View Full Version : Nερά,βουνά και φώς ενός Εβραίου ο καημός...
Συνέλαβα τον ευατό μου κάποια στιγμή να σιγοψιθυρίζει Φατμέ.παιγχνίδια του μυαλού πείτε το,το τοπίο πείτε το,ταίριαζε γάντι την συγκεκριμένη στιγμή.πάνω απο τα σύννεφα (https://www.youtube.com/watch?v=P0lorEQdrZQ).τι θυμήθηκα πάλι,απλά λατρεμένο...
328170
328173
Σε λίγο και πάλι ο Βώλακας φαινόταν απο μακρυά,
328177
αλλά η πορεία μου για την ώρα δεν θα πέρναγε απο εκεί.το πρόγραμμα έλεγε ελληνοβουλγαρικά σύνορα.σχεδόν.και ο δρόμος αφού πρώτα φρόντισε να μου κρατάει το ενδιαφέρον αμείωτο,
328180
Θα με οδηγούσε στο χωριό οχυρό.και είχε και πολύ καλό λόγο να με οδηγήσει εκεί.
Νεώτερη ελληνική ιστορία,σελίδα 7483 και παρακαλώ την προσοχή σας καλά μου παιδάκια.
1935.όλοι έχουν μυριστεί πως το πράγμα πάει για πόλεμο.συνεπώς πρέπει με κάποιο τρόπο η έρημη αυτή χώρα να θωρακιστεί απο βορρά.επιτροπή που αποτελείται απο ανθρώπους του εθνικού μετσόβειου πολυτεχνείου και του στρατού σχεδιάζει οχυρώσεις κατά μήκος των βόρειων συνόρων μέσα στις οποίες περιλαμβάνεται και μια απόσταση 300 χλμ απο το όρος Μπέλες της ανατολικής Μακεδονίας εώς και την Κομοτηνή.στην συγκεκριμένη περιοχή που βρισκόμουν,κατασκευάζεται το οχυρό Λύσσε.με τις προδιαγραφές των οχυρών της γραμμής Μαζινό (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AE_%CE%9C%CE%B1%CE%B6%CE%B9%CE%BD%CF%8C) το 1938 ολοκληρώνεται το έργο.και τα αναμενόμενα θα αποδωθούν λίγα χρόνια αργότερα.
Παλαιότερα οι έλληνες συνήθιζαν να λένε οχι.όσο και ό,τι και αν κόστιζε αυτή τους η άρνηση.και πολύ φοβάμαι πως το τελευταίο μας οχι ομόφωνα το φωνάξαμε το 1940.γιατί έτσι μας βγήκε.ανεξήγητα.μέχρι σήμερα αυτό το όχι κανείς δεν έχει καταφέρει να το ερμηνεύσει.το οχι ενός λαού που με τρύπια άρβυλα και απαρχαιομένο εξοπλισμό,αντιστάθηκε στην τελειότερη ίσως πολεμική μηχανή της εποχής εκείνης,μη λογαριάζοντας ούτες τις συνέπειες μα ούτε και τις απώλειες που θα του δημιουργούσε αυτή του η άρνηση.την στιγμή μάλιστα που άλλοι λαοί,προηγμένοι σήμερα,είχαν ήδη στηθεί αμαχητί στις ορέξεις της άριας φυλής.η δική μου γενιά σίγουρα δεν έχει καταλάβει αυτό το οχι.ίσως να μην της το δίνει να το καταλάβει αναλυτικά η μενεγάκη κ η στεφανίδου...
Την 6η απριλίου του 1941 σε αυτό λοιπόν το μέρος,η 72η μεραρχία των γερμανών με την βοήθεια του γερμανικού πυροβολικού και της γερμανικής αεροπορίας ξεκινάει να προσβάλει το οχυρό λύσσε.πως έχει φτάσει μέχρι εκεί;ο περήφανος βουλγαρικός λαός έχει ανοίξει τα πόδια του όπως πάντα και τα στρατεύματα του χίτλερ κάνουν περίπατο στα εδάφη των γειτόνων.για 4 μέρες οι γερμανοί δεν καταφέρνουν απολύτως τίποτα.το οχυρό δεν πέφτει και οι υπερασπιστές του δεν λένε να σταματήσουν να αντιστέκονται.δυστυχώς όμως απ’τις 10 απριλίου καταρέει σταδιακά η αντίσταση των γιουγκοσλάβων οπότε και τα γερμανικά panzer προελαύνουν απ’τη γραμμή μπέλες-νέστου προς την θεσσαλονίκη,σαρώνοντας στο πέρασμα τους και την αντίσταση των υπερασπιστών του οχυρού.ιερά λοιπόν χώματα τούτα εδώ πάνω,
328181
328182
Καθημερινή και μάλιστα μεσοβδόμαδα δεν θα μπορούσα παρά να ήμουν μόνος μου.τόσο το οχυρό όσο και το μουσείο του ήταν κλειστά.φωτογραφίες λοιπόν μόνο απ’έξω.Οι υπερασπιστές του οχυρού θα έβλεπαν και τότε κάτι τέτοιο.περίπου,
328183
Η επιτροπή υποδοχής μου συστάθηκε πολύ γρήγορα και μάλλον δεν πρέπει να υπήρξαν και πολύ εθελοντές,
328184
Και είχε έρθει η ώρα της ανάβασης.για πάρτη μου χωρίς σπρωξίματα,παιδάκια να χαζεύουν στα πρόχειρα σκαλιά,φωνές και μουρμουρητά.ίσως και να ήταν καλύτερα έτσι,η σιωπή συνήθως αναδεικνύει και το μεγαλείο ενός χώρου τελικά,
328185
328186
Πολυβολία και παρατηρητήρια σε πλήρη εγκατάλειψη.να αναπαλαιωθούν ή οχι;καλή ερώτηση,δύσκολη απάντηση
328189
328190
Και απο ψηλά το χωριό όπου φιλοξενεί το οχυρό.στα 15 περίπου χλμ ευθεία,η Βουλγαρία
328192
Ώρα για την αποχώρηση.οχι και ό,τι καλύτερο να μένεις με ησυχία σε τέτοια μέρη.γιατί σκέφτεσαι.γιατί ίσως σε πιάνει μια μελαγχολία για τα τυπάκια που εναπόθεσαν εδώ τα όνειρά τους.που δεν χρώσταγαν σε κανέναν απο εμάς την ζωή τους παρά μόνο στα αγαπημένα τους πρόσωπα.και όμως δεν φοβήθηκαν,τόλμησαν να αντιδράσουν,να αντιπαρέλθουν σε κάτι το οποίο δεν μπορούσαν να νικήσουν εκείνη την στιγμή με κανένα τρόπο.συγχωρέστε με που σας μαυρίζω με αυτά,σε κάθε μου ταξίδι συναντώ τέτοια μέρη και δυστυχώς μπαίνω στην διαδικασία να σκέφτομαι.εξάλλου το ταξίδι δεν είναι μόνο εικόνες,χλμ,έξοδα και ταλαιπωρία,είναι και τροφή για το νού.και ευτυχώς που αυτή η τροφή δεν παχαίνει...
Κακόγουστο θα έλεγα...
328193
Σε ρόλο gate guard ενα Μ 42 στην είσοδο του μουσείου του οχυρού.τι σχέση έχει ένα όχημα που έδρασε την δεκαετία του 50 με το οχυρό όπου βρίσκεται,αυτό μόνο αυτός που το έβαλε εκεί το ξέρει.και το πιο απίθανο;τα συγκεκριμένα οχήματα παρελήφθησαν απο τον ελληνικό στρατό ως αποθέματα του στρατού της δυτικής γερμανίας(!!!)
328194
Κοπελιά,δε σε βλέπω και πολύ καλά...
328195
Κοντράρεις ρε κουβά,κοντράρεις;
328196
Περιπλάνησης συνέχεια.αφού έμπλεξα μέσα σε κάτι χωράφια και για ακόμα μια φορά βρέθηκα να περιπλανιέμαι σε χωματόδρομους ανάμεσα σε πομόνες και τελάρα με πατάτες,η άσφαλτος και πάλι με υποδέχτηκε περιχαρής,
328286
αυτή την φορά θα με οδηγούσε δυτικά και λίγο πιο βόρεια του οχυρού,σε ένα μικρό τεχνητό χάρμα ιδέστε.3 περίπου χλμ δυτικά του χωριού κατάφυτο,βρίσκεται η ομώνυμη τεχνητή λίμνη.σε ευθεία απο την βουλγαρία,γύρω στα 5 χλμ.τι πιο ιδανικό για να ξεβρωμίσει κανείς το μυαλό του σε αυτό τον χώρο.τι εννοώ;
328287
Για κάποιο περίεργο λόγο,περνώντας απο το χωριό Κατάφυτο μάλλον κίνησα την περιέργεια σε κάποιους.δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς το γεγονός πως παρκάροντας την μοτοσυκλέτα στο μονοπάτι που φαίνεται,μετά απο 2-3 λεπτά πέρασε με πολύ χαμηλή ταχύτητα ενα τζιπάκι της αστυνομίας,κοιτάζοντάς με μάλιστα περίεργα.βρήκατε και εσείς άνθρωπο που σκοπεύει να κάνει κακό...
