View Full Version : Ελαστικά για αυτοκίνητο
Σελίδες :
1
2
3
4
5
6
7
8
[
9]
10
motojojo
17/12/2020, 15:35
Μαλλον το δευτερο.
Γενικά τα 4εποχών είναι μέτρια παντού. Οι απαιτήσεις σε χειμερινές και καλοκαιρινες συνθηκες είναι εντελώς αντίθετες μεταξύ τους και θεωρητικά δεν καλύπτονται πλήρως και οι δυο από ένα τέτοιο λάστιχο με αποτέλεσμα οι επιδόσεις να είναι παντού μέτριες.
Nostradamus
17/12/2020, 15:39
Θα απεφευγα τα 4ων εποχων στην λεβεντογεννα. Ουσιαστικα ειναι ελαστικα που κανουν τα παντα μετρια (Μικε ελπιζω να μην λεω μαλακιες)
Αν δεν εισαι ολη μερα στις Μαδαρες η τον Ψηλορειτη, ετσι ωστε να δικαιολογουν καποιους ελαχιστους μηνες την χρηση τους ,θα ελεγα να μην βαλεις τετοια ελαστικα.
Φορουσα σε μικρα αυτοκινητα για αρκετα χρονια στην κεντρικη και βορεια Ευρωπη. Τα τελευταια χρονια δουλευω δυο τετραδες, χειμερινα και καλοκαιρινα.
Μεινε σε ενα ποιοτικο καλοκαιρινο ελαστικο.
AUFGEBRACHT
17/12/2020, 17:35
Θα το χες καταλάβει μετά από τόσα χρόνια :D
Σκασίλα μου τώρα, το πούλησα πριν 2 χρόνια... :D
Έτσι για την ιστορία, ήμουν μεταξύ Toyo CF2 και Goodyear EfficientGrip, αλλά θα επιλέξω τα τελευταία, αφού το λαστιχάδικο κοντά στο σπίτι μου δε φέρνει Toyo, οπότε με έβγαλε από το δίλημμα. :D
Proxes CF2 ? Πολύ καλό all around λάστιχο για supermini - hatch , τη παλεύουν πολυ ικανοποιητικά και σε πιο σπορ ρυθμούς.
Μόνο μειονέκτημα η σχετικά πιο παλιά τεχνολογία τους που δίνει λιγότερο χρόνο ζωής άρα γρήγορη (σχετικά) φθορά.
Ομοιογένεια είναι η λέξη κλειδί
Όσοι έχουν σπορ αμάξια με ελαστικά πολύ χαμηλού προφίλ (π.χ. 225/40), τρέχουν για επισκευές σε λάστιχο ή ζάντα όταν πέσουν σε λακκούβα, όπου λάστιχα μεγαλύτερου προφίλ περνούν αγόγγυστα.
δεν θα έλεγα ότι είναι απόλυτο αυτό καθόσον εξίσου σημαντικοί παράγοντες είναι το μεταξόνιο του οχήματος που επιτρέπει ως ένα βαθμό ελαστικότητες, η διαδρομή ανάρτησης όπως και η ικανότητα απόσβεσης, η ποιότητα μετάλλων της ζάντας κλπα
Επίσης, απο λάστιχο σε λάστιχο , η σκληρότητα των πλαινών διαφέρει άρα και η ικανότητα απορρόφησης κραδασμού
DoctoR_k6
18/12/2020, 00:20
Να ρωτήσω κάτι άλλο: Ζώντας στην Κρήτη, θεωρώ ότι δεν έχει ιδιαίτερο νόημα η τοποθέτηση ελαστικών τεσσάρων εποχών - εκτός ίσως αν ζεις σε βουνό. Δεδομένου ότι οι δρόμοι εδώ έχουν μηδενικό συντελεστή πρόσφυσης και ότι κάνω σχετικά λίγα χιλιόμετρα, ελαστικά αλλάζω λόγω παλαιότητας και όχι φθοράς στο πέλμα. Υπάρχει πιθανότητα τα τεσσάρων εποχών να μου προσφέρουν καλύτερη πρόσφυση σε όλες τις συνθήκες λόγω π.χ. μαλακότερης γόμας, ή θα τα φτύσουν στην καυτή άσφαλτο του καλοκαιριού;
Το λάστιχο που είναι καλοκαιρινό αλλά έχει κ σήμανση snow κ δουλεύει σε θερμοκρασίες κάτω των 7 βαθμων εκει που τα καλοκαιρινά υποφέρουν ειναι το Crossclimate της Michelin. Δες συγκριτικά κ με καλοκαιρινά από κ όλων των εποχών. Θα εκπλαγεις.
γιατι μιλαμε για χειμερινα λαστιχα στην κρητη;:bawl:
motojojo
18/12/2020, 10:24
Το χειμερινό εχει πολλές μικρες αυλακιές για να εχει πιασιμο στο χιόντι/παγο ενω εχει γομα που μπορει να δουλεψει σε θερμοκρασίες κατω απο 5 βαθμούς. Απο την αλλη ειναι απλα χαλια σε βροχή. Προσωπικά σε βρεγμενο οδοστρωμα ευρωπαικής τοπ ποιότητας με 1-2 βαθμους παω ταπα και με 7-8 γλυστραω σα π@υτάνα :lol:
Τα καλοκαιρινά δουλευουν σε υψηλότερες θερμοκρασίες + εχουν μακραν την καλυτερη χαραξη για νερα και αποφυγη του φαινομενου υδρολίσθυσης.
Πολύ σωστά, θα μου επιτρέψεις όμως μια μικρή ένσταση.
Δεν είναι τόσο τα αυλάκια αυτά καθεαυτά που κάνουν τη διαφορά όσο η ικανότητα τους να "αυτοκαθαρίζονται" κατά την περιστροφή του ελαστικού και στην επόμενη επαφή με το οδόστρωμα να είναι καθαρά για να πιασουν.
Αύτο σε χιόνι. Σε πάγο η πρόσφυση παραμένει κακή ακόμα και με χειμερινα. Γι'αυτό γεμίζουν τους δρόμους αλάτι.
Σχετικά με τη βροχή πίστευα ότι τα χειμερινά έχουν καλύτερη συμπεριφορά λόγω των αυλακιών, αφού λόγω των περισσότερων και μεγαλύτερων αυλακιών μπορούν να απομακρύνουν μεγαλύτερη ποσότητα νερού.
Δεν ξέρω όμως πως αυτό το πλεονέκτημα επικαλύπτεται από την υψηλότερη θερμοκρασία λειτουργίας σε πιο ζεστό κλίμα.
GogosLux
18/12/2020, 11:24
Πολύ σωστά, θα μου επιτρέψεις όμως μια μικρή ένσταση.
Δεν είναι τόσο τα αυλάκια αυτά καθεαυτά που κάνουν τη διαφορά όσο η ικανότητα τους να "αυτοκαθαρίζονται" κατά την περιστροφή του ελαστικού και στην επόμενη επαφή με το οδόστρωμα να είναι καθαρά για να πιασουν.
Αύτο σε χιόνι. Σε πάγο η πρόσφυση παραμένει κακή ακόμα και με χειμερινα. Γι'αυτό γεμίζουν τους δρόμους αλάτι.
Αν το παμε σε αναλυση εχεις δίκιο αλλα ηθελα να μείνω στα βασικά.
Οσο για τον παγο δεν εχεις 100% δίκιο, τα χειμερινά εχουν καποιες μικροαυλακώσεις που πιάνουν στον παγο και βοηθάνε.
Φυσικά δεν σημαινει οτι εχεις ασφαλή πρόσφυση ή οτι θα σε πανε πανω σε 100% πάγο με ασφάλεια και ανεση και για αυτο ριχνουν αλατι ;)
Σε ρεαλιστικες συνθηκες που ζω εγω, την μια ημερα εχει -2 και ριχνουν αλατι, την επομενη εχει βροχή με 3 βαθμους που το ξεπλενει και μετα 0 βαθμους που το παγώνει χωρίς αλατι.
Το χειμερινό λάστιχο δεν εχει προβλημα και δεν χλυστράει πουθενά.
Πιστεψε με, κανω καθε ημερα 140 χιλιομετρα σε δίκτυο που το περισσοτερο δεν ειναι αλατισμένο :D
Σχετικά με τη βροχή πίστευα ότι τα χειμερινά έχουν καλύτερη συμπεριφορά λόγω των αυλακιών, αφού λόγω των περισσότερων και μεγαλύτερων αυλακιών μπορούν να απομακρύνουν μεγαλύτερη ποσότητα νερού.
Δεν ξέρω όμως πως αυτό το πλεονέκτημα επικαλύπτεται από την υψηλότερη θερμοκρασία λειτουργίας σε πιο ζεστό κλίμα.
Αν δεις το προφιλ και την σχεδίαση θα δεις οτι στα καλοκαιρινά το συνολικο πλατος των αυλακώσεων ειναι μεγαλύτερο μιας και δεν εχουν αναγκη των μικροαυλακώσεων και για αυτο ειναι καλυτερο στα νερα.
Αν κάποιος πιστεύει ότι έχει άποψη την καταθέτει.
Χρειάζομαι για το τουτού λάστιχα... 205/55/16 φοράει και έχει 120 αλογάκια.
Κάνω λίγα χιλιόμετρα ετησίως (γύρω στα 7-8Κ τον χρόνο) οπότε το πόσα χιλιόμετρα θα βγάλουν μου είναι αδιάφορο - ακριβώς επειδή κάνω λίγα τον χρόνο πάντα πετάω τα λάστιχα επειδή γέρασαν και "ξύλιασαν" και όχι επειδή φαγώθηκαν...
Θέλω ένα λαστιχάκι να ζεσταίνεται γρήγορα, να "πατάει" καλά, και κυρίως να είναι απορροφητικό-μαλακό στους κωλόδρομους που έχουμε...Γέρασα και θέλω μαλακά πράγματα :D
Χιονισμένες βουνοκορφές, πάγοι, αλάτια κλπ δεν με απασχολούν - Αθήνα μένω και κυκλοφορώ σε κανονικές συνήθως συνθήκες...
Ακούω.... :a014:
doctor_john
18/12/2020, 13:01
conti premium contact 6
Μπήκαν τα Goodyear χτες, μαζί με τις καινούριες ζάντες. Κόστος αγοράς/τοποθέτησης, κάτι λιγότερο από 250€, μαζί με βαλβίδες και ζυγοστάθμιση. Σημειώστε ότι η Goodyear δίνει έξτρα εγγύηση για 12 μήνες ή 20.000χλμ, η οποία καλύπτει "τυχαίες ζημιές ελαστικών που δεν επιδιορθώνονται, όπως ζημιές μετά από κλατάρισμα, κτύπημα σε πεζοδρόμιο ή λακκούβες, κοψίματα κλπ.", το οποίο ουσιαστικά σημαίνει ότι θα σου αντικαταστήσουν ΕΝΑ ελαστικό δωρεάν, αν συμβεί κάτι από τα προαναφερθέντα. Δεν είναι κακό.
Άποψη δεν έχω ακόμα, καθώς έκανα ακριβώς 1.300 μέτρα με τα νέα ελαστικά. :p
DoctoR_k6
18/12/2020, 16:47
Κάνω λίγα χιλιόμετρα ετησίως (γύρω στα 7-8Κ τον χρόνο) οπότε το πόσα χιλιόμετρα θα βγάλουν μου είναι αδιάφορο - ακριβώς επειδή κάνω λίγα τον χρόνο πάντα πετάω τα λάστιχα επειδή γέρασαν και "ξύλιασαν" και όχι επειδή φαγώθηκαν...
Θέλω ένα λαστιχάκι να ζεσταίνεται γρήγορα, να "πατάει" καλά, και κυρίως να είναι απορροφητικό-μαλακό στους κωλόδρομους που έχουμε...Γέρασα και θέλω μαλακά πράγματα :D
Χιονισμένες βουνοκορφές, πάγοι, αλάτια κλπ δεν με απασχολούν - Αθήνα μένω και κυκλοφορώ σε κανονικές συνήθως συνθήκες...
Ελα διαβασε (https://www.tyrereviews.co.uk/Article/2020-Tyre-Reviews-Ultimate-Summer-Tyre-Test.htm) κ αποφασισε...για εσενα το κανανε.
Μπήκαν τα Goodyear χτες, μαζί με τις καινούριες ζάντες. Κόστος αγοράς/τοποθέτησης, κάτι λιγότερο από 250€, μαζί με βαλβίδες και ζυγοστάθμιση. Σημειώστε ότι η Goodyear δίνει έξτρα εγγύηση για 12 μήνες ή 20.000χλμ, η οποία καλύπτει "τυχαίες ζημιές ελαστικών που δεν επιδιορθώνονται, όπως ζημιές μετά από κλατάρισμα, κτύπημα σε πεζοδρόμιο ή λακκούβες, κοψίματα κλπ.", το οποίο ουσιαστικά σημαίνει ότι θα σου αντικαταστήσουν ΕΝΑ ελαστικό δωρεάν, αν συμβεί κάτι από τα προαναφερθέντα. Δεν είναι κακό.
Άποψη δεν έχω ακόμα, καθώς έκανα ακριβώς 1.300 μέτρα με τα νέα ελαστικά. :p
Μεγειες!!!
Απο κ κλειεται να μην καταλαβες διαφορα σε 1300μετρα... :lol:
AUFGEBRACHT
18/12/2020, 17:09
Σημειώστε ότι η Goodyear δίνει έξτρα εγγύηση για 12 μήνες ή 20.000χλμ, η οποία καλύπτει "τυχαίες ζημιές ελαστικών που δεν επιδιορθώνονται, όπως ζημιές μετά από κλατάρισμα, κτύπημα σε πεζοδρόμιο ή λακκούβες, κοψίματα κλπ.", το οποίο ουσιαστικά σημαίνει ότι θα σου αντικαταστήσουν ΕΝΑ ελαστικό δωρεάν, αν συμβεί κάτι από τα προαναφερθέντα. Δεν είναι κακό.
Καθόλου κακό, το έχω χρησιμοποιήσει στη θυγατρική Dunlop (κάπου το έγραψα και παραπάνω), μου το άλλαξαν άμεσα και δωρεάν, χωρίς καμία ερώτηση ή ένσταση από μέρους τους πριν 2-3 χρόνια.
Επίσης έπαιζε πριν λίγες μέρες και μια προσφορά της Goodyear που έδιναν μια προπληρωμένη κάρτα €80 με αγορά καινούριων ελαστικών, αλλά δεν ξέρω λεπτομέρειες.
Επίσης έπαιζε πριν λίγες μέρες και μια προσφορά της Goodyear που έδιναν μια προπληρωμένη κάρτα €80 με αγορά καινούριων ελαστικών, αλλά δεν ξέρω λεπτομέρειες.
Από 16'' και πάνω.
Continental Sport Contact 2
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις...
Διάβασα προσεκτικά και όλο αυτό το τεράστιο και αναλυτικό τεστ που μου προτείνατε
https://www.tyrereviews.co.uk/Article/2020-Tyre-Reviews-Ultimate-Summer-Tyre-Test.htm
και περιόρισα τις επιλογές μεταξύ των conti premium contact 6 και Goodyear efficient grip 2
Δεν έχω καταλήξει οριστικά αλλά μάλλον τείνω προς το Goodyear κυρίως λόγω της ανετότερης και ησυχότερης λειτουργίας του όπως τουλάχιστον προκύπτει στο τεστ...
Thanks a lot (αθάνατο Moto.gr.... ) :beer: :beer:
Το Jazz είναι τέρας αξιοπιστίας και γενικά εξαιρετικό τα-κάνω-όλα όχημα. Δεν είναι φτιαγμένο για στρίψιμο αλλά δε νομίζω ότι είναι και βάρκα. Το βασικό σου πρόβλημα υποθέτω ότι θα είναι το κέντρο βάρους που λογικά είναι σχετικά ψηλά και ίσως αναρτήσεις
Είναι όλα αυτά που λες, ναι.
Αλλά είναι και λίγο βάρκα, τουλάχιστον για τη δική μου οδήγηση. Ωστόσο δε θεωρώ ότι ευθύνεται το κέντρο βάρους του γι'αυτό. Ναι, είναι λίγο πιο ψηλό αυτοκίνητο από τον μέσο όρο, αλλά σημείωσε ότι το ντεπόζιτό του βρίσκεται κάτω από τα μπροστινά καθίσματα. Νομίζω αυτό που φταίει είναι ότι είναι ιδιαίτερα ελαφρύ, και έχει εξίσου ελαφρύ τιμόνι.
Πάντως έχει γίνει πολύ πιο σταθερό σε ταχύτητες 120+. Στην καθημερινή χρήση δεν παρατήρησα κάποια διαφορά προς το χειρότερο. Σίγουρα πατάει καλύτερα, έχει βαρύνει ελαφρώς το τιμόνι (πολύ θετικό), αλλά είναι το ίδιο σπιρτόζικο όπως πριν (γι'αυτό που είναι). Δεν ξέρω τι κάνει στην κατανάλωση, δεν ξέρω τι κάνει στο βρεγμένο ή σε φρενάρισμα πανικού ακόμα, αλλά προς το παρόν είμαι πολύ ευχαριστημένος με την αλλαγή μου από 14'' σε 15'' + τα νέα λάστιχα.
Τα αμορτισέρ είχαν αλλαχθεί αρχές της χρονιάς (με Sachs), αλλά διατηρήθηκαν τα μαμά ελατήρια. Θα δω τι θα κάνω και με αυτό όταν το μελετήσω περισσότερο. :D
Εγώ όταν ψάχνω λάστιχα για το Yamapa : αναλύσεις,youtube,δοκιμαστικά σε περιοδικά/sites/forums
Όταν αλλάζω τα λάστιχα στο φορντ: Mήτσο,βάλε 4 καινούργια λάστιχα να τελειώνουμε ,θα περάσω το μεσημέρι να το πάρω :lol::bawl:
Όταν αλλάζω τα λάστιχα στο φορντ: Mήτσο,βάλε 4 καινούργια λάστιχα να τελειώνουμε ,θα περάσω το μεσημέρι να το πάρω :lol::bawl:
Γενικά, ισχύει. Αν δεν είσαι κουλός, πας και με τις ζάντες. Τετράτροχο είναι, θα μπει, εκτός αν είσαι με το χρονόμετρο στο χέρι. :lol:
Βέβαια το ίδιο ισχύει και στα μηχανάκια, απλά σε σημαντικά μικρότερο βαθμό. :p
Kas_Tracer
22/12/2020, 10:11
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις...
Διάβασα προσεκτικά και όλο αυτό το τεράστιο και αναλυτικό τεστ που μου προτείνατε
https://www.tyrereviews.co.uk/Article/2020-Tyre-Reviews-Ultimate-Summer-Tyre-Test.htm
και περιόρισα τις επιλογές μεταξύ των conti premium contact 6 και Goodyear efficient grip 2
Δεν έχω καταλήξει οριστικά αλλά μάλλον τείνω προς το Goodyear κυρίως λόγω της ανετότερης και ησυχότερης λειτουργίας του όπως τουλάχιστον προκύπτει στο τεστ...
Thanks a lot (αθάνατο Moto.gr.... ) :beer: :beer:
Εγώ κοίταγε τις βαθμολογίες που έχουν υποχρεωτικά τα λάστιχα πριν 3 χρόνια όταν και κατέληξα στα Good Year efficient.
Απλά απροβλημάτιστα και πολύ καλά σε όλους τους τομείς (και σε διάρκεια η απόδοση τους είναι σταθερή)
Μετά από πολλά χρόνια κυρίως με Bridgestone B360 και τώρα με Continental ContiEcoContact EP, σκέφτομαι για πρώτη φορά να τοποθετήσω στο τέλος του μήνα στο αμάξι λάστιχα Falken Sincera SN110. Διαβάζω καλές κριτικές, ειδικά για φρενάρισμα στο βρεγμένο. Είναι μάλλον ο αντικαταστάτης των SN832.
Κάπου διάβασα για κατασκευή στην Τουρκία, που δεν ξέρω κατά πόσο θα επηρεάζει την αξιοπιστία τους.
Όπως και στη μοτοσυκλέτα, η χιλιομετρική φθορά του πέλματος δεν με απασχολεί. Κάνω μπόλικα χιλιόμετρα, αλλά το πέλμα δεν τρώγεται με το στυλ οδήγησής μου. Θέλω όμως να είναι ανθεκτικά σε λακκούβες που έχουμε πολλές στους δρόμους μας. Στο αμάξι καταλαβαίνω τη μείωση της απόδοσης των ελαστικών στο φρενάρισμα και στις κλειστές στροφές, ακόμα και στον 1,5 χρόνο. Τώρα κοντεύω 3 χρόνια με αυτά τα λάστιχα και έχω την αίσθηση ότι τον τελευταίο χρόνο λειτουργούν χειρότερα σε σχέση με τα Bridgestone σε αντίστοιχη ηλικία και χρήση.
Η γνώμη σας;
τα 832 ειναι απιθανα λαστιχα και οχι made in turkey
τα 110 ειναι ο αντικαταστατης τους δεν ξερω που φτιαχνονται και δεν βλεπω γιατι να ειναι χειροτερα
αυτα θα βαλω σε 3 μηνες............
panavour
14/08/2021, 19:17
Μετά από πολλά χρόνια με Bridgestone B360 και B250 (καθώς και άλλα), σκέφτομαι για πρώτη φορά να τοποθετήσω στο τέλος του μήνα στο αμάξι λάστιχα Falken Sincera SN110. Διαβάζω καλές κριτικές, ειδικά για φρενάρισμα στο βρεγμένο. Είναι μάλλον ο αντικαταστάτης των SN832.
Κάπου διάβασα για κατασκευή στην Τουρκία, που δεν ξέρω κατά πόσο θα επηρεάζει την αξιοπιστία τους.
Όπως και στη μοτοσυκλέτα, η χιλιομετρική φθορά του πέλματος δεν με απασχολεί. Κάνω μπόλικα χιλιόμετρα, αλλά το πέλμα δεν τρώγεται με το στυλ οδήγησής μου. Θέλω όμως να είναι ανθεκτικά σε λακκούβες που έχουμε μπόλικες στους δρόμους μας. Ειδικά στο αμάξι, καταλαβαίνω τη μείωση της απόδοσης των ελαστικών στο φρενάρισμα και στις κλειστές στροφές, ακόμα και στον 1,5 χρόνο. Τώρα κοντεύω 3 χρόνια με αυτά τα λάστιχα.
Η γνώμη σας;
αν θες καλυτερη συμπεριφορα σε λακουβες ψηλωσε το προφιλ,αυτο εκανα εγω και ησυχασα,ασε που δεν κλεβει πια στο GPS.
panavour, δε θέλω να αλλάξω τις προτεινόμενες από τον κατασκευαστή διαστάσεις.
τα 832 ειναι απιθανα λαστιχα και οχι made in turkey
τα 110 ειναι ο αντικαταστατης τους δεν ξερω που φτιαχνονται και δεν βλεπω γιατι να ειναι χειροτερα
αυτα θα βαλω σε 3 μηνες............
Σχετικά με χώρα κατασκευής, διάβασα πρώτα εδώ (https://www.autotriti.gr/autoaccessories/news/data/elastika-zantes/Me-Premium-xarakthra--gia-dynamikh-odhghsh_210045.asp). Κατόπιν το είδα σε φωτογραφία (https://i.ebayimg.com/images/g/AocAAOSwtBZfq5of/s-l1600.jpg).
Και τα SN832 στην Τουρκία βλέπω (https://www.gumtree.com/p/wheel-rims-tyres/165-65-14-tyre-falken-sincera-sn832-ecorun-165-65-r14-79t/1411099491) ότι κατασκευάζονται. Δεν ξέρω βέβαια αν πρόκειται για όλες τις παρτίδες και για ποια χώρα πώλησης προορίζονται από τη συγκεκριμένη χώρα παραγωγής. Φοράς εσύ τώρα SN832 που αναγράφουν άλλη χώρα κατασκευής;
Γενικά πάντως διαβάζω καλά σχόλια και για τους δύο τύπους ελαστικών, ιδιαίτερα για τα Falken Sincera SN110 Ecorun. Δεν παύει όμως να με προβληματίζει η χώρα κατασκευής. Είναι άραγε κρίσιμος παράγοντας;
φοραω 832
κλεινουν 5 χρονια
σιγουρα δεν ειναι τουρκια
θα το τσεκαρω αυριο και θα σου πω χωρα
με εκανες και κατεβηκα κατω παλιοπαιδο:p
....ταιλανδη εγω
Nostradamus
15/08/2021, 11:20
:a014: :a014:
Εσύ δεν ξέρεις.. για λάστιχα αυτοκινήτου μιλάμε εδώ.. ο καθένας στον τομέα του... Oh wait...
Εσύ δεν ξέρεις.. για λάστιχα αυτοκινήτου μιλάμε εδώ.. ο καθένας στον τομέα του... Oh wait...
Ακριβως αυτο! Εχει πολλακις "αποδειχθει" σε τουτο εδω το θεμα, οτι εγω ως επαγγελματιας λαστιχας δε γνωριζω το αντικειμενο τοσο καλα οσο ενας πχ μαραγκος η ενας μαναβης.. γι αυτο εχω πλεον σταματησει να εκφερω αποψη..
AUFGEBRACHT
15/08/2021, 22:02
Ο προβληματισμός δεν θα έπρεπε να είναι η αξιοπιστία τους, αλλά το ότι σε αντίθεση με Τουρκία, εδώ στο Γιουνανιστάν ούτε η Falken έχει εργοστάσιο, ούτε η Toyota, ούτε η Renault, ούτε η Fiat...
Οι... απολίτιστοι Σελτζούκοι και Μογγόλοι, έχουν βιομηχανία ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ μπροστά από τη δική μας, αλλά δεν πειράζει, εμείς δώσαμε στον κόσμο τη δημοκρατία και τις επιστήμες...
Η βιομηχανία της Τουρκίας είναι μπροστά όχι λόγω υψηλής τεχνολογίας, αλλά επειδή τεχνογνωσία τρίτων χωρών μεταφέρει την παραγωγή της εκεί, λόγω χαμηλού κόστους εργασίας (260€ ο βασικός μηνιαίος μισθός), ενέργειας και περιορισμένων εργασιακών δικαιωμάτων. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα ήθελαν πολλοί Έλληνες να πέσουν ακόμα πιο χαμηλά οι μισθοί και να χαθούν ακόμα περισσότερα εργασιακά δικαιώματα, ώστε να συμφέρει η εγκατάσταση εργοστασίων στη χώρα μας.
Πάντως αν υπήρχε ελαστικό ελληνικής κατασκευής με καλή ποιότητα, σε λογική τιμή, θα το προτιμούσα.
panavour
15/08/2021, 22:23
Η βιομηχανία της Τουρκίας είναι μπροστά όχι λόγω υψηλής τεχνολογίας, αλλά επειδή τεχνογνωσία τρίτων χωρών μεταφέρει την παραγωγή της εκεί, λόγω χαμηλού κόστους εργασίας (260€ ο βασικός μηνιαίος μισθός), ενέργειας και περιορισμένων εργασιακών δικαιωμάτων. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα ήθελαν πολλοί Έλληνες να πέσουν ακόμα πιο χαμηλά οι μισθοί και να χαθούν ακόμα περισσότερα εργασιακά δικαιώματα, ώστε να συμφέρει η εγκατάσταση εργοστασίων στη χώρα μας.
Μαζι με τον βασιλικο ποτιζεται και η γλαστρα,εχουν φτιαξει ντρον,UCAV ,πλωτα τηλεκατευθυνομενα πλοια,μεγεθους περιπολικου, ΤΑΝΚΣ,ΤΟΜΑ,και εμεις ΔΕΝ μπορουμε ή δεν θελουμε να παραξουμε ενα τυφεκιο εφοδου του στρατου.Ολα τ αλλα ειναι ναχαμε να λεγαμε.
AUFGEBRACHT
15/08/2021, 22:25
Η βιομηχανία της Τουρκίας είναι μπροστά όχι λόγω υψηλής τεχνολογίας, αλλά επειδή τεχνογνωσία τρίτων χωρών μεταφέρει την παραγωγή της εκεί, λόγω χαμηλού κόστους εργασίας, ενέργειας και περιορισμένων εργασιακών δικαιωμάτων. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα ήθελαν πολλοί Έλληνες να πέσουν ακόμα πιο χαμηλά οι μισθοί και να χαθούν ακόμα περισσότερα εργασιακά δικαιώματα, ώστε να συμφέρει η εγκατάσταση εργοστασίων στη χώρα μας.
Ρίξε μια ματιά στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας για παράδειγμα, και έλα μετά να μου πεις αν έχουν υψηλή τεχνολογία και για ποιο λόγο...
Είμαστε τυχεροί πάντως που οι πολυεθνικοί κολοσσοί πάνε και επενδύουν και χτίζουν εργοστάσια στην Τουρκία, και στην Ουγγαρία και στην Τσεχία... Λογικά είμαστε λίγο πίσω από την Βόρεια Κορέα από θέμα μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων, μιας και εκεί δεν υπάρχει απλά καν πολυεθνική...
panavour
15/08/2021, 22:28
Ρίξε μια ματιά στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας για παράδειγμα, και έλα μετά να μου πεις αν έχουν υψηλή τεχνολογία και για ποιο λόγο...
Είμαστε τυχεροί πάντως που οι πολυεθνικοί κολοσσοί πάνε και επενδύουν και χτίζουν εργοστάσια στην Τουρκία, και στην Ουγγαρία και στην Τσεχία... Λογικά είμαστε λίγο πίσω από την Βόρεια Κορέα από θέμα μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων, μιας και εκεί δεν υπάρχει απλά καν πολυεθνική...
Ακριβως το αντιθετο,γι αυτο και ΔΕΝ ερχεται κανεις να επενδυσει στην Ελλαδα.
AUFGEBRACHT
15/08/2021, 22:31
Κανένας; Τι; Ψέματα μας λένε ο Κούλης κι ο Άδωνις;...
doctoras
15/08/2021, 23:09
Ο προβληματισμός δεν θα έπρεπε να είναι η αξιοπιστία τους, αλλά το ότι σε αντίθεση με Τουρκία, εδώ στο Γιουνανιστάν ούτε η Falken έχει εργοστάσιο, ούτε η Toyota, ούτε η Renault, ούτε η Fiat...
Οι... απολίτιστοι Σελτζούκοι και Μογγόλοι, έχουν βιομηχανία ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ μπροστά από τη δική μας, αλλά δεν πειράζει, εμείς δώσαμε στον κόσμο τη δημοκρατία και τις επιστήμες...
Ας βγάλουμε εξω τα οπλικά συστηματα και βιομηχανία.
Ως γνωστό μας ειπαν οτι οι πολυεθνικές επιλέγουν χωρες με χαμηλοτερο βιοτικό εργασιακο επίπεδο οπως και φορολογικο καθεστως για την ανάπτυξη των επενδύσεων τους(εργοστάσια). Μας ειπαν οτι οι λογοι ειναι περισσότερο κερδος. Αυτο το λενε ελευθερη αγορα.
Αυτο που δε μας λενε απο αυτη την πολιτικη οικονομία, ειναι γιατι οι πολυεθνικές προτιμούν (π.χ. toyota) να εχουν εργοστασιο παραγωγης στην Γαλλία, Αγγλία και οχι στην ελλαδα. Η οποία Ελλάδα εντος eu προσφερει την χαμηλοτερη μισθολογική αποζημίωση εναντι των δυτικων eu χωρων.
Και οχι μονο στις αυτοκινητοβιομηχανίες αλλα σε ποσες αλλες πολυεθνικές βιομηχανικες αλυσίδες.
Συμφωνίες.
Η ΕΕ πριν χρόνια τους έκανε εκβιασμό , ή θα φτιάξετε εργοστάσια εδώ ή θα μπει μεγάλος δασμός στις εισαγωγές ΙΧ παραγωγής εκτός ΕΕ.
Σε ένα τέτοιο νταλαβέρι πολύ πιθανό κάποιες θέσεις εργοστασίων -αν όχι όλες- να ήταν καπαρωμένες χωρίς να αφήσουν επιλογή .
Εσυ η εργοδοτης εισαι η εισοδηματιας... Αλλιως δεν δικαιολογειται το να θεωρεις οτι ειμαστε καλα στην ελλαδα απο μισθους και δικαιωματα.. γιατι οταν εγω στα 45 μου με τη τεχνογνωσια και την αντιληψη που μου μου δινουν τα 25+ χρονια πειρας, παιρνω 730 αντι για 1200+ επειδη αυτο ειναι το ελαχιστο που οριζει η νομοθεσια, και 8μιση χρονια στον ιδιο εργοδοτη που κονομαει με τις γνωσεις τις δικες μου καθως αυτος μονο απο λαστιχα ξερει, δεν εχ παρει ουτε μια αυξηση, και αμα κανω παραπονο θα βρεθω ανεργος την ιδια ωρα, ε ΔΕΝ ειμαστε καλα μισθολογικα ρε φιλε... Ουτε δικαιωματα εχουμε..
Ο λογος που δεν ερχονται επενδυσεις εδω, ειναι η βαρια φορολογια, οχι τα εργασιακα.. αυτα μια χαρα ειναι για τις γαλερες..
να συμπληρωσω στη φορολογια τη γραφειοκρατια και τα πολυπλοκα και δυσκαμπτα νομικα πλαισια
doctoras
16/08/2021, 08:31
Συμφωνίες.
Η ΕΕ πριν χρόνια τους έκανε εκβιασμό , ή θα φτιάξετε εργοστάσια εδώ ή θα μπει μεγάλος δασμός στις εισαγωγές ΙΧ παραγωγής εκτός ΕΕ.
Σε ένα τέτοιο νταλαβέρι πολύ πιθανό κάποιες θέσεις εργοστασίων -αν όχι όλες- να ήταν καπαρωμένες χωρίς να αφήσουν επιλογή .
Ναι το γνωριζουμε αυτο, αλλα η "μητέρα europa" δεν ειναι αυτη που υποστηρίζει ισάξια τα κράτη μέλη της? στην ελλαδα δεν διανέμει τίποτα βιομηχανικο παρα μονο 3 μήνες τουρισμό, εξοπλιστικά και εξορύξεις. Αυτο σε κάνει να νιώθεις οχι φτωχος συγγενής αλλα χαζός συγγενής.
Το φορολογικό πλαίσιο που εχουμε ειναι επισης φορεμενο απο e.u.
Οι πολυεθνικές εχουν ουδετερη βάση, με την κοκακολα και καθε τετοια περίπτωση που χάθηκαν θέσεις, θα μπορούσαν σε επίπεδο συνεργασιών(γιαυτα που αγοράζουμε καταναλώνουμε αντίστοιχα ως πολιτες-κρατος) να παρεχουν ενα εταιρικο ποσοστό που θα επενδύσουν ελλαδα δημιουργοντας καποιες χιλιάδες θέσεων ως επάξια κρατη μελη e.u.
Δε γίνεται και αφήνεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία μονο.
η δικη μας βαρια βιομηχανια ειναι ο τουρισμος λογω θεσης και κλιματος
οπου οι ευρωπαιοι στελνουν καθε χρονο πολλα εκατομυρια
τι να το κανεις το εργαστασιο αμα εχεις τη σαντορινη
τωρα αν εμεις κοιταμε να τα αρπαξουμε μαυρα η με υπηρεσιες της πλακας ειναι δικο μας θεμα
karellen
16/08/2021, 09:32
Εχμμ... το νήμα είναι ελαστικά για αυτοκίνητο .
Δεν πάτε στον καφενέ ρε παίδες? :smokin:
Μετά από πολλά χρόνια κυρίως με Bridgestone B360 και τώρα με Continental ContiEcoContact EP, σκέφτομαι για πρώτη φορά να τοποθετήσω στο τέλος του μήνα στο αμάξι λάστιχα Falken Sincera SN110. Διαβάζω καλές κριτικές, ειδικά για φρενάρισμα στο βρεγμένο. Είναι μάλλον ο αντικαταστάτης των SN832.
Όπως και στη μοτοσυκλέτα, η χιλιομετρική φθορά του πέλματος δεν με απασχολεί. Κάνω μπόλικα χιλιόμετρα, αλλά το πέλμα δεν τρώγεται με το στυλ οδήγησής μου. Θέλω όμως να είναι ανθεκτικά σε λακκούβες που έχουμε πολλές στους δρόμους μας. Στο αμάξι καταλαβαίνω τη μείωση της απόδοσης των ελαστικών στο φρενάρισμα και στις κλειστές στροφές, ακόμα και στον 1,5 χρόνο. Τώρα κοντεύω 3 χρόνια με αυτά τα λάστιχα και έχω την αίσθηση ότι τον τελευταίο χρόνο λειτουργούν χειρότερα σε σχέση με τα Bridgestone σε αντίστοιχη ηλικία και χρήση.
Η γνώμη σας;
Διάσταση δεν μας είπες
Βάλε τα Falken Sincera SN110.
Αυτά έχω εγώ τους τελευταίους μήνες σε Σουίφτ.
Η φαλκεν είναι 5η στο κόσμο ενώ προμηθεύει και εργοστάσια για πρώτη τοποθέτηση.
Δεν είναι τυχαία εταιρία
Σε σχέση με τις επιδόσεις σε βρεγμένο,θόρυβο,φρενάρισμα, κατανάλωση και τη τιμή θα τα έλεγα vfm
doctoras
17/08/2021, 09:36
προσωπικά στην αγορά ελαστικών με βοηθάει το παρακάτω site
https://www.tyrereviews.com/Tyre-Size/14-Inch-Tyres/175-65-14-Tyres.htm
προσωπικά στην αγορά ελαστικών με βοηθάει το παρακάτω site
https://www.tyrereviews.com/Tyre-Size/14-Inch-Tyres/175-65-14-Tyres.htm
Πολύ ωραίο! Τα έχει όλα μαζεμένα.
Μου κάνει εντύπωση που δείχνει τα Continental Premium Contact 5 ψιλο μάπα και εγώ τα είχα (και τα νοιώθω) για καλά (εξαιρουμένου του θορύβου) :(
doctoras
17/08/2021, 14:02
Πολύ ωραίο! Τα έχει όλα μαζεμένα.
Μου κάνει εντύπωση που δείχνει τα Continental Premium Contact 5 ψιλο μάπα και εγώ τα είχα (και τα νοιώθω) για καλά (εξαιρουμένου του θορύβου) :(
Πανω ραφι τα δείχνει Πανο, 85 και 87% δεν τα λες καν μέτρια
Βεβαια παιζει ρολο και η διάσταση.
Εχει τύχει ομως ιδιο λαστιχο σε διαφορετική διάσταση να εχει να εχει διαφορές στην δυναμική του συμπεριφορά
Μοτοσυκλέτα δεν έχω, ας ρωτήσω κάτι εδώ: έχω κάνει περίπου 30000χλμ με τα ελαστικά (165/70/R13) και επιτέλους πήρα απόφαση να αλλάξω θέση τα μπροστά με τα πίσω όχι χιαστί - μόνος μου. Γίνεται ή χρειάζεται καμιά ζυγοστάθμιση για να πατήσουν σωστά; Αν είναι να τρέχω ίσως καλύτερα να βάλω καινούργια.
Edit2: τα μπροστινά είναι ακόμα ΟΚ αλλά σαφώς πιο φθαρμένα από τα πίσω. Αν τα αλλάξω τώρα, υπάρχει θέμα ασφάλειας; Το συνδυάζω με παλιότερη συζήτηση στο θέμα, ότι τα ελαστικά με την καλύτερη πρόσφυση πρέπει να τοποθετούνται στον πίσω άξονα.
Επί τη ευκαιρία, να ευχαριστήσω τον Mikes, την προτροπή του οποίου ακολούθησα και έβαλα Petlas στο κουβαδάκι μου. Αξιοπρεπέστατα για την τιμή τους, δε με έχουν προβληματίσει με τη (συνήθως...) λελογισμένη χρήση που τους κάνω.
Για την αλλαγή κι εγώ τα SN832 έχω βάλει στο μάτι.
Δεν έχει νόημα να αλλάξεις μπρος πίσω αφού έχεις φτάσει τα 30.000 χλμ.
Αυτό έπρεπε να γίνει πιο νωρίς.
Πήγαινε να βάλεις καινούρια όταν θα είσαι κοντά στα 40.000 χλμ αν δε τα χεις πολλά χρόνια πανω
ioannispar
19/08/2021, 08:19
Βάση της δικής μου οδήγησης με χλμ περίπου 40000-60000 το χρόνο τα λάστιχα τα κάνω μπρος πίσω ανά 10000 και έτσι πετυχαίνω μια φυσιολογική φθορά και για τα 4. Όχι δεν χρειάζεται να κάνεις ζυγοστάθμιση ούτε ευθυγράμμιση για την αλλαγή μπρος - πίσω. Μπορείς να το κάνεις και μόνος σου αρκεί να βάζεις πάντα τα δεξιά δεξιά και τα αριστερά αριστερά. Τώρα που έχεις 30000 δεν θα καταφέρεις κάτι γιατί τα μπροστινά σου, έχουν ταλαιπωρηθεί αρκετά. Αν όμως η φθορά τους δεν είναι μεγάλη κάνε την αλλαγή και βλέπεις.
doctoras
19/08/2021, 08:44
έχετε υποψή και αυτό:
πολλές μάρκες ελαστικών παράγουν φασοναρία οπουδήποτε τα ελάστικά με αμφιλεγόμενη ποιότητα
παθόν, πάω σε λαστιχάδικο να βάλω τα λάστιχα που επελεξα να μου φέρει κατόπιν παραγγελίας.
(ο λαστιχάς ήξερε και δε μου είπε τίποτα)
όταν τα έβαλε πάνω μου λέει:
κοίτα εμείς εδώ κάνουμε και ευθυγράμμιση με 25ευρώ και θα σου πρότεινα να κάνεις γιατί μπλα-μπλα..
Με τα πολλά με πείθει (εντομεταξύ το αυτοκίνητο πήγαινε ευθεία πριν)
το παιρνω με τα "καινουργια" παπούτσια και φέυγω, παρατηρώ οτι κόβει δεξιά.
μετα απο δεκα λεπτά πάω πίσω και του το λέω το αναβάζει πάνω και ξανακάνει ρύθμιση
το παιρνω κλέβει πάλι, λιγότερο, πάω εκεί ξανά μου λέει η ιδέα σου είναι, ορίστε οι μετρήσεις στο μηχάνημα..
το αυτοκινητο συνεχίζει να τραβάει δεξιά, απεπλίστηκα-μπερδεύτικα, σκέφτηκα 1002 πράγματα εναλλακτικά οτι το αυτοκινητο φταίει και όχι η καθευτού παρέμβαση
τελικά πάω σε ένα προτεινόμενο τεχνικό εξειδικευμένο σε ευθυγραμμίσεις (για ελέγχους κτέο όπως αναφέρει).
του εξηγώ τι έχει γίνει και μου αναφέρει αυτό που σας προιδέασα, κατασκευάζουν σε συγκεκριμένες χώρες χαμηλότερης ποιότητας ελαστικά.
Είχε ένα αυτοσχέδιο παχύμετρο για να μετράει διάμετρο τροχού. Και ενώ έχουμε τον ίδιο αερα σε κάθε λάστιχο είδαμε διαφορά απο μισό ως και ένα εκατοστό απο λάστιχο σε λάστιχο. Αλλαξε τα λάστιχα μεταξύ τους θέση, ξαναρύθμισε και το αυτοκίνητο πάει τρένο εκτοτε
Για αυτό είπα ο λαστιχάς γνώριζε για να προτείνει ευθυγράμμιση πέραν της δεδομένης ζυγοστάθμισης
εχετε κατα νου μη μπλέξετε
:confused: :confused:
:bawl: :lol: :bawl:
Συνεχιστε...
:a014: :a014:
Κοιτάξτε και τα VREDESTEIN made in Netherlands, Ολλανδία. Εγώ εχω τα Quatrac pro και είναι πολύ καλά λάστιχα, αλλά όχι για καλοκαίρι Ελλάδα. Έχουν πολλά όπως το Vorti, Sessanta. Κοιτάξτε reviews Kai ρωτήστε
motojojo
01/09/2021, 20:52
Προσφατο πάθημα δικό μου: όταν αλλάζετε λάστιχα, φροντίστε να κάνετε και μια βολτα με 120+χαω. Ειδικά πριν από ταξίδι.
Άλλαξα λάστιχα μια μέρα πριν το ταξίδι του γυρισμου (2000χλμ, μολις την περασμένη παρασκευή). Λόγω ιδιαιτερότητας του αυτοκινήτου οι ζάντες θέλουν αντάπτορα για ζυγοστάθμιση (σκατόγαλλοι, έβαζαν ζάντες χωρίς αφαλό) αλλά ο λάστιχάς για κάποιο λόγο τις πήρε και τις έκανε αλλού ζυγοστάθμιση, εκτός του μαγαζιού του. Όταν γύρισε μου λέει φιλαράκι οι ζάντες σου είναι θεόστραβες! Μου φάνηκε περιεργο καθώς ποτέ δεν είχα νοιώσει κάτι και οι συγκεκριμένες αν και εργοστασιακές είναι επώνυμες και θεόβαρες με αποδεδειγμένη αντοχή. Δεν έδωσα όμως ιδιαίτερη σημασία παρά τα μεγαλούτσικα βαρίδια που είχαν οι ζάντες επάνω.
Το απόγευμα και λίγο πριν αρχίσω να φορτώνω το αμάξι φεύγω επειγόντως για το εξοχικό να δουμε τι ζημιές έκανε το χθεσινό μπουρίνι. Στον αυτοκινητόδρομο διαπιστώνω ότι από τα 120 το τιμόνι κοσκίνιζε! Τρωω τρελή ξενέρα καθώς την επομενη είχα ταξιδι 2000χλμ, που να ταξιδεψεις έτσι....
Με βαριά καρδιά ξεκινάω σαββατο πουρνό για Θεσσαλονίκη όπου θα έκανα στάση για να παραλάβω πακέτο φίλου. Απήυδησα, και ήταν μόνο τα πρώτα 200χλμ, είχα άλλα 1800 και με έπιανε ήδη μια απελπισία.
Λέω σάββατο είναι, δεν μπορεί θα είναι ανοιχτά τα λαστιχάδικα, θα κάνω ακόμα μια ζυγοστάθμιση μπας και σωθεί η κατάσταση. Όντως με πάει ο φίλος μου σε έναν λαστιχά στη γειτονιά του ο οποίος με επιβεβαίωσε ότι έχει αντάπτορα και κάνει μόνος του τη ζυγοστάθμιση.
Ήδη στην πρώτη ζάντα, με ρώτησε αν όντως είχα κάνει ζυγοστάθμιση κατά την τοποθέτηση! Τελικά η αρχική ήταν ότι ναναι, κατά τα άλλα οι ζάντες μου ήταν θεόστραβες. Που δεν ήταν. Το τιμόνι ηρέμησε και κατάφερα να φτάσω "σπίτι μου" χωρίς πάρκινσον.
Για την ιστορία έβαλα firestone roadhawk σε 195/55/15. Ξεκίνησα για πιο κινεζιά μιας και θέλω να το αλλάξω το αμάξι αλλά τελικά ανέβηκα λίγο ακόμα σε μπατζετ κι έβαλα πιο επώνυμο για διάφορους λόγους.
Tallyban
02/09/2021, 08:01
Έβαζα αυτή τη μάρκα σταθερά παλαιότερα,ευχαριστημένος,πολύ γερά λάστιχα.
Τότε ήταν κατασκευης Ισπανίας αν θυμάμαι καλα,τώρα νομίζω είναι Βιετνάμ δε ξέρω τι παίζει.
Αν μπορείς ενημέρωσε μας κάποια στιγμή για αίσθηση,κράτημα,αντοχη κλπ.
Vredestein sportrac 5, πολύ ευχαριστημένος.
motojojo
02/09/2021, 22:29
Έβαζα αυτή τη μάρκα σταθερά παλαιότερα,ευχαριστημένος,πολύ γερά λάστιχα.
Τότε ήταν κατασκευης Ισπανίας αν θυμάμαι καλα,τώρα νομίζω είναι Βιετνάμ δε ξέρω τι παίζει.
Αν μπορείς ενημέρωσε μας κάποια στιγμή για αίσθηση,κράτημα,αντοχη κλπ.
Μια φορά έχω βαλει πάλι firestone πριν καμια 15αρια χρόνια σε αλλο αμαξι αλλα τότε δεν είχα και κάποιο σοβαρό μέτρο συγκρισης.
Τώρα φορούσα bridgestone potenza adrenalin που ήταν πραγματικά σκυλιά, δυστηχως δεν πρόκειται να ξαναβγουν τέτοια λάστιχα.
Σκυλιά εννοώ έβγαλαν 75-80 χιλ χλμ, σε πολη, ταξιδια (και με τελικες), στριψιμο, καμιά ώρα μέσα σε πίστα (κατι σαν τα Μεγαρα) και καμια 20αρια γύρους στο ρινγκ. Θεωρώ ότι ήταν too much για λάστιχο.
Ήταν πολύ καλά στο βρεγμένο αλλά ελαφρώς τραγικα στην πόλη γιατί δεν ζεσταίνονταν. Όταν ζεσταινονταν όμως ήταν τρομερά. Θα τα ξαναεβαζα με κλειστά μάτια παρά το κοπανημα λόγω σκληρού πλαινού, αυτό ήταν όμως που έδινε τρομερή αίσθηση.
Οπότε από τα καινουργια δεν έχω και τρελές προσδοκίες, ίσα ισα είμαι και λίγο αρνητικά προκατελειμένος. Δεν περιμένω να είναι κακά, αλλά δεν είναι και σαν τα αντρεναλιν.
Η πιο σοβαρή παρατήρηση που έκανα ως τώρα, αν και εγραψα σερί 2000χλμ, είναι στα πολλά νερά. Έπεσα σε λίμνη νερών και απλά πέρασε χωρίς κάποια διατάραξη της ισοροπίας του αυτοκινήτου όταν με τα αντρεναλιν μου τραβουσε το τιμόνι.
Nostradamus
02/09/2021, 22:47
Αν δεν κάνω λάθος είσαι Γερμανία σωστά? Αν εκεί είναι η εμπειρία των 75-80κ χιλιομέτρων, δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα (μάλιστα απορώ πως έβγαλες τόσα χιλιόμετρα με τέτοια χρήση). . Αν μιλάς για Ελλάδα πάω πάσο.
motojojo
02/09/2021, 22:55
Ναι Γερμανία. Πολύ λίγα σε ελληνικούς δρόμους, να ειναι 7-8χιλ συνολικα (και αν).
Νομιζω ότι πέρα από το κλίμα που ειναι πιο ψυχρό γενικά, θα έλεγα ότι το οδόστρωμα εδώ θα τα έτρωγε περισσότερο απότι το ελληνικό. Στη γερμανική άσφαλτο την πάλευαν λίγο ακόμα, στην ελληνική γλυστρουσαν πλεον πολύ.
Τα φορουσα από μεσα Μαρτη μεχρι τελη Νοεμβρη.
Nostradamus
02/09/2021, 23:52
Αυτό λέω. Οτι οι γνώμη σου και η δική μου δεν προσφέρουν τίποτα για χρήση στους ελληνικούς δρόμους.
Κατέβασα σκουτερ στην Ελλάδα, με πρώτης τοποθέτησης κινέζικα λάστιχα, αγορασμένο εδώ στην Γερμανία. Συμπεριφορά εδώ παντού άψογη και φρενάρισμα εξαιρετικό.
Στην Αθήνα, γλυστραει και μπλοκάρει παντού και αν δεν είχα δει πως λειτουργούν στην Γερμανία, θα έλεγα ότι είναι "σκουπίδια" τα ελαστικά .
Όλα τα ελαστικά καλά είναι σε ιδανικές συνθήκες πρόσφυσης. :p
Ρε σεις.... τραβάτε σε κανένα αυτοκινητάδικο φόρουμ να ρωτάτε για ελαστικά οχήματος με 4 ρόδες.....εδώ είναι για οχήματα με 2 ρόδες :p
(και μην βγει καμιά λουλού να πει για τρίτροχα, ΔΕΝ είναι μηχανάκια!)
Nostradamus
03/09/2021, 07:57
Coelho? :lol:
doctoras
03/09/2021, 09:14
Coelho? :lol:
Tzimakos
https://www.youtube.com/watch?v=3TfnfLJCNYM&ab_channel=LelekakisGiorgos
:a10:
:tooth:
Ρε σεις.... τραβάτε σε κανένα αυτοκινητάδικο φόρουμ να ρωτάτε για ελαστικά οχήματος με 4 ρόδες.....εδώ είναι για οχήματα με 2 ρόδες :p
(και μην βγει καμιά λουλού να πει για τρίτροχα, ΔΕΝ είναι μηχανάκια!)
Σωστός δεν ξέρω γιατί συζητάμε για λάστιχα αυτοκινήτου στο moto.gr
παρακαλώ τη διεύθυνση να φτιάξει θρεντ για auto teleia gr
Δυστυχώς στην Ελλάδα είναι σημαντικό να αλλάζουμε τα λάστιχα πιο σύντομα σε σχέση με άλλες χώρες, λόγω χαμηλής πρόσφυσης των δρόμων.
Ο Χούντρας συνιστά και πιο χαμηλή πίεση στα λάστιχα των μοτοσακώνε κατά 2 psi σε τέτοιους δρόμους.
(https://youtu.be/FIP3HUzNG1g?t=113)
Αυτό που το πρωί, όσο είναι χαμηλά ο ήλιος, σε ενοχλεί η ανάκλασή του στην άσφαλτο, πραγματικά με ξεπερνάει.
Πήρα προσφορές για Falken Sincera SN110. 255€ η τετράδα, τελική τιμή, με Φ.Π.Α., βαλβίδες, ζυγοστάθμιση, τοποθέτηση. Χώρα κατασκευής Τουρκία. Έχουν και εργοστάσιο στην Ταϋλάνδη, αλλά η συγκεκριμένη διάσταση (ή παρτίδα, δεν ήξεραν ακριβώς να μου πουν) κατασκευάζεται στην Τουρκία.
Μάλλον θα τα τοποθετήσω την επόμενη εβδομάδα.
doctoras
04/09/2021, 10:34
Δυστυχώς στην Ελλάδα είναι σημαντικό να αλλάζουμε τα λάστιχα πιο σύντομα σε σχέση με άλλες χώρες, λόγω χαμηλής πρόσφυσης των δρόμων.
Ο Χούντρας συνιστά και πιο χαμηλή πίεση στα λάστιχα των μοτοσακώνε κατά 2 psi σε τέτοιους δρόμους.
Αυτό που το πρωί, που είναι χαμηλά ο ήλιος, σε ενοχλεί η ανάκλασή του στην άσφαλτο, πραγματικά με ξεπερνάει.
στη μηχανή έχει μια βάση μιας και οι περισσότεροι κατασκευαστές δίνουν πιέσεις ασφαλείας για όλες τις συνθήκες
στο κουτί αν χάσει 2 psi το καταλαβαίνω απευθείας, λαστιχώνει το τιμόνι έχει πιο αργές αντιδράσεις παίρνει μεγαλύτερες κλίσεις δεν το συνιστώ
για τους δρομοι καθρέπτες, η λύση ειναι χαμηλές ταχύτητες πολλές φορές κάτω απο τα όρια ταχύτητας του δρόμου για να είσαι ασφαλείς all the way(δεν μιλάμε καν αν είναι βρεγμένο το οδόστρωμα)
επίσης αν έχεις κλειστό πάρκινκ τα λάστιχα δε ξεραίνονται και μπορούν να κρατήσουν την ελαστικότητα τους με καλά αποτελέσματα σε κράτημα φρένα ακόμη και στην 5ετία(δεδομένου πάντα οτι δεν συμπλήρωσαν τα 40χιλ.km που προσδιορίζεται η μέση αλλαγή ελαστικών)
doctoras
04/09/2021, 10:40
Πήρα προσφορές για Falken Sincera SN110. 255€ η τετράδα, τελική τιμή, με Φ.Π.Α., βαλβίδες, ζυγοστάθμιση, τοποθέτηση. Χώρα κατασκευής Τουρκία. Έχουν και εργοστάσιο στην Ταϋλάνδη, αλλά η συγκεκριμένη διάσταση (ή παρτίδα, δεν ήξεραν ακριβώς να μου πουν) κατασκευάζεται στην Τουρκία.
Μάλλον θα τα τοποθετήσω την επόμενη εβδομάδα.
για την falken πρώτη φορά ακούω, είδα οτι είναι γιαπωνέζικη και μπροστινή της Sumitomo, καλύτερες επιδόσεις απο bridgestone στο αντίστοιχο μοντελο ή απλά πιο οικονομική?
για την falken πρώτη φορά ακούω, είδα οτι είναι γιαπωνέζικη και μπροστινή της Sumitomo, καλύτερες επιδόσεις απο bridgestone στο αντίστοιχο μοντελο ή απλά πιο οικονομική?
Φέτος το έψαξα λίγο παραπάνω, διότι δεν έβρισκα Bridgestone στη διάσταση που ήθελα και τα τελευταία Continental που φορούσα, δε μου άρεσαν τόσο μετά τον 1,5 χρόνο χρήσης. Τα ρειβγιούζ γράφουν καλά σχόλια για τα Falken Sincera SN110 κατασκευής στην Ταϋλάνδη. Τι θα βγει με τα τουρκικής κατασκευής, θα σας πω εν καιρώ.
Όπως έχω γράψει και παλιότερα, τα δικά μου λάστιχα αυτοκινήτου τρώνε μπόλικο ήλιο, χώμα και λακκούβες. Αν είχα χρήματα για πέταμα, θα τα άλλαζα κάθε ενάμιση χρόνο, διότι τότε αρχίζω και βλέπω διαφορά στο φρενάρισμα και στις στροφές που έχουν ανωμαλίες, όταν ο δρόμος είναι "λείος και στιλπνός". Δυστυχώς οι ελληνικοί δρόμοι σε πολλά σημεία δεν συγχωρούν.
motojojo
05/09/2021, 12:15
Αυτό λέω. Οτι οι γνώμη σου και η δική μου δεν προσφέρουν τίποτα για χρήση στους ελληνικούς δρόμους.
Κατέβασα σκουτερ στην Ελλάδα, με πρώτης τοποθέτησης κινέζικα λάστιχα, αγορασμένο εδώ στην Γερμανία. Συμπεριφορά εδώ παντού άψογη και φρενάρισμα εξαιρετικό.
Στην Αθήνα, γλυστραει και μπλοκάρει παντού και αν δεν είχα δει πως λειτουργούν στην Γερμανία, θα έλεγα ότι είναι "σκουπίδια" τα ελαστικά .
Δεν έχεις άδικο, όμως δεν επαίνεσα την αντοχή τους επειδή έβγαλαν 80κ χλμ σε γερμανικό οδικό δίκτυο αλλά επειδή σε αυτά τα χλμ περιλαμβάνονται και καποια χλμ πίστας.
Θεωρώ ότι άλλα λάστιχα με πιο μαλακό πλαινο/πέλμα θα είχαν βγει off νωρίτερα.
Στην Ελλάδα θα έβγαζαν σαφώς λιγότερα χρόνια λόγω καιρού, θα τα "κυνηγουσα" όμως και πιο συχνά.
Μιας και εδώ έχουμε μαζευτεί πολλοί ιερόσυλοι ας πω και εγώ τα δικά μου…
Πριν 4,5-5 χρόνια είχα φορέσει στο τουτού τα καινούργια τότε Goodyear efficient σε διάσταση 205/55/16… Κάνανε 37.000 χλμ (κάνω λίγα ετησίως) χωρίς κανένα πρόβλημα σε όλες τις συνθήκες και τα ένοιωθα καλά ακόμα και 4 χρόνια μετά την τοποθέτηση. Μου άρεσαν κυρίως γιατί είχαν απορροφητική/μαλακή και αθόρυβη κύλιση και όσες (λίγες) φορές τα πίεσα πραγματικά ήταν προβλέψιμα και προοδευτικά. Μετά από 4,5 χρόνια με μια ενδιάμεση διασταύρωση μπρος-πίσω έφτασε η ώρα να αλλαχτούν - όχι γιατί δεν είχαν πέλμα (θεωρητικά θα βγάζαν πολλά ακόμα) αλλά πλέον είχαν εμφανώς ξεραθεί και ειδικά τον τελευταίο χρόνο είχαν γίνει “τούβλα”… Μιας και ήμουν ικανοποιημένος από αυτά είπα να μην μπω στο ψυχοκουραστικό τρυπάκι νέας επιλογής και να βάλω πάλι τα ίδια. Τελικά πριν λίγο καιρό με 300,00 έβαλα μια τετράδα από την νεότερη έκδοσή τους 2 που εντωμεταξύ είχε γίνει διαθέσιμη… Μέχρι στιγμής οι εντυπώσεις είναι το ίδιο άριστες όπως και με τα αρχικά… :wave2:
Καθώς είμαι και εγώ σε αναζήτηση ελαστικών για το αυτοκίνητο, έχετε να προτείνετε κάποιο καλό ελαστικό για τη δύσκολη διάσταση 205/45/17 (grande punto 1.4 t jet 120ps)
Απαιτήσεις: να μην ξεφεύγει στην τιμή, να είναι τίμιο στο βρεγμένο
Το αυτοκίνητο κινείται ελάχιστα γι αυτό και δεν θέλω να ξεφύγω στην τιμή. Ουσιαστικά κινείται απλά για να λειτουργεί και να μην είναι 365 μέρες παρκαρισμένο :lol:
Μιας και εδώ έχουμε μαζευτεί πολλοί ιερόσυλοι ας πω και εγώ τα δικά μου…
Πριν 4,5-5 χρόνια είχα φορέσει στο τουτού τα καινούργια τότε Goodyear efficient σε διάσταση 205/55/16… Κάνανε 37.000 χλμ (κάνω λίγα ετησίως) χωρίς κανένα πρόβλημα σε όλες τις συνθήκες και τα ένοιωθα καλά ακόμα και 4 χρόνια μετά την τοποθέτηση. Μου άρεσαν κυρίως γιατί είχαν απορροφητική/μαλακή και αθόρυβη κύλιση και όσες (λίγες) φορές τα πίεσα πραγματικά ήταν προβλέψιμα και προοδευτικά. Μετά από 4,5 χρόνια με μια ενδιάμεση διασταύρωση μπρος-πίσω έφτασε η ώρα να αλλαχτούν - όχι γιατί δεν είχαν πέλμα (θεωρητικά θα βγάζαν πολλά ακόμα) αλλά πλέον είχαν εμφανώς ξεραθεί και ειδικά τον τελευταίο χρόνο είχαν γίνει “τούβλα”… Μιας και ήμουν ικανοποιημένος από αυτά είπα να μην μπω στο ψυχοκουραστικό τρυπάκι νέας επιλογής και να βάλω πάλι τα ίδια. Τελικά πριν λίγο καιρό με 300,00 έβαλα μια τετράδα από την νεότερη έκδοσή τους 2 που εντωμεταξύ είχε γίνει διαθέσιμη… Μέχρι στιγμής οι εντυπώσεις είναι το ίδιο άριστες όπως και με τα αρχικά… :wave2: Εχω βαλει 4 φορές gd efficient grip θεωρώ οτι είναι πολύ καλη επιλογή για τους ελληνικούς δρόμους (σημαντικό και περιοχή που μένει ο καθένας). Προσωπικά τα έχω χρησιμοποιησει σε ολες τις συνθήκες βροχές εως πλυμμήρα, χιονια λάσπες και βουνό αρκετά (λογω 4χ4). Τα λάστιχα δουλεύουν αρκετά καλά αλλα πρέπει στη 3ετια να αλλάζεις. Πολύ σημαντικό που αρκετός κόσμος το αγνοεί οσον αφορά το φρενάρισμα πρέπει να έχεις σε πολυ καλή κατάσταση αμορτισέρ και φρένα . Το λάστιχο απο μόνο του δε κάνει διαφορά αν το αμάξι ειναι σουμιές και μπρουμουτιζει και τα φρένα ειναι σε κακή κατάσταση .
Σωστά τα λες... Η δική μου αίσθηση είναι ότι τα λάστιχα σε αυτοκίνητα που μένουν εκτός γκαράζ μετά από 3 Ελληνικά καλοκαίρια παίρνουν την κάτω βόλτα ασχέτως χιλιομέτρων. Προσωπικά πάντα αλλάζω πριν ή μόλις κλείσουν 4ετία (και πάντα έχουν ψωμί ακόμα μιας και κάνω 7-8Κ τον χρόνο), αλλά τα τελευταία 2 χρόνια με τα λοκντάουν και όλα τα σχετικά το καθυστέρησα κανένα χρόνο αφού κινιότανε ελάχιστα... Πάντως από φρένα αμορτισέρ κλπ είμαι κάτι παραπάνω από ΟΚ... :wave2:
Τοποθετήθηκαν τα Falken Sincera SN110.
Το απόγευμα θα τα δοκιμάσω στην ειδική διαδρομή του Αγίου Μερκουρίου. Ήδη αισθάνομαι το αμάξι σαν να έχει πάρει 20 κιλά ροπής επιπλέον και 2g πλευρικής πρόσφυσης. :p
Ύστερα από τη μοτοσικλέτα και το αμάξι, την επόμενη εβδομάδα παίρνει σειρά το ποδήλατο, με Kenda K948 που τα έχω συνηθίσει εδώ και 10 χρόνια. Βγάζουν 10.000 χιλιόμετρα περίπου, πριν αρχίσουν να βγάζουν καρούμπαλα και να σκίζονται. Το κυριότερο είναι ότι έχουν προοδευτική απώλεια πρόσφυσης, με καλή πληροφόρηση και προστασία από πλευρικές ολισθήσεις σε ανώμαλο οδόστρωμα. 20€ το ζευγάρι.
Οπότε για τον επόμενο μήνα μένει να αλλάξω λάστιχα στο καροτσάκι, της λαϊκής, αλλά αυτό έτσι κι αλλιώς δεν το κυκλοφορώ με βροχή.
AUFGEBRACHT
29/03/2022, 18:52
Αποφάσισα σήμερα να αλλάξω λάστιχα στο ΙΧ, καθώς ήρθε η ώρα να αλλάξω τα μαμίσια Nexen, μετά από 3 χρόνια και 52.000 χιλιόμετρα. Είπα να προβώ σε αλλαγή τώρα που μπορώ, και να μην περιμένω το φθινόπωρο, όπως είχα αρχικό πλάνο. Στον πρώτο λαστιχά που πήρα, με πληροφόρησε ότι η τιμή ισχύει έως Πέμπτη, καθώς από Παρασκευή 01/04 θα αλλάξουν -προς τα πάνω εννοείται- οι τιμοκατάλογοι. Η κερδοσκοπία καλά κρατεί! Για την ιστορία, πήγαινα για τα Goodyear EfficientGrip Perfomance 2, αλλά κατέληξα στα Michelin Primacy 4, που τα βρήκα στην ίδια τιμή με τα Goodyear (διάσταση 195/60/16).
karellen
29/03/2022, 20:42
Καλοπάτητα Γιώργο.
ΚΑΙ στα ελαστικά δε νομίζω να μην υπάρχει εταιρεία που να μην έκανε ήδη τις αυξήσεις της. Και θα ακολουθήσουν και άλλες.... όπως άλλωστε στα πάντα.
AUFGEBRACHT
31/03/2022, 15:55
Καλοπάτητα Γιώργο.
Σ ευχαριστώ πολύ Νίκο, σήμερα το πρωί τα τοποθέτησα τελικά, η πρώτη θετική εντύπωση που σχημάτισα είναι πως έχουν πολύ χαμηλή στάθμη θορύβου κύλισης, σε σχέση με τα μαμά κορεάτικα που φόραγε.
SeniorCanardo
19/09/2022, 11:46
Δηλώνω άσχετος και δεν το έχω ψάξει καθόλου, οπότε θέλω μια γνώμη προς τα που περίπου να κινηθώ.
2000 Opel Astra G 1.4, το αυτοκίνητο κινείται ελάχιστα 200-300χλμ τον χρόνο. (Και πολλά λέω).
Αποκλειστικά κοντινές διαδρομές σε ακτίνα 10χλμ από την έδρα του και πολύ σπάνια (μα πάρα πολύ σπάνια)να χρειαστεί να ταξιδέψει.
Θα βγει είτε σε βρεγμένο, είτε σε στεγνό 1-2 φορές την βδομάδα και δεν φυλάσσεται σε στεγασμένο χώρο, είναι χύμα έξω.
Ψάχνω λαστιχάκι οικονομικό, αφού δεν υπάρχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις, όχι όμως "ξύλινο".
Τώρα φοράει ένα 185/65/15 "Continental Contact κάτι" που έχει κλείσει 5ετία.
Τα φώτα σας παρακαλώ.
dankannn
19/09/2022, 11:57
Δηλώνω άσχετος και δεν το έχω ψάξει καθόλου, οπότε θέλω μια γνώμη προς τα που περίπου να κινηθώ.
2000 Opel Astra G 1.4, το αυτοκίνητο κινείται ελάχιστα 200-300χλμ τον χρόνο. (Και πολλά λέω).
Αποκλειστικά κοντινές διαδρομές σε ακτίνα 10χλμ από την έδρα του και πολύ σπάνια (μα πάρα πολύ σπάνια)να χρειαστεί να ταξιδέψει.
Θα βγει είτε σε βρεγμένο, είτε σε στεγνό 1-2 φορές την βδομάδα και δεν φυλάσσεται σε στεγασμένο χώρο, είναι χύμα έξω.
Ψάχνω λαστιχάκι οικονομικό, αφού δεν υπάρχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις, όχι όμως "ξύλινο".
Τα φώτα σας παρακαλώ.
Barum Bravuris 5 με 240 €
motojojo
19/09/2022, 12:24
Αν και τα νουμερα δεν βγαινουν (1-2 φορες τη βδομαδα εντος 10χλμ αλλα 300χλμ ολο το χρόνο; ) είναι προφανές ότι κάνει γενικά ελάχιστα χλμ, λογικά με χαμηλές ταχύτητες.
Είτε κρατας τα ιδια για 1-2 χρονια είτε το φτηνότερο κινέζικο.
SeniorCanardo
19/09/2022, 12:41
Barum Bravuris 5 με 240 €
Έχεις προσωπική εμπειρία;
Αν και τα νουμερα δεν βγαινουν (1-2 φορες τη βδομαδα εντος 10χλμ αλλα 300χλμ ολο το χρόνο; ) είναι προφανές ότι κάνει γενικά ελάχιστα χλμ, λογικά με χαμηλές ταχύτητες.
Είτε κρατας τα ιδια για 1-2 χρονια είτε το φτηνότερο κινέζικο.
Στα νούμερα, για μέσους όρους μιλάω. Τα 10χλμ είναι ακτίνα μετακίνησης από την έδρα του, για να δώσω μια εικόνα των αποστάσεων.
Μπορεί την μια βδομάδα να κάνει 20 την άλλη καθόλου, ή να κάνει την μια 8 και την άλλη 2.
Κράτα σαν μπούσουλα τα ετήσια που είναι εκεί γύρω στα 300, πάντα με τις παρούσες συνθήκες.
Αν δεν είχαν θέμα δεν θα τα άλλαζα, δεν με τρώει να τα ακουμπήσω στον λαστιχά, αλλά σε εκκίνηση σε βρεγμένο ή κακό οδόστρωμα, έχουμε σπινιαρίσματα και άντε αυτό παλεύεται, δεν ξέρω τι θα κάνει σε ενδεχόμενο φρενάρισμα πανικού. (non abs version).
Nostradamus
19/09/2022, 12:53
Εγω για τοσα χιλιομετρα τον χρονο παντως (στην αρχη νομιζα ηταν typo και ειναι 3 χιλιαδες, αλλα τελικα ειναι 300) θα κοιτουσα σε μεταχειρισμενα, η απλα οτι πιο οικονομικο εχει στην διασταση σου.
Ειχαμε βαλει στο παρελθον μετα απο παροτρυνση επαγγελματια του χωρου, σε fabia 1.4, κινεζικα, κατω απο την μιση τιμη των επωνυμων, και εβγαλαν 2,5 χρονια (και περιπου 28Κ χιλιομετρα, με το 90% εντος Αττικης), χωρις παρατραγουδα.. Πηγαμε ξανα σε επωνυμα, μετα απο αυτα, αλλα για τετοια χρηση που περιγραφεις, εγω δεν θα κοιτουσα τιποτα ακριβο.
P.S. Μπορεις να στειλεις ενα μνμ στο μελος mikes που ειναι του χωρου.
Τα φώτα σας παρακαλώ.
Uniroyal RainExpert 3
Έχουν φορεθεί σε Yaris mk2, καλό κράτημα σε στεγνό , εξαιρετικό σε βρεγμένο , καλή διάρκεια ζωής στους δρόμους μας.
Λίγο θόρυβο παραπάνω όταν αρχίζει να φθάνει προς το τέλος της ζωής του συγκριτικά με άλλα λάστιχα.
Η διαφορά κιλών μεταξύ Yaris και Astra εκείνης της γενιάς δε νομίζω οτι είναι τόσο μεγάλη για να δεις μεγάλη διαφορά χαρακτηριστικών.
motojojo
19/09/2022, 13:37
Ότι και να βάλεις με τετοια χρήση θα ξεραθεί σύντομα. Και αμα σπινιάρει στην εκκίνηση τότε σε ενδεχόμενο φρενάρισμα πανικού είναι προφανές τι θα συμβεί.
Πιστεύω είναι αυτονόητο όμως ότι προσαρμόζεις και το στυλ οδήγησης.
Τα μτχ είναι μια ακόμα καλή λύση αλλά τσεκάρεις ημερομηνια κατασκευής, να μην ειναι παλιά σαν τα δικά σου.
Κρατα τα παλια και προσεχε λιγο παραπανω
Να δωσεις το λιγοτερο 240 για να ξεραθουν σε 2 χρονια εχοντας γραψει 600χλ.;
dankannn
19/09/2022, 14:50
Έχεις προσωπική εμπειρία;
Στα νούμερα, για μέσους όρους μιλάω. Τα 10χλμ είναι ακτίνα μετακίνησης από την έδρα του, για να δώσω μια εικόνα των αποστάσεων.
Μπορεί την μια βδομάδα να κάνει 20 την άλλη καθόλου, ή να κάνει την μια 8 και την άλλη 2.
Κράτα σαν μπούσουλα τα ετήσια που είναι εκεί γύρω στα 300, πάντα με τις παρούσες συνθήκες.
Αν δεν είχαν θέμα δεν θα τα άλλαζα, δεν με τρώει να τα ακουμπήσω στον λαστιχά, αλλά σε εκκίνηση σε βρεγμένο ή κακό οδόστρωμα, έχουμε σπινιαρίσματα και άντε αυτό παλεύεται, δεν ξέρω τι θα κάνει σε ενδεχόμενο φρενάρισμα πανικού. (non abs version).
Nαι, αυτα φοραμε σε 2 διαφορετικα αμαξια ( octavia kai fiat punto )εδω και χρονια , χωρις κανενα απολυτος προβλημα, και καλα στην βροχη.
Η barum ειναι πολυ παλια εταιρεια και την εχει εξαγορασει η continental.
Καμια σχεση με κατι τουρκικα κλπ λαστιχα που θα σου πουν.
doctoras
19/09/2022, 16:31
Κώστα δες τα συγκριτικά τους απο το παρακάτω και ψάξε ανάλογα τιμές και προσφορές
https://www.tyrereviews.com/Tyre-Size/15-Inch-Tyres/185-65-15-Tyres.htm
Για φτηνό αλλά ασφαλές λάστιχο έχω βάλει στου πατέρα μου την σλοβενική Sava που έχει ενσωματωθεί στο Goodyear group, καλά είναι ανθεκτικά στην καταπόνηση με καλό κράτημα στο στεγνό, μέτρια στο βρεγμένο.
Τα Eskimo S3 από ότι βλέπω δίνουν καλά αποτελέσματα και στο βρεγμένο
Tallyban
19/09/2022, 20:06
Πιρελι Τουρκίας πολύ γερά λάστιχα.
Κάποια μάρκας Λάσα είναι κοινοπραξία με τη μπριτζεστον,δεν έψαξα αν τα πουλάει κανείς εδώ.
Γενικά τουρκικο λάστιχο>κινεζικού.
Δυστυχώς κάποια έξοδα στα οχήματα είναι πάγια και δεν πάνε με τα χιλιόμετρα. Αυτό ισχύει στο περίπου για τα λάστιχα. Δηλαδή αν κάνεις 300 χιλιόμετρα το χρόνο και το αμάξι σταθμεύεται σε εξωτερικό χώρο, τα λάστιχα θα κρατήσουν λίγο παραπάνω, σε σχέση με το να έκανες 5.000 km το χρόνο. Στα λάστιχα δεν πρέπει να κάνουμε μεγάλες εκπτώσεις, είναι πολύ σημαντικά.
Το μόνο που ίσως θα μπορούσε να σε συμφέρει, είναι λάστιχα με λίγο φαγωμένο πέλμα από τα χιλιόμετρα, αλλά με μικρή ηλικία. Αν π.χ. κάποιος κάνει 40.000 km το χρόνο και τα πουλάει στο χρόνο.
doctoras
19/09/2022, 21:59
40k είναι πολλά για την ζωή και ασφαλεια του ελαστικού, ανεξάρτητα αν οι περισσότεροι κανουμε παραπάνω είτε κρατάμε περισσότερα χρόνια
Ολες οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων leasing, έχουν ενσωματώσει αλλαγή ελαστικών στα μακροχρόνια συμβόλαια τους είτε στα 40k είτε στην τριετία οποίο έρθει πρώτο. Δεν το κάνουν για να είναι πιο ελκυστικές, αλλά γιατί ευρωπαϊκή νομοθεσία σε σχέση με την ασφάλεια του ελαστικού το ορίζει
Εγώ προσωπικά σε αυτοκίνητα με μερική χρήση και λίγα χλμ τα αλλάζω στην 5ετια τα χλμ δεν τα πιάνουν ( συνήθως 3k / y ).
Κάπου αναφέρθηκε uniroyal, έχω βάλει και όσων αφορά το κράτημα είμαι πολύ ευχαριστημένος. Όμως τα λάστιχα κατασκευάζονται κάπου στο Πακιστάν με μάλλον χαμηλό ποιοτικό έλεγχο, αποτέλεσμα να μου έρθουν ελαστικά με σχετική διαφορά διαμέτρου που αυτό έφερε αναγκαστική ευθυγράμμιση στο τιμόνι γιατί τραβούσε. Παιδεύτηκα μέχρι να το ανακαλύψω.
motojojo
19/09/2022, 22:55
Η πενταετία συνήθως είναι ορόσημο στη ζωή του ελαστικού ανεξάρτητα από τα χλμ που έχει διανύσει κι αυτό γιατί σε αυτό το διάστημα έχει αλλοιωθεί σημαντικά το υλικό του ελαστικού. Τα διανυθέντα χλμ κατά βάση φθειρουν το ελαστικό και μειώνουν σταδιακα το βάθος των αυλακώσεων.
Εκπτώσεις προφανώς και δεν πρέπει να γίνονται και συνήθως είναι αντιστρόφως ανάλογες των απαιτήσεων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι απαιτησεις ειναι χαμηλές γι'αυτό και οι εκπτώσεις.
Πρακτικά η αλλαγή γίνεται για να αποφευχθει τυχόν ολίσθηση σε απότομο φρενάρισμα γιατι κατά τα άλλα δεν υπάρχει άλλη περίπτωση να έρθει σε δύσκολη θέση το ελαστικό.
Βέβαια με τη συγκεκριμένη χρήση φαίνεται ασύμφορη η κατοχή του αυτοκινήτου, όχι η αντικατάσταση των ελαστικών αλλά αυτό μόνο ο ιδιοκτήτης το γνωρίζει.
Το να βρεθεί μτχ τετράδα σε αυτή τη διάσταση (185/65/15) μου φαινεται δυσκολο έως απίθανο, είναι διάσταση που φορούσαν αυτοκινητα της εποχής και μόνο τπτ ταρίφες θα τα βάζουν ακόμα που ακόμα και αυτοι τα αλλάζουν αφου λιώσουν. Προσωπικά δεν θα τα προτιμούσα. Βρεγμένο οδόστρωμα με ελαστικό χωρίς αυλάκι είναι ακόμα πιο επικίνδυνος συνδυασμός.
Από εκει και πέρα το να κρατήσει τα παλιά προυποθέτει προσεκτική οδηγηση, να έχεις συνεχώς στο μυαλό οτι ο δρόμος δεν εχει ποτέ και πουθενά πρόσφυση. Τα λάστιχα αυτά θα σε προδώσουν ακριβώς εκεί που με "σωστά" ελαστικά θα είχες δεδομένη την πρόσφυση.
Η πιο vfm λύση φαίνεται να ερχεται από την κίνα, με 200-250 ευρω καθαρίζεις για τα επόμενα 3 (και με λίγο τράβηγμα 5) χρόνια.
PortisHead
20/09/2022, 09:52
ΤΟΥΟ παντα ευχαριστημενος !
240 ευρω σε διασταση 185/60/14
Αλλα το βασικότερο....
438298
SeniorCanardo
21/09/2022, 10:58
Σας ευχαριστώ όλους, με βοηθήσατε και με ξεκολλήσατε. :beer:
Θα βγω στην γύρα για προσφορές να δούμε και τι υπάρχει σε διαθεσιμότητα και μετά αποφασίζω αναλόγως.
panavour
21/09/2022, 12:30
Κορεατικά roadstone
Στο Ελληνικό κλίμα (βλέπε Ελληνικό καλοκαίρι) τα ελαστικά στην 3ετία έχουν αρχίσει ήδη να "ξεραίνονται" και μετά από 4 καλοκαίρια ουσιαστικά είναι "τούβλα" ασχέτως αν το πέλμα τους έχει πολύ ζωή ακόμα.
Με εξαίρεση όσα περνάνε μεγάλο μέρος της ζωής τους (και κυρίως τον καλοκαιρινό ήλιο) σε κλειστό γκαράζ που καταφέρνουν να επεκτείνουν την ζωή τους για 1-βία 2 χρόνια ακόμα.
Προσωπικά επειδή γράφω λίγα χιλιόμετρα τον χρόνο (κάτω από 10κ) πάντα στα 4 χρόνια τα αλλάζω ασχέτως πέλματος... Καταπάτησα κατά μερικούς μήνες τον κανόνα μόνο στην διάρκεια του 1ου λοκντάουν μιας και ουσιαστικά το αμάξι ήταν ακίνητο ή κινήθηκε ελάχιστα.
Θεωρώ ότι είναι προτιμότερο να βάζουμε καινούργια λάστιχα όταν πρέπει και ας είναι και φθηνά πάρα να επιμηκύνουμε τα διαστήματα αλλαγής για να αντέξουμε οικονομικά ένα "καλύτερο και ακριβότερο" λάστιχο...
Βλέπω στα λάστιχα του αυτοκινήτου μου διαφορά μετά το δεύτερο καλοκαίρι, μερικές φορές και νωρίτερα σε πολύ γλιστερά σημεία του δρόμου. Συνήθως αλλάζω τα λάστιχα στο αμάξι στα τρία χρόνια, αλλά έχει τύχει να τα αλλάξω και στα 4. Σχεδόν αφάγωτο μεν το πέλμα, αλλά είχαν ξεραθεί σε σημείο να μην έχουν την πρόσφυση που θα ήθελα σε βρεγμένο ολισθηρό δρόμο.
Αν είχα λεφτά για πέταμα, θα τα άλλαζα στα δύο χρόνια. Είναι από τις σημαντικότερες "βελτιώσεις" που μπορείς να κάνεις στο όχημά σου. Ειδικά στους ελληνικούς δρόμους, όπου σε μεγάλο μέρος τους έχουν χαμηλή πρόσφυση. Σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, αλλάζουν θερινά λάστιχα στη διετία, παρόλο που περνάνε μερικούς μήνες το χρόνο αποθηκευμένα, αφού αντικαθίστανται από χειμερινά τους κρύους μήνες.
Νομίζω ότι είχα ξαναγράψει κάπου για συγκριτικό ελαστικών αυτοκινήτου, όπου το φθηνότερο καινούριο λάστιχο είχε καλύτερες επιδόσεις από το καλύτερης ποιότητας λάστιχο ίδιων διαστάσεων που είχε υποστεί δύο χρόνια χρήσης. Αν λοιπόν κάποιος θέλει να κάνει οικονομία, καλύτερα να μην αγοράζει ακριβά λάστιχα, αλλά να τα αλλάζει συχνά. Ούτε βέβαια να βάζει της πλάκας, αλλά να ακολουθεί τη μέση οδό.
Το έχει γράψει εύστοχα ο toyar, ότι πρέπει το όχημα που έχουμε και συντηρούμε, να είναι εντός των οικονομικών δυνατοτήτων μας, ώστε να το έχουμε στη βέλτιστη δυνατή κατάσταση, σχετικά με την αξιοπιστία και την ασφάλεια.
Αν είχα λεφτά για πέταμα, θα τα άλλαζα στα δύο χρόνια. .
Το έκανα για πολλά χρόνια, επί πασόκ :lol: