Σύνδεση

View Full Version : Ελαστικά για αυτοκίνητο

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10]

motojojo
26/09/2022, 09:25
Αν είχα λεφτά για πέταμα, θα τα άλλαζα στα δύο χρόνια. Είναι από τις σημαντικότερες "βελτιώσεις" που μπορείς να κάνεις στο όχημά σου.

Σημαντική βελτίωση μεν αλλά το κοστος της ειναι πεταμένα λεφτά; :confused: :lol:

DoctoR_k6
26/09/2022, 09:55
Βλέπω στα λάστιχα του αυτοκινήτου μου διαφορά μετά το δεύτερο καλοκαίρι, μερικές φορές και νωρίτερα σε πολύ γλιστερά σημεία του δρόμου. Συνήθως αλλάζω τα λάστιχα στο αμάξι στα τρία χρόνια, αλλά έχει τύχει να τα αλλάξω και στα 4. Σχεδόν αφάγωτο μεν το πέλμα, αλλά είχαν ξεραθεί σε σημείο να μην έχουν την πρόσφυση που θα ήθελα σε βρεγμένο ολισθηρό δρόμο.

Αν είχα λεφτά για πέταμα, θα τα άλλαζα στα δύο χρόνια. Είναι από τις σημαντικότερες "βελτιώσεις" που μπορείς να κάνεις στο όχημά σου. Ειδικά στους ελληνικούς δρόμους, όπου σε μεγάλο μέρος τους έχουν χαμηλή πρόσφυση. Σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, αλλάζουν θερινά λάστιχα στη διετία, παρόλο που περνάνε μερικούς μήνες το χρόνο αποθηκευμένα, αφού αντικαθίστανται από χειμερινά τους κρύους μήνες.

Νομίζω ότι είχα ξαναγράψει κάπου για συγκριτικό ελαστικών αυτοκινήτου, όπου το φθηνότερο καινούριο λάστιχο είχε καλύτερες επιδόσεις από το καλύτερης ποιότητας λάστιχο ίδιων διαστάσεων που είχε υποστεί δύο χρόνια χρήσης. Αν λοιπόν κάποιος θέλει να κάνει οικονομία, καλύτερα να μην αγοράζει ακριβά λάστιχα, αλλά να τα αλλάζει συχνά. Ούτε βέβαια να βάζει της πλάκας, αλλά να ακολουθεί τη μέση οδό.

Το έχει γράψει εύστοχα ο toyar, ότι πρέπει το όχημα που έχουμε και συντηρούμε, να είναι εντός των οικονομικών δυνατοτήτων μας, ώστε να το έχουμε στη βέλτιστη δυνατή κατάσταση, σχετικά με την αξιοπιστία και την ασφάλεια.

Υπαρχουν συγκριτικα με καινουρια ελαστικα κ φθαρμενα στο ενδιαμεσο κ στο οριο για να δειξουν πως αν ειναι καλη κατασκευη/εξελιξη φρεναρουν εξισου καλα κ ας εχουν τα χλμ τους.
Η Michelin το εχει κανει αυτο με την συγκριση στα 8mm κ 1.6mm.
Eγω στα 20Κ η 2 χρονια (πανω κατω) τα τραμπαρω μπρος πισω κ στην 4 ετια η 40Κ πανε για αλλαγη.

doctoras
26/09/2022, 12:45
Βλέπω στα λάστιχα του αυτοκινήτου μου διαφορά μετά το δεύτερο καλοκαίρι, μερικές φορές και νωρίτερα σε πολύ γλιστερά σημεία του δρόμου. Συνήθως αλλάζω τα λάστιχα στο αμάξι στα τρία χρόνια, αλλά έχει τύχει να τα αλλάξω και στα 4. Σχεδόν αφάγωτο μεν το πέλμα, αλλά είχαν ξεραθεί σε σημείο να μην έχουν την πρόσφυση που θα ήθελα σε βρεγμένο ολισθηρό δρόμο.

Αν συμβαίνει όπως τα περιγράφεις, έχουμε διαφορά στην βόρεια Ελλάδα, να σου δείξω λάστιχα 5ετιας μαύρα με παρκάρισμα στο πεζοδρόμιο

νεοσσός
28/10/2022, 15:53
Απαντάω με καθυστέρηση, διότι μόλις το είδα...

Σημαντική βελτίωση μεν αλλά το κοστος της ειναι πεταμένα λεφτά; :confused: :lol:
Είναι λίγο δύσκολο να πάρεις απόφαση για τόσο συχνή αλλαγή. Π.χ. σε πολύ ολισθηρό οδόστρωμα, βλέπω διαφορά στον 1,5 χρόνο. Δύσκολα όμως θα έδινα 260€ για λάστιχα κάθε 1,5 χρόνο. Υπολογίζεις το κόστος, σκέφτεσαι και ότι ο μέσος οδηγός στην Ελλάδα αλλάζει λάστιχα στο αμάξι στα 4 χρόνια και λες "ΟΚ, κάθε 3 χρόνια είναι νορμάλ, άλλωστε δεν έχει πέσει πολύ η απόδοσή τους". Αν ήταν δωρεάν, θα άλλαζα κάθε χρόνο και θα είχα και δεύτερο σετ για το χειμώνα. Οπότε ναι, το να αλλάζω λάστιχα στο αμάξι κάθε 3 χρόνια το θεωρώ καλή επένδυση και μάλιστα το πιο αργά το θεωρώ άσκοπο ρίσκο. Αλλά το να αλλάζω στον 1-1,5 χρόνο, για τα δικά μου δεδομένα είναι σπατάλη.

