PDA

View Full Version : Πολυεργαλειο - Σουγιας (LEATHERMAN vs VICTORINOX)

Σελίδες : 1 2 [3]

kons
25/02/2018, 13:45
Τα έχει όλα και συμφαιρει, που λέει και η διαφήμιση.
Την ίδια εποχή είχα πάρει τον Camping με λιγότερα εργαλειακια.

Παλαιότερα του 1990, είχα άλλον ένα πιο μικρής σειράς με λιγότερα εργαλεία. Ατύχησε όμως καθώς τον έδωσα σε ένα φίλο ο οποίος του έκανε θαλάσσια χρήση, δεν τον έπλυνε ποτέ και στο τέλος του καλοκαιριού μου έδειξε τα κατορθώματα του. Σπασμένη μία λάμα, γεμάτος άλατα και κάποια σημεία εσωτερικά οξειδωμένα και πολύ δύσχρηστος πλέον πολλά εργαλεία δεν άνοιγαν. Του τον χάρισα μαζί με μπόλικα μπινελίκια και από τότε δεν ξαναδάνεισα εργαλείο.

daz
25/02/2018, 13:52
Παλαιότερα του 1990, είχα άλλον ένα πιο μικρής σειράς με λιγότερα εργαλεία. Ατύχησε όμως καθώς τον έδωσα σε ένα φίλο ο οποίος του έκανε θαλάσσια χρήση, δεν τον έπλυνε ποτέ και στο τέλος του καλοκαιριού μου έδειξε τα κατορθώματα του. Σπασμένη μία λάμα, γεμάτος άλατα και κάποια σημεία εσωτερικά οξειδωμένα και πολύ δύσχρηστος πλέον πολλά εργαλεία δεν άνοιγαν. Του τον χάρισα μαζί με μπόλικα μπινελίκια και από τότε δεν ξαναδάνεισα εργαλείο.

Ο πίρος είναι χάλκινος ή υπάρχουν χαλκοροδέλες οι οποίες κάνουν πατίνα απ' το θαλασσινό νερό και μετά τα εργαλεία δεν ανοίγουν. Αυτά τα εργαλεία μπορεί να είναι ανοξείδωτα αλλά μετά από χρήση με αλατισμένο νερό, θέλουν συντήρηση.

kons
25/02/2018, 14:00
Ο πίρος είναι χάλκινος ή υπάρχουν χαλκοροδέλες οι οποίες κάνουν πατίνα απ' το θαλασσινό νερό και μετά τα εργαλεία δεν ανοίγουν. Αυτά τα εργαλεία μπορεί να είναι ανοξείδωτα αλλά μετά από χρήση με αλατισμένο νερό, θέλουν συντήρηση.

Πολύ σωστά τα λες αλλά μερικοί παίρνοντας ένα εργαλείο και στην συγκεκριμένη περίπτωση ένα μικρό πολύεργαλείο νομίζουν ότι θα κάνουν τα πάντα και κάτω από όλες τις συνθήκες. Δεν είναι όμως έτσι. Όλα έχουν συγκεκριμένη χρήση και τρόπο και μετά τους φταίει το εργαλείο, όχι το κεφάλι τους... και η άγνοια τους.
Δυστυχώς για το victoryinox δεν αποσυναρμολογηται αλλά δίνουν την δυνατότητα επισκευής από αυτούς.

daz
25/02/2018, 14:11
Η αίσθηση που εχω από τα καινούργια κοπτικα είναι ότι κόβουν άριστα και κάποια καινούργια νηματα ψαρεματος πράγμα που δεν το κάνει ο παλιός wave, αλλά μετά από χρήση σε σύρματα η ακρίβεια κοπής μειώνεται και γιαυτό πρέπει να αλλάζουν.

Αν μειώνεται η ακρίβεια κοπής τότε πες οτι έρχονται στα μέτρα του παλιού wave. Στην απόδοση του κόφτη σε σύρματα έχεις παρατηρήσει μειονεκτήματα?

Στον rebar έχω παρατηρήσει οτι χρειάζεται μεγαλύτερη δύναμη για να κόψει κάτι που ο victorinox και ο wave το κόβουν σχετικά εύκολα. Δεν ξέρω καθόλου αν αυτό είναι κάτι που οφείλεται στον δικό μου λόγο φθοράς ή αν οι καινούριοι wave έχουν διαφορετική σχεδίαση στις κοπτικές ακμές. Νομίζω οτι ο surge πχ δεν πάσχει από τέτοιο θέμα.

Την ακρίβειά του δεν την έχει χάσει στο παραμικρό. Μπορεί να κόψει ακομα ένα φύλλο χαρτί.

393411

393412

JNP
25/02/2018, 17:12
Αν μειώνεται η ακρίβεια κοπής τότε πες οτι έρχονται στα μέτρα του παλιού wave. Στην απόδοση του κόφτη σε σύρματα έχεις παρατηρήσει μειονεκτήματα?

Στον rebar έχω παρατηρήσει οτι χρειάζεται μεγαλύτερη δύναμη για να κόψει κάτι που ο victorinox και ο wave το κόβουν σχετικά εύκολα. Δεν ξέρω καθόλου αν αυτό είναι κάτι που οφείλεται στον δικό μου λόγο φθοράς ή αν οι καινούριοι wave έχουν διαφορετική σχεδίαση στις κοπτικές ακμές. Νομίζω οτι ο surge πχ δεν πάσχει από τέτοιο θέμα.

Την ακρίβειά του δεν την έχει χάσει στο παραμικρό. Μπορεί να κόψει ακομα ένα φύλλο χαρτί.

393411

393412

Το ότι ο δικός σου ίσως θέλει παραπάνω δύναμη μπορεί να οφείλεται στην γωνία ακονίσματος των κοπτικων ακμων .
Σε απλά σύρματα με τη χρήση ίσως δεν δεις διαφορά αλλά το πιο δύσκολο υλικό είναι τα νηματα dynema για το ψαρεμα.Τα δικά μου πολυεργαλεια το μασανε το νήμα, το δικό σου με καινούργια κοπτικα ίσως τα καταφέρνουν καλύτερα.
Ο rebar έχει ίδια σχεδίαση στις λαβές με τον Fuse ακόμα και στην ασφάλιση των λαμων , αλλά ο Fuse έχει εγκοπες για τα δάκτυλα και εσωτερικα πλαστικό που προεξεχει για να μην γλιστράει όταν σφιγγεις.

SciTeF
25/02/2018, 17:24
Αν δουλεύει κανείς νήμα, μαζί με τον υπόλοιπο εξοπλισμό πρέπει να κουβαλάει και ψαλιδάκι για το νήμα αφού δεν αυξάνει τόσο πολύ τον όγκο ή το βάρος αυτών που κουβαλάει!

Οπότε το θεωρώ λίγο άτοπο να συζητάμε για πολυεργαλεία με πένσα και να αναφέρουμε την κοπή του νήματος ως χρήση αυτών. Φιλικά και χωρίς επιθετική διάθεση το λέω!

daz
25/02/2018, 17:28
Εντάξει γιατί να κόβει κάποιος dyneme με την πένσα?

O fuse είναι ωραίος αλλά είναι πολύ πιο χοντρός απ' τον rebar με τον ίδιο αριθμό εργαλείων (αν και λίγο διαφορετικά).

Το πλαστικό είναι για να μη πονάει το χέρι όταν σφίγγεις την πένσα. Και στους δύο πάντως πονάει περισσότερο απ' ότι στον wave ή τον victorinox.

JNP
25/02/2018, 21:24
Αν δουλεύει κανείς νήμα, μαζί με τον υπόλοιπο εξοπλισμό πρέπει να κουβαλάει και ψαλιδάκι για το νήμα αφού δεν αυξάνει τόσο πολύ τον όγκο ή το βάρος αυτών που κουβαλάει!

Οπότε το θεωρώ λίγο άτοπο να συζητάμε για πολυεργαλεία με πένσα και να αναφέρουμε την κοπή του νήματος ως χρήση αυτών. Φιλικά και χωρίς επιθετική διάθεση το λέω!

Το πολυεργαλειο χρησιμοποιείται ιδιαίτερα από ψαράδες σε βάρκες μικρές ή μεγάλες και σε ορισμένα ψαρέματα όπως συρτη ή jigging.Εκει πολλοί με ενα εργαλείο προσπαθούν να κάνουν τα πάντα, από το να δένουν κομπους με ναυλον ή dynema έως και να ξαγκιστρωνουν ψάρια. Δεν έχουν όλοι όλα τα ειδικά εργαλεια.

JNP
25/02/2018, 21:56
Εντάξει γιατί να κόβει κάποιος dyneme με την πένσα?

O fuse είναι ωραίος αλλά είναι πολύ πιο χοντρός απ' τον rebar με τον ίδιο αριθμό εργαλείων (αν και λίγο διαφορετικά).

Το πλαστικό είναι για να μη πονάει το χέρι όταν σφίγγεις την πένσα. Και στους δύο πάντως πονάει περισσότερο απ' ότι στον wave ή τον victorinox.

