PDA

View Full Version : «Γκουγκλάρουμε» και νομίζουμε ότι είμαστε πιο έξυπνοι!

Bladerunner
01/04/2015, 11:03
"Η πολλή χρήση της Google «φουσκώνει» τα μυαλά των ανθρώπων και τους κάνει να νομίζουν ότι είναι πιο έξυπνοι και ότι γνωρίζουν περισσότερα πράγματα από ό,τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έρευνας Aμερικανών ψυχολόγων, σύμφωνα με την οποία οι συνεχείς αναζητήσεις μέσω διαδικτύου δημιουργούν στους χρήστες την ψευδαίσθηση της αυξημένης εξυπνάδας και προσωπικής γνώσης - ακόμη και αν κανείς δεν βρει την πληροφορία που ψάχνει (αρκεί το ψάξιμο!)."

Όλο το άρθρο... (http://www.koutipandoras.gr/article/136939/gkoygklaroyme-kai-nomizoyme-oti-eimaste-pio-exypnoi)

Και εδώ η πρωτότυπη μελέτη (http://www.apa.org/pubs/journals/releases/xge-0000070.pdf) δημοσιευμένη στο περιοδικό πειραματικής ψυχολογίας «Journal of Experimental Psychology» της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης

Πόσα μηνύματα-θέματα-απαντήσεις επαληθεύουν την παραπάνω μελέτη; Ρωτάει κάποιος κάτι, κάποιος άλλος πληκτρολογεί την ερώτηση στην google και αντιγράφει την πρώτη απάντηση από τα αποτελέσματα αναζήτησης. Επιφανειακή "γνώση" που δεν θα υπάρχει αύριο γιατί θα την έχει ξεχάσει (εφόσον δεν την έχει κατανοήσει). Μάλιστα, τέτοια γραπτά-αντιγραφές βγάζουν μάτι σε σχέση με άλλες δημοσιεύσεις του ίδιου "ψαγμένου" μέλους που εκφράζουν καθαρά δικές του απόψεις.

spyro
01/04/2015, 11:36
εάν ρωτάς κάτι το οποίο μπορεί να βρεθεί μέ ενα google search και δε το κάνεις εσύ, αλλά το κάνει κάποιος άλλος για εσένα, τότε ναι είναι πιο έξυπνος ο "επιφανειακός" και απο αυτόν που ρωτάει αλλά και απο το πως ήταν ο ίδιος πριν

η δομή της σκέψης και της επικοινωνίας έχει αλλάξει με το google. δεν είναι "καλύτερη" ή "χειρότερη" είναι αυτό που είναι. Για μένα overall παράγει πιο ενημερωμένους ανθρώπους

πέραν τουτου, νομίζω οτι με το google έχουμε όλοι γίνει πιο έξυπνοι. και αυτοί που ήταν ηλιθιοι που απλά κάνουν copy paste αλλά και οι ήδη έξυνοι οι οποιοι το χρησιμοποιούν και εξελίσουν περισσότερο την εξυπνάδα τους

fkol k4
01/04/2015, 15:25
"Η πολλή χρήση της Google «φουσκώνει» τα μυαλά των ανθρώπων και τους κάνει να νομίζουν ότι είναι πιο έξυπνοι και ότι γνωρίζουν περισσότερα πράγματα από ό,τι συμβαίνει στην πραγματικότητα."

Δεν είναι προφανές πως αυτός που χρησιμοποιεί το Google (ή το internet γενικότερα) ώστε να μαθαίνει για πράγματα που δεν ξέρει, γνωρίζει περισσότερα από όποιον δεν το κάνει; **

Για το γενικό συμπέρασμα πάντως,

«Γκουγκλάρουμε» και νομίζουμε ότι είμαστε πιο έξυπνοι!
Αν «γκουγκλάρουμε», υποθέτω πως είμαστε σε λίγο καλύτερη θέση από αυτούς που βαριούνται να κάνουν έστω και αυτό (RTFM, STFW κτλ...)

**Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί πως η πραγματική γνώση δεν βρίσκεται στο διαδίκτυο αλλά στα βιβλία ή την ειδίκευση γενικότερα. Αυτό ισχύει μεν, αλλά από τη μία υποθέτω πως κάποιος εκ φύσεως μελετηρός έτσι κι αλλιώς δεν βαριέται ούτε το googling, το internet συνήθως έχει πιο επίκαιρες πληροφορίες από τον έντυπο τύπο και υποθέτω πως αναφερόμαστε και σε θέματα γενικών γνώσεων.

endopandou
01/04/2015, 18:56
Οποιαδήποτε νέα γνώση είναι γυμνάσιο για το μυαλό. Δεν είναι η γνώση αυτή καθ αυτή, αλλά το ότι για να αποκτηθεί, ο εγκέφαλος έχει δημιουργήσει καινούριους νευρώνες.
Συνεπώς, το ιντερνέ (γενικότερα) προσφέρει εκτός από γνώση, ζωή στο μυαλό.

DrEvil
01/04/2015, 19:18
Ειμαστε.
Γιατι απλα ξερουμε πως να γκουγκλαρουμε, ενω οι αλλοι ουτε κι εκει δεν το φτανουν.

RaGe_Raptor
01/04/2015, 19:35
Οποιαδήποτε νέα γνώση είναι γυμνάσιο για το μυαλό. Δεν είναι η γνώση αυτή καθ αυτή, αλλά το ότι για να αποκτηθεί, ο εγκέφαλος έχει δημιουργήσει καινούριους νευρώνες.
Συνεπώς, το ιντερνέ (γενικότερα) προσφέρει εκτός από γνώση, ζωή στο μυαλό.

κι εγώ που νόμιζα πως καίω τα εγκεφαλικά μου κύτταρα......:tooth:

endopandou
01/04/2015, 20:42
κι εγώ που νόμιζα πως καίω τα εγκεφαλικά μου κύτταρα......:tooth:
το κάψιμο παίζει στην tv που χαζεύουμε χωρίς να προλαβαίνουμε να σκεφτούμε

devil's animal
01/04/2015, 23:18
το κάψιμο παίζει στην tv που χαζεύουμε χωρίς να προλαβαίνουμε να σκεφτούμε

εσεις που σκεφτεστε αργα...
υπαρχουν και πιο γρηγοροι επεξεργαστες απριλιανε μου...

akaposto
02/04/2015, 00:10
εντε, (κλίνονται τα ονόματα helloooo)

είναι ένα θέμα πως η πληροφορία μετατρέπεται σε γνώση. Είναι διαφορετικές έννοιες.
Κατά βάση εεεε... γνωρίζουμε περισσότερα πράγματα, τι σχέση έχει αυτό με την ευφυϊα; Καμία;

devil, καλά του τα 'πες του κυρ-ξεπέτα.

fkol k4
02/04/2015, 00:49
είναι ένα θέμα πως η πληροφορία μετατρέπεται σε γνώση. Είναι διαφορετικές έννοιες.
Κατά βάση εεεε... γνωρίζουμε περισσότερα πράγματα, τι σχέση έχει αυτό με την ευφυϊα; Καμία;

Είναι κοινώς αποδεκτό πως οι περισσότερο ευφυείς προτιμούν την έρευνα (googling) για την εξεύρεση πληροφοριών για ένα θέμα σε αντίθεση με την (ευκολότερη) διαδικασία του απλώς να ρωτήσουν κάποιον.
Πέραν τούτου, η επεξεργασία της πληροφορίας είναι μια διαδικασία που διατηρεί σε εγρήγορση το μυαλό.