Υπαρχουν συγκριτικα με καινουρια ελαστικα κ φθαρμενα στο ενδιαμεσο κ στο οριο για να δειξουν πως αν ειναι καλη κατασκευη/εξελιξη φρεναρουν εξισου καλα κ ας εχουν τα χλμ τους.
Η Michelin το εχει κανει αυτο με την συγκριση στα 8mm κ 1.6mm.
Eγω στα 20Κ η 2 χρονια (πανω κατω) τα τραμπαρω μπρος πισω κ στην 4 ετια η 40Κ πανε για αλλαγη.
Δοκιμάζουν απλώς φαγωμένο πέλμα ή και πολυκαιρισμένα ελαστικά; Για πέλμα που είναι εντός των ορίων φθοράς, ο χρόνος είναι πιο σημαντική παράμετρος μείωσης της απόδοσης.

Αν συμβαίνει όπως τα περιγράφεις, έχουμε διαφορά στην βόρεια Ελλάδα, να σου δείξω λάστιχα 5ετιας μαύρα με παρκάρισμα στο πεζοδρόμιο
Οπτικά δεν φαίνεται κάτι στα 3 χρόνια. Θέλουν τουλάχιστον 6ετία τα λάστιχα για να αρχίσουν να ροζιάζουν επειδή έχουν ξεραθεί, αλλά είναι επικίνδυνα πολύ πριν από αυτό το σημείο. Αν προσπαθήσεις να γίνεις πολύ παρατηρητικός στο συγκεκριμένο θέμα, πρακτικά το καταλαβαίνεις ακόμα και σε μικρές ταχύτητες σε φρενάρισμα ή στροφή σε πολύ ολισθηρά σημεία του δρόμου (φαγωμένη άσφαλτος, νερό, κυματιστό οδόστρωμα).

Και ένα ενδιαφέρον συγκριτικό χειμερινών ελαστικών με καλοκαιρινά (https://www.youtube.com/watch?v=89IzEQo8vxs). Δείχνει ότι είναι πολύ πιο σημαντικά τα χειμερινά λάστιχα στο χιόνι, σε σχέση με την τετρακίνηση με καλοκαιρινά.

Garfield
30/10/2022, 18:42
Καλησπέρα.

Και εγώ θέλω να αλλάξω πια τα λάστιχα στο Fiat Panda της συζύγου τα οποία έχουν πια τετραετία (Matador). Σκέφτομαι για TOYO που τα βρήκα προσφορά στα 220€ η τετράδα (διάσταση 175/70-13). Η χρήση τους είναι κυρίως αστικά και περιαστικά (περιφερειακός και μέχρι Περαία για όσους ξέρουν από Θεσσαλονίκη). Έχει κάποιος εμπειρία από την συγκεκριμένη μάρκα να μας πει;

doctoras
30/10/2022, 22:35
Δεν ξέρω πιο μοντέλο έχεις βρει αλλά το μπραντ είναι πάνω ράφι, μη τα φοβάσαι

https://www.tyrereviews.com/Tyre-Size/13-Inch-Tyres/175-70-13-Tyres.htm

PaNick67
31/10/2022, 09:26
Καλησπέρα.

Και εγώ θέλω να αλλάξω πια τα λάστιχα στο Fiat Panda της συζύγου τα οποία έχουν πια τετραετία (Matador). Σκέφτομαι για TOYO που τα βρήκα προσφορά στα 220€ η τετράδα (διάσταση 175/70-13). Η χρήση τους είναι κυρίως αστικά και περιαστικά (περιφερειακός και μέχρι Περαία για όσους ξέρουν από Θεσσαλονίκη). Έχει κάποιος εμπειρία από την συγκεκριμένη μάρκα να μας πει;

Φιλος που εβαλε ΤΟΥΟ, αλλο μοντελο μαλλον το nano 3, αλλη διασταση, αλλο αυτοκινητο, το μετανοιωσε ενα χρονο μετα γιατι γλυστρανε πλεον.

Σε ιδιο αμαξι, ιδια διασταση φοραω απο περσι Uniroyal Rainexpert 3 και ειναι ΑΨΟΓΑ!

Καλα τα reviews απο το εξωτερικο αλλα εκει η ασφαλτος βρεγμενη κρατα οπως εδω η καλη στεγνη

motojojo
31/10/2022, 10:34
Και από μοντέλο σε μοντέλο ιδιας μάρκας υπάρχουν διαφορές, όπως και από διάσταση σε διάσταση στο ίδιο μοντέλο!

leftos
31/10/2022, 10:48
Επειδή δουλέυω και εγω τα toyo αρκετα χρόνια να πώ οτι γλιστράνε σε σχέση πχ με continental.
Αυτό φαίνεται και απο τα reviews. Δεν είναι σαπούνι αλλά δεν είναι αντίστοιχα με τα ακριβά.
Ειναι επώνυμα, σε τιμή έχουν μείνει χαμηλά και είναι σαφώς καλύτερα απο petlas και άλλα οικονομικά.
Οπότε είναι μονόδρομος στη κατηγορία χαμηλής τιμής και αξιόλογα.

SeniorCanardo
31/10/2022, 12:47
Εγώ έβαλα τα TOYO proxes comfort, στα 240€ περασμένα, πριν κάνα μήνα.
Υποτίθεται ότι βάσει την εταιρεία για βρεγμένο ανήκει στην κατηγορία A. (FWIW).

Δεν τα δοκίμασα σε βρεγμένο και δεν έχω άποψη ακόμα γιατί περπάτησαν ελάχιστα.

THRESH
31/10/2022, 13:13
2 τετράδες Toyo Proxes CF2 , πολύ καλό λάστιχο σε 195/45/16

Τα Proxes Comfort πρώτη φορά τα ακούω

https://www.toyotires.gr/tire/line/proxes

doctor_john
31/10/2022, 14:07
Tα comfort είναι η έκδοση των ComFort2 για γενική χρήση.

νεοσσός
31/10/2022, 14:08
Καλα τα reviews απο το εξωτερικο αλλα εκει η ασφαλτος βρεγμενη κρατα οπως εδω η καλη στεγνη
Μεγάλη αλήθεια αυτό. Γι' αυτό πρέπει να αλλάζουμε λάστιχα νωρίτερα, αν συνυπολογίσουμε τη φθορά από την έντονη και παρατεταμένη ηλιοφάνεια.

doctor_john
31/10/2022, 14:12
Νωρίτερα από τι;

borgiriadis1
31/10/2022, 16:18
Καλησπέρα.

Σε Fiat Panda 2004 έβαλα κ εγώ τα Toyo (εγώ τα βρήκα στα 200 βέβαια). Επειδή έψαξα αρκετά σε αυτά τα χρήματα δεν βρίσκεις κτ αντίστοιχο άλλης μάρκας εκτός αν πας σε κινεζοκατασταση. Τα έχω βέβαια λίγο καιρό (~1 μήνα) οπότε δεν έχω εμπειρία στο τι θα γίνει μετά. Αυτό που παρατήρησα είναι ότι είναι πολύ αθόρυβα.

SeniorCanardo
31/10/2022, 16:19
...Τα Proxes Comfort πρώτη φορά τα ακούω ...

Πρώτα στην σελίδα που παρέθεσες.:confused:
439053

νεοσσός
31/10/2022, 20:59
Νωρίτερα από τι;
Νωρίτερα από εκείνο που θεωρεί ο μέσος άνθρωπος καλό χρονικό διάστημα. Π.χ. στην Ελλάδα αλλάζουν ανά 4 χρόνια, κάτι που το θεωρώ πολύ αραιό χρονικό διάστημα. Εκτός αν το αμάξι σου είναι συνέχεια σε κλειστό γκαράζ και έχεις άλλα λάστιχα το χειμώνα. Τρία χρόνια το μέγιστο και αν μπορεί κάποιος να αντέξει οικονομικά, ίσως και στα 2 χρόνια.

motojojo
31/10/2022, 21:12
Αυθαίρετο συμπέρασμα κατά βάση.

Είναι όμως και εντελώς υποκειμενικό.

doctor_john
31/10/2022, 22:01
Mε κάψατε ρε σεις..
Kανείς δεν μετρά σε χλμ;

THRESH
01/11/2022, 08:42
Πρώτα στην σελίδα που παρέθεσες.:confused:
439053

Γι'αυτό και τη παρέθεσα, βλέποντας ολόκληρη οικογένεια Proxes !

Κ ξαναλέω, 2 τετράδες CF2 μέχρι σήμερα, το οποίο θεωρείται και "παλιό"

νεοσσός
06/11/2022, 13:44
Ένα βίδεο (https://www.youtube.com/watch?v=WwbLt8vZH5w) σχετικά με τη διάρκεια ζωής των σωστά αποθηκευμένων κανούριων ελαστικών. Βέβαια, δεν αναφέρει είναι ότι υπάρχουν αρχικά επιστρώσεις στα ελαστικά, ώστε να κρατάνε περισσότερα χρόνια πριν πουληθούν. Αλλά το 7 έως 10 χρόνια, δεν το περίμενα. Ουσιαστικά μας λέει ότι δεν έχει μεγάλη σημασία να κοιτάζουμε για πρόσφατη ημερομηνία κατασκευής, εάν θεωρήσουμε ότι οι έμποροι τα έχουν αποθηκευμένα σωστά.

Επίσης έχει μερικές συμβουλές σχετικά με την αύξηση της διάρκειας ζωής των ελαστικών, αφού τοποθετηθούν και τους παράγοντες γήρανσης, όπως πίεση, όζον, ήλιος, θερμοκρασία. Δεν εμβαθύνει όμως στο αμφιλεγόμενο θέμα της διάρκειας των ελαστικών, όταν είναι τοποθετημένα και σε χρήση.

motojojo
07/11/2022, 09:08
Πόσο σίγουρος μπορεί να είσαι όμως για τη σωστη αποθήκευση; Εδώ πολλοί τα αποθηκευουν με λάθος τρόπο.
Έχω δει σοβαρά λαστιχάδικα να έχουν τα λάστιχα το ένα πάνω στο άλλο, να σου τύχει το κάτω-κάτω και να αναρωτιέσαι γιατί δεν πετυχαίνει ποτέ η ζυγοστάθμιση.

andreaspetr
09/11/2022, 19:38
πλεον το στοκ σε μαγαζια αλλα και αποθηκες ειναι ελαχιστο οποτε δυσκολα θα βρεις παλιο κομματι,σε νουμερα μην κινησιμα μπορει να περιμενεις και κανα δυο εβδομαδες για νεα παραλαβη απο τα εργοστασια.

νεοσσός
15/11/2022, 19:36
Και ένα ενδιαφέρον συγκριτικό χειμερινών ελαστικών με καλοκαιρινά (https://www.youtube.com/watch?v=89IzEQo8vxs). Δείχνει ότι είναι πολύ πιο σημαντικά τα χειμερινά λάστιχα στο χιόνι, σε σχέση με την τετρακίνηση με καλοκαιρινά.
Άλλο ένα video (https://www.youtube.com/watch?v=Zm98DrOgSmc) από το ίδιο κανάλι, πάνω στο θέμα τετρακίνηση έναντι χειμερινών ελαστικών στο χιόνι.

Panos76
16/11/2022, 10:50
Άλλο ένα video (https://www.youtube.com/watch?v=Zm98DrOgSmc) από το ίδιο κανάλι, πάνω στο θέμα τετρακίνηση έναντι χειμερινών ελαστικών στο χιόνι.

Έτσι είναι. Φαντάσου με τα απλά* crossclimate που έβαλα πέρυσι τον Οκτώβριο, δεν μάσησε πουθενά το αμάξι στα χιόνια - ούτε στις χιονισμένες ανωφέρειες.

Ωστόσο, τώρα έχει έρθει ο καιρός να αλλάξω λάστιχα και στο άλλο αμάξι αλλά προσανατολίζομαι σε θερινά και συγκεκριμένα σε Cοntinental premium contact 6 ή τα Pilot Sport 5 (μισλέν).

Έχουμε άποψη για αυτά τα δύο; Ο Μικές που έχει εξαφανιστεί τι λέει;;

Ευχαριστώ :)

*που δεν είναι κανονικά χιονολάστιχα

motojojo
16/11/2022, 10:56
Διάσταση;

Και τα δυο ειναι premium και καλής ποιότητας. Έχω την αίσθηση όμως ότι τα κοντι είναι πιο "λιμουζινάτα", δηλαδη απευθυνονται σε πιο χαλαρους οδηγούς.

Η πιο εμφανής διαφορά που θα περίμενα να έχουν είναι στην άνεση λόγω πλαινών. Τα κοντι εχουν παραδοσιακά πιο μαλακά πλαινά.

Panos76
16/11/2022, 11:02
Διάσταση;

Και τα δυο ειναι premium και καλής ποιότητας. Έχω την αίσθηση όμως ότι τα κοντι είναι πιο "λιμουζινάτα", δηλαδη απευθυνονται σε πιο χαλαρους οδηγούς.

Η πιο εμφανής διαφορά που θα περίμενα να έχουν είναι στην άνεση λόγω πλαινών. Τα κοντι εχουν παραδοσιακά πιο μαλακά πλαινά.

εμπρός: 225/40 R18
πίσω: 255/35 R18

Τα είχα στο μυαλό μου ανάποδα, ότι τα μισελέν είναι μαλακότερα στο πλάϊ.

Τώρα (εδώ και 5 χρόνια δηλ.) φοράω τα conti 5 χωρίς ιδιαίτερο παράπονο (πλην του θορύβου κύλισης).

Επίσης, δεν ξέρω μήπως βάλω ran flat όπως είχε από τη μάνα του.

THRESH
16/11/2022, 11:28
Τα Conti είναι πολύ καλά, μαλακό πλαινό η σειρά Premium , πιο σκληρό τα Sport, λογικά τα rf το πιο σκληρό απ'όλα.

Στη λογική τους είναι η μέτρια διάρκεια, μην περιμένεις να βγάλεις μπόλικα χλμ αλλά τα βρίσκω ως καλή επιλογή για all around επιλογή με προσανατολισμό τα ήρεμα χλμ.