Συμφωνω αλλά με λαδωμενα ή πετρελαιομενα χέρια δεν μπορείς να σφιξεις τον Wave. Ενός φίλου έπεσε στη θαλασσα, ευτυχως στο λιμάνι, και χρειάστηκε βουτιά για να τον μαζέψει. Θα μπορούσαν να έχουν χαραξει την έξω πλευρά ώστε να μην γλιστράει τόσο. Εγώ στο σκάφος τον δένω στο χέρι για σιγουριά όταν τον χρησιμοποιω.

zannisvel
15/03/2018, 12:20
Να δειξω και εγω το καινουριο μου αποκτημα. Μου εκλεψαν τον Victorinox Champ που ειχα και χρειαζομουν αμεση αντικατασταση. Η πενσα μου ειχε χειαστει πολλες φορες οποτε αποφασισα να αλλαξω τυπο εργαλειου. Ειμαι αρκετα ευχαριστημενος απο την αγορα που εκανα και τα χρηματα που δαπανησα για το συκκεκριμενο Leatherman.

To μονο πραγμα που με εχει ενοχλησει ειναι οτι υπαρχει ενας μικρος τζογος στη πενσα, οπως φαινεται και στις φωτογραφιες, ο οποιος οφειλεται στο ελασμα που βρισκεται μεσα στο κεντρικο πριτσινι που συγκρατει τα 2 κομματια της πενσας. ο τζογος ειναι της ταξης του 1-1.5mm αλλα αρκετα σπαστικος οταν προερχεσαι απο ελβετικο σουγια, που ακομα και η οδοντογλυφιδα εμπαινε στη θεση της τελεια.

Νομιζω αν χτυπησω προσεκτικα το πριτσινι η με μια μεγκενη το πιεσω μπορω και να το επισκευασω (Διαβασα οτι γινεται σε καμποσα φορα απο παρομοιες περιπτωσεις). H leatherman δεν το αλλαζει γιατι δε θεωρει οτι επηρεαζει τη χρηστικοτητα του εργαλειου, και οντως ετσι ειναι. Νομιζω παντως οτι με το που βρω την ευκαιρια θα χτυπησω εναν μαυρο Wave-plus.

393985
393986
393987
393988

JNP
15/03/2018, 14:29
Ωραιο εργαλειακι, βολικό.
Αυτή η ατελεια στις σιαγονες δεν σου δημιουργεί πρόβλημα στο κόψιμο ψιλών συρματων;
Για τόσο ακριβά εργαλεια πάντως δεν δικαιολογειται τέτοια κακοτεχνια.
Από που τον αγόρασες;

zannisvel
15/03/2018, 16:51
About that....

Λοιπον η αληθεια ειναι οτι το πηρα με τη λογικη οτι στην αναγκη να μπορω να κοψω και ενα καλωδιο ethernet.
Αλλα τελικα δεν ειναι σχεδιασμενο για να κοβει καλωδια, οι δυο ακρες δεν ακουμπουν μεταξυ τους για λιγο. Ακομα και στα review videos το λενε ξεκαθαρα.
Το πηρα απο Amazon περιπου 40 ευρω.
Σαν εργαλειο ειναι μια χαρα, απλα επρεπε να το ειχα ψαξει λιγο περισσοτερο.
393998

daz
15/03/2018, 17:35
Αν πιέσεις λίγο τις λαβές δεν κλείνει η κόψη?

Αυτη είναι η φθηνή σειρά και είναι γνωστό οτι η leahterman δεν έχει την ίδια ποιότητα στα επιμέρους εξαρτήματα αλλά και στο εργαλείο γενικότερα, σε όλες τις σειρές της. Η victorinox έχει την ίδια ποιότητα απ' το clasic μέχρι το swiss tool.

zannisvel
15/03/2018, 17:40
Αν το πιεσω πολυ κλεινουν λιγο περισσοτερο αλλα οχι αρκετα για να κοψουν UTP που ειναι ευκαμπτο. Λογικα αν του λιμαρω το μερος της πενσας που ακουμπαει θα ειναι καλυτερα. Ειναι λιγο DIY κατασταση.
Καπου διαβασα, αν δεν εισαι και λιγο μαστροχαλαστης τοτε τι χρειαζεσαι πολυεργαλειο.

daz
15/03/2018, 19:11
Αν το πιεσω πολυ κλεινουν λιγο περισσοτερο αλλα οχι αρκετα για να κοψουν UTP που ειναι ευκαμπτο. Λογικα αν του λιμαρω το μερος της πενσας που ακουμπαει θα ειναι καλυτερα. Ειναι λιγο DIY κατασταση.
Καπου διαβασα, αν δεν εισαι και λιγο μαστροχαλαστης τοτε τι χρειαζεσαι πολυεργαλειο.

Μη το κάνεις, θα χαλάσεις τα δόντια. Δεν ξέρω αν τα δόντια έχουν έχτρα επιφανειακή σκλήρυνση σε αυτά τα εργαλεία (σε κανονικά εργαλεία έχουν), αλλά και να μην έχουν δε θα τα ξαναφτιάξεις σωστά για να συγκρατούν διάφορα. Αν δε σε καλύπτει βάλε τον αγγελία όσο είναι καινούριος ακόμα και πάρε wave ή αν θέλεις φθηνότερο, τον rebar.

zannisvel
15/03/2018, 21:19
Έτοιμο το εργαλειακι. Του έριξα 2 σφυριες με τη Πόντα και ήρθε στη θέση του τελεια. Επίσης δεν έχει καθόλου τζόγο τώρα και έγινε πολύ πιο σταθερό όταν βιδωνω κάτι. Το μόνο ότι δεν επιστρέφει τόσο γρήγορα η πενσα από κλειστή σε ανοιχτή. Είμαι πολύ ευχαριστημένος.
394009
394010

JNP
15/03/2018, 22:15
Έτοιμο το εργαλειακι. Του έριξα 2 σφυριες με τη Πόντα και ήρθε στη θέση του τελεια. Επίσης δεν έχει καθόλου τζόγο τώρα και έγινε πολύ πιο σταθερό όταν βιδωνω κάτι. Το μόνο ότι δεν επιστρέφει τόσο γρήγορα η πενσα από κλειστή σε ανοιχτή. Είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Σωστος ο μάστορας!
Εγώ σε ένα πλαγιοκοφτη που κούνησε λίγο, ακουμπησα στο κέντρο του πειρου τη μπίλια ενός μηχανουργικου σφυριου και το κτυπησα με άλλο σφυρί. Έγινε ωραία δουλειά.

JNP
16/03/2018, 00:10
Αν πιέσεις λίγο τις λαβές δεν κλείνει η κόψη?

Αυτη είναι η φθηνή σειρά και είναι γνωστό οτι η leahterman δεν έχει την ίδια ποιότητα στα επιμέρους εξαρτήματα αλλά και στο εργαλείο γενικότερα, σε όλες τις σειρές της. Η victorinox έχει την ίδια ποιότητα απ' το clasic μέχρι το swiss tool.

Είναι φανερό ότι υπάρχει διαφορά και στο φινίρισμα των επιφανειών για να μειώσουν την τιμή.
Καλό είναι να του βάλεις δύο σταγονες λαδι στις σιαγονες και να τον ανοιγοκλεισεις αρκετές φορές για να λειανθουν οι επαφές του πειρου. Να σκουπιζεις το μαύρο λαδι που βγαίνει και να βάζεις φρέσκο. Επίσης μια σταγόνα λεπτό λαδι σε κάθε εξαρτημα, ανοιγοκλεισιμο και σκουπισμα.

zannisvel
16/03/2018, 09:42
Του έκανα και το λαδωματακι του με λάδι από τη ξυριστικη μηχανή μου. Έβγαλε πολύ μαυρίλα αλλά τώρα επιστρέφει η πενσα πολύ καλύτερα.

JNP
16/03/2018, 16:03
Του έκανα και το λαδωματακι του με λάδι από τη ξυριστικη μηχανή μου. Έβγαλε πολύ μαυρίλα αλλά τώρα επιστρέφει η πενσα πολύ καλύτερα.

Ωραία.Αν δεν βαριέσαι επαναλαβε, θα στρώσει κιάλλο.

zannisvel
16/03/2018, 16:54
Σαν καινουριο εγινε, καμια αντισταση στο ανοιξε - κλεισε και επιστρεφει μονο του.
Ακομα βγαζει μαυριλα....

daz
16/03/2018, 19:18
Πιθανότατα, με τη χρήση να αποκτήσει πάλι τις ίδιες ανοχές. Ελπίζω να μη το κάνει.

JNP
16/03/2018, 20:28
Κακά τα ψέματα η χρήση των πολυεργαλειων είναι περιορισμένη, με λογική χρήση αντέχουν αρκετά.

zannisvel
16/03/2018, 21:02
Τώρα η αλήθεια είναι ότι η χρήση που θα του κάνω δεν είναι πολύ σκληρή οπότε δε νομίζω να ξανά αποκτήσει τις ανοχές. Έτσι και αλλιώς ήδη γλυκοκοιταζω το spirit X που δεν έχει και μυτερό μαχαίρι που δημιουργεί και πρόβλημα, αφού θα το έχω μόνιμα στη τσάντα μου.
Τι προτείνετε μεταξύ του wave+ και του spirit 3.0239?
Έχω την εντύπωση ότι από ποιότητα κατασκευής το victorinox είναι λίγο μπροστά.

JNP
16/03/2018, 22:01
Το victorinox φαίνεται πολύ προσεγμένο. Μου άρεσε στην ανοιχτή θέση με την πένσα που οι λαβές είναι κυρτες προς τα έξω για καλυτερο κράτημα. Στην ποιότητα πάντως αυτών των δύο δεν υπάρχει πρόβλημα, πήγαινε πιάσε τους και οποιο σου κλείσει το ματι το παίρνεις.

daz
17/03/2018, 20:56
Πραγματικά και τα δύο είναι πολύ καλά αλλά το καθένα ξεχωρίζει σε διαφορετικούς τομείς.

Θετικά victor (spiritX)
Ποιότητα κατασκευής/λειτουργίας. Απλά κορυφαίο.
Εργονομία. Όλα τα εργαλεία ανοίγουν απ' έξω και το καθένα έχει ξεχωριστή ασφάλεια. Όταν είναι ανοιχτό η πένσα είναι πιο βολική λόγο σχήματος. Μπορείς να ασκήσεις μεγαλύτερη δύναμη γιατί οι λαβές δεν είναι ίσιες αλλά μοιάζουν όπως μιας κανονικής πένσας.
Εργαλεία και σχεδιασμός αυτών. Έχει περισσότερα εργαλεία και σωστότερα σχεδιασμένα με έχτρα λειτουργίες για το καθένα. Το σταυροκατσάβιδο είναι πολύ μακρύ, το ίσιο έχει στρογγυλεμενες ακρες (οι γωνίες στραβώνουν πιο εύκολα). Η λίμα είναι πιο άγρια, το σιδεροπρίονο δουλεύει άριστα σε αντίθεση με το leatherman, το ψαλιδάκι είναι πολύ δυνατό και έχει σχεδίαση ώστε να κόβει και χοντρά υλικά όπως δεματικά.
Βαρος. Είναι ελαφρύτερο.
Εγγύηση εφ' όρου ζωής.

Αρνητικά.
Δεν είναι τόσο στιβαρό. Οφείλεται στις πολύ λεπτές πλάκες. Όταν ασκείς πολύ μεγάλη πίεση να ξεβιδώσεις μια κολλημένη βίδα το νιώθεις να λυγίζει στο χέρι σου. Δεν μου έχει πάθει κάτι αλλά δε μου δίνει την στιβαρότητα του wave.

Θετικά wave.
Στιβαρότητα.
Λεπίδα που ανοίγει με το ένα χέρι ακόμα και αν φοράς γάντια.
Λίμα διαμαντιού. Αν και χαλάει με τη χρήση και φεύγει το διαμάντι είναι στα + γιατί μπορεί να τρίψει και πολύ σκληρό μέταλλο ή να ακονίσει άλλο μαχαίρι.
Μύτες που αλλάζουν.
Κλιπ ζώνης.
Λύνεται για να αλλαχθεί κάποιο εργαλείο που χάλασε.
25χρόνια εγγύηση.

Αρνητικά.
Εκτός απ' τα 4 κύρια εργαλεία, όλα τα υπόλοιπα ανοίγουν από μέσα. Επίσης ανοίγοντας το ένα βγαίνουν έξω όλα μαζί.
Δεν έχει σοβαρά δευτερεύοντα εργαλεία. Πχ το κατσαβιδάκι για τα γυαλιά πιάνει θέση κανονικού εργαλείου. Δεν έχει ίσιο κατσαβιδάκι 3μμ. Δεν έχει κάτι να ανοίγεις τρύπες. Οι μύτες κατσαβιδιού είναι πολύ κοντές και δεν χωράνε σε πολλά σημεία που η βίδα είναι έστω και ελάχιστα μέσα σε τρύπα (πχ κλέμενς) ή, άλλες φορές ενοχλούν οι λαβές. Το ψαλιδάκι δεν είναι ποιοτικό. Μερικές φορές μασάει ένα ύφασμα (χαρτί όλα κόβουν) και αν το ζορίσεις λίγο σπάει η λαβή.
Είναι πολύπλοκο κατασκευαστικά.

Το βάρος δεν το έβαλα στα αρνητικά του wave γιατί είναι αυτό που του δίνει την στιβαρότητα.
Το ότι το wave έχει πολύ λεπτές μύτες στην πένσα ενώ το spirit πιο χοντρές είναι κάτι που θα αποφασίσει ο χρήστης αν είναι στα θετικά ή στα αρνητικά του κάθε ένα.
Κάποια απ' τα αρνητικά, για κάποιους, δεν αποτελούν πρόβλημα. Συνεπώς, δεν τους απασχολεί αν στο victor, η λεπίδα, δεν ανοίγει με το ένα χέρι, ούτε αν στο wave τα εργαλεία είναι από μέσα και πρέπει να ανοίγεις συνέχεια την πένσα για να ανοιγοκλείσουν.