Όχι πως χαλάστηκα.τουναντίον,ο χώρος δεν μου άφηνε τέτοια περιθώρια...
328288
328289
328290
Η περίμετρος της λίμνης είναι κάτι λιγότερο απο 3 χλμ.ιδανικά για προπόνηση για τρέξιμο για μένα,ιδανικά για περίπατο για άλλους.διαλέγετε και παίρνετε
328293
Και το γεφυράκι που είδατε πρίν απο μακρυά πλέον
328294
Απο την απέναντι πλευρά απο το γεφυράκι,χώροι για πικνίκ.το καλοκαίρι ό,τι πιο ιδανικό
328295
328296
328297
Και τι να ακούσεις εδώ πάνω εκτός απο μπάκακες που συζητούν τα βάσανά τους απο λαμβάνοντας τον μεσημεριανό ήλιο και πουλιά που χασομεράνε αμέριμνα στα κλαριά.χάλια δηλαδή
328298
selfieeeeeeeeeeeeeeeee!!!!! :rolleyes:
328299
Καιρός να τα μαζεύω μετά απο τουλάχιστον 1 ½ ωρίτσα ραστώνης.ο δρόμος που κατηφόριζε απο την λίμνη σε κάνει να σκάς τα τελευταία χαμόγελα ικανοποίησης για την επιλογή σου να επισκεφτείς αυτό το μέρος
328300
Ατέλειωτες έρημες φλαταδούρες ανάμεσα σε χωράφια πατάτας.όποτε ακούω την λέξη πατάτα,τουλάχιστον εδώ στην ελλάδα,ένα μέρος θα μου έρχεται πλέον στο μυαλό ;)
328302
Ενα χωριό φυτεμένο σε μια απέραντη πεδιάδα.η μόνη απορία που δεν μπόρεσα να λύσω είναι γιατί ιδιαίτερα εδώ το χειμώνα,ο υδράργυρος προσπαθεί να την ‘’κοπανήσει’’ απο το θερμόμετρο απο την κάτω πλευρά του.δεν το έχω πολυψάξει μα μου κάνει φοβερή εντύπωση μιας και το μέρος αυτό δεν είναι στην κορυφή ενός βουνού να πείς πως το υψόμετρο είναι υπεύθυνο για τις χαμηλές θερμοκρασίες.τελικά χαλιέμαι όταν ταξιδεύω,συνέχεια σκέφτομαι...
Το δίλλημα όμως εμφανίστηκε μετά απο λίγο,στην συνέχεια της πορείας μου.βουλγαρία ή παραμένεις ελλάδα; ευθεία ή δεξιά;
328303
Ενα βαρυφορτωμένο transalp,400αρι φανταστείτε,με τον γερμανό αναβάτη του που με πέρασε όσο ήμουν σταματημένος,δεν κατάφερε να με πείσει να πατήσω ξένα χώματα.δεξιά στροφή λοιπόν και συνέχεια στην ελληνική επικράτεια
328304
Και άλλες πατάτες...
328305
...και άλλη τεχνητή λίμνη.αυτή την φορά η λίμνη των λευκογείων.τα νερά στο νομό δράμας οχι μόνο περισσεύουν,δεν ξέρουν πλέον πως να τα διαχειριστούν.φτιάξε λοιπόν τεχνιτές λίμνες σου λένε,όλο και κάπου θα χρησιμεύσουν
328306
328307
Το συγκεκριμένο χώρο μάλιστα απ’ότι πληροφορούσε και μια στήλη,τον είχε επισκεφτεί πρίν απο χρόνια και ο ‘’δε μπιγκ μπος’’ της ορθοδοξίας.σοβαρά τα πράγματα
328308
Η συνέχεια του δρόμου μετά την λίμνη; να σας προ’ι’δεάσω λίγο όπως την ψιλιάστηκα και εγώ;
328309
Πάρτυ.με όλη την σημασία της λέξεως.μια στριφτερή διαδρομή με ανάβαση και κατάβαση μέσα σε τέρμα πράσινο.λευκόγεια-αχλαδιά-μικροκλεισούρα.αν βρεθείτε ποτέ εδώ πάνω,απολαύστε την...
328310
328312
328313
Δεν ανυπομονούσα να συναντήσω το αφεντικό της περιοχής,τον Νέστο.γιατί κάποια στιγμή,σύμφωνα με τον χάρτη,θα τον συναντούσα.είναι αυτό το πράσινο τελικά που σε αναζωογονεί.είτε όταν περπατάς μέσα σε δάσος είτε όταν μοτοσυκλετίζεσαι
328315
Νάτος και ο νέστος λοιπόν.έστω και απο μακρυά
328316
Λίγο πρίν φτάσω στην γέφυρα του ποταμού,έπρεπε να παρθεί η απόφαση.είτε περνάω την γέφυρα και συνεχίζω πρός Ποταμούς,Μικροχώρι,Μικρομηλιά και Παπάδες,κάτι το οποίο θα σήμαινε πως έπρεπε μετά τη Μικρομηλιά να διασχίσω και ένα μικρό κομμάτι χωματόδρομου ή να μην φτάσω ποτέ την γέφυρα του ποταμού και να κατευθυνθώ πρός Βώλακα αμέσως μετά το χωριό της Μικροκλεισούρας.για να πώ την αλήθεια μου,όρεξη πολύ για κοπάνημα δεν είχα.η χθεσινή μέρα άλλωστε ήταν χορταστική.συνεπώς η διαδρομή μέσω Βώλακα κέρδιζε το στοίχημα της επιστροφής στην πόλη της Δράμας.οχι τόσο έντονη σε εικόνες όσο θα ήταν η πρώτη επιλογή αλλά σίγουρα πιο ξεκούραστη.μέχρι την γέφυρα όμως δεν ήταν δυνατόν να μην φτάσω,
328317
Είχε αρχίσει να πιάνει απόγευμα.και δεν το είχα καταλάβει καν.η επιστροφή στη Δράμα θα σήμαινε ουσιαστικά και το τέλος της παραμονής μου στο νομό μιας και την επόμενη μέρα θα μάζευα μπογαλάκια για άλλες πολιτείες.τελευταίες ανάσες απο τον νομό λοιπόν.να γεμίσουν τα πνευμόνια μου και απο αυτή την όμορφη γωνιά της Ελλάδας,
328320
Άνοιξη-φθινόπωρο μοτό ασυζητητί.χειμώνας ένα defender 90 (http://en.wikipedia.org/wiki/Land_Rover_Defender) εδώ πάνω δε θα με χάλαγε καθόλου.η πινακίδα εξάλλου σε προδιαθέτει για όργια...
328321
Αλλά μέχρι να φτάσω στο χειμώνα,ας απολαύσω καλύτερα την άνοιξη με ό,τι έχω...
328322
Και ο Βώλακας αναποφάσιστος αν θέλει ήλιο ή σύννεφα
328323
Αυτό που σίγουρα όμως ήθελα εγώ πέρα του μπάνιου όταν έφτασα στη Δράμα,ήταν φαγητό.μια αποχαιρετιστήρια εκδήλωση εκτίμησης στις τοπικές γαστριμαργικές δημιουργίες με την συνοδεία ζύθου έκλεισαν ευχάριστα το τελευταίο βράδυ παραμονής μου στον όμορφο αυτό νομό της Μακεδονίας.απέμενε το ταξίδι της επιστροφής.οχι ολοκληρωμένο μιάς και μια ολιγοήμερη στάση στην Θεσσαλονίκη ήταν αναγκαία.και αναγκααία να μην ήταν δηλαδή,ποιός μπορεί να αντισταθεί να μην φιλοξενηθεί απο φίλους στη νύμφη του Θερμα’ι’κού; και μάλιστα όταν ακόμα και η απλή μετάβαση απο τη Δράμα πρός αυτή κρύβει και συγκινήσεις που δεν το περιμένεις...;
Ημέρα 4η
...και τελευταία εδώ πάνω.τα πράγματα είχαν μαζευτεί απο το βράδυ.έτσι για να βάλω έστω και μισή ώρα παραπάνω ύπνο το πρωί,μην φύγω κυνηγημένος αλλά και αγχωμένος μην και ξέχασα τίποτα να πάρω.αν και ήθελα να ξεχάσω τον ίδιο μου τον εαυτό σε ένα τέτοιο μέρος.που θα πάει,μια μέρα θα ξυπνήσω αλα Στέργιος Γκόγκος και απλά στην Ελλάδα θα μείνει μόνο η ανάμνησή μου.ως τότε όμως...
...μπουγάτσα και ένα μισόλιτρο μπουκάλι γάλα.το αποχαιρετιστήριο πρωινό στην πόλη με θέα την φορτωμένη miss K παρκαρισμένη στην κεντρικότερη λεωφόρο της Δράμας,καθισμένος σε τυροπιτάδικο,να ακούω θέλω δεν θέλω ένα παρεάκι να κράζει το δημοτικό συμβούλιο γιατί με την αλλαγά του μετά τις δημοτικές εκλογές άρχισαν να ξεσκεπάζονται,τι άλλο άραγε,οικονομικές ‘’ατασταλίες’’.αθάνατε έλληνα φιλοπάτρη...
Ως επαρχιακός δρόμος συστήνεται στους χάρτες και είναι μιας και ούτε διαχωριστικά έχει ανάμεσα στα δύο ρεύματα ούτε και φωτισμό σχεδόν σε όλο του το μήκος.η αρτηρία που συνδέει την Δράμα με την...θάλασσα (στην συγκεκριμένη περίπτωση με τα Νέα Κερδίλια και στη συνέχεια με Ασπροβάλτα και την είσοδο ουσιαστικά της Χαλκιδικής) είναι μια δρομάρα με το τυπικό μεν ελληνικού τύπου οδόστρωμα και την ελληνική συμπεριφορά στις εισόδους των χωριών απο τα οποία διέρχεται αλλά είναι πλατιά σε πολλά της σημεία και με ανοιχτές καμπές,φλαταδούρα στο μεγαλύτερο μέρος της,που σε προκαλεί να κινηθείς γρήγορα
328369
Και όσο μάλιστα πλησιάζεις και στους κόμβους που την συνδέουν με την εγνατία αλλά και τα παραθαλάσσια θέρετρα,η κατάσταση καλυτερεύει,
328371
Για Σαλόνικα ούτε λόγος απο εγνατία.δεν βιαζόμουν και ήθελα και να ξεχαστώ για λίγο στη Χαλκιδική.να πάρω μια μικρή τζούρα απο τον υπέροχο παράδεισο της βόρειας Ελλάδας.λίγο πρίν το σταύρωμα με την εγνατία και πρίν να δώ για τα καλά την παραλία,μοιραία πέρασα και απο την ‘’γατούλα’’
328376
Κατακαημένε λέοντα,εκείνη την μέρα άντε μαζί με εμένα να ασχολήθηκαν μαζί σου και άλλα 30 άτομα.περαστικοί που τους προκάλεσες εντύπωση με το μέγεθός σου χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς αντιπροσωπεύεις
328379
Και που να ήξερε ο καψερός πως τρείς μήνες περίπου μετά την επίσκεψή μου,θα την έχανε την ησυχία του και θα γινόταν όπως και όλη η γύρω περιοχή το κέντρο του παγκόσμιου ειδησεογραφικού κόσμου.και όχι άδικα...
328382
328383
Θάλασσα θάλασσα.καλό το βουνό αλλά και η βρωμιάρα σε ξυπνάει όταν την αντικρύζεις.και πόσο μάλλον όταν ο Μάιος διανύει τις τελευταίες του ημέρες και η θερμοκρασία κινήται σταθερά πάνω απο τους 25 βαθμούς κελσίου.βάλε και την κορντούρα και η αναζήτηση πλέον γίνεται ανάγκη...
Παραλία Συκιάς.τεράστια,φαρδιά,υπέροχη!
328384
Όλη η διαδρομή μέχρι σχεδόν την Ολυμπιάδα που άφησα την παραλιά,συντροφεύεται απο θάλασσα.ήδη τα πρώτα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα με γερμανικές και ιταλικές πινακίδες σουλάτσαραν διερευνητικά και στα δύο ρεύματα του δρόμου.ξέρουν καλύτερα αυτοί πότε έρχονται...είναι και τα ονόματα των οικισμών εδώ πάνω που σε πονηρεύουν για κάτι ξεχωριστό.Ριβιέρα,Κυανή Ακτή.το θέμα είναι ποιός πλέον έχει το όνομα και ποιός την χάρη...
Σε έπιασε και έσενα η τρέλα να δροσιστείς έτσι;
328385
Κάπου μετά τις Μηλιές.έχει σημασία που…;
328386
Άλλοτε απομακρυνόμουν απ την θάλασσα,άλλοτε την ξαναπλησίαζα.ποτέ όμως η μυρωδιά της αλμύρας δεν με εγκατέλειπε
328387
Μέχρι που αποφάσισα να την εγκαταλείψω εγώ.και μάλιστα τυχαία.λίγο πρίν την Ολυμπιάδα αποφάσισα να μπώ στον ορεινό όγκο της Χαλκιδικής.χωρίς να το έχω σχεδιάσει,να το έχω ψάξει,απλά είδα πινακίδα που αναφερόταν στην χιλιομετρική απόσταση της Αρναίας και έστριψα.λίγες εκατοντάδες μέτρα αργότερα,στο δρόμο που κινιόμουν γινόντουσαν έργα.ξανά παράκαμψη αλλά συνέχεια ακολουθώντας ανοδική πορεία πρός το βουνό.στενός δρόμος και ανηφόρα λέω,καλά πάμε.που θα έμπλεκα μετά όμως δεν είχα ιδέα...
328388
Αρχίσαν και οι αμφιθεατρικές φωτογραφίες,αναθάρρησα.εδώ είμαστε λέω,enjoy the ride.τότε κάπου ήταν που άρχισα να ψιλιάζομαι πως η ολότελα τυχαία μου επιλογή θα μου έβγαινε σε πάρα πάρα πολύ καλό
328389
Να ξαποστάσουμε και λίγο
328390
Πίσω μου δάσος και στο πιάτο πανοραμική θέα θάλασσα.το νησάκι ονομάζεται Καυκανάς και βρίσκεται απέναντι σχεδόν απο την Ολυμπιάδα
328391
Όσο και να καθόμουν δε θα το χόρταινα.δε βιαζόμουν,η Σαλόνικα ήταν κοντά,όμως ο δρόμος σαν να μου ‘’μίλαγε’’:
‘’συνέχισε λοιπόν,τα καλύτερα έρχονται.άσε με να σε οδηγήσω σε τοπία που δεν έχεις ξαναδεί...’’.πάντα έτσι λέει ο μπάσταρδος και πάντα δίκιο έχει...
328392
Όσο προχωρούσα το παιγχνίδι χόντραινε.ο ήλιος ξεκίναγε σιγά σιγά να κρύβεται πίσω απο το πυκνό φύλλωμα των δέντρων στις άκρες του δρόμου.είχα μπεί για τα καλά σε ένα δάσος γεμάτο οξιές.το θέαμα,υπεράνω σχολιασμού...
Θέση Kρασονέρι
328685
328686
328687
Φυσικά σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις πάντα μα πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα χαλάει το όλο σκηνικό.την γαλήνη και την ηρεμία λοιπόν φρόντιζε να ταράζει ανα 3’ ένας ελληνάρας με κάτι σαν Renault clio γρήγορο,ο οποίος πέρναγε μαλλιά απο το συγκεκριμένο σημείο της προηγούμενης τριάδας φωτογραφιών,με την εξάτμιση να ουρλιάζει φυσικά και αδιαφορώντας για το αν απο την αντιίθετη κατεύθυνση έρχεται κάποιος άλλος είτε με αυτοκίνητο είτε με ποδήλατο είτε δεν ξέρω και εγώ με τι.και τι να του πείς άλλωστε...
Όταν ο γλήγορος αποφάσισε να μην ξαναδοκιμάσει τους χρόνους του χαλώντας μου παράλληλα και την διάθεση,συνέχισα την πορεία μου.που θα με έβγαζε πλέον δε με απασχολούσε καθόλου.βενζίνη να είχα μόνο (που είχα) και ...φώτα!το μόνο έγκλημα που έκανα ήταν το ότι δεν μπήκα στο χωριό Βαρβάρα.συνέχισα για να συναντήσω τον επαρχιακό Στρατωνίου-Αρναίας.δεν πειράζει,στα υπόψιν και αυτό
328688
Χωρίς υπερβολή,δεν γουστάρετε να οδηγείτε σε τέτοιο περιβάλλον μοτοσυκλέτα;
328689
Καλλιτεχνίας το ανάγνωσμα
328690
328691
Κάπου εδώ να ξέρετε πάντα εκτός απο οποιοδήποτε τροχοφόρο κυκλοφορούν και πεζοί.είναι κοντοί βέβαια και είναι πολύ πιθανόν να μην τους διακρίνετε αμέσως αλλά απαρατήρητοι σίγουρα δεν θα περάσουν.μεγάλη προσοχή λοιπόν
328694
Κοντράρουμε ποιός θα φτάσει πιο αργά; μην είσαι σίγουρη για το αποτέλεσμα δεσποινίς,με τον mr Pif θα μετρηθείς...
328695
Πρίν με μυριστεί κανένας φιλόζωος πως βασανίζω την καψερή την χελώνα σε αυτοσχέδιους αγώνες,την έβαλα στην άκρη και συνέχισα.όχι,το τοπίο δεν άλλαξε καθόλου παρά μόνο λίγα χλμ πρίν να συναντήσω τον δρόμο που θα με οδηγούσε πρός Aρναία.
Και ο οποίος μου φάνηκε όχι μόνο λίγος,δεν έχω λόγια βασικά να τον περιγράψω.το πολιτισμικό σόκ του δάσους των οξυών διαδέχθηκε ένας τυπικός επαρχιακός δρόμος ο οποίος μάλιστα απο πολλούς θεωρήται και πολύ γραφικός ως διαδρομή.το μόνο που κράτησα ήταν η Αρναία όπου συνάντησα αρκετό κόσμο σε έναν όμορφο σχετικά οικισμό να απολαμβάνει τις καφεδάρες του στον μαγιάτικο ήλιο.
Κατά τα άλλα
328696
328697
...μέχρι και την Θέρμη όπου άρχιζα να μυρίζω για τα καλά Σαλόνικα.αυτοκίνητα,καυσαέριο,κίνηση στον περιφεριακό,καταλαβαίνετε.επειδή όμως η Σαλόνικα ήταν και ο τερματισμός ουσιαστικά του ταξιδιού και όσο να’ναι θές να ρουφήξεις μέχρι το μεδούλι όσο δρόμο σου έχει απομείνει,για να κορο’ι’δέψεις και τον εαυτό σου ότι το ταξίδι συνεχίζεται,η Καλαμαριά ανέλαβε να με κρατήσει λίγο ακόμα ζωντανό με την κίνησή της και τους πολύβοους δρόμους της,μέχρι να αποφασίσω να ακολουθήσω κάποιο αστικό λεωφορείο το οποίο με έβγαλε και στην βασιλίσσης Όλγας και απο εκεί ...στο χάος.κέντρο Σαλόνικας,ώρα 12+ το μεσημέρι,με κλειστούς δρόμους,κυκλοφοριακό πανδαιμόνιο,ζέστη,ένα διαμαρτυρόμενο στομάχι και ενα νηστικό μηχανάκι.bye bye Χαλκιδική,Δράμα,Καράντερε,Φαλακρό και ό,τι άλλο μου έφτιαξε την διάθεση τις τέσσερις τελευταίες μέρες.
ένας ελληνικός καφές στην μητροπόλεως ανάμεσα σε ‘’σφήκες’’ (δεν μπορεί,τα μπουζούκια στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν και καθημερινές απο τις 10.00 το πρωί...) ανέλαβε να μου ξεγελάσει το χρόνο μέχρι να ηχήσουν τα τηλέφωνα με την ενημέρωση πως οι φίλοι μου σχόλασαν και είναι έτοιμοι να με υπομείνουν καρτερικά για τις υπόλοιπες τρείς μέρες.την ίδια στιγμή η miss Κ δεχόταν σιχαμένη όπως είχε καταντήσει απο την μαζική δολοφονία των κουνουπιών της εθνικής οδού και της λάσπης απο το Καράντερε τα εξεταστικά αλλά και περιφρονιτικά βλέματα τριγύρω κατόχων απαστράπτοντων δικύκλων.μα πόσο ηλίθιος μπορεί να είσαι ρε καρντάση που θα πάρεις το kle,το KLE ρε νούμερο,θα το φορτώσεις και θα το μοστράρεις μέσα στην Μητροπόλεως σ’αυτό το χάλι;ίσως και να είμαι (κάθε σχόλιο δικό σας δεκτό).ίσως όμως να είμαι και άλλος ένας ρομαντικός που θαρρεί πως αυτές τις λιγοστές δυστυχώς μέρες που διαθέτει κάθε χρόνο προκειμένου να πάρει τον οματιών του μακρυά απο υποχρεώσεις και νταλκάδες και να σκορπίσει πολύτιμο χρόνο και χρήμα σε βουνά και λόγγους,αυτές τις στιγμές να πιστεύει κάθε δευτερόλεπτο πως τότε και μόνο τότε ΖΕΙ...ποιητική μπούρδα για εσάς,μεγάλη αλήθεια για μένα όμως.
Τόσες φορές έχω ανέβει εκεί πάνω,μα νύχτα με ψοφόκρυο μα καλοκαίρι με καύσωνα,μια φωτό να ατενίζεις τον πύργο τον λευκό δε σε έχω ρε βρωμιάρα.χαλάλι σου λοιπόν
328698
Οι χάρτες απο εκείνες της μέρες του Μα’ί’ου έχουν ξανανοίξει.διαδρομές έχουν σχεδιαστεί (όχι απαραίτητα εντός ελληνικής επικράτειας μόνο).το μυαλό κολλάει στις εικόνες που μάζεψα,αρνείται να τις καταχωνιάσει σε αυτά τα μικρά συρταράκια που διαθέτει για να τις ανασύρει όποτε θεωρήσει αυτό πρέπον.το όμορφο πρέπει πάντα να σουλατσάρει στις αναμνήσεις μας.
και ενα περίεργο πράγμα.το μολύβι συνήθως ξεφεύγει πέρα απο τα σύνορα στο χάρτη πολύ πιο εύκολα απ’ότι βολτάρει εντός συνόρων.για την ώρα το δικό μου βρίσκεται ταυτόχρονα στην Σαμαρκάνδη (Miquel Silvestre (https://www.youtube.com/watch?v=GsEZu87lCsg) είσαι ξεφτυλισμένος και με παρασύρεις) αλλά και..στη Βολιβία (Miquel Silvestre (https://www.youtube.com/watch?v=Zv6NtZBV25s) είσαι και πάλι ξεφτυλισμένος και με παρασύρεις).το κακό είναι πως έχω και άλλον μουρλό που δύναται να ακολουθήσει και είναι και αυτός ξεφτυλισμένος και με παρασύρει.όσοι όμως ξεφτυλισμένοι μαζευτούν και μου παρασύρουν το μολύβι σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη,στην ελλάδα ΠΑΝΤΑ θα σχεδιάζω τις διαδρομές μου με στυλό.ξεφτυλισμένοι που με παρασύρετε...!
ευχαριστώ για το χρόνο σας συνάδερφοι,καλά χλμ να έχετε και πάντα υγιείς και όρθιοι,
:wave2:
lykourgi
15/12/2014, 19:54
Καταπληκτική "βόλτα".
Πολύ ωραίες φωτογραφίες και γράψιμο.
Μπράβο. Και εις ανώτερα. :a18:
MG-KTiNoS
15/12/2014, 20:08
:beer:
Ωραίος ! :beer: :beer: :beer:
ωραια βολτα Κε Πιφ... αντε και στην επομενη :beer::beer::beer::beer:
taisteal
16/12/2014, 13:39
Ωραιοοοος
:beer::beer::beer::beer:
Ωραίες εικόνες μάζεψες από κει πάνω!:beer:
Με το καλό και στις επόμενες.
MG-KTiNoS
16/12/2014, 18:01
Για να πω τη αμαρτία μου έλεγα πως θα πάει Ισραηλ και κάτσε να δω πως θα το κάνει με την Συρία.
:D
akis_trevor
16/12/2014, 19:51
:beer:
να σαι καλα να ταξιδευεις...
Γιωργη ωραιος οπως παντα ,ταξιδιωτης ,ιστοριογραφος,φυσιολατρης!!!:beer::beer:
ps.εκεινη την μασα πολυ την λυπηστικα να πουμε
ααα και γουσταρω πολυ το μανταλακι σου ;)
Εύγε, Γιώργο...
Ωραίες οι τοποθεσίες στα Βόρεια... Ωραία μας τα πες... Ωραία τα πέρασες..
Άντε και στα επόμενα.. Να ξεφτιλιστείς δλδ στην Σαμαρκάνδη που τόσο ποθείς...
:beer::beer::beer: