PDA

View Full Version : Γιατι τους λενε προβολεις ομιχλης?

Nikosgus
18/03/2014, 21:02
Ξερει καποιος να μου απαντησει σε αυτο το θεμελειωδες ερωτημα που με βασανιζει? :p Αφου δεν ειναι κιτρινοι να πεις πως ειναι ευδιακριτοι απο μακρυα, απλα επιπλεον φως και μονο αυτο?

daz
18/03/2014, 21:27
Αν τα δεις στην ομίχλη θα καταλάβεις. Η δέσμη τους είναι σχεδόν ανύπαρκτη και είναι ρυθμισμένα να σημαδεύουν κατ' ευθείαν στα μάτια. Γι αυτό στραβώνουν όταν δεν έχει ομίχλη. Σε ιδανικές συνθήκες το μόνο που προσφέρουν είναι μερικά μπινελίκια στον μλκ που τα έχει αναμμένα για να δείχνει το κουτί του πιο "άγριο" και πιο "τούμπανο" και πιο ρεϊσόνι. Α! Του προσφέρουν λίγο ακόμα οπτικό πεδίο εκεί που δεν του χρειάζεται, αριστέρα που στραβώνει και τέρμα δεξιά έξω απ' το δρόμο.
Σε ομίχλη όμως πρώτα θα δεις δυο προβολείς να ξεπροβάλλουν και μετά θα δεις τα κανονικά φώτα.

Και το φως ομίχλης πίσω είναι κόκκινο.

Nikosgus
18/03/2014, 21:46
daz ημουν τυφλος και ειδα. θενκς:wave2:

stefanos
18/03/2014, 22:05
Πλατιά δέσμη και χαμηλά στο δρόμο, μικρή ακτίνα.
Φωτίζουν κάτω από την ομίχλη.
Εντελώς άχρηστα για οτιδήποτε άλλο.

spyrakos35
19/03/2014, 02:23
Εντελώς άχρηστα για οτιδήποτε άλλο.

όχι, σε συνθηκες απόλυτου σκοταδιού στην επαρχία, βοηθάνε σημαντικα, ακόμα και χωρίς ομίχλη

nikos_abel
19/03/2014, 06:57
Μια περίοδο πριν βρω μια λύση* με τα πολυμερισμένα φανάρια του 307 μου, ο φωτισμός μου ήταν τόσο χαμηλός που κυριολεκτικά
άναβα τους προβολείς ομίχλης για να βλέπω. Η μαγκιά ήταν ότι σε εκείνο το αυτοκίνητο, ήταν ενσωματωμένοι στο κανονικό
φανάρι και δεν έκανες εφέ αν τους άναβες. Απλά στράβωνες το κοσμάκη :lol:

*τρίψιμο με κετσέ και μια κρέμα που έβαλε ο φαναρτζής και δε θυμάμαι.

stefanos
19/03/2014, 09:20
όχι, σε συνθηκες απόλυτου σκοταδιού στην επαρχία, βοηθάνε σημαντικα, ακόμα και χωρίς ομίχλη

Στην ανάγκη βολεύεσαι με ότι έχεις:D

amyroukai
19/03/2014, 13:07
Οι σωστά ρυθμισμένοι προβολείς ομίχλης φωτίζουν κάτω από την ομίχλη. Οριζόντια και λίγο πλάι, όχι προς τα πάνω. Άρα δεν ενοχλούν. Οι προβολείς που ψάχνουν για μπεκάτσες και τυφλώνουν τους απέναντι ή τους προπορευόμενους είναι αποτέλεσμα επέμβασης χερά ελληνομάστορα ή καφροκάγκουρα "ποταμίσιου". Και όντως φωτίζουν πολύ ωραία το εσωτερικό της στροφής σε επαρχιακούς το βράδι.

GIXXERAKIAS
19/03/2014, 13:11
Οι σωστά ρυθμισμένοι προβολείς ομίχλης φωτίζουν κάτω από την ομίχλη. Οριζόντια και λίγο πλάι, όχι προς τα πάνω. Άρα δεν ενοχλούν. Οι προβολείς που ψάχνουν για μπεκάτσες και τυφλώνουν τους απέναντι ή τους προπορευόμενους είναι αποτέλεσμα επέμβασης χερά ελληνομάστορα ή καφροκάγκουρα "ποταμίσιου". Και όντως φωτίζουν πολύ ωραία το εσωτερικό της στροφής σε επαρχιακούς το βράδι.

Δέν θα μπορούσα να το περιγράψω καλύτερα.:beer::beer:

VASOS
19/03/2014, 13:24

Συμφωνώ απολύτως :beer:

theofilos888
19/03/2014, 13:43
καφροκάγκουρα "ποταμίσιου"μπορούμε να μάθουμε πού φυτρώνει;;;;;;; :p

stam2
19/03/2014, 14:02

συν το ότι τα γαλαζια, χρωματιστά λαμπάκια που βάζουν για ψευτοξένον αν πέσουν σε ομίχλη θα φαίνεται ο ορίζοντας σαν γιαούρτι.
Η ομίχλη θέλει κίτρινο, στη χειρότερη λευκό μέχρι 3-4 χιλιάδες kelvin...

η αυτή απορία...! :D

OldMan
19/03/2014, 14:23
καφροκάγκουρα "ποταμίσιου".
Τι ποικιλία είναι αυτή ..???:confused:

daz
19/03/2014, 14:23
Δεν υπάρχει κάτω και πάνω ούτε αριστερά δεξιά στους προβολείς ομίχλης. Δεν υπάρχει καν δέσμη. Γι' αυτό στραβώνουν. Όσα αμάξια τους έχουν αναμμένους χωρίς ομίχλη, στραβώνουν τους απέναντι. Κανείς δεν κάθετε να τους σηκώσει, όλοι τους ανάβουν στην εργοστασιακή τους θέση. Καφροκάγκουρας ποταμίσιος δεν είναι αυτός που τους ανεβάζει αλλά αυτός που τους ανάβει χωρίς ομίχλη. Αυτός που τους ανεβάζει όλοι ξέρουμε τι είναι.

Τα περισσότερα αμάξια τους έχουν χαμηλά για να φωτίζουν κάτω απ' την ομίχλη. Και στο δικό μου έτσι είναι και μάλιστα είναι ρυθμισμένοι ελαφρώς προς τα κάτω. Αλλά στραβώνουν. Τέλος.. Τους άναψα μια φορά επειδή είχα μια καμένη λάμπα και φοβόμουν μήπως με περάσουν για μηχανή και πέσει κανένας επάνω μου και πρέπει να μάζεψα όσα μπινελίκια έχω ρίξει και εγώ. Εκτός και αν όσοι μου έπαιζαν τα φώτα με ήξεραν.

Μερικά αμάξια έχουν τα πορείας στην θέση των προβολέων ομίχλης. Μόνο αυτά δεν στραβώνουν. Ένα μάλιστα που είχα δει (δε θυμάμαι μάρκα) άναβε μια τον αριστερό και μια τον δεξί ανάλογα με το που έστριβες το τιμόνι και δεν είχε επιλογή να τους κλείσεις. Αυτοί ΔΕΝ είναι προβολείς ομίχλης και δεν στραβώνουν.

Bradipous
19/03/2014, 14:30
Δεν υπάρχει κάτω και πάνω ούτε αριστερά δεξιά στους προβολείς ομίχλης. Δεν υπάρχει καν δέσμη. Γι' αυτό στραβώνουν. Όσα αμάξια τους έχουν αναμμένους χωρίς ομίχλη, στραβώνουν τους απέναντι. Κανείς δεν κάθετε να τους σηκώσει, όλοι τους ανάβουν στην εργοστασιακή τους θέση. Καφροκάγκουρας ποταμίσιος δεν είναι αυτός που τους ανεβάζει αλλά αυτός που τους ανάβει χωρίς ομίχλη. Αυτός που τους ανεβάζει όλοι ξέρουμε τι είναι.

Τα περισσότερα αμάξια τους έχουν χαμηλά για να φωτίζουν κάτω απ' την ομίχλη. Και στο δικό μου έτσι είναι και μάλιστα είναι ρυθμισμένοι ελαφρώς προς τα κάτω. Αλλά στραβώνουν. Τέλος.. Τους άναψα μια φορά επειδή είχα μια καμένη λάμπα και φοβόμουν μήπως με περάσουν για μηχανή και πέσει κανένας επάνω μου και πρέπει να μάζεψα όσα μπινελίκια έχω ρίξει και εγώ. Εκτός και αν όσοι μου έπαιζαν τα φώτα με ήξεραν.

Μερικά αμάξια έχουν τα πορείας στην θέση των προβολέων ομίχλης. Μόνο αυτά δεν στραβώνουν. Ένα μάλιστα που είχα δει (δε θυμάμαι μάρκα) άναβε μια τον αριστερό και μια τον δεξί ανάλογα με το που έστριβες το τιμόνι και δεν είχε επιλογή να τους κλείσεις. Αυτοί ΔΕΝ είναι προβολείς ομίχλης και δεν στραβώνουν.

Αυτο που εγραψες στο τελος ημουν ετοιμος να ρωτησω. Πολλα αμαξια πλεον εχουν αυτο το συστημα που αναβουν ανεξαρτητα ο ενας απο τον αλλο οταν ο αισθητηρας βρει σκοταδι. Αυτοι δηλ. ειναι προβολεις πορειας, αν ναι τους προβολεις ομιχλης που τους εχουν;

amyroukai
19/03/2014, 14:31
mercedes, opel, bmw, VW group, πολλά το κάνουν αυτόματα πλέον αυτό που λες.

για το αν είναι "έξτρα προβολάκι οδήγησης" ή αν είναι "ομίχλης" τι να σε πω γιαβρίμ... τα δικά μου δεν στραβώνουν κανέναν.

daz
19/03/2014, 14:46
Αυτο που εγραψες στο τελος ημουν ετοιμος να ρωτησω. Πολλα αμαξια πλεον εχουν αυτο το συστημα που αναβουν ανεξαρτητα ο ενας απο τον αλλο οταν ο αισθητηρας βρει σκοταδι. Αυτοι δηλ. ειναι προβολεις πορειας, αν ναι τους προβολεις ομιχλης που τους εχουν;

Δεν ξέρω! Ίσως στο ίδιο σώμα.

daz
19/03/2014, 14:50
mercedes, opel, bmw, VW group, πολλά το κάνουν αυτόματα πλέον αυτό που λες.

για το αν είναι "έξτρα προβολάκι οδήγησης" ή αν είναι "ομίχλης" τι να σε πω γιαβρίμ... τα δικά μου δεν στραβώνουν κανέναν.

Ίσως έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε φανούς ομίχλης οτιδήποτε βρίσκεται σε εκείνο το σημείο.
Αν τα φώτα ομίχλης δεν στραβώνουν δεν υπάρχει περίπτωση να τα δει κάποιος μέσα στην ομίχλη.

bruno
19/03/2014, 15:04
Στα περισσοτερα νεας γενιας αυτοκίνητα,που είναι ενσωματωμένα στον προφυλακτηρα τα προβολακια,δεν στραβωνουν,όμως με βρεγμενο οδόστρωμα αρχιζει να είναι ενοχλητικο.

amyroukai
19/03/2014, 15:05
Κάτσε ρε σουπιά. Για να καταλάβω δηλαδής. Το ζήτημα το πρωτεύον είναι να σε δει ο απέναντι στην ομίχλη ή να βλέπεις εσύ που πας για να μην καταλήξεις σε κανένα χαντάκ'; Ο απέναντι θα δει κάθε φωτεινή πηγή, ανεξάρτητα του αν δεν είναι στραμμένη στα μάτια του. Αν φυσικά δεν κάνει την άλλη απίθανη ελληνιά, μεγάλη σκάλα και όποιον πάρει ο χάρος από το συννεφάκι της ομίχλης, στο άλλο.

bruno γεγονός, γιατί χτυπάνε χαμηλά και ανακλώνται ψηλά. η βλακεία είναι άπειρη, το είπαμε...

devil's animal
19/03/2014, 15:12
Κάτσε ρε σουπιά. Για να καταλάβω δηλαδής. Το ζήτημα το πρωτεύον είναι να σε δει ο απέναντι στην ομίχλη ή να βλέπεις εσύ που πας για να μην καταλήξεις σε κανένα χαντάκ'; Ο απέναντι θα δει κάθε φωτεινή πηγή, ανεξάρτητα του αν δεν είναι στραμμένη στα μάτια του. Αν φυσικά δεν κάνει την άλλη απίθανη ελληνιά, μεγάλη σκάλα και όποιον πάρει ο χάρος από το συννεφάκι της ομίχλης, στο άλλο.

bruno γεγονός, γιατί χτυπάνε χαμηλά και ανακλώνται ψηλά. η βλακεία είναι άπειρη, το είπαμε...

νομιζω οτι τα ομιχλης ειναι πρωτιστως για να σε βλεπει ο αλλος και μετα να βλεπεις εσυ...

αλλιως δεν θα υπηρχε και πισω ομιχλης...(κατι πολυ ενοχλητικο αν ο αλλος το εχει αναμμενο γιατι νομιζεις οτι παταει φρενο και εχει καει το αλλο stop)...

ggs
19/03/2014, 15:16
νομιζω οτι τα ομιχλης ειναι πρωτιστως για να σε βλεπει ο αλλος και μετα να βλεπεις εσυ...

αλλιως δεν θα υπηρχε και πισω ομιχλης...(κατι πολυ ενοχλητικο αν ο αλλος το εχει αναμμενο γιατι νομιζεις οτι παταει φρενο και εχει καει το αλλο stop)...

VS :lol:

Νομιζω ότι τα φώτα ομίχλης δεν έχουν να κάνουν με το αν μας βλέπουν οι άλλοι , αλλά αν βλέπουμε εμείς .

Το πρόβλημα με τα κανονικά φώτα στην ομίχλη , είναι ότι αντανακλώνται πάνω σε αυτή με αποτέλεσμα να μας στραβώνουν και να θολώνουν το οπτικό μας πεδίο.
Τα φώτα ομίχλης είναι πάντα υπο γωνια προς τα κάτω και έτσι αποφεύγεται αυτή η αντανάκλαση.
Αν είναι σωστά ρυθμισμένα , πράγματι δεν στραβώνουν τους απέναντι
Το πισω στοπ , απλως είναι δυνατοτερο για να μας παρουν χαμπάρι νωριτερα

δεν ξερω ποιος εχει δικιο....:lol:

Bladerunner
19/03/2014, 15:40
Να πω κι εγώ που πήρα πρόσφατα το δίπλωμα αυτοκινήτου και τά 'χω φρέσκα; :lol:

Για να βλέπουμε εμείς είναι. Γι αυτό κι επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται και σε "στενούς ελικοειδής δρόμους" ανεξάρτητα καιρικών συνθηκών.

sapila racing
19/03/2014, 15:53
Γνωρίζετε οτι σε αυτοκίνητα προδιαγραφών σοβαρών χωρών ( Σουηδία πχ ) με το που ανάβεις τα ομίχλης αυτομάτως (και πολύ σωστά) σβήνουν τα πορείας?
Το σκεπτικό είναι οτι εφ όσον χρειάζεσαι ομίχλης σημαίνει οτι έχει ομίχλη, αρα τα κανονικά φώτα σου δημιουργούν πρόβλημα και σβήνουν.

Οι περισσότεροι δεν το γνωρίζετε, αλλά νομίζετε ότι σας βολεύει και τα χρησιμοποιείτε όπως ναναι.
Δεν μου κάνει καμμία εντύπωση, φυσικό είναι σε μια χώρα που τα μπατσάδικα κυκλοφορούν συνεχώς με τα ομίχλης αναμμένα.

Bladerunner
19/03/2014, 16:25
Γνωρίζετε οτι σε αυτοκίνητα προδιαγραφών σοβαρών χωρών ( Σουηδία πχ ) με το που ανάβεις τα ομίχλης αυτομάτως (και πολύ σωστά) σβήνουν τα πορείας?

Έξυπνο!

p@nos
19/03/2014, 16:29
το πισω ομιχλης παντως ειανι το φως που το αναβεις αν ο απο πισω σου εχει αναμενους τους προβολεις :lol:

virus
19/03/2014, 18:30

Τι ποικιλία είναι αυτή ..???:confused:

αστοιχειωτοι :confused:

εδω (http://en.wikipedia.org/wiki/Kangaroo_River_%28Shoalhaven%29) :smokin:

ego_o_idios
19/03/2014, 21:23
Γιατι τους λενε προβολεις ομιχλης?

palia tou legane -provolis mixlis- ala epidi sta latinika simeni doulia den ixe o diaolos...
ke epidi i xristianoi parapone8ikan oti to sigkekrimeno slogkan anaferete ke evnoi ton eosforo
pros8esane to O diladi omixlis ke etsi i metafeasi egine -vromane ta podia sou-
pou den perioixe tipota to mepto...

ta ipolipa ine triferes malakies:lol::lol:

daz
19/03/2014, 21:30

Νόμιζα πως είναι και για τα δύο.

Μου έχει τύχει να χαθώ στην ευθεία. Δεν ήξερα που τελειώνει το αμάξι μου μιλάμε! Αν δεν έβλεπα 1 μέτρο μπροστά απ' τους υαλοκαθαριστήρες θα νόμιζα πως έχει θολώσει το παρπριζ. Λαγκάδα πρωί πρωί στην κατηφόρα της Λυτής και δεν ήξερα που είναι έξοδος, σε έναν δρόμο που τον έκανα κάθε πρωί για μερικά χρόνια. Σε αυτές τις συνθήκες το μόνο που βοηθούσε λίγο ήταν να αφήνω τα θέσης μόνο, μαζί με τα ομίχλης μπρος και πίσω.

Τα δικά μου ομίχλης στραβώνουν. Μια έντονη φωτεινή πηγή, όπως απαιτείται στην ομίχλη, χωρίς συγκεκριμένη δέσμη είναι λογικό να στραβώνει όπου και να κοιτάει ο προβολέας. Στα καινούρια δεν ξέρω τι συστήματα έχουν φτιάξει και πως δουλεύουν. Είναι κατ' αρχήν ομίχλης αυτά τα προβολάκια που έχουν? Χλωμό το βλέπω να είναι ομίχλης και να μην έχουν επιλογή να σβήνουν.

daz
19/03/2014, 21:34
το πισω ομιχλης παντως ειανι το φως που το αναβεις αν ο απο πισω σου εχει αναμενους τους προβολεις :lol:

Ακόμα καλύτεροo είναι να κόψεις ταχύτητα και όταν σε προσπεράσει να ανάψεις την μεγάλη. :lol:

MrZ
19/03/2014, 21:51
Το σκεπτικό είναι οτι εφ όσον χρειάζεσαι ομίχλης σημαίνει οτι έχει ομίχλη, αρα τα κανονικά φώτα σου δημιουργούν πρόβλημα και σβήνουν.

Γνωρίζω ότι ανάβοντας τα μεγάλα, σβήνουν τα ομίχλης.Τώρα να σβήνουν τα πορείας, ομολογώ δεν το έχω ξανακούσει.

gourouni
20/03/2014, 10:30
Χαχαχαχα...καλο αυτό...έτσι όπως τα λέει ο φίλος είναι προβολής πορείας(αν και έχουν και πορείας στο κύριος φωτιστικο σώμα)...λοιπόν...όλα είναι προβολείς ομίχλης...στο δικό μου μπαίνεις στον εγκέφαλο και τα ρυθμιζεις να μην ανάβουν η να ανάβουν στην στροφή η να μένουν μόνιμα αναμενα...τι είναι???αν τα βάλω να ανάβουν μόνα τους είναι ΠΟΡΕΊΑΣ χαχαχα...αν τα αναβω απο το κουμπί είναι ΟΜΊΧΛΗΣ χαχαχα...αν ανάβουν ανάλογα την στροφή θα τα πούμε ΣΤΡΟΦΉΣ χαχαχα...Οπότε πως τα βαφτιζουμε?
ΑΑΑΑΑΑ και κατι άλλο...και τα κανονικά φώτα του αυτοκινήτου έχουν να τα ρυθμιζουμε ανάλογα με το φορτίο...και βλέπεις τον τσοπανη βαριεται να κουνησει το χεράκι του...

stefanos
20/03/2014, 13:49
λοιπόν...όλα είναι προβολείς ομίχλης

Αλλο είναι προβολέας ομίχλης άλλο πορείας άλλο "καρφί".
Εχουν κατασκευαστικές διαφορές που δεν τους κάνουν εναλλάξιμους μεταξύ τους.
Αντίστοιχα υπάρχουν διαφορές σε Αμερική Ευρώπη δεξιοτίμονα αριστεροτίμονα κλπ.

stam2
20/03/2014, 14:43
προβολείς ομίχλης...

312456

προβολείς "ομίχλης".

312457

bruno
20/03/2014, 14:44
Αλλο είναι προβολέας ομίχλης άλλο πορείας άλλο "καρφί".
Εχουν κατασκευαστικές διαφορές που δεν τους κάνουν εναλλάξιμους μεταξύ τους.
Αντίστοιχα υπάρχουν διαφορές σε Αμερική Ευρώπη δεξιοτίμονα αριστεροτίμονα κλπ.

Ποσά τέτοια φανάρια έχουν πουληθεί εδώ Ελλάδα μεταχειρισμενα,απο Ιαπωνια και στραβωνουν τους απεναντι.

stam2
20/03/2014, 15:04
προβολείς ομίχλης....
312462

και προβολείς "ομίχλης"

312463

ggs
20/03/2014, 15:10
ομιχλη χωρις προβολεις .... :lol:

312464

daz
20/03/2014, 15:13
Χαχαχαχα...καλο αυτό...έτσι όπως τα λέει ο φίλος είναι προβολής πορείας(αν και έχουν και πορείας στο κύριος φωτιστικο σώμα)...λοιπόν...όλα είναι προβολείς ομίχλης...στο δικό μου μπαίνεις στον εγκέφαλο και τα ρυθμιζεις να μην ανάβουν η να ανάβουν στην στροφή η να μένουν μόνιμα αναμενα...τι είναι???αν τα βάλω να ανάβουν μόνα τους είναι ΠΟΡΕΊΑΣ χαχαχα...αν τα αναβω απο το κουμπί είναι ΟΜΊΧΛΗΣ χαχαχα...αν ανάβουν ανάλογα την στροφή θα τα πούμε ΣΤΡΟΦΉΣ χαχαχα...Οπότε πως τα βαφτιζουμε?
ΑΑΑΑΑΑ και κατι άλλο...και τα κανονικά φώτα του αυτοκινήτου έχουν να τα ρυθμιζουμε ανάλογα με το φορτίο...και βλέπεις τον τσοπανη βαριεται να κουνησει το χεράκι του...

Υπάρχει λόγος που τα ομίχλης είναι τοποθετημένα τόσο χαμηλά. Υπάρχει λόγος που δεν έχουν συγκεντρωμένη δέσμη. Υπάρχουν κάποια στάνταρ στην φωτεινότητα που πρέπει να αποδίδουν ή στο χρώμα που πρέπει να έχουν. Δεν τα βαφτίζουμε εμείς όπως θέλουμε ανάλογα με την θέση που βρίσκονται και το πότε ανάβουν ή όχι.

Κάποιοι -κάποιες δεν ξέρουν καν γιατί βρίσκεται εκείνο το περιστροφικό κομβίο εκεί. Νομίζουν ότι είναι για να ρυθμίζουν τους προβολείς ανάλογα με το πόσο μακρυά θέλουν να βλέπουν, οπότε το έχουν τέρμα επάνω διότι έτσι βλέπουν καλύτερα. :lol:

Αλλά μιας και το ανέφερες, στην μηχανή όταν βάζεις δευτερο άτομο ρυθμίζεις τα φώτα σου ή κάθεσαι και μετράς το δυναμικό sag για να ρυθμίσεις την προφόρτηση?

ggs
20/03/2014, 15:20
Παντως , για να το φερουμε και λιγο στις μοτοσυκλετες , εμενα οποτε μου εχει τύχει ομίχλη (και μιλάμε ότι ήταν πάντα μέρα) τα φωτα της μηχανης (μικρη-μεγαλη σκαλα) καναν τα πραγματα χειροτερα…

Ένα BMW που ειχε κάτι προβολακια μαμα -ενασκασμοευρο- δεν ειχε καλυτερη ορατοτητα (μαλλον γιατι κι αυτά ηταν ρυθμισμένα στην ευθεία???)

Με την μηχανή , ποιες είναι οι λύσεις για την ομίχλη ???

sapila racing
20/03/2014, 15:29
Με την μηχανή , ποιες είναι οι λύσεις για την ομίχλη ???

Να εχεις φανάρι χρώματος κίτρινου, όπως στην Γαλλία μεχρι το 93.
Εναλλακτικά αν είσαι και ρομαντικός σταματάς και απολαμβάνεις το τοπίο που δεν βλέπεις. :D

ggs
20/03/2014, 15:31
Να εχεις φανάρι χρώματος κίτρινου, όπως στην Γαλλία μεχρι το 93.
Εναλλακτικά αν είσαι και ρομαντικός σταματάς και απολαμβάνεις το τοπίο που δεν βλέπεις. :D

το χρωμα παιζει πραγματι ρολο?

στην πιο πανω φωτο αυτο καναμε για καμια ωρα...:lol:

daz
20/03/2014, 15:44
Παντως , για να το φερουμε και λιγο στις μοτοσυκλετες , εμενα οποτε μου εχει τύχει ομίχλη (και μιλάμε ότι ήταν πάντα μέρα) τα φωτα της μηχανης (μικρη-μεγαλη σκαλα) καναν τα πραγματα χειροτερα…

Όντως αυτό κάνουν. Το έβλεπα όταν έσβηνα τα πορείας και άφηνα μόνο τα θέσης με τα προβολάκια.

Με τη μηχανή στην εγνατία, οδηγούσα με το κράνος ανοικτό, την μπαλακλάβα μέχρι τα αυτιά και προσευχές. :lol:
Από τότε πετάω και και ένα κίτρινο γιλέκο στις βαλίτσες μου.

daz
20/03/2014, 15:49
http://1.1.1.5/bmi/net.toyota.gr/media/global/assets/8344d4d6-2bd3-475c-a97c-1c98949d05ff.JPG

sapila racing
20/03/2014, 15:50
το χρωμα παιζει πραγματι ρολο?

Nαι παίζει ρόλο.
Βασικά με τα κίτρινα φώτα έχεις λιγότερη αντανάκλαση και βλέπεις καλύτερα στην ομίχλη.
Ομως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις έχεις χειρότερη ορατότητα απ ότι με άσπρα φώτα ίδιας ισχύος και καθρέφτη.

stam2
20/03/2014, 16:27
όλα έχουν να κάνουν με τη φυσική...
στο φάσμα των χρωμάτων του ορατού φωτός ξεκινάς από την ιώδη ακτίνοβολία και καταλήγεις στην ερυθρή.
Ο λαμπτήρας μας, όπως και το φως του ήλιου, ακτινοβολεί τα 3 βασικά χρώματα, κόκκινο, κίτρινο, μπλε, τα οποία ανάλογα με το πως αντανακλώνται από τα διάφορά αντικείμενα, και ανάλογα με το τι δεσμέυεται από τις επιφάνειές τους, και τη μίξη τους, επιτρέπει σε αυτό το φως που επιστρέφει να μας ορίζει το τι χρώμα είναι το κάθε αντικείμενο... Η ντομάτα για παράδειγμα δεσμεύει κατά ένα βαθμό τα υπόλοιπα χρώματα και επιστρέφει έντονα την ερυθρή ακτινοβολία, άρα είναι κόκκινη!

Τώρα, για λόγους που δεν θυμάμαι τόσο καλά ώστε να τους εξηγήσω (πείραζα την Πένυ με τον ωραίο ποπό αν θυμάμαι καλά, στο συγκεκριμένο μάθημα) τα σταγονίδια του νερού (ομίχλη, υδρατμοί, σύνεφο) διαθλούν και αντανακλούν το φως ακανόνιστα... είναι σαν να έχεις πολλά μικρά καθρεφτάκια και πρίσματα μπροστά σου, άρα αντί να διαπερνά η δέσμη του φωτός σου και να φέγγει τον βράχο για τον οποίο πας ντουγρού, αντ' αυτού φέγγει ολόγυρα η μία σταγόνα την άλλη φωτίζοντας τον ίδιο της τον εαυτό, εξ' ου και το ολόλευκο αποτέλεσμα...

Η λύση είναι στην μονοχρωματική δέσμη. με λιγότερα χρώματα στο φάσμα του εκπεμπόμενου φωτός καταφέρνεις να "προστατέψεις" το φάσμα από τη διάθλαση και να μπορεί να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανεπηρέαστα μέσα από τους υδρατμούς η ακτίνα. Και εκεί, πάλι για λόγους που δεν θυμάμαι καλά, το γαλάζιο και το κόκκινο είναι πιο επιρρεπή στο θάμπωμα, ενώ αντιθέτως το τρίτο βασικό χρώμα το κίτρινο περνάει πιο εύκολα. (έχει να κάνει με το μήκος κύμματος, και το μέγεθος της σταγόνας νομίζω).

Το κόκκινο που χρησιμοποιείται στο πίσω φως ομίχλης δεν μας πειράζει,, τουναντίον μας βολεύει να θαμπώνει, γιατί έτσι μεγενθύνεται ο όγκος του μέσω της διάθλασης και έτσι βοηθάει τον από πίσου μας να μας δει, ενώ το κίτρινο εμπρός επιβάλλεται, ώστε να διαπερνά το λευκό πέπλο...

Ούφ! αυτά.

Nikosgus
20/03/2014, 19:23
Αρα αυτο που λεει ο φιλος stam2 τοσο αναλυτικα εμενα δεν με κανει πλουσιοτερο. Με επαναφερει στο αρχικο ερωτημα γιατι δεν ειναι κιτρινα. Τεσπα το ρωτησα γιατι θελω να ετοιμαζομαι για ακρωτηρη και σκεφτομουν τα προβολακια ομιχλης για τις εκει συνθηκες. Μαλλον λοιπον καταληγουμε στο: βαλτα ρε μεγαλε και μην μας ζαλιζεις τα π@παρια :p

nikos_abel
20/03/2014, 20:47
ομιχλη χωρις προβολεις .... :lol:

:rotflmao:

στο φάσμα των χρωμάτων του ορατού φωτός ξεκινάς από την ιώδη ακτίνοβολία και καταλήγεις στην ερυθρή.
Ο λαμπτήρας μας, όπως και το φως του ήλιου, ακτινοβολεί τα 3 βασικά χρώματα, κόκκινο, κίτρινο, μπλε, τα οποία ανάλογα με το πως αντανακλώνται από τα διάφορά αντικείμενα, και ανάλογα με το τι δεσμέυεται από τις επιφάνειές τους, και τη μίξη τους, επιτρέπει σε αυτό το φως που επιστρέφει να μας ορίζει το τι χρώμα είναι το κάθε αντικείμενο... Η ντομάτα για παράδειγμα δεσμεύει κατά ένα βαθμό τα υπόλοιπα χρώματα και επιστρέφει έντονα την ερυθρή ακτινοβολία, άρα είναι κόκκινη!

Τώρα, για λόγους που δεν θυμάμαι τόσο καλά ώστε να τους εξηγήσω (πείραζα την Πένυ με τον ωραίο ποπό αν θυμάμαι καλά, στο συγκεκριμένο μάθημα) τα σταγονίδια του νερού (ομίχλη, υδρατμοί, σύνεφο) διαθλούν και αντανακλούν το φως ακανόνιστα... είναι σαν να έχεις πολλά μικρά καθρεφτάκια και πρίσματα μπροστά σου, άρα αντί να διαπερνά η δέσμη του φωτός σου και να φέγγει τον βράχο για τον οποίο πας ντουγρού, αντ' αυτού φέγγει ολόγυρα η μία σταγόνα την άλλη φωτίζοντας τον ίδιο της τον εαυτό, εξ' ου και το ολόλευκο αποτέλεσμα...

Η λύση είναι στην μονοχρωματική δέσμη. με λιγότερα χρώματα στο φάσμα του εκπεμπόμενου φωτός καταφέρνεις να "προστατέψεις" το φάσμα από τη διάθλαση και να μπορεί να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανεπηρέαστα μέσα από τους υδρατμούς η ακτίνα. Και εκεί, πάλι για λόγους που δεν θυμάμαι καλά, το γαλάζιο και το κόκκινο είναι πιο επιρρεπή στο θάμπωμα, ενώ αντιθέτως το τρίτο βασικό χρώμα το κίτρινο περνάει πιο εύκολα. (έχει να κάνει με το μήκος κύμματος, και το μέγεθος της σταγόνας νομίζω).

Το κόκκινο που χρησιμοποιείται στο πίσω φως ομίχλης δεν μας πειράζει,, τουναντίον μας βολεύει να θαμπώνει, γιατί έτσι μεγενθύνεται ο όγκος του μέσω της διάθλασης και έτσι βοηθάει τον από πίσου μας να μας δει, ενώ το κίτρινο εμπρός επιβάλλεται, ώστε να διαπερνά το λευκό πέπλο...

Ούφ! αυτά.

Και τίθεται το ερώτημα...

...ο πωπός της Πένυς σε τι ακριβώς συχνοτητα εξέπεμπε;

bruno
20/03/2014, 21:22
To κιτρινο χρωμα στις λαμπες,οντως κανει δουλεια στην ομιχλη.Γιατι όμως τα εχουν καταργησει;

gourouni
21/03/2014, 00:12
Οπότε τα τοποθετεις όσο ποιο χαμηλά μπορείς στην μηχανή...
Τα ρυθμιζεις και χαμηλά...
Με κίτρινες λάμπες...

stam2
21/03/2014, 06:17
:rotflmao:

Και τίθεται το ερώτημα...

Σε υπερυψηλη και σφιχτη....

thomas tuning
21/03/2014, 06:34
βαση νομοθεσιας απογορευεται οποιοδηποτε αλλο χρωμα περαν του λευκου στο εμπρος μερος του αμαξιου μοτο κτλ κτλ οποτε κιτρινο..............
γιαυτο κ δεν βρισκεται πουθενα πλεον
οκ βρισκεις εισαγωγη απο κινα χωρις να πληρουν τη νομοθεσια
τα ομιχλης τωρα αν ειναι σωστα ως φαναρια κ σωστα ρυθμισμενα ΔΕΝ ενοχλουν κ δεν προσφερουν κ αμαν τη βοηθεια σε περιπτωσεις που δεν εχει ομιχλη
αν κοιταξεται στα aftermerket προβολακια θα δειτε σιγουρα να τα χωριζουν σε κατηγοριες pencil beam καρφια ελληνιστι driving λιγο απλωμα για μεγαλη σκαλα k fog για ομιχλη τα ομιχλης καταφερνουν κατι καλυτερο (σε περιπτωσεις ομιχλης βεβαια) γιατι δεν εχουν δεσμη συγκεντρωμενη κ "χτυπανε" χαμηλα δεν εχεις δλδ επιστροφη φωτισμου
τωρα κ εγω δεν καταλαβα γιατι δεν κιτρινο, οντως βοηθαει πολυυυ κιολας αλλα.............

daz
21/03/2014, 14:02
Ξέρει κανείς γιατί η χρήση προβολέων ομίχλης σε καθαρό ουρανό απαγορεύεται και διώκεται από το νόμο?

tai
22/03/2014, 07:16

Ούφ! αυτά.

ενα μονο συμπλήρωμα.
Προβολείς ομίχλης ονομάζουμε όσων η δέσμη είναι επίπεδη.
Δεν πρέπει να έχουν δέσμη καθ"ύψος,παραπάνω απο 30- 40 πόντους και κατά πλάτος και οι 2 μαζί να καλύπτουν 180 μοίρες περίπου και συνήθως είναι παραλληλόγραμμοι
Ο νόμος δεν απαγορεύει το κίτρινο χρώμα εμπρός, αλλά οφείλεις να τους έχεις καλυμμένους.
Τα φωτάκια που είναι τοποθετημένα χαμηλά με άλλου τύπου δέσμη είναι απλά πουλμουρ.

virus
22/03/2014, 07:31
Ξέρει κανείς γιατί η χρήση προβολέων ομίχλης σε καθαρό ουρανό απαγορεύεται και διώκεται από το νόμο?

παλια εχω φαει κληση για ομιχλης στο αμαξι μου. μερα μεσημερι ηταν. κι ουτε εμαθα ποτε γιατι υπαρχει τετοιος νομος. αλλα η κληση ηταν τοσο μικρη που δεν ασχοληθηκα καθολου. πρεπει ναταν κανα 20ευρο αν θυμαμαι καλα.

daz
22/03/2014, 07:56
παλια εχω φαει κληση για ομιχλης στο αμαξι μου. μερα μεσημερι ηταν. κι ουτε εμαθα ποτε γιατι υπαρχει τετοιος νομος. αλλα η κληση ηταν τοσο μικρη που δεν ασχοληθηκα καθολου. πρεπει ναταν κανα 20ευρο αν θυμαμαι καλα.

Μπορεί να φτασει και τα 80 ευρώ.

Cpt. Haddock
22/03/2014, 09:32

69 Μεγακυκλους… :smokin:

vaska
22/03/2014, 15:08
Σε υπερυψηλη και σφιχτη....

Φωτό παίζει (για να ξέρουμε γιατί μιλάμε) ή ......

:confused:

infidel
22/03/2014, 16:53
Άσχετο με το θέμα, αλλά και εγώ πριν καμια 15ρια χρόνια (18 χρονών μόλις είχα πάρει το δίπλωμα), κατεβαίναμε με τον κολλητό καβάλας να χαζέψουμε καμιά κόντρα. Καθώς φεύγαμε μας σταματάει ασφαλίτικο (χωρίς να έχουμε κάνει το παραμικρό). Μας έψαχνε μια ώρα να βρει κάτι να μας γράψει, οπότε του λέω εγώ: Δεν μας γράφεις για προβολάκια; (που ήταν και το μικρότερο ποσό τότε). Εεε, μας έγραψε και φύγαμε. Η πλάκα; Το αμάξι δεν είχε καν προβολάκια...