Και τα δύο είναι πολύ καλά και είναι θέμα προσωπικής επιλογής ποιο θα σε καλύψει στους περισσότερους τομείς.

zannisvel
17/03/2018, 21:20
Ευχαριστώ πάρα πολύ!!
Πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Ακόμα δεν έχω αποφασίσει σε ποιο από τα 2 θα πάω. Θέλω να το σκεφτώ λίγο περισσότερο αυτή τη φορά. Έτσι και αλλιώς έχω κάτι για να κάνω τη δουλειά μου τώρα.

JNP
17/03/2018, 21:58
Μην βιαστεις μιας και έχεις ήδη κάτι αξιοπρεπές.
Συνεχώς βελτιωνονται.

daz
17/03/2018, 22:52
Μην βιαστεις μιας και έχεις ήδη κάτι αξιοπρεπές.
Συνεχώς βελτιωνονται.

Μόνο τα leatherman βελτιώνονται. Πχ το καινούριο μοντέλο wave έχει και ανταλλακτικές κοπτικές ακμές. (καλύτερο χειρότερο δεν το εξετάζω, κάνουν πάντως αλλαγές).

Τα victor δεν αλλάζουν. Το swiss tool είναι ίδιο και απαράλλαχτο απ' το 96. Το swiss tool spirit βγήκε κάπου το 2004 και από τότε επίσης δεν έχει αλλάξει.

Βέβαια αλλαγές μπορεί να μην κάνουν, αλλά βελτιώσεις κάνουν όταν χρειάζεται. Για παράδειγμα άλλαξε το μέταλλο της λίμας κάποια στιγμή. Η μόνη αλλαγή που έχουν κάνει είναι το 2002 άλλαξε η φορά που έχουν οι σιαγώνες της πένσας.
Ο νέος σχεδιασμος δίνει μεγαλύτερη αντοχή όταν προσπαθείς να χαλαρώσεις μια βίδα όπου χρειάζεται μεγαλύτερη δύναμη.

Το σηματάκι στην πένσα, μάλλον δεν μπορούσαν να αποφασίσουν που να το βάλουν και το κατάργησαν. :lol:

394083

JNP
18/03/2018, 00:31
Περικοπές παντού :a06:

daz
18/03/2018, 09:37
Δε νομίζω να το έκαναν γι' αυτό αλλά ποιος ξέρει.

kons
18/03/2018, 13:06
Ευχαριστώ πάρα πολύ!!
Πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Ακόμα δεν έχω αποφασίσει σε ποιο από τα 2 θα πάω. Θέλω να το σκεφτώ λίγο περισσότερο αυτή τη φορά. Έτσι και αλλιώς έχω κάτι για να κάνω τη δουλειά μου τώρα.

Αν μπορείς πάρε και τα δύο. Έτσι τουλάχιστον τα έχω εγώ εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το κάθε ένα εργαλείο / μάρκα σου δίνει τα δικά του πλεονεκτήματα και ανάλογα χρησιμοποίησε τα.

turogalos
20/03/2018, 02:27
Το είχα αναφέρει κάμποσες σελίδες νωρίτερα, αλλά να το ξαναγράψω για τον φίλο που ψάχνει τέτοια εργαλεία. Έχω και τον Wave αλλά και τον Skeletool CX. Toν Skeletool μου τον αγόρασε η δουλειά και λόγω μεγέθους, πάχους και βάρους τον προτιμώ 99% των περιπτώσεων. Ήμουν σε IT Support και τώρα εγκαθιστώ switches και routers, και τον Skeletool δεν τολμώ να τον ξεχάσω σπίτι. Αρκετά λεπτή πένσα που κόβει εύκολα δεματικά σε τυφλά σημεία μέσα σε comms rack.

*Πριν 4 χρόνια έκοψα κατά λάθος ηλεκρικτό καλώδιο αντί για το VGA που ήθελα και ευτυχώς έπεσε το ρελέ. Ο κόφτης του Skeletool έλιωσε και τον έστειλα στην αντιπροσωπεία (Φινλανδία έμενα). Αν και ήταν δικό μου το λάθος, μου έστειλαν καινούργιο δωρεάν.

zannisvel
20/03/2018, 19:34
Έτοιμο το καθημερινό set up για τη τσάντα.
Το μόνο που μένει είναι να αποφασίσω μεταξύ του spirit και του wave.
Όσο για το skeletool, είναι πολυ "μαχαίρι" για τα γούστα μου.
394225

daz
20/03/2018, 20:49
Αν χρησιμοποιείς μύτες ίσως το wave είναι καλύτερη επιλογή για σένα. Οι μύτες που παίρνει μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε αυτή την καστάνια/αντάπτορα που έχεις. (οι μύτες που έχεις δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο wave).

