PDA

View Full Version : Ηχος και Hi-End

Σελίδες : 1 [2]

jorgevaldano
19/10/2012, 09:06
Mιας και πιάσατε τις χαμηλές συχνότηται :D να αρωτήσω:

Πόσοι από εδώ ακούνε πραγματικά τα 20 Hz;

Κάτω από τους 30 κύκλους δεν ακούς τόσο όσο αισθάνεσαι τον ήχο.

DrBig
19/10/2012, 09:09
μεχρι 25 ακους, αλλα εκτος αυτου και συν του γεγονοτος οτι μονο κανα εκκλησιαστικο οργανο η tympani κατεβαινει τοσο χαμηλα, επιδιωκεις να παιζει μεχρι 20 κυκλους, ωστε να μπορει να παιζει τους 30-40 χωρις πτωση στην αποδοση.

Γενικα συστημα που κατεβαινει πολυ χαμηλα βγαζει ψυχοακουστικα πολυ εντυπωσιακο ηχο.

THEOD
19/10/2012, 09:50
Κάτω από τους 30 κύκλους δεν ακούς τόσο όσο αισθάνεσαι τον ήχο.

+1000
Κάτω από τους 30hz το θέμα δεν είναι ακουστικό αλλά "σπλαχνικό" με την έννοια ότι τα εσωτερικά όργανα του σώματος δονούνται και με αυτόν τον τρόπο μεταφέρουν στον εγκέφαλο την αντίληψη που μετά εμείς (επειδή το θέλουμε και το αναμένουμε) μεταφράζουμε ως "ήχο"...

Πάντως αν εξαιρέσουμε ακριβές υλοποιήσεις home-cinema που για λόγους marketing "πρέπει" κάθε φορά που στην ταινία κλείνει μια πόρτα να γκρεμίζεται το σπίτι, δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθείς (με τίμημα τεράστιο κόστος και όγκο) να αναπαράγει συχνότητες κάτω των 30ΗΖ... Είναι ένας άλλος από τους πάμπολλους μύθους του hi-end που χωρίς αυτούς δεν θα επιβίωνε...
Τα περισσότερα κορυφαία ηχεία αναφοράς κατεβαίνουνε μέχρι τους 33-35 κύκλους και κανένας δεν διαμαρτύρεται από την απόδοσή τους - το αντίθετο μάλιστα... Χώρια το γεγονός ότι πολύ πιο σημαντικό είναι το με τι έλεγχο και απόσβεση κατεβαίνεις ως εκεί παρά το να μπορείς να πας 5-10 ηζ πιο κάτω...
Φιλούμπες :wave2:

jorgevaldano
19/10/2012, 10:07
Πάντως αν εξαιρέσουμε ακριβές υλοποιήσεις home-cinema που για λόγους marketing "πρέπει" κάθε φορά που στην ταινία κλείνει μια πόρτα να γκρεμίζεται το σπίτι, δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθείς (με τίμημα τεράστιο κόστος και όγκο) να αναπαράγει συχνότητες κάτω των 30ΗΖ...

+1

Είναι ένας άλλος από τους πάμπολλους μύθους του hi-end που χωρίς αυτούς δεν θα επιβίωνε...

Δεν θα τό 'λεγα, το high-end σπανίως ασχολείται με κάτω από 30 κύκλους. Θέλει μόνο οι μπάσες να είναι "στιβαρές", οι μεσαίες "μεστές" και οι υψηλές "αιθέριες". Δεν έχω διαβάσει ούτε ένα review από guru-high-end που να εξετάζει τι γίνεται κάτω από τους 30 κύκλους, εξάλλου πάμπολλα καταξιωμένα ηχεία High-end δεν κατεβαίνουν κάτω απο τους 40.

+1000
Χώρια το γεγονός ότι πολύ πιο σημαντικό είναι το με τι έλεγχο και απόσβεση κατεβαίνεις ως εκεί παρά το να μπορείς να πας 5-10 ηζ πιο κάτω...

+2

Αν είναι να μπουμάρει ή να λασπώνει, καλύτερα να μην κατεβαίνει.

hidefnick
19/10/2012, 10:46
Γα σχεδιαση ηχειων υπαρχει ενα καταπληκτικο site:
http://www.mh-audio.nl/index.asp

Και μαγαζι στην Γερμανια με υλικα hi-end
http://www.lautsprechershop.de/index_intro_en.htm

Με αυτα τα δυο (και $) μπορειτε να κανετε σχεδον τα παντα :)

Μας Μάμησες..... (http://www.lautsprechershop.de/index_hifi_en.htm?http://www.lautsprechershop.de/hifi/zy1_ct240_230_en.htm)

katsar
28/01/2020, 15:08
Ωραίο θέμα και συγνώμη για την εκταφή του.ωραία links.
Με έκανε να ξαναστήσω και εγώ το vintage πλέον ηχοσύστημα μου (ηχεία Bose 6.2 , ενισχυτής Denon PMA-1060 , πικαπ Technics sl-d2 -θέλει service δυστυχώς ). Hi end σε καμία περίπτωση αλλά καμία σχέση με τα soundbars και τα 5.1 των η/υ :beer:

contes di Zante
28/01/2020, 17:58
....και πολύ καλά έκανες!! Καμία 20-25 χρόνια πρίν ήμουν αναγνώστης του 'Ήχος κ' Hi-Fi" αλλά και ενός άλλου περιοδικού που δεν θυμάμαι τίτλο με σκοπό να αγοράσω ένα καλούτσικο σύστημα που ποτέ δεν κατάφερα λόγω οικονομικών. Τώρα σκοπεύω να χαλάσω γύρω στα 2000€ για ένα σετ πικαπ, ενισχυτή, ηχεία....έτσι να κάθομαι να το απολαμβάνω όταν λείπουν τα γυναικόπαιδα. Ηχεία τείνω προς Klipsch λόγω αισθητικής και πικάπ Project Audio ή Rega Planar....από ενισχυτή κάποια πρόταση?

katsar
28/01/2020, 18:27
Ωραίος! Αφού έχεις το ..μικρόβιο είναι πάντα Money well spent τέτοιες αγορές.
Ομολογώ ότι δεν τα ξέρω αφού οι γνώσεις μου περιορίζονται σε 6-7 mainstream μάρκες των 80-90's
Ωραία τα ηχεία ,κονσόλα/μίκτη έχεις στο πρόγραμμα;

DrBig
28/01/2020, 18:32
....και πολύ καλά έκανες!! Καμία 20-25 χρόνια πρίν ήμουν αναγνώστης του 'Ήχος κ' Hi-Fi" αλλά και ενός άλλου περιοδικού που δεν θυμάμαι τίτλο με σκοπό να αγοράσω ένα καλούτσικο σύστημα που ποτέ δεν κατάφερα λόγω οικονομικών. Τώρα σκοπεύω να χαλάσω γύρω στα 2000€ για ένα σετ πικαπ, ενισχυτή, ηχεία....έτσι να κάθομαι να το απολαμβάνω όταν λείπουν τα γυναικόπαιδα. Ηχεία τείνω προς Klipsch λόγω αισθητικής και πικάπ Project Audio ή Rega Planar....από ενισχυτή κάποια πρόταση?

Ψαξε για μεταχειρισμενα κομματια. Με αυτα τα χρηματα παιρνεις ειτε ενα μετριο καινουργιο συστημα, ειτε ενα εξαιρετικο 2ο χερι.

leftos
28/01/2020, 19:33
Σε κουβέντα που είχα πρόσφατα με φίλο που ασχολείται ακόμα κατάλαβα οτι ειδικά σε ενισχυτές υπάρχουν πολλές προτάσεις απο Ελλάδα πλέον που είναι κορυφαίας ακουστικής ποιότητας και καλής τιμής ψάξτο λίγο.

L.omerta
28/01/2020, 22:52
Καλησπέρα, μιας και ξεθάφτηκε, μου χάρισε ένας φίλος κάτι ηχεία που είχε και κάθονταν. Γράφουν πάνω τους mission 707 electronics και στα specs τους πίσω λένε power 100W και impedance 8 OHMS. Είμαι άσχετος με το θέμα αλλά θα ήθελα να μου προτείνεται κάποιον κατάλληλο ενισχυτή για να τα συνδυάσω. Σε τι τιμές να κοιτάξω? Καινούργιο ή μεταχειρισμένο? Απαιτήσεις τρελές δεν υπάρχουν απλά φαντάζομαι θα είναι πολύ καλύτερα από οποιοδήποτε pc ηχείο. Πηγή θα είναι ψηφιακή με ασυμπίεστα αρχεία, βινύλια και τέτοια δεν έχομεν. :beer::beer:

contes di Zante
29/01/2020, 06:19
Ξεκινάω τις απαντήσεις ανάποδα.

Φίλε και συμφορουμίτη στο bikers L.omerta, απ' όσο θυμάμαι τα Mission ήταν από τα κορυφαία Hi-Fi ηχεία των περασμένων δεκαετιών Αγγλικής κατασκευής. Χτύπα έναν NAD επίσης Αγγλικής κατασκευής και θα είσαι κομπλέ

DrBig...οικονομικά μπορώ να ανέβω και λίγο περισσότερο αν αξίζει κάποιο κομμάτι. Γνωρίζεις που μπορώ να κοιτάξω για μτχ ενισχυτη? Ηχεία, πικαπ θέλω καινούρια

Katsar...οι εποχές που έπαιζα σε κάνα παρτάκι και για λίγα φεγγάρια σε μπαράκια ως φοιτητής στην Πάτρα παρήλθαν ανεπιστρεπτί. Οπότε δε μου χρειάζεται πλέον μίκτης. ¨Ενα Hi-Fi με καλό ήχο και μόνο

DrBig
29/01/2020, 07:52
DrBig...οικονομικά μπορώ να ανέβω και λίγο περισσότερο αν αξίζει κάποιο κομμάτι. Γνωρίζεις που μπορώ να κοιτάξω για μτχ ενισχυτη? Ηχεία, πικαπ θέλω καινούρια

Απο τα τρια κομματια αν αγοραζα κατι καινουργιο θα ηταν ενισχυτης. Πικαπ και ηχεια θα επερνα σαφως μεταχειρισμενα γιατι αν κατι δε παει καλα μια απλη ακροαση/ελεγχος το αποκαλυπτει. Αν βεβαια δε ζεις σε αθηνα η θεσσαλονικη οι επιλογες για κομματια 2ο χερι θα ειναι ελαχιστες φανταζομαι.

Τωρα....αν πιανουν τα χερια σου και ψηνεσαι για ηχεια ιδιοκατασκευη θα μπορουσα να σε βοηθησω να φτιαξεις. Τα ηχεια της αγορας ειναι συνηθως 5 με 10 φορες ακριβοτερα απο το κοστος των υλικων απο τα οποια ειναι φτιαγμενα.

Για πηγες με κομματια 2ο χερι θα επανελθω αργοτερα....

lospsi
29/01/2020, 08:06
Πω πω, τι ξεθάψατε και με κάνατε να θυμηθώ...
Nad, denon, marantz, mission κτλ ήταν στην ψαχτική μου όταν πήρα και εγώ hi fi πριν πολλά χρόνια. Τελικά κατέληξα σε Denon για ενίσχυση, ραδιόφωνο, κασετόφωνο!, Cd, dual πικάπ. Θα ήθελα κάποια στιγμή να τα αναστήσω, βρίσκονται στο πατρικό μου...

Ηχεία δεν μπορώ να θυμηθώ την μάρκα, ελληνικά, όχι roister, τα άλλα..

katsar
29/01/2020, 11:06
Marantz έχω κασετόφωνο :D

leftos
29/01/2020, 11:29

crystal audio αν ήταν σε αυτά τα χρόνια!

teogtp
29/01/2020, 11:35
Deck Akai , πικάπ Dual, ραδιόφωνο Sansui, ενισχυτής Nikko, και ηχεία B&W.
Πώς δεν μας έδιωξαν από την πολυκατοικία....
:lol:

thunder ace
29/01/2020, 11:48

Κατι σε yamaha;
https://www.skroutz.gr/c/239/enisxytes_hifi/m/287/Yamaha/f/935166/olokliromenos.html?order_by=pricevat&order_dir=asc

OldMan
29/01/2020, 11:54
..από ενισχυτή κάποια πρόταση?

Φτιαξε δικο σου customized συμφωνα με τα υπόλοιπα.. ;)

OldMan
29/01/2020, 12:03
Γράφουν πάνω τους mission 707 electronics και στα specs τους πίσω λένε power 100W και impedance 8 OHMS. Είμαι άσχετος με το θέμα αλλά θα ήθελα να μου προτείνεται κάποιον κατάλληλο ενισχυτή για να τα συνδυάσω.

https://www.hifiengine.com/manual_library/mission/707.shtml

Μακαρι η απαντηση να ηταν τοσο ευκολη οσο "παρε οποιονδηποτε ενισχυτη γουσταρεις (εσυ και η τσεπη που) απο 20 εως 100W", όπως προτείνεται στην παραπανω σελιδα..

contes di Zante
29/01/2020, 18:56
Πω πω, τι ξεθάψατε και με κάνατε να θυμηθώ...
Nad, denon, marantz, mission κτλ ήταν στην ψαχτική μου όταν πήρα και εγώ hi fi πριν πολλά χρόνια. Τελικά κατέληξα σε Denon για ενίσχυση, ραδιόφωνο, κασετόφωνο!, Cd, dual πικάπ. Θα ήθελα κάποια στιγμή να τα αναστήσω, βρίσκονται στο πατρικό μου...

Audio Spectrum

contes di Zante
29/01/2020, 18:59
Απο τα τρια κομματια αν αγοραζα κατι καινουργιο θα ηταν ενισχυτης. Πικαπ και ηχεια θα επερνα σαφως μεταχειρισμενα γιατι αν κατι δε παει καλα μια απλη ακροαση/ελεγχος το αποκαλυπτει. Αν βεβαια δε ζεις σε αθηνα η θεσσαλονικη οι επιλογες για κομματια 2ο χερι θα ειναι ελαχιστες φανταζομαι.

Τωρα....αν πιανουν τα χερια σου και ψηνεσαι για ηχεια ιδιοκατασκευη θα μπορουσα να σε βοηθησω να φτιαξεις. Τα ηχεια της αγορας ειναι συνηθως 5 με 10 φορες ακριβοτερα απο το κοστος των υλικων απο τα οποια ειναι φτιαγμενα.

Για πηγες με κομματια 2ο χερι θα επανελθω αργοτερα....

....και επαρχία είμαι και τα χέρια μου δεν πιάνουν. Επίσης τα ηχεία τα θέλω και σαν στολίδι στο σαλόνι. Ένας ακόμα λόγος για Klipsch

DrIoannis
29/01/2020, 20:09
Πριν από καμιά 12αριά χρόνια, που είχα χρόνο ασχολήθηκα πολύ με τον ήχο. Μου αρέσει να ακούω και πραγματικά με χαλαρώνει. Ξεκίνησα με McIntosh 6450 ενισχυτή και B&W 805 Nautilus ηχεία. Πέρασα πολύ ωραία με αυτά. Μετά από διάλειμμα 10 ετών το έχω ξαναπιάσει το "χόμπι". Ο χρόνος βέβαια εξαιρετικά περιορισμένος αλλά όταν έχω κανένα 2ωράκι το αφιερώνω, ειδικά το Χειμώνα. Τώρα ακούω με B&W 802 Nautilus, Devialet 200 ενισχυτή&DAC, πηγή με Flac πολλά Gb Flac και ολίγα από HD (88.2,192,384) και CD/SACD. Στόχος στο μεεεεελλλλοοοοννν dedicated room με προσπάθεια για room treatment.Δεν είμαι οπαδός του HiEnd απλά θέλω να ακούω μουσική...

lospsi
29/01/2020, 21:43
μιας που πιάσαμε την κουβέντα,να ρωτήσω το εξής:
σε περίπτωση που θέλω να αναστήσω το παλιό hifi, τι μπορώ να κάνω με πηγή μιας και όλη η μουσική πλέον είναι σε ηλεκτρονική μορφή?

DrBig
29/01/2020, 22:41
σε περίπτωση που θέλω να αναστήσω το παλιό hifi, τι μπορώ να κάνω με πηγή μιας και όλη η μουσική πλέον είναι σε ηλεκτρονική μορφή?

Η φτηνη λυση ειναι να συνδεσεις λαπτοπ, pc, κινητο. Για pc υπαρχουν και καποιες πολυ καλες καρτες ηχου. Αλλιως τα σκας για μια καλη ψηφιακη πηγη που δε θυμαμαι τωρα πως τα λενε.

FotisFz1
29/01/2020, 23:13

Λογικα ο ενισχυτης σου θα εχει καποια εισοδο optical η coaxial/spdif
Συνδεεις εκει ενα φθηνο pc,μην σου πω και ενα κινεζικο android box και κανεις την δουλεια σου

lospsi
30/01/2020, 08:36
Λογικα ο ενισχυτης σου θα εχει καποια εισοδο optical η coaxial/spdif
Συνδεεις εκει ενα φθηνο pc,μην σου πω και ενα κινεζικο android box και κανεις την δουλεια σου

OK, έτσι παίζω τώρα, έχω ένα minipc που έχω συνδέσει στην τηλεόραση μου με HDMI + ένα mini HiFi SONY με coaxial για ήχο (από το pc) για να βλέπω ταινίες, popcorn κτλ. Έλεγα αν υπάρχει κάτι πιο κομπακτ. Όπως καμιά πηγή όπως λέει και ο DrBig πιο πάνω.

DrBig
30/01/2020, 11:41
OK, έτσι παίζω τώρα, έχω ένα minipc που έχω συνδέσει στην τηλεόραση μου με HDMI + ένα mini HiFi SONY με coaxial για ήχο (από το pc) για να βλέπω ταινίες, popcorn κτλ. Έλεγα αν υπάρχει κάτι πιο κομπακτ. Όπως καμιά πηγή όπως λέει και ο DrBig πιο πάνω.

Ψαξε για digital music players.