View Full Version : ktm 690 ελεγχος ανω μερους
eulogitos
05/02/2016, 00:20
Καλησπερα σε ολους παιδια,
σημερα ειπα μιας και ειχε ερθει η ωρα να αλλαξουμε τα λαδια στο 690 φιλου,να ανοιγαμε το ψευτοκαπακο γιατι το μηχανακι τον τελευταιο καιρο εκανε εναν ψιλοσαματα ,που ακουγοταν προς τα κει , και με την ευκαιρια να τσεκαρουμε τις βαλβιδεεεες..
λοιποοον,οι βαλβιδες οκ ,μεσα στα προκαθορισμενα specs.
ομως ειδα καποια πραγματα και με προβληματισαν.
παραθετω το βιντεακι να ακουσω γνωμες και απο σας .
γενικα σαν δεδομενα εχουμε οτι : πονανε στα ρουλεμαν που εχουν οι πιανολες,την ακουει ο τεντωτηρας&/ή η καδενα και καποιες φορες και τα ρουλεμαν εκκεντροφορου.
το μηχανακι εχει 41.000.
https://youtu.be/drD6uCBXdDE
αυτα που με προβληματισαν ειναι : οι γραντζουνιες που φαινονται στην αρχη κ ειναι σαν να σερνοταν η αλυσιδα πανω, ο τζογος(αν αυτο θεωρειται τζογος) στο δεξια-αριστερα της καδενας,το παιξιμο του γραναζιου του εκκεντροφορου (ρουλεμαν εκκεντροφορου?). ρωτησα για το αν παιζει ρολο που κουνιουντε περα-δωθε τα κοκορακια και μου ειπαν πως οχι και πως αν θελω να τσεκαρω τα ρουλεμαν τους πρεπει να τα βγαλω απο πανω.
αυτα :)
Black Mamba
05/02/2016, 07:58
Aλλαξα 3(!) τεντωτηρες μεσα στην εγγυηση γιατι την δουλεια τους
δεν την κανανε...
Ευτυχως μεσα σε εγγυηση.
Πηρα aftermarket απλο, οχι υδραυλικο που ειναι οι παραπανω, απο την Rally Raid, Αγγλιας
και βρηκα την υγεια μου.
Οι πιανολες στα πρωτα μοντελα 690, εχουν βγει προβληματικες και φθειρωνται.
Θελει τακτικο ελεγχο το σημειο αυτο.
eulogitos
05/02/2016, 14:54
τα κοκορακια πηγαν για ελεγχο και ολα οκ..οποτε τωρα μενει να βγαλω και τον εκκεντροφορο να δω τι και πως,πηρα μιας κ ανοιχτηκε και καδενα (35ευρω μ φανηκε φτηνη) να αλλαχτει κ αυτη προληπτικα.
τωρα θα μπω να ψαξω για τον μανουαλ τεντωτηρα και θα σας ενημερωσω στην συνεχεια για την εξελιξη.
παντως το μηχανακι ακουγοταν αρκετα σαν και αυτο στο βιντεο ---> https://www.youtube.com/watch?v=Hgm37FGYnOY
eulogitos
05/02/2016, 15:22
btw , για αυτον τον τεντωτηρα ξερουμε κατι? η ο rally raids ειναι μονοδρομος?
http://www.ebay.com/itm/201315293980?_trksid=p2060353.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
Black Mamba
05/02/2016, 15:53
Νομιζω, ναι...
Το βαζεις και ξενοιαζεις.
Το ρυθμιζεις σε καθε σερβις και δεν κανει σαν καβουρδιστιρι
οπως ο μαμα...
Στα ξενα φορα ειναι στανταρ αυτη η βελτιωση.
http://www.rally-raidproducts.co.uk/KTM-690-Enduro-R-SMC/performance-upgrades/ktm-690-enduro-smc-manual-cam-chain-tensioner
Black Mamba
05/02/2016, 16:01
btw , για αυτον τον τεντωτηρα ξερουμε κατι? η ο rally raids ειναι μονοδρομος?
http://www.ebay.com/itm/201315293980?_trksid=p2060353.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
Ενταξει, ειναι πιο ωραιος...
Πανω-κατω κανουν ακριβως την ιδια δουλεια.
Τον εγγλεζο τον εμπιστευομαι περισσοτερο λογω εκτενεστερης δουλειας
που κανει πανω σε ΚΤΜ.
catmaster
05/02/2016, 19:59
Ο τεντωτήρας της rally raid μου κάνει πιό στιβαρός σαν κατασκευή (από την άλλη δεν έχω ποτέ μου βάλει τον άλλο της mx parts) ... πάντως ο μηχανικός τεντωτήρας για αυτό το μηχανάκι αξιζει τα λ7 του σαν βελτίωση
351579
catmaster
05/02/2016, 20:06
τα κοκορακια πηγαν για ελεγχο και ολα οκ..οποτε τωρα μενει να βγαλω και τον εκκεντροφορο να δω τι και πως,πηρα μιας κ ανοιχτηκε και καδενα (35ευρω μ φανηκε φτηνη) να αλλαχτει κ αυτη προληπτικα.
