View Full Version : Stand up for Hagia Sophia
Bradipous
27/11/2013, 18:34
Μια προσπάθεια συλλογής υπογραφών με σκοπό να ανακηρυχθεί η Αγία Σοφία σε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς ωστέ να μην γίνει τζαμί.
http://action.hellenicleaders.com/p/dia/action3/common/public/?action_KEY=10215
MG-KTiNoS
27/11/2013, 19:20
Μια προσπάθεια συλλογής υπογραφών με σκοπό να ανακηρυχθεί η Αγία Σοφία σε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς ωστέ να μην γίνει τζαμί.
http://action.hellenicleaders.com/p/dia/action3/common/public/?action_KEY=10215
Εεεε???????
Είσαι σίγουρος για αυτά που γράφεις?????
Bradipous
27/11/2013, 19:26
Εεεε???????
Είσαι σίγουρος για αυτά που γράφεις?????
Οτι γραφει και στο λινκ εγραψα, τιποτα δικο μου...
Vstrommer71
27/11/2013, 23:21
Εγω θα βρω καμμια αντιστοιχη τουρκικη μαζωξη υπογραφων,να υπογραψω να ξαναγινει τζαμι:rolleyes:
Εξαλλου θα μας φτιαξει ο Μελισσανιδης υποκαταστημα με το ιδιο ονομα στα Φιλαδελφεια,που να τρεχουμε τωρα στο Ισταμπουλ(οπως αν προσεξες ετσι λενε την πολη ακομη και οι ιδιοι οι hellenicleaders,τοση μετριοφροσυνη τρομαρα τους...):sick:
el_hymador
27/11/2013, 23:25
Δε πα να γίνει και Mall σκασίλα μου...
+1 από μένα.
Εδώ η είδηση http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_25/11/2013_529261
Βασικά σκοτίστηκα για την θρησκεία απλά δεν μπορώ βλέπω να κακοποιείται ένα μνημείο.
Όπως δεν ανέχομαι τον Παρθενώνα να (ξανα)γίνει εκκλησία έτσι και δεν μπορώ να ανεχτώ την Αγία Σοφία να (ξανα)γίνει τζαμί.
Υ.Γ.Α ρε "ανθέλληνα" Κεμάλ. Πόσο μπροστά ήσουν για την εποχή σου...
Δε πα να γίνει και Mall σκασίλα μου...
Καθόλου τυχαίο το ψευδώνυμό σου...
MG-KTiNoS
28/11/2013, 08:17
Ρε παιδιά εγώ ξέρω ότι η Αγ Σοφία είναι μουσείο και τσιμπάνε ένα κάρο λεφτά για την αναδείξουν κλπ κλπ
Αυτό έγινε αφού έχτισαν πιο μεγάλο μαγαζί απέναντι.
Δε νομίζω ότι παίζει τέτοιο σενάριο
(Αντίθετα από μλκιες έχουμε χωρτάσει)
:D
el_hymador
28/11/2013, 11:46
+1 από μένα.
Εδώ η είδηση http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_25/11/2013_529261
Βασικά σκοτίστηκα για την θρησκεία απλά δεν μπορώ βλέπω να κακοποιείται ένα μνημείο.
Όπως δεν ανέχομαι τον Παρθενώνα να (ξανα)γίνει εκκλησία έτσι και δεν μπορώ να ανεχτώ την Αγία Σοφία να (ξανα)γίνει τζαμί.
Υ.Γ.Α ρε "ανθέλληνα" Κεμάλ. Πόσο μπροστά ήσουν για την εποχή σου...
Μνημείο της αποσχισμένης με τσαμπουκάδες ανατολικής περιφέρειας της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας... ας ασχοληθουν οι Ιταλοί. Υπάρχει πουθενά να υπογράψω αίτηση ώστε να αφαιρεθούν τμήματα ελληνικών ναών που χρησιμοποιήθηκαν στο χτίσιμο χριστιανικών ναών και να γκρεμιστούν οι εκκλησίες που χτίστηκαν πάνω σε αυτούς; :smokin:
Η αποσχισμένη με τσαμπουκάδες ανατολική περιφέρεια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας είναι ο λόγος που μιλάμε Ελληνικά τώρα...
επίσης πιστεύω ότι στο σπίτι σου πρέπει να έχει χαλίκια απο τον τόπο μου που πάρθηκαν με βίαιο τρόπο (μπουλντόζες)...
ο γέγονε, γέγονε. Ας διαφυλάξουμε ότι σώζεται στο παρόν τουλάχιστον....
el_hymador
28/11/2013, 14:21
Η αποσχισμένη με τσαμπουκάδες ανατολική περιφέρεια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας είναι ο λόγος που μιλάμε Ελληνικά τώρα...
επίσης πιστεύω ότι στο σπίτι σου πρέπει να έχει χαλίκια απο τον τόπο μου που πάρθηκαν με βίαιο τρόπο (μπουλντόζες)...
ο γέγονε, γέγονε. Ας διαφυλάξουμε ότι σώζεται στο παρόν τουλάχιστον....
Η αποσχισμένη με τσαμπουκάδες ανατολική περιφέρεια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας είναι ο λόγος που κλείσαν όλες οι φιλοσοφικές σχολές, καταστράφηκαν και ριμάχθηκαν οι σχετικές με τον κλασσικό ελληνισμό αναφορές, κάηκαν συγγράματα και σφαγίασθηκαν χιλιάδες ως "ειδωλολάτρες" με σκοπό την επιβολή του δικού της δόγματος. Ο γέγονε γέγονε, συμφωνώ, αλλά βάση των γεονότων λέω και εγώ: χέστηκα, ας την κάνουνε mall, δεν είναι δικό μας μνημείο.:wave2:
Mην εισαι Ισοπεδωτικός..
Η Αγια Σοφιά ειναι ενα υπεροχο δειγμα βυζαντινης αρχιτεκτονικης, σχεδιασμενο εξ αρχης για να γινει χριστιανικος ναος, με φοβερη τεχνικη απο ανθρωπους που ηταν προγονοι του ελληνικου εθνους.
Εσυ μπορει να μην το θεωρεις σημαντικο, αυτο ομως δεν σημαινει οτι δεν ειναι...
el_hymador
28/11/2013, 15:16
Mην εισαι Ισοπεδωτικός..
Η Αγια Σοφιά ειναι ενα υπεροχο δειγμα βυζαντινης αρχιτεκτονικης, σχεδιασμενο εξ αρχης για να γινει χριστιανικος ναος, με φοβερη τεχνικη απο ανθρωπους που ηταν προγονοι του ελληνικου εθνους.
Εσυ μπορει να μην το θεωρεις σημαντικο, αυτο ομως δεν σημαινει οτι δεν ειναι...
Mα δεν έχουν σκοπό να την κατεδαφίσουν, να την κάνουν τζαμί έχουν σκοπό, γεγονός που δεν θα καταστρέψει το μνημείο. Τώρα για το ποιοι είναι πρόγονοι του ελληνικού έθνους και των ελλήνων ας το αφήσουμε καλύτερα.
Bradipous
28/11/2013, 15:23
Υπάρχει πουθενά να υπογράψω αίτηση ώστε να αφαιρεθούν τμήματα ελληνικών ναών που χρησιμοποιήθηκαν στο χτίσιμο χριστιανικών ναών και να γκρεμιστούν οι εκκλησίες που χτίστηκαν πάνω σε αυτούς; :smokin:
Για να κρίνεις τι γινόταν πριν 1000 - 1500 χρόνια θα πρέπει να λάβεις υπόψην τον τρόπο σκέψης και ζωής που ειχαν τότε οι άνθρωποι.
Αφενός λοιπόν ήταν κάτι συνηθισμένο να χτίζουν ναούς σε μέρη όπου προηγουμένως υπήρχαν άλλοι ναοί και αυτό γιατί θεωρούσαν ιερό το μέρος, αφετέρου για πρακτικούς λόγους χρησιμοποιούσαν υλικά που υπήρχαν ήδη εκεί μάρμαρα, λίθους κλπ αφού έπεφτε το κόστος και δεν πετούσαν υλικά αξίας.
Επίσης δεν υπήρχε η έννοια του μνημείου οπότε δεν θεωρούσαν πως πρέπει να τα προστατεύουν και να τα διατηρούν για τις επόμενες γενιές.
MG-KTiNoS
28/11/2013, 15:24
Mα δεν έχουν σκοπό να την κατεδαφίσουν, να την κάνουν τζαμί έχουν σκοπό, γεγονός που δεν θα καταστρέψει το μνημείο. Τώρα για το ποιοι είναι πρόγονοι του ελληνικού έθνους και των ελλήνων ας το αφήσουμε καλύτερα.
Tzami πάει να πει ξαναβ'αφω από πάνω.
Αν γίνουν.
Αυτό που ΔΕΝ μπορώ να καταλάβω όμως είναι γιατί ο Αμερικάνος
φανατίζει την Τουρκία κατ αυτό το τρόπο.
(γιατί αυτος τα κάνει)
Γενικά με τους Τούρκους δεν τα πήγα ποτέ καλά.
Το μόνο που πρέπει να διασωθεί είναι το αποχετευτικό σύστημα του βυζαντίου...
πραγματικά δεν ξέρω αν είναι ευλογία ή κατάρα να φτάνει τόσο βαθιά η ιστορία της χώρας σου και να περιπλέκεται τόσο μέσα στο ιστορικό διηνεκές που τα παιδιά αυτής της γης εδώ που πατούμε να μαλώνουν τελικά μεταξύ τους για το τι πρέπει να δοξάζουν, να θαυμάζουν ή να απορρίπτουν...
τυχερά τα αμερικανάκια μέσα στα 220 χρόνια της εθνικής ιστορίας τους,
και την παραμικρή σύγχρονη κουράδα την ονομάζουν εθνικό μνημείο, ταυτόχρονα αποκτά "θεική-ιστορική" αύρα και αξία, και την θαυμάζουν σαν να είναι ότι πιο δικό τους....
Bradipous
28/11/2013, 15:32
Tzami πάει να πει ξαναβ'αφω από πάνω.
Όχι απαραίτητα.
Αυτό που έκαναν στο παρελθόν ήταν να σοβαντίζουν τους τοίχους (άρα και τις αγιογραφίες και τα ψηφιδωτά) των εκκλησιών, χάρη σε αυτό έχουν διασωθεί πολλά απο αυτά μέχρι σήμερα.
Αχ συγνωμη εδω ειναι το θρεντ που οι διαφοροι "αφιλοκερδως" ,"προς θεου μη γινω ριψασπης" , "δεν πληρωνομαστε για αυτη την δουλεια" , "για το κοινο καλο" ,"αγαπαμε την μοτοσυκλετα" , "σταρατες παντελονατες κουβεντες" , "και οποιος γουσταρει" και λοιποι κανουν πως δεν υπαρχει; :evil::D:evil:
MG-KTiNoS
28/11/2013, 15:44
Όχι απαραίτητα.
Αυτό που έκαναν στο παρελθόν ήταν να σοβαντίζουν τους τοίχους (άρα και τις αγιογραφίες και τα ψηφιδωτά) των εκκλησιών, χάρη σε αυτό έχουν διασωθεί πολλά απο αυτά μέχρι σήμερα.
E nai εδώ πούλησαν τα δικά τους τα ξένα θα σέβονταν.
--------------------------------------------------------------
Η Αγ. Σοφία ανήκει στην ανθρωπότητα και κανένας δεν έχει δικαίωμα να την βανδαλίσει
(όπως δεν έχουν δικαίωμα οι ταλιμπάν ν ανατινάζουν αγάλματα του βούδα οι Αμερικάνοι στη βαγδάτη κλπ κλπ)
Η Αγ. Σοφία ανήκει στην ανθρωπότητα και κανένας δεν έχει δικαίωμα να την βανδαλίσει
αυτό ειλικρινά δεν το 'χω πολυκαταλάβει, δηλαδή τι εννοούμε ότι ανήκει στην ανθρωπότητα? μοιαζεί λίγο με το Αιγαίο που ανήκει στα ψάρια του....
el_hymador
28/11/2013, 15:58
Για να κρίνεις τι γινόταν πριν 1000 - 1500 χρόνια θα πρέπει να λάβεις υπόψην τον τρόπο σκέψης και ζωής που ειχαν τότε οι άνθρωποι.
Αφενός λοιπόν ήταν κάτι συνηθισμένο να χτίζουν ναούς σε μέρη όπου προηγουμένως υπήρχαν άλλοι ναοί και αυτό γιατί θεωρούσαν ιερό το μέρος, αφετέρου για πρακτικούς λόγους χρησιμοποιούσαν υλικά που υπήρχαν ήδη εκεί μάρμαρα, λίθους κλπ αφού έπεφτε το κόστος και δεν πετούσαν υλικά αξίας.
Επίσης δεν υπήρχε η έννοια του μνημείου οπότε δεν θεωρούσαν πως πρέπει να τα προστατεύουν και να τα διατηρούν για τις επόμενες γενιές.
Εγώ ξέρω ότι οι απολίτιστοι Ρωμαίοι ως κατακτητές, σεβάστηκαν και τους ναούς και την θρησκεία και τις σχολές και τους κατοίκους της ηττημένης ελλάδας... και όχι μόνο σεβάστηκαν αλλά επηρρεάστηκαν σε απίστευτο βαθμό από τον πολιτισμό αυτόν. Ξέρω επισης ότι οι βάρβαροι άραβες διέσωσαν και μελέτησαν τα περισσότερα ελληνικά επιστημονικά συγγράματα. Αυτό το "ελληνικότατο" βυζάντιο, στα 1000+ χρόνια της παντοκρατορίας του τι σκατά ελληνικό παρήγαγε πια; Θεατρο; Φιλοσοφία; Τέχνη; Επιστήμη;Τίποτα απολύτως, σκοταδισμό και μεσαίωνα παρήγαγε, ήταν η ταφόπλακα του ελληνικού πολιτισμού και δεν αναφέρομαι σε αυτόν με προσδιορισμό εντοπιότητας, αλλά ως παγκόσμιο κληροδότημα που θα μπορουσε να συνεχιστεί απο τον οποιοδήπτε λαό και στο οποιοδήποτε μέρος. Αλλά δεν.
nikos_abel
28/11/2013, 16:21
Το μόνο που πρέπει να διασωθεί είναι το αποχετευτικό σύστημα του βυζαντίου...
Σε έπιασε και κάποιος :lol:
nikos_abel
28/11/2013, 16:22
τι σκατά ελληνικό παρήγαγε πια; Θεατρο; Φιλοσοφία; Τέχνη; Επιστήμη;
Υγρό πυρ και μια υπέροχη κοσμική μουσική (που δυστυχώς σχεδόν χάθηκε και αυτή από το παπαδαριό)
el_hymador
28/11/2013, 16:54
Υγρό πυρ και μια υπέροχη κοσμική μουσική (που δυστυχώς σχεδόν χάθηκε και αυτή από το παπαδαριό)
Η κοσμική μουσική ήταν τα πυθαγόρια τετράχορδα... για το υγρό πύρ μάλλον ευθύνεται ο αυτοκράτωρ Zippon o Φυτιλιάρης
MG-KTiNoS
28/11/2013, 17:05
αυτό ειλικρινά δεν το 'χω πολυκαταλάβει, δηλαδή τι εννοούμε ότι ανήκει στην ανθρωπότητα? μοιαζεί λίγο με το Αιγαίο που ανήκει στα ψάρια του....
