PDA

View Full Version : Μεγάλα ταξίδια με μοτοσικλέτα

MG-KTiNoS
25/12/2012, 11:34
Κατ αρχήν εδώ δε θα σας πω για τον εξοπλισμό, τη μοτοσικλέτα και τις τεχνικές οδήγησης.
Θεωρείται δεδομένο ότι ο εξοπλισμός είναι δοκιμασμένα αποδοτικός, η μοτοσικλέτα σε πολύ καλή λειτουργική κατάσταση, ενώ όποιος ξεκινάει ένα μεγάλο ταξίδι 5 πράγματα τα ξέρει.
Αν κάτι από τα παραπάνω δεν ισχύει, τότε το μακρινό ταξίδι σας, αρχίζει να μετρά πιθανότητες και αυτό είναι ακριβώς ότι δεν θέλουμε.
Ξεκαθαρίζω ότι όταν λέω μεγάλο ταξίδι δεν μιλάω για Αθήνα Θεσσαλονίκη αλλά για πολλά χλμ και πολλές μέρες.

Το να κάνεις ένα πραγματικά μεγάλο ταξίδι δεν είναι απλή υπόθεση και για να γίνει πρέπει πριν απ όλα να θες να πας .
Εσύ να θες δηλαδή, για κάποιους λόγους που εσύ ξέρεις και για σένα είναι σημαντικοί.
Το ταξίδι δεν γίνετε για να αποδείξεις τίποτε στους άλλους, ούτε για να ξεφύγεις από κάτι.
Το ταξίδι γίνεται για να σε κάνει πιο πλούσιο σε εμπειρίες άνθρωπο. Για να καταλάβεις τον εαυτό σου και τον κόσμο γύρω σου. Για να νιώσεις όμορφα και να ισορροπήσεις σαν προσωπικότητα.

Το πρώτο που πρέπει να οριστεί είναι ο προορισμός και το γιατί θέλω να πάω.
Προσωπικά έχω βρει περιοδικά, εφημερίδες, ντοκιμαντέρ και βιβλία πολύ χρήσιμα.
Άλλοι βλέπουν εικόνες ή ακούνε ιστορίες.
Όλα καλά είναι.
Μετά αρχίζει η εργασία στο σπίτι.
Χάρτες, συλλογή πληροφοριών, ειδήσεις που αφορούν την περιοχή, έλεγχος του κλίματος κλπ κλπ.
Όσα πιο πολλά ξέρεις τόσο καλλίτερα.
Ταξιδιωτικά σε φόρουμ?
Ναι μεν αλλά…
Η υποκειμενική άποψη του κάθε ενός είναι σεβαστή αλλά δεν είναι και καθοριστική.
Στο ταξίδι ο κάθε ένας από εμάς βλέπει «άλλο έργο».
Αυτό συμβαίνει ανάλογα με τις εμπειρίες που διαθέτουμε, την ιδεολογία μας και γενικότερα από όλα όσα καθορίζουν την προσωπικότητα μας.
Άρα?
Το αν θα σου αρέσει ή όχι είναι μια δική σου υπόθεση.

Συχνά οι χάρτες δείχνουν τρομακτικοί.
Δεν μπορείς να διαβάσεις ούτε τι λένε, σε ξένες γλώσσες άγνωστες.
Το έχω νοιώσει συχνά αυτό αλλά το αντιμετωπίζω πάντα με δυο τρόπους.
Οργάνωση και χαμηλά το κεφάλι.
Για την οργάνωση θα πούμε πολλά παρακάτω, οπότε ας μείνουνε στο χαμηλό προφίλ.
Θυμήσου ότι εκεί που πας δεν σε κάλεσε κανένας. Μόνος σου πήγες και οφείλεις να σεβαστείς τα ήθη και τα έθιμα του τόπου. Οφείλεις να σεβαστείς τις αρχές, τους νόμους και γενικά να μη δώσεις ΚΑΝΕΝΑ απολύτως δικαίωμα.
Η ευγένεια δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.
Αν βρεθείς με την ακριβή σου μοτοσικλέτα, σε μια περιοχή που βασιλεύει η φτώχια…
ΕΧΑΣΕΣ και δε θα σου φταίει κανένας.
Αν θες και καλά και σώνει να πας σ ένα τέτοιο μέρος, ανάλογα πρέπει να είσαι και να φερθείς.
Κατανοητό?
Κάποτε στη Γιουγκοσλαβία έτρωγα ψάρια (που ήταν πανφτηνά) αλλά ντράπηκα όταν είδα γύρω μου ότι οι άλλοι θαμώνες της ταβέρνας έπιναν ΝΕΡΟ. (και δε μιλάμε γα Αφρική)
Συνοψίζοντας, η κοινωνική σου συμπεριφορά και η προσωπική σου υπόσταση θα καθορίσει και το ταξίδι σου.
Ένα θέμα που λίγοι θα θίξουν είναι η φυσική σου κατάσταση.
Οκ δε χρειάζεται να είσαι και πρωταθλητής ενόργανης αλλά να ξέρεις ότι όσο πιο καλά είσαι με το σώμα σου, τόσο πιο ξεκούραστος θα φτάσεις και πιο χαλαρός.
Υπολόγισε ότι ένα μακρύ ταξίδι θα σου φέρει φυσική καταπόνηση.
Μπύρες το βράδυ και ξενύχτι δεν πάνε μαζί.

Δυο απλά κόλπα.
Το κάπνισμα δε βοηθάει καθόλου. Δυσκολεύει τη κυκλοφορία του αίματος με ότι αυτό συνεπάγεται.
(Μυϊκές φλεγμονές, κράμπες, πονοκεφάλους κλπ κλπ)
ΑΝ προσθέσεις και την προβληματική αναπνευστική λειτουργία
και τις στάσεις για τσιγάρο…
Πέτα το ρημάδι!
Αν δε μπορείς να γυμναστείς ή δεν θέλεις, ένας καλός διαιτολόγος μπορεί να σου κόψει πολλά κιλά, πράγμα που θα είναι ευεργετικό για τη μέση και το γόνατα.
Όσο κι αν ακούγεται παράξενο Πιλάτες μπορούν να κάνουν περίπου όλοι.
Ένα πράγμα που με βοήθησε πολύ στην πολύωρη οδήγηση ήταν το CSS. Όχι γιατί έγινα γρήγορος αλλά γιατί σταμάτησα να παλεύω με τη μοτοσυκλέτα εξοικονομώντας ενέργεια.
Έμαθα και πολλά άλλα εκεί, που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια.

MG-KTiNoS
25/12/2012, 11:35
Μερικές μέρες πριν λοιπόν, φτιάχνουμε το τελικό πλάνο μας και φροντίζουμε να το κάνουμε όσο πιο ρεαλιστικό μπορούμε.
Υπολογίζουμε
Συνολική απόσταση, μέρες, στάσεις, τι θέλουμε να δούμε, αντοχές ανθρώπων και υλικών, καιρικές συνθήκες, κατάσταση των δρόμων, οδικό δίκτυο γενικότερα.

Η παρέα που θα διαλέξουμε πρέπει να είναι δοκιμασμένη.
Διαλέξτε εύκολους ανθρώπους καλοσυνάτους, που βλέπουν το ταξίδι όπως εσείς, αλλά και που μπορούν να κρατούν ένα κοινό προκαθορισμένο ρυθμό.
Ανθρώπους με τους οποίους μπορείτε να μοιραστείτε κοινές εμπειρίες, περιπέτειες και μυστικά.
Ανθρώπους που βλέπουν τη ζωή με χιούμορ και τους άλλους με ανθρωπιά.
Απορρίψτε a priori είρωνες, γκρινιάρηδες, εγωιστές και άγνωστες γκόμενες.
Ένας λάθος συνταξιδιώτης μπορεί να σας τα χαλάσει όλα.
Πολλές φορές είναι αναγκαίο να διώξουμε κάποιον που δε συμμορφώνεται ή να φύγουμε εμείς.
Αν είστε συνεπιβάτης και βλέπετε ότι το πράγμα δεν τραβάει ή παίρνει επικίνδυνη τροπή.
Ζητήστε να κατεβείτε και γυρίστε με τρένο !!!!
Προτιμότερο από το χαλάμε τις καρδιές μας ή χειρότερα. (πτώσεις και κλάματα)
Στην πίεση (και στο παιχνίδι) κάποιος δείχνει τον αληθινό του εαυτό και ο εαυτός αυτός μπορεί να μην είναι αυτός που πιστεύαμε.
Τιπ.
Μοιραστείτε τον εξοπλισμό. Δε χρειάζεται να κουβαλάτε από ένα κιτ επισκευής ο καθένας, από ένα φαρμακείο ο καθένας κλπ κλπ
Αλλά ΟΛΟΙ πρέπει να έχουν χάρτη και πλάνο της διαδρομής.
Καλό είναι πριν φύγεις να κάνεις λίστα με τα πράγματα που θα πάρεις μαζί.
Λίγες μέρες πριν το ταξίδι αρχίζεις να τα συγκεντρώνεις σε μια μεριά για να τα πακετάρεις.
Βασικό, λεφτά, διαβατήρια, χαρτιά μηχανής, κλειδιά. Χωρίς αυτά ταξίδι δεν έχει. Τα άλλα μπορείς και να τα βρεις.
Βασικό, να είστε αφαιρετικοί ειδικά με τα ρούχα. Σημαντικές οι σαγιονάρες. Σε ξενοδοχείο και κάμπιν κολλάς μύκητες στο μπάνιο για πλάκα.
Αφού λοιπόν έχουμε υλικά, παρέα και πλάνο ξεκινάμε το ταξίδι μας.
(το μοναχικό ταξίδι είναι ένα άλλο κεφάλαιο ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΩΡΕΤΙΚΟ)
Κοιμόμαστε νωρίς, ξυπνάμε νωρίς, τρώμε καλό πρωινό, πάμε τουαλέτα και φεύγουμε.
Οι στάσεις μας έχουν επιλεγεί με 3 κριτήρια.
Βενζίνη
Φαγητό
Μέρη που θέλουμε να δούμε.

Οι στάσεις δε γίνονται όταν κουραστούμε αλλά πριν κουραστούμε και για να μην κουραστούμε.

MG-KTiNoS
25/12/2012, 11:36
Όταν σταματάμε για βενζίνη καλό είναι να βγάζουμε το κράνος, να καταβαίνουμε από τη μηχανή.
Κατά τη διάρκεια της μέρας θα τρώμε φρούτα και πιο καλά μπανάνες που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο, (βοηθάει στις κράμπες) και έχουν ενέργεια ή μπάρες δημητριακών (αυτές που δίνουν ενέργεια) θα πίνουμε νερό ή χυμούς.
Όχι πολλούς καφέδες , όχι πολλά αναψυκτικά.
Σε καμία περίπτωση, πριν φτάσουμε, δεν πλακωνόμαστε στο φαί, ειδικά πλούσιο σε λιπαρά.
(το γιατί το ξέρετε όλοι)
Ένα καλό γεύμα μπορούμε να κάνουμε το βράδυ που θα σταματήσουμε.
Αυτό πρέπει να περιέχει σαλάτα και πρωτεΐνη (κρέας)
Ανάλογα με τις δυνατότητες μας πρέπει να καθορίσουμε και τα χλμ που θα κάνουμε την ημέρα.
Εγώ δεν περνάω ποτέ τα 1000.
Το χίλια δεν είναι το όριο μου, έχω κάνει και πιο πολλά. Το 1000 είναι το όριο στο οποίο μπορώ και οδηγό καλά. Μετά απ αυτό έχω δει ότι αρχίζω να πηγαίνω στο περίπου και αυτό απλά δεν πρέπει να γίνεται ΠΟΤΕ.
Εδώ να πω για την ελαστικότητα του πλάνου. Αν δε βγαίνει, δε χάθηκε ο κόσμος. Δεν πειράζει. Θα πάτε μια άλλη φορά. Σε καμία περίπτωση μην κάνετε υπερβάσεις, αν δεν είναι πραγματικά ανάγκη.
Τα χιλιόμετρα βγαίνουν κλιμακωτά.
Την πρώτη μέρα που είμαι ξεκούραστος 1000, τη δεύτερη που είμαι λίγο πιο κουρασμένος 800 κλπ
Εγώ όταν φτάνω κάπου, φροντίζω να περπατάω πολύ.
Έτσι μαθαίνω τον τόπο, τους ανθρώπους, βγάζω φωτογραφίες και ετοιμάζομαι για την επιστροφή. Δεν παίρνω τη μοτοσικλέτα καθόλου.
Παράλληλα κυκλοφορεί το αίμα και ξεπιάνομαι.
Κατά την παραμονή μου σ ένα μέρος κάνω παράλληλα και την προετοιμασία για το επόμενο βήμα.
Γενικά αποφεύγω να οδηγώ νύχτα.
Έχω δει ότι κουράζομαι περισσότερο έτσι και γενικά είναι πιο επικίνδυνο.
(τα ίδια θα έλεγα και για τη βροχή και το πολύ κρύο και τη πολύ ζέστη)
ΑΝ μπορώ τα αποφεύγω αν όχι ΑΜΗΝ και προσαρμόζω το πλάνο μου.
Συνήθως φεύγω νωρίς και φτάνω κάπου όμορφα το απόγευμα. Έτσι έχω και χρόνο να δω κάποιον ενδιάμεσο σταθμό.
Η επιστροφή γενικά είναι πιο προβληματική.
Συχνά υπάρχει και ο εφησυχασμός, έλα μωρέ φτάσαμε, 180 χλμ μείνανε.
Μέγα λάθος !
Έφτασες όταν μπεις στο σπίτι σου και μόνο τότε.
Ως εκείνη τη στιγμή είσαι στο δρόμο και όλες σου οι αισθήσεις είναι σε επιφυλακή.
Για λόγους συσσωρευμένης κούρασης αλλά και έλλειψης κινήτρου φροντίστε η επιστροφή να είναι πιο χαλαρή.
Σε ένα ταξίδι μπορεί να συμβούν απρόοπτα.
Βασικά να είσαι ψύχραιμος και να δεις τι μπορείς να κάνεις εκείνη τη στιγμή.
Το να προσπαθείς να αποδώσεις ευθύνες είναι και άχρηστο και θα περιπλέξει σίγουρα τα πράγματα.
Υπολόγισε ότι όταν λυθεί το πρόβλημα (αν λυθεί) πρέπει κάποτε να επιστρέψεις, άρα θα πρέπει να είσαι σε καλή ψυχική και σωματική κατάσταση.
Αν σας αρέσει η μουσική, κανένα πρόβλημα, στο εμπόριο υπάρχουν όλα όσα χρειάζονται.
Αποσπά την προσοχή ?
Δεν νομίζω. Ανάλογα και τη διαδρομή. Σε κάτι ατελείωτες εθνικές καλά είναι….
Προσωπικά τη βαριέμαι.
Όταν ήμουν πιο νέος η ολοκλήρωση ενός ταξιδιού με γέμιζε χαρά και περηφάνια.
Ήταν σαν ένας άθλος.
Γιούπι, το έκανα κι αυτό κλπ κλπ
Σήμερα, πιο μεγάλος στην ηλικία και πιο καραβοτσακισμένος, με πιάνει μια μικρή στεναχώρια.
Φτου γαμώτο τελείωσε …
Και πριν γυρίσω σπίτι έχω στο μυαλό μου το επόμενο.
Έτσι είναι και το σωστό.
Το ταξίδι είναι τρόπος ζωής και δεν τελειώνει ποτέ.

Σαν επίλογος
Στο μακρύ ταξίδι με μοτοσικλέτα, ξεκινάς ήρεμος και επιστέφεις ευτυχής.
Αν δε γίνει έτσι τότε κάτσε σπίτι.
Θα χαλάσεις χρόνο, χρήμα και θα κινδυνέψεις τσάμπα.
Τα πάντα είναι θέμα σωστής διαχείρισης.

Υγ
Πολλοί θα σας πουν ότι για να κάνεις ένα ταξίδι είναι απαραίτητη μεγάλη μοτοσικλέτα φουλ εξοπλισμός, ακριβός και άλλα πολλά.
Είναι όλα ψέματα που σκοπό έχουν να σας βάλουν να χαλάσετε λεφτά.
Χωρίς υπερβολή και με παπί πας.
Αρκεί
-Να διαλέξεις δευτερεύον οδικό δίκτυο (όχι εθνική)
-Να έχεις χρόνο
-Να φτιάξεις ένα καλό πρόγραμμα με σωστές στάσεις
και να μην είσαι κομπλεξικός.
Οι μεγάλοι ταξιδευτές έχουν ΟΛΟΙ φτηνά μηχανάκια, εύκολα να επισκευαστούν και που αν καταστραφούν ολοσχερώς δεν θα έρθει η συντέλεια του κόσμου.

Καλό ταξίδι
KTiNoS

υγ2
Είχε γραφτεί το 11 στο φόρουμ της Ε.ΛE. MG
http://forum.motoguzziclub.gr/index.php/topic,5003.msg66527.html#msg66527

christof40
25/12/2012, 12:28
μας εφτιαξες χριστουγενιατικα....εκει που καθομουνα χαλαρος,με εκανες να ψαχνω στο google maps για διαδρομες προς λιθουανιες,εσθονιες,λετονιες κλπ.

tai
25/12/2012, 14:21
ωραιο θεμα και σωστο.

taisteal
25/12/2012, 17:29
σωστος

TROOPER
25/12/2012, 19:29
ωραιο θεμα και σωστο.

+1000

cosgili
25/12/2012, 19:41
Άψογος Ktinos:beer:

PS. Α ρε άντε να δω πότε θα κάνω αυτό το αναθεματισμένο ταξίδι για Nordkapp... από αναβολή σε αναβολή το πάω τα τελευταία 3 χρόνια:cry:

RaGe_Raptor
26/12/2012, 13:29
ωραίος.......:a013:

spyrakos35
26/12/2012, 14:37
πολύ ωραίο αρθράκι....

χαμογέλασα με το παρακάτω.....

Μέγα λάθος !

θυμάμαι στους γυρισμούς από ανκόνα, πιο πολύ άγχος είχα για την "τελευταία" διαδρομή πατρα - αθήνα παρά για οποιοδήποτε άλλο κομάτι του ταξιδιού και ας μου ήταν και άγνωστα.....

:beer:

kles
26/12/2012, 20:05
Πολύ ωραίο άρθρο πράγματι. Σε ξεσηκώνει.
Ευχαριστούμε.

tai
26/12/2012, 21:10
πολύ ωραίο αρθράκι....

χαμογέλασα με το παρακάτω.....

Μέγα λάθος !

θυμάμαι στους γυρισμούς από ανκόνα, πιο πολύ άγχος είχα για την "τελευταία" διαδρομή πατρα - αθήνα παρά για οποιοδήποτε άλλο κομάτι του ταξιδιού και ας μου ήταν και άγνωστα.....

σε αυτο φταιει ο άψογος ασφαλτοτάπητας αλλα και η τέλεια χαραγμένες στροφές, που σε συνδυασμό με την ελληνική βενζίνη των 140 οκτανίων σε έκανε να φοβάσαι το γκάζι
:vroum:

:lol::lol:

spyrakos35
27/12/2012, 05:59
σε αυτο φταιει ο άψογος ασφαλτοτάπητας αλλα και η τέλεια χαραγμένες στροφές, που σε συνδυασμό με την ελληνική βενζίνη των 140 οκτανίων σε έκανε να φοβάσαι το γκάζι

μιλάω για το καθαρά οδηγικό κομάτι χωρίς να λαμβάνω υπόψιν μου τίποτα άλλο..... μετά από απροβλημάτιστα 15ήμερα όξω, έλεγα μέσα μου, "ρε θες να την πατήσουμε τώρα στο τέλος και μάλιστα εντός έδρας?" χωρίς όμως να λαμβάνω υπόψιν μου τους παράγοντες που αναφέρεις......

μετά (οδηγώντας πια), ναι, παθαίναμε το πολιτισμικό μας σοκ (και οι αναρτήσεις της μοτό επίσης) αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.... :look:

Mr Pif
27/12/2012, 18:37
πολύ καλό θέμα για κουβέντα και απόψεις,ιδιαίτερα για ''στραβάδια'' όπως και του λόγου μου που δεν το έχω τολμήσει ακόμα κάτι τέτοιο αλλά το έχω κρυμμένο στο πίσω μέρος του μυαλού μου :a013:

Θυμήσου ότι εκεί που πας δεν σε κάλεσε κανένας. Μόνος σου πήγες και οφείλεις να σεβαστείς τα ήθη και τα έθιμα του τόπου. Οφείλεις να σεβαστείς τις αρχές, τους νόμους και γενικά να μη δώσεις ΚΑΝΕΝΑ απολύτως δικαίωμα.

τεράστια κουβέντα,θεωρώ πως είναι η θεμελειώδης αρχή για κάθε απόπειρα εξερεύνησης εκτός συνόρων

LOUKILOUK
28/12/2012, 02:24

Πραγματικά μετά από 20 χλμ σταμάτησα στην άκρη και τσέκαρα την μηχανή και τα λάστιχα γιατί ένοιωθα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά...όντως κάτι δεν πήγαινε καλά, αλλά όχι με την μηχανή...
Κτίνος μπράβο για τις απόψεις και τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τα ταξίδια...

tai
28/12/2012, 23:08
Οι μεγάλοι ταξιδευτές έχουν ΟΛΟΙ φτηνά μηχανάκια, εύκολα να επισκευαστούν και που αν καταστραφούν ολοσχερώς δεν θα έρθει η συντέλεια του κόσμου.

]

επανω σε αυτο, μιας και τωρα τελευταία το εχω πει σε πολες φάσεις.

για ενα ταξίδι θέλουμε ενα μηχανάκι....
1ον που να καιει λιγο
2ον που να ειναι αξιόπιστο
3ον που να επισκευάζετε εύκολα και φτηνά
4ον ελαφρύ ώστε όταν "κολάει", "μένει ", πέφτει, να μπορείς να το σηκώσεις η να το σπρώξεις εύκολα.
και 5ον να εχει θέση οδήγησης σχετικά άνετη.

Εαν βάλουμε σαν προϋπόθεση οτι δεν ταξιδεύουμε απο τους αυτοκινητόδρομους αλλά από τους επαρχιακούς ή παράπλευρους δρόμους, όπου η μεγίστη ταχύτητα είναι απο 80χλμ και κάτω, τοτε καταλαβαίνετε οτι οχι μονο δεν χρειάζεται η μεγάλη μηχανή για να γυρνάς τον κόσμο, αλλά αντιθέτως δεν είναι καν μια καλή πρόταση.
Και πρίν αναρωτηθείτε πόσα χλμ μπορείτε να κάνετε με μια "μικρή" μηχανή, σκεφτείτε τα χλμ που κάνουν καθημερινά στης ταχυμεταφορές πχ.

Σκεφτείτε οτι εαν κάνουν αυτοι οι άνθρωποι 150 χλμ την ημέρα και τους μιμηθείτε, θα κάνετε την διαδρομή βενετια Grossglockner σαλτσμπουρκ, μοναχο και παλι βενετια σε μια βδομάδα, οδηγώντας λιγότερο απο 2 ωρες την ημερα.
Και κυριως!
Έχοντας κάψει την μισή και βΓαλε βενζίνη

Δεν φαίνεται και τόσο απαραίτητη η 1200αρα super spor on/off Ετσι?

TROOPER
29/12/2012, 09:46
επανω σε αυτο,....................

γουσταρω που με σκεφτεσαι προσπαθωντας να μου βρεις πελατες σε δυσκολους καιρους :bawl::bawl:

kles
29/12/2012, 10:01
Ένα transalp μου φαίνεται είναι η ιδανική περίπτωση για ταξιδάκια.

jimmis5
29/12/2012, 10:31
Ωραιος!!ενα ομορφο θεμα που αν μη τι αλλο μας κρατα το ονειρο ζωντανο,Καλη Χρονια λοιπον με ταξιδια ευχαριστα που μας ηρεμουν και μας γυριζουν πισω ευτυχισμενους οπως ειπες:beer::beer:

tai
29/12/2012, 21:35

κοιτα να δεις ποσο "χαμηλα" φτάνει http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=laqYyGOUf60

γουσταρω που με σκεφτεσαι προσπαθωντας να μου βρεις πελατες σε δυσκολους καιρους :bawl::bawl: ασε μωρη λουλου

πιστοφλωρακι

christof40
29/12/2012, 21:56
επανω σε αυτο, μιας και τωρα τελευταία το εχω πει σε πολες φάσεις.

για ενα ταξίδι θέλουμε ενα μηχανάκι....
1ον που να καιει λιγο
2ον που να ειναι αξιόπιστο
3ον που να επισκευάζετε εύκολα και φτηνά
4ον ελαφρύ ώστε όταν "κολάει", "μένει ", πέφτει, να μπορείς να το σηκώσεις η να το σπρώξεις εύκολα.
και 5ον να εχει θέση οδήγησης σχετικά άνετη.

Εαν βάλουμε σαν προϋπόθεση οτι δεν ταξιδεύουμε απο τους αυτοκινητόδρομους αλλά από τους επαρχιακούς ή παράπλευρους δρόμους, όπου η μεγίστη ταχύτητα είναι απο 80χλμ και κάτω, τοτε καταλαβαίνετε οτι οχι μονο δεν χρειάζεται η μεγάλη μηχανή για να γυρνάς τον κόσμο, αλλά αντιθέτως δεν είναι καν μια καλή πρόταση.
Και πρίν αναρωτηθείτε πόσα χλμ μπορείτε να κάνετε με μια "μικρή" μηχανή, σκεφτείτε τα χλμ που κάνουν καθημερινά στης ταχυμεταφορές πχ.

Σκεφτείτε οτι εαν κάνουν αυτοι οι άνθρωποι 150 χλμ την ημέρα και τους μιμηθείτε, θα κάνετε την διαδρομή βενετια Grossglockner σαλτσμπουρκ, μοναχο και παλι βενετια σε μια βδομάδα, οδηγώντας λιγότερο απο 2 ωρες την ημερα.
Και κυριως!
Έχοντας κάψει την μισή και βΓαλε βενζίνη

ωραια...τωρα με την πεινα που μας εχει κοψει,τιλετε?
παμε κανα ταξιδι στο εξωτερικο με τα παπακια?
μαλιστα για να μας ερθει πιο φτηνα οι μισοι θα ειμαστε με ποδηλατο και θα μας τραβανε οι αλλοι με τα παπακια...
το παρακανα εεεε???:lol::lol:

tai
29/12/2012, 22:17
ωραια...τωρα με την πεινα που μας εχει κοψει,τιλετε?
παμε κανα ταξιδι στο εξωτερικο με τα παπακια?
μαλιστα για να μας ερθει πιο φτηνα οι μισοι θα ειμαστε με ποδηλατο και θα μας τραβανε οι αλλοι με τα παπακια...
το παρακανα εεεε???
εαν ειχες δει πόσοι ποδηλάτες ειναι καθε καλοκαίρι στης κορφές των Άλπεων κάνοντας χλμ που πολλοί φοβούνται και να τα σκεφτούν δεν θα σου φαινόταν τοσο αστεία η προταση:lol::lol:

dimitris777
29/12/2012, 22:25
Πολυ ωραιο θεμα. :beer:
Το ταξιδι το κανεις με οτι εχεις! Μικρο, μεγαλο, ποδηλατο, ποδια, τρενο......
Απλα μολις βρεις τα φραγκα και μαζεψεις λιγες απαραιτητες πληροφοριες,π.χ. καιρο, κοστος, κλπ...βγαινεις στο δρομο κα το κανεις!
Με την ευκαιρια καλες γιορτες αλανια! :a013:

christof40
30/12/2012, 09:49
ετσι ειναι.οπου εχω παει στο εξωτερικο,βλεπω ποδηλατες ταξιδευτες.
τους θαυμαζω και τους σεβομαι.
εγω σιγουρα δεν εχω τα προσοντα για τετοιο ταξιδι.
πιτσιρικας ομως ειχα γυρισει ολη την ελλαδα με παπι.

DAYMAN
30/12/2012, 10:23
Πολυ καλο!:beer:

FZMAN
30/12/2012, 11:06
Φίλε Ktinos δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σου.
Το έχω ξαναπεί πολλές φορές ότι η προετοιμασία και η επιλογή καλής παρέας ( ή και καθόλου παρέας) είναι η βάση για ένα πετυχημένο ταξίδι.
Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά και καλά και βέβαια να ταξιδέψουμε τα ταξίδια των ονείρων μας με τις καλές μας.

MikeG
30/12/2012, 11:21
:beer: :beer:

Άντε να δούμε φέτος τι θα καταφέρουμε...

TROOPER
30/12/2012, 11:40
....... ασε μωρη λουλου

πιστοφλωρακι

:moutza:

kles
30/12/2012, 19:13
κοιτα να δεις ποσο "χαμηλα" φτάνει http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=laqYyGOUf60

Καλά, αυτό είναι πράγματι χαμηλά αλλά, πού θα κουμπώσω το ακριβό μου tankbag ρε φίλε ? :lol:

harris_x
04/01/2013, 23:32
[...]ωραίος :beer::beer::beer::beer:

Drake Ramore
04/01/2013, 23:48
Καίει αρκετά όμως...
Τα υπόλοιπα κριτήρια τα πληρεί κατά 80-90%. Είναι καλή επιλογή.

papaj
10/03/2013, 08:13
Πολύ καλό !!! ;)
Θέλουμε κι άλλο...

hondacity
14/03/2013, 11:55
Για εμένα όλα τα λεφτά είναι εδώ.

Στο μακρύ ταξίδι με μοτοσικλέτα, ξεκινάς ήρεμος και επιστέφεις ευτυχής.
Αν δε γίνει έτσι τότε κάτσε σπίτι

Βαρκελώνη σου έρχομαι...

Balkan_express
19/07/2013, 00:02
Διαβασα σημερα το αρθρο σου και τις αποψεις των φιλων και θελω να σου δωσω συγχαρητηρια!
Ειναι tutorial για τους ταξιδευτες ,νεους ή παλιους, και νομιζω πως αν καποιος το εμπλουτισει με επιπλεον λεπτομεριες θα μπορουσε να σταθει απο μονο του και ως σελιδα οδηγος...

Και παλι μπραβο!

Pan (dvs)
19/07/2013, 13:26
Καλο ειναι πριν απο ενα μεγαλο ταξιδι να κανουμε διατασεις ,πιανομαστε λιγοτερο.Κατεβαινοντας το ιδιο, αποθεραπεια.
Δεν υπαρχει χειροτερο απο το να ξυπνησεις το πρωι και να εισαι πιασμενος σε ολο σου το κορμι.Δεν βγαινει η επομενη μερα με τιποτε.

lonerider
10/03/2015, 19:00
Κατ αρχήν εδώ δε θα σας πω για τον εξοπλισμό, τη μοτοσικλέτα και τις τεχνικές οδήγησης.
Θεωρείται δεδομένο ότι ο εξοπλισμός είναι δοκιμασμένα αποδοτικός, η μοτοσικλέτα σε πολύ καλή λειτουργική κατάσταση, ενώ όποιος ξεκινάει ένα μεγάλο ταξίδι 5 πράγματα τα ξέρει.
Αν κάτι από τα παραπάνω δεν ισχύει, τότε το μακρινό ταξίδι σας, αρχίζει να μετρά πιθανότητες και αυτό είναι ακριβώς ότι δεν θέλουμε.
Ξεκαθαρίζω ότι όταν λέω μεγάλο ταξίδι δεν μιλάω για Αθήνα Θεσσαλονίκη αλλά για πολλά χλμ και πολλές μέρες.

Το να κάνεις ένα πραγματικά μεγάλο ταξίδι δεν είναι απλή υπόθεση και για να γίνει πρέπει πριν απ όλα να θες να πας .
Εσύ να θες δηλαδή, για κάποιους λόγους που εσύ ξέρεις και για σένα είναι σημαντικοί.
Το ταξίδι δεν γίνετε για να αποδείξεις τίποτε στους άλλους, ούτε για να ξεφύγεις από κάτι.
Το ταξίδι γίνεται για να σε κάνει πιο πλούσιο σε εμπειρίες άνθρωπο. Για να καταλάβεις τον εαυτό σου και τον κόσμο γύρω σου. Για να νιώσεις όμορφα και να ισορροπήσεις σαν προσωπικότητα.

Το πρώτο που πρέπει να οριστεί είναι ο προορισμός και το γιατί θέλω να πάω.
Προσωπικά έχω βρει περιοδικά, εφημερίδες, ντοκιμαντέρ και βιβλία πολύ χρήσιμα.
Άλλοι βλέπουν εικόνες ή ακούνε ιστορίες.
Όλα καλά είναι.
Μετά αρχίζει η εργασία στο σπίτι.
Χάρτες, συλλογή πληροφοριών, ειδήσεις που αφορούν την περιοχή, έλεγχος του κλίματος κλπ κλπ.
Όσα πιο πολλά ξέρεις τόσο καλλίτερα.
Ταξιδιωτικά σε φόρουμ?
Ναι μεν αλλά…
Η υποκειμενική άποψη του κάθε ενός είναι σεβαστή αλλά δεν είναι και καθοριστική.
Στο ταξίδι ο κάθε ένας από εμάς βλέπει «άλλο έργο».
Αυτό συμβαίνει ανάλογα με τις εμπειρίες που διαθέτουμε, την ιδεολογία μας και γενικότερα από όλα όσα καθορίζουν την προσωπικότητα μας.
Άρα?
Το αν θα σου αρέσει ή όχι είναι μια δική σου υπόθεση.

Συχνά οι χάρτες δείχνουν τρομακτικοί.
Δεν μπορείς να διαβάσεις ούτε τι λένε, σε ξένες γλώσσες άγνωστες.
Το έχω νοιώσει συχνά αυτό αλλά το αντιμετωπίζω πάντα με δυο τρόπους.
Οργάνωση και χαμηλά το κεφάλι.
Για την οργάνωση θα πούμε πολλά παρακάτω, οπότε ας μείνουνε στο χαμηλό προφίλ.
Αν βρεθείς με την ακριβή σου μοτοσικλέτα, σε μια περιοχή που βασιλεύει η φτώχια…
ΕΧΑΣΕΣ και δε θα σου φταίει κανένας.
Αν θες και καλά και σώνει να πας σ ένα τέτοιο μέρος, ανάλογα πρέπει να είσαι και να φερθείς.
Κατανοητό?
Κάποτε στη Γιουγκοσλαβία έτρωγα ψάρια (που ήταν πανφτηνά) αλλά ντράπηκα όταν είδα γύρω μου ότι οι άλλοι θαμώνες της ταβέρνας έπιναν ΝΕΡΟ. (και δε μιλάμε γα Αφρική)
Συνοψίζοντας, η κοινωνική σου συμπεριφορά και η προσωπική σου υπόσταση θα καθορίσει και το ταξίδι σου.
Ένα θέμα που λίγοι θα θίξουν είναι η φυσική σου κατάσταση.
Οκ δε χρειάζεται να είσαι και πρωταθλητής ενόργανης αλλά να ξέρεις ότι όσο πιο καλά είσαι με το σώμα σου, τόσο πιο ξεκούραστος θα φτάσεις και πιο χαλαρός.
Υπολόγισε ότι ένα μακρύ ταξίδι θα σου φέρει φυσική καταπόνηση.
Μπύρες το βράδυ και ξενύχτι δεν πάνε μαζί.

Δυο απλά κόλπα.
Το κάπνισμα δε βοηθάει καθόλου. Δυσκολεύει τη κυκλοφορία του αίματος με ότι αυτό συνεπάγεται.
(Μυϊκές φλεγμονές, κράμπες, πονοκεφάλους κλπ κλπ)
ΑΝ προσθέσεις και την προβληματική αναπνευστική λειτουργία
και τις στάσεις για τσιγάρο…
Πέτα το ρημάδι!
Αν δε μπορείς να γυμναστείς ή δεν θέλεις, ένας καλός διαιτολόγος μπορεί να σου κόψει πολλά κιλά, πράγμα που θα είναι ευεργετικό για τη μέση και το γόνατα.
Όσο κι αν ακούγεται παράξενο Πιλάτες μπορούν να κάνουν περίπου όλοι.
Ένα πράγμα που με βοήθησε πολύ στην πολύωρη οδήγηση ήταν το CSS. Όχι γιατί έγινα γρήγορος αλλά γιατί σταμάτησα να παλεύω με τη μοτοσυκλέτα εξοικονομώντας ενέργεια.
Έμαθα και πολλά άλλα εκεί, που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια.για καποιους ολα αυτα ειναι λογος να μην πανε ταξιδη...αμα ειναι για να παω ταξιδη να οργανωνο κανα χρονο πριν,να κοψω το καπνισμα,να παω σε διατροφολογο..χεσε μεσα στο ταξιδη...το ταξιδη ειναι παιρνω το πορτοφολι μου και εφυγα...για εμενα...:wave2:

akis_trevor
10/03/2015, 19:22
για καποιους ολα αυτα ειναι λογος να μην πανε ταξιδη...αμα ειναι για να παω ταξιδη να οργανωνο κανα χρονο πριν,να κοψω το καπνισμα,να παω σε διατροφολογο..χεσε μεσα στο ταξιδη...το ταξιδη ειναι παιρνω το πορτοφολι μου και εφυγα...για εμενα...:wave2:

οπως το πες...για σενα...
εγω πριν 1 χρονο και κατι ψιλα,διαβαζωντας και βλεπωντας ταξιδιωτικα,εκοψα το τσιγαρο,πηρα ενα κουμπαρα και -καλα να ειμαστε-φετος το καλοκαιρι θα παω ταξιδακι εξω.η μιση ομορφια ειναι η προετοιμασια.
για μενα αν στερηθεις καποια πραγματα,εστω και τον τελευταιο καιρο,θα το απολαυσεις περισσοτερο.ετσι συμβαινει και με τα μηχανακια μου.αυτα που ζοριστηκα να παρω,τα εβλεπα διαφορετικα απο αυτα που απλα τα πηρα...

Pan (dvs)
10/03/2015, 19:33
Εγω ειμαι με το νεον μελος.

Εσυ ρε πριν ξεκινησεις για το ταξιδι, θα πεσεις κατω απο την πεινα.

Αny way,πριν φυγεις περνα απο δω να σε ταισω κανα δυο μερες,να παρεις τα πανω σου και συνεχιζεις μετα.

akis_trevor
10/03/2015, 19:38

Αny way,πριν φυγεις περνα απο δω να σε ταισω κανα δυο μερες,να παρεις τα πανω σου και συνεχιζεις μετα.

εσεις εκει οι ηπειρωτες εχετε φραγκα...μεχρι και γεφυρι θα ξαναφτιαξετε... :p (χιουμορακι,μην παρεξηγηθω).
δεν ειπα να μην ξεμυτιζεις απτο σπιτι και να μετρας και το ευρω,αλλα το να κανεις υποχωρησεις για να βγει ενα μπατζετ που θα σου εξασφαλισει πχ τις βενζινες,ειναι θεμιτο και στην δικια μου περιπτωση αναγκαιο,αλλιως δεν θα μπορεσω ουτε μεχρι τα γιαννενα να φτασω!!

lonerider
10/03/2015, 19:39
οπως το πες...για σενα...
εγω πριν 1 χρονο και κατι ψιλα,διαβαζωντας και βλεπωντας ταξιδιωτικα,εκοψα το τσιγαρο,πηρα ενα κουμπαρα και -καλα να ειμαστε-φετος το καλοκαιρι θα παω ταξιδακι εξω.η μιση ομορφια ειναι η προετοιμασια.
για μενα αν στερηθεις καποια πραγματα,εστω και τον τελευταιο καιρο,θα το απολαυσεις περισσοτερο.ετσι συμβαινει και με τα μηχανακια μου.αυτα που ζοριστηκα να παρω,τα εβλεπα διαφορετικα απο αυτα που απλα τα πηρα...και εσυ οπως το πες για εσενα...δεν ειναι ολοι το ιδιο....ουτε ολοι πρεπει να κοψουν τσιγαρο και να αγορασουν κουμπαρα...κτλ...εγω παω ταξιδια για να εχω ολη την ομορφια στο ταξιδη και οχι να εχω φαει την μιση στην προετιμασια....εχεις ακουσει ποθ λεει καηκε στο ζεσταμα?:smokin:

lonerider
10/03/2015, 19:41

νεος στο φορουμ,παλιος στο κουρμπετη...:beer:

akis_trevor
10/03/2015, 19:43
και εσυ οπως το πες για εσενα...δεν ειναι ολοι το ιδιο....ουτε ολοι πρεπει να κοψουν τσιγαρο και να αγορασουν κουμπαρα...κτλ...εγω παω ταξιδια για να εχω ολη την ομορφια στο ταξιδη και οχι να εχω φαει την μιση στην προετιμασια....εχεις ακουσει ποθ λεει καηκε στο ζεσταμα?:smokin:

ναι,εννοειται για μενα :)
δυστυχως με ενα μωβακι που παιρνω για μισθο,αν δεν κανω προετοιμασια μηνες πριν,δεν προκειται να γινει τπτ...(τοτε που εκοψα το τσιγαρο επαιρνα ακομα λιγοτερα αλλα τεσπα).
οταν σχεδιαζεις ενα μεγαλο ταξιδι,εντος η εκτος ελλαδος,δεν εχει μια γλυκα να δεις που θα πας,που θα μεινεις,τι θα δεις;;;δεν εχει και αυτο την γλυκα του;;

lonerider
10/03/2015, 19:47
ναι,εννοειται για μενα :)
δυστυχως με ενα μωβακι που παιρνω για μισθο,αν δεν κανω προετοιμασια μηνες πριν,δεν προκειται να γινει τπτ...(τοτε που εκοψα το τσιγαρο επαιρνα ακομα λιγοτερα αλλα τεσπα).
οταν σχεδιαζεις ενα μεγαλο ταξιδι,εντος η εκτος ελλαδος,δεν εχει μια γλυκα να δεις που θα πας,που θα μεινεις,τι θα δεις;;;δεν εχει και αυτο την γλυκα του;;για εμενα οχι ρε τυπε..τα παμε...να εισαι καλα και σου ευχομαι καπια στιγμη να παιρνεις 2 μωβακια...:D

akis_trevor
10/03/2015, 20:04
για εμενα οχι ρε τυπε..τα παμε...να εισαι καλα και σου ευχομαι καπια στιγμη να παιρνεις 2 μωβακια...:D

taisteal
11/03/2015, 01:20
για καποιους ολα αυτα ειναι λογος να μην πανε ταξιδη...αμα ειναι για να παω ταξιδη να οργανωνο κανα χρονο πριν,να κοψω το καπνισμα,να παω σε διατροφολογο..χεσε μεσα στο ταξιδη...το ταξιδη ειναι παιρνω το πορτοφολι μου και εφυγα...για εμενα...:wave2:

Το καπνισμα και την διατροφη δεν τα αναφερει για λογους οικονομιας.
Οσο για την οργανωση,οπως μπορει ο καθενας.
Αφου εισαι παλιος στο κουρμπετΙ βαλε κανενα ταξιδΙωτικο εδω στο φορουμ να μαθουμε κι εμεις :wave2:

zopas
11/03/2015, 12:10
Καταπληκτικη αναλυση ενός εμπειρου αναβατη από ότι φαινεται αλλα στο μονο που διαφωνω στα γραφομενα είναι ότι ταξιδι πας με ότι να ειναι..ειχα το φιλο μου το δημο που στα νιατα του πηγαινε Αθηνα -θεσσαλονικη σε 12 ωρες με 50αρι παπι αλλα για να το κανει καποιος κατι τετοιο ή πολύ ευρωτευμενος είναι ,οποτε πραγματικα δεν τον νοιαζει η κακουχια και το ρισκο ή αγαπάει υπερβολικα την περιπετεια και δεν κολωνει πουθενα..

Σε νορμαλ καταστασεις όμως περα από την καλη παρεα και το σχεδιασμο ενός ταξιδιού γνωμη μου ότι χρειαζεται μηχανη που να νιώθεις ανετος, προστατευμενος και με επιδοσεις σε εθνικη απέναντι σε όλα τα καιρικα φαινομενα...και γνωμη μου τουλαχιστο σε ον καταστασεις τα εχεγγυα για ένα μακρινο καλο ταξιδι από μηχανολογικης πλευρας στο παρεχουν μονο τα μαστόδοντα...( fjr, stx1300, bmw1200kt, gtr1400 κ.λ.π)..γνωμη μου βεβαια..

Pan (dvs)
11/03/2015, 13:31
Παντως οι μεγαλοι ταξιδευτες τα ταξιδια τους τα κανουν με μεσαια κυβικα.Απο 500 εως 800 συνηθως και αν ειναι δυνατο με μηχανες οχι τελευταιας τεχνολογιας.

Φυσικα ειναι προσωπικη αποψη του καθενος,αλλα θεωρω περιτα τα βαρια κυβικα, για μεγαλα ταξιδια.Εκτος και αν καποιος βιαζεται να τελειωσει το ταξιδι και να γυρισει στο σπιτακι του.

amyroukai
11/03/2015, 13:58
F800GS ολοκληρωσε το road of bones και eastern BAM με στοκ σχεδον τα παντα, αλουμινενιες βαλιτσες και εντελως απειρο αναβατη. Και χωρις ζημια. Και ηταν ηδη πολλα χιλιομετρα στα "σταν" πριν παει εκει. Οποτε αν θελεις, μπορεις με οτιδηποτε...

Απλα με τα βαρια μεγαλα, αυξανεις την κουραση και ταλαιπωρια στα πολυ σκληρα χωματινα κομματια.

sniper
11/03/2015, 15:38
Ηρεμα παιδες.

lonerider
11/03/2015, 17:14
Ηρεμα παιδες.
ρε boss πως την εχουνε δει ορισμενοι εδω μεσα,γραψε ταξιδιωτικο λεει ο αλλος για να εχεις θεση εδω μεσα αλλιως δεν εισαι χρησιμος στο σαιτ...και κρατα τις συμβουλες για τον εαυτο σου λεει...βλεπεις πουθενα να εδωσα συμβουλες??

MikeG
11/03/2015, 17:24
ρε boss πως την εχουνε δει ορισμενοι εδω μεσα,γραψε ταξιδιωτικο λεει ο αλλος για να εχεις θεση εδω μεσα αλλιως δεν εισαι χρησιμος στο σαιτ...και κρατα τις συμβουλες για τον εαυτο σου λεει...βλεπεις πουθενα να εδωσα συμβουλες??

Να μιλάμε απλά λίγο πιο όμορφα λέω εγώ. Δε νομίζω ότι αυτό που έγραψε ο Γιώργος εννοούσε αυτό που γράφεις εσύ. Σε παρακαλώ, τα θέματα που έχουν σχέση με ταξιδιωτικά είναι μέχρι στιγμής καθαρά, αμόλυντα από την καθημερινή μ@λ@κί@ που συμβαίνει στην Ελλάδα και εννοώ όλοι να τσακώνονται με όλους.

Καλωσήρθες από μένα & μπορείς να συμμετέχεις όπως γουστάρεις είτε με ή χωρίς ταξιδιωτικό. Εξάλλου ότι κάνουμε το κάνουμε για τη πάρτη μας και όταν γράφουμε εδώ μέσα το κάνουμε για να μοιραστούμε πληροφορίες αλλά και τη χαρά μας. Αν κάποιος το κάνει για να επιδειχθεί αργά ή γρήγορα θα λακίσει.

lonerider
11/03/2015, 17:40
Να μιλάμε απλά λίγο πιο όμορφα λέω εγώ. Δε νομίζω ότι αυτό που έγραψε ο Γιώργος εννοούσε αυτό που γράφεις εσύ. Σε παρακαλώ, τα θέματα που έχουν σχέση με ταξιδιωτικά είναι μέχρι στιγμής καθαρά, αμόλυντα από την καθημερινή μ@λ@κί@ που συμβαίνει στην Ελλάδα και εννοώ όλοι να τσακώνονται με όλους.

Καλωσήρθες από μένα & μπορείς να συμμετέχεις όπως γουστάρεις είτε με ή χωρίς ταξιδιωτικό. Εξάλλου ότι κάνουμε το κάνουμε για τη πάρτη μας και όταν γράφουμε εδώ μέσα το κάνουμε για να μοιραστούμε πληροφορίες αλλά και τη χαρά μας. Αν κάποιος το κάνει για να επιδειχθεί αργά ή γρήγορα θα λακίσει.ναι αγορι μου οκ...σορυ για την γλωσα,εσυ μου ειπες να μιλαμε πιο ομορφα οκ το δεχομε,πες και στον αλλο να μιλαει σωστα και οχι με υφακι,και οχι μονο στον αλλον αλλα σε ολους οσους το κανουν...εκτος αν επιτρεπετα εδωστο σαιτ το υφακι και η ειρωνεια και απαγορευεται η λεξη μαλακας...πολυ υποκριτικο...καλως σε βρηκα...τελος απο εμενα για το θεμα...

daz
11/03/2015, 18:01

Εξαρτάται και σε τι λημέρια γυρίζεις. Για Ευρώπη πχ αν το προτοφόλι σου είναι αρκετά παχύ νομίζω ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερος προγραμματισμός. Αν ομως ο χρόνος είναι περιορισμένος σε σχέση με τα μέρη που θέλεις να επισκεφτείς τότε πρέπει να έχεις και κάποιο πλάνο.
Σε περίπτωση τώρα που μιλάμε για μέρη πιο παρθένα τουριστικά από την ευρώπη, όσο παχύ και να είναι το πορτοφόλι σου, στον προορισμό σου δεν πρόκειται να φτάσεις ποτέ. Και αν φτάσεις θα αντιμετωπίσεις δυσκολίες για τις οποίες δε θα είσαι προετοιμασμένος με ότι συνεπάγεται αυτό.

Ο Κτήνος και ο Άκης μίλησαν για την ομορφιά της προετοιμασίας. Προφανώς το να τρέχεις στις πρεσβείες για βίζες κτλ δεν είναι καθόλου όμορφο, αλλά το να ψάχνεις πληροφορίες για τα μέρη απ' τα οποία θα περάσεις, για τα έθιμα και τις ιδιαιτερότητες των τόπων και των ανθρώπων που θα επισκεφθείς, σε συνδυασμό με την ανυπομονησία που σε πιάνει όσο πλησιάζουν οι μέρες, έχει κάποια ομορφιά.

Ακομα και οι μικρές θυσίες που μπορεί να απαιτεί ένα ταξίδι δεν είναι καθόλου δυσάρεστες. Είναι ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην επιτυχή πραγματοποίηση είτε αυτό σημαίνει καλύτερη υγεία - φυσική κατάσταση κτλ, είτε περισσότερα χρήματα = περισσότερες μέρες ή άνεση.

Εγώ μια φορά ξεκίνησα παίρνοντας μόνο το πορτοφόλι μου αλλά είχα ξεχάσει μια κουφάλα που είχα και με ταλαιπώρησε στο μισό ταξίδι. :lol:

Μην άγχεσαι, συζήτηση κάνουμε. Κανένας δε στη λέει, ίσα ίσα πετάμε τη σκούφια μας για διαφορετικές από τις δικές μας, απόψεις.

Όπως επίσης για καινούριες αναρτήσεις στο χώρο των ταξιδιωτικών και νέα μέλη με μπόλικα χλμ και εμπειρίες για να μοιραστούν. :beer:

zopas
11/03/2015, 21:25
Παντως οι μεγαλοι ταξιδευτες τα ταξιδια τους τα κανουν με μεσαια κυβικα.Απο 500 εως 800 συνηθως και αν ειναι δυνατο με μηχανες οχι τελευταιας τεχνολογιας.

Φυσικα ειναι προσωπικη αποψη του καθενος,αλλα θεωρω περιτα τα βαρια κυβικα, για μεγαλα ταξιδια.Εκτος και αν καποιος βιαζεται να τελειωσει το ταξιδι και να γυρισει στο σπιτακι του.

Συμφωνω μαζι σου αν εισαι ταξιδευτης που θελεις να πας παντου..απο τις ερημους του μαροκο μεχρι το καυκασο...εκει ναι..οχι μονο χρειαζεσαι λαιτ μηχανη αλλα και εξαιρετικες μηχανολογικες γνωσεις για να δινεις λυσεις...εγω προσωπικα μιλουσα για ταξιδια σε ευρωπη και μονο, στους εξαισιους δρομους της αλλα και με τισ δυσκολες καιρικες συνθηκες..

Κατοχος 1000ριου ο ιδιος ψιλουποφερω σε μικρα ταξιδια στην εθνικη περνωντας απο τα μεγαρα με 8 μποφορ, φαντασου να σ ε πιασει χαλαζι, ανεμος και βροχη σε ιταλικους δρομους και εσυ να εισαι με ελαφρια μηχανη..προσωπικα δεν θα το ηθελα με τιποτα...

daz
11/03/2015, 21:43
Τι διαφορά έχει αν η βροχή και το χαλάζι σε πιάσει στη Λαμία ή στην Ιταλία? Και στις δύο περιπτώσεις το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να σταματήσεις. Οι εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν διαρκούν πολύ. Ειδικά όταν είσαι σε ταξίδι! Όταν ταξιδεύεις δεν σε κυνηγά κανένας, ούτε σε περιμένει. Δεν βρίσκεσαι στο δρόμο για δουλειά ούτε έχεις δώσει κάποιο ραντεβού. Οπότε τέτοιες συνθήκες αντιμετωπίζονται πιο εύκολα όταν εισαι Ιταλία.

Pan (dvs)
12/03/2015, 13:59
Τι διαφορά έχει αν η βροχή και το χαλάζι σε πιάσει στη Λαμία ή στην Ιταλία? Και στις δύο περιπτώσεις το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να σταματήσεις. Οι εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν διαρκούν πολύ. Ειδικά όταν είσαι σε ταξίδι! Όταν ταξιδεύεις δεν σε κυνηγά κανένας, ούτε σε περιμένει. Δεν βρίσκεσαι στο δρόμο για δουλειά ούτε έχεις δώσει κάποιο ραντεβού. Οπότε τέτοιες συνθήκες αντιμετωπίζονται πιο εύκολα όταν εισαι Ιταλία.

Μαζι σου.Σταματας σε ενα ιταλικο ταβερνακι με ωραιο κρασι και γινεσαι ........

akis_trevor
12/03/2015, 14:09
Μαζι σου.Σταματας σε ενα ιταλικο ταβερνακι με ωραιο κρασι και γινεσαι ........

...ταβλα!!!!:bawl:

torrio
16/03/2015, 17:59
Ο κάθε ένας το ταξίδι το εκ λαμβάνει με διαφορετικό τρόπο και αυτο ειναι το φυσιολογικό...
Αλλος του ερχεται ιδέα και σε δέκα μερες εχει φύγει, άλλος το προετοιμάζει χρόνια, αλλος πάει για διασκέδαση και για τη παρέα και αλλος
φευγει για να γνωρίσει νέους τόπους. Καποιος μπορεί να ξεκινήσει και τα χρήματα να ειναι μετρημένα μεχρι τελευταιο ευρώ και αλλος
νιώθει καλα να εχει παραπάνω...ολα ειναι σχετικά και αποδεκτά, αλιμονο εαν ήταν ολοι ιδιοι με κλωνοποιημένες συμπεριφορές.
Προσωπικά πιστευω οτι το ταξίδι πέρα απο τα τοσα που εχει να σου προσφέρει αυτο καθε αυτο (τοπια, γνωριμίες,εμπειρίες,γνωσεις,διασκέδαση και πολλα αλλα..),
το βασικότερο που σου δίνει, ειναι η ευκαιρία να βρείς αυτο που ψάχνει η ψυχούλα σου, αυτό που ψάχνουν ολοι... την αγάπη, την ευτυχία και τη γαλήνη μέσα τους...

Τον περασμένο Ιούλιο εφυγα και γω για την προσωπική μου αναζήτηση και πραγματικά μετα απο 2 μήνες ταξίδι και αλλους 6 σε βαθυ στοχασμό, εχω να πώ οτι νιώθω πολυ
τυχερός που κατάφερα να κανω αυτο το ταξίδι μα συνάμα νιώθω τοσο γεμάτος και τόσο κοντά στο δικό μου παράδεισο ψυχής που δεν έχω καμία αλλη αναγκή για να φύγω ξανά!
Ο κόσμος ολος ειναι μέσα μας, αν κλεισουμε τα μάτια μας και τα αυτια μας για λίγο θα τον δούμε και θα τον ακούσουμε.Το ταξίδι ίσως να ειναι για πολλούς (όπως και για εμένα)
ενα βοηθητικό μονοπάτι πού ΙΣΩΣ σε οδηγήσει "ΕΚΕΙ", αν και τις πιο πολλές φορές χάνεσαι στη διαδρομή... Φιλικά πάντα και με πολύ αγάπη. Γιώργος.

https://el-gr.facebook.com/fromthesouth2north

Kostas2B
16/03/2015, 22:24
Φιλε Γιωργο Αφρικανε,αν εχεις γράψει κάπου ταξιδιωτικο θα ηθελα να το διαβάσω...!
Αν οχι,ευκαιρια να το γράψεις...Οι φωτογραφίες που ειδα στο λινκ που παρέθεσες ειναι φανταστικές!

torrio
17/03/2015, 21:03
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Κωστα. Δε θα γράψω ταξιδιωτικό ημερολόγιο, νομίζω οτι το live που εγραφα εν κινήση ειναι αρκετό
για το περίγραμμα του ταξιδιου και μια γενική εικόνα.
Παντως -οπως γράφω και στη σελίδα- ειμαι διαθέσιμος για οποιον χρειαστει το κάτι παραπάνω, με μεγάλη μου χαρα...

kostasagk
11/09/2015, 11:30
μπραβο στα παιδια για τις συμβουλες...παντα πριν απο καθε ταξιδι καλο ειναι να διβαζουμε ...κατι θα μας φανει χρησιμο..

απο μερια μου θα ηθελα να πω τα εξης¨
οντως μεσα στην ευρωπη χρειαζεται καποια μεγαλουτσικη μηχανη ,με το σκεπτικο οτι η αδεια απο την εργασια ειναι πχ 20 μερες..ελαχιστοι εχουν παραπανω-εκτος αν ειναι εκπεδευτικοι-
για να πας προς βορεια ευρωπη πχ,νορβηγια -ολοι το θελουν και αξιζει- οποτε εχουμε και λεμε¨
πατρα ανγωνα 1 ημερα η εναλακτικα πατρα βενετια μιαμιση ημερα
απο εκει για rostoκ γερμανια 1500χιλ απο εκει για οσλο καμια 700αρια και για NORDCAPP αλλα 2500χιλ
αν ανεβης απο σουηδια περιπου τα ιδια και συνολικα βγαινουν περιπου 11000-11500 με κατι λοξοδρομισης

ενα καλο μηχανακι θα βοηθηση να σε κραταει ξεκουραστο,ασφαλη και να κερδισης χρονο για να πας και να γυρισεις
η ευρωπη εχει οριο 13-140 και πολλα κομματια στην γερμανια ειναι χωρις οριο

θα συμφονισω οτι τα ταξιδια εκτος ευρωπης χρειαζεται μεση μηχανη ευκολη στην ψιλοεπισκευη αφου ο μεσος ορος ταχυτητας δεν θα περναει τα 90-100

για μενα το βασικο ειναι να μην υπαρχη ιδιαιτερο προγμμα ,διαβαζω τα ταξιδιωτικα και οι περισσοτεροι βγαζουν μια αγωνια αν θα προλαβουν,ΣΦΙΧΤΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΜΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΙΣΩ-ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ-
αυτο ειναι και η καταστροφη του ταξιδιου
προσωπικα εχω αλλο τροπο λεω παμε βορειο ακρωτηρι,απο ποια μερια ,απο φιλανδια,ωραια ποσες μερες εχω ? 23 μια χαρα , ποιες χωρες θελω ναδω? φιλανδια νορβηγια, οκ ποσο θελω για ελσινκι που αρχιζει η διαδρομη περιπου 3 ημερες και μια μερα εκει συνολο 4ημερες, βαλε και αλλες 4 μεχρι το βορειο ακρωτηρι φτασαμε 8 ημερες και μια ημερα εκει που μπορει να τα βρουμε μπαστουνια απο τον καιρο 9συνολο, και 10 ημερες την καθοδο την νορβηγια ,και αλλες 3-4 μεχρι ανκωνα ετσι καλυψαμε το ταξιδι,
εδω λοιπον ειναι η ουσια,ακου τους περισσοτερους να λενε εκλεισα ξενοδοχειο εκει την ταδε του μηνα, εκλεισα το καμπινκ στο βορειο ακρωτηρι την ταδε του μηνα...
και ειναι η παγιδα γιατι ασυναιστητα ερχεται το ανχος να καλυψουμε τα χιλιομετρα,ειναι αυτο που ειπε το παλικαρι πιο πανω 'ελα μωρε 180 χιλ ακομα' ερχεται η κουραση και η απροσεξια
προσωπικα ποτε δεν κλεινω καπου μονο την προηγουνη βραδια αφου βεβαιωθω οτι μπορω να ειμαι εκει τοτε κλεινω καπου και αυτο μονο σε μεγαλες πολις με τουρισμο, αλλιως καμπινκ και ενοικιαζομενα στο δρομο.στην ευρωπη δεν εχω ξεμεινη ποτε.

συνεχιζεται...

kostasagk
11/09/2015, 14:14
η αρχη μου ειναι να παω να δω πρωτα τα πιο μακρινα μερη ,τωρα που μπορω,και αργοτερα τα πιο κοντινα,και με βεσπα μπορεις να πας ιταλια ,και αυστρια ,ενω για την πορτογαλια θα χρειαζεσαι πανω απο μηνα και βαλε.
δεν πρεπει να υπερβαλουμε τον ευατο μας..κατα την οδηγηση, αλλως βγαζει ανετα 1000χιλ αλλος παραπανω ...το κυνηγι μπορει να φερει ασχημα αποτελεσματα.
με το που αιστανθουμαι κουραση καλο ειναι να σταματησουμε για ξεκουραση 10-20 λεπτα ,λιγο νερο ,λιγο περπατημα...

εχει τυχη να με πιανει ο υπνος απο την μονοτονια ιδιως απο μεγαλους αυτοκινητοδρομους ιδιως αν η ταχυτητα ειναι 100-110..μετα τα 140 παντως θελωντας και μη αρχιζει και δουλευει η αδρεναληνη,προτιμο αυτη την ταχυτητα και να σταματαω καθε 1-2 ωρες αναλογα τον καιρο.

αν κατι παει στραβα καλυτερα να διακοψουε ακομα και το ταξιδι...και ιδιως αν το 2 ατομο ειναι η συζηγος..διοτι 2 απο την ιδια οικογενοια ειναι καταστροφη..
προσωπικα την πρωτη φορα που πηγαινα βορειο ακρωτηρι και φτανωντας πριν απο το υποθαλασσιο τουνελ βλεπω μια ουρα σταματημενη αυτοκινητα μηχανες, αυτοκινουμενα καποιο ατυχημα ειχε γινει παρακατω λογω του σφοδρων ανεμων και βροχης-ψαχνοντας στατιστικα ηταν η χειροτερη μερα της χρονιας απο αποψη αερα- σταματω πισω σε δυο μηχανες βαζοντας την δικια μου καθετα στο δρομο λογω του αερα, σκεφτομουν τι να κανω οταν βλεπω το μπροστινο ζευγαρι με gs να σωριαζονται κατω,η αποφαση γρηγορη ,επιστροφη ,μεχρι το skaidi που καναμε σταση μας βγηκε το λαδι..και αρκετα μετα μεχρι αλτα...
δεν πειραζει πηγα με ενα φιλο μου την επομενη φορα, και επειδη δεν το πολυευχαριστηθηκα πηγα και φετος, υγεια να υπαρχη.

επισης μεγαλη προσοχη στα ρουχα μηχανης,διαβαζω σε μερικους -ΓΙΝΑΝΕ ΜΟΥΣΚΕΜΑ ΟΙ ΜΠΟΤΕΣ-ΠΕΡΑΣΕ ΝΕΡΟ ΣΤΑ ΡΟΥΧΑ- απο εμπειρια να πω οτι αδιαυροχο δεν ειναι κανενα μπουφαν μηχανης,καλο ειναι να υπαρχη ενα κανονικο αδιαβροχο,το οποιο κανει και για το κρυο, χρησιμοποιω καλοκαιρινο μπουφαν και παντελονι και μολις αρχιση το κρυο βαζω τα αδιαβροχα, οσο για τισ μποτες ειναι επιβεβλημενο να ειναι σε αριστη κατασταση.

επισης ασχετα με τισ γνωσεις μας καλο ειναι να εχουμε και μερικα εργαλεια παραπανω ,και το λεω διοτι ασ υποθεσουμε οτι κοβεται η ντιζα του αμπραγιαζ,ακομα και να μην ξερουμε να την περασουμε καποιος θα σταματηση να βοηθηση
ετσι ντιζες απαραιτητα, μονωτικη ταινια,μυτοτσιμπιδο,αλλεν,κατσαβιδι πλακε και φιλιπσ,ασφαλειες,αν εχεις μια λαμπα μπροστινη τοτε επιβαλλεται αλλη μια,και κλειδια τουλαχιστον οσα νουμερα φοραει και η μηχανη ,δηλ τα πιο συνηθισμενα 10-13-17-19 και πιθανον καποια πιο απιθανα νουμερα οπως 14-9.
ενα κομματι σχοινι αντοχης καμμια 15αρια μετρα, για ρυμουλκα σε καμμια ερημια,και φυσικα σετακι με επισκευη ελαστικων και με εξτρα μπουκαλακια co2, μου ετυχε να σταματαω να βαζω συνεχεια γιατι η τρυπα ηταν μεγαλη και εχανε καταναλωσα 8 κομματια μεχρι να φτασω σε συνεργειο, να θυμαστε να τσεκαρετε το το ταφακι που ανοιγουμε και περναμε το κορδωνι να ειναι στιβαρο και με χοντρη λαβη πλαστικη αλλιως τρυπα δεν προκειται να ανοιξετε θα σας βγει το χερι.
φυσικα αναλογα με τι μηχανη εχουμε παιρνουμε και τα εργαλεια που μπορει να φανουν χρησιμα. πχ αν εχει gs διβαλβιδο χρειαζεται και φιλερ για τις βαλβιδες καποια στιγμη αρχιζουν κροταλιζουν. φυσικα η λιστα μπορει να γινει ατελειωτη αλλα και παλι ειναι θεμα μηχανης και προορισμου.

δεν αναφερομαι καθολου στα περι ταξιδιωτικων χαρτων αφου εκτος απο το gps πρεπει να εχουμε και τους χαρτες, απο εκει και υστερα αν χρειαζομαστε κατι λεπτομερεστατο το αγοραζουμε τοπικα.

απο ρουχισμο ειναι και παλι στον καθενα , βλεπω μοναχικους να εχου τριβαλιτσο τανκ μπανκ, και ενα λουκανικο καμμια 70 αρια λιτρα
προσωπικα εχω απο μια βαλιτσα πλαινι για μενα και την συζηγο,το πισω το εχουμε για γενικα πραγματα νερα,κανενα μπισκοτο ,και οτι χρειαζεται αμεσα το μπροστινο συνηθως με τα αδιαβροχα και δυο μικρα λουκανικακια,στις πλαινες το ενα με σεντονια και πετσετες και αναλογα τετοια διοτι στα πολυ βορεια τα καμπινκ η τα ενοικιαζομενα τα πληρωνεις εξτρα 10ρικο το σετ ,και στο αλλο συνηθως οτι δεν μπορουμε να πλυνουμε στο δρομο και επιστρεφει πισω

για το φαγητο πολυ σωστα αναφερθηκαν τα παιδια πιο πανω. καλο πρωινο ενδιαμεσα καποιο σαντουιτς, και το βραδυ που θα ειμαστε καπου αραχτοι καλο φαγητο ...οχι οικονομια εκει ,η ελειψη του λογω οικονομις θα επειρεαση ολη την επομενη ημερα και βασικα την διαθεση μας,οπως και ο υπνος θα πρεπει να ειναι αρκετος και σε σωστο μερος δηλ καθε μερα σκηνη σε βροχερο μερος με υγρασια η και το αντιθετο με πολυ ζεστη ,θα μας κανει κουρελι,και το πρωι θα ειμαστε περισσοτερο κουρασμενοι και θα φανει αμεσως στη οδηγηση.

ευχομαι σε ολους καλα ταξιδια