τωρα θα μπω να ψαξω για τον μανουαλ τεντωτηρα και θα σας ενημερωσω στην συνεχεια για την εξελιξη.
παντως το μηχανακι ακουγοταν αρκετα σαν και αυτο στο βιντεο ---> https://www.youtube.com/watch?v=Hgm37FGYnOY
Στο βίντεο ο ήχος ακούγεται από πιανόλα που έχει διαλυθεί μάλλον το ρουλεμάν , μου έχει τύχει να έχει σπάσει όλο το ρουλεμάν και να παίζει -το κρατούσε μόνο το αξονάκι του - και από τους τζόγους που είχε έφυγαν τα καπελώτα :lol: και δούλευε χάλια
η μαλακία είναι ότι κάνει γύρω στα 80 ευρώ το ανταλλακτικό και δεν μπορείς να το αλλάξεις μόνο το ρουλεμάν δυστυχώς ...
351580
Ο τεντωτήρας της rally raid μου κάνει πιό στιβαρός σαν κατασκευή (από την άλλη δεν έχω ποτέ μου βάλει τον άλλο της mx parts) ... πάντως ο μηχανικός τεντωτήρας για αυτό το μηχανάκι αξιζει τα λ7 του σαν βελτίωση
351579
για τα περισσότερα μοντελα αξιζει ο μηχανικός τεντωτηρας, αλλα θελει προσοχή μην παρασφιχτεί και φαει την καδένα.
catmaster
05/02/2016, 20:13
για τα περισσότερα μοντελα αξιζει ο μηχανικός τεντωτηρας, αλλα θελει προσοχή μην παρασφιχτεί και φαει την καδένα.
όλα θέλουν προσοχή μην παρασφιχτούνε :D
άμα τώρα κάποιος έιναι γκασμάς και δεν νιώθει θα του μαμίσει τα πρέκια στο σφίξιμο , ε θα πάρει στο χέρι καδένα γλύστρες και ίσως και τα ρουλεμαν του εκκεντροφόρου και το γρανάζι ... ας προσεχε τι να κάνουμε
(επίσης μην ξεχνάτε να αγοράσετε καινούργιο oring για τον τεντωτήρα αν δεν το έχει μαζί)
eulogitos
05/02/2016, 21:34
ευχαριστω ρε παιδες για τις απαντησεις!
οντως ετσι ακουγοταν στο βιντεο catmaster,αλλα ελεγχθηκαν τα κοκορακια και ειναι κομπλε..
γενικα νομιζω οτι το θεμα ειναι το combo καδενα/τεντωτηρα ,αλλα μιας κ ανοιχτηκε ας τα τσεκαρω ολα να ειμαι σιγουρος.
αυτος απτο mx parts ρε γαμωτο μ αρεσει πολυ αλλα φοβαμαι μην ειναι κανα γκασμαδικο κ δν χωραει κλπ..θα του στειλω ενα μειλ γτ φαινεται σοβαρος τυπος κ με πολυ καλες κριτικες κ αν με πεισει θα παρω αυτον.
αμα ειχε χαλασει το κοκορακι και το ειχες αφησει για πολυ καιρο θα εβλεπες και αρπαγμενο τον εκεντροφορο
η καδενα ειναι σιγουρα,εχει πολλα μποσικα,φαινεται, αλλαξε και τεντωτηρα και θα εισαι οκ
και τον μαμα να παρεις δεν θα εχεις προβλημα, εχει λυθει το προβλημα απο τα πρωτα 690 του 2008
επισης αν βαλεις τον μαμα και σου ξανακανει θορυβο τοτε δεν θα εχεις αρκετο λαδι μεσα για να ανεβασει πιεση και να δουλεψει ο τεντωτηρας.
αφου το φτιαξεις με μαμα ή με αφτερ τεντωτηρα να τσεκαρεις καθε 1000χλμ τη σταθμη του λαδιου και να τα αλλαζεις καθε 2500χλμ.
απο την εμπειρια μου σε αυτο το μηχανακι με παρα πολλα απροβληματιστα χλμ σου προτεινω 10-60 λαδι
eulogitos
06/02/2016, 17:30
γενικα οσο το ειχα εγω το μηχανακι (τωρα το χει φιλος)το τσεκαρα παντα και δν χρειαζοταν ποτε συμπληρωμα..και στις αλλαγες εβγαζε οσα ακριβως του χα βαλει πριν.
δν τα αλλαζα βεβαια στις 2500, αλλα στις 3.000 (και μια φορα στις 3.500).
τον δινει ενα 50αρι η κτμ τον τεντωτηρα..λες να παρω τον μαμα (θα τους ρωτησω αν τον αλλαξανε κ γιαυτον τον λογο κλπ)
θα το σκεφτω. τωρα ναι αν ξαναρχισει να την ακουει θα κοιταξω αν γενικα υπαρχει κ αρκετα πιεση στο κυκλωμα.
αυριο θα βγαλω το κεντροφορι και θα ανεβασω φωτοστ! :)