View Full Version : 5 λεπτά αρκούν για να γκρεμίσουν τους ψεύτικους φόβους μας.
Δημοσιεύω επιστολή Αθηναίου αναγνώστη που περιγράφει μια ενδιαφέρουσα εμπειρία του.
Τι είναι άνθρωπος;
Τι είναι πολιτισμός;
Τι είναι παιδεία και τι αγωγή;
Εγώ θα σας πω…
Βρίσκομαι στο τρόλεϊ με αριθμό 15 και στρίβουμε από την Πατησίων στη Λ. Αλεξάνδρας.
Στη επόμενη στάση διακρίνω πάρα πολλούς ανθρώπους, κυρίως γυναίκες,από την Αφρική με ενδυμασία ανάλογη της καταγωγής τους (μαντίλια κ.α.)
Το τρόλεϊ σταματά και γεμίζει με αυτές τις γυναίκες. Περίπου 20 πανέμορφες, χαμογελαστές, μαύρες γυναίκες γεμίζουν το τρόλεϊ.
Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να δω τις αντιδράσεις των υπόλοιπων επιβατών.
Τρομαγμένοι… Οι μητέρες κράτησαν γερά τα παιδιά τους από το χέρι και οι ηλικιωμένοι έσφιξαν τις τσάντες τους και τα σακάκια τους.
Μία κοπέλα η οποία κάθεται μπροστά μου έχει καρφώσει το βλέμμα της πάνω σε μία κοπέλα από την Αφρική.
Ξαφνικά την πλησιάζει ένας Αφρικανός και τη ρωτάει…”Τι είναι περίεργο; Τι κοιτάς;”
Η κοπέλα σαστίζει και λέει… “Τίποτα απλά είναι κάτι που δεν έχω ξαναδεί και μου έκανε εντύπωση”
Τότε λοιπόν πλησιάζει και η κοπέλα με την ενδυμασία και ξεκινούν με τον άντρα να εξηγούν στην κοπέλα τους λόγους για τους οποίους φορούσαν αυτά τα ρούχα.
Κάποια γιορτή είχαν σε ένα ξενοδοχείο εκεί κοντά στην Αλεξάνδρας και γι’ αυτό είχαν μαζευτεί πολλοί μαζί.
Εκείνη τη στιγμή πλησιάζει μια κυρία από τα δίπλα καθίσματα και αρχίζει να κάνει τις δικές της ερωτήσεις στις κοπέλες και στον άντρα από την Αφρική.
Αυτοί με τεράστια περηφάνια αρχίζουν να εξιστορούν ιστορικά και θρησκευτικά τους λόγους της ενδυμασίας τους.
Τότε ξανακοιτώ τους υπόλοιπους επιβάτες. Ήταν η πρώτη φορά που δεν ήθελα το τρόλεϊ να φτάσει στη στάση μου.
Όλες οι κοπέλες με την συγκεκριμένη ενδυμασία από την Αφρική χαμογελούν γιατί κάποια κοπέλα θέλησε να μάθει 5 πράγματα γι’ αυτούς, για τον τόπο τους, για την ιστορία τους, για τον τρόπο ζωής τους. Ήξεραν ότι σε 2 στάσεις έπρεπε να κατέβουν, οπότε πλησίασαν κι άλλες κοπέλες και όλες μαζί έλυναν μία μία τις απορίες των δύο γυναικών. Ήθελαν να τις λύσουν όλες!
Οι υπόλοιποι επιβάτες μπορεί να μην εξέφρασαν τις δικές τους απορίες αλλά δεν ήταν πια τρομαγμένοι.
Τα δάχτυλα ηρέμησαν και σταμάτησαν να σφίγγουν τις τσάντες. Και τα μάτια σταμάτησαν να κάνουν βόλτες ώστε να πιάσουν κάποιον στα πράσα την ώρα που βουτάει ένα πορτοφόλι.
Οι επιβάτες πλέον δεν φοβούνταν…
Δυστυχώς, όμως το τρόλεϊ έφτασε στον τερματισμό του…Δεν μπορούσε να συνεχίσει για μια ζωή…;
Ίσως κάποια στιγμή στη διαδρομή να καταφέρναμε να γίνουμε και φίλοι, να ανταλλάξουμε τηλέφωνα, να μάθουμε περισσότερα για την Αφρική, για τον πολιτισμό, για την ιστορία και τη θρησκεία τους.
Να μάθουμε γενικώς…
Ήξερα πως τα ΜΜΕ κάνουν ότι μπορούν για να προωθήσουν το ρατσισμό και την τρομοκρατία απέναντι σε κάθε τι διαφορετικό.
Δεν φανταζόμουν όμως ότι 5 λεπτά τέτοιων στιγμών αρκούν για να γκρεμίσουν τους ψεύτικους φόβους μας.
ΤΕΛΙΚΑ…
Τι είναι πολιτισμός;
-Πολιτισμός είναι να θες να γνωρίσεις και άλλους πολιτισμούς.
-Παιδεία και αγωγή είναι να δίνεις χώρο στο διαφορετικό.
Τι είναι άνθρωπος;
-Δεν ξέρω ακόμα… Πάντως εγώ αισθάνθηκα άνθρωπος ανάμεσα σε ανθρώπους μέσα στο τρόλεϊ!
Πηγη:lifo.gr
George_Sp
04/10/2012, 12:31
το χω ζήσει πριν μια 2ετία...και ήταν όντως σε τρόλλευ κάπου στην Πατησίων. Ήξερα βέβαια και από πρίν μιας και είχα ξάδερφο που έβγαινε με μια κοπελιά από Μαδαγασκάρη για αρκετό καιρό :)
5 λεπτά αρκούν επισης για να χτισουν τους αληθινους φόβους μας.
nikos_abel
04/10/2012, 12:42
κυρίως γυναίκες,από την Αφρική με ενδυμασία ανάλογη της καταγωγής τους
Δε θα ήμουν τρομαγμένος. Πρησμένος από τις τσαντιές της γυναίκας μου θα ήμουν:lol:
Δεν έχω κανένα πρόβλημα να αποδεχτώ τη διαφορετικότητα, αλλά δεν ξεχνώ ότι η χώρα μου δεν είναι καμιά αυτοκρατορία...
Προχθές πέρασε μια κοπελιά από την UNISEF, η οποία ζητά από εμένα να βοηθήσω κάποιο παιδί σε κάποια μακρινή χώρα της Αφρικής, την οποία χώρα και το λαό της λυμαίνονται τα γνωστά άγνωστα αρπακτικά (εγχώρια και μη) και μετά μου ζητούν να αποδεχτώ τη διαφορετικότητα αυτού που εγκαταλείπει τη χώρα του, λόγω των αρπακτικών, και έρχεται στη δική μου...Λίγο υποκριτικό δεν είναι?
Και μετά θα πεταχτεί κάποιος διπλανός μ@λάκας και θα με πει και ρατσιτή...
-Παιδεία και αγωγή είναι να δίνεις χώρο στο διαφορετικό.
:nono:
Η παιδεία χρειάζεται για να ξεχωρίζεις το κακόγουστο...
(και να μην επιτρέπει στην αγωγή να του δώσει χώρο γιατί θα είχαμε γεμίσει με BMW GS Adventure..)
Δεν έχω κανένα πρόβλημα να αποδεχτώ τη διαφορετικότητα, αλλά δεν ξεχνώ ότι η χώρα μου δεν είναι καμιά αυτοκρατορία...
Προχθές πέρασε μια κοπελιά από την UNISEF, η οποία ζητά από εμένα να βοηθήσω κάποιο παιδί σε κάποια μακρινή χώρα της Αφρικής, την οποία χώρα και το λαό της λυμαίνονται τα γνωστά άγνωστα αρπακτικά (εγχώρια και μη) και μετά μου ζητούν να αποδεχτώ τη διαφορετικότητα αυτού που εγκαταλείπει τη χώρα του, λόγω των αρπακτικών, και έρχεται στη δική μου...Λίγο υποκριτικό δεν είναι?
Και μετά θα πεταχτεί κάποιος διπλανός μ@λάκας και θα με πει και ρατσιτή...
Προσπαθώ να βγάλω νόημα από τα παραπάνω αλλά δεν μπορώ...
και μετά μου ζητούν να αποδεχτώ τη διαφορετικότητα αυτού που εγκαταλείπει τη χώρα του, λόγω των αρπακτικών, και έρχεται στη δική μου...Λίγο υποκριτικό δεν είναι?
Το ίδιο θα μπορούσε να σκεφτεί οποιαδήποτε άλλη χώρα και για τους Έλληνες...
Σημαίνει ότι ισχύει ακόμα ο νόμος του ισχυρού και τις συνέπειες τις λούζονται οι κακομοίρηδες (αυτοί και εμείς)...
Και τώρα με τη Συρία έχουμε καινούργιο επεισόδιο...
Το ίδιο θα μπορούσε να σκεφτεί οποιαδήποτε άλλη χώρα και για τους Έλληνες...
Γιατί είπε κανείς ότι είμαστε το φως του κόσμου?
Σημαίνει ότι ισχύει ακόμα ο νόμος του ισχυρού και τις συνέπειες τις λούζονται οι κακομοίρηδες (αυτοί και εμείς)...
Και τώρα με τη Συρία έχουμε καινούργιο επεισόδιο...
Δλδ κακώς είναι εδώ..;
Εdit : Aν κι άσχετο, ο νόμος του ισχυρού ισχύει πάντα. Κράτα το αυτό να το θυμάσαι.
Δλδ κακώς είναι εδώ..;
Εdit : Aν κι άσχετο, ο νόμος του ισχυρού ισχύει πάντα. Κράτα το αυτό να το θυμάσαι.
Είπα και παραπάνω ότι είμαστε μια μικρή χώρα και όχι αυτοκρατορία...
edit: το λογαριασμό συνήθως τον πληρώνει ο μ@λάκας. Όπως το παλικάρι που το φάγανε για μια κωλοκάμερα...
Γιατί είπε κανείς ότι είμαστε το φως του κόσμου?
Η αλήθεια είναι πως υπήρξαμε η χώρα που έδωσε τα φώτα του πολιτισμού... και μείναμε στο σκοτάδι..
Είπα και παραπάνω ότι είμαστε μια μικρή χώρα και όχι αυτοκρατορία...
Δλδ οι κακομοίρηδες μας στρίμωξαν και δεν έχουμε χώρο να ελιχθούμε;
Η αλήθεια είναι πως υπήρξαμε η χώρα που έδωσε τα φώτα του πολιτισμού... και μείναμε στο σκοτάδι..
Που και πότε έγινε αυτό; :confused:
Φιλοσοφία... Ιατρική.. Δημοκρατία.. ring a bell?
Φιλοσοφία... Ιατρική.. Δημοκρατία.. ring a bell?
Φιλοσοφία... και ποιοι την διδάχτηκαν και το έκαναν;
Ιατρική... Στη μορφή που ήταν, ισως..
Δημοκρατία, πάμε παρακάτω.. μην το πιάσουμε αυτό.
Κοιτάζουμε την ιδέα/ανακάλυψη... όχι τον καθημερινό βιασμό της..
nikos_abel
04/10/2012, 13:11
Εσύ μπορεί να μου σπας τα @@@ συχνά πυκνά, αλλά τώρα τελευταία πολύ συμφωνώ μαζί σου.
Να το κοιτάξω αυτό.
akis_trevor
04/10/2012, 13:12
Που και πότε έγινε αυτό; :confused:
το ειχε πει η γαρμπη στην γιουροβιζιον το 90φευγα.ελλαδα χωρα του φωτος!!μαλλον καιμε πολυ φως και μας βαζουν χαρατσια.