Τώρα, αν το θέμα είναι αν αυξάνεται το IQ ενός ανθρώπου απλά και μόνο με την πρόσληψη πληροφοριών, τότε όντως αυτό δεν ισχύει. Από την άλλη, το IQ από μόνο του παραείναι υπερεκτιμημένο ως χαρακτηριστικό.

endopandou
02/04/2015, 06:47
γνωρίζουμε περισσότερα πράγματα, τι σχέση έχει αυτό με την ευφυϊα; Καμία;

Δεν μας κάνει η γνώση πιο έξυπνους νταρνιγκ, αλλά η προσπάθεια του μυαλού να την αποκτήσει. Δεν είναι όμως μόνο το iq που αυξάνεται, είναι το ότι το μυαλό κρατιέται σε φόρμα.

Από την άλλη, το IQ από μόνο του παραείναι υπερεκτιμημένο ως χαρακτηριστικό.
Φυσικά, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πλέον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ότι σε μεγάλες εταιρίες στο στέιτς οι ερωτήσεις που γίνονται στους συνεντευξιαζόμενους για εργασία έχουν ως στόχο την πνευματική ισορροπία και όχι το iq.
Εκτός αν πήγαινε ο Σταύρος και τους έλεγε πως μπορεί να βλέπει tv και ταυτόχρονα να σκέφτεται, όπου και θα τον προσλάμβαναν αμέσως :tooth: ( https://www.youtube.com/watch?v=vJbrMLhW0Bg )

Η συναισθηματική νοημοσύνη πάντως είναι περισσότερο γονιδιακό θέμα. Εδώ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως κάποιοι, κατά γενική ομολογία αρκετά ευφυείς άνθρωποι, τείνουν να είναι συναισθηματικά καθυστερημένοι

Pan (dvs)
02/04/2015, 08:29
Μαθαινουμε περισσοτερα και αυτο ειναι ενα γεγονος.Μαθαινουμε ομως ,η διαβαζουμε την πρωτη απαντηση και οτι κατσει?

Τωρα η εξυπναδα με την μαθηση δεν θεωρω οτι ειναι το ιδιο πραγμα.Ουτε πιστευω οτι καποιος με χαμηλη νοημοσυνη,μπορει να γινει Αινσταιν.

Η σωστη χρηση της τεχνολογιας,μονο καλα μπορει να μας προσφερει.Πιστευω ομως, οτι η μεγαλη πλειοψηφια τη χρησιμοποιει με λαθος τροπο,με αποτελεσμα να τεμπελιαζει το μυαλο ακομη περισσοτερο και οι "χαζοι" να γινονται χαζοτεροι.

kostas777
02/04/2015, 09:17
If Google was a guy (playlist, 3 videos) (https://www.youtube.com/watch?v=YuOBzWF0Aws&list=PLYozIseqeBRkH60P93ypVBLD6rR2ZP_Hv)

akaposto
02/04/2015, 09:45
Η συναισθηματική νοημοσύνη πάντως είναι περισσότερο γονιδιακό θέμα. Εδώ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως κάποιοι, κατά γενική ομολογία αρκετά ευφυείς άνθρωποι, τείνουν να είναι συναισθηματικά καθυστερημένοι

"πνευματική ισορροπία" και "συναισθηματικά καθυστερημένοι", τέζα γκέι ατάκες να τις λες μόνο αν θες να ρίξεις φοιτήτρια κοινωνικών επιστημών. :a17:
Κοινωνικά απροσάρμοστους τους λέμε :D

Έγραψα ευφυϊα, αλλά δεν εννοώ το iq.

Anyway, κάντε share την φωτογραφία του σομαλού νηπίου που λιμοκτονεί και το fb θα δώσει ένα μύδι για την σίτιση του.
Και οι χαζοί, χαζότεροι.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο στον ωκεανό πληροφορίας που μας προσφέρει το νετ, να τις αξιολογήσουμε. Χρειάζονται αυξημένες ικανότητες
ώστε να είμαστε σε θέση να κάνουμε διαλογή.
Οι ικανότητες αυτές δεν μπορούν να αποκτηθούν μέσω του νετ (καθαρά λόγω όγκου πληροφορίας).
Συνήθως δε είναι επιφανειακή προσέγγιση, με μια απλουστευμένη περίληψη της μιας σελίδας.