zannisvel
20/03/2018, 20:59
Άρα οι μύτες του Wave μπαίνουν στη καστανιά αλλά οι δικές μου οι μύτες δεν μπαίνουν στο wave. Σωστά τα είπα? Από ότι βλέπω οι μύτες του wave είναι πιο λεπτές στη μία τους διάσταση.
Αυτό το σετακι θα το αφήσω όπως έχει.
Και αν πάρω τον wave. Θα πάρω και τις μύτες του.
Επίσης και ο Victorinox έρχεται με καστανιά και μύτες και σαν σετ θα έχει μικρότερες διαστάσεις από αυτό που έχω τώρα.
Το μόνο που δε μπορώ να κάνω αυτή τη στιγμή είναι να κόψω UTP καλώδιο σε περίπτωση ανάγκης που δεν έχω τα εργαλεία μου μαζι και ο αυξημένος ογκος. Όλα μαζί είναι κάπου στα 450g. Στη τσάντα πλάτης ούτε που το καταλαβαίνω.

daz
20/03/2018, 23:21
Ναι σωστά κατάλαβες. Δεν έχει σημασία αν είναι πιο λεπτά, μπαίνουν κανονικά σε εξάγωνες υποδοχές αφού ουσιαστικά είναι εξάγωνες μύτες που τις έχουν λεπτύνει αριστερά και δεξιά.

zannisvel
02/04/2018, 14:46
Χρειαστηκε να κανω ενα επαγγελματικο ταξιδι στη Νεα Υορκη και λογω της ευκαιριας αγορασα ενα Leatherman wave στα 72 δολαρια. Το ειχαν σε εκπτωση γιατι πωλουσαν και το wave+ στα 89.

Καμια σχεση η ποιοτητα με το wingman...

SciTeF
03/04/2018, 14:56
Το πέρασες σαν αποσκευή στην πτήση της επιστροφής;

sniper
03/04/2018, 15:01
Το πέρασες σαν αποσκευή στην πτήση της επιστροφής;

Ε πως αλλιώς; Πάνω σου δεν επιτρέπεται να έχεις ούτε πλαστικό κουτάλι...

zannisvel
03/04/2018, 18:49
Ναι το περασα με τη βαλίτσα που έκανα check η οποία ανοίχτηκε γιατί βρήκα μέσα ένα χαρτί από TSA ότι ελέγχθηκε πριν φορτωθεί.

xristospatsou
23/10/2018, 23:13
έχω στην κατοχή μου αυτή την στιγμή το leatherman surge για 17 χρόνια και τον Mut περίπου 6 χρόνια.ο πρώτος που είχα ήταν Victorinox Swisstool X που μου τον έχανε κάνει δώρο.ετσι άρχισα να λατρεύω τα multi tool άσχετα εάν αργότερα τον πούλησα .παιδια καλός οVictorinox Swisstool X αλλά letterman δεν είναι όπως και ο sog αλλά και ο gerber.δουλευω το surge 17 χρόνια σε καθημερινή βάση σε βιομηχανία ως μηχανικός και ξέρω πολύ καλά της αντοχές αρκετών πολυεργαλειων. ο leathrman στα πενσοειδοι είναι πολύ μπροστά. για τα αλλά δεν εγώ γνώμη τύπου σουγιάδες και πολυκατσαβιδια

daz
24/10/2018, 18:48
έχω στην κατοχή μου αυτή την στιγμή το leatherman surge για 17 χρόνια και τον Mut περίπου 6 χρόνια.ο πρώτος που είχα ήταν Victorinox Swisstool X που μου τον έχανε κάνει δώρο.ετσι άρχισα να λατρεύω τα multi tool άσχετα εάν αργότερα τον πούλησα .παιδια καλός οVictorinox Swisstool X αλλά letterman δεν είναι όπως και ο sog αλλά και ο gerber.δουλευω το surge 17 χρόνια σε καθημερινή βάση σε βιομηχανία ως μηχανικός και ξέρω πολύ καλά της αντοχές αρκετών πολυεργαλειων. ο leathrman στα πενσοειδοι είναι πολύ μπροστά. για τα αλλά δεν εγώ γνώμη τύπου σουγιάδες και πολυκατσαβιδια

