Σύνδεση

View Full Version : άρθρο στο CycleWorld:KNOW HOW-TO COUNTERSTEER CORRECTLY

Σελίδες : [1] 2

RaGe_Raptor
26/10/2013, 09:17
http://www.cycleworld.com/2013/10/25/know-how-to-countersteer-correctly/
καλά τα λέει ο κυριούλης όμως δε συμφωνώ με αυτό:
Combine countersteering with a quick weight shift to the inside footpeg, and voilà—your bike responds instantly and goes where you want.

δύναμη(ή βάρος) βάζουμε στο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ μαρσπιέ έτσι ώστε να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το counter steering με πολύ μεγαλύτερη ευκολία και δύναμη αφού το χρησιμοποιούμε σαν ένα (από πολλά) pivot point το οποίο μάλιστα είναι κοντά στο κέντρο βάρους της μοτό και την αναστατώνει λιγότερο κι όχι στο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ όπως λέει στο άρθρο.

Allst@rf
26/10/2013, 16:30
Αυτό το " βάζω δύναμη ή βάρος στο εξωτερικό μαρσπιε " ποτέ δε το κατάλαβα τόσο καιρό που οδηγουσα άσφαλτο και πίστα...

Ύστερα από ένα χρόνο και εκατό ώρες στο χώμα όμως, το καταλαβα...

Το ζήτημα όμως είναι ότι σε ένα ασφαλτινο μηχανακι ,το βάρος μας πρέπει να μην αντιτίθεται την δύναμικη της μηχανης όταν αυτή στρίβει... τουτέστιν δεν συνεχιζουμε μα είμαστε όρθιοι εφόσον η μότο έχει πλαγιασει....
Μεταφερουμε το βάρος μας στη πλευρα που έχει πλαγιασει η μότο... ή τουλάχιστον το βάρος του κεφαλιού μας....

Αφού εμείς πρέπει να μεταφερουμε βάρος στο εσωτερικό, με ποιο τρόπο πιεζουμε ή μεταφερουμε και άλλο βάρος στον εξωτερικό μαρσπιε;

Δεν είναι λίγο περίεργο;

Joyrider
26/10/2013, 16:53
Το κέντρο βάρους μηχανής-αναβάτη βρίσκεται προς το εσωτερικό της στροφής πάντα. Γιαυτό κάνεις και το countersteering βασικά, για να το φέρεις προς τα εκεί που θες να στρίψεις.
Είναι σαν να έχεις συνεπιβάτη και να γέρνει αντίθετα αυτό που λες.

Το βάρος στο εξωτερικό μαρσπιέ δεν το λέγανε τάχα για την πρόσφυση του τροχού;

Allst@rf
26/10/2013, 17:23
Καμία αντιρηση ....

Το ερώτημα μου είναι πως μεταφερεις βάρος στο εξωτερικό αφού στην ουσία έχεις σκυψει προς το εσωτερικό;

κατά τα αλλά νομίζω ότι το countersteer και η μεταφορά βάρους είναι διαφορετικά πραγματα και όχι ευθέως ανάλογα...
Πάει να πει ότι, μπορώ να εφαρμοσω countersteer μένοντας  κλαρινο πανω στο μηχανακι...

Joyrider
26/10/2013, 17:37
Allstarf στον gixxerman αναφερόμουν, με σένα συμφωνώ. Είχα πολύ ώρα ανοιχτή την καρτέλα χωρίς να πατήσω αποστολή.

Το ερώτημά σου και γω το έχω.

Για το τελευταίο που λες, το countersteering προκαλεί μετατόπιση του κέντρου βάρους στο εσωτερικό της στροφής έτσι κι αλλιώς σκύψουμε δεν σκύψουμε εμείς. Αλλά και χωρίς να κρατάμε τιμόνι μπορούμε να προκαλέσουμε countersteering απλά μεταφέροντας το δικό μας βάρος.

RaGe_Raptor
26/10/2013, 19:04
Αυτό το " βάζω δύναμη ή βάρος στο εξωτερικό μαρσπιε " ποτέ δε το κατάλαβα τόσο καιρό που οδηγουσα άσφαλτο και πίστα...

Ύστερα από ένα χρόνο και εκατό ώρες στο χώμα όμως, το καταλαβα...

Το ζήτημα όμως είναι ότι σε ένα ασφαλτινο μηχανακι ,το βάρος μας πρέπει να μην αντιτίθεται την δύναμικη της μηχανης όταν αυτή στρίβει... τουτέστιν δεν συνεχιζουμε μα είμαστε όρθιοι εφόσον η μότο έχει πλαγιασει....
Μεταφερουμε το βάρος μας στη πλευρα που έχει πλαγιασει η μότο... ή τουλάχιστον το βάρος του κεφαλιού μας....

Αφού εμείς πρέπει να μεταφερουμε βάρος στο εσωτερικό, με ποιο τρόπο πιεζουμε ή μεταφερουμε και άλλο βάρος στον εξωτερικό μαρσπιε;

Δεν είναι λίγο περίεργο;
δεν αντιτίθεται..επανέρχομαι σε λίγο αναλυτικότερος..

Το κέντρο βάρους μηχανής-αναβάτη βρίσκεται προς το εσωτερικό της στροφής πάντα. Γιαυτό κάνεις και το countersteering βασικά, για να το φέρεις προς τα εκεί που θες να στρίψεις.
Είναι σαν να έχεις συνεπιβάτη και να γέρνει αντίθετα αυτό που λες.

Το βάρος στο εξωτερικό μαρσπιέ δεν το λέγανε τάχα για την πρόσφυση του τροχού;
στο χώμα κυρίως..αλλά το χώμα είναι άλλη ιστορία..εγώ μιλάω για την είσοδο στη στροφή..*αντιθέτως στην έξοδο βάζουμε βάρος/δύναμη στο εσωτερικό μαρσπιέ για να "σηκώσουμε" τη μηχανή και πάλι με counter steering..γι'αυτό κι αν παρατηρήσεις στους αγώνες,στις εξόδους των στροφών όταν ο μπροστινός τροχός είναι για λίγο στον αέρα το τιμόνι είναι στραμένο προς το εσωτερικό της στροφής ενώ το μηχανάκι το "σηκώνει" ο αναβάτης προς την έξοδο/ευθεία..όμοίως επανέρχομαι αναλυτικότερος

*δες ποστ #9

RaGe_Raptor
26/10/2013, 19:05
Allstarf στον gixxerman αναφερόμουν, με σένα συμφωνώ. Είχα πολύ ώρα ανοιχτή την καρτέλα χωρίς να πατήσω αποστολή.

Το ερώτημά σου και γω το έχω.

Για το τελευταίο που λες, το countersteering προκαλεί μετατόπιση του κέντρου βάρους στο εσωτερικό της στροφής έτσι κι αλλιώς σκύψουμε δεν σκύψουμε εμείς. Αλλά και χωρίς να κρατάμε τιμόνι μπορούμε να προκαλέσουμε countersteering απλά μεταφέροντας το δικό μας βάρος.

με τίποτα όμως...τελείως αναληθές

Joyrider
26/10/2013, 19:13
με τίποτα όμως...τελείως αναληθές

Δοκίμασε σε μια κατηφορίτσα και δες ότι γίνεται. Δεν είναι όσο άμεσο είναι με το τιμόνι φυσικά.

RaGe_Raptor
26/10/2013, 20:45
counter steering:η ενέργεια του να στρίβεις το τιμόνι προς την αντίθετη κατεύθυνση της στροφής
αποτέλεσμα: η μηχανή γέρνει προς το εσωτερικό της.
σε δεξιές στροφές στρίβεις αριστερά και αντιστόφως σε αριστερές στρίβεις δεξιά.
όσο πιο γρήγορα/με περισσότερη δύναμη γίνει το counter steering τόσο λιγότερη κλίση χρειάζεται να πάρει η μηχανή για δεδομένη ταχύτητα σε δεδομένη στροφή.

από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να βάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερη δύναμη στο τιμόνι.για να εφαρμόσεις αυτή τη δύναμη στο τιμόνι όμως πρέπει κάπου να στηριχτείς/βάλεις δύναμη/ρίξεις βάρος/όπως θες πέστο.τα σημεία λοιπόν που στηρίζεσαι (τα λεγόμενα pivot points) είναι:

σέλα(βάση και πίσω μέρος της)
τεπόζιτο(οι εσοχές υπάρχουν για να κλειδώνει το πόδι μας πάνω του όταν ο κ@λος μας είναι εκτός σέλας προς το εσωτερικό της στροφής κι ουχί για να δείχνει όμορφο στην καφετέρια.πολλοί μάλιστα για να αυξήσουν την τριβή τοποθετούν αυτοκόλλητα επιθέματα τύπου stomp-grip.ναι ,ούτε αυτά είναι για ομορφιά)
μαρσπιέ και βάση αυτών.μπορείς και στο"φτεράκι" να ασκήσεις δύναμη με τη μπότα σου.

τα δύο πρώτα είναι που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι είται εκούσια είται ακούσια.το τρίτο όμως είναι πιο αποτελεσματικό για τον απλούστατο λόγο του ότι μπορείς να βάλεις πολύ περισσότερη δύναμη με τα πόδια (άρα μαρσπιέ)παρά μόνο με προσαγωγούς (άρα τεπόζιτο)και μηριαίους μύες(άρα σέλα).επίσης όταν χρησιμοποιείς τον κ@λο σου (δλδ σέλα) ή τους προσαγωγούς/γόνατά σου (δλδ τεπόζιτο) για να εφαρμόσεις δύναμη στο τιμόνι (για να κάνεις δλδ counter steering) πιέζεις σημεία πάνω στη μηχανή τα οποία βρίσκονται πολύ πάνω από το κέντρο βάρους της κι αυτό την αποσταθεροποιεί στιγμιαία.αν όμως χρησιμοποιήσεις κυρίως τα πόδια σου (δλδ μαρσπιέ) τότε το προαναφερθέν σημείο μεταφέρεται πάρα πολύ κοντύτερα στο κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας κι έτσι δίνει την αίσθηση πολύ μεγαλύτερης σταθερότητας παρ'όλο που έχουμε βάλει περισσότερη δύναμη.
τώρα σκεφτείτε, για να στρίψετε το τιμόνι δεξιά(άρα σε αριστερή στροφή) με ποιό γόνατο πιέζουμε το τεπόζιτο?είναι το δεξί,έτσι δεν είναι?κι εξηγούμαι,με το δεξί χέρι τραβάμε το τιμόνι και με το αριστερό το σπρώχνουμε άρα ο κορμός μας τείνει να στρέψει προς τα αριστερά άρα πιέζουμε το τεπόζιτο με το δεξί γόνατο.άρα αν στην ίδια στροφή εφαρμόσουμε δύναμη και στα μαρσπιέ σε ποιό απο τα δύο θα το κάνουμε?μα φυσικά στο δεξί το οποίο στη στροφή την οποία συζητάμε (αριστερή) είναι το ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
Ανακεφαλαιώνοντας , στην είσοδο της στροφής για να "ρίξουμε" τη μοτοσυκλέτα προς το εσωτερικό της, πιέζουμε (μεταξύ άλλων και) στο εξωτερικό μαρσπιέ και αντιθέτως στην *έξοδο όταν θέλουμε να τη "σηκώσουμε" πιέζουμε (και πάλι μεταξύ άλλων και) στο εσωτερικό.

*εδιτ:παρανόησις/λάθος διατύπωση.το βάρος στο εσωτερικό μαρσπιέ είναι στην ουσία σημείο στήριξης το οποίο σε συνδυασμό με το γκρίπ του εξωτερικού ποδιού στο τεπόζιτο μας βοηθά να επανέλθουμε στη σέλα (αφού είμαστε εκτός αυτής κατά τη διάρκεια της στροφής) στην έξοδο της στροφής χωρίς να χρειάζεται να "πιαστούμε" από το τιμόνι δίνοντας έτσι περιθώριο να το χρησιμοποιήσουμε κατά το δοκούν για να κατευθύνουμε τη μοτοσυκλέτα με ακρίβεια και αφήνοντας φυσικά την ανάρτηση να δουλέψει ελεύθερα.:wave2:

Antonisss
26/10/2013, 20:55
Δύναμη στο εξωτερικό μαρσπιέ βάζουμε στην έξοδο της στροφής για να αποτρέψουμε το "σπάσιμο" της πρόσφυσης του πίσω τροχού ενώ έχουμε πάρει το γκάζι δυνατά

RaGe_Raptor
26/10/2013, 21:00
Δύναμη στο εξωτερικό μαρσπιέ βάζουμε στην έξοδο της στροφής για να αποτρέψουμε το "σπάσιμο" της πρόσφυσης του πίσω τροχού ενώ έχουμε πάρει το γκάζι δυνατά

η τακτική αυτή είναι βοηθητική και προέρχεται από τους χωμάτινους...*για να σηκώσεις όμως δυνατά και αποτελεσματικά πρέπει αρχικά να έχεις βάλει δύναμη στο εσωτερικό μαρσπιέ...

*δες ποστ #9

Joyrider
26/10/2013, 21:01
όσο πιο γρήγορα/με περισσότερη δύναμη γίνει το counter steering τόσο λιγότερη κλίση χρειάζεται να πάρει η μηχανή για δεδομένη ταχύτητα σε δεδομένη στροφή.

Το πόση κλίση χρειάζεται η μηχανή εξαρτάται από την στροφή και από την ταχύτητά μας. Το πόσο γρήγορα κάνεις countersteering δεν αλλάζει το πόσο χρειάζεται να πλαγιάσεις. Αλλάζει το πόσο γρήγορα θα φτάσεις στην επιθυμητή κλίση.

για να εφαρμόσεις δύναμη στο τιμόνι (για να κάνεις δλδ counter steering) πιέζεις σημεία πάνω στη μηχανή τα οποία βρίσκονται πολύ πάνω από το κέντρο βάρους της κι αυτό την αποσταθεροποιεί στιγμιαία.αν όμως χρησιμοποιήσεις κυρίως τα πόδια σου (δλδ μαρσπιέ) τότε το προαναφερθέν σημείο μεταφέρεται πάρα πολύ κοντύτερα στο κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας κι έτσι δίνει την αίσθηση πολύ μεγαλύτερης σταθερότητας παρ'όλο που έχουμε βάλει περισσότερη δύναμη
Ρε συ αν ΔΕΝ αποσταθεροποιήσεις την μηχανή ΔΕΝ θα στρίψει. Αυτό είναι το νόημα του countersteering, η στιγμιαία και άμεση αποσταθεροποίηση. Και αυτό που σου φαίνεται ότι με τα μαρσπιέ έχεις μεγαλύτερη σταθερότητα οφείλεται στο ότι έχεις μικρότερη επίδραση στην ισορροπία της μηχανής απ' ότι αν την ταρακουνήσεις από το τιμόνι. Γιαυτό χρειάζεται όπως λες να βάλεις και μεγαλύτερη δύναμη στα μαρσπιέ απότι στο τιμόνι για να στρίψεις (πετύχεις το ίδιο countersteering), κάτι που είναι κοντά στο κέντρο βάρους έχει μικρότερη επίδραση στην διατάραξη της ισορροπίας. Αν δεν σπάσουμε την ισορροπία θα φύγουμε ευθεία...

fkol k4
26/10/2013, 21:03
Δοκίμασε σε μια κατηφορίτσα και δες ότι γίνεται. Δεν είναι όσο άμεσο είναι με το τιμόνι φυσικά.

Δεν γίνεται.
http://www.youtube.com/watch?v=HOGQ-HePrT8
Αυτό που μπορείς να πηγαίνεις χωρίς χέρια στρίβοντας το μηχανάκι με τη μέση είναι άλλο πράγμα.

staffaki
...

Για όλα τα παραπάνω είσαι πολύ σίγουρος? Θέλω να πω η θεωρία αυτή είναι κάπου γραμμένη ή μήπως είναι αυτά που νιώθεις εσύ πάνω στην μοτο?

Ειδικά για την τρίτη τελεία διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις...

ΝΟΜΙΖΩ πως το "όσο πιο γρήγορα/με περισσότερη δύναμη" αφορά τον χρόνο που θα είναι λιγότερος για να πάρεις την επιθυμητή κλίση και όχι πως η κλίση που χρειάζεται να πάρεις θα είναι μικρότερη...

Επίσης για το εξωτερικό/εσωτερικό μαρσπιε και την πίεση αυτών, νομίζω πως πιο εύκολα θα γλιστρήσεις στην έξοδο εάν πιέζεις το εσωτερικό μιας και η δύναμη που ασκείς είναι κάθετη προς την μοτο αλλά όχι και προς το οδόστρωμα...στο περίπου αυτά τα τελευταία, ελπίζω να καταλαβαινόμαστε!

biglebowski
Σωστα τα λεει ο αγγλος..

Μεταφορα βαρους κ πιεση στον εσωτερικο μασπιε ταυτοχρονα με το γυροσκοπικο στην εισοδο της στροφης.

Εξωτερικο μασπιε πιεζουμε μετα το apex ενω ειμαστε σε επιταχυνομενο γκαζι για αυξηση προσφυσης του πισω τροχου.

staffaki
26/10/2013, 21:06
Δεν γίνεται.
Αυτό που μπορείς να πηγαίνεις χωρίς χέρια στρίβοντας το μηχανάκι με τη μέση είναι άλλο πράγμα.

Εξηγείς λίγο αυτό το άλλο πράγμα αν μπορείς?

EDIT Ένα σχόλιο από το youtube που μάλλον εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό...
Bodysteering is less effective at higher speeds due to wheel rotational mass resistance, but it's still there, and can still be done.

Antonisss
26/10/2013, 21:07
η τακτική αυτή είναι βοηθητική και προέρχεται από τους χωμάτινους...για να σηκώσεις όμως δυνατά και αποτελεσματικά πρέπει αρχικά να έχεις βάλει δύναμη στο εσωτερικό μαρσπιέ...

Γι αυτό είσαι σίγουρος? Είναι σαν να λες ότι αν πηγαίνεις ευθεία με τη μηχανή και βγάλεις τα χέρια από το τιμόνι, τότε πιέζοντας το αριστερό μαρσπιέ η μηχανή θα πάει δεξιά?

Joyrider
26/10/2013, 21:07
Δεν γίνεται.
Και όμως γίνεται και θα εξηγήσω. Το ότι ο keith code ισχυρίζεται ότι έβγαλε από την εξίσωση το τιμόνι βάζοντας ένα δεύτερο σταθερό είναι λάθος. Αυτό θα το είχε κάνει μόνο αν έκανε συγκόλληση στον λαιμό της μηχανής. Και τότε όντως δεν θα έστριβε ενώ τώρα το τιμόνι συνεχίζει να κινείται ελεύθερα. Ο τρόπος που προκαλείς countersteering με το σώμα προκαλέι την ίδια κίνηση στο τιμόνι που θα έκανες και με τα χέρια σου, απλώς λιγότερο άμεσα.

http://www.youtube.com/watch?v=u27yqJN8Tfw

http://www.youtube.com/watch?v=HuRlxpC9l-g

RaGe_Raptor
26/10/2013, 21:11
Για όλα τα παραπάνω είσαι πολύ σίγουρος? Θέλω να πω η θεωρία αυτή είναι κάπου γραμμένη ή μήπως είναι αυτά που νιώθεις εσύ πάνω στην μοτο?

Ειδικά για την τρίτη τελεία διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις...

ΝΟΜΙΖΩ πως το "όσο πιο γρήγορα/με περισσότερη δύναμη" αφορά τον χρόνο που θα είναι λιγότερος για να πάρεις την επιθυμητή κλίση και όχι πως η κλίση που χρειάζεται να πάρεις θα είναι μικρότερη...

Επίσης για το εξωτερικό/εσωτερικό μαρσπιε και την πίεση αυτών, νομίζω πως πιο εύκολα θα γλιστρήσεις στην έξοδο εάν πιέζεις το εσωτερικό μιας και η δύναμη που ασκείς είναι κάθετη προς την μοτο αλλά όχι και προς το οδόστρωμα...στο περίπου αυτά τα τελευταία, ελπίζω να καταλαβαινόμαστε!
είναι γραμμένη στη βίβλο του στρίβειν:the twist of the wrist II Keith Code...:όποιος γνωρίζει αγγλικά καλά θα κάνει να το διαβάσει

RaGe_Raptor
26/10/2013, 21:12
Γι αυτό είσαι σίγουρος? Είναι σαν να λες ότι αν πηγαίνεις ευθεία με τη μηχανή και βγάλεις τα χέρια από το τιμόνι, τότε πιέζοντας το αριστερό μαρσπιέ η μηχανή θα πάει δεξιά?

όχι...διάβασε προσεκτικότερα ότι γράφω στο σεντόνι..

staffaki
26/10/2013, 21:15
είναι γραμμένη στη βίβλο του στρίβειν:the twist of the wrist II Keith Code...:όποιος γνωρίζει αγγλικά καλά θα κάνει να το διαβάσει

Κατά πρώτον το βιβλίο του Code μπορεί να θεωρείται βίβλος από πολλούς αλλά υπάρχουν και κάποια παραδείγματα που μάλλον σκίζουν την βίβλο στα δύο..px Martin Choy

Κατά δεύτερον για να μην λέω και ψέματα δεν έχω διαβάσει τα βιβλία αλλά εχω δεί τα dvd πολλάκις...παρολαυτα νομίζω πως η ταχύτητα του countersteering δεν επηρεάζει τις μοίρες της κλίσης...

Antonisss
26/10/2013, 21:18
όχι...διάβασε προσεκτικότερα ότι γράφω στο σεντόνι..

Λες ότι στην έξοδο, μεταξύ άλλων, για να σηκώσουμε τη μηχανή πατάμε στο εσωτερικό μαρσπιέ. Γνωρίζω(χωρίς απαραίτητα να είναι σωστό) ότι η πίεση στο εσωτερικό μαρσπιέ ενώ η μηχανή έχει ακόμα κλίση(γιατί στην έξοδο της στροφής έχουμε ακόμα κλίση) τείνει να "σπρώχνει" τον πίσω τροχό να ανοίξει την τροχιά (υπερστροφή ή σπάσιμο πρόσφυσης), οπότε ουσιαστικά δε σηκώνεις τη μηχανή έτσι.

RaGe_Raptor
26/10/2013, 21:19
Κατά πρώτον το βιβλίο του Code μπορεί να θεωρείται βίβλος από πολλούς αλλά υπάρχουν και κάποια παραδείγματα που μάλλον σκίζουν την βίβλο στα δύο..px Martin Choy
ξηγήσου
Κατά δεύτερον για να μην λέω και ψέματα δεν έχω διαβάσει τα βιβλία αλλά εχω δεί τα dvd πολλάκις...παρολαυτα νομίζω πως η ταχύτητα του countersteering δεν επηρεάζει τις μοίρες της κλίσης...
το twist of the wrist II είναι το πιο αποκαλυπτικό κι επεξηγηματικό από τα τρία βιβλία του..άποψή μου πάντα αφού έχω διαβάσει και τα τρία κι έχω δεί και τα dvd
...

RaGe_Raptor
26/10/2013, 21:21
Λες ότι στην έξοδο, μεταξύ άλλων, για να σηκώσουμε τη μηχανή πατάμε στο εσωτερικό μαρσπιέ. Γνωρίζω(χωρίς απαραίτητα να είναι σωστό) ότι η πίεση στο εσωτερικό μαρσπιέ ενώ η μηχανή έχει ακόμα κλίση(γιατί στην έξοδο της στροφής έχουμε ακόμα κλίση) τείνει να "σπρώχνει" τον πίσω τροχό να ανοίξει την τροχιά (υπερστροφή ή σπάσιμο πρόσφυσης), οπότε ουσιαστικά δε σηκώνεις τη μηχανή έτσι.
*τη σηκώνεις όμως αν βάλεις δύναμη στο μαρσπιέ για να εφαρμόσεις counter steering και στην έξοδο.think about it

δες ποστ #9

fkol k4
26/10/2013, 21:22
Και όμως γίνεται και θα εξηγήσω. Το ότι ο keith code ισχυρίζεται ότι έβγαλε από την εξίσωση το τιμόνι βάζοντας ένα δεύτερο σταθερό είναι λάθος. Αυτό θα το είχε κάνει μόνο αν έκανε συγκόλληση στον λαιμό της μηχανής. Και τότε όντως δεν θα έστριβε ενώ τώρα το τιμόνι συνεχίζει να κινείται ελεύθερα. Ο τρόπος που προκαλείς countersteering με το σώμα προκαλέι την ίδια κίνηση στο τιμόνι που θα έκανες και με τα χέρια σου, απλώς λιγότερο άμεσα.

http://www.youtube.com/watch?v=u27yqJN8Tfw

http://www.youtube.com/watch?v=HuRlxpC9l-g

Σωστά, αλλά αυτό δεν το κάνεις με το μαρσπιέ, αλλά με τη μέση.;)
Αυτό σημαίνει πως εκμεταλλεύεσαι πως με τη μοτοσυκλέτα αποτελείς ένα κλειστό σύστημα, οπότε προκαλείς την αντίδραση που θα έχει η μοτοσυκλέτα στη δική σου δράση.
Στρίβεις δηλαδή εσύ με τη μέση από τη μία πλευρά και η μοτοσυκλέτα στρίβει από την άλλη για να εξισορροπηθούν οι δυνάμεις στο κλειστό σύστημα.
Αυτό, δεν μπορείς να το κάνεις πιέζοντας ένα μαρσπιέ.

Όσοι νομίζουν πως το κάνουν με το μαρσπιέ, στην πραγματικότητα το κάνουν με τη μέση. Αυτό είναι που δείχνει ο Keith Code.

Το ότι το μηχανάκι στρίβει με τη μέση, είναι κάτι που όλοι το ξέρουμε, όλοι το έχουμε κάνει.

Joyrider
26/10/2013, 21:27
Σωστά, αλλά αυτό δεν το κάνεις με το μαρσπιέ, αλλά με τη μέση.;)
Αυτό σημαίνει πως εκμεταλλεύεσαι πως με τη μοτοσυκλέτα αποτελείς ένα κλειστό σύστημα, οπότε προκαλείς την αντίδραση που θα έχει η μοτοσυκλέτα στη δική σου δράση.
Στρίβεις δηλαδή εσύ με τη μέση από τη μία πλευρά και η μοτοσυκλέτα στρίβει από την άλλη για να εξισορροπηθούν οι δυνάμεις στο κλειστό σύστημα.
Αυτό, δεν μπορείς να το κάνεις πιέζοντας ένα μαρσπιέ.

Όσοι νομίζουν πως το κάνουν με το μαρσπιέ, στην πραγματικότητα το κάνουν με τη μέση. Αυτό είναι που δείχνει ο Keith Code.

Το ότι το μηχανάκι στρίβει με τη μέση, είναι κάτι που όλοι το ξέρουμε, όλοι το έχουμε κάνει.
Σε κανένα ποστ μου δεν είπα ότι το κάνεις με τα μαρσπιέ. Είπα ότι countersteering γίνεται και χωρίς να κρατάς το τιμόνι. Το ίδιο φαινόμενο ακριβώς είναι.

fkol k4
26/10/2013, 21:28

Ας μη λέμε υπερβολές... άκου το σκίζει ο Martin Choy.
Εγώ που τα έχω διαβάσει πολλές φορές μιας και τα είχα χρόνια, κάθε φορά που βλέπω τον Lorenzo να οδηγεί νομίζω πως ξαναδιαβάζω το βιβλίο με ένα ρομπότ να φέρνει το τέλειο παράδειγμα.
Και εδώ που τα λέμε, αν είχα την επιλογή του σε ποιον από τους δύο θα ήθελα να μοιάζω οδηγικά, θα διάλεγα τον 2ο χωρίς συζήτηση.

muppet
26/10/2013, 21:28

Τι είναι;

Αν πιάσω ένα ποδήλατο από τη σέλα με το δεξί μου χέρι και, τσουλώντας το, πάω να το πλαγιάσω αριστερά, δεν θα "κυματίσει" το τιμόνι; Ανεπαίσθητη κίνηση προς τα δεξιά (λόγω αδράνειας; μακάρι να 'ξερα!), και βουτιά στα αριστερά...

Κατ' αντιστοιχία λειτουργεί και το slow speed counter steering. Με αμελητέα ταχύτητα, πας να πέσεις αριστερά. Που στρίβεις το τιμόνι για να μην πέσεις; Αριστερά.

staffaki
26/10/2013, 21:31
...\

Δυστυχώς δεν μπορώ να βρώ το topic αλλά θυμάμαι οτι είχε γίνει αυτή η κουβέντα, περι Choy και CSS, και εδώ και σε άλλα φόρα...

RaGe_Raptor
26/10/2013, 21:31
το σημείο που διαφωνώ

βάζοντας δύναμη στα πόδια μεταφέρουμε βάρος από τη σέλα σε χαμηλότερο σημείο δλδ στο μαρσπιέ.στα βίντεο του Joy οι αναβάτες βάζουν δύναμη στους προσαγωγούς/τεπόζιτο.αν χωρίς χέρια πατήσεις στο εξωτερικό μαρσπιέ η μοτοσυκλέτα θα πάει προς το εξωτερικό της στροφής.

Joyrider
26/10/2013, 21:37
βάζοντας δύναμη στα πόδια μεταφέρουμε βάρος από τη σέλα σε χαμηλότερο σημείο δλδ στο μαρσπιέ.στα βίντεο οι αναβάτες βάζουν δύναμη στους προσαγωγούς/τεπόζιτο.αν χωρίς χέρια πατήσεις στο εξωτερικό μαρσπιέ η μοτοσυκλέτα θα πάει προς το εξωτερικό της στροφής.

Για εξήγησε τι εννοείς βάζεις δύναμη στα πόδια γιατί στα άλλα αποφεύγεις να μου απαντήσεις.

Μεταφέρεις το βάρος ΣΟΥ προς το ένα ή το άλλο μαρσπιέ; Γιατί σαν να λες το ίδιο πράγμα που λέω για μεταφορά βάρους.
Ή λες ότι κάνεις μοχλό στο μαρσπιέ και κάθεσαι κλαρίνο που είπε και ο allstarf; Γιατί τότε μάλλον τα χεράκια τα έχεις στο τιμόνι και εκεί οφείλεται αυτό που νομίζεις ότι κάνεις με τα μαρσπιέ.

Σαν να μου λές κάνω ένα countersteering με το τιμόνι βάζοντας κόντρα στα πόδια και ένα δεύτερο countersteering με τα μαρσπιέ βάζοντας κόντρα στα χέρια.

staffaki
26/10/2013, 21:41
Ας μη λέμε υπερβολές... άκου το σκίζει ο Martin Choy.
Εγώ που τα έχω διαβάσει πολλές φορές μιας και τα είχα χρόνια, κάθε φορά που βλέπω τον Lorenzo να οδηγεί νομίζω πως ξαναδιαβάζω το βιβλίο με ένα ρομπότ να φέρνει το τέλειο παράδειγμα.
Και εδώ που τα λέμε, αν είχα την επιλογή του σε ποιον από τους δύο θα ήθελα να μοιάζω οδηγικά, θα διάλεγα τον 2ο χωρίς συζήτηση.

OK δεν το σκίζει αλλά αποδεικνύει πως δεν είναι και βίβλος...απλά κάποιοι μπορούν να πάνε γρήγορα και χωρίς να εφαρμόζουν κατά γράμμα αυτή την θεωρία...
Ο Lorenzo είναι όντως το τέλειο παράδειγμα της εφαρμογής αυτής της θεωρίας και ο Choy το "αντιπαράδειγμα"

Antonisss
26/10/2013, 21:42
Αυτό που λέμε για τα πόδια ο Keith Code το λέει pivot steering... Paste-άρω...

At how many points do you come into contact with your
motorcycle? When steering the bike, which point or points do you use as
your Pivot Point*? If you don't have a solid pivot point, is it harder to steer
the bike? Is any pivot point or combination of points better than others?
Which ones agree or disagree with machine dynamics"?

Flick Errors
The pivot steering technique is about efficiency. My attention got
onto this because of an observed inability in 90 percent of the riders we
see at the Superbike School. When asked to demonstrate a quick right-leftright
flick like racers use to scrub-in* or warm-up a tire, they failed. It's not
that the bike didn't go right and left, it's that the rider was pushing the
bike underneath himself, motocross style -rather than correctly and
comfortably moving with it.
On any asphalt-going motorcycle, this defeats both machine
dynamics and rider control by using more lean-angle than necessary and
making the steering process itself highly inefficient. If you could get around
a turn at the same speed with less lean would that be better for you and
the bike? Of course it would. The opposite of this push-it-under style is
hanging off. While in the turn, hanging off delivers exactly what is needed:
less angle for a given speed. Let's see how you can make it more
efficient.
Seat Back (1)
Seat Base (1)
Footpegs (2)
Boots to Bodywork (2)
Center of Mass
Knees or Thighs (2)
Stomach or Chest (1)
Forearms (2)
Handlebars (2)
My Discovery
I made an interesting discovery while racing 250cc GP bikes. It
corrects the vague* and cumbersome* steering style described above. On
the back straight at Road America there is a long, fast, sweeping turn,
taken in fifth and sixth gear, where I noticed that bar pressure to turn the
bike lasted 3.0 seconds, maybe more. That's two to four times longer than
the average steering input on any bike. I also noticed that even though the
pavement was somewhat rippled and I was accelerating with steering
input, the bike was not showing the normal (under those conditions)
tendency to wiggle. I was happy for the no-wiggle handling. On the next
lap I noticed a startling thing: I was using the outside peg as my
steering pivot point.
Mystery solved as to the lack of wiggling. My weight was on the
peg, more than 12 inches lower than the usual pivot-point at the tank or
seat. How did it get so low?

Weight Redistribution
Using the outside peg as your pivot point -while pressure is being
applied to the bars, either by just pushing or using a combination push and
pull- reduces your weight on the seat and puts the majority of your
weight on that lower, outside peg. Doesn't putting weight on the outside
peg make the bike try to stand up? Not at all: Don't forget the gyro effect
from the wheels.
In fact, since your weight is now closer to the center-of-mass* for
the machine, the bike is much easier to steer. Technically, I understand,
the bike rotates around the center-of-mass, so the more of the total weight
that can be put at or close to the center-of-mass, the better. This is part of
the stability factor as well. Your body is not acting like a satellite, far away
from that center. The center-of-mass is the part of the bike that moves the
least so getting your weight closer to it means you have to move that
weight less distance. Your body actually does move but the bike "thinks"
it's closer to the center because the peg is weighted, instead of the seat,
tank or some other part.

Another huge benefit in this is that you are stronger in this position.
It's like a camera tripod; the farther out you spread the legs, the more
stable it becomes. In this case, the rider is using the farthest point down
and away from the handlebars as his pivot-point, with the same result.
Using any of the other 13 pivot points on the bike gives you less stability
and less strength.

The additional strength comes from the fact that you can now use
more of the torso* muscles to help push or pull on the bars. Using any of
the other pivot points reduces the number of muscles you can bring into
play. Not that you need them all to do the job -using more muscles just
makes it easier. Any time you steer, it forces a twisting motion through the
entire torso. Using more of the torso's muscle groups means it twists less
and is therefore a more stable structure.

Antonisss
26/10/2013, 21:43
Συνέχεια...

Push-lt-Under Solution
So what about the push-it-under-you problem? Pivot steering
solves it. When pushing off from the outside peg, you rather automatically
go with the bike. Pivot steering answers the reason behind push-it-understeering
as well. In the push-it-under scenario, the rider simply didn't have
a stable pivot point and was attempting to use his own body mass for
stability. Steering the bike in this fashion is like trying to push something
away from you while in the water: You have no pivot point, so you move
away from the object as much as making it move away from you: which is
a great description of the push-it-under style. The push-it-under style also
makes riders visibly tense-up different muscles in an attempt to become
more stable, and they get more tired as a result. Do you see this?
Steering Advantages
Even if you have your knees firmly clamped on the tank, your legs
pressed tightly to the side-panels, your gut and forearms on the tank, your
butt up against the seat-back and seat base, both feet solidly on the pegs
and a death grip on the bars, you can't get nearly the stability or the power
of using only the outside peg and pivot steering. Pivot steering puts you in
complete harmony with machine design and dynamics and adds a stability
to steering you never had before. Take some time working this out: It
seems a little strange at first.
Note: Choppers and cruisers, or any other motorcycles with
footpegs located far forward of the seat, will not respond to this steering
technique. The peg location makes it impossible to use the outside peg as
an efficient pivot point.
When and Where
You have to retrain yourself to steer this way. I found that in two
street rides, about two-and-a-half hours time, it became "automatically" the
way I steered the bike. On the other hand, I tested this out on a street rider
who is about a three (on a scale of 1-10) and we rode for 90 minutes,
generally working on steering and this as well. He was just beginning to
get it right, although still in an awkward way. in about one turn out of 20!
I had trouble understanding why he couldn't do it until I realized
that pivot steering is actually, for lack of a better term, double
backwards. Not only is it counter-steering, but pivoted from the opposite
side of the bike as well. In addition to this, the fact that you can put so
much more power into the bars made him nervous: He was simply afraid to
turn the bike that quickly. You really do have to abandon all of the "I lean to
turn" habits and thinking to make this work.

All The Points
Each of the 13 pivot points and their combinations are useful. The
undersides of most 500cc GP riders* sleeves are dirty from contacting the
tanks, during and after steering. Often, aluminum parts are shiny from
heavy contact with the inside of the rider's boots. Knee and thigh contact
points are routinely smudged and the sticky-backed foam padding on
racing seats takes abuse from this same process of holding on to the bike
both for relaxing on it (as covered before) and for steering (as covered
here). Gloves stretch, palms blister, etc., etc. Using pivot steering will free
you up to use the other pivot points efficiently and correctly.
Drill
Before practicing this, first go out and find what pivot points you are
now using. Then, while mastering pivot steering, go back now and then
to the pivot points you were using before and compare the two results.
You might also notice that steering the bike to the right is different than to
the left and it's because of the throttle action. You may find yourself both
pulling and pushing to go right whereas you'll only need to push for the
left-handers. But it doesn't make any difference; this steering technology
still works better.
What do you think we should call it? Criss-Cross-Steering? You are
going across the body like an X for the pivot/steer action. Center-Steering?
You do steer more from the Center-of-Mass of the bike. New Steering? It is
a new technique. I call it pivot steering because you move from a definite
and stable pivot point. But call it what you like, it's the missing link in crisp,
efficient, high performance counter-steering, and it works

Antonisss
26/10/2013, 21:44
Όπου γενικά δεν αναφέρει πουθενά το inside peg, μόνο το outside...

fkol k4
26/10/2013, 21:45
το σημείο που διαφωνώ

βάζοντας δύναμη στα πόδια μεταφέρουμε βάρος από τη σέλα σε χαμηλότερο σημείο δλδ στο μαρσπιέ.στα βίντεο οι αναβάτες βάζουν δύναμη στους προσαγωγούς/τεπόζιτο.αν χωρίς χέρια πατήσεις στο εξωτερικό μαρσπιέ η μοτοσυκλέτα θα πάει προς το εξωτερικό της στροφής.

βρε παιδιά, βάζοντας δύναμη στα πόδια δεν μεταφέρουμε το βάρος μας, απλά το σημείο στήριξης.
Για παράδειγμα, αν όπως καθόμαστε στη σέλα στην ευθεία σηκώσουμε τον κ*λο μας μισό πόντο και μεταφέρουμε αυτό που λέμε «όλο μας το βάρος» στα μαρσπιέ, αυτό που στην πραγματικότητα μεταφέρουμε είναι το σημείο στήριξης.
Το βάρος μας ( το κέντρο βάρους δηλαδή), στο ίδιο σημείο μένει, αφού δεν αλλάξαμε θέση.
Απλά, έχουμε αποφορτίσει πλέον την ανάρτηση (αφού δεν στηριζόμαστε στη σέλα) άρα και το αναρτώμενο βάρος, αφού πλέον θεωρούμαστε μέρος του μη αναρτώμενου βάρους.

Αν χωρίς χέρια πατήσεις στο εξωτερικό μαρσπιέ η μοτοσυκλέτα θα πάει προς το εξωτερικό της στροφής, αυτό είναι αλήθεια, αλλά όχι γιατί έβαλες βάρος στο μαρσπιέ, αλλά γιατί το χρησιμοποίησες ως μοχλό για να αλλάξεις θέση, οπότε και η μοτοσυκλέτα θα αλλάξει θέση για να εξισορροπηθούν οι δυνάμεις ανάμεσα στο κλειστό σύστημα αναβάητς-μοτοσυκλέτα.
Αν πας σταθερά και ξαφνικά βαρύνει η μία μπότα σου 20 κιλά χωρίς όμως να κάνεις εσύ καμία κίνηση, τότε το πιθανότερο είναι να μην αλλάξει τίποτα στην πορεία σου, ή αν αλλάξει θα είναι εντελώς ανεπαίσθητη η αλλαγή.

RaGe_Raptor
26/10/2013, 21:58
Όπου γενικά δεν αναφέρει πουθενά το inside peg, μόνο το outside...

twist of the wrist I
to straighten the bike after finishing the turn,push the bars into the direction of the turn.
*άρα πιέζουμε το τιμόνι δεξιά στην έξοδο μιας δεξιάς στροφής και η μηχανή σηκώνεται προς τα αριστερά,προς την ευθεία.για να πιέσουμε το τιμόνι αποτελεσματικά και δυνατά προς τα δεξιά πατάμε στο δεξί μαρσπιέ δλδ το εσωτερικό.

*δες ποστ #9

RaGe_Raptor
26/10/2013, 22:02
βρε παιδιά, βάζοντας δύναμη στα πόδια δεν μεταφέρουμε το βάρος μας, απλά το σημείο στήριξης.
Για παράδειγμα, αν όπως καθόμαστε στη σέλα στην ευθεία σηκώσουμε τον κ*λο μας μισό πόντο και μεταφέρουμε αυτό που λέμε «όλο μας το βάρος» στα μαρσπιέ, αυτό που στην πραγματικότητα μεταφέρουμε είναι το σημείο στήριξης.
Το βάρος μας ( το κέντρο βάρους δηλαδή), στο ίδιο σημείο μένει, αφού δεν αλλάξαμε θέση.
Απλά, έχουμε αποφορτίσει πλέον την ανάρτηση (αφού δεν στηριζόμαστε στη σέλα) άρα και το αναρτώμενο βάρος, αφού πλέον θεωρούμαστε μέρος του μη αναρτώμενου βάρους.

Αν χωρίς χέρια πατήσεις στο εξωτερικό μαρσπιέ η μοτοσυκλέτα θα πάει προς το εξωτερικό της στροφής, αυτό είναι αλήθεια, αλλά όχι γιατί έβαλες βάρος στο μαρσπιέ, αλλά γιατί το χρησιμοποίησες ως μοχλό για να αλλάξεις θέση, οπότε και η μοτοσυκλέτα θα αλλάξει θέση για να εξισορροπηθούν οι δυνάμεις ανάμεσα στο κλειστό σύστημα αναβάητς-μοτοσυκλέτα.
Αν πας σταθερά και ξαφνικά βαρύνει η μία μπότα σου 20 κιλά χωρίς όμως να κάνεις εσύ καμία κίνηση, τότε το πιθανότερο είναι να μην αλλάξει τίποτα στην πορεία σου, ή αν αλλάξει θα είναι εντελώς ανεπαίσθητη η αλλαγή.
σε διαψεύδει ο Keith
Weight Redistribution
Using the outside peg as your pivot point -while pressure is being
applied to the bars, either by just pushing or using a combination push and
pull- reduces your weight on the seat and puts the majority of your
weight on that lower, outside peg. Doesn't putting weight on the outside
peg make the bike try to stand up? Not at all: Don't forget the gyro effect
from the wheels.
the stability factor as well. Your body is not acting like a satellite, far away
tank or some other part.

and less strength.

staffaki
26/10/2013, 22:03
twist of the wrist I
to straighten the bike after finishing the turn,push the bars into the direction of the turn.
άρα πιέζουμε το τιμόνι δεξιά στην έξοδο μιας δεξιάς στροφής και η μηχανή σηκώνεται προς τα αριστερά,προς την ευθεία.για να πιέσουμε το τιμόνι αποτελεσματικά και δυνατά προς τα δεξιά πατάμε στο αριστερό μαρσπιέ δλδ το εσωτερικό.

Σύμφωνοι αλλά μέχρι ενός σημείου...το οτι για να πιέσουμε το τιμόνι αποτελεσματικά κτλ είναι το δικό σου αυθαίρετο συμπέρασμα νομίζω...

EDIT μάλλον μπερδεύτηκες...σε μια δεξια στροφή, το αριστερό μαρσπιέ είναι συνήθως το εξωτερικο

RaGe_Raptor
26/10/2013, 22:05
Σύμφωνοι αλλά μέχρι ενός σημείου...το οτι για να πιέσουμε το τιμόνι αποτελεσματικά κτλ είναι το δικό σου αυθαίρετο συμπέρασμα νομίζω...

βασικά κανένα συμπέρασμα δεν έχω βγάλει εγώ.απλά εφαρμόζω τη θεωρία του Keith.

Joyrider
26/10/2013, 22:09
Φράση κλειδί
while pressure is being applied to the bars :lol:

Ο μοχλός αλλάζει, γίνεται μεγαλύτερος. Είτε στον κώλο βάλεις δύναμη :eyepop: , είτε στα μπούτια, είτε στις γάμπες, είτε στα μαρσπιέ, από το τιμόνι συνεχίζεις και κρατιέσαι.

RaGe_Raptor
26/10/2013, 22:13
Φράση κλειδί :lol:

Ο μοχλός αλλάζει, γίνεται μεγαλύτερος. Είτε στον κώλο βάλεις δύναμη :eyepop: , είτε στα μπούτια, είτε στις γάμπες, είτε στα μαρσπιέ, από το τιμόνι συνεχίζεις και κρατιέσαι.
αναρωτιέμαι αν διάβασες πιο κάτω από αυτή τη "φράση κλειδί"...:sick:

fkol k4
26/10/2013, 22:29
σε διαψεύδει ο Keith

Όχι δα...
Using the outside peg as your pivot point
pivot point = Σημείο στήριξης το οποίο μένει σταθερό, ενώ κινείται το υπόλοιπο σύστημα (εξου και το pivot του μπάσκετ, που ο παίκτης κρατά σταθερό πόδι).
reduces your weight on the seat and puts the majority of your weight on that lower, outside peg
Εδώ λέει πως έχεις αποφορτίσει τη σέλα και στηρίζεσαι στο μαρσπιέ. Το ίδιο λέω κι εγώ πιο πάνω
In fact, since your weight is now closer to the center-of-mass* for the machine
Αυτό είναι λάθος διατύπωση, το σωστό είναι πως το στηριζόμαστε σε σημείο που βρίσκεται πιο κοντά στο κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας και πιθανότατα αυτό εννοεί και ο Code.

Αν το κέντρο βάρους μας (δηλαδή το σημείο που ασκούνται οι μεγαλύτερες δυνάμεις) βρισκόταν στο κέντρο της μοτοσυκλέτας, τότε η στήριξη του αναβάτη θα ήταν παιχνιδάκι.
Αντίθετα, όλοι ξέρουμε πως η πίστα θέλει φυσική κατάσταση και είναι κουραστική.
Αυτό, γιατί ακριβώς το κέντρο βάρους μας είναι μακριά από το κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας (στο εσωτερικό της στροφής και χαμηλά) ενώ το σημείο στήριξής μας στο εξωτερικό μαρσπιέ (πολύ κοντά στο κέντρο βάρους της μοτό), οπότε αναγκαζόμαστε να βάζουμε περισσότερη δύναμη, ακριβώς γιατί έχουμε κακό μοχλό στήριξης.

RaGe_Raptor
26/10/2013, 22:42
Όχι δα...
In fact, since your weight is now closer to the center-of-mass* for the machine
Αυτό είναι λάθος διατύπωση, το σωστό είναι πως το στηριζόμαστε σε σημείο που βρίσκεται πιο κοντά στο κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας και πιθανότατα αυτό εννοεί και ο Code.

και παρακάτω....
tank or some other part

bitch mode on//
να του το πεις του Keith να το προσέξει...:cry:
bitch mode off//
no offence ,έτσι?

fkol k4
26/10/2013, 22:59
Ναι οκ, και ακόμα παρακάτω

Your body actually does move but the bike "thinks"
tank or some other part[/SIZE][/SIZE][/B]

Δηλαδή το βάρος σου δεν είναι πάνω στο κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας, αλλά αυτό νομίζει η μοτοσυκλέτα γιατί στηρίζεσαι στο μαρσπιέ, αντί για τη σέλα, τε τεπόζιτο ή κάποιο άλλο σημείο...

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω που διαφωνούμε ούτε μαζί ούτε με τον Keith...:confused:
Αρχίζουμε από την κοινή θέση στην αρχή του thread πως το μηχανάκι δεν στρίβει βάζοντας βάρος στο μαρσπιέ, απλά τα χρησιμοποιούμε για ευκολότερο counter steering...
Οκ, συμφωνούμε...
Παρακάτω λέω πως για να στρίψεις χωρίς χέρια δεν χρησιμοποιείς βάρος στο μαρσπιέ (ότι δηλαδή λέμε και οι δύο στην αρχή του thread), αλλά το εκμεταλλεύεσαι ως σημείο στήριξης για να κάνεις counter steering...

Θα ήθελα ειλικρινά, φιλικά και όντως χωρίς παρεξήγηση να μου αναλύσεις που διαφωνούμε, ποιο είναι το λάθος μου και ποια είναι η σωστή θέση γιατί το έχασα λίγο...
δεν βλέπω καμία διαφωνία σε αυτά που γράφω εγώ και σε αυτά που γράφει ο Code, μόνο διαφορετική διατύπωση, αυτό που ο Code το λέει weight εγώ το λέω στήριξη και όχι γιατί διαφωνούμε, απλά γιατί λέω πως η φράση «ρίχνω το βάρος μου» που χρησιμοποιούμε όλοι μας (και ο Code), αυτό εννοεί.
Εξάλλου κι εγώ από αυτόν τα έμαθα...:confused:

Joyrider
26/10/2013, 23:02
Φυσικός δεν είμαι αλλά η ροπή στρέψης δεν γίνεται μεγαλύτερη όσο μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ του σημείου που εφαρμόζεται η δύναμη και του κέντρου βάρους του αντικειμένου που εφαρμόζεται;

Ο keith μας λέει δηλαδή το ανάποδο, ότι μεταφέραμε το σημείο που εφαρμόζουμε την δύναμη πιο κοντά στο κέντρο βάρους της μηχανής και άρα στρίβει πιο εύκολα; (που δεν είναι έτσι απλοποιημένο το στρίψιμο αλλά τέσπα). Η απλώς λέει ότι η συγκέντρωση των μαζών γενικά κάνει την μηχανή να στρίβει πιο εύκολα; Που οκ ισχύει αλλά τι σχέση έχει με τα μαρσπιέ αφού όπως λέτε το κέντρο βάρους δεν άλλαξε ( ; ) αλλά άλλαξε μόνο το σημείο στήριξης; Ή δεν κατάλαβα τι λέει;

Ο μοχλός που άλλαξε δεν παίζει ρόλο; Τα μαρσπιέ δηλαδή είναι πιο μακριά από το τιμόνι απότι ήταν το προηγούμενο σημείο στήριξης των ποδιών. Μήπως αυτό παίζει μεγαλύτερο ρόλο;

RaGe_Raptor
26/10/2013, 23:09
με αυτά διαφωνώ κάθετα

Ναι οκ, και ακόμα παρακάτω

Δηλαδή το βάρος σου δεν είναι πάνω στο κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας, αλλά αυτό νομίζει η μοτοσυκλέτα γιατί στηρίζεσαι στο μαρσπιέ, αντί για τη σέλα, τε τεπόζιτο ή κάποιο άλλο σημείο...

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω που διαφωνούμε ούτε μαζί ούτε με τον Keith...:confused:
Αρχίζουμε από την κοινή θέση στην αρχή του thread πως το μηχανάκι δεν στρίβει βάζοντας βάρος στο μαρσπιέ, απλά τα χρησιμοποιούμε για ευκολότερο counter steering...
Οκ, συμφωνούμε...
Παρακάτω λέω πως για να στρίψεις χωρίς χέριαfixed δεν χρησιμοποιείς βάρος στο μαρσπιέ (ότι δηλαδή λέμε και οι δύο στην αρχή του thread), αλλά το εκμεταλλεύεσαι ως σημείο στήριξης για να κάνεις counter steering...

Θα ήθελα ειλικρινά, φιλικά και όντως χωρίς παρεξήγηση να μου αναλύσεις που διαφωνούμε, ποιο είναι το λάθος μου και ποια είναι η σωστή θέση γιατί το έχασα λίγο...
δεν βλέπω καμία διαφωνία σε αυτά που γράφω εγώ και σε αυτά που γράφει ο Code, μόνο διαφορετική διατύπωση, αυτό που ο Code το λέει weight εγώ το λέω στήριξη και όχι γιατί διαφωνούμε, απλά γιατί λέω πως η φράση «ρίχνω το βάρος μου» που χρησιμοποιούμε όλοι μας (και ο Code), αυτό εννοεί.
Εξάλλου κι εγώ από αυτόν τα έμαθα...:confused:

εδώ το πας καλύτερα απλά όταν κάτι το χρησιμοποιείς ως σημείο στήριξης δεν το φορτίζεις με βάρος?άρα ρίχνεις βάρος άρα είναι το ίδιο.

RaGe_Raptor
26/10/2013, 23:12
Φυσικός δεν είμαι αλλά η ροπή στρέψης δεν γίνεται μεγαλύτερη όσο μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ του σημείου που εφαρμόζεται η δύναμη και του κέντρου βάρους του αντικειμένου που εφαρμόζεται;

Ο keith μας λέει δηλαδή το ανάποδο, ότι μεταφέραμε το σημείο που εφαρμόζουμε την δύναμη πιο κοντά στο κέντρο βάρους της μηχανής και άρα στρίβει πιο εύκολα; (που δεν είναι έτσι απλοποιημένο το στρίψιμο αλλά τέσπα). Η απλώς λέει ότι η συγκέντρωση των μαζών γενικά κάνει την μηχανή να στρίβει πιο εύκολα; Που οκ ισχύει αλλά τι σχέση έχει με τα μαρσπιέ αφού όπως λέτε το κέντρο βάρους δεν άλλαξε ( ; ) αλλά άλλαξε μόνο το σημείο στήριξης; Ή δεν κατάλαβα τι λέει;

Ο μοχλός που άλλαξε δεν παίζει ρόλο; Τα μαρσπιέ δηλαδή είναι πιο μακριά από το τιμόνι απότι ήταν το προηγούμενο σημείο στήριξης των ποδιών. Μήπως αυτό παίζει μεγαλύτερο ρόλο;

όχι το έχεις πιάσει λάθος απ'την αρχή.
διάβασε:

and less strength.
βασικά διάβασε ότι έχει ανεβάσει ο antoniss από το twist of the wrist και θα καταλάβεις..

fkol k4
26/10/2013, 23:14

Αυτό που στρίβει δεν είναι η μοτοσυκλέτα, αλλά το σύνολο μοτοσυκλέτας-αναβάτη.
Το ότι το κέντρο βάρους του αναβάτη είναι μακριά από το κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας είναι καλό, γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι το κέντρο βάρους του καθενός ξεχωριστά, αλλά το κέντρο βάρους του συστήματος μοτοσυκλέτας-αναβάτη (δηλαδή η μέση τιμή των δύο βαρών).

Η στήριξη στο μαρσπιέ αντί της σέλας, έχει το νόημα του ότι αν δεν κάθεσαι στον κ*λο σου, τότε αναγκαστικά αναρτάς το βάρος σου στα άκρα σου (κατά προτίμηση στα πόδια μιας και έτσι δεν επηρεάζεις το τιμόνι).
Έτσι, τα πόδια σου λειτουργούν ως μια δευτερεύουσα «έξυπνη» ανάρτηση, η οποία αναλαμβάνει ένα μεγάλο ποσοστό μάζας του συνόλου. Έτσι, η μοτοσυκλέτα έχει να ελέγξει μόνο τη δική της κίνηση και όχι τη δική σου μέσω της ανάρτησης, κάτι που είναι πιο εύκολο για την ανάρτηση, έτσι έχεις μεγαλύτερη σταθερότητα.

Joyrider
26/10/2013, 23:21
όχι το έχεις πιάσει λάθος απ'την αρχή.
διάβασε:
Ναι τα ίδια λέω από πριν.
Τα μαρσπιέ είναι μακρινό σημείο από το τιμόνι άρα μεγάλος μοχλός άρα μεγαλύτερη ροπή λόγω απόστασης άρα λιγότερη δύναμη από εμάς για την ίδια ροπή.
Τα μαρσπιέ ταυτόχρονα είναι κοντά στο κέντρο βάρους της μοτό άρα οι δυνάμεις πάνω τους επιδρούν λίγο στην σταθερότητα της μηχανής και γιαυτό το χρησιμοποιείς σαν σταθερό σημείο για να βάλεις κόντρα και να στρίψει το τιμόνι.

Αυτό που στρίβει δεν είναι η μοτοσυκλέτα, αλλά το σύνολο μοτοσυκλέτας-αναβάτη.
Το ότι το κέντρο βάρους του αναβάτη είναι μακριά από το κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας είναι καλό, γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι το κέντρο βάρους του καθενός ξεχωριστά, αλλά το κέντρο βάρους του συστήματος μοτοσυκλέτας-αναβάτη (δηλαδή η μέση τιμή των δύο βαρών).

Η στήριξη στο μαρσπιέ αντί της σέλας, έχει το νόημα του ότι αν δεν κάθεσαι στον κ*λο σου, τότε αναγκαστικά αναρτάς το βάρος σου στα άκρα σου (κατά προτίμηση στα πόδια μιας και έτσι δεν επηρεάζεις το τιμόνι).
Έτσι, τα πόδια σου λειτουργούν ως μια δευτερεύουσα «έξυπνη» ανάρτηση, η οποία αναλαμβάνει ένα μεγάλο ποσοστό μάζας του συνόλου. Έτσι, η μοτοσυκλέτα έχει να ελέγξει μόνο τη δική της κίνηση και όχι τη δική σου μέσω της ανάρτησης, κάτι που είναι πιο εύκολο για την ανάρτηση, έτσι έχεις μεγαλύτερη σταθερότητα.
Δεν αντιλέγω σε αυτά. Για το στρίψιμο στο τιμόνι λέω όχι στην μηχανή που είναι πολύπλοκο.

fkol k4
26/10/2013, 23:25
με αυτά διαφωνώ κάθετα

Οκ, δεκτό, αλλά κάποια στιγμή όποτε μπορέσεις γράψε και τη δική σου άποψη, το «διαφωνώ κάθετα» είναι μια αρχή, αλλά θέλει και συνέχεια, πχ «διαφωνώ κάθετα γιατί αυτό που συμβαίνει είναι μπλα μπλα μπλα...»

εδώ το πας καλύτερα απλά όταν κάτι το χρησιμοποιείς ως σημείο στήριξης δεν το φορτίζεις με βάρος?άρα ρίχνεις βάρος άρα είναι το ίδιο.

Φυσικά και το φορτίζεις με βάρος. Αυτό που λέω είναι πως δεν εκμεταλλεύεσαι το βάρος στο μαρσπιέ αυτό καθ' αυτό.
Εξάλλου μπορείς να στρίψεις και χωρίς να πατάς στα μαρσπιέ, σήκωσε τα πόδια 5 πόντους από το μαρσπιέ και σφίξε τη μηχανή χωρίς να πιέσεις προς τα κάτω. Ακόμα μπορείς να στρίβεις με τη μέση. Λιγότερο μεν (αφού δεν έχεις πλέον το καλό pivot που προσφέρει το μαρσπιέ), αλλά μπορείς.

RaGe_Raptor
26/10/2013, 23:28
Ναι τα ίδια λέω από πριν.
Τα μαρσπιέ είναι μακρινό σημείο από το τιμόνι άρα μεγάλος μοχλός άρα μεγαλύτερη ροπή λόγω απόστασης άρα λιγότερη δύναμη από εμάς για την ίδια ροπή.
Τα μαρσπιέ ταυτόχρονα είναι κοντά στο κέντρο βάρους της μοτό άρα οι δυνάμεις πάνω τους επιδρούν λίγο στην σταθερότητα της μηχανής και γιαυτό το χρησιμοποιείς σαν σταθερό σημείο για να βάλεις κόντρα και να στρίψει το τιμόνι.
όχι δεν έλεγες αυτά πριν.
Δεν αντιλέγω σε αυτά. Για το στρίψιμο στο τιμόνι λέω όχι στην μηχανή που είναι πολύπλοκο.

...:confused:

RaGe_Raptor
26/10/2013, 23:30
Φυσικά και το φορτίζεις με βάρος. Αυτό που λέω είναι πως δεν εκμεταλλεύεσαι το βάρος στο μαρσπιέ αυτό καθ' αυτό.
Εξάλλου μπορείς να στρίψεις και χωρίς να πατάς στα μαρσπιέ, σήκωσε τα πόδια 5 πόντους από το μαρσπιέ και σφίξε τη μηχανή χωρίς να πιέσεις προς τα κάτω. Ακόμα μπορείς να στρίβεις με τη μέση. Λιγότερο μεν (αφού δεν έχεις πλέον το καλό pivot που προσφέρει το μαρσπιέ), αλλά μπορείς.

εδώ είσαι:a10:
απ'την αρχή μιλάω για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να στρίψεις μια μοτοσυκλέτα.

Joyrider
26/10/2013, 23:31
...:confused:
Ε κ στα 3 ποστ για τον μοχλό που αλλάζει έλεγα. Δεν έγινα κατανοητός.

RaGe_Raptor
26/10/2013, 23:38
Ε κ στα 3 ποστ για τον μοχλό που αλλάζει έλεγα. Δεν έγινα κατανοητός.

βασικά το ότι το μαρσπιέ είναι κοντά στο κέντρο βάρους της μοτό το κάνει το καλύτερο pivot point(για λόγους που ήδη αναλύθηκαν).επίσης χρησιμοποιείς περισσότερους μύς του σώματος και άρα μπορείς να βάζεις περισσότερη δύναμη και πιο ξεκούραστα.

Allst@rf
26/10/2013, 23:41
Ο code με 2 λόγια λέει, ότι η μότο αλλάζει κατεύθυνση με το τιμόνι και διεύθυνση με τα πόδια...

Το βάζω βάρος στο εξωτερικό μαρσπιε με έναν τρόπο γίνεται και είναι ακριβως οπως ακούγεται...
Καθομαστε μονοπατα στη σέλα στηρίζοντας το βάρος μας στο πόδι άρα και στο μαρσπιε ,που είναι εξωτερικα της τροχιάς που διαγράφουμε...

Αυτό το κάνουμε για να ελέγξουμε το ποσοστό προσφυσης του πίσω τροχού...

Δείτε τους mxers και τους εντουραδες πως διαγραφουν τυπικές στροφές χωρίς λουκι ή μπερμ... η μότο είναι αρκετά πλαγιασμενη και ο αναβατης κάθεται με το βάρος αντίθετα...

Μη θεωρησετε ότι γνωριζω πως,τι και γιατί... απλά παρατηρω, διαβαζω, εφαρμοζω στο χώμα και μπαίνω εδώ μέσα και λέω και γω την κωλοτρυπιδ... ε,ε,ε την άποψη μου ήθελα να πω....

RaGe_Raptor
26/10/2013, 23:45
Ο code με 2 λόγια λέει, ότι η μότο αλλάζει κατεύθυνση με το τιμόνι και διεύθυνση με τα πόδια...

Το βάζω βάρος στο εξωτερικό μαρσπιε με έναν τρόπο γίνεται και είναι ακριβως οπως ακούγεται...
Καθομαστε μονοπατα στη σέλα στηρίζοντας το βάρος μας στο πόδι άρα και στο μαρσπιε ,που είναι εξωτερικα της τροχιάς που διαγράφουμε...

Αυτό το κάνουμε για να ελέγξουμε το ποσοστό προσφυσης του πίσω τροχού...

Δείτε τους mxers και τους εντουραδες πως διαγραφουν τυπικές στροφές χωρίς λουκι ή μπερμ... η μότο είναι αρκετά πλαγιασμενη και ο αναβατης κάθεται με το βάρος αντίθετα...

Μη θεωρησετε ότι γνωριζω πως,τι και γιατί... απλά παρατηρω, διαβαζω, εφαρμοζω στο χώμα και μπαίνω εδώ μέσα και λέω και γωνία την κωλοτρυπιδ... ε,ε,ε την άποψη μου ήθελα να πω....

όχι,όχι,όχι....
άλλο φρούτο τα χωμάτινα...
στην άσφαλτο/σε μοτοσυκλέτα δρόμου ,χρησιμοποιούμε το πιο βολικό μαρσπιέ για να κάνουμε counter steering στην είσοδο.αυτό που μας επιτρέπει να ασκήσουμε μεγαλύτερη δύναμη στο τιμόνι και να στείλουμε τη μοτοσυκλέτα στην επιθυμητή κατεύθυνση.απλά το μαρσπιέ αυτό τυγχάνει να είναι το εξωτερικό της εκάστοτε στροφής.πιο απλά δε γίνεται να περιγραφεί.

RaGe_Raptor
27/10/2013, 00:10
μεταφέροντας το σημείο στήριξης μεταφέρουμε και το βάρος μας στο σημείο αυτό πχ από σέλα σε μαρσπιέ

άλλαξε όμως θέση το σημείο μέσω του οποίου το βάρος μας ασκείται στη μοτοσυκλέτα άρα το συνιστάμενο κέντρο βάρους μοτοσυκλέτας αναβάτη είναι πολύ χαμηλότερα

Απλά, έχουμε αποφορτίσει πλέον την ανάρτηση (αφού δεν στηριζόμαστε στη σέλα) άρα και το αναρτώμενο βάρος, αφού πλέον θεωρούμαστε μέρος του μη αναρτώμενου βάρους
μη αναρτώμενο βάρος είναι ότι βρίσκεται από την ανάρτηση και κάτω.στην ουσία και τα μισά σχεδόν εξαρτήματα της ίδιας της ανάρτησης είναι μη αναρτώμενα όπως πχ οι μπότες του πιρουνιού.άλλα μη αναρτώμενα εξαρτήματα είναι τα λάστιχα,οι τροχοί,οι άξονες τροχών,τα ρουλεμάν τροχών,τα φρένα,το γρανάζι του τροχού κ.α.
ο αναβάτης σε καμμία περίπτωση δε μπορεί να θεωρηθεί μη αναρτώμενο βάρος εκτός κι αν στηρίζεται εξ'ολοκλήρου στις δαγκάνες των φρένων πχ:D
...

Allst@rf
27/10/2013, 02:15
όχι,όχι,όχι....
άλλο φρούτο τα χωμάτινα...
χρησιμοποιούμε το πιο βολικό μαρσπιέ για να κάνουμε counter steering στην είσοδο.απλά το μαρσπιέ αυτό τυγχάνει να είναι το εξωτερικό της εκάστοτε στροφής.πιο απλά δε γίνεται να περιγραφεί.

Δεν τυγχάνει.... το εσωτερικό πόδι βγαίνει μπροστά και μέσα στον τροχό οπότε το εξωτερικό μένει για να στηριζομαστε...

Κάλλιστα θα μπορουσαμε να μην το φορτισουμε...δλδ να μέινουμε ακίνητοι στη σέλα...

Το φορτιζουμε όμως, ειδικά στις επιπεδες στροφές και στις οφ καμπερ...

RaGe_Raptor
27/10/2013, 07:22
Δεν τυγχάνει.... το εσωτερικό πόδι βγαίνει μπροστά και μέσα στον τροχό οπότε το εξωτερικό μένει για να στηριζομαστε...

Κάλλιστα θα μπορουσαμε να μην το φορτισουμε...δλδ να μέινουμε ακίνητοι στη σέλα...

Το φορτιζουμε όμως, ειδικά στις επιπεδες στροφές και στις οφ καμπερ...

και πάλι σου λέω ότι μιλάω για άσφαλτο κι όχι χώμα..μην τα μπερδεύεις
κοίτα ξανά το #57 το έκανα πιο διευκρινιστικό.

Joyrider
27/10/2013, 08:45
Είσαι σίγουρος για αυτά; Το βάρος είναι δύναμη. Όταν λες βάζω δύναμη στα πόδια από που προέρχεται αυτή η δύναμη; Ειδικά όταν δεν κρατάς και το τιμόνι. Αν δεν είναι από την μεταφορά βάρους ή από έξτρα κόντρα με τα χέρια στο τιμόνι τότε για μένα είναι μαγικό.
Το ότι δεν αλλάζει το κέντρο βάρους είναι επίσης λάθος. Έστω λίγο να σηκώσεις τον κώλο σου το κέντρο βάρους έχει ανέβει. Φαντάσου τι γίνεται με την κατανομή στα μαρσπιέ. Στο πάτωμα αν στέκεσαι όρθιος και σηκώσεις τα χέρια σου έχεις αυτόματα ανεβάσει το κέντρο βάρους σου χωρίς να κουνηθείς πχ.

RaGe_Raptor
27/10/2013, 08:50
Είσαι σίγουρος για αυτά; Το βάρος είναι δύναμη. Όταν λες βάζω δύναμη στα πόδια από που προέρχεται αυτή η δύναμη; Ειδικά όταν δεν κρατάς και το τιμόνι. Αν δεν είναι από την μεταφορά βάρους ή από έξτρα κόντρα με τα χέρια στο τιμόνι τότε για μένα είναι μαγικό.
Επίσης το ότι δεν αλλάζει το κέντρο βάρους είναι επίσης λάθος. Έστω λίγο να σηκώσεις τον κώλο σου το κέντρο βάρους έχει ανέβει. Φαντάσου τι γίνεται με την κατανομή στα μαρσπιέ. Στο πάτωμα αν στέκεσαι όρθιος και σηκώσεις τα χέρια σου έχεις αυτόματα ανεβάσει το κέντρο βάρους σου χωρίς να κουνηθείς πχ.

αν καταλάβεις ότι το συνιστάμενο κέντρο βάρους μοτοσυκλέτας αναβάτη χαμηλώνει όταν πιέζουμε/ρίχνουμε βάρος στα μαρσπιέ αντί της σέλας τότε θα σου γίνει ξεκάθαρο γιατί αυτό που λέω είναι σωστό

Joyrider
27/10/2013, 08:52
αν καταλάβεις ότι το συνιστάμενο κέντρο βάρους μοτοσυκλέτας αναβάτη χαμηλώνει όταν πιέζουμε/ρίχνουμε βάρος στα μαρσπιέ τότε θα σου γίνει ξεκάθαρο γιατί αυτό που λέω είναι σωστό
Ναι. Δες το κομμάτι που έκανα quote τι λέει όμως.

RaGe_Raptor
27/10/2013, 08:53
Ναι. Δες το κομμάτι που έκανα quote τι λέει όμως.

δες και την απάντησή μου στο ποστ #58

Joyrider
27/10/2013, 08:58
δες και την απάντησή μου στο ποστ #58
Ωραία. Αλλά η μηχανή δεν ξεκινάει να στρίβει επειδή χαμηλώσαμε το κέντρο βάρους της ή το συνισταμένο κέντρο βάρους μας/της. Η μηχανή ξεκινάει να στρίβει γιατί φέρνουμε το συνισταμένο κέντρο βάρους εκτός της βάσης της (νοητός άξονας τροχών) προκαλώντας την να πλαγιάσει όπου μετά συμβαίνουν άλλα πράγμτα http://www.youtube.com/watch?v=PgUOOwnZcDU . Και αυτό γίνεται όταν ταυτόχρονα μεταφέρουμε το δικό μας κέντρο βάρους εκτός βάσης με βγάλσιμο σώματος στο εσωτερικό της στροφής και όταν κάνουμε countersteering με το τιμόνι μεταφέροντας το κέντρο βάρους της μοτό στο εσωτερικό της στροφής.

RaGe_Raptor
27/10/2013, 09:03
Ωραία. Αλλά η μηχανή δεν στρίβει επειδή χαμηλώσαμε το κέντρο βάρους της ή το συνισταμένο κέντρο βάρους μας/της. Η μηχανή στρίβει γιατί φέρνουμε το συνισταμένο κέντρο βάρους εκτός της βάσης της (νοητός άξονας τροχών) προκαλώντας την να πλαγιάσει. Και αυτό γίνεται όταν ταυτόχρονα μεταφέρουμε το δικό μας κέντρο βάρους εκτός βάσης με βγάλσιμο σώματος στο εσωτερικό της στροφής και όταν κάνουμε countersteering μεταφέροντας το κέντρο βάρους της μοτό στο εσωτερικό της στροφής.
πρέπει πρώτα να βάλεις δύναμη στο τιμόνι όσο πιο δυνατά και εύκολά γίνεται.το βγάλσιμο σώματος βοηθάει στο να έχει μικρότερη κλίση η μηχανή σε δεδομένη στροφή για δεδομένη ταχύτητα με όλα τα θετικά συνεπακόλουθα
πάμε πάλι.
η μηχανή στρίβει κυρίως με countersteering.τέλος.
για να το κάνεις τα σημεία που στηρίζεσαι είναι τεπόζιτο,σέλα,μαρσπιέ.το πιο αποτελεσματικό από τα τρία είναι το μαρσπιέ.για να στρίψεις το τιμόνι αριστερά(άρα σε δεξιά στροφή) πιέζουμε στο αριστερό (άρα εξωτερικό) μαρσπιέ.

Joyrider
27/10/2013, 09:11
πάμε πάλι.
η μηχανή στρίβει κυρίως με countersteering.τέλος.
για να το κάνεις τα σημεία που στηρίζεσαι είναι τεπόζιτο,σέλα,μαρσπιέ.το πιο αποτελεσματικό από τα τρία είναι το μαρσπιέ.για να στρίψεις το τιμόνι αριστερά(άρα σε δεξιά στροφή) πιέζουμε στο αριστερό (άρα εξωτερικό) μαρσπιέ.
Πιο αποτελεσματικός μοχλός. Σύμφωνοι.
Αλήθεια τα γόνατα συνεχίζουν να σφίγγουν το τεπόζιτο έτσι; Γιατί αν μόνο στηρίζεσαι στα μαρσπιέ και το τιμόνι κάτι μου λέει ότι φορτίζεται πολύ το τιμόνι όταν ξεκινάς τον μοχλό.

αν χωρίς χέρια πατήσεις στο εξωτερικό μαρσπιέ η μοτοσυκλέτα θα πάει προς το εξωτερικό της στροφής.
Πως ακριβώς το κάνεις αυτό χωρίς μοχλό από το τιμόνι και χωρίς να μεταφέρεις το βάρος σου;

το βγάλσιμο σώματος βοηθάει στο να έχει μικρότερη κλίση η μηχανή σε δεδομένη στροφή για δεδομένη ταχύτητα με όλα τα θετικά συνεπακόλουθαΤο που βοηθάει ναι. Το γιατί βοηθάει έχει να κάνει και πάλι με την μεταφορά κέντρου βάρους του σώματός σου. Γιατί πετυχαίνεις την "ίδια" συνισταμένη κέντρων βάρους χαμηλώνοντας το δικό σου για να μην χρειαστεί να χαμηλώσεις της μηχανής (πλαγιάσεις κιάλλο).

RaGe_Raptor
27/10/2013, 09:23
Πιο αποτελεσματικός μοχλός. Σύμφωνοι.
Αλήθεια τα γόνατα συνεχίζουν να σφίγγουν το τεπόζιτο έτσι; Γιατί αν μόνο στηρίζεσαι στα μαρσπιέ και το τιμόνι κάτι μου λέει ότι φορτίζεται πολύ το τιμόνι όταν ξεκινάς τον μοχλό.
δε φορτίζεται όπως νομίζεις.βάζεις κόντρα στο μαρσπιέ για να στρίψεις το τιμόνι.αρχικά.αμέσως μετά ,μέσα στη στροφή,δεν ασκείς καμία δύναμη στο τιμόνι για να αφήσεις την ανάρτηση να δουλέψει.τότε στηρίζεσαι κυρίως σε σέλα,τεπόζιτο και όλο το πλαϊνό μέρος της μηχανής όπως και στο "φτεράκι" των μαρσπιέ.

Πως ακριβώς το κάνεις αυτό χωρίς μοχλό από το τιμόνι και χωρίς να μεταφέρεις το βάρος σου;
όσο χαμηλότερη η ταχύτητα τόσο μεγαλύτερη η επίδραση αυτού που λέω.όσο ανεβαίνει η ταχύτητα ,ανεβαίνει και η επίδραση του γυροσκοπικού από τους τροχούς(όσο γρηγορότερα γυρίζει ο τροχός τόσο πιο δύσκολα αλλάζει κατεύθυνση).δοκίμασέ το.
...

Joyrider
27/10/2013, 09:38
Δεν ξέρω πως να θέσω καλύτερα την ερώτηση γιατί άλλο μου απαντάς. :( Το πως ζητάω όχι τι γίνεται όταν μειωθεί το γυροσκοπικό.
Τέσπα το αρχικό σου άρθρο μιλάει ξεκάθαρα για μεταφορά βάρους προς το εσωτερικό μαρσπιέ και εσύ για μοχλό μεταξύ εξωτερικού και τιμονιού.
Λογικά θα συμφωνούσατε ότι και τα δυο ισχύουν απλά πρώτα γίνεται αυτό που λες εσύ και ακολουθείται αμέσως από αυτό του άρθρου ως συνέπεια.
Να το κλείσουμε έτσι; Συμφωνούμε σε αυτό; :)

RaGe_Raptor
27/10/2013, 09:43
Δεν ξέρω πως να θέσω καλύτερα την ερώτηση γιατί άλλο μου απαντάς. :( Το πως ζητάω όχι τι γίνεται όταν μειωθεί το γυροσκοπικό.
Τέσπα το αρχικό σου άρθρο μιλάει ξεκάθαρα για μεταφορά βάρους προς το εσωτερικό μαρσπιέ και εσύ για μοχλό μεταξύ εξωτερικού και τιμονιού.
Λογικά θα συμφωνούσατε ότι και τα δυο ισχύουν απλά πρώτα γίνεται αυτό που λες εσύ και ακολουθείται αμέσως από αυτό του άρθρου.
Να το κλείσουμε έτσι; Συμφωνούμε σε αυτό; :)

υπό αυτή την οπτική ναι ,θα μπορούσε να είναι έτσι..όμως αυτά τα διευκρινίζεις .δε γράφεις σε φόρουμ αλλά σε ένα από τα μεγαλύτερα μοτο-περιοδικά του πλανήτη.
στην τελική εγω κι εσύ κι ο οποιοσδήποτε άλλος δεν έχουμε να χωρίσουμε τπτ.διαβάζοντας το νήμα αυτό ,5 άτομα να προβληματιστούν και να δοκιμάσουν πράγματα που αναφέρονται εδω και να ανακαλύψουν τί τους βολεύει και τί δουλεύει για αυτούς,για εμένα κέρδος είναι.

fkol k4
27/10/2013, 09:51
Ok, αφού αναγνωρίσω εκ των προτέρων πως σε ένα forum μια διαφωνία την «κερδίζει» αυτός που έχει την υπομονή να γράψει περισσότερες φορές και πως διατίθεμαι προθύμως να χάσω τη διαφωνία μιας και δεν θα γράψω άλλο ποστ για το θέμα, συνοψίζω:

Ποστ #58 (http://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=138109&page=4&p=2392636&viewfull=1#post2392636): Έχεις δίκιο στο 3ο κομμάτι, το έχω διατυπώσει εντελώς λάθος.
Ο αναβάτης είναι πάντα και αναρτώμενο αλλά και φερόμενο βάρος.
Έπρεπε να πω (και αυτό εννοούσα) πως στηριζόμενοι στα μαρσπιέ αυτό που κάνουμε είναι να προσπαθούμε να επηρεάσουμε λιγότερο την ευστάθεια της μοτοσυκλέτας λόγω της θέσης του σημείο στήριξης.
έτσι, προσπαθούμε να προσομοιάσουμε (όχι να πετύχουμε, αυτό δεν γίνεται) μια κατάσταση που η μάζα του αναβάτη φέρεται ως μη φερόμενη (όχι μη αναρτώμενη όπως λανθασμένα έγραψα) μάζα.

Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει έννοια που να λέγεται «συνιστάμενο κέντρο βάρους». Υπάρχει συνισταμένη βάρους (που είναι δύναμη και γι αυτό έχει και συνισταμένη), η οποία ασκείται στο κέντρο βάρους (που είναι σημείο και φυσικά δεν έχει συνισταμένη).
Για τον αναβάτη (αν θεωρήσουμε πως κρατάμε σταθερή ταχύτητα και κλίση), ο μόνος τρόπος να επηρεάσει το κέντρο βάρους είναι να βγει από τη σέλα (ή όχι) ή να σκύψει (ή όχι), ή να γύρει το σώμα (ή όχι).
Να αλλάξει θέση δηλαδή (οπότε να μεταφέρει το δικό του κέντρο βάρους, άρα και κατά ένα ποσοστό και το κέντρο βάρους του συστήματος).
Το που στηρίζεται δεν έχει καμία σχέση με το κέντρο βάρους, έχει με το πως (και πόσο σωστα) μοιράζονται οι δυνάμεις στην ανάρτηση και το τιμόνι.

Ποστ # 57 (http://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=138109&page=4&p=2392623&viewfull=1#post2392623)
όχι, τα χωμάτινα δεν είναι άλλο φρούτο. Είναι δίκυκλα με tandem διάταξη τροχών και υπακούουν στους ίδιους κανόνες ακριβώς, γι αυτό και οι αναβάτες αγώνων κάνουν προπόνηση με dirt bikes.
Η μόνη διαφορά είναι είτε τα μπερμ (που δεν υπάρχουν στην άσφαλτο) είτε η πολύ εύκολη απώλεια πρόσφυσης, αλλά αυτά έχουν να κάνουν με το που οδηγούνται, όχι με το πως πρέπει να οδηγούνται. Οι βασικοί κανόνες είναι ίδιοι.

Ποστ #61 (http://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=138109&page=5&p=2392726&viewfull=1#post2392726)
Για να υπάρξει δύναμη πρέπει να καταναλωθεί ενέργεια. Είναι η ενέργεια που καταναλώνει ο αναβάτης. Αν καθόμαστε στη σέλα, δεν προσθέτουμε εσωτερικές δυνάμεις στο σύστημα μοτοσυκλέτας-αναβάτη και έτσι δεν κουραζόμαστε.
Όταν στηριζόμαστε στα μαρσπιέ, βάζουμε μια πρόσθετη δύναμη στα μαρσπιέ (και την αντίδρασή της από τα μαρσπιέ στα πόδια). Επειδή όμως αυτή η δύναμη δεν επηρεάζει την κινητική ενέργεια του συνόλου μοτοσυκλέτας-αναβάτη αλλά ως δύναμη πρέπει προέρχεται από κάποια και να αυξήσει κάποια άλλη ενέργεια, προέρχεται από τη χημική ενέργεια του αναβάτη και αυξάνει τη θερμική του (πολύ χοντρικά) και την κινητική του (αφού πλέον κινείται πιο «αυτόνομα» από ότι πριν σε σχέση με τη μοτοσυκλέτα).
Για το αν αλλάζει το κέντρο βάρους, ας υποθέσουμε πως εγώ (100 κιλά αναβάτης) κάθομαι στη σέλα χωρίς να πιέσω τα μαρσπιέ. Άρα η σέλα έχει 100 κιλά βάρος.
Αν βάλω από 10 κιλά δύναμη σε κάθε πόδι, η σέλα θα ελαφρύνει κατά 20 κιλά και τα μαρσπιέ θα βαρύνουν κατά 20 αντίστοιχα, αλλά εγώ δεν έχω αλλάξει θέση (οκ, θα έχει αποσυμπιεστεί η ανάρτηση κατά 0.5mm, αλλά καταλαβαίνεις τι εννοώ).
Άλλαξε το κέντρο βάρους μου; όχι. Άλλαξε η συμπεριφορά της μοτό; ναι.

RaGe_Raptor
27/10/2013, 09:55
δίκο έχεις δεν έχω την υπομονή να το τεντώσω άλλο.:wave2:

sapila racing
27/10/2013, 12:25

Γίνεται και μάλιστα μπορείς και να παρεις στροφές χωρίς χέρια σε κατηφόρα. Θέλει εμπειρία όμως.
Για άμεση αλλαγή κατεύθυνσης όμως χωρίς σπρώψιμο στο τιμόνι δεν πας πουθενα.

RaGe_Raptor
27/10/2013, 14:01
Γίνεται και μάλιστα μπορείς και να παρεις στροφές χωρίς χέρια σε κατηφόρα. Θέλει εμπειρία όμως.

ε ναι , βάζεις μεγάλη μυική δύναμη με αμελητέα αποτελέσματα στην αλλαγή κατεύθυνσης της μοτοσυκλέτας.
το ζητούμενο του θέματος είναι το πως γίνετε να γίνει όσο το δυνατόν πιο άμεσα κι αποτελεσματικά..

TROOPER
29/10/2013, 10:08
τωρα καταλαβαινω γιατι για να γινεις εκπαιδευτης δεν σε τεσταρουνε σε παπαγαλια τυπου τι λεει ο code στο θεμα του πιβοτ αλλα η εξεταση γινεται με τετοιον τροπο ωστε να δουνε αν εχεις κατανοησει αυτο που διαβασες.

RaGe_Raptor
29/10/2013, 10:34
τωρα καταλαβαινω γιατι για να γινεις εκπαιδευτης δεν σε τεσταρουνε σε παπαγαλια τυπου τι λεει ο code στο θεμα του πιβοτ αλλα η εξεταση γινεται με τετοιον τροπο ωστε να δουνε αν εχεις κατανοησει αυτο που διαβασες.

θα ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα η άποψή σου επί της ουσίας...

TROOPER
29/10/2013, 11:13
θα ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα η άποψή σου επί της ουσίας...

πολυ ευχαριστως αν μου επισημανθει ποια ειναι η ουσια :beer:

RaGe_Raptor
29/10/2013, 11:17
Μα είναι προφανές...how to counter steer correctly...:hmm:

TROOPER
29/10/2013, 11:22
Μα είναι προφανές...how to counter steer correctly...:hmm:

αυτο το ''correctly'' με μπερδευει ρε παιδια...δλδ εχουμε how to counter steer correctly και how to counter steer incorrectly/wrongly ??

κατι δεν καταλαβαινω. μου θυμιζει λιγο το ολιγον εγκυος, ολιγη απο γιουβετσι κλπ.

σορυ αλλα ειλικρινα δεν εχω καταλαβει το θεμα!

RaGe_Raptor
29/10/2013, 11:40
The most efficient way to counter steer...ποιούς μυς χρησιμοποιείς , που βάζεις δύναμη ή βάρος ή στήριξη ή όπως θες πες το...συγκεκριμένα στο turn-in τη στιγμή που στρίβεις το τιμόνι αντίθετα με τη διεύθυνση της στροφής (counter steer) ποια είναι η αλληλουχία των ενεργειών σου και γιατί..

kostas777
29/10/2013, 11:51
Νομίζω ότι το να «στηρίζεις» το βάρος είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό μασπιέ, είναι θέμα προσωπικής προτίμησης και στυλ. Δεν τίθεται θέμα σωστού και λάθους, γιατί κάποιοι, που είναι και έμπειροι αγωνιζόμενοι, στηρίζουν όλο το βάρος τους στο εσωτερικό και έχω δει να το διδάσκουν έτσι και παρ'όλα αυτά δεν είναι πιο αργοί ή πιο επικίνδυνοι στο να πέσουν.

Το pivot steering όμως του Keith Code δεν έχει να κάνει με αυτό, είναι μια τεχνική που βοηθάει στην μεγαλύτερη σταθερότητα της μηχανής επάνω στη στροφή, ειδικά αν έχει ανωμαλίες το οδόστρωμα.

Στο CSS σε βάζουν με πόδια ανοιχτά σε έναν τοίχο και να στηρίζεσαι αυτόν με τα χέρια προς τα πάνω και ανοιχτά. Μετά σου λένε, προσπάθησε να σπρώξεις τον τοίχο με ένα χέρι και να στηρίζεσαι σε ένα πόδι κάθε φορά, πρώτα τα αριστερά και μετά τα δεξιά. Μετά σου λένε, σπρώξε με τα αντίθετα, δηλαδή αριστερό χέρι με δεξί πόδι και το ανάποδο και πες μας που αισθάνεσαι πιο καλά. Το «χιαστί» προφανώς είναι το πιο αποτελεσματικό και πιο σταθερό.

Μετά στη μηχανή, μας λένε όχι να σπρώξουμε το εξωτερικό μασπιέ, ούτε να βάλουμε το βάρος μας εκεί, απλά να σφίξουμε τον εξωτερικό μηρό επάνω στο ντεπόζιτο, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε pivot point, το σημείο που το γόνατό μας ακουμπάει στο ντεπόζιτο, δεν είναι το μασπιέ δηλαδή.

Για να μην καταλαβαίνουμε λάθος, δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος, υπάρχει πιο αποτελεσματικός και λιγότερο αποτελεσματικός, χωρίς να είναι πανάκεια. Δεν σημαίνει ότι όποιος δεν το κάνει έτσι θα πέσει ή θα πάει πιο αργά. Μπορεί να συμβαίνει το αντίθετο, ή μπορεί το αποτέλεσμα να είναι λιγότερη καταπόνηση σε σώμα-μηχανή που είναι και αυτό σημαντικό κέρδος.

byron
29/10/2013, 13:37

Μια χαρά αλλάζεις κατεύθυνση και με σούζα :tooth:

http://www.youtube.com/watch?v=PNa360R75aw

foogr01
29/10/2013, 13:42

Τέλειο βίντεο ! :beer:

gregogti
29/10/2013, 13:56
mastoras.....

RaGe_Raptor
29/10/2013, 15:40
Νομίζω ότι το να «στηρίζεις» το βάρος είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό μασπιέ, είναι θέμα προσωπικής προτίμησης και στυλ. Δεν τίθεται θέμα σωστού και λάθους, γιατί κάποιοι, που είναι και έμπειροι αγωνιζόμενοι, στηρίζουν όλο το βάρος τους στο εσωτερικό και έχω δει να το διδάσκουν έτσι και παρ'όλα αυτά δεν είναι πιο αργοί ή πιο επικίνδυνοι στο να πέσουν.

Το pivot steering όμως του Keith Code δεν έχει να κάνει με αυτό, είναι μια τεχνική που βοηθάει στην μεγαλύτερη σταθερότητα της μηχανής επάνω στη στροφή, ειδικά αν έχει ανωμαλίες το οδόστρωμα.

Στο CSS σε βάζουν με πόδια ανοιχτά σε έναν τοίχο και να στηρίζεσαι αυτόν με τα χέρια προς τα πάνω και ανοιχτά. Μετά σου λένε, προσπάθησε να σπρώξεις τον τοίχο με ένα χέρι και να στηρίζεσαι σε ένα πόδι κάθε φορά, πρώτα τα αριστερά και μετά τα δεξιά. Μετά σου λένε, σπρώξε με τα αντίθετα, δηλαδή αριστερό χέρι με δεξί πόδι και το ανάποδο και πες μας που αισθάνεσαι πιο καλά. Το «χιαστί» προφανώς είναι το πιο αποτελεσματικό και πιο σταθερό.

Μετά στη μηχανή, μας λένε όχι να σπρώξουμε το εξωτερικό μασπιέ, ούτε να βάλουμε το βάρος μας εκεί, απλά να σφίξουμε τον εξωτερικό μηρό επάνω στο ντεπόζιτο, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε pivot point, το σημείο που το γόνατό μας ακουμπάει στο ντεπόζιτο, δεν είναι το μασπιέ δηλαδή.

Για να μην καταλαβαίνουμε λάθος, δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος, υπάρχει πιο αποτελεσματικός και λιγότερο αποτελεσματικός, χωρίς να είναι πανάκεια. Δεν σημαίνει ότι όποιος δεν το κάνει έτσι θα πέσει ή θα πάει πιο αργά. Μπορεί να συμβαίνει το αντίθετο, ή μπορεί το αποτέλεσμα να είναι λιγότερη καταπόνηση σε σώμα-μηχανή που είναι και αυτό σημαντικό κέρδος.

απο τη δική μου οπτική, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι και ο "σωστότερος".και ποιός είναι ο πιο αποτελεσματικός?αυτός που σου επιτρέπει να χρησιμοποιείς τους περισσότερους μυς του σώματος,άρα μπορείς και βάζεις την περισσότερη μυική δύναμη και δουλεύεις μαζί με τη μοτοσυκλέτα κι όχι εναντίον της (πολύ γρήγορο turn-in) και είσαι πιο ξεκούραστος και φυσικά αυτός που αναστατώνει όσο το δυνατό λιγότερο τη μοτοσυκλέτα.και γιατί αναστατώνεται λιγότερο?επειδή πατώντας στο μαρσπιέ την πιέζεις πού κοντύτερα στο κέντρο βάρους από το να βάζεις κόντρα στο τεπόζιτο.αυτό περιγράφει ο Code στο βιβλίο του.το να κάνω clopy-paste τα λεγόμενα του και να έρθω εδώ να το παίξω έξυπνος ήταν το μόνο εύκολο.το να δείς όμως πως η θεωρία του έχει πρακτική εφαρμογή και να κατανοήσεις πλήρως το πως δουλεύει ήταν μια αποκάλυψη.είναι λεπτό το θέμα και σίγουρα μπαίνουν στη μέση προσωπικοί παράγοντες (κάποιος που οδηγάει 15 χρόνια και δεν το έχει δοκιμάσει ποτέ απλά δεν το πιστεύει).

kostas777
29/10/2013, 19:37
απο τη δική μου οπτική, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι και ο "σωστότερος".και ποιός είναι ο πιο αποτελεσματικός?αυτός που σου επιτρέπει να χρησιμοποιείς τους περισσότερους μυς του σώματος,άρα μπορείς και βάζεις την περισσότερη μυική δύναμη και δουλεύεις μαζί με τη μοτοσυκλέτα κι όχι εναντίον της (πολύ γρήγορο turn-in) και είσαι πιο ξεκούραστος και φυσικά αυτός που αναστατώνει όσο το δυνατό λιγότερο τη μοτοσυκλέτα.και γιατί αναστατώνεται λιγότερο?επειδή πατώντας στο μαρσπιέ την πιέζεις πού κοντύτερα στο κέντρο βάρους από το να βάζεις κόντρα στο τεπόζιτο.αυτό περιγράφει ο Code στο βιβλίο του.το να κάνω clopy-paste τα λεγόμενα του και να έρθω εδώ να το παίξω έξυπνος ήταν το μόνο εύκολο.το να δείς όμως πως η θεωρία του έχει πρακτική εφαρμογή και να κατανοήσεις πλήρως το πως δουλεύει ήταν μια αποκάλυψη.είναι λεπτό το θέμα και σίγουρα μπαίνουν στη μέση προσωπικοί παράγοντες (κάποιος που οδηγάει 15 χρόνια και δεν το έχει δοκιμάσει ποτέ απλά δεν το πιστεύει).

Ακόμη κι αυτά πάντως που γράφει ο Code δεν είναι ακριβώς ευαγγέλιο, γιατί και ο ίδιος μαθαίνει και εξελίσσει τις τεχνικές και γιαυτό άλλωστε γράφει το TOTW III.

Το "pivot steering" λοιπόν στο οποίο αναφερόμαστε, είναι ένας «ενισχυμένος» τρόπος για να κάνουμε counter steering, δηλαδή αντί απλά να σπρώχνουμε το τιμόνι χρησιμοποιώντας τον βραχίονα και τον κορμό, βάζουμε «κόντρα» με το αντίθετο πόδι, όπως και με το παράδειγμα του τοίχου. Αυτό προσφέρει σταθερότητα του σώματός μας και «κλείδωμα» με το εξωτερικό πόδι επάνω στη μηχανή, έτσι ώστε να απαιτείται πιο μικρή προσπάθεια για να σπρώξουμε το τιμόνι (όχι ότι χρειάζεται, αλλά μπορεί να χρειαστεί αν πάμε πραγματικά γρήγορα). Το θέμα δεν είναι απλά να σπρώχνουμε το εξωτερικό μασπιέ, αλλά να «μαγκώνουμε» το γόνατο σε μια θέση (συνήθως στην εσοχή του ντεπόζιτου ή στα stomp grips) έτσι ώστε να μην κουνιέται και να μας δίνει μια σταθερή θέση στη μηχανή ενώ έχουμε βγάλει το σώμα μας. Αυτό γίνεται κατά τη διάρκεια του counter steering, δηλαδή για πολύ λίγο όσο να πάρει κλίση η μηχανή. Μετά το χέρι χαλαρώνει και το ίδιο κάνει και το πόδι, το γόνατο όμως παραμένει «κλειδωμένο». Έτσι ώστε αν κλείσουμε το πόδι μετά τη στροφή να μπορεί να μας τραβήξει πάνω στη σέλα.
Παρένθεση: στο moto GP βλέπουμε ότι οι αναβάτες πετάνε το σώμα τους από τη μια μεριά στην άλλη ανασηκώνοντας τον κώλο τους. Έχουν αγωνιστικές μηχανές, σέλες και μασπιέ, παίρνουν μεγαλύτερες κλίσεις και οι κινήσεις τους είναι πιο γρήγορες. Στα δικά μας, οι σέλες είναι φτιαγμένες για να γλυστράμε επάνω. Μπορείς βέβαια να τις αλλάξεις και να αλλάξεις και άλλα πράγματα, να τα φέρεις εκεί που θέλεις και να οδηγήσεις όπως θέλεις.

Πότε κρατάμε το εξωτερικό πόδι σφιγμένο; Όταν θέλουμε περισσότερη σταθερότητα μέσα στη στροφή και είναι δύσκολο με το γκάζι, π.χ. όταν έχει ανωμαλίες και αρχίζει η μηχανή να κουνιέται, τότε μπορούμε σφίγγοντας τον εξωτερικό τετρακέφαλο και κρεμασμένοι από την άλλη να τη σταθεροποιήσουμε.

Από το βιβλιαράκι του CSS: (Εδώ το λέει «power steering»)

ASKHSH #2: POWER STEERING
Ο στόχος της άσκησης είναι η σταθερότητα του σώματος. Σταθερό σώμα ισοδυναμεί με Δύναμη, Ευκολία και Έλεγχο. Πειραματιστείτε με αυτή την τεχνική για να βρείτε που μπορεί να σας φανεί χρήσιμη και αποδοτική. Η Ευκολία είναι ο Έλεγχος με ελάχιστη προσπάθεια.

Άσχετο-σχετικό: Από πολλούς ακούω πολλά και κάποια διαφορετικά πράγματα. Π.χ. ένας μηχανικός, που είναι και μηχανικός αγώνων στο Ελληνικό πρωτάθλημα ταχύτητας, μου είπε «καλά τα λένε στο CSS, αλλά δεν λένε κάτι βασικό: Όταν κάνεις το counter steering, πρέπει ταυτόχρονα να βάζεις δύναμη στο εξωτερικό μασπιέ». (Να που το λέει σχεδόν λοιπόν, αλλά το έχει παρακάτω σαν διαφορετική ή πρόσθετη τεχνική)
Ενώ σε videos στο Internet και από μινι σεμινάριο οδήγησης σε track day, μας είπαν, να καθόμαστε μπροστά στο ντεπόζιτο, για να έχει πάντα καλή πρόσφυση ο εμπρός τροχός, να ρίχνουμε σώμα, αγκώνα και κεφάλι «μέσα» και ταυτόχρονα να βάζουμε βάρος στο εσωτερικό μασπιέ. Ο τύπος που τα έλεγε δεν ήταν κανένας άσχετος βέβαια.

Όσον αφορά στο αρχικό post: Αν δεν κάνω λάθος, το άρθρο αναφέρεται στο counter steering και λέει μέσα έναν τρόπο για να το δοκιμάσεις για να δεις αν δουλεύει, κάνοντας συνεχόμενα δεξιά-αριστερά. Ο τρόπος που περιγράφει δεν είναι λάθος, εγώ το κάνω αυτό για να ζεστάνω τα λάστιχα. Δηλαδή ταυτόχρονα με το χαστούκι, όλο το σώμα μέσα, χωρίς να βγω από τη σέλα και βάρος στο εσωτερικό μασπιέ και μετά από την άλλη. Έτσι κάνω γρήγορα ζιγκ-γαζκ με σχετικά μεγάλη κλίση στην ευθεία για ζέσταμα, δεν είναι όμως ο τρόπος που παίρνω τις στροφές.

Ας δοκιμάσει κάποιος τους τρόπους αυτους και να μας πει εντυπώσεις. Εγώ με το pivot (ή power) steering, βλέπω ότι παίρνω κλίση πιο γρήγορα και με λιγότερη προσπάθεια. (Στην αρχή όταν το δοκιμάζεις κλείνεις τη στροφή, θέλει πιο λίγη δύναμη στο χέρι)

sapila racing
29/10/2013, 19:45

Ναι αλλά αν προσέξεις θα δείς οτι και με σούζα έχει γυροσκοπικό. ;)

Μόνο ο Doug Domokos ο βασιλιάς της σούζας όμως. Αφού το ξέρεις, το εχουμε ξανασυζητήσει νομίζω. :a024:

Joyrider
29/10/2013, 19:52
Η δική μου οπτική λέει ότι όταν θες να πεις ότι "lockάρεις το πόδι σου" στο εξωτερικό μαρσπιέ και στο τεπόζιτο σφίγγοντας γάμπα τετρακέφαλο προσαγωγό whatever, δεν λες βάζω "βάρος στο μαρσπιέ". Το βάρος θες δεν θες πάει προς το εσωτερικό της στροφής.

Όπως επίσης δεν μου στέκει το ότι όταν χρησιμοποιώ περισσότερους μυς και περισσότερη δύναμη είμαι πιο ξεκούραστος. Όταν όμως lockάρω το κάτω μέρος του σώματος παίρνω την πίεση απο το τιμόνι άρα τα χέρια μου ασχολούνται μόνο με το countersteering και όχι με την στήριξη και γι' αυτό στην τελική μου φαίνεται να βάζω λιγότερη προσπάθεια για να στρίψω.

Με αφορμή αυτά θέλω να ρωτήσω κάτι

όμως αυτά τα διευκρινίζεις .δε γράφεις σε φόρουμ αλλά σε ένα από τα μεγαλύτερα μοτο-περιοδικά του πλανήτη.

Γιατί θεωρούμε ότι ο τάδε αγωνιζόμενος οποιουδήποτε επιπέδου και να είναι, μπορεί να γίνει και δάσκαλος για να μεταφέρει και να εξηγήσει σωστά αλλά και να καταλάβει πρώτα πρώτα τι είναι αυτό που κάνει ενστικτωδώς;

sapila racing
29/10/2013, 19:55
Ακόμη κι αυτά πάντως που γράφει ο Code δεν είναι ακριβώς ευαγγέλιο, γιατί και ο ίδιος μαθαίνει και εξελίσσει τις τεχνικές και γιαυτό άλλωστε γράφει το TOTW III.΄
.
.
.

Ωραία τα λές και τα γράφεις να είναι κατανοητά απ όλους.
Ομως ασε τους οδηγούς Motogp γιατί σε πολλές φάσεις θα δείς οτι δεν κινούνται απλά γρήγορα αλλά στηρίζονται σε τελείως διαφορετικά σημεία και κυρίως στα μαρσπιέ. Τα γόνατα είναι αλλού.

Σχετικά με αυτό:
'Πότε κρατάμε το εξωτερικό πόδι σφιγμένο; Όταν θέλουμε σταθερότητα μέσα στη στροφή, π.χ. όταν έχει ανωμαλίες και αρχίζει η μηχανή να κουνιέται, τότε μπορούμε σφίγγοντας τον εξωτερικό τετρακέφαλο και κρεμασμένοι από την άλλη να τη σταθεροποιήσουμε.'

Βολεύει πολύ αν μπορείς να σηκώσεις και τον κ@λο να βοηθήσεις την ανάρτηση. Δύσκολο όμως για μένα, έχει αρκετό ζόρι ειδικά στην πίστα και αρκούμαι στο να έχω το σύστημα μυτη ποδιού, γόνατο στο τεπόζιτο σε τάση.

Εγώ προσωπικά μετα τα μαθηματα CSS ενω έσπρωχνα απλά το τιμόνι, έκανα και το χιαστί. Βοηθάει οταν το ζορίζεις.

Τα ζιγκ ζαγκ που κάνεις με τα λάστιχα πολύ λίγο προσφέρουν πάντως στο ζέσταμα. Χαμένος κόπος.
Οι αγωνιζόμενοι(ορισμένοι) το κάνουν μονο στο τέλος του warm up απλά για να διατηρήσουν την θερμοκρασία των ελαστικών τους για λίγοπαραπάνω μεχρι να σταματήσουν.

:wave2:

RaGe_Raptor
29/10/2013, 19:56
Ακόμη κι αυτά πάντως που γράφει ο Code δεν είναι ακριβώς ευαγγέλιο, γιατί και ο ίδιος μαθαίνει και εξελίσσει τις τεχνικές και γιαυτό άλλωστε γράφει το TOTW III.
κάπως πρέπει να ζήσει κι αυτός:D

Το "pivot steering" λοιπόν στο οποίο αναφερόμαστε, είναι ένας «ενισχυμένος» τρόπος για να κάνουμε counter steering, δηλαδή αντί απλά να σπρώχνουμε το τιμόνι χρησιμοποιώντας τον βραχίονα και τον κορμό, βάζουμε «κόντρα» με το αντίθετο πόδι, όπως και με το παράδειγμα του τοίχου. Αυτό προσφέρει σταθερότητα του σώματός μας και «κλείδωμα» με το εξωτερικό πόδι επάνω στη μηχανή, έτσι ώστε να απαιτείται πιο μικρή προσπάθεια για να σπρώξουμε το τιμόνι (όχι ότι χρειάζεται, αλλά μπορεί να χρειαστεί αν πάμε πραγματικά γρήγορα). Το θέμα δεν είναι απλά να σπρώχνουμε το εξωτερικό μασπιέ, αλλά να «μαγκώνουμε» το γόνατο σε μια θέση (συνήθως στην εσοχή του ντεπόζιτου ή στα stomp grips) έτσι ώστε να μην κουνιέται και να μας δίνει μια σταθερή θέση στη μηχανή ενώ έχουμε βγάλει το σώμα μας. Αυτό γίνεται κατά τη διάρκεια του counter steering, δηλαδή για πολύ λίγο όσο να πάρει κλίση η μηχανή. Μετά το χέρι χαλαρώνει και το ίδιο κάνει και το πόδι, το γόνατο όμως παραμένει όμως «κλειδωμένο». Έτσι ώστε αν κλείσουμε το πόδι μετά τη στροφή να μπορεί να μας τραβήξει πάνω στη σέλα.
:a10:έτσι ακριβώς
Παρένθεση: στο moto GP βλέπουμε ότι οι αναβάτες πετάνε το σώμα τους από τη μια μεριά στην άλλη ανασηκώνοντας τον κώλο τους. Έχουν αγωνιστικές μηχανές, σέλες και μασπιέ, παίρνουν μεγαλύτερες κλίσεις και οι κινήσεις τους είναι πιο γρήγορες. Στα δικά μας, οι σέλες είναι φτιαγμένες για να γλυστράμε επάνω. Μπορείς βέβαια να τις αλλάξεις και να αλλάξεις και άλλα πράγματα, να τα φέρεις εκεί που θέλεις και να οδηγήσεις όπως θέλεις.

Πότε κρατάμε το εξωτερικό πόδι σφιγμένο; Όταν θέλουμε περισσότερη σταθερότητα μέσα στη στροφή και είναι δύσκολο με το γκάζι, π.χ. όταν έχει ανωμαλίες και αρχίζει η μηχανή να κουνιέται, τότε μπορούμε σφίγγοντας τον εξωτερικό τετρακέφαλο και κρεμασμένοι από την άλλη να τη σταθεροποιήσουμε.

Από το βιβλιαράκι του CSS: (Εδώ το λέει «power steering»)

Άσχετο-σχετικό: Από πολλούς ακούω πολλά και κάποια διαφορετικά πράγματα. Π.χ. ένας μηχανικός, που είναι και μηχανικός αγώνων στο Ελληνικό πρωτάθλημα ταχύτητας, μου είπε «καλά τα λένε στο CSS, αλλά δεν λένε κάτι βασικό: Όταν κάνεις το counter steering, πρέπει ταυτόχρονα να βάζεις δύναμη στο εξωτερικό μασπιέ». (Να που το λέει σχεδόν λοιπόν, αλλά το έχει παρακάτω σαν διαφορετική ή πρόσθετη τεχνική)
Ενώ σε videos στο Internet και από μινι σεμινάριο οδήγησης σε track day, μας είπαν, να καθόμαστε μπροστά στο ντεπόζιτο, για να έχει πάντα καλή πρόσφυση ο εμπρός τροχός, να ρίχνουμε σώμα, αγκώνα και κεφάλι «μέσα» και ταυτόχρονα να βάζουμε βάρος στο εσωτερικό μασπιέ. Ο τύπος που τα έλεγε δεν ήταν κανένας άσχετος βέβαια.

Όσον αφορά στο αρχικό post: Αν δεν κάνω λάθος, το άρθρο αναφέρεται στο counter steering και λέει μέσα έναν τρόπο για να το δοκιμάσεις για να δεις αν δουλεύει, κάνοντας συνεχόμενα δεξιά-αριστερά. Ο τρόπος που περιγράφει δεν είναι λάθος, εγώ το κάνω αυτό για να ζεστάνω τα λάστιχα. Δηλαδή ταυτόχρονα με το χαστούκι, όλο το σώμα μέσα, χωρίς να βγω από τη σέλα και βάρος στο εσωτερικό μασπιέ και μετά από την άλλη. Έτσι κάνω γρήγορα ζιγκ-γαζκ με σχετικά μεγάλη κλίση στην ευθεία για ζέσταμα, δεν είναι όμως ο τρόπος που παίρνω τις στροφές.
εγώ τα ζεσταίνω όπως παίρνω τις στροφές..με πίεση στο εξωτερικό μαρσπιέ..πιο γρήγορες "σφαλιάρες" δεν έχω δώσει:D

Ας δοκιμάσει κάποιος τους τρόπους αυτους και να μας πει εντυπώσεις. Εγώ με το pivot (ή power) steering, βλέπω ότι παίρνω κλίση πιο γρήγορα και με λιγότερη προσπάθεια. (Στην αρχή όταν το δοκιμάζεις κλείνεις τη στροφή, θέλει πιο λίγη δύναμη στο χέρι)

λέγοντας pivot steering , χρησιμοποιώ συνδυασμό των pivot points με κύριο σημείο το εξωτερικό μαρσπιέ..

RaGe_Raptor
29/10/2013, 20:00
Ωραία τα λές και τα γράφεις να είναι κατανοητά απ όλους.
Ομως ασε τους οδηγούς Motogp γιατί σε πολλές φάσεις θα δείς οτι δεν κινούνται απλά γρήγορα αλλά στηρίζονται σε τελείως διαφορετικά σημεία και κυρίως στα μαρσπιέ. Τα γόνατα είναι αλλού.

Σχετικά με αυτό:
'Πότε κρατάμε το εξωτερικό πόδι σφιγμένο; Όταν θέλουμε σταθερότητα μέσα στη στροφή, π.χ. όταν έχει ανωμαλίες και αρχίζει η μηχανή να κουνιέται, τότε μπορούμε σφίγγοντας τον εξωτερικό τετρακέφαλο και κρεμασμένοι από την άλλη να τη σταθεροποιήσουμε.'

Βολεύει πολύ αν μπορείς να σηκώσεις και τον κ@λο να βοηθήσεις την ανάρτηση. Δύσκολο όμως για μένα, έχει αρκετό ζόρι ειδικά στην πίστα και αρκούμαι στο να έχω το σύστημα μυτη ποδιού, γόνατο στο τεπόζιτο σε τάση.
θέλει ΠΟΛΥ γυμνασμένα πόδια...τι πόδια δλδ φυσική κατάσταση αθλητή θέλει...

Εγώ προσωπικά μετα τα μαθηματα CSS ενω έσπρωχνα απλά το τιμόνι, έκανα και το χιαστί. Βοηθάει οταν το ζορίζεις.

Τα ζιγκ ζαγκ που κάνεις με τα λάστιχα πολύ λίγο προσφέρουν πάντως στο ζέσταμα. Χαμένος κόπος.
Οι αγωνιζόμενοι(ορισμένοι) το κάνουν μονο στο τέλος του warm up απλά για να διατηρήσουν την θερμοκρασία των ελαστικών τους για λίγοπαραπάνω μεχρι να σταματήσουν.

:wave2:...

Joyrider
29/10/2013, 20:40
Sport Riding Techniques - Nick Ienatsch
Σελίδες 38-41
Διαφορετική προσέγιση από το totw.
Τα διαχωρίζει ως Countersteering assistant 2: Leg Pressure και Countersteering assistant 3: Weighting your footpegs.

RaGe_Raptor
29/10/2013, 21:10
Η δική μου οπτική λέει ότι όταν θες να πεις ότι "lockάρεις το πόδι σου" στο εξωτερικό μαρσπιέ και στο τεπόζιτο σφίγγοντας γάμπα τετρακέφαλο προσαγωγό whatever, δεν λες βάζω "βάρος στο μαρσπιέ". Το βάρος θες δεν θες πάει προς το εσωτερικό της στροφής.
λοκάρεις το πόδι σου για να είσαι κυρίως όσο το δυνατόν πιο σταθερός μέσα στη στροφή ,όταν κρέμεσαι και για να μην κρατιέσαι από το τιμόνι αφήνοντας έτσι την μπροστά ανάρτηση να λειτουργεί όσο το δυνατόν ιδανικά.πρέπει να καταλάβεις ότι η πίεση που ασκείς στο εξωτερικό μαρσπιέ τη στιγμή του counter steering δεν βγάζει τη μοτοσυκλέτα προς το εξωτερικό της στροφής παρά μόνο σου δίνει πολύ καλό pivot point για counter steer.
Όπως επίσης δεν μου στέκει το ότι όταν χρησιμοποιώ περισσότερους μυς και περισσότερη δύναμη είμαι πιο ξεκούραστος. Όταν όμως lockάρω το κάτω μέρος του σώματος παίρνω την πίεση απο το τιμόνι άρα τα χέρια μου ασχολούνται μόνο με το countersteering και όχι με την στήριξη και γι' αυτό στην τελική μου φαίνεται να βάζω λιγότερη προσπάθεια για να στρίψω.
επίσης πρέπει να καταλάβεις ότι η πίεση στο τιμόνι διαρκεί μια στιγμή μόνο στο turn-in..μέσα στη στροφή αν τα έχεις κάνει όλα σωστα δεν ασχολείσαι με τιμόνι.
...

Antonisss
29/10/2013, 21:17
λοκάρεις το πόδι σου για να είσαι όσο το δυνατόν πιο σταθερός μέσα στη στροφή ,όταν κρέμεσαι και για να μην κρατιέσαι από το τιμόνι αφήνοντας έτσι την μπροστά ανάρτηση να λειτουργεί όσο το δυνατόν ιδανικά.πρέπει να καταλάβεις ότι η πίεση που ασκείς στο εξωτερικό μαρσπιέ τη στιγμή του counter steering δεν βγάζει τη μοτοσυκλέτα προς το εξωτερικό της στροφής παρά μόνο σου δίνει πολύ καλό pivot point για counter steer.

Σωστά τα λες, ουσιαστικά η πίεση στο ντεπόζιτο από το σύστημα μηρός-πόδι ξεκινάει από τα πρώτα μέτρα του φρεναρίσματος, όσο είμαστε ακόμα όρθιοι δηλαδή, για να μην έρθουμε και κολλήσουμε τα αχαμνά μας στο ντεπόζιτο και για να διατηρήσουμε μια σωστή κατανομή βάρους. Το οποίο όπως πολύ σωστά προαναφέρθηκε πιο πάνω, για να το κάνεις σε γρήγορους ρυθμούς και για συνεχόμενους γύρους, απαιτεί φυσική κατάσταση

Joyrider
29/10/2013, 21:36
Αυτά είναι γνωστά και δεν διαφωνώ. :confused:

Η όλη μου ένσταση είναι στο ότι ούτε βάρος βάζεις στο μαρσπιέ ούτε δύναμη όπως το εννοείς γιατί μια ίση και αντίθετη δύναμη βάζεις με το γόνατο και στο τεπόζιτο άρα σύνολο μηδέν. Έχεις όμως κλειδώσει το πόδι, έχεις δημιουργήσει μια σταθερή βάση για να σπρώξεις το τιμόνι και μετά γίνονται όλα αυτά τα ωραία που σωστά λες τόσα ποστ (σταθερότητα σώματος άρα και μηχανής, όλη η δύναμη για countersteering πάει όντως στο τιμόνι και δεν χάνεται σπρώχνοντάς σε πίσω κτλ). Η εξήγηση είναι λάθος για μένα που δεν είναι και δική σου στο κάτω κάτω.
:beer:
Για το χωρίς χέρια που διαφώνισες ότι δεν γίνεται σε έπεισε και ο σαπίλας πιστεύω.

RaGe_Raptor
29/10/2013, 21:47
Αυτά είναι γνωστά και δεν διαφωνώ. :confused:

Η όλη μου ένσταση είναι στο ότι ούτε βάρος βάζεις στο μαρσπιέ ούτε δύναμη όπως το εννοείς γιατί μια ίση και αντίθετη δύναμη βάζεις με το γόνατο και στο τεπόζιτο άρα σύνολο μηδέν
Έχεις όμως κλειδώσει το πόδι, έχεις δημιουργήσει μια σταθερή βάση για να σπρώξεις το τιμόνι και μετά γίνονται όλα αυτά τα ωραία που σωστά λες τόσα ποστ (σταθερότητα σώματος άρα και μηχανής, όλη η δύναμη για countersteering πάει όντως στο τιμόνι και δεν χάνεται σπρώχνοντάς σε πίσω κτλ).
όχι,κλειδώνεις πόδι στο φρενάρισμα,τη στιγμή του counter steer πατάς με δύναμη στο εξωτερικό μαρσπιέ έχοντας ταυτόχρονα κλειδωμένο το πόδι στο τεπόζιτο δημιουργόντας έτσι πολύ καλή στήριξη για να βάλεις δύναμη στο τιμόνι.μαρσπιέ και τεπόζιτο δεν αλληλοεξουδετερώνονται αλλά προστίθενται,"δουλεύουν" μαζί.
Η εξήγηση είναι λάθος για μένα που δεν είναι και δική σου στο κάτω κάτω.
δε θίγομαι ούτε είναι το ζητούμενο να σε "κερδίσω",δεν παλεύουμε.
:beer:
Για το χωρίς χέρια που διαφώνισες ότι δεν γίνεται σε έπεισε και ο σαπίλας πιστεύω.
δε γίνεται αποτελεσματικά...εδώ το ζητούμενο είναι ο πιο αποτελεσματικός (efficient) τρόπος...

Antonisss
29/10/2013, 22:01
Παιδιά, βάζοντας δύναμη ή σφίγγοντας ας το πούμε το πόδι μας στο ντεπόζιτο, ουσιαστικά χαλαρώνουμε τα χέρια μας (αλλιώς θα βάζαμε δύναμη και στα χέρια μας για να μην έρθουμε μπροστά από το φρενάρισμα) και έτσι απαιτείται μια "ελάχιστη" δύναμη για να στρίψουμε..

Επιπλέον, εάν υποθέσουμε ότι δεν υπήρχε το εξωτερικό μαρσπιέ, δεν θα μπορούσαμε να ασκήσουμε την ίδια δύναμη (ή και σχεδόν καθόλου δύναμη) στο ντεπόζιτο για να αποτρέψουμε την κίνησή μας προς τα εμπρός

Joyrider
29/10/2013, 22:18
...
Ζητούμενο είναι και η κατανόηση όχι μόνο η παπαγαλία που λέει και ο τρούπερ. Στην αρχή είπες
με τίποτα όμως...τελείως αναληθές σχετικά με το χωρίς χέρια. Το ότι δεν είναι αποτελεσματικό το τόνισα λέγοντας οτι δεν είναι όσο άμεσο είναι το τιμόνι. Αλλά ισχύει.

Για μένα δεν είναι ευαγγέλιο που λέει και ο kostas777 και κυρίως ο τρόπος που τα εξηγεί, αλλά αφού όπως φαίνεται πρέπει όπωσδήποτε να το έχει πει ο κέιθ για να είναι σωστό διάβασε τι λέει ο ίδιος:

The amount of weight on the outside peg is irrelevant it is completely balanced by the pressure on the tank. In other words, if the pressure on the peg is 25 lb the pressure on the knee/tank is exactly 25 lb. Pivot Steering is not an attempt to change the weight bias of the bike to one side or the other and doesn't and can't.
Και τι είπα εγώ στο οποίο απάντησες όχι:

Η όλη μου ένσταση είναι στο ότι ούτε βάρος βάζεις στο μαρσπιέ ούτε δύναμη όπως το εννοείς γιατί μια ίση και αντίθετη δύναμη βάζεις με το γόνατο και στο τεπόζιτο άρα σύνολο μηδέν
Επίσης:

The actual value of the technique is the pelvic stability it provides. The femur connects to it and holds it nicely in position. The benefit of that is the structural integrity it provides the rider. His Center of Mass is cradled in the pelvis providing him with optimum stability.
δηλαδή

Έχεις όμως κλειδώσει το πόδι, έχεις δημιουργήσει μια σταθερή βάση για να σπρώξεις το τιμόνι και μετά γίνονται όλα αυτά τα ωραία που σωστά λες τόσα ποστ (σταθερότητα σώματος άρα και μηχανής
Πηγή: http://www.therevcounter.co.uk/uk-motorbike-forum/76265-keith-code-s-pivot-steering-aka-weighting-outside-peg-2.html

Επίσης ενδιαφέρον ως προς τις εξηγήσεις του:

There was a part of Pivot Steering that I had not understood when I wrote Twist II.
Πηγή: http://forums.superbikeschool.com/index.php?showtopic=16

RaGe_Raptor
29/10/2013, 22:37
και παρακάτω λέει

You only need to pivot on the outside peg while you are pushing on opposite the bar to get the bike into the turn, not all the way through the turn--I can see why your leg gets tired. The only time you need to keep the outer leg flexed throughout the turn is if it is bumpy and that helps the bike handle the chop.
μπορούμε να το κάνουμε όλη μέρα αλλά δεν έχει νόημα.

Joyrider
29/10/2013, 22:45
και παρακάτω λέει
Στο οποίο σου είπα ότι το ξέρω ήδη και συμφώνησα.