Θα κάνω ακόμα ένα άλμα, ο παραδοσιακός τρόπος απόκτησης γνώσης παραμένει το βιβλίο. Παρέχει εγκυρότητα (συνήθως) και δεν προκαλεί αποσπάσεις. Το νετ έρχεται συμπληρωματικά.

Αυτός που σήμερα γκουγκλάρει, παλιότερα διάβαζε εφημερίδα, άνοιγε εγκυκλοπαίδια, ξεστραβωνότανε σε κανά βιβλίο. Δεν ήταν πρόβλημα η δυσκολία εύρεσης της γνώσης που έλυσε το νετ. Η μοναδική (και για μένα γαμάτη) βοήθεια είναι ότι πλέον μπορείς να το κάνεις πολύ οικονομικότερα.

Για να μην λέω για άλλους. Βλέπω πολλές φορές,καθημερινά, ότι διαβάζω διαβάζω διαβάζω, και στο τέλος της ημέρας δεν έχω διαβάσει τίποτα. Τίποτα ουσιαστικό εννοώ. Απλώς μια τεράστια πρόσληψη -εντελώς εφήμερης-πληροφορίας και αυτές οι γραμμές είναι το ίδιο πράγμα, ακριβώς μέσα στο point.

Είναι μια δεξιότητα να μπορείς να ψάξεις σωστά αυτό που "χρειάζεσαι". Επειδή όμως μπορείς να το κάνεις, δεν γίνεσαι αυτόματα πιο έξυπνος. Κάπου εκεί θέλω να καταλήξω, δεν το έχω βρεί ακόμα :lol:

...να βλέπει tv και ταυτόχρονα να σκέφτεται
Δεν ξέρω αν το έχεις προσέξει, αλλά ο ρυθμός λόγου δεν είναι ίδιος σε όλα τα προγράμματα. Τα επονομαζόμενα εκπαιδευτικά, έχουν πολύ πιο αργή ροή λόγου απο τα εντερτέϊμεντ. Δεν συμβαίνει τυχαία αυτό.

ggs
02/04/2015, 09:49
Το google σίγουρα δεν σε κάνει πιο έξυπνο. (εξυπνάκια μπορεί..)
Το google σου παρέχει τεράστια πληροφορία άμεσα και εύκολα και αυτό είναι θαυμάσιο.
Η επεξεργασία αυτής της πληροφορίας και το αποτέλεσμα που θα βγάλει κάποιος , τον κάνει λιγότερο ή περισσότερο έξυπνο.
Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το google…

georgezzr600
02/04/2015, 11:51
να σας πω μια ιστορια?
ημουν καπου στο δημοτικο και πηγα να ρωτησω τον πατερα μου για μια εργασια για το ποδηλατο.
ο πατερας σηκωθηκε πηγε στη βιβλιοθηκη (ναι εκεινο το ξυλινο πραγμα) εψαξε το γραμμα π σε τρεις εγκυκλοπαιδειες, ψαξαμε το λημμα "ποδηλατο" και μου λεει.εδω ειναι οτι θελεις να μαθεις για το ποδηλατο.
και οτι θες να ψαξεις μπορεις να το βρεις εδω.
παρραληλη ιστορια πριν ουτε χρονο ο κολλητος μου οπου θεωρει το ιντερνετ ως πανακεια εψαχνε για να βρει που τις απαντησεις σε επιτραπεζειο που παιζαμε μια μεγαλη παρεα και φωναζε (χωρις ομως να το κανει για πλακα) οτι ειναι ο εξυπνοτερος της παρεας και οτι η δυναμη ειναι στα χερια του και αλλα τετοια.
το ψαξιμο στο ιντερνετ εχει ταυτοτητα οταν προσδιοριζεις ποιος ψαχνει και γιατι.
αν ψαχνω σε μηχανες αναζητησεις πληροφοριες για πχ μια εργασια τοτε απλα κανει τη ζωη σου πιο ευκολη γιατι θα επρεπε να τρεχεις σε ενημερωμενες βιβλιοθηκες για να βρεις το λημμα η τις τρεχουσες εξελιξεις κα.
αν το ψαξιμο συνεπαγεται με κανενα νεαντερνταλ που νομιζει οτι βρηκε το τροπο να τετραγωνισει το κυκλο επειδη ενας τυφλα μαστουρωμενος χακερ ανεβασε ενα βιντεακι.........
τα συμπερασματα δικα σας......
αλλωστε οι γνωμες ειναι σαν τους κωλους.....ο καθενας εχει εναν....

tomy
02/04/2015, 12:02
Ο Δημήτρης Ν Καρύδης έλεγε σε αντίστοιχη συζήτηση, άλλο πράγμα η γνώση και άλλο η πληροφορία. Για αυτό τον λόγο ποτέ το google δεν θα αντικαταστήσει μια βιβλιοθήκη και ο "σέρφερ" έναν ερευνητή.. ;)

nikos_abel
02/04/2015, 12:55
Googlάρησα το θέμα και όλοι λέτε βλακείες :lol:

Ζεύκας
02/04/2015, 13:23
Το google σίγουρα δεν σε κάνει πιο έξυπνο. (εξυπνάκια μπορεί..)
Το google σου παρέχει τεράστια πληροφορία άμεσα και εύκολα και αυτό είναι θαυμάσιο.
Η επεξεργασία αυτής της πληροφορίας και το αποτέλεσμα που θα βγάλει κάποιος , τον κάνει λιγότερο ή περισσότερο έξυπνο.
Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το google…

+125

sniper
02/04/2015, 13:31
Tι ειναι το google ρε παιδιά;

nicksior
02/04/2015, 13:39
[I]"Η πολλή χρήση της Google «φουσκώνει» τα μυαλά των ανθρώπων και τους κάνει να νομίζουν ότι είναι πιο έξυπνοι και ότι γνωρίζουν περισσότερα πράγματα από ό,τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. .......................

Τριχες !

Τιποτα δεν συγκρινεται με ενα Ελληνικο κυβερνητικο ποστο .

Bowleno
02/04/2015, 13:45
Tι ειναι το google ρε παιδιά;

:moutza: στα διάλα, πνίγηκα ρε :moutza::lol:

endopandou
02/04/2015, 14:13
@φριτέζα600 όταν έγραψα για τα οφέλη της γνώσης δεν είχα στο μυαλό μου να μάθει κάποιος το μεταξόνιο του R1 αλλά κάτι σε βιβλιογραφία.
Η οποία βιβλιογραφία πλέον... υπάρχει σε τεράστιο ποσοστό της και στο net.
Το ότι το κάθε καθυστερημένο νομίζει πως είναι αϊνστάι' επειδή έμαθε την τάδε απάντηση γκουγκλάροντας δεν με απασχολεί διόλου. Το σχόλιό μου ήταν σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.

Δεν ξέρω αν το έχεις προσέξει, αλλά ο ρυθμός λόγου δεν είναι ίδιος σε όλα τα προγράμματα. Τα επονομαζόμενα εκπαιδευτικά, έχουν πολύ πιο αργή ροή λόγου απο τα εντερτέϊμεντ. Δεν συμβαίνει τυχαία αυτό.
ΑΑΧΑ! αυτά λοιπόν είχε στο μυαλό του ο ντέβιλ όταν έγραψε πως προλαβαίνει να σκέφτεται. :tooth: οκ ρέι my bad :tooth: