View Full Version : Αγοραπωλησία εξ αποστάσεως...
Εχει κάποιος εμπειρία για πώληση μηχανής σε "απομακρυσμένο" αγοραστή;
Πως μπορεί να γίνει η διαδικασία με εξασφάλιση του πωλητή;
Ο αγοραστής βρίσκεται σε άλλη πόλη και θα του τη στείλω με μεταφορική. Φαίνεται αρκετά αξιόπιστος (επαγγελματίας του χώρου).
Σκέφτομαι να προτείνω να μου στείλει πρώτα εξουσιοδότηση, να κάνω τη μεταβίβαση στο μεταφορών, να του στείλω φωτοτυπία τη νέα άδεια, να μου κάνει κατάθεση τα χρήματα και μετά να στείλω με μεταφορική τη μηχανή και με κουριερ τα χαρτιά κλειδιά κλπ. Για να αποφύγω ιστορίες με παρακράτηση κυριότητας κλπ. Σωστά τα λέω ή να κάνω κάποια άλλη διαδικασία;
Bladerunner
28/08/2014, 15:09
Σκέφτομαι να προτείνω να μου στείλει πρώτα εξουσιοδότηση, να κάνω τη μεταβίβαση στο μεταφορών, να του στείλω φωτοτυπία τη νέα άδεια, να μου κάνει κατάθεση τα χρήματα και μετά να στείλω με μεταφορική τη μηχανή και με κουριερ τα χαρτιά κλειδιά κλπ. Για να αποφύγω ιστορίες με παρακράτηση κυριότητας κλπ. Σωστά τα λέω ή να κάνω κάποια άλλη διαδικασία;
Και αν στραβώσει η δουλειά και δεν σου καταθέσει τα χρήματα; Πώς θα την μεταβιβάσεις ξανά στο όνομά σου;
Ας σου καταθέσει πρώτα τα χρήματα και τη μεταβιβάζεις-στέλνεις μετά.
Specialized
28/08/2014, 15:09
Να μη το κάνεις. Τη μηχανή να έρθει να την δει και να μη σου λέει το ένα ή το άλλο.
Αν επιμένεις, νομίζω ότι και από την διαδικασία της μεταβίβασης θα πρέπει να παρίστανται και οι δύο.
Αν του κάνεις μεταβίβαση, ακόμα και αν δεν του στείλεις την μηχανή, η μηχανή είναι δικιά του και διώκεσαι εσύ. Μπορεί να έρθει και την πάρει ανά πάσα ώρα και στιγμή χωρίς να μπορείς να τον εμποδίσεις (νομικά).
Να μην το κάνεις για κανέναν λόγο.
Ότι σου είπε ο Βασίλης (vaska) no money? no moto.... μα είναι δυνατόν να μεταβιβάσεις auto-moto χωρίς να σου δώσουν πρώτα τα λεφτά; κι ας είναι επαγγελματίας του χώρου όπως λες κι εγώ του αυτοκινήτου επαγγελματίας είμαι και έχουν δει τα ματάκια μου....
να έρθει κάποιος δικός του (όλο και με κάποιον θα συνεργάζεται εδώ) να το δει, να κλείσετε, να σου δώσει τα χρήματα και αλα μπρατσάτο(sic) πάτε για την μεταβίβαση.....
Pan (dvs)
28/08/2014, 16:44
Ετσι ειναι πρωτα τα λεφτα και μετα ολα τα αλλα αλλιως τρεχα γυρευε.Που ειναι ο αγοραστης και που ο πωλητης?
Κατανοητό για τα λεφτά. Μπροστά το χρήμα αν και δεν ξέρω τότε το πως εξασφαλίζεται ο αγοραστής.
Του είπα να στείλει κάποιον να τη δει αλλά μάλλον δεν έχει εδώ κάποιον γνωστό. Θα στείλει εξουσιοδότηση. Αν την πάρει και μετά λέει διάφορα τι ακριβώς με νοιάζει; ( η μηχανή είναι του κουτιού με ελάχιστα χλμ σαν καινούρια).
Πωλητής - Αγοραστής: Τέρμα Νότος - Τέρμα Βορράς...
Που πας να μπλέξεις ? :confused:
Πουλάς κάτι ? Ωραία !!
Κάποιος θέλει να το αγοράσει ? Ωραία !!
Έρχεται ,το βλέπει το δοκιμάζει , το πληρώνει , το εξοφλεί , αλλάζεται χαρτιά εξουσιοδοτήσης και πάει αυτός στο καλό και συ σπιτάκι σου με τα λεφτά .
Οτιδήποτε άλλο βρωμάει . ;)
Διευκρίνηση: Ο αγοραστής έχει σχολή οδηγών και τη θέλει για εκπαιδευτική. Τιμολόγιο θα κόψουμε αν προχωρήσει η διαδικασία (αγορά δηλαδή από πωλητή ιδιώτη προς επαγγελματία).
Απλά το αναφέρω μήπως σας έχει τύχει παρόμοια δοσοληψία.
Το φοβάμαι και εγώ πολύ το μπλέξιμο αλλά δυστυχώς όταν πουλάς κάτι από επαρχία είναι πολύ περιορισμένες οι επιλογές. Σκεφτόμουν να ζητήσω υπεύθυνη δήλωση ότι την έλεγξε και είναι ΟΚ. Και να προχωρήσω μόνο αν καταθέσει όλο το ποσό.
Pan (dvs)
28/08/2014, 19:25
Φιλε μου κατσε στα αυγα σου.
nerofida
28/08/2014, 19:36
καλα μην τρελαινεστε! φανταζομαι ολοι σας εχετε αγορασει no name, παμφθηνα προιοντα απο ebay, απο καποιον αγνωτο ταιβανεζο παιδεραστη! :P
Βασικο να εχεις μιλησει στο τηλεφωνο για να ξερεις οτι δεν σε επελεξαν τυχαια μεσω scam ή phishing sites. Επισης αν ειναι επαγγελματιας θα ειναι ευκολο να κανεις μια αναζητηση στο google και να επαληθευσεις τα στοιχεια του (για τον φοβο των Ιουδαιων). Επισης αν σου εχει πει για καταθεση μεσω paypal ειναι κατα πασα πιθανοτητα απατη.
Απο εκει και περα, η διαδικασια ειναι, συμφωνειτε στα χρηματα (συνολο μηχανη, μεταβιβασεις και μεταφορικα) και σου κανει καταθεση σε τραπεζικο λογαριασμο ΣΟΥ (ή σε οποιου το ονομα ειναι η μηχανη). Σου στελνει και τα χαρτια (εξουσιοδοτηση κλπ), κανεις τη μεταβιβαση, τη φορτωνεις και του τη στελνεις.
Προαιρετικα μπορειτε να κανετε και ενα ιδιωτικο συμφωνητικο που να αναγραφονται και οι διαδικασιες και οτι αλλο μπορει να φοβασαι, αλλα γι'αυτο πρεπει να το συνταξει ο ενας, να το υπογραψει, να το στειλει στον αλλον, να το υπογραψει και να το ξαναστειλει. Ειναι λιγο ταλαιπωρια και δεν σε καλυπτει σε τιποτα
Σε γενικες γραμμες, οπως σε ολες τις περιπτωσεις αν ο αγοραστης φαινεται σοβαρος το πουλας, αν δεν σου καθεται καλα οχι. Εξαρταται και ποσο σε καιει.
ακομα και κρητη-ξανθη ναναι η αποσταση τοσο σπανια ειναι η μηχανη σου και δεν μπορει να βρει ο αγοραστης εκει κοντα του αλλη μηχανη; λογικα θα πληρωσει ο αγοραστης τα μεταφορικα. οποτε θα επιβαρυνθει και η τιμη απο την πλευρα του αγοραστη θα ανεβει. τον συμφερει να μπει σε τετοια διαδικασια;
επειδη κι εγω ειχα βρει μηχανη στην βορεια ελλαδα σε καλη τιμη αλλα με το να παω μια φορα να την δω και να την κατεβασω με μεταφορικη (λογω βλαβης) πηγαινε το ιδιο σε τιμη με μια αλλη που πουλιοταν διπλα μου.
απλα για να τα λαβεις υποψιν σου :)
SHOOTER045
28/08/2014, 22:36
το μπαντιτ ετσι το αγορασα
εγω εδεσσα
το παλικαρι αθηνα
μου εδωσε στοιχεια του εδωσα στοιχεια
πηγε φορτηγο του εδωσε τα φραγκα, του εδωσε χαρτια και μοτο και την εφερε
εσυ εισαι ιδιωτης ρε 045 :D
και δεν διαφωνω μαζι σου. απλα ειπα και μια αλλη σκοπια σκεψης :)
dimmie_72
28/08/2014, 23:47
ιδιωτικο συμφωνητικο
Είπες τη μαγική λέξη.
Βεβαίως και τον καλύπτει, όπως καλύπτει πληθώρα συναλλαγών και προσλήψεων.
Αντικαταβολη στη μεταφορική, με το φοβο να το δει να μη το γουσταρει και να καπελωθεις τα μεταφορικα του πηγαινε και του έλα
Τι του λέτε ρε παιδιά;;;;Τι αντικαταβολη και προκαταβολή κλπ?
Κατάθεση ολα τα λεφτά (μαζί με τα λεφτά της μεταφορικής) σε λογαριασμό του μαζί με υπογεγραμμένη εξουσιοδότηση για τη μεταβίβαση και τέλος.Πας μεταβιβάζει τη μηχανή στο όνομα του και την πακεταρεις και τη στελνεις.Αν θες έτσι για τη μαλακια δηλαδή βαλτον να σου υπογράψει και μια υπεύθυνη δήλωση "το όχημα το ελεγξα και το βρήκα της απόλυτου αρεσκείας μου κλπ και ουδεμία αλλη απαίτηση φέρω κλπ" αλλά όχι οτι είναι και απαραίτητο.
Μ Ο Ν Ο έτσι φιλε για να μην μπλεξεις!!!
Με οποιοδήποτε άλλο τροπο ενδέχεται να μπλεχτεις σε καμια απάτη.
Τι του λέτε ρε παιδιά;;;;Τι αντικαταβολη και προκαταβολή κλπ?
Λεμε αυτά που έχουμε κάνει και δουλεψαν χωρίς πρόβλημα.
Εχεις αντίθετη εμπειρία με μεταφορική και το χρήμα στον οδηγό? Αν ναι μοιράσου την σε παρακαλω
Είναι και άλλα ζητήματα πέραν της αγοραπωλησίας , έτσι ?
Θα κάνει μεταβίβαση ας πούμε ή θα το αφήσει στο όνομα του προηγούμενου ?
Και αν το αφήσει , ασφάλεια θα κάνει ή θα το αφήσει και ανασφάλιστο ?
Και η λίστα συνεχίζεται ....
Ουκ ολίγες φορές , αρκετοί ανέφεραν εδώ μέσα αντίστοιχες ιστορίες .
Ο καθένας όπως στρώσει κοιμάται . :winka:
Ξαναλέω τα πράγματα είναι απλά .
Το θες ?
Έλα , δες το , πλήρωσε το , μεταβίβασε το και άντε στο καλό .
Δεν μπορείς ?
Στείλε άλλον .
Δεν έχεις ?
Πας παρακάτω , στον επόμενο . ;)
lykourgi
29/08/2014, 08:00
Λεμε αυτά που έχουμε κάνει και δουλεψαν χωρίς πρόβλημα.
Εχεις αντίθετη εμπειρία με μεταφορική και το χρήμα στον οδηγό? Αν ναι μοιράσου την σε παρακαλω
Η αντικαταβολή είναι επισφαλής μέθοδος. Οι τοπικοί μεταφορείς πολλές φορές είναι γνωστοί με τον πελάτη (αγοραστή) και παραδίδουν χωρίς να πληρωθούν.
Αυτό το γράφω από προσωπική επαγγελματική εμπειρία και μάλιστα με εμπορεύματα τα οποία συνοδεύονταν από Δελτίο Αποστολής - Τιμολόγιο, σφραγισμένο και για την παραλαβή αλλά και για την αντικαταβολή.
Η αντικαταβολή είναι επισφαλής μέθοδος. Οι τοπικοί μεταφορείς πολλές φορές είναι γνωστοί με τον πελάτη (αγοραστή) και παραδίδουν χωρίς να πληρωθούν.
Αυτό το γράφω από προσωπική επαγγελματική εμπειρία και μάλιστα με εμπορεύματα τα οποία συνοδεύονταν από Δελτίο Αποστολής - Τιμολόγιο, σφραγισμένο και για την παραλαβή αλλά και για την αντικαταβολή.
Κάτσε γιατι με μπέρδεψες.
Εγω(πχ) που είμαι ο πωλητής και μένω στην επαρχία και γνωρίζω το μπάμπη το φορτηγατζή που κάνει μεταφορές θα πάω και θα του πώ:
Μπάμπη, παρε τη μηχανή, πάρε και το πακέτο με τα χαρτια της μαζί με την δήλωσεις (μεταβιβάσης, πώλησης) και οταν θα έρθει ο αγοράστης θα πάρεις 5000 ευρώ και θα του τα παραδώσεις.
Που ειναι η επισφάλεια?
υγ
Το παραπάνω το έκανα έτσι ακριβώς όπως το περιγράφω, μόνο που ο οδηγός του φορτήγου λεγόταν Τάσος :p
lykourgi
29/08/2014, 09:46
Αν ο μεταφορέας είναι γνωστός σου υπάρχει ασφάλεια στη συναλλαγή.
Εγώ όμως, έγραψα για γνωριμία μεταφορέα και αγοραστή. Αυτό έτυχε σε εμένα.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση βάζεις ενδιάμεσο στη συναλλαγή και αυτό είναι το επισφαλές. Ασχέτως γνωριμιών.
Επίσης δεν σημαίνει ότι όλες οι αντικαταβολές είχαν πρόβλημα. Οι περισσότερες διεκπεραιώνονται κανονικά.
Νεότερα: Του ζήτησα να το ελέγξει το μηχανάκι με δικό του μάστορα. Βρήκε ένα γνωστό του μάστορα στην περιοχή μου και το πήγα και το έλεγξε. Επειδή μάλιστα έχει κατάστημα και κάνει τέτοιες μεταβιβάσεις μπορεί να αναλάβει και τη διαδικασία (μεταβίβαση, αποστολή κλπ). Τον ενημέρωσε ότι είναι ΟΚ και αναμένω.
Το πρόβλημα είναι ότι επειδή πρόκειται για σχολή οδηγών (θα βγει ως εκπαιδευτικό) μπορεί η μεταβίβαση να πρέπει να γίνει στο συγκοινωνιών της περιοχής του αγοραστή που υπάρχουν όλα τα έγγραφα της σχολής. Αυτ'ο σημαίνει ότι αφού με πληρώσει θα πρέπει να στείλω τη μηχανή και εξουσιοδότηση για τη μεταβίβαση αλλά αυτό το βρίσκω πολύ επικίνδυνο (να μην κάνει άμεσα τη μεταβίβαση, να μην την ασφαλίσει κλπ). Δεν ξέρω πως μπορεί να εξασφαλιστεί ότι πράγματι θα γίνει η μεταβίβαση.
αμά δεν κάνει την μεταβίβαση θα έχεις κ τα φράγκα στην τσέπη και το μηχανάκι στο ονομά σου.. not bad..
με λίγα λόγια δεν τον συμφέρει να μην κάνει την μεταβίβαση
ναι αλλά μπορεί πχ να την δώσει σε κάποιον πιτσιρικά, να προκαλέσει οποιοδήποτε ατύχημα ή να φάει κλήση και μετά να τραβιέμαι εγώ αν είναι ακόμα στο όνομά μου το μηχανάκι...
dimmie_72
29/08/2014, 14:50
Όλα αυτά που αναφέρεις και περισσότερα ακόμα, μπορείς να τα περιλάβεις στο ιδ. συμφωνητικό. Στείλε μου με μνμ το mail σου να σου στείλω υπόδειγμα.
Σημείωση: υπόψη ότι έχεις και τη λύση παρακράτησης κυριότητας μέχρι την αποπληρωμή αρκεί να το δηλώσεις για να αναγραφεί στην άδεια κατά τη μεταβίβαση.
dimmie_72
29/08/2014, 14:54
Κατάθεση ολα τα λεφτά (μαζί με τα λεφτά της μεταφορικής) σε λογαριασμό του μαζί με υπογεγραμμένη εξουσιοδότηση για τη μεταβίβαση και τέλος.
μα καλά, για τελείως χαζό τον περνάτε τον αγοραστή;