Ο καθένας υπερέχει στα δικά του σημεία. Τα leatherman δε θα αποκτήσουν ποτέ τη λειτουργία των victor και όπως φαίνεται θα αργήσουν ακόμα πολύ να έχουν πρόσβαση σε όλα τα εργαλεία χωρίς να ανοιγοκλείνεις συνέχεια την πένσα. Η Swisstool X είναι ίδιος απ' το 98 με πρόσβαση σε όλα τα εργαλεία απ' έξω αλλά ο surge/wave μπορεί να λυθεί για επισκευή χωρίς να στερηθείς το εργαλείο μέχρι να πάει και να έρθει ελβετία.
Ο surge είναι πιο βαρύς και πιο ογκώδης. Ο Swiss X σε βάρος, όγκο, είναι στα ίδια περίπου επίπεδα με τον wave (ίδιο βάρος με περισσότερα εργαλεία, ελάχιστα πιο ψηλός, ελάχιστα πιο στενός).
Το leatherman είναι πιο στιβαρά (όταν πχ προσπαθείς να ξεβιδώσεις με το κατσαβίδι μια βίδα με μεγάλη δύναμη) λόγο σχεδίασης η οποία όμως αυξάνει σημαντικά το βάρος, τον όγκο και την λειτουργία του εργαλείου και έχουν λίγο πιο σκληρό ατσάλι απ' τα victor Όμως το ατσάλι αυτό σκουριάζει πιο εύκολα (πολύ πιο εύκολα) ενώ στο θέμα της αντοχής των εργαλείων, λόγο λαθών στη σχεδίαση, δεν υπερέχουν. Πχ το ίσιο κατσαβίδι στα leatherman έχει γωνίες ενώ στα victor έχει στρογγυλεμένες άκρες. Οι γωνίες χαλάνε πολύ πιο εύκολα και σίγουρα αυτη η σχεδίαση είναι ακατάλληλη για χρήση σε βίδες διαφόρων μεγεθών (πολυεργαλείο είναι όχι συλλογή με κατσαβίδια).

Τα victor έχουν πιο αποτελεσματικά εργαλεία (πρινόνι που κόβει καλύτερα, πολύ πιο άγριες λίμες, καλύτερα ψαλίδια, μακρύτερα κατσαβίδια) και γενικά πιο καλοσχεδιασμένα εργαλεία. Τα leatherman εχουν σουγιάδιες που ανοίγουμε με το ένα χέρι, ανταλλάξιμες μύτες, διαμαντόλιμα κ.α.

Έχω χρησιμοποιήσει και έχω ασελγήσει σε ότι leatherman υπάρχει ή υπήρξε. Καθημερινά χρησιμοποιώ ένα StoolX ενώ κάπου υπάρχει και ένα leatherman. Δεν μπορώ να αποφασίσω ποια είναι καλύτερα.

Θέλουμε να δούμε φωτό από 17 ετών surge. Come on!!!!!!!! :beer:

Edit. Gerber της προκοπής είχαμε να δούμε πολλά χρόνια. Τώρα τελευταία έβγαλε ένα μοντέλο που έχει καλά στοιχεία.
Τα Sog έχουν τα δικά τους συστήματα που επίσης προσφέρουν πλεονεκτήματα αλλά έχουν και άλλου είδους μειονεκτήματα.

xristospatsou
03/11/2018, 09:43
400813400812Ο πρώτος lestherman surge Τον έχω από το 2005. Τον προσέχω πάρα πολύ το τρόχισμα του γίνεται πάντα με πέτρα και τακτική λίπανσή. Είναι αλήθεια ότι είναι πιο ευάλωτη σε σκουριά εάν δεν τους προσέξεις. Όσο για το leatherman mut Το μετάνιωσα όταν τον έπιασα στα χέρια μου όχι γιατί δεν είναι όμορφος αλλά δεν είναι χρηστικός για τη δουλειά που κάνω. Έχω και έναν wave Που τον έχω από το 2000 απλά τώρα τον έχω στο εξοχικό και δεν έχω φωτογραφία αλλά προσεχώς θα αναρτήσω

raccoon
07/11/2018, 09:32
Leather man, Victor Knox & Gerber είναι όλα καλές μάρκες. Δεν θα σγουριασουν, θα κάνεις με όλα δουλειά. Νομίζω το Gerber είναι λίγο πιο φιλικό σε τιμή στα αντίστοιχα εργαλεία με τα άλλα. Εκδρομές, βουνό, κάμπινγκ, στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου ή στην μηχανή είναι εργαλείο.
Σε τι τιμή θα πας και με πόσα εργαλεία θα διαλέξεις, είναι προσωπική υπόθεση.
Εγώ έχω leatherman kick, είναι από τα μικρά, ( πενσα, μαχαίρι, 2κατσαβιδια, 1 σταυρωτό, 1 λίμα, κλειδί για μπύρες και κονσέρβες ) δεν μου χρειάστηκε ποτέ κάτι περισσότερο, αλλά με αυτά που εχει είναι ότι πρέπει. Βολικό και στην μεταφορά.
Μετά από πολύ κακή χρήση (στραβώσε ένα κατσαβίδι ισιο και φθαρθηκε η μύτη από το σταυρωτό), το πήγα πίσω και έγινε αντικατάσταση με καινούριο. ( Εγγύηση ευ όρους ζωής)