Η ακρόπολη, το μπλε τζαμί, η Αγ. Σοφία δεν είναι κανενός. Είναι όλου του κόσμου.
Αν ήταν δικά μας θα μπορούσαμε πχ να τα καταστρέψουμε.
Εμείς δεν τα φτιάξαμε αυτά και έχουμε υποχραίωση να τα παραδώσουμε στους επόμενους σαν κληρονομιά, όπως
τα βρήκαμε από τους παπούδες κλπ κλπ
Που είναι το παράξενο?
-παράξενο είναι πως οι πιο πολλοί δεν το βλέπουν έτσι αλλά νομίζουν ότι επειδή ΕΤΥΧΕ να ζουν εδώ
είναι δική τους και η πνύκα-
:lol:
MG-KTiNoS
28/11/2013, 17:10
Εγώ ξέρω ότι οι απολίτιστοι Ρωμαίοι ως κατακτητές, σεβάστηκαν και τους ναούς και την θρησκεία και τις σχολές και τους κατοίκους της ηττημένης ελλάδας... και όχι μόνο σεβάστηκαν αλλά επηρρεάστηκαν σε απίστευτο βαθμό από τον πολιτισμό αυτόν. Ξέρω επισης ότι οι βάρβαροι άραβες διέσωσαν και μελέτησαν τα περισσότερα ελληνικά επιστημονικά συγγράματα. Αυτό το "ελληνικότατο" βυζάντιο, στα 1000+ χρόνια της παντοκρατορίας του τι σκατά ελληνικό παρήγαγε πια; Θεατρο; Φιλοσοφία; Τέχνη; Επιστήμη;Τίποτα απολύτως, σκοταδισμό και μεσαίωνα παρήγαγε, ήταν η ταφόπλακα του ελληνικού πολιτισμού και δεν αναφέρομαι σε αυτόν με προσδιορισμό εντοπιότητας, αλλά ως παγκόσμιο κληροδότημα που θα μπορουσε να συνεχιστεί απο τον οποιοδήπτε λαό και στο οποιοδήποτε μέρος. Αλλά δεν.
Είσαι ανθέλληνας και προδότης της μακεδονίας.
Σίγουρα είσαι κώλος και βρακί με τη Ρεπούση και καλά θα κάνεις να φύγεις
από δω΄αν δε σου αρέσει !
Εδώ είμαστε ΧΟ οκ?
Σε μισω !
:priest:
:p
el_hymador
28/11/2013, 17:35
Είσαι ανθέλληνας και προδότης της μακεδονίας.
Σίγουρα είσαι κώλος και βρακί με τη Ρεπούση και καλά θα κάνεις να φύγεις
από δω΄αν δε σου αρέσει !
Εδώ είμαστε ΧΟ οκ?
Σε μισω !
:priest:
Δεκτά όλα, αλλά θερμή παράκληση, αν γίνεται δηλαδή, να είμαι κώλος και βρακί με την 'Ολγα Κεφαλογιάννη. Και βρακί σκέτο δεν έχω πρόβλημα. Ευχαριστώ
MG-KTiNoS
28/11/2013, 17:37
Ποιά είναι πάλι αυτή ρε μλκ???
:bawl:
Φωτό με μαγιό έχουμε?
MG-KTiNoS
28/11/2013, 17:45
Δεκτά όλα, αλλά θερμή παράκληση, αν γίνεται δηλαδή, να είμαι κώλος και βρακί με την 'Ολγα Κεφαλογιάννη. Και βρακί σκέτο δεν έχω πρόβλημα. Ευχαριστώ
άΣΕ ΜΑς ΡΕ χιμαδόπουλε τόσο γκουγκλάρισμα για αυτήνΑ
Κώλος και βρακί να γίνεις μ αυτή !
304616
Κώλοι πολλοί υπάρχουνε εις το ωραίον φύλλον,
με σχήματα διάφορα σε μέγεθος ποικίλον.
Κώλοι χοντροί, κώλοι λεπτοί, κώλοι απαλοί κι αφράτοι,
κώλοι σα ζύμη μαλακοί και κώλαροι τριζάτοι,
κώλοι σκληροί σαν πέτρινοι και άλλοι λαστιχένιοι,
κώλοι δροσάτοι, τροφαντοί και κώλοι μαραμένοι,
κώλοι μεγάλοι σαν βουνά και κώλοι μια χουφτίτσα,
κώλοι που 'χουν κουνήματα και κάνουνε καπρίτσια
κώλοι σαν τάβλα επίπεδοι, κι άλλοι ψηλά βαλμένοι,
κώλοι σαν φράπες τουρλωτοί και κώλοι κρεμασμένοι,
κώλοι κομψοί, συμμετρικοί και περιποιημένοι
και κώλοι ασουλούπωτοι, «μπόγοι κακοδεμένοι».
Κώλοι σαν τριαντάφυλλο και κώλοι σαν αχλάδι,
κώλοι που προκαλούν κλοτσιά κι άλλοι που θέλουν χάδι
Κώλοι σαν αλαβάστρινοι, που μοιάζουν με καθρέφτη
κώλοι που θέλουν φίλημα κι άλλοι που θέλουν νέφτι
κώλοι σπανοί, δασύτριχοι, κώλοι σαν κολλιτσίδες
και κώλοι που στενάζουνε από αιμορροΐδες.
Κώλοι ακριβοί, κώλοι φτηνοί, μονάχα δυο παράδες
και κώλοι που προσφέρονται εις τους κωλομπαράδες
κώλοι «τοιούτων», ευτραφείς, μοσχοπουδραρισμένοι,
και κώλοι απλησίαστοι γιατ 'είναι λερωμένοι.
Κώλοι αριστουργήματα, όλο καλλιγραφία
και κώλοι σαν της μυλωνούς την ανορθογραφία.
Κώλοι που σε ζαλίζουνε σαν τους κρυφοκοιτάς
και που σε κάνουνε να λες... «ή ταν ή επί τας!»
Κώλοι οπού το βλέμμα σου δεν ξεκολλά ευκόλως
που τους θωρείς όταν περνούν κι αναφωνείς: «Τι κώλος!»
Γεώργιος Σουρής
el_hymador
28/11/2013, 17:45
Ποιά είναι πάλι αυτή ρε μλκ???
Φωτό με μαγιό έχουμε?
Καλά σοβαρά μιλάς;;;!!! Δεν την ξέρεις; Άσε με τώρα και κολάζομαι ο άνθρωπος, είμαστε και σε χριστιανικό thread!
Vstrommer71
28/11/2013, 19:35
Aν δεν ησυχασετε θα φωναξω τον Κωνσταντινο Κολοκοτρωνη να κανει τον mod και να σας κανει μια χαψια.Συνεννοηθηκαμε?
el_hymador
28/11/2013, 19:53
Aν δεν ησυχασετε θα φωναξω τον Κωνσταντινο Κολοκοτρωνη να κανει τον mod και να σας κανει μια χαψια.Συνεννοηθηκαμε?
KAWAMANRIDER
28/11/2013, 22:59
δυστυχως αυτη η κασετα - με γεγονοτα ιστορικα που δεν υπαρχουν πουθενα καταγεγραμμενα - την παιζουν ολοι οσοι , με ανυπαρκτα στοιχεια πολεμανε τον χριστιανισμο & χωρις λογο & το τραγικο ειναι οτι δεν εχουν διαβασει ουτε μιση σελιδα για να ασχοληθουν & να επιβεβαιωσουν ή να ανερεσουν αυτα που απο στομα σε στομα εχουν μαθει απλα επειδη καταπινονται ευκολα & ειναι της μοδας , βεβηλωσεις εγιναν γενικα & απο καποιους σε εισαγωγικα χριστιανους αρχοντες κατα καιρους οπως εγιναν & απο αλλες θρησκειες κατα καιρους στην ανθρωπινη ιστορια αλλα εναντια στις χριστιανικες αρετες που ειναι ο σεβασμος στο προσωπο του ανθρωπου , η ελευθερη επιλογη & βουληση , οσοι εκαναν οτι εκαναν το επελεξαν ως πραξη για δυναμη κοσμικη & εξουσια το οποιο δεν εχει καμμια σχεση με τον χριστιανικο τροπο ζωης , μπειτε στον κοπο να διαβασετε αρχαιους ελληνες φιλοσοφους που ελευθερα ασπαστηκαν τον χριστιανισμο & αναφερουν οτι "ειχαμε φαναρακια & τωρα εχουμε φαρο" εννοωντας τον Χριστο , για την επισημη ορθοδοξη εκκλησια ο σωκρατης αναφερεται " ως προ Θεου προφητης" , τα κειμενα της ορθοδοξης εκκλησιας απο τα πρωτα χριστιανικα χρονια γραφτηκαν & μεταφραστηκαν στα αρχαια ελληνικα , διοτι για τους ορθοδοξους συγγραφεις θεωρειται οτι η ελληνικη γλωσσα μπορει να αποτυπωσει εννοιες στον γραπτο λογο που δυστυχως αλλες γλωσσες δεν μπορουν , σε μοναστηρια & σε εκκλησιαστικες βιβλιοθηκες διασωθηκαν αρχαια ελληνικα κειμενα & συγγραμματα & μεχρι σημερα υπαρχουν ομαδες μελετης των αρχαιων ελληνικων κειμενων απο ιερεις & μοναχους
ειναι αληθεια η θρησκεια χρησιμοποιηθηκε & στο βυζαντιο & χρησιμοποιειται & σημερα απο διαφορους ως τροπος επιβολης εξουσιας & καταναγκασμου αλλα αυτο δεν εχει καμμια σχεση με την χριστιανικη πιστη & αντιληψη για την ζωη , οπως ειπωθηκε ηδη , για λογους πρακτικους & κατα παραδοση οι ναοι - οπως γινοταν ανεκαθεν & γινεται - εφοσον αλλαξαν θρησκευμα οι συγχρονοι της τοτε εποχης , τους μετετρεψαν με βαση την νεα τους θρησκεια , το ιδιο θα γινοταν & αν ασπαζονταν τον ταοισμο , επισης οπως ειναι γνωστο αρχαιοι ελληνικοι & χριστιανικοι ναοι εχουν αποδομηθει & εχουν χρησιμοποιηθει ως δομικα υλικα για κατασκευη κτιριων , (σχολεια,νοσοκομεια κτλ) & κατι προσφατο , καπου στην ηπειρο αν δεν κανω λαθος ολοκληρο το μοναστηρι ο υπευθυνος ιερομοναχος το μετετρεψε σε γηροκομειο που στεγαζει απορους ηλικιωμενους
οσο για το βυζαντιο , ειναι πασιγνωστο & τεκμηριωμενο ιστορικα , οτι εκει δημιουργηθηκαν τα πρωτα πανεπιστημια & διαφορες πρωτοπορες για την εποχη σχολες , πτωχοκομεια , γηροκομεια , φτιαχτηκαν τα πρωτα νοσοκομεια οπως τα γνωριζουμε σημερα , αναπτυθηκαν οι κλασικες επιστημες & η ιατρικη , αναπτυθηκαν & εγιναν οι πρωτες πειραματικες μελετες , αναπτυχθηκε η πολεδομια , τα δημοσια εργα κτλ , ολη η συγγραφη & η μελετη γινοταν στα αρχαια ελληνικα , εννοειτει οτι & τοτε οπως & σημερα δεν ηταν ολα τελεια & ροδινα οπως & σημερα , ο σκοταδισμος ηρθε απο τον δυτικο μεσαιωνα & μην ξεχναμε οτι πριν τους απο τους τουρκους η Πολη αλλωθηκε απο τους "πολιτισμενους" δυτικους , επισης απο το Βυζαντιο δεν εγιναν σταυροφοριες τυπου δυσης & ηταν ισως & ενας απο τους λογους που το Βυζαντιο αποδυναμωθηκε στρατιωτικα , εφοσον οι γυρω λαοι που το επιβουλευονταν ειχαν την δυνατοτητα να δημιουργησουν πολυαριθμους & ισχυρους στρατους
KAWAMANRIDER
28/11/2013, 23:00
δεν ειμαι κανας ταλιμπαν χριστιανος , εχω κανει μεχρι ενα βαθμο & εγω τις προσωπικες μου αναζητησεις για οτι αφορα την θρησκευτικη μου αντιληψη , πιστη & κοσμοθεωρια , οι εμπειριες μου ειναι κατα κυριο λογο βιωματικες , σε μεγαλη ηλικια ειχα επαφη γενικα με την θρησκεια , αλλα για ολα τα θεματα που αφορουν την ζωη & τον ανθρωπο παντα ηθελα να διαβασω , να το ψαξω , αν ηταν εφικτο να αποκτησω & εμπειρικη γνωση , με διακριση & κριτικη σκεψη & μετα να βγαλω τα συμπερασματα μου , εχω διαβασει αρκετα για διαφορες θρησκειες & κοσμοθεωριες , καμμια ομως δεν κατηγορω αβιαστα & παντα θα αφιερωσω χρονο να διαβασω αυτον ισως που ειμαι & περισσοτερο αντιθετος & αυτο για να μπορω να εχω μια πιο αντικειμενικη αποψη , διαβαστε πεντε πραγματτα δεν ειναι κακο , ειναι δικαιωμα του καθενος να πιστευει & να ασπαζεται οτι θελει , καντε λιγο μια αναζητησουλα μην αναμασατε "κλισε" & ευκολες ατακες & θεωριες , δεν θελω να ερθω σε αντιπαραθεση με κανεναν , ειναι η πιστη μου , η προσωπικη μου αντιληψη & αποψη , σεβομαι & εγω τις αντιληψεις & τις αποψεις των συνανθρωπων μου
παντως η Αγια Σοφια φτιαχτηκε σαν χωρος λατρειας χριστιανων , απο χριστιανους , ειναι τουλαχιστον ιστορικα , πολιτισμικα & ανθρωπιστικα δικαιο να ανηκει στους χριστιανους ως χωρος λατρειας & να αποφασισουν οι ιδιοι για την τυχη της , για τους ιδιους ακριβως λογους που ζηταμε & σαν εθνος να μας επιστραφουν τα μαρμαρα του παρθενωνα
el_hymador
28/11/2013, 23:08
Ωραια λοιππον αφού είναι ατεκμηρίωτα και αποτελλουν "κασσετα" ας μιλήσουμε με επιχειρήματα... εσύ που είσαι διαβασμένος και ενημερωμένος παρέθεσε μου ένα σύγρραμα βυζαντινού φιλοσόφου, ένα βυζαντινό επιστημονικό σύγγραμα και ένα βυζαντινό έργο τέχνης πέραν των αγιογραφιών.