:beer: για το κειμενο αυτο.εκτος απο ρατσιστες,ειμαστε και πολυ ξενοφοβικοι.αναλογα βεβαια την χωρα καταγωγης του αλλου.αν ειναι π.χ αμερικανος,αγγλος κλπ ιτς οκ!αν ειναι αφρικανος ομως.....;;;
Δλδ οι κακομοίρηδες μας στρίμωξαν και δεν έχουμε χώρο να ελιχθούμε;
Είμαστε στριμωγμένοι στα σχοινιά και μας βαράει και ο διαιτητής...
Είμαστε στριμωγμένοι στα σχοινιά και μας βαράει και ο διαιτητής...
Eίσαι μπερδεμένος..
Κοιτάζουμε την ιδέα/ανακάλυψη... όχι τον καθημερινό βιασμό της..
Έτσι ακριβώς είναι.
Eίσαι μπερδεμένος..
Παρά τη συστηματική καλλιέργεια του φόβου, της ανασφάλειας, την αύξηση της εγκληματικότητας (με βαρύ οπλισμό παρακαλώ), τα παπαγαλάκια (Τρέμη & Πρετεντέρης) νομίζω ότι ακόμα το παλεύω.
Έτσι ακριβώς είναι.
Παρά τη συστηματική καλλιέργεια του φόβου, της ανασφάλειας, την αύξηση της εγκληματικότητας (με βαρύ οπλισμό παρακαλώ), τα παπαγαλάκια (Τρέμη & Πρετεντέρης) νομίζω ότι ακόμα το παλεύω.
Όχι δεν είναι καθόλου έτσι...
Και δεν είναι εδώ ο τόπος και δεν έχουμε το χρόνο αλλά και τις ιστορικές γνώσεις για να το αναλύσουμε και να το καταλάβουν κάποιοι..
Δεχτείτε πάντως ότι οι Αρχαίοι Έλληνες, ήταν μία στρατιωτικού είδους δημοκρατία, (στη Σπάρτη έβγαζαν δε σπυριά στο άκουσμα της λέξης), οι τεχνες και τα γράμματα άνθισαν με τη χρήση δούλων ποικιλοτρόπως, η δε εξαγωγή αυτών (τεχνών και γραμμάτων, όχι των δούλων) γινόταν με πολέμους που ξεκλήριζαν έθνη και πολιτισμούς κλπ κλπ...
PAX GRECA vs PAX ROMANΑ ένα πράγμα...
Το ότι είμαστε πλεον αμόρφωτοι κι ανιστόριτοι και αδιάβαστοι δεν μας δίνει και δίκιο (αλλά αφήνει χώρο για να μας κάνουν ότι γουστάρουν διάφοροι επιτήδειοι).
Εν ολιγοις αυτά..
akis_trevor
04/10/2012, 13:41
....άνθισαν με τη χρήση δούλων ποικιλοτρόπως,
και πολλα αρχαια κτιρια κλπ -εντος κι εκτος ελλαδας-με δουλους εγιναν..κι ομως τα εχουμε για αξιοθεατα και καμαρωνουμε για αυτα...
και πολλα αρχαια κτιρια κλπ -εντος κι εκτος ελλαδας-με δουλους εγιναν..κι ομως τα εχουμε για αξιοθεατα και καμαρωνουμε για αυτα...
Ναι αλλά ο εργολάβος κι ο μηχανικός ήταν Έλληνας... να τα λέμε κι αυτά.. :tooth:
akis_trevor
04/10/2012, 13:50
εμ μα τι;;;και αυτος που το προτοσκεφτηκε;γιατι τον αφηνεις στην απεξω;
το κορυφαιο ειναι το κολοσσαιο στην ρωμη οπου εκει μεσα σφαζωνταν οι αλλοι και παμε εμεις και λεμε :ωωωωωωωωωωωω!!!!!!καπως ειρωνικο μου φαινεται εμενα!!!
εμ μα τι;;;και αυτος που το προτοσκεφτηκε;γιατι τον αφηνεις στην απεξω;
το κορυφαιο ειναι το κολοσσαιο στην ρωμη οπου εκει μεσα σφαζωνταν οι αλλοι και παμε εμεις και λεμε :ωωωωωωωωωωωω!!!!!!καπως ειρωνικο μου φαινεται εμενα!!!
Ξεφεύγεις...
Αυτοί ήταν Ρωμαίοι..
Και μάλλον πρέπει να ντρεπόμαστε για τον πολιτισμό που άνθησε σ΄αυτά τα χώματα και να λέμε ότι είμασταν γκέϊδες, μοβόροι και εκμεταλλευτές :D
Και δώστου αποδοχή διαφορετικότητας, life style, gay parade, τζαμιά και κοράνια...Ευχαριστώ, αλλά δεν θα πάρω.
edit: ξέχασα το άλλο με το να ξαναγράψουμε την ιστορία και να βγάλουμε επιτέλους αυτόν τον σφαγέα τον Κολοκοτρώνη από τα σχολεία.
akis_trevor
04/10/2012, 14:03
ναι ξεφυγα,σορρυ...ξεφυγε και το ολο θεμα...για την διαφορετικοτητα λεγαμε...κυριως την φυλετικη..
ναι ξεφυγα,σορρυ...ξεφυγε και το ολο θεμα...για την διαφορετικοτητα λεγαμε...κυριως την φυλετικη..
Η οποία διαφορετικότητα είναι μέρος του πακέτου. Μου φαίνεται όμως ότι οι προθέσεις δεν είναι τόσο αγνές όσο νομίζετε.
akis_trevor
04/10/2012, 14:08
Η οποία διαφορετικότητα είναι μέρος του πακέτου. Μου φαίνεται όμως ότι οι προθέσεις δεν είναι τόσο αγνές όσο νομίζετε.
ποιου πακετου και ποιες προθεσεις;
Και μάλλον πρέπει να ντρεπόμαστε για τον πολιτισμό που άνθησε σ΄αυτά τα χώματα και να λέμε ότι είμασταν γκέϊδες, μοβόροι και εκμεταλλευτές :D
Και δώστου αποδοχή διαφορετικότητας, life style, gay parade, τζαμιά και κοράνια...Ευχαριστώ, αλλά δεν θα πάρω.
edit: ξέχασα το άλλο με το να ξαναγράψουμε την ιστορία και να βγάλουμε επιτέλους αυτόν τον σφαγέα τον Κολοκοτρώνη από τα σχολεία.
Είσαι εντελώς μπερδεμένος... Και μ' αδικείς επειδή ακριβώς είσαι μπερδμένος..
(Εχμμμμ όταν κατέλαβε την Τριπολιτσά - την σημερινή Τρίπολη - έκαιγαν, έσφαζαν, λεηλατούσαν κλπ επί τρεις μέρες.. σφαγή δεν το λες αλλά κάπως πρέπει να το πεις.. Κι εγώ πιθανόν να έκανα τα ίδια και χειρότερα ακόμα δεδομένων τψν συνθηκων και της εποχής αλλά δεν με λες και βουδιστή μοναχό..)
Μια προειδοποίηση.. προσέξτε γιατί διακρίνω διάφορες λανθάνουσες καταστάσεις... (λανθάνουσα = σε ύπνωση)
ποιου πακετου και ποιες προθεσεις;
Το πακέτο λέγεται αποχαύνωση και ο στόχος είναι να γίνεις μπαμπουϊνος.
Συμφωνούμε λοιπόν ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε το χθες με τη λογική του σήμερα. Αυτό ακριβώς λέω και εγώ.
Μια προειδοποίηση.. προσέξτε γιατί διακρίνω διάφορες λανθάνουσες καταστάσεις... (λανθάνουσα = σε ύπνωση)
Εάν αναφέρεσαι σε εμένα μην ανησυχείς δεν κρύβω κανένα μιχαλολιάκο μέσα μου. Το θέμα μου είναι ότι ποτέ δεν πήγαινα με τα νερά του ποταμού και στις επιταγές της μόδας το έπαιζα κινέζος.
akis_trevor
04/10/2012, 14:18
καπου δεν σε πιανω.
λες για προσπαθεια αποχαυνωσης σε σχεση με την διαφορετικοτητα αλλα νωριτερα μιλησες για μια προσπαθεια της unicef και το οτι ερχονται μεταναστες στην ελλαδα για να γλυτωσουν απο εκει...
καπου δεν σε πιανω.
λες για προσπαθεια αποχαυνωσης σε σχεση με την διαφορετικοτητα αλλα νωριτερα μιλησες για μια προσπαθεια της unicef και το οτι ερχονται μεταναστες στην ελλαδα για να γλυτωσουν απο εκει...
Και εδώ τί είναι? Φιλανθρωπικό ίδρυμα ή χώρα υποδοχής και ανατροφής μεταναστών? Έχετε χαζέψει τελείως γ@μώ τον τσίπρα μου?
Και εδώ τί είναι? Φιλανθρωπικό ίδρυμα ή χώρα υποδοχής και ανατροφής μεταναστών? Έχετε χαζέψει τελείως γ@μώ τον τσίπρα μου?
Πόσα να δίνουμε για το κεφάλι;
Ναρκοθέτηση των συνόρων;
Ο ανθρωπισμός δεν εχει κομματικά όρια.. (δλδ τωρα τελευταία έχει αλλά πάμε παρακάτω).
Επισης, δεν ήρθαν για να κάτσουν αλλά τους δώσαμε δουλειά.. τώρα που δεν έχουμε εμείς, δεν τους γουστάρουμε;
Έχετε χαζέψει τελείως γ@μώ τον τσίπρα μου?
Να μιλάς λίγο καλύτερα για κάποιους που τον έχουμε γραμμένο και τον Τσίπρα κι όλους, απλά έχουμε καταλάβει από μικροί ότι βγαίνουμε σε πολλές βερσιόν και προσπαθούμε να είμαστε άνθρωποι, δίπλα σε ανθρώπους, είτε έτυχε να γεννηθούμε/μένουμε Ελλάδα, είτε στη ζούγκλα του Αμαζονίου, είτε στις ΗΠΑ, είτε παντού.
akis_trevor
04/10/2012, 14:27
ρε φιλε,οντως καπου το χανεις.καπου τα μπερδευεις λιγο.
για το τελευταιο σου σχολιο:ο τσιπρας φταει για τους μεταναστες δηλαδη;τοσα χρονια γινεται αυτο το πραγμα,ο τσιπρας φταιει;(και οχι δεν ειμαι φαν του).το οτι οι μαγκες εκει πανω παιρνουν φραγκα για αυτους αλλα τα βαζουν στην τσεπουλα τους,ειναι γνωστο.τους βολευει αυτη η κατασταση.σιγουρα δεν ειναι λυση να ειναι ετσι οπως ειναι τωρα,αλλα εγω τους βλεπω σαν τους τελευταιους φταιχτες στην ολη υποθεση.αλλα τους ταζουν αυτοι που τους φερνουν και αλλα γινονται.δινουν τρελα φραγκα για να περασουν σε εμας και αυτο το κανουν για μια καλυτερη ζωη.εκει περα δεν ξερουν αν θα ζουν την αλλη μερα.
Ο φόβος του ξένου* δεν είναι ψεύτικος.
*ξένο = άγνωστο
..δεν ήρθαν για να κάτσουν αλλά τους δώσαμε δουλειά.. τώρα που δεν έχουμε εμείς, δεν τους γουστάρουμε;
270349
Red Rider
04/10/2012, 14:30
Ανθρωποι είμαστε όλοι,τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο..
Αυτό ελέγχεται...
Πόσα να δίνουμε για το κεφάλι;
Ναρκοθέτηση των συνόρων;
Ο ανθρωπισμός δεν εχει κομματικά όρια.. (δλδ τωρα τελευταία έχει αλλά πάμε παρακάτω).
Επισης, δεν ήρθαν για να κάτσουν αλλά τους δώσαμε δουλειά.. τώρα που δεν έχουμε εμείς, δεν τους γουστάρουμε;
Είπαμε, εμείς είμαστε μοντέρνοι. Με ορθάνοιχτα σύνορα, ορθάνοιχτα μυαλά & ορθάνοιχτες τις πόρτες των σπιτιών μας για να μπαίνει ο καθένας όποτε θέλει και να κάνει ότι γουστάρει.
Και μετά απορούμε που ο μιχαλολιάκος έχει πέραση στον κόσμο...Αυτά συμβαίνουν μόνο σε χώρες-καφενεία.
Red Rider
04/10/2012, 14:50
Αυτό ελέγχεται...
Χμμ.. :)
Ισως να αντιστράφηκε το πίθηκος-νεάτερνταλ-άνθρωπος σε άνθρωπος-νεάτερνταλ-πίθηκος.
Με αυτό δεν θα διαφωνήσω,γιατί καθημερινά βλέπουμε πολλούς άνθρωπους σε φάση πιθηκοποίησης(όλων των φυλών και εθνικοτήτων)
Και η ανθρωπότητα έχει τις απαιτήσεις της...;)
"L'humanité ne sera heureuse que le jour où le dernier bureaucrate aura été pendu avec les tripes du dernier capitaliste"
Red Rider
04/10/2012, 14:54
Είπαμε, εμείς είμαστε μοντέρνοι. Με ορθάνοιχτα σύνορα, ορθάνοιχτα μυαλά & ορθάνοιχτες τις πόρτες των σπιτιών μας για να μπαίνει ο καθένας όποτε θέλει και να κάνει ότι γουστάρει.
Και μετά απορούμε που ο μιχαλολιάκος έχει πέραση στον κόσμο...Αυτά συμβαίνουν μόνο σε χώρες-καφενεία.
Δεν μπορεί,μάλλον άλλος άνθρωπος έγραψε την πρώτη παράγραφο,και άλλος την δεύτερη..:confused:
Δεν μπορεί,μάλλον άλλος άνθρωπος έγραψε την πρώτη παράγραφο,και άλλος την δεύτερη..:confused:
Ρε πστ μου 3ωσε το κακό. Μπέρδεμα ο ένας, μπέρδεμα ο άλλος, ξαναματαμπέρδεμα και ο τρίτος, μάγκες το έπιασα και θα πάω να το κοιτάξω :D
Είπαμε, εμείς είμαστε μοντέρνοι.
Λέμε..
Με ορθάνοιχτα σύνορα,
Εκ του αποτελέσματος, ναι
ορθάνοιχτα μυαλά
Μπα..
& ορθάνοιχτες τις πόρτες των σπιτιών μας για να μπαίνει ο καθένας όποτε θέλει και να κάνει ότι γουστάρει.
Εχουν πλουτίσει οι αλουμινάδες και οι κλειδαράδες..
Δεκτόν.
Αλλά πρέπει να καταλάβεις ότι όλα αυτά θα είχαν μέτρο εφόσον δούλευε το κράτος..
Το θρεντ βεβαια ξεκίησε για την διαφορετικότητα κι εσύ το πήγες στην ξενοφοβία και την μεταναστευτική πολιτική..
Σε διαβεβαιώ ότι κι εγώ ο κομιστής του φωτός και του πολιτισμού ένοιωσα πολύ άσχημα απο την ξενοφοβία και των ρατισμό των βαρβάρων Άγγλων τα χρόνια που έμενα εκεί..
Δεν έπαιζα ποδόσφαιρο μάλλον.. γι αυτό..
Εδώ ρε συ ένιωθα ξένος στην πολύ κλειστή κοινωνία της Πάτρας σαν φοιτητής και εσύ μου λες για Αγγλία? Αν και νομίζω ότι είσαι λίγο υπερβολικός γιατί εκεί έχουν γαλουχηθεί για χρόνια (πρώην αυτοκρατορία γαρ) με τις ιδέες του γιωργάκη περί multi-cultural society και global administration.
Απλά ότι είναι καλό για κάποιον μπορεί να είναι κακό για κάποιον άλλο. Και αυτό διαφορετικότητα είναι :)
Να μιλάς λίγο καλύτερα για κάποιους που τον έχουμε γραμμένο και τον Τσίπρα κι όλους, απλά έχουμε καταλάβει από μικροί ότι βγαίνουμε σε πολλές βερσιόν και προσπαθούμε να είμαστε άνθρωποι, δίπλα σε ανθρώπους, είτε έτυχε να γεννηθούμε/μένουμε Ελλάδα, είτε στη ζούγκλα του Αμαζονίου, είτε στις ΗΠΑ, είτε παντού.
+1000
...........
Το θρεντ βεβαια ξεκίησε για την διαφορετικότητα κι εσύ το πήγες στην ξενοφοβία και την μεταναστευτική πολιτική.....
και αλλα 1000.
προσεχτε πολυ!
Άλλος ένας που μπερδεύτηκε :p
edit: εγώ το σταματάω γιατί παρεξηγήθηκαν οι απόψεις μου.
Εδώ ρε συ ένιωθα ξένος στην πολύ κλειστή κοινωνία της Πάτρας σαν φοιτητής και εσύ μου λες για Αγγλία? Αν και νομίζω ότι είσαι λίγο υπερβολικός γιατί εκεί έχουν γαλουχηθεί για χρόνια (πρώην αυτοκρατορία γαρ) με τις ιδέες του γιωργάκη περί multi-cultural society και global administration.
Απλά ότι είναι καλό για κάποιον μπορεί να είναι κακό για κάποιον άλλο. Και αυτό διαφορετικότητα είναι :)
Όταν προσπαθούν να σε καρφώσουν στο μάτι με το κλειδί επειδή η προφορά σου δεν τους αρέσει (αν κι ακουγόμουν τότε σαν σκωτσέζος λόγω μακρόχρονης διαμονής εκεί - καμία ξενοφοβία εκεί, η μέρα με τη νυχτα λέμε!!!!) μάλλον κάτι καλά κατάλαβα...
Το κλειδί βεβαια ακόμα το ψάχνουν :bawl:
Όταν προσπαθούν να σε καρφώσουν στο μάτι με το κλειδί επειδή η προφορά σου δεν τους αρέσει (αν κι ακουγόμουν τότε σαν σκωτσέζος λόγω μακρόχρονης διαμονής εκεί - καμία ξενοφοβία εκεί, η μέρα με τη νυχτα λέμε!!!!) μάλλον κάτι καλά κατάλαβα...
Καλά παιδιά αλλά απρόσεκτα με τα κλειδιά τους :D.
LOUKILOUK
04/10/2012, 16:05
Παντού οι άνθρωποι ίδιοι είναι, λίγο πολύ... απαίδευτοι, αμόρφωτοι, παρτάκηδες, συντηριτικοί, πατριώτες/σοβινιστές/εθνικιστές, ρατσιστές, βλάκες....
Υπάρχουν βέβαια και οι άλλοι, οι προοδευτικοί, δημοκράτες, ανοιχτόμυαλοι, ανθρωπιστές με παιδεία...αλλά αυτοί πάντα είναι λιγότεροι και ανοργάνωτοι σε αντίθεση με τους πρώτους....
ΌΛΟΙ τους όμως είναι ψηφοφόροι...
Τεσπά άκρη δεν θα βγει ούτε σήμερα...
Αν κάποτε τολμήσουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να μορφωθούμε σαν έθνος (όχι από τα τωρινά σχολειά ή τα κατηχητικά....), και αποκτήσουμε και λίγο ομαδικό πνεύμα (αγαπάτε αλλήλους...) ίσως κάτι γίνει...
Άντε, και καλύ τύχη μάγκες...:wave2:
Δημοσιεύω επιστολή Αθηναίου αναγνώστη που περιγράφει μια ενδιαφέρουσα εμπειρία του.
.....
.....
Αναπαράγεται αυτό το αρκετά συμπαθητικό κείμενο και αντί να ακολουθήσουν κάποια σχόλια για το που τελικά έχει φτάσει η άρρωστη λογική που κατάπιαμε αμάσητα από τα μήντια, γράφονται σχόλια που είναι στο ίδιο πνεύμα..
Ρε παιδιά, γιατί τα λέτε απέξω απέξω, αφού η εποχή το επιτρέπει πια...Και "η ελλάδα πολιτισμός, θαύματα, όταν εμείς χτίζαμε...." και "εγώ δεν είμαι ρατσιστής...". Πείτε τι πιστεύετε ανοιχτά, αφήστε τα μισόλογα. Οι άνθρωποι που διαφωνούν τα είπαν τόσο απλά και ωραία
Αν τυχόν όμως βρίσκεται όχι και τόσο σόι τη λογική σας, ότι κάπου μπάζει, μην την αμφισβητείτε χλιαρά σαν παιδάκια. Κάντε το σωστά, γρεμίστε τη και σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο να έχετε ταυτιστεί με τις πιο απάνθρωπες λογικές και πρακτικές. Δεν είναι ντροπή να παραδεχθείς το λάθος, ντροπή είναι να επιμένεις σε αυτό όταν το βλέπεις
Για δοκιμάστε...
Αυτή η χώρα από τον ταξιτζή μέχρι τον πρωθυπουργό έχει πήξει στα "ξέρω εγώ που σου λέω μπλα...τα χω δει εγώ αυτά...μπλα...μπλά...εμένα που βλέπεις...μπλα...μπλα..."
Μόνο που δεν υπάρχει χώρος για καφενειακές κουβέντες, πάει αυτό πέθανε, θέλει άλλα η εποχή
stefanos
04/10/2012, 18:55
Αναπαράγεται αυτό το αρκετά συμπαθητικό κείμενο και αντί να ακολουθήσουν κάποια σχόλια για το που τελικά έχει φτάσει η άρρωστη λογική που κατάπιαμε αμάσητα από τα μήντια, γράφονται σχόλια που είναι στο ίδιο πνεύμα..
Τα μήντια και οι πολιτικοί αναπαράγουν πετυχημένα αυτά που σιγοψιθυρίζει η Ελληνική κοινωνία.
Μπορεί να σου φαίνεται άρρωστη ,και είναι, αλλά τελικά μάλλον δεν είμαστε τίποτα από αυτά που ευαγγελιζόμαστε.
MG-KTiNoS
04/10/2012, 19:44
(Εχμμμμ όταν κατέλαβε την Τριπολιτσά - την σημερινή Τρίπολη - έκαιγαν, έσφαζαν, λεηλατούσαν κλπ επί τρεις μέρες.. σφαγή δεν το λες αλλά κάπως πρέπει να το πεις.. Κι εγώ πιθανόν να έκανα τα ίδια και χειρότερα ακόμα δεδομένων τψν συνθηκων και της εποχής αλλά δεν με λες και βουδιστή μοναχό..)
Αχμμμ
Η Τριπολιτσά δεν ήταν μια πράξη υποκινούμενη από το Ρατσιστικό μίσος.
Ήταν μια πολιτική – στρατιωτική πράξη με διπλό στόχο.
Πρώτον να αποδείξει σε όλους ότι τους συνέφερε να τα έχουν καλά μαζί του γιατί αυτός είναι χειρότερος από τους Τούρκους.
Δεύτερο και πιο σημαντικό, γνωρίζοντας ο Στρατηγός πόσο πούστης είναι ο Έλληνες φρόντισε να μοιραστεί τη συνενοχή. Από τη στιγμή λοιπόν που έσφαξαν δεν είχε ωχ σχόραμε Πασά μ έσφαλα. Είχε ΠΑΛΟΥΚΩΜΑ. Άρα ή πολέμαγαν μέχρι τέλους ή καζίκι !
Πήραν δηλαδή μαζί ένα δρόμο χωρίς επιστροφή.
(κάτι Βούλγαροι που μετάνιωσαν σφάχτηκαν από τους Τούρκους όλοι, κάπου 6000 στο Μπατάκ)
Ο Κολοκοτρώνης φυσικά δεν έγινε στρατηγός για πλάκα.
Πολέμαρχος ήταν.
Για την ιστορία
Για όλα τα άλλα έχω να πω ότι οι ξένοι δεν ήρθαν, τους έφεραν οι Ελληνικές κυβερνήσεις κάνοντας την αρχή στη Χούντα (ω ναι!!!)
Δεν ρώτησαν κανέναν μας και για τον αν θα κάτσουν ή όχι πάλι δεν θα μας ρωτήσουν.
Από τότε που ήρθαν οι ξένοι εδώ έπαψαν να είναι δεδομένα τα μεροκάματα, η κοινωνική ασφάλεια, και άλλα πολλά. (τα έχει πει κι ο Μαρξ αυτά)
Κάποιοι έγιναν πάρα πολύ πλούσιοι από τους ξένους (Ολυμπιακά έργα, παραεμπόριο, ναρκωτικά κλπ)
Προσωπικά πιστεύω ότι οι άνθρωποι στα βασικά τους συναισθήματα είναι ίδιοι και διαφέρουν μόνο στους κώδικες συμπεριφοράς
Χωρίζονται όμως σε καλούς και σε κακούς.
Καλοί να ναι λοιπόν κι ας είν κι απ την Ουγκάντα.
Υγ
Κάθε βράδυ πριν πάτε για ύπνο να λέτε κάνε Παναΐτσαμ να μη συναντήσω κακούς ανθρώπους.
Η κακία που υπάρχει είναι συχνά απερίγραπτη και μερικούς ανθρώπους καλό είναι να μην τους συναντήσεις ΠΟΤΕ
Τα μήντια και οι πολιτικοί αναπαράγουν πετυχημένα αυτά που σιγοψιθυρίζει η Ελληνική κοινωνία.
Μπορεί να σου φαίνεται άρρωστη ,και είναι, αλλά τελικά μάλλον δεν είμαστε τίποτα από αυτά που ευαγγελιζόμαστε.
Είμαι ο τελευταίος που θα αθώωνα την ελληνική κοινωνία. Και όντως η άποψη μου ήταν λειψή.
Απλά συμβαίνουν και τα δυο μαζί, με τρόπο που αδυνατώ να περιγράψω: από τη μια η κοινωνία είναι έτσι που είναι, από την άλλη τα μήντια, εξυπηρετώντας την ηθική που βολεύει τους κυρίαρχους, αναπαράγουν αυτές τις αντιλήψεις, αυτές τις πρακτικές, προκειμένου η κοινωνία να πάει ακόμα πιο βαθιά στον πάτο.
Δεν είναι τυχαίο, που ενώ σήμερα εργαζόμενοι (με ότι καλό και κακό κουβαλάνε) φάγανε ξύλο επειδή διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους, τα μήντια προώθησαν εκείνες τις απόψεις που βόλευαν: οι αλήτες που τα σπάνε, που ασκούν βία, που δεν σεβάστηκαν το υπουργείο.... Ε υπάρχουν κομμάτια κοινωνίας που αναπαράγουν αυτές τις απόψεις... Καταλαβαίνεις τι θέλω να πω
MG-KTiNoS
04/10/2012, 19:50
Είμαι ο τελευταίος που θα αθώωνα την ελληνική κοινωνία. Και όντως η άποψη μου ήταν λειψή.
Απλά συμβαίνουν και τα δυο μαζί, με τρόπο που αδυνατώ να περιγράψω: από τη μια η κοινωνία είναι έτσι που είναι, από την άλλη τα μήντια, εξυπηρετώντας την ηθική που βολεύει τους κυρίαρχους, αναπαράγουν αυτές τις αντιλήψεις, αυτές τις πρακτικές, προκειμένου η κοινωνία να πάει ακόμα πιο βαθιά στον πάτο.
Δεν είναι τυχαίο, που ενώ σήμερα εργαζόμενοι (με ότι καλό και κακό κουβαλάνε) φάγανε ξύλο επειδή διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους, τα μήντια προώθησαν εκείνες τις απόψεις που βόλευαν: οι αλήτες που τα σπάνε, που ασκούν βία, που δεν σεβάστηκαν το υπουργείο.... Ε υπάρχουν κομμάτια κοινωνίας που αναπαράγουν αυτές τις απόψεις... Καταλαβαίνεις τι θέλω να πω
Φίλε δεν ξέρω αν έχεις δει τη ταινία άρωμα γυναίκας..
Λέει λοιπόν ο Ρόμπερτ ντε Νιρο
-Κάθε φορά που στάθηκα μπροστά σ ΄ ένα σταυροδρόμι στη ζωή μου ήξερα πάντα ποιος ήταν ο σωστός δρόμος
Το πρόβλημα ήταν στο ότι ήταν γαμημένα δύσκολος.
Κι αυτό νομίζω τα λέει όλα.
nikos_abel
04/10/2012, 20:03
Φίλε δεν ξέρω αν έχεις δει τη ταινία άρωμα γυναίκας..
Λέει λοιπόν ο Ρόμπερτ ντε Νιρο
-Κάθε φορά που στάθηκα μπροστά σ ΄ ένα σταυροδρόμι στη ζωή μου ήξερα πάντα ποιος ήταν ο σωστός δρόμος
Το πρόβλημα ήταν στο ότι ήταν γαμημένα δύσκολος.
Κι αυτό νομίζω τα λέει όλα.
Αλ Πατσίνο.
(μλκ Νικόλα, θα σταματήσω να γράφω και απλά θα βάζω ένα +1 στα λεγόμενά σου από δω και πέρα)
Operater
04/10/2012, 20:12
Αχμμμ
Η Τριπολιτσά δεν ήταν μια πράξη υποκινούμενη από το Ρατσιστικό μίσος.
Ήταν μια πολιτική – στρατιωτική πράξη με διπλό στόχο.
Πρώτον να αποδείξει σε όλους ότι τους συνέφερε να τα έχουν καλά μαζί του γιατί αυτός είναι χειρότερος από τους Τούρκους.
Δεύτερο και πιο σημαντικό, γνωρίζοντας ο Στρατηγός πόσο πούστης είναι ο Έλληνες φρόντισε να μοιραστεί τη συνενοχή. Από τη στιγμή λοιπόν που έσφαξαν δεν είχε ωχ σχόραμε Πασά μ έσφαλα. Είχε ΠΑΛΟΥΚΩΜΑ. Άρα ή πολέμαγαν μέχρι τέλους ή καζίκι !
Πήραν δηλαδή μαζί ένα δρόμο χωρίς επιστροφή.
(κάτι Βούλγαροι που μετάνιωσαν σφάχτηκαν από τους Τούρκους όλοι, κάπου 6000 στο Μπατάκ)
Ο Κολοκοτρώνης φυσικά δεν έγινε στρατηγός για πλάκα.
Πολέμαρχος ήταν.
Για την ιστορία
....
Φίλε, σε παρακαλώ...πριν τα λες αυτά έτσι απότομα, διάβασε περί Κολοκοτρώνη, να χαρείς.
Φιλικά
stefanos
04/10/2012, 20:42
Ναι αλλά γιατί οι κυρίαρχοι στην κοινωνία μας να θέλουν να την στείλουν στον πάτο?
Είναι εντελώς παράλογο και χωρίς καμιά λογική.
Ποιος βοσκός θέλει το κοπάδι του αποστεωμένο και αδύναμο?Από που θα βγουν τα κέρδη του?
Οι εργαζόμενοι τώρα που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.
Ποιος τους ξεγέλασε και τους εκμεταλλεύτηκε?
Οι διαπλεκόμενοι οι μεγαλοεργολάβοι τα μίντια?
Μπα Δημόσια επιχείρηση είναι άρα τους "εκμεταλεύτηκε" ο "κυρίαρχος λαός" στον οποίο ανήκει το ναυπηγείο.
Αλλά γιατί πήγαν και πλακώθηκαν στο υπουργείο άμυνας?
Μπάς και είναι παραμύθι αυτοί οι κυρίαρχοι?
MG-KTiNoS
04/10/2012, 21:49
Φίλε, σε παρακαλώ...πριν τα λες αυτά έτσι απότομα, διάβασε περί Κολοκοτρώνη, να χαρείς.
Φιλικά
Πάντα φιλικά μιλάμε και κουβεντιάζουμε ;)
Δες εδώ γιατί έπρεπε να κοπεί κάθε ιδέα επιστροφής στα παλιά
http://en.wikipedia.org/wiki/Batak_massacre
Στα απομνημονεύματα του επίσης οι λέξεις προδοσία, με πρόδωσαν κλπ είναι ψωμοτύρι.
Μη κρίνεις ρομαντικά.
Οι επαναστάσεις και οι πόλεμοι δεν έχουν τέτοια, αυτά τα λένε μετά !
;)
απλα δημειολογικα να σημειωσω οτι ενω ο μακρυγιαννης χαιρει πολυ μεγαλης εκτιμησης και η βιογραφια του μοιραστηκε απο εφημεριδα και συχνα πυκνα γινονται αναφορες στις ρησεις του (αγνοωντας οι περισσοτεροι το ρολο του σαν πολιτικου )
ακριβως το αναποδο συμβαινει με τον αντιπαλο πολο -τον κολοκοτρωνη
δεν ειναι καθολου τυχαιο
το θρεντ βγαινει οφ τοπικ.μη το τραβηξουμε αλλο...αφηστε το να πεθανει εν ειρηνη.
:wave2:
Mαλλον οι περισσοτεροι μενετε Κηφισια και πηγαινετε με ελικοπτερο στις δουλειες σας. Κριμα μωρε τους κακομηριδες, ας τους φερουμε ολους εδω, γιατι μονο 2 εκατομμυρια? Δεν λεω οτι φταινε οι ιδιοι οι μεταναστες, οι πολιτικοι ειναι το Νο1 φταιχτες. Αλλα τοση χαλαροτητα απο τους Ελληνες, σας αρεσει αυτη η εικονα της χωρας μας ε? Αληθεια δεν ειδε κανεις τον Δενδια εχθες στο ρεπορταζ στην αμυγδαλεζα? Απο την τοση υποκρισια μου ηρθε να σπασω την τηλεοραση αλλα λογω κρισης αλλαξα καναλι καλυτερα. Εχουμε βρει και την κλασικη πιπιλα "εισαι ρατσιστης".... Στην Ελλαδα δεν ειμαστε ρατσιστες, ρατσισμο θα ζησεις στην Γερμανια και στην Γαλλια που αν δεν πεις καλημερα στην γλωσσα τους δεν σου μιλανε καν και δεν μιλαμε για λαθραιους μεταναστες, μιλαμε για τουριστες που πηγαινουν για λιγες μερες να αφησουν λεφτα και να θαυμασουν την χωρα τους. Πραγματικα δεν νιωθετε οτι η κατασταση εχει ξεφυγει υπερβολικα και οτι ειναι χαζο εντελως να μαλωνει ο ενας Ελληνας τον αλλο και να τον λεει ρατσιστη? Αν ο διπλανος βιώσει μια κακη εμπειρια με την κορη του που την βιασε ενας Πακιστανος πρεπει να τον βοηθησω και οχι να πω "ελα μωρε, δεν θα συμβει σε μενα", ρε Ελληνες, πρωτα εμεις και μετα ολοι οι αλλοι!
ενταξει...αυτο ητανε.
το θεμα ειχε να κανει με την διαφορετικοτητα και το μονο που διαβασαμε ηταν για ρατσισμο,επανασταση του '21,και τον δενδια.
locked.