View Full Version : Mayday Mayday Ζητούνται πληροφορίΑΙ για οδικό ταξίδι τέλη δεκέμβρη
Προκειμένου να αξιοποιήσω ένα κερδισμένο ακτοπλοϊκό Πάτρα-Ancona (και να μην χαθεί δηλαδή, δεδομένου ότι δυστηχώς το voucher δεν γίνεται ανοιχτό) προσπαθώ τελευταία στιγμή να οργανώσω ένα μικρό ταξίδι στην Ευρώπη με μικρό κουτί, κατά πάσα πιθανότητα ή peugeot 206 ή 107 του πεθερού..
Αρχικός στόχος ήταν να περάσω μέσω μιλάνο λίγο έξω από τη Γενεύη στο CERN που μπορεί να μας φιλοξενίσει/ ξεναγήσει φίλος που εργάζεται εκεί και να συνεχίσουμε για Nantes όπου έχω τους παππούδες θεία κτλπ που παρέχουν δωρεάν διαμονή μπύρες και περισσότερο σαλάμι από ότι μπορώ να καταβροχθίσω.. Ιδανικά θα επέστρεφα χονδρικά περνώντας από Παρίσι -> Στρασβούργο -> Stuttgard -> Innsbruck -> Venezia..
Το πρόβλημα ξεκίνησε με ένα χθεσινό τηλεφώνημα του Παππού ο οποίος μέχρι και πριν 3-4 χρόνια οδηγούσε ψυγείο και ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι ας προσπαθήσουμε αλλά πολύ δύσκολα και με κίνδυνο θα μπορέσουμε να περάσουμε μέσω άλπεων και ότι αυτές τις μέρες έχουν πήξει στο χιόνι και στον πάγο..
Προσπαθώ λοιπόν να αξιολογήσω την πληροφορία και αν όντως ισχύει να αλλάξω την διαδρομή. Είναι πράγματι τόσο άσχημα τα πράγματα το Δεκέμβρη στις άλπεις? Δεν είμαι καινούριος οδηγός αυτοκινήτου και έχω ταξιδέψει σε 2-3 χώρες οδικώς μεταξύ των οποίων Βουλγαρία (πάλι δεκέμβρη - αν τον πιει ο θερμοστάτης το κρύο δεν παλεύεται στο κουτί.. :cry:), η Τουρκία και φυσικά η Γαλλία (τουλάχιστον το πάνω αριστερά κομμάτι το έχω φάει με το κουτάλι..).. Κρατάνε καθαρές με ζήλο τις κεντρικές αρτηρίες που ενώνουν μεγάλες πόλεις? Θα καταφέρω σίγουρα να φτάσω π.χ από Μιλάνο στη Γενεύη? Είναι εφικτό να φτάσω τουλάχιστον Colmar, Strasbourg πριν αρχίσω να επιστρέφω?
Αν οι πιθανότητες να φτάσω είναι μικρές επειδή πρέπει να κλείσω ξενοδοχεία θα αναγκαστώ να περιορίσω την ακτίνα του κύκλου για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο καθώς το budget (ευρώ-ευρώ στο κλασσικό γουρουνάκι χαχαχα) είναι πολύ περιορισμένο και ο χρόνος δυστυχώς επίσης.. Αν όμως έχω ελπίδα να φτάσω το χαμόγελο των δικών μου θα με αποζημειώσει..
Στα τεχνικά το αυτοκίνητο δεν έχει χειμερινά λάστιχα 99% και είναι οικονομικά αδύνατο να του περάσω.. Μόνος σύμμαχος αλυσίδες φτυάρι, σκοινί ρυμούλκισης και ένα μπιτόνι βενζίνη έξτρα :cry:
Cpt. Haddock
09/12/2012, 14:08
[...]Είναι πράγματι τόσο άσχημα τα πράγματα το Δεκέμβρη στις άλπεις? [...]
Ακαδημαϊκα ρωτάς, έτσι?
Ακαδημαϊκα ρωτάς, έτσι?
Non mon capitaine, apla prospathw na bgalw akri diabazw apo edw diabazw apo ekei kai telika kai ginetai xeirotero.. Den milaw gia alpine passes.. Rwtaw ousiastika an yparxoun dromoi pou einai prospelasimoi me asfaleia xwris xeimerina lastixa gia na perasw apo ~milano pros gallia..
Cpt. Haddock
09/12/2012, 15:30
Non mon capitaine, apla prospathw na bgalw akri diabazw apo edw diabazw apo ekei kai telika kai ginetai xeirotero.. Den milaw gia alpine passes.. Rwtaw ousiastika an yparxoun dromoi pou einai prospelasimoi me asfaleia xwris xeimerina lastixa gia na perasw apo ~milano pros gallia..
Τα alpine passes ετσι κι αλλιως κλεινουν το Χειμωνα με εξαιρεση μερικα δημοφιλη, πχ το Col de la Forclas που συνδεει το Martigny στην Ελβετια με το Χιονοδρομικο του Chamonix στη Γαλλια.
Γενικώς όλοι οι δρομοι εκχιονιζονται και μενουν ανοικτοι εκτος απο περιπτωσεις σφοδρης κακοκαιριας. Παντως απο Μιλάνο για Γαλλία θα βγεις μεσω του Mont Blanc Tunnel (που σε βγαζει στο Chamonix πρακτικα. Εκει οι δρομοι ειναι πολυσυχναστοι και δε θα εχεις θεμα.
Check: http://en.wikipedia.org/wiki/Mont_Blanc_Tunnel
επίσης λίγο προσοχή εκεί πάνω χωρίς χειμερινά λάστιχα γιατί σε κάποια από αυτά τα οργανωμένα κράτη που θα πας ρίχνουν και πρόστιμα!! άσχετα αν πολλές φορές οι δρόμοι των προαστίων στις πόλεις μένουν χωρίς αλάτι (έχουν κι εκεί παρατράγουδα) :D
Τα alpine passes ετσι κι αλλιως κλεινουν το Χειμωνα με εξαιρεση μερικα δημοφιλη, πχ το Col de la Forclas που συνδεει το Martigny στην Ελβετια με το Χιονοδρομικο του Chamonix στη Γαλλια.
Γενικώς όλοι οι δρομοι εκχιονιζονται και μενουν ανοικτοι εκτος απο περιπτωσεις σφοδρης κακοκαιριας. Παντως απο Μιλάνο για Γαλλία θα βγεις μεσω του Mont Blanc Tunnel (που σε βγαζει στο Chamonix πρακτικα. Εκει οι δρομοι ειναι πολυσυχναστοι και δε θα εχεις θεμα.
Check: http://en.wikipedia.org/wiki/Mont_Blanc_Tunnel
Merci mon capitaine..
επίσης λίγο προσοχή εκεί πάνω χωρίς χειμερινά λάστιχα γιατί σε κάποια από αυτά τα οργανωμένα κράτη που θα πας ρίχνουν και πρόστιμα!! άσχετα αν πολλές φορές οι δρόμοι των προαστίων στις πόλεις μένουν χωρίς αλάτι (έχουν κι εκεί παρατράγουδα) :D
Θα έχω αλυσίδες οπότε λογικά είμαι νόμιμος..
endopandou
10/12/2012, 07:44
Οι αλυσίδες είναι λάθος λύση σε αυτά τα κράτη και στο λέω απο ίδια πείρα. Τα αυτοκίνητα κινούνται με χιονολάστιχα και ταχύτητες κατά πολύ μεγαλύτερες απο ότι επιτρέπουν οι αλυσίδες. Οι δρόμοι καθαρίζονται συνεχώς όπως και οι κεντρικές αρτηρίες όπου τα εκχιονιστικά πάνε με 60χλμ. Αν είσαι απο πίσω τους σε τέτοιο δρόμο απλά δεν πας με τόσα και αλυσίδες αφού αφήνουν μισό πόντο χιόνι με το ζόρι.
Αν μπορείς πήγαινε στην περιοχή του Bludenz στην δυτική Αυστρία που έχει υπέροχα τοπία, μερικά εκπληκτικά χωριά και αν είσαι της γλίστρας απίθανα χιονοδρομικά.
Ο κόσμος εκεί είναι φιλικός (αν και πλούσιοι) και δεν έχει σχέση με Ελβετία ή Λιχνεστάιν. Απο ότι ξέρω οι τιμές στα ξενοδοχεία έπεσαν κάπως, αλλά μην φανταστείς τίποτα οικονομικά πράγματα αφού το μέρος βουλιάζει απο τους γύρω (Γερμανούς, Ελβετούς κλπ) φραγκάτους.
Ανεπιφύλακτα αξίζει η βόλτα.
Μπόν βουαγιάζ:wave2:
Cpt. Haddock
10/12/2012, 08:53
Θα έχω αλυσίδες οπότε λογικά είμαι νόμιμος..
:nono:
Κατάλαβα, τα πιάσαμε τα λεφτά μας.. Στην περίπτωση που μας περιορίσει ο καιρός έχετε να προτείνετε προορισμούς αλλά κυρίως διαδρομές ξεκινώντας από ancona με ένα peak ~3000 χλμ? Γιατί βλέπω πολύ δύσκολη την αγορά χειμερινών ελαστικών.. Ski δεν μας ενδιαφέρει, προσπάθησα 2 φορές στο bansko και μου φάνηκε πιο δύσκολο από διαφορική εξίσωση :lol: πιο πολύ ώρα ήμουν κάτω παρά όρθιος..
turogalos
11/12/2012, 10:47
Χωρίς χειμωνιάτικα λάστιχα δεν θα το δοκίμαζα. Πάρε ένα σετ mud&snow λάστιχα σε σιδερένιες ζάντες και θα είσαι μια χαρά για οποιαδήποτε κατάσταση. Στον πάγο θα πρέπει να είσαι προσεκτικός, αλλά πάγο έχει αργά την νύχτα και νωρίς το πρωί που είναι αραιή η κίνηση.
Οι αλυσίδες δεν παίζουν στην Ευρώπη και πιθανόν να είναι παράνομες στις χώρες που θα ταξιδέψεις (εδώ στην Φινλανδία είναι). Με τα καλοκαιρινά λάστιχα, όπως τα χαρακτηρίζουν εδώ, δεν πρόκειται να κάνεις κάτι. Ή θα σπινάρεις στον τόπο ή απλά θα συνεχίσεις ευθεία σε μια ορεινή στροφή.....
(προσπερνώντας το avatar που δεν παίζεται) Από ότι φαίνεται Αυστρία, Γερμανία, Αλσατία θα πάρουν αναβολή για το επόμενο ταξίδι το Σεπτέμβρη.. Θα αρκεστούμε στην Ιταλία από ότι δείχνουν τα πράγματα για να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις με τα λάστιχα (που δεν έχουμε)..
Σκεπτόμαστε τη διαδρομή:
Ancona -> Venezia -> Padova -> Verona -> Monza -> Milano -> Bologna -> Pisa -> Lucca -> Roma -> Ancona πολύ χονδρικά.. Σκεπτόμαστε αν ο καιρός δεν το επιτρέπει για να μην χάσουμε το τέλος του κόσμου σε απευθείας σύνδεση από το CERN να πάμε με τρένο από Μιλάνο.. :D
Επειδή Ιταλία δεν έχουμε ξαναπάει παρά μόνο αεροπορικώς στην αιώνια πόλη ως αδαής δεχόμεθα προτάσεις για όμορφες διαδρομές και μέρη χωρίς απαραίτητα να μιλάμε για μεγάλες πόλεις..
Lago di Como, Parco Naturale Regionale delle Dolomiti Friulane (αν δεν έχει χιόνια) και μια μέχρι Maranello να δεις τι πάει να πει il mito di Scuderia Ferrari ;)
KostasV2
11/12/2012, 22:57
Προσοχή στις ομίχλες της βόρειας Ιταλίας, κυρίως βραδυνές και πρωινές ώρες!
(Οι αλυσίδες απ'ότι θυμάμαι είναι οκ στην Ιταλία πάντως.)
Lioulios
11/12/2012, 23:13
Epp , πληροφοριακά και από μένα και επειδή τυχαίνει να βρίσκομαι τώρα στην Πολωνία , θα σου πω πως τουλάχιστον αδώ αλλά απο ότι ρώτησα σήμερα για την περίπτωσή σου...
Χωρίς χειμερινά λάστιχα δεν πας πουθενά , τρως πρόπστημο που πρέπει και να το πληρώσεις αμέσως και το χειρότερο ...Σε περίπτωση ατυχήματος ,καμία ασφ/κη δεν αποζημιώνει σε τέτοιες περιπτώσεις .
Επίσης η οδήγηση στο χιόνι απαιτεί εμπειρία .Δε σηκώνει μαλακίες ,το χάνεις το αμάξι μπρος -πίσω .
Εύχομαι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να δεις αυτούς που επιθυμείς .
Eyxaristw paides gia tis apanthseis.. Gianni gia douleia i xalarwsi polwnia? An eisai konta sti warsaw na ksereis oti aytes tis meres paizoun aeroporika TZAMPA me ryanair warsaw-milano, warsaw-venezia, warsaw-budapset ~10-15 euro to kathe skelos.. Exw odhghsei se xioni kai elafrws pago bansko kai ligo ellada alla me safws kalytera lastixa kai xwris to agxos tou ksenou aytokinhtou.. Psaxnw twra ston googlh roadtrips stin italia na dw toulaxiston ti mporw na dw..
(Sry gia ta greeklish periergo distro)
Episis, pou mporoume na eyxarisththoume strofiliki oreino i mh stin kentriki italia?? :)
Cpt. Haddock
12/12/2012, 06:59
Episis, pou mporoume na eyxarisththoume strofiliki oreino i mh stin kentriki italia?? :)
http://it.wikipedia.org/wiki/Passo_del_Muraglione
KostasV2
12/12/2012, 10:12
http://it.wikipedia.org/wiki/Passo_del_Muraglione
Classic... :a013:
Lioulios
12/12/2012, 10:16
Διακοπές στο τζαμπα είμαι(όπως εσύ μια φάση)) στα πεθερικά μου δυο ώρες από Βαρσοβία,αλλά εδώ είμαι δικτυωμένος (6η φορά) και έχει πολλές καβάτζες .
Τα εισητήρια που λες τα ξέρω ,αλλά πάνε οι εποχές που φεύγαμε και για αλλού...Τώρα χαλαρά εδώ με τα φιλαράκια .
Χθες είχαμε ιαματικά νερά και σάουνες και Σαββάτο πάω για κυνήγι αγριογούρουνου ...
Με το που φτάνω , δεν με αφήνουν να κάτσω .Όλο κάπου πάμε και το βασικότερο είναι πολύ φθηνά .
Το θέμα είναι πως οδηγάνε γρήγορα αυτοκίνητα και τα πάνε τάπα στο χιόνι . Εκεί εγώ κλάνω μέντες , μιας και όταν είσαι συνοδηγός νιώθεις κάπως όταν ο κώλος δεν παει ντρέτα.
...Ξεφύγαμε όμως .... Να φτάσεις με το καλό και να περάσεις καλά εύχομαι . Καλά Χριστούγεννα σε όλους .
Παιδες μολις γυρισα απο βορ. Ιταλια( επαρχια Βιτσεντζα).Κρυο μεν αλλα ο καιρος υπεροχος. Να πληροφορησω μονο οτι σχεδον ολοι εκει εχουν ηδη φορεσει χιονολαστιχα παρα την καλοκαιρια. Προσοχη δεν παιζουν με τον καιρο εκει πανω...
Παιδες μολις γυρισα απο βορ. Ιταλια( επαρχια Βιτσεντζα).Κρυο μεν αλλα ο καιρος υπεροχος. Να πληροφορησω μονο οτι σχεδον ολοι εκει εχουν ηδη φορεσει χιονολαστιχα παρα την καλοκαιρια. Προσοχη δεν παιζουν με τον καιρο εκει πανω...
Για πες μας και συγκεκριμένα μέρη να επισκεφτούμε ;)
Φιλε μου πηγα για δουλεια και ετσι δυστυχως δεν ειχα την δυνατοτητα να δω πολλα μερη. παρ ολα αυτα στη συγκεκριμενη περιοχη μπορω να προτεινω τη λιμνη Γκαρντα και τη Βερονα που πραγματικα ειναι πολυ ομορφα. Παντως για το καλοκαιρι αν υπαρχει χρημα ψηνομαι για ταξιδακι Ιταλια με ορμητηριο τη Σιενα και απο εκει εκδρομες στα γυρω μερη και ισως Ρωμη.
George_M.
15/12/2012, 07:08
αφου οικονονμικα δεν περισσευουν για χιονολαστιχα κ ταυτοχρονα οι οδικες επιλογες σου λιγοστευουν παρε το παπορι κ οταν δεσει καβους σαξε ισα απεναντι απο την Ανκονα,προς Umbria k' Tuscany,σιγουρα θα ειναι πιο στεγνα με αρκετα ενδιαφεροντα κ επισης με αφθονο κ ποιοτικο σαλαμι...:smokin:
Εμένα μου αρέσει πολύ η Sienna, η Φλωρεντία και το San Chiminiano σε μεσαιωνικό σκηνικό, και γενικότερα η περιοχή της Τοσκάνης. Του Chianti σε πιό αγροτοτουριστικό. Στην περιοχή του Μιλάνου είναι ωραίες οι λίμνες Lago di Como και Lago Maggiore. Ενδιαφέρουσα και η Genova. To φαγητό σε πολύ καλή ποιότητα ακόμα και τα σαλαμικά στα βενζινάδικα! Στο AutoGrill είχα μία κακή εμπειρία με σαλάμι που είχε το πλαστικό επάνω του. Αυτά στην μεριά που πηγαίνεις. Δεν ξέρω τι επικρατεί το χειμώνα αλλά πιστεύω οι δρόμοι να καθαρίζονται αν παραστεί ανάγκη, δεδομένου οτι η τοπική αυτοδιοίκηση εκεί είναι πολύ δυνατή.
Let the show begin! ;) Paidia kales giortes na exete kai tha sas dwsw feedback gia tin katastrofi apeytheias apo to CERN :P Kai prosektika tetoies meres ektroxiazontai oloi me to poto..
KostasV2
18/12/2012, 17:38
Καλό ταξίδι να έχεις!
Καλό καξίδι και καλές γιορτές (πέρνα να σε δούμε καθόλου μετά ρε).