AUFGEBRACHT
28/11/2013, 23:28
Οι απολίτιστοι Ρωμαίοι σεβάστηκαν τους ναούς και του κατοίκους της ηττημένης Ελλάδας :bawl: Μιλάμε για τους ίδιους Ρωμαίους του Λεύκιου Μόμμιου που οι ορδές του κατέκαψαν το 146 π.χ. την Κόρινθο, του ίδιου Λεύκιου Μόμμιου που διέταξε τη σφαγή όλων των κατοίκων της πόλης και την καταστροφή της εκ θεμελίων και το όνομά του έγινε συνώνυμο της βαρβαρότητας, μιλάμε για τους ίδιους Ρωμαίους που κατέστρεψαν συθέμελα τα Ίσθμια και το ναό του Ποσειδώνα;
Αν πάλι μιλάμε για τους Ρωμαίους του Ράσελ Κρόου στο μονομάχο, πάω πάσο...
el_hymador
28/11/2013, 23:42
Οι απολίτιστοι Ρωμαίοι σεβάστηκαν τους ναούς και του κατοίκους της ηττημένης Ελλάδας :bawl: Μιλάμε για τους ίδιους Ρωμαίους του Λεύκιου Μόμμιου που οι ορδές του κατέκαψαν το 146 π.χ. την Κόρινθο, του ίδιου Λεύκιου Μόμμιου που διέταξε τη σφαγή όλων των κατοίκων της πόλης και την καταστροφή της εκ θεμελίων και το όνομά του έγινε συνώνυμο της βαρβαρότητας, μιλάμε για τους ίδιους Ρωμαίους που κατέστρεψαν συθέμελα τα Ίσθμια και το ναό του Ποσειδώνα;
Κατακτητές ήταν μάστορα, και οι ίδιοι κατακτητές έγιναν μετά βυζάντιο. Δεν αντιλλέγει κανείς ότι έκαναν αθλιότητες, όπως αθλιότητες έκαναν και οι ίδιοι οι έλληνες μεταξύ τους. Η μεγάλη διαφορά έγκειται στο ότι οι Ρωμαίοι έβγαλαν και έναν γαμω Κικέρωνα, έναν Λουκρήτιο και έναν Σένεκα, φιλοτέχνησαν αγάλαματα και ναούς έστω και αντιγραφές των "δικών μας" και οικοδόμησαν αγορές και θέατρα... όσο βάρβαροι και αν ήταν μπολιάστηκαν από το πνεύμα και τις τέχνες του ελληνισμού και δεν επιδίωξαν την απαλοιφή του όπως οι βυζαντινοί... οι οποίοι τι έκαναν πέρα του κύριε ελέησον και του ακρωτηριασμού του πνεύματος;
KAWAMANRIDER
28/11/2013, 23:54
Ωραια λοιππον αφού είναι ατεκμηρίωτα και αποτελλουν "κασσετα" ας μιλήσουμε με επιχειρήματα... εσύ που είσαι διαβασμένος και ενημερωμένος παρέθεσε μου ένα σύγρραμα βυζαντινού φιλοσόφου, ένα βυζαντινό επιστημονικό σύγγραμα και ένα βυζαντινό έργο τέχνης πέραν των αγιογραφιών.
νομιζω οτι οποιος ενδιαφερεται να μελετησει & να σχοληθει υπαρχει τεραστιο υλικο , ακομα & με τεχνες & τεχνικες που ειναι "ζωντανες" μεχρι & σημερα , μιλαμε για μια πολιτισμικη παραδοση εκατονταδων ετων & μια γνωση που μπορεις να αφιερωσεις ολοκληρη ζωη να διαβαζεις , να σπουδασεις & να εξειδικευτεις , ειναι επισης πολυ ενδιαφερον να ασχοληθει καποιος μονος του απλα ως ενας ερευνητης , δεν νομιζω οτι η συλλογιστικη αυτη "ανεβαζω ποστ , μετα αυτο , μετα εκεινο , μετα το αλλο κτλ" ταιριαζει σε κατι τοσο μεγαλειωδες , δηλαδη εστω & καταλαθος καποιος μπορει να μαθει κατι , οποιον ενδιαφερει να ασχοληθει εστω & λιγο υπαρχουν καταλληλοι χωροι να παρει τις πληροφοριες που χρειαζεται , το πιο απλο , το ιντερνετ
KAWAMANRIDER
29/11/2013, 00:04
Κατακτητές ήταν μάστορα, και οι ίδιοι κατακτητές έγιναν μετά βυζάντιο. Δεν αντιλλέγει κανείς ότι έκαναν αθλιότητες, όπως αθλιότητες έκαναν και οι ίδιοι οι έλληνες μεταξύ τους. Η μεγάλη διαφορά έγκειται στο ότι οι Ρωμαίοι έβγαλαν και έναν γαμω Κικέρωνα, έναν Λουκρήτιο και έναν Σένεκα, φιλοτέχνησαν αγάλαματα και ναούς έστω και αντιγραφές των "δικών μας" και οικοδόμησαν αγορές και θέατρα... όσο βάρβαροι και αν ήταν μπολιάστηκαν από το πνεύμα και τις τέχνες του ελληνισμού και δεν επιδίωξαν την απαλοιφή του όπως οι βυζαντινοί... οι οποίοι τι έκαναν πέρα του κύριε ελέησον και του ακρωτηριασμού του πνεύματος;
αυτο εννοω κασετα , οπως ακριβως το γραφεις "οι οποίοι τι έκαναν πέρα του κύριε ελέησον και του ακρωτηριασμού του πνεύματος" απο τον τροπο & μονο που γραφεις - ασχετα με το θεμα που μπορει να αναφερεσαι - καταλαβαινει ο αλλος οτι η αποψη σου ειναι τουλαχιστον οπαδικη , ε δεν παιζει ρε συμφορουμιτη να μην εχεις καμμια αλλη γνωση για το Βυζαντιο , γιατι αν ισχυει αυτο & το ΄χεις ψαξει κιολας , σορυ , αλλα καπου σου ξεφυγαν 1.000 χρονια απο την ανθρωπινη ιστορια
el_hymador
29/11/2013, 00:47
αυτο εννοω κασετα , οπως ακριβως το γραφεις "οι οποίοι τι έκαναν πέρα του κύριε ελέησον και του ακρωτηριασμού του πνεύματος" απο τον τροπο & μονο που γραφεις - ασχετα με το θεμα που μπορει να αναφερεσαι - καταλαβαινει ο αλλος οτι η αποψη σου ειναι τουλαχιστον οπαδικη , ε δεν παιζει ρε συμφορουμιτη να μην εχεις καμμια αλλη γνωση για το Βυζαντιο , γιατι αν ισχυει αυτο & το ΄χεις ψαξει κιολας , σορυ , αλλα καπου σου ξεφυγαν 1.000 χρονια απο την ανθρωπινη ιστορια
νομιζω οτι οποιος ενδιαφερεται να μελετησει & να σχοληθει υπαρχει τεραστιο υλικο , ακομα & με τεχνες & τεχνικες που ειναι "ζωντανες" μεχρι & σημερα , μιλαμε για μια πολιτισμικη παραδοση εκατονταδων ετων & μια γνωση που μπορεις να αφιερωσεις ολοκληρη ζωη να διαβαζεις , να σπουδασεις & να εξειδικευτεις , ειναι επισης πολυ ενδιαφερον να ασχοληθει καποιος μονος του απλα ως ενας ερευνητης , δεν νομιζω οτι η συλλογιστικη αυτη "ανεβαζω ποστ , μετα αυτο , μετα εκεινο , μετα το αλλο κτλ" ταιριαζει σε κατι τοσο μεγαλειωδες , δηλαδη εστω & καταλαθος καποιος μπορει να μαθει κατι , οποιον ενδιαφερει να ασχοληθει εστω & λιγο υπαρχουν καταλληλοι χωροι να παρει τις πληροφοριες που χρειαζεται , το πιο απλο , το ιντερνετ
Δεν υπάρχουν ρε φίλε, ποιες τέχνες και τεχνικές; Ο Αϊ Σπυρίδωνας σε αγιογραφία είναι τέχνη ή οι χαιρετισμοί; Πέθαναν και η φιλοσοφία και οι τέχνες και οι επιστήμες στο βυζάντιο και φέρει ατόφια και εξ ολοκλήρου την ευθύνη για αυτό, καθότι θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει γόνιμο πεδίο για την περεταίρω ανάπτυξη του ελληνισμού ως ίδεα και ως αντίληψη ζωής. Δεν είναι τυχαίο ότι ό μεσαίωνας ξεκινά ουσιαστικά με το που καταχώνονται όλες οι περγαμηνές και τα συγγράματα σε ανήλιαγα μπουντρούμια και όταν με διαταγές κλείνουν η μια πίσω από την άλλη η φιλοσοφικές σχολές που κρατούσαν ακόμα στον ελλαδικό χώρο. Όπως επίσης δεν είναι τυχαίο ότι η ανθρωπότητα βγαίνει απο την άβυσσο και τον σκοταδισμό στην αναγέννηση, όταν κάποιοι μετά απο εκατοντάδες χρόνια ανακαλύτπουν ξανά αυτά που είχε φροντίσει επιμελώς να αποκρύψει το βυζάντιο και η ρωμαιοκαθολική εκκλήσια. Φαντάσου λοιπόν αυτη η γνώση να ήταν διαθέσιμη, προσβάσιμη και ελεύθερη προς συζήτηση στα 1000 αυτά χρόνια, πόσο διαφορετικός μπορεί να ήταν ο κόσμος σήμερα. Το βυζάντιο είναι μια μακρά ιστορική περίοδος που σαφως προσφέρεται για μελέτη, όπως για μελέτη προσφέρεται και η ιερά εξέταση και ο φεουδαρχισμός, οι βησιγότθοι, οι δεινόσαυροι και οι αμοιβάδες. Το κληροδότημα και το στοιχείο που προάγει την ανθρωπότητα και την σκέψη μπροστά δεν μπορώ να καταλάβω που βρίσκεται σε όλα αυτά, πέραν του όποιου παραδείγματος προς αποφυγή.
Πάντως όσο και αν το έχουμε προσπαθήσει εμείς οι ίδιοι ή μας το έχουν επιβάλλει, όσο και αν παραχαράξαμε την ιστορία τετραγωνίζοντας τον κυκλό για να κουμπωσει πάση θυσία το παζλ, όσο και αν κάνουμε τα στραβά μάτια, η αλήθεια είναι μια και η σχιζοφρένεια μας μοναδική: Μονοθεϊστικές Αβρααμικές θρησκείες και Ελληνισμός απλά δεν πάνε μαζί, είναι πράγματα διαμετρικά αντίθετα. Και μην συγχέουμε τον Ελληνισμό με το δωδεκάθεο και τον παγανισμό, αν κάποιος πιστεύει ότι οι έλληνες αρκέστηκαν στους κοσμογονικούς μύθους, στα γ@μησια του Δία και σο κ@υλι του Πάνα για να εξηγήσουν τον κόσμο και την θέση τους μέσα σε αυτόν, είναι βαθιά νυχτωμένος και βλάκας, δεν αναφέρομαι σε σύγκριση θρησκειών, αλλά σε σύγκριση αντίληψης και προπάθειας κατανόησης του ποιοί είμαστε και που πάμε, στην ερμηνεία και στο νόημα της ζωής και της ύπαρξης. Δεν πρόκειται απλά για διαφορετική προσέγγιση, είναι μήλα με πορτοκάλια. Δεν κολλάνε και δυστυχώς όλο το νεότερο ελληνικό έθνος έχει δομηθεί πάνω σε αυτόν τον ετερόκλητο συνδυασμό που μοιάζει με δύο μαγνήτες που απωθούνται, εξ ου και το πόσο γ.τ.π. είμαστε. Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε ένα απο τα δύο.
Για να μην παρεξηγηθώ, δεν ισχυρίζομαι ότι ο χριστιανισμός είναι μια μπαλαφάρα, τον σέβομαι όπως σέβομαι και την πίστη του καθενός σε οτιδήποτε. Απλά εκφράζω την άποψη μου για ιστορικά -ανθρώπινα- γεγονότα.
Οριστε λοιπον, του Κωνσταντινου Κατακουζινου...
Πέθαναν και η φιλοσοφία και οι τέχνες και οι επιστήμες στο βυζάντιο και φέρει ατόφια και εξ ολοκλήρου την ευθύνη για αυτό, καθότι θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει γόνιμο πεδίο για την περεταίρω ανάπτυξη του ελληνισμού ως ίδεα και ως αντίληψη ζωής. Δεν είναι τυχαίο ότι ό μεσαίωνας ξεκινά ουσιαστικά με το που καταχώνονται όλες οι περγαμηνές και τα συγγράματα σε ανήλιαγα μπουντρούμια και όταν με διαταγές κλείνουν η μια πίσω από την άλλη η φιλοσοφικές σχολές που κρατούσαν ακόμα στον ελλαδικό χώρο. Όπως επίσης δεν είναι τυχαίο ότι η ανθρωπότητα βγαίνει απο την άβυσσο και τον σκοταδισμό στην αναγέννηση, όταν κάποιοι μετά απο εκατοντάδες χρόνια ανακαλύτπουν ξανά αυτά που είχε φροντίσει επιμελώς να αποκρύψει το βυζάντιο και η ρωμαιοκαθολική εκκλήσια. Φαντάσου λοιπόν αυτη η γνώση να ήταν διαθέσιμη, προσβάσιμη και ελεύθερη προς συζήτηση στα 1000 αυτά χρόνια, πόσο διαφορετικός μπορεί να ήταν ο κόσμος σήμερα. Το βυζάντιο είναι μια μακρά ιστορική περίοδος που σαφως προσφέρεται για μελέτη, όπως για μελέτη προσφέρεται και η ιερά εξέταση και ο φεουδαρχισμός, οι βησιγότθοι, οι δεινόσαυροι και οι αμοιβάδες. Το κληροδότημα και το στοιχείο που προάγει την ανθρωπότητα και την σκέψη μπροστά δεν μπορώ να καταλάβω που βρίσκεται σε όλα αυτά, πέραν του όποιου παραδείγματος προς αποφυγή.
Υπήρχε μια βασικότατη διαφορά μεταξύ των δύο κοσμοθεωριών που συγκρούστηκαν και διαμόρφωσαν αυτό το κληροδότημα που προάγει την ανθρωπότητα που λες. Η αρχαία ελληνική φιλοσοφία έδινε έμφαση στην εσωτερική αναζήτηση επί γης, σε αντίθεση με τον χριστιανισμό που έδινε βάση στην προετοιμασία του ανθρώπου για την μετά θάνατο ζωή.
Σα να λέμε οτι οι κλασσικοί ήξεραν οτι παίζουν σε one off παράσταση, ενω οι χριστιανοί θεωρούσαν την παραμονή στον πλανήτη ως πρόβα.
Είσαι λάθος στο να θεωρείς οτι το Βυζάντιο δεν παρήγαγε τίποτα θετικό. Αν μην τι άλλο, η γλώσσα και η θρησκεία λειτούργησαν ως οι συνεκτικοί κρίκοι αυτού που αποκαλούμε έθνος. Αντίστοιχα, η διάσωση των έργων των αρχαίων κλασσικών οφείλεται στους σκοταδιστές που λες. Δεν ήταν ταλιμπάν ακριβώς, και ας μην ανοίξουμε κουβέντα πιο θρησκευτικό δόγμα ήταν λιγότερο φανατικό.
Αν είχε υποστήριξη ο Ιουλιανός, πιθανόν να ήταν αλλιώς η ιστορία αλλά φευ...
AristidisZ
29/11/2013, 07:36
Εγώ πάντως δε καταλαβαίνω γιατί τόσο άγχος να δεχτούμε ότι αποτελούμε ιστορική συνέχεια του Βυζαντίου...
συμφωνώ και εγώ αρκετά με Χυμαδούρη, με μόνη ένσταση αυτό που υποστηρίζει ο Κτήνος, σχετικά με παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού... (όχι ελληνικού πάντως ντε και καλά)
Εγώ πάντως δε καταλαβαίνω γιατί τόσο άγχος να δεχτούμε ότι αποτελούμε ιστορική συνέχεια του Βυζαντίου...
συμφωνώ και εγώ αρκετά με Χυμαδούρη, με μόνη ένσταση αυτό που υποστηρίζει ο Κτήνος, σχετικά με παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού... (όχι ελληνικού πάντως ντε και καλά)
Δεν αποτελούμε, αλλά αυτή είναι η επίσημη θέση του ελληνικού κράτους, όπως εκφράστηκε από τον Παπαρρηγόπουλο και μετά, προκειμένου να διαμορφωθεί εθνική συνείδηση. Αλλιώς υιοθετούμε την άποψη του Fallmerayer (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B9%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CF%80_%CE%A6%CE%AF%CE%BB%CE%B9%CF%80_%CE%A6%CE%B1%CE%BB%CE%BC%C E%B5%CF%81%CE%AC%CF%85%CE%B5%CF%81) πως είμαστε ένα τσούρμο σλαβοαρβανίτες και πάμε για ύπνο ήσυχοι. :wave2:
AristidisZ
29/11/2013, 08:08
Bύρωνα δε νομίζω ότι θα αλλάξω ως άνθρωπος, είτε αν αποδειχθώ απευθείας απόγονος του Ιμπραήμ είτε του Μωάμεθ είτε του Πλάτωνα...
MG-KTiNoS
29/11/2013, 08:13
1 Αγ Σοφία
2 ο Αγ Αυγουστίνος
3 Βιβλιοθήκες (αυτοκρατορικές, ιδιωτικές, Πατριαρχικές)
(να σου θυμίσω ακόμα ότι οι Άραβες εκεί βρήκαν ότι διατήρησαν και ότι η Αναγέννηση
αρχίζει αφού πέφτει η Πόλη και πολλοί μετακομίζουν στη Δύση)
Επί γης παράδεισος φυσικά δεν υπάρχει)
:cool:
υγ
Τώρα που είπα Δύση Ο Γούεστ έφαγε 2 χρόνια για ντόπινγκ
MG-KTiNoS
29/11/2013, 08:25
Δεν αποτελούμε, αλλά αυτή είναι η επίσημη θέση του ελληνικού κράτους, όπως εκφράστηκε από τον Παπαρρηγόπουλο και μετά, προκειμένου να διαμορφωθεί εθνική συνείδηση. Αλλιώς υιοθετούμε την άποψη του Fallmerayer (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B9%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CF%80_%CE%A6%CE%AF%CE%BB%CE%B9%CF%80_%CE%A6%CE%B1%CE%BB%CE%BC%C E%B5%CF%81%CE%AC%CF%85%CE%B5%CF%81) πως είμαστε ένα τσούρμο σλαβοαρβανίτες και πάμε για ύπνο ήσυχοι. :wave2:
α. Η αλήθεια είναι πάντα κάπου στη μέση.
β. Από ράτσες ξέρω μόνο μια την ανθρώπινη
(άσε που ο άντρας κάνει τη γενιά κι όχι η γενιά τον άντρα)
:)
nikos_abel
29/11/2013, 08:43
Οριστε λοιπον, του Κωνσταντινου Κατακουζινου...
Το καταλάβαμε λέμε :smokin:
Το καταλάβαμε λέμε :smokin:
Μα επιμένουν... :eleison: :D
nikos_abel
29/11/2013, 08:58
Σε καταλαβαίνω τα μάλα.
MG-KTiNoS
29/11/2013, 09:01
Σε καταλαβαίνω τα μάλα.
:)
http://static.tumblr.com/c5da3592d37780a4e0a78c65c353a38a/xilgah0/8NNmuh453/tumblr_static_grayscale.png
Bύρωνα δε νομίζω ότι θα αλλάξω ως άνθρωπος, είτε αν αποδειχθώ απευθείας απόγονος του Ιμπραήμ είτε του Μωάμεθ είτε του Πλάτωνα...
Δεν νομίζω...
Αν ήσουν απόγονος του Ιμπραήμ ή του Μωάμεθ σίγουρα θα ήσουν διαφορετικός ως άνθρωπος. Καλώς η κακώς πρέπει να δεχθούμε οτι ο μουσουλμανισμός καθορίζει διαφορετικά την κουλτούρα των λαών.
AristidisZ
29/11/2013, 09:58
Δεν νομίζω...
Αν ήσουν απόγονος του Ιμπραήμ ή του Μωάμεθ σίγουρα θα ήσουν διαφορετικός ως άνθρωπος. Καλώς η κακώς πρέπει να δεχθούμε οτι ο μουσουλμανισμός καθορίζει διαφορετικά την κουλτούρα των λαών.
μιλάω καθαρά γενετικά, όχι αν ήμουν μουσουλμάνος ;)
οσο τα μνημεια χρησιμοποιουνται απο ταγους (πολιτικους/θρησκευτικους) με σκοπιμοτητα, τοσο θα θελω να γκρεμιστουνε!
οσο παλι τα ιδια μνημεια χρησιμοποιουνται με σκοπο την επιστημονικη γνωση και την ιστορικη γνωση τοσο θα θελω να διατηρηθουνε και να ειναι αναλλοιωτα και προσβασιμα σε ολους.
εχω θετικα και αρνητικα τοσο για να πανε ολα στο διαλο οσο και για να μην χαλασει ουτε πετραδακι σε καθε μνημειο.
το θεμα ειναι ΓΙΑΤΙ θελουνε οι μεν να το κανουνε τζαμι και ΓΙΑΤΙ θελουνε οι δε να μην το κανουνε ;)
el_hymador
29/11/2013, 10:49
1 Αγ Σοφία
2 ο Αγ Αυγουστίνος
3 Βιβλιοθήκες (αυτοκρατορικές, ιδιωτικές, Πατριαρχικές)
(να σου θυμίσω ακόμα ότι οι Άραβες εκεί βρήκαν ότι διατήρησαν και ότι η Αναγέννηση
αρχίζει αφού πέφτει η Πόλη και πολλοί μετακομίζουν στη Δύση)
Επί γης παράδεισος φυσικά δεν υπάρχει)
:cool:
υγ
Τώρα που είπα Δύση Ο Γούεστ έφαγε 2 χρόνια για ντόπινγκ
Ο Αυγουστίνος δεν ήταν βυζαντινός, ήταν στην άλλη πάντα, καθολικός... και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί φιλόσοφος κάποιος που αναπτύσσει τους στοχασμούς του με πνευματικό αγκυρβόλιο την ντεφάκτο αποδοχή ύπαρξης ενός Θεού και μιας θρησκείας. Τα ίδια έκαναν και αυτοί στους οποίος καταχραστικά αποδίδεται ο όρος "βυζαντινοί φιλόσοφοι", μελέτησαν τα κείμενα των ελλήνων φιλοσόφων και όλο το έργο τους αναλώθηκε στην αποσπασματική προσαρμογή και υϊοθέτηση τμημάτων τους στην ορθόδοξη πίστη. Σε ότι αφορά στην Αγ. Σοφία, δεν διαφωνώ στο ότι πρόκειται για ένα εξαίρετο και μεγαλειώδες έργο αρχιτεκτονικής, αλλά αποτελλεί και το μοναδικό, μια εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα του ότι πέρα από μοναστήρια και εικόνες συγκεκριμένης τεχνοτροπίας δεν παρήχθει τίποτα άλλο, ούτε θέατρο, ούτε ποίηση, ούτε γλυπτική, ούτε μουσική, καθότι όλες οι εκφάνσεις της ανθρώπινης δημιουργίας που προήγαγαν το πνεύμα μάλλον θεωρούνταν κολάσιμες. Σε κάθε περίπτωση οποιοδήποτε πνευμνατικό κεκτημένο μεταλλάχθηκε και χρησιμοποιήθηκε απογυμνωμένο από την "ντροπιαστική" ανθρώπινη φύση του προκειμένου να εξυπηρετήσει την λατρεία του Θεού. Για αυτό λέω ότι είναι διαμετρικά αντίθετες η έννοιες ελληνισμός (όχι ως καταγωγή) και η αβρααμικές μονοθεϊστικές θρησκείες. Οι βιβλιοθήκες από την άλλη μάλλον ως συλλογές μπορούν να χαρακτηριστούν αντίστοιχες αυτών που βρίκοντουσαν και βρίσκονται στα μπουντρούμια του βατικανού. Ποιο το νόημα μιας βιβλιοθήκης, αν αυτή δεν είναι προσβάσιμη από τον καθένα; Αυτό είναι απόκρυψη της γνώσης! Επι Θεοδοσίου άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ολοκληρώθηκε και η καταστροφή της βιβιλοθήκης της Αλεξάνδρειας.
Όπως και να έχει δεν γίνεται η ιστορία να αλλάξει και ούτε μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις "και αν γινόταν αυτό;". Μπορούμε όμως να την δούμε ως μια συρραφή γεγονότων που αποτέλεσαν τα κομβικά σημεία στον ρου της ανθρώπινης ιστορίας. Φυσικά αυτό εξαρτάται πάντα από το πως προσδιορίζεται ο καθένας σήμερα, οπότε δεν αποτελλεί μια αντικειμενική πραγματικότητα. Εγώ λοιπόν τυγχάνει να βάζω αρνητικό πρόσημο στο βυζάντιο κάποιος άλλος μπορεί να βάζει θετικό. Καλό είναι αυτό, να υπάρχει και διάσταση απόψων και να την ψάχνουμε. Απλά το κλείνω λέγοντας ότι το γεγονός του ότι έχουμε ελευθερία γνώμης / άποψης και συνυπάρχουμε δεν το οφείλουμε στο βυζάντιο ουτε στην καθολική εκκλήσια. ;)
KAWAMANRIDER
29/11/2013, 13:16
Ο Αυγουστίνος δεν ήταν βυζαντινός, ήταν στην άλλη πάντα, καθολικός... και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί φιλόσοφος κάποιος που αναπτύσσει τους στοχασμούς του με πνευματικό αγκυρβόλιο την ντεφάκτο αποδοχή ύπαρξης ενός Θεού και μιας θρησκείας. Τα ίδια έκαναν και αυτοί στους οποίος καταχραστικά αποδίδεται ο όρος "βυζαντινοί φιλόσοφοι", μελέτησαν τα κείμενα των ελλήνων φιλοσόφων και όλο το έργο τους αναλώθηκε στην αποσπασματική προσαρμογή και υϊοθέτηση τμημάτων τους στην ορθόδοξη πίστη. Σε ότι αφορά στην Αγ. Σοφία, δεν διαφωνώ στο ότι πρόκειται για ένα εξαίρετο και μεγαλειώδες έργο αρχιτεκτονικής, αλλά αποτελλεί και το μοναδικό, μια εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα του ότι πέρα από μοναστήρια και εικόνες συγκεκριμένης τεχνοτροπίας δεν παρήχθει τίποτα άλλο, ούτε θέατρο, ούτε ποίηση, ούτε γλυπτική, ούτε μουσική, καθότι όλες οι εκφάνσεις της ανθρώπινης δημιουργίας που προήγαγαν το πνεύμα μάλλον θεωρούνταν κολάσιμες. Σε κάθε περίπτωση οποιοδήποτε πνευμνατικό κεκτημένο μεταλλάχθηκε και χρησιμοποιήθηκε απογυμνωμένο από την "ντροπιαστική" ανθρώπινη φύση του προκειμένου να εξυπηρετήσει την λατρεία του Θεού. Για αυτό λέω ότι είναι διαμετρικά αντίθετες η έννοιες ελληνισμός (όχι ως καταγωγή) και η αβρααμικές μονοθεϊστικές θρησκείες. Οι βιβλιοθήκες από την άλλη μάλλον ως συλλογές μπορούν να χαρακτηριστούν αντίστοιχες αυτών που βρίκοντουσαν και βρίσκονται στα μπουντρούμια του βατικανού. Ποιο το νόημα μιας βιβλιοθήκης, αν αυτή δεν είναι προσβάσιμη από τον καθένα; Αυτό είναι απόκρυψη της γνώσης! Επι Θεοδοσίου άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ολοκληρώθηκε και η καταστροφή της βιβιλοθήκης της Αλεξάνδρειας.
Όπως και να έχει δεν γίνεται η ιστορία να αλλάξει και ούτε μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις "και αν γινόταν αυτό;". Μπορούμε όμως να την δούμε ως μια συρραφή γεγονότων που αποτέλεσαν τα κομβικά σημεία στον ρου της ανθρώπινης ιστορίας. Φυσικά αυτό εξαρτάται πάντα από το πως προσδιορίζεται ο καθένας σήμερα, οπότε δεν αποτελλεί μια αντικειμενική πραγματικότητα. Εγώ λοιπόν τυγχάνει να βάζω αρνητικό πρόσημο στο βυζάντιο κάποιος άλλος μπορεί να βάζει θετικό. Καλό είναι αυτό, να υπάρχει και διάσταση απόψων και να την ψάχνουμε. Απλά το κλείνω λέγοντας ότι το γεγονός του ότι έχουμε ελευθερία γνώμης / άποψης και συνυπάρχουμε δεν το οφείλουμε στο βυζάντιο ουτε στην καθολική εκκλήσια. ;)
συγνωμη που το λεω & παλι αλλα διαβασε κατι σχετικα με το βυζαντιο , μην γενικολογεις ετσι αυθαιρετα , αν θες υπαρχουν & ξενοι , πιο αντικειμενικοι συγγραφεις ιστορικοι & λογοτεχνες , το να εχεις την αποψη σου ειναι δικαιωμα σου , δεν γινεται να παρουσιαζεις την αποψη αυτη ομως ως πραγματικο γεγονος
στο βυζαντιο εγραφαν & μιλαγαν ελληνικα , σπουδαζαν & αποκτουσαν ελληνικη παιδεια , τιποτα δεν ειχε μεινει κρυφο , αφου η ελληνικη γλωσσα & διαπεδαγωσιση εμπεριεχουν & το ελληνιστικο στοιχειο & πνευμα ,
μουσικη , θεατρο - (με το οποιο γενικα εχω ασχοληθει κιολας) - , γλυπτικη(η τεχνοτροπια αλλαζει) , ψηφιδωτο , θετικες επιστημες , ιατρικη κτλ βεβαιως & αναπτυχθηκαν στο βυζαντιο, μπορεις να διαβασεις σχετικα , επισης αυτο που λες για - βυζαντινους φιλοσοφους που ενσωματωσαν κτλ - , τα γραφεις προφανως γιατι δεν εχεις διαβασει κατι σχετικο με το πως αντιλαμβανονται στην ορθοδοξη πιστη την πανανθρωπινη ιστορια η οποια γινεται εκ των πραγματων αποδεκτη με καθε αξια & αρετη απο ολες τις φυλες & τις κουλτουρες των ανθρωπων
η ιστορια , η φιλοσοφια , ο στοχασμος , η αναζητηση & η προσεγγιση του υπερβατικου & του μεταφυσικου θεωρειται ως αλληλενδετο κομματι της ανθρωπινης υπαρξης & της ιστοριας για τους ορθοδοξους πχ & για μυθοπλασιες , για τον προμηθεα & την διασωση του απο τον ηρακλη εχουν γραφτει αρκετα πραγματα απο ορθοδοξους , εχουν γινει μελετες & αναλυσεις μυθων , φιλοσοφιων διαφορων λαων απο ορθοδοξους στοχαστες , ιερεις , μοναχους , θεολογους κτλ , ο ιδιος ο Χριστος ειπε οτι αποδεχομαστε τους "εθνικους" που σημαινει ολους τους υπολοιπους λαους
KAWAMANRIDER
29/11/2013, 13:18
αυτη η αποδοχη δεν ειναι δυνατον να διαχωρισει αρετες & αξιες που συμπιπτουν με τις αξιες του χριστιανισμου που ουτως ή αλλως αρκετες προυπηρχαν & ειναι αποδεχτες απο ολους τους ανθρωπους
ισχυει βεβαιως & το αντιστροφο , πχ το κομματι της ορθοδοξης πιστης που ονομαζεται φιλοκαλια , που δεν τελειωνει μονο σε μια φιλοσοφικη αναζητηση αλλα εξελισσεται σε μια ολοκληρη σταση & τροπο ζωης & "εκπαιδευει" τον ανθρωπο στην ανιδιοτελεια & την αγαπη , την αποδεχονται & την ασπαζονται αθεοι ή πιστοι αλλων θρησκειων οπως επισης διαβαζουν & μελετουν τους φιλοκαλικους σε ολο τον κοσμο , με λιγα λογια οι ανθρωπινες αξιες & αρετες ειναι απολυτα λογικο να ταυτιζονται & να εμπεριεχονται η μια μεσα στην αλλη σε πανανθρωπινο επιπεδο
αυτοσκοπος δεν υπηρχε για τον αφανισμο του ελληνικου στοιχειου μεσα στο βυζαντιο ,
ειπαμε το βυζαντιο μεσα σε 1.000 χρονια , μιλαμε για 1.000 χρονια , αλλαξε βασιλιαδες , αυλικους , ευγενεις , ελληνες & αλλοεθνεις , συμφεροντα υπηρχαν , πολλες φορες ο λαος ηταν "φιμωμενος" & "υπνωτισμενος" , ασκητες , ιερεις , μοναχοι & ορθοδοξοι λογιοι ηρθαν σε συγκρουση με το κεντρο εξουσιας ,
κατα περιπτωση & αναλογα με το συμφερον της εξουσιας οι παντες & τα παντα μπορουσαν οπως & σημερα να βρεθουν υπο διωγμο , ξαναλεω οποιος θελει η πληροφορια & η γνωση υπαρχουν μπορει αν θελει να ασχοληθει & να μαθει ,
προσωπικα αν δεν εχω ασχοληθει μονος μου με κατι απο ολες τις πλευρες οσο περισσοτερο μπορω , δεν ανοιγω ή δεν συμμετεχω σε μια συζητηση , καλο ειναι να μελεταμε πρωτα & μετα να διαμορφωνουμε αποψη & ειδικα με οτι εχει να κανει με ιστορια
Pan (dvs)
29/11/2013, 14:09
Ρε παιδιά εγώ ξέρω ότι η Αγ Σοφία είναι μουσείο και τσιμπάνε ένα κάρο λεφτά για την αναδείξουν κλπ κλπ
Αυτό έγινε αφού έχτισαν πιο μεγάλο μαγαζί απέναντι.
Δε νομίζω ότι παίζει τέτοιο σενάριο
(Αντίθετα από μλκιες έχουμε χωρτάσει)
:D
Ποιος σκοτωνει ρε παιδια ην κοτα που γεννα χρυσα αυγα?
el_hymador
29/11/2013, 14:14
Μου λες ότι γενικολογώ και δεν γράφεις τίποτα συγκεκριμένο παρά μόνο τις δικές σου προσωπικές πεποιθήσεις. Πως άκμασαν η φιλοσοφία και οι τέχνες στο βυζάντιο και ποιοι είναι οι εκπρόσωποι και εκφραστές τους; Το να λες ότι συνέβει επειδή έτσι πιστεύεις δεν αποδεικνύει τίποτα απολύτως. Προσπάθησε να τα δεις λίγο αποστασιοποιημένα τα πράγματα. Το θέμα με το βυζάντιο και τις επιλογές του έχει να κάνει καθαρά με πολιτικές σκοπιμότητες και μόνο. Πάσχιζαν να βρουν ένα συνδετικό κρίκο μεταξύ των πολυπολιτισμικών στοιχείων και των λαών που απάρτιζαν την αυτοκρατορία, ένα κεντρικό σημειο αναφοράς που θα ολοκλήρωνε σαν ξεχωριστή οντότητα την ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία, διαφοροποιόντας την από την δυτική και αυτός ήταν ο χριστιανισμός, ο οποίος εκέινη την εποχή πήγαινε τρένο και είχε ιδιαίτερη απήχηση στα λαίκά στρώματα. Το γεγονός όμως ότι ο ελληνισμός ως φορέας σκέψης και τρόπου ζωής ασκούσε ακόμη μεγάλη επίδραση στους δυτικούς, ήταν ένα ακανθώδες ζήτημα για το βυζάντιο... πως ήταν δυνατόν η κοιτίδα που γέννησε τον ελληνισμό να συμπεριλάμβάνεται στις κτήσεις της ανατολικής περιφέρειας; Μήπως ήταν μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή στο εσωτερικά τους οδηγώντας σε αρνητικές εξελίξεις; Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι προσπάθησαν πάση θυσία να εξαλέιψουν τον ελληνισμό και αυτό αποδεικνύεται ιστορικά με τα απανωτά διατάγματα, τις απογορεύσεις, τις διώξεις και τις καταστροφές όσων στοιχείων και πληθυσμιακών ομάδων διαττηρούσαν ακόμη την ελληνικότητα τους. Πολύ απλά ο ελληνισμός τους χαλούσε τα σχέδια. Όταν μετά από κάποιους αιώνες βέβαια τα κόζια και οι ισορροπίες άλλαξαν και ο χριστιανισμός δεν αρκούσε, ξαναθυμήθηκαν τον ελληνισμό και τον χρησιμοποιήσαν αυτή την φορά ως ενωτικό στοιχείο, αλλά πλέον είχε υποστεί τέτοιο εκφυλισμό και παραχάραξη που δεν θύμιζε τίποτα από την παλιά του αίγλη και ήταν στην ουσία απλά ένα προσδιορισμός ταυτότητας και "εθνότητας".
KAWAMANRIDER
29/11/2013, 14:50
Μου λες ότι γενικολογώ και δεν γράφεις τίποτα συγκεκριμένο παρά μόνο τις δικές σου προσωπικές πεποιθήσεις. Πως άκμασαν η φιλοσοφία και οι τέχνες στο βυζάντιο και ποιοι είναι οι εκπρόσωποι και εκφραστές τους; Το να λες ότι συνέβει επειδή έτσι πιστεύεις δεν αποδεικνύει τίποτα απολύτως. Προσπάθησε να τα δεις λίγο αποστασιοποιημένα τα πράγματα. Το θέμα με το βυζάντιο και τις επιλογές του έχει να κάνει καθαρά με πολιτικές σκοπιμότητες και μόνο. Πάσχιζαν να βρουν ένα συνδετικό κρίκο μεταξύ των πολυπολιτισμικών στοιχείων και των λαών που απάρτιζαν την αυτοκρατορία, ένα κεντρικό σημειο αναφοράς που θα ολοκλήρωνε σαν ξεχωριστή οντότητα την ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία, διαφοροποιόντας την από την δυτική και αυτός ήταν ο χριστιανισμός, ο οποίος εκέινη την εποχή πήγαινε τρένο και είχε ιδιαίτερη απήχηση στα λαίκά στρώματα. Το γεγονός όμως ότι ο ελληνισμός ως φορέας σκέψης και τρόπου ζωής ασκούσε ακόμη μεγάλη επίδραση στους δυτικούς, ήταν ένα ακανθώδες ζήτημα για το βυζάντιο... πως ήταν δυνατόν η κοιτίδα που γέννησε τον ελληνισμό να συμπεριλάμβάνεται στις κτήσεις της ανατολικής περιφέρειας; Μήπως ήταν μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή στο εσωτερικά τους οδηγώντας σε αρνητικές εξελίξεις; Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι προσπάθησαν πάση θυσία να εξαλέιψουν τον ελληνισμό και αυτό αποδεικνύεται ιστορικά με τα απανωτά διατάγματα, τις απογορεύσεις, τις διώξεις και τις καταστροφές όσων στοιχείων και πληθυσμιακών ομάδων διαττηρούσαν ακόμη την ελληνικότητα τους. Πολύ απλά ο ελληνισμός τους χαλούσε τα σχέδια. Όταν μετά από κάποιους αιώνες βέβαια τα κόζια και οι ισορροπίες άλλαξαν και ο χριστιανισμός δεν αρκούσε, ξαναθυμήθηκαν τον ελληνισμό και τον χρησιμοποιήσαν αυτή την φορά ως ενωτικό στοιχείο, αλλά πλέον είχε υποστεί τέτοιο εκφυλισμό και παραχάραξη που δεν θύμιζε τίποτα από την παλιά του αίγλη και ήταν στην ουσία απλά ένα προσδιορισμός ταυτότητας και "εθνότητας".
σκοπιμα δεν αναφερομαι σε κατι πολυ συγκεκριμενο & αφησα μικρα πραγματακια - μαλλον δεν το καταλαβες - οπως φρασεις κτλ μπας & αναρωτηθει κανεις - μα που τα ειδε , που τα διαβασε ο παραλιας αυτα & τα γραφει - για να ασχοληθει οποιος τον ενδιαφερει & θελει να εκφερει γνωμη & θελει να εχει σοβαρη αποψη , αντιθετα μεχρι τωρα βλεπω να εκφραζει αποψη καποιος που δεν εχει ασχοληθει , δεν σε κατηγορω , δικαιωμα σου αν ασχοληθεις & διαβασεις & κατι ή οχι , απλα ειναι κλισε η νοοτροπια αυτη , ο στανταρ τυπος ή τυποι που θα γραψουν ακριβως τα ιδια με τον ιδιο τροπο ή θα τα πουν σε μια παρεα , μπορω να σου πω & τι θα γραψεις μετα - τροπος του λεγειν - , τελος παντων για να μην ποσταρω μονο για να ποσταρω , ξαναγραφω λοιπον την αποψη μου που ειναι οτι η Αγια Σοφια χτιστηκε απο χριστιανους ορθοδοξους σαν χωρος λατρειας ορθοδοξων χριστιανων & ειναι δικαιο να επιστρεψει σε αυτους για θρησκευτικους , πολιτισμικους & ανθρωπιστικους λογους
Joyrider
29/11/2013, 15:04
Εγώ δέχομαι ότι υπήρξε εξέλιξη κάποιων επιστημών και τεχνών στο βυζάντιο αλλά όταν τα κίνητρα είναι θρησκευτικά ε δεν περιμένεις να γίνει και κάνα τρομερό μπαμ.
Οκ αναπτύχθηκε ζωγραφική και ψηφιδωτό, ναι για να αναπαριστάς αγίους.
Οκ αναπτύχθηκε αρχιτεκτονική, ναι για να χτίζεις εκκλησίες.
Οκ αναπτύχθηκε το πα βου γα δι κε ζω νη, για να ψέλνεις ύμνους.
Πάλι καλά που υπήρχε η έννοια της ψυχοσωματικής οντότητας στην αρχαία ελλάδα και πάτησε κάπου ο χριστιανισμός.
Ακόμα και το πιο σημαντικό επίτευγμα για μένα στο βυζάντιο, αυτό του πρώτου "νοσοκομείου", είχε θρησκευτικό σκοπό αφού ήταν συνήθως γύρω από εκκλησίες και αν αποτύγχανε η αγωγή το ρίχναμε στην προσευχή. Άρα μπορούμε να πούμε ότι και το placebo effect στο βυζάντιο πρωτοχρησιμοποιήθηκε.
Φαρμακευτική (αλχημιστές) και χειρουργική αναπτύχθηκαν όμως πάρα πολύ.
Να μην ξεχάσουμε και την ανάπτυξη βασανιστηρίων για τους αμαρτωλούς.
MG-KTiNoS
29/11/2013, 16:29
Γεώργιος Γεμιστός ή Πλήθων
Γεώργιος Γεμιστός ή Πλήθων
πολύ μεταγενέστερος του Ιωάννη του Φιλόπονου
και του Δαμάσκιου , βεβαιως βεβαίως ...
el_hymador
29/11/2013, 19:19
σκοπιμα δεν αναφερομαι σε κατι πολυ συγκεκριμενο & αφησα μικρα πραγματακια - μαλλον δεν το καταλαβες - οπως φρασεις κτλ μπας & αναρωτηθει κανεις - μα που τα ειδε , που τα διαβασε ο παραλιας αυτα & τα γραφει - για να ασχοληθει οποιος τον ενδιαφερει & θελει να εκφερει γνωμη & θελει να εχει σοβαρη αποψη , αντιθετα μεχρι τωρα βλεπω να εκφραζει αποψη καποιος που δεν εχει ασχοληθει , δεν σε κατηγορω , δικαιωμα σου αν ασχοληθεις & διαβασεις & κατι ή οχι , απλα ειναι κλισε η νοοτροπια αυτη , ο στανταρ τυπος ή τυποι που θα γραψουν ακριβως τα ιδια με τον ιδιο τροπο ή θα τα πουν σε μια παρεα , μπορω να σου πω & τι θα γραψεις μετα - τροπος του λεγειν - , τελος παντων για να μην ποσταρω μονο για να ποσταρω , ξαναγραφω λοιπον την αποψη μου που ειναι οτι η Αγια Σοφια χτιστηκε απο χριστιανους ορθοδοξους σαν χωρος λατρειας ορθοδοξων χριστιανων & ειναι δικαιο να επιστρεψει σε αυτους για θρησκευτικους , πολιτισμικους & ανθρωπιστικους λογους
Καλά εσύ έχεις κληρονονικό χάρισμα! Ξέρεις τι θα γράψω μετά; Για πες μου...
...σε ότι αφορά στα κλισεδάκια και στα τροπάρια (όχι αυτά ειναι δικά σας, sorry...) και στην προκάτ αιρετική τοποθέτηση των τύπων που το παίζουν μούρη σε πρωτοετείς φοιτήτριες μπας και γ@μησουν, εχω να σου πω ότι παίζω κιθάρα, που ήταν στην εποχή μου πολύ πιο καλό κόλπο :lol:... πλέον έχω μεγαλώσει και οι φοιτήτριες μου μιλάνε στον πληθυντικό βέβαια... για την ιστορία και αυτό με την κιθάρα μην νομίζεις ότι έπιασε, κάτι γκοθούδες κνίτισες τσίμπαγαν, τα ωραία γκομενάκια τα πρόστυχα θέλανε χλίδα (πο*στη Κωστόπουλε μας κατέστρεψες, καλά να πάθεις τώρα το ευχαριστιέμαι!)
Αυτά, over and out, σε αφήνω αν θέλεις να γράψεις αντ΄εμού αυτό που ξέρεις ότι θα έγραφα... ευχαριστώ.
υ.γ. Τιμής ένεκεν, για τους παλαιομοδίτες που επιμένουν στον φθηνό εντυπωσιασμό προς άγραν αθώων κορασίδων, μια υπερπροσφορά: Κιθάρα & αιρετική τοποθέτηση εντυπωσιασμού μαζί, παραθέτω τους στίχους, τα ακκόρντα βρείτε τα μόνοι σας (εσύ με τα μούσα και το κομποσχοίνι...όχι ήχο πλάγιο β' παιδάκι μου!!!). Πάμε λοιπόν:
Βυζάντιο, βυζάντιο, μα τι κατάντιο (ποιητική αδεία)
Ούτε ένας Πλάτωνας, μηδέ και Αριστοτέλης
Μονάχα τεριρέμ κι ελέησον ολημερίς να ψέλλεις
Και ούτε ένα άγαλμα γυμνό, να χει καλαμπαλίκια
σας έφαγαν οι άγιοι και τα αρχονταρίκια
Που ΄ναι το πνεύμα των αρχαίων που κάνανε παρτούζες;
Και εσυ μάνιτσα που με κοιτάς και φαίνεσαι πως έχεις ψαρρώσει με την επιτηδευμένη προχώ σκέψη μου έλα στην φοιτητική εστία πιο μετά να μου κόψεις βεντούζες (έχω και άπαντα Σιδηρόπουλου)
Bradipous
29/11/2013, 19:28
Εγώ δέχομαι ότι υπήρξε εξέλιξη κάποιων επιστημών και τεχνών στο βυζάντιο αλλά όταν τα κίνητρα είναι θρησκευτικά ε δεν περιμένεις να γίνει και κάνα τρομερό μπαμ.
Οκ αναπτύχθηκε ζωγραφική και ψηφιδωτό, ναι για να αναπαριστάς αγίους.
Οκ αναπτύχθηκε αρχιτεκτονική, ναι για να χτίζεις εκκλησίες.
Οκ αναπτύχθηκε το πα βου γα δι κε ζω νη, για να ψέλνεις ύμνους.
Πάλι καλά που υπήρχε η έννοια της ψυχοσωματικής οντότητας στην αρχαία ελλάδα και πάτησε κάπου ο χριστιανισμός.
Ακόμα και το πιο σημαντικό επίτευγμα για μένα στο βυζάντιο, αυτό του πρώτου "νοσοκομείου", είχε θρησκευτικό σκοπό αφού ήταν συνήθως γύρω από εκκλησίες και αν αποτύγχανε η αγωγή το ρίχναμε στην προσευχή. Άρα μπορούμε να πούμε ότι και το placebo effect στο βυζάντιο πρωτοχρησιμοποιήθηκε.
Φαρμακευτική (αλχημιστές) και χειρουργική αναπτύχθηκαν όμως πάρα πολύ.
Να μην ξεχάσουμε και την ανάπτυξη βασανιστηρίων για τους αμαρτωλούς.
Το Βυζαντινο κρατος ηταν δομημενο με αξονα την χριστιανικη θρησκεια, αρα ηταν πρακτικα αδυνατη η αναπτυξη των τεχνων πανω σε θεματα διαφορετικα της θρησκειας. Οχι πως απαγορευοταν αλλα δεν θα καθοταν καποιος βυζαντινος να ασχοληθει με κατι το οποιο δεν τον ενδιαφερει. Εξαιρεσεις βεβαια υπηρχαν, κατα βαση απο τις ανωτερες οικονομικα ταξεις οπου μπορουσαν κατα παραγγελια να αποκτησουν ενα εργο τεχνης με κοσμικο -μη θρησκευτικο- περιεχομενο το θεμα του οποιου συνηθως ηταν παρμενο απο την ελληνικη μυθολογια ή τουλαχιστον ως βαση ειχε την κλασσικη τεχνη.
Φυσικα αναπτυχθηκε και η ζωγραφικη/αγιογραφια και το ψηφιδωτο και η αρχιτεκτονικη και η μουσικη/ψαλτικη με γνωμονα παντα την θρησκεια αφου τετοιο ηταν το περιβαλλον στο οποιο ζουσαν. Όλα αυτα ομως βλεποντας τα ως απλα εντικειμενα περα της λατρευτικης τους ιδιοτητας, μας δινουν πολλες πληροφοριες και για την εποχη και για το ποσο ειχαν αναπτυξει αυτες τις τεχνες.
Η αρχιτεκτονικη των ναων αναπτυχθηκε πολυ, αυτος ειναι ο λογος που μπορουμε ακομα να βλεπουμε να στεκουν ορθιοι χιλιαδες βυζαντινοι ναοι μεχρι και σημερα. Η γλυπτικη ολα τα ειδη μικροτεχνιας οπως η κεντιτικη/υφαντουργια, η μεταλλουργια και αργυροχρυσοχοϊα, η ελεφαντουργια, η κεραμικη ειναι καποιες απο τις τεχνες που ακμασαν εκεινα τα χρονια.
taisteal
29/11/2013, 19:32
Χυμαδορη :a10:
Pan (dvs)
29/11/2013, 19:56
Στη δυση της Ρωμαικης αυτοκρατοριας οι συνθηκες βοηθησαν στην "δημιουργια" του Βυζαντιου.Στο Βυζαντιο υπηρχανε ολες οι φυλες του τοτε γνωστου κοσμου.Ο καθενας βαραγε τον δικο του σκοπο.Μετα την Αλωση ο καθενας τραβηξε το δρομο του.
Το Βυζαντιο ποτε δεν ητανε Ελλαδα.Η Ελλαδα ητανε μερος του Βυζαντιου.
Το Βυζαντιο ειναι γνωστο για τα οργια του,τις δολοπλοκιες και την Αγια Σοφια.Χωρισε την αυτοκρατορια σε τσιφλικια και τα εδωσε στους γνωστους τσιφλικαδες,οι οποιοι υπηρχανε μεχρι προσφατα.Υπηρχε για να ζει πλουσιοπαροχα η τοτε αρχουσα ταξη και τιποτε αλλο.Δεν εχει να επιδειξει ,παντα κατα την αποψη μου,τιποτε αλλο.
Οταν μια αυτοκρατορια μεσα σε αυτα τα χρονια της ζωης της δεν εχει κανει κατι ουσιαστικο γιατι να θελω να συνδεσω την ιστορια μου με αυτο?Ποιο το ωφελος μου.
AUFGEBRACHT
29/11/2013, 20:23
Scripta manent που λένε και οι αγαπητοί σου Ρωμαίοι, #33 λίγο παραπάνω, κατηγορηματικά οι Ρωμαίοι σαν κατακτητές σεβάστηκαν κατακτημένους και ναούς, λίγο αργότερα εεεε εντάξει μωρέ έκαναν αθλιότητες και αυτοί αλλά και οι ίδιοι οι Έλληνες έκαναν αθλιότητες μεταξύ τους. Άλλως "ναι αλλά κι εσείς καταπιέζετε τους μαύρους" κατά το γνωστό ανέκδοτο. Αλλά έβγαλαν ένα Κικέρωνα κι ένα Λουκρήτιο, Σένεκα δεν τον ξέρω, Σενέκα πάλι ξέρω, φαντάζομαι πως ο Σένεκας θα ήταν κάτι σαν τον Άϋρτον Σένα σε ιπποδρομίες με άρματα.
Απλά αναρωτιέμαι γιατί τόσο μένος για τους Γερμανούς και το ναζισμό, μπορεί να αιματοκύλισαν 2 φορές τον πλανήτη, να εξολόθρευσαν Εβραίους, κομμουνιστές, Σλάβους, τσιγγάνους, ομοφυλόφιλους, αλλά οικοδόμησαν άουτομπαν, έβγαλαν Zundapp, έβγαλαν κι ένα γαμώ Μπρέχτ, ένα Σίλερ, ένα Γκαίτε, ένα Μπάχ, ένα Γουτεμβέργιο, ένα Μάρξ, ένα Άϊνστάϊν, ένα Κάρλ Χάϊνζ Ρουμενίγκε ρε μάστορη... Έτσι δεν πάει βάσει συλλογιστικής σου;
el_hymador
29/11/2013, 20:33
Scripta manent που λένε και οι αγαπητοί σου Ρωμαίοι, #33 λίγο παραπάνω, κατηγορηματικά οι Ρωμαίοι σαν κατακτητές σεβάστηκαν κατακτημένους και ναούς, λίγο αργότερα εεεε εντάξει μωρέ έκαναν αθλιότητες και αυτοί αλλά και οι ίδιοι οι Έλληνες έκαναν αθλιότητες μεταξύ τους. Άλλως "ναι αλλά κι εσείς καταπιέζετε τους μαύρους" κατά το γνωστό ανέκδοτο. Αλλά έβγαλαν ένα Κικέρωνα κι ένα Λουκρήτιο, Σένεκα δεν τον ξέρω, Σενέκα πάλι ξέρω, φαντάζομαι πως ο Σένεκας θα ήταν κάτι σαν τον Άϋρτον Σένα σε ιπποδρομίες με άρματα.
Απλά αναρωτιέμαι γιατί τόσο μένος για τους Γερμανούς και το ναζισμό, μπορεί να αιματοκύλισαν 2 φορές τον πλανήτη, να εξολόθρευσαν Εβραίους, κομμουνιστές, Σλάβους, τσιγγάνους, ομοφυλόφιλους, αλλά οικοδόμησαν άουτομπαν, έβγαλαν Zundapp, έβγαλαν κι ένα γαμώ Μπρέχτ, ένα Σίλερ, ένα Γκαίτε, ένα Μπάχ, ένα Γουτεμβέργιο, ένα Μάρξ, ένα Άϊνστάϊν, ένα Κάρλ Χάϊνζ Ρουμενίγκε ρε μάστορη... Έτσι δεν πάει βάσει συλλογιστικής σου;
Καλά η δική μου συλλογιστική είναι γ.τ.π.... η δική σου που στέκεται σε λάθος τονισμούς, εφευρίσκει ατοπήματα και παραθέτει γελοίους, τραβηγμένους από τα μαλλιά, παραλληρισμούς είναι φανταζομαι πιο "ορθόδοξη". Χαλάρωσε, δεν σου πειράξαμε το βυζάντιο... για την ταμπακιέρα έχεις να πεις κάτι ή θα κάνεις σαν την Λουκά;
AUFGEBRACHT
29/11/2013, 21:50
Καλά η δική μου συλλογιστική είναι γ.τ.π.... η δική σου που στέκεται σε λάθος τονισμούς, εφευρίσκει ατοπήματα και παραθέτει γελοίους, τραβηγμένους από τα μαλλιά, παραλληρισμούς είναι φανταζομαι πιο "ορθόδοξη". Χαλάρωσε, δεν σου πειράξαμε το βυζάντιο... για την ταμπακιέρα έχεις να πεις κάτι ή θα κάνεις σαν την Λουκά;
Για την ταμπακιέρα θα είχα να πω κάποια πράγματα αλλά σε κάποιον ο οποίος θα είχε ανοιχτά αυτιά και διάθεση να ακούσει χωρίς προκαταλήψεις... Το Βυζάντιο μου ήταν και μου είναι αδιάφορο οπότε και χαλαρός είμαι και δεν μου πείραξε κανένας τίποτα.
Υ.Γ. 1 Να υποθέσω πως ο παραλληλισμός με τη Λουκά δεν είναι γελοίος και τραβηγμένος από τα μαλλιά όπως τα επιχειρήματά μου
Υ.Γ.2 Το σαρδάμ Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης είναι αστείο σε αντίθεση με τον λάθο τονισμό του Σενέκα και πάλι να φανταστώ
Billymuse
29/11/2013, 21:56
Εγώ ξέρω οτι έχει μαμηθεί το φόρουμ και όλες οι κόντρες είναι για πολιτικά,ιστορικά,ταξικά,κοινωνικά..και διάφορα άλλα θέματα και το να πούμε τίποτα για κανένα μηχανάκι πρέπει να ψάχνουμε παλιά ποστ μόνο...
AUFGEBRACHT
29/11/2013, 22:00
Εγώ ξέρω οτι έχει μαμηθεί το φόρουμ και όλες οι κόντρες είναι για πολιτικά,ιστορικά,ταξικά,κοινωνικά..και διάφορα άλλα θέματα και το να πούμε τίποτα για κανένα μηχανάκι πρέπει να ψάχνουμε παλιά ποστ μόνο...
Δυστυχώς δεν έχεις καθόλου άδικο...
KAWAMANRIDER
29/11/2013, 22:21
Καλά εσύ έχεις κληρονονικό χάρισμα! Ξέρεις τι θα γράψω μετά; Για πες μου...
...σε ότι αφορά στα κλισεδάκια και στα τροπάρια (όχι αυτά ειναι δικά σας, sorry...) και στην προκάτ αιρετική τοποθέτηση των τύπων που το παίζουν μούρη σε πρωτοετείς φοιτήτριες μπας και γ@μησουν, εχω να σου πω ότι παίζω κιθάρα, που ήταν στην εποχή μου πολύ πιο καλό κόλπο :lol:... πλέον έχω μεγαλώσει και οι φοιτήτριες μου μιλάνε στον πληθυντικό βέβαια... για την ιστορία και αυτό με την κιθάρα μην νομίζεις ότι έπιασε, κάτι γκοθούδες κνίτισες τσίμπαγαν, τα ωραία γκομενάκια τα πρόστυχα θέλανε χλίδα (πο*στη Κωστόπουλε μας κατέστρεψες, καλά να πάθεις τώρα το ευχαριστιέμαι!)
Αυτά, over and out, σε αφήνω αν θέλεις να γράψεις αντ΄εμού αυτό που ξέρεις ότι θα έγραφα... ευχαριστώ.
υ.γ. Τιμής ένεκεν, για τους παλαιομοδίτες που επιμένουν στον φθηνό εντυπωσιασμό προς άγραν αθώων κορασίδων, μια υπερπροσφορά: Κιθάρα & αιρετική τοποθέτηση εντυπωσιασμού μαζί, παραθέτω τους στίχους, τα ακκόρντα βρείτε τα μόνοι σας (εσύ με τα μούσα και το κομποσχοίνι...όχι ήχο πλάγιο β' παιδάκι μου!!!). Πάμε λοιπόν:
Βυζάντιο, βυζάντιο, μα τι κατάντιο (ποιητική αδεία)
Ούτε ένας Πλάτωνας, μηδέ και Αριστοτέλης
Μονάχα τεριρέμ κι ελέησον ολημερίς να ψέλλεις
Και ούτε ένα άγαλμα γυμνό, να χει καλαμπαλίκια
σας έφαγαν οι άγιοι και τα αρχονταρίκια
Που ΄ναι το πνεύμα των αρχαίων που κάνανε παρτούζες;
Και εσυ μάνιτσα που με κοιτάς και φαίνεσαι πως έχεις ψαρρώσει με την επιτηδευμένη προχώ σκέψη μου έλα στην φοιτητική εστία πιο μετά να μου κόψεις βεντούζες (έχω και άπαντα Σιδηρόπουλου)
χαλαρωσε μαν , τι στραβωμα εφαγες , εβαλα τα γελια λεμε , μεχρι τωρα ειχαμε καταφερει να κρατησουμε την κουβεντα σε καλο επιπεδο , ολοι οσοι συμμετειχαμε & εσυ εννοω & αν διαβασες για το προορατικο που λες σου γραφω :- τροπος του λεγειν - & εγραψα & πιο πανω ταλιμπαν δεν ειμαι , εσυ δεν ξερω παντως γιατι φανατιζεσαι ετσι , δεν κανουμε καμμια κοντρα , κουβεντα κανουμε , θεωρω οτι δεν εχεις ασχοληθει με το συγκεκριμενο , οτι εχεις μια στερεοτυπη & οπαδικη αποψη & το εγραψα & μαλιστα χωρις να σε θιγω καπου , την ιδια αποψη μπορεις να εχεις & εσυ για ' μενα , οκ δεν τρεχει κατι , νομιζω οτι δεν υπαρχει λογος να στραβωσουμε για ενα θεμα που αφορα χιλιαδες κοσμου & τελος παντων δεν λυνεται & δεν αναπτυσεται σε ενα φορουμ & ποσο μαλλον μοτοσυκλετιστικο , ο καθενας εχει την γνωμη & την αποψη του , που προκυπτει απο τις γνωσεις , την αντιληψη & την εμπειρια & τα βιωματα του , δεν υπαρχει λογος να την λεμε ο ενας στον αλλο
el_hymador
29/11/2013, 22:50
Για την ταμπακιέρα θα είχα να πω κάποια πράγματα αλλά σε κάποιον ο οποίος θα είχε ανοιχτά αυτιά και διάθεση να ακούσει χωρίς προκαταλήψεις... Το Βυζάντιο μου ήταν και μου είναι αδιάφορο οπότε και χαλαρός είμαι και δεν μου πείραξε κανένας τίποτα.
Υ.Γ. 1 Να υποθέσω πως ο παραλληλισμός με τη Λουκά δεν είναι γελοίος και τραβηγμένος από τα μαλλιά όπως τα επιχειρήματά μου
Υ.Γ.2 Το σαρδάμ Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης είναι αστείο σε αντίθεση με τον λάθο τονισμό του Σενέκα και πάλι να φανταστώ
Το Θεόρωδος Κολοκοτρώνης είναι σαρδάμ, το Κωνσταντίνος Κολκοτρώνης είναι κάτι άλλο. Τώρα για το ποιος είναι προκατηλειμμένος και πάλι χωράει συζήτηση όταν η συνεισφόρα σου στο thread είναι αυτή που είναι στα δύο μηνύματα σου. Ίσως η προκατάλειψη μου να φταίει για το γεγονός ότι δεν έχω πάρει άκομη απάντηση όταν ζήταησα να παραθέσει κάποιος αυτά που άφησε πίσω του το βυζάντιο σε επιστήμη, τέχνη και πολιτισμό στη διάρεια των 1000 χρόνων του. Ίσως το βουλοκέρι στα αυτιά μου να φταίει για το γεγονός ότι οι Ρωμαίοι (οι οποίοι δεν είναι αγαπημένοι μου όπως τονίζεις με βιαστικό συμπέρασμα) ήταν πολυ πιο δεκτικοί και επηρρεάστηκαν σαφώς περισσότερο από τον ελληνισμό απ ότι οι φίλου σου (γατι έγω δεν έχω διακαίωμα δηλαδή; ) οι βυζαντινοί που προσπάθησαν να τον αφανίσουν. Το γιατί προρπάθησαν να τον αφανίσουν ψάξτο σε άλλες αναρτήσεις μου πέραν της #33 που έχει κολήσσει η βελόνα και εάν έχεις αντίθετη άποψη ευχαρίστως να την ακούσω. Αν πάλι εγώ έιμαι προκατηλειμένος, συμμετέχουν και άλλοι στο νήμα, αποκατέστησε την ιστορική αλήθεια για χάρη αυτών. Τέλος επέτρεψε μου να πιστεύω για κάποιους λόγους ότι είσαι ιδιάιτερα ευαίσθητος με τέτοια θέματα... αν σε χαλάνε για κάποιο λόγο μπορείς απλά να μην συμμετέχεις σε αυτά. :wave2:
KAWAMANRIDER
29/11/2013, 23:39
[QUOTE=el_hymador;2405287]Το Θεόρωδος Κολοκοτρώνης είναι σαρδάμ, το Κωνσταντίνος Κολκοτρώνης είναι κάτι άλλο. Τώρα για το ποιος είναι προκατηλειμμένος και πάλι χωράει συζήτηση όταν η συνεισφόρα σου στο thread είναι αυτή που είναι στα δύο μηνύματα σου. Ίσως η προκατάλειψη μου να φταίει για το γεγονός ότι δεν έχω πάρει άκομη απάντηση όταν ζήταησα να παραθέσει κάποιος αυτά που άφησε πίσω του το βυζάντιο σε επιστήμη, τέχνη και πολιτισμό στη διάρεια των 1000 χρόνων του.................
el - hymador , θα παραθεσω ορισμενα πραγματα , ενδεικτικα & μονο , μιλαμε για ενα τεραστιο υλικο , το ιντερνετ ειναι η πιο απλη & γρηγορη πηγη , δεν νομιζω οτι πρεπει να το σχολιασουμε πολυ περαιτερω , γιατι αντιλαμβανεσαι οτι θα κρασαρει ο server του μοτο , θα μας κραξουν οι συμφορουμιτες & δεν εχω & εγω τουλαχιστον την ικανοτητα & τις γνωσεις να σχολιασω & να αναπτυξω γυρω απο ολα με λεπτομερεια , μιλαμε για ιατρικη , φιλοσοφια - με την πολυ βαρια εννοια λεμε - , κτλ θα διαπιστωσεις ομως οτι ολα εμπεριεχουν το ελληνιστικο στοιχειο & ειναι συνεχεια της αρχαιας ελληνικης θετικης σκεψης , οι ιδιοι οι συγγραφεις μαλιστα αναφερουν οπως ειπα & εγω αποπειρες φιμωματος αυτης της σκεψης αλλα & την προσπαθεια λογιων , ιερεων κτλ βυζαντινων να συνεχισουν το εργο των αρχαιων ελληνων
φιλοσοφια :
Η κινηματική Φύση της Βυζαντινής Σκέψης
Υπό τον όρο Βυζαντινή Φιλοσοφία συνήθως καταλαβαίνει κανείς εκείνον τον φιλοσοφικής υφής στοχασμό που αναπτύχθηκε στο Βυζάντιο ως θεραπαινίδα της θεολογίας. Και τούτο μέσα σε ένα γενικότερο πνεύμα που θεωρεί τη μεσαιωνική σκέψη της Δύσης ως μια τέτοια θεραπαινίδα της θεολογίας. Είναι αλήθεια πως η εν λόγω φιλοσοφία, όπως και η συνολική μεσαιωνική φιλοσοφία, δεν στάθηκε στο ιστορικό προσκήνιο ερήμην της θεολογικής σκέψης, που αυτούς τους χρόνους έπαιζε έναν κυρίαρχο ρόλο: απηχούσε το πνεύμα της εποχής. Ωστόσο, ο όρος Βυζαντινή Φιλοσοφία παραπέμπει σε κάτι πιο φιλοσοφικό, με σχετική αυτονομία από τη θεολογία, και θεμελιωδώς σημαντικό ή αναγκαίο για την περαιτέρω ιστορική ανάπτυξη του φιλοσοφικού στοχασμού.
Κατ’ αρχήν, ιστορικά ιδωμένη, η θεωρητική φιλοσοφική δημιουργία στο Βυζάντιο μπορεί να χαρακτηριστεί ως η μεσαιωνική περίοδος της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας. Πρόκειται, στ’ αλήθεια, για εκείνη την περίοδο, όπου βρίσκονται σε παράλληλη ή και ορισμένως σε αλληλονοηματοδοτούμενη ανάπτυξη η ύστατη φάση της Αρχαίας φιλοσοφίας και η Πατερική θεολογία.
§2
Όπως κι αν έχει το πράγμα, η Βυζαντινή φιλοσοφία καλλιεργεί έναν στοχασμό κριτικής-Λογικής αυτοσυνείδησης σε σχέση πάντοτε με την ιστορικά-Λογικά πραγματωμένη ως τότε αρχαία φιλοσοφική σκέψη. Βέβαια, η θεματική αυτού του στοχασμού κινείται σε μια περιοχή, σχετιζόμενη με τη Θεολογία: θέματα, ας πούμε, είναι ο θεός στις πολλαπλές του ερωτηματικές-σημασιακές σχέσεις, όπως το ερώτημα για την προσωπική του ύπαρξη, για το κατά πόσο είναι η ύψιστη αρχή της ύπαρξης και της ουσίας, για την περατότητα και την απειρότητα κ.α. Η αυθεντικότητα όμως και η πρωτοτυπία του εν λόγω φιλοσοφικού στοχασμού έναντι της Θεολογίας έγκειται κυρίως στην επιστημονική του εκδίπλωση: ακολούθησε τη δική του Λογική, γνωσιοθεωρητική μέθοδο ή μεθόδευση (Verfahren), την οποία η Θεολογία δεν διέθετε με κανένα τρόπο και σε κανένα σημείο. Μέσα από μια τέτοια μεθοδολογική πορεία αναδύθηκαν θεμελιώδη πνευματικά στοιχεία ή φαινόμενα της οντο-λογικής αγωνίας του ανθρώπου, όπως ο ανθρωπισμός, ο δια-φωτισμός κ.λπ., τα οποία συνιστούσαν σπέρματα ή στοιχειακές ενοράσεις για ό,τι έμελλε να μας προσφέρει το μετέπειτα συμπαντικό πνευματικό κίνημα της Δύσης.
§3
Οι διάφοροι Λόγιοι, που εντάσσονται στη χορεία των Βυζαντινών φιλοσόφων, πέραν των φιλοσοφικών εγχειριδίων, έχουν αφήσει σημαντικό ερμηνευτικό, σχολιαστικό έργο επί κειμένων της κλασσικής φιλοσοφίας των Ελλήνων, όπως του Πλάτωνα ή του Αριστοτέλη. Αυτή η συμβολή είναι μοναδική στο είδος της –και τότε αλλά και διαχρονικά– γιατί η αληθινή φιλοσοφία διέρχεται πρωτίστως μέσα από τη βαθιά και συγκεκριμένη κατανόηση των φιλοσοφικών πηγών της ανθρώπινης σκέψης και όχι από ένα παραφραστικό πλησίασμά τους. Το τελευταίο συμβαίνει, σχεδόν κατά κόρον, στη σημερινή νεοελληνική πραγματικότητα: εντός κυρίως των «μορφωτικών» μας ιδρυμάτων, αλλά και ορισμένως εκτός, συμβαίνει ο καθηγητεύων να μην γνωρίζει ούτε τι χρώμα έχει το εξώφυλλο από το ένα ή το άλλο έργο ενός αρχαίου φιλοσόφου ή ενός Χέγκελ, Νίτσε, Χάιντεγκερ, Μαρξ κ.λπ. και όμως να αποφαίνεται με «μεγάλη κατάνυξη» για την πεμπτουσία της σκέψης τους. Να γιατί η πιο πάνω συμβολή των φιλοσόφων–στοχαστών του Βυζαντίου αποτέλεσε μια σαφώς οριοθετημένη περιοχή, μια εύκρατη ζώνη, εντός της οποίας κατόρθωσε να αναπτυχθεί η μεσαιωνική φάση της δυτικής σκέψης. .................
πηγη http://www.antifono.gr/portal/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82/%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1/4463-ti-einai-i-vyzantini-filosofia.html
KAWAMANRIDER
29/11/2013, 23:48
θεατρο :
Γιά αιώνες η έρευνα απέφευγε νʹ ασχοληθεί μέ τό Βυζαντινό Θέατρο. Πολλοί τό
αγνοοῦσαν. Αλλοι το θεωροῦσαν ανάξιο λόγου. Σοβαρές μελέτες γιά τό θέμα εἶδαν το
φῶς τῆς δημοσιότητας μόλις τον 19° αι. Οί μελέτες αὐτές έγιναν γνωστές στο
ελληνικό επιστημονικό κοινό απʹ τις εργασίες των Κ. Krumbacher και Κ. Σάθα1.
Σχολιάζεται δυσμενώς ο ρόλος τῆς εκκλησίας στο μαρασμό του κλασικοΰ
θεάτρου2. ʺΟμως ἡ παιδεία κσί δράση κάποιων Πατέρων της εκκλησίας αφήνει την
άποψη αύτη χωρίς ερείσματα, Οί Καππαδόκες πατέρες καί ο Ι. Χρυσόστομος χαίρονταν
νά παρακολουθούν εκλεκτές παραστάσεις με θέματα παρμένα από τη ζωή της
εκκλησίας3. Τον 7ο αι. ο λόγιος Ταράσισς (μετέπειτα Πατριάρχης) δίδασκε Άρχαῖο
Δράμα στην «Οικουμενική Σχολή»πού λειτουργούσε μέ εΰθύνη τῆς ἐκκλησίας4.
Μοναχοί αντέγραφαν άρχαῖες Τραγωδίες για διδασκαλία τῶν μαθητῶν τους5, ἐνώ ὁ
Ευστάθιος Επίσκοπος Θεσσαλονίκης ἐγκωμιάζει τους ἀρχαίους δραματουργούς
αποκαλώντας τυυς δασκάλους αρετής: «Και ἧν ὁ τότε ὑποκριτής, ἀρετῆς ἁπάσης
διδάσκαλος..»&
Η διαφθορά ὅμως στο χώρο τοϋ θεάματος δεν μπορούσε νά αφήσει τους
Πατέρες της εκκλησίας αδρανείς. Στην πολεμική τους στόχο είχαν τα «παίγνια»,
τα αισχρά σενάρια και τους διεφθαρμένους θεατρίνους, Καταδίκαζαν τις ύποπτες
συντεχνίες δισακεδαστών αλλά και τις μονομαχίες, τις θηριομαχίες που πολλοί
συνήθιζαν να τις αποκαλούν “θέατρο”. Ο Χρυσόστομος θλίβεται διότι πολλοί
Ἀντιοχεϊς σύχναζαν σε παραστάσεις “άσεμνων γυναίων”:«(σε σκηνήδιαμορφωμένη
σε πισίνα) νηχομένην πόρνην ίδεῖν και ναυάγιον ὑπομεῖναι ψυχῆς.»7.
Ἡ στάση τῶν Πατέρων απέναντι σε αισχρά θεάματα δέν διαφέρει ἀπʹ τή στάση
τῶν σοφῶν τῆς ἐποχῆς τους: Ό Λιβάνιος και αυτός κατηγοροῦσε την διεφθαρμένη
ζωή, τις βωμολοχίες και το χαμηλό επίπεδο τῶν θιάσων03 . Ο Δίων Χρυσόστομος, ὁ
Αἴλιος Ἀριοτείδης, ὁ Πλούταρχος κ.ά μιλοῦν με τα χειρότερα Λόγια για τους
θεατρίνους9. Αλλά και νωρίτερα (ήδη το 67 π.Χ) ὁ Κικέρων ἐνώ θαυμάζει το ταλέντο
τοῦ μίμου Quinti Ruscii, ὅμως αποκαλεῖ τα μέλη πολλῶν θεατρικῶν συντεχνιῶν
«ἐξώλης και προώλης»10.
Ἀξίζει νά ερευνηθοῦν σέ βάθος οἱ λόγοι πού ὥθησαν την ἄρχουσα τάξη νά
θεσπίαει σκληρούς νόμους ἐναντίον μίμων και διασκεδαοτῶν11. Ἅραγε για ποιό λόγο
8
ἐκδόθηκε ἡ η επιστολή του Ιουλιανού και η “Νεαρά” ΝΑʹ τοῦ Ιουστινιανοῦ12; ‐ ἐνῶ
αντίθετα, εἷχαν ἀναγνωριστεί ώς χριστιανικός θεσμός οί Θεατρικές παραστάσεις
στον ιππόδρομο. (Ὁ Πατριάρχης και τό Ιερατείο πλαισίωναν τον αυτοκράτορα στα
θεωρεῖα του ιπποδρόμου. Ψάλται τῆς Ἁγίας Σοφίας «ἠκταλόγουν» (ἐκτελοῦσαν
μουσικά μέρη. Ἀξίζει ἐπίσης να ερευνηθούν οΐ λόγοι πού προκάλεσαν τη σύνταξη
τῶν Κανόνων 51 και 62 τῆς Πενθέκτης Οἰκουμενικῆς Συνόδου13.
Ἀντίθετα, ἡ κλασική παιδεία πολλῶν Πατέρων βοήθησε νά λάμψουν οἱ ἀξίες
σέ καιρούς παρακμῆς. Οί λαϊκές μάζες μπόρεσαν νʹ ἀφομοιώσουν τη διδασκαλία
μέ το κήρυγμα καί με ἐποπτικά μέσα, Ὡς τρόπος χρησιμοποιήθηκε ϋἡ «θέαση»
(δραματική αναπαράσταση), Ἔτσι, ὅπως τό Ἀττικό Δράμα πήγασε ἀπ τη Λατρεία
τοῦ Διονύσου καί τό Διθύραμβο, μέ τόν ίδιο τρόπο, μέσα στο Χριστιανικό Ναό
γεννήθηκε τό Λειτουργικό Δράμα14.
Ἡ ἄρχουσα τάξη στην ἀρχή δεν ἔφερε ἀντίρρηση για τα δρώμενα μέσα στον
Ναό. Ὅταν τό Λειτουργικό Δράμα, άρχισε νά εξελίσσεται και να ἐμπλουτίζεται,
πολλοί αντέδρασαν. Ισχυροί ἐπίσκοποι ὅπως ὁ Συμεών Θεσσαλονίκης κατέβαλαν
προσπάθεια νά μην ξεφύγει το Λειτουργικό Δράμα άπό τον στενό έλεγχο τῆς
Επισκοπῆς. Να παραμείνει στό χώρο τῆς Ἐκκλησίας καί νά λαμπρύνεί τίς
ἑορτές15. Σε φιλοπρόοδες ὅμως κοινωνίες το Λειτουργικό Δάμα εξελίχθηκε ‐πάντα με
πρωτοβουλία τοῦ ἱερατείου Γράφτηκαν Διάλογοι σε τοπικές διαλέκτους. Τα κείμενα αυτῶν
τῶν διαλόγων μποροῦν να χαρκτηριστοῦν Σενάρια και οἱ ὀργανωμένες παραστάσεις μποροῦν
νά χαρακτηριστοῦν Θέατρο.
πηγη http://users.sch.gr/geioanni/sel-pol..._ioannidis.pdf
Billymuse
29/11/2013, 23:50
Για το θεό κλειδώστε ένας το thread ούτε στα κοινωικά φορουμ τέτοια αντιπαράθεση
KAWAMANRIDER
29/11/2013, 23:55
Για το θεό κλειδώστε ένας το thread ούτε στα κοινωικά φορουμ τέτοια αντιπαράθεση
καλα την αντιπαραθεση που την ειδες :confused:
μια αναφορα κανουμε , θα σχολιασουμε οσο σχολιασουμε τελος παντων , αν θες κανε ενα κοπο & διαβασε λιγο πιο προσεκτικα τα ποστ
KAWAMANRIDER
30/11/2013, 00:01
ιατρικη :
Στους ξενώνες του 7ου αι., υπάρχουν χειρουργοί, οφθαλμίατροι, γυναικολόγοι, ιατρομαίες, γενικά, γιατροί και νοσοκόμοι. Σε σύγκριση με τους ξενώνες του 4ου και 5ου αι. μ.Χ, οι υπηρεσίες τους είναι πολύ πιο βελτιωμένες. Μετά από μία περίοδο στασιμότητας, τον 10ο αι. και ιδιαίτερα τον 11ο αι., οι γιατροί αποκτούν έναν κυρίαρχο ρόλο στη λειτουργία των νοσοκομείων. Το 12ο αι. πια, φαίνεται ότι τα νοσοκομεία ήταν ο φυσικός χώρος άσκησης της Ιατρικής. Οι πηγές μάς πληροφορούν ότι την εποχή αυτή γιατροί με το αξίωμα του Ακτουάριου υπηρετούσαν στο παλάτι. Συγκεκριμένα, ο ιστορικός Ζωναράς λέει ότι, όταν ο αυτοκράτωρ Αλέξιος Κομνηνός αρρώστησε βαριά, ο Ακτουάριος, βοηθούμενος και από δύο άλλους γιατρούς, τον μετέφερε από το παλιό παλάτι στην περιοχή των Μαγγάνων της Κωνσταντινούπολης, για να νοσηλευτεί στο εκεί ευρισκόμενο νοσοκομείο.
Το όνομα του Ιωάννη Κομνηνού Β' συνδέεται με ένα από τα πιο σημαντικά νοσηλευτικά ιδρύματα του Βυζαντίου. Το έτος 1136, ο αυτοκράτωρ Ιωάννης Κομνηνός και η σύζυγός του Ειρήνη ίδρυσαν στην Κωνσταντινούπολη τη μεγάλη Μονή του Παντοκράτορος, που περιλάμβανε ένα νοσοκομείο, καθώς και άλλα παρεμφερή ιδρύματα. Η σπουδαιότητα του νοσοκομείου αυτού βρισκόταν στο γεγονός ότι ήταν ουσιαστικά ένα ιατρικό κέντρο, με τη σημερινή έννοια του όρου. Οι κανονισμοί του, όπως φαίνεται από το Τυπικό της Μονής, τιμούν το Βυζάντιο του 12ου αι. Το νοσοκομείο αυτό διέθετε συνολικά 50 κρεβάτια, κλινικές ειδικοτήτων, όπως: χειρουργική, οφθαλμολογική, γυναικολογική, εξωτερικά ιατρεία και ένα φαρμακείο. Ο ξενώνας του νοσοκομείου του Παντοκράτορος απασχολούσε ακόμη: 11 υπηρέτες, 5 πλύστρες ("σαπωνίστρες"), 2 μαγείρους, 2 αρτοποιούς, 1 ιπποκόμο για τα άλογα των γιατρών, 4 τραυματιοφορείς, 1 χαλκωματά, 1 μυλωνά, 1 ακονιστή ιατρικών εργαλείων ("μυλοχαράκτη") και 1 καθαριστή αποχωρητηρίων.
Οι γιατροί στο Βυζάντιο αμείβονταν για τις υπηρεσίες του είτε από τους ασθενείς τους, είτε - εάν υπηρετούσαν σε νοσοκομεία - από το κράτος, την κοινότητα ή το ευαγές ίδρυμα. Οι γιατροί των κοινοτήτων και ιδρυμάτων έπαιρναν χρηματική αμοιβή - ρόγα - καθώς και τρόφιμα (αννόνα). Επίσης, έπαιρναν φιλοδωρήματα από τους ασθενείς τους, που τα έλεγαν "αγάπες". Στο Τυπικό της Μονής του Παντοκράτορος, ο αυτοκράτωρ Ιωάννης Κομνηνός ορίζει με πολλές λεπτομέρειες τις αμοιβές, σε χρήματα και σε είδος, των γιατρών και του βοηθητικού προσωπικού των νοσοκομείων.
Τη λαμπρή νοσοκομειακή παράδοση των Κομνηνών συνέχισαν αργότερα και οι Παλαιολόγοι.
Οι χειρουργοί των νοσοκομείων του βυζαντινού κράτους επιχειρούσαν λεπτές και δύσκολες εγχειρήσεις. Ο Λέων ο Γραμματικός αναφέρει ότι το 10 αι. οι χειρουργοί της Κωνσταντινούπολης προσπάθησαν να χωρίσουν δύο σιαμαία παιδιά από την Αρμενία. Οταν το ένα από τα Σιαμαία πέθανε, οι γιατροί απέκοψαν το σημείο συνένωσής τους, ελπίζοντας ότι το άλλο θα επιζούσε. Δυστυχώς, όμως, πέθανε κι αυτό τρεις μέρες μετά την επέμβαση. Στο ιστορημένο χειρόγραφο της χρονογραφίας του Σκυλίτζη, σώζεται μία μικρογραφία που παριστάνει αυτήν ακριβώς την εγχείρηση. ........
πηγη http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=3698761&publDate=
el_hymador
30/11/2013, 00:04
Λοιπόν αρκετά, τα είπαμε νομίζω, ο καθείς έχει τις απόψεις του. Αν κάποιος θέλει μπορεί να διαβάσει στο link που παραθέτω ένα κείμενο από τον τελευταίο "συνεπή, δεν είναι ωραίο να βαζουμε Link αλλά συντάσσομαι 110% με αυτά που γράφει και εδώ δεν είναι χώρος για σεντόνια:
http://www.pare-dose.net/3018
KAWAMANRIDER
30/11/2013, 00:14
αυτα εντελως ενδεικτικα , θεωρω οτι ειχες & ενα δικιο στην επιμονη σου να γινει μια αναφορα πιο συγκεκριμενη , αλλα συμφορουμιτη el hymador , στο φορουμ ειναι δυσκολο να αναπτυξουμε ενα τοσο μεγαλο θεμα ποσο μαλλον & να σχολιασουμε , υπαρχει το βυζαντινο μουσειο με γλυπτα , κοσμηματα , κατασκευες κτλ & απειρη βιβλιογραφια γενικα , ελπιζω να μην με κραζει & ο συμφορουμιτης που ανοιξε το θρεντ γιατι δεν ειναι & εντελως σπαμ , εχουν σχεση με το βυζαντιο ,
θεμα & λογος αντιπαραθεσης δεν παιζει ειναι κατι που μας αφορα το σχολιαζουμε , καταθετουμε την αποψη μας & σιγα σιγα το κλεινουμε :wave2:
Εγώ πάντως νόμιζα ότι το νόημα του θρεντ είναι το αν πρέπει να ξαναγίνει τζαμί η Αγία Σοφία. Μαλακία μου.
Pan (dvs)
30/11/2013, 08:19
Εγώ πάντως νόμιζα ότι το νόημα του θρεντ είναι το αν πρέπει να ξαναγίνει τζαμί η Αγία Σοφία. Μαλακία μου.
Διαφωνω.Πολυ καλο το θεμα σου και πολυ καλες οι απαντησεις.
Ουτε κλειδωμα θελει ενα θεμα που ο καθενας λεει τις αποψεις του.Καποιοι μπορει να λενε και μια κουβεντα παραπανω.Ενταξει,ας πεσουνε λιγο οι τονοι.
MG-KTiNoS
30/11/2013, 09:18
Στη δυση της Ρωμαικης αυτοκρατοριας οι συνθηκες βοηθησαν στην "δημιουργια" του Βυζαντιου.Στο Βυζαντιο υπηρχανε ολες οι φυλες του τοτε γνωστου κοσμου.Ο καθενας βαραγε τον δικο του σκοπο.Μετα την Αλωση ο καθενας τραβηξε το δρομο του.
Το Βυζαντιο ποτε δεν ητανε Ελλαδα.Η Ελλαδα ητανε μερος του Βυζαντιου.
Το Βυζαντιο ειναι γνωστο για τα οργια του,τις δολοπλοκιες και την Αγια Σοφια.Χωρισε την αυτοκρατορια σε τσιφλικια και τα εδωσε στους γνωστους τσιφλικαδες,οι οποιοι υπηρχανε μεχρι προσφατα.Υπηρχε για να ζει πλουσιοπαροχα η τοτε αρχουσα ταξη και τιποτε αλλο.Δεν εχει να επιδειξει ,παντα κατα την αποψη μου,τιποτε αλλο.
Οταν μια αυτοκρατορια μεσα σε αυτα τα χρονια της ζωης της δεν εχει κανει κατι ουσιαστικο γιατι να θελω να συνδεσω την ιστορια μου με αυτο?Ποιο το ωφελος μου.
H iστορίας ΜΑΣ είναι συνδεδεμέμη με το Βυζάντιο θέλουμε δε θέλουμε αφού όπως πολύ σωστά είπες ήμασταν μέρος του.
Άρα είναι συνδεδεμένη και με ΟΛΟΥΣ τους λαούς οι οποίοι ήταν κι αυτοί μέρος της.
Ως εκ τούτου καλό είναι να μη βρίζουμε τους πάντες γύρω μας γιατί παίζει να βρίζουμε και τη πάρτη μας
(Αρβανιτιά σπίκινγκ)
οποιος θελει υπογραφει. οποιος δεν θελει δεν υπογραφει. τελος.
:wave2: