View Full Version : Κουμπί ΣΤΟΠ σε ανελκυστήρες πολυκατοικιών, τι ισχύει?
Έχω googλάρει πάρα πολύ αλλά δε βρίσκω αυτό που θέλω. Οποιος ηλεκτρολογος / μηχανικός κλπ ξερει ας βοηθησει.
Στην πολυκατοικία μας το κουμπί στοπ και ο διακοπτης on-off είναι και τα δύο απενεργοποιημένα. Οταν ήρθε για το καθιερωμένο σέρβις ο ηλεκτρολόγος μου είπε πως έχει αλλάξει ο νόμος και έχουν απαγορευτεί !!! Οι εξηγησεις μου φανηκαν γελοίες, του τυπου ''οι ένοικοι ακύρωναν τις κλήσεις για να εξυπηρετούνται" κλπ κλπ... Επειδή έχουμε μικρά παιδιά και σκυλιά το θεωρώ αδιανόητο να μην υπάρχει διακόπτης έκτακτης αναγκης. Ξέρει κάποιος τι ισχύει? αν μπορεί ας δώσει και λινκς.. ευχαριστω
Έχω googλάρει πάρα πολύ αλλά δε βρίσκω αυτό που θέλω. Οποιος ηλεκτρολογος / μηχανικός κλπ ξερει ας βοηθησει.
Στην πολυκατοικία μας το κουμπί στοπ και ο διακοπτης on-off είναι και τα δύο απενεργοποιημένα. Οταν ήρθε για το καθιερωμένο σέρβις ο ηλεκτρολόγος μου είπε πως έχει αλλάξει ο νόμος και έχουν απαγορευτεί !!! Οι εξηγησεις μου φανηκαν γελοίες, του τυπου ''οι ένοικοι ακύρωναν τις κλήσεις για να εξυπηρετούνται" κλπ κλπ... Επειδή έχουμε μικρά παιδιά και σκυλιά το θεωρώ αδιανόητο να μην υπάρχει διακόπτης έκτακτης αναγκης. Ξέρει κάποιος τι ισχύει? αν μπορεί ας δώσει και λινκς.. ευχαριστω
Πάντως ο δικός μας ανελκυστήρας (κατασκευής 1970) που επίσης ΔΕΝ έχει διακόπτη ON/OFF (έχει μόνο την τρύπα) αλλά έχει κουμπί STOP (δεν το έχω δοκιμάσει) πέρασε πιστοποίηση με την κατάσταση αυτή.
Γρήγορα-γρήγορα βρήκα αυτό αλλά δεν προλαβαίνω να ψάξω. Ξεκίνα από εκεί το διάβασμα.
http://www.heben.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=37:%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%BA%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CF%89%CE%BD&Itemid=102
AristidisZ
27/11/2013, 11:36
θα ρωτήσω και θα σου πω
zannisvel
27/11/2013, 11:43
Στον δικο μας εχει και τα δυο, τα εχω δοκιμασει πολλες φορες. Αλλα εχουμε τον παλιο τυπο ανελκυστηρα.
panos_zip
27/11/2013, 12:01
Στο δικό μας έχει και κουμπί στοπ, και διακόπτη ον/οφ, και φρένο. 20ετίας περίπου. Δεν μας έχουν απενεργοποιήσει κάτι και η τελειταία συντήρηση έγινε πρίν μια εβδομάδα περιπου.
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει νόμος που να απαγορευει το στοπ κινδυνου. Κατι άλλο παίζει. Μαλλον ειναι 'δασκαλεμένο' το συνεργείο από τους ενοίκους του 9ου οροφου... Αλλά είναι πολύ επικύνδυνο για να το αφήσω έτσι
AristidisZ
27/11/2013, 13:05
επικίνδυνο για ποιο λόγο ;
για τους λόγους που υπάρχει το στοπ. Μπορεί να σου πιάσει το μπουφάν όταν κλείσει η πόρτα. Η την ουρά του σκύλου. Η την κοτσίδα της κόρης σου. Αυτά είναι αυτονόητα νομίζω.
AristidisZ
27/11/2013, 13:15
δεν έχει αυτόματες πόρτες να φανταστώ ε ;
Πες οτι πιάνεται το λουρί του σκύλου στην πόρτα να μην έχεις ενα Stop ?
AristidisZ
27/11/2013, 13:33
Πες οτι πιάνεται το λουρί του σκύλου στην πόρτα να μην έχεις ενα Stop ?
μιλάμε για τη πόρτα του φρεατίου ή του θαλάμου ;
Pan (dvs)
27/11/2013, 13:42
Στον δικο μας εχει και τα δυο, τα εχω δοκιμασει πολλες φορες. Αλλα εχουμε τον παλιο τυπο ανελκυστηρα.
Εσυ σταματα να παιζεις με τα κουμπια.
aliaetos
27/11/2013, 13:43
Ισα ισα υπαρχει νομος που το καθιστα υποχρεωτικο
AristidisZ
27/11/2013, 13:46
Ισα ισα υπαρχει νομος που το καθιστα υποχρεωτικο
+1
ρώτησα έναν συνάδελφο που είναι εξπέρ επί των ασανσέρ, και μου είπε ότι βάσει νόμου πρέπει να υπάρχουν...
Pan (dvs)
27/11/2013, 13:49
Αν υποθεσουμε οτι πιανει κατι η πορτα τοτε δεν μπορει να κλεισει.Αν δεν κλεισει δεν παιρνει εντολη για να κινηθει το ασανσερ.
Στοπ υπαρχει ,αν δεν κανω λαθος,στο κατω μερος με το που μπαινουμε.Μολις πατηθει η μεταλικη λαμα στηνεισοδο του ασανσερ ,σταματαει αυτοματα.
AristidisZ
27/11/2013, 13:53
δε μιλάει για το ποδόφρενο του ανελκυστήρα, μιλάει για τα κουμπιά STOP & ON OFF
Pan (dvs)
27/11/2013, 13:57
δε μιλάει για το ποδόφρενο του ανελκυστήρα, μιλάει για τα κουμπιά STOP & ON OFF
Κατι τετοιο υπεθεσα και εγω οτι εννοουσε ,αλλα δεν βλεπω το λογο υπαρξης στοπ στον πινακα.Μηπως το κατω στοπ ?ειναι υποχρεωτικο να δουλευει.
Αν μαγκώσει κάτι λεπτό, όπως το λουρί σκύλου, η πόρτα κλείνει κανονικά και το ασανσέρ ξεκινάει...
Γιαυτό χρειάζεται απαραίτητα το ΣΤΟΠ. Αδιανόητο να μήν έχει...
skylaros
27/11/2013, 14:13
http://www.liveleak.com/view?i=5cb_1363213732 Αν κρίνεται προσβλητικό το βίντεο ας κατέβει. Θεωρώ επιβεβλημένο να υπάρχει κομβίο έκτακτης ανάγκης σε μεγάλο μέγεθος, όπως επίσης και φρένο και στο πάνω μέρος αλλά και στο κάτω, μιλάμε για μηχανήματα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, που έχουν τεράστιες δυνάμεις έλξης και που τα χρησιμοποιούν από παιδιά μέχρι γερόντια.
Pan (dvs)
27/11/2013, 14:33
Αν μαγκώσει κάτι λεπτό, όπως το λουρί σκύλου, η πόρτα κλείνει κανονικά και το ασανσέρ ξεκινάει...
Δικιο εχεις.Στο ασανσερ του βιντεο κρυβεται και το ποδοφρενο (αν εχει) μολις κλεινουνε οι εσωτερικες πορτες.
SHOOTER045
27/11/2013, 15:09
ριξε αγκυρα...
ριξε αγκυρα...
μπραβο! πως δεν το χα σκεφτει
Pokermon
02/12/2013, 16:26
το on/off έχει καταργηθεί για ευνόητους λόγους.
όταν υπάρχουν εσωτερικές πόρτες ( αυτόματες ) επίσης δεν χρειαζόσαστε το ποδόφρενο.
γενικός όμως μεγάλη προσοχή στους ανελκυστήρες παλιάς τεχνολογίας,
δεν είναι δύσκολο να γίνει κάποιο ατύχημα από απροσεξία του χρήστη η αμέλεια του συντηρητή ( καταργημένα συστήματα ασφαλείας ).
δεν παίζουμε με τα ασανσέρ, είναι ένα ΜΜΜ και αυτό και θέλει προσοχή, δε συγχωρεί λάθη.
το ασανσέρ είναι περιουσία του κάθε ιδιοκτήτη στις πολυκατοικίες γιαυτό να φροντίζετε να δουλεύουνε με ασφάλεια.
αν αμφιβαλλετε για την ασφαλή λειτουργία του ζητήστε να γίνει έλεγχος από αρμόδιο φορέα σε συνεννόηση με τον συντηρητή σας,
καλό θα είναι να υπάρχει πιστοποίηση ασφαλούς και σωστής λειτουργίας όπως υποχρεώνουν οι νέοι νόμοι περί ανελκυστήρων.
MitsosNaked
02/12/2013, 17:29
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει νόμος που να απαγορευει το στοπ κινδυνου. Κατι άλλο παίζει. Μαλλον ειναι 'δασκαλεμένο' το συνεργείο από τους ενοίκους του 9ου οροφου... Αλλά είναι πολύ επικύνδυνο για να το αφήσω έτσι
Αυτό με τα δασκαλέματα είναι αλήθεια πως παίζει πολύ στις πολυκατοικίες. Σε προηγούμενο διαμέρισμα που έμενα, για κάποιο περίεργο λόγο το ασανσέρ ήταν συνεχώς στον 6ο όροφο. Μετά απο ψάξιμο μάθαμε πως το είχαν συμφωνήσει οι διαχειριστές που μένουν εκεί με τους τεχνικούς, να επιστρέφει πάντα στον 6ο το ασανσέρ. Και μιλάμε για αργό ασανσέρ που σου έσπαγε τα νεύρα. Εν τω μεταξύ κάθε δίμηνο-τρίμηνο περίπου πάθαινε κάτι το ασανσέρ και ερχόταν ο ίδιος τεχνικός να το φτιάξει. Τελικά απ'ότι άκουσα, οι επισκευές ήταν 'της πλάκας' και επίσης συμφωνημένες ώστε για κάθε επισκευή έπαιρνε το κατιτίς του και ο διαχειριστής στον 6ο, μέχρι που του πήραν τη διαχείριση.
Αντίστοιχα θέματα είχαμε και με τη θέρμανση, τα υδραυλικά, την πόρτα εισόδου, την αλλαγή πατώματος στο ισόγειο χωρίς να υπάρχει λόγος, και τη μίσθωση κηπουρού για τις δύο γλάστρες στην είσοδο.
GIXXERAKIAS
03/12/2013, 08:42
Αυτό με τα δασκαλέματα είναι αλήθεια πως παίζει πολύ στις πολυκατοικίες. Σε προηγούμενο διαμέρισμα που έμενα, για κάποιο περίεργο λόγο το ασανσέρ ήταν συνεχώς στον 6ο όροφο. Μετά απο ψάξιμο μάθαμε πως το είχαν συμφωνήσει οι διαχειριστές που μένουν εκεί με τους τεχνικούς, να επιστρέφει πάντα στον 6ο το ασανσέρ. Και μιλάμε για αργό ασανσέρ που σου έσπαγε τα νεύρα. Εν τω μεταξύ κάθε δίμηνο-τρίμηνο περίπου πάθαινε κάτι το ασανσέρ και ερχόταν ο ίδιος τεχνικός να το φτιάξει. Τελικά απ'ότι άκουσα, οι επισκευές ήταν 'της πλάκας' και επίσης συμφωνημένες ώστε για κάθε επισκευή έπαιρνε το κατιτίς του και ο διαχειριστής στον 6ο, μέχρι που του πήραν τη διαχείριση.
Αντίστοιχα θέματα είχαμε και με τη θέρμανση, τα υδραυλικά, την πόρτα εισόδου, την αλλαγή πατώματος στο ισόγειο χωρίς να υπάρχει λόγος, και τη μίσθωση κηπουρού για τις δύο γλάστρες στην είσοδο.
Αυτό το θέμα το έχω και εγώ....μπορεί κάποιος σαν εμένα (απλά ένοικος) να φέρει συνεργείο να τσεκάρει αν όντως έχει κάνει μλκια ό διαχειριστής με τον συντηρητη του ασανσερ?Γιατί όντως είναι συνέχεια στον 6ο που τυχαινει και είναι ο οροφος του διαχειριστή.Γιατί πολλά του έχω μαζεμένα....
AristidisZ
03/12/2013, 08:50
φυσικά και μπορείς, αλοίμονο !
το θέμα είναι ποιος θα τον πληρώσει ;)
btw διαχειριστής, το επάγγελμα του παρόντος :D
Pokermon
03/12/2013, 10:22
Αυτό το θέμα το έχω και εγώ....μπορεί κάποιος σαν εμένα (απλά ένοικος) να φέρει συνεργείο να τσεκάρει αν όντως έχει κάνει μλκια ό διαχειριστής με τον συντηρητη του ασανσερ?Γιατί όντως είναι συνέχεια στον 6ο που τυχαινει και είναι ο οροφος του διαχειριστή.Γιατί πολλά του έχω μαζεμένα....
εσύ να με πάρεις τηλ......
Indianos 46
03/12/2013, 17:21
Τα κουμπια στοπ εχουν καταργηθει και κανονικα ολοι οι ανελκυστηρες πρεπει να εχουν εσωτερικες πορτες ειτε χειροκινητες η τυπου bus!Εχει βγει νομος,αλλα επειδη λεφτα δεν υπαρχουν δεν εχουν αναβαθμιστει ολοι οι ανελκυστηρες!Τωρα αν εσυ θελεις ντε και καλα στοπ δεν νομιζω να εχει προβλημα ο συντηρητης να σου βαλει!Εκτος αν υπαρχει αλλος λογος π.χ να εχουν κοπει τιποτα καλωδια(γινεται στα παλια) και να πρεπει να πληρωσεις "κουστουμι"!Και εμεις στην εταιρεια μας στου παλιους ανελκυστηρες οσοι εχουν στοπ λειτουργει εκτος απο τον διακοπτη on/off!
GIXXERAKIAS
04/12/2013, 08:21
εσύ να με πάρεις τηλ......
Φοβάμαι.....