Σύνδεση

View Full Version : Γυαλια για νυχτερινή οδήγηση

Ασωτος
29/05/2014, 10:54
Μια και απ΄ ότι καταλαβαίνω, θα ''φάω'' πολλά χιλιόμετρα μέχρι το χειμώνα, δίτροχος ή τετράτροχος, και αρκετά από αυτά σε μεγάλες προς μικρές ώρες, ήθελα να ρωτήσω :

Τα γυαλιά που διαφημίζονται/προτείνονται για νυχτερινή οδήγηση, αυτά με τους κίτρινους φακούς, κάνουν τίποτα ;

Έχει κανείς δοκιμάσει ή χρησιμοποιεί ;

Με γρήγορο ψάξιμο, έπεσα σε απλά με 10 - 20 € και μετά οι τιμές ανεβαίνουν ...

Τα Tag heuer έτσι κι αλλιώς ξεφεύγουν, τόσα λεφτά δεν πρόκειται να δώσω ........

Αμφίσημος
29/05/2014, 11:26
Έλα φίλος. Χρησιμοποιώ 2 χρόνια γυαλιά τις Unico (πλαστικά) με κίτρινο φακό στα 20€.
Δεδομένα:
Ελαφρύ ασφαλές γυαλί (πλαστικό για την ακρίβεια) με καλή εφαρμογή μιας και είναι ψιλοτεράστια (θυμίζουν γυαλιά εργασίας)
Για νυχτερινή οδήγηση με ζελατίνα ανοιχτή το μόνο που βοηθάνε είναι να μην αφήνουν το αέρα να μου στεγνώνει τα μάτια. Ωραία για χαλαρή βολτούλα αλλά είναι φορές που κουράζουν ειδικά όταν έχεις κόντρες φώτα μιας και κάποια εσωτερική διάθλαση χειροτερεύει τα πράγματα. Αν κλείσω και την ζελατίνα μάλλον χειροτερεύει. Μετά απο 2 εβδομάδες τα εγκατέλειψα για βράδυ. Ίσως ενα καλύτερο ακριβότερο προιόν να μην έχει αυτά τα μειονεκτήματα.
Για οδήγηση σε χαμηλό φωτισμό (σούρουπο κτλ) και ειδικότερα σε συνθήκες χαμηλής αντίθεσης (βλέπε συννεφιά, βλέπε βροχή) είναι στο στοιχείο τους. Το κίτρινο κόβει το μπλέ και δεν ξέρω γω τι άλλο με αποτέλεσμα να έχω την αίσθηση πως οδηγώ σε ενα φωτεινότερο περιβάλλον. Τα συνιστώ χωρίς όμως να τα θεωρώ απαραίτητα. Το γυμνό ξεκούραστο μάτι με καθαρή σωστή ζελατίνα νομίζω πως με καλύπτει 100%. Περί ορέξεως.

due
29/05/2014, 11:41
Έχω το κουσούρι να ασφυκτιώ με τη ζελατίνα κλειστή και να την έχω μονίμως ανοιχτή όταν το επιτρέπει ο καιρός. Για να μην δακρύζουν τα μάτια λοιπόν, χρησιμοποιώ γυαλιά ελαφρία και πλαστικά που προορίζονταν για άλλη χρήση (σκοποβολή) αλλά ταιριάζουν μια χαρά και στη συγκεκριμένη. Την ημέρα με σκούρους "φακούς", το βράδυ με διάφανους ή κίτρινους. Συγκριτικά μπορώ να πω ότι με τους κίτρινους και χωρίς να μπορώ να προσδιορίσω το γιατί, είναι πιο ξεκούραστη η οδήγηση. Όντως τα δυνατά κόντρα φώτα είναι λίγο χειρότερα, αλλά όχι πολύ.

Εμένα με βόλεψαν, αλλά είχα ήδη τα γυαλιά.

macedonas
29/05/2014, 17:31
Εγώ θα φανώ κάπως μυστήριος και θα σου πω να αφήσεις τις χαζομάρες του τύπου ο τάδε φορούσε αυτά και τον βόλευαν άρα θα πάρω και εγώ τα ίδια .
Με τα μάτια δεν παίζουμε .
Πάνε σε έναν οφθαλμίατρο εξήγησέ του το θέμα σου και πάρε αυτά που θα σου προτείνει αφού σε εξετάσει !!

virus
29/05/2014, 18:30
εγω ειχα και θα βαλω παλι. υπαρχει κιτρινο πινλοκ.

σιγουρα βοηθαει παρα πολυ στις αντανακλασεις απο κοντρα φωτα το βραδυ και γενικως παρεχει μια πιο βελτιωμενη οραση το βραδυ. επισης για ολη την μερα βοηθαει πολυ. προτιμησε το επειδη και φθηνο ειναι και ειναι πιο ευκολο απο το να φορας γυαλια μεσα στο κρανος.20-30 ευρω κανουν και μπορεις να τα βαλεις σε οποιαδηποτε ζελατινα:)

yes-u
29/05/2014, 19:00
Η ξεκούραστη όραση το βράδυ επιτυγχάνεται με μείωση των αντανακλάσεων των φώτων και για να γίνει αυτό πρέπει τα κίτρινα γυαλιά που θα πάρεις να είναι πολωτικά.
Οι κινεζιές ίσως γράφουν ότι είναι polarized, αλλά δεν είναι...

Grafton 505
29/05/2014, 20:00
Σε οφθαλμίατρο που ρώτησα για γυαλία για νυχτερινή οδήγηση, με πρότεινε antireflex.
Δεν ξέρω όμως πόσο ασφαλή είναι για την μηχανή.

Στο ερώτημά σου για κίτρινα γυαλιά την νύχτα, εγώ δεν είδα διαφορά.

OldMan
30/05/2014, 12:00
Ου γαρ ερχεται μόνον, Ευάγγελε...:(

Ασωτος
30/05/2014, 12:06
Η οφθαλμίατρος με βρήκε εντάξει (έγινε έλεγχος για διαβήτη, καταρράκτη, ωχρά κηλίδα -από τα λίγα που συγκράτησα) με εξαίρεση την ...πρεσβυωπία. Εντάξει, είμαστε και κάποιας ηλικίας ....

Ενδιαφέρουσα ενημέρωση : http://www.4tforum.gr/phpBB3/viewtopic.php?f=5&t=33656

Οπότε, καταλήγουμε σε γυαλιά με πολωτικούς κίτρινους φακούς, μια και θα χρησιμοποιούνται και σε αυτοκίνητο και στη μηχανή....

Βρήκα της polaroid, σε ενδιαφέρουσα τιμή και μάλλον θα καταλήξω εκεί ....

Ασωτος
30/05/2014, 12:11
Ου γαρ ερχεται μόνον, Ευάγγελε...:(

Να σημειώσω ότι είμαι μικρότερος από τον εν λόγω κύριο συμφορουμίτη :lol::lol:
.
.
.
.
.
.
Αντώνη, όποτε θέλεις, πέρνα.....

OldMan
30/05/2014, 12:12
Βαγγέλη, να δω αν έχουμε κιτρινα πρεσβυωπικά και θα σΕ πω...
(εντός της σήμερον..)

Ασωτος
30/05/2014, 12:20
Βαγγέλη, να δω αν έχουμε κιτρινα πρεσβυωπικά και θα σΕ πω...
(εντός της σήμερον..)

Μάστορα, για οδήγηση Θεσσαλονίκη - Τρίκαλα - Καρδίτσα τα θέλω και όχι για να δουλεύω νύχτα στο μαγαζί ....

Pan (dvs)
30/05/2014, 13:37
Aπ οτι εχω καταλαβει τα κιτρινα γυαλια βοηθανε αυτους που ηδη εχουνε πεοβλημα με τα ματια τους.
Αρα το καλυτερο ειναι καποιος να παει στον οφθαλμιατρο και να παρει κανονικα γυαλια,τα οποια βοηθανε πολυ στο ταξιδι και δεν μεγαλωνουνε το προβλημα.
Αν νοιωθεις κουραση δεν σε σωζουνε τα γυαλια των 20 ευρω.Απλα θα σου μεγαλωσουνε το προβλημα.

Ασωτος
30/05/2014, 14:11
Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει πρόβλημα στην όραση - αν υπάρχει κάτι, και αυτό το διαπιστώνει οφθαλμίατρος, ακολουθούμε τις συμβουλές του...

Προσωπικά, είχα πριν από πολλά χρόνια, απλά πλαστικά κίτρινα γυαλιά, που έδιναν την εντύπωση στην απογευματινή συννεφιά και στη βροχή, ότι όλα μπροστά σου ήταν πιο φωτεινά, άρα έβλεπες /οδηγούσες πιο άνετα.. Με τον καιρό οι φακοί χαράκτηκαν και τα παράτησα - σταμάτησαν και τα ταξίδια της δουλειάς ...

Για το θέμα της κούρασης, απλά σταματάμε.
.
.
.
.
.

@ Pan(dvs) : Ναι, προς το παρόν. Την υπόθεση έχει αναλάβει πλέον η αστυνομία

OldMan
30/05/2014, 18:08
Μάστορα, για οδήγηση Θεσσαλονίκη - Τρίκαλα - Καρδίτσα τα θέλω και όχι για να δουλεύω νύχτα στο μαγαζί ....
OK τοτενες..

(από Δευτέρα θε σε φερω σκελετακια να διαλέξεις το πιο πρόστυχο...)

alex k8
30/05/2014, 18:39
εχει και η 3μ κανουν δουλιτσα το βραδυ και δεν σε στραβωνουν τα απεναντι φωτα

soter3gm
30/05/2014, 18:56
δεν έχω κανένα πρόβλημα στα γκαβά μου, λόγο της δουλειάς κάνω πολύ συχνά ταξίδια εκτός Αθήνας, και ξεκινάω πάντα πριν χαράξει.
Από τη στιγμή που έβαλα κίτρινα γυαλιά βρήκα την υγειά μου, ξεκούραστα, βλέπω τα πάντα, και σε πολύ σκοτάδι, άσε που έχω ανεβάσει τη μουαγέν μου κατά πολύ.
Το μόνο που πρέπει να βρεις το κίτρινο που σου ταιριάζει, να μην είναι πολύ, ούτε λίγο κίτρινο, γιατί στη πρώτη περίπτωση θα κουράζεσαι βλέποντας τα φώτα από απέναντι, στην άλλη δεν θα κάνουν δουλειά.

KAWAMANRIDER
31/05/2014, 03:36
καταρχας θα συμφωνησω με το συμφορουμιτη που ειπε για καθαρη και καλη ζελατινα κρανους χωρις φθορες και κανονικα πρεπει να οδηγαμε με την ζελατινα κλειστη , ειναι το πιο ασφαλες , τωρα επειδη πολλες φορες το καλοκαιρι δεν την παλευουμε με την ζεστη κτλ ειτε τη μερα ειτε την νυχτα και ανοιγουμε ζελατινα καπως πρεπει να προστατευσουμε τα ματια μας και απο τον ηλιο και τις αντανακλασεις απο τα φωτα το βραδυ που μας τυφλωνουν ,

πηρα ενα ζευγαρι γυαλια απο ειδη μοτο για να μπαινουν σωστα στο κρανος , πολυ καλος σκελετος ελαφρυς και ασφαλεστατος , πηγα σε φιλο οπτικο και του ζητησα να μου φτιαξει ενα φακο για μερα και νυχτα , το εγχειρημα ηταν σχετικα δυσκολο γιατι ειναι δυσκολο απ'οτι καταλαβα να προσαρμοστει κοιλος φακος (με κουρμπα) , εγω νομιζα οτι θα μου φτιαξει πολοτικους φακους αλλα τελικα η πατεντα ηταν αλλη ,

ο φακος ειναι οπτικος διαφανος χωρις βαθμο , πλαστικος (αθραυστος) ομως οχι γυαλινος , φωτοευαισθητος για μερα και νυχτα , δηλαδη την μερα "μαυριζει" για τον ηλιο και την νυχτα ειναι εντελως διαφανος , εχει φιλτρα για υπεριωδεις και για αντανακλασεις απο φωτα το βραδυ , το αποτελεσμα ηταν απαιχτο , τα γυαλια τα φοραω και το βραδυ και με κλειστη ζελατινα και τον καλοκαιρι και τον χειμωνα και την μερα , επισης βλεπω καθαροτατα ακομα και με τα μεγαλα φωτα στα μουτρα μου το βραδυ , μου ξεκουραζουν τα ματια λογω των φιλτρων και στην οθονη στην δουλεια αν χρειαστει τα φοραω :D , τα δοκιμασα και στο αυτοκινητο και εκει ηταν αψογα , τα εδωσα και σε καποιους γνωστους να πουν γνωμες και εμειναν ενθουσιασμενοι ,

η ολη δουλεια μου κοστισε 75 ευρω , αν δεν εβρισκα τον σκελετο αρχικα σε εκπτωση απο 50+ αρχικη τον πηρα 25 με την εκπτωση θα μου κοστιζε περιπου 100 ευρω , οι φακοι κοστισαν ενα πενηνταρικο , νομιζω πολυ καλη τιμη τουλαχιστον για τους φακους , σαν δευτερη σκεψη ηθελα να παραγγειλω-φτιαξω κατι αναλογο σε ζελατινα , αλλα δυστυχως ακομα η τεχνολογια δεν εχει εξελιχτει τοσο πολυ απ'οτι καταλαβα με το ψαξιμο για να μπορει να εφαρμοστει σωστα - φιλτρα κτλ οπως στον οπτικο φακο στην ζελατινα του κρανους , νομιζω αν γινοταν θα ηταν η κορυφαια πατεντα

petros1972
31/05/2014, 05:54
εγω ειχα και θα βαλω παλι. υπαρχει κιτρινο πινλοκ.

σιγουρα βοηθαει παρα πολυ στις αντανακλασεις απο κοντρα φωτα το βραδυ και γενικως παρεχει μια πιο βελτιωμενη οραση το βραδυ. επισης για ολη την μερα βοηθαει πολυ. προτιμησε το επειδη και φθηνο ειναι και ειναι πιο ευκολο απο το να φορας γυαλια μεσα στο κρανος.20-30 ευρω κανουν και μπορεις να τα βαλεις σε οποιαδηποτε ζελατινα:)

αυτο το ειχα ακουσει και εγω.