PDA

View Full Version : Μετανάστευση και μοτο

macdeath_s
08/11/2015, 11:10
Καλημέρα σε όλους

Έψαξα για αντίστοιχα θέματα αλλά δεν βρήκα κάτι κατατοπιστικό. Long story short την πήρα την απόφαση, υποβοηθούμενος από πρόταση που έπεσε για δουλειά. Καλώς και κακώς μαζί (δεν είμαι από αυτούς που βρίζουν όλη μέρα Ελλάδα και νομίζουν ότι παντού έξω είναι η γη της επαγγελίας) θα τον αφήσω ανθρώπους και μέρη που αγαπώ για κάτι παρεμφερές ευτυχώς σε ιδιοσυγκρασία και κλίμα (Ισπανία).

Πρόσφατα την έκανε συνάδελφος και τον βοήθησα με τη μεταφορά της μοτο. Το έχει εκεί με ελληνικές πινακίδες και ελληνική ασφάλεια με πράσινη κάρτα. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι κατά πόσον με συμφέρει να κρατήσω ελληνικές πινακίδες οπότε να πληρώνω ελληνικά τέλη και να χω ελληνική ασφάλεια ή να καταθέσω τις ελληνικές για να βγάλω νέες πινακίδες στην άλλη χώρα. Επίσης αν ξέρει κανείς ή έχει κάνει κανείς παρόμοια διαδικασία ας μοιραστεί την εμπειρία του .

:beer:

Υ.Γ. ώρα για βόλτα τώρα μιας και λιακάδες κυριακάτικες λίγες απομένουν.

MG-KTiNoS
08/11/2015, 12:13
Κατ αρχήν δεν για πόσο καιρό σου επιτρέπουν εκεί να έχεις ελληνικές πινακήδες.... (αν υπάρχει κάτι τέτοιο)
Μετά δες τι διαδικασία έχει και κρίνε.

Cpt. Haddock
08/11/2015, 12:59
Το θεωρητικο όριο ειναι 6 μηνες, αλλα λογω Σενγκεν (οσο ισχυει ακομα) δεν μπορει να πιστοποιηθει ποτε μπηκες και ποτες βγηκες απο τη χωρα. Πρακτικα ειμαι με τη μηχανη στη Γαλλια ενα χρονο τωρα με ελληνικες πινακιδες και ελληνικη ασφαλεια και πρασινη καρτα.

Θα τις αλλαξω ομως για τρεις λογους:

- Στη γαλλια δεν εχει τελη κυκλοφοριας
- Το Φεβρουάριο του 2016 πρεπει να περασω ΚΤΕΟ που σημαινει να φερω τη μηχανη Ελλαδα, πραγμα αδυνατο
- Σε περιπτωση που θελω εδω να την πουλησω, πιο ευκολα θα πουληθει με ντοπιες πνακιδες παρα με ξενες.

Η Γαλλια ειναι μια ιδιαζουσα περιπτωση μια και εχουν το οριο των 100 ιππων, οποτε πρεπει η μηχανη να ρυθμιστει αναλογα (αυτο εξηγει γιατι ολοι εχουν ανοιχτες εξατμισεις). Ομως καταργειται το οριο απο τον Ιανουάριο του 2016.

Η διαδικασια εδω εχει να κανει με τεχνικο ελεγχο, ρυθμιση στα 100 αλογα και μετα σου δινουν ενα πιστοποιητικο (ολα τα κανει η Triumph γαλλιας) με το οποιο πας στην νομαρχια και παιρνεις τις πινακιδες. Φαντζομαι κατι αναλογο θα ισχυει και στην Ισπανια.

Αγνοω το κομματι της Ελλαδας, πως δηλαδη θα αποταξινομησω τη μηχανη. Αλλα κατι θα βρω

Αυτα :beer:

spyrakos35
08/11/2015, 13:03
Εχω την αισθηση οτι αν η ελληνικη ασφαλεια μαθει οτι εισαι μονιμα εκτος, θα σου κοψει την καλυψη.....

DrEvil
08/11/2015, 13:28
Για να μπορεσεις να εγγραψεις σε αλλη ευρωπαικη χωρα η διαδικασια ειναι (περιπου, ελπιζω να μην ξεχασω κατι) η εξης:
-Κανεις μονιμη διγραφη στην Ελλαδα, καλο ειναι να τους αναφερεις πως θα εγγραψεις την μοτο σε αλλη ευρωπαϊκη χωρα. (στο δικο μου εντυπο δεν το ανεφεραν, δεν αντιμετωπισα θεμα ομως).
[Σημ. υπαρχει και μια διαδικασια οπου παραδιδεις τις ελληνικες πινακιδες και αδεια κυκλοφοριας στο Υπουργειο της χωρας προορισμου κι αυτοι τις στελνουν πισω στην Ελλαδα, μα καθως ημουν πολυ επιφυλακτικος με τις δημοσες υπηρεσιες, δεν ακολουθησα την επιλογη αυτη και δεν γνωριζω πως και τι γινεται ακριβως]
-Στην χωρα προορισμου, κανεις μεταφορα μονιμου κατοικιας, για 2 λογους. Ο πρωτος ειναι προφανης, μιας και θα εργαζεσαι εκει δεν θα θελεις να φορολογεισαι αλα Ελληνικα και δευτερον σου δινει το δικαιωμα να εισαγεις ενα οχημα αφορολογητα.
-Αφου ξεμπλεξεις με το τελωνειο και ο τελωνης πιστοποιησει τον εκτελωνισμο (ατελως η με τελος, οπως πριν ανεφερα), πας με τα ολα χαρτια στο αντιστοιχο Υπ. Μεταφορων (η οπως αλλιως ονομαζεται στην χωρα προορισμου) και κανεις εγγραφη.

Εδω που ειμαι, προυποθετει οτι εχεις ασφαλισει σε ντοπια ασφαλιστικη το οχημα, πριν μπορεσεις να το εγγραψεις και ταξινομησεις..
Επισης το τελωνειο ηθελε να του αποδειξω πως η μοτο ηταν ασφαλισμενη τα τελευταια 1 η 2 χρονια (δεν θυμαμαι ακρβως) για να τους αποδειξω πως ηταν στην κατοχη μου το αντιστοιχο διαστημα. Καθως δεν ηταν ασφαλισμενη η μοτο μου για το απαιτουμενο διαστημα (για διαφορους λογους) τελικα δεχτηκαν τα τελη κυκλοφοριας ως αποδειξη κατοχης.

Αυτα πανω-κατω κι ελπιζω να μην ξεχασα κατι το πολυ σημαντικο.
Επισης σε προτρεπω να ψαξεις το δικτυο.
Συνηθως οι λοιπες χωρες της Ευρωπης εχουν πολυ πληροφορια στα κυβερνητικα σαϊτς και ευκολα βρισκεις αυτο που θες + τα αντιστοιχα εντυπα, ωστε να τα εχεις συμπληρωσει με την ησυχια σου.

Δεν λες και που θα πας;
Μπορει να υπαρχει καποιος μοταιος που να βρισκεται στην χωρα αυτη και να σου δωσει τις αντιστοιχες πληροφοριες "εκ των εσω"

DrEvil
08/11/2015, 13:29
Εχω την αισθηση οτι αν η ελληνικη ασφαλεια μαθει οτι εισαι μονιμα εκτος, θα σου κοψει την καλυψη.....

Δεν τους νοιαζει καν Σπυρο.
Εχω εδω γνωστο με ΧΤ που 6 χρονια τωρα κυκλοφορει με Ελληνικες πινακιδες και πρασινη καρτα.
Οσο για το ΚΤΕΟ, καθως εδω δεν εχει ΜΟΤ για μοτο, δεν ασχολουνται καν.

spyrakos35
08/11/2015, 16:06
Δεν τους νοιαζει καν Σπυρο.
Εχω εδω γνωστο με ΧΤ που 6 χρονια τωρα κυκλοφορει με Ελληνικες πινακιδες και πρασινη καρτα.
Οσο για το ΚΤΕΟ, καθως εδω δεν εχει ΜΟΤ για μοτο, δεν ασχολουνται καν.

όταν πας για πράσινη κάρτα δε σε ρωτάνε, για πόσο χρονικό διάστημα?

εκεί τι τους λες?

"μόνιμα"?

MikeG
08/11/2015, 16:17

εκεί τι τους λες?

"μόνιμα"?

Εγώ πάντως έχω πράσινη κάρτα 1 έτους για κάλυψη σε όλη την Ε.Ε, οπότε σε αυτή τη λογική μάλλον γίνεται. Εξάλλου δε παίζει το σενάριο να κάνει κάποιος πχ για επαγγελματικούς λόγους συχνά ένα ταξίδι εξωτερικό;

christoi
08/11/2015, 16:19

εκεί τι τους λες?

"μόνιμα"?

Υποθέτω ότι απλά τους ειδοποιείς να σου στείλουν μαζί με το συμβόλαιο και την πράσινη κάρτα (που ισχύει για την διάρκεια του συμβολαίου). Κι αν σου πουν τίποτα, ή έχεις ασφαλιστή που στα κανονίζει όλα ή δεν τους ενδιαφέρει τι θα την κάνεις.

Πέρα από την διαδικασία, τι διαφορές υπάρχουν στις τιμές;

spyrakos35
08/11/2015, 16:24
Εγώ πάντως έχω πράσινη κάρτα 1 έτους για κάλυψη σε όλη την Ε.Ε, οπότε σε αυτή τη λογική μάλλον γίνεται. Εξάλλου δε παίζει το σενάριο να κάνει κάποιος πχ για επαγγελματικούς λόγους συχνά ένα ταξίδι εξωτερικό;

οκ

τοτε ενδεχομένως να μπορείς να πεις "μάγκες, κάθε τρεις και λίγο πάω έξω ταξίδια.... σε κάθε ανανέωση και πράσινη κάρτα παρακαλώ να μην τρεχω περα - δωθε στα γραφεία σας"

έχει λογική

MikeG
08/11/2015, 16:25
οκ

τοτε ενδεχομένως να μπορείς να πεις "μάγκες, κάθε τρεις και λίγο πάω έξω ταξίδια.... σε κάθε ανανέωση και πράσινη κάρτα παρακαλώ να μην τρεχω περα - δωθε στα γραφεία σας"

έχει λογική

Αρκεί βέβαια να μην είσαι κανάς βρόντακας και δουν ότι βροντάς όλο έξω.. :lol:
;)

Bob_o_mastoras
08/11/2015, 16:27
...Καλώς και κακώς μαζί (δεν είμαι από αυτούς που βρίζουν όλη μέρα Ελλάδα και νομίζουν ότι παντού έξω είναι η γη της επαγγελίας) θα τον αφήσω ανθρώπους και μέρη που αγαπώ για κάτι παρεμφερές ευτυχώς σε ιδιοσυγκρασία και κλίμα (Ισπανία)...

Χα!! Κατσε εκει κανενα χρονο εκει και αμα δε βριζεις την Ελλαδα μετα θα ερθω να σου πλενω το SD με οδοντοβουρτσα..:lol:

Και εγω εκει ζουσα. Οτι πληροφορια θες πες μου. Για μηχανες ειναι παραδεισος!! Η ασφαλτος και η χαραξη των δρομων ονειρικη!! Απλα προσοχη στα ορια ταχυτητας στους αυτοκινητοδρομους με καμερες απαξ και κανεις patronamiento (δηλωση τοπου διαμονης) διοτι η κληση θα σου ερθει αμεσα και ειναι ακριβη!!

Bob_o_mastoras
08/11/2015, 16:30
Πινακιδες σε συμφερει 100% να αλλαξεις αν σιγουρευτεις οτι θα μεινεις.. Τα τελη κυκλοφοριας στην Ισπανια ειναι πολυ χαμηλοτερα. Αυτο που δεν γνωριζω ειναι ποσο θα κοστισει ο εκτελωνισμος..

macdeath_s
08/11/2015, 16:47
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Δεν περίμενα τόσες πολλές :)

@Dr Evil: Το έγραψα το που θα πάω: Ισπανία και συγκεκριμένα Καταλονία. To τελωνείο δν καταλαβαίνω που κολλάει ? Συνάδελφος που μετέφερε μοτό (με ελληνικές πινακίδες όμως) δεν πέρασε τελωνείο.
@Bob_o_mastoras: είδα ότι έπλεκες το εγκώμιο για Βαρκελώνη :P Πάω για δουλειά οπότε δεν θέλω να λέω μεγάλες κουβέντες αλλά πάνω στο χρόνο δεν νομίζω να την κάνω. Οπότε τα φορολογικά μου θα πάνε εκεί... Ίσως συνεχίσω να κάνω μηδενική στην Ελλάδα αντί να μπλέκω με την εφορία κατοίκων εξωτερικού. Θέλω να σε ρωτήσω αν μπορώ να πάω με ελληνικές πινακίδες και να κάνω την διαδικασία από το υπουργείο εκεί όταν θα χω βολευτεί.

MikeG
08/11/2015, 16:49

@Dr Evil: Το έγραψα το που θα πάω: Ισπανία και συγκεκριμένα Καταλονία. To τελωνείο δν καταλαβαίνω που κολλάει ? Συνάδελφος που μετέφερε μοτό (με ελληνικές πινακίδες όμως) δεν πέρασε τελωνείο.
@Bob_o_mastoras: είδα ότι έπλεκες το εγκώμιο για Βαρκελώνη :P Πάω για δουλειά οπότε δεν θέλω να λέω μεγάλες κουβέντες αλλά πάνω στο χρόνο δεν νομίζω να την κάνω. Οπότε τα φορολογικά μου θα πάνε εκεί... Ίσως συνεχίσω να κάνω μηδενική στην Ελλάδα αντί να μπλέκω με την εφορία κατοίκων εξωτερικού. Θέλω να σε ρωτήσω αν μπορώ να πάω με ελληνικές πινακίδες και να κάνω την διαδικασία από το υπουργείο εκεί όταν θα χω βολευτεί.

Αν επιτρέπεται σε τι κλάδο εργάζεσαι;

bulmont
08/11/2015, 16:54
... Ίσως συνεχίσω να κάνω μηδενική στην Ελλάδα αντί να μπλέκω με την εφορία κατοίκων εξωτερικού.......

Aυτό ακριβώς!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Καλή τύχη :beer::beer:

Bob_o_mastoras
08/11/2015, 17:00
Α, καλα, αμα εισαι και Βαρκελωνη... Θα κανουνε καιρο να σε ξαναδουνε Ελλαδα.. :lol: Η πολη τα σπαει, απλα!!

Εγω φορολογουμουν μονο Ισπανια και μηδενικες δηλωσεις Ελλαδα. Δεν προεκυψε καποιο θεμα.

Σιγουρα γινεται να το κανεις εκει (την εκδοση πινακιδων). Τη διαδικασια δεν τη γνωριζω. Γνωριζω ομως που ειναι η εκει υποδιευθυνση συγκινωνιων ωστε να τους ρωτησεις.. Ή μπορεις να ρωτησεις στο Ελληνικο προξενειο.. Να ξερεις πως το δημοσιο τους λειτουργει ρολοϊ και κανεις τα παντα πολυ ευκολα.
Δεν μου λες..;; Ισπανικα ξερεις;;; Αν οχι ισως να δυσκολευτεις λιγο στις συνεννοησεις με τους υπαλληλους διοτι οι περισσοτεροι δεν σκαμπαζουν..

GOGOS2612
08/11/2015, 17:35
Εγω φορολογουμουν μονο Ισπανια και μηδενικες δηλωσεις Ελλαδα. Δεν προεκυψε καποιο θεμα.
.

Καλησπέρα,
Εχεις ρωτήσει λογιστή? Κοιτάω το Ε1 και δεν λέει κάπου να το δηλώσεις (τουλάχιστον όχι ξεκάθαρα).

Ρωτάω γιατί και εγω απο 01/01 μεταναστεύω Ευρώπη για δουλειά, πρόσληψη εκει όχι σε ελληνική εταιρία, αλλά καποιοι λογιστές που ρώτησα μου λένε ότι για να μην πληρώνω Εισφορά Αλληλεγγύης και τον φορο διαφορά μεταξύ του εκεί κράτους και του εδω πρεπει να παω εφορία κατοικων εξωτερικού.
Απο την άλλη το έντυπο του υπουργείου περι αποφυγής διπλής φορολόγησης λέει ξεκάθαρα ότι εισοδήματα του εξωτερικού δεν φορολογούνται Ελλάδα.

Α το μηχανάκι λέω να μην το πάρω, έχει φθηνότερα εκεί κοντά που πάω.

DrEvil
08/11/2015, 17:55

Μετα απο 185 ημερες εργασιας και παραμονης στη νεα χωρα, υποχρεουσαι να κανεις δηλωση εκει (το τυπικο), οποτε την εφορια κατοικων εξωτερικου δεν την γλυτωνεις.
Αυτο δεν ειναι κακο, γιατι δεν σε ακουμπουν διαφορα φορολογικα οργια που συμπαρασυρουν τους κανοντες δηλωση στην Ελλαδα.
Το σεναριο κανω μηδενικη στην Ελλαδα και τιποτα αλλο, δεν παιζει. Μολις σε μυρισοτυν εισαι φοροφυγας σε 2 χωρες ;)

Τελωνειο τωρα.
Πας μια μοτο απο την αλλοδαπη, σε μια (οποια χωρα) και θες να την εγγραψεις. Προφανως και περνας απο τελωνιακες διαπιστευσεις, ωστε να 'εισαχθει' η μοτο στην νεα χωρα και κατοπιν ταξινομειται.
Στην περιπτωση μας ομως και με το σκεπτικο της αλλαγης μονιμου κατοικιας, διακαιουμαστε ενα οχημα αφορολογητο.
Αυτο εχει καποιους περιορισμους βεβαια.
Για τα επομενα 5 ετη, χρειαζεσαι την αδεια το Εφορου για να την πουλησεις και αν αποφσασισεις να επιστρεψεις νωριτερα και να φερεις πισω την μοτο και να της βγαλεις εκ νεου πινακιδες, δεν ξερω τι γινεται, μιας κι δεν προκειται να το κανω (ειτε να επιστρεψω, ειτε να ξαναφερω την Χοντρη)

macdeath_s
08/11/2015, 17:57
Αν επιτρέπεται σε τι κλάδο εργάζεσαι;

Πληροφορική

macdeath_s
08/11/2015, 18:01
Μετα απο 185 ημερες εργασιας και παραμονης στη νεα χωρα, υποχρεουσαι να κανεις δηλωση εκει (το τυπικο), οποτε την εφορια κατοικων εξωτερικου δεν την γλυτωνεις.
Αυτο δεν ειναι κακο, γιατι δεν σε ακουμπουν διαφορα φορολογικα οργια που συμπαρασυρουν τους κανοντες δηλωση στην Ελλαδα.
Το σεναριο κανω μηδενικη στην Ελλαδα και τιποτα αλλο, δεν παιζει. Μολις σε μυρισοτυν εισαι φοροφυγας σε 2 χωρες ;)

Τελωνειο τωρα.
Πας μια μοτο απο την αλλοδαπη, σε μια (οποια χωρα) και θες να την εγγραψεις. Προφανως και περνας απο τελωνιακες διαπιστευσεις, ωστε να 'εισαχθει' η μοτο στην νεα χωρα και κατοπιν ταξινομειται.
Στην περιπτωση μας ομως και με το σκεπτικο της αλλαγης μονιμου κατοικιας, διακαιουμαστε ενα οχημα αφορολογητο.
Αυτο εχει καποιους περιορισμους βεβαια.
Για τα επομενα 5 ετη, χρειαζεσαι την αδεια το Εφορου για να την πουλησεις και αν αποφσασισεις να επιστρεψεις νωριτερα και να φερεις πισω την μοτο και να της βγαλεις εκ νεου πινακιδες, δεν ξερω τι γινεται, μιας κι δεν προκειται να το κανω (ειτε να επιστρεψω, ειτε να ξαναφερω την Χοντρη)

Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Πέραν από την εφορία εξωτερικού που ξέρω πολλούς που την αποφεύγουν για τελωνεία και 5ετίες είσαι σίγουρος ? Και πάλι σε ευχαριστώ :)

DrEvil
08/11/2015, 18:14
Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Πέραν από την εφορία εξωτερικού που ξέρω πολλούς που την αποφεύγουν για τελωνεία και 5ετίες είσαι σίγουρος ? Και πάλι σε ευχαριστώ :)

Τα εκανα ολα αυτα το '12, για να μπορεσω να βγαλω πινακιδες στην Χοντρη.
Μα καλυτερα να κοιταξεις και τα αντιστοιχα σα"ιτς της Ισπανιας, για να εισαι ενημερος εκ των προτερων.

Οσο για την Εφορια, το βλεπεις κι αποφασιζεις.
Παντως αν διαμενεις και πληρωνεσαι περαν του 6μηνου σε μια χωρα, υποχρεουσαι να υποβαλλεις φορολογικη δηλωση στην χωρα αυτη. Το τι θα κανεις με την Ελληνικη Εφορια, ειναι πανω σου.

macdeath_s
08/11/2015, 18:28
Τα εκανα ολα αυτα το '12, για να μπορεσω να βγαλω πινακιδες στην Χοντρη.
Μα καλυτερα να κοιταξεις και τα αντιστοιχα σα"ιτς της Ισπανιας, για να εισαι ενημερος εκ των προτερων.

Οσο για την Εφορια, το βλεπεις κι αποφασιζεις.
Παντως αν διαμενεις και πληρωνεσαι περαν του 6μηνου σε μια χωρα, υποχρεουσαι να υποβαλλεις φορολογικη δηλωση στην χωρα αυτη. Το τι θα κανεις με την Ελληνικη Εφορια, ειναι πανω σου.

Ναι δήλωση έξω θα κάνω. Όπως και να χει σε ευχαριστώ πολύ :beer:

duke200
09/11/2015, 08:46
να προσεχεις στη βαρκελώνη, στους κεντρικούς δρόμους κυκλοφορούν κάτι δήθεν ζητιάνοι που "ψειρίζουν" τσαντακια μέσης και πορτοφόλια.

BLiTzER
09/11/2015, 10:22
οκ

έχει λογική

Δεν ξέρω αν το συνηθίζουν όλες οι ασφαλιστικές πλέον, αλλά η Anytime, στις 2 τελευταίες ανανεώσεις, μου έστειλε το συμβόλαιο και πράσινη κάρτα, χωρίς να την έχω ζητήσει ποτέ.

Bob_o_mastoras
09/11/2015, 15:27
να προσεχεις στη βαρκελώνη, στους κεντρικούς δρόμους κυκλοφορούν κάτι δήθεν ζητιάνοι που "ψειρίζουν" τσαντακια μέσης και πορτοφόλια.

Tσαντακια μεσης οχι. Πορτοφολια απειρα αλλα κυριως απο γυναικες και ηλικιωμενους. Και αυτο κυριως στη Rambla οταν εχει πολυ κοσμο και στις κεντρικες στασεις του μετρο (Liceu, Plz Catalunya, Paseo de Gracia, Sants, Plz Espana κλπ..)

Γενικοτερα το τσαντακι μεσης που εχεις μπροστα σου ειναι απο τα καλυτερα "αντικλεπτικα".. ;)

macdeath_s
17/11/2015, 18:05

Έχεις πάει... Ισχύει αυτή η φήμη αλλά όσες φορές έχω πάει έχω καταλάβει ότι πιο πολύ ισχύει για τπτ αμερικάνους γερμανούς κλπ. Αν προσέχεις όσο θα πρόσεχες περπατώντας στο μεταξουργείο ή στο μοναστηράκι είσαι οκ.