PDA

View Full Version : Αφιερωμα στο Frape!!



Yorgoskos
29/05/2012, 17:22
A) Εισαγωγή

Καταρχάς. Είναι:

Ονο.: Ο φραπές
Γεν.: Του φραπέ
Αιτ.: Τον φραπέ
Κλι.: Ω φραπέ

Ο φραπές είναι ελληνικό κατασκεύασμα, οπότε και κλίνεται όπως όλα τα ουσιαστικά, παρόλο που το όνομα του είναι ξενικής προέλευσης.

Είναι απίστευτο, αλλά μετά από τόση προσπάθεια εξελληνισμού του τούρκικου καφέ, αυθεντικά ελληνικός αποδεικνύεται ένας καφές με γαλλικό όνομα: «frappe» σημαίνει βέβαια «χτυπημένος», άλλα αν το ζητήσεις από παριζιάνο καφετζή θα γελάσει.

Συνώνυμα του φραπέ: Φραπεδιά, φραπεδούμπα, φράπα, φραπόγαλο (σε περιπτωση που περιέχει και γαλα)



Β) Ιστορικά στοιχεία

Εφευρέτης του φραπέ, ο Δημήτριος Βακόνδιος είναι σήμερα 87 ετών, κι ακόμα δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει πώς ένα τυχαίο πείραμα οδήγησε στην ανακάλυψή του: «Στην έκθεση Θεσσαλονίκης το 1957, δούλευα στο περίπτερο της Νεστλέ. Λέω, δεν φτιάχνω έναν κρύο νεσκαφέ στο σέικερ που προορίζεται για το κακάο, να δω τι θα βγει; Μου λέρωσε το κοστούμι, αλλά έτσι γεννήθηκε ο φραπές!»

Η αλήθεια είναι ότι οι πωλήσεις του Nescafe στην Ελλάδα το καλοκαίρι έπεφταν δραμματικά, λόγω του ότι ο ζεστός νεσκαφέ απλά δεν είχε θέση στο τραπέζι μιας καφετέριας στην Ελλάδα το κατακαλόκαιρο. Γι'αυτό η Nescafe Hellas αποφάσισε να λανσάρει αυτό το είδος του παγωμένου χτυπημένου νεσκαφέ στην Ελλάδα για να αυξήσει τις πωλήσεις της το καλοκαίρι. Και γιατί όμως ένας καθαρά ελληνικός καφές να έχει γαλλικό όνομα; Η απάντηση βρίσκεται στο οτι την εποχή εκείνη το ξενόφερτο όνομα του νέου αυτού καφε συνδύαζε όλα τα χαρακτηριστικά για να κάνει κλικ στην νεολαία της εποχής: Δισύλλαβο, εύφωνο, παραπέμπει στη φράπα, στο αφράτο, ακόμα και στο κρύο.



Γ) Πως να πιείτε τον φραπέ σας

Υπάρχει σωστός τρόπος να πιεις ένα φραπέ. Δεν είναι υποκειμενικό. Απλά ανά περίπτωση αλλάζει το "σωστό". Υπάρχουν κυρίως δυο περιπτώσεις γενικές. Ο φραπές σαν συμπλήρωμα, ο φραπές σαν αντικείμενο. Ακολουθούν παραδείγματα.

Φραπές σαν συμπλήρωμα:
"-Φέρε το τάβλι, φτιάξε κι έναν φραπέ"
Διάβασμα εφημερίδας/ αριθμητικής ανάλυσης κτλ με φραπέ
"-Έχω ακόμα να κόψω ΧΧΧ τιμολόγια, πάω να φτιάξω Χο φραπέ"

Φραπές σαν αντικείμενο:
"-Φτιάξε έναν φραπέ, φέρε και το τάβλι"
"-Κέντρο 21:00 παραλία, για καφέ"
Τηλεόραση με φραπέ.

Στην πρώτη περίπτωση δηλαδή, η κύρια ασχολία είναι κάτι άλλο και ρίχνουμε ρουφιξιές στον φραπέ φευγαλέα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, όλη μας η προσοχή είναι συγκεντρωμένη σε αυτόν καθ' αυτόν τον φραπέ. Δεν κατακρίνουμε το ένα ή το άλλο, ούτε το ένα υπερτερεί του άλλου. Ο φραπές φτιάχτηκε να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις. Όμως δεν μπορείς να κάτσεις Θησείο πχ και να πάρεις έναν φραπέ που θα πιεις όπως θα τον έπινες αν δούλευες σε οικοδομή(σε πλαστικό ποτηράκι πχ) και τούμπαλιν. Παραθέτω ορισμένους κανόνες για να μάθετε επιτέλους να πίνετε φραπέ σαν άνθρωποι. Βέβαια μιλάω για το ιδανικό κατά εμέ πρότυπο του φραπέ. Από εκεί και πέρα όσο πιο κοντά τόσο το καλύτερο.

Yorgoskos
29/05/2012, 17:23
Δ) Τα είδη του φραπέ

Ο φραπές του Μαλάκα:

Πρώτα απ' όλα είναι πάντα πολύ καλά... χτυπημένος (με τα χέρια φυσικά)!
Του αρέσει να τον χτυπάει μόνος του και φυσικά και να τον πίνει μόνος του.
Βέβαια καμία φορά ξεχνιέται και από το πολύ κούνημα γεμίζει τον τόπο
αφρούς και καφέ, σταγόνες αλλά πάντα προετοιμασμένος για παν ενδεχόμενο
έχει παραμάσχαλα το diana...


Ο φραπές του Αρχάριου / άσχετου / Πρωτάρη:

Διακρίνεται πολύ εύκολα ανάμεσα σε ένα πλήθος φραπεδούμπων, διότι αποτελείται 3/4 από αφρόγαλα και 1/4 από καφέ. Τι να πω για το άτομο αυτό, πιείτε τον παραπάνω καφέ ελαφρά τη καρδία και την αρκεστείτε σε ευγενικά σχόλια του τύπου "...να' σαι καλά, πάνω που θα σου έλεγα ότι βιαζόμουνα..." ενώ την επόμενη φορά "...κάτσε κάτω μη μου κουράζεσαι θα κάνω εγώ τον καφέ, άραξε εσύ...". Βέβαια αυτή είναι και γνωστή μέθοδος που χρησιμοποιείται από ένα μεγάλο ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού για να μην τους ζητάνε να κάνουν καφέ "...εεεε εγώ θα πάρω ένα χυμό. Δεν έχει; Βαλε μου τότε ένα νεράκι..."



Ο φραπές του Τεμπέλη

Λέγεται αλλιώς και φραπές του κουταλιού. Παίρνουμε νερό, ζάχαρη, καφέ, κουτάλι. Τα ρίχνουμε σε ένα ποτήρι. Ανακατεύουμε για 5 δευτερόλεπτα και... voila! Έτοιμο το παρασκεύασμα προς πόση. Συνοδεύεται πάντα από καλαμάκι 1-2 μέτρων για να μη χρειάζεται ο καημένος να σκύβει αλλά μόνο να ρουφάει.



Ο Μπεκρή φραπές:

Πως λέμε Μπεκρή Μεζές (Πολύ άσχετο)! Φτιάχνεται όπως ο irish coffee αλλά στην δικιά μας περίπτωση αντί για ουίσκι βάζουμε... ρετσίνα! Βέβαια μπορείτε να πεταχτείτε σε καμία τελειωμένη ταβέρνα, να πάρετε χύμα κρασί αλλά δεν σας εγγυόμαστε ότι θα έχετε τα ίδια γευστικά αποτελέσματα που θα είχατε με ένα Αγιορείτικο. Δοκιμάστε εσείς και στείλτε μας εντυπώσεις...



Ο φραπές Ματογυάλι / ΑΖΑΧ (Τα κάνει αόρατα)!:

Κάθεστε στην καφετέρια, παραγγέλνετε το καφεδάκι σας και περιμένετε... Επιτέλους έρχεται ο πολυπόθητος καφές. Aνάβετε και ένα τσιγαράκι (πάει πολύ το άτιμο, δε συμφωνείτε;) σηκώνετε το ποτήρι και... ω! Θαύμα!!! Μπορείτε και βλέπετε μέσα από το ποτήρι τον κολλητό / η σας που κάθεται στο τραπέζι απέναντι από εσάς!!! Ναι, ναι δεν πρόκειται για τρυκ, ούτε για οφθαλμαπάτη απλώς στην καφετέρια που καθίσατε δουλεύει ο γνωστός απλοχέρης Σκρούτζ που έκανε τον καφέ σας σύμφωνα με την γραμμή που έχει χαράξει το αφεντικό του (...και που 'σαι κούκλε μισή κουταλιά καφέ και πολύ είναι...!). Αυτό είναι που λέμε σε βλέπω στο ποτήρι μου.



Ο φραπές του Ανεπιθύμητου:

Φτιάχνεται κανονικά απλώς αντί για ζάχαρη βάζουμε αλάτι! Βέβαια αυτό υπάρχει και σε διάφορες παραλλαγές ανάλογα με το πόσο ανεπιθύμητος είναι ο πότης. Μπορείτε αντί για αλάτι να ρίξετε καθαρτικό, ξύδι, να βάλετε νερό από την τουαλέτα (χωρίς να έχετε τραβήξει το καζανάκι!) να του δώσετε καλαμάκι με το οποίο καθαρίζατε πιο πριν τα αυτιά σας... Αυτοσχεδιάστε!!!



Ο φραπές του Επ' άπειρον / Μπανιστηρτζίδικος/ του Κάγκουρα:

Τον παραγγέλνουμε στην τύχη χωρίς κάποια ιδιαίτερη προτίμηση και αγναντεύουμε νωχελικά τις αιθέριες υπάρξεις που επιδεικνύουν τα κάλλη τους around (κοινώς νυφοπάζαρο). Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και οι καφέδες ακριβοί, παίρνουμε ένα φραπέ και όταν φτάσει στον αφρό κάνουμε επαναγέμιση του ποτηριού χρησιμοποιώντας το έξτρα νερό που έχουμε στο τραπέζι. Έτσι έχουμε όλο το χρόνο δικό μας να χαζέψουμε τριγύρω... Επίσης, καταφέρνουμε σιγά σιγά να μεταβούμε στην κατηγορία του καφέ ΑΖΑΧ.


:beer::beer::beer::beer::beer::beer::beer::beer::beer::beer::beer::beer:

Joyrider
29/05/2012, 17:54
Ξέχασες το καλύτερο είδος. Το σπαστό. :cool:

DAYMAN
29/05/2012, 18:19
Φραπες του Λεντζου και φραπες της καφετεριας Μινερβα στην παραλια του Βολου.Απλα κορυφαιοι.

karellen
29/05/2012, 21:12
Φραπες του Λεντζου ......
Στο μέτριο σου 'ριχνε και μια κουταλιά επιπλέον επάνω στον αφρό και μετά ήθελες να βαρέσεις όλο τον κόσμο από τα νεύρα!

sernodas2
29/05/2012, 23:12
Το φραπε της οικοδομης ΔΕΝ των ανακατεύουμε ΠΟΤΕ ;)

nikos_abel
30/05/2012, 07:13
φραπες της καφετεριας Μινερβα στην παραλια του Βολου.

Ενα φραπέ για 4 ώρες, ανοιξιάτικο Σάββατο πρωί εξοδούχοι, αραχτοί στη λιακάδα με τσιγάρο και χωρίς να μιλάμε......

Οι καλύτερες στιγμές που πέρασα ως φαντάρος....

jdk
30/05/2012, 13:17
Και φυσικά μην ξεχνάμε τον "φραπε του τρανσπορτιέρη"
Αντί για νερό Coca-Cola.
Αναδεύουμε ελαφρά και φύγαμε για Δανία...

dukeandthecity
30/05/2012, 14:12
....φραπες της καφετεριας Μινερβα στην παραλια του Βολου.Απλα κορυφαιοι.

μαζι με μια παστα φούρνου !!! :beer: :beer: :beer:

πυξιδας990
30/05/2012, 15:31
αυτα ειναι.ελα η φραπεδουμπα που γιναμαι ολοι ευρωπαιοι και πινουμε φρεντο:mad:

Joyrider
30/05/2012, 15:36
αυτα ειναι.ελα η φραπεδουμπα που γιναμαι ολοι ευρωπαιοι και πινουμε φρεντο:mad:

Και ο φραπές φρέντο είναι. Φρέντο νεσκαφέ. :lol:

Εχετλαίος
30/05/2012, 16:03
Πρέπει, ο κολλητός μου ο Θοδωρής και η αφεντιά μου, να κατέχουμε το παγκόσμιο ρεκόρ αναμονής με ένα φραπέ ανά χείρας.
Μας είχαν δώσει 2 τύπισες ραντεβού στο Sante πριν 20 χρόνια στο λιμάνι στα Χανιά και πήγαμε και εμείς και κάτσαμε εκεί κάνα 2ωρο ενωρίτερα από την αγωνία (και το ζόρε μπας και π*δήξουμε). Ε, όταν βράδιασε πια, και αφού είχαν παρέλθει 14 και κάτι ώρες και είχαμε παίξει 700παρτίδες τάβλι, είπαμε πως τελικά μας είχαν κλ@σει στα σίγουρα και πήγαμε σπίτι μας...