Σύνδεση

View Full Version : Σχολεία οδήγησης & Track-days. Γίνεσαι γρηγορότερος και πιο γρήγορα;

fkol k4
07/05/2013, 08:44
ο μονος τροπος να μαθει καποιος να οδηγει γρηγορα σε μικρο χρονικο διαστημα ειναι να παει πιστα σε σχολειο.

εεεχμμμ... αν και κατάλαβα πως δεν το εννοείς ακριβώς όπως το έγραψες, έτσι για την ιστορία...

Δεν υπάρχει απολύτως κανένας τρόπος να μάθει κάποιος να οδηγεί γρήγορα σε μικρό χρονικό διάστημα. ;)

kostaspetrou
07/05/2013, 09:21
Δεν υπάρχει απολύτως κανένας τρόπος να μάθει κάποιος να οδηγεί γρήγορα σε μικρό χρονικό διάστημα. ;)
Γιατί;
Αν μπεις πίστα ή ακόμα καλύτερα σε σχολείο γρήγορης οδήγησης θα χρειαστείς λιγότερο χρόνο για να μάθεις να οδηγείς γρήγορα απ'το να προσπαθούσες να πετύχεις το ίδιο οδηγώντας σε δρόμο.

Τα μεγέθη είναι σχετικά και το πόσο μικρό είναι το χρονικό διάστημα και το πόσο γρήγορος θα γίνεις εξαρτώνται από ένα σωρό παράγοντες. Είναι κάποιοι που συνδυάζουν ταλέντο,εξυπνάδα,αυτοσυγκέντρωση,αναλυτική ικανότητα και γίνονται πολύ καλοί(γρήγοροι) σε μικρό χρονικό διάστημα. Άλλοι είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως ό,τι και να κάνουν. :lol:

η γνωμη μου ειναι οτι ο τυπος εχει αγορασει λαθος μοτο για να μαθει να οδηγει.
προσπαθει να οδηγησει γρηγορα με μια μοτο που ειναι ΑΜΕΣΗ σε ΟΛΑ και δεν ειναι (ευκολη)σε τετοιες διαδρομες για εναν αρχαριο.

Ίσα ίσα είναι απ'τις καλύτερες μηχανές για αρχάριο.

fkol k4
07/05/2013, 10:15
Γιατί;
Αν μπεις πίστα ή ακόμα καλύτερα σε σχολείο γρήγορης οδήγησης θα χρειαστείς λιγότερο χρόνο για να μάθεις να οδηγείς γρήγορα απ'το να προσπαθούσες να πετύχεις το ίδιο οδηγώντας σε δρόμο.

Αυτή είναι αισιόδοξη αλλά επικίνδυνη άποψη.

Και σε πίστα έχω μπει και σε σχολείο έχω πάει και όταν πήγα σχολείο ήξερα ήδη απ' έξω και τους δύο τόμους του "twist of the wrist" (γνήσιους στα Αγγλικά) και τις γνωστές βόλτες σε Επίδαυρο και Άγιο έχω κάνει.
Αν θέλεις, το «να μάθεις να οδηγείς γρήγορα», είναι το ευκολότερο πράγμα του κόσμου. Αν με τη φράση αυτή εννοείς φυσικά το «να μάθεις τι πρέπει να κάνεις για να πας γρήγορα». Τη θεωρία δηλαδή.

Το να το κάνεις πράξη όμως, είναι εντελώς άλλο κεφάλαιο και θέλει χρόνο για να συνηθίσει το μυαλό να αντιδρά σωστά και το σώμα να απομνημονεύσει τις σωστές κινήσεις.
Και όσο περισσότερα «μαθαίνεις», τόσο περισσότερο αυστηρός κριτής γίνεσαι και τόσα περισσότερα βρίσκεις που πρέπει να διορθωθούν.
Και πάλι κάνεις λάθη.

Argonautis46
07/05/2013, 12:34

Και σε πίστα έχω μπει και σε σχολείο έχω πάει και όταν πήγα σχολείο ήξερα ήδη απ' έξω και τους δύο τόμους του "twist of the wrist" (γνήσιους στα Αγγλικά) και τις γνωστές βόλτες σε Επίδαυρο και Άγιο έχω κάνει.
Αν θέλεις, το «να μάθεις να οδηγείς γρήγορα», είναι το ευκολότερο πράγμα του κόσμου. Αν με τη φράση αυτή εννοείς φυσικά το «να μάθεις τι πρέπει να κάνεις για να πας γρήγορα». Τη θεωρία δηλαδή.

Το να το κάνεις πράξη όμως, είναι εντελώς άλλο κεφάλαιο και θέλει χρόνο για να συνηθίσει το μυαλό να αντιδρά σωστά και το σώμα να απομνημονεύσει τις σωστές κινήσεις.
Και όσο περισσότερα «μαθαίνεις», τόσο περισσότερο αυστηρός κριτής γίνεσαι και τόσα περισσότερα βρίσκεις που πρέπει να διορθωθούν.
Και πάλι κάνεις λάθη.

που στο διαβολο μπορώ να βρώ τα 2 βιβλία έστω pdf?? υπάρχει ταινιάκι για το πρώτο? εχω μόνο το 2ο :a6: :a15:

fkol k4
07/05/2013, 12:47
Δεν ξέρω φίλε μου, εγώ τα είχα αγοράσει και τα 2 από το No Limits στην Καλλιρόης το 2005.
Με ένα καλό γκούγκλισμα πάντως, όλο και κάτι θα βρεθεί πιστεύω.

kostaspetrou
07/05/2013, 14:02

Και πάλι κάνεις λάθη.

Θεωρώ αυτονόητο το γεγονός ότι πρέπει πρώτα να διαβάσεις ώστε να ξέρεις τα βασικά στη θεωρία,θα σε βοηθήσει όταν πας να τα εφαρμόσεις στην πράξη.

Στο περιβάλλον πίστας καταφέρνεις να οδηγήσεις γρηγορότερα σε λιγότερο χρόνο διότι:
1)Μπορείς ν'αυτοσυγκεντρωθείς μόνο στη οδήγηση χωρίς ν'απασχολείς το μυαλό σου για παραβιάσεις προτεραιότητας,ζώα,χώματα κλπ. Όταν συγκεντρώνεσαι περισσότερο σε κάτι βελτιώνεσαι γρηγορότερα σ' αυτό.
2)Έχεις δάσκαλο, όχι κάποιον τυχαίο ο οποίος ενδεχομένως να σου μάθει κάτι λάθος.
3)Μπορείς να κάνεις ένα 20λεπτο,να σταματήσεις,να κουβεντιάσεις,ν'αναλύσεις τα λάθη σου και να επαναλάβεις την προσπάθειά σου. Όταν τελειώσει η μέρα ο εγκέφαλός σου θα'χει πολύ περισσότερες παραστάσεις αποθηκευμένες από καλές και λιγότερο καλές απόπειρες και αντιδράσεις, κάτι που σε βελτιώνει πάρα πολύ. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνεις κάτι τέτοιο στο δρόμο σε μια μέρα. Καμμιά Επίδαυρος και κανένας Άγιος δεν προσφέρει κάτι τέτοιο.
4)Κάποιος που έχει αίσθηση του κινδύνου και σέβεται τους άλλους χρήστες του δρόμου δεν υπάρχει περίπτωση να οδηγήσει στο δρόμο γρηγορότερα απ' όσο γίνεται ν'αντιμετωπίσει ένα απρόοπτο(ζώο σε στροφή κλπ). Στην πίστα μπορεί να πιέσει παραπάνω,άρα θα βελτιωθεί περισσότερο και νωρίτερα.

Η πίστα προσφέρει στον ίδιο χρόνο(πχ 1 ώρα) περισσότερη,ποιοτικότερη και ασφαλέστερη προπόνηση απ' ότι ο δρόμος, γι 'αυτό συντομότερα θα μπορείς να οδηγήσεις πιό γρήγορα.

fotis3
07/05/2013, 20:27
εεεχμμμ... αν και κατάλαβα πως δεν το εννοείς ακριβώς όπως το έγραψες, έτσι για την ιστορία...

<<χρονος>> <<γρηγορα>> υποκειμενικα και τα δυο,οποτε να γινεις γρηγοροτερος σε μικροτερο χρονικο διαστημα. ;)

fotis3
07/05/2013, 20:53
Ίσα ίσα είναι απ'τις καλύτερες μηχανές για αρχάριο.[/QUOTE]

νομιζω οτι επεσε γιατι τσαρουχωσε το μπροστινο.με μια μοτο με ποιο προοδευτικα φρενα μπορει να μην ειχε συμβει.
επισης μια μοτο που εχει πολυ γκαζι (οπως το 10αρι)ειναι δυσκολο ενας οδηγος που δεν εχει την αναλογη εμπειρια,να μπορεσει να το διαχειριστει και κανει αποτομες κινησειςγκαζι-φρενο μεχρι να βρει την αναλογη φορα που θα νιωθει ανετα για να μπει στη στροφη.

fotis3
07/05/2013, 21:16
Θεωρώ αυτονόητο το γεγονός ότι πρέπει πρώτα να διαβάσεις ώστε να ξέρεις τα βασικά στη θεωρία,θα σε βοηθήσει όταν πας να τα εφαρμόσεις στην πράξη.

