PDA

View Full Version : Ασχολείται κανείς με το τρέξιμο;

Bladerunner
19/03/2014, 08:50
Πώς να το θέσω για να είμαι εντός της μοτοσυκλετιστικής θεματολογίας;

Α, ναι! Για να οδηγήσει κάποιος γρήγορα και συνεχόμενα, πέρα της τεχνικής κατάρτισης χρειάζεται και καλή φυσική κατάσταση. Τι καλύτερο λοιπόν από ένα ελαφρύ τρεξιματάκι μερικές φορές την εβδομάδα; Μπορεί να γίνει παντού, με ελάχιστο εξοπλισμό και ό,τι ώρα βολεύει.

Η αλήθεια είναι ότι χρειάζομαι τη γνώμη και συμβουλή όποιου ασχολείται με το τρέξιμο. Όταν κάνω αρκετά χιλιόμετρα* (για μένα), μετά από 1 με 1μιση ώρα συνήθως αρχίζω να κουράζομαι ψυχολογικά. Ειδικά προς το τέλος υπάρχουν φορές που κάνω αμαρτωλές σκέψεις να τα παρατήσω.

Μουσική, δοκίμασα, δε μου άρεσε-βόλεψε.
Διαδρομές αλλάζω. Κάτι γίνεται, αλλά και πάλι κάποιες φορές βαριέμαι.

Εσείς τι κάνετε; Πώς την παλεύετε;

*Ο ρυθμός μου σ' αυτές τις περιπτώσεις είναι τέτοιος που μου επιτρέπει σωματικά να βγάλω τα χιλιόμετρα που θέλω.

BLiTzER
19/03/2014, 08:56
Για ποιο λόγο τρέχεις πάνω από 1-1.5 ώρα; Και για πόσα χιλιόμετρα μιλάμε;

Bladerunner
19/03/2014, 09:04
Για ποιο λόγο τρέχεις πάνω από 1-1.5 ώρα; Και για πόσα χιλιόμετρα μιλάμε;

Μία φορά την εβδομάδα μέχρι 22 χιλιόμετρα. Δύο φορές χαλαρό τρέξιμο ως 6 χλμ και μια σε στίβο γρήγορα 800άρια ή σε δρόμο γρήγορο 5άρι-6άρι.

Ο λόγος που το κάνω είναι γιατί θα ήθελα να τρέξω ένα 10άρι σε αξιοπρεπή (για τελείως ερασιτέχνη) χρόνο. Επίσης, δεν θα έλεγα όχι για μια συμμετοχή στον κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας. Με μοναδικό σκοπό τον τερματισμό.

BLiTzER
19/03/2014, 09:10
To δέχομαι. Αν το έκανες απλά για την άσκηση, θα σου έλεγα ότι μάλλον το παρακάνεις.

Έχεις δοκιμάσει τις κλασσικές λύσεις, οπότε νομίζω το μόνο που μένει είναι η παρέα, αλλά, συνήθως, δύσκολο να βρεθεί. Αμφιβάλλω ότι θα βρεθεί κάποιος να προτείνει κάτι άλλο...

Joyrider
19/03/2014, 09:30
Audio books με μυθιστορήματα; Ή με μαγνητοφωνημένο αγώνα moto gp; :p

Μπορεις να αυξήσεις και τον ρυθμό σου, αφού τώρα το βγάζεις εύκολα, για να επικεντρωθείς στην νέα πρόκληση.

byron
19/03/2014, 09:38
Α, ναι! Για να οδηγήσει κάποιος γρήγορα και συνεχόμενα, πέρα της τεχνικής κατάρτισης χρειάζεται και καλή φυσική κατάσταση.

Αστικός μύθος φίλε...αν ήταν έτσι, ο Julius θα έτρεχε στα MotoGP.

Κουλάδι παρέμεινε...

Red Rider
19/03/2014, 09:44
Η λύση νομίζω είναι η παρέα, και γιατί όχι ο υγιής ανταγωνισμός με κάποιον ή κάποιους που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με εσένα.
Νομίζω πως υπάρχουν και κάποιες ομάδες που πάνε,σαν τους ποδηλάτες.

STOYBI
19/03/2014, 09:51

Κουλάδι παρέμεινε...

Σωστοτατος.....!!! :lol:

Δεν νομιζω παντως οτι μονο με το τρεξιμο λυνει κανεις τα προβληματα φυσικης καταστασης οσο αφορα την ( φυσικη κατασταση στην μοτο...)

Μερικες εξυπνες ασκησεις ειναι μια πολυ καλη λυση ..................http://www.youtube.com/watch?v=5F-sMKdQeow

http://www.enduro.gr/uploads/files/Exercise_Training_CyrilDespres.pdf

( οσο αφορα το ποιο απαιτητικο ειδος στον χωρο της μοτοσυκλετας που αφορα το θεμα φυσικη κατασταση....)

:wave2:

Bladerunner
19/03/2014, 09:57
Το μηχανάκι ήταν ψιλο-δικαιολογία για να είμαι εντός κλίματος του forum. Το θέμα μου είναι η ψυχολογική κούραση στα πολλά χιλιόμετρα και πώς αντιμετωπίζεται.

STOYBI
19/03/2014, 10:03
:lol: Kοιταξε.... Η σου αρεσει να τρεχεις η οχι......!!!

Θεραπεια για ενδιαμεση λυση δεν υπαρχει.....

Απο την αρχη που παρολο δεν εχεις κουραστει η τελος παντων εχεις κουραγια και για αλλο... Αλλα ψαχνεις δικαιολογια πως να την κανεις...... Τοτε..... :wave2:

nikos_abel
19/03/2014, 10:07
Υπάρχει ένα τραγούδι των Iron Maiden

The loneliness of the long distance runner

Αν έχεις το χρόνο να τρέχεις αφιέρωσέ τον σε σκέψεις.

Μου λείπει πολυ.

Bladerunner
19/03/2014, 10:31
Αν έχεις το χρόνο να τρέχεις αφιέρωσέ τον σε σκέψεις.

Αυτό κάνω. Έλεγα μήπως υπάρχουν κι άλλες λύσεις που δεν έχω δοκιμάσει.

sniper
19/03/2014, 10:43

.....

*Ο ρυθμός μου σ' αυτές τις περιπτώσεις είναι τέτοιος που μου επιτρέπει σωματικά να βγάλω τα χιλιόμετρα που θέλω.

Το μηχανάκι ήταν ψιλο-δικαιολογία για να είμαι εντός κλίματος του forum. Το θέμα μου είναι η ψυχολογική κούραση στα πολλά χιλιόμετρα και πώς αντιμετωπίζεται.

Πρέπει να μην σκέφτεσαι! Αν σκέφτεσαι, τότε φεύγεις από το σκοπό σου που είναι να τρέξεις τόσο πολύ. Αν θες να σκέφτεσαι κάτι, αυτό είναι το τι κάνεις, γιατί το κάνεις και τον τερματισμό σου στον όποιο αγώνα θες να κατέβεις.

Μία φορά την εβδομάδα μέχρι 22 χιλιόμετρα. Δύο φορές χαλαρό τρέξιμο ως 6 χλμ και μια σε στίβο γρήγορα 800άρια ή σε δρόμο γρήγορο 5άρι-6άρι.

Ο λόγος που το κάνω είναι γιατί θα ήθελα να τρέξω ένα 10άρι σε αξιοπρεπή (για τελείως ερασιτέχνη) χρόνο. Επίσης, δεν θα έλεγα όχι για μια συμμετοχή στον κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας. Με μοναδικό σκοπό τον τερματισμό.

Ο τρόπος προπόνησης για τέτοιες αποστάσεις μου είναι αγνωστος, εγώ έτρεχα 400μ.

