View Full Version : Βροχή, πιο γρήγορα ή πιο αργά...?
Με αφορμή την σημερινή μπόρα, μεταφέρω μία απορία μου που σίγουρα θα έχει απασχολήσει κι άλλους...
Ας υποθέσουμε πως η πρόσφυση που έχεις στη μοτοσυκλέτα σου είναι επαρκής για να κινηθείς γρήγορα με βροχή.
Ξεκινάει και βρέχει οπότε από εκεί που κινείσαι χαλαρά, επιταχύνεις.
Όσο κινείσαι γρηγορότερα, συναντάς περισσότερα σταγονίδια βροχής τα οποία μαζεύεις πάνω σου. Όσο πας πιο αργά βρέχεσαι με άλλο ρυθμό.
Τελικά τι συμφέρει, να τρέξεις ή να κρατήσεις την ταχύτητά σου?
354517
MG-KTiNoS
08/03/2016, 08:28
:lol:
μλκ
έχεις μεταφυσικές ανησυχίες
:D
Bladerunner
08/03/2016, 08:30
Myth Basters (http://www.discovery.com/tv-shows/mythbusters/videos/running-in-the-rain-minimyth/)
SHOOTER045
08/03/2016, 08:40
Myth Basters (http://www.discovery.com/tv-shows/mythbusters/videos/running-in-the-rain-minimyth/)
Ακριβώς
Ζύγιζαν το νερό απο τα ρούχα και στις δυο περιπτώσεις.
Πηγαίνοντας σταθερά
Και πηγαίνοντας επιταχυνόμενα..
xaotikos
08/03/2016, 08:41
Αν εισαι σε δρομο που μπορεις να τρέξεις και αν εχεις μηχανη με μεγάλη ανεμοκάλυψη (bmw1600gt) σκύβεις λίγο και ανοίγεις. :D
χμμ.. ναι το χω δει κι εγώ, αλλά είναι διαφορετικό πείραμα διότι αφορά πεζό και ταχύτητες περπατήματος.
Βάσει του πειράματος θα έπρεπε να κατεβούμε από τη μηχανή, να την πάρουμε στα χέρια και για 5χλμ απόσταση να περπατήσουμε μία ώρα στη βροχή, τη στιγμή που σε 5 λεπτά μπορούμε να διανύσουμε την απόσταση με τη μηχανή με 60χ.α.ω. Σε ποιά από τις δύο περιπτώσεις θα είμασταν πιο βρεγμένοι?
Αν πας γρήγορα τρως παραπάνω νερό στη μονάδα του χρόνου, αλλά για λιγότερο χρόνο. Μια η άλλη δηλαδή.
Χαουεβερ, όταν πας γρήγορα, τότε το νερό διεισδυει πιο βαθιά στα ρούχα, άρα τελικά υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να βραχεις.
Aν βαλεις αδιαβροχο,
με την μηχανη χαλαρα...... :D
Κατι σαν να λεμε... Πως ξεκολαμε το τσιροτο ... Αργα η μια και εξω....:lol:
Αφου θα βραχεις που θα βραχεις....
Οσο λιγοτερο κρατησει το βρεξιμο τοσο καλλυτερα....
Οποτε τρεχα....:lol:
AristidisZ
08/03/2016, 09:28
Προαιώνιο το ερώτημα :p
Προσωπικά όσο λιγότερο προστατευμένος είμαι, τόσο γρηγορότερα πάω (στο ρυθμό που θεωρώ ασφαλή προφανώς)
Αν είμαι ντυμένος φουλ, δε με νοιάζει καθόλου οπότε πάω αργά...
Εγω θα ελεγα αφου θα βραχεις που θα βραχεις κοιτα τουλαχιστον μην πεσεις μ@λακα και:
1) σπασεις κανα ποδι/χερι...
2) σπασεις το μηχανακι σου και πληρωσεις κανα 200αρι στην ξεφτιλα..
3) χτυπησεις κανεναν πεζο και τρεχεις και δεν φτανεις...
4) γινεις ρεζιλι στον κοσμο που περπαταει..
Κτλ κτλ κτλ...
devil's animal
08/03/2016, 10:05
οταν βρεχει και δεν μπορουμε να το αποφυγουμε, καθομαστε και το απολαμβανουμε..κοινως δεν μας ενδιαφερει ποσο θα βραχουμε...γιατι ως γνωστον ο βρεγμενος δεν φοβαται την βροχη...
οποτε παμε σβελτα/γρηγορα, οσο μας επιτρεπουν οι συνθηκες φυσικα...
ακομα θυμαμαι το περασμα στο Muraglione (http://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=119492&page=11&p=2035777&viewfull=1#post2035777) το 2011, με τουλουμια βροχη, δικαβαλος, με σαμαρια και το cb1 να δινει ρεστα στο βουνο...:D
amyroukai
08/03/2016, 11:17
Αυτό δεν ήταν βροχή στην Ιταλία. Βουτιά σε πισίνα ήταν...
Με ένα καλό φερινγκ, λίγο σβέλτα και δεν βρέχεσαι. Αν μιλάμε για εθνική οδό/άδειο δρόμο πάντα. Στην πόλη το ερώτημα είναι άκυρο.
Με ένα καλό φερινγκ, λίγο σβέλτα και δεν βρέχεσαι. Αν μιλάμε για εθνική οδό/άδειο δρόμο πάντα. Στην πόλη το ερώτημα είναι άκυρο.
Αυτό + 1 :)
Αν πας γρήγορα τρως παραπάνω νερό στη μονάδα του χρόνου, αλλά για λιγότερο χρόνο. Μια η άλλη δηλαδή.
Χαουεβερ, όταν πας γρήγορα, τότε το νερό διεισδυει πιο βαθιά στα ρούχα, άρα τελικά υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να βραχεις.
Μια και είσαι της δουλειάς ρε Ντόκτορα, ριξε και ένα γράφημα εξάτμισης του νερού σε σχέση με την ταχύτητα (μεταβαλλόμενος ρυθμός αερισμού) να ξερουμε ποτε να κανουμε την κότα και πότε την πάπια...;)
kalampokas
08/03/2016, 13:09
εξαρτάται τις συνθήκες: άσφαλτο, ορατότητα, κατάσταση μοτοσυκλέτας: (ότι και να είχα από αυτά την Παρασκευή, από Λαμία προς Λιανοκλάδι, με το μπουρίνι από πάνω...:eek:)
Εγώ πάλι λέω το εξής συμφωνά με την φυσική. Αν πάμε τις παραμέτρους οριακά, δηλαδή ταχύτητα ελάχιστη(1km/h) και απόσταση (100m) θα βραχούμε λιγότερο από ότι αν πηγαίναμε 100km/h για 100μ?
LogOutGoRide
08/03/2016, 13:52
οταν βρεχει και δεν μπορουμε να το αποφυγουμε, καθομαστε και το απολαμβανουμε..κοινως δεν μας ενδιαφερει ποσο θα βραχουμε...γιατι ως γνωστον ο βρεγμενος δεν φοβαται την βροχη...
οποτε παμε σβελτα/γρηγορα, οσο μας επιτρεπουν οι συνθηκες φυσικα...
ακομα θυμαμαι το περασμα στο Muraglione (http://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=119492&page=11&p=2035777&viewfull=1#post2035777) το 2011, με τουλουμια βροχη, δικαβαλος, με σαμαρια και το cb1 να δινει ρεστα στο βουνο...:D
Ευκαιρία να το διαβάσω για να το θυμηθώ ξανά.
Μπορεί να είχα και τρεις πόντους νερό στις μπότες στο ξενοδοχείο. Μια φορά το περάσαμε και έριχνε τουλούμια ρπσμ.
Έχασα και όλες τις φωτογραφίες από τότε.
Μου θυμίζει την απορία που είχα 7-8 χρονών και τσακωνόμουν με τον πατέρα μου.
"Αφού έχουμε λίγη βενζίνη ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΠΑΜΕ ΓΡΗΓΟΡΑ, ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΠΙΟ ΜΑΚΡΙΑ?"
Εγώ πάντως πάω πιο γρήγορα.
:D
αν ο ρυθμος της βροχης ειναι σταθερος το ιδιο θα βρας ειτε πας αργα ειτε γρηγορα.
pipe_smoker
08/03/2016, 14:10
Αφού θα βραχείς που θα βραχείς, καλύτερα σαν την κότα να μη ρισκάρεις και καμιά σούπα.
Χώρια που όσο πιο γρήγορα πάς τόσο πιο πολύ κρυώνουν γόνατα/χέρια κλπ από το κοπάνημα του άερα πάνω στα βρεγμένα ρούχα:a7:
ΥΓ. Αν έχεις Goldwing δεν ξέρω. Μπορεί από τα 80 και πάνω να μη βρέχεσαι καν. Για (νορμάλ) μηχανάκια μιλάω.
peterTHErider
08/03/2016, 14:34
παιζει τεραστιο ρολο με τι μηχανη ειμαστε οπως ειπαν καποιοι.θυμαμαι τον εαυτο μου με το rt στην εγνατια σε κομματια ολο ευθειες με βροχη να κινουμε με σταθερα 160+και οταν βγηκα απο την εξοδο ημουν σχεδον στεγνος.απο την εξοδο μεχρι το σπιτι μου οπου πηγαινα σιγα σιγα εγινα παπι.απλα πραγματα...αν ημουν με γυμνο θα ημουν παπι απο την αρχη...
Με το Busa, βρεχομουν ελαχιστα σε ωμους στην εθνικη...
Και γω που νόμιζα ότι αυτό που μετράει στην επιλογή ταχύτητας στη βροχή σε σχέση με τη λιακάδα είναι η επίδραση της πρώτης στην πρόσφυση... πόσο λάθος έκανα, το νερό στα ρούχα είναι τελικά το κριτήριο...
μπορει το ένα μπορεί το άλλο, εγώ πάντως ποτέ δεν έχω ποτίσει στην Εθνική με βροχή, απεναντίας έχω ποτίσει πολλές φορές στα επαρχιακά σφηχτά κομμάτια που πηγαινα πιο σιγά. πιθανόν ο λόγος να είναι γιατι στην Εθνική με βροχή κλείδωνα σε μια στάση χωρίς να αφήνω το νερό να μπει απο διάφορες χαραμάδες (π.χ. τριγύρω απο τον λαιμό), πράγμα δύσκολο στα υπόλοιπα κομμάτια
Pan (dvs)
08/03/2016, 16:37
Με 120 στην Εθνικη βρεχομαι λιγοτερο απ οτι με 80.Ενδεχομενως η ζελατινα να διωχνει καλυτερα το νερο.Στα κλειστα κομματια οτι και να κανω πατουρα γινομαι.
Μερικοι για να γλυτωσουνε το νερο πλακωνονται,με οτι κινδυνους κρυβει αυτο.Αδιαβροχο στην καβαντζα και παω μεχρι εκει που το επιτρεπουν οι συνθηκες.
Μανολης67
08/03/2016, 19:51
Προαιώνιο το ερώτημα :p
Προσωπικά όσο λιγότερο προστατευμένος είμαι, τόσο γρηγορότερα πάω (στο ρυθμό που θεωρώ ασφαλή προφανώς)
Αν είμαι ντυμένος φουλ, δε με νοιάζει καθόλου οπότε πάω αργά...
Αυτό ειναι ψυχολογικά και συμβαίνει σε πολλούς νομίζω, και άμα κανει ζέστη πάλι σου ερχεται να τρέξεις.
Ακριβώς!!!
Garfield
10/03/2016, 17:35
Για όσους οδηγάνε στην βροχή να και κάτι ενδιαφέρον!
https://www.youtube.com/watch?v=ieqJYODFk24
Και το επίσημο site.
http://www.rainpal.vision/index.html
lonerider
10/03/2016, 17:41
Παίζει ρόλο και αν μαζί με την βροχή φυσάει η όχι και προς ποια κατεύθυνση. ..