View Full Version : πλαστικό χρήμα στα βαλκάνια
yianyian
20/08/2013, 09:36
Γεια χαρά!
Δυο ερώτησεις για όποιον ταξίδεψε σε Κροατία - Σερβία - Σκόπια πρόσφατα σχετικά με τη χρήση χρεωστικών καρτών για αναλήψεις και πληρωμές.
1. Αναλήψεις σε ευρώ από κροατοσερβοσκοπιανά ΑΤΜ με τη κάρτα ελληνικής τράπεζας μπορούμε να κάνουμε? Αν ναι, πόσο μας σκίζουν στη προμήθεια?
2. Πληρωμές με χρεωστική κάρτα τύπου visa (σε εκείνο το φορητό μηχανάκι που βάζεις τη κάρτα και σου τραβάνε τα χρήματα), κάνουμε στις παραπάνω χώρες ή παραείναι ευρωπαικό το σύστημα?
Ξενοδοχεία και καύσιμα υπολογίζω να τα πληρώσω μετρητά σε τοπικό νόμισμα, περισσότερο ρωτώ για τις πληρωμές στα καθημερινά έξοδα.
:beer:
Πληρώνεις άνετα με κάρτα.Αναλήψεις από ΑΤΜ είναι στο νόμισμα κάθε χώρας που βρίσκεσαι & όχι σε ευρώ. Όσο για τις χρεώσεις από το ΑΤΜ κάνε ένα τηλέφωνο στη τράπεζα σου να σου πουν.
grharris
20/08/2013, 10:12
Οι αναλήψεις από ΑΤΜ θα σου βγάζουν μόνο τοπικό νόμισμα με αυτόματη μετροπή και χρέωση προμήθειας στον λογαριασμό σου και θα είναι και η πιό συμφέρουσα μετατροπή/χρέωση που θα βρεις. Γενικά δεν χρεώνουν πολλά.
Επίσης, οι κάρτες γίνονται δεκτές κανονικά.
Καλό ταξίδι και καλά να περάσεις!!!:beer:
Ό,τι είπε ο από πάνω, ήμουν Βουλγαρία 13 μέρες, χρήματα έπαιρνα από την τοπική alpha bank, στο ΑΤΜ, η χρέωση ήταν πιο χαμηλή από ότι αν έμπαινα με ευρω στην τράπεζα να αλλάξω σε leva
Ό,τι είπε ο από πάνω, ήμουν Βουλγαρία 13 μέρες, χρήματα έπαιρνα από την τοπική alpha bank, στο ΑΤΜ, η χρέωση ήταν πιο χαμηλή από ότι αν έμπαινα με ευρω στην τράπεζα να αλλάξω σε leva
Μένω στην Κροατία, κοντά ένα χρόνο τώρα και σε πληροφορώ ότι τα πράγματα εδώ πάνω είναι πολύ πιο "ευρωπαικά" από ότι στην Ελλάδα.
Πληρώνεις παντού με κάρτα, πιστωτική ή debit, κανένα πρόβλημα, ακόμα και στα διόδια πληρώνεις με κάρτα. Αν η κάρτα σου είναι με pin πάλι κανένα πρόβλημα, ακόμα και στα διόδια, έχουν φορητό μηχανηματάκι, στο δίνουν, πληκτρολογείς, περνάς. Τα ίδια ισχύουν για Σερβία και Σκόπια, πρόσφατα ταξίδεψα Zagreb-Θεσσαλονίκη.
Δεν υπάρχει λόγος να κάνεις συνάλλαγμα από πριν, σχεδόν ακόμα και τα περίπτερα δέχονται κάρτες. Όσο για την αυτόματη μετατροπή του ευρώ σε τοπικό νόμισμα μην αγχώνεσαι, οι τράπεζες έχουν αρκετά συμφέρουσα τιμή.
Επίσης, όλα τα διόδια, (Σερβία-Σκόπια) δέχονται και euro, γνώμη μου είναι μην το κάνεις γιατί σε ψιλοκλέβουν (καλά μη φανταστείς, μερικά λεπτά) αλλά στην ανάγκη, μπορείς να πληρώσεις σε ευρώ.
Γενικά, εδώ στα βαλκάνια, κυκλοφορώ πάντα με κάρτα, πολλές φορές ξεχνάω να πάρω μετρητά και πληρώνω παντού με κάρτα. Στην ανάγκη, βρίσκεις ένα υποκατάστημα τράπεζας και τραβάς μερικά. Το να έχεις μαζί σου ένα 50€ σε τοπικό νόμισμα είσαι υπερκαλυμένος.
ότι άλλο θες εδώ είματε
MG-KTiNoS
20/08/2013, 17:02
Ρώτα τη τράπεζα αν πάιζει η κάρτα σου έξω...
(μερικές δεν παίζουν)
yianyian
21/08/2013, 09:31
Παίδες ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
Νεότερες πληροφορίες από τη Πειραιώς λένε ότι η visa debit περνάει και μπορείς να κάνεις κανονικά αναλήψεις σε τοπικό νόμισμα από τα εκεί ΑΤΜ με συμφέρουσα τιμή.
Το μόνο θέμα είναι η προμήθεια για τις αναλήψεις (από 3 έως 10 ευρώ απότι μου είπαν :uplate:) συνεπώς καλύτερα μια δύο καλές αναλήψεις παρά πολλές και μικρές.
kagelos1
21/08/2013, 09:58
Καλύτερα όπου μπορείς να πληρώνεις απευθείας με την κάρτα, χωρίς μετρητά (βενζινάδικα & ξενοδοχεία π.χ.). Πάντα υπάρχει προμήθεια όμως. Αυτό από Πειραιώς:
yianyian
21/08/2013, 11:33
nice!
yama6336
24/08/2013, 15:18
Απο Κροατία σε δύο αναλήψεις που έκανα
8/8/2013 ΑΤΜ-ΑΝΑΛΗΨΗ ΜΕΤΡΗΤΩΝ -40,08
PLACA BB DU BROVNIK
300,00 HRK
8/8/2013 ΑΤΜ-ΤΡΙΤΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ -4,8
ATM ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ HR
ΕΞΟΔΑ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΜΕΤΡΗΤΩΝ
13/8/2013 ΑΤΜ-ΑΝΑΛΗΨΗ ΜΕΤΡΗΤΩΝ -53,18
ZABA M TITA 69 2 OP ATIJA
400,00 HRK
13/8/2013 ΑΤΜ-ΤΡΙΤΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ -5,06
ATM ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ HR
ΕΞΟΔΑ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΜΕΤΡΗΤΩΝ
Στη Σλοβενία τα πράγματα είναι απείρως καλύτερα
13/8/2013 ΑΤΜ-ΑΝΑΛΗΨΗ ΜΕΤΡΗΤΩΝ -120
POSLOVALNICA ABANKE LJ UBLJANA
120,00 EUR
13/8/2013 ΑΤΜ-ΤΡΙΤΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 13/8/2013 -1,1
ATM ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ SI
ΕΞΟΔΑ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΜΕΤΡΗΤΩΝ
Αν πληρώνεις απευθείας με την κάρτα είναι καλύτερα αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Στην περίπτωση μου στα δωμάτια που έμενα δεν δέχονταν κάρτα, μόνο μετρητά. Το ίδιο ισχύει και για μερικά μαγαζιά.
HLIASCBF
24/08/2013, 15:25
Σε alpha bank στο βελιγράδι πριν δύο μήνες μου κρατούσε 4 ευρώ ανά ανάληψη.
yianyian
25/08/2013, 03:12
Ευχαριστώ πολύ παίδες! :beer:
Επειδή ο δρόμος μου είναι Σλοβενία - Κροατία - Σερβία - Σκόπια, μάλλον θα κάνω μια καλή ανάληψη στη Σλοβενία για να καλύψω τα ξενοδοχεία και τα μικροέξοδα στις επόμενες χώρες ώστε να αποφύγω τα τάληρα των προμηθειών.
intruder
26/08/2013, 20:49
εγω πληρονωντας με καρτα, την πατησα, γιατι σε καθε συναλλαγη αδιαφορος ποσου με εβαζaν κ καπελο +1.5 ευρω για την αλλαγη νομισματος .eurobank
yama6336
28/08/2013, 16:52
εγω πληρονωντας με καρτα, την πατησα, γιατι σε καθε συναλλαγη αδιαφορος ποσου με εβαζaν κ καπελο +1.5 ευρω για την αλλαγη νομισματος .eurobank
Η Πειραιώς είναι πιο συμφέρουσα σε αυτό τον τομέα. Σε κάθε συναλλαγή χρεώνει έξτρα περίπου 0,02% του ποσού της συναλλαγής για τη μετατροπή του νομίσματος.