PDA

View Full Version : Προσοχή! Φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά‏

boussias
15/05/2013, 14:31
Διαδώστε το, το είδα στο ΣΚΑΙ εχθές το βράδυ

http://www.greenpeace.org/greece/el/campaigns/gmo/gmo_solution_pledge/

27 διαφορετικές χημικές ουσίες βρέθηκαν σε φρούτα και λαχανικά

Έρευνα του ελληνικού γραφείου της Greenpeace αποκαλύπτει την ύπαρξη επικίνδυνων φυτοφαρμάκων σε μήλα, μπανάνες, αχλάδια, πατάτες, καρότα και κολοκύθια τα οποία πωλούνται στη χώρα μας, φτάνουν στο πιάτο μας χωρίς να το ξέρουμε και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας και το περιβάλλον.
Μόνο στα δείγματα μήλων εντοπίστηκαν χημικά «κοκτέιλ» με 3 - 9 διαφορετικές δραστικές ουσίες ανά δείγμα και στα αχλάδια έως και 6 διαφορετικές δραστικές ουσίες. Πρόκειται για χημικές δραστικές ουσίες απαγορευμένες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και νόμιμες. Oι επίσημες εγκρίσεις τους αναγράφουν πως είναι ύποπτες καρκινογενέσεων, έχουν εξαιρετική τοξικότητα, μπορεί να βλάψουν το έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης και πολλά άλλα.
μοιράσου το:

Η μόνη λύση: η βιώσιμη γεωργία
Η βιώσιμη γεωργία είναι ο μόνος τρόπος ο οποίος διασφαλίζει καθαρή και υγιεινή τροφή και καθαρές, φυσικά γόνιμες καλλιέργειες. Εσύ έχεις ήδη στηρίξει με τη δράση σου την εκστρατεία της Greenpeace για Βιώσιμη Γεωργία χωρίς τοξικά και χωρίς μεταλλαγμένα. Φαίνεται όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο επιλέγουν να γυρίσουν την πλάτη τους στο πρόβλημα. Η αντίδρασή μας; Να ασκήσουμε μεγαλύτερη πίεση!
Γι'αυτό μοιράσου αυτή τη σελίδα με όσους περισσότερους μπορείς: Μαζί πρέπει να στείλουμε ΤΩΡΑ ένα ηχηρό μήνυμα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Υ.Γ. Σου θυμίζουμε ότι η Greenpeace είναι απολύτως ανεξάρτητη. Δεν δεχόμαστε χρήματα από κυβερνήσεις, εταιρείες ή οργανισμούς. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουμε χάρη στους πολίτες που μας στηρίζουν με οποιοδήποτε ποσό, το οποίο είναι εξίσου ουσιώδες και αναγκαίο.

http://www.greenpeace.org/greece/el/campaigns/gmo/gmo_solution_pledge/

MG-KTiNoS
15/05/2013, 14:45
ok.....

1 @@ ανεξάρτητη είναι...

2 και τ άλλα που λένε άκυρα είναι αλλά τεσπα τι να λέμε τώρα.

boussias
15/05/2013, 14:55
ok.....

1 @@ ανεξάρτητη είναι...

2 και τ άλλα που λένε άκυρα είναι αλλά τεσπα τι να λέμε τώρα.

Αν έχεις την καλοσύνη, ρίξε τα φώτα σου.

boussias
15/05/2013, 14:57
Επισυνάπτω και την έρευνα

AUFGEBRACHT
15/05/2013, 20:58
Σηκώνει πολύ κουβέντα το θέμα και δεν μπορεί να αναλυθεί σε 5 αράδες... Καταρχάς να συμφωνήσω με το MG ότι @@ ανεξάρτητη είναι η Greenpeace. Το Υ.Γ. και μόνο "σας θυμίζουμε ότι η Greenpeace είναι ανεξάρτητη" λέει πολλά. Διάβασα και τις συμβουλές της τί μπορεί να κάνει ο καταναλωτής για να μετριάσει τον κίνδυνο από τα φυτοφάρμακα και μια από τις συμβουλές ήταν να αγοράζουμε προϊόντα από τον παραγωγό ο οποίος καλλιέργησε το προϊόν και να κάνουμε ερωτήσεις για τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργήθηκε το εκάστοτε προϊόν. Πανάκεια προφανώς η αγορά από παραγωγό, λες και οι παραγωγοί δε χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα και άμα τους ρωτήσεις θα σου πούνε τί δηλητήρια έχουν βάλει και πότε και αυτά δεν τα λέω έτσι για να πω κάτι αλλά τα γνωρίζω από πρώτο χέρι. Ξέρει άραγε η Greenpeace πόσοι παραγωγοί ραντίζουν με ορμόνες τα αχλάδια π.χ. που απαγορεύεται; Ή πόσοι παραγωγοί ραντίζουν με δηλητήρια και καπάκι τα κόβουν και τα διοχετεύουν στην αγορά; Γιατί το κάθε φυτοφάρμακο έχει κάποιες προδιαγραφές, σου λέει π.χ. ο γεωπόνος ρίξε αυτό αλλά κόψε καρπό μετά από 5 μέρες, απαγορεύεται νωρίτερα. Αλλά οι έξυπνοι και οι ασυνείδητοι στο βωμό του κέρδους ραντίζουν και κόβουν καπάκι και τα διοχετεύουν άμεσα στην κατανάλωση, αυτό είναι το χειρότερο, καθαρά εγκληματική πράξη. Πώς να μην πεθαίνουμε από καρκίνο από αυτά που τρώμε; Τις προάλλες συζήταγα με την παιδίατρο της μικρής για όλα αυτά, μου έλεγε να μη δίνω φράουλες στη μικρή από φρούτα γιατί έχει πολλά δηλητήρια και λόγω πόρων περνάνε στο εσωτερικό της και να προτιμώ μήλα και αχλάδια, που είναι τα ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ φρούτα που τρώνε απίστευτες ποσότητες κοκταίηλ φυτοφαρμάκων... Ξεχάστε το ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα, εδώ και δεκαετίες ισχύει πλέον ένα μήλο την ημέρα ποτισμένο με χολέρα.
Όσο για τη βιώσιμη γεωργία που μαζεύει υπογραφές η Greenpeace είναι κάτι σαν τον υπαρκτό σοσιαλισμό, ακούγεται πολύ ωραία, μακάρι να ίσχυε στην πράξη αλλά αποδείχτηκε ουτοπία. Ναι, όλοι θα θέλαμε γεωργικά προϊόντα απαλλαγμένα από χημικά και με διαδικασίες που προστατεύουν το κλίμα, το περιβάλλον, τον υδροφόρο ορίζοντα. Λέει στο site τους ότι "Τις τελευταίες δεκαετίες, η ανάγκη για μαζική και γρήγορη παραγωγή τροφής έχει οδηγήσει στην αλόγιστη και συχνά παράνομη χρήση χημικών και μεταλλαγμένων, αδιαφορώντας για το τίμημα που πληρώνουμε εμείς και το περιβάλλον". Έχω στο σπίτι μου μερικές βερυκοκιές που το μόνο που κάνω εκτός από πότισμα είναι λίγος χαλκός στα φύλλα τον Απρίλη. Κάνει πραγματικά πεντανόστιμα βερύκοκα και όπως είπα χωρίς φυτοφάρμακα. Δυστυχώς τα πεντανόστιμα βερύκοκα είναι το 30%-40% στην καλύτερη περίπτωση γιατί τα υπόλοιπα είναι γεμάτα σκουλίκι και χαλασμένα. Γιατί; Γιατί δεν έχω ρίξει φυτοφάρμακα. Ξέρω πολλούς που ξεκίνησαν να βάλουν φρούτα, ζαρζαβατικά, λαχανικά -και δε μιλάω για αδαείς αλλά ανθρώπους που μια ιδέα περί αγροτικών την έχουν- χωρίς φάρμακα και χημικά για το τραπέζι τους και μόνο. Ανεξαιρέτως όλοι τα παράτησαν αφού έχασαν πολύ χρόνο και χρήμα. Δυστυχώς χωρίς χημικά δε φτούραγε τίποτα. Ας πει η Greenpeace ένα τρόπο να έχεις μαζική και γρήγορη παραγωγή χωρίς ίχνος χημικού και δηλητηρίου και χωρίς να χάσει ο αγρότης την παραγωγή του. Νομίζω κάπου στην Αποκάλυψη του Ιωάννου λέει ότι θα βλέπουμε τη θάλασσα και τους καρπούς να υπάρχουν σε αφθονία αλλά ούτε να μπούμε στη θάλασσα δεν θα μπορούμε ούτε να γευτούμε τους καρπούς. Νομίζω πως έχουμε κάνει την αρχή...

boussias
15/05/2013, 21:16
...

Συμφωνώ μαζί σου, και εγώ τα ίδια σκέφτηκα. Απο ότι καταλαβαίνω, αν το λαχανικό γυαλίζει και δεν έχει καμία ατέλια, τότε έχει φάει τα φυτοφάρμακα της αρκούδας.
Απο την άλλη δεν έχουν άδικο που λένε ότι για 120 ημέρες επιτρέπεται η χρήση οποιαδήποτε φυτοφαρμάκου (απαράδεκτο) και επιπλέον δεν υπάρχει μηχανισμός που να ελέγχει τα φυτοφάρμακα.
Η μπάλα πέφτει πάλι σε εμάς να προσέχουμε.
Το έβαλα γιατί απο ότι έχω παρατηρήσει έχουμε απίστευτη έξαρση σε κρούσματα καρκίνου και πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί.

akis_trevor
15/05/2013, 21:21
αυτο φανταζομαι οι περισσοτεροι το ξερουμε..περι φαρμακων κλπ.αν εχετε φαει φρουτο-λαχανικο απο κηπο γνωστου χωρις φαρμακα φενεται η διαφορα απτο μεγεθος καταρχην και δευτερον ποσο καιρο κανουν να ωριμασουν.
απλα να πω οτι στα 13-14 μου επαθα δηλητηριαση απο ροδακινο που δεν ειχε πλυθει καλα.10 απο το κρεβατι στο μπανιο και τουμπαλιν με 40 πυρετο ακατεβατα!!τουλαχιστον να τα πλενετε με αφθονο νερο και λιγο τριψιμο με το χερι...

el_hymador
15/05/2013, 21:43
Tην περυσινή χρονιά έκανα σταφύλια να δω πως θα παει... δεν είχα ξανασχοληθεί με εντατική καλλιέργεια. Δεν ήξερα και που πάνε τα τέσσερα οπότε "ότι πει ο γεωπόνος"... πρέπει να έκανα πάνω από 20 ραντίσματα, όλα στο χέρι με λουλά, μερικά από αυτά ήταν αθώα, τα περισσότεερα όμως ήταν biohazard εντελώς. Εν πάσει περιπτώση πήρα τα @ρχιδια μου, ούτε τα λεφτά που έσκασα για τα καλλιεργητικά δεν πήρα, αλλά και να έβγαζα φράγκα, ειλικρινά δεν θα ασχολιόμουν με το άθλημα. Μακριά και αγαπημένα. Το θέμα όμως πάει ως εξής... δεν είναι μόνο ο πρωταθλητισμός στην παραγωγή που τα γαμάει όλα, είναι και η αισθητική! Ναι η αισθητική! Το σταφύλι που βγάζει η περιοχή πάει όλο εξαγωγή (ευτυχως για εσάς...) και συγκεκριμένα Βρετανία... οι μαλάκες οι Άγγλοι λοιπόν, το θέλουν με συγκεκριμένο καλιμπράζ (μήκος και πάχος, έχουν παράδοση στα μήκη και στα πάχη βλέπεις, τα προσέχουν!) συγκεκριμένο χρώμα, να μην έχει στίγματα, ακόμα και το σημείο που η ρόγα ενώνεται με το κοτσανάκια της θέλουν να μην έχει σκασίματα! Οπότε σου λέει και ο γεωπόνος και ο καλλιεργητής... έτσι το θες πουλάκι μου; Έτσι θα το πάρεις! Και δώστου ορμόνες για μάκρυμα και δώστου ορμόνες για πάχυνση, πάρε το τάδε δηλητήριο να μην πάει το ζουζουνάκι που κάνει στίγματα, πάρε το άλλο δηλητήριο να μην πάει το ζουζουνάκι που τρώει την κορυφή της ρόγας, πάρε, πάρε, πάρε... και μετά το τρώει η Αγγλίδα και γουστάρει... που να ΄ξερε... εγώ το σταφύλι το θυμάμαι μικρός να είναι σε διαστάσεις σταφυλιού και όχι σαν πεπόνι (μλκς με τις ορμόνες βγαίνουν κάτι τέρατα μισό δάχτυλο!), νά εχει κάποια στιγματάκια και που και που να παίζει και κάνα σαλιγκάρι μέσα στο τσάμπι (φυσικά πλέον ρίχνουν φάρμακο και για τα σαλιγκάρια!). Κάποτε βγάζαν τόνους σταφύλια αυτής της μορφής με 2 ποτίσματα, λίγο λίσπασμα (οργανικό) και μια δυο φορές θειοχαλκίνη (εντελώς αθώο), τώρα τους γ@μ@νε τη μάνα και τον πατέρα γιατι οι αγγλίδες το θέλουν μακρύ και χοντρό (πάντα το θέλαν έχουν παράδοση είπαμε σε μακρυά και χοντρά στο κωλονήσι)...και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι διάφοροι έχθροι του σταφυλιού να έχουν αποκτήσει ανοσία, οπότε είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιστρέψει κανείς σε παραδοσιακές μορφές καλλιέργειας. Ευτυχώς η βιολογική γεωργία έχει επιτυχεί πλέον αποδόσεις στο 90-95% των συμβατικών με κόστος 5% περισσότερο μόνο... απλά έχει περισσότερο κόπο από πλευράς καλλιεργητή οπότε πείσε τον κάθε κατσαπλία να σηκώσει τον κώλο του από το καφενείο για να μην ταίζει δηλητήρια τον κόσμο... δύσκολο... αλλά το ότι έιναι εφικτό είναι και αυτό ισχύει για τις περισσότερες καλλιέργειeς. Ε τώρα αν θέλει κανείς να τρώει φρούτα και λαχανικά που μοιάζουν σαν αυτά των διαφημιστικών φυλλαδίων των super market, χωρίς στίγματα, γυαλιστέρα και παχουλά, με γεια του με χαρά του, αυτός ρισκάρει...

Mιας και το ΄φερε η κουβέντα...Tip1 σταφύλια στην εποχή τους και να προτιμάτε αυτά με ην μικρότερη ρόγα. Ποτέ από τέλη Σεπτέμβρη και μετά... και ας τα έχουν στις λαϊκές. Μη τα αγγίζετε, ακούστε που σας λέω... Tip2 Όσοι τρώτε κόντούλες (τα μικρά αχλαδάκια τα πεντανόστιμα) έχετε υπόψιν σας ότι είναι μακράν το φρούτο με τα περισσότερα ραντίσματα. Μιλάμε στάζουν φυτοφάρμακο...

tsompanis
15/05/2013, 21:55
Ξέρω πολλούς που ξεκίνησαν να βάλουν φρούτα, ζαρζαβατικά, λαχανικά -και δε μιλάω για αδαείς αλλά ανθρώπους που μια ιδέα περί αγροτικών την έχουν- χωρίς φάρμακα και χημικά για το τραπέζι τους και μόνο. Ανεξαιρέτως όλοι τα παράτησαν αφού έχασαν πολύ χρόνο και χρήμα. Δυστυχώς χωρίς χημικά δε φτούραγε τίποτα. ...

εδώ μου τα χαλάς μάστορα...
δεν είναι έτσι τα πράγματα

υπάρχουν τα φάρμακα της φύσης,αρκεί να ξέρεις να τα χρησιμοποιήσεις.'οπως π.χ η τσουκνίδα.την βουτάς στο νερό για δύο εβδομάδες,παίρνεις το ζουμί και το ψεκάζεις πάνω στα φύλα απο τα ζαρζαβατικά.
Στον δικό μου κήπο και θερμοκήπιο, έχω σχεδόν τα πάντα και δεν χρησιμοποιώ κάνενα φάρμακο παρά μόνο κοπριά.
Μπορεί να μην βγάζω τόνους,αλλά μια 4μελη οικογένεια,δεν μας έχει αφήσει ούτε μια μέρα τον χειμώνα χωρίς σαλάτα!

Μην περιμένεις απο την greenpeace να σου δείξει τον δρόμο....βρες τον μόνος σου.όρεξη να έχεις.

Επίσης ,να θυμάστε ότι η φράουλα είναι το μόνο φρούτο που ΔΕΝ αποβάλει τα φυτοφάρμακα σταδιακά απο τον καρπό.
Ένα τόσο ωραίο φρούτο και θρεπτικό και να μην μπορείς να το δώσεις στα παιδιά σου....
Κάτι λέγαμε για αποκάλυψη Ιωάννου?

tsompanis
15/05/2013, 21:55
..ουπς

Cpt. Haddock
15/05/2013, 22:06
:eek:

Τι λετε ρε σεις?

Φυτοφαρμακα στα φρουτα και τα λαχανικα?

Πεφτω απ' τα συννεφα

AUFGEBRACHT
15/05/2013, 22:17
εδώ μου τα χαλάς μάστορα...
δεν είναι έτσι τα πράγματα

υπάρχουν τα φάρμακα της φύσης,αρκεί να ξέρεις να τα χρησιμοποιήσεις.'οπως π.χ η τσουκνίδα.την βουτάς στο νερό για δύο εβδομάδες,παίρνεις το ζουμί και το ψεκάζεις πάνω στα φύλα απο τα ζαρζαβατικά.
Στον δικό μου κήπο και θερμοκήπιο, έχω σχεδόν τα πάντα και δεν χρησιμοποιώ κάνενα φάρμακο παρά μόνο κοπριά.
Μπορεί να μην βγάζω τόνους,αλλά μια 4μελη οικογένεια,δεν μας έχει αφήσει ούτε μια μέρα τον χειμώνα χωρίς σαλάτα!

Επίτηδες δεν έγραψα για φάρμακα της φύσης, για την ακρίβεια ξεκίνησα να γράψω αλλά το έσβησα γιατί θα πήγαινε εκεί η συζήτηση αποκλειστικά. Αλλά μιας και το θέτεις...Ναι, υπάρχουν φάρμακα της φύσης αλλά α)δεν είναι πανάκεια για όλα β) πας στα ψαχτά και γ) δεν έχει εφαρμογή στη μαζική γεωργική παραγωγή.
Να σου δώσω κι ένα επίκαιρο παράδειγμα. Ο κουνιάδος μου έχει αχλαδιές. Τώρα τελευταία έχει πέσει στην περιοχή ένα βακτήριο που πρσβάλλει τις αχλαδιές και τις καταστρέφει ολοκληρωτικά. Σε άλλη περιοχή του νομού καταστρέφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά η παραγωγή πρίν κάποια χρόνια από το ίδιο βακτήριο το οποίο δεν ξέρουν πως να το αντιμετωπίσουν. Όταν ξεκίνησε το πρόβλημα, ο πεθερός μου αναγκάστηκε μέχρι και να ξεριζώσει δέντρα για να μην εξαπλωθεί και όχι μόνο αυτό, αλλά μερικά δέντρα τα έκαιγε μέχρι τη ρίζα. Τελικά με διάφορα πειράματα κατάφερε να τα σώσει και ξέρεις πως; Μίξη φαρμάκων από το φαρμακείο για ανθρώπους!!! ΄Εκανε πειράματα κι ό,τι βγει. Άλλοι που προσπάθησαν με φάρμακα της φύσης δεν κατάφεραν κάτι. Φέτος το πρόβλημα ενέσκηψε μεγαλύτερο και πλέον όλοι τρέχουν στους γεωπόνους μπας και σώσουν τίποτα, με φυτοφάρμακα και χημικά στην τύχη. Τους κάνει ο γεωπόνος ένα κοκταίηλ φυτοφαρμάκων στην τύχη και άμα κάτσει. Μιλάμε για ένα βακτήριο από το πουθενά το οποίο δεν ξέρουν πως να το αντιμετωπίσουν. Όπως εξελίσσονται τα πάντα, έτσι εξελίσσονται και προσαρμόζονται τα ζιζάνια και τα βακτήρια και οι αρρώστιες. Γίνονται "εξυπνότερα" και ανθεκτικότερα και όλο και πιο ισχυρά.

AUFGEBRACHT
15/05/2013, 22:23
@Χυμαδόρα και συντοπίτη: Έτσι όπως τα λες είναι και με πρόλαβες, μόνο που δυστυχώς δεν είναι μόνο οι Άγγλοι και οι Γερμανοί έτσι αλλά και οι δικοί μας. Πάει η κυρά στη λαϊκή, βλέπει στον ένα πάγκο το σταφύλι που η ρώγα είναι σαν μια γκόμενα που νταραβεριζόμουνα παλιά και είχε το μεγαλύτερο φυσικό στήθος που έχω χουφτώσει ποτέ, πάει στον δίπλα πάγκο που το σταφύλι είναι όπως πρέπει να είναι και ρωτάει γιατί το σταφύλι αυτό είναι χαλασμένο κι όχι σαν του δίπλα πάγκου. Ή για την κοντούλα που ανέφερες (γιαυτό προτιμώ κρυστάλλι, όχι ότι πάει πίσω αλλά όχι τόσο χάλια όσο η κοντούλα...) που είναι σούπερ ευαίσθητη κι έτσι και χτυπήσει κάπου ή την κόψεις άγαρμπα μαυρίζει και στις λαϊκές τα βλέπουν και νομίζουν ότι είναι σάπια...

stefanos
15/05/2013, 22:36
Μου αρέσει που τα "φάρμακα" της φύσης δεν τα μετράτε για φάρμακα.
Υπάρχουν μιά χαρά δηλητήρια στη φύση που δεν γνωρίζουμε κάν τρόπο εφαρμογής ή παρενέργειες.

el_hymador
15/05/2013, 22:42
Επίτηδες δεν έγραψα για φάρμακα της φύσης, για την ακρίβεια ξεκίνησα να γράψω αλλά το έσβησα γιατί θα πήγαινε εκεί η συζήτηση αποκλειστικά. Αλλά μιας και το θέτεις...Ναι, υπάρχουν φάρμακα της φύσης αλλά α)δεν είναι πανάκεια για όλα β) πας στα ψαχτά και γ) δεν έχει εφαρμογή στη μαζική γεωργική παραγωγή.

Να σου δώσω κι ένα επίκαιρο παράδειγμα. Ο κουνιάδος μου έχει αχλαδιές. Τώρα τελευταία έχει πέσει στην περιοχή ένα βακτήριο που πρσβάλλει τις αχλαδιές και τις καταστρέφει ολοκληρωτικά. Σε άλλη περιοχή του νομού καταστρέφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά η παραγωγή πρίν κάποια χρόνια από το ίδιο βακτήριο το οποίο δεν ξέρουν πως να το αντιμετωπίσουν. Όταν ξεκίνησε το πρόβλημα, ο πεθερός μου αναγκάστηκε μέχρι και να ξεριζώσει δέντρα για να μην εξαπλωθεί και όχι μόνο αυτό, αλλά μερικά δέντρα τα έκαιγε μέχρι τη ρίζα. Τελικά με διάφορα πειράματα κατάφερε να τα σώσει και ξέρεις πως; Μίξη φαρμάκων από το φαρμακείο για ανθρώπους!!! ΄Εκανε πειράματα κι ό,τι βγει. Άλλοι που προσπάθησαν με φάρμακα της φύσης δεν κατάφεραν κάτι. Φέτος το πρόβλημα ενέσκηψε μεγαλύτερο και πλέον όλοι τρέχουν στους γεωπόνους μπας και σώσουν τίποτα, με φυτοφάρμακα και χημικά στην τύχη. Τους κάνει ο γεωπόνος ένα κοκταίηλ φυτοφαρμάκων στην τύχη και άμα κάτσει. Μιλάμε για ένα βακτήριο από το πουθενά το οποίο δεν ξέρουν πως να το αντιμετωπίσουν. Όπως εξελίσσονται τα πάντα, έτσι εξελίσσονται και προσαρμόζονται τα ζιζάνια και τα βακτήρια και οι αρρώστιες. Γίνονται "εξυπνότερα" και ανθεκτικότερα και όλο και πιο ισχυρά.

Δεν το ήξερα ότι παίζει και στις αχλαδιές αυτό το πράγμα! Εδώ στην περιοχή παίζει η version για ροδακινιές, σχεδόν τα μισά και παραπάνω κτήματα με ροδακινίες έχουν εκριζωθεί, ούτε ένα παράριζο δεν έχουν αφήσει γιατί λέει είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και την ξανακάνει τη δουλειά... αυτά είναι... άντε να είσαι δενδροκαλλιεργητής, να την πάθεις και να περιμένεις 5+ χρόνια να καρπίσουν τα νέα που θα φυτέψεις... :cry: Όντως δεν έχει αντιμετώπηση, αμα το παρουσιάσει το δέντρο απλά σου λένε τράβα ξερίζωσε το. Πόσα τέτοια "ξαφνικά και απολύτως καταστροφικά" βακτήρια και άλλα έχουμε να δούμε... γ@μησε τα!

AUFGEBRACHT
15/05/2013, 22:47
Υπάρχουν μιά χαρά δηλητήρια στη φύση που δεν γνωρίζουμε κάν τρόπο εφαρμογής ή παρενέργειες.

Τώρα η τσουκνίδα που ανέφερε ο παραπάνω δεν είναι κανα τρομερό δηλητήριο της φύσης με παρενέργειες, άντε η μόνη παρενέργεια να είναι η πολλαπλή επανάληψη της φράσης "μπες μολώχα βγες τσουκνίδα" έτσι και σε τσιμπήσουν πολλές...Ή η πασχαλίτσα που τρώει τη μελίγκρα αν δεν κάνω λάθος ή κάποιο παρόμοιο, είναι ένα φυσικότατος τρόπος αντιμετώπισης, τέτοια φάρμακα της φύσης είναι το ίδιο με τα άλλα με τη νεκροκεφαλή στο μπουκάλι;

AUFGEBRACHT
15/05/2013, 22:48
Δεν το ήξερα ότι παίζει και στις αχλαδιές αυτό το πράγμα! Εδώ στην περιοχή παίζει η version για ροδακινιές, σχεδόν τα μισά και παραπάνω κτήματα με ροδακινίες έχουν εκριζωθεί, ούτε ένα παράριζο δεν έχουν αφήσει γιατί λέει είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και την ξανακάνει τη δουλειά... αυτά είναι... άντε να είσαι δενδροκαλλιεργητής, να την πάθεις και να περιμένεις 5+ χρόνια να καρπίσουν τα νέα που θα φυτέψεις... :cry: Όντως δεν έχει αντιμετώπηση, αμα το παρουσιάσει το δέντρο απλά σου λένε τράβα ξερίζωσε το. Πόσα τέτοια "ξαφνικά και απολύτως καταστροφικά" βακτήρια και άλλα έχουμε να δούμε... γ@μησε τα!

Εάν δεν κάνω λάθος από τις αχλαδιές στη Βόχα ξεκίνησε πρίν χρόνια...

tsompanis
15/05/2013, 22:50
Εγώ παιδιά,αναφέρθηκα στο πως θα μπορέσουμε να ζήσουμε την οικογένεια μας.Πως θα γλυτώσουμε λίγο καρκίνο.
Στην τελική δεν θα φάω αχλάδια όπως και φράουλες.

Για την συστηματική παραγωγή,φυσικά και δεν την γλυτώνεις την χημεία...ή δεν την γλύτωνες καλύτερα
Με το πετρέλαιο στο 1,34 και τον φ.π.α στα οποιαδήποτε σπόρια αγοράς απο καλαμπόκι μέχρι και την πατάτα,τις αυξήσεις στα σωστά λιπάσματα,κάθε καλλιέργεια κρίνεται ασύμφορη!!
Πάει μάγκες πάπαλα....
Οι περισσότεροι συνάδελφοι μου έχουν μπει στην συντήρηση.

Μάλλον θέλουν να μας κάνουν όλους σερβιτόρους με παπιονάκι...δεν εξηγείτε αλλιώς...

@χυμαδόρ,ευχαριστούμε για τις πληροφορίες!(αν και με τις κληματαριές,έχω να αγοράσω σταφύλια πάνω απο 15 χρόνια:D)

el_hymador
15/05/2013, 22:51

Σε αυτό έχεις απόλυτο δίκιο! Έχουν βγάλει λέει μια super ορμόνη από θαλάσσια φύκια τα οποία φύονται στις θάλασσες τις Ωκεανίας... και όντως είναι super τα κάνει όλα ΧΧΧL σε νούμερο, σκιάζεσαι που τα βλέπεις... και αφού προέρχεται λέει από τη φύση είναι παντελώς ακίνδυνο... λες και είναι οκ να φέρεις εκχύλισμα φυκιών από την άλλη άκρη του κόσμου και να το ραντίσεις π.χ. στη Θήβα... πολύ φυσικό... :rolleyes: Άμα σκάσει μετά κάνα ζιζάνιο 2,5 μέτρα σε ύψος που θα κόβει δακγωνιές θα αναρωτιόμαστε τι φταίει....

tsompanis
15/05/2013, 22:54

Μια χαρά τα γνωρίζουμε και αυτά και την εφαρμογή τους και τις παρενέργειες...
Θέλεις μια Δράκαινα τσάι έτσι για το γούστο?:lol:

tsompanis
15/05/2013, 22:56
ς εκχύλισμα φυκιών από την άλλη άκρη του κόσμου και να το ραντίσεις π.χ. στη Θήβα... πολύ φυσικό... :rolleyes: Άμα σκάσει μετά κάνα ζιζάνιο 2,5 μέτρα σε ύψος που θα κόβει δακγωνιές θα αναρωτιόμαστε τι φταίει....

:lol:

el_hymador
15/05/2013, 22:57
Μια χαρά τα γνωρίζουμε και αυτά και την εφαρμογή τους και τις παρενέργειες...

Θέλεις μια Δράκαινα τσάι έτσι για το γούστο?:lol:

Η δατούρα είναι η δράκαινα; Αν ναι θέλω και εγώ! :beer:

tsompanis
15/05/2013, 23:14
Η δατούρα είναι η δράκαινα; Αν ναι θέλω και εγώ! :beer:

Η ντατούρα (οι μαύροι σπόροι του δηλαδή) είναι άλλο πράγμα :lol:

Η δράκαινα ή αλλιώς Γκαλγκάτσα φύεται μέσα στα χωράφια μεμονωμένα,είναι χαμηλό και μοιάζει με κισσό.
δεν το τρώει κανένα ζώο,εκτός απο το αγριογούρουνο που τρώει μόνο τις ρίζες του,που μοιάζουν και έχουν γεύση σαν ραπανάκι.
Ενα απο τα ποιο ισχυρά παραισθησιογόνα και όχι μόνο.

giannis21
15/05/2013, 23:41
σχετικο με το θεμα που συζητείται το βιντεο..

http://www.youtube.com/watch?v=mmALfT-2NfQ

AUFGEBRACHT
16/05/2013, 00:06

Έχω πετύχει στη ΝΕΤ πολλές φορές (η τελευταία ήταν πριν μια βδομάδα) ένα γαλλικό ντοκυμαντέρ για την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και μια κίνηση που έφτιαξαν αγρότες οι οποίοι προσβλήθηκαν από διάφορες μορφές καρκίνου από το φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούσαν. Συστήνεται ανεπιφύλακτα έτσι και το δει κάποιος.

boussias
16/05/2013, 00:31

Ωραίο Video..

Τελικά ομως τι κάνουμε, παράγουμε όλοι μικρές ποσότητες για την οικογένειά μας?

Γι' αυτό έχουν γεμίσει τα νοσοκομεία....

notakos600
16/05/2013, 04:49
Ας φυτέψει ένας λαχανικά και να περιμένει να μαζέψει έστω και μια ντομάτα, λάχανο, κολοκύθι χωρίς ραντίσματα...
Όσο για την greenpeace, ok boys μετά από εσάς το χάος.

stefanos
16/05/2013, 08:09
Ας φυτέψει ένας λαχανικά και να περιμένει να μαζέψει έστω και μια ντομάτα, λάχανο, κολοκύθι χωρίς ραντίσματα...

Μην το πάμε στην άλλη άκρη.Φυσικά αυτό ισχύει στην περίπτωση που φυτεύουμε ολόκληρη πεδιάδα με μιά καλλιέργεια αλλά σε επίπεδο κήπου με λίγο απ όλα, δεν υπάρχει πρόβλημα.Και να μην βγεί η ντομάτα ή το κολοκύθι θα βγούν τα υπόλοιπα.Βέβαια το χόμπι δεν είναι ούτε εύκολο ούτε φτηνό όπως φαντάζονται πολλοι και θέλει και το διάβασμά του και τα εργαλεία του και το χρόνο του.

MikeG
16/05/2013, 19:42

Το κάνουμε στην οικογένεια μου, χρόνια τώρα. & βγάζουμε ντομάτες που τις μοιράζουμε από εδώ και από εκεί γιατί είναι πολλές για εμάς. Το ίδιο με μαρούλια, λάχανα, μπρόκολα, πατάτες & πάει λέγοντας.

el_hymador
20/05/2013, 20:37
Ναι ρε σεις, δεν είναι πυρηνική φυσική το μποστάνι, απλά θέλει την φροντίδα του (και το νερό του) και μπορεί μια χαρά να σου αποφέρει αναλόγως της έκτασης του, πολύ πράμα, χωρίς ψεκάσματα και φυτοφάρμακα. Απλά έχει λίγο ζόρι και θα σπάσεις και τα μούτρα σου μέχρι να μάθεις... δηλαδή εσείς πήρατε μηχανάκι και το στρίβατε από τη πρώτη μέρα με τα τιμόνια να ξύνουν; Μην μπερδεύετε τις υπερεντατικές καλλιέργειες των επαγγλεματιών αγροτών με τα μποστάνια, καμία σχέση...

gianhs8
20/05/2013, 21:38
το φυτο αποροφαει και απο τον αερα ιχνοστιχεια και βαρεα μεταλα οποτε οτι και να κανετε παντα θα υπαρχει μια επιμολυνση και στην τελικη ερχομαστε σε επαφη καθε μερα με χιλιαδες χημικα τα οποια τα αποροφαει ο οργανισμος μας αλλα το προσδοκιμο ζωης αυξιθικε και αυξανεται

taskon
21/05/2013, 20:12
καπου αναφερει ο tsompanis το θεμα κοστους πραραγωγης και αποδοσης και εχει απολυτο δικιο. υπαρχουν και τα βιολογικα (ασχετο αν ειναι η δεν ειναι, κανουμε υποθεση εργασιας οτι ειναι) αλλα η τιμη τους ειναι αισθητα ακριβοτερη απο τα αλλα, ποσοι θελουμε η μπορουμε να πληρωνουμε το επιπλεον κοστος?

boussias
22/05/2013, 08:04
καπου αναφερει ο tsompanis το θεμα κοστους πραραγωγης και αποδοσης και εχει απολυτο δικιο. υπαρχουν και τα βιολογικα (ασχετο αν ειναι η δεν ειναι, κανουμε υποθεση εργασιας οτι ειναι) αλλα η τιμη τους ειναι αισθητα ακριβοτερη απο τα αλλα, ποσοι θελουμε η μπορουμε να πληρωνουμε το επιπλεον κοστος?
Με άλλα λόγια προτιμάς να τρως δηλητήρια? Υπάρχουν και πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα. Αν δεν θέλεις / έχεις να διαθέσεις τα παραπάνω λεφτά κοίτα τα φρούτα - λαχανικά που διαλέγεις να έχουν ατέλειες και όχι τέλεια όψη. Κοίτα επίσης να τρως μόνο εποχής. Με αυτό τον τρόπο μειώνουμε την πιθανότητα να τρώμε τα δηλητήρια. Α.. και πολύ καλό πλύσιμο.

irinia
02/06/2013, 07:46
ΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ.................

Άφού βιάζουμε τή φύση στό όνομα τού κέρδους,χαλάσαμε καί τίς ίσορροπίες της.
Όταν τρώς ντομάτα τό Δεκέμβρη καί μήλο τόν Μάϊο τί περιμένεις..??
Όταν καταναλώνουμε καί πετάμε τόσο κρέας κάθε μέρα τί περιμένουμε..??
Αύτά τά ζώα νά μεγαλώνουν κανονικά..??
Η ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ καί τό ΚΕΡΔΟΣ σέ συνδυασμό μέ τό ότι αύτός ό πλανήτης
αύξάνει μέ τρελλούς ρυθμούς τόν πληθυσμό του,6-7 δίς είμαστε πιά,όδήγησαν
σέ όλα αύτά πού περιγράφετε.
ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ή ίσορροπία στή φύση πλέον,καί πρίν 50 χρόνια είχαμε καί βακτήρια
καί μικροοργανισμός άλλά,τό πάλευε ή φύση καί βοηθούσε καί ό άνθρωπος.
Τώρα πλέον στήν άναζήτηση αύτών πού περιγράψατε, τίς μακρουλές καί ώραίες ρόγες,
ό καρκίνος πάει σύννεφο...!!
Καί φυσικά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΕΥΣΗ..........δυστυχώς τό πιό άσχημο μετά τό θέμα τής ύγείας.
Λαχανικά καί φρούτα ΣΑΝ ΧΟΡΤΑ άνοστα,άηδία,κρέας άκόμα χειρότερο.
Όποιος μπορεί λεβέντες μου καί έχει περιθώριο κήπος άτομικός καί λίγη γαλαζόπετρα,καμμιά κοττούλα,
κανένα αύγουλάκι κι άν άντέχει κανένα γουρουνάκι......
Άλλιώς..?? σάν τίς κατσαρίδες τό άνθρώπινο γένος προσαρμόζεται......

Pan (dvs)
02/06/2013, 16:27
ΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ.................

Άλλιώς..?? σάν τίς κατσαρίδες τό άνθρώπινο γένος προσαρμόζεται......

Μπορει ομως να προσαρμοζεται τοσο γρηγορα οσο του το ζηταμε τα τελευταια χρονια?Μαλλον οχι ,γι'αυτο βλεπουμε καρκινους καθε μορφης να θεριζουνε (ακομη και ζωα πλεον).Οσο για τον κηπο που λες ειναι μια απο τα ιδια.Οσες φορες φυτεψα ντοματες βγηκανε ιδιες με αυτες του εμποριου.Καναμε φοβερη ζημια στους εαυτους μας τα τελευται περιπου 30-40 χρονια και θελει πολυ περισσοτερα για να τη διορθωσουμε αλλα δεν φαινεται να το καταλαβαινουμε.

notakos600
02/06/2013, 17:48
Κι εγώ φύτεψα ντομάτες για πάρτη μου κάτι φεγγάρια, τελικά ο σπόρος πρέπει να είναι ο ίδιος με του εμπορίου, υβρίδια με γονίδια ποντικιού και κάποια άλλα επίσης πικάντικα...
Όσο θυμάμαι κι έναν που έκανε τζόκιγκ βραδιάτικα έξω από την χαλυβουργική με πιάνει ένα υστερικό γέλιο για το που μας φτάσανε από τη μια και με την ψευδαίσθηση που έχουμε από την άλλη για το ότι βρίσκουμε τρόπο να τους ξεγελάσουμε.
Είναι η ''εξουσία τροφίμων'' που ελέγχει τι τρώμε, τι πίνουμε και τι αναπνέουμε από την στιγμή της γέννησής μας μέχρι το άδοξο τέλος μας.
Άσχετο αλλά ακόμα θυμάμαι όταν ήταν μωρό ο πιτσιρικάς και αγοράζαμε γάλα για μετά τον έβδομο-όγδοο μήνα και έγραφε στα συστατικά πως περιείχε σπορέλαιο. Τελικά έμαθα πως... διευκόλυνε τα μωρά στο να κάνουν κακά, για τόσο καλά μιλάμε.

skylaros
02/06/2013, 18:41
υπάρχουν τράπεζες σπόρων πάντως και στην Ελλάδα για όποιον θέλει :) μερικοί σπόροι είναι αρκετά περισσότερο αποδοτικοί ανάλογα την περιοχή, συνήθως αποδίδουν αυτοί που εξελίχθηκαν σε μια περιοχή αλλά στις μέρες εξαιτίας της μεταβολής των συνθηκών στα τοπικά οικοσυστήματα μπορείς να κάνεις "προσομοίωση" των συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή ενδιαφέροντός σου και να βρεις σπόρους που να είναι περισσότερο αποδοτικοί στις νέες συνθήκες (όσο γίνεται). Είναι μέρος της σχετικά νέας τάσης της βιωσιμότητας ακριβής ορισμός δεν υπάρχει στα Ελληνικά στα Αγγλικά λέγεται ecological resilience (ξαναλέω μέρος αυτού). Τέλος πάντων λύσεις υπάρχουν για ένα βιώσιμο μέλλον αλλά όλα αυτά είναι συνδεδεμένα με οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες, πολλοί "ειδικοί" ασχολούνται μόνο με το κομμάτι της επιστήμης τους και δε μπορούν να καταλάβουν πως όσο η κοινωνία είναι έτσι δομημένη δε μπά να βάλουμε φωτοβολταϊκά στα αυτιά μας, ανεμογεννήτριες στη μύτη μας και γεωθερμικά στον κώλο μας τα ίδια και χειρότερα σκατά θα είναι...

Ps: Δε θέλω να πιστεύω πως κανείς "επιστήμονας" κάνει έρευνα με υβρίδια etc για να μπορεί να χειραγωγεί τον κόσμο, τα χημικά (ζιζανιοκτόνα και λιπάσματα) δημιουργήθηκαν για να φάει όλος ο κόσμος άσχετα αν το ξέσκισαν και ψοφάμε εμείς. Το φρέον στα ψυγεία μπορεί να πήδηξε τη στοιβάδα του όζοντος αλλά το ίδιο το ψυγείο έδωσε ~7 χρόνια επιπλέον στη ζωή του κάθε ανθρώπου (έτσι λένε κάποιες στατιστικές αλήθεια η ψέμματα δε το έχω ψάξει) Γενικά πάντως νομίζω πως τη φύση και το πως σταθεροποίησε [με τυχαία γεγονότα(gambling theory) ή με εξελικτική διαδικασία και θεωρία της παναρχίας] τα πράγματα κανείς δε μπορεί να την υποκαταστήσει τελικά

boussias
02/06/2013, 21:22
Συμφωνώ, μπορεί ο άνθρώπινος οργανισμός να προσαρμόζεται, αλλά όσο και να το κάνεις τα χημικά δεν μπορείς να γλυτώσεις. 17 χρονών δούλευα σε Super Market (απο τα μεγαλύτερα) και δεν μπορώ να περιγράψω το τι είδα και το τι πασάρουν στον κόσμο για φαγητό. Χρόνια τώρα τα έχουμε λουστεί. Απο κρέατα με σήψη, με ενέσεις για να παχαίνουν οι αγελάδες, Ληγμένες μαγιονέζες (Τόνους) να γίνονται Ρώσσικη σαλάτα χύμα κτλ. Ας μην ξεχνάμε και την νόσο με τις τρελές αγελάδες. Όλα γίνονται για το κέρδος και την αύξηση της παραγωγής. Απλά όσοι κερδίζουν δεν μπορούν να σκεφτούν ότι μπορεί να τα φάνε και τα παιδιά τους.
Προσοχή όλοι λοιπόν, να τρώμε μόνο φρούτα εποχής και αν γίνεται να έχουμε γνωστό 'χασάπη'. Δεν μπορεί να τρώμε ντομάτα όλο τον χρόνο. Ας αλλάξουμε λίγο συνήθειες, στην τελική ας τρώμε λιγότερο.

dim40
02/06/2013, 23:18
σχετικα με τη πιπιλα φρουτα και λαχανικα εποχης. για ποια εποχη μιλατε? και μια που αναφερθηκε η ντοματα ας πουμε γιαυτη. ολος ο κοσμος νομιζει οτι η ντομαα ειναι "της εποχης" το ιουνιο. γιατι? γιατι καποτε φυτευοταν μονο υπαιθριες και λογο κρυου δε μπορουσε να φυτευτει πιο νωρις αρα κατεληγε να παραγετε απο το ιουνιο και μετα. μιλαμε για μια εποχη που δε ειχε μεταφορες και η αγορα στηριζονταν στη ντοπια παραγωγη. αλλα ο καιρος δε ειναι ιδιος στη κρητη στη πελοπονησο στη στερεα ελαδα θεσαλια και θεσαλονικη. υπαρχουν τεραστιες διαφορες που μπορουν να μετακυλισουν τη παραγωγη του ιδιου προιοντος μηνες μπροστα η πισω. και αν προσθεσουμε και το ελεγχομενο περιβαλον (θερμοκηπια) που δε υπηρχαν παλια η παραγωγη μπορει να κρατησει ολο το χρονο. η ολανδια παραγει ντοματες ολο το χρονο και μαλιστα με πενταπλασια στρεματικη αποδοση απο τη ελλαδα. αυτο ισχιει για ολα τα προιοντα . τα μηλα το καλοκαιρι ας πουμε ειναι εισαγομενα απο χιλη που ειναι στη εποχη τους εκεινη τη περιοδο . οι μεταφορες εχουν κανει τη διαφορα και η εξελιξη.

α! και για να κλεισω. με το πλυσιμο των φρουτων και των λαχανικων το μονο που απομακρυνετε ειναι το χωμα και η βρωμια. τα δηλητηρια οχι. αυτα εχουν περασει μεσα στο φρουτο η το λαχανικο.

skylaros
02/06/2013, 23:54
Ανάλογα, ένα σημαντικό μέρος φυτοφαρμάκων μένει στην επιδερμίδα του καρπού, έχει πολλές παραμέτρους, ένα καλό πλύσιμο δεν έβλαψε ποτέ. Ξέρεις εδώ στο Ελλάδα οι δοσολογίες είναι με το μάτι και οι αναγραφόμενες οδηγίες είναι για να δίνουν σχέδιο στο μπουκαλάκι...
Τέλος με το να αγοράσεις κάτι που είναι στην "εποχή" του γλιτώνεις και αυτόν τον έρμο τον πλανήτη (και όχι δεν είμαι γραφικός χίπις οικολόγος) από αέρια του θερμοκηπίου που παράγονται κατά τη διαδικασία μεταφοράς ...

ps1: Τα θερμοκήπια είναι ένα άλλο τεράστιο κεφάλαιο από μόνο του.
Ps2: Δεν είμαι γεωπόνος

boussias
03/06/2013, 05:36
σχετικα με τη πιπιλα φρουτα και λαχανικα εποχης. για ποια εποχη μιλατε? και μια που αναφερθηκε η ντοματα ας πουμε γιαυτη. ολος ο κοσμος νομιζει οτι η ντομαα ειναι "της εποχης" το ιουνιο. γιατι? γιατι καποτε φυτευοταν μονο υπαιθριες και λογο κρυου δε μπορουσε να φυτευτει πιο νωρις αρα κατεληγε να παραγετε απο το ιουνιο και μετα. μιλαμε για μια εποχη που δε ειχε μεταφορες και η αγορα στηριζονταν στη ντοπια παραγωγη. αλλα ο καιρος δε ειναι ιδιος στη κρητη στη πελοπονησο στη στερεα ελαδα θεσαλια και θεσαλονικη. υπαρχουν τεραστιες διαφορες που μπορουν να μετακυλισουν τη παραγωγη του ιδιου προιοντος μηνες μπροστα η πισω. και αν προσθεσουμε και το ελεγχομενο περιβαλον (θερμοκηπια) που δε υπηρχαν παλια η παραγωγη μπορει να κρατησει ολο το χρονο. η ολανδια παραγει ντοματες ολο το χρονο και μαλιστα με πενταπλασια στρεματικη αποδοση απο τη ελλαδα. αυτο ισχιει για ολα τα προιοντα . τα μηλα το καλοκαιρι ας πουμε ειναι εισαγομενα απο χιλη που ειναι στη εποχη τους εκεινη τη περιοδο . οι μεταφορες εχουν κανει τη διαφορα και η εξελιξη.

α! και για να κλεισω. με το πλυσιμο των φρουτων και των λαχανικων το μονο που απομακρυνετε ειναι το χωμα και η βρωμια. τα δηλητηρια οχι. αυτα εχουν περασει μεσα στο φρουτο η το λαχανικο.
Καλημέρα και καλή εβδομάδα, εσυ ποιά 'πιπίλα' προτείνεις? Αν θέλεις να τρως ντομάτα και τον Δεκέμβρη είναι δικό σου θέμα. Επιπλέον, που στηρίζεσαι όταν λές ότι τα χημικά παιρνάνε μέσα απο την φλούδα? Εκτός και εάν εννοείς την φράουλα και το αχλάδι.

nikos_abel
03/06/2013, 07:17
Έσπασε ο διάολος το ποδάρι του και μου στείλανε σήμερα αυτό.

Enjoy

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=MNr4tgTEOMs#t=4s

Θα το βάζω να το βλέπει ο μικρός πρωί μεσημέρι βράδυ σαν αντιβίωση (και εγώ βέβαια)

Pan (dvs)
03/06/2013, 08:03
Ps: Δε θέλω να πιστεύω πως κανείς "επιστήμονας" κάνει έρευνα με υβρίδια etc για να μπορεί να χειραγωγεί τον κόσμο, τα χημικά (ζιζανιοκτόνα και λιπάσματα) δημιουργήθηκαν για να φάει όλος ο κόσμος άσχετα αν το ξέσκισαν και ψοφάμε εμείς. Το φρέον στα ψυγεία μπορεί να πήδηξε τη στοιβάδα του όζοντος αλλά το ίδιο το ψυγείο έδωσε ~7 χρόνια επιπλέον στη ζωή του κάθε ανθρώπου (έτσι λένε κάποιες στατιστικές αλήθεια η ψέμματα δε το έχω ψάξει) Γενικά πάντως νομίζω πως τη φύση και το πως σταθεροποίησε [με τυχαία γεγονότα(gambling theory) ή με εξελικτική διαδικασία και θεωρία της παναρχίας] τα πράγματα κανείς δε μπορεί να την υποκαταστήσει τελικά

Mην βαζεις και στοιχημα γι'αυτο.Ολα αυτα χρηματοδοτουντε απο εταιριες κολοσσους που δεν δινουνε δεκαρα για τους πεινασμενους ,ειδικα του τριτου κοσμου.Συνηθως τους χρησιμοποιουνε και για πειραματοζωα.
Οσο για τις τραπεζες σπορων παρατηρειται το εξης φαινομενο.Σου στελνουνε σπορο απο Κρητη που δινει καρπο το Πασχα,τον φυτευεις στα Γιαννενα και παγωνει (χθες ειχαμε 7 βαθμους).Το μυστικο ειναι οι ενδιαφερομενοι να βρουνε τους ντοπιους σπορους και ας φανε ντοματα τον Αυγουστο.

Οσο για τις κουτσουκελες που κανουνε ειδικα οι μεγαλες αλυσιδες ,οπως λεει και ο φιλος μας ο boussias και οπως εχω διαπιστωσει και εγω,ειναι πολυ ευκολο να τις αποφυγουμε.Ας προτιμουμε μικροτερα καταστηματα,ειδικα για τις αγορες των τροφιμων.

Bradipous
03/06/2013, 09:22
Έσπασε ο διάολος το ποδάρι του και μου στείλανε σήμερα αυτό.

Enjoy

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=MNr4tgTEOMs#t=4s

Θα το βάζω να το βλέπει ο μικρός πρωί μεσημέρι βράδυ σαν αντιβίωση (και εγώ βέβαια)

Και που να δεις πως φτιαχνουν αυτα τα κρεατα στις μεγαλες αλυσιδες φαστ φουντ (kfc, mcdonalds κλπ).
(αν δεν εχεις ηδη δει)..
[Το παραδοξο του θεματος μαλιστα ειναι οτι εκτος του μεγαλυτερου κερδους που πετυχενουν με την μειωση του κοστους παραγωγης, αφου ολα ειναι μεταλαγμενα και σε 5 μερες φτιαχνουν 10 κιλα κοτοπουλο, καταφερνουν να τα πουλανε και σε πολυ υψηλοτερες τιμες πλασαροντας τα ως την ελιτ των τροφημων...]

Υ.γ. Σχετικα με τον συνεχως αυξανομενο πληθυσμο της γης και οτι δεν φτανουν τα τροφημα κλπ κλπ, απλα δεν ισχυει (εδω).
Δεν ειμαστε ουτε στην Κινα ουτε στην Ινδια για να μην μας φτανουν τα τροφημα, ειμαστε στην Ελλαδα με 10εκατ. κεφαλια.

Ειναι σαν το αλλο το πετυχημενο που λεει η μανα στο παιδι οταν δεν τρωει ολο το φαγητο η οταν μαγειρευει φακες, φασολαδα και αλλες τετοιες γκουρμε γαστρονομικες επιλογες -τα παιδια στην αφρικη ουτε αυτο δεν εχουν βρε- λες και αν το φαω θα εχουν.
Οπως και με το νερο, μην ξοδευετε το νερο γιατι στην Αφρικη δεν εχουν νερο να πιουν, λες και αν δεν ξοδεψω το νερο θα φτιαχτει ενας σοΥληνας που θα στελνει νερο απο το σπιτι μου στην Αφρικη!

nikos_abel
03/06/2013, 10:12
Ναι αλλά έτσι χτίζεις μια κουλτούρα μακροπρόθεσμα βρε.

notakos600
03/06/2013, 13:38
Ο τρίτος κόσμος πάντα ήταν αντικείμενο εκμετάλλευσης, η Αφρική πεινάει και οι αμερικανοευρωπαίοι κάνουν δίαιτα γιατί έχουν φτάσει 800 κιλά και πεθαίνουν αβέρτα, οι μεν από την ασιτία και οι δε από υπερσίτιση.
Ο λευκός πάντα ήθελε να εξωρα'ι'ζει τα εγκλήματά του και να τα παρουσιάζει σαν ''κατακτήσεις''.
Όσο για τον φίλο που δυσπιστεί για το αν υπάρχουν επιστήμονες που εργάζονται σε ''τέτοιους'' τομείς να του γράψω μια και μόνο λέξη που τα λέει όλα... Monsanto (http://en.wikipedia.org/wiki/Monsanto)

Pan (dvs)
03/06/2013, 14:20
Πριν απο αρκετα χρονια οταν αρχισαν να κατεβαινουνε κατα τα μερη μας Αλβανοι και Βορειοηπειρωτες μια κοπελα μου ειπε¨Δεν μπορω να καταλαβω τι στα σκ...α κανετε.Ξοδευετε μια περιουσια για να φατε σαν ζωα και αλλη μια για να χασετε αυτα τα κιλα.
Η υπερκαταναλωση γενναει πολλα απο τα προβληματα μας.Πρεπει αμεσα να λογικευτουμε και να αρχισουμε να απολαμβανουμε λιγοτερα αλλα καλυτερης ποιοτητας προιοντα.

Λευκάδιος
03/06/2013, 14:41
εγω να φαω σημερα που εχω φασολαδα με ρεγγα ή οχι :confused:

Pan (dvs)
03/06/2013, 16:04

Φαε και οτι παθεις θα παθουμε.:)

Aνεμος
03/06/2013, 16:04
Monsanto (http://en.wikipedia.org/wiki/Monsanto)[/B]

και έλεγα δεν θα τους αναφέρει κανείς τους φούστηδες...:mad:

notakos600
03/06/2013, 16:05

Λευκάδα είσαι οπότε και να κλάσεις στα @@ μας. :lol::beer:

boussias
03/06/2013, 22:11
Αν η ρέγγα είναι εποχής, να φάς καρντάση μου :)

giannis21
03/06/2013, 22:25
Αν η ρέγγα είναι εποχής, να φάς καρντάση μου :)

:bawl:

dim40
03/06/2013, 22:27
υπαρχουν φαρμακα μυκητοκτονα για περονοσπορο παραδειγμα που ραντιζετε καθε βδομαδα σχεδον ειδικα δε θερμοκηπια. μαζι με αυτο ομως μπαινουν και αλλα για καταπολεμηση εντομων οπως η μελιγκρα και ο τετρανυχος αυτα ειναι διασηστιματικα. δηλαδη αποροφουνται απο το φυτο και κυκλοφορει στους ιστους του το δηλητηριο ετσι οστε να σκοτωνει τα εντομα ακομη και αν ειναι δε σημειο που δε τα πιασει το φαρμακο. αυτο το λεω σα πρωην καλιεργητης σε θερμοκηπια αλλα και εξωτερικα οπως επσης και σα τεχνολογος γεωπονος.

τα εντομοκτονα λενε συνηθως συγκομηση απο 7 - 15 μερες μετα το ψεκασμο αναλογα με το φαρμακο. οι ντοματες και τα αγγουρια στα θερμοκηπια στ η φουλ παραγωγη μαζευονται μερα παρα μερα..........

boussias
03/06/2013, 22:43
υπαρχουν φαρμακα μυκητοκτονα για περονοσπορο παραδειγμα που ραντιζετε καθε βδομαδα σχεδον ειδικα δε θερμοκηπια. μαζι με αυτο ομως μπαινουν και αλλα για καταπολεμηση εντομων οπως η μελιγκρα και ο τετρανυχος αυτα ειναι διασηστιματικα. δηλαδη αποροφουνται απο το φυτο και κυκλοφορει στους ιστους του το δηλητηριο ετσι οστε να σκοτωνει τα εντομα ακομη και αν ειναι δε σημειο που δε τα πιασει το φαρμακο. αυτο το λεω σα πρωην καλιεργητης σε θερμοκηπια αλλα και εξωτερικα οπως επσης και σα τεχνολογος γεωπονος.

τα εντομοκτονα λενε συνηθως συγκομηση απο 7 - 15 μερες μετα το ψεκασμο αναλογα με το φαρμακο. οι ντοματες και τα αγγουρια στα θερμοκηπια στ η φουλ παραγωγη μαζευονται μερα παρα μερα..........
Οκ αλλά Τι προτείνεις για προστασία απο τα παραπάνω? Πως μπορούμε να μην ταΐζουμε καρκίνο τα παιδιά μας?

dim40
03/06/2013, 23:33
Οκ αλλά Τι προτείνεις για προστασία απο τα παραπάνω? Πως μπορούμε να μην ταΐζουμε καρκίνο τα παιδιά μας?

δε νομιζω οτι μπορουμε να κανουμε κατι οσοι δε εχουμε δυνατοτητα δικης μας παραγωγης. ακομη και τα οικολογικα τα βλεπω με σκεπτικισμο με δεδομενο των ελεγχων που γινονται κανεις δε μπορει να σου αποδειξει οτι ειναι πραγματι βιολογικα. ακομη και ν δεχτω οτι ο παραγωγος ειναι σωστος
και κανει οσα πρεπει, το κανει και ο γειτονας? τα φαρμακα του γειτονα δε πανε στα οικολογικα? ειναι αυτο που λενε αφου δε μπορεις να το αποφυγεις απολαυσε το....

SONone
04/06/2013, 01:04
θέλω να πω 3 πράγματα. εχω σπουδάσει τεχνολόγος γεωπόνος(ζωικής παραγωγής ) και χωρις να θέλω να το παίξω μάγκας η ξερόλας αλλά κάναμε και μαθήματα φυτικής παραγωγής υποχρεωτικά γιατι κατι τρώνε τα έρμα τα ζα!
1) (ερώτηση για σκεψη) ως καλλιεργητής σε συμφέρει να ψεκάζεις μια μέρα πριν?(λεφτά στα φάρμακα?) αφού δεν γιατρεύει τπτ το τόσο λίγο χρονικό διάστημα γενικά δεν "σκοτώνεις" καμια πάθηση αν δεν "ψεκάσεις" στην αρχη της αναπτυξης (οποτε το οτι εχει φυτοφάρμακα πάνω ασ μην το λεμε) εχει άλλα πράγματα ναι(μέσα οχι πάνω). ορμόνες, διογκωτικα (πωλουνται παράνομα, χρησιμοποιούνται παράνομα)
2) οι γιαγιάδες μας στα φρούτα πλέναν 2 φορες και καθάριζαν την φλούδα , τα χόρτα τα έβραζαν 2 φορές και πέταγαν το νερο. φάρμακα τα οποια δεν μπαίνουν στην ανάπτυξη απομακρυνονται κατά 85% οπότε με σωστές διαδικασίες δεν ειναι τοσο επικίνδυνες για εναν ΕΝΗΛΙΚΑ! (αν μπουν στην ανάπτυξη πάλι το ποσοστό που επικαθεται ειναι τοσο λιγο που προβλήματα θα δούμε μετά απο 70-80 χρονιά. ε ας αρρωστήσω απο φυτοφάρμακα τοτε.)
3) ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ- Φουτσες μπλε *ολογικα δεν υπάρχουν. είμαστε άνεργοι γιατι το υπουργείο δεν κάνει ελέγχους. (πόσο πιο λιανα να το πω??)

κλείνω με πρόταση,
φυτεύεις τα δικά σου για να ξέρεις τι έχουν(αλλιως άπλα δεν ξέρεις τπτ εμπιστευεσαι η οχι τον πωλητή.), οκ δεν μπορούμε όλοι
βλέπεις ή προσπαθείς να θυμηθείς πως ήταν τα οπωροκηπευτικα όταν ήσουν μικρος (θυμάστε την φράουλα που ειχε μέγεθος οσο 2 νυχιά μας? το μήλο που ηταν μικρο και θολό? το κατσουφιασμενο πορτοκάλι? το αχλάδι με "μπιμπικακια"? ηταν ετσι γιατι , ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ! :winka: )
φιλικα και με αγάπη και συγνώμη αν ειπα κατι κακο.
προσοχή στις εικόνες που ακολουθούν να απομακρυνθουν σφικτές και μικρά παιδιά :lol::lol::lol::lol:

ποτε δεν κατάλαβα γιατι μας φαινεται αφύσικο
αυτο και λέγαμε "ααααα αναβολιασμενο"
292033

ενω αυτο μας φαινεται φυσιολογικό

292034

Λευκάδιος
04/06/2013, 01:25
Λευκάδα είσαι οπότε και να κλάσεις στα @@ μας. :lol::beer::lol:δυστυχως δεν ειμαι στο Νησι αλλά στο κλεινον αστυ:wave2:
Αν η ρέγγα είναι εποχής, να φάς καρντάση μου :)καπνιστοτατη ηταν:D

Pan (dvs)
04/06/2013, 07:28
βλέπεις ή προσπαθείς να θυμηθείς πως ήταν τα οπωροκηπευτικα όταν ήσουν μικρος (θυμάστε την φράουλα που ειχε μέγεθος οσο 2 νυχιά μας? το μήλο που ηταν μικρο και θολό? το κατσουφιασμενο πορτοκάλι? το αχλάδι με "μπιμπικακια"? ηταν ετσι γιατι , ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ! :winka: )
:lol::lol::lol::lol:

Πολλοι λενε αν δεις τρυπα στο φρουτο καθαρισε το και φατο ,δεν το εχουνε "πιασει" τα φαρμακα.Αν λειτουργησουμε καπως ετσι απο τη μια ισως γλυτωσουμε καποια φαρμακα,απο την αλλη θα γινουμε οι καλυτεροι φιλοι του μαναβη.

notakos600
04/06/2013, 08:04
Πολλοι λενε αν δεις τρυπα στο φρουτο καθαρισε το και φατο ,δεν το εχουνε "πιασει" τα φαρμακα.Αν λειτουργησουμε καπως ετσι απο τη μια ισως γλυτωσουμε καποια φαρμακα,απο την αλλη θα γινουμε οι καλυτεροι φιλοι του μαναβη.

Τα φρούτα με τις τρύπες και τα κατσουφιασμένα πορτοκάλια η γιαγιά μου τα πέταγε στα γουρούνια πάντως...

Joyrider
04/06/2013, 16:57
Γιατί έχετε μπερδέψει τα παρασιτοκτόνα με τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα; Τι σχέση έχει η καταπολέμηση ενός μύκητα ή ζωυφίου με την τέλεια φλούδα ενός μήλου;
Η παραπάνω "αγελαδίτσα" πάντως μάλλον δεν παράγει μυοστατίνη, παρά έχει πάρει αναβολικά.
Όσο για βιολογικά και οργανικά και τα συναφή δεν υπάρχει ακόμα καμιά ένδειξη ότι συμβάλλουν θετικά στην υγεία μας. Τζάμπα λεφτά. Ας ξεκινήσουμε κόβοντας τσιγάρο και χάνοντας κανά παραπανίσιο κιλό να δεις μετά άμεση και ακαριαία βελτίωση υγείας.

Όσο για το άρθρο της greenpeace

Τι λετε ρε σεις?

Φυτοφαρμακα στα φρουτα και τα λαχανικα?

Πεφτω απ' τα συννεφα

+600
:lol:

Πόσο μάλλον όταν και στο pdf όλες οι μετρήσεις είναι κάτω από τα MRL.

boussias
04/06/2013, 17:26
Ότι το είπαμε για τα βιολογικά (my arse).

Απο --> http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=238587&catID=3

Πρόστιμα από 600 έως 20.000 ευρώ επέβαλε η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε εταιρείες και παραγωγούς για παρατυπίες σε ό,τι αφορά στη διαδικασία βιολογικού τρόπου παραγωγής των προιόντων τους.

Πρόκειται για συνολικά 10 περιπτώσεις, όπου είτε υπήρξε χρήση σημάτων που έφεραν ένδειξη αναφερόμενη στο βιολογικό τρόπο παραγωγής, χωρίς να διαθέτουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, είτε ευρέθησαν, σε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, μη επιτρεπόμενες ουσίες αγροχημικών ή υπολείμματά τους, είτε δεν διέθεταν άδεια λειτουργίας προκειμένου να συσκευάζουν, να εμπορεύονται και να αποθηκεύουν βιολογικά προϊόντα κ.ά.
Οι παραβάσεις διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχων που διενεργούνται από τους εγκεκριμένους Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης στη βιολογική γεωργία.

«Η ποιότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρης, «αποτελεί στρατηγικό μας πλεονέκτημα και εκεί στρέφουμε τη γεωργία μας. Οι απαιτήσεις της αειφορίας, αλλά και οι προτιμήσεις των καταναλωτών, στρέφουν την πληθώρα των γεωργών σε πιο ποιοτικά προϊόντα. Η ποιότητα όμως θέλει υποστήριξη και σεβασμό, θέλει πιστοποίηση και διασφάλιση από τις παρατυπίες, ευτυχώς λίγων, τόσο στην παραγωγή όσο και στη διακίνηση και εμπορία. Κι αυτό κάνουμε».

SONone
04/06/2013, 18:08
Γιατί έχετε μπερδέψει τα παρασιτοκτόνα με τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα; Τι σχέση έχει η καταπολέμηση ενός μύκητα ή ζωυφίου με την τέλεια φλούδα ενός μήλου;

μην μπερδεύεσαι
οχι 2 τελειως διαφορετικά αλλα τα βλεπουμε παραλληλα στα προιοντα . αλλα αν ειναι δυνατών να πιστεύουμε εν ετη 2013 πως κατι που καταπολεμά εναν μύκητα γίνετε με 2 μέρες πριν την συλλογή και εχουμε τετια τελεια αποτελέσματα θα ειχαμε το σουπερ φαρμακο .η καταπολέμηση του μύκητα γίνετε στην αρχή της καρποφορίας και παντα προληπτικά αφου εχουμε ενδείξεις στα δεντρα που ειναι πρώιμα .τωρα κατι που σκοτώνει ζωύφια και ειναι τοσο δυνατό δεν θα επηρέαζε τους καρπούς εκσωτερικα, εμφανισιακα, λειτουργικα?? θα το δαγκώναμε και θα βρομούσε δηλητήριο!!!! μιλάμε για ζωντανούς οργανισμούς ακόμα κιας το λέμε δέντρο.

και συμφωνώ μαζι σου απόλυτα στο "Ας ξεκινήσουμε κόβοντας τσιγάρο και χάνοντας κανά παραπανίσιο κιλό να δεις μετά άμεση και ακαριαία βελτίωση υγείας" και να συμπληρώσω οτι εδω αναπνεουμε τον αερα των πόλεων (για εμενα τουλάχιστον λιγο φυτοφάρμακο δεν βλάπτει το πολυ πολυ δεν θα πιασω παράσιτα :p )

ξεχασα.. σορρυ δεν ειναι θεμα μυοστατινης , ειναι γενετικα τροποπιημημενος και αναβολιασμενος μοσχος κρεοπαραγωγικης κατευθηνσης

Joyrider
04/06/2013, 18:21
Φυσικά και υπάρχουν ταυτόχρονα και τα δυο γιαυτό είπα να μην τα μπερδεύουμε. Το τέλειο σχήμα, η χωρίς ψεγάδια φλούδα, χωρίς κουκούτσια, με μεγαλύτερη παραγωγή της τάδε ουσίας είναι όλα στοχευμένα. Δεν νομίζω ότι έγιναν τυχαία από παρασιτοκτόνα. Εκτός αν έχω χάσει επεισόδια:uplate:

dim40
04/06/2013, 21:32
το θεμα των ψεκασμων το ανεφερα χαρακτηριστικα για τα θερμοκηπια οπου καλιεργουνται οι ντοματες και τα αγγουρια. ο ψεκασμος γινετε για το φυτο και οχι για το καρπο. γιατι πολυ απλα ενα αρρωστο φυτο δε παραγει. και η παραγωγη ειναι συνεχομενη για 3- 4 μηνες η και παραπανω αναλογα τη εποχη και τη τιμη του προιοντος.. μη μπερδευεσε με τους ψεκασμους στα δεντρα οπου γινετε στο σταδιο της ανθοφοριας με σκοπο τη προφυλαξη του καρπου. αλλα υπαρχουν και αλλες ασθενιες στη ροδακινια μια που αναφερθηκε οπως ο εξωασκος (παραμωρφωνει τα φυλλα και γινονται σα πρησμενα) που αν δε καταπολεμηθει μπορει σε 2-3 χρονια να ξερανει το φυτο.

akis_trevor
04/06/2013, 21:34
τα γ@μουν που τα γ@μουν ολα τουλαχιστον γιατι δεν βγαζουν ενα καρπουζι χωρις κουκουτσια που μας βγαζουνε την ψυχη να φαμε ενα κομματι;:bawl:

AUFGEBRACHT
04/06/2013, 21:51
τα γ@μουν που τα γ@μουν ολα τουλαχιστον γιατι δεν βγαζουν ενα καρπουζι χωρις κουκουτσια που μας βγαζουνε την ψυχη να φαμε ενα κομματι;:bawl:

http://www.xronos.gr/detail.php?ID=47327
http://www.thrakifruit.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=3

LogOutGoRide
04/06/2013, 23:13
Ο τρίτος κόσμος πάντα ήταν αντικείμενο εκμετάλλευσης, η Αφρική πεινάει και οι αμερικανοευρωπαίοι κάνουν δίαιτα γιατί έχουν φτάσει 800 κιλά και πεθαίνουν αβέρτα, οι μεν από την ασιτία και οι δε από υπερσίτιση.
Ο λευκός πάντα ήθελε να εξωρα'ι'ζει τα εγκλήματά του και να τα παρουσιάζει σαν ''κατακτήσεις''.
Όσο για τον φίλο που δυσπιστεί για το αν υπάρχουν επιστήμονες που εργάζονται σε ''τέτοιους'' τομείς να του γράψω μια και μόνο λέξη που τα λέει όλα... Monsanto (http://en.wikipedia.org/wiki/Monsanto)

Συκοφαντίες

akaposto
05/06/2013, 09:55
Άλλα λόγια να αγαπιώμαστε η πράσινηειρήνη.
Πριν συνεχίσω. Δεν είναι γεωργία η καλλιέργεια οπωροκηπευτικών για ιδία κατανάλωση.
Είναι χόμπι, είναι κάτι άλλο.
Όταν λέμε γεωργία αναφερόμαστε κατά κύριο λόγο στην παραγωγή προϊόντων με σκοπό το κέρδος. Προφανώς αναγκαίο για την επιβίωση.
Τώρα που βλέπουν κάποιοι, παντού και πάντα, ότι το κέρδος τα έχει μαμήσει όλα και έχουν κονομήσει οι παραγωγοί, δεν το καταλαβαίνω.
Όχι ότι δεν κάνουν βλακείες, αλλά έτερον εκάτερον.

