View Full Version : Παιδί και μοτοσυκλέτα
Stefanos73
03/12/2015, 08:45
Καλημέρα. Ως νέος χρήστης δεν ξέρω αν έχει τεθεί στο παρελθόν το συγκεκριμένο θέμα. Εάν όχι, θα ήθελα να το συζητήσουμε και να ακούσω τη γνώμη σας.
Stefanos73
03/12/2015, 08:47
...και μιλάμε πάντα για το παιδί ως συνεπιβάτη. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό.
Από μικρό, από κοντά, με κανόνες και όλα θα είναι καλά.
Stefanos73
03/12/2015, 08:50
Τάδε έφη Κ.Ο.Κ.
Μοτοσικλέτα
Κ.Ο.Κ. (2007)
Άρθρο 33Μεταφορά επιβατών με οχήματα
1. Απαγορεύεται η μεταφορά επιβατών με οδικά οχήματα κατά τρόπο τέτοιο ώστε να δημιουργείται κίνδυνος.
2. Ειδικότερα απαγορεύεται:
γ) Η μεταφορά ανηλίκων έως πέντε (5) ετών με μοτοσικλέτα ή μοτοποδήλατο, εφόσον δε συγκρατούνται με εγκεκριμένο σύστημα συγκράτησης κατάλληλο για την ηλικία, το ύψος και το βάρος τους
Το εγκεκριμένο σύστημα ποιό μπορεί να είναι;
Stefanos73
03/12/2015, 09:03
346743
Όχι αυτό...
Stefanos73
03/12/2015, 09:04
...αλλά αυτό346744
Stefanos73
03/12/2015, 09:05
346745
...αλλά αυτό346744
Σε αυτή την φωτο , ενώ φαίνονται όλα πολύ ωραία , ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ !!!
Παρατήρησε τα πόδια του πιτσιρικα…. Είναι πάνω στα κάγκελα γιατί δεν φτάνει τα μαρσπιε…
ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ!!!!
Γενκα :
Ο νομος λεει πανω από 5 χρονων
ο κανονας είναι ο συνεπιβάτης να παταει ΚΑΛΑ πάνω στα μασπιε…(περιπου 6-7)
φυσικα , ΦΟΥΛ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ (κρανος , μπουφαν , γαντια κλπ εχει τα ΠΑΝΤΑ για παιδια)
και , ακομα πιο φυσικα , οσο το δυνατον ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ μετακινήσεις με παιδι , κοντινες και με μικρη ταχυτητα…
μπορει να την γουσταρουν κι δυο (μπαμπας + παιδι) την βολτα με την μηχανη , ομως σε περιπτωση μλκιας δεν μπορω να φανταστω την επομενη μερα....
Stefanos73
03/12/2015, 09:17
Το σωστό ύψος για το παιδί θα έπρεπε να είναι, ιδανικά, πάνω από 1,50 mt
Bladerunner
03/12/2015, 09:19
μπορει να την γουσταρουν κι δυο (μπαμπας + παιδι) την βολτα με την μηχανη , ομως σε περιπτωση μλκιας δεν μπορω να φανταστω την επομενη μερα....
Αυτό ακριβώς!
Stefanos73
03/12/2015, 09:21
Από πότε, όμως, ένα παιδί αρχίζει να αποκτά αντίληψη για το πως "στέκεσαι" στη μηχανή; Έχει κάποιος εμπειρία ή γνώση;
Από πότε, όμως, ένα παιδί αρχίζει να αποκτά αντίληψη για το πως "στέκεσαι" στη μηχανή; Έχει κάποιος εμπειρία ή γνώση;
Ακόμη και αν το παιδί έχει μάθει από εσένα πώς να στέκεται , να εχεις ΠΑΝΤΑ στον νου σου ότι είναι ΠΑΙΔΙ και μπορει να αντιδρασει απρόβλεπτα πάνω στην μηχανή… να κουνηθεί στην στροφή , να προσπαθήσει να ανεβεί - κατεβεί χωρίς να έχεις σταθερή την μηχανή κλπ
γενικά , όσο πιο μεγάλο είναι , τόσο πιο πειθαρχημένο θα είναι…
Μεταφέρθηκε στην εδώ κατηγορία.
Stefanos73
03/12/2015, 09:36
Άρα, καλός εξοπλισμός, μικρές βόλτες, όσο γίνεται πιο ασφαλές περιβάλλον για τις πρώτες εμπειρίες και πολύ υπομονή και επεξηγήσεις.
zannisvel
03/12/2015, 09:55
@ggs Αν παρατηρησεις το καθισματακι εχει κατι ιμαντες οι οποιοι με θηκες για να βαζει τα ποδια του επειδη ακριβως δεν φτανουν τα ποδια του στα πατακια.
Δεν λεω οτι ειναι σωστο απλα το λεω επειδη το παρατηρησα.
Επισης μακαρι οσα παιδια βλεπω πανω σε μηχανες και σε παπια να ειχαν το 1/3 απο τη προστασια που εχει αυτο.
To θέμα, είχε συζητηθεί και παλαιότερα (με άλλη αφορμή), και υπήρχαν διάφορες απόψεις...:lol:
http://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=91361
ΥΓ. Τα συστήματα πρόσδεσης πάνω στην μοτοσυκλέτα, τα θεωρώ απαράδεκτα για οποιονδήποτε λόγο.
Ακόμη και αν το παιδί έχει μάθει από εσένα πώς να στέκεται , να εχεις ΠΑΝΤΑ στον νου σου ότι είναι ΠΑΙΔΙ και μπορει να αντιδρασει απρόβλεπτα πάνω στην μηχανή… να κουνηθεί στην στροφή , να προσπαθήσει να ανεβεί - κατεβεί χωρίς να έχεις σταθερή την μηχανή κλπ
γενικά , όσο πιο μεγάλο είναι , τόσο πιο πειθαρχημένο θα είναι…
Αυτο ακριβώς.
Το παιδί θα ειναι παντα "παιδι" επανω στην μοτοσυκλέτα οσο και πειθαρχημενο και μα είναι.
Η μεγαλη μου η κόρη ανέβηκε σε μηχανακι περίπου στα 5 τις οταν είχε καλο πατημα στα μαρσπιε.
Η μικρή ούτε να τα βλέπει δεν θέλει τα μηχανακια,οπότε και δεν την έχω ζορίσει να ανέβει ποτέ.
Η μικρή ούτε να τα βλέπει δεν θέλει τα μηχανακια,οπότε και δεν την έχω ζορίσει να ανέβει ποτέ.
Είναι μεχρι να σου σκάσει εξω απο το μαγαζι πανω σε κανενα Δούκα με πριονισμενα τσιμπουκόφωνα και να σου φωνάζει απο το πεζοδρόμιο: "Γέρο, κόλλα κανα ταληρο στον παλικαρο για βενζίνα γιατι ρουφάει το μπουρδελο καντιλιασμενο με 3η στην Αργαλαστή.."...:D
spyrakos35
03/12/2015, 12:22
4,5 και δε δείχνει κανένα ενδιαφέρον......
δε με χαλάει καθόλου..... όταν έρθει (ηλικιακά και σωματικά) η ώρα θα δούμε
Είναι μεχρι να σου σκάσει εξω απο το μαγαζι πανω σε κανενα Δούκα με πριονισμενα τσιμπουκόφωνα και να σου φωνάζει απο το πεζοδρόμιο: "Mλκ γερομπισμπίκη, κόλλα κανα ταληρο στον παλικαρο για βενζίνα γιατι ρουφάει το μπουρδελο καντιλιασμενο με 3η στην Αργαλαστή.."...:D
φιξντ
taisteal
03/12/2015, 13:14
Για πρωτη φορα φετος εκανα ταξιδι με την μικρη,ετων 12,Λαμια-Πατρα.
Εννοειται εξοπλισμενη.
Μου το ζητησε απο μονη της,κι ενω ειχα ενδοιασμους,το αποφασισα και πηγαμε.
Ειχα αγχος στο δρομο,προσεχα πολυ αλλα ολα κυλησαν αψογα
Συμπεριφεροταν οπως ακριβως της ειπα,και ηταν σαν να εχω εμπειρο συνεπιβατη.
Ο γιος μου δεν εδειχνε κανενα ενδιαφερον για τα μηχανακια, πιο πολυ προς το φοβο πηγαινε και ετσι ανεβαινε μονο στο παπακι,(παντα με κρανος εννοειται) μολις εκλεισε τα 13 πηγαμε με τη μηχανη καβουρι για καφε, πολυ προσεκτικος και συντηρητικος εγω, καποια στιγμη με σκουνταει και λεει, μπαμπα κανε δεξια, μας προσπερναει μια χελωνα :cry:
GiorgosLa
03/12/2015, 13:40
Τα δικά μου ανέβαιναν μικρά, που και που στο TDR τότε, απ το σπίτι ως την πλατεία και το αντίστροφο. Όσο τους άρεσε αυτούς, τόσο φοβόμουν το κώλυμα εγώ. Όταν μπήκαν στην εφηβεία, με την ευκαιρία ενός σπασμένου ελατηρίου, έμεινα 10+ χρόνια χωρίς μηχανάκι. Φοβόμουν πολύ αυτό το κώλυμα.
Δεν ξέρω αν έκανα καλά. Θα ήθελα να τους δω σε μια πίστα και να κάνουν πράγματα που δεν μπόρεσα εγώ. Η εικόνα όμως ενός νοσοκομείου με ένα σπασμένο δάχτυλο έστω, διέγραφε όλα εκείνα τα όνειρα. Τώρα, μαντραχαλέοι πλέον, δεν έχουν καμιά σχέση με τα μηχανάκια. Μετανιώνω λίγο γιαυτό, γιατί ακόμα θέλω να δω κάποιον απ τους δύο να πάρει το μηχανάκι και να το σκίσει. Αλλά αν το έκανε, είμαι σίγουρος ότι θα έφευγα να μην τον δω. Μπέρδεμα. Δεν τους παρότρυνα ποτέ, ούτε να ασχοληθούν ούτε να μην. Απλά δεν ήθελα να συμμετέχω ως πρότυπο σε ένα χόμπι(?) που το φοβόμουν.
Συγνώμη αν ξέφυγα λίγο απ το θέμα.
SHOOTER045
03/12/2015, 13:44
Όλα μα όλα μού τα παιδιά γουστάρουν τα μηχανάκια.
Όταν μεταφέρω με το παπί κάποιο ή πάω να πάρω κάποιο από φροντιστήριο κλπ πηγαίνω με δυο κράνη, ένα φοράω ένα στο χέρι.
Τα τρία φτάνουν άνετα στα πίσω μαρσπιε η μικρή οριακά αλλά φτάνει.
Η μικρή μόνο φοράει κράνος ποδηλάτου αλλά τούς έχω κατηχησει όλους στο πώς καθόμαστε από που κρατάμε κλπ
Βολεύει και η βαλίτσα πίσω.
Τώρα για τον νόμο λέει πάνω από 5 και να πατάει στα πίσω μαρσπιε,απ ότι θυμάμαι, αλλά θα ρωτήσω και θα ξαναποσταρω.
Τα καρεκλάκια καθισματακια κλπ ποδηλάτου /μότο έχω την εντύπωση ότι απαγορεύονται
Τα καρεκλάκια καθισματακια κλπ ποδηλάτου /μότο έχω την εντύπωση ότι απαγορεύονται
Δες το λιγάκι γιατί συμφωνα με τον κοκ επιτρέπονται
γ) Η μεταφορά ανηλίκων έως πέντε (5) ετών με μοτοσικλέτα ή μοτοποδήλατο, εφόσον δε συγκρατούνται με εγκεκριμένο σύστημα συγκράτησης κατάλληλο για την ηλικία, το ύψος και το βάρος τους
Βέβαια ποια είναι η έγκριση.... ?
spyrakos35
03/12/2015, 13:58
η givi πάντως βγάζει
http://www.givi.co.uk/motorbike-accessories/Safety%20and%20comfort/S650%20Baby%20Ride
MG-KTiNoS
03/12/2015, 14:06
ορθοπεδικός στο ΠΑΊΔΩΝ μου είχε ξεκαθαρίσει ότι παιδί πρέπει να έχει κλείσει τα 6
Από εκεί και μετά εγώ στον δικό μου είχα φουλ εξοπλισμό.
Κράνος όxι παιδικό αλλά XS racing...
Ότι είναι για ποδήλατο ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ
Καλά χλμ
Κράνος όxι παιδικό αλλά XS racing...
Καπου ταχεις μπερδεμενα, συνέταιρε της Pfizer...
Τα XS των ενηλίκων μπορεί να βολευουν σε διαστασεις αλλα όχι σε βαρος..!!!
Ο παιδικος αυχένας δεν έχει τις ιδιες δυνατοτητες με αυτές των πορτιερηδων σε Μοσχοβίτικη "μπουατ"...;)
SHOOTER045
03/12/2015, 14:14
Δες το λιγάκι γιατί συμφωνα με τον κοκ επιτρέπονται
Βέβαια ποια είναι η έγκριση.... ?
Θα ρωτήσω αύριο και θα απαντήσω στα σίγουρα
...
Ο παιδικος αυχένας δεν έχει τις ιδιες δυνατοτητες με αυτές των πορτιερηδων σε Μοσχοβίτικη "μπουατ"...;)
Όταν το βγάλει, θα έχει όμως.
Στο προκείμενο: Αν δεν υπάρχει κάποιος εξαιρετικός λόγος, νομίζω ότι τα παιδιά κάτω των 14-15 δεν έχουν κανένα λόγο να είναι πάνω σε μηχανή μέσα σε αστικό περιβάλλον.
MG-KTiNoS
03/12/2015, 14:18
Καπου ταχεις μπερδεμενα, συνέταιρε της Pfizer...
Τα XS των ενηλίκων μπορεί να βολευουν σε διαστασεις αλλα όχι σε βαρος..!!!
:lol:
δεν με παρακαολουθείς...
Είπα ρέισινγκ.
Αυτό είναι λαφρί και ΧΣ θα βρεις και με πιο λίγα λεφτά.
;)
(τότε όμως λεφτά υπήρχαν)
MG-KTiNoS
03/12/2015, 14:20
Όταν το βγάλει, θα έχει όμως....
Ρε συ χωρίς πλάκα τώρα....
Με πόσα θα πας με το παιδί για να γίνει αυτό???
Δε με λες???
Ε μη τρελαθούμε ρε και τελειώς
Θα του βάλεις ένα καλό κρανάκι να το πας μια ήρεμη βόλτα δεν το μπα΄σεις στη μπίστα ....
Έλεος ρπστμ με τις υπερβολε΄ς !
ΡΘα του βάλεις ένα καλό κρανάκι να το πας μια ήρεμη βόλτα δεν το μπα΄σεις στη μπίστα ....
Ετσι παει και με το πατινι του ρε...
MG-KTiNoS
03/12/2015, 14:31
Ετσι παει και με το πατινι του ρε...
Ας πάει με το πατίνι του ρε... Τι μας ζαλίζει με τα μηχανάκια...
MG-KTiNoS
03/12/2015, 14:32
Εγώ πάντως αυτά που λέω το έχω τσεκάρει ο ίδιος με το ΔΙΚΟ ΜΟΥ παιδί...
Είχα πάει είχα δει κράνη και είχα αποφασίσει πως ένα καλό αγωνιστικό
κράνος σε προσφορά ήταν σαφώς καλύτερο από τα παιδικά τα οποία ήταν ελαφρώς της πλάκας.
Μπορεί τώρα 12 χρόνια μετά να έχουν βγει και πιο καλά δεν ξέρω.
Είχαμε πάει στο μπαγκόσμιο στα Μέγαρα... Είχαμε κάνει κι άλλες βόλτες.
Τσάμπα συμβουλή
Μην λέτε στο παιδί ΟΧΙ νέτα σκέτα.
Μην το κάνετε να διψάει για ελευθερία.
Είναι πολύ χειρότερη η βόλτα με το φίλο και το παπί.
Είναι πολύ χειρότερη η βόλτα με το φίλο και το παπί.
Εξαρτάται. Αν έχεις tdm, δεν είναι και τόσο.
Γενικά, θα συμφωνήσω με σνάιπερ. Σοφό είναι να μην ανεβαίνουν παιδιά σε μοτοσυκλέτα, μέχρι κάποια (διψήφια) ηλικία τουλάχιστον. Εδώ δεν είμαστε σίγουροι εμείς, που κρατάμε το τιμόνι στα χέρια μας...
Bladerunner
03/12/2015, 15:08
Από τη μεριά του παιδιού πάντως, :lol:, ακόμα θυμάμαι κάποιες συγκεκριμένες βόλτες με τον συγχωρεμένο πατέρα μου και το Zundapp του. Ηλικία δεν ξέρω, πάντως σίγουρα πριν ξεκινήσω σχολείο. Με έβαζε να κάθομαι στο ντεπόζιτο για να βλέπω - όπως του ζητούσα - για να με "ελέγχει" λέω τώρα.
Σε ένα παρόμοιο Zundapp, τον έκανα εγώ βόλτα μετά από πολλά, πάρα πολλά χρόνια. Και πέσαμε.
spyrakos35
03/12/2015, 15:14
Σε ένα παρόμοιο Zundapp, τον έκανα εγώ βόλτα μετά από πολλά, πάρα πολλά χρόνια. Και πέσαμε.
σε είπε κουλάδι ή τη γλύτωσες???
Bladerunner
03/12/2015, 15:17
σε είπε κουλάδι ή τη γλύτωσες???
Έβλεπε τη στροφή να έρχεται και μου έλεγε "κόψε, κόψε"
"Το έχω" του έλεγα εγώ.
spyrakos35
03/12/2015, 15:18
Έβλεπε τη στροφή να έρχεται και μου έλεγε "κόψε, κόψε"
"Το έχω" του έλεγα εγώ.
Τα παιδιά γλυκαίνονται με τις νέες αισθήσεις, της ταχύτητας, του φρένου, της κλίσης..Γι αυτά όλα τα προηγούμενα δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα παιχνίδι. Και όντως μπορεί να είναι παιχνίδι, αλλά όχι μόνο.
Υπάρχουν άνθρωποι που δεν πρέπει να καβαλήσουν ποτέ, ούτε ως οδηγοί ούτε ως συνοδηγοί. Πάει και τελείωσε. Δεν καταλαβαίνουν τίποτα, δεν αισθάνονται τίποτα, δε μυρίζονται το δρόμο και τις συνθήκες και κυρίως τους μαλάκες και τις μαλακίες. Όσα και να τους πεις, δεν πρόκειται να αλλάξουν την αίσθηση που σε γενικές γραμμές λέει "α τώρα έχω ευθεία, πάω". Αν ο γονιός κόψει ότι το παιδί δεν έχει μια αυξημένη αίσθηση της δίκυκλης κίνησης, καλό είναι να μην το γαργαλήσει. Και με τεχνάσματα να το κάνει να την ξεχάσει, να τη βγάλει απ το πλάνο.
Αν τώρα το παιδί φαίνεται να καταλαβαίνει, ο δρόμος είναι πιο δύσκολος. Μέχρι τα 24-25 η αίσθηση κινδύνου είναι κάπου μεταξύ του - άπειρου και του 0. Συνεπώς, Πρέπει να μάθει σταδιακά να κάνει τις αυτόματες κινήσεις δεσίματος του εξοπλισμού, να κουμαντάρει αυτό που οδηγάει (κυρίως να το φρενάρει και να το στρίβει στοιχειωδως -για τις ευθείες όλοι καλοί είναι) και να μυρίζεται στο αστικό περιβάλλον που παίζει η πονηριά. Πρέπει να του τα πεις, να του τα δείξεις, να του ζητήσεις να τα βρει, να κάνει λάθος και να του το δείξεις και όλο αυτό πολλές φορές. Κυρίως, να ξεχωρίσει στο μυαλό του ότι η πόλη, η εθνική, το βουνό και η πίστα είναι εντελώς ξεχωριστά πράγματα όπου οι στόχοι και οι συνθήκες είναι άλλοι.
Αυτά τα δύσκολα πρέπει να μάθουν οι γονείς στα παιδιά και να εύχονται να είναι και τυχερά
5 χρονών................
347199
12 χρονών.....
347200
17 χρονών...........
347202
Φοβάμαι κι' ανησυχώ που μέσα σε δυό μήνες πρέπει να
ταξιδέψει αεροπορικώς τρείς φορές Τζέντα - Ευρώπη........με την
κατάσταση που επικρατεί τον τελευταίο καιρό.........
Δεν εχεις το Θεο σου.:rotflmao::rotflmao::rotflmao:
Ρε Στεφανε ριξε και εδω μια ματια
Συνεπιβάτης στην μοτοσυκλέτα ετών 5;
http://www.newsbeast.gr/moto/odiki-asfaleia/arthro/329334/sunepivatis-stin-motosukleta-eton-5
Και μικρότερο...και με δικό του καθισματάκι αμα λάχει. :moutza:
347216
PortisHead
04/12/2015, 08:27
Στο προκείμενο: Αν δεν υπάρχει κάποιος εξαιρετικός λόγος, νομίζω ότι τα παιδιά κάτω των 14-15 δεν έχουν κανένα λόγο να είναι πάνω σε μηχανή μέσα σε αστικό περιβάλλον.
:a18:
Pan (dvs)
04/12/2015, 08:49
Καλα τα λεμε εμεις ,αλλα για πολλους η μεταφορα των μικρων παιδιων με δικυκλο ειναι μονοδρομος.Αυτο εχουνε με αυτο βολευονται.
Τουλαχιστον ενα τη φορα,με μικρες ταχυτητες και ο Θεος που πιστευει ο καθενας,βοηθος.
Επαιρνα καμμια φορα σε ενα jog ακι που ειχα,το ενα απο τα δυο,με κρανακι σκι,τα εβαζα αναμεσα σε μενα και το τιμονι και τα πηγαινα σε καποιες δραστηριοτητες τους.Το σπιτι μου απο το κεντρο ειναι τρια λεπτα.Παντα με την ψυχη στο στομα.Δεν μπορω να καταλαβω πως κανουνε τεραστιες αποστασεις σε μεγαλουπολεις με δυο και τρια παιδια επανω να κρεμονται σαν σταφυλια.
..και εγώ τον έβαζα πίσω για μια απόσταση 500 μέτρων και μέσα από στενά και είχε αρχίσει να καλομαθαίνει ώσπου το έκοψα εντελώς.
Τώρα μου λέει: ''όταν μεγαλώσω θα πάρω μαύρο σκούτερ Bmw με μπαγκαζίερα! '' :uplate:
Είσαι καλά του λέω, με τόσα λ7 που έχει αγοράζεις μηχανάρα και αμάξι μαζί :lol:
Στο δια ταύτα, κακά τα ψέματα, όταν μιλάμε για συνθήκες δρόμου-καθημερινές, πιστεύω το παιδί πρέπει να πηγαίνει τουλ. γυμνάσιο (12-13+ ετών).