Στο περιβάλλον πίστας καταφέρνεις να οδηγήσεις γρηγορότερα σε λιγότερο χρόνο διότι:
1)Μπορείς ν'αυτοσυγκεντρωθείς μόνο στη οδήγηση χωρίς ν'απασχολείς το μυαλό σου για παραβιάσεις προτεραιότητας,ζώα,χώματα κλπ. Όταν συγκεντρώνεσαι περισσότερο σε κάτι βελτιώνεσαι γρηγορότερα σ' αυτό.
2)Έχεις δάσκαλο, όχι κάποιον τυχαίο ο οποίος ενδεχομένως να σου μάθει κάτι λάθος.
3)Μπορείς να κάνεις ένα 20λεπτο,να σταματήσεις,να κουβεντιάσεις,ν'αναλύσεις τα λάθη σου και να επαναλάβεις την προσπάθειά σου. Όταν τελειώσει η μέρα ο εγκέφαλός σου θα'χει πολύ περισσότερες παραστάσεις αποθηκευμένες από καλές και λιγότερο καλές απόπειρες και αντιδράσεις, κάτι που σε βελτιώνει πάρα πολύ. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνεις κάτι τέτοιο στο δρόμο σε μια μέρα. Καμμιά Επίδαυρος και κανένας Άγιος δεν προσφέρει κάτι τέτοιο.
4)Κάποιος που έχει αίσθηση του κινδύνου και σέβεται τους άλλους χρήστες του δρόμου δεν υπάρχει περίπτωση να οδηγήσει στο δρόμο γρηγορότερα απ' όσο γίνεται ν'αντιμετωπίσει ένα απρόοπτο(ζώο σε στροφή κλπ). Στην πίστα μπορεί να πιέσει παραπάνω,άρα θα βελτιωθεί περισσότερο και νωρίτερα.

Η πίστα προσφέρει στον ίδιο χρόνο(πχ 1 ώρα) περισσότερη,ποιοτικότερη και ασφαλέστερη προπόνηση απ' ότι ο δρόμος, γι 'αυτό συντομότερα θα μπορείς να οδηγήσεις πιό γρήγορα.
:a013:
να προσθεσω οτι μαθαινεις τις τεχνκες της οδηγησης με μια σειρα που τα σχολεια εχουν μελετησει οτι ειναι η ποιο αποτελεσματικη για να βελτιωθεις γρηγοροτερα και ασφαλεστερα.

Argonautis46
08/05/2013, 00:31

δε σ λέει οτι στο δρόμο μπορεις να μάθεισ εξίσου γρηγορα με την πίστα.. σ λέει οτι ακομα και στην πίστα δεν μπορεις να μάθεισ γρήγορα γιατί χρειάζονται όλα αυτά π εξηγεί ο fkol k4 παραπάνω.;)

kostaspetrou
08/05/2013, 09:11
δε σ λέει οτι στο δρόμο μπορεις να μάθεισ εξίσου γρηγορα με την πίστα.. σ λέει οτι ακομα και στην πίστα δεν μπορεις να μάθεισ γρήγορα γιατί χρειάζονται όλα αυτά π εξηγεί ο fkol k4 παραπάνω.;)
Το γρήγορα φίλε μου είναι σχετικό. Πώς ορίζουμε το γρήγορα; Μετρώντας συνολικές επισκέψεις σε πίστα,αριθμό σχολείων,συνολική διάρκεια προπόνησης(πίστα και δρόμο), πώς;

Αν κάποιος γυρίζει Σέρρες 1:23 μετά από CSS έμαθε ή όχι γρήγορα;
Ο Στόνερ πολύ γρήγορα έκανε καλύτερους χρόνους απ'τους άλλους σε όποια κατηγορία και αν έτρεξε από πιτσιρικάς, άρα μαθαίνει γρηγορότερα (και μπορεί φυσικά να τα εφαρμόσει).
Ο Colin mcrae το ίδιο.

Αν κάποιοι κάνουν κτήμα τους με 1-2 φορές αυτά που οι άλλοι θέλουν 10, τότε λέμε ότι μαθαίνουν γρήγορα.

sniper
08/05/2013, 10:09
Το γρήγορα φίλε μου είναι σχετικό. Πώς ορίζουμε το γρήγορα; Μετρώντας συνολικές επισκέψεις σε πίστα,αριθμό σχολείων,συνολική διάρκεια προπόνησης(πίστα και δρόμο), πώς;

Ο Στόνερ πολύ γρήγορα έκανε καλύτερους χρόνους απ'τους άλλους σε όποια κατηγορία και αν έτρεξε από πιτσιρικάς, άρα μαθαίνει γρηγορότερα (και μπορεί φυσικά να τα εφαρμόσει).
Ο Colin mcrae το ίδιο.

Αν κάποιοι κάνουν κτήμα τους με 1-2 φορές αυτά που οι άλλοι θέλουν 10, τότε λέμε ότι μαθαίνουν γρήγορα.

Επιμένεις όμως συνέχεια, όταν όλοι οι άλλοι σου λένε κάτι διαφορετικό...

Το ότι στην πίστα μπορείς να δουλέψεις κάποια πράγματα που έμαθες θεωρητικά, είναι σωστό.
Το αν θα γίνεις γρήγορος ή όχι αυτό προϋποθέτει ένα σωρό άλλα πράγματα...

Σίγουρα θα γίνεις γρηγορότερος. Αν θα γίνεις γρήγορος και πότε εξαρτάται από τον κάθε αναβάτη, κι ένα σωρό μεταβλητές.

Argonautis46
08/05/2013, 11:27

Ο Colin mcrae το ίδιο.

Γράφοντας αυτο που σ έγραψα, το "γρήγορα" το είχα στο μυαλό μ συγκριτικά με τον καθε αναβάτη ξεχωριστά.

π.χ. εγώ θα μάθω κάτι στην πίστα γρήγορα για τα δεδομένα τα δικά μου αλλα για κάποιον άλλο ειναι πολύ αργά

Τα ιδια πράγματα λέμε και +φωνούμαι απλά το γενίκευσες ή κάποιος δεν ήταν σαφής:beer:

kostaspetrou
08/05/2013, 13:00
Το ότι στην πίστα μπορείς να δουλέψεις κάποια πράγματα που έμαθες θεωρητικά, είναι σωστό.
Το αν θα γίνεις γρήγορος ή όχι αυτό προϋποθέτει ένα σωρό άλλα πράγματα...

Σίγουρα θα γίνεις γρηγορότερος. Αν θα γίνεις γρήγορος και πότε εξαρτάται από τον κάθε αναβάτη, κι ένα σωρό μεταβλητές.

Αυτά που λες ισχύουν. Το θέμα είναι άλλο,η λέξη κλειδί "γρήγορα".
Το κάνω κάτι κτήμα μου(γρήγορη οδήγηση) γρήγορα (δηλαδή με λίγες προσπάθειες ή και χρόνο ενασχόλησης) είναι μέχρι ένα σημείο υποκειμενικό.
Μέχρι ένα σημείο όμως,διότι αν κάποιος ξεχωρίζει συγκριτικά με τους άλλους για τον ρυθμό με τον οποίο βελτιώνεται, τότε αντικειμενικά μαθαίνει γρήγορα.

Το πόσο γρήγορος(δηλαδή που θα επεκτείνει τα όριά του) θα γίνει είναι κάτι άλλο...

stefanos
08/05/2013, 13:24
Ενα πράγμα η τεχνική.
Ενα άλλο πράγμα η "ταχύτητα".
Το δεύτερο το έχεις ή όχι.

spyrakos35
08/05/2013, 13:45
Ενα πράγμα η τεχνική.
Ενα άλλο πράγμα η "ταχύτητα".
Το δεύτερο το έχεις ή όχι.

ορθόν

TROOPER
14/05/2013, 08:35
εχουμε μπλεχτει λιγακι...

1.οποιος μπαινει πιστα ΔΕΝ μπαινει για να παει γρηγορα παντα
2.οποιος μπαινει πιστα ΜΠΟΡΕΙ και να παει πιο γρηγορα (μπορει και οχι)
3.οποιος παει πιο γρηγορα στον δρομο δεν σημαινει οτι θα παει γρηγορα και στην πιστα (και τουμπαλιν)
4.η πιστα δεν ειναι τπτ αλλο (για οσους δεν ειμαστε επαγγελματιες η ημιεπαγγελματιες οδηγοι) παρα ενα σιγουρο περιβαλον προσομοιωσης στο οποιο μπορουμε να παρουμε την λογικη του πως να οδηγουμε στον δρομο με σκοπο να ειμαστε safe. αν νοιωθουμε ασφαλεις ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΝΑ μπορουμε να παμε γρηγοροτερα.

εν κατακλειδι (το συμπερασμα υποκειμενικο):απο τα σχολεια οδηγησης μαθαινεις την φιλοσοφια του πως να οδηγας safe και οχι γρηγορα.
στα track days εξαρταται με τι φιλοσοφια θα μπεις.αν πας για να κατεβασεις χρονους μπορει να το καταφερεις, μπορει και οχι.μπορει να πεσεις, μπορει και οχι. αν παλι πας για να εφαρμοσεις οσα εμαθες απο τα σχολεια θα αρχισεις να πιεζεις προς τα πανω τα ορια σου χωρις να τα ξεπερνας και ισως να καταφερεις αργα και σταθερα να εξελιχθεις σε εναν γρηγορο οδηγο, ισως και οχι.

το σχετικο του πραγματος ειναι το ποιος εισαι, ποιες οι ικανοτητες σου και ποια η λογικη και η αντιληψη σου. απολυτοτητες του τυπου ''οσοι μπαινουν στην πιστα πανε γρηγοροτερα ταχυτερα'' ειναι λιγααααακι αστοχες.

Manitu
14/05/2013, 09:21
Να πω και εγώ την άποψη μου πάνω στο θέμα σχολείων και πίστας .

Μπορεί να έχουμε διαβάσει όλα τα twist of the wrist μπορεί να έχουμε δει τα DVD αλλά άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη …
Στο σχολείο αυτό που κάνουν είναι ότι σε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου μπορείς να συγκεντρωθείς στην οδήγηση χωρίς να έχεις στο μυαλό σου άλλους κινδύνους κίνηση κακοτεχνίες ζώα κτλ ..
Σου βάζουν ασκήσεις εξασκώντας τον εγκέφαλο σου πάνω από όλα να τις κατανοήσει ξεχωριστά .
Στο τέλος όλα μαζί συνδέονται σαν χορογραφία και πλέον είσαι σε ποίο συνειδητό επίπεδο οδήγησης από ότι ενστικτώδες όπου ήσουν πριν …

Η ταχύτητα δεν έρχεται μέσα από ένα μαγικό μάθημα αλλά από την αίσθηση ασφάλειας που αποκτάς μέσω των μαθημάτων …

Εν κατακλείδι το σχολείο σου δείχνει πράγματα που μπορείς να ανακαλύψεις και μόνος σου σε μεγάλο χρονικό διάστημα και με επικινδυνότητα . Στα δείχνει όμως με την σωστή σειρά , τον σωστό τρόπο και στο σωστό περιβάλλον .

fkol k4
14/05/2013, 10:52
εχουμε μπλεχτει λιγακι...

1.οποιος μπαινει πιστα ΔΕΝ μπαινει για να παει γρηγορα παντα
2.οποιος μπαινει πιστα ΜΠΟΡΕΙ και να παει πιο γρηγορα (μπορει και οχι)
3.οποιος παει πιο γρηγορα στον δρομο δεν σημαινει οτι θα παει γρηγορα και στην πιστα (και τουμπαλιν)
4.η πιστα δεν ειναι τπτ αλλο (για οσους δεν ειμαστε επαγγελματιες η ημιεπαγγελματιες οδηγοι) παρα ενα σιγουρο περιβαλον προσομοιωσης στο οποιο μπορουμε να παρουμε την λογικη του πως να οδηγουμε στον δρομο με σκοπο να ειμαστε safe. αν νοιωθουμε ασφαλεις ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΝΑ μπορουμε να παμε γρηγοροτερα.

εν κατακλειδι (το συμπερασμα υποκειμενικο):απο τα σχολεια οδηγησης μαθαινεις την φιλοσοφια του πως να οδηγας safe και οχι γρηγορα.
στα track days εξαρταται με τι φιλοσοφια θα μπεις.αν πας για να κατεβασεις χρονους μπορει να το καταφερεις, μπορει και οχι.μπορει να πεσεις, μπορει και οχι. αν παλι πας για να εφαρμοσεις οσα εμαθες απο τα σχολεια θα αρχισεις να πιεζεις προς τα πανω τα ορια σου χωρις να τα ξεπερνας και ισως να καταφερεις αργα και σταθερα να εξελιχθεις σε εναν γρηγορο οδηγο, ισως και οχι.

το σχετικο του πραγματος ειναι το ποιος εισαι, ποιες οι ικανοτητες σου και ποια η λογικη και η αντιληψη σου. απολυτοτητες του τυπου ''οσοι μπαινουν στην πιστα πανε γρηγοροτερα ταχυτερα'' ειναι λιγααααακι αστοχες.

Α, να μπράβο! :a013:
Μια μικρή βελτίωση έκφρασης μόνο.
Στα σχολεία οδήγησης δεν μαθαίνεις ούτε να οδηγείς safe, ούτε γρήγορα. Απλά, ποιος είναι ο σωστός τρόπος χειρισμού της μοτοσυκλέτας.

Από κει και πέρα, μπορεί κάποιος άνετα να είναι πολύ καλός χειριστής αλλά πολύ κακός οδηγός ή μέσος χειριστής αλλά πολύ καλός οδηγός.

spyro
14/05/2013, 12:06
το χουμε ξανασυζητήσει (Γιώργο και Νίκο) αυτό το «όποιος πάει γρήγορα στο δρόμο δε σημαίνει ότι πάει και γρήγορα στη πίστα» πριν από καμπόσο καιρό και εκείνη τη φορά είχα πάει πάσο. μετα από αρκετή σκέψη κανα 2 track day ακόμα όλο αυτό τον καιρό, είμαι πλέον σίγουρος ότι αυτό δεν ισχύει.

το «ντάξει, άσε, γιατι ξέρω καλύτερα επειδή είδα τον τάδε να κομπλάρει όταν πήγε στη πίστα ενώ έξω μαμούσε» δε μπορεί να στέκει ως επιχείρημα.

το αν έχουμε κάποιο φίλο που
- κόμπλαρε στη πίστα βλέποντας πολλούς περισσότερους γρήγορους τριγύρω του και του μάμησε τη ψυχολογία ή
- αν μπήκε πίστα και κόμπλαρε γιατι κατάλαβε ότι τελικά δεν έναι τόσο γρήγορος όσο νόμιζε,
- αν είδε το χρονόμετρο και δε πίστευε πως είναι δυνατόν να πηγαίνει έτσι, ενώ στον Άγιο αισθανόταν με τα φιλαράκια του πιο γρήγορος
- στο δρόμο ρισκάρει περισσότερο από κάποιον φίλο του ο οποίος φίλος του είναι πράγματι πιο γρήγορος αλλά παράλληλα και πιο λογικός και δε πάει με τη ταυτότητα στο στόμα αλλά όταν μπουν στη πίστα τότε μπορούμε να μετρήσουμε πραγματικά ποιος την έχει μεγαλύτερη.
δεν είναι κριτήρια για να βγουν συμπεράσματα.

δε μπορει με προσωπικές εμπειρίες να καταργήσουμε τους νόμους της φυσικής.

το μόνο που αλλάζει έξω (προς το χειρότερο) από τη πίστα είναι η αντίθετη κίνηση των οχημάτων, το οδόστρωμα και ο παράγοντας δε ξέρω τι θα μου πεταχτεί. όλοι οι άλλοι νόμοι είναι ίδιοι. Δε μπορεί να έχεις τη δυνατότητα να στρίβεις γρήγορα στους χάλια δρόμους και να μην έχεις στους καλούς (συγκριτικά) της πίστας. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό το πράγμα.

και επειδη στο έξω από τη πίστα παίζουν πολλές ιστορίες ψαράδικες και κυνηγητικές του στυλ «πω πω ρε φίλε κατέβαινα το Μπράλο με το χρέπι μου και στο δρόμο πετυχαίνω ένα R1 τούμπανο αγωνιστικό και τον περνώ από την εξωτερική βλέποντας στο κοντερ μου 274. ο τύπος τρελάθηκε. δε το πίστευε» ….. ή «πετάχτηκα για ένα καφεδάκι στο Στόρκ και μου πήρε 20 λεπτά»

…. μόνο στη πίστα μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα το κατά πόσο το λυθρίνι που έπιασε ο καθένας ήταν όντως 2 μέτρα ή όχι

το αν ο γρήγορος στο δρόμο κάνει τη κότα να σωθεί για να ζήσει μια ακόμα μέρα να χαρεί το track day και ο αργός δεν υπολογίζει την έξοδο αλλά με το που μπει πίστα του κόβονται τα πόδια μπας και τον πάρει χαμπάρι κανεις, εμένα δε μου λεει κάτι.

όσο για το δίλημμα γρήγορα γρήγορος ή μετα από καιρό γρήγορος συμφωνώ με τον Στέφανο :beer:

Allst@rf
14/05/2013, 12:34
αυτος που ρισκαρει στο δρομο ,μωλις καταλαβει το "ανοιχτο" περιβαλλον της πιστας θα ρισκαρει ακομα ποιο πολυ...

μιλαω για αναβατες που θεωρουνται "επικυνδυνα" γρηγοροι στο δρομο και γινονται "επικυνδυνα" γρηγοροι και στη πιστα...

αν δεν επελθει η "σουπα" θα νομιζουν οτι μπορει να παρουν και το πανελληνιο...

αν επελθει η τουμπα ,θα κοπουν τα τσισα και θα μαζευτουν...

μιλαω για τον μεσο ορο αναβατων...γιατι υπαρχουν και τα ταλεντα...

TROOPER
14/05/2013, 14:42
Α, να μπράβο! :a013:
Μια μικρή βελτίωση έκφρασης μόνο.
Στα σχολεία οδήγησης δεν μαθαίνεις ούτε να οδηγείς safe, ούτε γρήγορα. Απλά, ποιος είναι ο σωστός τρόπος χειρισμού της μοτοσυκλέτας.

Από κει και πέρα, μπορεί κάποιος άνετα να είναι πολύ καλός χειριστής αλλά πολύ κακός οδηγός ή μέσος χειριστής αλλά πολύ καλός οδηγός.

ακριβως αυτο εννοουσα. ευχαριστω για τη βελτιωση της εκφρασης :beer:

το χουμε ξανασυζητήσει (Γιώργο και Νίκο) αυτό το «όποιος πάει γρήγορα στο δρόμο δε σημαίνει ότι πάει και γρήγορα στη πίστα» πριν από καμπόσο καιρό και εκείνη τη φορά είχα πάει πάσο. μετα από αρκετή σκέψη κανα 2 track day ακόμα όλο αυτό τον καιρό, είμαι πλέον σίγουρος ότι αυτό δεν ισχύει...............

σπυρο οποιος ειναι γρηγορος στον δρομο θα ειναι γρηγορος και στην πιστα κατ' εσε ?

sniper
14/05/2013, 14:44
....

σπυρο οποιος ειναι γρηγορος στον δρομο θα ειναι γρηγορος και στην πιστα κατ' εσε ?

Έχει ένα δίκιο ο Σπύρος... Περίπου όμως.... Βλέπε τη Μαρία (που είχε κάποτε το πλυντήριο στη Λενορμαν) και τον Κοντομάρο..

Στο δρόμο η Μαρία ήταν θανατηφόρα... στην πιστα την πέρναγαν κι οι κάμπιες... ο κοντομάρος αντίθετα είναι γρήγορος έξω και γρήγορος μέσα...

TROOPER
14/05/2013, 14:46
Έχει ένα δίκιο ο Σπύρος... Περίπου όμως.... Βλέπε τη Μαρία (που είχε κάποτε το πλυντήριο στη Λενορμαν) και τον Κοντομάρο..

Στο δρόμο η Μαρία ήταν θανατηφόρα... στην πιστα την πέρναγαν κι οι κάμπιες... ο κοντομάρος αντίθετα είναι γρήγορος έξω και γρήγορος μέσα...

ενα δικιο εχει. το απολυτο δικιο δεν εχει αλλα δεν του το λεω μη και στεναχωρεθει :D

spyro
14/05/2013, 15:01
ενα δικιο εχει. το απολυτο δικιο δεν εχει αλλα δεν του το λεω μη και στεναχωρεθει :D

βάρα ρε αντέχω

:p

TROOPER
14/05/2013, 15:22
βάρα ρε αντέχω

:p

:heartpound:

MG-KTiNoS
14/05/2013, 16:58
το μόνο που αλλάζει έξω (προς το χειρότερο) από τη πίστα είναι η αντίθετη κίνηση των οχημάτων, το οδόστρωμα και ο παράγοντας δε ξέρω τι θα μου πεταχτεί. όλοι οι άλλοι νόμοι είναι ίδιοι. Δε μπορεί να έχεις τη δυνατότητα να στρίβεις γρήγορα στους χάλια δρόμους και να μην έχεις στους καλούς (συγκριτικά) της πίστας. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό το πράγμα.

EINAI...

:D

McTalas
14/05/2013, 23:33
μεγαλο ρολο παιζει και ο παραγοντας ψυχολογια,
αλλα και οταν κανεις την Περφ Υμηττο πανω κατω 2 φορες την ημερα για χ χρονο εχεις μια αλφα εξικειωση με τον δρομο, ξερεις τις λακουβες, τις "γραμμες" κτλ ενω πιστα ποσες φορες να μπεις 3-4 εισαι λιγο μαζεμενος και οσπου να "λυθεις" θες λιγο χρονο...

AKIS BUSA
16/05/2013, 20:01
Αν καποιος τελειωσει Ιατρικη ειναι σιγουρο οτι θα γινει και αριστος Γιατρος?? και οποια αλλη επιστημη ο οποιος επιστημων??
Νομιζω-ενδεχομενος-ισως-μαλλον-μπορει..........ΟΧΙ!!
Αρα πως γινεται ρε Αδερφια, με το που πας 2-3 φορες σε σχολειο ασφαλους οδηγησης και οχι αγωνιστικης οδηγησης.....
τετοια σχολεια δεν εχουμε στην χωρα μας....
Να γινεις και μαλιστα γρηγορα...γρηγορος και καλος οδηγος για την πιστα η και για τον δρομο??

Αυτο που σιγουρα μαθαινεις βεβαια οταν εχεις "επαφη" με την πιστα η τα σχολεια ασφαλους οδηγησης....
.....ειναι οτι δεν ηξερες να οδηγας!! και το πρωτο που καταλαβαινεις (ολοι μας) ειναι οτι ησουν ενας απλος χειριστης!!
Διοτι η λεξεις οδηγος-οδηγω ειναι πολυ μεγαλες και ειναι μια αλλη συζητηση...

Τελος παντων ετσι για την παρεμβαση εγραψα, το μυστικο (αν υπαρχει) Αδερφια ειναι ....Practice-Practice-Practice...
Με την πρακτικη-προπονηση θα ερθουν πολλα (οχι ομως γρηγορα)......απο αυτα που εχουμε μαθει....
Με τις βολτες Επιδαυρους,Μπραλους,κλπ...πολεμικα μερη!! ερχεται μονο η απολαυση της βολτας!! και οχι της μαθησης!!
Και για να μην ειμαι καθετος, ερχεται σιγα σιγα μια βελτιωση!!, νομιζω δεν χρειαζεται να γραψω τι συμβαινει με ολους μας, σε τετοιου τυπου βολτες....
Οποιος παει να εκπαιδευσει οτι εχει μαθει απο τα παραπανω..(σχολεια,κλπ..) σε αυτα τα μερη και διαφορα αλλα του ειδους...
ο Θεος μαζι του!!

Keep Walking.......

STOYBI
17/05/2013, 10:49
Αν καποιος τελειωσει Ιατρικη ειναι σιγουρο οτι θα γινει και αριστος Γιατρος?? και οποια αλλη επιστημη ο οποιος επιστημων??
Νομιζω-ενδεχομενος-ισως-μαλλον-μπορει..........ΟΧΙ!!
Αρα πως γινεται ρε Αδερφια, με το που πας 2-3 φορες σε σχολειο ασφαλους οδηγησης και οχι αγωνιστικης οδηγησης.....
τετοια σχολεια δεν εχουμε στην χωρα μας....
Να γινεις και μαλιστα γρηγορα...γρηγορος και καλος οδηγος για την πιστα η και για τον δρομο??

Αυτο που σιγουρα μαθαινεις βεβαια οταν εχεις "επαφη" με την πιστα η τα σχολεια ασφαλους οδηγησης....
.....ειναι οτι δεν ηξερες να οδηγας!! και το πρωτο που καταλαβαινεις (ολοι μας) ειναι οτι ησουν ενας απλος χειριστης!!
Διοτι η λεξεις οδηγος-οδηγω ειναι πολυ μεγαλες και ειναι μια αλλη συζητηση...

Τελος παντων ετσι για την παρεμβαση εγραψα, το μυστικο (αν υπαρχει) Αδερφια ειναι ....Practice-Practice-Practice...
Με την πρακτικη-προπονηση θα ερθουν πολλα (οχι ομως γρηγορα)......απο αυτα που εχουμε μαθει....
Με τις βολτες Επιδαυρους,Μπραλους,κλπ...πολεμικα μερη!! ερχεται μονο η απολαυση της βολτας!! και οχι της μαθησης!!
Και για να μην ειμαι καθετος, ερχεται σιγα σιγα μια βελτιωση!!, νομιζω δεν χρειαζεται να γραψω τι συμβαινει με ολους μας, σε τετοιου τυπου βολτες....
Οποιος παει να εκπαιδευσει οτι εχει μαθει απο τα παραπανω..(σχολεια,κλπ..) σε αυτα τα μερη και διαφορα αλλα του ειδους...
ο Θεος μαζι του!!

Keep Walking.......

+ ΟΣΑ........:beer::beer::beer:

fkol k4
17/05/2013, 21:44
Εχμμ...

Λεπτομέρεια:
Τα σχολεία που γίνονται στην πίστα, όποια και αν είναι ή ήταν, είναι σχολεία γρήγορης οδήγησης και όχι ασφαλούς οδήγησης.
Το ότι το επίπεδο ή η εμβάθυνση δεν είναι πάντα ίδια ισχύει, αλλά το ότι το 0-300 είχε καθιερώσει τον όρο «Σχολείο ασφαλούς οδήγησης» για το Riding school, δεν σημαίνει πως δεν έλεγε παπαριές...
Απλά, έψαχνε μια πιο κοινωνικά ουδέτερη ονομασία. Και καλά έκανε.
Μην αναπαράγουμε όμως αυτή τη βλακεία συνέχεια...

Η ασφαλή οδήγηση δεν έχει να κάνει με το αν βγάζεις το σώμα σου στη στροφή και αν κρατάς διαρκώς επιταχυνόμενη πορεία στην έξοδο, αυτό έχει να κάνει με το πως μπορείς να πας πιο γρήγορα χωρίς να αυξάνεις τα επίπεδα ρίσκου.
Η ασφαλή οδήγηση έχει να κάνει με το να (προ)βλέπεις τι μπορεί να συμβεί γύρω σου και να κινείσαι έχοντας τα μεγαλύτερα κατά το δυνατό περιθώρια να αποφύγεις τις κακοτοπιές.

sahara
17/05/2013, 22:14
Εχμμ...

Λεπτομέρεια:
Τα σχολεία που γίνονται στην πίστα, όποια και αν είναι ή ήταν, είναι σχολεία γρήγορης οδήγησης και όχι ασφαλούς οδήγησης.
Το ότι το επίπεδο ή η εμβάθυνση δεν είναι πάντα ίδια ισχύει, αλλά το ότι το 0-300 είχε καθιερώσει τον όρο «Σχολείο ασφαλούς οδήγησης» για το Riding school, δεν σημαίνει πως δεν έλεγε παπαριές...

Η ασφαλή οδήγηση δεν έχει να κάνει με το αν βγάζεις το σώμα σου στη στροφή και αν κρατάς διαρκώς επιταχυνόμενη πορεία στην έξοδο, αυτό έχει να κάνει με το πως μπορείς να πας πιο γρήγορα χωρίς να αυξάνεις τα επίπεδα ρίσκου.
Η ασφαλή οδήγηση έχει να κάνει με το να (προ)βλέπεις τι μπορεί να συμβεί γύρω σου και να κινείσαι έχοντας τα μεγαλύτερα κατά το δυνατό περιθώρια να αποφύγεις τις κακοτοπιές.

