View Full Version : Νομιμοποίηση τρέιλερ
Όσοι έχουν τρέιλερ ή μπαγαζιέρα (ρυμουλκούμενη) και δεν έχουν άδεια (σημείωμα) ρυμούλκησης μπορούν να το κάνουν με υπεύθυνη δήλωση Μηχανολόγου το αργότερο μέχρι 01.05.2015 στις κατά τόπους Δ/νσεις Μεταφορών.
Όσοι ,λοιπόν, έχουν ss, mx και γουρούνες που τα πάνε φορτωμένα σε πίστα ή σε βουνά και το τρέιλερ που έχουν δεν είναι «δηλωμένο» καλό είναι να το κάνουν σύντομα.
Ο νόμος είναι ο ν.4313/2014 (ΦΕΚ 261/2014).
bros400pgm
22/01/2015, 13:36
Θυμασαι σελιδα?
Θυμασαι σελιδα?
κεφάλαιο ΣΤ αρθρο 47 παρ.4
κάτι άλλο;;
notakos600
22/01/2015, 14:33
Άλλαξε κάτι στο νόμο;
Και πριν χαρτί μηχανολόγου ήθελε.
Άλλαξε κάτι στο νόμο;
Και πριν χαρτί μηχανολόγου ήθελε.
Όχι. Τωρα αυτό που ισχύει είναι ότι όλα τα τρέιλερ θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό ISO.
Με τον παραπάνω νόμο απλά παρατείνεται, μέχρι 1.5.2015, το παλιό καθεστώς, αυτό με τις υπεύθυνες δηλώσεις.
μπορεί κάποιος να με διαφωτίσει ? σκέφτομαι την αγορά καινουριου τρέιλερ για καρτ και τοποθετηση κοτσαδορου στο αυτοκινητο, τι χαρτιά πρέπει να καταθέσω και που? επίσης η μεταφορά απο και προς την πίστα είναι νόμιμη ή θα έχω θέμα με την αστυνομάι ?
SHOOTER045
04/02/2015, 23:54
ο κοτσαδορος πρεπει να πληρει καποιες προδιαγρφες
να ειναι για το οχημα σου κλπ
κατοπιν επιθεωρειται απο μηχανολογο του αρμοδιου συγκοινωνιων
και σου αλλαζουν την αδεια οπου και αναγραφεται
αφου το τρειλερ θα αγορασεις
κοιτα να πληρει και αυτο τις προδιαγραφες ,να εχει χαρτι απο μηχανολογο του συγκοινωνιων η κτεο
με τα απαραιτητα εγγραφα(αδεια τρειλερ στο ονομα σου κλπ)με καμια αστυνομια δεν θα εχεις θεμα
α και που σαι,οταν δεν θα μεταφερεις τρειλερ την κοτσαδουρα την βγαζουμε,αλλιως ειναι προστιμο νομιζω 80 ευρο και αφαιρεση ολα για 10 μερες
ο κοτσαδορος πρεπει να πληρει καποιες προδιαγρφες
να ειναι για το οχημα σου κλπ
κατοπιν επιθεωρειται απο μηχανολογο του αρμοδιου συγκοινωνιων
και σου αλλαζουν την αδεια οπου και αναγραφεται
Δεν ισχύει αυτό πλέον , δεν αναγράφεται στην άδεια του ιχ .
Αναγράφεται η ικανότητα έλξης στην άδεια του τρέηλερ μόνο .
SHOOTER045
05/02/2015, 06:53
Ούτως ή άλλως θα περάσω από το εδώ συγκοινωνιών για άλλη δουλειά σήμερα, θα ρωτήσω και θα επανέλθω
εάν δεν κάνω λάθος, επιτρέπεται η μεταφορά οχήματος από ιδιώτη ΜΟΝΟΝ αν το πας για αγώνες......
δεν μπορείς πχ να το πάρεις μαζί σου σε διακοπές.......μπορεί καποιος να μας το επιβεβαιώσει ???
Δεν ισχύει αυτό πλέον , δεν αναγράφεται στην άδεια του ιχ .
Αναγράφεται η ικανότητα έλξης στην άδεια του τρέηλερ μόνο .
επιβεβαιωνω :)
harris_x
06/02/2015, 08:24
[...]
όταν πήρα το τρέιλερ έγινε το εξής:
Πήρα το χαρτί μηχανολόγου από την εταιρία που το κατασκεύασε και πήγα μαζί με την βεβαίωση ικανότητας έλξης του αυτοκινήτου μου στο υπουργείο και έκαναν τη σύνδεση.
Στην ουσία βγήκε ένα νέο χαρτί που αναγράφει τα στοιχεία του τρέιλερ και του οχήματος που το ρυμουλκεί.
Αν η βεβαίωση ικανότητας έλξης του αυτοκινήτου αναφέρει μικρότερο βάρος από το μικτό βάρος του τρέιλερ, τότε δεν γίνεται σύνδεση και δεν μπορείς να το ρυμουλκείς.
Αν έχει αλλάξει κάτι έως σήμερα, δεν το γνωρίζω.
όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα πρέπει να το δηλώσεις και στην ασφάλειά σου.
Προσοχή: αν ξεμείνεις στο δρόμο είτε απο βλάβη του αυτοκινήτου (http://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=134192&page=8&p=2308595&viewfull=1#post2308595), είτε απο βλάβη του τρειλερ και δεν έχεις ADAC (http://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=121696), το τρέιλερ μένει στον δρόμο.
α και που σαι,οταν δεν θα μεταφερεις τρειλερ την κοτσαδουρα την βγαζουμε,αλλιως ειναι προστιμο νομιζω 80 ευρο και αφαιρεση ολα για 10 μερες
:nono:
http://www.ahellas.gr/%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CF%84%CF%83%CE%B1%CE%B4%CF%8C%CF%81%CF%89%CE%BD-i-19.html
:wave2:
Μια χαρά έφαγε την 80αρα , ένας σε τροχαίο πρόσφατο στην περιοχή μου .
Τώρα τι ισχύει ??
sapila racing
06/02/2015, 09:17
:nono:
http://www.ahellas.gr/%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CF%84%CF%83%CE%B1%CE%B4%CF%8C%CF%81%CF%89%CE%BD-i-19.html
Ο A hellas φυσικά λέει ότι τον βολεύει για να πουλήσει παρουσιάζοντας 2 αντίγραφα δημοσίων εγγράφων που όμως δεν ισχύουν.
Το πρόστιμο ισχύει για κοτσαδόρο που εξέχει ενω δεν ρυμουλκεί, και το έχουν φάει αρκετοί και πολύ σωστά κατα την γνώμη μου.
Αν τρακάρει καποιος απο πίσω με λιγα χλμ ενα αυτοκίνητο με κοτσαδόρο, θα φταίει βέβαια, αλλά θα πάθει πολύ μεγαλύτερη ζημιά απο την φυσιολογική εξ αιτίας του κοτσαδορου που εχει ο μπροστινός.
Επίσης υπαρχουν άπειρα παραδείγματα πεζών που εχουν χτυπήσει στα πόδια σε κοτσαδόρο παρκαρισμένοπυ αυτοκινήτου στην προσπάθειά τους να περάσουν μεταξύ 2 παρκαρισμένων.
Εγώ τον κοτσαδόρο πάντα τον βαζω για να ρυμουλκήσω και μετά τον βγάζω και θεωρώ οτι οποιος τον αφήνει πανω συνέχεια είναι ενας κλασσικός Ελληνάρας που γραφει τους αλλους.
Ο A hellas φυσικά λέει ότι τον βολεύει για να πουλήσει παρουσιάζοντας 2 αντίγραφα δημοσίων εγγράφων που όμως δεν ισχύουν.
Το πρόστιμο ισχύει για κοτσαδόρο που εξέχει ενω δεν ρυμουλκεί, και το έχουν φάει αρκετοί και πολύ σωστά κατα την γνώμη μου.
Αν τρακάρει καποιος απο πίσω με λιγα χλμ ενα αυτοκίνητο με κοτσαδόρο, θα φταίει βέβαια, αλλά θα πάθει πολύ μεγαλύτερη ζημιά απο την φυσιολογική εξ αιτίας του κοτσαδορου που εχει ο μπροστινός.
Επίσης υπαρχουν άπειρα παραδείγματα πεζών που εχουν χτυπήσει στα πόδια σε κοτσαδόρο παρκαρισμένοπυ αυτοκινήτου στην προσπάθειά τους να περάσουν μεταξύ 2 παρκαρισμένων.
Εγώ τον κοτσαδόρο πάντα τον βαζω για να ρυμουλκήσω και μετά τον βγάζω και θεωρώ οτι οποιος τον αφήνει πανω συνέχεια είναι ενας κλασσικός Ελληνάρας που γραφει τους αλλους.
Εγω εβαλα το σαιτ με δυο επισημα εγραφα που αναφερει η εν λογο εταιρεια ........
Τωρα εαν ισχυουν η οχι εγω προσωπικα δεν θα δεχτω την κληση......
Και ειλικρινα Αρη εκπλησομαι......
Θα στεναχωρηθεις ιδιαιτερα εαν θα παθη μεγαλυτερη ζημια αυτος που για τον οποιδηποτε γελοιο λογο ( και ξερουμε ολοι πολλους ) πεσει απο πισω σου.....:eyepop:
Εγω προσωπικα ι ...
Οσο θα στεναχωριοταν και αυτος που θα επεφτε απο πισω μου οταν θα ημουν με την μοτο μου ....
Καθολου..!
sapila racing
06/02/2015, 10:03
Εγω εβαλα το σαιτ με δυο επισημα εγραφα που αναφερει η εν λογο εταιρεια ........
Και ειλικρινα Αρη εκπλησομαι......
Θα στεναχωρηθεις ιδιαιτερα εαν θα παθη μεγαλυτερη ζημια αυτος που για τον οποιδηποτε γελοιο λογο ( και ξερουμε ολοι πολλους ) πεσει απο πισω σου.....:eyepop:
Εγω προσωπικα ι ...
Οσο θα στεναχωριοταν και αυτος που θα επεφτε απο πισω μου οταν θα ημουν με την μοτο μου ....
Καθολου..!
Παρεξήγησες!
Εγω φυσικά και δεν θα στενοχωρηθώ, αλλά το θέμα είναι τι ειναι σωστό και τι όχι.
Κι εγώ έχω στο πορτοφόλι μου ενα επίσημο έγγραφο από το Υπουργείο συγκοινωνιών που λέει οτι μπορώ να κυκλοφορώ το Hornet 900 χωρίς πινακίδα.
Με σφραγίδα κλπ κλπ, και χωρίς να λέει μεχρι πότε.
Δεν κάνω πλάκα, το έχω όντως.
Αρα είμαι νομιμος αν κυκλοφορώ χωρίς πινακίδα?
lykourgi
06/02/2015, 10:09
Το δεύτερο έγγραφο που παραθέτει η Α HELLAS (βεβαίωση τροχαίας) έχει παραθυράκι (παράγραφος 3) που επιτρέπει μια χαρά το "ζωγράφισμα".
Είναι όμως και παλιό, του 1994.
Κι εγώ έχω στο πορτοφόλι μου ενα επίσημο έγγραφο από το Υπουργείο συγκοινωνιών που λέει οτι μπορώ να κυκλοφορώ το Hornet 900 χωρίς πινακίδα.
Με σφραγίδα κλπ κλπ, και χωρίς να λέει μεχρι πότε.
Δεν κάνω πλάκα, το έχω όντως.
Αρα είμαι νομιμος αν κυκλοφορώ χωρίς πινακίδα?
Αστο να στο πω αμα θα τυχει και θα παω δικαστηριο.......
Παντως σε μπλοκο χωρις ρυμουλκουμενο το οργανο φερθηκε ακριβως οπως γραφει το χαρτι ( μου ζητησε να δει την αδεια του ρυμουλκουμενου...)
Εγω παντως απο οτι ξερω.... Εφοσον περναει το οχημα υπουργειο και νομιμοποιητε η τροποποιηση ( αρα και η αλλαγη εξωτερικων διαστασεων ) δεν υπαρχει λογος αφαιρεσης....
Τωρα πρακτικα... Πιστευεις οτι ειναι ευκολο....
Καποιος που χρησιμοποιει την μπαγκαζιερα δυο με τρεις φορες την εβδομαδα να βγαζει τον κοτσαδορο συνεχεια...???
Εχεις δικιο μονο στα οσα αφορα τους πεζους... Αλλα και εκει υπαρχει λυση με προστατευτικα καπακια ( δεν μιλαω για απλη πλαστικη ταπα...)
Τι θα τους πεις , να στη φυλάξουν για άλλη φορά ? :lol:
el-Gatto
06/02/2015, 10:52
Eπιβεβαιώνω την ανακρίβια της υποτιθέμενης απαγόρευσης.
Εφ' όσον το οχημα είναι εφοδιασμένο με τα νόμιμα έγγραφα (ικανότητα έλξης ,βεβαίωση απο Υ.Σ. σύνδεσης οχήματος-τρεϊλερ ,επασφάλιστρο ασφάλισης)
τότε δεν υπάρχει καμία υποχρέωση να βγαίνει ο κοτσαδόρος όταν δεν ρυμουλκεί.
Κατεβάστε & Τυπώστε οι ενδιαφερόμενοι.
330796
ΥΓ: Επειδή η πλειοψηφία των χρηστών τρέϊλερ είναι όντως "Ελληνάρες" ,με αποτέλεσμα να μην είναι τυπικοί γραφειοκρατικά κ ασφαλιστικά ,αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σε πιθανό έλεγχο ,ακόμα κι αν δεν ρυμουλκούν κάτι ,σε ζήτηση του αρμοδιου οργάνου για την Βεβαίωση Ελξης (αφού δεί τον κοτσαδόρο) και μετά την απάντηση του οδηγού "Τι είναι τούτο ωρέ." ,το όργανο ΟΡΘΩΣ να προχωρεί σε βεβαίωση παράβασης.
Παράβαση είναι επίσης να αγοράσεις ένα μεταχ/νο αυτ/το με κοτσαδόρο ,και να τον αφήσεις επάνω χωρίς να κάνεις εξ'αρχής την διαδικασία στο ΥΣ για το νέο όνομα κ την νέα αδεια κυκλ/ας.
Προφανώς ,όσοι τρώνε τις κλήσεις ή τις διώξεις απο ασφαλιστικές ,ανήκουν στην κατηγορία των κατα συνείδηση παράτυπων ή των αμελών.
dimmie_72
06/02/2015, 11:06
Μπροστά μου προχθές ο υπάλληλος του ΚΤΕΟ έστειλε πίσω πελάτη να βγάλει τον κοτσαδόρο και να ξαναέρθει προκειμένου να περάσει έλεγχο. Στις διαμαρτυρίες του πελάτη επικαλέστηκε τις κάμερες.
el-Gatto
06/02/2015, 11:24
Μπροστά μου προχθές ο υπάλληλος του ΚΤΕΟ έστειλε πίσω πελάτη να βγάλει τον κοτσαδόρο και να ξαναέρθει προκειμένου να περάσει έλεγχο. Στις διαμαρτυρίες του πελάτη επικαλέστηκε τις κάμερες.
Προφανώς και ο συγκεκριμένος "πελάτης" δεν διέθετε τα απαραίτητα έγγραφα ,άρα κ να ήθελε να κάνει τα στραβά μάτια ο υπάλληλος ,θα ήταν ακάλυπτος λόγω της καταγραφής των καμερών.
Εχω περάσει 3 φορές διαδοχικά το ΙΧ μου ΚΤΕΟ με τον κοτσαδόρο στη θέση του ,χωρίς το τρέϊλερ φυσικά ,μια κ δεν υπάρχει υποχρέωση ΚΤΕΟ γι'αυτό.
Πάντα βέβαια παρέδιδα τα απαραίτητα έγγραφα στην γραμματεία πρίν τον έλεγχο.
dimmie_72
06/02/2015, 12:04
Προφανώς και ο συγκεκριμένος "πελάτης" δεν διέθετε τα απαραίτητα έγγραφα ,άρα κ να ήθελε να κάνει τα στραβά μάτια ο υπάλληλος ,θα ήταν ακάλυπτος λόγω της καταγραφής των καμερών.
:hmm:... δε νομίζω να δείχνουν τα έγγραφα των οχημάτων στην κάμερα, είναι τοποθετημένη πολύ ψηλά άλλωστε.
:hmm:... δε νομίζω να δείχνουν τα έγγραφα των οχημάτων στην κάμερα, είναι τοποθετημένη πολύ ψηλά άλλωστε.
Oντως ..... Το να δειχνουν τα εγραφα στην καμερα και να καταθετουν το αυτοκινητο στην γραματεια μου φαινετε λιγουλακι δυσκολο.... ;)
dimmie_72
06/02/2015, 12:43
Oντως ..... Το να δειχνουν τα εγραφα στην καμερα και να καταθετουν το αυτοκινητο στην γραματεια μου φαινετε λιγουλακι δυσκολο.... ;)
...άσε που στα σχετικά έγγραφα που καταθέτεις στη γραμματεία του ΚΤΕΟ είναι μόνο η άδεια και έγγραφο προηγούμενου ελέγχου ;)
...άσε που στα σχετικά έγγραφα που καταθέτεις στη γραμματεία του ΚΤΕΟ είναι μόνο η άδεια και έγγραφο προηγούμενου ελέγχου ;)
Δεν το νομιζω ( ειδικα αμα το οχημα σου εχει τροποποιησεις... ) Κια ο κοτσαδορος ειναι τροποποηση.... ;)
Και για να τελειωνει το θεμα ... 7 στα 10 αυτοκινητα βαζουν κοτσαδορο για την βλαμενη ιδεα ελληναραδων που κυκλοφορει οτι .....
Αποτελει μια καλη λυση σε παθητικη ασφαλεια σε τρακαρισμα απο τον πισω.......
Τα συγκεκριμενα αυτοκινητα και υπουργειο να περασουν , δεν μπορουν σε καμμια περιπτωση να ειναι νομιμα...... Τελος..!
Για αυτο και ο νομος πια δεν ζηταει βεβαιωση υπουργειου για τον κοτσαδορο....
Αλλα για το ρυμουλκουμενο του συγκεκριμενου κοτσαδορου...
Με λιγα λογια δεν εχεις ρυμουλκουμενο.... Δεν πρεπει να εχεις κοτσαδορο αρα παρανομος.....!
dimmie_72
06/02/2015, 13:21
Με λιγα λογια δεν εχεις ρυμουλκουμενο.... Δεν πρεπει να εχεις κοτσαδορο αρα παρανομος.....!:wave2:
Για δες που έρχεσαι στα λόγια μου! :a013:
Για δες που έρχεσαι στα λόγια μου! :a013:
Ποια λογια....???
Για το εαν δειχνουν τα εγραφα στην καμερα...???? :confused:
el-Gatto
06/02/2015, 14:43
:lol:
--------------------------------------------
Τα έγγραφα συνοδεύουν τον φάκελο που έχει μπροστά του ο ελεγκτής ,ώστε να πιστοποιήσει τελικά οτι όλα είναι νόμιμα κατά τον έλεγχο.(ή οτι δεν είναι...)
Σωστά. Αν δεν υπάρχουν τροποποιήσεις-εγκαταστάσεις εξαρτημάτων-μηχανισμών εκτός κατασκευαστή.
ΠΧ
Αν έχεις βάλει υγραέριο ,χρειάζονται και τα αντίστοιχα έγγραφα εγκατάστασης κ η πιστοποίηση περιοδικού ελέγχου/συντήρησης & καλής λειτουργίας.
Αν έχεις βάλει VHF-UHF ,θα πρέπει να έχεις κ την κατάλληλη άδεια απο το Υ.Υ.Μ.Δ.(Υπουργείο Μεταφορών Υποδομών κ' Δικτυων)
Αν έχεις κοτσαδόρο ,αυτό σημαίνει οτι έχεις κ' ρυμουλκούμενο(α) που τραβάς με αυτόν ,κ τα οποία θα πρέπει να συνοδεύονται απο το αντίστοιχο έγγραφο νόμιμης σύνδεσής τους με το συγκεκριμένο αυτ/το απο το Υ.Υ.Μ.Δ.(σημείωμα βεβαίωσης έλξης ρυμουλκουμένου)
Αν έχεις Μπάρες-Σκαλοπάτια-Σχάρες Ποδηλάτων-Μπαγκαζιέρες ,κ οτιδήποτε άλλο είναι πρόσθετο και προεξέχει του αμαξώματος ,θα πρέπει να βρείς τις εγκρίσεις τύπου τους κ να τις καταθέσεις στο Υπ. λαμβάνοντας την αντίστοιχη βεβαίωση προσάρτησης-μετατροπής.
Αν δεν έχεις τα απαραίτητα έγγραφα για οτιδήποτε θεωρείται μετατροπή ,και ΑΝ αυτό φανεί-βεβαιωθεί απο οποιαδήποτε ελεγκτική υπηρεσία ,τότε είσαι παράνομος κ δέχεσαι επιβολή χρηματικών προστίμων.
Αν οι μετατροπές αυτές κάνουν ζημιά σε τρίτο όντας ΑΔΗΛΩΤΕΣ ,τότε η ασφάλειά σου ΔΕΝ θα σε καλύψει για αυτή τη ζημιά.
Αν θέλεις (βλακωδώς ΚΤΜέ) να ρισκάρεις ,όντας χύμα στο δρόμο ,τότε για να περάσεις ΚΤΕΟ θα πρέπει να τα βγάλεις όλα τα πρόσθετα ,μια και η διαδικασία καταγράφεται πλέον απο κάμερες ,κ εδώ κ κάποιο χρονικό διάστημα βγαίνουν κ φωτογραφίες που συνοδεύουν τον έλεγχο ,ακριβώς γιατι τα ΙΧ ΚΤΕΟ πέρναγαν ότι κινείται μέχρι τη ράμπα τους(έστω κ σπρωχτό)
Και τα Δημόσια το έκαναν παλιότερα με το ανάλογο τίμημα.
Ποιό αναλυτικά ,δεν γίνεται.
Για αυτο και ο νομος πια δεν ζηταει βεβαιωση υπουργειου για τον κοτσαδορο....
Αλλα για το ρυμουλκουμενο του συγκεκριμενου κοτσαδορου...
Με λιγα λογια δεν εχεις ρυμουλκουμενο.... Δεν πρεπει να εχεις κοτσαδορο αρα παρανομος.....!
Σωστό εν μέρει.
Ο νόμος δεν ζητάει βεβαίωση υπουργείου για τον κοτσαδόρο.
Ζητάει ένα μικτό έγγραφο που είναι
-Βεβαίωση Δυνατότητας Ελξης Αυτ/του (τελευταία καταχωρούνται απο τις αντιπροσωπίες στην Data Base του Υπουργείου)
-Αποδειξη αγοράς ή Παραχώρησης χρήσης του τρέϊλερ
-Εγκριση Τύπου Κατασκευαστή Τρέιλερ (+ κοτσαδόρου ζητάν κάποιοι υπάλληλοι ,κάποιοι όχι)
-ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΕΛΞΗΣ απο το Υπουργείο
Ολα αυτά αποτελούν ένα 2σέλιδο έγγραφο ,το οποίο συνδέει κ νομιμοποιεί το πακέτο Αυτ/το-Κοτσαδόρος-Τρέϊλερ.
Οταν έχεις λοιπόν αυτό το έγγραφο & έχεις κάνει κ' πρόσθετη πράξη ασφάλισης ρυμουλκουμένου ,τότε μπορείς να κυκλοφορείς με τον κοτσαδόρο κανονικά στο αυτ/το ,με ή ΧΩΡΙΣ το τρέϊλερ (ή το όποιο ρυμουλκούμενο έχεις νόμιμα συνδέσει στο αυτ/το)
Είσαι νόμιμος σε όλους τους ελέγχους-συμβάντα ,και φυσικά περνάς κ ΚΤΕΟ μια χαρά κ νόμιμα ,αφού ο υπάλληλος καταχωρεί την νόμιμη άδεια που έχεις για την τροποποίηση.(βλ.κοτσαδόρος)
bros400pgm
11/02/2015, 15:29
Για να μην ανοιγω καποιο αλλο θεμα, γνωριζει καποιος με σιγουρια οτι δεν επιτρεπεται φορτηγακι Ι.Χ (πχ citroen berlingo) να τραβαει τρειλερ?
Για να μην ανοιγω καποιο αλλο θεμα, γνωριζει καποιος με σιγουρια οτι δεν επιτρεπεται φορτηγακι Ι.Χ (πχ citroen berlingo) να τραβαει τρειλερ?
Εμείς εδώ στα D-MAX που πουλάμε (φορτηγάκια κάτω των 3,5t θεωρούνται) ως Ι.Χ. ξέρω ότι επιτρέπεται
bros400pgm
11/02/2015, 16:32
Μηπως ειναι αγροτικα? :confused:
πλεον ολα τα επαγγελματικα αγροτικα μπορουν να σερνουν τρειλορ μεχρι 750κιλα μικτο και βαρκες -τροχοσπιτα μεχρι το μεγιστο επιτρεπομενο βαρος ελξης πουν δινει ο κατασκευαστης
τα χαρτια βεβαια ειναι λιγο τρεξιμο
ειμαι σε διαδικασια και εγω....
Μηπως ειναι αγροτικα? :confused:
Ο Όρος "αγροτικά" δεν υπάρχει ως επίσημος, όταν λέμε αγροτικά απλώς περιγράφουμε τα πικάπ, αυτά με την ανοικτή καρότσα πίσω....
Επισήμως είναι φορτηγό κάτω από 3,5t ;)
bros400pgm
12/02/2015, 06:38
Nαι, τα pickup υποτιθεται οτι τα παιρνουν αγροτες (δηλαδη ατομα με αδεια καλλιεργειας) ή κανω λαθος? Τελως παντων, δεν ειναι εκει το θεμα. Ρωτησα εναν και μου ειπε οτι δεν γινεται ως υδραυλικος με επαγγελματικο να σερνω τρειλερ με τα εργαλεια και υλικα μου.
331101
anwrimos
12/02/2015, 10:12
Έχω pickup και ρυμουλκώ κανονικότατα μπαγκαζιέρα μεταφοράς αγροτικών προιόντων. Μετά άλλαξε ο νόμος και σε επαγγελματικό μπορείς να ρυμουλκήσεις ότι θές. Π.χ. έχω βγάλει και άδεια να ρυμουλκώ το σκάφος του γαμπρού μου.(νομιμότατα πάντα, το γράφει πανω η άδεια κλυκλοφορίας μου οτι ρυμουλκώ λέμβο). Αυτός που σου είπε οτι δεν μπορείς να ρυμουλκείς πράγματα της δουλειάς σου μάλλον κάπου τα έχει μπερδέψει. Εκτός και αν στα αγροτικά ισχύουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά αποτι στα υπόλοιπα επαγγελματικά που το θεωρώ απίθανο.
bros400pgm
12/02/2015, 10:36
Εκτός και αν στα αγροτικά ισχύουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά αποτι στα υπόλοιπα επαγγελματικά που το θεωρώ απίθανο.
Aυτο μου ειπαν. Οτι ισχυουν αλλα.
anwrimos
12/02/2015, 16:23
Aυτο μου ειπαν. Οτι ισχυουν αλλα.
Μου κανει εντυπωση δεν στο κρυβω αλλα εαν η πηγη σου ειναι σιγουρη τοτε παω πασο.. Δεν εχω καποιο παραδειγμα για αλλο επαγγελματικο πλην του δικου μου.
o_gavros
28/01/2024, 08:46
Ξεθαβω για να μην ανοίγω νέο.
Διαβάζω κι εγώ τα περί συμμόρφωσης τύπου και αδειών κλπ,που χρειάζεται για να βάλεις κοτσαδορο και τρέιλερ.
Η ερώτηση μου, αν ξέρει κάποιος, είναι η εξής.
Έχω ένα φορτηγάκι Φιατ Στραντα,μίνι πικαπ. Θέλω να του βάλω κοτσαδορο.
Βρίσκω και μεταχειρισμένους καθώς και καινούριους.
Έστω ότι επιλέχθηκε η λύση του μεταχειρο. Θα πρέπει να συνοδεύεται από κάποια έγγραφα;
Ο ασφαλιστής μου,μου λέει πως δεν υπάρχει καμία ανάγκη δήλωσης της τοποθέτησης του στην ασφαλιστική.
Μιλάω μόνο για τον κοτσαδορο. Το τρέιλερ είναι άλλη κουβέντα όχι της παρούσης.
harris_x
28/01/2024, 09:01
Διαβάζω κι εγώ τα περί συμμόρφωσης τύπου και αδειών κλπ,που χρειάζεται για να βάλεις κοτσαδορο και τρέιλερ.
Έστω ότι επιλέχθηκε η λύση του μεταχειρο. Θα πρέπει να συνοδεύεται από κάποια έγγραφα;
Ο ασφαλιστής μου,μου λέει πως δεν υπάρχει καμία ανάγκη δήλωσης της τοποθέτησης του στην ασφαλιστική.
όχι, για τον κοτσαδόρο δε χρειάζεσαι τίποτα, αρκεί να είναι αποσπώμενος.
harris_x
28/01/2024, 09:08
Στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος (με την όποια διαδικασία απαιτείται) και στην ασφαλιστική, πρέπει να δηλώσεις μόνο το ρυμουλκούμενο ή/και αναρτώμενο.
Υποχρεωτικά (πλέον) να είναι αποσπώμενος η να μπορεί με αναδίπλωση, να κρύβεται κάτω από τον προφυλακτήρα σου (αυτοί με αναδίπλωση ακριβοί και δεν υπάρχει λόγος).
Έγγραφα κ.λ.π. παπάτζες δεν χρειάζονται απλά να έχεις υπόψη ότι όταν δεν έχεις κοτσάρει κάτι επάνω, ΔΕΝ πρέπει να βρίσκεται τοποθετημένος.
Δικαιολογίες του στυλ "τώρα άφησα την βάρκα στο πάρκινγκ" η "τώρα πάω να πάρω το τρέιλερ για τα ψωνια της εβδομάδας" :lol: δεν περνάνε ΑΝ σε σταματήσουν....
Διότι πολλοί τους "ξεχνάνε" επάνω για να προφυλάσσουν τον προφυλακτήρα τους αλλά με άσχημες συνέπειες για τους άλλους.....
o_gavros
28/01/2024, 13:34
Χωρίς να το έχω κάνει ποτέ,μιας και δεν είχα ποτέ πριν,μου φαίνεται εξαιρετικά περίεργο το γιατί ενώ ξέρουν ότι θα φάνε κλήση τον αφήνουν επάνω. Δύο βίδες κυριολεκτικά βλέπω να θενε λύσιμο
harris_x
28/01/2024, 13:44
Χωρίς να το έχω κάνει ποτέ,μιας και δεν είχα ποτέ πριν,μου φαίνεται εξαιρετικά περίεργο το γιατί ενώ ξέρουν ότι θα φάνε κλήση τον αφήνουν επάνω. Δύο βίδες κυριολεκτικά βλέπω να θενε λύσιμο
κοίτα, αυτοί που είναι με τις βίδες, είναι κάπως ταλαιπωρία το να βγούν.
Γι'αυτό υπάρχουν αυτοί που βγαίνουν με περιστροφικό "διακόπτη", και οι ηλεκτρικά αναδιπλούμενοι (είχα τέτοιον, μεγάλη κ@υλα :tooth: (https://youtu.be/dU9PJTpr6c8) )
Τέτοιους (με 2 βίδες) είχαμε στην Isuzu, ότι έχουν λίγο μανούρα βάλε-βγάλε, έχουν.
Στο τμήμα του Χάρη, επειδήΣ είναι premium οι μάρκες και φοβούνται μην σπάσουν κανένα νύχι και πως θα εμφανιστούν το βράδυ μετά, :tooth::tooth: έχουν τους ηλεκτρικούς που κοστίζουν όσο όλο το αμάξι σου...
Τον λόγο που δεν τον βγάζουν τον είπα πιο πάνω, προτιμούν να ρισκάρουν την κλήση και την (χοντρή) ζημιά που θα πάθει ο άλλος....
sapila racing
28/01/2024, 14:26
Βασικα είναι σχεδόν απίθανο να φανε κλήση εκτός κι αν εμπλακουν σε ατυχημα και κληθει αστυνομια, και γι αυτο και δεν ασχολουνται.
Εγω εχω τον απλο αποσπωμενο με τις 2 βίδες, για μενα δεν ειναι κάτι φοβερο να τον βαλεις βγαλεις κι εχω και 2 κλειδια γι αυτη την δουλεια στο πορτ μπαγκαζ παντα, αλλα για καποιον αλλο ισως ειναι λίγο ταλαιπωρια.
Εκτός από το πρόστιμο σε περίπτωση ελέγχου, σε περίπτωση ατυχήματος που κάποιος πέσει πάνω σου και έχεις πάνω τον κοτσαδόρο, τον πληρώνεις κιόλας φταις δε φταις.
σχετικό - άσχετο, οι βάσεις ποδηλάτων (ή τα κουτιά σκύλων κλπ) που κουμπώνουν πάνω σε κοτσαδόρο απαιτούν κάποιου είδους "άδεια";;;
γιατί το όχημα δεν ρυμουλκεί . είναι παράνομες τέτοιου είδους βάσεις;
σχετικό - άσχετο, οι βάσεις ποδηλάτων (ή τα κουτιά σκύλων κλπ) που κουμπώνουν πάνω σε κοτσαδόρο απαιτούν κάποιου είδους "άδεια";;;
Από τη στιγμή που έχεις την βάση των ποδηλάτων ή το κουτί, τα οποία έτσι κι αλλιώς προεξέχουν, αλλά είναι προβλεπόμενα με όλα τα απαραίτητα (ανακλαστικά σύνδεση για φώτα/φρένα κλπ.) δεν έχεις θέμα. Όταν αφαιρείς αυτά αφαιρείς και τον κοτσαδόρο.
"δεν εχεις θέμα" σημαινει οτι είμαι "νομιμος - παράνομος";;
νομιζω (χωρις να είμαι σίγουρος) ότι η νομοθεσία δεν επιτρέπει να προεξέχει τπτ (ή κάποιο ποσοστό ανάλογα με το μηκος του οχήματος).
συνεπώς 2 ή και περισσότερα ποδήλατα θα πρέπει να μεταφέρονται πανω σε βάσεις πάνω στον "ουρανό " του οχήματος και όχι πάνω στον κοτσαδόρο.
έτσι δεν είναι;;
"δεν εχεις θέμα" σημαινει οτι είμαι "νομιμος - παράνομος";;
νομιζω (χωρις να είμαι σίγουρος) ότι η νομοθεσία δεν επιτρέπει να προεξέχει τπτ (ή κάποιο ποσοστό ανάλογα με το μηκος του οχήματος).
συνεπώς 2 ή και περισσότερα ποδήλατα θα πρέπει να μεταφέρονται πανω σε βάσεις πάνω στον "ουρανό " του οχήματος και όχι πάνω στον κοτσαδόρο.
έτσι δεν είναι;;
Αν αυτό που περισσεύει έχει δικά του φώτα, και η πινακίδα είναι σε εμφανές σημείο, είναι νόμιμο. Με τα φώτα ο οδηγός που ακολουθεί αντιλαμβάνεται το τέλος του προπορευομενου οχήματος. Δεν είναι ρυμουλκουμενη η βάση ή το κουτί οπότε δε θεωρείται τρέιλερ.
harris_x
28/01/2024, 17:33
θα πρέπει να δηλωθεί στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος με τον αριθμό έγκρισης τύπου.
Στην περίπτωση του κουτιού σκύλου που δεν υπάρχει κάποιος μεγάλος κατασκευαστής που εκδίδει εγκρίσεις τύπου, θα πρέπει να έχεις χαρτί απο μηχανολόγο που να αναγράφει τα χαρακτηριστικά του αναρτώμενου (βάρη, διαστάσεις, κλπ) και με αυτό το χαρτί, θα γίνει η σύνδεση του κουτιού με το όχημα.
π.χ.... (https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=162897&p=3193283&viewfull=1#post3193283)