Michelin PS3 που είχα, ήταν μαλακό το πλαινό, το Sport στο όνομα ήταν λίγο υπερβολικό :lol:

motojojo
16/11/2022, 13:51
Κατά βάση και τα δυο μαλακά είναι. Το κοντι όμως ειναι πολιτικό λάστιχο ενώ το μισελέν πλασάρεται σαν πιο σπορ. Οπότε επιλέγεις ανάλογα με τη χρήση.

Το conti premium contact θα το συγκρινα μάλλον με το primacy της μισελεν.

doctoras
16/11/2022, 14:23

Τώρα (εδώ και 5 χρόνια δηλ.) φοράω τα conti 5 χωρίς ιδιαίτερο παράπονο (πλην του θορύβου κύλισης).

Πανούλη χοντακιας ανθρωπος και το κουτί μπεμπα (η μερτσεντα);
Τι δε καταλάβαμε
:lol:

DoctoR_k6
16/11/2022, 15:40

Michelin...
Δες κ αυτο (https://www.youtube.com/watch?v=GFv1hcj165I)αν δεν το ειχες παρει χαμπαρι...

mikes
16/11/2022, 19:13
Ο Μικές που έχει εξαφανιστεί τι λέει;;

ο Μικες δεν εχει εξαφανιστει, εδω ειναι και παρακολουθει..
απλα επειδη στο παρελθον καθε που ελεγα την αποψη μου η οποια πηγαζει απο 20+ χρονια εμπειριας στη τοποθετηση ελαστικων,
εβγαινε μετα ο καθε πολυξεριδης που του χαλουσα το αφηγημα και με ελεγε ασχετο, εχω πλεον σταματησει να δινω συμβουλες και
αφηνω τον καθενα να κανει οτι του κατεβασει η κουτρα του.. απλα εγω παρακολουθω και μερικες φορες διασκεδαζω με τις παπαριες
που γραφουν κατα καιρους καποιοι "διαβασμενοι" σε τουτο εδω το θρεντ...
και για του λογου μου το αληθες, θα αναψω μια φωτια ετσι για να δεις τι θα γινει απο κατω..

ολα αυτα τα χρονια στα λαστιχαδικα και τα συνεργεια, (πανω απο 25) εχω σχηματισει μια αποψη βαση της οποιας εχω καταταξει
τα ελαστικα σε 3 κατηγοριες:
σε αυτα που πληρωνα ευχαριστως για να τα βαλω στο αμαξι μου,
σε αυτα που θα τα εβαζα μονο αμα μου τα χαριζανε
και σε αυτα που δεν τα εβαζα με τιποτα ουτε κι αν μου τα χαριζανε..

τα μισελεν και τα κοντινεταλ τα εχω καταταξει στη 2η..
οχι οτι δεν ειναι καλα λαστιχα, απλα δεν ειναι αρκετα ανθεκτικα για τις ελληνικες συνθηκες..
ποσο δε μαλλον που εχοντας δοκιμασει και τα μεν και τα δε, απο οικονομικο τουρκικο λαστιχο
εμεινα περισσοτερο ικανοποιημενος και απο τη διαρκεια και απο την αποδοση του..
αντιθετα ολα τα θυγατρικα της κοντινεταλ (πλην του uniroyal) τα εχω στη πρωτη, ενω της μισελεν (πλην του κλεμπερ) στη τριτη.

βασικα το συμπερασμα που εχω καταληξει ολα αυτα τα χρονια, ειναι οτι οταν η χρηση του αυτοκινητου ειναι εντελως νορμαλ,
δεν υπαρχει κανενας λογος να χρυσοπληρωνετε επωνυμα λαστιχα αμα η διασταση που φορατε ειναι τετοια που η διαφορα τιμης
απο τα θυγατρικα η αλλα ευρωπαικα και τουρκικα οικονομικοτερα ειναι υπολογισημη..

αυτα τα ολιγα απο μενα..

karateo
16/11/2022, 19:48
Πάντως τα michelin energy saver+ σε suzuki swift έβγαλαν 6ετία (~30.000χλμ) και δοκιμάστηκαν και σε απότομο φρενάρισμα σε στεγνό (καταπληκτικά) και σε ελιγμό γιατί ο μπροστινός σήκωσε χαρτόκουτα βράδυ και μέχρι να καταλάβω τί ήταν πήγε το σκατό στην κάλτσα με 80χλμ/ώρα με άνοιγμα ESP (δεν έφυγε καθόλου).

Σε φρενάρισμα σε βρεγμένο δεν είμαι σίγουρος τί έκαναν.
Η προσωπική μου άποψη αυτή :)
Πανάκριβα μεν αλλά μετά απο ~200.000χλμ δεν έχω όρεξη να δοκιμάσω άλλα ειδικά όταν απογοητεύτηκα απο τα primacy 4 που δεν είδα διαφορά (ίσα ίσα).

Το έγραψα για την αντοχή στον χρόνο που αναφέρθηκε.
Πρώτη φορά πέρασα την 4ετία και αυτό γιατί ήταν το δεύτερο αυτοκίνητο που κάνει μικρά δρομολόγια και δεν είχαν δείξει κανένα σημάδι φθοράς. Στην πραγματικότητα ξεχάστηκα.
Εμφανισιακά ήταν χάλια απο τα σκασίματα αλλά μόνο αυτό.

DoctoR_k6
16/12/2022, 10:18
Για να μην ανοιγω αλλο θεμα...αλυσιδες η χιονοκουβερτες?
Τι εμπειρια εχετε απο χιονοκουβερτες?
Νταξει αλυσιδες θεωρω ολοι εχουμε βαλει/δουλεψει κ πανω κατω ξερουμε τα +-.
Αξιζει να παρω ενα σετ χιονοκουβερτες η να παιξω με αλυσιδες κλασικα? :hmm:

BLiTzER
16/12/2022, 10:28
Αν κρυώνεις πολύ, προτίμησε χιονοκουβέρτες.

katsar
16/12/2022, 10:30
Κάνουν δουλειά να ξέρεις ,σαν να οδηγάς στην άσφαλτο σε αίσθηση.
Το μείον ,χαλάνε εύκολα,και ελάχιστα χλμ αν δεν έχει χιόνι τις σκίζει,αν δεν μπούνε σωστά.
Να μην τα πολυλογώ, για συχνή χρήση σε χιόνι θα έλεγα καλύτερα αλυσίδες,
για έκτακτη ανάγκη είναι μια χαρά και οι κουβέρτες!

DoctoR_k6
16/12/2022, 10:42
Αν κρυώνεις πολύ, προτίμησε χιονοκουβέρτες.

Εμεις οι μηχανοβιοι δεν κρυωνουμε... :bawl:

Κάνουν δουλειά να ξέρεις ,σαν να οδηγάς στην άσφαλτο σε αίσθηση.
Το μείον ,χαλάνε εύκολα,και ελάχιστα χλμ αν δεν έχει χιόνι τις σκίζει,αν δεν μπούνε σωστά.
Να μην τα πολυλογώ, για συχνή χρήση σε χιόνι θα έλεγα καλύτερα αλυσίδες,
για έκτακτη ανάγκη είναι μια χαρά και οι κουβέρτες!

Συχνη χρηση δεν νομιζω. Απλα τωρα Χριστουγεννα μεχρι κ Πασχα παμε κανα χωριο κ λεω μην φαμε κανα χιονι...
Η να παω τα μικρα σε κανα χιονοδρομικο αλλα οχι ξεβρακωτος. :lol:

Περισυ καθαρα Δευτερα αν θυμαμαι καλα ξυπναω κ βλεπω αυτο...

440134

Ευτυχως περασε ενα Jimny κ περασα απο τις ροδιες του οπου ειχε πατησει, αλλα μια κατηφορα (δεν ειχε περασει απο εκει) την κατεβηκα χωρις αλυσιδες σιγα σιγα επειδη ηταν ακομα μαλακο κ μπορουσε να πατηθει.
Σε αλλη περιπτωση θα ειχα κολλησει σε κανα μαντροτοιχο κ ποιος ακουγε τους παππουδες εκει στο χωριο. :lol:

katsar
16/12/2022, 10:49
Να σου πω την αλήθεια σε χώμα με πέτρες και τα λοιπά δεν ξέρω πόσο αντέχουν , σε άσφαλτο πάντως είναι καλές.
Πηγαίναμε στο κτήμα του πατέρα φίλου μου να ταίσουμε τα ζώα που είχε,στο βουνό, με το Νιβα μισό μέτρο χιόνο να δεις γούστα.Με αλυσίδες όμως !

DoctoR_k6
16/12/2022, 10:52
Να σου πω την αλήθεια σε χώμα με πέτρες και τα λοιπά δεν ξέρω πόσο αντέχουν , σε άσφαλτο πάντως είναι καλές.
Πηγαίναμε στο κτήμα του πατέρα φίλου μου να ταίσουμε τα ζώα που είχε,στο βουνό, με το Νιβα μισό μέτρο χιόνο να δεις γούστα.Με αλυσίδες όμως !

Παντα για ασφαλτο μιλαμε.
Οτιδηποτε αλλο μονο αλυσιδες.
Απλα δεν εχω ιδεα για κουβερτες κ ειπα να ρωτησω.
Λυπαμαι κ τα λαστιχα γκαπα γκουπα...

Panos76
16/12/2022, 12:22
Ισχύει ό,τι λέει ο Katsar, αλλά έτσι όπως τα λες στο τέλος, τότε κουβέρτες.
Μπαίνουν εύκολα (αν και σε 18άρα δυστηχώς θέλει γρύλλο αν είναι χαμηλό),
πας άνετα χωρίς γκάπα γκούπα,
κρατούν σε πάγο (εντάξει, όχι γυαλί, εκεί θα σκιστούν).

Απλά είναι μόνο για χιόνι, αν βρουν άσφαλτο λένε το καληνύχτα με τη μία, σε αντίθεση με τις αλυσίδες.

και φυσικά πάντα υπάρχει η επιλογή των cross climate :lol:

(άσχετο, τελικά έβαλα τα premium contact 6 πριν λίγες ημέρες).

PaNick67
16/12/2022, 12:38
Παντα για ασφαλτο μιλαμε.
Οτιδηποτε αλλο μονο αλυσιδες.
Απλα δεν εχω ιδεα για κουβερτες κ ειπα να ρωτησω.
Λυπαμαι κ τα λαστιχα γκαπα γκουπα...

Αν η φωτογραφια παραπανω ειναι αυτο που θα συναντησεις, θα εβαζα αλυσιδες εφοσον μπαινουν στο αυτοκινητο σου, αλλιως κουβερτες. Γιατι η χιλιομετρικη τους αποδοση ειναι τεραστια σε σχεση με τις κουβερτες που μπορει να σκιστουν ευκολα αν πατησουν ασφαλτο, μπορεις ευκολα να ξεγελαστεις λογω της απουσιας θορυβου / κραδασμων και να υπερβαλλεις ή να περασεις τα 50χαω που εχουν σαν οριο. Ενω με τις αλυσιδες αν δεν ειναι παχυ το χιονι ουτε με 40 δεν πας :lol:

motojojo
16/12/2022, 18:56
Τσεκάρεις πρώτα αν οι τροχοι σου ειναι συμβατοι με αλυσίδες.
Χαμηλό αμαξι με ανυπαρκτο χώρο στους θόλους και χαμηλοπρόφιλα ελαστικά καλύτερα χιονοκουβέρτες. Πιθανότατα να μην επιτρέπει και ο κατασκευαστής αλυσίδες.

Nostradamus
01/11/2024, 08:20
Καλημερα.

Γα μικρο αυτοκινητο που περναει την ζωη του στην πρωτεύουσα (fabia) εχουμε καποια φρεσκια προταση ? Οικονομικο αλλα οχι και της πλακας. Διαστασεις 185/65/14?

Μικες ακουει ?:)

Sorath
01/11/2024, 08:30
Είχα βάλει στο Ibiza το Dunlop Bluresponce και ήμουν πολύ ευχαριστημένος. Πολύ καλό κράτημα, χαμηλός θόρυβος κύλισης και παρατήρησα και μια μικρή μείωση στην κατανάλωση.

Σε διάσταση 185/60/14 είναι πολύ οικονομικό.

panavour
01/11/2024, 08:33
Καλημερα.

Γα μικρο αυτοκινητο που περναει την ζωη του στην πρωτεύουσα (fabia) εχουμε καποια φρεσκια προταση ? Οικονομικο αλλα οχι και της πλακας. Διαστασεις 185/65/14?

https://www.skroutz.gr/s/33550412/Roadstone-Eurovis-Sport-04-185-60-R14-82H-THerino-Lasticho-gia-Epivatiko-Aytokinito.html?utm_source=android&utm_campaign=skroutz_share
Αυτή την μάρκα βάζω στο φιεστακι,και είναι αρκετά καλά.Φτηνα και αρκετά καλά.Κρατημα στεγνό ,άριστα,βρεγμένο πολύ καλά,φρενάρισμα σε στεγνό αρκετά καλά,φρενάρισμα σε βρεγμένο μέτρια.Τιμη χώμα.Κρατανε για καμμιά 30αρια χιλ.χιλιομετρα.η καμμιά 4ετια.

DoctoR_k6
01/11/2024, 09:15
Falken ή Goodyear εγω θα εβαζα.

grinderx
01/11/2024, 09:48
Falken και Toyo. Έχω τα δεύτερα (Proxes CF2) σε Renault Megane IV του 2016 και είναι εξαιρετικά.

Dimmanoukas
01/11/2024, 10:22
Να ξέρετε στα ελαστικά παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το βάρος, στήσιμο και ο χαρακτήρας του αυτοκινήτου.

Καλές είναι οι γνώμες αλλά καλό θα είναι να είναι πιο στοχευμένες πχ πότε τοποθετήθηκαν, σε τι αυτοκίνητο και με τι χρήση, καθώς μια αλλαγή σε κάποιο από αυτά μπορεί να αλλάξει δραστικά τα αποτελέσματα.

Πρόσφατα έβαλα και εγώ πρώτη φορά μετά από πολλές τοποθετήσεις επωνύμων ελαστικών κινέζικα της linglong sport master στη διάσταση 205/45/17 σε Renault Clio gt και είμαι σούπερ ευχαριστημένος (με μέτρο σύγκρισης pirelli p zero nero, Bridgestone, goodyear κλπ), αλλά προφανώς δεν μπορώ να τα προτείνω γιατί είναι άλλη η διάσταση και η χρήση από αυτόν που ζήτησε τη γνώμη.

Επίσης η εμπειρία μου είναι ότι ενώ ένα ελαστικό είναι καλό, συνήθως το επόμενο (η επανέκδοση του) πάντα κάπως υστερεί σε σχέση με το πρώτο (πχ pirelli p zero nero με τα επόμενα pirelli p zero nero gt).

2stroker
01/11/2024, 11:58
Είχα βάλει στο Ibiza το Dunlop Bluresponce και ήμουν πολύ ευχαριστημένος. Πολύ καλό κράτημα, χαμηλός θόρυβος κύλισης και παρατήρησα και μια μικρή μείωση στην κατανάλωση.

Σε διάσταση 185/60/14 είναι πολύ οικονομικό.

+1 για τα dunlop sport blueresponse. Τα εχω σε clio 1.4 και εχουν βγαλει 4 χρονια και 30.000 χλμ αξιοπρεπεστατα. Ζεσταινονται γρηγορα και πιανουν στον δρομο βεντουζα. Και εδω να τονισω οτι αρκετες φορες το αμαξι το πιεζω σε στροφες. τα φοραω σε διασταση 195/50/15 με δεικτη ταχυτητας Η. θεωρω οτι ειναι value for money.

AUFGEBRACHT
01/11/2024, 14:51
Τα Dunlop Sport Blueresponce τα είχα βάλει παλαιότερα σε Skoda Rapid, συμφωνώ με τα σχόλια, αλλά δεν νομίζω πως θεωρείται "οικονομικό" λάστιχο...με τη σειρά μου θα πρότεινα κι εγώ Falken Sincera.

o teos
01/11/2024, 15:24
Εμένα φοράει κατι t005 bridgestone 5 χρονια τώρα με 60000χλμ πάνω τους..ακόμα έχουν ψωμί αλλά θα τα αλλάξω λόγο 5ετιας και δεν κάνουν κιχ ακόμα και τώρα...δε βλέπω να τα προτιμάει κόσμος κι όμως στη διάσταση μου είναι μόλις 60ευρω πιο ακριβά απ τα falken sincera.....γενικά από λάστιχα αυτοκινήτου δεν έχω ιδεα τα είχε πάνω όταν το πήρα αλλά πολύ αμφιβάλω ότι αν βάλεις κάτι επώνυμο δε θα μείνεις ικανοποιημένος εκτός αν το αφτί σου είναι αφτι ελφ και ενοχλείται με το παραμικρό η είσαι ο 2ος χαμενος αδερφός του Dom toreto και πας με ανάποδα τιμόνια σε ότι καμπή δεις στο δρόμο..:lol:

4 ρόδες είναι βάλτε ένα επώνυμο ελαστικό μην κοιτάτε να γλυτώσετε τα 50-100ευρω γιατί σε βάθος 4ετιας είναι αστείο πόσο και τελος..:a15:

Sorath
01/11/2024, 15:27
Τα Dunlop Sport Blueresponce τα είχα βάλει παλαιότερα σε Skoda Rapid, συμφωνώ με τα σχόλια, αλλά δεν νομίζω πως θεωρείται "οικονομικό" λάστιχο...με τη σειρά μου θα πρότεινα κι εγώ Falken Sincera.

Με μια γρήγορη αναζήτηση, στην ίδια τιμή είναι βλέπω.

457590

SAVVAS62
01/11/2024, 17:09
Άλλη μια ψήφος στα εξαιρετικά Dunlop Sport Blueresponce τα οποία προτίμησα δεύτερη φορά σε Skoda Octavia 1.8 20VT.
195/60/15 91V.
Άριστα παντού !

bulmont
01/11/2024, 17:45
Πριν από μιά βδομάδα έβαλα κι' εγώ τα ίδια, αλλά σε διάσταση 195/65-15
320 ευρώ η τετράδα.

mikes
01/11/2024, 18:58
Καλημερα.

Μικες ακουει!
Αν η χρηση ειναι εντελως νορμαλ χωρις μεγαλες απαιτησεις, και η διαφορα τιμης απο τα
επωνυμα ειναι υπολογισιμη για τη τσεπη σου, πηγαινε σε καποιο θυγατρικο. γνωμη μου
λογο σχετικα ψηλου προφιλ απεφυγε οσα εχουν παρα πολυ μαλακο πλαϊνο. εκτως απο
καποια θυγατρικα της μισελεν (kormoran, tigar, riken) και καποια εντελως no-name
κινεζικα που ειναι απαραδεκτα, οτι και να βαλεις μια χαρα ειναι. τα linglong και roadstone
που αναφερθηκαν παραπανω ειναι αξιοπρεπεστατα vfm λαστιχακια..

2stroker
01/11/2024, 19:36

Κοιτα μαζι με εργασια τετραδα 195/50/15 εχουν 280. Οποτε ειμαστε καπου στη μεση. Αν σκεφτεις οτι τα πιο οικονομικα σε αυτη τη διασταση ειναι στα 200 ευρω και τα πιο ακριβα κοντα στα 400. Τωρα κατι κινεζικα που η 4αδα εχει 160-170 θα τα εβαζα μονο αν δεν ειχα λεφτα και το αμαξι ηταν με λινα :lol: