View Full Version : Γκάζι στη στροφή. Πότε και γιατί το ανοίγουμε.
Εκτεινετε οντως η αναρτηση οταν γκαζωνουμε.... ( φαινομενο αισθητο στα πολλους ιππους με πολλη και χαμηλη ροπη και μακρυες αναρτησεις...)
Στα ss τωρα πιασε το αυγο και κουρευτο μεχρι να το παρεις χαμπαρι αλλα γινετε ( πολυ ποιο ανπεσθητα μεν αλλα γινετε...! )
στο δικο μου παντως γινεται αυτο:
https://www.youtube.com/watch?v=A-3FC64GhqA
Και εδω στο 1.04
ειναι εμφανες οτι η αντιδραση του πισω ειναι να συμπιεστει αμεσα.
https://www.youtube.com/watch?v=JCZZwpUcwWs
amyroukai
01/08/2014, 17:23
το ότι ο Keith μιλάει για άνοιγμα γκαζιού της τάξης του 10-20% και όχι τέρμα, δεν λέει κάτι σε κανέναν;
το ότι ο Keith μιλάει για άνοιγμα γκαζιού της τάξης του 10-20% και όχι τέρμα, δεν λέει κάτι σε κανέναν;
σε μενα οχι!
Σε σενα τι λεει?
amyroukai
01/08/2014, 17:39
Για την ακρίβεια, στο βιβλίο γράφει ότι η επιθυμητή κατάσταση για ευστάθεια είναι το να μεταφέρεις το βάρος, μέσω της επιτάχυνσης, από περίπου 50-50 που είναι στατικά η σε ισορροπία, σε 60-40 (το πιο πολύ πίσω). Αυτό απαιτεί μιά επιτάχυνση του βαθμού του 0,1G ή (κατά το βιβλίο) την ομαλή επιτάχυνση με 5η ταχύτητα και 4000 ως 6000 στροφές σε οτιδήποτε πάνω από 600 κυβικά. Στα βίντεα (sic) που παρέθεσες οι αναβάτες το τερματίζουν το γκάζι, άρα δεν κάνουν αυτό που γράφει ο Keith.
Και επειδή τα άρθρα που διάβασε ο Κώστας777 με τα αποσπάσματα από το βιβλίο δεν γράφουν όλη την αλήθεια και όπως ξαναείπα δεν έχει καταλάβει κάτι ή δεν το λέει σωστά με τον απλοϊκό του λόγο, η διαφωνία σχετικά με το ποιά στιγμή ανοίγουμε το γκάζι μάλλον κλείνει. Όπως και το συντακτικό ζήτημα με το as soon as possible και το τι εννοεί ο ποιητής και σε τι αναφέρεται. (το βιβλίο υπέστη ζημιά από νερά σε μετακόμιση, δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση, αλλά είναι αναγνώσιμο.
321031
RaGe_Raptor
01/08/2014, 18:25
Η πλακα ειναι οτι πολλοι απο σας που τα γραφετε αυτα παιζει να ειστε πολυ πιο γληγοροι απο μενα, αλλα ειλικρινα δεν καταλαβενετε χριστο τι γινεται αναμεσα στα μπουτια σας :p
Doctor άσε τη θρησκεία έξω .. ( αν και η επίκληση στα θεία βοηθάει στην κορυφή της στροφής κι όταν έχεις περάσει τα όριά σου )
Ας υποθέσουμε ότι η μοτό βρίσκεται στο άπεξ χωρίς γκάζι. Οι αναρτήσεις βρίσκονται στο μέγιστο της συμπίεσης που θα υποστούν στη συγκεκριμένη στροφή λόγω αδράνειας. Όταν παίρνουμε γκάζι αποφορτίζουμε μερικώς το μπροστινό και μεταφέρουμε βάρος πίσω. Η πίσω ανάρτηση επεκτείνεται στιγμιαία και έρχεται (ιδανικά )στην ωφέλιμη περιοχή λειτουργίας της.αν εσύ τώρα έχεις τέρμα σφιχτές τις αποσβέσεις τότε δε δουλεύει σωστά η ανάρτηση και θα γίνει αυτό που λέει ο Βύρων. Αλλά αυτό είναι άλλο από αυτό που συζητάμε.
RaGe_Raptor
01/08/2014, 18:27
στο δικο μου παντως γινεται αυτο:
https://www.youtube.com/watch?v=A-3FC64GhqA
Αν το έχεις τέρμα χαμηλωμένο όπως ο κυριούλης,πάσο...
RaGe_Raptor
01/08/2014, 18:31
Αν θυμάμαι καλά, στην δυνατή επιτάχυνση με σφιχτές αποσβέσεις που δεν αφήνουν την ανάρτηση να συμπιεστεί ή με κουκουρούκου sag (σφιχτό), το γκάζι βγαίνει ή στο πλάι ή στο τιμόνι.
Λάθος κάνω?
Πολύ σωστά τα λες ... Αλλά αυτό δεν αναιρεί το ότι η πίσω ανάρτηση επεκτείνεται στιγμιαία και έρχεται στην ωφέλιμη περιοχή λειτουργίας της όταν επιταχύνουμε.
RaGe_Raptor
01/08/2014, 18:40
βρε αστερι, το μπροστινο ειναι πακτωμενο στο δυναμομετρο :bawl:
Δες και μια δυναμομέτρηση ενός δυνατού πισωκίνητου αυτοκινήτου. Κι εκείνο πακτωμένο θα είναι μπροστά αλλά δε νομίζω πως θα έχει την ίδια αντίδραση το πίσω μέρος.
Πολύ σωστά τα λες ... Αλλά αυτό δεν αναιρεί το ότι η πίσω ανάρτηση επεκτείνεται στιγμιαία και έρχεται στην ωφέλιμη περιοχή λειτουργίας της όταν επιταχύνουμε.
Παίδες who gives a flying fuck για το αν επεκτείνεται ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου, όταν όλη η συζήτηση γίνεται μάλλον για το πώς πρεπει ή δεν πρέπει να συμπεριφέρεται η ανάρτηση πριν/κατα/μετα την στροφή?
Ο kostas77 έγραφε ότι η ανάρτηση επεκτείνεται κατά το άνοιγμα του γκαζιού, κάτι αδιάφορο αν συμβαίνει από αδράνεια ή επειδή μαλακιζεται εφόσον αυτο που μας καεί είναι να συμπιέζεται όσο χρειάζεται για να στρίψει και να μην πάμε στον βρόντο.
Επίσης, ο amyrou βάζει το απόσπασμα του code ...Που λει τι? Ότι ανοίγουμε προοδευτικά το γκάζι μετά το apex και όχι σαν διακόπτη? :tooth:
Ok, αλλά αυτο δεν είναι αυτονόητο?
Σαν disclaimer έναντι μηνύσεων από αμερικανακια μου φαίνεται ότι μπήκε. Όλη η κουβέντα γίνεται για το ΠΌΣΟ προοδευτικά θα ανοίξει, και αυτό δεν θα το μάθουμε από βιβλίο.
Το RTFM μέχρι ένα σημείο παίζει. :wave2:
:eleison::eleison::eleison:
amyroukai
01/08/2014, 21:27
Ότι ανοίγουμε προοδευτικά το γκάζι μετά το apex και όχι σαν διακόπτη?
Το RTFM μέχρι ένα σημείο παίζει.
Κατά Code ανοίγεις το γκάζι "όποτε είναι δυνατόν", πριν το άπεξ, μετά το άπεξ, ακριβώς στο άπεξ, όποτε μπορείς να το ανοίξεις και να ακολουθήσεις τον κανόνα που λέει ότι από τη στιγμή που το άνοιξες δεν το ξανακλείνεις. Και όχι σαν διακόπτη (όπως σε εκείνο το βίντεο που ανέβηκε με το R1 που τρώει το Low) και όχι περισσότερο από όσο χρειάζεται και το χρειαζούμενο είναι αυτό το 0,1G. Αυτονόητο δεν είναι, αλλιώς δεν θα ρωτούσε κανείς πότε και πως το κάνει. Και πρακτικά το αν τα αμερικανάκια μας κάνουν μήνυση δεν με νοιάζει. Είπες εσύ νομίζω ότι καλό θα ήταν να μπαίνουν σωστές πληροφορίες στο θρεντ και ο Tρουπ συμφώνησε με τα κυβικά του. Στην διαφωνία λοιπόν σχετικά με το πότε ανοίγει το γκάζι ανάμεσα στον Τρουπ και τον Κώστα όπου ο κάθε ένας λέει το δικό του τρόπο και διαφωνούν ως προς το πως ερμηνεύεται αυτό που λέει ο Code, μπήκε το απόσπασμα του Code από το χεράκι του γραμμένο και εξηγημένο, όχι μιά πρόταση την οποία διάβασε και μετέφερε στο άρθρο του ερμηνεύοντας την ένας δημοσιογράφος. Διαβάζουμε ότι τελειώνουμε με το γυροσκοπικό και έχουμε δώσει την επιθυμητή κλίση και μετά, σε όποιο σημείο είναι δυνατόν, ανοίγουμε το γκάζι όπως έχει ήδη περιγραφεί. Δεν το ανοίγουμε σώνει και καλά πριν το άπεξ όπως λέει ο Κώστας, δεν το ανοίγουμε ταυτόχρονα με την αλλαγή κλίσης όπως είπε ο Τρουπ σε κάποιο ποστ. Ή τέλος πάντων κάνει ο καθ' ένας ότι τον φωτίσει και ότι τον βολεύει, αλλά δεν λέει αυτό ο Code. Και σίγουρα αυτά που λέει ο Code δεν κάνουν μάγκα εμένα, επειδή έτυχε να έχω το βιβλίο του. Δεν έχω φτάσει ακόμα σε σημείο που να μπορώ να τα κάνω όλα σωστά και όπως τα λέει μέσα.
Αν θεωρήσουμε ότι το manual του CSS (που αποδεχόμαστε είναι είναι ένα καλό σχολείο) είναι το twist of the wrist συμφωνώ απολύτως με το RTFM. Αλλά επειδή λίγοι έχουν το βιβλίο, άρα δεν έχουν πρόσβαση στο manual, αφού διαβάζουν αυτό το φόρουμ ας διαβάσουν το σωστό.
Να βρω και το απόσπασμα που λέει για την έκταση της ανάρτησης και το πως το άνοιγμα του γκαζιού επηρεάζει την απόσταση της μοτοσικλέτας από το έδαφος μέσα στη στροφή; Ίσως αν το διαβάσετε από τον ίδιο τον Code αντί για την ερμηνεία/μετάφραση αυτού από άλλους να βγάζει καλύτερο νόημα. Θα κάνω ένα έντιτ πιθανότατα, πιο μετά.
kostas777
01/08/2014, 21:37
Στο δυναμόμετρο απλά μπορείς να διακρίνεις τις δυνάμεις που κάνουν την ανάρτηση να εκτείνεται, στον δρόμο το φαινόμενο δεν είναι εμφανές. Ούτε εκτείνεται τόσο με τόσο γκάζι.
Στο post #2 (http://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=142119&p=2494478&viewfull=1#post2494478) έχω γράψει:
1. Όταν το γκάζι είναι σταθερό, η μοτοσυκλέτα επιβραδύνει. Ανεπαίσθητα μεν, αλλά το κάνει.
2. Προκειμένου να επιταχύνει η μοτοσυκλέτα, το γκάζι πρέπει να αυξάνεται, το «σταθερό» γκάζι δεν την επιταχύνει
3. Το σταθερά/ομαλά αυξανόμενο γκάζι, επιταχύνει ομαλά τη μοτοσυκλέτα
4. Όταν η μοτοσυκλέτα επιταχύνει ομαλά, τότε και οι δύο αναρτήσεις της (εμπρός και πίσω), εκτείνονται
Ομαλά σημαίνει όχι απότομα. Δηλαδή με μια ομαλή συνεχόμενη κίνηση, όχι λίγο και μετά πολύ, όχι άνοιγμα-κλείσιμο, όχι απότομη κίνηση του καρπού.
Απο το site του CSS:
Good throttle Control crops up in just about every lesson and is based on the fundamentals of motorcycle design. "It should be your intention every time you lean the motorcycle to use smooth throttle through the corner," Code says. A bike’s suspension is designed to work best under moderate acceleration, according to Code.
Under braking and with a trailing throttle the weight of the bike tends towards the front and loads the front tyre so that it’s more likely to lose traction in a corner. The tyre has to work harder and the suspension becomes compressed and can’t deal with bumps well. Under hard acceleration the bike’ weight tends towards the back, making it more likely to slide because it can’t cope with the power, or the suspension won’t work over bumps because it’s compressed. Hard acceleration can also make the front drift wide because it goes light.
In between, with moderate acceleration, the suspension performs best. Bumps are absorbed better because the suspension can move freely and the tyres are loaded for most grip. Good throttle control is when the bike is kept at this optimum attitude, which is achieved by gently rolling on the throttle through the corner. Sounds easy, but there are many obstacles and, according to Code, most of them are in the mind.
amyroukai
01/08/2014, 21:51
H παράγραφος που αφορά το φαινόμενο που προσπαθεί να εξηγήσει ο Κώστας.
321041
321042
Στο κομμάτι που έβαλες, ο Code γράφει μια γενικότητα περιγράφοντας τι συμβαίνει στη μοτοσυκλέτα σε ακραίες καταστάσεις.
Αν δεν έχει γκάζι, φορτώνει το μπροστινό και μπορεί να πέσεις.
Αν χώσεις απότομο γκάζι, το πίσω θα γλυστρησει και μπορεί να πέσεις.
Άρα πρέπει να ανοίξει το γκάζι σιγά-σιγά. Μάλιστα, κατανοητό...
Το 4 το διάβασες κάπου στο κείμενο που εβαλες? Και αυτό το 0,1G που γράφετε ρε παίδες από που προκυπτει ως βέλτιστη επιτάχυνση και πως αντιλαμβάνεται κάποιος μια αύξηση της επιτάχυνσης, της τάξεως του 10% στο σώμα του.
Επιταχυνσιογράφος πχ?
amyroukai
01/08/2014, 22:05
εμ το 4 το λέει "ανάποδα" στην επόμενη σελίδα για το τι παθαίνεις αν ΔΕΝ ανοίξεις το γκάζι, να το ανεβάσω και δαύτο ή θα φάμε φάπες από τον Blade?
Το ζητούμενο είναι να επιτυγχάνεις 60% πίσω, 40% μπροστά (βάρος) και η επιτάχυνση που το κάνει αυτό είναι το 0,1G (ή αυτό που έγραψα, η επιτάχυνση με 5 από 4-6000 στροφές με χαλαρό ανοιγμα γκαζιού). Τι να σου πω παλικάριμ' αυτά γράφει, αυτά σου μεταφέρω. Να σκανάρω 115 σελίδες τέτοιας πΧιότητας χλωμό και να ανεβάσω το βιβλίο (αν βρω το κατεβασμένο pdf) επίσης χλωμό, γιατί δεν ξέρω αν υπάρχει ζήτημα με τα κοπιράιτΣ.
edit αυτό που δεν θυμάμαι να έχω διαβάσει πουθενά είναι το #1.
Διαβασα αυτό που γράφει ο Code και δεν μπορώ να τον αμφισβητήσω.
Προφανώς δεν αντιλαμβάνομαι τα ίδια πράγματα που περιγραφει, στην φυσική κατάσταση της μοτοσυκλέτας όταν στρίβω.
εμ το 4 το λέει "ανάποδα" στην επόμενη σελίδα για το τι παθαίνεις αν ΔΕΝ ανοίξεις το γκάζι, να το ανεβάσω και δαύτο ή θα φάμε φάπες από τον Blade?
Το ζητούμενο είναι να επιτυγχάνεις 60% πίσω, 40% μπροστά (βάρος) και η επιτάχυνση που το κάνει αυτό είναι το 0,1G (ή αυτό που έγραψα, η επιτάχυνση με 5 από 4-6000 στροφές με χαλαρό ανοιγμα γκαζιού). Τι να σου πω παλικάριμ' αυτά γράφει, αυτά σου μεταφέρω. Να σκανάρω 115 σελίδες τέτοιας πΧιότητας χλωμό και να ανεβάσω το βιβλίο (αν βρω το κατεβασμένο pdf) επίσης χλωμό, γιατί δεν ξέρω αν υπάρχει ζήτημα με τα κοπιράιτΣ.
edit αυτό που δεν θυμάμαι να έχω διαβάσει πουθενά είναι το #1.
Το 1 είναι λογικό και σωστό εφόσον η μότο υπό κλίση έχει μικρότερη περίμετρο τροχού και μικρότερη ταχύτητα επομένως
Το 5η με 5.000-6000 μου φαίνεται αστείο. Με ένα 1000 SS αντιλαμβάνεσαι για ποσά χλμ μιλαμε?
amyroukai
01/08/2014, 22:21
Διαβασα αυτό που γράφει ο Code και δεν μπορώ να τον αμφισβητήσω.
Προφανώς δεν αντιλαμβάνομαι τα ίδια πράγματα που περιγραφει, στην φυσική κατάσταση της μοτοσυκλέτας όταν στρίβω.
Δεν είσαι ο μόνος... Και εμένα μου φαίνεται να κάθεται πίσω και τα sag μου θεωρητικά είναι σωστά και οι αποσβέσεις όσο σφιχτές νιώθω ότι δεν κοπανάει. Και μου φαίνεται ότι κάθεται, αλλά τι να πω, αφού ο άνθρωπος το έχει μελετήσει δεν μπορώ να πω ότι ξέρω καλύτερα, αποδέχομαι τα γραφόμενα ως αληθή. Τι στο καλό, αν έλεγε μπούρδες τόσα χρόνια, όλο και κάποιος θα τον είχε ξεμπροστιάσει.
Ναι για το #1 αυτό έγραψα και εγώ, αλλά δεν μιλάει για ταχύτητα στη στροφή VS ταχύτητα στην ευθεία, με σταθερό γκάζι (πιο σωστά με σταθερές στροφές κινητήρα) ο Κώστας, αν δεν απατώμαι το ξεκαθάρισε νωρίτερα.
Σαν αίσθηση επιτάχυνσης, όχι σαν ταχύτητα, εννοεί (ή αυτό καταλαβαίνω).
Μάλλον έχουν περάσει χρόνια από τότε που έκανα τα σχολεία, κράτησα όσα θεωρούσα χρήσιμα και τα εφαρμόζω, τα έκανα ένα κοκτέιλ με τον δικό μου τρόπο οδήγησης και το ένστικτο μου και έτσι πορευόμαι.
Τα βιβλία του τα έχω, τα έχω διαβάσει αλλά δεν λέει τίποτα αυτό.
Καλά στριψιματα σε όλους :beer:
RaGe_Raptor
01/08/2014, 22:54
Η ταχύτητα στη στροφή δε μειώνεται μόνο λόγω της μικρότερης διαμέτρου στο πλαϊνό μέρος των ελαστικών αλλά και λόγω της τριβής των ελαστικών με την άσφαλτο η οποία δημιουργείται από την "επιθυμία" της μοτοσικλέτας να συνεχίσει ευθεία (αδράνεια)
321041
321042
Amyroukai, Ο Code εχει γραψει πολλες παπαριες σε πολλα σημεια οταν προσπαθει να μιλησει με φυσικους ορους. Ενα εξ'αυτων η παραγραφος πιο πανω.
Οταν βαλεις τον μπροστινο τροχο σε τοιχο, τοτε το μονο που μπορει να κανει το μεταξονιο ειναι να μικρυνει και ο μονος τροπος να το κανει ειναι να εκταθει η αναρτησην αν η αρχικη κλιση του ψαλιδιου ειναι θετικη. Ελπιζω να καταλαβαινεις οτι σε αυτην την περιπτωση, δεν ειναι να δυνατον ποτε να χαμηλωσει το κεντρο βαρος λογω επιταχυνσης με μεταφορα βαρους πισω, επειδη δεν μπορει να μεταφερθει βαρος πισω επ'ουδενι. Επειδη το λεει το ιντερνετ ΔΕΝ ειναι αληθεια.
Δεν είσαι ο μόνος... Και εμένα μου φαίνεται να κάθεται πίσω και τα sag μου θεωρητικά είναι σωστά και οι αποσβέσεις όσο σφιχτές νιώθω ότι δεν κοπανάει. Και μου φαίνεται ότι κάθεται, αλλά τι να πω, αφού ο άνθρωπος το έχει μελετήσει δεν μπορώ να πω ότι ξέρω καλύτερα, αποδέχομαι τα γραφόμενα ως αληθή. Τι στο καλό, αν έλεγε μπούρδες τόσα χρόνια, όλο και κάποιος θα τον είχε ξεμπροστιάσει.
Δες παραπανω
Ας υποθέσουμε ότι η μοτό βρίσκεται στο άπεξ χωρίς γκάζι. Οι αναρτήσεις βρίσκονται στο μέγιστο της συμπίεσης που θα υποστούν στη συγκεκριμένη στροφή λόγω αδράνειας. Όταν παίρνουμε γκάζι αποφορτίζουμε μερικώς το μπροστινό και μεταφέρουμε βάρος πίσω. Η πίσω ανάρτηση επεκτείνεται στιγμιαία και έρχεται (ιδανικά )στην ωφέλιμη περιοχή λειτουργίας της.αν εσύ τώρα έχεις τέρμα σφιχτές τις αποσβέσεις τότε δε δουλεύει σωστά η ανάρτηση και θα γίνει αυτό που λέει ο Βύρων. Αλλά αυτό είναι άλλο από αυτό που συζητάμε.
Επεμενε....παρεπιπτοντως, οι αναρτησεις ειναι συμπιεσμενες στη στροφη λογω συνισταμενης δυναμης βαρους και κεντρομολου.
Επισης, η ωφελιμη περιοχη λειτουργιας της αναρτησης ειναι να ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΜΠΙΕΣΜΕΝΗ, αρκετα πανω απο το 1/3 σαγκ. Οταν τρεχει ενα ΣΣ με 300 και βγαζει 150+ αλογα και δεν ξερω εγω ποση ροπη στο τροχο, ολη αυτη η δυναμη περναει απο το αμορτισερ το οποιο συμπιεζεται αρκετα περαν του 1/3. Εκει ειναι που δουλευει η αναρτηση και δεν υπαρχει κανενας λογος να την αποσυμφορισουμε. Το ελατηριο και το βαλβινγκ πισω ειναι υπολογισμενο ακριβως για να διαχειριζεται αυτες τις δυναμεις και οχι για συνθηκες βολτας.
Ρυθμισε σωστα τις αναρτησεις σου και περνα απο ανωμαλιες στο δρομο πρωτα με κλειστο και μετα με ανοιχτο γκαζι. Θα καταλαβεις τι εννοω. Στην δευτερη περιπτωση δεν θα περασεις πιο καλα γιατι αποσυμφοριζεται η αναρτηση, αλλα γιατι 'συμφοριζεται'.
ψαξτε στο δικτυο να βρειτε βιντεο με swingarm mounted cam...
Η ταχύτητα στη στροφή δε μειώνεται μόνο λόγω της μικρότερης διαμέτρου στο πλαϊνό μέρος των ελαστικών αλλά και λόγω της τριβής των ελαστικών με την άσφαλτο η οποία δημιουργείται από την "επιθυμία" της μοτοσικλέτας να συνεχίσει ευθεία (αδράνεια)
Βαλε μεσα και την αυξημενη τριβη κυλησης λογω συνισταμενης βαρους-κεντρομολου.
Παντως αν υποθεσουμε οτι η στροφη ειναι αρκετα 'ανετη' ωστε πριν, κατα την διαρκεια, και μετα να εχουμε ακριβως το ιδιο ανοιγμα στο γκαζι, τοτε η μειωμενη διαμετρος τροχου λογω στροφης δεν σημαινει απαραιτητα οτι το μηχανακι θα παει πιο αργα. Μπορει να παει το ιδιο, μπορει να παει και πιο γρηγορα. Ειναι το ιδιο με το να ειμαστε σε καποιες συνθηκες με 6η, να κραταμε το γκαζι σταθερο, να βαζουμε 5η και να βλεπουμε οτι παμε πιο γρηγορα, απλα γιατι εχουμε περισσοτερη ροπη στον τροχο. Εξαρταται απο ενα ισοζυγιο αεροδυναμικης αντιστασης, αντιστασης κυλησης και με το που βρισκομαστε στην καμπυλη της ροπης. Στο κλειστο γκαζι ομως, η μικροτερη διαμετρος ελαστικου προσφερει πιο αποτελεσματικο φρενο κινητηρα.
amyroukai
02/08/2014, 11:03
Επειδή μου φαίνεται πως έχουμε πλησιάσει επικίνδυνα στο "δυό γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα", να πω πως το καταλαβαίνω.
Το ότι αν στηρίξεις τον εμπρός τροχό σε τοίχο και ανοίξεις το γκάζι σηκώνεται το πίσω το δοκίμασα, ισχύει. Γιατί σηκώνεται το πίσω; Αντίδραση στην προσπάθεια αλλαγής της κινητικής κατάστασης του πίσω τροχού, μεταφέρουμε στον πίσω τροχό μία δύναμη μέσω της αλυσίδας, μεταφέρει και αυτός μία δύναμη μέσω της αλυσίδας. Η δύναμη που ασκούμε εμείς οδηγεί σε περιστροφή του τροχού, η δύναμη που ασκεί αυτός οδηγεί σε ανόρθωση του πίσω μέρους της μοτοσικλέτας. Τελείωσε το πράγμα; Όχι. Κρατάμε όμως το ότι η φυσική τάση του πίσω συστήματος (τροχός-ψαλίδι) είναι να εκταθεί όταν ανοίγουμε το γκάζι και πάμε να επιταχύνουμε, άρα με ασφάλεια λέμε ότι αν επιβραδύνουμε κλείνοντας το γκάζι το πίσω σύστημα θα συμπιεστεί. (για την ακρίβεια, αυτό το οποίο μετακινείται αν το δούμε απ' έξω είναι η μάζα της μοτοσικλέτας εμπρός από τον άξονα του ψαλιδιού γιατί εκεί ασκούνται οι δυνάμεις από την αλυσίδα, αλλά μιά που ο παρατηρητής/αναβάτης είναι μέρος αυτής της μάζας λέω έκταση και συμπίεση του πίσω συστήματος γιατί αυτό παρατηρούμε όταν καβαλάμε να κινείται).
Όταν ο εμπρός τροχός δεν είναι πακτωμένος σ'ένα τοίχο αλλά ελεύθερος, εκτός από την δύναμη που θέλει να περιστρέψει προς τα πάνω, υπάρχει και άλλη μία. Η αντίδραση της μάζας εμπρός από τον άξονα του ψαλιδιού στην αλλαγή της κινητικής της κατάστασης, οδηγεί σε δύναμη που προκαλεί περιστροφή προς τα κάτω. Και επειδή η δύναμη που ασκεί το σύστημα μοτοσικλέτας αναβάτη είναι μεγαλύτερη από την δύναμη που ασκεί η αλυσίδα, το πίσω συμπιέζεται. Ανοίγοντας το γκάζι όλο και πιο δυνατά, φτάνουμε σε ένα σημείο που το σύστημα θα ισορροπήσει. Αλλά όσο πλησιάζουμε στην ισορροπία λόγω αυτών των δυνάμεων, τόσο πλησιάζουμε στο "κλείδωμα" της άρθρωσης του ψαλιδιού. Μιά σχεδόν κλειδωμένη άρθρωση, δηλαδή πρακτικά για έναν εξωτερικό παρατηρητή μιά ανάρτηση πολύ σφιχτή ή εντελώς άκαμπτη, οδηγεί σε ολίσθηση του πίσω τροχού. Η δύναμη που θέλει να εκτείνει τον πίσω τροχό εκτονώνεται (ιδιαίτερα φανερό σε σουπερμότο, βλέπεις το ψαλίδι να ανοίγει όσο μεγαλώνει η γωνία κλίσης και αυξάνει η γωνία σε σχέση με τον εμπρός τροχό) η άρθρωση μπορεί να κινηθεί πάλι και ο αναβάτης ανακτά έλεγχο.
Δες τι λες και εσύ όταν γράφεις ότι με ανοιχτό γκάζι δεν περνάς καλά πάνω από ανωμαλίες λόγω συμφόρησης της πίσω ανάρτησης. Συμφωνείς με τα γραφόμενα του Code σαν παρατήρηση του αποτελέσματος του ανοιχτού γκαζιού και των επιδράσεων αυτού, άσχετα αν χρησιμοποιείτε άλλα λόγια.
Ακόμα και αν δεν φτάσουμε στο ακραίο σημείο της απώλειας πρόσφυσης, παρατηρούμε το εξής: ανοίγοντας το γκάζι ομαλά, έχουμε μιά δύναμη που αντιστέκεται στο βύθισμα της πίσω ανάρτησης, η βύθιση είναι μικρή γιατί η ζητούμενη επιτάχυνση του 0,1G είναι χαμηλή και δεν προκαλεί μεγάλη αντίδραση από την επιταχυνόμενη μάζα εμπρός από τον άξονα του ψαλιδιού και έχουμε και έκταση στην εμπρός ανάρτηση λόγω της επιτάχυνσης. Μικρή βύθιση πίσω+έκταση εμπρός=μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος κατά την διάρκεια της στροφής.
Μεγαλύτερη σε σχέση με τι; Σε σχέση με το κλειστό γκάζι γιατί όπως είπαμε το κλειστό γκάζι συμπιέζει το πίσω και η επιβράδυνση συμπιέζει και το εμπρός, άρα έχουμε μικρότερη απόσταση από το έδαφος κατά τη διάρκεια της στροφής. Ακόμα και αν έχουμε απλά τόσο γκάζι όσο να μην πέσουν οι στροφές του κινητήρα άρα να μην έχουμε μεταβολή της κινητικής κατάστασης του πίσω τροχού σε ότι αφορά την γωνιακή του ταχύτητα και άρα να μην έχουμε αντιδράσεις από την μάζα εμπρός, δεν έχουμε το κέρδος της έκτασης της εμπρός ανάρτησης, άρα πάλι έχουμε μικρότερο ύψος σε σχέση με το ελαφρά ανοιγόμενο γκάζι.
Θα μου επτρέψετε να πω επίσης ότι με βάση την όποια φυσική ξέρω, οι τριβές ανάμεσα στο σύστημα μοτοσικλέτα/δρόμος εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνον από το διαθέσιμο πέλμα σε επαφή με τον δρόμο, τον συντελεστή πρόσφυσης ανάμεσα σε ελαστικό και δρόμο και την κάθετα στην διεπιφάνεια ασκούμενη δύναμη. Η αίσθηση που έχω είναι πως με την μοτοσικλέτα υπό κλίση, η κάθετη στην διεπιφάνεια δύναμη μειώνεται(edit λάθος μου, μειώνεται το διαθέσιμο πέλμα σε διεπαφή με τα περισσότερα ελαστικά), άρα μειώνονται και οι τριβές (edit άρα και η διαθέσιμη πρόσφυση). Η δύναμη του κινητήρα σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζεται τόσο για να υπερνικήσει τις τριβές με το οδόστρωμα, όσο τις αεροδυναμικές και τις εσωτερικές του συστήματος μοτοσικλέτας που είναι κυρίαρχες.
Δόκτωρα, αν από 6η βάλεις 5η και επιταχύνεις, ναι επιταχύνεις πιο γρήγορα όπως ακριβώς λες για το λόγο που λες. Κάνεις λάθος λέγοντας ότι αλλάζοντας σχέση στο κιβώτιο και κρατώντας το γκάζι σταθερό (και άρα τις στροφές του κινητήρα σταθερές) πας πιο γρήγορα, αυτό αντίκειται στους νόμους της φυσικής. Καμμία αλλαγή ταχύτητας δεν μπορεί να συντελεστεί χωρίς μεταβολή στο παραγόμενο έργο του κινητήρα.
amyroukai
02/08/2014, 11:03
Και είναι εντελώς άσχετο αυτό με το ότι η μοτοσικλέτα χάνει ταχύτητα λόγω μειωμένης διαμέτρου του τροχού στο πλαϊνό που πατάει υπό κλίση. Σαν σύστημα, αν δεν μεταβάλλεις το γκάζι δεν αλλάζεις την κινητική κατάσταση κανενός στοιχείου που το αποτελεί και άρα δεν αλλάζεις την ισορροπία δυνάμεων μέσα σε αυτό επιταχύνοντας ή επιβραδύνοντας (αναφορά σε κάθετο άξονα μοτοσικλέτας). Το ότι μεταβάλλεις την γωνία στην οποία περιστρέφονται οι τροχοί, αν δεν αλλάξουν οι στροφές του κινητήρα, δεν έχει καμμία συνέπεια στο σύστημα (αναφορά στον κάθετο άξονα μοτοσικλέτας). Η μαγεία του ότι πας πιο αργά υπό κλίση, χωρίς να έχεις όλα τα "άσχημα" συνεπακόλουθα της επιβράδυνσης όπως τα έχουμε ήδη πει. Αυτό επίσης καλύπτεται στο βιβλίο, εκεί που μιλάει για το πως να γραναζώσεις τη μοτοσικλέτα προκειμένου να μπορείς να μην χάνεις ταχύτητα σε πολύ ανοιχτές στροφές που τις παίρνεις χωρίς να κατεβάσεις από 6η, αλλά πρέπει να έχεις περιθώριο να ανεβάσεις στροφές για να μην χάσεις ταχύτητα και χρόνο, αλλά και να μπορείς να έχεις το 40/60.
πωπωπωπωπω πάιπ με καταντήσατε... Τα φιλιά μου και καλό μεσημέρι.
edit τρίτο... Αν το καλοσκεφτείς, επειδή υπό κλίση η ασκούμενη δύναμη αναλύεται σε δύο συνιστώσες στον άξονα της μοτοσικλέτας, μία κάθετη στον άξονα της μοτοσικλέτας (που θέλει να περιστρέψει το ψαλίδι) και μία "οριζόντια" σε σχέση με τον άξονα της μοτοσικλέτας (που την τραβάει να πέσει στο έδαφος) είναι πιθανόν, για κάποια κλίση και μετά, η συνιστώσα που θέλει να βυθίσει την πίσω ανάρτηση να είναι μικρότερη από την δύναμη που ασκεί η αλυσίδα και θέλει να ανεβάσει την πίσω ανάρτηση και τελικώς να ανεβαίνει το πίσω με μεγαλύτερα οφέλη σε απόσταση από το έδαφος από ότι νομίζουμε... Τόσο απλό και γιατί δεν το σκέφτηκα νωρίτερα; Ευχαριστώ για το food for thought παίδες, ειλικρινά.
RaGe_Raptor
02/08/2014, 12:45
να το πάμε λίγο παραπέρα (http://www.sportrider.com/more-fun-geometry)?
...... συνισταμενης βαρους-κεντρομολου...
η ελειψης φυγοκεντρου θα ελεγε καποιος.
ΤΟΜΠΟΛΑ!!!!!!!!!! :rotflmao::rotflmao::rotflmao::rotflmao:
Πριν το παμε παραπερα να ξεκαθαρισουμε οτι το παραδειγμα του κοντ ειναι λαθος. Αλλιως δεν παμε πουθενα....
kostas777
02/08/2014, 14:14
CSS level 1 θεωρία.
Ο λόγος που συμβαίνει: είναι by design.
Είναι επιθυμητό να έχουμε anti-squat χαρακτηριστικά στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας. Όταν έχουμε βύθιση κατά την επιτάχυνση, δεν φορτίζεται ο πίσω τροχός το μέγιστο δυνατό. Το anti-squat είναι η τάση του σασί να ανασηκώνει το πίσω μέρος του κατά την επιτάχυνση, έτσι ώστε ο πίσω τροχός να πατάει με δύναμη στον δρόμο και να έχει τη μέγιστη πρόσφυση.
Ταυχτόχρονα εκτείνεται και η μπροστινή ανάρτηση, λόγω της γεωμετρίας της, επειδή η μοτοσυκλέτα τείνει να ανασηκωθεί από την ίδια δύναμη που σπρώχνει το κέντρο βάρους της (με τον αναβάτη) προς τα πάνω.
Σε όλες τις σύγχρονες μοτοσυκλέτες και δη στις μοτοσυκλέτες επιδόσεων, το σημείο έδρασης του ψαλιδιού στο σασί βρίσκεται ψηλότερα από τον άξονα περιστροφής του πίσω τροχού.
Αυτό από μόνο του έχει σαν αποτέλεσμα, όταν ο πίσω τροχός επιταχύνει, να σπρώχνει το σασί μέσω του ψαλιδιού προς τα εμπρός και επάνω, όπως όταν έχουμε μια σκάλα σε έναν τοίχο υπό γωνία και τη σπρώχνουμε οριζόντια από τη βάση της, η άκρη της σκάλας που ακουμπάει στον τοίχο πάει προς τα επάνω.
Οπότε το αποτέλεσμα είναι το σασί να ανασηκώνει το πίσω μέρος του.
Το σημείο έδρασης του ψαλιδιού, είναι το “pivot point”.
Δεύτερον το σημείο έδρασης του μπροστινού γραναζιού που τραβάει την αλυσίδα, είναι τοποθετημένο μπροστά από το pivot point. Η γωνία κίνησης του πάνου μέρους της αλυσίδας, η οποία κάνει τον πίσω τροχό να γυρνάει με μια δύναμη που εφαρμόζεται στο κέντρο του τεντωμένου πάνου μέρους της, είναι μικρότερη από αυτή του ψαλιδιού, η ευθεία όμως της δύναμης αυτής είναι πάνω από την ευθεία του ψαλιδιού, με ανοδική επίσης φορά. Αυτό επίσης συντελεί στο anti-squat, γιατί είναι σαν να είσαι ψηλά και να τραβάς έναν τροχό προς το μέρος σου, εξαναγκάζοντάς τον ταυτόχρονα να περάσει από κάτω σου.
Ανάλογα με το μέγεθος του ψαλιδιού, το μέγεθος των γραναζιών κίνησης και της αλυσίδας και το σημείο έδρασης του εμπρός γραναζιού σε συνδυασμό με το κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας, ρυθμίζεται η συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας και το επιθυμητό ποσοστό anti-squat.
Το κέντρο βάρους του συστήματος αναβάτη-μοτοσυκλέτα, βρίσκεται μπροστά και πάνω από το pivot point. Όταν η μοτοσυκλέτα επιταχύνει, αυτό ανεβαίνει (μικραίνει το μεταξόνιο) και όσο πιο πολύ ανεβαίνει, τόσο πιο πολύ τείνει η μοτοσυκλέτα μέσω του ψαλιδιού να περιστραφεί στο pivot point προς τα εμπρός. Οπότε η μοτοσυκλέτα ανασηκώνεται, αλλά ο μπροστινός τροχός έχει πρόσφυση λόγω αυτής της ροπής λόγω της βαρύτητας.
Αυτό το κόλπο είναι για να αντισταθμιστεί η μη επιθυμητή βύθιση του πίσου μέρους του σασί και το ελάφρωμα του μπροστινού. Η οποία γίνεται λόγω της βαρύτητας, δηλαδή λόγω της μεταφοράς των φορτίων στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας κατά την επιτάχυνση. Οπότε έχουμε 2 δυνάμεις συνολικά που αντιμάχονται, η μια να συμπιέσει (βυθίσει) το πίσω μέρος και η άλλη να το ανασηκώσει.
Αυτή που τείνει να το συμπιέσει, είναι μεταφορά του βάρους της μοτοσυκλέτας στο πίσω ελαστικό, η οποία τείνει να περιστρέψει τη μοτοσυκλέτα «προς τα πίσω».
Σε αυτή προστίθεται και η ροπή περιστροφής του πάνω μέρους του κινητήρα γύρω από το γρανάζι κίνησης, η οποία όμως είναι αμελητέα και δεν μπορεί να νικήσει τη δύναμη με την οποία ο πίσω τροχός σπρώχνει προς τα πάνω.
Όλα πάνω στη μοτοσυκλέτα είναι θέμα ισορροπίας και συμβιβασμού προκειμένου να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Για παράδειγμα στις μοτοσυκλέτες τύπου cruiser, θα δούμε ότι το ψαλίδι είναι σχεδόν οριζόντιο. Όμως εκεί έχουμε πολύ διαφορετικά γεωμετρικά χαρακτηριστικά, για παράδειγμα πολύ χαμηλότερο κέντρο βάρους, μεγαλύτερο βάρος, μεγαλύτερο μεταξόνιο, μεγαλύτερες γωνίες και μικρότερη απόσταση από το έδαφος.
Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί στο δυναμόμετρο ή στον τοίχο η πίσω ανάρτηση εκτείνεται μέχρι το τέρμα της.
Είναι έτσι λόγω σχεδιασμού.
Αν το κάνεις με μια cruiser, η με μια παλιότερη μηχανή που δεν έχει τέτοια σχεδίαση, μάλλον θα βυθιστεί.
Δεν υπάρχει μεταφορά βάρους, αφού η μοτοσυκλέτα δεν κινείται, άρα –για να το πούμε εντελώς μπακαλίστικα- η πίσω ρόδα σπρώχνει το σασί προς τα πάνω και η αλυσίδα τραβάει τη ρόδα από κάτω της.
kostas777
02/08/2014, 14:14
Αν η μεταφορά βάρους προς τα πίσω γίνει απότομα, τότε οι δυνάμεις της βαρύτητας μπορεί να νικήσουν τα χαρακτηριστικά αντιβύθισης και να έχουμε συμπίεση της ανάρτησης. Ειδικά αν είναι ήδη συμπιεσμένη και το σημείο έδρασης του ψαλιδιού είναι πιο κάτω από ότι αν η ανάρτηση δεν είναι συμπιεσμένη.
Αν αυτό γίνει στη στροφή, τότε το μπροστινό σαν αποτέλεσμα θα ελαφρύνει και η μοτοσυκλέτα θα αρχίσει να ανοίγει την τροχιά της.
Όταν η μεταφορά βάρους κατά την επιτάχυνση είναι ομαλή (και για κάθε σύστημα μοτοσυκλέτας-αναβάτη είναι διαφορετικό το πότε και πως γίνεται αυτό, εφόσον όλα τα συστήματα αυτά έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά), τότε μπορούμε εκμεταλλευόμενοι τη γεωμετρία της μοτοσυκλέτας να διατηρούμε την ανάρτηση στην περιοχή απόδοσής της.
Επίσης να διατηρούμε τα ελαστικά μας στο μέγιστο της απόδοσής τους με την βέλτιστη κατανομή βάρους κατά τη διάρκεια της στροφής.
Ποιά είναι αυτή η περιοχή, χονδρικά τόσο ώστε να μην είναι συμπιεσμένες αλλά ούτε εκτεταμένες. Έτσι ώστε να έχουν ανά πάσα στιγμή περιθώριο να συμπιεστούν ή να εκταθούν περισσότερο. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο στο μεγαλύτερο ποσοστό δύσκολων καταστάσεων που μπορούμε να συναντήσουμε σε μια στροφή.
Με τον καλό, στρωτό έλεγχο του γκαζιού, μπορούμε να έχουμε αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να βγούμε από οποιαδήποτε στροφή. Το μόνο που χρειάζεται για να το πετύχουμε αυτό είναι καθημερινή προπόνηση.
Απλά πράγματα που μπορεί να γνωρίζεις είτε εμπειρικά είτε αν σε ενδιαφέρει το αντικείμενο μελετώντας τις δυναμικές της μοτοσυκλέτας. Υπάρχει και ένα πολύ καλό βιβλίο, το "motorcycle dynamics", είδα μερικές σελίδες του και έμεινα μλκς :D
amyroukai
02/08/2014, 14:49
Να το πάμε.
Moment=ορμή.
Force=δύναμη
Torque=ροπή.
Ο αρθρογράφος μιλάει για driving force, or thrust, that pushes the rear wheel forward. Μετά λέει ότι υπάρχει μιά δεύτερη δύναμη, The second force that can be used is chain pull. Οπότε η δύναμη που σπρώχνει τον τροχό είναι διαφορετική από αυτήν που μεταφέρει η αλυσίδα, πράγμα το οποίο βρίσκω ενδιαφέρον.
Αν δεν κάνω λάθος με τις περιορισμένες μου γνώσεις, η αλυσίδα είναι το μόνο εξάρτημα που μεταφέρει δύναμη στην γραναζιέρα, που την μεταφέρει στον τροχό, που την μεταφέρει στο έδαφος μέσω της επιφάνειας διεπαφής με αυτό και από την αντίδραση του εδάφους στο σπρώξιμο που του κάνει ο τροχός κινείται η μοτοσικλέτα. Οπότε, επειδή δεν είδα να εξηγείται το που προέρχεται η driving force, ξεκινώ με μιά σοβαρή απορία. Μετά λέει ότι Weight transfer manifests itself as the ground pushing upward on the rear wheel, δηλαδή πάλι αντί να βάλει την δύναμη από την μοτοσικλέτα προς το δρόμο που είναι το σωστό, βάζει την αντίδραση από το δρόμο προς την μοτοσικλέτα.
Μία δύναμη σωστή, μία που δεν ξέρω που βρέθηκε, μία λάθος. Αν το διάγραμμα 1 δείχνει τις δυνάμεις στην μοτοσικλέτα, θα έπρεπε να είναι το οριζόντιο κόκκινο βελάκι που είναι ανάμεσα ρόδα/δρόμο με την ανάποδη φορά. Ομοίως και το βελάκι το κάθετο στο δρόμο, έπρεπε να δείχνει προς τα κάτω. Ο αρθρογράφος λοιπόν δείχνει από τη μία μεριά την δύναμη στην αλυσίδα, από την άλλη μεριά τις αντιδράσεις από το οδόστρωμα που αφορούν το βάρος και την μεταφερόμενη δύναμη της αλυσίδας.
edit:Το διάγραμμα θα ήταν σωστό αν είχε βάλει σαν βελάκι δύναμης αλυσίδας αυτήν που δέχεται το γρανάζι που είναι η αντίθετη από αυτήν που δείχνει στο διάγραμμα. Ή θα δείχνεις όλες τις δράσεις ή όλες τις αντιδράσεις, αν τα μπερδέψεις τα κάνεις σαλάτα.
Πως αποδεικνύεται ότι είναι λάθος; Κάθε σώμα, με τις δυνάμεις που δέχεται, πρέπει να ισορροπεί εσωτερικά. Άρα, προσθέτοντας την δύναμη της αλυσίδας μαζί με τις ίδιας φοράς δυνάμεις που δείχνει, ισορροπία δεν έχει το σώμα, έχει.... πτήση αφού η συνισταμένη δείχνει να είναι αριστερά και επάνω.
Το διάγραμμα 2 αναλύει την μαγική driving force που εφαρμόζεται στον πίσω άξονα. Ουδέν σχόλιον επ' αυτού, γιατί δεν ξέρω πούθε προέκυψε η driving force και γιατί το σημείο εφαρμογής της είναι ο πίσω άξονας και γιατί έχει και την γωνία στην οποία την δείχνει ο αρθρογράφος. Επίσης, η διανυσματική ανάλυση της driving force είναι εσφαλμένη διότι η οριζόντια συνιστώσα έπρεπε να είναι επάνω στον πίσω άξονα, όπως έχει τοποθετηθεί δημιουργεί ροπή γύρω από αυτόν, που όμως δεν δημιουργεί το συνιστάμενο διάνυσμα. Η δε κατακόρυφη συνιστώσα, έπρεπε να είναι προς τα κάτω.
Το διάγραμμα 3 λοιπόν, αναλύει... Την σύγκριση της ορμής της αλυσίδας, με την ορμή της driving force, με την ορμή της μεταφοράς βάρους και προκύπτει το base line antisquat ανάλογα με το πόσο βυθίζεται το πίσω...
Το οποίο κάνει προφανές ότι ο αρθρογράφος δεν ξέρει την διαφορά ανάμεσα στην ορμή και την ροπή. Αν αλλάξουμε λοιπόν τις λέξεις moment με το ορθό torque, συμφωνούμε με το #3, αν εξηγηθεί τι είναι αυτό το driving force.
Το διάγραμμα 4 είναι ακριβώς η μπλέ γραμμή του 3. Τίποτα καινούριο, πέραν του ότι έχει αριθμήσει τον κατακόρυφο άξονα και έχει αλλάξει σύστημα αξόνων αναφοράς.
Τα υπόλοιπα έχουν ενδιαφέρον και χρησιμότητα, με την εξαίρεση του driving force το οποίο σιωπηλά συμπεριλαμβάνουν.
Αγνοώντας τα λάθη σε αυτό που ανέβασες λοιπόν δείχνει τι; Ότι για μικρά ανοίγματα του γκαζιού, οι δυνάμεις που θέλουν να σηκώσουν το πίσω μέρος (όπως το παρατηρεί ο αναβάτης) είναι μεγαλύτερες από τις δυνάμεις που θέλουν να κατεβάσουν το πίσω μέρος (όπως το παρατηρεί ο αναβάτης). Δηλαδή, για βύθιση περί τα 30 χιλιοστά (που είναι κοντά στο "κανονικό" sag μιας μοτοσικλέτας στριτ) οι δυνάμεις πίσω εξισορροπούνται και δεν έχουμε ούτε ιδιαίτερη βύθιση ούτε σήκωμα... Άρα με το 0,1G, δηλαδή μιά χαλαρή επιτάχυνση κατά Code, για πες μου διαβάζοντας το διάγραμμα πόσο κάθεται το ZX6... Σχεδόν καθόλου με το μαμά γρανάζωμα, μπορεί και να σηκώνεται αν το κοντύνεις ή αν έχει μακρύ ψαλίδι. Τα-ντααααααα.
Bob_o_mastoras
02/08/2014, 14:51
Τελικα να μπω με γκαζια στη στροφη ή θα φαω τα μουτρα μου (παλι);;; :p
Τελικα να μπω με γκαζια στη στροφη ή θα φαω τα μουτρα μου (παλι);;; :p
καθε φορα το ιδιο γινεται. ξεκινας με μια απλη ερωτηση που θα επρεπε να απαντιεται με ενα απλο ναι η οχι (αντε και μια επεξηγηση της μιας γραμμης) και καταληγεις να αναρωτιεσαι αν πρεπει να εχεις μεταδιδακτορικο στη κβαντικη φυσικη για να κατεβεις και να το καβαλησεις η να το πεταξεις το ρημαδι να ησυχασεις. :lol::lol:
απαντηση: τι εννοεις να μπεις ''με γκαζια στη στροφη?'' να μπεις χωρις να κλεισεις γκαζι (δλδ με οσα ερχεσαι απο την ευθεια), η να ανοιγεις το γκαζι κατα τη διαρκεια της στροφης? και ποσο μεγαλη θα ειναι η ευθεια? και αν εννοεις αυτο, ποτε θα μπεις στο γκαζι? και ποσο γκαζι θα παρεις? και τι θα κανει το ψαλιδι? και ποσο τοις εκατο θα παραμορφωνει το λαστιχο? και ποσο σαγκ θα εχεις στην αναρτηση? και για ποσα κιλα θα ειναι το ελατηριο? και φτου κι απ' την αρχηηηηη...! :a49::tooth::tooth::tooth:
amyroukai
02/08/2014, 15:11
Τρουπ αν ήταν απλή η φυσική και αν ήταν απλό το καβάλημα της μοτοσικλέτας, δεν θα είχε λόγο ύπαρξης το CSS.
Τρουπ αν ήταν απλή η φυσική και αν ήταν απλό το καβάλημα της μοτοσικλέτας, δεν θα είχε λόγο ύπαρξης το CSS.
συμφωνω αλλα σκεψου οτι αυτο που προσπαθει να κανει το css και ο code ειναι να βοηθησει εναν αναβατη με αυτα που του λεει ωστε να νοιωθει και να ειναι ασφαλης.
αν πιστευεις εσυ, η οποιος αλλος, οτι σε αυτο το θρεντ (και σε ολα τα αντιστοιχα) ενας νεος αναβατης καταλαβαινει τι πρεπει να κανει για να πιασει τον στοχο του με τον τροπο που παρουσιαζεται προφανως και συνεχιζεις να αναλυεις κβαντικη φυσικη ΙΙ που ειναι υποχρεωτικο μαθημα στο 6ο εξαμηνο :lol:
kostas777
02/08/2014, 15:23
συμφωνω αλλα σκεψου οτι αυτο που προσπαθει να κανει το css και ο code ειναι να βοηθησει εναν αναβατη με αυτα που του λεει ωστε να νοιωθει και να ειναι ασφαλης.
αν πιστευεις εσυ, η οποιος αλλος, οτι σε αυτο το θρεντ (και σε ολα τα αντιστοιχα) ενας νεος αναβατης καταλαβαινει τι πρεπει να κανει για να πιασει τον στοχο του με τον τροπο που παρουσιαζεται προφανως και συνεχιζεις να αναλυεις κβαντικη φυσικη ΙΙ που ειναι υποχρεωτικο μαθημα στο 6ο εξαμηνο :lol:
:bawl:
Για εμένα είναι απλούστατα και δεν χρειαζόταν για το συγκεκριμένο να πάω css για να το μάθω, άλλα πράγματα με βοήθησαν εκεί. Είπαμε, ο καθένας το δικό του τσερβέλο :wave2:
:bawl:
Για εμένα είναι απλούστατα και δεν χρειαζόταν για το συγκεκριμένο να πάω css για να το μάθω, άλλα πράγματα με βοήθησαν εκεί. Είπαμε, ο καθένας το δικό του τσερβέλο :wave2:
ναι ρε παλικαρε αλλα βλεπω σεντονια με διαλεξεις και το μονο που αναρωτηθηκα ειναι ''τι στον ΜΠουτσο θα καταλαβει ενας αναβατης που δεν εχει παρακολουθησει σωνει και ντε μια σχολη που θα απαιτητο''. μπηκαν και τα αγγλικα κειμενα στη μεση (δλδ θελουμε να εχουνε τελειωσει και μεταφραστικο) και γαμηθηκε το συμπαν. απλα προσπαθησα να πω απο το πρωτο-πρωτο ποστακι μου (και προς εσενα) οτι καλο θα ηταν η να το κατεχουμε (δλδ πιστοποιημενα και οχι για κανενα αλλο λογο αλλα απλα γιατι η πιστοποιηση δηλωνει την ικανοτητα της μεταδοσης της γνωσης) η να απανταμε απλα, λιτα και απεριτα, μπας και ξεστραβωθει κανενας νεος.
αντε καλο καλοκαιρι!
:beer::wave2:
amyroukai
02/08/2014, 15:32
Αν δεν ξέρει κβαντική φυσικη ΙΙ τότε τρώει σαν χάπατο ότι μλκια του σερβίρει το ίντερνετ και μαθαίνει ότι μαθαίνει. Εμένα μου φαίνεται πως αρκεί η απλή λυκειακή φυσική και τίποτα παραπάνω για να δω ότι είναι λάθος τα διαγράμματα των δυνάμεων και ότι η ορμή και η ροπή είναι άλλες έννοιες.
Τουλάχιστον συμφωνούμε ότι μόνο η αλυσίδα μεταφέρει δύναμη πίσω και δεν υπάρχει καμμία άλλη δύναμη που να επενεργεί στον άξονα του πίσω τροχού;
kostas777
02/08/2014, 15:32
ναι ρε παλικαρε αλλα βλεπω σεντονια με διαλεξεις και το μονο που αναρωτηθηκα ειναι ''τι στον ΜΠουτσο θα καταλαβει ενας αναβατης που δεν εχει παρακολουθησει σωνει και ντε μια σχολη που θα απαιτητο''. μπηκαν και τα αγγλικα κειμενα στη μεση (δλδ θελουμε να εχουνε τελειωσει και μεταφραστικο) και γαμηθηκε το συμπαν. απλα προσπαθησα να πω απο το πρωτο-πρωτο ποστακι μου (και προς εσενα) οτι καλο θα ηταν η να το κατεχουμε (δλδ πιστοποιημενα και οχι για κανενα αλλο λογο αλλα απλα γιατι η πιστοποιηση δηλωνει την ικανοτητα της μεταδοσης της γνωσης) η να απανταμε απλα, λιτα και απεριτα, μπας και ξεστραβωθει κανενας νεος.
αντε καλο καλοκαιρι!
:beer::wave2:
Κι εγώ όμως δεν ξεκίνησα για κάτι τέτοιο, αλλά η κουβέντα όπως συνεχίστηκε το επέβαλε. Οπότε τι να κάνω. Επίσης :beer:
Bob_o_mastoras
02/08/2014, 15:34
Αν δεν ξέρει κβαντική φυσικη ΙΙ τότε τρώει σαν χάπατο ότι μλκια του σερβίρει το ίντερνετ και μαθαίνει ότι μαθαίνει. Εμένα μου φαίνεται πως αρκεί η απλή λυκειακή φυσική και τίποτα παραπάνω για να δω ότι είναι λάθος τα διαγράμματα των δυνάμεων και ότι η ορμή και η ροπή είναι άλλες έννοιες.
Τουλάχιστον συμφωνούμε ότι μόνο η αλυσίδα μεταφέρει δύναμη πίσω και δεν υπάρχει καμμία άλλη δύναμη που να επενεργεί στον άξονα του πίσω τροχού;
Βαρυτητα και τριβη. Και αμα ψαχτουμε θα βρουμε κι αλλες. :p :lol:
amyroukai
02/08/2014, 15:41
Χριστέ μου και παναγία μου...
Η βαρύτητα; Στον άξονα του πίσω τροχού; Η τριβή; Στον άξονα του πίσω τροχού; Πάλι καλά που έβαλες τα εμότικον και το λαμβάνω ως αστείο.
ε τωρα αμα σε πω μαλακα θα φταιω? :lol::lol:
δλδ θες να μου πεις οτι ο ΧΧΧΧ για παραδειγμα θα καταλαβαινε επειδη τελειωσε το λυκειο? εδω εγω φυσικοθεραπευτης, εσυ πολ. μηχ, ο μπιγκ πανεπιστημονας (δεν αστειευομαι μιλαω σοβαρα), ο βυρων γιαπης :lol: , ο κωστας και ο τζιξερμαν δεν ξερω τι εχουνε τελειωσει τα παιδια, ο αμπελ εξωγηινος και δεν εχουμε βγαλει ακρη (τον μπλειντ δεν τον βαζω γιατι καθεται κοιταει και γελαει το καθικι! ΣΙΙΙΙΓΟΥΡΑ που λεει κι ο σουτηρακ'ς), συνεχιζεις να πιστευεις οτι αρκει η φυσικη του λυκειου?
(και εδω αλλαζει η κουβεντα και παει στο τι παιδεια ειναι αυτη, και τετοια :rotflmao::rotflmao::rotflmao: )
Χριστέ μου και παναγία μου...
ναι κανονισε να πρεπει να εχουμε τελειωσει ΚΑΙ καμια θεολογικη τωρα!!!!! :lol::lol:
Bob_o_mastoras
02/08/2014, 15:48
Βασικα η βαρυτητα επιδρα σε ολα τα σωματα που βρισκονται εντος καποιου βαρυτικου πεδιου (στη συγκεκριμενη περιπτωση της Γης ως ισχυροτερο) συνεπως και στον αξονα του πισω τροχου.
Επισης εφοσον προκειται για κινουμενο αντικειμενο που βρισκεται σε επαφη με καποιο αλλο μη κινουμενο σχετικα με την κινηση του πρωτου (ρουλεμαν στον πισω αξονα) επιδρα και η τριβη.
Αμελητεες σε ισχυ σε σχεση με την δυναμη που ασκει η αλυσιδα αλλα υφιστανται.
Δεν τα ειπα για αστειο. Τα εμοτικον τα εβαλα στη φαση οτι μπορουμε να το καψουμε και αλλο! :lol:
amyroukai
02/08/2014, 15:55
ε τωρα αμα σε πω μαλακα θα φταιω? :lol::lol:
δλδ θες να μου πεις οτι ο XXX για παραδειγμα θα καταλαβαινε επειδη τελειωσε το λυκειο;
Θα έπρεπε, το αν δεν θυμάται γιατί δεν έχει κάνει φυσική τόσα χρόνια είναι άλλο πράγμα. Έχει να κάνει και μάθημα Ελληνικά τόσα χρόνια, αλλά ξέρει ακόμα να διαβάζει και να γράφει.
Μπορείς να με πεις ότι θέλεις δεν παρεξηγούμαι. Έχω ακούσει τόσα πολλά που πλέον... :bawl:
α, τροφή για σκέψη #2, το ομοαξονικό γρανάζι/ψαλίδι της BMW 450... :)
Θα έπρεπε, το αν δεν θυμάται γιατί δεν έχει κάνει φυσική τόσα χρόνια είναι άλλο πράγμα. Έχει να κάνει και μάθημα Ελληνικά τόσα χρόνια, αλλά ξέρει ακόμα να διαβάζει και να γράφει.
Μπορείς να με πεις ότι θέλεις δεν παρεξηγούμαι. Έχω ακούσει τόσα πολλά που πλέον... :bawl:
α, τροφή για σκέψη #2, το ομοαξονικό γρανάζι/ψαλίδι της BMW 450... :)
ναι, γι' αυτο ειμαστε ολοι μπαμπινιωτιδες :moutza::lol::lol:
Αντε, παμε απο την αρχη...'Γκαζι στη στροφη, ποτε και γιατι το ανοιγουμε'
Ποτε...
-οσο μπορουμε νωριτερα μετα τα φρενα (αφου ετσι κι αλλιως παραφρεναραμε γρηγορα)
-θα στριψουμε πιο γρηγορα αν διωξουμε το σωμα εξω απο τη μηχανη πιο πολυ απο οτι νομιζουμε οτι πρεπει (γιατι σιγα μη ξερουμε ποσο πρεπει, αν ξεραμε δεν θα ρωταγαμε ετσι κι αλλιως) και μετα ερθουμε στα ισα με λιγο γκαζακι αφου κρεμομαστε που κρεμομαστε.
Γιατι...
-οσο ειμαστε μεσα στη στροφη γιατι βοηθαει την σταμπιλοποιηση (καινουργια λεξη αυτη) της μοτοσυκλετας.
-οταν βγαινουμε απο την στροφη γιατι την σηκωνει ορθια πιο σταμπιλα απ'οτι η κινηση του σωματος μας στη καθετη θεση, η οποια αφου δεν κανουμε γιογκα και ισομετρικες ασκησεις δεν θα ειναι και τοσο ομαλη.
Αν καποιος σκοτωθει δεν φταιω :beer:
amyroukai
02/08/2014, 16:47
Να προσθέσω επίσης ότι... Χρειάζεται να φρενάρουμε λίγο λιγότερο από ότι νομίζουμε διότι γέρνοντας η μοτοσικλέτα θα χάσει ταχύτητα, ακόμα και με το γκάζι ελαφρά ανοιχτό.
Και στις ταχύτητες που πάμε (που δεν έχουν καμμία σχέση με αγώνες) δεν χρειάζεται να βγάζουμε κώλο έξω.
Allst@rf
02/08/2014, 18:31
Επειδη μας διαβαζουν και νεοι, ηθελα να πω οτι αρχικα καλα ειναι να μαθουμε να στριβουμε "χωρις" φρενα...
Α και κατι αλλο που εδω το βλεπω "λαθος" και μας το ειπαν αλλιως...
Δεν βγαζεις κωλο για να στριψεις... για αρχη λιγο το πανω μερος του σωματος (κεφαλι-ωμους) μετακινεις στο εσωτερικο της στροφης... και φυσικα το εσωτερικο γονατο...
ελπιζω να μην παρεξηγησατε...
Αυτα που λεω τα εχω δει μπροστα μου να συμβαινουν και να διορθωνονται επι τοπου...
Αυτο ειναι το ωραιο με το css... ειναι σαν ιδιαιτερο...
nikos_abel
02/08/2014, 19:21
Ξεχάσατε να συμπεριλάβετε στην εξίσωση την έλξη που ασκεί η μάζα της μοτοσυκλέτας και του αναβάτη στη γη.
Αααχ, τα μαθηματικά, μια υπέροχη γλώσσα που με μια ματιά καταλαβαίνεις 10 σελίδες μπλα μπλα.......
Περισσότερο με μπερδέψατε. Όλοι. Αυτό.
kostas777
03/08/2014, 01:05
Ναι για το #1 αυτό έγραψα και εγώ, αλλά δεν μιλάει για ταχύτητα στη στροφή VS ταχύτητα στην ευθεία, με σταθερό γκάζι (πιο σωστά με σταθερές στροφές κινητήρα) ο Κώστας, αν δεν απατώμαι το ξεκαθάρισε νωρίτερα.
Έριξα πάλι μια ματιά και είδα ότι ξέχασα να διευκρινίσω αυτό.
Είναι παρανόηση, γιατί φανταζόμαστε ιδανικές συνθήκες με ευθεία λεία διαδρομή.
Ο δάσκαλος κάνει μια ερώτηση ως εξής: «είμαστε σε έναν δρόμο και πηγαίνουμε ωραία και καλά και κρατάμε το γκάζι σταθερό στο 10% της διαδρομής του. Τι θα κάνει η μοτοσυκλέτα;»
Φυσικά δεν εννοούμε ότι αν πηγαίνουμε με σταθερό γκάζι σε μια ευθεία, η ταχύτητά μας ολοένα και θα μειώνεται μέχρι που θα σβήσει η μηχανή.
Εννοούμε σε κανονικές συνθήκες σε έναν δρόμο που μπορεί να έχει ανωμαλίες, στροφές, αντίσταση του αέρα και άλλες τριβές, που θα μας κάνουν να αυξομειώνουμε που και που το γκάζι προκειμένου να διατηρήσουμε μια δεδομένη σταθερή ταχύτητα.
Αυτό το λέει προκειμένου να εξηγήσει ότι το να έχει κάποιος πάνω σε μια στροφή το γκάζι ανοιχτό, αλλά σταθερό και όχι να το ανοίγει, δεν διατηρεί την ταχύτητά του σταθερή αλλά επιβραδύνει. Πολλοί διδάσκουν ή συμβουλεύουν το να μπαίνουμε με φόρα ή φρεναριστοί και να έχουμε σταθερά ανοιχτό το γκάζι στη στροφή μέχρι να ισιώσει η μηχανή, αυτό όμως σημαίνει μικρότερη ταχύτητα στη στροφή και συμπίεση αναρτήσεων. Επίσης με αυτόν τον τρόπο δεν μπορείς να βγεις καλά στην έξοδο γιατί αρχίζεις να μαζεύεις ταχύτητα λίγο πιο αργά, που σημαίνει μερικά μέτρα παρακάτω, από το αν άρχιζες να ανοίγεις νωρίς και ρολλάριζες μέχρι την έξοδο.
Γενικά ο κανόνας της τεχνικής αυτής λέει «αργή είσοδος - γρήγορη έξοδος» δηλαδή δεν μπαίνουμε με φόρα, επιλέγουμε το σωστό σημείο εισόδου, στρίβουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται με power steering (άλλο μάθημα :)) και αρχίζουμε να ανοίγουμε όσο πιο νωρίς γίνεται, έτσι ώστε η μοτοσυκλέτα μας να είναι ασταθής για τη μικρότερη δυνατή χρονική διάρκεια και τον περισσότερο χρόνο διάρκειας της στροφής να είναι σταθερή και υπό έλεγχο.
amyroukai
03/08/2014, 09:12
Αν ταξιδεύεις Κώστα με 120 χιλιόμετρα την ώρα πχ, ας πούμε ότι το απαιτούμενο γκάζι για να τα διατηρείς είναι το 30% (εντελώς τυχαίο το νούμερο).
Η μόνη αντίσταση που μεταβάλλεται, πρακτικά, είναι αυτή από αλλαγές στην κλίση του δρόμου (παίζει και η περίπτωση του ούριου/κόντρα ανέμου αλλά η ανηφόρα είναι πάντα στο δρόμο, ο άνεμος όχι). Άρα, αν κρατήσεις το γκάζι στο 30% με κάποιο τρόπο, όντως στις ανηφόρες θα πηγαίνεις με 110 (ας πούμε) και στις κατηφόρες με 130 (ας πούμε). Επειδή όμως δεν είμαστε ρομπότ και δεν είμαστε και ηλίθιοι, στις ανηφόρες το ανοίγεις από 30% στο 31% (τυχαίο το νούμερο αλλά όχι πολύ έξω από την αλήθεια) και στις κατηφόρες το κλείνεις στο 29%, διατηρείς τις στροφές του κινητήρα σταθερές και πας παντού με 120 γιατί στο παράδειγμά μου με τόσα πας. Το γκάζι αυτό πρακτικά είναι σταθερό.
Ωμμμμμμμμ... Να ξαναματαπούμε γιατί λέει ότι επιβραδύνει η μοτοσικλέτα στις στροφές με σταθερό γκάζι; Να ανεβάσω το διάγραμμα από το μπλιμπλίο; Κεφάλαιο 4, σελίδες 20 και 21; Που λέει ότι απλώς το λάστιχο έχει μικρότερη διάμετρο στο πλάι και γι'αυτό χάνεις ταχύτητα κρατώντας τις ίδιες στροφές; Ή ότι αν έχεις βρει κόκκινα στο apex μην ανεβάσεις σχέση ακόμα, για να κερδίσεις από την επιτάχυνση με δύναμη όπως θα σηκώνεις τη μοτοσικλέτα και θα μακραίνει πάλι το βήμα της (και οι στροφές του κινητήρα σου επίσης δεν θ'αλλάξουν καθόλου αλλά θα πηγαίνεις πιο γρήγορα); Βρες το το τιμημένο το βιβλίο βρε αγόρι και διάβασέ το ΟΛΟ να ξεμπερδευτείς και μετά γράψε.
Επίσης να σε διορθώσω στο ότι το steering που λες, αναφέρεται ως pivot steering, σελ. 84 κεφάλαιο 19 (στον πίνακα περιεχομένων, αναφέρει σαν επεξήγηση/σχόλιο "power steering, your new factory option on any bike" μετάφραση "υδραυλικό τιμόνι, το νέο εργοστασιακό αξεσουάρ για κάθε μοτοσικλέτα"). Και δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μοτοσικλέτες που έχουν τα μαρσπιέ μπροστά από τη σέλα, όπως πχ σε χαρλεο-ειδή, σκουτερ κλπ μη ρωτήσεις γιατί, ο ίδιος το γράφει και εξηγεί. Μέσα σε ολόκληρο το κεφάλαιο 19 που εξηγεί την τεχνική, ο όρος power steering δεν αναγράφεται πουθενά από τον Code, μόνο στα σχόλια του Chandler σελίδα 85 λέει ότι "it feels like power steering" δηλαδή "έχει την αίσθηση υδραυλικού τιμονιού". Μην πετάς φωτοβολίδες, πλιζ; Μετά λέει ο Τρουπης για σεντόνια και κβαντική άλγεβρα. Διάβασέ το, το τιμημένο, γιατί μεταφέρεις λάθος πληροφορίες.
Ωμμμμμμμμ... Να ξαναματαπούμε γιατί λέει ότι επιβραδύνει η μοτοσικλέτα στις στροφές με σταθερό γκάζι; Να ανεβάσω το διάγραμμα από το μπλιμπλίο; Κεφάλαιο 4, σελίδες 20 και 21; Που λέει ότι απλώς το λάστιχο έχει μικρότερη διάμετρο στο πλάι και γι'αυτό χάνεις ταχύτητα κρατώντας τις ίδιες στροφές; Ή ότι αν έχεις βρει κόκκινα στο apex μην ανεβάσεις σχέση ακόμα, για να κερδίσεις από την επιτάχυνση με δύναμη όπως θα σηκώνεις τη μοτοσικλέτα και θα μακραίνει πάλι το βήμα της (και οι στροφές του κινητήρα σου επίσης δεν θ'αλλάξουν καθόλου αλλά θα πηγαίνεις πιο γρήγορα); Βρες το το τιμημένο το βιβλίο βρε αγόρι και διάβασέ το ΟΛΟ να ξεμπερδευτείς και μετά γράψε.
Σωστα λεει οτι χανεις ταχυτητα στις ιδιες στροφες, αλλα δεν λεει οτι χανεις ταχυτητα στο ιδιο γκαζι....
kostas777
03/08/2014, 10:59
Αν ταξιδεύεις Κώστα με 120 χιλιόμετρα την ώρα πχ, ας πούμε ότι το απαιτούμενο γκάζι για να τα διατηρείς είναι το 30% (εντελώς τυχαίο το νούμερο).
Η μόνη αντίσταση που μεταβάλλεται, πρακτικά, είναι αυτή από αλλαγές στην κλίση του δρόμου (παίζει και η περίπτωση του ούριου/κόντρα ανέμου αλλά η ανηφόρα είναι πάντα στο δρόμο, ο άνεμος όχι). Άρα, αν κρατήσεις το γκάζι στο 30% με κάποιο τρόπο, όντως στις ανηφόρες θα πηγαίνεις με 110 (ας πούμε) και στις κατηφόρες με 130 (ας πούμε). Επειδή όμως δεν είμαστε ρομπότ και δεν είμαστε και ηλίθιοι, στις ανηφόρες το ανοίγεις από 30% στο 31% (τυχαίο το νούμερο αλλά όχι πολύ έξω από την αλήθεια) και στις κατηφόρες το κλείνεις στο 29%, διατηρείς τις στροφές του κινητήρα σταθερές και πας παντού με 120 γιατί στο παράδειγμά μου με τόσα πας. Το γκάζι αυτό πρακτικά είναι σταθερό.
Οποιαδήποτε επίδραση στην ευθεία πορεία της μοτοσυκλέτας, θα μας μειώσει την ταχύτητα όταν έχουμε σταθερό γκάζι. Έστω και λίγο, που δεν σημαίνει ότι θα το καταλάβουμε αν είναι π.χ. όταν πατάμε ένα πετραδάκι και χάσουμε 0,01 χ.α.ω. Μόνο λόγω της αντίστασης του αέρα έχουμε ικανή επιβράδυνση έτσι ώστε η ταχύτητά μας να μειώνεται και κάθε τόσο να την αυξάνουμε με μια ελάχιστη κίνηση στο γκάζι που δεν την προσέχουμε πάντα. Η ταχύτητά μας σε όλες τις περιπτώσεις κυμαίνεται, θα ήταν σταθερή αν όλες οι μεταβλητές του δρόμου ήταν σταθερές.
Δηλαδή ακόμη και όταν δεν είμαστε σε στροφή, οι τριβές κίνησης, του αέρα και οι μηχανικές τριβές τείνουν να επιβραδύνουν τη μοτοσυκλέτα αν δεν αυξάνουμε πόσο μάλλον στις στροφές, σε οποιεσδήποτε στροφές, ακόμη και σε ελιγμούς και αλλαγές κατεύθυνσης που κάνουμε στην ευθεία.
Που λέει ότι απλώς το λάστιχο έχει μικρότερη διάμετρο στο πλάι και γι'αυτό χάνεις ταχύτητα κρατώντας τις ίδιες στροφές; Ή ότι αν έχεις βρει κόκκινα στο apex μην ανεβάσεις σχέση ακόμα, για να κερδίσεις από την επιτάχυνση με δύναμη όπως θα σηκώνεις τη μοτοσικλέτα και θα μακραίνει πάλι το βήμα της (και οι στροφές του κινητήρα σου επίσης δεν θ'αλλάξουν καθόλου αλλά θα πηγαίνεις πιο γρήγορα); Βρες το το τιμημένο το βιβλίο βρε αγόρι και διάβασέ το ΟΛΟ να ξεμπερδευτείς και μετά γράψε.
Δεν ξέρω τι νομίζεις ότι μπέρδεψα, το λέω όπως το είπε ο δάσκαλος. Το ίδιο λάστιχο που πατάει τις στροφές πατάει και στις ευθείες και το contact patch του δεν είναι αμετάβλητο μέχρι η μηχανή να μπει σε μια στροφή.
Επίσης να σε διορθώσω στο ότι το steering που λες, αναφέρεται ως pivot steering, σελ. 84 κεφάλαιο 19 (στον πίνακα περιεχομένων, αναφέρει σαν επεξήγηση/σχόλιο "power steering, your new factory option on any bike" μετάφραση "υδραυλικό τιμόνι, το νέο εργοστασιακό αξεσουάρ για κάθε μοτοσικλέτα").
Στο CSS η άσκηση αναφέρεται ως pivot steering και power steering και εννοούν το ίδιο πράγμα και όχι το υδραυλικό τιμόνι προφανώς :lol:
Δηλαδή είναι πολύ πιθανό να εννοούσα ότι το μάθημα αναφέρεται στην μηχανική υποβοήθηση και όχι σε τεχνική οδήγησης. Πραγματικά ό,τι να'ναι :wave2:
menelaos46
03/08/2014, 13:32
Έριξα πάλι μια ματιά και είδα ότι ξέχασα να διευκρινίσω αυτό.
Πολλοί διδάσκουν ή συμβουλεύουν το να μπαίνουμε με φόρα ή φρεναριστοί και να έχουμε σταθερά ανοιχτό το γκάζι στη στροφή μέχρι να ισιώσει η μηχανή, αυτό όμως σημαίνει μικρότερη ταχύτητα στη στροφή και συμπίεση αναρτήσεων. Επίσης με αυτόν τον τρόπο δεν μπορείς να βγεις καλά στην έξοδο γιατί αρχίζεις να μαζεύεις ταχύτητα λίγο πιο αργά, που σημαίνει μερικά μέτρα παρακάτω, από το αν άρχιζες να ανοίγεις νωρίς και ρολλάριζες μέχρι την έξοδο.
Γενικά ο κανόνας της τεχνικής αυτής λέει «αργή είσοδος - γρήγορη έξοδος» δηλαδή δεν μπαίνουμε με φόρα, επιλέγουμε το σωστό σημείο εισόδου, στρίβουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται με power steering (άλλο μάθημα :)) και αρχίζουμε να ανοίγουμε όσο πιο νωρίς γίνεται, έτσι ώστε η μοτοσυκλέτα μας να είναι ασταθής για τη μικρότερη δυνατή χρονική διάρκεια και τον περισσότερο χρόνο διάρκειας της στροφής να είναι σταθερή και υπό έλεγχο.
Αργή είσοδος δε σημαίνει με φόρα η χωρίς φόρα αλλά σημαίνει πιο βαθειά στη στροφή....
amyroukai
03/08/2014, 14:03
Οποιαδήποτε επίδραση στην ευθεία πορεία της μοτοσυκλέτας, θα μας μειώσει την ταχύτητα όταν έχουμε σταθερό γκάζι. Έστω και λίγο, που δεν σημαίνει ότι θα το καταλάβουμε αν είναι π.χ. όταν πατάμε ένα πετραδάκι και χάσουμε 0,01 χ.α.ω. Μόνο λόγω της αντίστασης του αέρα έχουμε ικανή επιβράδυνση έτσι ώστε η ταχύτητά μας να μειώνεται και κάθε τόσο να την αυξάνουμε με μια ελάχιστη κίνηση στο γκάζι που δεν την προσέχουμε πάντα. Η ταχύτητά μας σε όλες τις περιπτώσεις κυμαίνεται, θα ήταν σταθερή αν όλες οι μεταβλητές του δρόμου ήταν σταθερές.
Δηλαδή ακόμη και όταν δεν είμαστε σε στροφή, οι τριβές κίνησης, του αέρα και οι μηχανικές τριβές τείνουν να επιβραδύνουν τη μοτοσυκλέτα αν δεν αυξάνουμε πόσο μάλλον στις στροφές, σε οποιεσδήποτε στροφές, ακόμη και σε ελιγμούς και αλλαγές κατεύθυνσης που κάνουμε στην ευθεία.
Δεν ξέρω τι νομίζεις ότι μπέρδεψα, το λέω όπως το είπε ο δάσκαλος. Το ίδιο λάστιχο που πατάει τις στροφές πατάει και στις ευθείες και το contact patch του δεν είναι αμετάβλητο μέχρι η μηχανή να μπει σε μια στροφή.
Στο CSS η άσκηση αναφέρεται ως pivot steering και power steering και εννοούν το ίδιο πράγμα και όχι το υδραυλικό τιμόνι προφανώς :lol:
Δηλαδή είναι πολύ πιθανό να εννοούσα ότι το μάθημα αναφέρεται στην μηχανική υποβοήθηση και όχι σε τεχνική οδήγησης. Πραγματικά ό,τι να'ναι :wave2:
Ξεκινώντας από το τέλος. Είναι προφανές ότι ο Code κάνει ένα λογοπαίγνιο. Ονομάζει "power steering" το ότι ξεκινώντας την δύναμη από το εξωτερικό μαρσπιέ, χρειάζεται λιγότερη προσπάθεια/δύναμη από τον άνω κορμό για το ίδιο αποτέλεσμα στριψίματος. Οπότε επειδή αυτό ακριβώς κάνει και ένα υδραυλικό τιμόνι στα αυτοκίνητα, δηλαδή να σου μειώνει την απαραίτητη μυική προσπάθεια για να το στρίψεις, χαϊδευτικά-επεξηγηματικά το λέει και έτσι. Αλλά το όνομα που έχει δώσει ο ίδιος στην τεχνική είναι Pivot, όχι Power όπως έγραψες αρχικά, αυτό διόρθωσα. Τώρα αν εκτός από twist of the wrist θέλεις να κάνεις και twist of my word είναι άλλο ζήτημα.
Το contact patch που κολλάει σε αυτό που συζητάμε;
Και για το πρώτο, παραιτούμαι διότι δεν υπάρχει τίποτα παραπάνω να πω...
@Big η μετάδοση κονταίνει, άρα με το ίδιο γκάζι οι στροφές θ'ανέβουν (όπως είπες ήδη θα φτάνει πιο πολλή ροπή στον τροχό άρα για το ίδιο άνοιγμα γκαζιού "επιταχύνει"), πόσο μάλλον δε όταν η θεωρία λέει ν'ανοίξουμε και το γκάζι περισσότερο. Τώρα αυτό που δεν μπορώ να σου πω με βεβαιότητα είναι αν το κέρδος σε στροφές κινητήρα λόγω του κοντύματος της μετάδοσης ισοφαρίζει η ξεπερνάει την χασούρα σε ταχύτητα μοτοσικλέτας (αυτά που γράφει μέσα στο βιβλίο σε διάφορα κεφάλαια είναι εκ πρώτης αντιφατικά, εξηγούνται όμως αν λάβεις υπ' όψη την κάθε περίπτωση που συζητιέται και το γρανάζωμα που προτείνεται ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα). Φαντάζομαι πως σαν τυπικό παράδειγμα όσο περισσότερο γέρνεις τόσο περισσότερα χιλιόμετρα χάνεις, έστω και αν ανέβουν οι στροφές κάμποσο, αλλά επειδή δεν κλείνεις το γκάζι δεν έχεις τα αρνητικά αποτελέσματα της επιβράδυνσης. Αυτό πρακτικά μόνο η τηλεμετρία το αποδεικνύει και τέτοιο εργαλείο δεν είχα ποτέ, παράθεση δηλαδή ταχύτητας μοτοσικλέτας (με Gps γιατί οι τροχοί και το γρανάζι δείχνουν λάθος υπό κλίση), επιλεγμένης σχέσης στο κιβώτιο, ποσοστού ανοίγματος γκαζιού και στροφών κινητήρα σε όλη την στροφή. Στα motogp τα δείχνει αυτά μερικές φορές όμως επειδή κρατάνε τα φρένα πολύ βαθιά υπό κλίση δεν βγαίνει ασφαλές συμπέρασμα. Οπότε μέχρις αποδείξεως του εναντίου, ας πούμε ότι προσωπικά επιλέγω να πιστέψω τα γραφόμενα του συγκεκ\ριμένου κυρίου, όπως εγώ τα αντιλαμβάνομαι με την κβαντική φυσική που ξέρω, κατά Τρούπη. :bawl:
edit: Για να μπερδέψω τα πράγματα, μέσα στην στροφή έχουμε γραμμική ταχύτητα (αυτήν μετράει το κοντέρ και το gps) και γωνιακή ταχύτητα. Μειώνεται η μία, αυξάνεται η άλλη, το ισοζύγιο αν δεν φρενάρουμε/κλείσουμε το γκάζι είναι σταθερό (ή αυξανόμενο με ανοιχτό γκάζι), όπως ορίζει η αρχή διατήρησης της ορμής. Οπότε εξηγείται φυσικά και για ποιό λόγο "επιβραδύνουμε" χωρίς επιβράδυνση.
Και ιδού μιά πολύ ωραία ιδέα να εφαρμόσετε ή να εντάξετε μίστερ Λεπίδα στα μαθήματα. Αν η σχολή έχει ένα τέτοιο μαραφέτι τηλεμετρίας, το να δείξετε τις μετρήσεις από αυτό στους μαθητές θα κάνει το μάθημα και την κατανόηση του τι συμβαίνει μέσα στη στροφή ιδιαίτερα εύκολη. Άμα το εφαρμόσετε περιμένω κέρασμα καφέ και να με αφήσετε παρακολουθήσω το συγκεκριμένο, όχι τίποτα άλλο να δω αν έχω δίκιο ή λέω χαζομάρες :)
kostas777
03/08/2014, 16:00
Αργή είσοδος δε σημαίνει με φόρα η χωρίς φόρα αλλά σημαίνει πιο βαθειά στη στροφή....
Σωστά.
Απλά υποτίθεται ότι έχουμε τελειώσει με το φρενάρισμα
edit: Για να μπερδέψω τα πράγματα, μέσα στην στροφή έχουμε γραμμική ταχύτητα (αυτήν μετράει το κοντέρ και το gps) και γωνιακή ταχύτητα. Μειώνεται η μία, αυξάνεται η άλλη, το ισοζύγιο αν δεν φρενάρουμε/κλείσουμε το γκάζι είναι σταθερό (ή αυξανόμενο με ανοιχτό γκάζι), όπως ορίζει η αρχή διατήρησης της ορμής. Οπότε εξηγείται φυσικά και για ποιό λόγο "επιβραδύνουμε" χωρίς επιβράδυνση.
Τα εχεις μπλεξει αρκετα εδω....:wave2:
gixxerpap
03/08/2014, 20:09
πάω να πάρω αυτοκίνητο:bawl:
πάω να πάρω αυτοκίνητο:bawl:
Ε; Με το αυτοκίνητο όμως, ποιος θα μας πει πότε και γιατί ανοίγουμε το γκάζι στη στροφή;
billydurex
03/08/2014, 20:38
Εχω μια απορία μάγκες ...οταν στριβω με 50 χλμ και βγαλω μισο κωλο και το εσωτερικο γονατο στη στροφη απεξω η μηχανή δεν πλαγιαζει τοσο αλλα στρίβει κανονικοτατα απο την αλλη οταν στριψω με τα γόνατα σφιγμενα στο ντεποζιτο και τα δυο με ίδια ταχύτητα παλι στριβω αλλα με πιο μεγαλη κλίση (ετσι οπως το αντιλαμβανομαι). που εχω λάθος ;
spyrakos35
03/08/2014, 20:41
Δοκιμασε μονο με κορμο και εσωτερικο ποδι εξω και το εξωτερικο ποδι κολλημενο στο τεποζιτο
menelaos46
03/08/2014, 20:44
Σωστά.
Απλά υποτίθεται ότι έχουμε τελειώσει με το φρενάρισμα
Με το που τελειώσουμε με το φρενάρισμα αρχίζουμε με το γκάζι!!!
Εχω μια απορία μάγκες ...οταν στριβω με 50 χλμ και βγαλω μισο κωλο και το εσωτερικο γονατο στη στροφη απεξω η μηχανή δεν πλαγιαζει τοσο αλλα στρίβει κανονικοτατα απο την αλλη οταν στριψω με τα γόνατα σφιγμενα στο ντεποζιτο και τα δυο με ίδια ταχύτητα παλι στριβω αλλα με πιο μεγαλη κλίση (ετσι οπως το αντιλαμβανομαι). που εχω λάθος ;
πουθενα δεν εχεις λαθος, αυτα ακριβως που περιγραφεις γινονται.
billydurex
03/08/2014, 21:06
και γω αυτο (1οστυλ) τεινω να υοθετησω γτ σου δινει περισσότερα περιθωρια για πιθανη διορθωση γραμμης .ok thnx guys
RaGe_Raptor
03/08/2014, 21:29
εάν η πίσω ανάρτηση βυθιζόταν κι άλλο με το που παίρνεις το γκάζι τότε η μοτοσυκλέτα θα άνοιγε τη γραμμή της και θα περιμέναμε περισσότερο για να ανοίξουμε το γκάζι (σε πιο μικρή κλίση)..οπότε πάει περίπατο το as soon as possible...
amyroukai
04/08/2014, 07:35
Πχιο "as soon as possible"... Ειδες, μεταφράστηκε σε "αμέσως". Lost in translation, χωρίς Μπιλ Μάρεϊ να γελασουμε και λίγο και χωρίς Σκάρλετ Γιόχανσον...
RaGe_Raptor
04/08/2014, 07:44
Πχιο "as soon as possible"... Ειδες, μεταφράστηκε σε "αμέσως". Lost in translation, χωρίς Μπιλ Μάρεϊ να γελασουμε και λίγο και χωρίς Σκάρλετ Γιόχανσον...
Απο ποιόν μεταφράστηκε σε αμέσως; Όχι από εμένα πάντως. Αυτό που γράφω είναι ξεκάθαρο, καθυστερείς να πάρεις γκάζι και χάνεις χρόνο ( αν αυτό είναι το ζητούμενο). Η ουσία είναι πως υπάρχουν βιβλία ολόκληρα για τη γεωμετρία του πλαισίου και των αναρτήσεων μιας μοτοσικλέτας και μόνο απλά δεν είναι τα πράγματα. Όπως λέει και ο Χούντραςη μοτοσικλέτα είναι η δεύτερη πιο περίπλοκη συσκευή μετά το ελικόπτερο.
RaGe_Raptor
04/08/2014, 08:05
Να ξεκαθαρίσω κάτι; Μιλάω για sport bikes . Εάν μια τουριστική μοτοσικλέτα πχ με τις σχετικά μαλακές αναρτήσεις της ,το μεγαλύτερο βάρος της και την πιο ήπια γεωμετρία της βρίσκεται στο άπεξ με συμπιεσμένες τις αναρτήσεις της τότε ναι με το γκάζι και τη μεταφορά βάρους είναι πολύ πιθανόν να βυθιστεί το πίσω μέρος.αυτής της μοτοσικλέτας όμως η γεωμετρία της πίσω ανάρτησης δεν έχει anti-squat χαρακτηριστικά.
κι αν το καλοσκεφτείς όταν ανοίγεις γκάζι άλλη συμπεριφορά έχει το πίσω μέρος σε ευθεία κι άλλη σε στροφή όταν οι αναρτήσεις είναι συμπιεσμένες.(όσο μικρότερη η γωνία ψαλιδιού τόσο πιθανότερο το να "κάτσει" το πίσω μέρος) γι αυτό και τα sportbikes έχουν πιο σκληρές αναρτήσεις (ένας από τους΄λόγους) για να αλλάζει όσο το δυνατό λιγότερο η γεωμετρία τους άρα και η συμπεριφορά τους.βέβαια αν το παρακάνεις η απώλεια πρόσφυσης είναι δεδομένη οπότε (όπως σε όλα τα πράγματα) υπάρχει ένα sweet-spot ,ένα σημείο ισσοροπίας το οποίο εξαρτάται από πολλούς παραγοντες και συνθήκες και είναι πολύ ευμετάβλητο.
RaGe_Raptor
04/08/2014, 08:31
νομίζω ότι αυτό που θα έπρεπε να συζητάμε τώρα είναι το "as soon as possible" . τί σημαίνει? όσο πιο νωρίς γίνεται. όσο σου επιτρέπει το μηχανάκι που καβαλάς,οι συνθήκες του οδοστρώματος, οι ικανότητές σου,τα λάστιχα που φοράς.έτσι δεν είναι?
amyroukai
04/08/2014, 10:42
Όχι.
As soon as possible σημαίνει ότι ανοίγεις το γκάζι όταν φτάσεις στο σημείο στο οποίο μπορείς να ακολουθήσεις τον κανόνα που έγραψε ο Κώστας νωρίτερα, ότι ανοίγεις evenly, smoothly and constantly σε όλη την διάρκεια της στροφής, διατηρώντας την επιτάχυνση του 0,1G που προκαλεί την επιθυμητή αναλογία βάρους 60/40 μέχρι να φτάσεις στο σημείο που τελειώνει η στροφή. Μετά αρχίζεις να σηκώνεις και ταυτόχρονα δίνεις όσο επιτρέπει το μηχανάκι, οι συνθήκες, οι ικανότητες, τα λάστιχα.
Και μέχρι να το ανοίξεις ΔΕΝ το έχεις κλειστό εντελώς. Γιατί αν το έχεις κλειστό επιβραδύνεις με ότι αρνητικό έχουμε ήδη πει ότι επιφέρει η επιβράδυνση. Το έχεις ανοιχτό τόσο ώστε να κάνεις coasting, ήτοι να μην χάνει στροφές ο κινητήρας...
RaGe_Raptor
04/08/2014, 11:17
να σου πω πως το βλέπω εγώ...να ανοίξω το γκάζι αμέσως μετά το φρενάρισμα δε μπορώ να το κάνω με την ακρίβεια που απαιτούν οι συνθήκες λόγω του ότι εκείνη τη στιγμή βάζω δύναμη στα clip-on για counter-steering. οπότε αφήνω το crack the throttle για αμέσως μετά ούτως ώστε να το κάνω με τη μέγιστη ακρίβεια και προπάντων ομαλά (smoothly,βοηθάει και ο ψεκασμός του GSXR εδώ) για να μην αναστατατώσω τη μοτοσυκλέτα στην πιο κρίσιμη στιγμή (μέγιστη κλίση).βέβαια έχει να κάνει και με τις ικανότητες του καθ'ενός...ούτε λέω ότι επειδή το κάνω εγώ αυτό είναι το σωστό..πάντως ότι το γκάζι σταμπιλοποιεί (το λεξιλόγιο του μπιγκ) τη μοτοσυκλέτα στην έξοδο είναι το μόνο σίγουρο.
xaotikos
04/08/2014, 15:36
το γκάζι σταθεροποιεί τη μοτοσυκλέτα ΑΜΕΣΩΣ μετά το στρίψιμο και καθ'ολή τη διάρκεια της στροφής και όχι μόνο στην έξοδο.
Όταν λέει ο Keith as soon as possible εννοεί όσο γρηγορότερα γίνεται.
CSS:
Βλέμμα στο σημείο εισόδου, φρένα αν χρειάζονται και αφού κεντράρουμε το σημείο εισόδου, βλέμμα στο που θέλουμε να πάμε (σημείο μέσα στη στροφή) ενώ μόλις φτάσουμε το σημείο εισόδου turn-in με counter-steering. Μόλις ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ το counter-steering και η μηχανή έχει πάρει την κλίση που δώσαμε και την πορεία που θέλουμε ανοίγουμε το γκάζι σταθερά και ομαλά (η επιτάχθνση 0,1G είναι για ανθρώπους κομπιουτεράκια...η αίσθηση λέει τόσο ομαλά όσο να νιώθουμε τη μηχανή να είναι σταθερή στην πορεία της χωρίς να αλλάζει η τροχιά της). Παράλληλα το βλέμμα από το εσωτερικό της στροφής πάει στο σημείο εξόδου. Μόλις περάσουμε το apex και κοιτάζουμε το σημείο εξόδου, πλέον μπορούμε να αποφασίσουμε πόσο γκάζι θα ανοίξουμε για να φτάσουμε εκεί και πόσο γρήγορα θα σηκώσουμε την μηχανή με τράβηγμα πλέον του εσωτερικού μέρους του τιμονιού. Πάντα με την περιφεριακή όραση κρατάμε τα σημεία που έχουμε βάλει (είσοδος, apex κλπ) όταν αλλάζουμε το βλέμμα μας στο επόμενο.
Επίσης από CSS:
με το που τελειώσουμε το counter-steering στο turn-in ανοίγουμε το γκάζι με τον παραπάνω τρόπο για να αποσυμπιεστούν οι αναρτήσεις και να έρθουν στο μέρος της ιδανικής λειτουργίας τους (μεσαίο 1/3 από τη διαδρομή τους) και μπρος και πίσω. Αυτό ισχύει και για τα on-off και για τα street και για όλα όσα έχουν συμβατικές αναρτήσεις.
RaGe_Raptor
04/08/2014, 16:13
το γκάζι σταθεροποιεί τη μοτοσυκλέτα ΑΜΕΣΩΣ μετά το στρίψιμο και καθ'ολή τη διάρκεια της στροφής και όχι μόνο στην έξοδο.
Όταν λέει ο Keith as soon as possible εννοεί όσο γρηγορότερα γίνεται.
CSS:
Βλέμμα στο σημείο εισόδου, φρένα αν χρειάζονται και αφού κεντράρουμε το σημείο εισόδου, βλέμμα στο που θέλουμε να πάμε (σημείο μέσα στη στροφή) ενώ μόλις φτάσουμε το σημείο εισόδου turn-in με counter-steering. Μόλις ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ το counter-steering και η μηχανή έχει πάρει την κλίση που δώσαμε και την πορεία που θέλουμε ανοίγουμε το γκάζι σταθερά και ομαλά (η επιτάχθνση 0,1G είναι για ανθρώπους κομπιουτεράκια...η αίσθηση λέει τόσο ομαλά όσο να νιώθουμε τη μηχανή να είναι σταθερή στην πορεία της χωρίς να αλλάζει η τροχιά της). Παράλληλα το βλέμμα από το εσωτερικό της στροφής πάει στο σημείο εξόδου. Μόλις περάσουμε το apex και κοιτάζουμε το σημείο εξόδου, πλέον μπορούμε να αποφασίσουμε πόσο γκάζι θα ανοίξουμε για να φτάσουμε εκεί και πόσο γρήγορα θα σηκώσουμε την μηχανή με τράβηγμα πλέον του εσωτερικού μέρους του τιμονιού. Πάντα με την περιφεριακή όραση κρατάμε τα σημεία που έχουμε βάλει (είσοδος, apex κλπ) όταν αλλάζουμε το βλέμμα μας στο επόμενο.
Επίσης από CSS:
με το που τελειώσουμε το counter-steering στο turn-in ανοίγουμε το γκάζι με τον παραπάνω τρόπο για να αποσυμπιεστούν οι αναρτήσεις και να έρθουν στο μέρος της ιδανικής λειτουργίας τους (μεσαίο 1/3 από τη διαδρομή τους) και μπρος και πίσω. Αυτό ισχύει και για τα on-off και για τα street και για όλα όσα έχουν συμβατικές αναρτήσεις.
Έχω την εντύπωση ότι πιάστηκες από την τελευταία φράση μου και δε διάβασες ότι έγραψα παραπάνω..γκάζι ακριβώς μετά το counter steering..
xaotikos
04/08/2014, 18:56
Η αλήθεια είναι ότι μετά συνειδητοποίησα υι ακριβώς είχες γράψει και είχα ήδη ποστάρει...αλλά διάβασα πολλά σχετικά με css οπότε είπα να πω κ εγώ την λαλακία μου :D
RaGe_Raptor
04/08/2014, 22:43
Πριν το παμε παραπερα να ξεκαθαρισουμε οτι το παραδειγμα του κοντ ειναι λαθος. Αλλιως δεν παμε πουθενα....
Για ποιο παράδειγμα λες συγκεκριμένα;
RaGe_Raptor
04/08/2014, 22:55
Να το πάμε.
Moment=ορμή.
Force=δύναμη
Torque=ροπή.
Ο αρθρογράφος μιλάει για driving force, or thrust, that pushes the rear wheel forward. Μετά λέει ότι υπάρχει μιά δεύτερη δύναμη, The second force that can be used is chain pull. Οπότε η δύναμη που σπρώχνει τον τροχό είναι διαφορετική από αυτήν που μεταφέρει η αλυσίδα, πράγμα το οποίο βρίσκω ενδιαφέρον.
Αν δεν κάνω λάθος με τις περιορισμένες μου γνώσεις, η αλυσίδα είναι το μόνο εξάρτημα που μεταφέρει δύναμη στην γραναζιέρα, που την μεταφέρει στον τροχό, που την μεταφέρει στο έδαφος μέσω της επιφάνειας διεπαφής με αυτό και από την αντίδραση του εδάφους στο σπρώξιμο που του κάνει ο τροχός κινείται η μοτοσικλέτα. Οπότε, επειδή δεν είδα να εξηγείται το που προέρχεται η driving force, ξεκινώ με μιά σοβαρή απορία. Μετά λέει ότι Weight transfer manifests itself as the ground pushing upward on the rear wheel, δηλαδή πάλι αντί να βάλει την δύναμη από την μοτοσικλέτα προς το δρόμο που είναι το σωστό, βάζει την αντίδραση από το δρόμο προς την μοτοσικλέτα.
Μία δύναμη σωστή, μία που δεν ξέρω που βρέθηκε, μία λάθος. Αν το διάγραμμα 1 δείχνει τις δυνάμεις στην μοτοσικλέτα, θα έπρεπε να είναι το οριζόντιο κόκκινο βελάκι που είναι ανάμεσα ρόδα/δρόμο με την ανάποδη φορά. Ομοίως και το βελάκι το κάθετο στο δρόμο, έπρεπε να δείχνει προς τα κάτω. Ο αρθρογράφος λοιπόν δείχνει από τη μία μεριά την δύναμη στην αλυσίδα, από την άλλη μεριά τις αντιδράσεις από το οδόστρωμα που αφορούν το βάρος και την μεταφερόμενη δύναμη της αλυσίδας.
edit:Το διάγραμμα θα ήταν σωστό αν είχε βάλει σαν βελάκι δύναμης αλυσίδας αυτήν που δέχεται το γρανάζι που είναι η αντίθετη από αυτήν που δείχνει στο διάγραμμα. Ή θα δείχνεις όλες τις δράσεις ή όλες τις αντιδράσεις, αν τα μπερδέψεις τα κάνεις σαλάτα.
Πως αποδεικνύεται ότι είναι λάθος; Κάθε σώμα, με τις δυνάμεις που δέχεται, πρέπει να ισορροπεί εσωτερικά. Άρα, προσθέτοντας την δύναμη της αλυσίδας μαζί με τις ίδιας φοράς δυνάμεις που δείχνει, ισορροπία δεν έχει το σώμα, έχει.... πτήση αφού η συνισταμένη δείχνει να είναι αριστερά και επάνω.
Το διάγραμμα 2 αναλύει την μαγική driving force που εφαρμόζεται στον πίσω άξονα. Ουδέν σχόλιον επ' αυτού, γιατί δεν ξέρω πούθε προέκυψε η driving force και γιατί το σημείο εφαρμογής της είναι ο πίσω άξονας και γιατί έχει και την γωνία στην οποία την δείχνει ο αρθρογράφος. Επίσης, η διανυσματική ανάλυση της driving force είναι εσφαλμένη διότι η οριζόντια συνιστώσα έπρεπε να είναι επάνω στον πίσω άξονα, όπως έχει τοποθετηθεί δημιουργεί ροπή γύρω από αυτόν, που όμως δεν δημιουργεί το συνιστάμενο διάνυσμα. Η δε κατακόρυφη συνιστώσα, έπρεπε να είναι προς τα κάτω.
Το διάγραμμα 3 λοιπόν, αναλύει... Την σύγκριση της ορμής της αλυσίδας, με την ορμή της driving force, με την ορμή της μεταφοράς βάρους και προκύπτει το base line antisquat ανάλογα με το πόσο βυθίζεται το πίσω...
Το οποίο κάνει προφανές ότι ο αρθρογράφος δεν ξέρει την διαφορά ανάμεσα στην ορμή και την ροπή. Αν αλλάξουμε λοιπόν τις λέξεις moment με το ορθό torque, συμφωνούμε με το #3, αν εξηγηθεί τι είναι αυτό το driving force.
Το διάγραμμα 4 είναι ακριβώς η μπλέ γραμμή του 3. Τίποτα καινούριο, πέραν του ότι έχει αριθμήσει τον κατακόρυφο άξονα και έχει αλλάξει σύστημα αξόνων αναφοράς.
Τα υπόλοιπα έχουν ενδιαφέρον και χρησιμότητα, με την εξαίρεση του driving force το οποίο σιωπηλά συμπεριλαμβάνουν.
Αγνοώντας τα λάθη σε αυτό που ανέβασες λοιπόν δείχνει τι; Ότι για μικρά ανοίγματα του γκαζιού, οι δυνάμεις που θέλουν να σηκώσουν το πίσω μέρος (όπως το παρατηρεί ο αναβάτης) είναι μεγαλύτερες από τις δυνάμεις που θέλουν να κατεβάσουν το πίσω μέρος (όπως το παρατηρεί ο αναβάτης). Δηλαδή, για βύθιση περί τα 30 χιλιοστά (που είναι κοντά στο "κανονικό" sag μιας μοτοσικλέτας στριτ) οι δυνάμεις πίσω εξισορροπούνται και δεν έχουμε ούτε ιδιαίτερη βύθιση ούτε σήκωμα... Άρα με το 0,1G, δηλαδή μιά χαλαρή επιτάχυνση κατά Code, για πες μου διαβάζοντας το διάγραμμα πόσο κάθεται το ZX6... Σχεδόν καθόλου με το μαμά γρανάζωμα, μπορεί και να σηκώνεται αν το κοντύνεις ή αν έχει μακρύ ψαλίδι. Τα-ντααααααα.
Εφόσον η chain pull δεν υπάρχει τότε γιατί αλλάζουν τα χαρακτηριστικά του anti-squat αλλάζοντας γρανάζωμα; Ειλικρινής απορία.
Bob_o_mastoras
04/08/2014, 23:04
Εφόσον η chain pull δεν υπάρχει τότε γιατί αλλάζουν τα χαρακτηριστικά του anti-squat αλλάζοντας γρανάζωμα; Ειλικρινής απορία.
*momentum ειναι η ορμη.
Moment ειναι η στιγμη ή το λεπτο της ωρας. (οπως λεμε "σε ενα λεπτο")
Για ποιο παράδειγμα λες συγκεκριμένα;
Δεν εχει καμια σημασια πλεον :cry:
RaGe_Raptor
04/08/2014, 23:30
Δεν εχει καμια σημασια πλεον :cry:
Γιατί;;:hmm:
xaotikos
04/08/2014, 23:31
Ένα ενδιαφέρον αρθρο...
http://www.tootechracing.com/Engine%20torque%20-%20Suspension.htm
*momentum ειναι η ορμη.
Moment ειναι η στιγμη ή το λεπτο της ωρας. (οπως λεμε "σε ενα λεπτο")
moment of inertia δηλαδη ειναι σα να λεμε 'η στιγμη της αδρανειας'
amyroukai
05/08/2014, 07:19
Ξέρεις να διαβαζεις, φανταζομαι. Μιλάω ξεκαθαρα για την driving force, οτι γραφω καταλαβες οτι το λεω για το chain pull. Ο,τι να' ναι... Το θρεντ έχει απίθανη τρολαριστικη αξία πια. Θα έπρεπε να ρωτάμε πλέον κάτι σαν: η μοτοσικλέτα μου έχει ιμάντα, κινδυνεύω να σκοτωθώ χωρίς chain pull να με σταθεροποιεί;
Ειλικρινής απορία, ειδες εμένα να αμφισβητώ το antisquat? Μήπως εκτός απο μπερδέματα στην κατανοηση του κειμένου, έχεις μπερδέψει και ποιός γράφει τι;
spyrakos35
05/08/2014, 07:23
Εγω παντως χτες το βραδυ καταπια εναν καγκουροκατεμοδουκα στην στροφη του σεφ πανω στη γεφυρα.....
Και με αξονα περικαλω.....
:a014:
amyroukai
05/08/2014, 07:37
Εσύ επίσης δεν εχεις chain pull, pullα το το ρημαδι πριν γίνει γνωστό τι σκοτωστρα είναι. Μου θες και κόντρες, χάρε... :bawl:
Εγω παντως χτες το βραδυ καταπια εναν καγκουροκατεμοδουκα στην στροφη του σεφ πανω στη γεφυρα.....
Παρατήρησες αν σηκώθηκε ή έκατσε καταγής στα φρένα?
spyrakos35
05/08/2014, 08:03
Παρατήρησες αν σηκώθηκε ή έκατσε καταγής στα φρένα?
έκοψε εντελώς στη στροφή πάνω και με ανάγκασε να ανοιξω και να τον περάσω από εξωτερική.....
σε παραθαλάσσια στροφιλίκια σας έχω ρε γατάκια, που πάτε???
:lol:
έκοψε εντελώς στη στροφή πάνω και με ανάγκασε να ανοιξω και να τον περάσω από εξωτερική.....
Πλανάρεις καλύτερα...:bawl::moutza:
Νιαου!
ξαφνου ακουστηκε τριγμος
σαν πορτα οταν κλεινει
ειχε ξεχασει ο δυστυχος
να βαλει βαζελινη
Γιατί;;:hmm:
Γιατι δεν υπαρχει αρχη και τελος στη κουβεντα, κι αυτο ειναι το λιγοτερο
skylaros
05/08/2014, 08:36
Γιατί καπετάνιος είσαι ? :p
ps: Παίδες μια παράκληση, επειδή είναι από τα πλέον σημαντικά θρέντ αυτό και ένα από αυτά που έχω διαβάσει πολλάκις, επίσης βοηθάει πολύ κόσμο στο να δει σε πρώτο επίπεδο μερικά απλά πραγματάκια για να στρίβει καλύτερα και στη συνέχεια που μπορεί να απευθυνθεί ώστε να μάθει όντως να στρίβει πολύ καλύτερα από ότι έστριβε. Συνέπεια όλων αυτών θεωρώ πως θα πρέπει να κρατηθεί ένα επίπεδο στο διάλογο στο παρών θρεντ αλλά και να μη το γεμίσουμε με σπαμ.
Για κανένα λόγο μη θεωρηθεί πως κάνω υποδείξεις, απλά την άποψή μου λέω.
spyrakos35
05/08/2014, 08:36
Πλανάρεις καλύτερα...:bawl::moutza:
έτσι.... :lol:
spyrakos35
05/08/2014, 08:46
ps: Παίδες μια παράκληση, επειδή είναι από τα πλέον σημαντικά θρέντ αυτό και ένα από αυτά που έχω διαβάσει πολλάκις, επίσης βοηθάει πολύ κόσμο στο να δει σε πρώτο επίπεδο μερικά απλά πραγματάκια για να στρίβει καλύτερα και στη συνέχεια που μπορεί να απευθυνθεί ώστε να μάθει όντως να στρίβει πολύ καλύτερα από ότι έστριβε. Συνέπεια όλων αυτών θεωρώ πως θα πρέπει να κρατηθεί ένα επίπεδο στο διάλογο στο παρών θρεντ αλλά και να μη το γεμίσουμε με σπαμ.
Για κανένα λόγο μη θεωρηθεί πως κάνω υποδείξεις, απλά την άποψή μου λέω.
έχεις απόλυτο δίκιο αλλά οι απόψεις είναι τόσο διαφορετικές που δεν νομίζω να βγάζει κάποιος άσχετος με το στριβειν άκρη.... και για να μην το πάρει κανείς στραβά, θα ορίσω ως άσχετο τον εαυτό μου.....
το προβλημα δεν είναι οι γνώσεις που έχει ο καθένας, είναι η δυνατότητα που έχει να τις εκφράσει σωστα, με τρόπο τέτοιο που να μην δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις....
ένα ακόμα πρόβλημα που εντοπίζω, είναι η άρνηση της αποδοχής της, πιθανά ισως και πιο σωστής, άποψης του συνομιλητή μας.... και πάλι θα πω οτι εγώ είμαι ένας από αυτούς (τους αρνητές) και οτι δεν αναφέρομαι στον τάδε ή στον δείνα....
skylaros
05/08/2014, 09:21
Κοίτα εγώ σαν εντελώς άσχετος από οδήγηση μηχανής διαβάζοντας αυτό το θρεντ καταλαβαίνω νομίζω το ελάχιστο. Ποιο είναι αυτό; Ότι αν θέλεις να στρίψεις φυσικά πρώτα μειώνεις ταχύτητα (με φρένο ή με φρένο κινητήρα ή και με τα δύο είναι άλλη κουβέντα) αφήνεις φρένα και πέφτεις αριστερά (ας υποθέσουμε πως μιλάμε για αριστερή γιατί έτσι μου αρέσει :p ) βγάζοντας εκτός κέντρου βάρους της μοτοσυκλέτας ένα μέρος του κορμού και της κεφαλής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το όχημα να βρίσκεται σε πιο "όρθια" θέση μέσα στη στροφή με σημαντικά μεγαλύτερα περιθώρια πρόσφυσης ή και διόρθωσης αν χρειαστεί ( Το να βγάλεις και κώλο έξω βοηθάει ειδικά όσο το σώμα τοποθετείται προς τα πίσω αλλά δε μιλάμε για πίστα για να παίζουμε με τα χιλιοστά του sec σε δημόσιο δρόμο λίγο κορμό και κεφάλι είναι αρκετά). Το πόσο "βαθιά" μέσα στη στροφή θα ρίξουμε τη μηχανή είναι ένα θέμα που έχει να κάνει με την εμπειρία μας και το πόσο άνεση νιώθουμε γενικά (αυτό καταλαβαίνω δηλαδή) με την ταχύτητα που έχουμε και φυσικά με τον τύπο της μηχανής (λογικά ε; γιατί με άλλη ταχύτητα θα πέσει ένα ss με την ξυραφένια του γεωμετρία και με άλλη ένα μεγάλο ον οφ ). Μέσα στη στροφή τώρα για μερικά δέκατα του δευτερολέπτου λογικά θα υπάρξει αδράνεια οι αναρτήσεις θα συμπιεστούν και θα αποσυμπιεστούν και άμεσα θα πρέπει να ασκηθεί μικρή πίεση στο γκάζι έτσι ώστε να υπάρξει μικρή επιτάχυνση που μάλλον θα τη νιώσουμε περισσότερο σαν σταθεροποίηση του οχήματος και καλύτερο έλεγχό του από μέρους μας. Όσο νιώθουμε και βλέπουμε πως δε χρειάζεται να στρίψουμε άλλο σιγά σιγά σηκώνουμε τη μηχανή (που θα έχει την τάση να κινηθεί προς τα δεξιά και ταυτόχρονα ανοίγουμε περισσότερο το γκάζι (δεν έχουμε κίνδυνο low side πλέον) αλλά και δεν ανοίγουμε απότομα γιατί το high side καιροφυλακτεί !
PS1: αν μπαίνουμε με πολλά λογικά θα χρειαστούμε μερικά μέτρα παραπάνω για φρένα όπου αν δε χεστούμε και φύγουμε ευθεία θα πλαγιάσουμε πολύ μέσα και η στροφή μετά θα μοιάζει ευθεία άρα θα έχουμε μπει αργά αλλά θα μπορούμε να επιταχύνουμε πολύ γρηγορότερα (νομίζω πως αυτό βοηθάει σε μηχανές με πολλά πολλά άλογα, μηχανές με μικρή ιπποδύναμη λογικά θα πρέπει να κρατήσουν μια μικρή φόρα αν θέλουν να μπορέσουν να ακολουθήσουν) Τώρα αν κάποιος μπορεί να ελέγξει το γκάζι του και με κάνα θηρίο χωρίς tc ας μπει και αυτός με ακόμα μεγαλύτερη φόρα.
ps2: Έχω πει πολλάκις πως δεν έχω εμπειρία από μηχανές (πλην 3-4 φορές που μπορεί να έχω καβαλήσει συνήθως σε καμιά αλάνα) τα από πάνω δε ξέρω αν είναι σωστά ή λάθος αλλά αυτά αντιλαμβάνομαι από το παρόν θρεντ και από την εμπειρία που είχα σαν ποδηλάτης πιτσιρικάς ( μόνο που εκεί μέσα στη στροφή επειδή δεν υπήρχε ο έλεγχος του γκαζιού, ένιωθες πολλές ταλαντώσεις και σχετική ανασφάλεια) Οπότε αυτά που έγραψα είναι περισσότερο ερώτηση παρά τοποθέτηση και άποψη.