View Full Version : Ηθικό δίλλημα
nikos_abel
04/06/2013, 13:59
Δείτε το παρακάτω σχέδιο.
292067
Τα Α και Α2 είναι φανάρια κόκκινα για ευθεία και αριστερά αντίστοιχα.
Το Α1 είναι πράσινο για δεξιά.
Το φανάρι Β είναι επίσης πράσινο για ευθεία και δεξιά.
Στο σημείο Γ ΔΕΝ υπάρχει σήμα απαγόρευσης αναστροφής.
Τα βέλη δείχνουν την υποχρεωτική πορεία των οχημάτων.
Επιλογή Α : Ακολουθούμε την σημειωμένη διαδρομή προσέχοντας μην περάσει κανένας από πάνω μας κατά τις μανούβρες μας.
Επιλογή Β : Αναμένουμε το φανάρι να ανάψει πράσινο ως οφείλουμε σαν νομοταγείς πολίτες.
Επιλογή Γ : Σφάζουμε το κόκκινο, δεδομένου ότι τα φανάρια Δ, Ε είναι επίσης κόκκινα με μόνο πράσινο το Ε1 στο οποίο
έχουμε πλήρη ορατότητα και βλέπουμε ότι δεν κουνιέται φύλλο.
Σημείωση 1 : Ο λόγος της επιλογής Α και Γ είναι ότι αν επιλεχθεί, μεγάλη διαδρομή στη συνέχεια μπορεί να γίνει εντελώς νόμιμα
με μικρή ταχύτητα χωρίς να μας πιάσει κόκκινο φανάρι και να κερδιθεί πολύ μεγάλος χρόνος, κάτι που δεν ισχύει στη περίπτωση Β.
Σημείωση 2 : Δυστυχώς, αυτό που βλέπω να συμβαίνει καθημερινά είναι η επιλογή Γ.
Σημείωση 3 : Το ερώτημα είναι θεωρητικό και δεν προωθούμε σε καμμία περίπτωση την διέλευση κόκκινου φαναριού.
skylaros
04/06/2013, 14:48
έχεις πολύ χρόνο για σκότωμα ε? :ppp
Aπό την εμπειρία μου κυρίως με κουτιά και λιγότερο σα συνοδηγός σε μηχανάκια είναι πολύ λίγες οι φορές που πιάνουν αυτές οι παρακάμψεις (ή έστω όταν τις κάνεις και τύχει να κολλήσεις και εκεί σε τσούζει πιο πολύ από το να έχει σκαλώσει σε ένα κλασσικό φανάρι, καθαρά για ψυχολογικούς λόγους) και ας τις προσπαθώ συνέχεια. Από την άλλη σε έναν τόσο κεντρικό δρόμο όπως αυτός που δείχνεις με μηχανή χωρίς να έχω άλλο όχημα από πίσω μου να με καλύπτει μάλλον νιώθω ανασφάλεια οπότε παίζει να έκανα το Α σε περίπτωση "μοναξιάς και το Β αν ήταν κανονική ροή.
MG-KTiNoS
04/06/2013, 15:05
έχεις πολύ χρόνο για σκότωμα ε? :ppp .
ε ναι !
:lol:
Antonisss
04/06/2013, 15:17
Εφόσον όπως λες το Α1 για δεξιά είναι πράσινο, στο Γ δεν υπάρχει πινακίδα απαγόρευσης αναστροφής και το Β επίσης πράσινο για δεξιά, είσαι νόμιμος ΚΑΙ με το γράμμα του νόμου. Συνεπώς αν σε παίρνει να το κάνεις, το κάνεις...
Δεν υπάρχει ηθικό δίλλημα ή νομικό δίλλημα.
Υπάρχει το ένστικτο της επιβίωσης.
Ο καθένας κάνει ότι τον φωτίσει.
Allst@rf
04/06/2013, 17:45
Υπάρχει το ένστικτο της επιβίωσης.
Εσενα δε σε λαβαινουμε υποψιν γιατί σου αρέσει να παιζεις με κουμπουρια...
:tooth:
nikos_abel
05/06/2013, 08:38
Ποιος;
κατ' αρχην μιλας για διλλημα και θετεις τριλλημα.
κατα δευτερον δεν μπορω να βρω εναν λογο για να μην ακολουθησω το Β και οχι επειδη ειμαι νομοταγης πολιτης.
αυτα.
β γιατι ολα τα αλλα είτε σε θέτουν σε άσκοπο κίνδυνο είτε είναι πιο χρονοβόρα
nikos_abel
05/06/2013, 12:31
κατ' αρχην μιλας για διλλημα και θετεις τριλλημα.
Στο κάνω και τετρίλλημα ή και τρίφυλλο άμα θες :lol:
κατα δευτερον δεν μπορω να βρω εναν λογω για να μην ακολουθησω το Β και οχι επειδη ειμαι νομοταγης πολιτης
Άλλο γω, άλλο συ
β γιατι ολα τα αλλα είτε σε θέτουν σε άσκοπο κίνδυνο είτε είναι πιο χρονοβόρα
(Υπερ)ανάλυση σημείωσης 1: Αν περάσω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, φτάνω από Καποδιστρίου στο Κορωπί χωρίς να πατήσω σχεδόν φρένο,
χωρίς να βρω ούτε ένα (ίσως ένα για πεζούς στη Μεσογείων) φανάρι κόκκινο.
Επίσης, από τα συνολικά φανάρια που προλαβαίνω στη συνέχεια, ο συνολικός χρόνος της διαδρομής μειώνεται τουλάχιστον 5 με 7 λεπτά
(θα μου πεις χέστηκε η φοράδα στ' αλώνι, αλλά όταν κάθε πρωί παλεύεις με το ξυπνητήρι όσο εγώ, κλάθε λεπτό μετράει :lol: )
Βέβαια αυτό απαιτεί και αυτοσυγκράτηση (π.χ. μικρά κομμάτια με 30χλμ/Ω) για να μη φτάνεις στο επόμενο κόκκινο, αλλά και καλή γνώση
της διαδρομής, που ανοίγεις, που κόβεις έχεις φροντίσει από πριν να μην ανοίξεις.
Και δεν είναι μόνο ο χρόνος που κερδίζεις, τακάκια και μπετζίνα κλπ αναλώσιμα (τσιφούτης παιδί μου παπαπα....)
skylaros
05/06/2013, 12:43
Σφάχτο λοιπόν :) απλά να τσεκάρεις πολλάκις γιατί όσα γλιτώνεις 5 χρόνια τα δίνεις τη ΜΙΑ φορά στην 800άρα για κόκκινο :)
nikos_abel
05/06/2013, 12:57
Σφάχτο λοιπόν :) απλά να τσεκάρεις πολλάκις γιατί όσα γλιτώνεις 5 χρόνια τα δίνεις τη ΜΙΑ φορά στην 800άρα για κόκκινο :)
Βρε επιθετικέ αφηρημένε, για τη περίπτωση να κάνω τη νόμιμη μανούβρα μιλάμε, όχι να περνάω το κόκκινο :cry:
Εκτός αν θες να φιλοσοφήσουμε το θέμα του ΚΟΚ και το αν πρέπει να τον τηρούμε και πότε.
Θες. θες; :lol:
skylaros
05/06/2013, 13:05
Το σφάχτο το είπα γιατί μου μοιάζει περισσότερο ασφαλές (αν καταλαβαίνω σωστά από το διάγραμμα) να περάσεις ένα κόκκινο που έχει οπτικό πεδίο και στρίβουν μόνο από τη μια μεριά, παρά να κάνεις όλες αυτές τις μανούβρες που από τα λεγόμενα σου "προσέχοντας μην περάσει κανένας από πάνω μας κατά τις μανούβρες μας" (nikos_abel,2013) :p κρίνω πως είναι αρκετά επικίνδυνες :)
και ναι ναι θέλω !!! :lol:
nikos_abel
06/06/2013, 12:10
Το σφάχτο το είπα γιατί μου μοιάζει περισσότερο ασφαλές (αν καταλαβαίνω σωστά από το διάγραμμα) να περάσεις ένα κόκκινο που έχει οπτικό πεδίο και στρίβουν μόνο από τη μια μεριά, παρά να κάνεις όλες αυτές τις μανούβρες που από τα λεγόμενα σου "προσέχοντας μην περάσει κανένας από πάνω μας κατά τις μανούβρες μας" (nikos_abel,2013) :p κρίνω πως είναι αρκετά επικίνδυνες :)
και ναι ναι θέλω !!! :lol:
Μπαααα, δε θα το αναπτύξω το θέμα, περι ΚΟΚ (όπως και περί οποιουδήποτε κανόνα)
θα συμφωνήσω με τον ήρεμο και πράο αντμινιστράτορα πιο πάνω.
Κάνουμε ότι μας φωτίσει ο καλ(κ)ός (βάλτε εσείς).
Απλά, να σημειώσω ότι στα ΠΑΝΤΑ υπάρχουν και οι εξαιρέσεις.
:beer:
skylaros
06/06/2013, 12:40
:beer: