View Full Version : F650 GS (Dakar) Service 30.000 D.I.Y.
Καλημέρα σε όλους,
Πρέπει (έπρεπε) να κάνω το service των 30Κ και επειδή δεν παίζει μία, σκέπτομαι να το κάνω μόνος μου.
Έχω τα manual και κάποια DVD με how to, δεν το έχω κάνει όμως ποτέ και το σκέπτομαι. Όρεξ.η να ψαχτώ υπάρχει, δεν θα πάω στα κουτουρού.
Αυτά που θέλω να αλλάξω είναι τα εξής:
1.λάδια
2.φίλτρο λαδιού
3.φίλτρο αέρα
4.μπουζί
5.Φίλτρο βενζίνης
6.τακάκια
7.υγρά φρένων
και να αφήσω τα λάδια στις μπουκάλες και το καθάρισμα του ψεκασμού για το συνεργείο, όποτε και όταν έχω.
Οι απορίες μου είναι:
1. από που θα κοιτάξω για αναλώσιμα (λάδια,υγρά τακάκια κλπ);
2. Ποιο από τα παραπάνω χρειάζεται εξειδικευμένες γνώσεις και δεν συνίσταται να το ακουμπήσω;
Γενικότερα, όποιες συμβουλές είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτες!
Shiatman
28/02/2013, 09:37
Υπάρχουν άπειρες πληροφορίες στο νετ και στο παρών φόρουμ για τις εργασίες που θέλεις να κάνεις. Αργά-αργά και με υπομονή δεν νομίζω να έχεις κανένα πρόβλημα. Βασικό κατ' εμέ είναι να το έχεις μελετήσει καλά το πράμμα πρίν ξεκινήσεις. Τύπωσε τις οδηγείες που χρειάζεσαι (βήμα-βήμα) για να τις έχεις κοντά σου και αν μπορεις να έχεις και ένα λάπτοπ πρόχειρο ακόμη καλύτερα. Μάζεψε τα απαραίτητα υλικά και εργαλεία και επιστράτευσε και κανένα φίλο που πιάνει το χέρι του!
Α, θα χρειαστείς σίγουρα και ένα κουβά φραπέ!! :wave2:
sapila racing
28/02/2013, 09:41
Aν δεν εχεις ξανακάνει βασικές εργασίες κινδυνέυεις να κανεις καμμια χαζή ζημιά και μετα να μπλέξεις.
πχ να ξηλώσεις το σπείρωμα της ταπας λαδιού.
Καντο μαζί με εναν φίλο σου που να έχει τις απαραίτητες γνώσεις, ετσι θα μαθεις να τα κανεις σωστά και χωρίς ζημιές.
Επίσης πρέπει να έχεις τα κατάλληλα εργαλεία, αν δεν τα εχεις παλι ζημιά θα γίνει.
ποιο Dakar εχεις ; το φιλτρο βενζινης θελει προσοχη,τα λαδια αλλάζουν και απο πανω δηλ στην δεξαμενη που βαζεις το λαδι,οποτε πρεπει να λυσεις το φτερο που ειναι η ταπα, οχι μονο απο κατω.Τα αλλα ειναι απλα.
BUSA MAKIS
28/02/2013, 14:30
Το μπουζί θα σε παιδέψει. Το φίλτρο βενζίνης θέλει προσοχή.
Τα άλλα αν έχεις κάποιες γνώσεις από άλλες μηχανές, έχεις και το μανουαλ μαζί σου θα τα καταφέρεις.
Τα φρένα θέλουν εξαέρωση αν αλλάξεις υγρά και θα χρειαστείς ένα δεύτερο άτομο.
ποιο Dakar εχεις ; το φιλτρο βενζινης θελει προσοχη,τα λαδια αλλάζουν και απο πανω δηλ στην δεξαμενη που βαζεις το λαδι,οποτε πρεπει να λυσεις το φτερο που ειναι η ταπα, οχι μονο απο κατω.Τα αλλα ειναι απλα.
Έχω το μονοκύλινδρο, του 2007
Το μπουζί θα σε παιδέψει. Το φίλτρο βενζίνης θέλει προσοχή.
Τα άλλα αν έχεις κάποιες γνώσεις από άλλες μηχανές, έχεις και το μανουαλ μαζί σου θα τα καταφέρεις.
Τα φρένα θέλουν εξαέρωση αν αλλάξεις υγρά και θα χρειαστείς ένα δεύτερο άτομο.
Ναι, θα αλλάξω και υγρά γιατί αφενός είναι στον πάτο, αφετέρου έχω να τα αλλάξω 3 χρόνια, θα χουνε γίνει σούπα..
Για ανταλλακτικά και αναλώσιμα, έχετε καμιά πρόταση;
http://faq.f650.com/main.html
Δες, διαβασε, προσεχε!!!
Τα αναλώσιμα που χρειάζεσαι τα βρίσκεις είτε στο ebay είτε στο www.louis.de . Επίσης στο λούη θα βρεις και φίλτρο βενζίνης (αν και θέλει αλλαγή κάθε 60000χλμ).
Επίσης παίζει αν ψάξεις να βρεις και το service manual. Γενικά δεν είναι κάτι δύσκολο. Υπομονή & μια χαρά θα πάει.
Αν έχεις κάποια συγκεκριμένη ερώτηση,go ahead.
εγω φοραω φρενα newfrren και ειμαι πολυ ευχαριστημενος,τα ανταλακτικα συνηθως τα αγοραζω απο μιχ/πουλου στον πετσα εχει καλες τιμες ,μπουζι ngk d8ea (εσυ θες d8eb το denso δεν το ηθελε η μηχανη μου) ,ο κωδικος του φιλτρου βενζινης ειναι 13537669776,το εβαλα 119€ στον γερακα στον Παναγιωτοπουλο,το φιλτρο αερα εχει 15€ το χαρτινο και 60€ σε ΚΝ αλλα ο Παναγιωτοπουλος δεν το προτεινει,τουλαχιστον σε εμενα(2001)υγρα φρενων (dot4) αν εχει πεσει ομως η σταθμη τους τοτε θες τακακια,δεν συμπληρωνουμε υγρο.Για την εξαερωση καλο ειναι να ειναι και αλλο ενα ατομο μαζι σου για να πρεσσαρει.Για οτι αλλο θες σφυρα...
AUFGEBRACHT
28/02/2013, 19:07
εγω φοραω φρενα newfrren και ειμαι πολυ ευχαριστημενος,τα ανταλακτικα συνηθως τα αγοραζω απο μιχ/πουλου στον πετσα εχει καλες τιμες
Mήπως εννοείς τον Πλέτσα;
Το φίλτρο βενζίνης δε πρέπει να έχει στο loui ούτε 40 euros. Φίλτρο αέρα 10, λαδιού άλλα 10. Κάνε μια παραγγελία από loui
Κατέβασε από εδώ το manual. http://db.tt/HrshNca4
Mήπως εννοείς τον Πλέτσα;
ναι σωστα εφαγα ενα Λ.
MikeG δεν νομιζω για την τιμη που ειπες για το φιλτρο βενζινης.Μην ξεχνας οτι εχει και τον ρυθμιστη επανω.
MikeG δεν νομιζω για την τιμη που ειπες για το φιλτρο βενζινης.Μην ξεχνας οτι εχει και τον ρυθμιστη επανω.
Δεν έχει κανένα ρυθμιστή.
http://www.louis.de/_304eec99513a3787fb538699e89dd43e91/index.php?topic=artnr_gr&artnr_gr=10050004
Δεν έχει κανένα ρυθμιστή.
http://www.louis.de/_304eec99513a3787fb538699e89dd43e91/index.php?topic=artnr_gr&artnr_gr=10050004
ok δεν ξερω του 07' εμενα του 01' εχει και ρυθμιστη πιεσης βενζινης και εχει 110€
http://faq.f650.com/GSFAQs/FuelPressureFAQ.htm
ρε φιλαράκια, πολλές:beer:
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!
Είπα να ενημερώνω αυτό το post με τη πρόοδο του service, μήπως και χρειαστεί σε κάποιον.
Μετά από αυτό το Post για το DIY συνεργείο (http://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=134744) πήρα τα πάνω μου και από το θέμα της ανασφάλειας για το πως κάνω τι..
Έχω παραγγείλει από luis.de τα παρακάτω:
- Φίλτρο βενζίνης (κωδ. 10050004) με τιμή 22,95 EUR
- Φίλτρο λαδιου (κωδ. 10050412) με τιμή 5,59 EUR
- Φίλτρο αέρα (κωδ. 10050119) με τιμή 13,99 EUR
- 2 Μπουζί (κωδ. 10035038) με τιμή 7,98 EUR και τα 2
- Υγρό φρένων DOT4 (κωδ. 10038261) 500ml με τιμή 8,99 EUR
Σύνολο παραγγελίας μαζί με την αποστολή 74,45
Περιμένω να έλθουν και στο μεταξύ ψάχνομαι για λάδια και τακάκια, για να πάω μια και καλή να κάνω το service.
Έχετε κάποια πρόταση (μάρκα και κατάστημα);
Λάδια δες εδώ : www.trade-wind.gr , www.oilsmotoauto.gr
Torco ή Ipone ημισυνθετικά. Τακάκια ψάξε για EBC.
Λάδια δες εδώ : www.trade-wind.gr , www.oilsmotoauto.gr
Torco ή Ipone ημισυνθετικά. Τακάκια ψάξε για EBC.
Thanks Mike!
taisteal
12/04/2013, 14:13
φιλε το φιλτρο βενζινης ειναι πολυ φθηνο.ειναι το κανονικο??στο δικο μου ντακαρ με τα ipone πατιναριζε ο συμπλεκτης
Sorry για την καθυστέρηση, τι εννοείς αν είναι το κανονικό φίλτρο;
Τα πράγματα έχουν έλθει και μόλις αδειάσω λίγο θα κάνω το service.
Θέλω να αλλάξω και λάδι στα μπροστινά πιρούνια, είδα από το manual ότι για κάθε πιρούνι χρειάζονται 550ml.
Τι ιξώδες όμως πρέπει να έχει, μήπως ξέρει κανείς;
Drake Ramore
24/04/2013, 15:00
Αναμιξε 10αρι με 15αρι για να πάρεις 12,5αρι. Ειναι ιδανικό για On Οff χρήση. Αν πηγαινεις μόνο άσφαλτο και θες λίγο πιο σκληρό μπροστινό, με 15αρι σκέτο είσαι πολύ καλά.
Ψάξε για το λάδι της Valvoline.
soter3gm
25/04/2013, 05:33
Για αρχή βρες πιο μηχανάκι έχεις για να πάρεις τα σωστά ανταλλακτικά Από εδώ (http://www.realoem.com/bmw/select.do?kind=M&series=K72&arch=0) και μετά από το φόρουμ που σου έδωσαν με πολύ προσοχή κάνεις όλες της εργασίες σου
από ψάξιμο είδα (χωρίς να είμαι και πολύ σίγουρος) ότι από μαμά στο πιρούνι φοράει 5W ή 7,5W.
Μήπως αν πάω σε 12,5 έχω μεγάλη διαφορά στις αποσβέσεις;
Επίσης, το λάδι τους δεν έχει αλλαχτεί εδώ και 6 χρόνια. Διάβασα ότι καλό είναι όταν το αδειάσω, να ρίξω λάδι για να τρέξει μέσα και να καθαρίσει ότι υπολείμματα υπάρχουν πριν κλείσω την αποστράγγιση και βάλω το κανονικό.
soter3gm
25/04/2013, 10:18
από ψάξιμο είδα (χωρίς να είμαι και πολύ σίγουρος) ότι από μαμά στο πιρούνι φοράει 5W ή 7,5W.
Επίσης, το λάδι τους δεν έχει αλλαχτεί εδώ και 6 χρόνια. Διάβασα ότι καλό είναι όταν το αδειάσω, να ρίξω λάδι για να τρέξει μέσα και να καθαρίσει ότι υπολείμματα υπάρχουν πριν κλείσω την αποστράγγιση και βάλω το κανονικό.
Καλό θα είναι να βάλεις το ίδιο λάδι όσο για το δεύτερο μια χαρά θα κάνεις
συγνώμη για το spam...
είμαι σε αναζήτηση μεταχειρισμένης F650gs 2001-2005 μοντέλα.
θα ήθελα να ρωτήσω, με λογική χρήση, στα πόσα χιλιόμετρα συνηθίζετε να αλλάζουμε αλυσιδογράναζα.
Συνάντησα κάποια με γύρω στα 30,000 και τα είχαν αλλάξει και άλλα με 50,000 και δεν τα έχουν αλλάξει ακόμα.
Τι κόστος να υπολογίζω για την αλλαγή τους, ώστε να μπορώ να το παζαρέψω.
επίσης μπορείτε να μου πείτε και ένα κόστος για αλλαγή ελαστικών?
ευχαριστώ.
Drake Ramore
25/04/2013, 11:12
Με 5 ή 7,5 θεωρώ ότι όλα τα on off πλέουν. Είναι τόσο μαλακές οι αποσβέσεις που νομίζεις ότι είσαι σε βάρκα. Το ξέρω ότι στα περισσότερα on off λέει για τέτοια ιξώδη, αλλά πίστεψε με αν βάλεις έστω 10αρι θα δεις τεράστια διαφορά. Θα χάσεις λίγο από την άνεση "σουμιέ" που έχουν τα on off και θα κερδίσεις σε οδηγική αίσθηση. Η επιλογή δική σου.
Για το καθάρισμα, αδειάζεις το παλιό λάδι και καθαρίζεις με καθαρή βενζίνη για να φύγουν τα υπολείμματα, όχι με λάδι.
Με 5 ή 7,5 θεωρώ ότι όλα τα on off πλέουν. Είναι τόσο μαλακές οι αποσβέσεις που νομίζεις ότι είσαι σε βάρκα. Το ξέρω ότι στα περισσότερα on off λέει για τέτοια ιξώδη, αλλά πίστεψε με αν βάλεις έστω 10αρι θα δεις τεράστια διαφορά. Θα χάσεις λίγο από την άνεση "σουμιέ" που έχουν τα on off και θα κερδίσεις σε οδηγική αίσθηση. Η επιλογή δική σου.
Για το καθάρισμα, αδειάζεις το παλιό λάδι και καθαρίζεις με καθαρή βενζίνη για να φύγουν τα υπολείμματα, όχι με λάδι.
:beer: ευχαριστώ!