PDA

View Full Version : Μουδιασμένο Ταξιδάκι...

Anastassios
22/07/2013, 10:36
Καλημέρα σε όλους,

Πριν 3 χρόνια αγόρασα μια Honda Transalp 700, με την λογική να ξεκινήσω να κάνω κανένα ταξιδάκι που και που. Τελικά γεννήθηκε ο μικρός μου ένα χρόνο αργότερα όποτε κατέληξα να πηγαίνω-φέρνω την οικογένεια με το αμάξι. Να σας πω επίσης πω οδηγώ μηχανή εδώ και 5 χρόνια περίπου. Δουλεία-σπίτι, σπίτι δουλειά.

Το Σάββατο το πρωί πήρα επιτέλους την μεγάλη απόφαση, ξεκίνησα για Λευκάδα γύρω στις 7:00 το πρωί, δεν είχε κίνηση και έτσι χαλαρά το μεσημέρι έφτασα στην Λευκάδα...

Χθες το απόγευμα γύρισα, μετά την Κόρινθο με πέθανε η επιστροφή.

Το πρόβλημα που είχα στην διαδρομή ήταν ότι μούδιαζαν/μυρμήγκιαζαν συνέχεια τα χέρια μου. Σε βαθμό που κάθε μισή ώρα έπρεπε να σταματάω για 5 λεπτά για να ξεμουδιάζω. Αυτό με ανησύχησε λίγο και μου στέρησε από την χαρά του ταξιδιού. Ποιος μπορεί να είναι ο λόγος που μουδιάζουν τα χέρια μου; Μήπως δεν κάθομαι σωστά και ρίχνω πολύ βάρος στο τιμόνι; μήπως πρέπει να αλλάξω σέλα; Προσωπικά πιστεύω ότι είναι θέμα ύψους, μάλλον είμαι λίγο κοντός για την Transalp... (1,75)

Με την πρώτη μηχανή που είχα (enfield electra) δεν είχα ποτέ τέτοιου είδους προβλήματα, είχα άλλα...

Έχει κανείς καμιά ιδέα πως να το κοιτάξω;

sniper
22/07/2013, 10:38
Μια χαρά ύψος έχεις.

Σφίγγεις πολύ τα χερια σου στο τιμόνι κι εχεις αυτό το αποτέλεσμα...

spyrakos35
22/07/2013, 10:38
λέγεται κραδασμοί.....

δεν ξέρω αν μπορείς να κάνεις κάτι....

Anastassios
22/07/2013, 10:46
Συμβαίνει δηλαδή σε όλους;;; Ανεξαρτήτως μηχανής;

spyrakos35
22/07/2013, 10:49
όχι....

βγάζει κραδασμούς το μοτό σου και σε συνάρτηση με το υπερβολικό σφίξιμο τιμονιού από πλευράς σου έχεις αυτό το αποτέλεσμα......

όπως λέει και ο αφεντικός πιο πάνω.... χαλάρωσε τα χέρια σου.... πάντα χαλαρά πρέπει να είναι καρποι και αγκώνες....

sapila racing
22/07/2013, 10:52
Κατ αρχήν φαντάζομαι οτι δεν σου λείπει καποπιο αντίβαριο τιμονιου, αλλιώς θα μας το έλεγες, σωστά? Επίσης οτι δεν εχεςι αλλάξει τιμόνι κι εχεις το original.
Παει αυτό.

Aρχικά κανε μια καλή βόλτα κι έχε στο νού σου να εχεις χαλαρά τα χέρια στο τιμόνι.
Δεν χρειάζεται να το σφίγγεις το τιμόνι, ίσα ίσα.
Αν παρ όλα αυτα συνεχίζει το μούδιασμα θα πρέπει να κοιτάξεις άλλα θέματα.
Ειναι ΟΚ η μηχανή η έχουν ξεσφίξει καποιες βίδες στήριξης του κινητήρα στο πλαίσιο? Κατι τέτοιο μπορεί να προκαλεί κραδασμούς περαν των κανονικών.
Αν δεν ισχύει κατι τέτοιος σημαίνει οτι είσαι ευαισθητούλης, οπότε η λύση είναι να βαλεις βαρύτερα αντίβαρα, η να γεμισεις το τιμόνι εσωτερικά με βαριδακια (πχ σκάγια).

DimChios
22/07/2013, 10:56
Μια χαρά ύψος έχεις.

Σφίγγεις πολύ τα χερια σου στο τιμόνι κι εχεις αυτό το αποτέλεσμα...

+998 και επιπλεον το οτι ηταν το πρωτο σου ταξιδι... πιθανα αρκετο αγχος

:wave2:

yianyian
22/07/2013, 11:54
Άγχος και σφίξιμο λόγω πρώτου ταξιδιού ψηφίζω και εγώ.
Κάποια περιόδο είχα κολλήσει να σκέφτομαι στα ταξίδια "πώς γίνεται να ισορροπώ σε δύο ρόδες με 80+ km/h" :panic::panic:
Μυστήρια πράγματα..

Χαλάρωσε και όλα θα είναι καλύτερα την επόμενη φορά.

Pan (dvs)
22/07/2013, 13:25
Τα γαντια (αν δεν ειχες) αποροφανε τρεμουλο.Δεν σφιγγεις τα χερια και προσπαθεις να αφηνεις ποτε το ενα και ποτε το αλλο, κανοντας καποιες διαφορετικες κινησεις για να κυκλοφορει το αιμα.Στη σελα μικρομετακινησεις για να μην εχεις και εκει μουδιασματα.Το ιδιο και με τα ποδια.Σιγα σιγα αυτα θα γινονται μηχανικα.Στασεις πριν κουραστεις.
Σιγα-σιγα συνηθιζεις.

yes-u
22/07/2013, 13:54
Το παθαίνω στο δεξί χέρι, όταν είμαι αρκετή ώρα με σταθερά ανοιχτό γκάζι (εθνική). Προσπάθησε να αλλάζεις (μειώσεις) τη γωνία που έχει ο δεξιός καρπός στην περίπτωση αυτή...

Anastassios
22/07/2013, 13:59
H Αλήθεια είναι πως όσο μπορούσα τα κουνούσα και βελτιωνόταν η κατάσταση. Μάλιστα κάποια στιγμή έλεγα να σταματήσω για ξεμούδιασμα, αλλά το καθυστέρησα τεντώνοντας ένα -ένα τα χέρια. Βέβαια και η εθνική Αθηνών-Πατρών δεν βοηθάει, οι λακκούβες είναι μπόλικες...

Δοκίμασα και με τα γάντια αλλά δεν είδα σοβαρή διαφορά...

DimChios
22/07/2013, 14:02
H Αλήθεια είναι πως όσο μπορούσα τα κουνούσα και βελτιωνόταν η κατάσταση. Μάλιστα κάποια στιγμή έλεγα να σταματήσω για ξεμούδιασμα, αλλά το καθυστέρησα τεντώνοντας ένα -ένα τα χέρια. Βέβαια και η εθνική Αθηνών-Πατρών δεν βοηθάει, οι λακκούβες είναι μπόλικες...

Δοκίμασα και με τα γάντια αλλά δεν είδα σοβαρή διαφορά...

ας ξεκινησουμε με το "δεν οδηγουμε χωρις γαντια"! ;)

Εγω διακρίνω απλα άγχος και "σφιξιμο" σε ολο το κορμι! Αγχος μου βγάζει και το ποστ γενικοτερα!

Υπομονη, εχε το νου σου να μη ξεχνιεσαι και σφιγγεσαι και με το καιρο (οχι πολυ) ολα θα βελτιωθουν

:wave2:

Anastassios
22/07/2013, 14:03
Θεωρητικά πάντα, με μια μηχανή πιο άνετη (touring), δεν είναι το ταξίδι πιο άνετο;

sernodas2
22/07/2013, 14:04
ενα καλο λαλακι για ποιο ξεκούραστο ταξίδι ιδικά σε εθνικές, ειναι αυτο

http://www.motoraid.eu/accessories/accessories-misc/throttle-rocker

Anastassios
22/07/2013, 14:05
ας ξεκινησουμε με το "δεν οδηγουμε χωρις γαντια"! ;)

Δεν οδηγούμε στην εθνική χωρίς γάντια;
Προσωπικά νιώθω ότι κρατάω καλύτερα την μηχανή χωρίς γάντια...

DimChios
22/07/2013, 14:08
Θεωρητικά πάντα, με μια μηχανή πιο άνετη (touring), δεν είναι το ταξίδι πιο άνετο;

Ναι! και με το αυτοκίνητο ακομα περισσοτερο! ;)

Δεν οδηγουμε ΠΟΥΘΕΝΑ χωρις γαντια... οχι μονο στην Εθνικη! το τι θα κανεις ειναι δικο σου θεμα βεβαιως! Οπως και το κρανος (φανταζομαι) δε το φορας μονο στην Εθνικη, σωστα?

Συνήθεια ειναι! Πρεπει να μαθεις να το κανεις...

sniper
22/07/2013, 14:11

Επίσης σε περίπτωση στραβής θα κρατάς καλύτερα την άσφαλτο με γυμνά χέρια..

Μετά δεν θα έχεις δέρμα και κρέας στα χέρια αλλά δεν γ@μείς. Kι ο Terminator δεν είχε από κάποιο σημειο και μετά.

Πας καλά; Δεν την κρατάς την μηχανή, εκείνη δεν σε ρίχνει αν δεν κάνεις μ@λακία.. Την μηχανή την οδηγούμε.

υ.γ. Την κρατάμε μόνο για να μην μας πέσει αν μας σβήσει με νεκρά :bawl:

Anastassios
22/07/2013, 14:48
Επίσης σε περίπτωση στραβής θα κρατάς καλύτερα την άσφαλτο με γυμνά χέρια..

:bawl: ΟΚ! Point taken! Από εδώ και πέρα γάντια...

harris_x
22/07/2013, 14:50
πουθενά δεν οδηγούμε χωρίς γάντια (+ μπότες, κράνος, μπουφάν, παντελόνι)

αυτό που γράφεις από μόνο του δείχνει πως σφίγγεις τα χέρια σου.
το τιμόνι δεν είναι για να κρατιόμαστε.
τα χέρια πρέπει να είναι πάντα χαλαρά.

daz
22/07/2013, 15:20
το τιμόνι δεν είναι για να κρατιόμαστε.
τα χέρια πρέπει να είναι πάντα χαλαρά.

Μου επιτρέπεις να το πάω λίγο παραπέρα?

Άσε το τιμόνι ήσυχο. Να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι το τιμόνι είναι γυάλινο και το χρησιμοποιούμε μόνο για να στρίβουμε, δεν κρεμιόμαστε απ' αυτό Η μόνη δουλειά που έχουν τα χέρια μας εκεί πάνω όταν δεν στρίβουμε, είναι για να κρατάμε το γκάζι και να χειριζόμαστε φρένο και συμπλέκτη. Όταν δίνεις γκάζι μην κρατιέσαι απ' αυτό και όταν πατάς φρένα μην στηρίζεσαι επάνω του (πόδια στο ρεζερβουάρ). Θα το προσέξεις όταν έχει αέρα. Όταν σε χτυπάει δυνατός αέρας απ' το πλάι ή από εμπρός όσο λιγότερη δύναμη ασκείς στο τιμόνι τόσο πιο σταθερή θα είναι η μηχανή. Εμείς είμαστε αυτοί που χαλάμε την σταθερότητα της μηχανής, αν δεν μας είχε επάνω της μια χαρά θα πήγαινε ευθεία μέχρι να σταματήσει. Αυτά εννοούσε ο sniper όταν είπε πως αν δεν κάνεις μαλακία δεν σε ρίχνει και πως την μηχανή δεν την κρατάμε απ' το τιμόνι αλλά την οδηγούμε.

Αν τσεκάρεις αυτά που σου είπε ο sapilas και έχεις στο νου σου τα παραπάνω το μούδιασμα θα φύγει.

Τα γάντια είναι το νούμερο 2 μετά το κράνος. :wave2:

sahara
22/07/2013, 16:53
Αν συνηθησεις τα γαντια, μετα απλα δεν οδηγεις χωρις αυτα.
Οπως ειπαν οι παραπανω σφιγγεις υπερβολικα το τιμονι.
Αν οντως σε ενδιαφερει ψαξου λιγο με τη οδηγηση σου.
Υπαρχουν αρκετα βιβλια, βιντεο κ.τ.λ. που θα σε βοηθησουν.
Ακομα καλυτερα καποιο σχολειο οδηγησης, αν εχεις τετοια δυνατοτητα.
Καλη επιτυχια.

McGyver
22/07/2013, 18:33
Λοιπόν...

Αρχικά, όπως είπαν οι άλλοι χαλαρώνεις...

Tip #1 για ΤΑ700.
Αν έχεις κάγκελα, ελέγχεις αν έχουν σφιχτεί σωστά οι βίδες τους.
Λασκαρισμένες ή τίγκα σφιγμένες βίδες δεν είναι καλό σημάδι.
Κόστος 0 έως ελάχιστο αν πας σε ένα μηχανικό και του ζητήσεις ευγενικά να ελέγξει τις βίδες με ένα ροπόκλειδο.

Tip #2 για TA700.
Αλλάζεις τα απαράδεκτα μαμίσια grips με τα "δρομίσια" της Honda, με την τρύπα.
Με την ευκαιρία κουμπώνεις και δυο εξωτερικά αντίβαρα.
Grips βγάζει η Ariette, αντίβαρα βρίσκεις εύκολα, είναι τα ίδια για όλα τα Honda.
Κόστος γύρω στα 40 Ευρώ, 20 + 20.

Pan (dvs)
22/07/2013, 20:32
Λασκαρισμένες ή τίγκα σφιγμένες βίδες δεν είναι καλό σημάδι.

Οι χαλαρες λογικο,οι πολυ σφιγμενες γιατι?

Panoskl
22/07/2013, 20:58
... Θα το προσέξεις όταν έχει αέρα. Όταν σε χτυπάει δυνατός αέρας απ' το πλάι ή από εμπρός όσο λιγότερη δύναμη ασκείς στο τιμόνι τόσο πιο σταθερή θα είναι η μηχανή. Εμείς είμαστε αυτοί που χαλάμε την σταθερότητα της μηχανής, αν δεν μας είχε επάνω της μια χαρά θα πήγαινε ευθεία μέχρι να σταματήσει...

Πολύ σωστή κουβέντα. Δοκίμασέ το και θα εντυπωσιαστείς. Αρχικά σου φαίνεται αντίθετο με την λογική του "εγώ έχω τον έλεγχο" και γι αυτό πρέπει να προσπαθήσεις λίγο για να το καταφέρεις. Αλλά μετά θα καταλάβεις και θα το κάνεις κτήμα σου αυτό που λένε οι συμφορουμίτες περί χαλαρών χεριών.

TERMINATOR
22/07/2013, 22:04
http://www.barsnake.com/about/
Λένε οτι κανει πολυ καλή δουλειά....

alex14
23/07/2013, 07:24
Αφου κανεις οτι σου ειπαν οι αποπανω, κοιταξε και την κατασταση της αλυσιδας/γραναζιων.;)

Pan (dvs)
23/07/2013, 07:40
Ρε παιδια δεν μου φαινεται καλη λυση ο "τεμπελης".Μαλλον επικινδυνη η χρηση του.Δεν ετυχε να τον χρησιμοποιησω αλλα μαλλον μονο για Εγνατια ισως να ειναι χρησιμο.

tai
23/07/2013, 10:15
Ρε παιδια δεν μου φαινεται καλη λυση ο "τεμπελης".Μαλλον επικινδυνη η χρηση του.Δεν ετυχε να τον χρησιμοποιησω αλλα μαλλον μονο για Εγνατια ισως να ειναι χρησιμο.
σε πολλά ημερήσια χλμ είναι σωτήριος
επικίνδυνος ? γιατί?

για το τρέμουλο

εαν τα δοκιμάσεις όλα και δεν....
δοκίμασε να βάλεις αφρώδη κριπ ή με νάυλον "μπίλιες" όπως κάποιων παιδικών ποδηλάτων. κάνουν θαύματα

TROOPER
23/07/2013, 11:17
1.παντα γαντια
2.χαλαρωσε και μην κρατας τον ταυρο απο τα κερατα ;)

Pan (dvs)
23/07/2013, 13:28
σε πολλά ημερήσια χλμ είναι σωτήριος
επικίνδυνος ? γιατί?

για το τρέμουλο

εαν τα δοκιμάσεις όλα και δεν....
δοκίμασε να βάλεις αφρώδη κριπ ή με νάυλον "μπίλιες" όπως κάποιων παιδικών ποδηλάτων. κάνουν θαύματα

Οπως ειπα δεν το εχω δοκιμασει απλα υποθετω οτι στα δυσκολα δεν απενεργοποιειται αμεσα.Ισως και να σε κοιμιζει δεν ξερω.

CBarbas
24/07/2013, 21:30
Θεωρω

οτι πιθανον το επαθες διοτι καβαλησες μετα απο καιρο και εκανες αποτομα μεγαλη διαδρομη.

Το ειχα παθει και εγω, μετα απο χρονια σε χαλαρες μοτοσυκλετες(δηλαδη μικρες και σχετικα ορθιες), οταν πηρα το CBR με το clipon που εχει επανω, μου πρηστηκε το δεξι μου χερι και στα πρωτα ταξιδια ειχα πολλα μουδιασματα. Λιγο το ξανα ζεσταμα σε αυτη τη θεση οδηγησης, λιγο τρωγοντας χιλιμετρα, αυτα εξαφανιζονται!

KotsosDR
25/07/2013, 01:05
Φανταστειτε τι επαθα εγω με το dr να ανευαζει κραδασμους απο το μοτερ , να φοραω τακουνι και να ερχομαι 130-140 σταθερα απο Θεσσαλονικη - Αθηνα απο εθνικη (χωρις αντιβαρα στο τιμονι ) ειχε μουδιαζει ακομα και το ......(ξερετε ποιο ) :lol:

Περα απο το σπαμ , το ιδιο θεμα ειχε και ενας γνωστος μου με το δυκυλινδρο f 650 gs στα 140 περιπου και κοντου αναστηματως , το προβλημα εξαφανιστηκε μολις αλλαξε θεση στο τιμονι , αρχισε να μη σφιγγει τα χερια του και να σταματησε να στηριζει το κορμο στο τιμονι .

SONone
25/07/2013, 02:10
και εμενα μουδιαζαν τα χερια μου αλλα ημουνμε λαστιχο 50-50, δικαβαλος ,φορτωμένος και με αερα στην παλια εθνική κορινθο-αθηνα. α και δεν φόραγα τα γαντια. οποτε το θεώρησα φυσιολογικό.

tai
25/07/2013, 10:25
Οπως ειπα δεν το εχω δοκιμασει απλα υποθετω οτι στα δυσκολα δεν απενεργοποιειται αμεσα.Ισως και να σε κοιμιζει δεν ξερω.

δεν κρατάει το γκαζι σταθερό! απλα ακουμπας επανω την παλαμη και αυτο σε ξεκουραζει.

tai
25/07/2013, 10:29
Φανταστειτε τι επαθα εγω με το dr, να φοραω τακουνι

:eyepop::eleison:

ειχε μουδιαζει ακομα και το ......(ξερετε ποιο )
.
αμα φοραγες μποτακι δεν θα σου μουδιαζε:a13:

KotsosDR
25/07/2013, 18:37

κουβεντα μεγαλου αντρα ...:look:

SONone
25/07/2013, 21:04

χαχαχα
χαχαχαχαχαχαχαχα
χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

με πεθανες φυγαν σουβλακια,κοκακολες,mouse, (ακομα καθαριζω)