Για περσσοτερα μπορείς να μιλήσεις με Πακτεν, ΕΡΡΙΚΑ και Βαντα που είναι τ αλογά μας εδώ μεσα.

nikos_abel
19/03/2014, 10:53
Αυτό κάνω. Έλεγα μήπως υπάρχουν κι άλλες λύσεις που δεν έχω δοκιμάσει.

Να μη σκέφτεσαι απολύτως τίποτα :lol:

golis
19/03/2014, 11:26
Ψάξε βρες δημοτικό γήπεδο κοντά σου.Απαραίτητο για αρχή να έχει ταρτάν.
Το τρέψιμο θέλει υπομονή και επιμονή.
Ξεκίνα χαλαρά και αφού σκοπός σου είναι το 10άρι,σε ενδιαφέρει να γράφει το κοντέρ απόσταση και όχι το χρονόμετρο χρόνους για να αποκτήσεις αντοχή.
Σου προτείνω να κάνεις γύρους εναλάξ,ένα τρέξιμο-ένα γρήγορο περπάτημα στην αρχή και προσθέτεις σιγά σιγά.2 τρέξιμο-ένα περπάτημα,3 τρέξιμο-ένα περπάτημα κοκ.
ΠΑΝΤΑ ο πρώτος γύρος θα είναι γρήγορο περπάτημα και στο τέλος ΠΑΝΤΑ ένα ακόμα γύρο περπάτημα για χαλάρωμα.
Και εννοείται ΠΑΝΤΑ διατάσεις μετά την προπόνηση.
Εάν το γήπεδο έχει εξέδρες,μια φορά την εβδομάδα να δουλέψεις μόνο σκαλοπάτια για ενδυνάμώση.
Ένα καλός χρόνος για το 10άρι είναι κάτω απ τα 55λεπτά,σε λιγότερο απο 6 μήνες το έχεις,αρκεί να κάνεις τουλάχιστον 3 προπονήσεις την εβδομάδα.

VANDA
19/03/2014, 11:33
Για περισσοτερα μπορείς να μιλήσεις με Πακτεν, ΕΡΡΙΚΑ και Βαντα που είναι τ αλογά μας εδώ μεσα.

Παλάβωσες μωρέ; Τρέξιμο εγώ; Θα λιποθυμήσω στα 2 λεπτά.. :lol:

LOUKILOUK
19/03/2014, 11:53

Α, ναι! Για να οδηγήσει κάποιος γρήγορα και συνεχόμενα, πέρα της τεχνικής κατάρτισης χρειάζεται και καλή φυσική κατάσταση. Τι καλύτερο λοιπόν από ένα ελαφρύ τρεξιματάκι μερικές φορές την εβδομάδα; Μπορεί να γίνει παντού, με ελάχιστο εξοπλισμό και ό,τι ώρα βολεύει.

Η αλήθεια είναι ότι χρειάζομαι τη γνώμη και συμβουλή όποιου ασχολείται με το τρέξιμο. Όταν κάνω αρκετά χιλιόμετρα* (για μένα), μετά από 1 με 1μιση ώρα συνήθως αρχίζω να κουράζομαι ψυχολογικά. Ειδικά προς το τέλος υπάρχουν φορές που κάνω αμαρτωλές σκέψεις να τα παρατήσω.

Τα long runs είναι λίγο ψυχοφθόρα καμιά φορά. Παρέα, μουσική, καινούριες διαδρομές είναι κάποιες λύσεις. Προσωπικά απλά ακούω μουσική και βυθίζομαι στις σκέψεις μου... Ένα μεγάλο τρέξιμο κάθε 10 μέρες φτάνει για τους στόχους που έχεις θέσει.
Μόλις τερματίσεις στο πρώτο δεκαράκι θα αποκτήσεις παραπάνω κίνητρα...
Τα ξαναλέμε...πάω για τρέξιμο τώρα

MISKIN
19/03/2014, 12:18
Το τρέξιμο σε στίβο, αν δεν είσαι σε κάποιον σύλλογο, είναι αρκετά βαρετό. Εγώ προτιμώ το ορεινό τρέξιμο και γενικώς το τρέξιμο στη φύση. Δε βαριέσαι ποτέ, φτιάχνεις ατσάλινη φυσική κατάσταση και νιώθεις ότι είσαι αντιμέτωπος με τα όριά σου! Θέλει προσοχή μόνο αν έχεις ευαίσθητες αρθρώσεις.

nobody
19/03/2014, 12:44
καλημερα

να κανω μιαν ερωτηση?αν βγαλουμε την συμμετοχη σε μαραθωνιο απο την εξισωση εστω προσωρινα,για ποιο λογο θες να ξεπερασεις τα 22 χλμ τρεξιματος οταν θες να συμμετασχεις σε 10χλμ αγωνα?θεωρω οτι δεν υπαρχει λογος να τρεξεις παραπανω με βαση τις δικες μου εμπειριες παντα.

επισης,δεν θα συμφωνησω απολυτα με την προταση να μην σκεφτεσαι τιποτα αλλο παρα μονο το στοχο σου η τον αγωνα.οταν ετρεχα παντως 10χλμ σκεφτομουνα οτι μπορεις να φανταστεις,μεχρι και τι δουλειες ειχα να κανω μεσα στην εβδομαδα αναλυτικα και με λεπτομερειες για να καταλαβεις

Julius
19/03/2014, 13:15

Δημήτρη ένα ποδήλατο MTBκαι μεγάλες cross country προπονήσεις θα βοηθήσουν περισσότερο στην οδήγηση.

Όσο αφορά το Τρέξιμο, εφόσον νιώθεις σωματικά καλά, παίξε λίγο με τον ρυθμό σου ώστε να κρατήσεις το ενδιαφέρων στην διάρκεια.

Εμένα προσωπικά με φτιάχνει ψυχολογικά η μοναχικότητα του αθλήματος (Τρέχω μεγάλες αποστάσεις).

:wave2:

Julius
19/03/2014, 13:18

Κουλάδι παρέμεινε...

αχ αχ αx :moutza:

:tooth::kiss:

Bradipous
19/03/2014, 13:51
Προφανως αυτο που σε κουραζει ειναι η μονοτονια. Θα σε βοηθησει να κανεις τρεξιμο με εναλλαγες ρυθμου, οι οποιες μπορει να ειναι ειτε μονολεπτα (ενα γρηγορα - ενα αργα), ειτε πυραμιδες (1 λεπτο γρηγορο τρεξιμο, 2 λεπτα, 3 λεπτα και μετα παλι προς τα κατω). Επισης επελεξε να κανεις την αγαπημενη σου διαδρομη, αυτη που σου φαινεται οτι περναει πιο ευκολα κ ευχαριστα.

Καλο ειναι αν μπορεις καποιες μερες να κανεις κατι διαφορετικο (ποδηλατο, ποδοσφαιρο, μπασκετ, κολυμπι) για να ξεφευγεις λιγο απο την μονοτονια του τρεξιματος.

Απ την αλλη μπορεις να πεις τον byron να σου δανισει το χμαχ του, εκει να δεις τρεξιμο :tooth:

Bladerunner
19/03/2014, 14:34

Μωρέ, έτσι κόλλησα! :lol:

Έτρεξα τον Σεπτέμβρη στο 10άρι ρεματιάς Χαλανδρίου, και ενώ κάλυψα τα 10370 μέτρα σε 56:13 (πίστευα ότι πέταγα), τερμάτισα στην 538η θέση γενικής :cry:

Λέω λοιπόν να το ξανακάνω αλλά να ανέβω μερικές θεσούλες.

Julius, κι εγώ τις περισσότερες φορές ξεχνιέμαι ακούγοντας μόνο τον ήχο των ποδιών μου και αντί να με κουράζει το μεγάλο τρέξιμο, με ξεκουράζει ψυχολογικά. Αλλά είναι και κάποιες άλλες στιγμές που ειδικά μετά το 15-18ο χιλιόμετρο δεν το διασκεδάζω πλέον. Ίσως δε μπορώ να επιβληθώ στην κούραση.

nikos_abel
19/03/2014, 14:45
Julius, κι εγώ τις περισσότερες φορές ξεχνιέμαι ακούγοντας μόνο τον ήχο των ποδιών μου και αντί να με κουράζει το μεγάλο τρέξιμο, με ξεκουράζει ψυχολογικά.

Η μεγάλη απόλαυση (κυρίως ψυχολογικά) έρχεται σε ένα σημείο που παύεις να αισθάνεσαι κούραση και πηγαίνεις πια μηχανικά.
Αν εκεί βέβαια σου χαλάσουν το ρυθμό, την έκανες.

Θυμάμαι φορές που αναγκαζόμουν να σταματήσω επειδή απλά έπρεπε να σταματήσω (ή είχα κάτι άλλο που έπρεπε να κάνω, ή αν
συνέχιζα πιθανόν να πέθαινα :lol: )

Ρε τι κάθομαι και λέω, εδώ τα παίζω και χρειάζομαι οξυγόνο πια σε 500m όχι χλμ :lol:

menelaos46
19/03/2014, 15:23
Θα σου πω μερικά πράγματα αν και δεν είμαι δρομέας αλλά ασχολούμαι για λόγους φυσικής κατάστασης. Αρχικά να πάρεις ένα ζευγάρι παπούτσια για τρέξιμο που σκοπό θα έχουν να προφυλάξουν τις αρθρώσεις σου και τη μέση σου. Η διαφορά με καλά παπούτσια είναι αισθητή. Εγώ προτιμώ New Balance. Έπειτα να μην τρέχεις για προπόνηση σε τσιμέντο η πολύ σκληρή επιφάνεια. Μία φορά για αγώνα δεν πειράζει αλλά αν τρέχεις σε σκληρές επιφάνειες για προπόνηση μετά από καιρό θα βγάλεις ζημιά είτε σε αρθρώσεις είτε σε μέση. Τώρα για να βελτιώσεις την επίδοσή σου πρέπει να κάνεις ανοίγματα (π.χ. 1000 μέτρα με ρυθμό 80% μετά 1000 μέτρα τζόκιν επί 10). υπάρχουν πολλές τέτοιες παραλαγές ασκήσεων που μπορείς να βρεις εύκολα στο ίντερνετ. Επίσης καλό είναι να κάνεις και μεγάλη απόσταση με σταθερό ρυθμό για να συνηθίσει το σώμα σου. Τώρα για το ότι πλήττεις.... ε σε αυτό δεν υπάρχει γιατρεια! Καλό είναι να σκέφτεσαι τι στόχο έχεις ή άσχετα πράγματα με το πότε θα φτάσεις η όχι. Μερικούς τους βοηθάει η μουσική, εγώ δεν το προτιμώ. Τέλος τα 10000 μέτρα σε 56 λεπτά δεν είναι άσχημα!!!

Cpt. Haddock
19/03/2014, 16:08
Για περσσοτερα μπορείς να μιλήσεις με Πακτεν, ΕΡΡΙΚΑ και Βαντα που είναι τ αλογά μας εδώ μεσα.

To συγκεκριμενο αλογο παρατησε τις αποστασεις και κανει μονο ντρεσαζ :lol:

nikos_abel
19/03/2014, 16:17
Η βάντα σταμάτησε (γέρασε κι όλας σήμερα), ο κάπτεν έκοψε το κάπνισμα και τέζαρε (ξανάρχιστο ρε, αφού σε χαλάει), η έρρικα έμεινε μόνο,
αν μπει κι αυτή εδώ μαζί με μένα και τον μάκις206, θα καταφέρουμε να κλειδώσουμε το θρεντ για το τρέξιμο :lol:

spyrakos35
19/03/2014, 16:54
Τα long runs είναι λίγο ψυχοφθόρα καμιά φορά. Παρέα, μουσική, καινούριες διαδρομές είναι κάποιες λύσεις. Προσωπικά απλά ακούω μουσική και βυθίζομαι στις σκέψεις μου... Ένα μεγάλο τρέξιμο κάθε 10 μέρες φτάνει για τους στόχους που έχεις θέσει.
Τα ξαναλέμε...πάω για τρέξιμο τώρα

Μωρέ, έτσι κόλλησα! :lol:
....
Julius, κι εγώ τις περισσότερες φορές ξεχνιέμαι ακούγοντας μόνο τον ήχο των ποδιών μου και αντί να με κουράζει το μεγάλο τρέξιμο, με ξεκουράζει ψυχολογικά. Αλλά είναι και κάποιες άλλες στιγμές που ειδικά μετά το 15-18ο χιλιόμετρο δεν το διασκεδάζω πλέον. Ίσως δε μπορώ να επιβληθώ στην κούραση.

http://www.youtube.com/watch?v=X9BIVxj1YtI

:lol:

Cpt. Haddock
19/03/2014, 16:59
[..] ο κάπτεν έκοψε το κάπνισμα[…]

:a39:

312399

nikos_abel
19/03/2014, 19:27
ο κάπτεν έκοψε το κάπνισμα

:a39:

...και άρχισε το μλκσμν κάπνισμα :moutza: ρε, τσιγάρο; Τσιγάρο, ρε;

ΟΚΤΑΝΙΟ
20/03/2014, 12:54
To staffaki μας ο Βαγγελης (Ace86) τρεχει σε μαραθΩνιους Δημητρη.
Σιγουρα θα μπορει να σε κατατοπισει ;)

LOUKILOUK
21/03/2014, 00:53
αχ αχ αx :moutza:

:tooth::kiss:
Ρε Γιώργο που να τα ανέβαζες τα superspor στα 2700μ στη σκιά του Μύτικα...

Όσο για τον φίλο μας που άνοιξε το θέμα... Για δεκαράκια σε δρόμο με στόχο τα 50λεπτά δεν θα πρότεινα long runs των 22κ , 15-16κ είναι μια χαρά, ψάξουν λίγο για διαλειματικές προπονήσεις και προπονήσεις ρυθμού. Γενικά αν απλά τρέχεις 20-25κ την εβδομάδα με αυτές τις τρεις διαφορετικού τύπου προπονήσεις θα βελτιωθείς ραγδαία. Μόλις κατεβεις στα 50λεπτά θα αρχίσεις να βλέπεις το φως...
Καλά χλμ

Υ.γ. Επένδυσε σε παπούτσια... Και αλλαγή κάθε 600-700κ όπως τα ελαστικά της καλής μας....

Bladerunner
21/03/2014, 09:10
Για δεκαράκια σε δρόμο με στόχο τα 50λεπτά δεν θα πρότεινα long runs των 22κ , 15-16κ είναι μια χαρά, ψάξουν λίγο για διαλειματικές προπονήσεις και προπονήσεις ρυθμού. Γενικά αν απλά τρέχεις 20-25κ την εβδομάδα με αυτές τις τρεις διαφορετικού τύπου προπονήσεις θα βελτιωθείς ραγδαία. Μόλις κατεβεις στα 50λεπτά θα αρχίσεις να βλέπεις το φως...

Αυτά κάνω...

Δυο φορές την εβδομάδα χαλαρό τρεξιματάκι, μια φορά το μεγάλο σε χαλαρό ρυθμό και μια φορά είτε διαλειμματική είτε ρυθμού. Παπούτσια έχω πάρει.

Ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές.