PDA

View Full Version : S.O.S ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ

Σελίδες : [1] 2

s_gogos
18/04/2013, 15:51
Κυριακή, 28/4: Εξόρμηση στις Σκουριές Χαλκιδικής παρέα με ορειβατικούς συλλόγους της Θεσσαλονίκης

Καλησπερίζω την 2τροχη παρέα!

Ανοίγω αυτό το θέμα μετά από την πρόσκληση που δέχτηκα από κατοίκους της Μεγάλης Παναγίας
Χαλκιδικής, να επισκεφτώ και να γνωρίσω καλύτερα το πολυσυζητημένο τους τελευταίους μήνες
δάσος των Σκουριών στο όρος Κάκαβος. Όπως όλοι θα καταλάβατε πρόκειται για το δάσος στο
οποίο ήρθε να "επενδύσει" η Eldorado Gold μέσω της εξόρυξης χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων.
Το βουνό θα επισκεφτούν μέλη της Ορειβατικής & Αναρριχητικής Λέσχης Θεσσαλονίκης (ΟΑΛΘ)
και άλλων συλλόγων και πιστεύω πως θα ήταν μεγάλη ευκαιρία και για όλους εμάς τους μοτοσυκλετιστές
να αποδράσουμε για λίγο απ'την καθημερινότητα, να γνωρίσουμε επιτέλους την ορεινή Χαλκιδική, να
ακούσουμε απ'τους ίδιους τους κατοίκους τι γνώμη έχουν για το επίκαιρο θέμα των μεταλλείων και να
δείξουμε στην υπόλοιπη κοινωνία πως δεν ενδιαφερόμαστε μόνον για την πάρτη μας και τις βόλτες με
τις μηχανές αλλά είμαστε άνθρωποι με προβληματισμούς και ανησυχίες κι νοιαζόμαστε για το μέλλον όλων μας!

Περισσότερες πληροφορίες για τη βόλτα:

Κυριακή, 28 Απριλίου 2013, ώρα 7:30 π.μ.

Κοινή δράση με ΟΑΛΘ και αλλούς συλλογούς
Η διαδρομή διασχίζει το πανέμορφο αλλά και αρχέγονο δάσος των Σκουριών στο όρος Κάκαβος πάνω
από το χωριό Μεγάλη Παναγιά της κατάφυτης ορεινής Χαλκιδικής.
Κινείται μέσα από καστανιές οξιές και βελανιδιές, χρησιμοποιώντας μονοπάτια και δασικούς δρόμους ,
με υψομετρική διαφορά περίπου 400m.
Πρόκειται για ένα δάσος άγνωστο στον περισσότερο κόσμο που όμως άρχισε να γίνεται γνωστό τα
τελευταία χρόνια, δυστυχώς, μέσω της μεταλλευτικής δραστηριότητας που απειλεί, χάρη της ‘’ανάπτυξης’’ ,
την ύπαρξη του αλλά και το οικοσύστημα της Χαλκιδικής και όχι μόνο…
Διάρκεια διαδρομής 6 ώρες.
Δυσκολία Α-Β.
Απαραίτητος εξοπλισμός: Αδιάβροχο/αντιανεμικό, ζακέτα fleece,ισοθερμική φανέλα, υδροδοχείο με νερό,
τροφή σε ξηρή μορφή.
Κόστος συμμετοχής: 12 ευρώ - ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΑ ΠΑΝΕ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΣΚΟΥΡΙΕΣ ! ! !
Περισσότερες πληροφορίες κάθε Τετάρτη στα γραφεία του Συλλόγου μετά τις 20:30.
Συντονιστές εξόρμησης: Γυμνόπουλος Εκτ., Κοντός Ν.

Εγώ εκτός σοβαρού απροόπτου θα ανέβω στο βουνό, ως ένα σημείο (απ'τη Θεσσαλονίκη) με τη Vespa μου
και εν συνεχεία με τα πόδια!
Ελπίζω να μην είμαι ο μοναδικός 2τροχος που θα πάει και να πραγματοποιήσουμε μια όμορφη μοτο-βόλτα!

ΠΗΓΗ (http://antigoldgreece.wordpress.com/2013/04/18/exormisi-skouries/)

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ http://www.oalth.gr/ και στο Τηλ: 2310 518 116 (ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ & ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)

Όποιος ενδιαφέρεται να έρθει και θέλει να ανεβούμε παρέα με μηχανάκια, ας ενημερώσει από τώρα για να βγάλουμε πρόγραμμα!

motomaniac
18/04/2013, 16:25
μιας κι εχω να κανβαλησω την κυρια αρκετο καιρο θα με εψηνε βολτα στην αγαπημενη μου χαλκιδικη. να δω μονο τα οικονομικα μου που με το ζορι αγγιζουν το πρωτο τριψηφιο νουμερο και θα σου ξαναπω για σιγουρα.

s_gogos
18/04/2013, 16:30
OK!
Εγώ κατά πάσα πιθανότητα θα είμαι δικάβαλος, αλλά αν μείνει κενή η θέση θα ειδοποιήσω!

giannis21
18/04/2013, 18:00
εκτος συγκλονιστικου απροοπτου θα ειμαι εκει.με η χωρις μηχανη ψηνομαι αφανταστα να επισκεφτω το μερος.count me in!

αν υπαρχουν χρηματα για βετζινα θα κανουμε και βολτα..:)

TROOPER
19/04/2013, 08:43
σας ζηλευω ρε μορτες :beer::beer:

s_gogos
19/04/2013, 15:04
:beer:

stamktm
19/04/2013, 19:21
Τα 12 ευρω γιατι φιλε...:nono:

s_gogos
19/04/2013, 20:52
Τα 12 ευρω γιατι φιλε...:nono:

Δεν ξέρω φίλε! Δεν ρώτησα για να σου πω την αλήθεια...
Μαθαίνω κι επιστρέφω!
Α! Μάλλον τα 12Ε περιλαμβάνουν τα λεωφορεία για το πάνε έλα, που εμείς με τις ΜΌΤΟ γλιτώνουμε.
Αλλά θα ρωτήσω για σίγουρα.

s_gogos
23/04/2013, 14:05
ΤΑ 12€ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΑ ΠΑΝΕ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΣΚΟΥΡΙΕΣ ! ! !

s_gogos
23/04/2013, 14:45
Όποιοι έχετε φίλους δεξιά και αριστερά, σε διπλανά φόρουμ, γείτονες, γνωστούς, οικογένεια κτλ ενημερώστε τους έγκαιρα!

:a4:

antsoar
23/04/2013, 17:28
μπράβο σε όσους αντιστέκονται ακόμα :beer::beer::beer:

giannis21
23/04/2013, 21:05
Όποιοι έχετε φίλους δεξιά και αριστερά, σε διπλανά φόρουμ, γείτονες, γνωστούς, οικογένεια κτλ ενημερώστε τους έγκαιρα!

:a4:
σιγα μη θελουν να ερθουν οι δεξιοι!!..πλακιτσα ηταν αυτο.ελπιζω να μπορεσω να ερθω με τη μοτο,αλλιως 12 ευρω και λεωφορειο.gogos αμα παμε με μοτο τον εξοπλισμο(κρανη,μπουφαν)που λεμε οτι θα τον καβατζωσουμε:hmm:

Viper4
23/04/2013, 21:15
Αντίσταση στο μέλλον... αντίσταση στις επενδύσεις... αντίσταση στις θέσεις εργασίας... αντίσταση για την αντίσταση! ΖΗΤΩΩΩΩΩ!!!!!!! :wave2:

giannis21
23/04/2013, 21:22
ειδες που τα λεγα..οι δεξιοι δεν θελουν να ερθουν τελικα..!

stamktm
23/04/2013, 23:02
Αντίσταση στο μέλλον... αντίσταση στις επενδύσεις... αντίσταση στις θέσεις εργασίας... αντίσταση για την αντίσταση! ΖΗΤΩΩΩΩΩ!!!!!!! :wave2:

Οταν το μελλον!!!??, εξαρταται απο μια επενδυση που για λιγες θεσεις εργασιας (με 585 μικτα?)θα καταστραφει ενα ολοκληρο δασος σε ενα πανεμορφο μερος οπως ειναι το ορος Κακαβος,με ανυπολογιστες περιβαλλοντικες ζημιες στο οικοσυστημα αλλα μακροχρονια και στους ανθρωπους, ακομη και σε αυτους που κατοικουν στη Θεσσαλονικη,τοτε η αντισταση ειναι καθηκον ολων μας.Οσο τα περι αντισταση για την αντισταση...:(

Viper4
23/04/2013, 23:10
Οταν το μελλον!!!??, εξαρταται απο μια επενδυση που για λιγες θεσεις εργασιας (με 585 μικτα?)θα καταστραφει ενα ολοκληρο δασος σε ενα πανεμορφο μερος οπως ειναι το ορος Κακαβος,με ανυπολογιστες περιβαλλοντικες ζημιες στο οικοσυστημα αλλα μακροχρονια και στους ανθρωπους, ακομη και σε αυτους που κατοικουν στη Θεσσαλονικη,τοτε η αντισταση ειναι καθηκον ολων μας.Οσο τα περι αντισταση για την αντισταση...:(

Βαριέμαι να τα ξαναγράφω οπότε κάνω copy paste από παλιότερο ποστ μου:

Είμαι Γεωλόγος με μεταπτυχιακό στην Γεωγραφία και Γεωπεριβάλλον και δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο εξοργίζομαι με όλα αυτά που διαβάζω, με όλα αυτά που ακούω στην τηλεόραση και σε πηγαδάκια από άσχετους...
Χειρότερο της αμάθειας είναι η ημιμάθεια! Εδώ και αρκετό καιρό διαβάζω στα διάφορα φόρα περί του "περιβαλλοντικού κόστους" των μεταλλείων της Χαλκιδικής και αμφιταλαντεύομαι ανάμεσα στο να γράψω κάποια πράγματα σαν γνώστης και ειδικός επί του θέματος ή να σιωπήσω και να τους αφήσω στο παραλήρημα τους...

Δεν θα μιλήσω επιστημονικά, δεν θα αναφέρω ούτε μεθόδους ούτε βαρύγδουπες επιστημονικές ορολογίες για εντυπωσιασμό. Θα πω μόνο τα εξής και όποιος θέλει ας τα λάβει υπόψιν.
Εκμετάλλευση χρυσού στην περιοχή γίνεται από πριν την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Έχω πάει στην περιοχή και έχω κάνει μπάνιο στις παραλίες της. Έχω αναλύσει νερό της περιοχής στο χημείο. Παραλίες της περιοχής έχουν την "μπλε σημαία". Η εξόρυξη που γίνεται εδώ και τόσα χρόνια δεν έχει επιβαρύνει καθόλου την ποιότητα του περιβάλλοντος!

Ναι, δυνητικά μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα, αν δεν ακολουθηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι. Ακολουθούνται αδιαλείπτως όμως και απόδειξη είναι μια βόλτα στην περιοχή.
Οι εργάτες εκεί δεν παίρνουν ούτε 600 ούτε 800 ευρώ που ειπώθηκε, αλλά πολύ περισσότερα καθότι παίρνουν επιδόματα υπόγειας εργασίας κλπ. Αυτό το λέω απλά επειδή ειπώθηκε κάτι για "χαμηλούς μισθούς" και όχι πως έχει σχέση με το Περιβάλλον.
Όλη η περιοχή ζει άμεσα ή έμμεσα από την εκμετάλλευση του χρυσού. Είτε δουλεύοντας στην εταιρία είτε προσφέροντας υπηρεσίες σε αυτούς που δουλεύουν σε αυτή.

Viper4
23/04/2013, 23:10
Περιβαλλοντικά μπορεί να μην υπάρξει ΚΑΘΟΛΟΥ σχεδόν επιβάρυνση του Περιβάλλοντος από τέτοιες διαδικασίες! Άλλωστε μέχρι πριν λίγο καιρό δεν ξέρατε καν ότι υπήρχε εκμετάλλευση στην περιοχή. Μετά το πέρας όλων αυτών των εργασιών προβλέπονται από τις μελέτες, εργασίες αποκατάστασης του περιβάλλοντος, δενδροφυτεύσεις, πάρκα κλπ κλπ. Όλα αυτά δεν είναι ουτοπίες, αλλά πραγματικότητα σε πολλά μέρη του πλανήτη με βαρύτατες ρήτρες σε περίπτωση μη υλοποίησης. Άλλωστε καμία εταιρία δεν διακινδυνεύει να δημιουργήσει περιβαλλοντικά θέματα γιατί θα αποκλειστεί από άλλους διαγωνισμούς σε άλλα μέρη.

Σε λίγο καιρό που θα αρχίσει η εκμετάλλευση (πρώτα ο Θεός) των κοιτασμάτων Πετρελαίου της χώρας μας, θα έχουμε τα ίδια;

Αποφασίστε επιτέλους τι θέλετε... εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων που έχουμε και ευημερία ή να παραμείνουμε στα σκατά από τον φόβο λόγω της αμάθειας;
Αντί να παλεύετε στο να μην γίνει εξόρυξη χρυσού, παλέψτε στο να υπάρχουν περισσότερα ανταποδοτικά οφέλη στο κράτος αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.

Πρώτα ενημερωθείτε και μετά μιλήστε.

Μέχρι σήμερα έκαναν υπόγεια εκμετάλλευση και δεν υπήρχε το θέμα κοπής δέντρων. Όλα τα υπόλοιπα θέματα όμως περί διαδικασίας και χημικών όμως υπήρχαν και παρόλα αυτά βλέπεις ότι δεν υπήρξε μόλυνση. Ένας λόγος παραπάνω που τώρα δεν μιλάνε για εκμετάλλευση με κυάνιο (όπως διαδίδεται από πολλούς και τρομάζει ο κόσμος), έστω και αν αν γίνει σωστά και με κυάνιο δεν υπάρχει θέμα. Παρόλα αυτά μιλάνε για flash smelting με ΚΛΕΙΣΤΌ κύκλωμα. Με απλά λόγια για να σου δώσω να καταλάβεις είναι πως είναι ένας μεγάλος φούρνος μέσα στον οποίο βάζουν τα πετρώματα που εξορίσουν μέσα στα οποία υπάρχει ο χρυσός, ο χαλκός κλπ. Με την κατάλληλη διαδικασία όλο αυτό το πράγμα λιώνει και δείχνει σαν υγρό τον χρυσό, τον χαλκό κλπ και σαν αέρια κάποια άκρως τοξικά. Το θέμα είναι πως αυτά τα τοξικά δεν διαφεύγουν στο περιβάλλον, αλλά καθώς το κύκλωμα είναι ΚΛΕΙΣΤΟ μαζεύονται, διοχετεύονται σε νερό (ή άλλα διαλύματα και παράγεται μετά από κατάλληλη διεργασία και κατεργασία μια ας το πούμε ανενεργή λάσπη. Μιλάμε για άκρως περιβαλλοντική διαδικασία.
Σε άλλες περιοχές του κόσμου (που οι νομοθεσίες είναι ανύπαρκτες) και χρησιμοποιούν πάλι flash smelting δεν έχουν κλειστό κύκλωμα αλλά ανοικτό, από το οποίο διαφεύγουν τα αέρια και τότε ΝΑΙ έχουμε μόλυνση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως δεν μιλάμε για κάτι τέτοιο. Άρα θέμα μόλυνσης υδροφόρου κλπ δεν υπάρχει.
Θέμα υπάρχει στην επιφανειακή κοπή των δέντρων και σκάψιμου. Αυτό είναι όπως είναι πχ τα νταμάρια για μάρμαρο αν έχει τύχει να δεις ποτέ. Παλιότερα όταν τελείωναν την εκμετάλλευση τα άφηναν και έφευγαν. Εδώ και αρκετά χρόνια όμως (και έχω δει αρκετές τέτοιες περιπτώσεις) μετά το πέρας των εργασιών ξαναγίνεται από πάνω τεράστια δενδροφύτευση, πάρκα κλπ. Μιλάμε για πολύ όμορφα και μελετημένα πράγματα που η εκάστοτε εταιρία έχει υποχρέωση να τα φροντίζει για αρκετά χρόνια και που ελέγχονται από φορείς κλπ. Ναι, θα αλλάξει η μορφολογία του εδάφους, αλλά θα υπάρξει πάλι δάσος εκεί και μηδέν μόλυνση.
Στο εξωτερικό πχ πάνω από ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ κάνουν τέτοια πράγματα με δενδροφυτεύσεις, παιδικά πάρκα, σχολεία κλπ.

Υπάρχουν μέθοδοι που πλέον είναι καλά γνωστοί και εφαρμοστέοι ώστε οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις να είναι ελάχιστες από την μία και τα κέρδη για την κοινωνία (και για τις εταιρίες φυσικά) να είναι τεράστια! Το να λέμε πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι είναι εύκολο και δεν θέλει σκέψη, δεν είναι όμως πάντα η ενδεδειγμένη λύση.

Όσο για τους μισθούς, έχω φίλη πρώην συμφοιτήτρια που δουλεύει εκεί και την πήρα πριν μερικές μέρες τηλέφωνο για να την ρωτήσω για τα επεισόδια κλπ. Η συζήτηση αναφέρθηκε σε μισθούς. Η ίδια χωρίς μεταπτυχιακό κλπ παίρνει γύρω στα 1100 συν επίδομα για βενζίνες μιας ώρας κάθε μέρα (θα είναι καμιά δεκαπέντε ευρώ φαντάζομαι την μέρα) και μου είπε ότι εργάτες που δουλεύουν υπόγεια κλπ παίρνουν περισσότερα λόγω επικινδυνότητας αλλά και λόγω υπόγειας εργασίας κλπ. Λίγη σημασία βέβαια αυτό έχει στο θέμα όμως. Και 3000 να έπαιρναν πάλι δεν θα είχε σημασία αν η ζημιά στο περιβάλλον ήταν μεγάλη. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο όμως.

s_gogos
24/04/2013, 00:51
giannis21 έχω χώρο στη βεσπαρα.

Viper4 το να αναπτύσσεις την άποψή σου για το εάν πρέπει ή όχι να γίνουν τα καινούργια μεταλλεία στις Σκουριές είναι δικαίωμά σου, αλλά δεν είναι το καλύτερο όπως καταλαβαίνεις να το κάνεις εδώ. Ανοίγεις ένα θέμα με τον αντίστοιχο τίτλο και ο καθένας παραθέτει τις απόψεις του όμορφα κι ωραία!
Θέλω πολύ φυσικά να σου απαντήσω, αλλά γράφω απο κινητό και θα μου πάρει ώρες...

s_gogos
24/04/2013, 01:07
Λοιπόν αφού ξεκινήσαμε το spam, περιμένω απαντήσεις για όλα τα "θέματα" που αναφέρονται παρακάτω:

s_gogos
24/04/2013, 01:09
...και εδώ:

288369

288370

s_gogos
24/04/2013, 02:08
Ρε viper4 κάτσε να τα πάρουμε τα πράγματα απ'την αρχή γιατί...

Είμαι Γεωλόγος με μεταπτυχιακό στην Γεωγραφία και Γεωπεριβάλλον και δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο εξοργίζομαι με όλα αυτά που διαβάζω, με όλα αυτά που ακούω στην τηλεόραση και σε πηγαδάκια από άσχετους...
Χειρότερο της αμάθειας είναι η ημιμάθεια! Εδώ και αρκετό καιρό διαβάζω στα διάφορα φόρα περί του "περιβαλλοντικού κόστους" των μεταλλείων της Χαλκιδικής Ρε συ viper4 είναι δυνατόν να μπει ανθρώπινο χέρι σε μια παρθένα περιοχή και να μην υπάρξει κόστος για το περιβάλλον; και αμφιταλαντεύομαι ανάμεσα στο να γράψω κάποια πράγματα σαν γνώστης και ειδικός επί του θέματος ή να σιωπήσω και να τους αφήσω στο παραλήρημα τους...Βρίσκετε σε παραλήρημα μια ολόκληρη Χαλκιδική που στην κυριολεξία χάνει τη Γη κάτω απ'τα πόδια της; Ρε συ viper4 τι να τις κάνω 5000 νέες θέσεις εργασίας (τόσες δεν λένε ότι θα δημιουργηθούν μέσα στην επόμενη 25ετια; ), όταν θα χαθούν πολύ περισσότερες; Ήδη το λάδι μας μένει απούλητο επειδή λέει "είστε κοντά στα μεταλλεία", που ακόμα συμπληρώνω, δεν λειτουργούν!

Δεν θα μιλήσω επιστημονικά, δεν θα αναφέρω ούτε μεθόδους ούτε βαρύγδουπες επιστημονικές ορολογίες για εντυπωσιασμό. Θα πω μόνο τα εξής και όποιος θέλει ας τα λάβει υπόψιν.
Εκμετάλλευση χρυσού στην περιοχή γίνεται από πριν την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτό που γράφεις ειλικρινά κάθομαι μόνος σπίτι και προσπαθώ ώρες τώρα να το "πιάσω", αλλά δεν μπορώ ρε παιδί μου! Μας λες πως ο Μέγας Αλέξανδρος έσκαβε για χρυσάφι, δηλαδή τουλάχιστον 2368 χρόνια πριν, οπότε και φτάσαμε στο 2013 και έρχεσαι πάλι εσύ και μου λες πως στα επόμενα...25 χρόνια θα σας πάρω όλο το χρυσάφι που δεν έβγαλε ο Μέγας Αλέξανδρος σε 23,5+ αιώνες! Τι μου διαφεύγει, ειλικρινά θα σπάσω το κεφάλι μου και δεν ήμουν και τόσο σκράπας στα μαθηματικά...! Α, και το άλλο που δεν μας είπες...Ισχύει πως ο Μέγας Αλέξανδρος μέχρι τώρα έβγαλε 33 εκατ.τόνους και εσείς θέλετε να βγάλετε 380 εκατ.τόνους σε 25;;; Έχω πάει στην περιοχή και έχω κάνει μπάνιο στις παραλίες της.Από που είσαι; Εγώ απ'το Γομάτι και όσο θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια, ποτέ και κανένας δεν πήγαινε, ούτε καν για καφέ στο Στρατώνι, πόσο μάλλον για μπάνιο στη θάλλασα... Έχω αναλύσει νερό της περιοχής στο χημείο. Παραλίες της περιοχής έχουν την "μπλε σημαία" Ναι, ακριβώς! Τώρα έχουν, στην Ιερισσό και δεν ξέρω αν έχουν και αλλού. Το θέμα είναι αν και στο μέλλον θα συνεχίσουν να έχουν! Δεν νομίζεις; . Η εξόρυξη που γίνεται εδώ και τόσα χρόνια δεν έχει επιβαρύνει καθόλου την ποιότητα του περιβάλλοντος! Τώρα κοροϊδευόμαστε; Οι εξορύξεις μέχρι τώρα ήταν ΥΠΟΓΕΙΕΣ και έβγαινε 1000 φορές μικρότερη ποσότητα χρυσού!!

Ναι, δυνητικά μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα, αν δεν ακολουθηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι. Ακολουθούνται αδιαλείπτως όμως και απόδειξη είναι μια βόλτα στην περιοχή. Ρε συ viper4, σε παρακαλώ, ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ άλλο δούλεμα σε αυτόν τον τόπο! Τουλάχιστον εγώ και ελπίζω και η υπόλοιπη νέα γενιά! Έχουμε απίστευτη όρεξη για δουλειά, για προσφορά στην κοινωνία και στον τόπο και δεν ψάχνουμε την κατα τα φαινόμενα εύκολη και γρήγορη λύση! Ας κοιτάξουμε επιτέλους τα προβλήματά μας στη ρίζα τους και ας μην κοιτάμε άλλο πια πως θα κάνουμε άλλη μια αρπαχτή! ΕΛΕΟΣ!!! Θα ακολουθηθούν, λέει, οι περιβαλλοντικοί όροι! Ρε φίλε, σε πια χώρα και με ποιους συγκατοικείς; Γιατί μάλλον εγώ ζω αλλού! Ας αρχίσουμε πρώτα να έχουμε αξιόπιστους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τιμωρία και επιβράβευση και μετά να συζητήσουμε όποια άλλη "επένδυση" θέλετε! Εγώ πως στον π..τσο δούλευα 6 χρόνια ανασφάλιστος, μαύρος κατάμαυρος σε καφέ - κάτεργο και ποτέ κανένας δεν τσίμπησε αυτόν τον φοβερό "επενδυτή" το αφεντικό μου; Να περιμένω δηλαδή να τσιμπήσει η δικαιοσύνη τον Μπόμπολα; Το άλλο με τον Τοτό...;
Οι εργάτες εκεί δεν παίρνουν ούτε 600 ούτε 800 ευρώ που ειπώθηκε, αλλά πολύ περισσότερα καθότι παίρνουν επιδόματα υπόγειας εργασίας κλπ. Αυτό το λέω απλά επειδή ειπώθηκε κάτι για "χαμηλούς μισθούς" και όχι πως έχει σχέση με το Περιβάλλον.
Όλη η περιοχή ζει άμεσα ή έμμεσα από την εκμετάλλευση του χρυσού. Είτε δουλεύοντας στην εταιρία είτε προσφέροντας υπηρεσίες σε αυτούς που δουλεύουν σε αυτή. Τα εκατοντάδες ξενοδοχεία, τα εκατοντάδες ενοικιαζόμενα δωμάτια, οι εκατοντάδες ταβέρνες, beach bar, ξενώνες, καφέ, κτηνοτροφικές μονάδες, οι ψαρόβαρκες και τα ψαροκάικα, τα μελίσσια, οι απέραντοι ελαιώνες, όλα αυτά είναι διακοσμητικά τόσα χρόνια δηλαδή;

Zid
24/04/2013, 06:35
Όσο για τους μισθούς, έχω φίλη πρώην συμφοιτήτρια που δουλεύει εκεί και την πήρα πριν μερικές μέρες τηλέφωνο για να την ρωτήσω για τα επεισόδια κλπ. Η συζήτηση αναφέρθηκε σε μισθούς. Η ίδια χωρίς μεταπτυχιακό κλπ παίρνει γύρω στα 1100 συν επίδομα για βενζίνες μιας ώρας κάθε μέρα (θα είναι καμιά δεκαπέντε ευρώ φαντάζομαι την μέρα) και μου είπε ότι εργάτες που δουλεύουν υπόγεια κλπ παίρνουν περισσότερα λόγω επικινδυνότητας αλλά και λόγω υπόγειας εργασίας κλπ. Λίγη σημασία βέβαια αυτό έχει στο θέμα όμως. Και 3000 να έπαιρναν πάλι δεν θα είχε σημασία αν η ζημιά στο περιβάλλον ήταν μεγάλη. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο όμως.

Ρε γεωλόγε μάλλον ζεις στη Σουηδία... ποιος σου εξασφαλίζει οτι δε θα γίνει ζημιά στο μέλλον ? Σιγά το κράτος και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς... που έχουμε... και αν κρίνουμε απο τα σκάνδαλα της εταιρείας οσον αφορά το περιβάλλον σε άλλες χώρες ... γιατι οι κάτοικοι δλδ να τους έχουν εμπιστοσύνη?

Αυτό μπορεις να μου το απαντήσεις?

byron
24/04/2013, 08:49
Σορρυ ρε παίδες, αλλά για το θέμα των μεταλλείων δεν έχει γνωμοδοτήσει ήδη (2 φορές) το Συμβούλιο Επικρατείας και έχει απορρίψει ως αβάσιμες τις ενστάσεις των κατοίκων?

Shiatman
24/04/2013, 08:52
Viper4 αφού τα ξαναείπαμε και στο άλλο θρέντ. Δεν έπεισες κανένα με το πολιτικάντικο ύφος σου. :wave2:

TROOPER
24/04/2013, 09:00
Σορρυ ρε παίδες, αλλά για το θέμα των μεταλλείων δεν έχει γνωμοδοτήσει ήδη (2 φορές) το Συμβούλιο Επικρατείας και έχει απορρίψει ως αβάσιμες τις ενστάσεις των κατοίκων?

ΤΟ ΑΜΕΜΠΤΟ (να προσθεσω) Σ.τ.Ε. ετσι?

υ.γ. μηπως αφου σαν μπηκε σαν βολτα να εμενε σαν βολτα και οχι σαν αντιπαραθεση? ;)

Zid
24/04/2013, 11:03

Και εσύ απο σουηδία? :P

Viper4
24/04/2013, 12:11
Viper4 αφού τα ξαναείπαμε και στο άλλο θρέντ. Δεν έπεισες κανένα με το πολιτικάντικο ύφος σου. :wave2:

Όποιος διαφωνεί λοιπόν και παραθέτει μια επιστημονική άποψη, σε άμεση σχέση με αυτό που έχει σπουδάσει είναι πολιτικάντης...
Που να δούλευα στην Εταιρία δηλαδή τι θα άκουγα...

Viper4
24/04/2013, 12:15
Ρε γεωλόγε μάλλον ζεις στη Σουηδία... ποιος σου εξασφαλίζει οτι δε θα γίνει ζημιά στο μέλλον ? Σιγά το κράτος και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς... που έχουμε... και αν κρίνουμε απο τα σκάνδαλα της εταιρείας οσον αφορά το περιβάλλον σε άλλες χώρες ... γιατι οι κάτοικοι δλδ να τους έχουν εμπιστοσύνη?

Αυτό μπορεις να μου το απαντήσεις?

Ως ένα βαθμό συμφωνώ με την λογική σου... Πραγματικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στην Ελλάδα είναι για τα μπάζα. Αλλά σκέψου ότι αν αυτό το επιχείρημα μπορεί να σταθεί ως βάση για να μην κάνουμε έργα, τότε δεν θα έπρεπε να γίνουν ούτε τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας (που εκεί πραγματικά υπάρχει μόλυνση και επιβάρυνση των κατοίκων), ούτε δρόμοι, ούτε εργοστάσια ούτε τίποτα!
Βλέπεις λοιπόν, ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Αυτό που μένει είναι να γίνονται οι σωστές Περιβαλλοντικές μελέτες και αν θέλει κάποιος να αγωνιστεί, τότε να αγωνιστεί για πιο ισχυρό κράτος.
Αυτός ο τόπος θέλει επενδύσεις!

Sapadak
24/04/2013, 12:25
Αυτό που μένει είναι να γίνονται οι σωστές Περιβαλλοντικές μελέτες

Οχι αλλες μελέτες δε θελουμε
Θελουμε ΕΦΑΡΜΟΓΗ των ΜΠΕ

Αν εχει δει εσυ ΠΕΧΩ να βγαινουν στο σεριανη και να ριχνουν προστιμα, πες μου να περασω μια βολτα να τους βγαλω φωτογραφια
πρπ στην ιδια περιφέρια ζουμε ;)

Viper4
24/04/2013, 12:34
Με μπλε οι απαντήσεις μου

Ρε viper4 κάτσε να τα πάρουμε τα πράγματα απ'την αρχή γιατί...

Δημοσιεύθηκε αρχικά από Viper4

Χειρότερο της αμάθειας είναι η ημιμάθεια! Εδώ και αρκετό καιρό διαβάζω στα διάφορα φόρα περί του "περιβαλλοντικού κόστους" των μεταλλείων της Χαλκιδικής Ρε συ viper4 είναι δυνατόν να μπει ανθρώπινο χέρι σε μια παρθένα περιοχή και να μην υπάρξει κόστος για το περιβάλλον; Κόστος για το Περιβάλλον υπάρχει με την οποιαδήποτε παρέμβαση γίνεται στο περιβάλλον, πχ δημιουργία ενός δρόμου, ενός σπιτιού κλπ. Αυτό που λέω είναι πως παρουσιάζουν μια καταστροφή περιβάλλοντος επειδή πχ θα κοπούν τα δέντρα. Ε ναι ρε φίλε θα κοπούν τα δέντρα, όπως κόβονται όταν γίνεται ένα σπίτι ή ένας δρόμος κλπ. μετά το πέρας των εργασιών προβλέπεται (και γίνεται) αποκατάσταση περιβάλλοντος με αναδασώσεις κλπ κλπ και αμφιταλαντεύομαι ανάμεσα στο να γράψω κάποια πράγματα σαν γνώστης και ειδικός επί του θέματος ή να σιωπήσω και να τους αφήσω στο παραλήρημα τους...Βρίσκετε σε παραλήρημα μια ολόκληρη Χαλκιδική που στην κυριολεξία χάνει τη Γη κάτω απ'τα πόδια της; Ρε συ viper4 τι να τις κάνω 5000 νέες θέσεις εργασίας (τόσες δεν λένε ότι θα δημιουργηθούν μέσα στην επόμενη 25ετια; ), όταν θα χαθούν πολύ περισσότερες; Ήδη το λάδι μας μένει απούλητο επειδή λέει "είστε κοντά στα μεταλλεία", που ακόμα συμπληρώνω, δεν λειτουργούν! Ποιο λάδι μένει αδιάθετο ρε φίλε; εγώ Καβάλα μένω και λάδι Χαλκιδικής έχω σπίτι μου, πιστεύεις την κάθε προπαγάνδα κλπ; με το ίδιο σκεπτικό να μην γίνουν ποτέ ούτε λατομεία εξόρυξης μαρμάρου.

Εκμετάλλευση χρυσού στην περιοχή γίνεται από πριν την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτό που γράφεις ειλικρινά κάθομαι μόνος σπίτι και προσπαθώ ώρες τώρα να το "πιάσω", αλλά δεν μπορώ ρε παιδί μου! Μας λες πως ο Μέγας Αλέξανδρος έσκαβε για χρυσάφι, δηλαδή τουλάχιστον 2368 χρόνια πριν, οπότε και φτάσαμε στο 2013 και έρχεσαι πάλι εσύ και μου λες πως στα επόμενα...25 χρόνια θα σας πάρω όλο το χρυσάφι που δεν έβγαλε ο Μέγας Αλέξανδρος σε 23,5+ αιώνες! Τι μου διαφεύγει, ειλικρινά θα σπάσω το κεφάλι μου και δεν ήμουν και τόσο σκράπας στα μαθηματικά...! Α, και το άλλο που δεν μας είπες...Ισχύει πως ο Μέγας Αλέξανδρος μέχρι τώρα έβγαλε 33 εκατ.τόνους και εσείς θέλετε να βγάλετε 380 εκατ.τόνους σε 25;;; Έχω πάει στην περιοχή και έχω κάνει μπάνιο στις παραλίες της.Από που είσαι; Εγώ απ'το Γομάτι και όσο θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια, ποτέ και κανένας δεν πήγαινε, ούτε καν για καφέ στο Στρατώνι, πόσο μάλλον για μπάνιο στη θάλλασα... Στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν είχαν την τεχνολογία και τεχνογνωσία που υπάρχει σήμερα. Σήμερα βγάζουν χρυσάφι από τις τεράστιες "ντάνες" με μπάζα από τις εξορύξης εκείνης της εποχής. Όταν λες ότι "εμείς" θέλουμε να βγάλουμε τόσους τόνους σε 25 χρόνια τι εννοείς; ποιοι "εμείς"; της εταιρίας είμαι εγώ δηλαδή; Στο στρατώνι ο κόσμος δεν πάει γιατί ούτε καφετέριες έχει ούτε beach bars. και ξέρεις τι άλλο δεν έχει; "μόλυνση"! Η μόλυνση δεν είναι κάτι τοπικό που μένει σε μια παραλία μόνο. Αν υπήρχε θα είχε διασκορπιστεί σε όλη την χαλκιδική φίλε μου. Έχω αναλύσει νερό της περιοχής στο χημείο. Παραλίες της περιοχής έχουν την "μπλε σημαία" Ναι, ακριβώς! Τώρα έχουν, στην Ιερισσό και δεν ξέρω αν έχουν και αλλού. Το θέμα είναι αν και στο μέλλον θα συνεχίσουν να έχουν! Δεν νομίζεις; Ναι νομίζω και το υποστηρίζω. Η εξόρυξη που γίνεται εδώ και τόσα χρόνια δεν έχει επιβαρύνει καθόλου την ποιότητα του περιβάλλοντος! Τώρα κοροϊδευόμαστε; Οι εξορύξεις μέχρι τώρα ήταν ΥΠΟΓΕΙΕΣ και έβγαινε 1000 φορές μικρότερη ποσότητα χρυσού!!Οι μέθοδοι που θα ακολουθηθούν τύπου flash smelting κλπ είναι οικολογικές και πρόκειται για "κλειστά συστήματα"

Viper4
24/04/2013, 12:34

Ναι, δυνητικά μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα, αν δεν ακολουθηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι. Ακολουθούνται αδιαλείπτως όμως και απόδειξη είναι μια βόλτα στην περιοχή. Ρε συ viper4, σε παρακαλώ, ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ άλλο δούλεμα σε αυτόν τον τόπο! Τουλάχιστον εγώ και ελπίζω και η υπόλοιπη νέα γενιά! Έχουμε απίστευτη όρεξη για δουλειά, για προσφορά στην κοινωνία και στον τόπο και δεν ψάχνουμε την κατα τα φαινόμενα εύκολη και γρήγορη λύση! Ας κοιτάξουμε επιτέλους τα προβλήματά μας στη ρίζα τους και ας μην κοιτάμε άλλο πια πως θα κάνουμε άλλη μια αρπαχτή! ΕΛΕΟΣ!!! Θα ακολουθηθούν, λέει, οι περιβαλλοντικοί όροι! Ρε φίλε, σε πια χώρα και με ποιους συγκατοικείς; Γιατί μάλλον εγώ ζω αλλού! Ας αρχίσουμε πρώτα να έχουμε αξιόπιστους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τιμωρία και επιβράβευση και μετά να συζητήσουμε όποια άλλη "επένδυση" θέλετε! Εγώ πως στον π..τσο δούλευα 6 χρόνια ανασφάλιστος, μαύρος κατάμαυρος σε καφέ - κάτεργο και ποτέ κανένας δεν τσίμπησε αυτόν τον φοβερό "επενδυτή" το αφεντικό μου; Να περιμένω δηλαδή να τσιμπήσει η δικαιοσύνη τον Μπόμπολα; Το άλλο με τον Τοτό...; Όπως είπα και πιο πριν δεν διαφωνώ ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν λειτουργούν σωστά, όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί επιχείρημα μη δημιουργίας επενδύσεων καθώς τότε δεν θα γινόταν ποτέ τίποτα! με το ίδιο σκεπτικό να μην δίνονται άδειες σπιτιών αφού η πολεοδομία είναι άχρηστη
Όλη η περιοχή ζει άμεσα ή έμμεσα από την εκμετάλλευση του χρυσού. Είτε δουλεύοντας στην εταιρία είτε προσφέροντας υπηρεσίες σε αυτούς που δουλεύουν σε αυτή. Τα εκατοντάδες ξενοδοχεία, τα εκατοντάδες ενοικιαζόμενα δωμάτια, οι εκατοντάδες ταβέρνες, beach bar, ξενώνες, καφέ, κτηνοτροφικές μονάδες, οι ψαρόβαρκες και τα ψαροκάικα, τα μελίσσια, οι απέραντοι ελαιώνες, όλα αυτά είναι διακοσμητικά τόσα χρόνια δηλαδή;Ρε φίλε μου συγκρίνεις τα μελίσσια τώρα της άμεσα γειτονικής και μόνο περιοχής με την όλη ανάπτυξη; όλα τα υπόλοιπα δεν θα υποστούν ζημιές, ή τέλος πάντων τα οφέλη θα είναι πολύ μεγαλύτερα. Σου ξαναλέω, είναι το ίδιο με το να γινόταν ένα νταμάρι εξόρυξης μαρμάρου. Ούτε αυτό θα έπρεπε να γίνει;

byron
24/04/2013, 12:35
Δεν βλεπω λογο να κανω αντιπαραθεση μιας και δεν ξερω το θεμα. Αυτο που ξερω ειναι οτι το ΣΤΕ εχει κατηγορηθει για υπερευαισθησια για τα θεματα περιβαλλοντος.
Προφανως σε καποιες μελετες στηριξε τις αποφασεις του (ιγμε ?)

Προφανως ο τρουπερ και ο καπνιστης πιπας θα εχουν αλλες ενδειξεις για την αποφαση που θα επρεπε να ληφθει...εδω ξερουν που μενουμε :tooth:

Καλη βολτα btw

Shiatman
24/04/2013, 13:22
Όποιος διαφωνεί λοιπόν και παραθέτει μια επιστημονική άποψη, σε άμεση σχέση με αυτό που έχει σπουδάσει είναι πολιτικάντης...
Που να δούλευα στην Εταιρία δηλαδή τι θα άκουγα...

Φίλοι μου και άνθρωποι της εμπιστοσύνης μου, γεωλόγοι και μηχανικοί μεταλλείων αλλιώς μου τα είπαν... και μου το τεκμηρίωσαν κι όλας.
Μία ερώτηση έχω μόνο για το flash smelting. Πόση περιεκτικότητα σε μετάλλευμα χρειάζεται για να αποδώσει; Και όταν αρχίσει και μειώνεται η περιεκτικότητα τι θα γίνει;;)

Viper4
24/04/2013, 13:28
Φίλοι μου και άνθρωποι της εμπιστοσύνης μου, γεωλόγοι και μηχανικοί μεταλλείων αλλιώς μου τα είπαν... και μου το τεκμηρίωσαν κι όλας.
Μία ερώτηση έχω μόνο για το flash smelting. Πόση περιεκτικότητα σε μετάλλευμα χρειάζεται για να αποδώσει; Και όταν αρχίσει και μειώνεται η περιεκτικότητα τι θα γίνει;;)

Δεν γνωρίζω την απάντηση σε αυτό που με ρωτάς δυστυχώς. Που θέλεις να καταλήξεις όμως; τι άκουσες ότι θα γίνει σε αυτές τις περιπτώσεις; Μην ξεχνάς ότι μιλάμε για κλειστό κύκλωμα!

TROOPER
24/04/2013, 14:05
..........

Προφανως ο τρουπερ και ο καπνιστης πιπας θα εχουν αλλες ενδειξεις για την αποφαση που θα επρεπε να ληφθει...εδω ξερουν που μενουμε :tooth:

Καλη βολτα btw

αυτο ειναι το θεμα κουκλε. εμεις ξερουμε που μενουμε.

εσεις? :D

byron
24/04/2013, 14:55
αυτο ειναι το θεμα κουκλε. εμεις ξερουμε που μενουμε.

εσεις? :D

Ταμπούρια, Πέραμα και εσχάτως στο λιμάνι του Πειραιά. Αν έμενα Σουηδία, πιθανότατα θα ήμουν στους δρόμους διαδηλώνοντας για τη μόλυνση που προκαλούν τα πυρηνικά (http://www.world-nuclear.org/info/Country-Profiles/Countries-O-S/Sweden/), την εισαγωγή σκουπιδιών (http://www.naftemporiki.gr/story/359792) που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε χωματερή της Σκανδιναβίας, ενώ μπορεί να ήμουν και απεργός πείνας αν ξεκίναγε κανένα ορυχείο χρυσού (στη Σουηδία πάντα) (http://www.sweden.se/eng/Home/Business/Reading/Northern-Sweden-strikes-new-gold/)...

Ευτυχώς που το Κερατσίνι είναι αποπυρηνικοποιημένη ζώνη, και το Σχιστό είναι υπόδειγμα λειτουργίας ΧΥΤΑ.

TROOPER
24/04/2013, 15:17
Ταμπούρια, Πέραμα και εσχάτως στο λιμάνι του Πειραιά. Αν έμενα Σουηδία, πιθανότατα θα ήμουν στους δρόμους διαδηλώνοντας για τη μόλυνση που προκαλούν τα πυρηνικά (http://www.world-nuclear.org/info/Country-Profiles/Countries-O-S/Sweden/), την εισαγωγή σκουπιδιών (http://www.naftemporiki.gr/story/359792) που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε χωματερή της Σκανδιναβίας, ενώ μπορεί να ήμουν και απεργός πείνας αν ξεκίναγε κανένα ορυχείο χρυσού (στη Σουηδία πάντα) (http://www.sweden.se/eng/Home/Business/Reading/Northern-Sweden-strikes-new-gold/)...

Ευτυχώς που το Κερατσίνι είναι αποπυρηνικοποιημένη ζώνη, και το Σχιστό είναι υπόδειγμα λειτουργίας ΧΥΤΑ.

δεν θυμαμαι να διατεινομαι πουθενα οτι ειμαι εναντια στις ''επενδυσεις'' στην (αγ)ελλαδα και υπερ τους στην σου(Α)ηδια.
το μονο που υποστηριζω ειναι οτι στην (αγ)ελλαδα οι ''επενδυσεις'' εχουν σκοπο το κερδος για τους λιγους κι εκλεκτους με διαδικασιες τυπου ''πιο αδιαφανεις πεθαινεις'' αλλα παντα με την βουλα και την υπογραφη ολων των αμεμπτων ''δημοκρατικων'' θεσμων και την ιδια στιγμη την καταντια των πολλων και αδυναμων, ενω σε χωρες σαν τη σου(Α)ηδια το κερδος των ολιγων και ισχυρων φερνει και ενα ελαχιστοΤΑΤΟ κερδος και για τους λοιπους πληβειους (και γι' αυτο μιλας για μια χωρα που δεν αντιστεκονται οι πολιτες. οχι οτι εδω αντιστεκονται αλλα συγκριτικα δεν υπαρχει καν επαφη).

καλη διαμονη στον εξωτικο αγιο βασιλη ευχομαι (και ελα να παρεις τη μπαταρια σου μη σου τη βαλω εκιε που ξερεις :lol: )

byron
24/04/2013, 15:28
δεν θυμαμαι να διατεινομαι πουθενα οτι ειμαι εναντια στις ''επενδυσεις'' στην (αγ)ελλαδα και υπερ τους στην σου(Α)ηδια.
το μονο που υποστηριζω ειναι οτι στην (αγ)ελλαδα οι ''επενδυσεις'' εχουν σκοπο το κερδος για τους λιγους κι εκλεκτους με διαδικασιες τυπου ''πιο αδιαφανεις πεθαινεις'' αλλα παντα με την βουλα και την υπογραφη ολων των αμεμπτων ''δημοκρατικων'' θεσμων και την ιδια στιγμη την καταντια των πολλων και αδυναμων, ενω σε χωρες σαν τη σου(Α)ηδια το κερδος των ολιγων και ισχυρων φερνει και ενα ελαχιστοΤΑΤΟ κερδος και για τους λοιπους πληβειους (και γι' αυτο μιλας για μια χωρα που δεν αντιστεκονται οι πολιτες. οχι οτι εδω αντιστεκονται αλλα συγκριτικα δεν υπαρχει καν επαφη).

καλη διαμονη στον εξωτικο αγιο βασιλη ευχομαι (και ελα να παρεις τη μπαταρια σου μη σου τη βαλω εκιε που ξερεις :lol: )

A sorry re man δεν καταλαβα οτι σκιάζεσαι για την μάσα...
Νόμιζα οτι ενδιαφερόσουν για όσα λένε οι αφίσες (περιβάλλον, δάση, πουλάκια), στις οποίες δεν γίνεται (δυστυχώς) αναφορά για την δίκαιη κατάτμηση του πλούτου.

Στα @@ σου η greenpeace δηλαδή? :tooth:

s_gogos
24/04/2013, 16:00
Όποιος ενδιαφέρεται να έρθει και θέλει να ανεβούμε παρέα με μηχανάκια, ας ενημερώσει από τώρα για να βγάλουμε πρόγραμμα!

stamktm
24/04/2013, 22:03
Λοιπόν αφού ξεκινήσαμε το spam, περιμένω απαντήσεις για όλα τα "θέματα" που αναφέρονται παρακάτω:

εγω που ειμαι ημιμαθης βαρεθηκα να του απαντησω το εκανες εσυ :a18:

stamktm
24/04/2013, 22:13
φιλε μου ειλικρινα δεν ξερω ποιος ειναι ο ημιμαθης και ποιος οχι.Για τα επιχειρηματα σου σου απαντησε ο s_gogos βαριεμαι κιεγω να τα ξαναγραψω.οσο για αυτα που λες εδω
Ε ναι ρε φίλε θα κοπούν τα δέντρα),ελπιζω τα παιδια σου να βρουν λιγο πρασινο να βλεπουν, αν με την λογικη σου σε καθε επενδυση θα πρεπει να κοπουν δεντρα.οσο για αναδασωσεις τι να σου πω εχει γινει φοβερη δουλεια στην παρνηθα ας πουμε, στην πεντελη ,στην ηλεια και οπου εχουν γινει αναδασωσεις και αποκατασταση περιβαλλοντος....οσο για τα μελισσια φιλε μου γεωλογε μαλλον πρεπει να διαβασεις τι προσφερει η μελισσα στη φυση και τον ανθρωπο
α και κατι τελευταιο απο εναν ημιμαθη ανθρωπο.αν η σκονη απο την σαχαρα μεταφερεται και πεφτει με την μορφη λασπης στην ελλαδα που ειναι τοσο μακρια,στην θεσσαλονικη που ειναι σε ευθεια 80 χιλ/τρα απο τις σκουριες τι μεταλλα λογω της εξορυξης και των εργων θα μεταφερονται με τις αναλογες καιρικες συνθηκες και θα πεφτουν στο εδαφος?

Viper4
24/04/2013, 23:04
φιλε μου ειλικρινα δεν ξερω ποιος ειναι ο ημιμαθης και ποιος οχι.Για τα επιχειρηματα σου σου απαντησε ο s_gogos βαριεμαι κιεγω να τα ξαναγραψω.οσο για αυτα που λες εδω
Ε ναι ρε φίλε θα κοπούν τα δέντρα),ελπιζω τα παιδια σου να βρουν λιγο πρασινο να βλεπουν, αν με την λογικη σου σε καθε επενδυση θα πρεπει να κοπουν δεντρα.οσο για αναδασωσεις τι να σου πω εχει γινει φοβερη δουλεια στην παρνηθα ας πουμε, στην πεντελη ,στην ηλεια και οπου εχουν γινει αναδασωσεις και αποκατασταση περιβαλλοντος....οσο για τα μελισσια φιλε μου γεωλογε μαλλον πρεπει να διαβασεις τι προσφερει η μελισσα στη φυση και τον ανθρωπο
α και κατι τελευταιο απο εναν ημιμαθη ανθρωπο.αν η σκονη απο την σαχαρα μεταφερεται και πεφτει με την μορφη λασπης στην ελλαδα που ειναι τοσο μακρια,στην θεσσαλονικη που ειναι σε ευθεια 80 χιλ/τρα απο τις σκουριες τι μεταλλα λογω της εξορυξης και των εργων θα μεταφερονται με τις αναλογες καιρικες συνθηκες και θα πεφτουν στο εδαφος?

Αχ Παναγίτσα μου τι διαβάζω ο έρμος... Φίλε μου για πια μέταλλα από την εξόρυξη μιλάς σε ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ;;; να το ξαναπώ; ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ

άντε και άλλη μία γιατί ήδη οι 5-6 φορές που το είπα δεν έπιασαν...

ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ

Viper4
24/04/2013, 23:06
όσο για την κοπή των δέντρων, με την ίδια λογική δεν θα έπρεπε να έχει γίνει η Εγνατία Οδός... η Αττική Οδός... σπίτια, νοσοκομεία κλπ κλπ...
Στην συγκεκριμένη περίπτωση τουλάχιστον πάλι δάσος θα γίνει μετά... Όπως έχει γίνει σε τόσα νταμάρια που έχουν κλείσει και έχει γίνει αναδάσωση.

Το επιχείρημα "να μην γίνει επειδή μετά δεν θα γίνει σωστή αναδάσωση" δεν στέκει... Πάλεψε μετά αν είναι για την αναδάσωση.

Zid
25/04/2013, 09:24
όσο για την κοπή των δέντρων, με την ίδια λογική δεν θα έπρεπε να έχει γίνει η Εγνατία Οδός... η Αττική Οδός... σπίτια, νοσοκομεία κλπ κλπ...
Στην συγκεκριμένη περίπτωση τουλάχιστον πάλι δάσος θα γίνει μετά... Όπως έχει γίνει σε τόσα νταμάρια που έχουν κλείσει και έχει γίνει αναδάσωση.

Το επιχείρημα "να μην γίνει επειδή μετά δεν θα γίνει σωστή αναδάσωση" δεν στέκει... Πάλεψε μετά αν είναι για την αναδάσωση.

Αλλο ενα τρανό παράδειγμα αρπακόλα μελέτης που πήρε εγκρίσεις όσον αφορά τις περιβαντολογικές του επιπτώσεις.... η Εγνατία οδός.

Μιλάμε για αποδεκατισμό της αρκούδας σε 3 συγκεκριμένα σημεία περάσματα που προκειμένουν να γλυτώσουν τα φράγκα δεν έκαναν αυτό που έπρεπε...

Ναι πάλι δάσος θα γίνει... και αν εξαφανιστει ο άνθρωπος σε 1.000.000 χρονια η γη θα επανακάμψει και θα ξαναβγουν οι δεινόσαυροι... sorry αλλα η ανάπτυξη απαιτεί θυσίες τέτοιες που δεν μπορούν να συμβιβαστούν όλοι οι άνθρωποι... (εγω προσωπικά)

antsoar
25/04/2013, 10:34
Συγνώμη ρε παιδιά συγκρίνουμε την ανάπτυξη από τη δημιουργία μιας εθνικής οδου με την δημιουργία ενός ορυχείου :bawl::cry::uplate: έλεος δλδ

Το θέμα του ανθρώπου το σκίσαμε εντελώς :a16:

s_gogos
25/04/2013, 11:10
Καλημέρες!
Μην αγχώνεστε για το αν σκίσαμε το θέμα...
Υγεία και καλή καρδιά!
Καλό θα μας κάνει να συζητάμε τα προβλήματα που μας απασχολούν!

stamktm
25/04/2013, 11:45

ας το ξαναπω κιεγω λοιπον γιατι δεν εχεις παει προφανως και δεν εχεις δει με τα ματια σου
Π Α Ρ Ν Η Θ Α,ΠΕΝΤΕΛΗ, ΥΜΗΤΤΟΣ,ειδες καμια ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ μετα τις φωτιες?
Τα νταμαρια της Πεντελης εχουν βγαλει δεντρα?
Τα μεταλλεια στην ευβοια τα ξερεις?εχεις δει τι εχουν κανει σαυτο το μερος?εκει να δεις δεντρο και κακο, φουλ στο πρασινο:(
Το φραγμα της Δεη πανω απο την Σετα ευβοιας,που το παρατησαν αφου εσκαψαν το βουνο σε 3 επιπεδα και κατεστρεψαν ενα δασος,ξερεις γιατι το παρατησαν?γιατι μετα την καταστροφη του βουνου εκαναν μελετες για το αν μπορουν να κρατησουν το νερο και ειδαν οτι δεν μπορουν να φτιαξουν φραγμα εκει!!!!Αυτα!

Viper4
25/04/2013, 22:00
Συγνώμη ρε παιδιά συγκρίνουμε την ανάπτυξη από τη δημιουργία μιας εθνικής οδου με την δημιουργία ενός ορυχείου :bawl::cry::uplate: έλεος δλδ

Το θέμα του ανθρώπου το σκίσαμε εντελώς :a16:

Ενός μεταλλείου που θα φέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας, σε εργατικό δυναμικό και όλες τις εργασίες-δορυφόρους. Όλη η περιοχή ζει από τα μεταλλεία χρόνια τώρα! Αν εξαιρέσεις την Ιερισσό κανένα άλλο χωριό δεν αντιδράει. Τυχαίο είναι νομίζεις;

Viper4
25/04/2013, 22:03
ας το ξαναπω κιεγω λοιπον γιατι δεν εχεις παει προφανως και δεν εχεις δει με τα ματια σου
Π Α Ρ Ν Η Θ Α,ΠΕΝΤΕΛΗ, ΥΜΗΤΤΟΣ,ειδες καμια ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ μετα τις φωτιες?
Τα νταμαρια της Πεντελης εχουν βγαλει δεντρα?
Τα μεταλλεια στην ευβοια τα ξερεις?εχεις δει τι εχουν κανει σαυτο το μερος?εκει να δεις δεντρο και κακο, φουλ στο πρασινο:(
Το φραγμα της Δεη πανω απο την Σετα ευβοιας,που το παρατησαν αφου εσκαψαν το βουνο σε 3 επιπεδα και κατεστρεψαν ενα δασος,ξερεις γιατι το παρατησαν?γιατι μετα την καταστροφη του βουνου εκαναν μελετες για το αν μπορουν να κρατησουν το νερο και ειδαν οτι δεν μπορουν να φτιαξουν φραγμα εκει!!!!Αυτα!

Έχω πάει σε νταμάρια που έχει γίνει αναδάσωση και αποκατάσταση και σε νταμάρια που όντως δεν έχει γίνει. Παλέψτε στο να γίνει λοιπόν. Βάλτε στις επιτροπές ελέγχου ντόπιους πολίτες και εργαζόμενους. Κανείς δεν λέει το αντίθετο.

Η λύση δεν είναι πονάει κεφάλι-κόβει κεφάλι.

Το να μην δέχεσαι να γίνει κάτι γιατί μπορεί να μην γίνει σωστά δεν είναι λογική. Αντί να παλεύεις να μην γίνει, πάλεψε για να γίνει σωστά! Και λιγότερο θα χρειαστεί να μοχθήσεις και θα έχεις όλα τα θετικά της επένδυσης!

Zid
26/04/2013, 00:21
Ενός μεταλλείου που θα φέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας, σε εργατικό δυναμικό και όλες τις εργασίες-δορυφόρους. Όλη η περιοχή ζει από τα μεταλλεία χρόνια τώρα! Αν εξαιρέσεις την Ιερισσό κανένα άλλο χωριό δεν αντιδράει. Τυχαίο είναι νομίζεις;
Δεν είναι έτσι οπως τα λές... απο το 2000 κάνουν αγώνα στη περιοχή.. και για άλλα ορυχεία. Μεταλεία Κασάνδρας στο Στρατονίκη κτλ

Η προπαγάνδα των ΜΜΕ καλά κρατεί ...

http://stratoniki.wordpress.com/periohi/

Υπάρχει ιστορικό στη περιοχή μη τρώς αμάσητο ότι σου πετάνε... και μη ξεχνάς οτι το κέρδος απο αυτές τις επενδύσεις το έχουν πληρώσει πολύ ακριβά και όσοι εργάαστηκαν εκεί...

skylaros
26/04/2013, 00:31

εγώ λέω να κάνουμε εργοστάσια πρέζας ... θέσεις εργασίας, χαρά σε όλο τον κόσμο, με μια σωστή πολιτική πχ να την παίρνουν τσάμπα οι συνταξιούχοι σε λίγα χρόνια θα είναι όλα κομπλέ!

τώρα αλήθεια πες μου ΕΝΑ μέρος που έχει γίνει αποκατάσταση τοπίου μετά το πέρας των εργασιών και μετά κουβεντιάζουμε για την
" αποκατάσταση"

s_gogos
26/04/2013, 10:20

Χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν - χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα χαθούν και ότι άλλο συνεπάγεται η δημιουργία των μεταλλείων = χέσε ψηλά κι αγνάντευε!

Όλη η περιοχή ζει από τα μεταλλεία και μόνον η Ιερισσός αντιδρά;;; Κύριε επιστήμονα σας λέω πως είμαι από το ΓΟΜΆΤΙ!!! Σε ποια γλώσσα θέλετε να σας το γράψω για να το καταλάβετε; Όχι μόνο αντιδρά η Χαλκιδική, αλλά δεν αντιδρούν μόνον όσοι δουλεύουν στα μεταλλεία (αν και αυτοί αρχίζουν και ξυπνάνε σιγά σιγά)!

s_gogos
26/04/2013, 10:25
εγώ λέω να κάνουμε εργοστάσια πρέζας ... θέσεις εργασίας, χαρά σε όλο τον κόσμο, με μια σωστή πολιτική πχ να την παίρνουν τσάμπα οι συνταξιούχοι σε λίγα χρόνια θα είναι όλα κομπλέ!

τώρα αλήθεια πες μου ΕΝΑ μέρος που έχει γίνει αποκατάσταση τοπίου μετά το πέρας των εργασιών και μετά κουβεντιάζουμε για την
" αποκατάσταση"

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!
Νομίζω πως θα συμφωνεί μαζί σου!!!
Αυτό πάλι με την αποκατάσταση...
Είναι δυνατόν μωρέ να έχουν παραδείγματα άλλων χωρών που έφυγαν και άφησαν πίσω τους λουλούδια και να μην μας τα έτριβαν στα μούτρα;
Αυτοί πάνε, παίρνουν ότι είναι να πάρουν, ρίχνουν μετά μια πτώχευση και μην τον είδατε τον Παναή!

s_gogos
26/04/2013, 10:44
Οι Καναδοί οι ίδιοι γιατί αν είναι έτσι, αν είναι όλα ρόδινα όπως μας λέτε, δεν δέχονται να γίνουν στον τόπο τους μεταλλεία; Που στον Καναδά η περιεκτικότητα σε χρυσό είναι πολύ πολύ υψηλότερη!

byron
26/04/2013, 10:59
Οι Καναδοί οι ίδιοι γιατί αν είναι έτσι, αν είναι όλα ρόδινα όπως μας λέτε, δεν δέχονται να γίνουν στον τόπο τους μεταλλεία; Που στον Καναδά η περιεκτικότητα σε χρυσό είναι πολύ πολύ υψηλότερη!

Φίλε s_gogos κατανοητή η στάση σου αλλά όταν χρησιμοποιείς επιχειρήματα σαν τα παραπάνω (και τα πιο πάνω), ο συνομιλητής σου μπορεί να έχει εύλογες απορίες για το αν έχεις ψάξει πραγματικά ποια είναι η αλήθεια.

Και δεν υποστηρίζω οτι αλήθεια λέει η εταιρία, απλά είμαι σίγουρος οτι κάποιες αλήθειες πνίγονται γιατί είναι ενάντια στη «λαϊκή οργή», ή έχουν σκοπό να παραπλανήσουν/τρομάξουν όπως η φωτό από το open-pit που υπάρχει στο αφισάκι της εκδήλωσης.

Viper4
26/04/2013, 13:50
Φίλε s_gogos κατανοητή η στάση σου αλλά όταν χρησιμοποιείς επιχειρήματα σαν τα παραπάνω (και τα πιο πάνω), ο συνομιλητής σου μπορεί να έχει εύλογες απορίες για το αν έχεις ψάξει πραγματικά ποια είναι η αλήθεια.

Και δεν υποστηρίζω οτι αλήθεια λέει η εταιρία, απλά είμαι σίγουρος οτι κάποιες αλήθειες πνίγονται γιατί είναι ενάντια στη «λαϊκή οργή», ή έχουν σκοπό να παραπλανήσουν/τρομάξουν όπως η φωτό από το open-pit που υπάρχει στο αφισάκι της εκδήλωσης.

Ακριβώς... σαν να σου δείχνουν μια φωτογραφία κατά την διάρκεια της εγχείρησης με ανοιγμένη την κοιλιά με τα αίματα κλπ και να σου λένε μετά "είδατε τι γίνεται στις εγχειρήσεις; μην εγχειρίζεστε"...
Ο κόσμος που αντιδρά χωρίζεται σε δυο κατηγορίες: σε αυτούς που ξέρουν αλλά γενικότερα είναι εναντίον στην οποιαδήποτε μεταλλευτική δραστηριότητα οπουδήποτε, και σε αυτούς που δεν ξέρουν και φοβούνται ακούγοντας "καταστροφή περιβάλλοντος", που δεν γνωρίζουν δηλαδή. Όπως είναι και η πλειονότητα εδώ μέσα.

TROOPER
26/04/2013, 14:49
A sorry re man δεν καταλαβα οτι σκιάζεσαι για την μάσα...
Νόμιζα οτι ενδιαφερόσουν για όσα λένε οι αφίσες (περιβάλλον, δάση, πουλάκια), στις οποίες δεν γίνεται (δυστυχώς) αναφορά για την δίκαιη κατάτμηση του πλούτου.

Στα @@ σου η greenpeace δηλαδή? :tooth:

μπααα πολυ ρομαντικο για μενα.
στο κατω-κατω της γραφης αν ημουνα πραγματικος οικολογος θα επρεπε να ειμαι βετζετεριαν, να καβαλαω αλογο και να μενω σε σπηλια. το οτι δεν τα κανω ολα αυτα βεβαια δε σημαινει οτι επιθυμω να ξεπαστρεψω τη χλωριδα και τη πανιδα του συμαντος αλλα εν παση περιΦτωση θεωρω οτι οπως και να γινει ο πλανητης καποια στιγμη θα τσιμεντωσει στα φλωρικα κωλαρακια μας ολο το χρυσαφι που κρυβει και θα απαλαχθει απο το καρκινωμα που λεγεται ανθρωπος ακομα και αν του προκαλεσουμε τραυματα που θα παρει κανα τριαρι εκατομυρια χρονακια για να τα ξεπερασει με μονο σκοπο την ικανοποιηση της ματαιοδοξιας μας.μεχρι τοτε λοιπον ας τα βαλει κατω και ας νοιαστει οποιος εχει παιδια αν το καλυτερο που εχει να κανει ειναι να υποστηριξει τις ''επενδυσεις'' για να μπορεσουνε περηφανα τελοσπαντων τα παιδια του να γλυψουν τα @@ του εκαστοτε επενδυτη για να βγαλουν τιμια ενα ξεροκοματο να φανε και να πεθανουν απο καρκινο στα 50 τους η αν θα κανει οτι μπορει και οτι του προτασει η συνειδηση του για να εχουν εκεινα ενα λιιιιγο καλυτερο αυριο.

εμενα στα παπαρια μου.δεν εχω παιδια και εχω συμβιβαστει απολυτα με τον θανατο.

δικα σας τα γενια, δικα σας και τα χτενια (εγω κουρευτηκα και χτες ξυριστηκα κιολας για να μη με λεει λεμωναιντα ο σναιπερ). :kiss:

s_gogos
26/04/2013, 14:55
μπααα πολυ ρομαντικο για μενα.
στο κατω-κατω της γραφης αν ημουνα πραγματικος οικολογος θα επρεπε να ειμαι βετζετεριαν, να καβαλαω αλογο και να μενω σε σπηλια. το οτι δεν τα κανω ολα αυτα βεβαια δε σημαινει οτι επιθυμω να ξεπαστρεψω τη χλωριδα και τη πανιδα του συμαντος αλλα εν παση περιΦτωση θεωρω οτι οπως και να γινει ο πλανητης καποια στιγμη θα τσιμεντωσει στα φλωρικα κωλαρακια μας ολο το χρυσαφι που κρυβει και θα απαλαχθει απο το καρκινωμα που λεγεται ανθρωπος ακομα και αν του προκαλεσουμε τραυματα που θα παρει κανα τριαρι εκατομυρια χρονακια για να τα ξεπερασει με μονο σκοπο την ικανοποιηση της ματαιοδοξιας μας.μεχρι τοτε λοιπον ας τα βαλει κατω και ας νοιαστει οποιος εχει παιδια αν το καλυτερο που εχει να κανει ειναι να υποστηριξει τις ''επενδυσεις'' για να μπορεσουνε περηφανα τελοσπαντων τα παιδια του να γλυψουν τα @@ του εκαστοτε επενδυτη για να βγαλουν τιμια ενα ξεροκοματο να φανε και να πεθανουν απο καρκινο στα 50 τους η αν θα κανει οτι μπορει και οτι του προτασει η συνειδηση του για να εχουν εκεινα ενα λιιιιγο καλυτερο αυριο.

εμενα στα παπαρια μου.δεν εχω παιδια και εχω συμβιβαστει απολυτα με τον θανατο.

δικα σας τα γενια, δικα σας και τα χτενια (εγω κουρευτηκα και χτες ξυριστηκα κιολας για να μη με λεει λεμωναιντα ο σναιπερ). :kiss:

+199

s_gogos
26/04/2013, 17:25
Τελικά θα ακολουθήσει κανένας;

s_gogos
27/04/2013, 20:30
Αύριο πρωί 07:30 ξεκινάω για Σκουριές από Θεσσαλονίκη με τη βέσπα!
Όποιος πιστός...

stamktm
27/04/2013, 23:19

φιλε μου ειλικρινα σηκωνω τα χερια ψηλα...:(που το ειδες οτι ΜΟΝΟ η Ιερισσος αντιδρα?τι διαολο μονο απο το megaλο καναλι ενημερωνεσαι?δεν εχει νοημα αλλο πια..

imitrelos
28/04/2013, 01:13
Ρε παιδιά συγνώμη κιόλας :p
Ξεκίνησε το θέμα τόσο ωραία για εκδρομουλα στα βουνά και το καταλήξαμε στο μεταλλείο τελικά το σκίσαμε πάλι χεχε

Για να ρίξω τον οβολό μου στο θέμα η αλήθεια είναι κάπου στην μέση και από τις 2 πλευρές ακούω τέρατα
Spamm on
{για την ακρίβεια η αλήθεια είναι στούς sex pistols }
Spam off

s_gogos
29/04/2013, 22:12
Πολύ καλά περάσαμε χτες!
Κάναμε την πεζοπορία μας στις Σκουριές, από το Νεοχώρι ως την Μ.Παναγία (11 ή 17 χλμ ανάλογα με την διαδρομή που θα διάλεγες), είδαμε το απίστευτης ομορφιάς αρχέγονο δάσος και φυσικά δεχτήκαμε την πλούσια φιλοξενία των κατοίκων της περιοχής που μας μέθησαν με ντόπιο τσίπουρο και μας κέρασαν μανέστρα, φρέσκο ψωμί και εκπληκτικές ελιές!
3 λεωφορεία ήμασταν συνολικά + τους χύμα με αυτοκίνητα - μηχανές!
Δεν είχαμε κανένα απολύτως επεισόδιο με την ισχυρή και πρωτοφανή, αλλά συνηθισμένη (όχι αποδεκτή) απ'τους κατοίκους, αστυνομική δύναμη.
Σε λίγο ανεβαίνει και το βιντεάκι!

Επίσης...

Την πρωτομαγιά, ημέρα αγώνα και διεκδίκησης, στη Χαλκιδική τη γιορτάζουμε στον Κάκαβο!
Συγκεντρωνόμαστε στη Μ. Παναγία 10.00 π.μ. (προσυγκέντρωση στην Ιερισσό 8.30 π.μ.) και ανεβαίνουμε στο βουνό!

Ξεχερσώνουν το βουνό μας

Καταστρέφουν τις ζωές μας

Καταπατούν τα δικαιώματά μας

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

288833

Φυσικά σαν μισός ντόπιος που είμαι δεν γίνεται να λείπω!
Θα ανέβω και πάλι με το βεσπάκι μου και όπως και στην προηγούμενη εκδήλωση με τον ΟΑΛΘ
έτσι και σ'αυτή, καλώ όλους τους φίλους του φόρουμ, να έρθετε, να γνωρίσετε την περιοχή
και να παλέψετε μαζί μας για ένα καλύτερο αύριο, όχι μόνο για μας, αλλά περισσότερο για τα παιδιά μας!

"S.O.S ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ"

Παρακαλώ τους διαχειριστές να βάλουν αυτό το μήνυμα στην κορυφή του θέματος και αν γίνετε να αλλαχτεί ο τίτλος σε "S.O.S ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ"

s_gogos
30/04/2013, 10:30
Κουραστική αλλά μαγευτική η πορεία μέσα στο βουνό.

http://www.youtube.com/watch?v=tV1sSjYrDXM

TROOPER
13/09/2013, 12:06
κατι θυμαμαι για επενδυσεις, καποιους θυμαμαι να μιλανε για τα μετρα ασφαλειας που λαμβανονται απο τραστ του εξωτερικου και θελουνε να δωσουνε ανασα αναπτυξης στον τοπο μας και αλλα ομορφα....η ελ ντοραντο δεν ητανε που θα εκανε ολα αυτα τα καλα?

ε φατε ελ ντοραντο τωρα (http://news247.gr/eidiseis/koinonia/toksiko_atuxhma_ths_elntoranto_sth_sindo.2409616.html) :wave2:

OldMan
13/09/2013, 12:23
ε φατε ελ ντοραντο τωρα (http://news247.gr/eidiseis/koinonia/toksiko_atuxhma_ths_elntoranto_sth_sindo.2409616.html) :wave2:
Γριβάδι από την Βόλβη μη φάτε μόνο...

Pan (dvs)
13/09/2013, 14:44

Γιατι οποιος Καναδος ειδε τις λιμνες με τα τοξικα αποβλητα και την καταστροφη που αφηνουνε οι εταιρειες εξορυξης πισω τους ξερασε.Μιλαμε για περιοχες στον βορειο Καναδα οι οποιες δεν θα αποκατασταθουνε σχεδον ποτε.
Αποκατασταση και πρασσινα αλογα.Μας δουλευουνε ψιλο γαζι.

notakos600
16/09/2013, 07:31
Γιατι οποιος Καναδος ειδε τις λιμνες με τα τοξικα αποβλητα και την καταστροφη που αφηνουνε οι εταιρειες εξορυξης πισω τους ξερασε.Μιλαμε για περιοχες στον βορειο Καναδα οι οποιες δεν θα αποκατασταθουνε σχεδον ποτε.

Τα έγραψες όλα.

Pan (dvs)
16/09/2013, 08:03
Τα έγραψες όλα.

Oχι

ΠΑΧΤΑΣ

Τωρα τα εγραψα ολα:)

DrBig
16/09/2013, 08:11

...και ποιους, εμας, που κανουμε τα παντα για να ειναι η χωρα μας καθαρη και αποτοξινωμενη :lol:

Pan (dvs)
16/09/2013, 08:34
...και ποιους, εμας, που κανουμε τα παντα για να ειναι η χωρα μας καθαρη και αποτοξινωμενη :lol:

Δεν μπορω δυστυχως να σε αντικρουσω,αλλα εγω την ποναω ακομη και κανω οτι ειναι δυνατον για να μην γινουνε χειροτερα καποια πραγματα.
Δυστυχως ομως ,εχεις δικιο

notakos600
16/09/2013, 09:22

Μερικές φορές δεν περνάει από το χέρι μας.
Θριάσιο speaking...

Viper4
16/09/2013, 10:45
Να μην εξορύξουμε και πετρέλαιο παιδιά γιατί μπορεί να έχουμε κανά ατύχημα και εκεί... επίσης ας πούμε ένα ΟΧΙ και στην γεωργία γιατί χρησιμοποιούν επικύνδινα φυτοφάρμακα και ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και τις θάλασσες!!!

Ας πούμε ένα ναι στην μ@λ@κί@ που μας δέρνει σαν λαό... ΝΑΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

OldMan
16/09/2013, 12:58
Να μην εξορύξουμε και πετρέλαιο παιδιά γιατί μπορεί να έχουμε κανά ατύχημα και εκεί... επίσης ας πούμε ένα ΟΧΙ και στην γεωργία γιατί χρησιμοποιούν επικύνδινα φυτοφάρμακα και ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και τις θάλασσες!!!
Χωρίς να έχεις άδικο στην στοιχειώδη λογική που τα γράφεις, πιστευω να ξέρεις/καταλαβαίνεις ότι όλες οι περιβαλλοντικές καταστροφές δεν είναι ίδιου βαθμού όπως επίσης και δεν είναι όλες αναστρεψιμες..!!

Από την στιγμή που θα μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας στη Μεσαρά (που δεν υπάρχει πλέον αλλά θέλουμε να νομίζουμε ότι υπάρχει..) από φυτοφάρμακα, είναι στο χέρι μας (θεωρητικά) να σταματήσουμε/αναστρέψουμε αυτή την ιστορία...
Αν γ@μηθεί ο μισός Χολομώντας και τα αντίστοιχα παράλια, δεν το κόβω να μπορεί να γίνει κάτι...

Οποιονδήποτε ρωτήσεις με στοιχειώδεις γνώσεις του Risk Management, στην καλύτερη περίπτωση θα σε χτυπήσει συγκαταβατικά στην πλάτη ...

Stergios69
16/09/2013, 13:03
Να μην εξορύξουμε και πετρέλαιο παιδιά γιατί μπορεί να έχουμε κανά ατύχημα και εκεί...
Στο κοίτασμα του Πρίνου στην Καβάλα, ο Βενιζέλος με νόμο, απαλλάσει την εταιρία άντλησης από το κόστος λύσης των εγκαταστάσεων και αποκατάστασης του περιβάλλοντος όταν εξαντληθεί το κοίτασμα...
Το κόστος θα το επιβαρυνθεί ο ''κυρίαρχος λαός''.
Επίσης, τελείως άδικα συγκρίνεις τις γεωργικές εκμεταλέυσεις με τον εξόρυξη χρυσού σε ανοιχτά ορυχεία...
:D

nickald
16/09/2013, 13:26
Στο πλαισιο της ισοπεδωσης συγκρινουμε και τα σωβρακα με τις φανελες...
Ναι να ΜΗΝ εξορυξουμε τιποτα εφ'οσον ειμαστε ανικανοι (για πολλους λογους) να εχουμε ενα στοιχειωδη ελεγχο των συνθηκων εξορυξης. Αυτο που εγινε προχτες θα ξαναγινει και γι αυτο ειμαστε ολοι σιγουροι.

el_hymador
16/09/2013, 13:33

Ας πούμε ένα ναι στην μ@λ@κί@ που μας δέρνει σαν λαό... ΝΑΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

"Ανάπτυξη" έπαθε και η Αθήνα το 50 και το 60 και τώρα οι κάτοικοι της ζούνε σε μια απο τις χειρότερες μεγαλουπόλεις της Ευρώπης με 0 πράσινο και ποιότητα ζωής για τον πο*τσο... και είναι και μη αναστρέψιμη η κατάσταση της "ανάπτυξης" αυτής. Αυτή η ανόητη ευκολία και η ελαφρύτητα που ξεστομίζετε μερικοί πράγματα με υφάκι... "να μην κάνουμε εξόρυξη πετρελαίου γιατί μπορέι να γίνει κανένα ατύχημα"... οκ άμα γίνει, να πας στις πληγείσες περιοχές που θα βγάζουν με τα φτυάρια το κατράμι από τις παραλίες και να τους πεις ότι οκ, σας κάναμε την θάλασσα μπουρδέλο για την "ανάπτυξη".

Viper4
16/09/2013, 13:46
Στο κοίτασμα του Πρίνου στην Καβάλα, ο Βενιζέλος με νόμο, απαλλάσει την εταιρία άντλησης από το κόστος λύσης των εγκαταστάσεων και αποκατάστασης του περιβάλλοντος όταν εξαντληθεί το κοίτασμα...
Το κόστος θα το επιβαρυνθεί ο ''κυρίαρχος λαός''.
Επίσης, τελείως άδικα συγκρίνεις τις γεωργικές εκμεταλέυσεις με τον εξόρυξη χρυσού σε ανοιχτά ορυχεία...
:D

Ισχύει αυτό που λες. Η Εταιρία που τα είχε, είχε το κόστος διάλυσης όπως λες και αποκατάστασης, αλλά είχαν ξεσηκωθεί οι εργαζόμενοι και η τοπική κοινωνία (Καβαλιώτης είμαι και ξέρω τι σου λέω) και τότε παρενέβην η κυβέρνηση και ζήτησε από την εταιρία να φύγει εφόσον δεν θέλει να συνεχίσει την εξόρυξη και να παραχωρήσει τα δικαιώματα εξόρυξης στους εργαζομένους όπερ και εγέννετο.
Ότι κάτι τέτοιο δεν συνέφερε την Ελληνική Πολιτεία είναι αλήθεια, αλλά παρόλα αυτά, 100άδες οικογένειες έχουν φάει ψωμί από τότε εξαιτίας αυτής της απόφασης καθώς και έχει τονωθεί και η τοπική αγορά. Δεν είναι όλα μαύρο άσπρο.

Όσο για το σχόλιο μου, έγινε γιατί κατηγορείται ο "Ελληνικός Χρυσός" για ένα ατύχημα που έγινε με αποτέλεσμα να υπάρξει διαρροή τοξικών... Μα ήταν ατύχημα! δεν μπορείς να το χρησιμοποιείς σαν επιχείρημα, γιατί με την ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ λογική και ένα ατύχημα σε πετρελαιοπηγή ή τάνκερ θα έχει ακόμα χειρότερα αποτελέσματα άρα θα πρέπει να κλείσουμε και αυτές τις επιχειρήσεις.

Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν το αίολο του επιχειρήματος!

Viper4
16/09/2013, 13:47
"Ανάπτυξη" έπαθε και η Αθήνα το 50 και το 60 και τώρα οι κάτοικοι της ζούνε σε μια απο τις χειρότερες μεγαλουπόλεις της Ευρώπης με 0 πράσινο και ποιότητα ζωής για τον πο*τσο... και είναι και μη αναστρέψιμη η κατάσταση της "ανάπτυξης" αυτής. Αυτή η ανόητη ευκολία και η ελαφρύτητα που ξεστομίζετε μερικοί πράγματα με υφάκι... "να μην κάνουμε εξόρυξη πετρελαίου γιατί μπορέι να γίνει κανένα ατύχημα"... οκ άμα γίνει, να πας στις πληγείσες περιοχές που θα βγάζουν με τα φτυάρια το κατράμι από τις παραλίες και να τους πεις ότι οκ, σας κάναμε την θάλασσα μπουρδέλο για την "ανάπτυξη".

Άρα αν κατάλαβα καλά αυτό που λες είναι να μην υπάρχει εξόρυξη πετρελαίου... Να μην έχουμε βενζίνη, θέρμανση, πλαστικά κλπ κλπ... ΖΗΤΩ η εποχή της πέτρας! Κάτι τέτοιο λες ε;

sniper
16/09/2013, 13:49

Όταν όμως κάνουν ό,τι (θα) τους ζητηθεί για να ελαχιστοποιηθεί η περίπτωση μολύνσεως, αλλά η τιμή της βενζίνης διπλασιαστεί (σιγά μην φάνε οι εταιρείες το κόστος) τότε θα γκρινιάζουμε.....

Τα πάντα έχουν ρίσκο. Κι ο Αντώπης παραπάνω επίσης.

el_hymador
16/09/2013, 14:02
Άρα αν κατάλαβα καλά αυτό που λες είναι να μην υπάρχει εξόρυξη πετρελαίου... Να μην έχουμε βενζίνη, θέρμανση, πλαστικά κλπ κλπ... ΖΗΤΩ η εποχή της πέτρας! Κάτι τέτοιο λες ε;

Έτσι, έτσι, γιατί τόσα χρόνια που δεν υπήρχε (σοβαρή) εξόρυξη πετρελαίου στη χώρα οι μεταφορές γινόντουσαν με ιππήλατες άμαξες και αγώγια, ζεστενόμασταν με χουχούλιασμα τον χεριών και χρησιμοποιούσαμε πήλινα σκεύη... τώρα που θα τρυπήσουμε για πετρέλαιο, η τιμή της βενζίνης θα πέσει στα 10 cent το λίτρο, θα έχουμε αναμένο τον καυστήρα και το καλοκαίρι και θα φτιάξουμε την μεγαλύτερη βιομηχανία πλαστικών... ζήτω τα σοβαρά επιχειρήματα!

Viper4
16/09/2013, 14:04
Έτσι, έτσι, γιατί τόσα χρόνια που δεν υπήρχε (σοβαρή) εξόρυξη πετρελαίου στη χώρα οι μεταφορές γινόντουσαν με ιππήλατες άμαξες και αγώγια, ζεστενόμασταν με χουχούλιασμα τον χεριών και χρησιμοποιούσαμε πήλινα σκεύη... τώρα που θα τρυπήσουμε για πετρέλαιο, η τιμή της βενζίνης θα πέσει στα 10 cent το λίτρο, θα έχουμε αναμένο τον καυστήρα και το καλοκαίρι και θα φτιάξουμε την μεγαλύτερη βιομηχανία πλαστικών... ζήτω τα σοβαρά επιχειρήματα!

Άρα είσαι υπέρ την εξόρυξης πετρελαίου, όσο αυτή γίνεται εκτός της χώρας;

stefanos
16/09/2013, 14:08
Όταν όμως κάνουν ό,τι (θα) τους ζητηθεί για να ελαχιστοποιηθεί η περίπτωση μολύνσεως, αλλά η τιμή της βενζίνης διπλασιαστεί (σιγά μην φάνε οι εταιρείες το κόστος) τότε θα γκρινιάζουμε.....

Ναι είμαι σίγουρος ότι κάποιος εθνοσωτήρας θα βρεθεί να ξαναγράψει (εντελώς αποτυχημένα) αυτά που εντός EU είναι ήδη νομοθετημένα.:lol:

Nostradamus
16/09/2013, 14:09
Εγώ θα έλεγα είμαι κατά της εξόρυξης όσο ένα κράτος παραμένει μπουρδέλο, με πολιτικούς αδιάφορους, πολίτες αδιάφορους που τα πάντα γίνονται άρπα κόλα.. Δεν είναι κακό αν το σκεφτείς..
Είναι μια καλή αρχή να μπορείς να πεις δεν είμαι ικανός να κάνω κάτι σωστά οπότε για να μην τα κάνω όλα κώλο ας μην πιάσω τα δύσκολα ακόμη.

Viper4
16/09/2013, 14:10
Εγώ θα έλεγα είμαι κατά της εξόρυξης όσο ένα κράτος παραμένει μπουρδέλο, με πολιτικούς αδιάφορους, πολίτες αδιάφορους που τα πάντα γίνονται άρπα κόλα.. Δεν είναι κακό αν το σκεφτείς..
Είναι μια καλή αρχή να μπορείς να πεις δεν είμαι ικανός να κάνω κάτι σωστά οπότε για να μην τα κάνω όλα κώλο ας μην πιάσω τα δύσκολα ακόμη.

Οι πολιτικοί φταίνε ή εμείς που τους βάλαμε εκεί είτε ψηφίζοντας τους είτε με το να μην πάμε να ψηφίσουμε καν;
Food for thought!

Pan (dvs)
16/09/2013, 14:12

Οχι φιλε μου δεν σου λενε αυτο.Αυτο που σου λενε ειναι πολυ απλο.Ναι στις εξορυξεις εφοσον τηρουνται τα μετρα ασφαλειας.Και επειδη στην χωρα μας τιποτε δεν τηρειται καλυτερα να μην κανουμε εξορυξεις μεχρι να φτιαξουμε τον μηχανισμο που θα τις ελεγχει ,γιατι τα λαθη εδω πληρωνονται πολυ ακριβα.
Δεν ειναι δυνατον για να μειωσει το κοστος καποια εταιρεια να χρησιμοποιει δηλητηρια και να πετα τα αποβλητα της οπου να'ναι.Ας το κανει με αλλους τροπους.Τι να το κανω εαν εχει ενα προσκαιρο ωφελος η χωρα μας αν τα παιδια της επομενης γενιας θα εχουνε τρια κεφαλια?

Οσο γι'αυτο που γραφεις τοσο ανετος:"Όσο για το σχόλιο μου, έγινε γιατί κατηγορείται ο "Ελληνικός Χρυσός" για ένα ατύχημα που έγινε με αποτέλεσμα να υπάρξει διαρροή τοξικών... Μα ήταν ατύχημα!" ειμαι σιγουρος οτι αν τα παιδια σου μεγαλωνανε εκει διπλα θα ειχες διαφορετικη αποψη.

el_hymador
16/09/2013, 14:14
Άρα είσαι υπέρ την εξόρυξης πετρελαίου, όσο αυτή γίνεται εκτός της χώρας;

Eίμαι υπέρ του να εκμεταλλευτούμε σωστά και στο μέγεθος που τους αξίζεις όλες τις πλουτοπραγωγικές πηγές αυτές της χώρας οι οποίες τεχνηέντως η απλά λόγω απύθμενης μαλακίας έχουν χαντακωθεί... σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνονταν ποτέ τα πετρέλαια, ο χρυσός και το φυσικό αέριο, αλλά τα αγροτικά προιόντα, ο τουρισμός και ο πολιτισμος. Αν πιστεύεις ότι από την εξόρυξη πετρελαίου ή χρυσού θα εισπράξεις έμμεσα ή άμεσα κάτι πες το μου να γυμνάσω κοιλιακόυς.

Nostradamus
16/09/2013, 14:15
Αυτοι και εμείς στην ιδια κοινωνία ζούμε απο μας βγαίνουν οι εκλεκτοί εμεις τους τοποθετούμε. ΤΟ ίδιο είμαστε. Απλά επειδή αυτή η θέση τσουβαλίαζει τα πάντα μιλάω για τους "πολλούς" που χρόνια τώρα διαμόρφωναν την υπάρχουσα κατάσταση είτε με ψήφο είτε με αποχή.. Απλα υπάρχουν και κάποιοι λίγοι που δυστυχώς διαφέρουν αλλα είτε δεν έχουν την δύναμη είτε δεν εχουν την θέληση να αλλάξουν το πράγμα.

Pan (dvs)
16/09/2013, 14:17

Τα πάντα έχουν ρίσκο. Κι ο Αντώπης παραπάνω επίσης.

Ας τους μειωσουνε ,με διεθνης νομους, τα τεραστια ποσοστα κερδους που ολοι γνωριζουμε οτι εχουνε αυτοι οι κολλοσοι.
Θα μου πεις ,πιαστο αυγο και κουρεφτο,αλλα κατι πρεπει να γινει καποια στιγμη,το παρακανανε.

sniper
16/09/2013, 14:22
Ας τους μειωσουνε ,με διεθνης νομους, τα τεραστια ποσοστα κερδους που ολοι γνωριζουμε οτι εχουνε αυτοι οι κολλοσοι.
Θα μου πεις ,πιαστο αυγο και κουρεφτο,αλλα κατι πρεπει να γινει καποια στιγμη,το παρακανανε.

Πλάκα κάνεις τώρα ε; Ποιοι διορίζουν πρόεδρο στις ΗΠΑ (κι αλλού);

Pan (dvs)
16/09/2013, 14:23
Πλάκα κάνεις τώρα ε; Ποιοι διορίζουν πρόεδρο στις ΗΠΑ (κι αλλού);

Σου ειπα :Θα μου πεις ,πιαστο αυγο και κουρεφτο:beer:

Viper4
16/09/2013, 14:28
Οχι φιλε μου δεν σου λενε αυτο.Αυτο που σου λενε ειναι πολυ απλο.Ναι στις εξορυξεις εφοσον τηρουνται τα μετρα ασφαλειας.Και επειδη στην χωρα μας τιποτε δεν τηρειται καλυτερα να μην κανουμε εξορυξεις μεχρι να φτιαξουμε τον μηχανισμο που θα τις ελεγχει ,γιατι τα λαθη εδω πληρωνονται πολυ ακριβα.

Μάλιστα... Αυτό που λες μπορώ να το καταλάβω απόλυτα και μάλιστα να συμφωνήσω!

el_hymador
16/09/2013, 14:31
To ότι θα έρθουν, θα σκάψουν / τρυπήσουν και θα τα πάρουν το θεωρώ δεδομένο και θέμα χρόνου. Είναι λίγο παιδιάστικό να πιστεύει κανείς ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Το ότι θα μας είχαν πείσει όμως ότι αυτό είναι για το καλό μας και υπέρ της ανάπτυξης του τόπου, δεν το περίμενα...

υ.γ. Τα "δεν θα τους αφήσουμε, δεν θα περάσει, θα πάρουν τα @@δια μας" μακάρι να γίνουν πράξη αλλά μέχρι τότε ας κρατάμε μικρό καλάθι...

sniper
16/09/2013, 14:32
.... αλλα κατι πρεπει να γινει καποια στιγμη,το παρακανανε.

Σου ειπα :Θα μου πεις ,πιαστο αυγο και κουρεφτο:beer:

Είπες και το πιο πάνω όμως... :beer:

Pan (dvs)
16/09/2013, 15:38
Είπες και το πιο πάνω όμως... :beer:

Καταλαβαινουμε ολοι κατι πρεπει να γινει.
Καταλαβαινουμε επισης οτι ειναι σχεδον αδυνατο να γινει.
Φαυλος κυκλος προς το παρων.

Viper4
17/09/2013, 09:59
Αντί λοιπόν να λέμε απλά όχι σε όλα δεν θα είναι καλύτερα να παλεύουμε για καλύτερους ελεγκτικούς μηχανισμούς; για συμμετοχή κάποιων κατοίκων της περιοχής στην ομάδα ελέγχου κλπ;
Το να λέμε όχι σε όλα είναι εύκολο. Δεν είναι όμως ούτε σωστό, ούτε έξυπνο και δεν μας συμφέρει μακροπρόθεσμα.

Pan (dvs)
17/09/2013, 14:03
Αντί λοιπόν να λέμε απλά όχι σε όλα δεν θα είναι καλύτερα να παλεύουμε για καλύτερους ελεγκτικούς μηχανισμούς; για συμμετοχή κάποιων κατοίκων της περιοχής στην ομάδα ελέγχου κλπ;
Το να λέμε όχι σε όλα είναι εύκολο. Δεν είναι όμως ούτε σωστό, ούτε έξυπνο και δεν μας συμφέρει μακροπρόθεσμα.

Μάλιστα... Αυτό που λες μπορώ να το καταλάβω απόλυτα και μάλιστα να συμφωνήσω!:beer:

Viper4
17/09/2013, 15:05
Μάλιστα... Αυτό που λες μπορώ να το καταλάβω απόλυτα και μάλιστα να συμφωνήσω!:beer:

Κοίτα να δεις που καταλήξαμε να συμφωνούμε...
Γι'αυτό μ'αρέσουν οι συζητήσεις με άτομα διαφορετικών απόψεων! Ορισμένες φορές εκπλήσεσαι ευχάριστα! :beer::)

OldMan
17/09/2013, 15:14
Κοίτα να δεις που καταλήξαμε να συμφωνούμε...
Γι'αυτό μ'αρέσουν οι συζητήσεις με άτομα διαφορετικών απόψεων! Ορισμένες φορές εκπλήσεσαι ευχάριστα! :beer::)
Συνήθως, αυτούς που έχουν διαφορετικές απόψεις τους θεωρούμε - στην καλύτερη των περιπτώσεων - μαλάκες, οπότε μάλλον δεν θα έπρεπε να χαιρόμαστε όταν συμφωνούμε...

Viper4
17/09/2013, 15:17
Συνήθως, αυτούς που έχουν διαφορετικές απόψεις τους θεωρούμε - στην καλύτερη των περιπτώσεων - μαλάκες, οπότε μάλλον δεν θα έπρεπε να χαιρόμαστε όταν συμφωνούμε...

Αυτοί που δεν ξέρουν να συζητούν όντως όποιος διαφωνεί μαζί τους, αυτομάτως, θεωρείται μαλάκας. Προσωπικά μου αρέσει να συζητώ με άτομα που διαφωνούν με αυτά που λέω, αρκεί να έχουν επιχειρήματα και να σέβονται τον συνομιλητή τους.
Στην τελική, άλλες φορές πείθεσαι, άλλες φορές πείθεις και άλλες απλά συμφωνείς ότι διαφωνείς.
Θα εκπλαγείς αν μάθεις πόσο συχνά μπορείς να βρεις κοινό έδαφος με άτομα που αρχικά φαίνονταν να έχετε αντιδιαμετρικές απόψεις.