Και το να μάθεις να στρίβεις σωστά και να φρενάρεις σωστά,
που είναι ένα από τα αντικείμενα που διδάσκεται στα σχολεία,
ίσως το σημαντικότερο,
έχει να κάνει και μάλιστα πολύ με την ασφάλεια...

fkol k4
18/05/2013, 00:46
Και το να μάθεις να στρίβεις σωστά και να φρενάρεις σωστά,
που είναι ένα από τα αντικείμενα που διδάσκεται στα σχολεία,
ίσως το σημαντικότερο,
έχει να κάνει και μάλιστα πολύ με την ασφάλεια...

Λοιπόν, αν και έχω καιρό πια να διαβάσω το twist of the wrist, νομίζω πως άρχιζε κάπως έτσι:«Από τη στιγμή που πηγαινοέρχεσαι χωρίς να τσακίζεσαι με το μηχανάκι, τα περισσότερα ήδη τα κάνεις σωστά».
Δεν ξέρω αν διαφωνεί κανείς...

Η πιο επικίνδυνη δραστηριότητα του αναβάτη της μοτοσυκλέτας, είναι η οδήγηση στην πόλη. Εκεί, το να έχεις μάθει να βάζεις σημάδια και να παίρνεις γραμμές, είναι παντελώς άχρηστο. Επίσης, αφού δεν βγάζεις σώμα-γόνατο στις στροφές (εκτός από κάτι καμένους που βγάζουν σώμα στην Κατεχάκη με 90-100 χλμ λες και στρίβουν στην Κ-pits στα Μέγαρα), είναι άχρηστο να ξέρεις να το κάνεις σωστά.
Το μόνο που μπορεί να σου χρησιμεύσει, είναι το να μπορείς να αποφύγεις το target fixation και το να δίνεις προσοχή στην περιφερειακή σου όραση.
Αυτά όμως δεν σου τα δίνει το σχολείο, απλά σου εφιστά την προσοχή. Το κάνεις ο ίδιος με εξάσκηση.
Επίσης, μπορείς να κινείσαι λίγο πιο αργά. Όσο πιο αργά κινείσαι, τόσο πιο πολλά περιθώρια έχεις για να κάνεις πράγματα που θεωρητικά είναι λάθος και δεν πρέπει να κάνεις.

Δηλαδή, ναι μεν δεν φρενάρουμε στη στροφή, αλλά αυτό εννοείται πως δεν το λέμε για τη στροφή Αχαρνών-Αγίου Μελετίου.
Επίσης, το California Superbike School δεν σου μαθαίνει να μη στέκεσαι στο κέντρο του δρόμου στο φανάρι τη νύχτα, δεν σου μαθαίνει να μην περνάς σα σίφουνας δίπλα από λεωφορείο που σταμάτησε, και πολλά άλλα πράγματα που είναι πολύ πιο σημαντικά για την ασφάλεια από το να χειρίζεσαι σωστά τη μοτοσυκλέτα.

byron
18/05/2013, 09:35
fkol, troop +990 σε όλα :beer:

sahara
18/05/2013, 09:59
Λοιπόν, αν και έχω καιρό πια να διαβάσω το twist of the wrist, νομίζω πως άρχιζε κάπως έτσι:«Από τη στιγμή που πηγαινοέρχεσαι χωρίς να τσακίζεσαι με το μηχανάκι, τα περισσότερα ήδη τα κάνεις σωστά».

Η πιο επικίνδυνη δραστηριότητα του αναβάτη της μοτοσυκλέτας, είναι η οδήγηση στην πόλη. Εκεί, το να έχεις μάθει να βάζεις σημάδια και να παίρνεις γραμμές, είναι παντελώς άχρηστο. Επίσης, αφού δεν βγάζεις σώμα-γόνατο στις στροφές (εκτός από κάτι καμένους που βγάζουν σώμα στην Κατεχάκη με 90-100 χλμ λες και στρίβουν στην Κ-pits στα Μέγαρα), είναι άχρηστο να ξέρεις να το κάνεις σωστά.
Το μόνο που μπορεί να σου χρησιμεύσει, είναι το να μπορείς να αποφύγεις το target fixation και το να δίνεις προσοχή στην περιφερειακή σου όραση.
Αυτά όμως δεν σου τα δίνει το σχολείο, απλά σου εφιστά την προσοχή. Το κάνεις ο ίδιος με εξάσκηση.
Επίσης, μπορείς να κινείσαι λίγο πιο αργά. Όσο πιο αργά κινείσαι, τόσο πιο πολλά περιθώρια έχεις για να κάνεις πράγματα που θεωρητικά είναι λάθος και δεν πρέπει να κάνεις.

Δηλαδή, ναι μεν δεν φρενάρουμε στη στροφή, αλλά αυτό εννοείται πως δεν το λέμε για τη στροφή Αχαρνών-Αγίου Μελετίου.
Επίσης, το California Superbike School δεν σου μαθαίνει να μη στέκεσαι στο κέντρο του δρόμου στο φανάρι τη νύχτα, δεν σου μαθαίνει να μην περνάς σα σίφουνας δίπλα από λεωφορείο που σταμάτησε, και πολλά άλλα πράγματα που είναι πολύ πιο σημαντικά για την ασφάλεια από το να χειρίζεσαι σωστά τη μοτοσυκλέτα.

Πολύ σωστά τα λες, έτσι ακριβώς είναι.
Ομως το να μάθεις πως να οδηγείς με ασφάλεια στην πόλη είναι ένα άλλο κεφάλαιο πολύ σημαντικό , με πάρα πολλές παραμέτρους, που δεν διδάσκεται στα σχολεία.
Αυτό δεν αναιρεί όμως αυτά που είπα παραπάνω .
Επίσης πολλοί από μας τα περισσότερα χιλιόμετρα τα κάνουμε εκτός πόλης.

AKIS BUSA
18/05/2013, 12:45
Εχμμ...

Λεπτομέρεια:

Για να μπορω να παω "Γρηγοροτερα" πρεπει πρωτα να μαθω να "οδηγω" με Ασφαλεια να ειμαι δηλαδη Ασφαλης εγω ο ιδιος .με αυτα κανω, σε αυτο που κανω...
Αρα θελω να πω, οτι πολυ καλα κανουνε και ονομασαν αυτες τις σχολες <<Σχολεια ασφαλους οδηγησης>> και οχι <γρηγορης>>

Και για να βοηθησω παραπανω, Ασφαλως και πρεπει να βγαζεις σωμα και ολα τα υπολοιπα για να εισαι ασφαλης στην μοτο/τα σου....(αρα και γρηγοροτερος στο μελλον..)
Διοτι Αδερφια μονο οταν ξερεις ολα αυτα περι μοτο/τας εισαι ....ΑΣΦΑΛΗΣ!!
Νομιζω το καταλαβαινουμε....

fkol k4
18/05/2013, 15:32
εισαι ασφαλης στην μοτο/τα σου....(αρα και γρηγοροτερος στο μελλον..)
Διοτι Αδερφια μονο οταν ξερεις ολα αυτα περι μοτο/τας εισαι ....ΑΣΦΑΛΗΣ!!
Νομιζω το καταλαβαινουμε....

Ασφαλώς καταλαβαίνουμε το νόημα της πρότασης.
Απλά (κάποιοι) διαφωνούμε.

Ασφαλής!=Γρήγορος
Ασφαλέστερος!=Γρηγορότερος

Τα σχολεία καλώς λέγονται «ασφαλούς οδήγησης», αν το εξετάσουμε από πλευράς κοινωνικής αποδοχής της ονομασίας και ευκολίας εξάπλωσης γνώσεων στον ευρύτερο μοτοσυκλετιστικό χώρο.
Αν το εξετάσουμε όμως από πλευράς ακρίβειας ονοματοδοσίας, κακώς λέγονται έτσι. Είναι σχολεία «γρήγορης οδήγησης σε ασφάλτινη διαδρομή».

Τα συντριπτικά περισσότερα οδικά ατυχήματα δεν συμβαίνουν λόγω ατελούς χειρισμού ενός οχήματος, αλλά λόγω απροσεξίας ή παραβίασης προτεραιότητας (με την ευρύτερη έννοια, πχ όταν κάποιος περάσει κόκκινο, παραβιάζει την προτεραιότητα αυτών που έχουν πράσινο).

chr1s_86
18/05/2013, 15:59

Δεν θυμάμαι να γράφει κάτι τέτοιο.. Άλλωστε η ιδέα είναι να σου δείξει τι κάνεις λάθος.. Θα το ξαναδώ όμως..

(εκτός από κάτι καμένους που βγάζουν σώμα στην Κατεχάκη με 90-100 χλμ λες και στρίβουν στην Κ-pits στα Μέγαρα)

Με 160-180 επιτρέπεται; :p

Πολύ σωστά αλλά θα έλεγα εξίσου σημαντικά και όχι πιο σημαντικά. Άλλωστε για να τα εφαρμόσεις (πχ πως να αποφύγεις το λεωφορείο) θα πρέπει να κατέχεις το σωστό χειρισμό.. :)

AKIS BUSA
18/05/2013, 16:04
Ασφαλώς καταλαβαίνουμε το νόημα της πρότασης.
Απλά (κάποιοι) διαφωνούμε.

Ασφαλής!=Γρήγορος
Ασφαλέστερος!=Γρηγορότερος

Τα σχολεία καλώς λέγονται «ασφαλούς οδήγησης», αν το εξετάσουμε από πλευράς κοινωνικής αποδοχής της ονομασίας και ευκολίας εξάπλωσης γνώσεων στον ευρύτερο μοτοσυκλετιστικό χώρο.
Αν το εξετάσουμε όμως από πλευράς ακρίβειας ονοματοδοσίας, κακώς λέγονται έτσι. Είναι σχολεία «γρήγορης οδήγησης σε ασφάλτινη διαδρομή».

Τα συντριπτικά περισσότερα οδικά ατυχήματα δεν συμβαίνουν λόγω ατελούς χειρισμού ενός οχήματος, αλλά λόγω απροσεξίας ή παραβίασης προτεραιότητας (με την ευρύτερη έννοια, πχ όταν κάποιος περάσει κόκκινο, παραβιάζει την προτεραιότητα αυτών που έχουν πράσινο).

Γενικα δεν διαφωνω με την αποψη σου...
Εξ αλλου, ετσι οπως εχουν "στησει" αυτα τα "σχολεια"κλπ.., ειναι κατι σαν τους διφορουμενους χρησμους της Πυθιας....
Ειναι και αυτο αλλα... ειναι και το αλλο...και ο καθε ενας μας το λαμβανει, αρα και το ερμηνευει, οπως εκεινος θελει...
....ετσι λοιπον τελικα το "σχολειο" αυτο καθε αυτο, ειναι ΟΚ!!

:beer:

TROOPER
19/05/2013, 21:19
@ fkol k4:

σορυ αδερφε αλλα εγω θα διαφωνησω καθετα μαζι σου στο κοματι του αν τα σχολεια ειναι ασφαλους η γρηγορης οδηγησης.

για μενα το rs και τo css ειναι ασφαλους οδηγησης. (τωρα αν δουλευοντας τα καποιος ερχεται να γινει ΚΑΙ γρηγορος ειναι ασχετο). και αυτο το λεω γιατι αυτο που εσυ βγαζεις σαν συμπερασμα ερχεται απο ενα λαθακι (κατ' εμε) που κανεις σε οτι αφορα την προσεγγιση σου στο σχολειο. σου δειχνει γραμμη κι εσυ θεωρεις οτι αυτη ειναι η ιδανικη γραμμη. αλλα επειδη η κ1 ειναι μια και μονο θεωρεις οτι αυτο δεν σε βοηθαει στον δρομο. αλλα ελα ντε που η ιδανικη γραμμη δεν ειναι μια αλλα 1000αδες. και ειναι ολες αυτες οι γραμμες που σου επιτρεπουν να εχεις προοδευτικα ανοιγομενο γκαζι για να αποφορτισεις τον μπροστα τροχο με σκοπο να ειναι σταθερη η μοτο και για να το κανεις αυτο πρεπει να εχεις δει οσο το δυνατον μεγαλυτερο κοματι της στροφης αρα να βουτηξεις βαθεια τα φρενα, να κατσεις καλα για να μπορεσει να γυρισει το κεφαλι και τελικα ολα τα κανεις για να εχεις θροτλ κοντρολ. δες τη λογικη και την φιλοσοφια του σχολειου και θα δεις οτι ειναι αποκλειστικα και μονο ασφαλης χειρισμος μοτοσυκλετας.

γρηγορης οδηγησης ειναι του μπουστα, του σινιωρη και του σβαντζ που σε βγαζουνε απο την 12 στις σερρες υπο κλιση γλιστρωντας ;)

Nostradamus
19/05/2013, 21:42
@ fkol k4:

...... αλλα ελα ντε που η ιδανικη γραμμη δεν ειναι μια αλλα 1000αδες. και ειναι ολες αυτες οι γραμμες που σου επιτρεπουν να εχεις προοδευτικα ανοιγομενο γκαζι για να αποφορτισεις τον μπροστα τροχο με σκοπο να ειναι σταθερη η μοτο και για να το κανεις αυτο πρεπει να εχεις δει οσο το δυνατον μεγαλυτερο κοματι της στροφης αρα να βουτηξεις βαθεια τα φρενα, να κατσεις καλα για να μπορεσει να γυρισει το κεφαλι και τελικα ολα τα κανεις για να εχεις θροτλ κοντρολ. δες τη λογικη και την φιλοσοφια του σχολειου και θα δεις οτι ειναι αποκλειστικα και μονο ασφαλης χειρισμος μοτοσυκλετας.

+1

Το ίδιο θεωρώ και εγώ για το CSS (τουλάχιστον Level 1 και Level 2, και εν μέρει το 3). Το γεγονός ότι πιθανά γίνεσαι ταχύτερος, από την στιγμή που αντιλαμβάνεσαι στην πράξη 5 πράγματα, σαφώς και έρχεται από την ασφαλέστερη συμπεριφορά της μοτοσικλέτας και κατ' επέκταση και του ίδιου του αναβάτη.

Toumpas
19/05/2013, 21:54
Επίσης, αφού δεν βγάζεις σώμα-γόνατο στις στροφές (εκτός από κάτι καμένους που βγάζουν σώμα στην Κατεχάκη με 90-100 χλμ λες και στρίβουν στην Κ-pits στα Μέγαρα), είναι άχρηστο να ξέρεις να το κάνεις σωστά.

μερικοί καμένοι πάνε πάνω από 200 στην τελευταία στροφή της Κατεχάκη και κοντεύουν τα 250 στον Περιφ. Υμηττού. :ninja:

Αλλά πέρα από την πλάκα, το να μάθεις να είσαι προοδευτικός, να μην τσαρουχώνεις τα φρένα σου μέσα στην πόλη και να κρατάς την ψυχραιμία σου, είναι κάτι που θα στο πούν στα σχολεία αλλά μόνο μόνος μπορείς να το πράξεις.

υγ.

το να θεωρήσεις οτι δεν είσουν γνώστης πως λειτουργεί το δίτροχο, το καταλαβαίνω, πας στα σχολεία :)
αλλά εάν γνωρίζεις, το σχολείο στις 5 ώρες λέμε που κρατάει, ξαφνικά θα σε κάνει γνώστη και συνειδητοποιημένο;

byron
19/05/2013, 22:14
@ fkol k4:

σορυ αδερφε αλλα εγω θα διαφωνησω καθετα μαζι σου στο κοματι του αν τα σχολεια ειναι ασφαλους η γρηγορης οδηγησης.

για μενα το rs και τo css ειναι ασφαλους οδηγησης. (τωρα αν δουλευοντας τα καποιος ερχεται να γινει ΚΑΙ γρηγορος ειναι ασχετο). και αυτο το λεω γιατι αυτο που εσυ βγαζεις σαν συμπερασμα ερχεται απο ενα λαθακι (κατ' εμε) που κανεις σε οτι αφορα την προσεγγιση σου στο σχολειο. σου δειχνει γραμμη κι εσυ θεωρεις οτι αυτη ειναι η ιδανικη γραμμη. αλλα επειδη η κ1 ειναι μια και μονο θεωρεις οτι αυτο δεν σε βοηθαει στον δρομο. αλλα ελα ντε που η ιδανικη γραμμη δεν ειναι μια αλλα 1000αδες. και ειναι ολες αυτες οι γραμμες που σου επιτρεπουν να εχεις προοδευτικα ανοιγομενο γκαζι για να αποφορτισεις τον μπροστα τροχο με σκοπο να ειναι σταθερη η μοτο και για να το κανεις αυτο πρεπει να εχεις δει οσο το δυνατον μεγαλυτερο κοματι της στροφης αρα να βουτηξεις βαθεια τα φρενα, να κατσεις καλα για να μπορεσει να γυρισει το κεφαλι και τελικα ολα τα κανεις για να εχεις θροτλ κοντρολ. δες τη λογικη και την φιλοσοφια του σχολειου και θα δεις οτι ειναι αποκλειστικα και μονο ασφαλης χειρισμος μοτοσυκλετας.

γρηγορης οδηγησης ειναι του μπουστα, του σινιωρη και του σβαντζ που σε βγαζουνε απο την 12 στις σερρες υπο κλιση γλιστρωντας ;)

Νομίζω οτι χάνουμε λίγο την ουσία (και την πραγματικότητα) όταν ψάχνουμε την ταμπέλα των CSS. Τα CSS είναι σχολεία που θα σου δείξουν πως να πας ασφαλέστερα ΑΝ θελήσεις να πας γρήγορα. Συμφωνω με τον F4col για την κοινωνικά ουδέτερη ονομασία της σχολής, η οποία έχει τον σκοπό της, καθώς πρέπει να είναι ανοιχτή για όλους και να μην περιορίζει τους πιθανούς πελάτες όπως κάνουν τα σχολεία τύπου Μπούστα κλπ.

Από την περιγραφή που κάνεις για τον ορισμό της ασφάλειας, αποφόρτιση μπροστινού/βαθειά φρένα/throttle control προσδιορίζεις και το στυλ οδήγησης του οδηγού. Αλλά ο καθημερινός οδηγός με το ψευτοεντούρο, δύσκολο και λίγα θα εφαρμόσει απ΄τα CSS. Σίγουρα το target fixation, κάτι απ΄τις γραμμές κάτι απ΄τα φρένα. Σίγουρα δεν θα εφαρμόσει τα knee to knee και πολλά ακόμα που έχουν εφαρμογή σε πίστα και σε street (μην πω μόνο SS) μηχανάκι.

Οκ, καλά και χρυσά τα CSS αλλά αυτό που λένε μέσα απ΄τα δόντια τους, είναι το πως θα γίνεις πιο γρήγορος στην πίστα διδάσκοντας την βάση. Το πάνω από τη βάση στην πίστα έρχεται με άλλους τρόπους όμως.

My 2 cents

TROOPER
19/05/2013, 22:50
Νομίζω οτι ........

ισως να ηταν καλυτερα να παιρναμε και την γνωμη του μπλειντ. :beer:

Bladerunner
20/05/2013, 08:29
Ένα σχολείο οδήγησης σίγουρα δεν διδάσκει τον Κ.Ο.Κ
Υποτίθεται είναι υποχρέωσή μας να τον μάθουμε για να πάρουμε το δίπλωμα.

Αυτό που διδάσκει εξαρτάται από το κοινό που απευθύνεται. Άλλη προσέγγιση θα έχουν οι αγωνιζόμενοι, άλλη οι χομπίστες και άλλη αυτοί που απολαμβάνουν τη μοτοσυκλέτα τους σε μικτή χρήση. Καμιά φορά τα όρια είναι μεν δυσδιάκριτα αλλά υπάρχουν.

Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι όσο πιο βαθιά μαθαίνεις τον χειρισμό της μηχανής, τόσο μειώνεις και τις πιθανότητες της πτώσης. Αυξάνεις δηλαδή την ασφάλεια. Τι θα κάνεις με αυτό το παραπάνω περιθώριο τώρα είναι δικό σου θέμα. Είτε θα το εκμεταλλευτείς για να είσαι πιο χαλαρός στις βόλτες σου, είτε θα το (ξανά) εξαντλήσεις πηγαίνοντας αρκετά πιο γρήγορα από ότι πήγαινες

fkol k4
20/05/2013, 10:46
Ok, αλλά δεν αναφερόμουν στον ΚΟΚ μιλώντας (γράφοντας δηλαδή:p) περί ασφάλειας, αλλά στα tips & tricks που δεν αναφέρονται στον ΚΟΚ και εφαρμόζουμε για να αυξάνουμε το περιθώριο ασφαλείας που έχουμε, λόγω του ότι δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε πως όλοι γύρω μας θα ακολουθούν τις οδηγίες του.
Εξάλλου, ούτε εμείς τηρούμε τον ΚΟΚ.:D

Εδώ όμως, μετά τις διάφορες τοποθετήσεις, βλέπω πως υπάρχει το εξής θέμα: Αν και μεταξύ μας δεν διαφωνούμε στην χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου σχολείου, δεν εννοούμε όλοι το ίδιο με τον όρο «ασφαλής οδηγός».
Έτσι όμως, είναι αδύνατο να συνεννοηθούμε.

«Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι όσο πιο βαθιά μαθαίνεις τον χειρισμό της μηχανής, τόσο μειώνεις και τις πιθανότητες της πτώσης. Αυξάνεις δηλαδή την ασφάλεια. Τι θα κάνεις με αυτό το παραπάνω περιθώριο τώρα είναι δικό σου θέμα»

Πολύ σωστά, αλλά και λάθος ταυτόχρονα. Αυτό λέμε όλοι δηλαδή, αλλά με άλλο ορισμό ρε παιδί μου...
Δηλαδή, το ότι «όσο πιο βαθιά μαθαίνεις τον χειρισμό της μηχανής, τόσο μειώνεις και τις πιθανότητες της πτώσης», είναι φυσικά αυτονόητο.
Αλλά δεν «αυξάνεις (απαραίτητα) και την ασφάλεια», γιατί ακριβώς όπως λέει και παρακάτω «Τι θα κάνεις με αυτό το παραπάνω περιθώριο τώρα είναι δικό σου θέμα».
Αυξάνεις τα περιθώρια ασφαλείας δηλαδή από τη μια πλευρά, αλλά αυτό δεν σε κάνει απαραίτητα ασφαλέστερο.

Ασφαλής οδηγός είναι απλά αυτός που έχει περισσότερες πιθανότητες από ότι ο μέσος όρος των υπολοίπων να γυρίσει σώος στο σπίτι του. Ο ασφαλέστερος όλων είναι αυτός που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να γυρίσει σώος στο σπίτι του από όλους τους άλλους. Χωρίς αυτό να εξαρτάται από το πόσο καλά χειρίζεται το μηχανάκι.
Είμαι δε σίγουρος, πως αν δώσεις ένα μηχανάκι σε έναν αναβάτη Moto GP και του πεις να πηγαινοέρχεται μεσημεριάτικα στην Αθήνα, θα είναι λιγότερο ασφαλής από τον μέσο όρο των υπολοίπων μοτοσικλετιστών (παπιά & scooter aside:D).

Ο απόφοιτος του κάθε σχολείου, γίνεται δυνητικά ασφαλέστερος.
Απλά η άποψή μου είναι πως αυτό δεν αρκεί για να ονομάζουμε αυτά τα σχολεία «ασφαλούς οδήγησης», μιας και κάποιος μπορεί κάλλιστα να εφαρμόσει όσα έμαθε σε ένα CSS γινόμενος ακόμα λιγότερο ασφαλής. Είναι θέμα επιλογής και αναβάτη.

Παράδειγμα:

μερικοί καμένοι πάνε πάνω από 200 στην τελευταία στροφή της Κατεχάκη και κοντεύουν τα 250 στον Περιφ. Υμηττού.
Αυτοί δικαίως βγάζουν και γόνατο και ότι γουστάρουν, αλλά δεν το κάνουν για να κινηθούν με ασφάλεια, αλλά για να κινηθούν γρήγορα.
Δεν τους πιάνει το παράδειγμα του προηγούμενου ποστ, είναι αυτονόητο πως δεν αναφερόμουν σε τέτοιους αναβάτες.:vroum:

Bladerunner
20/05/2013, 11:01
Δεν διαφωνούμε στην ουσία.

Για τον τύπο όμως να σου φέρω ένα ακραίο παράδειγμα:

Κάποιος που φρενάρει μόνο με το πίσω φρένο σε ένα touring ή ss μηχανάκι, πόσο ασφαλής είναι; Ο αποτελεσματικός τρόπος φρεναρίσματος συγκαταλέγεται σε "tips & tricks" ή σε διδακτέα ύλη χειρισμού;

Όπως και να έχει, η ταμπέλα ελάχιστο ρόλο παίζει. Η ουσία είναι τι επιλέγει να κάνει ο αναβάτης με τη γνώση που αποκομίζει από τα σχολεία.

pipe_smoker
20/05/2013, 13:01
Έχω την εντύπωση ότι δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφωνία.

Το μόνο που ίσως έχει μείνει εκτός συζήτησης και εμποδίζει λίγο την επικοινωνία είναι το κομμάτι "ωριμότητας"/"γνωρίζω τις ικανότητές μου ως αναβάτης". Αν και νομίζω ότι το συμπεριέλαβε ο blade στη φράση του "το τί θα κάνει ο καθένας με αυτό είναι δικό του θέμα".

Αντικειμενικότητα στην ασφάλεια δυστυχώς δεν υπάρχει (ή έστω με την απολύτως απόλυτη έννοια :D ). Πριν δυο χρόνια οδηγούσα με σχετικά λιγότερη ασφάλεια από ότι οδηγώ τώρα πχ.

Ασφαλής είναι αυτός ο οποίος δεν κάνει λάθη. Στερητικό α + σφάλλω, που σημαίνει κάνω λάθος, αποτυγχάνω και λοιπά (άξιο αναφοράς ότι το ρήμα σφάλλω στην αρχαία ελληνική σήμαινε "ρίχνω κάτω" ή στην παθητική φωνή αντίστοιχα "πέφτω" κλπ. Ούτε να το'ξεραν ότι θα το χρησιμοποιούσαμε σε τέτοιες κουβέντες :lol: )

Συνεπώς, κάποιος ο οποίος παρακολουθεί ένα σχολείο, αυξάνει τις γνώσεις του γύρω από το σωστό χειρισμό της μοτοσικλέτας, μειώνοντας έτσι και τις πιθανότητες σφάλματος (γίνεται περισσότερο ασφαλής).

Τα όριά του λοιπόν, εκεί που φλερτάρει με το λάθος, είτε αυτό είναι τούμπα είτε λάθος εκτίμηση που μπορεί να αφορά το οτιδήποτε, πάνε ένα βήμα παραπέρα γιατί μαθαίνει να χειρίζεται πιο σωστά τη μοτοσικλέτα του. Κάποια από αυτά που θα μάθει έχουν άμεση σχέση με την οδήγηση στο δρόμο, και κάποια ίσως όχι, αλλά έχουν άμεση σχέση με την οδήγηση της μηχανής. Ακόμα κι αν δεν βγάζεις κωλομέρια και γυρνάς κεφάλια για να μπεις σε μια στροφή μες στην κίνηση στο κέντρο της Αθήνας, το υπόλοιπο πακέτο που έχεις μάθει μαζί με αυτά σε έχει κάνει να γνωρίζεις καλύτερα τη μηχανή σου και τη συμπεριφορά της (κάτι το οποίο έχει σημασία όπου και αν οδηγείς).

Το μόνο που μένει λοιπόν είναι η ωριμότητα του αναβάτη και η γνώση των ικανοτήτων του (που στην προκειμένη περίπτωση νομίζω μπορούμε να την πούμε και γνώση των σχετικών ορίων ασφαλείας του). Αν αυτός τα πράγματα που έμαθε αποφασίσει να τα εφαρμόσει σε λάθος μέρος τη λάθος στιγμή, έχει να κάνει με την ωριμότητά του και την κριτική του ικανότητα όχι ως οδηγό/χειριστή αλλά ως άνθρωπο με εγκέφαλο και συνδυασμό των επιπέδων των ορμονών του, της συνείδησής του κλπ.

Το ότι έμαθα πως στρέφοντας το σώμα και το κεφάλι μου και χαλαρώνοντας τα χέρια μου (παράδειγμα φέρνω) είναι ο σωστός τρόπος για να στρίβω, μεταφράζεται με διάφορους τρόπους ανάλογα με το νιονιό του αναβάτη. Μεταφράζεται "με μεγαλύτερη ασφάλεια", δηλαδή με μειωμένες πιθανότητες σφάλματος από ότι αν χαροπάλευα να στρίψω κοιτώντας ευθεία και στρίβωντας το τιμόνι λες και οδηγάω αμάξι.
Μεταφράζεται επίσης "με περισσότερα χιλιόμετρα", δηλαδή πιο γρήγορα αφού είναι "εξασφαλισμένη" η σχετική ασφάλεια που είχα και με τα λιγότερα χιλιόμετρα οπότε δοκιμάζω να αυξήσω την ταχύτητά μου.
Το εάν, το πού και το πόσο θα δοκιμάσει κανείς να αυξήσει την ταχύτητά του και να πάει πιο γρήγορα έχει να κάνει με την ωριμότητά του (αν θα δοκιμάσει να πάει πιο γρήγορα χρησιμποιώντας τεχνικές που του έδειξαν στη σχολή σε μια πλατεία που παίζουν μπάλα παιδάκια ή αν θα πάει να το κάνει στην πίστα) και το πόσο καλά γνωρίζει τις ικανότητές του ή αλλιώς το όριο ασφαλείας του (δηλαδή έχουμε σα δεδομένο την πίστα ή τελος πάντων αυτό που θεωρεί αυτός σωστό μέρος για δοκιμές και εκεί πλέον έρχεται να αντιμετωπίσει το "με παίρνει ή δε με παίρνει").

ΥΓ. Δεν έχω παρακολουθήσει κανένα σχολείο οπότε μπορεί να είναι και λάθος η προσέγγισή μου, αλλά προσωπικα από τα όσα έχω διαβάσει, δει, και λοιπά, το συμπέρασμα που έχω βγάλει αυτό είναι.

spyrakos35
20/05/2013, 13:42
..........

Για τον τύπο όμως να σου φέρω ένα ακραίο παράδειγμα:

Κάποιος που φρενάρει μόνο με το πίσω φρένο σε ένα touring ή ss μηχανάκι, πόσο ασφαλής είναι; ....

και μένα που έχει συνδυασμένο?? :D

πέρα από την πλάκα το έχω απορία αν η κατανομή είναι η πρεπουσα/ορθή βάσει θεωρίας......

Argonautis46
20/05/2013, 13:56
1)Ασφαλής είναι αυτός ο οποίος δεν κάνει λάθη. Στερητικό α + σφάλλω, που σημαίνει κάνω λάθος, αποτυγχάνω και λοιπά (άξιο αναφοράς ότι το ρήμα σφάλλω στην αρχαία ελληνική σήμαινε "ρίχνω κάτω" ή στην παθητική φωνή αντίστοιχα "πέφτω" κλπ. Ούτε να το'ξεραν ότι θα το χρησιμοποιούσαμε σε τέτοιες κουβέντες :lol: )

Συνεπώς, κάποιος ο οποίος παρακολουθεί ένα σχολείο, αυξάνει τις γνώσεις του γύρω από το σωστό χειρισμό της μοτοσικλέτας, μειώνοντας έτσι και τις πιθανότητες σφάλματος (γίνεται περισσότερο ασφαλής).

2) Δεν έχω παρακολουθήσει κανένα σχολείο οπότε μπορεί να είναι και λάθος η προσέγγισή μου, αλλά προσωπικα από τα όσα έχω διαβάσει, δει, και λοιπά, το συμπέρασμα που έχω βγάλει αυτό είναι.

1) Με έχεις τρελάνει με τις υπεραναλύσεις σου:eek:

2) Ούτε εγώ έχω παει σε σχολείο ούτε πιστα παρ'όλα αυτά με λιγη μελέτη (γυροσκοπικο κ γκαζι αντε κ μερικα τεστακια στο μπλοκαρισμα του μπροστινου τροχού) νιώθω +1000000000000 πιο ασφαλής.. Όχι μόνο αυτό. Καταλαβαίνω πολύ καλύτερα πότε προκαλώ τον εαυτό μ και την τύχη μου.
αρα ναι ειναι για την ασφάλεια.. αν δν ξέρεις πως λειτουργεί αυτος ο διάολος πως ειναι δυνατον να είσαι ασφαλης?? και αν ο τρόπος για να μάθεις το μηχάνημα σου δεν ειναι το CSS τότε ποιός είναι?

Υ.γ. το νούμερο +1000000000000 αντιπροσωπεύει ακριβώς το πόσο πιο ασφαλής νιώθω.:wave2:

byron
20/05/2013, 14:02
1) αν δν ξέρεις πως λειτουργεί αυτος ο διάολος πως ειναι δυνατον να είσαι ασφαλης?? και αν ο τρόπος για να μάθεις το μηχάνημα σου δεν ειναι το CSS τότε ποιός είναι?

χιλιόμετρα+χιλιόμετρα και εμπειρία. Αν τα συνδυάσεις και με κάποιο σχολείο που θα σου μάθει τεχνικές που θα ανακάλυπτες μόνος σου μετά από χρόνια ή και καθόλου θα έχεις ένα καλό αποτέλεσμα.
Προφανώς όμως ΔΕΝ είναι το CSS ο μόνος τρόπος «για να μάθεις το μηχάνημα σου».

Argonautis46
20/05/2013, 14:16
χιλιόμετρα+χιλιόμετρα και εμπειρία. Αν τα συνδυάσεις και με κάποιο σχολείο που θα σου μάθει τεχνικές που θα ανακάλυπτες μόνος σου μετά από χρόνια ή και καθόλου θα έχεις ένα καλό αποτέλεσμα.
Προφανώς όμως ΔΕΝ είναι το CSS ο μόνος τρόπος «για να μάθεις το μηχάνημα σου».

Γενικά μιλώντας ρε φίλε.. αφου σ λέω οτι ούτε γω εχω πάει μαθήματα.. στο κατω κάτω τα περισσότερα ο keith μου τα εχει μάθει (φιλαράκι απο τα παλιά;) )
τα εβάλα μεσα στο ίδιο τσουβάλι.. αυτο π ήθελα επι της ουσίας να πω είναι, αυτές οι τεχνικές.. οχι CSS γράψε λάθος..
Πάντως μόνο με την εμπειρία δν πας πουθενά.. Ο πατέρας μου που εχει +20 κ βάλε χρονια εμπειρία πάνω στη σέλα, δν ξέρει ούτε τα μισα απο μένα και εννοώ πρακτικά οχι θεωρητικά..
παίζει ρόλο βέβαια κ το θέμα του κατα πόσο πειραματίζεται ο καθένας και κατα πόσο θέλει να εξελιχθεί οταν βασίζεται μόνο στην εμπειρία

AKIS BUSA
20/05/2013, 14:33
Αδερφια εγω λεω πως αν παμε για καμια μπυριτσα....:beer:
Θ δειτε οτι θα τα βρουμε και θα τα πουμε καλυτερα......

ΝOTE...Tι λες TROOPER??

fkol k4
20/05/2013, 14:59
Ναι ρε παιδιά, ουσιαστικά δεν υπάρχει διαφωνία απόψεων, στην ορολογία κολλήσαμε λίγο, ε, δεν τρέχει και τίποτα.:p

Το πρακτικό συμπέρασμα είναι πως αν πριν το σχολείο έκανες το Πέρα πλαγιά - Κάτω χαλίκι 25 λεπτά, μετά το σχολείο μπορείς να επιλέξεις:

Να το κάνεις πάλι 25 λεπτά και να είσαι πιο ασφαλής.
Να το κάνεις 20 και να είσαι πιο γρήγορος.
Να το κάνεις 22 και να είσαι και λίγο πιο σβέλτος και λίγο πιο άνετος από πριν.

Bladerunner
20/05/2013, 15:11
Το πρακτικό συμπέρασμα είναι πως αν πριν το σχολείο έκανες το Πέρα πλαγιά - Κάτω χαλίκι 25 λεπτά, μετά το σχολείο μπορείς να επιλέξεις:

Αυτό ακριβώς!

pipe_smoker
20/05/2013, 16:37
Ναι ρε παιδιά, ουσιαστικά δεν υπάρχει διαφωνία απόψεων, στην ορολογία κολλήσαμε λίγο, ε, δεν τρέχει και τίποτα.:p

Βρουμ βρουμ :beer:

pipe_smoker
20/05/2013, 16:39
1) Με έχεις τρελάνει με τις υπεραναλύσεις σου:eek:

:blush:

TROOPER
21/05/2013, 06:33

νομιζω οτι το κλεισες αψογα :beer::beer:

μετα απο αυτο κι εγω πιστευω οτι ουσιαστικη διαφωνια δεν υπαρχει :):wave2:

TROOPER
21/05/2013, 06:33
Αδερφια εγω λεω πως αν παμε για καμια μπυριτσα....:beer:
Θ δειτε οτι θα τα βρουμε και θα τα πουμε καλυτερα......

ΝOTE...Tι λες TROOPER??

anytime (οχι απο την ιντεραμερικαν :lol: )

AKIS BUSA
21/05/2013, 09:18
<<anytime (οχι απο την ιντεραμερικαν>>
:lol: :beer: οκ.....

harris_x
21/05/2013, 10:04