PDA

View Full Version : Trail Braking

Σελίδες : [1] 2

sniper
21/09/2015, 10:12
Για πολλούς το θέμα φρενάρω μέσα στη στροφή είναι απαγορευμένο ή tabboo (ειδικά όσοι έχουμε παρακολουθήσει κάποιο σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης). Αλλά είναι βέβαιο ότι είτε κάποια στιγμή θα ξεχαστούμε είτε θα το επιδειώξουμε..

Δεν μιλάω για την περίπτωση που θα εμφανιστεί κάποιο εμπόδιο αλλά για συνεχόμενο φρενάρισμα απο την ευθεία, στην είσοδο της στροφής και μέσα σ' αυτήν!

H ερώτηση είναι:
Φρενάρουμε μέσα στη στροφή; Μέχρι ποιο σημείο; Πόσο δυνατά; Υπάρχει προοδευτικότητα στην ένταση των φρένων είτε στην είσοδο είτε στην έξοδο της στροφής;
Πως περιμένουμε ότι θα αντιδράσει η μηχανή (κυρίως το μπροστινό) αφού δεν είναι σε κατάσταση ισορροπίας (βλ αναρτήσεις);

byron
21/09/2015, 10:37
Υπάρχει προοδευτικότητα στην ένταση των φρένων είτε στην είσοδο είτε στην έξοδο της στροφής;

Αυτό πως γίνεται πάλι? :confused:

sniper
21/09/2015, 10:42
Αυτό πως γίνεται πάλι? :confused:

Προφανώς δεν εννοώ ότι φρενάρεις στην έξοδο (εκτός αν χρειαστεί φυσικά λόγω εμποδίου) αλλά πως τ' αφήνεις... Ας μην πιαστούμε σ' αυτό προς το παρόν και να δούμε τα φρένα στην είσοδο..

spyrakos35
21/09/2015, 10:47
Παντως χτες σε τυφλη παρατεταμενη που μπηκα με πιο πολλα απο οσα μπορουσα, μια χαρα φρεναρε η μηχανη (δεν τα δαγκωσα κιολας) χωρις ουτε να με σηκωσει ουτε τιποτα

byron
21/09/2015, 10:57
Προφανώς δεν εννοώ ότι φρενάρεις στην έξοδο (εκτός αν χρειαστεί φυσικά λόγω εμποδίου) αλλά πως τ' αφήνεις... Ας μην πιαστούμε σ' αυτό προς το παρόν και να δούμε τα φρένα στην είσοδο..

Και εδώ πρέπει να το διαχωρίσεις με κάποιο τρόπο. Είναι διαφορετικό το συνεχές προοδευτικό φρένο από την όρθια θέση μέχρι πριν/ακριβώς το apex, και εντελώς διαφορετικά συμπεριφέρεται αν χρειαστεί να κάνεις trail braking για να διορθώσεις την μεγάλη ταχύτητα εισόδου.

pipe_smoker
21/09/2015, 10:59
Δεν μιλάω για την περίπτωση που θα εμφανιστεί κάποιο εμπόδιο αλλά για συνεχόμενο φρενάρισμα απο την ευθεία, στην είσοδο της στροφής και μέσα σ' αυτήν!

Παντως χτες σε τυφλη παρατεταμενη που μπηκα με πιο πολλα απο οσα μπορουσα, μια χαρα φρεναρε η μηχανη (δεν τα δαγκωσα κιολας) χωρις ουτε να με σηκωσει ουτε τιποτα

Επειδή φοβούμαι μη γίνει καμιά παρεξήγα και κουβεντιάζουμε άλλο πράγμα ο ένας και άλλο ο άλλος, να το ξεδιαλύνουμε λίγο?

Το ζητούμενο είναι να πούμε (και να μάθουμε) πράγματα σχετικά με την τεχνική του trail brakig και πού μπορεί αυτή να μας φανεί χρήσιμη?
Ή το πώς αντιμετωπίζουμε πιθανή "ανάγκη" να κόψουμε ταχύτητα ενώ ήδη είμαστε υπό κλίση/έχουμε ξεκινήσει το counter/το θυμηθήκαμε αργά κλπ?

devil's animal
21/09/2015, 11:03
Το ζητούμενο είναι να πούμε (και να μάθουμε) πράγματα σχετικά με την τεχνική του trail brakig και πού μπορεί αυτή να μας φανεί χρήσιμη?
Ή το πώς αντιμετωπίζουμε πιθανή "ανάγκη" να κόψουμε ταχύτητα ενώ ήδη είμαστε υπό κλίση/έχουμε ξεκινήσει το counter/το θυμηθήκαμε αργά κλπ?

μαλλον και τα 2 γιατι πολλες φορες το να μπουμε με πολλα ενω εχουν τελειωσει τα φρενα ειμαστε σε διαδικασια counter steering και δεν αρκει το κλειστο γκαζι, μπορει την ωρα που πλησιαζουμε το apex να χρειαστει να φρεναρουμε για να μην μας πεταξει η στροφη εκτος....

pipe_smoker
21/09/2015, 11:06
μαλλον και τα 2 γιατι πολλες φορες το να μπουμε με πολλα ενω εχουν τελειωσει τα φρενα ειμαστε σε διαδικασια counter steering και δεν αρκει το κλειστο γκαζι, μπορει την ωρα που πλησιαζουμε το apex να χρειαστει να φρεναρουμε για να μην μας πεταξει η στροφη εκτος....

Αχά.
Εγώ για κάποιο λόγο είχα την εντύπωση ότι αν φρενάρουμε σε αυτό το σημείο, τότε είναι που θα μας πετάξει η στροφή εκτός.

Πάω στη γωνιά μου να παρακολουθήσω γιατί θα τα κάνω χειρότερα:lol:

sniper
21/09/2015, 11:12
Και εδώ πρέπει να το διαχωρίσεις με κάποιο τρόπο. Είναι διαφορετικό το συνεχές προοδευτικό φρένο από την όρθια θέση μέχρι πριν/ακριβώς το apex, και εντελώς διαφορετικά συμπεριφέρεται αν χρειαστεί να κάνεις trail braking για να διορθώσεις την μεγάλη ταχύτητα εισόδου.

Δεν καταλαβαίνω τι λες όμως... και τα δύο ίδια δεν είναι;

kostas777
21/09/2015, 11:19
Δεν είναι καθόλου tabboo, αλλά είναι μια ας πούμε «προχωρημένη τεχνική», που σημαίνει ότι πρέπει να την μάθουμε και όχι να το κάνουμε επειδή το διαβάσαμε ή το ακούσαμε χωρίς να το έχουμε δοκιμάσει σε ασφαλές περιβάλλον. Στους αγώνες χρησιμοποιείται κατά κόρον για να κερδίσουμε αυτό το χαμένο δέκατο πάνω στην στροφή. Στον δρόμο προσφέρει μια αίσθηση ασφάλειας και αυξημένης πρόσφυσης του μπροστινού.

Συνήθως γίνεται με το μπροστινό φρένο, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το πίσω. Σημαντικό είναι όπως πάντα η κίνηση να είναι ομαλή και η πίεση στη μανέτα μαλακή, απαγορεύεται το τσαρούχωμα. Επιτρέπει να φρενάρουμε αργότερα και να μπούμε φρεναριστοί στη στροφή ενώ αυξάνουμε την κλίση μας. Πάντα με 2 δάχτυλα στη μανέτα έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα ταυτόχρονα να δώσουμε και γκάζι. Αφήνουμε ομαλά και προοδευτικά το φρένο ενώ παίρνουμε κλίση και σε πολλές περιπτώσεις έχουμε ήδη αρχίσει να ανοίγουμε γκάζι πριν το αφήσουμε εντελώς.

Το να μπαίνουμε «φρεναριστοί» σημαίνει ότι η μηχανή μας έχει διαφορετική γεωμετρία από αυτή που θα είχε αν είχαμε αφήσει τα φρένα πριν στρίψουμε. Το πηρούνι είναι συμπιεσμένο, ο μπροστινός τροχός έχει τη μέγιστη πρόσφυση και δεν διαταράσσουμε την ισορροπία μας με την απότομη συμπίεση των αναρτήσεων επάνω στη στροφή.

Η χρήση του πίσω φρένου στην έξοδο, δεν είναι αυτό που λέμε trail braking, γίνεται για διαφορετικό λόγο.

Γενικά: Δεν φρενάρουμε από μαλακά προς δυνατά όπως ίσως έχουμε συνηθίσει στον δρόμο, αλλά το ανάποδο, δυνατά προς μαλακά. Δεν αφήνουμε εντελώς το φρένο οταν στρίβουμε, αλλά το κρατάμε πατημένο ελαφρώς μέχρι να πάρουμε μέγιστη κλίση. Το αφήνουμε πάντα απαλά είτε αμέσως πριν ανοίξουμε το γκάζι, είτε αφού έχουμε ήδη αρχίσει να ανοίγουμε το γκάζι (αναλόγως στροφής και τι θέλουμε να κάνουμε).

devil's animal
21/09/2015, 11:22
Αχά.
Εγώ για κάποιο λόγο είχα την εντύπωση ότι αν φρενάρουμε σε αυτό το σημείο, τότε είναι που θα μας πετάξει η στροφή εκτός.

οχι, αν φρεναρουμε δυνατα και υπο κλιση εκει,παμε για low side...
επισης παιζει το να φρεναρουμε δυνατα και ατσαλα και για να μην φαμε low side σηκωνουμε το μηχανακι και το κοβουμε ευθεια στα χωραφια...αν δεν εχει χωραφια και εχει γκρεμο, κολωνακια, αντιθετα κινουμενα οχηματα, χασαμε για τα καλα...:p

byron
21/09/2015, 11:23
Κάποιοι ορκίζονται πως δεν πρέπει να πατάμε φρένα υπο κλίση (Trooper μας λείπεις ρε μλκ :lol:) κάποιοι μπορούν να το εκμεταλλευτούν για γρηγορότερα γυρολόγια. Σε πίστα γίνεται με περισσότερη ασφάλεια σίγουρα αλλά όπως όλες οι off balance τεχνικές προυποθέτουν καλορυθμισμένο μπροστινό, φρένα με πολύ καλή αίσθηση (να τα ¨ακούς" πόσο πατάνε), λάστιχα και καλό οδόστρωμα.

Ουσιαστικά είναι η προοδευτική μείωση της πίεσης στα μπροστινά (μετά τα δυνατά φρένα της ευθείας) μέχρι το apex με σκοπό να μειώσεις το νεκρό χρόνο μεταξύ φρένου ευθείας και άνοιγμα στην έξοδο.

Στον δρόμο ως έσχατη λύση αν προσπαθήσουμε να μειώσουμε την μεγάλη ταχύτητα (γαμώτ γαμώτ φάση δηλαδή), θέλει το παραπάνω hardware και λίγη τύχη μιας και συμπιέζεις την ανάρτηση υπό κλίση (εφόσον έχεις αμολήσει φρένα πρίν στρίψεις) και η τούμπα μπορεί να ερθει εύκολα λόγω μειωμένης πρόσφυσης του δημόσιου δρόμου (κατά κανόνα).

George_Sp
21/09/2015, 11:25
Έχω διαβάσει το σημείο που αφορά τα 2τροχα και μου προκαλεί εντύπωση πόσα πράγματα αλλάζει το trail braking.
http://www.formula1-dictionary.net/advanced_braking.html

Προσωπικά το μόνο που έχω δοκιμάσει είναι να χαιδέψω ελαφρά το πίσω φρένο ενώ είμαι ήδη μέσα στη στροφή υπο κλίση με αποτέλεσμα να κλείσει ελαφρώς η τροχιά. Νιώθεις δηλαδή τον οριζόντιο άξονα να στρίβει προς το εσωτερικό. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα που γράφει τα θεωρώ οτι δε μπορώ να τα δοκιμάσω σε συνθήκες εκτός πίστας, οπότε όταν και αν ξαναπάω Μέγαρα.

pipe_smoker
21/09/2015, 11:26
οχι, αν φρεναρουμε δυνατα και υπο κλιση εκει,παμε για low side...
επισης παιζει το να φρεναρουμε δυνατα και ατσαλα και για να μην φαμε low side σηκωνουμε το μηχανακι και το κοβουμε ευθεια στα χωραφια...αν δεν εχει χωραφια και εχει γκρεμο, κολωνακια, αντιθετα κινουμενα οχηματα, χασαμε για τα καλα...:p

Προφανώς μιλάς για μεγάλες κλίσεις στο όριο κλπ.
Εγώ αναφερόμουν απλά σε μια πιο vanilla κατάσταση που αν φρενάρουμε μπορεί να μας ανοίξει απλά η τροχιά. Όχι να μπούμε σε τροχιά:lol:

byron
21/09/2015, 11:27
Δεν καταλαβαίνω τι λες όμως... και τα δύο ίδια δεν είναι;

Οχι. Στην μία περίπτωση κρατάς και αφήνεις προοδευτικά τα φρένα μέχρι το apex κρατώντας την ανάρτηση συμπιεσμένη, στην δεύτερη περίπτωση φρενάρεις υπο κλίση (συμπιέζοντας εκ νεου την ανάρτηση) και βάζοντας (ξαφνικά) στο παιχνίδι τις δυνάμεις που ασκει το φρένο.

devil's animal
21/09/2015, 11:34
Προφανώς μιλάς για μεγάλες κλίσεις στο όριο κλπ.
Εγώ αναφερόμουν απλά σε μια πιο vanilla κατάσταση που αν φρενάρουμε μπορεί να μας ανοίξει απλά η τροχιά. Όχι να μπούμε σε τροχιά:lol:

δεν παιζει ρολο τοσο η κλιση, οσο το ποσο μπορει να διαχειριστει το φρενο μας το οδοστρωμα, το λαστιχο και η αναρτηση...

αν υποθεσουμε οτι εχεις καλα λαστιχα και σωστα σεταρισμενη αναρτηση και πας σ'εναν σκατοδρομο, εστω και πολυ μικρη κλιση να εχεις, αν πατησεις φρενο μεχρι το apex (καρδια της στροφης) ενδεχεται να φας low γιατι συμπιεζεις το μπροστινο και δεν υπαρχει προσφυση για να το κρατησει στον δρομο...

οι περισσοτεροι νιουμπηδες με ss, φευγουν καπως ετσι, στην πολη, απο φρενα ή στην ευθεια τσαρουχωνουν και ακριβως επειδη το μηχανακι "ακουει" και η ασφαλτος ειναι π0υτανα διπλωνει το τιμονι και σαβουριαζονται...

sniper
21/09/2015, 11:40
Οχι. Στην μία περίπτωση κρατάς και αφήνεις προοδευτικά τα φρένα μέχρι το apex κρατώντας την ανάρτηση συμπιεσμένη, στην δεύτερη περίπτωση φρενάρεις υπο κλίση (συμπιέζοντας εκ νεου την ανάρτηση) και βάζοντας (ξαφνικά) στο παιχνίδι τις δυνάμεις που ασκει το φρένο.

ΟΚ, got it.

Ας μιλήσουμε λοιπόν αρχικά για το πρώτο.

@Υπόλοιποι : Αφήστε τα είμαι σε warp 2 και μου πετάγεται Jedi fighter και αν ο δρόμος είναι γλυστερός ή μη. Μιλάμε για την τεχνική κατ' αρχάς του πράγματος.

byron
21/09/2015, 12:11
ΟΚ, got it.

Ας μιλήσουμε λοιπόν αρχικά για το πρώτο.

@Υπόλοιποι : Αφήστε τα είμαι σε warp 2 και μου πετάγεται Jedi fighter και αν ο δρόμος είναι γλυστερός ή μη. Μιλάμε για την τεχνική κατ' αρχάς του πράγματος.

Ε, η τεχνική είναι πάνω κάτω αυτή που έγραψα εγώ, o Kostas777 και στο δια ταύτα ο devils.

Ουσιαστικά είναι το προοδευτικο "αμόλημα" του φρένου μέχρι το ανοιγμα γκαζιου. Μετά το δυνατό φρενάρισμα που γίνεται όσο είσαι όρθιος, αρχίζει το πλάγιασμα και όσο μεγαλύτερη είναι η κλίση που παίρνεις τόσο περισσότερο αφήνεις το φρένο. Προσπαθείς δηλαδή να μειώσεις τον "νεκρό χρόνο" από το δυνατό φρένο στο άνοιγμα γκαζιού στην έξοδο.
Μπαίνεις με περισσότερα χλμ (καθώς έχεις περισσότερο χρόνο να φρενάρεις για αυτά μέσα στη στροφή), μειώνεις το trail της μοτοσυκλέτας και γίνεται πιο εύκολη η μετάβαση από όρθια θέση σε κλίση, ενώ αποφεύγεις τις έντονες μετατοπίσεις του βάρους καθώς δεν αδειάζεις το πίσω μέρος απότομα.

Αυτά για τα πλεονεκτήματα....το μειονέκτημα είναι πως μπορεί να έρθει το low εύκολα, αν και σε πίστα μπορείς να πειραματιστείς πιο εύκολα και με μεγαλύτερη ασφάλεια καθώς τα όρια όλου του συστήματος ανεβαίνουν πολύ.

Αν ξέχασα κάτι, ας με διορθώσει κάποιος.

modoxx
21/09/2015, 12:19
νομίζω έχει να κάνει και με το στιλ οδήγησης
προσωπικά δεν περνώ στροφή χωρίς φρένο ποτε έως το τέλος αλλα όταν λέω φρένο εννοώ πίσω φρένο μέσα στην στοφη έως την έξοδο

byron
21/09/2015, 12:21
νομίζω έχει να κάνει και με το στιλ οδήγησης
προσωπικά δεν περνώ στροφή χωρίς φρένο ποτε έως το τέλος αλλα όταν λέω φρένο εννοώ πίσω φρένο μέσα στην στοφη έως την έξοδο

Και γιατί το κάνεις αυτό? :confused:

modoxx
21/09/2015, 12:25
αυτό είναι μια συνήθεια που μου έχει μινει από το motocross
περιορίζω-ελέγχω πάντα τον πίσω τροχό με αυτόν τον τρόπο

sniper
21/09/2015, 12:27
Ε, η τεχνική είναι πάνω κάτω αυτή που έγραψα εγώ, o Kostas777 και στο δια ταύτα ο devils.

Ουσιαστικά είναι το προοδευτικο "αμόλημα" του φρένου μέχρι το ανοιγμα γκαζιου. Μετά το δυνατό φρενάρισμα που γίνεται όσο είσαι όρθιος, αρχίζει το πλάγιασμα και όσο μεγαλύτερη είναι η κλίση που παίρνεις τόσο περισσότερο αφήνεις το φρένο. Προσπαθείς δηλαδή να μειώσεις τον "νεκρό χρόνο" από το δυνατό φρένο στο άνοιγμα γκαζιού στην έξοδο.
Μπαίνεις με περισσότερα χλμ (καθώς έχεις περισσότερο χρόνο να φρενάρεις για αυτά μέσα στη στροφή), μειώνεις το trail της μοτοσυκλέτας και γίνεται πιο εύκολη η μετάβαση από όρθια θέση σε κλίση, ενώ αποφεύγεις τις έντονες μετατοπίσεις του βάρους καθώς δεν αδειάζεις το πίσω μέρος απότομα.

Αυτά για τα πλεονεκτήματα....το μειονέκτημα είναι πως μπορεί να έρθει το low εύκολα, αν και σε πίστα μπορείς να πειραματιστείς πιο εύκολα και με μεγαλύτερη ασφάλεια καθώς τα όρια όλου του συστήματος ανεβαίνουν πολύ.

Αν ξέχασα κάτι, ας με διορθώσει κάποιος.

Οπότε, είμαστε στην ευθεία, φρενάρουμε, counter steer ενώ δεν έχουμε αφήσει τα φρένα και έχοντας φτάσει στην κλίση που θέλουμε και συνεχίζουμε να φρενάρουμε αφήνοντας προοδευτικά τα φρένα.. Το μπροστινό όταν στρίβουμε συμπεριφέρεται το ίδιο "όμορφα" με όταν δεν πατάμε φρένα; Έχω την εντύπωση ότι αρνείται να πλαγιάσει η μηχανή όσο εύκολα το κάνει χωρίς φρένα..

bros400pgm
21/09/2015, 12:29
Οπότε, είμαστε στην ευθεία, φρενάρουμε, counter steer ενώ δεν έχουμε αφήσει τα φρένα και έχοντας φτάσει στην κλίση που θέλουμε και συνεχίζουμε να φρενάρουμε αφήνοντας προοδευτικά τα φρένα.. Το μπροστινό όταν στρίβουμε συμπεριφέρεται το ίδιο "όμορφα" με όταν δεν πατάμε φρένα; Έχω την εντύπωση ότι αρνείται να πλαγιάσει η μηχανή όσο εύκολα το κάνει χωρίς φρένα..

Eχω την εντυπωση οτι κανεις μεγαλυτερο αναποδο τιμονι ή/και πλαγιολισθαινεις :confused:

pipe_smoker
21/09/2015, 12:33
Μιλάμε για την τεχνική κατ' αρχάς του πράγματος.

Good.

Γι'αυτό και ρώτησα και πριν.

byron
21/09/2015, 12:35
αυτό είναι μια συνήθεια που μου έχει μινει από το motocross
περιορίζω-ελέγχω πάντα τον πίσω τροχό με αυτόν τον τρόπο

Στο motocross (νομίζω) πως το brake-drifting οι αναβάτες το χρησιμοποιούν για πλασάρισμα σε κλειστές στροφές. Στον δρόμο τι πλεονέκτημα σου προσφέρει, λαμβάνοντας υπ΄όψη πως με πάτημα πίσω φρένου κλεινεις την γραμμή σου?

Bowleno
21/09/2015, 12:37
Κι εγώ που νόμιζα ότι είμαι κουλάδι και φρενάρω μέσα στην στροφή.....:D

modoxx
21/09/2015, 12:43
Στο motocross (νομίζω) πως το brake-drifting οι αναβάτες το χρησιμοποιούν για πλασάρισμα σε κλειστές στροφές. Στον δρόμο τι πλεονέκτημα σου προσφέρει, λαμβάνοντας υπ΄όψη πως με πάτημα πίσω φρένου κλεινεις την γραμμή σου?

αυτή νομίζω είναι η απάντηση
την είπες μονος σου
έχεις ένα απίστευτο πλεονέκτημα να κλίνης την γραμμή σου εσωτερικά
και πολλά αλλα συν όπως περισσότερη φορα και αλλα
αλλα ας μην επεκταθούμε και φύγουμε από το θέμα

byron
21/09/2015, 12:44

Δν μπορώ να πω κάτι τέτοιο απόλυτα, γιατί η αίσθηση που έχω στο δικό μου μηχανάκι είναι πως δεν αλλάζει η συμπεριφορά του, δηλαδή που πατάει εκείνη τη στιγμή. Ακόμα και κάποιες φορές που το έχω παρακάνει από μαλακία μου, δεν ένοιωσα οτι το χάνω. Το πιθανότερο ήταν να χάσω το apex, να φρενάρω εκτός γραμμής και να ανοίξω γραμμή για να μείνω μέσα. ;)
Αυτό είναι λάθος δικό μου βέβαια, και έχει να κάνει με εξάσκηση.

byron
21/09/2015, 13:04
Και απ΄ότι φαίνεται, υπάρχει αντίλογος στην θεωρία των CSS και του Code.

https://www.n2td.org/trail-braking/

kostas777
21/09/2015, 13:20
Φυσικά και υπάρχει αντίλογος, ο Code δεν αναφέρεται πουθενά στο trail braking στα μαθήματα. Μάλιστα έχω δει άλλες σχολές από αμερική που ορκίζονται στο tb και μάλιστα λένε ότι δεν πρέπει να μάθεις να στρίβεις αλλιώς γιατί είναι επικίνδυνο(!)

Όχι απλά στρίβεις όμορφα, αλλά πιο όμορφα και ασφαλέστερα. Εγώ το κάνω συχνά όταν οδηγώ γρήγορα, στη χαλαρή βόλτα σε στροφιλίκια βέβαια, που οι ταχύτητες είναι χαμηλές και το φρενάρισμα από χαλαρό έως ανύπαρκτο, δεν υπάρχει λόγος. Το έχω κάνει και στα μέγαρα τις λίγες φορές που έχω πάει, ενώ φρενάρω ακόμη και σχετικά δυνατά μέσα στη στροφή χωρίς να κλείσω γκάζι και χωρίς να σηκωθεί το μηχανάκι και να με πετάξει έξω, με το CB-1 (καλά με αυτό και να θες να πέσεις δεν μπορείς...). Αν το μάθεις, η αυτοπεποίθηση που έχεις μετά είναι πολύ αυξημένη. Πρέπει να έχεις πολύ καλή αίσθηση της μηχανής και των φρένων της, να ξέρεις δηλαδή πόση πίεση θα χρειαστεί ανά πάσα στιγμή.

Το παρακάτω link λέει αυτά που είπαμε και έχει και videos, δείτε τα:
http://www.ridinginthezone.com/10-things-you-need-to-know-about-trailbraking/

byron
21/09/2015, 13:33
Το παρακάτω link λέει αυτά που είπαμε και έχει και videos, δείτε τα:
http://www.ridinginthezone.com/10-things-you-need-to-know-about-trailbraking/

Το video στην πίστα, είναι πολύ καλό. Φαίνεται πόσο γλυκά και προοδευτικά εναλλάσσει το φρένο-γκάζι μέσα στη στροφή.

spyro
21/09/2015, 14:19
το CSS μας βοήθησε να απλοποιήσουμε τη διαδικασία της στροφής και μας έκανε να οδηγούμε με περισσότερη ασφάλεια και στο δρόμο και στη πίστα. από την άρχη όμως ξεράμε ότι είναι η μισή αλήθεια. αγωνιστική / γρήγορη οδήγηση στα περισσότερα μηχανοκίνητα αθλήματα (non-dirt ) χωρίς trail braking, δεν υπάρχει.

μια κουβέντα είναι αυτή όμως. άντε να το εφαρμόσεις στο δρόμο. :D χλωμό

RaGe_Raptor
21/09/2015, 14:41
ότι λέει ο Spyro από πάνω....

For example (or to explain what i mean better), for ease of math lets say there a corner as an apex that can only be taken at 50mph. And lets say you get up to 100mph on the straightaway. I will compare the two methods...

- No trail braking....

100...100...(brake marker)...90...80...70...60...50 (turn in and apply maintenance throttle)...50...50...50...50...(start accelerating out)...55...60...65................

- Trail braking method...

100...100...100 (brake marker)...90...(initiate turn-in while trailing off the brakes)...80...70...60...50 (apex...start accelerating out)...55...60...65...........

Obviously that is a generic representation, but you get my point. With Code's method, you essentially have to slow down to what is your apex speed before you turn-in...and you remain at that speed (and max lean angle) till apex, then you accelerate out. Not only does this force you to carry less speed on corner entry, but you spend much more time at max lean angle.

With the trail braking method, you turn-in sooner, but carry more speed all the way to apex, and you spend less time at full lean angle. And just ask anybody who is fast and knows what they are talking about, they will tell you the ultimate goal is to get around the track as quick as possible, with the least amount of time at full lean angle.

Typically speaking, I am on the brakes until i am pointed in the direction I want to go, then im back on the gas. Obviously it depends on the shape/duration of the corner. But there are lots of corners where there is no such thing as "maintenance throttle". I am braking till im pointed in the right direction, then dropping my head as i stand the bike up and im pouring on the gas. But to do that, you have to be able to use the brakes deep into the corner. ...but that also means you have more time on the throttle.

In other words, instead of say braking at the "4" and braking as hard as possible while delaying turn-in till the last second, then turning the bike in fast and immediately going to maintenance throttle and carrying that all the way around the corner...you can stay WOT until the "3", or even the "2.5", then brake as hard as possible for a lil bit, then gradually trail off the brakes as you tip the bike in...removing brake pressure % in a ratio that matches the lean angle % you are adding. Do this till apex, then stand the bike up and get on the gas.

Every apex has a maximum speed that can be carried at that point. Obviously it can vary a few mph depending on bike, tires, bodywork clearance, rider talent, body positioning etc. But say one of us can carry 40mph at a particular apex at max lean angle...somebody with better tires and more ground clearance might be able to carry 44 or 45...but NOBODY can carry 80mph at that same apex. It just simply isnt possible. So the trick is be able to stay on the gas as long as possible, then carry as much speed into the corner and to apex as possible.

The method of waiting till the last minute, turning as fast as possible and getting on maintenance throttle basically forces you to spend a lot of time at max lean angle. You are essentially at max lean angle immediately after turn-in, and you carry that until you are ready to accelerate out of the corner.

Whereas the method of an early, gradual turn-in while carrying the brakes to apex, you are at max lean angle for a much shorter period of time. Not only that, but you can carry more speed into the corner.

noodles
22/09/2015, 11:48
φρεναρα μεσα στη στροφη με το πισω οταν ειχα αρχισει να οδηγαω, γιατι δεν ηξερα και γιατι φοβομουν. τωρα εχω μαθει να πηγαινω ομαλα, φρενα πριν τη στροφη, σταθερο γκαζι μεσα στη στροφη κτλ. πισω φρεναρισμα μεσα στη στροφη με εχει σωσει 1-2 φορες οπου πηγαινα καρφι για αγορα οικοπεδου γιατι μπηκα με περισσοτερα χλμ.

RaGe_Raptor
17/12/2015, 15:34
good read

Brakes at Lean Angle...To Survive and Thrive!
"If you have to stop in a corner, one of two things will happen. One, you will stand the bike up and ride it off the shoulder and into whatever is over there. Or two, you will lay the bike down and slide off the shoulder of the road. Braking is done before, or after a corner. The best thing to do before taking a corner is to grind the thought "I'm going to turn this corner" into your mind."

Hiya FZ1 lovers.
I’ve stewed for two days about the above quote taken from another FZ1OA thread...and finally decided to launch this thread. In past years I would have just rolled my eyes and muttered, “Whatever”…but not anymore. I want to tell you that there are measureable, explainable, repeatable, do-able reasons that make great riders great. And brake usage is at the very tippity-top of these reasons. It’ll save your life, it’ll make you a champion. It will save and grow our sport.
I’ll ask this one favor: Would you open your mind to what I’m about to write, then go out and mess around with it?
To begin: Realize that great motorcycle riding is more subtle in its inputs than most of us imagine. I bet you are moving your hand too quickly with initial throttle and brakes. Moving your right foot too quickly with initial rear brake. The difference between a lap record and a highside is minute, almost-immeasureable differences in throttle and lean angle. The difference between hitting the Camaro in your lane and missing it by a foot is the little things a rider can do with speed control at lean angle. Brakes at lean angle. Brakes in a corner.
Yes, a rider can brake in a corner. Yes. For sure. Guaranteed. I promise. Happens all the time. I do it on every ride, track or street. Yes, a rider can stop in a corner. In fact, any student who rides with the Yamaha Champions Riding School will tell you it’s possible. Complete stop, mid-corner…no drama. Newbies and experts alike.
There are some interesting processes to this sport, mostly revolving around racing. But as I thought about this thread, putting numbers on each thought made more sense because explaining these concepts relies on busting some myths and refining your inputs. Some things must be ingrained…like #1 below.

1)You never, ever, never stab at the brakes. Understand a tire’s grip this way: Front grip is divided between lean angle points and brake points, rear grip is lean angle points and acceleration points, lean angle points and brake points. Realize that the tire will take a great load, but it won’t take a sudden load…and so you practice this smooth loading at every moment in/on every vehicle. If you stab the brakes (um...or throttle...) in your pickup, you berate yourself because you know that the stab, at lean angle on your motorcycle (and bicycle, btw), will be a crash.

2)Let’s examine tire grip. If you’re leaned over at 95% (95 points in my book Sport Riding Techniques and fastersafer.com) of the tires’ available grip, you still have 5% of that grip available for braking (or accelerating). But maybe you only have 3%!!! You find out because you always add braking “points” in a smooth, linear manner. As the front tire reaches its limit, it will squirm and warn you…if that limit is reached in a linear manner.
It’s the grabbing of 30 points that hurts anyone leaned over more than 70 points. If you ride slowly with no lean angle, you will begin to believe that aggressiveness and grabbing the front brake lever is okay…and it is…until you carry more lean angle (or it’s raining, or you’re on a dirt road or your tire’s cold…pick your excuse). Do you have a new rider in your life? Get them thinking of never, ever, never grabbing the brakes. Throttle too…

3)If you STAB the front brake at lean angle, one of two things will happen. If the grip is good, the fork will collapse and the bike will stand up and run wide. If the grip is not-so-good, the front tire will lock and slide. The italicized advice at the beginning was written by a rider who aggressively goes after the front brake lever. His bike always stands up or lowsides. He’s inputting brake force too aggressively, too quickly...he isn't smoothly loading the fork springs or loading the tire. He may not believe this, but the tire will handle the load he wants, but the load must be fed-in more smoothly…and his experience leads to written advice that will hurt/kill other riders. “Never touch the brakes at lean angle?” Wrong. “Never grab the brakes at lean angle?” Right!
But what about the racers on TV who lose the front in the braking zone? Pay attention to when they lose grip. If it’s immediately, it’s because they stabbed the brake at lean angle. If it’s late in the braking zone, it’s because they finally exceeded 100 points of grip deep in the braking zone…if you’re adding lean angle, you’ve got to be “trailing off” the brakes as the tire nears its limit.

RaGe_Raptor
17/12/2015, 15:35
cont.

4) Radius equals MPH. Realize that speed affects the bike’s radius at a given lean angle. If the corner is tighter than expected, continue to bring your speed down. What’s the best way to bring your speed down? Roll off the throttle and hope you slow down? Or roll off the throttle and squeeze on a little brake? Please don’t answer off the top of your head…answer after you’ve experimented in the real world.
Do this: Ride in a circle in a parking lot at a given lean angle. That’s your radius. Run a circle or two and then slowly sneak on more throttle at the same lean angle and watch what your radius does. Now ride in the circle again, and roll off the throttle…at the same lean angle. You are learning Radius equals MPH. You are learning what throttle and off-throttle does to your radius through steering geometry changes and speed changes. You are learning something on your own, rather than asking for advice on subjects that affect your health and life. (You will also learn why I get so upset when new riders are told to push on the inside bar and pick up the throttle if they get in the corner too fast. Exactly the opposite of what the best riders do. But don’t believe me…try it.)
Let me rant for a moment: Almost every bit of riding advice works when the pace is low and the grip is high. It’s when the corner tightens or the sleet falls or the lap record is within reach…then everything counts.
“Get all your braking done before the turn,” is good riding advice. But what if you don’t? What if the corner goes the other way and is tighter and there’s gravel? It’s then that you don’t need advice, you need riding technique. Theory goes out the window and if you don’t perform the exact action, you will be lying in the dirt, or worse. Know that these techniques are not only understandable, but do-able by you. Yes you! I’m motivated to motivate you due to what I’ve seen working at Freddie’s school and now the Champ school…
I’m telling you this: If you can smoothly, gently pick-up your front brake lever and load the tire, you can brake at any lean angle on and FZ1. Why? Because our footpegs drag before our tires lose grip when things are warm and dry. It might be only 3 points, but missing the bus bumper by a foot is still missing the bumper! If it’s raining, you simply take these same actions and reduce them…you can still mix lean angle and brake pressure, but with considerably less of each. Rainy and cold? Lower still, but still combine-able.

5)So you’re into a right-hand corner and you must stop your bike for whatever reason. You close the throttle and sneak on the brakes lightly, balancing lean angle points against brake points. As you slow down, your radius continues to tighten. You don’t want to run off the inside of the corner, so you take away lean angle. What can you do with the brakes when you take away lean angle? Yes! Squeeze more. Stay with it and you will stop your bike mid-corner completely upright. No drama. But don’t just believe me…go prove it to yourself.

6)Let’s examine the final sentence in the italicized quote. The best thing to do before taking a corner is to grind the thought "I'm going to turn this corner" into your mind.
No, that’s not the best thing. It’s not the worst thing and I’m all for positive thinking, but we all need to see the difference between riding advice and riding techniques. This advice works until you enter a corner truly beyond your mental, physical or mechanical limits. I would change this to: The best thing to do before taking a corner is to scan with your eyes, use your brakes until you’re happy with your speed and direction, sneak open your throttle to maintain your chosen speed and radius, don’t accelerate until you can see your exit and can take away lean angle.
7)Do you think I’m being over-dramatic by claiming this will save our sport? Are we crashing because we’re going too slowly in the corners or too fast? Yes, too fast. What component reduces speed? Brakes. What component calms your brain? Brakes. What component, when massaged skillfully, helps the bike turn? Brakes. If riders are being told that they can’t use the brakes at lean angle, you begin to see the reason for my drama level. When I have a new rider in my life, my third priority is to have them, “Turn into the corner with the brake-light on.”

I’ve said it before: This is the only bike forum I’m a member of. I like it, I like the peeps, I like the info, I love the bike. Could we begin to change the information we pass along regarding brakes and lean angle? Could we control our sport by actually controlling our motorcycles? If we don’t control our sport, someone else will try. Closed throttle, no brakes is “out of the controls”. Get out there and master the brakes.
Thanks, I feel better.

Nick Ienatsch
Yamaha Champions Riding School
Fastersafer.com

πηγή (http://www.yamahafz1oa.com/forum/showthread.php?t=122811)

RaGe_Raptor
21/12/2015, 21:07
συνέντευξη& άρθρο του Code για το trail braking. (http://www.motomom.ca/keith-code-on-trail-braking-exclusive-interview/) το '14
η Misty είναι υπάλληλος του Code και είπανε να κάνουνε μια συνέντευξη για να ξεκαθαρίσουν το πόσο μπροστά είναι ο Keith που μιλούσε για φρένα καθώς δίνεις κλίση στην είσοδο της στροφής από το '83.προσωπικά δε με έπεισε και στο άρθρο που ακολουθεί περιγράφει το straight line braking ως την πιο advanced τεχνική μιας και πρέπει να είσαι ακριβής με entry point,ταχύτητα στη στροφή και είσαι στο γκάζι πολύ πιο νωρίς.καταναλώστε και μοιράστε απόψεις

RaGe_Raptor
17/11/2018, 13:08
έλα κι ένα φετινό :)
https://www.cycleworld.com/trail-braking-for-safety-speed-and-riding-enjoyment

slzr
17/11/2018, 14:14
Πολύ καλό, εδώ ένα βιντεάκι (https://www.youtube.com/watch?v=gPE67XqGsV4)που επίσης υποστηρίζει τη χρήση του Trail Braking εκτός πίστας !

RaGe_Raptor
21/12/2018, 12:44
Υπάρχουν αναφορές πως το trail braking "μπήκε" στο CSS level 2 στην άλλη πλευρά του Ατλαντικου.
Αυτή η εικόνα συνηγορεί σε αυτο. Θετικό ,αν αληθές
402255

RaGe_Raptor
24/12/2018, 17:50
έχουμε *"επιβεβαίωση" και από Αυστραλία και μάλιστα από εκπαιδευτή. Ξέρει κανείς για το ελληνικό παράρτημα? έκανε κάποιος level 2 ή 3 πρόσφατα?

*δεν ζήτησα και ταυτότητα :lol:

nopattern
24/12/2018, 19:00
Στο Level 2, τον Οκτώβρη, δεν υπήρχε. Και στο track day το Σάββατο που ρώτησα, αρνητικό...

sniper
27/12/2018, 10:33
Αν θα το βάλουν θα είναι στο 3.

slzr
01/03/2019, 00:06
Multi-Finger braking EXPLAINED by Scott Redding (https://www.youtube.com/watch?v=52z8mt138e4)

RaGe_Raptor
26/06/2019, 06:59
https://www.cycleworld.com/motorcycle-design-and-your-riding/?utm_campaign=trueAnthem%3A+Trending+Content&utm_content=5d12e004e256f40001187132&utm_medium=trueAnthem&utm_source=twitter

nassosxlvbros
26/06/2019, 20:54
Θα πω τη δική μου εμπειρία με τις "ταπεινές" μοτό που είχα:

α) Honda Bros:
(Το πρώτο το καλό με τα καλά φρένα,τη Moriwaki tourer και WP ελατήρια μπροστά)
Φρένα πριν τη στροφή με μπόλικα χιλιόμετρα το μηχανάκι άκουγε άμεσα,το πίσω ψιλοαναίσθητο απλά υπήρχε.Έστριβε like a dream... Τσίμπαγες το μπροστινό στη στροφή ακλόνητο...μου λείπει αυτό το μηχανάκι...
το δεύτερο Bros ήταν επιεικώς σκατά...Ακόμα και με WP μπρος πίσω και πολύ καλά λάστιχα δεν "το είχα" πουθενά...Στην ευθεία πριν τη στροφή το μηχανάκι "βούταγε" ακόμα και με απαλό πάτημα ενώ μέσα στη στροφή άρχιζε να σηκώνεται,έπρεπε να γείρω κι άλλο για να έρθει στα ίσια του...Δεν ασχολήθηκα άλλο με το στρίβειν και όταν ήρθε ο καιρός το έδωσα...
β)Transalp 650:
Σε άσφαλτο έπαιρνε απίθανες κλίσεις και αν το παράκανες θύμωνε και προειδοποιούσε...όσο και να πίεζες όμως πάντα είχε και κάτιτίς ακόμα να δώσει με ασφάλεια.Φρένα είτε μέσα στη στροφή έιτε πριν ένα και το αυτό,ειδικά με τα ΑΝΑΚΕΕ έφτανα σε σημείο να ξύνω τα...κάγκελα!!! Στο χώμα ήθελε προσοχή: το φρένο -ειδικά το πίσω- που "δάγκωνε" καλά.. Ήθελε θάρρος και θράσος μαζί: Αν είχες λίγα κμ πριν τη στροφή και το θυμόσουν τελευταία στιγμή ή θα σε άδειαζε ή θα ξάπλωνε μαζί σου.Αν έρχόσουν με πολλά, πλασσαριζόσουν με πίσω φρένο,άνοιγες γκάζι,και είχες ένα θεαματικότατο παντιλίκι μέχρι να ισιώσεις! Αν ήμουν και 1.90 ακόμα καλύτερα αλλά οκ το ύψος μας τέλειωσε χαχαχα! :) Εντυπωσιακό το ΤΑ στο χώμα μεν ΠΟΛΥ κουραστικό να το κάνεις συνέχεια δε...Στο μισάωρο ήσουν ξεθεωμένος...
γ) Hornet: Καμία σχέση με τα παραπάνω,όλα πιο άνετα,με περισσότερα χιλιόμετρα,αρκετή πληροφορία αν το παράκανα,αλλά μέσα στη στροφή με πολλά σηκωνόταν κι αυτό,οπότε προσαρμόστηκα σε αυτή την ιδιαιτερότητα.Δοκίμασα να κατεβάσω 1-2cm τις πλάκες αλλά χειροτέρευε στην έξοδο με γκάζι (άρχιζε τα κουνήματα)Η βελτίωση έγινε όταν το επανέφερα στις αρχικές ρυθμίσεις,με 2 κλικ προφόρτιση πίσω, WP εμπρός, και με ταυτόχρονη αλλαγή ελαστικών σε D208 RR...Και κάπου Αττική Οδό έφυγαν οι μπίλιες από τα μαρσπιέ! Τόσο καλά!...φρένα στις εκεί στροφές; εύκολα, αβίαστα, ανώδυνα,αβασάνιστα!...Το καλό με αυτό το μηχανάκι είναι πως σε πληροφορεί μόλις ξεπεράσεις τα όρια ή απλά μαλακίζεσαι χωρίς να ξέρεις τι θα κάνεις μετά...
δ)R6 2008 (δανεικό για λίγες μέρες):
Καλά,...άλλο πράμα... ότι έκανα με το Hornet στη Αττική οδό με αυτό το πράμα ήμουν με +50 κμ παραπάνω!...όσο το πίεζες τόσο πιο γρήγορα έμπαινες! Αμάξι μπροστά στη στροφή και είσαι υπο κλίση με 180;Σιγά τα ωα,φρένο ΚΙ ΑΛΛΗ ΚΛΙΣΗ,εκείειει,αριστερό φλας και προσπέρασμα....Τόσο εύκολα...
ε) XR 250 '88 :
Στο χώμα χωρίς πίσω φρένο μέσα στη στροφή,απλά το έκοβε ευθεία ή σχεδόν ευθεία....(λέγε με και εφαπτομένη,μάρέσει...) :) Ήθελε την ίδια τεχνική με το ΤΑ αλλά με το 1/3 της προσπάθειας ένεκα μικρότερου βάρους.Στην άσφαλτο δε το παρα κυνήγησα διότι με τα ΜΤ21 δεν ήταν για πολλά πολλά,άσε που τα φύλαγα για το χώμα.Ταξίδευε πάντως μια χαρά με αυτά (με 80-90 κμ μη τρελαθούμε κιόλας)
στ) CRM 250-λέγε με και Χαρίδημο. :) :
Παραπλήσιο πλασσάρισμα στο χώμα,με ακόμα πιο εντυπωσιακή έξοδο λόγω ισχύος,ενώ στην άσφαλτο έμπαινες με όσα ερχόσουν χωρίς να χαμπαριάζει και πολύ.Απίστευτη πληροφόρηση από το μπροστινό,το μηχανάκι το έκανες ότι ήθελες.Και αυτό μου λείπει... :(

Συμπέρασμα; Είτε φρενάρεις ή όχι μέσα στη στροφή πρέπει να δοκιμάσεις να καταλάβεις τι σου λέεη η μοτόρα...Καλά τα γούστα και η μούρη στη καφετέρια, αλλά αν ψάχνεσαι σε τέτοια μονοπάτια ή προσαρμόζεσαι στη κατασκευή που οδηγείς-για να ζήσεις όχι τίποτις άλλο-ή αλλάζεις όχημα ή έχεις ένα για όλα,πχ καλό το Brosάκι για παπί αλλά έπρεπε να πέσεις σε "καλό" και όχι κάποιο που το συναρμολόγησα με ότι περίσευε εδώ...Καλό και το ΤΑ αλλά είμαι κοντός για τη χάρη του και σε εντουράδες.trail rides λίγο ακόμα και θα γέμιζα το βουνό πλαστικά αν ξέφευγα λίγο... Το Hornet κάνει πολλά από τα παραπάνω,από χρέη παπιού μέχρι ταξιδάκια ή μοτοβόλτες/Σουνιάδες αλλά όποιος το πήρε να κυνηγάει τα SS σόρυ αλλά θα πικραθεί πολύ....Το R6 από την άλλη είναι τρελλή καύλα,ακλόνητο στις στροφές,κάνει ότι του πεις ή σχεδόν ;) αλλά δε μπορείς για 50-100 στροφές το χρόνο να είσαι (καθημερινή χρήση) χωμένος στο φαίρινγκ και το καλοκαίρι να βράζεις και να βράζει στη κίνηση...

Αυτά από μένα,και σόρυ για το σεντόνι :beer:

υγ Καλά όλα αυτά περί φρένου στη στροφή κλπ,αλλά ας μη ξεχνάμε το βασικό: μιλάμε για Ελλάδα, και τη χάλια άσφαλτο... ;)

ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
27/06/2019, 03:09
Συμπέρασμα. ..Χοντακιας είσαι ε ?:lol:

RaGe_Raptor
27/06/2019, 11:38
υγ Καλά όλα αυτά περί φρένου στη στροφή κλπ,αλλά ας μη ξεχνάμε το βασικό: μιλάμε για Ελλάδα, και τη χάλια άσφαλτο... ;)

Νομιζω ότι το "λάθος" που κάνουμε (σχεδον) όλοι είναι ότι στο άκουσμα της φράσης trail braking μας έρχονται στο νου οριακά φρεναρισματα, σε οριακές κλίσεις, με ταχύτητες επικίνδυνες για δρομο, ενώ trail braking είναι ακόμα και το 2% φρένο υπό κλίση, ίσα - ίσα για να κρατάμε τα τακάκια σε επαφή με τους δίσκους.

BLiTzER
27/06/2019, 12:23
Νομιζω ότι το "λάθος" που κάνουμε (σχεδον) όλοι είναι ότι στο άκουσμα της φράσης trail braking μας έρχονται στο νου οριακά φρεναρισματα, σε οριακές κλίσεις, με ταχύτητες επικίνδυνες για δρομο, ενώ trail braking είναι ακόμα και το 2% φρένο υπό κλίση, ίσα - ίσα για να κρατάμε τα τακάκια σε επαφή με τους δίσκους.

Well said.

DoctoR_k6
27/06/2019, 13:08
Τrail braking κανουν κ κατι θειες με σκουτερακια στο δρομο...τις εχω δει απειρες φορες. :lol:

Ωραιο αρθρο Τζωρτζ...
Καμια βολτα πας?

nassosxlvbros
27/06/2019, 13:33
Συμπέρασμα. ..Χοντακιας είσαι ε ?:lol:

Δε το επεδίωξα (τόσο) ... :) υπάρχει και ένα KazeR να σπάει τη μονοτονία,το Rex του πατέρα,και ένα Husky έτσι για την ευρώπη ρε γαμώτο....... ;)

ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
27/06/2019, 14:00
Δε το επεδίωξα (τόσο) ... :) υπάρχει και ένα KazeR να σπάει τη μονοτονία,το Rex του πατέρα,και ένα Husky έτσι για την ευρώπη ρε γαμώτο....... ;)

Εμ αυτά δε τα αναφερες αρχικά. Που να πάει και μένα το μυαλό :lol:

RaGe_Raptor
27/06/2019, 14:22
Τrail braking κανουν κ κατι θειες με σκουτερακια στο δρομο...τις εχω δει απειρες φορες. :lol:

Ωραιο αρθρο Τζωρτζ...
Καμια βολτα πας?

Κάνω mental practice αυτο το διάστημα, Κρις :lol:

DoctoR_k6
27/06/2019, 15:45
Κάνω mental practice αυτο το διάστημα, Κρις :lol:

Tην ιδια εξασκηση κανουμε ρε συ... :lol:

nassosxlvbros
27/06/2019, 16:44
Εμ αυτά δε τα αναφερες αρχικά. Που να πάει και μένα το μυαλό :lol:

Ε,να μην γεμίζω το φόρουμ με άχρηστες λεπτομέρειες... ;)

RaGe_Raptor
12/04/2020, 13:59
https://youtu.be/Wvrgn5akOm4

RaGe_Raptor
25/09/2020, 18:35
Θες να εξασκηθεις στο trail braking και φοβάσαι. Λογικό.
Ε, λοιπόν, ξεκινά με εξάσκηση στη ευθεία.

https://www.cycleworld.com/story/blogs/ienatsch-tuesday/simple-and-frequent-trail-braking-practice/

RaGe_Raptor
29/10/2020, 17:33
Βλέποντας αυτό το βίντεο (https://youtu.be/2yL4GREMxgo),θυμήθηκα αυτή την κουβέντα που είχαμε στο θέμα με τα πολλά RRRRRRRRRR για το αστραπιαίο turn-in (https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=157711&page=4&p=3021808&viewfull=1#post3021808)

Ένα σπάνιο on-board από το ντεπόζιτο του Rea,στο Misano.

Προσέξτε πόσο αστραπιαίος είναι ο ρυθμός αλλαγής κλίσης στην είσοδο των στροφών για τις οποίες δεν χρειάζεται να φρενάρει , και αντιθέτως πόσο πιο αργός (ο ρυθμός αλλαγής κλίσης), σχετικά , στην είσοδο των στροφών για τις οποίες χρειάζεται να φρενάρει. Αυτό "υπαγορεύεται" από το trail-braking, δεν υπάρχει trail-braking με αστραπιαία αλλαγή κλίσης, είναι "αντιπαραγωγικό".

enjoy.

https://youtu.be/2yL4GREMxgo

Xlitos
30/10/2020, 01:31
Βλέποντας αυτό το βίντεο (https://youtu.be/2yL4GREMxgo),θυμήθηκα [URL="https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=157711&page=4&p=3021808&viewfull=1#post3021808"]

Προσέξτε πόσο αστραπιαίος είναι ο ρυθμός αλλαγής κλίσης στην είσοδο των στροφών για τις οποίες δεν χρειάζεται να φρενάρει , και αντιθέτως πόσο πιο αργός (ο ρυθμός αλλαγής κλίσης), σχετικά , στην είσοδο των στροφών για τις οποίες χρειάζεται να φρενάρει. Αυτό "υπαγορεύεται" από το trail-braking, δεν υπάρχει trail-braking με αστραπιαία αλλαγή κλίσης, είναι "αντιπαραγωγικό".

οι περισσοτερες στροφες μιας πιστας ειναι παρατεταμενες που σημαινει οτι θα τραξηξουν τα φρενα αρκετα μεχρι το απεξ.Εκει ναι ισχυει.Δες ομως και στο Donιngton τις 2 τελευταιες στροφες πχ που πρεπει να αφησεις νωρις το τρειλ και να στριψεις γιατι οι στροφες ειναι πιο μικρες σε διαρκεια(σφιχτα hairpin).Εκει αν τραβηξεις το τρειλ και δωσεις κλιση αργα τοτε θα εχεις προβλημα ή θα την παρεις αργα ή αν το ζορισεις θα βγεις παραλια.

https://www.youtube.com/watch?v=3CjwzfCoDdg&ab_channel=R%26GRacing

RaGe_Raptor
30/10/2020, 04:22
οι περισσοτερες στροφες μιας πιστας ειναι παρατεταμενες που σημαινει οτι θα τραξηξουν τα φρενα αρκετα μεχρι το απεξ.Εκει ναι ισχυει.Δες ομως και στο Donιngton τις 2 τελευταιες στροφες πχ που πρεπει να αφησεις νωρις το τρειλ και να στριψεις γιατι οι στροφες ειναι πιο μικρες σε διαρκεια(σφιχτα hairpin).Εκει αν τραβηξεις το τρειλ και δωσεις κλιση αργα τοτε θα εχεις προβλημα ή θα την παρεις αργα ή αν το ζορισεις θα βγεις παραλια.

https://www.youtube.com/watch?v=3CjwzfCoDdg&ab_channel=R%26GRacing

Πολύ σωστή παρατήρηση!
Όσο πιο σφιχτή/με μικρή ακτίνα είναι μια στροφή (για την οποία θα χρησιμοποιήσουμε φρένα, πάντα) , τόσο γρηγορότερο το turn-in rate (σε σχέση με μια πιο ανοιχτή για την οποία θα χρησιμοποιήσουμε φρένα, πάλι). Κι αυτό σημαίνει ότι θα αφήσουμε νωρίτερα τα φρένα. :beer:

Viking
21/06/2021, 22:56
Λοιπόν, δύσκολο το trail braking που λέτε.

Αφού πάω σχετικά καλά, έχω μπει στα Σερρας και στο Μέγαρο, έχω κάνει κι ένα ωραίο σχολειάκι ασφαλούς οδήγησης, φρενάρω οκ, γέρνω χαλαρός, δεν πετάω κωλομαγουλα απ' έξω σαν την μαϊμού αλλά δίνω βάση στο βλέμμα/ κεφάλι / πάνω μέρος του σώματος, εξακολουθω να νιώθω αρκετά άβολα σε άγνωστη διαδρομή.

Δοκιμάζω λοιπόν το trail braking. Βλέπω άπειρα βίντεο για αυτό. Δίνω βάση. Δεν τσαρουχωνω τα φρένα αλλά τα πιέζω λιγο και σταδιακά χαλαρώνω μέχρι βαθιά και με το που δω έξοδο ανοιγω γκάζι σταδιακά πάλι κι όμορφα.

Σήμερα το πέτυχα πρώτη φορά. Όντως νιώθεις ότι έχεις τον έλεγχο σε μια άγνωστη στροφή της οποίας την έξοδο δεν βλέπεις, όντως τελικά μπαίνεις και βγαίνεις γρηγορότερα και ομαλότερα.

Αλλά παιδιά , θέλει τρελή εξάσκηση, και πολύ συντονισμό. Μου φαίνεται απίστευτα δύσκολο και δεν το περίμενα.

Είχα συνηθίσει να προσαρμόζω την ταχύτητα μου, να παίρνω τη στροφή χαλαρός και να ανοίγω. Τώρα η τρομερά συντονισμένη αλληλουχία κινήσεων είναι σαν χειρουργική επέμβαση.

Καινούργια πίστα το trail braking. Απαραίτητη τεχνική ασφαλούς οδήγησης (και όχι απαραίτητα γρήγορης).

RaGe_Raptor
21/06/2021, 23:10

Αφού πάω σχετικά καλά, έχω μπει στα Σερρας και στο Μέγαρο, έχω κάνει κι ένα ωραίο σχολειάκι ασφαλούς οδήγησης, φρενάρω οκ, γέρνω χαλαρός, δεν πετάω κωλομαγουλα απ' έξω σαν την μαϊμού αλλά δίνω βάση στο βλέμμα/ κεφάλι / πάνω μέρος του σώματος, εξακολουθω να νιώθω αρκετά άβολα σε άγνωστη διαδρομή.

Δοκιμάζω λοιπόν το trail braking. Βλέπω άπειρα βίντεο για αυτό. Δίνω βάση. Δεν τσαρουχωνω τα φρένα αλλά τα πιέζω λιγο και σταδιακά χαλαρώνω μέχρι βαθιά και με το που δω έξοδο ανοιγω γκάζι σταδιακά πάλι κι όμορφα.

Σήμερα το πέτυχα πρώτη φορά. Όντως νιώθεις ότι έχεις τον έλεγχο σε μια άγνωστη στροφή της οποίας την έξοδο δεν βλέπεις, όντως τελικά μπαίνεις και βγαίνεις γρηγορότερα και ομαλότερα.

Αλλά παιδιά , θέλει τρελή εξάσκηση, και πολύ συντονισμό. Μου φαίνεται απίστευτα δύσκολο και δεν το περίμενα.

Είχα συνηθίσει να προσαρμόζω την ταχύτητα μου, να παίρνω τη στροφή χαλαρός και να ανοίγω. Τώρα η τρομερά συντονισμένη αλληλουχία κινήσεων είναι σαν χειρουργική επέμβαση.

Καινούργια πίστα το trail braking. Απαραίτητη τεχνική ασφαλούς οδήγησης (και όχι απαραίτητα γρήγορης).

το περιγράφεις πολύ ωραία.

προσαρμοστικότητα στις συνθήκες , άψογος.

Viking
21/06/2021, 23:18
το περιγράφεις πολύ ωραία.

προσαρμοστικότητα στις συνθήκες , άψογος.

Μπαίνω στον πειρασμό να εγκαταλείψω την προσπάθεια. Σκέφτομαι ότι η καλύτερη τεχνική οδήγησης είναι τελικά αυτή που μας βολεύει. Αλλά δεν θα επαναπαυθώ. Όπως το καθετί, θέλει χρόνο και πολλή εξάσκηση.

Και σε αντίθεση με πράγματα που διάβασα παραπάνω (ή άλλου δεν θυμάμαι) , νομίζω ότι στην Ελλάδα είναι ακόμα πιο απαραίτητη η κατάκτηση του trail braking.

Και το θυμάμαι από το σχολείο οδήγησης.
Στόχος δε είναι να πας γρήγορα. Στόχος είναι να πας με ασφάλεια. Και αν πας με ασφάλεια θα πας και γρήγορα, και με ασφάλεια, και με απόλυτο έλεγχο της μοτοσυκλέτας μέσα σε κάθε στροφή (γνωστή ή άγνωστη), με trail braking!!

giorgos.boun
22/06/2021, 00:50

Κατσε γιατί κάπου μπερδεύτηκα.

Το trail braking δεν είναι η τεχνική να κρατας τα φρένα μέσα στην στροφη σταδιακά αφήνοντας τα όσο πλησιάζεις στην κορυφή με αποτέλεσμα να έχεις μικρότερο brake zone ας πούμε στην ευθεία και επιπλέον να αποφύγεις το φαινόμενο να κρατας σταθερό γκάζι γιατί χάνεις χρόνο;

Αν ναι, πως το κανεις σε μια άγνωστη στροφη;
Εκτός και αν έχω καταλαβει κάτι λάθος…

RaGe_Raptor
22/06/2021, 02:42

Το trail braking δεν είναι η τεχνική να κρατας τα φρένα μέσα στην στροφη σταδιακά αφήνοντας τα όσο πλησιάζεις στην κορυφή με αποτέλεσμα να έχεις μικρότερο brake zone ας πούμε στην ευθεία και επιπλέον να αποφύγεις το φαινόμενο να κρατας σταθερό γκάζι γιατί χάνεις χρόνο;

Σε μια άγνωστη στροφή ελέγχεις καλύτερα την γραμμή σου μένοντας ,έστω κι ανεπαίσθητα, στα φρένα καθώς δίνεις κλίση.

Η ενέργεια είναι η ίδια απλά στην πίστα γίνεται σε υπερθετικό βαθμό και με άλλο σκοπό (να έχεις το μηχανάκι όσο το δυνατόν γρηγορότερα έτοιμο για επιτάχυνση)

Viking
22/06/2021, 07:24

Δεν είμαι και ο καταλληλότερος για να σου απαντήσω μιας και δοκιμάζω ακόμα.
Προσωπικά, καταλαβαίνω ότι με trail braking αυξάνεις το χρόνο που βρίσκεσαι στα φρένα αλλά έχεις και σημαντικα μικρότερη πίεση σε αυτά ειδικά όσο πλησιάζεις στο απεξ.

Σε άγνωστη διαδρομή όπου απλά δεν ξέρεις που είναι το απεξ, κρατάς λίγο έξω (δεν κλείνεις γραμμή) και κοιτώντας όσο πιο μακριά γίνεται, με το που δεις έξοδο αφήνεις φρένο και ανοίγεις ομαλά γκάζι.

Έχω δει canyon chasers, Moto jitsu και πολλούς άλλους στο YouTube και έχω αρχίσει την εξάσκηση ώστε να μάθουν τα χέρια και το μυαλό.

Αν πετύχει, το καταλαβαίνεις από μια σχετικά σβέλτη αίσθηση ασφάλειας που είχες σε μια τυφλή στροφή.

doctor_john
22/06/2021, 08:27
Αυτό που με έκανε εξαρχής να σκεφτώ πως να έχω παραπάνω πρόσφυση απο αυτήν με κλειστό γκάζι
είναι οι κατηφορικές στροφές με βροχή ή με εμφανές γλιστερό οδόστρωμα.

Δεν μπορούσα να διατηρήσω και να ανοίξω προοδευτικά όπως θα έπρεπε γιατί δεν ήξερα τι μπορεί να βρώ στην έξοδο και γιατί "έβλεπα" απώλεια πρόσφυσης.
Δεν μπορούσα να αφήσω την μοτό να στρίψει με το βάρος της μόνο, (κλειστό γκάζι) γιατί πάλι είχα την αίσθηση ότι θα παρασυρθεί ακολουθώντας κάποια
εφαπτόμενη της τροχιάς μας.

Εφάρμοσα ελάχιστα φρένα σταθερά, περισσότερο για να αποφύγω αλλαγή στην γεωμετρία αν χρειαζόμουν παραπάνω και είδα
ότι πετυχαίνω ένα ποσοστό πρόσφυσης που με κράτησε ασφαλή.
Στην έξοδο, ανοίγω λιγο το γκάζι και η κίνηση συνεχίζει με την χαλάρωση του μπροστινού ενώ παράλληλα ανοίγω το γκάζι.
Ο πίσω δεν έχει νόημα να τον προσέξω ιδιαίτερα γιατί και "λίγο" φρένο είχε εξαρχής και με το λίγο γκάζι αποκτά την δύναμη που
θέλω στο οδόστρωμα.

Κάνε το προπόνηση μόνο με φρένο και θα δεις ότι συμβαίνει ανακλαστικά όταν μειώνεται η κλίση της μοτό.
Πολύ σύντομα θα έχεις άνεση να κρατάς παράλληλα και λίγο σταθερό γκάζι εξαρχής αν κρίνεις ότι χρειάζεται.

stathis78
12/10/2021, 22:30
1)EVERYTHING You Need To Know About Trail Braking

https://www.youtube.com/watch?v=C_xJ2pkH-lA&t=665s

2)Why You Need to Be Trail Braking | Motorcycle Trail Braking Explained

https://www.youtube.com/watch?v=gPE67XqGsV4

στο 2:30'' εξηγεί πως το μπροστά φρένο αλλάζει την γεωμετρία της μοτό!

RaGe_Raptor
06/11/2022, 07:54

Πολύ σωστή παρατήρηση!
Όσο πιο σφιχτή/με μικρή ακτίνα είναι μια στροφή (για την οποία θα χρησιμοποιήσουμε φρένα, πάντα) , τόσο γρηγορότερο το turn-in rate (σε σχέση με μια πιο ανοιχτή για την οποία θα χρησιμοποιήσουμε φρένα, πάλι). Κι αυτό σημαίνει ότι θα αφήσουμε νωρίτερα τα φρένα. :beer:

αυτό που λέγαμε τότε Xlite, οπτικοποιημένο από τον Mike Edwards

https://youtu.be/uk0JkN0_ytQ

RaGe_Raptor
17/03/2024, 10:22
επειδή στο "τιμόνο vs σώμα" έπεσε σκούπα σε όσα δεν άρεσαν στους κλειδοκράτορες, βάζω εδώ το βίντεο της συζήτησης για riding techniques των fast Freddie Spencer & Nick Ienatsch. Μεγάλο μέρος της κουβέντας είναι το trail-braking και οι λόγοι για τους οποίους έχει εφαρμογή παντού, στην πίστα για να πας γρήγορα,στο δρόμο για να κινηθείς με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια, ότι μηχανή κι αν οδηγείς,σε όποιο ρυθμό κι αν θες να κινηθείς, όσο έμπειρος ή άπειρος κι αν είσαι.οπότε πιστεύω ταιριάζει γάντι στο θρεντ.
πραγματικά αξίζει να το παρακολουθήσει όποιος καβαλάει μηχανή.

https://youtu.be/GF6NHWPHNTo?feature=shared

RaGe_Raptor
17/03/2024, 10:30
επίσης αυτό το βίντεο, το οποίο επίσης διαγράφηκε και είναι η οπτικοποίηση του "το tb δουλεύει σε όποιο ρυθμό κι αν αποφασίσεις να κινηθείς".

https://youtu.be/dOIJFrZ6ks8?feature=shared

κι ένα μικρό σχόλιο για το τέλος προς όποιον το κάνει: είναι ξεφτίλα να σβήνεις ποστ επειδή δεν σου εξυπηρετούν το αφήγημα

harris_x
17/03/2024, 11:03
επίσης αυτό το βίντεο, το οποίο επίσης διαγράφηκε και είναι η οπτικοποίηση του "το tb δουλεύει σε όποιο ρυθμό κι αν αποφασίσεις να κινηθείς".

https://youtu.be/dOIJFrZ6ks8?feature=shared

κι ένα μικρό σχόλιο για το τέλος προς όποιον το κάνει: είναι ξεφτίλα να σβήνεις ποστ επειδή δεν σου εξυπηρετούν το αφήγημα

Ε δε θα μας πεις και ποιο είναι το αφήγημα;

peterTHErider
17/03/2024, 11:14
Θα συμφωνήσω σε πολλά μαζί σου αλλά είδα το τελευταίο βιντεακι που κάνει επίδειξη του tb και να πω πως στον ρυθμό που κινείται δεν χρειάζεται πουθενά φρένα, και λίγο πιο γρήγορα να πάει πάλι δεν τα χρειάζεται.
Και κάτι που έχει ακουστεί, ακόμα και το engine breaking είναι μια μορφή tb και ναι μπορείς πλέον να το ελέγξεις και να το ρυθμίσεις!

RaGe_Raptor
17/03/2024, 11:19
Ε δε θα μας πεις και ποιο είναι το αφήγημα;

Αυτό καλό θα είναι να το εξηγήσει αυτός που έσβησε τα μηνύματα.

harris_x
17/03/2024, 11:21
Αυτό καλό θα είναι να το εξηγήσει αυτός που έσβησε τα μηνύματα.

Όχι φίλε, θα πρέπει να μας το εξηγήσεις εσύ που το έπιασες.

Και άμεσα γιατί αυτοί οι χαρακτηρισμοί προς την ομάδα συντονισμού δεν πρέπει να μένουν στον αέρα.

RaGe_Raptor
17/03/2024, 11:23
Θα συμφωνήσω σε πολλά μαζί σου αλλά είδα το τελευταίο βιντεακι που κάνει επίδειξη του tb και να πω πως στον ρυθμό που κινείται δεν χρειάζεται πουθενά φρένα, και λίγο πιο γρήγορα να πάει πάλι δεν τα χρειάζεται.
Και κάτι που έχει ακουστεί, ακόμα και το engine breaking είναι μια μορφή tb και ναι μπορείς πλέον να το ελέγξεις και να το ρυθμίσεις!

Σκοπός του βίντεο είναι η επίδειξη του ελέγχου τροχιάς σε όποιο ρυθμό. Αυτός είναι ο τρόπος στον οποίο αν αποφασίσεις να αυξήσεις ταχύτητα δουλεύει αποδεδειγμένα.

Το engine braking είναι πλέον ελεγχόμενο σε διαστημοπλοια σαν το δικό σου.:beer:

RaGe_Raptor
17/03/2024, 11:24
Όχι φίλε, θα πρέπει να μας το εξηγήσεις εσύ που το έπιασες.

Και άμεσα γιατί αυτοί οι χαρακτηρισμοί προς την ομάδα συντονισμού δεν πρέπει να μένουν στον αέρα.

Οχι φίλε, οφείλει εξηγήσεις αυτός που έκανε την επιλεκτική σκούπα

peterTHErider
17/03/2024, 11:26
harris_x βλέπω πως διαφωνείς με πολλές τοποθετήσεις για το tb και τις θεωρείς επικίνδυνες,
επειδή δεν γνωρίζω άριστα θες να μας πείς τον σωστό και ασφαλή τρόπο να εφαρμόζουμε tb?και εναλλακτικά και τον αποδοτικότερο για καλύτερα γυρολόγια.
γιατί μόνο με την άρνηση και την επίπληξη δεν θα βγάλουμε συμπέρασμα.

harris_x
17/03/2024, 11:30
Οχι φίλε, οφείλει εξηγήσεις αυτός που έκανε την επιλεκτική σκούπα

Εφόσον λοιπόν απλά λες για να λες, τσιμπάς την κόκκινη και βλέπουμε.

RaGe_Raptor
17/03/2024, 11:33
Εφόσον λοιπόν απλά λες για να λες, τσιμπάς την κόκκινη και βλέπουμε.

Αναμενόμενο, μόνο μη σβήσει άλλα αυτός που το κάνει για να αφήσει τους συμφορουμιτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

harris_x
17/03/2024, 11:35
Αναμενόμενο, μόνο μη σβήσει άλλα αυτός που το κάνει για να αφήσει τους συμφορουμιτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Και μια δεύτερη για minimoding

peterTHErider
17/03/2024, 11:35
Σκοπός του βίντεο είναι η επίδειξη του ελέγχου τροχιάς σε όποιο ρυθμό. Αυτός είναι ο τρόπος στον οποίο αν αποφασίσεις να αυξήσεις ταχύτητα δουλεύει αποδεδειγμένα.

Το engine braking είναι πλέον ελεγχόμενο σε διαστημοπλοια σαν το δικό σου.:beer:

Ναι οκ,απλά αυτό που εξηγώ είναι ότι σε τόσο χαλαρό ρυθμό μπορείς να ρυθμίσεις την τροχιά άριστα και χωρίς tb που σου κόβει και άλλο τον ρυθμό!
Αυτός στις εισόδους όχι φρένο δεν χρειαζόταν αλλά παραπάνω γκάζι!

harris_x
17/03/2024, 11:51
harris_x βλέπω πως διαφωνείς με πολλές τοποθετήσεις για το tb και τις θεωρείς επικίνδυνες,
επειδή δεν γνωρίζω άριστα θες να μας πείς τον σωστό και ασφαλή τρόπο να εφαρμόζουμε tb?και εναλλακτικά και τον αποδοτικότερο για καλύτερα γυρολόγια.
γιατί μόνο με την άρνηση και την επίπληξη δεν θα βγάλουμε συμπέρασμα.

Εδώ τα λέει αρκετά καλα: https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=161778&page=4&p=3199628&viewfull=1#post3199628

Επιπλέον θα σου πω ότι όταν ακουμπάς το φρένο πρέπει οπωσδήποτε να κρατάς κόντρα στο τιμόνι γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να σου διπλώσει, στο τελείωμα του TΒ ανοίγεις γκάζι, ιδανικά επικαλύπτομενα, και ταυτόχρονα σηκώνεις το μηχανάκι μένοντας εσύ κάτω, έτσι ώστε να είσαι ασφαλής.

Τέλος για να ρίξεις χρόνο υπάρχει μία και μόνη τεχνική.

Προσπαθείς όπου δεν έχεις φρένο να έχεις ανοικτό γκάζι.

peterTHErider
17/03/2024, 11:55
συμφωνούμε,ακριβώς έτσι τα ξέρω,
τι ειπα λάθος και απάντησες να μην τα δοκιμάσουμε γιατί θα τσακιστούμε?ή δεν πήγαινε σε μένα?

harris_x
17/03/2024, 12:06
συμφωνούμε,ακριβώς έτσι τα ξέρω,
τι ειπα λάθος και απάντησες να μην τα δοκιμάσουμε γιατί θα τσακιστούμε?ή δεν πήγαινε σε μένα?

Αν θυμάμαι καλά είχες γράψει ότι μετά το TB εφαρμόζεις CS.
Αυτό είναι λάθος. Εκτός κι αν εννοούσες για σήκωμα της μηχανής και έξοδο από την στροφή.

peterTHErider
17/03/2024, 12:21
cs συνεχως και στο τελείωμα ακομά πιο έντονο,γιατί όπως είπες στην πίστα πρέπει να είμαστε η γκάζι ή φρένο και ιδανικά να κάνουμε τις στροφές γωνίες.

Bladerunner
18/03/2024, 19:01
Δεν το έχουμε λύσει ακόμα το trail braking;

harris_x
18/03/2024, 19:07

Είναι πάντα επίκαιρο, μεταξύ άλλων θεμάτων

Xlitos
18/03/2024, 19:23

Αν και γρηγορος...αργησες πολυ....

Λοιπον αν καταλαβα καλα....ο rage raptor υποστηριζε οτι οταν κανεις trail braking δεν στριβεις παραλληλα με γυροσκοπικο.Ο Χαρης τον ρωταει κα ιπως στριβεις?Και ο Raptοr ειπε με το σωμα και το μηχανακι πλαγιαζει μονο του μετα ρυθμιζοντας την τροχια.

harris_x
19/03/2024, 18:24
Τα άχετα με το ΤΒ έχουν μεταφερθεί εδώ: https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=163243

RaGe_Raptor
10/06/2024, 23:04
Αν και γρηγορος...αργησες πολυ....

Λοιπον αν καταλαβα καλα....ο rage raptor υποστηριζε οτι οταν κανεις trail braking δεν στριβεις παραλληλα με γυροσκοπικο.Ο Χαρης τον ρωταει κα ιπως στριβεις?Και ο Raptοr ειπε με το σωμα και το μηχανακι πλαγιαζει μονο του μετα ρυθμιζοντας την τροχια.

λέει λοιπόν ο Rea κατα λέξη :

"many people think you just turn the handlebars with your hands, but you cannot believe and I cannot stress how important it is to turn your bike with your feet. these are huge levers (εννοεί τα footpegs) . So you'll see many riders going into corners and you see their bum off the seat, almost in a squat position , that's because they're putting so much weight on the inside or the outside peg"

Ένα βίντεο (το οποίο πόσταρες κι εσύ σε άλλο θέμα) με αρκετή πληροφορία και μπράβο στον Rea που ασχολείται και με τον "κοσμάκη"
το παραπάνω απόσπασμα το βρίσκετε στο 2:30 (https://youtu.be/UYR0z0mypsE?si=oDVo6PvdqSMyI-3W&t=150)

SeniorCanardo
11/06/2024, 10:16

"many people think you just turn the handlebars with your hands, but you cannot believe and I cannot stress how important it is to turn your bike with your feet. these are huge levers (εννοεί τα footpegs) . So you'll see many riders going into corners and you see their bum off the seat, almost in a squat position , that's because they're putting so much weight on the inside or the outside peg"

Ένα βίντεο (το οποίο πόσταρες κι εσύ σε άλλο θέμα) με αρκετή πληροφορία και μπράβο στον Rea που ασχολείται και με τον "κοσμάκη"
το παραπάνω απόσπασμα το βρίσκετε στο 2:30 (https://youtu.be/UYR0z0mypsE?si=oDVo6PvdqSMyI-3W&t=150)

Πολύ ενδιαφέρον αν και έχω μπερδευτεί. :hmm:

Το ίδιο υποτίθεται ότι κάνεις και στο χώμα, (τουλάχιστον σύμφωνα με κάποιους). Footpeg weighting το λένε εκεί.

Τελικά τι ισχύει;

1. CS πάντα;

2. CS σε όλες τις περιπτώσεις, πλην ΤΒ;

3. CS σε όλες τις περιπτώσεις, πλην ΤΒ και μειωμένης πρόσφυσης;

4. Συνδυασμός CS και Body Positioning;
5. Κάτι άλλο;

Τα φώτα σας!:vroum:

RaGe_Raptor
11/06/2024, 10:31
Πολύ ενδιαφέρον αν και έχω μπερδευτεί. :hmm:

Το ίδιο υποτίθεται ότι κάνεις και στο χώμα, (τουλάχιστον σύμφωνα με κάποιους). Footpeg weighting το λένε εκεί.

Τελικά τι ισχύει;

1. CS πάντα;

2. CS σε όλες τις περιπτώσεις, πλην ΤΒ;

3. CS σε όλες τις περιπτώσεις, πλην ΤΒ και μειωμένης πρόσφυσης;

4. Συνδυασμός CS και Body Positioning;
5. Κάτι άλλο;

Τα φώτα σας!:vroum:

Επειδή με έκανες κουότε:
Ό,τι καταλαβαίνεις αρκεί να μην το κυνηγάς πολύ :bawl:

Προσωπικά κάνω deliberate cs σε όποια αλλαγή κατεύθυνσης κάνω χωρίς φρένο.
Αν χρειαστεί να φρενάρω ρίχνω το σώμα προς το εσωτερικό της στροφής "at the rate at wich I want to turn in" με την ανάλογη μείωση στο φρένο.

Disclaimer: δεν λέω ότι έτσι θα πρέπει να κάνετε κι εσείς ( «φίλε μην με ακολουθείς, λάθος δρόμο πήρα» το είδα γραμμένο σε Datsun)

geioann
11/06/2024, 10:33
Συνδυασμός όλων μαζί. Cs, tb, body position. Το κάθε ένα κάνει και διαφορετική δουλειά όμως.

Xlitos
11/06/2024, 19:55

Λεει απλα δεν καθεσαι σαν το μουσκαρι πανω απλα στριβοντας τα κλιπ ον...εννοει οτι βοηθας με ποδια/σωμα...Κι εγω σμπρωχνω την μοτο με το ποδι προς το εσωτερικο αλλα Ο,ΤΙ και να κανω ξερω οτι η επιδραση στο κλιπον ειναι ο καθοριστικος παραγοντας.Τα κλιπ ον ειναι το αλφα και το ωμεγα.Αλλος το σκεφτεται και το τραβαει/σμπρωχνει...Αλλες φορες το τραβας δυνατα αλλες ισα που το χαιδευεις.Αυτο το χαδι ομως παιζει ρολο και αυτο πιστευω σε ξεγελαει.

Στην ss οδηγηση μεχρι και το μικρο σου δαχτυλακι μπορει να παιζει ρολο.Και αυτος ειναι ο λογος που δε γραφω σεντονια σε θεματα οδηγησης παρ ολο που με ενδιαφερει.Εχει τοσο μεγαλο κομματι της πιτας η ''αισθηση'' που εχει ο καθε αναβατης που κανει τις συζητησεις αυτες πολυπλοκες.Οποτε προτιμω να παιρνω το μερος των εκπαιδευτων.Να πουν ενα μπουσουλα που θα μαθουν οι περισσοτεροι.Απο το να κατσω να τους πω εγω οτι το δαχτυλακι παιζει ρολο γιατι ΕΜΕΝΑ μου δινει την αισθηση να νιωσω καλα και να πιεσω.

RaGe_Raptor
11/06/2024, 20:13
Λεει απλα δεν καθεσαι σαν το μουσκαρι πανω απλα στριβοντας τα κλιπ ον...εννοει οτι βοηθας με ποδια/σωμα...Κι εγω σμπρωχνω την μοτο με το ποδι προς το εσωτερικο αλλα Ο,ΤΙ και να κανω ξερω οτι η επιδραση στο κλιπον ειναι ο καθοριστικος παραγοντας.Τα κλιπ ον ειναι το αλφα και το ωμεγα.Αλλος το σκεφτεται και το τραβαει/σμπρωχνει...Αλλες φορες το τραβας δυνατα αλλες ισα που το χαιδευεις.Αυτο το χαδι ομως παιζει ρολο και αυτο πιστευω σε ξεγελαει.

Στην ss οδηγηση μεχρι και το μικρο σου δαχτυλακι μπορει να παιζει ρολο.Και αυτος ειναι ο λογος που δε γραφω σεντονια σε θεματα οδηγησης παρ ολο που με ενδιαφερει.Εχει τοσο μεγαλο κομματι της πιτας η ''αισθηση'' που εχει ο καθε αναβατης που κανει τις συζητησεις αυτες πολυπλοκες.Οποτε προτιμω να παιρνω το μερος των εκπαιδευτων.Να πουν ενα μπουσουλα που θα μαθουν οι περισσοτεροι.Απο το να κατσω να τους πω εγω οτι το δαχτυλακι παιζει ρολο γιατι ΕΜΕΝΑ μου δινει την αισθηση να νιωσω καλα και να πιεσω.

ξεκινωντας από το τελευταίο, συμφωνώ 100% go with the flow με τους εκπαιδευτές και κάτι θα πάρεις, αλλιώς τζάμπα κόπος.

τώρα για τα υπόλοιπα τα λέει τόσο ξεκάθαρα που δεν χωράνε ερμηνείες. είναι που πρέπει να είσαι σε θέση να "ακούς" τί σου λέει το μπροστά ελαστικό κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πίεσης φρένου με (περισσότερη) κλίση. με κόντρα στα κλιπόν δεν έχεις αίσθηση του μπροστινού. τεσπα ας το σταματήσω εδώ :D

RaGe_Raptor
04/09/2024, 12:04
Δικαίωση Ρέιτζ.. :D

https://youtu.be/qnjPJ9VU58g?si=8mkMK88oe_Zl-GDG

RaGe_Raptor
04/09/2024, 12:07
Κι εδώ ολόκληρο το βίντεο.

https://youtu.be/uCz-RLMs5cI?si=rOfYC3BATdkrVzeD

Xlitos
10/09/2024, 23:54
Δικαίωση Ρέιτζ.. :D

https://youtu.be/qnjPJ9VU58g?si=8mkMK88oe_Zl-GDG

Ασε μας μωρε με το βλαχακι τον Ρεα

Χωρις πλακα τωρα ενταξει ο Ρεα δεν νομιζω οτι κανει για δασκαλος.Φαινεται οτι εκεινη την στιγμη σκεφτεται τον εαυτο του σε μια στροφη για να πει τι κανει και τι δεν κανει.
Σου ειχα πει και σε πμ δεν ειναι ολες οι στροφες ιδιες.

RaGe_Raptor
11/09/2024, 16:34
Ασε μας μωρε με το βλαχακι τον Ρεα

Χωρις πλακα τωρα ενταξει ο Ρεα δεν νομιζω οτι κανει για δασκαλος.Φαινεται οτι εκεινη την στιγμη σκεφτεται τον εαυτο του σε μια στροφη για να πει τι κανει και τι δεν κανει.
Σου ειχα πει και σε πμ δεν ειναι ολες οι στροφες ιδιες.

το ίδιο ακριβώς σκέφτηκε κι ο ίδιος ο Τζώννυ!:bawl:
αντιλαμβανόμενος ότι δεν θα μπορέσει να μεταφέρει αυτά που θέλει, προσκάλεσε τον rider coach, British Supersport & Superstock champion Steve Brogan ο οποίος αναφέρει τα S ως ένα σημείο το οποίο χρειάζεσαι cs, δηλαδή off the brakes και γρήγορη μετάβαση/αλλαγή κλίσης.:beer: