ταχύτητες που παρέπεμπαν σε 50αρι σκούτερ βιασμένο από την προχειρότητα και την άγνοια ηλιοκαμμένων τουριστών,η Σουβάλα δεν άργησε να φανεί.το νού σας στους δρόμους ανοίγοντας εδώ μια μικρή παρένθεση μιας και το οδόστρωμα προσφέρεται για καλλιτεχνικό πατινάζ αλλά και free style ταυτόχρονα σε ορισμένα σημεία του (αθάνατη νησιωτική Ελλάδα :a23: ). για όποιον παρεπιπτώντος δεν καίγεται να φάει την ταλαιπωρία του Πειραιάς-Αίγινα,φερρυ μποουτ ξεκινούν και απο τον Πειραιά με προορισμό την Σουβάλα.πιο οικονομικό,πιο γρήγορο.άλλος ένας προορισμός με πολλές εξοχικές κατοικίες,μαγαζιά παραθαλάσσια και μια ψιλοήσυχη παραλία για καμμιά βουτιά.αν και δεν νομίζω πως η ησυχία θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του μέρους τους καλοκαιρινούς μήνες...
258094
όσο μεσημέριαζε και η θερμοκρασία σκαρφάλωνε στις μεγαλύτερες κλίμακες του θερμομέτρου,ζωσμένος με μπουφάν και γάντια,κράνη και μποντάκια δεν μπορούσα παρά να τραβάω όλο και περισσότερο το νερό.με έπιασε το καλοκαίρι λέμεεεεεεεεεεεεε...
258095
ο δρόμος σε όλο το βόρειο τμήμα του νησιού έχει κάθετες οδούς οι οποίες οδηγούν σε μικρές παραλίες.όχι απαραίτητα οργανωμένες.με πολλές νεόδμητες κατοικίες.τουλάχιστον ένα παγκάκι υπάρχει για να κάτσεις λίγο και να ηρεμήσεις,
258096
προσεγγίζοντας σιγά σιγά την Αίγινα απο τα βόρεια,συναντούσα πολλά πάρκινγκ,ναυπηγεία και γενικότερα μέρη συντήρησης σκαφών.τα οποία όλα ήταν γεμάτα.πάντα μου έκανε εντύπωση ένα σκάφος πάνω σε βάση.άκρως εντυπωσιακό θέαμα κατ'εμέ.δεν είμαι και θαλασσινός δα για να τα απολαμβάνω κάθε μέρα.τελικά ο 'Ελληνας την θάλασσα την έχει στο DNA του.είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού του.και δε νομίζω να υπάρχει Έλληνας που να μην αγαπάει τη θάλασσα...
258097
υπάρχουν φωτό σε περιοδικά οι οποίες εάν κληθείς να προσδιορίσεις γενικότερα που έχουν τραβηχτεί,θα ξεχωρίσεις σίγουρα μερικά χαρακτηριστικά που θα σε κάνουν με σιγουριά να φωνάξεις σχεδόν ''ΕΛΛΑΔΑ!''.
τα νησιά συνήθως έχουν αυτό το χαρακτηριστικό.και δεν χρειάζεται να είναι πολυδιαφημισμένα ή διάσημα για να το καταλάβεις.αρκεί απλά ένας συνδιασμός χρωμάτων και στύλ.
'Αγιοι Ανάργυροι,
258100
η Αίγινα καυχιέται ότι είναι και η πηγή έμπνευσης του Χρήστου Καπράλου (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CF%81%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82_%CE%9A%CE%B1%CF%80%CF%81%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CF%82).ο καλλιτέχνης άφησε πολλά του έργα στο νησί,μερικά απο αυτά μάλιστα κοσμούν και μερικές γωνιές του,χαρίζοντας ακόμα περισσότερες νότες ομορφιάς σε αυτό το ήδη προικισμένο απο τη φύση νησί,
258101
πέρσι μέσα Ιουνίου,επισκέφτηκα την Τήνο.θυμάμαι πως είχα κάνει αρκετά χλμ εκτός δρόμου προκειμένου να βρώ και να φωτογραφήσω τον φάρο που βρίσκεται στη θέση Τσικνιάς,στο ανατολικό τμήμα του νησιού.είχα εντυπωσιαστεί από το απόκοσμο τοπίο,απο το πώς αυτή η κατασκευή αντιστέκεται στα στοιχεία της φύσης χειμώνα καλοκαίρι,ενημερώνοντας παράλληλα τους ναυτιλωμένους (λέμε τώρα,ας είναι καλά η garmin...) για την ύπαρξη ξηράς μέσα στο απέραντο γαλάζιο,
258108
στην περίπτωση της Αίγινας τα πράγματα δεν είναι και τόσο τραγικά.ο φάρος βρίσκεται λίγα χλμ απο την πρωτεύουσα και είναι εύκολα προσεγγίσιμος.και δυστυχώς όχι και τόσο εντυπωσιακός όσο αυτός της Τήνου,
258113
χωρίς καν να καταλάβω πως είχε φτάσει η ώρα 13.00,είχα προσεγγίσει την πόλη της Αίγινας διασχίζοντας όλο το βόρειο τμήμα του νησιού παραλιακά.μου έμενε το νότιο του καθώς και το κεντρικό και είχαν αρχίσει να με ζώνουν τα φίδια για το αν προλάβαινα να τα καταφέρω.είχα διορία μέχρι το πολύ τις 19.00 μιας και 19.20 το πλοίο θα έκλεινε τον καταπέλτη του αφήνοντας με πίσω.έπρεπε να ανεβάσω ρυθμούς ενώ ταυτόχρονα να δώ και τα μέρη που είχα σχεδιάσει μια μέρα πρίν στο ''στρατηγείο'' μου.μου τη δίνει όταν ο χρόνος μπλέκει στα πόδια μου...
Da.Vintage
18/05/2012, 08:58
συνεχίζεται... :wave2:
Αναμένουμε....:beer:
με αφετηρία λοιπόν για άλλη μια φορά την πόλη της Αίγινας,θα ξεκίναγα την πορεία μου για να ανακαλύψω το ανατολικό τμήμα του νησιού.
το οποίο νησί είναι διάσπαρτο από εκκλησίες.όπου και αν στρέψεις το βλέμμα σου,βλέπεις και ένα καμπαναριό,ένα τρούλο.θεοκρατικό νησί θα το χαρακτήριζα πραγματικά! η κυρά Μαρία (μέγας αγιατολάχ της οικογένειας και μητέρα μου) με πληροφόρησε πρίν την αναχώρησή μου ότι το νησί αριθμεί περί τις 365 εκκλησίες και μονές.κάθε μέρα να πηγαίνεις και σε μια εν κατακλείδι...βέβαια ο αριθμός ίσως είναι και μέγα ποιήμα αλλά δεν τα βάζω και με την οργή του αγιατολάχ...:a13:
για παράδειγμα,ο άγιος Νικόλαος του Μούλου (:eleison:,ε μα είναι όνομα αυτό...?) στο χωριό Κυψέλη,
258189
ή ο άγιος Ελευθέριος στο δρόμο από Αίγινα για Μεσαγρό.πιο νησιώτικο-τουριστικό στύλ...
258190
αμέσως μετά τη μονή του αγίου Νεκταρίου,η πινακίδα αναφέρει την Παλαιοχώρα.ένας οικισμός ο οποίος δημιουργήθηκε απο τους Αιγινίτες στα τέλη του 9ου αιώνα οι οποίοι κατακρεουργημένοι απο τις επιθέσεις των αράβων πειρατών,αναγκάστηκαν να μετακινηθούν σε υψηλότερες σε υψόμετρο περιοχές προκειμένου να προστατευτούν.κατά την πρώτη Βενετοκρατία ο οικισμός ενισχύθηκε οχυροματικά αλλά ο Μπαρμπαρόσσα την κατέστρεψε για να ξαναπάρει ζωή στην διάρκεια της τουρκοκρατίας.και πάλι ο Μοροζίνι την κατέστρεψε για να έρθει η δεύτερη περίοδος της Βενετοκρατίας και να αναγεννηθεί ο οικισμός.τελικά στη δεύτερη περίοδο της τουρκοκρατίας ο οικισός εγκαταλείφθηκε οριστικά και οι κάτοικοί του άρχισαν να μετακινούνται προς την σημερινή πόλη της Αίγινας.
αφήνοντας την μοτό στην είσοδο του οικισμού,άρχισα να ανηφορίζω το πέτρινο μονοπάτι για να συναντήσω εικόνες βγαλμένες απο ένα παλιό,δερματόδετο,κιτρινισμένο βιβλίο...,
258191
p_sapelas
18/05/2012, 15:31
Φωτογραφίες απίστευτες... σκάλωσα στο τοπίο που είσαι σε χωματόδρομο με το εκκλησάκι στο βάθος χαμηλά να περιτρυγιρίζεται από θάλασσα.. Να σε ρωτήσω ενώ περιγράφεις, επειδή Αίγινα δεν έχω πάει ποτέ.. με street το γυρνάς το μέρος ή οι δρόμοι είναι απαγορευτικοί? Οπότε να πάω με το scooter?
σε κάθε πάτημά μου βέβαια αντιλαμβανόμουν απο το θρωίσμα των φύλλων και των ξερών χόρτων πως οι ντόπιοι ''κάτοικοι'' της περιοχής κάθε άλλο παρά ευχαριστημένοι ήταν απο την μεσημεριανή παρουσία μου.κάποιος ''εξωσχολικός'' τους χάλαγε την σιέστα με το ρίσκο εις βάρος του φυσικά...μην επιχειρήσετε να ανεβείτε στον οικισμό με σαγιονάρα και κοντό παντελονάκι.οι σαύρες σίγουρα δε θα σας πολυενοχλήσουν.τα φίδια όμως τα οποία δεν ήταν και λίγα δεν νομίζω να έχουν την ίδια στάση.τουλάχιστον εγώ στάθηκα τυχερός μιάς και είδα τόσα όσα θα δώ για όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι...:rolleyes:
258192
η επιλογή του μέρους απο πλευράς των κατοίκων ήταν εξαιρετική,
258197
μια γενική άποψη του οικισμού απο απέναντι...
258198
...και πιο συγκεκριμένα απο τον προαύλιο χώρο μιας άλλης εκκλησίας :rotflmao:
258199
και λίγο ρομάντζο έτσι για να μην πολυμουρμουράει και η κυρά που και πάλι την άφησα στην Αθήνα :winka:
258201
ο δρόμος εν συνεχεία γινόταν πιο δασικός (είπαμε,τελικά ο αργοσαρωνικός έχει τις χάρες της ηπειρωτικής ελλάδας σε ένα μεγάλο μέρος του),
258202
...για να καταλήξει στην Αγία Μαρίνα.όπου λίγα χλμ βορειότερα βρίσκεται ο ναός της Αφαίας.η Αφαία ή Βριτόμαρτις,κόρη του Δία και της Κάρμης,είχε θέμα με το κυνήγι για αυτό και την συμπαθούσε πολύ η 'Αρτεμις.ο Μίνωας την είδε κάποια μέρα και την ερωτεύτηκε παράφορα.για να γλυτώσει αυτή τον νταλκά του,έπεσε στη θάλασσα όπου και την μάζεψε ένα διερχόμενο καράβι.τώρα όμως ήταν η σειρά ενός ναύτη να την ερωτευτεί αλλά αυτή ως δηλωμένη ελεύθερη και ωραία και πάλι βούτηξε στο νερό για να σωθεί και κολυμπώντας βγήκε στην Αίγινα απ'όπου περνούσε το καράβι εκείνη την στιγμή.όπως χανόταν η κοπέλα μέσα στο δάσος οι ναύτες πίστεψαν πως υπήρχε κάποια θε'ι'κή παρέμβαση για αυτό ονόμασαν και την κοπελιά Αφαία(άφαντη).
για τους πολύ ψαγμένους αρχαιολάγνους,ο ναός πιστεύεται στη θέση που είναι χτισμένος σχηματίζει ισόπλευρο τρίγωνο με την Ακρόπολη των Αθηνών και και το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο...
ο ναός σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση για τα 2500 χρόνια που κουβαλάει στην πλάτη του,ενώ η θέση που είναι χτισμένος μου επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την άποψή μου πως οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν τεράστιοι μερακλήδες σε ό,τι αφορά τις θέσεις κατασκευής των κτισμάτων τους και ιδιαίτερα των ναών αφού φρόντιζαν να έχουν πάντα θέα για να απολαμβάνουν τις τελετές αλλά και τις δημιουργίες τους.κάτι το οποίο δυστυχώς κληρονόμησαν και τα εγγόνια τους καταπατώντας σήμερα δασικές εκτάσεις και αιγιαλούς...:(
258203
έχοντας δεί ένα σωρό κατακτητές,έχοντας σακατευτεί ανελέητα απο τα στοιχεία της φύσης και όμως συνεχίζει να μας διδάσκει αρμονία,στύλ και κάλλος... :a23:
258204
ως χώρος λατρείας,περιελάμβανε και τις απαραίτητες υποδομές για να εξυπηρετηθούν και οι ιερείς του ναού.τμήματά τους σώζονται ως σήμερα,
258205
εντύπωση μου έκανε επίσης το γεγονός πως παρά το προχωρημένο της ώρας (περασμένες 15.00) ο χώρος ήταν ακόμα ανοικτός για το κοινό.τα 4 ευρώ της εισόδου είναι πολύτιμα για το υπουργείο πολιτισμού πλέον...
258206
Εσύ πάλι κοιτάς πρός Παλμύρα μεριά,ε? Σου εξήγησα,ο ‘Ασαντ έχει κάνει ρημαδιό τη Συρία,είναι επικίνδυνα εκεί,ξέχασέ το για την ώρα.τουλάχιστον συμβιβάζεσαι με μια Σαμαρκάνδη αν βρώ συνοδοιπόρους...?
258207
συνέχεια στην πορεία μου είχε η Αγία Μαρίνα.ένα πέρασμα από την παραλία τέτοια ώρα ήταν ό,τι έπρεπε,
258208
από αυτό το σημείο και μετά,την πορεία μου κυριολεκτικά την απόλαυσα.ο δρόμος στην ανατολική πλευρά του νησιού ανηφόριζε,με αρκετές στροφές προσφέροντας την τέλεια μοτοσυκλετιστική νιρβάνα πρός τέρψη μάλιστα και του φωτογραφικού φακού,
258209
εάν δεν είχα στο πίσω το μέρος του μυαλού μου την πίεση του χρόνου,ίσως να ήμουν ακόμα εκεί και να φωτογράφιζα,
258210
σπίτια χτισμένα στην ερημιά,με στυλιστικές προτάσεις που δεν συναντάμε και συχνά,
258212
άντε και σύ μια για να μην χαλάσει το γούρι,
258213
το χωριό Ανιτσαίο από μακρυά με τον τεράστιο ανεμόμυλό του να δεσπόζει κεντρικά,μαρτυρώντας την ασχολία των κατοίκων με την γεωργία πολλά χρόνια πρίν,
258214
ανηφορίζοντας στο Ελλάνιο όρος ο χωματόδρομος οδηγούσε στο ναό του ελλάνιου Δία ενώ δίπλα του ακριβώς βρίσκεται το εκκλησάκι της Ανάληψης.
σε περίοδο ξηρασίας κατά τη μυθολογία,ο Αιακός παρακάλεσε το Δία να βρέξει.η παράκλησή του εισακούστηκε και για να τιμηθεί ο θεός χτίστηκε το ιερό αυτο.
ο δρόμος που οδηγούσε στους δυο αυτούς ναούς απαιτούσε τουλάχιστον...trial μηχανάκι μιας και ο δρόμος απαρτιζόταν από κοφτερές ηφαιστιογενείς πέτρες.το καλύτερο τερέν δηλαδή για τα tourance...φυσικά και δεν το ρίσκαρα και προτίμησα να συνεχίσω για λίγο στον πιο βατό κεντρικό χωματόδρομο έτσι για να φάω και λίγη σκόνη!η επιλογή μου ήταν εξαιρετική μιάς και η θέα αποζημίωσε την όποια ταλαιπωρία υπέστη η miss K,
258215
μακράν η καλύτερη ώρα της ημέρας για νησί...
258217
ξαναβγαίνοντας πάλι στον κεντρικό δρόμο,κατηφόριζα πλέον.η θέα όμως εξακολουθούσε να μαγνητίζει με το νησάκι της Μονής να μπαίνει στο σκηνικό,
258221
η πίεση του χρόνου με ανάγκασε να προσπεράσω χωρίς να σταματήσω και το κέντρο προστασίας άγριας ζωής που βρίσκεται σε αυτή την πλευρά του νησιού.αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη σε ένα χώρο όπου άγρια ζώα τραυματισμένα τυγχάνουν ιατρικής περίθαλψης για να ακολουθήσει η επανένταξή οτυς στο φυσικό περιβάλλον.αξιέπαινη η προσπάθεια αυτών των ανθρώπων πραγματικά :a012:
καταλήγοντας στον παραλιακό δρόμο συνέχισα διασχίζοντας το νότιο κομμάτι του νησιού.το σκηνικό φυσικά και άλλαζε και το άγονο ορεινό τοπίο έδινε την θέση του στις παραλίες,
258229
ο ήλιος είχε ξεκινήσει τα παιγχνίδια του με το νερό,ταλαιπορώντας με αφάνταστα.αρματωμένος και ξαναμένος μου ερχόταν να μπώ μαζί με τη μοτό στη θάλασσα.καλά να πάθω για άλλη μια φορά που δεν είχα φέρει μαγιό και πετσέτα μαζί (και σιγά μην έφευγα από το νησί μετά...)
258235
η παρούσια αυτοσχέδια εφαρμογή προηγμένης τεχνολογίας αποτελεί φορολογικό τεκμήριο για τον ιδιοκτήτη της????????
:rotflmao:
258238
στο δρόμο με τους ευκάλυπτους σίγουρα δε ζούσα έναν εφιάλτη.απολάμβανα τις μικρές χαρές που μπορούν να σου προσφέρουν τόποι τους οποίους απλά μπορούμε να ανακαλύψουμε όλοι μας χωρίς να χρειαστούμε ΔΝΤ για τα έξοδά μας,
258243
κάλιστα θα μπορούσε να γίνει κάρτα ''visions of greece'' με αφιέρωση από πίσω ''mammy,send me another 800 euros 'cause i have still plenty of greek cocks to enjoy!!! kisses,Veronica''
258250
ο οικισμός Κλήμα είναι ο τελευταίος στο νότιο άκρο του νησιού με μαγαζιά για εστίαση και παραλία.ήσυχος και ψιλοέρημος τέτοια εποχή για να ηρεμεί και το πολύβουο κεφαλάκι μας έστω για λίγο,
258252
Shiatman
18/05/2012, 17:58
Παρακολούθησα όλο το οδοιπορικό και ομολογώ ότι είναι φοβερές και οι περιγραφές και οι φωτό σου. Αυτή η ατάκα όμως με πέθανε...:rotflmao::rotflmao::rotflmao:
κάλιστα θα μπορούσε να γίνει κάρτα ''visions of greece'' με αφιέρωση από πίσω ''mammy,send me another 800 euros 'cause i have still plenty of greek cocks to enjoy!!! kisses,Veronica''
Προτεινόμενη για ΑΤΑΚΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΝΔΡΩΝ δαγκωτό.:owned:
Να είσαι καλά και να μας δίνεις και μας γεύση από Ελληνικά τοπία που κοντεύουμε να τα ξεχάσουμε μερικοί-μερικοί.
:beer::beer::beer::wave2:
το μόνο σίγουρο είναι πως πρέπει να πάρω καλύτερη φωτομηχανή.με τηλεφακό στα σίγουρα.όταν μείνω άνεργος τουλάχιστον να το γυρίσω σε παπαράτσι (ακόμα δεν έπιασαν οι ζέστες και αρχίζετε και κορδώνεστε,το κέρατό μου μέσα...),
:ninja:
258261
είχε έρθει πλέον η ώρα να επιστρέψω στην πόλη της Αίγινας.αν μη τι άλλο θά'θελα να χαζέψω λίγο ακόμα και μέσα στην πόλη,να βάλω και καμμιά μπουκιά,έστω μια γουλιά καφέ στο στόμα μου.κατά παράδοξο τρόπο έχω διαβάσει σε παρα πολλά ταξιδιωτικά για αναβάτες που βαράνε ακόμα και 800άρες ημερήσιες χωρίς καν να φάνε κάτι.παλιά μου έκανε εντύπωση.τώρα καθόλου γιατί το παθαίνω και εγώ...
κάτι τελευταίο που ήθελα να δώ ήταν ο χώρος της Κολώνας στα προάστια της Αίγινας.αποτελούσε την ακρόπολη της Αίγινας κατα την αρχαιότητα αλλά ήταν παράλληλα η θρησκευτική και πολιτική βάση της πόλης.είναι ορατός ακόμα και από το πλοίο όταν μπαίνει στο λιμάνι και πήρε το όνομά του απο την μοναδική κολώνα που στέκει απο τότε εώς σήμερα στο χώρο.είπαμε,οι πρόγονοι τα έφτιαχναν να αντέχουν στον χρόνο,
258263
έξω απο τον προαναφερθέντα χώρο,καθόταν αγέροχο και περίφανο παρόλη την εγκατάλειψη που φώναζε απο μακρυά ότι το κυρίευε το παρακάτω κουκλί,
258264
πινακίδα είχε κανονικά για αυτό δεν το ποστάρω και στις μοτό όταν γεράσουν.με μια φιλική συμβουλή προς τον κάτοχό του να το φροντίζει όπως του αρμόζει γιατί προβλέπω εκστρατεία των αρχαιολάγνων του φόρουμ για την απαγωγή και διάσωσή του,συνέχισα το δρόμο μου.επιστροφή στην πόλη λοιπόν.
λεπτομέρεια του ρεζερβουάρ.γατάκια με τις αερογραφίες...
258265
κάλλιστα θα μπορούσα να ονομάσω την Αίγινα ως ''η νήσος της βουκαμβίλιας''.παντού μα παντού,όπου και αν γυρίσει το βλέμμα σου θα δείς βουκαμβίλιες.όχι πως αισθητικά μας χαλάει,ε?
258266
θα το εκτιμουσα ιδιετερα αν εβαζες ενα χαρτη της διαδρομης, καθως και το κοστος εισητηριων, αλλα και το ποση ωρα σου πηρε να την ολοκληρωσεις,
ωστε να εχουμε μια ιδεα τι θα μας κοστισει σε χρονο/χρημα οσοι θελουμε να παμε προς τα εκει! ευχαριστω εκ των προτερων!
στο κέντρο της πόλης υπάρχει ο πύργος του Μάρκελλου (όχι του Νύχτα,αυτός είναι άλλος...).ενετικός πύργος που χτίστηκε ως παρατηρητήριο τον 17ο αιώνα και ανακαινίστηκε από τον αγωνιστή πρόκριτο Σπυρίδωνα Μάρκελλο (και όχι Μάρκαλλο,αυτό πάλι είναι κάτι άλλο...) το 1802. αλήθεια,το ξέρετε ότι η Αίγινα αποτέλεσε την πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους το 1826?
258269
μια βολτίτσα μικρή έπρεπε να πραγματοποιηθεί μήπως και ξεκλέψω καμμία φωτό από το κέντρο το οποίο μέχρι στιγμής το είχα αδικήσει.όχι ότι πρόλαβα να τα δώ όλα αλλά μια ιδέα έπρεπε να την πάρω,
258271
AUFGEBRACHT
18/05/2012, 18:39
το μόνο σίγουρο είναι πως πρέπει να πάρω καλύτερη φωτομηχανή.με τηλεφακό στα σίγουρα.όταν μείνω άνεργος τουλάχιστον να το γυρίσω σε παπαράτσι (ακόμα δεν έπιασαν οι ζέστες και αρχίζετε και κορδώνεστε,το κέρατό μου μέσα...),
:ninja:
258261
Πρέπει να αγοράσεις φακό για τη φωτογραφική σου...
για να μην ξεχνάμε πως βρισκόμαστε σε νησί.τι και αν δεν είναι καταμεσής του Αιγαίου,την ομορφιά τους τα σοκάκια την έχουν,
258272
ακόμα και όταν η εγκατάλειψη τα έχει εγκλωβίσει στη δίνη της,έχουν την δύναμη να αντιστέκονται στην φθορά του χρόνου αποπνέοντας σεβασμό και θαυμασμό.σίγουρα αξίζουν μια καλύτερη τύχη από αυτή εδώ... :(
258273
αυτή τουλάχιστον είναι η πρόταση των επίσημων αρχών για τον καλοπισμό του λιμανιού.δεν τρελαίνει κιόλας αλλά ο τουρίστας θα κολακευτεί απ'την traditional greek νεοελληνική κουλτούρα (προσωπική μου άποψη),
258274
εξουθενωμένος πλέον έψαχνα κάπου να σταθώ για να ηρεμήσω.η ώρα ήταν 18.20,τουλάχιστον έναν καφέ επιβαλλόταν να τον πιώ.μακρυά από την πολύβουη παραλία,ακριβώς απέναντί της βρίσκεται ο ναυτικός όμιλος της Αίγινας.τον ανακάλυψα τυχαία και τον απόλαυσα για 25'.τα οποία ισοδυναμούσαν με 3 ώρες.απ'τους πιο χαλαρωτικούς καφέδες που έχω απολαύσει (και να σκεφτείτε πως καφέΔΕΣ πίνω το πολύ 5 το μήνα!!!!!!!!!!!),
258276
το ξέρω πως εκείνη τη στιγμή έβγαινες για το μεροκάματο και όχι για την καυλάντα σου.αλλά ρώτα και μένα,ένα γνήσιο τέκνο ενός πολύβοου χάους να δείς πως φαίνεσαι στα μάτια μου.
ώρα σου καλή καπετάνιο...
258277
ο 'Αγιος Νικόλαος ο θαλασσινός ανέλαβε να μου κρατήσει συντροφιά και να με ξεπροβοδίσει περιμένοντας το πλοίο της επιστροφής.ο ήλιος έπεφτε σιγά σιγά και άνα γλυκό δροσερό αεράκι ανέλαβε να καταλαγιάσει την ζέστη που είχε απορροφήσει το τσιμέντο του λιμανιού όλη τη μέρα.δεν ξέρω αν και οι υπόλοιποι που περίμεναν το πλοίο μαζί με μένα είχαν ταλαιπωρηθεί το ίδιο με μένα,αν είχαν ευφρανθεί το ίδιο με μένα.τελικά και οίνος αλλά και νήσο ευφραίνει καρδίαν...
258278
όσο για σένα τι να πώ...
μπορεί να μην έχεις την σούπερ ντούπερ σέλα για πολύωρα ταξίδια,μπορεί να πίνεις βενζίνη όπως η μακαρίτισσα η Amy κατέβαζε τα ουίσκι,μπορεί να μην έχεις όλα τα ηλεκτρονικά καλούδια της μπετονιέρας εγγονής σου (βλέπε versys 1000),μπορεί να έχεις στη διάθεσή σου μόνο 40 και κάτι άλογατα να σε κουνάνε που και αυτά σιγά σιγά θα την κάνουν,μπορεί να είσαι παντελώς αζύγιστη και να τρίζεις σα ραμολί αλλά κάθε μέρα που περνάει κολλάω όλο και περισσότερο μαζί σου.και έχουν περάσει και 9 χρόνια φαντάσου...
μπάσταρδε κοντέ σχιστομάτη,πρέπει να είχες ''βαρέσει'' καλά το περασμένο βράδυ...
258279
στο κατάστρωμα επικρατούσε μια ανείπωτη δροσιά.παρόλη την κούρασή μου δεν κρύφτηκα στο σαλόνι.προτίμησα να ρουφήξω τις τελευταίες τζούρες αρμύρας στο κατάστρωμα,παρέα με το εκκωφαντικό μουγκρητό που ερχόταν απο τα σωθηκά του πλοίου και ανέβαινε μέσω των καμινάδων στην ατμόσφαιρα ανακατεμένο με τα υπολλείματα της όποιας τέλειας καύσης συντελόταν στους καταταλαιπωρημένους λέβητες των μηχανών.δε με ενοχλούσε,κάθε άλλο μάλιστα.άλλοι έρχονται από την άλλη άκρη της γής για να το ζήσουν αυτό,εγώ λέτε να μην το απολάμβανα?
η αττική γή δεν είχε χαθεί απο τα μάτια μου όλη τη μέρα.απο την Αίγινα φαίνεται πεντακάθαρα από όποιο ύψωμα και αν σταθείς.και προσπαθούσε να με γοητεύσει και να με καλωσορίσει παραγγέλνοντας στον ήλιο να φτιάξει ένα όμορφο κάδρο.δε μπορούσε να με ξεγελάσει όμως,ήξερα τι θα αντίκρυζα μόλις αποβιβαζόμουν...
258280
αν πέρασα καλά?
σίγουρα.
η Αίγινα είναι ένας μικρός παράδεισος που βρίσκεται στα πόδια μας,απλά δεν τον βλέπουμε με την πρώτη.και μας περιμένει να τον ανακαλύψουμε ανα πάσα ώρα και στιγμή.
για τη μοτό σας θα χρειαστείτε γύρω στα 8 euro για τη μεταφορά της.ένας ενήλικας χρειάζεται 9,5 euro για το εισητήριό του.τιμές πάντα από Πειραιά προς το λιμάνι της Αίγινας κ με ferry boat.μαγαζιά για εστίαση έχει παντού και για όλες τις οικονομικές κλίμακες.καφέ επίσης.
η διαδρομή που ακολούθησα είναι Αίγινα-Μεσαγρός-Βάγια-Σουβάλα-Αίγινα και εν συνεχεία Αίγινα-Αγ.Μαρίνα-Πόρτες-Ανιτσαίο-Μαραθώνας-Πέρδικα-Κλήμα και επιστροφή Αίγινα.ουσιαστικά διέγραψα μια διαδρομή-οχτάρι στο νησί.(συγγνώμη που δεν μπορώ να ποστάρω χάρτη μέσω γούγλη,δεν την κατέχω την τέχνη!)
χρόνος ολοκλήρωσης:επειδή τράβηξα αρκετές φωτό μου πήρε 8 ώρες.fan της φωτό και του χαλαρού βλέπεις!
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
είδα στο νησί τιμές καυσίμων 1,95e/l την απλή αμόλυβδη.το πρωί που έφυγα από Αθήνα γέμισα με 1,679e/l...
σύνολο χλμ : 117
ευχαριστώ για το χρόνο σας συνάδερφοι,καλά χλμ να έχετε και πάντα υγιείς και όρθιοι,
:wave2:
Ευχαριστούμε για τη βόλτα!:beer::beer:
:beer: mr pif!
+ σε όσα λες για την ομορφιά του νησιού! Το επισκέφτηκα πέρσι στο τέλος του καλοκαιριού και σχημάτισα ακριβώς την ίδια εικόνα που παρουσιάζεις. Συνάντησα ένα παράδεισο που ούτε καν τον φανταζόμουν.. αυτό σημαίνει πως δεν έχει διαφημιστεί και τόσο καλά για την τουριστική του αξιοποίηση, τουλάχιστον για τον εγχώριο τουρισμό. Στα αρνητικά του θα αναφέρω μόνο την έλλειψη πόσιμου νερού (τι πρωτότυπο για ελληνικό νησί..) και το κόστος των εισιτηρίων, που για μια μονοήμερη μια μηχανή και δύο άτομα ανέρχεται στα 60 ευρώ...
chr1s_86
18/05/2012, 20:35
:beer::beer::beer:
p_sapelas
18/05/2012, 21:11
Όμορφο οδοιπορικό ταξιδέψαμε κ εμείς μαζί σου.. Θα το δοκιμάσω σήμερα με μια διανυκτέρευση όμως γτ δεν το χαίρεσαι αν είσαι όλη μέρα στην τρεχάλα + το γεγονός ότι ένα μπανάκι θα το κάνω :)
DimChios
19/05/2012, 09:14
ευγε Γεωργιε παιδί μου!
:D
:beer::beer::beer::beer:
Ωραία βόλτα μας πήγες φίλε!!!:beer:
Να είσαι πάντα καλά!
Μπραβο πολυ ομορφες εικονες !!!παντα τετοια και κανονησου να γραψουμε κανα χιλιομετρο ;)
Aρχηγος.Τωρα τις ειδα.:a013:
Τα εχουμε ξαναπει.Φροντισε να αλλαξεις επαγγελμα.:wave2:
Πολυ ωραια εκδρομουλα και καλη προταση. Ευχαριστουμε!