Αυτό που δεν λέει η greenpeace, είναι ότι για την τώρα παραγωγή η αλλαγή σε μη-συμβατική καλλιέργεια θα απαιτούσε πενταπλασιασμό (τουλάχιστον)
της καλλιεργήσιμης έκτασης. Είναι σαφώς πολύ σημαντικό ζήτημα.
-Παρένθεση τεράστια και σημαντικότατη, αν μεγαλώσει η καλλιεργήσιμη επιφάνεια η κατανάλωση νερού τι θα κάνει; Θα ανέβει. Μεγαλύτερο κακό.-

Δεν αντιλαμβάνομαι ποιά είναι η συσχέτιση που γίνεται μεταξύ φυτοφαρμάκων και γεννετικά τροποποιημένων (γ.τ.). Η "ακούσια" σύμπλεξη τους στην ίδια πρόταση
θεωρώ ότι γίνεται εκ του πονηρού. Για τα γ.τ. η μόνη παρενέργεια που γνωρίζουμε, γιατί δεν ξέρουμε αν κάνουν ούτε κακό ούτε καλό, είναι ότι θα εξαπλωθούν στο οικοσύστημα και μετά δεν μαζεύονται. Εκ του πονηρού λοιπόν δεν θέτει και θέμα, η "οργάνωση", υπερκατανάλωσης.

Πηδάω σε άλλο θέμα, με τέτοιες ΠΑΠΑΡΙΕΣ, μπλέξαμε με τα μη-μολυβδούχα καύσιμα που οδήγησαν στα σαράβαλα καταλυτικά τα οποία ο κάθε στοιχειωδώς λογικός άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι είναι τρις και τετράκις χειρότερα (όπου χειρότερα, βλ. καρκίνος) απο τα "παλιά".
Με κάτι τέτοιες ΠΑΠΑΡΙΕΣ, για πράσινη ανάπτυξη, πράσινη ενέργεια, πράσινα άλογα και fast track
ήρθαμε στο σημείο να μας κατσικώσουν ανεμογεννήτριες 160μετρες, όπου θα ξεπατώσουν τον τόπο για να μπουν.

Αν λοιπόν αγαπάτε το περιβάλλον, την φύση, τον Σομαλό βιοπαλεστή στον τρίτο κόσμο-που τον αναγκάσαν να αγοράσει περίσσευμα co2 ή ότι άλλο- μακριά απο τους ΠΑΠΑΡΕΣ.
Feel free βέβαια να στηρίξετε την "οργάνωση" αν θεωρείτε ότι το co2 έχει αποδειχθεί "επιστημονικά" ότι επιβαρύνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Υ.Γ.
κατ' ελάχιστο σοβαρός είναι κάποιος όταν σου πεί: Βρήκα αυτό, αυτό και αυτό μέσα στην ανάλυση που έκανα, σε τόση και τόση ποσότητα και σε αυτές τις συγκεντρώσεις και πάνω θεωρούνται επιβλαβείς.
Γιατί και ιχνοστοιχεία θα βρείς που απο πηγή τροφής, σε άλλη συγκέντρωση γίνονται φαρμάκι.

skylaros
05/06/2013, 10:43
Το CO2 είναι μονάδα μέτρησης πλέον, όταν λέμε πως επιβαρύνει κάτι πχ με 100 CO2 ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΚΑΙ ~ 4 μόρια μεθανίου που είναι 24 φορές περισσότερο επιβλαβή από ένα μόριο CO2. Ότι είναι αέριος ρύπος και το Co2 Δε νομίζω πως αμφισβητείται, μπορεί να είναι φυσικός αέριος ρύπος που είναι αποδομήσιμος και απορροφήσιμος απαραίτητος για την ίδια τη φύση και τη ζωή αλλά στα νούμερα που το παράγουμε τώρα είναι ρύπος, η ταχύτητα απορρόφησης του ή διάσπασης του είναι μικρότερη από την ταχύτητα δημιουργίας του αυτή τη στιγμή και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία που δε μας έχουν " σκάσει και 2-3 καλά ηφαίστεια πχ" . Σε ότι αφορά τη χρήση φυτοφαρμάκων ναι το κόλπο είναι πως κανείς δε μιλάει για περιορισμό της κατανάλωσης όπως σε όλα φυσικά, κανείς δε μιλάει για περιορισμό στην κατανάλωση θερμίδων ανά άτομο και δε μιλάω για τις θερμίδες διατροφής μιλάω για τις θερμίδες για θέρμανση, μετακίνηση κλπ. Οι πρώτοι άνθρωποι κατανάλωναν 2000 τη μέρα στην εποχή του χαλκού 6000 και τώρα πχ στην Αμερική τη βόρεια τις ΗΠΑ ντε 140.000 ++ ε δε βγαίνουν τα νούμερα ρε αδερφέ.

Τώρα γιατί τα βάζετε με την Greenpeace δε το κατάλαβα αλλά θα ήθελα να το καταλάβω :)

Τέλος πάντων καλό είναι να ξεφλουδίζουμε και να πλένουμε τα προϊόντα, ειδικά οι γυναίκες να είναι περισσότερο προσεχτικές. Σκατά τρώμε και αναπνέουμε αλλά ας τα περιορίσουμε όσο γίνεται

akaposto
05/06/2013, 12:16
ξεκινάω τονίζοντας ότι τίποτα δεν είναι άσχετο.

Τώρα γιατί τα βάζετε με την Greenpeace δε το κατάλαβα αλλά θα ήθελα να το καταλάβω :)

θεώρησα ότι κάποιος που ενημερώνεται θα το έβρισκε σαφές.

Ας το κάνουμε λιανά.
17/12/2013
http://www.greenpeace.org/greece/el/news/2012/dekemvrios/anoixti-epistoli/
18/04/2013

"Για μία κυβέρνηση που έχει κάνει σημαία την προσέλκυση επενδύσεων, είναι εντελώς παράλογο να λαμβάνονται συνεχώς μέτρα που καταστρέφουν κάθε έννοια επενδυτικής ασφάλειας και σταθερότητας σε έναν από τους ελάχιστους τομείς με πραγματικές επενδύσεις στα χρόνια της κρίσης",
http://www.greenpeace.org/greece/el/news/2013/aprilios/eksontosi-ape/

καταπληκτικά και όλα τέλεια...αν κάνει κανείς τον κόπο να διαβάσει...

Αν-ξαναλέω- διαβάσει κάποιος δεν θα βρεί ούτε μια υπόνοια, έστω μια φωτοβολίδα για τα fast track. Τίποτα για τους αποχαρακτηρισμούς (ή αλλαγή χρήσης) εκτάσεων
ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΑ ΚΑΘΟΛΟΥ
το αυτονόητο της μελέτης περιβαντολλογικής επίπτωσης απο την εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ.
Ο λιγνίτης είναι κακός (που είναι) και οι ΑΠΕ καλές.
Δεν σφάξανε. Αν φτάσατε μέχρι εδώ, ανοίξτε και αυτό το link --->http://www.rae.gr/geo/

...Δε νομίζω πως αμφισβητείται...και μάλιστα ...
δεν έγραψα αυτό

Υ.Γ.
επιπλέον, αν δεν γουστάρατε αρκετά...
διαβάστε και αυτό Μην πετάτε τα λεφτά στους δρόμους! http://www.greenpeace.org/greece/el/blog/blog_takis_grigoriou/roads-efficiency/blog/43801/

nikos_abel
05/06/2013, 12:54
ξεκινάω τονίζοντας ότι τίποτα δεν είναι άσχετο.

Η όλη περιβαλλοντική παπάρα ιστορία, ας ξεκίνησε με καλό σκοπό κι από αγνούς επαναστάτες (λέμε τώρα), τώρα δεν είναι παρά
μέρος της παγκόσμιας αυτοτροφοδοτούμενης γραφειοκρατείας, που έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο οικονομοπολιτικό οικοδόμημα και ανθρώπους,
ας το θέσω πιο σωστά, πόρους που σπαταλούνται σε ένα αυτοκανιβαλιστικό πανυγήρι.

Με λίγα λόγια, το περιβαλλοντικό είναι απλά άλλος ένας τρόπος για να δημιουργούνται περισσότερες άχρηστες δουλειές και ανάγκες
για δουλειές
από αυτές που χρειάζονται πραγματικά για να ζήσουμε όμορφα και ευχάριστα.

Το πρόβλημα και όχι μόνο για τα φρούτα, τις ΑΠΕ και για ότι ότι άλλο μιλάμε σε αυτό το θρεντ, δεν είναι η προσπάθεια
να κάνει ο άνθρωπος κακό στον άνθρωπο. Είναι η ασχετοσύνη αυτών που έτυχε (έτυχε, άσχετα κι αν κοπιάσανε για αυτό)
να βρίσκονται στη 8έση είτε να προτείνουν λύσεις, είτε και να νομοθετούν.
Για να κάνεις μια μελέτη για το πιο απλό προϊόν, χρειάζονται τρομακτικές γνώσεις όταν θέλεις να το παράγεις,
πόσο μάλλον για να μάθεις και τι επιπτώσεις έχει γενικότερα.
Με μελέτες των 10 - 15 σελίδων πιστεύετε ότι έχουν εξαντληθεί στη μελέτη;

Από τη μια μεριά οι άσχετοι, από την άλλη το κέρδος (που στην αλλαγή ευνοεί πάντα κάποιους) και στη μέση
ο καταναλωτής που θέλει πολλά να πάρει, λίγα να δώσει και *x/ του και το περιβάλλον και το μέλλον.